Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Der Spiegel: Τα ευρωομόλογα θα κόστιζαν δισ. ευρώ στην Γερμανία

Η υιοθέτηση της έκδοσης ευρωομολόγου θα κόστιζε στην Γερμανία δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, σύμφωνα με ειδικούς του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel.
«Το πρώτο χρόνο θα σήμαινε 2,5 δις. ευρώ επιπλέον κόστος δανεισμού για τον προϋπολογισμό του Β. Σόιμπλε, τον δεύτερο χρόνο το κόστος θα ήταν διπλάσιο για την Γερμανία» αναφέρει το περιοδικό.
Τον δέκατο χρόνο το επιπλέον κόστος θα ήταν ανάμεσα σε 20 -25 δις. ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Οι υπολογισμοί αυτοί σύμφωνα με το Spiegel, έγιναν βασιζόμενοι σε επιτόκια 0,8% υψηλότερα από τα επιτόκια δανεισμού για τα γερμανικά ομόλογα, σε ευθυγράμμιση με τα ομόλογα που η ΕΚΤ πρόσφατα πούλησε για να χρηματοδοτήσει το μερίδιο της στο ευρωπαϊκό πακέτο.
Νέες τοποθετήσεις κατά του ευρωομολόγου από Μέρκελ και Σόιμπλε
Η Γερμανία εξακολουθεί να αντιστέκεται σθεναρά στις φωνές που ζητούν την υιοθέτηση ευρωομολόγου στην Ευρωζώνη έτσι ώστε να ηρεμήσουν και οι επενδυτές που ξεπουλούν κυβερνητικά ομόλογα και μετοχές τραπεζών των χωρών που είναι σε κρίση.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ επανέλαβε για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα ότι είναι κατά της λύσης του ευρωομολόγου, λέγοντας ότι αυτό θα οδηγούσε σε κατήφορο που θα χειροτέρευε την κατάσταση όλων, ενώ θα εμπόδιζε την συμμόρφωση δημοσιονομικά απείθαρχων χωρών.
Ο Σόιμπλε επίσης ανέφερε πώς δεν μπορεί η Ευρωζώνη να υιοθετήσει ευρωομόλογο, χωρίς να έχει κοινή δημοσιονομική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου