Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

                                                                       Ψηφίστε ΟΛΟΙ !
Στον παρακάτω Αμερικανικό ιστότοπο, γίνεται «δημοσκόπηση» για το αν η Μακεδονία είναι Ελληνική ή όχι.

Μπείτε, ψηφίστε και διαδώστε το σε όσους ξέρετε!
http://www.topix.com/forum/world/macedonia
Είναι πολύ απλό. Δεν χρειάζεται να....
βάλετε ούτε όνομα, ούτε στοιχεία, ούτε τίποτε.

Μόνο επιλέγετε το Yes και μετά βλέπετε το ως τώρα αποτέλεσμα.

Διαβάστε περισσότερα » »

ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ. ΚΑΙ ΤΟ..... ΤΗΣ ΤΑΤΙΑΝΑΣ ΞΥΡΙΖΕΤΑΙ.

Διαβάστε περισσότερα » »

Όταν όλοι πάνε μπροστά εμείς θα πάμε πίσω;

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ

Στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ (2002), όπως ισχύει σήμερα, η μέγιστη ισχύς κορυφής (ΡΕΡ) που επιτρέπεται είναι 500W στα βραχέα και 100W στα υπερβραχέα και μετριέται με ένα απλό βαττόμετρο στην έξοδο του πομπού, όπως ισχύει διεθνώς.
Στην επικείμενη τροποποίηση του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ επιχειρείται από την ηγεσία του Υ.Υ.Μ.Δ. να.....
μειωθούν δραστικά τα παραπάνω όρια στα 100W ERP (Effective Radiated Power δηλαδή σε ακτινοβολούμενη ισχύ ισοδύναμη με 100W σε απλό δίπολο). Αυτή η πρόταση ισοδυναμεί με ουσιαστική μείωση της επιτρεπόμενης ισχύος κατά περίπου 50 (!) φορές για χρήση κατευθυντικής κεραίας στα βραχέα και αντίστοιχα κατά τουλάχιστον 20 φορές στα υπερβραχέα. Αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία η χρήση ισχύος ERP δηλαδή ακτινοβολούμενη ισχύ ισοδύναμη σε απλό δίπολο για ραδιοερασιτέχνες. Διεθνώς ο ορισμός της μέγιστης επιτρεπόμενης ισχύος ορίζεται σαν ισχύ κορυφής (PEP) στην έξοδο του πομποδέκτη.
Ακόμα το νούμερο αυτό είναι αυθαίρετο, δηλαδή δεν προκύπτει από τα επιστημονικά τεκμηριωμένα επίπεδα αναφοράς ασφαλούς ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβόλησης, που ισχύουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι οποιαδήποτε ισχύς, ανάλογα με τις κατά το συμφέρον παραδοχές καθενός “αρμοδίου”.

Δεδομένου ότι τα μηχανήματα του εμπορίου είναι στη πλειονότητα τους 100W, αυτό σημαίνει ότι η χρήση κατευθυντικών κεραιών ουσιαστικά πλέον ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και όποιος θέλει μεγαλύτερη επιτρεπόμενη ισχύ θα πρέπει να ακολουθήσει διαδικασία αδειοδότησης ! (όπως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, μόνο που αυτές έχουν οικονομικά κέρδη και εκπέμπουν 24 ώρες το 24ωρο με τη μέγιστη ισχύ κάτι που δεν ισχύει στους ραδιοερασιτέχνες όπου η συνολική εκπομπή είναι κάποια λεπτά της ώρας ακόμα και για τους ποιο δραστήριους από αυτούς), με υποβολή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ειδικού μελετητικού γραφείου με υψηλό κόστος (περί τα 3000 Ευρώ!). Δεδομένου ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι τυποποιημένες ( σε πολλές φορές είναι ιδιοκατασκευές), επιβάλλεται η διενέργεια μελέτης σε κατά περίπτωση βάση και απαιτούνται επιτόπου μετρήσεις με ειδικά όργανα που (ίσως) μόνο η ΕΕΑΕ διαθέτει.

Επιπλέον στην επιχειρούμενη τροποποίηση ΔΕΝ λαμβάνονται υπόψη ότι:

1. Ο ραδιοερασιτεχνισμός δεν είναι απλά μια ενασχόληση (όπως το ψάρεμα) αλλά προσφέρει ατομικά, εθελοντικά και ανιδιοτελώς τηλεπικοινωνιακή εθνική και διεθνή κάλυψη σε καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, τόσο στις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής (ΓΓΠΠ κλπ), όσο και στους άμεσα πληγέντες από αυτή.

2. Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μια επιστημονική ασχολία. Συνδυάζει την επιστημονική έρευνα και τον πειραματισμό στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά με την επικοινωνία μέσω του ασυρμάτου με γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι πίσω από τις εξελίξεις στους παραπάνω τομείς υπάρχουν ραδιοερασιτέχνες!

3. Σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν ισχύει τόσο χαμηλό όριο ισχύος (100W) και μάλιστα ακτινοβολούμενης (ERP), για την οποία δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος εκτίμησης της από τους ραδιοερασιτέχνες, αλλά μπορεί μόνο να μετρηθεί με ειδικά ακριβά όργανα. Επισυνάπτεται πίνακας ισχύος για τα βραχέα από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπου διαπιστώνεται ότι μόνο στην Ελλάδα επιχειρείται για τους ραδιοερασιτέχνες τέτοια “ισοπεδωτική μεταχείριση”, τη στιγμή που η πολιτεία σε άλλη Υ.Α. υπό διαβούλευση ΕΞΑΙΡΕΙ από κάθε αδειοδότηση επαγγελματικούς σταθμούς και κεραίες (κινητής τηλεφωνίας με την ίδια ακτινοβολούμενη ισχύ έως 164W. Με τον τρόπο αυτό οι ραδιοερασιτέχνες εντάσσονται αυθαίρετα σε δυσμενέστερη κατηγορία μαζί με τους μικρούς σταθμούς και κεραίες…

Με την προτεινόμενη τροποποίηση:

1. Ο ελληνικός ραδιοερασιτεχνισμός πηγαίνει ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ, ακόμα και από τον χουντικό νόμο 1244/1972, που προέβλεπε μέγιστη ισχύ ραδιοερασιτεχνικών σταθμών 300 W PEP και όχι ERP!!!

2. Με τις προτεινόμενες ισχείς εξαφανίζεται η ελληνική συμμετοχή σε κάθε είδους διεθνείς ραδιοερασιτεχνικούς διαγωνισμούς (contests) και η Ελλάδα εμφανίζεται σαν τον τριτοκοσμικό φτωχό και υπό καθεστώς συγγενή…

3. Οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες εξομοιώνονται νομοθετικά με τις εταιρείες κινητής
τηλεφωνίας, το επαγγελματικό ραδιόφωνο και τη τηλεόραση, που εκπέμπουν με τη ΜΕΓΙΣΤΗ ισχύ τους 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες στην Ευρώπη, στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρκεια εκπομπής του μέσου ραδιοερασιτεχνικού σταθμού κυμαίνεται κατά μέγιστο από 1-5 λεπτά την ημέρα και μερικές ώρες το μήνα και η μέση ισχύς της εκπομπής είναι μόλις 30-50% της μέγιστης που διαθέτει ο πομποδέκτης (λόγω του τύπου της ραδιοερασιτεχνικής εκπομπής), παράμετροι που μειώνουν όταν υπολογιστούν δραστικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Όλα τα όρια ακτινοβόλησης της Διεθνής Επιτροπής για την προστασία από μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες (ICNRIP) καθορίζονται βάση του χρόνου ακτινοβόλησης. Έτσι πως είναι δυνατό να εξαιρούνται «μικρές» κεραίες κινητής τηλεφωνίας με ERP 164 W, που θα λειτουργούν σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από πολίτες και σε συνεχή 24ωρη λειτουργία, και ο ραδιοερασιτέχνης του επιτρέπεται σχεδόν η μισή ισχύ ενώ έχει υποπολλαπλάσιο χρόνο λειτουργίας και με πολύ μεγαλύτερη απόσταση των κεραιοσυστημάτων από γενικό πληθυσμό.

Επιπλέον σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ακόμα και σε απόσταση 10 μέτρων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας η άλλες, η μετρούμενη ακτινοβόληση προέρχεται κατά 80 % από τα ραδιοτηλεοπτικά σήματα του κέντρου εκπομπής Υμηττού.

Σύμφωνα με την συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων από ερευνητές σε μετρήσεις της ΕΕΑΕ, οι κυριότερες πηγές ακτινοβόλησης στην Αθήνα αλλά και σε κάθε αστικό περιβάλλον είναι οι παρακάτω:
Ραδιοφωνία FM (40 – 80 %)
Τηλεοπτικές εκπομπές VHF/UHF (20 – 35 %)
Ειδικά ραδιοδίκτυα \ TETRA (20 %)
Σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας (20 – 35 %)
Ραδιοζεύξεις (< 5 %)
Άλλες δραστηριότητες ( WiFi, Ραδιοερασιτέχνες κλπ) < 1 %

Οι ραδιοερασιτέχνες ενοχλούν κάποιους και σε αυτούς εξαντλείται κάθε ευαισθησία των αρμοδίων;

4. Οι 6000 αδειούχοι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες γίνονται αυτομάτως παράνομοι σε μια νύχτα, αφού σε περίπτωση που επιθυμούν μεγαλύτερη ισχύ από τα 100W σε απλό δίπολο πρέπει να εφαρμόσουν το άρθρο 21 παράγραφος 2 της σε ισχύ Υ.Α. (ή όπως αλλιώς ήθελε τροποποιηθεί στην νέα Υ.Α.) και να υποβάλουν “τεχνική μελέτη ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών” με το προαναφερόμενο για τον ραδιοερασιτέχνη απαγορευτικό κόστος των 3000 Ευρώ!!

5. Έτσι, ενώ οι ραδιοερασιτέχνες προσπαθούν σε κάθε περίπτωση να συνδράμουν εθελοντικά και ανιδιοτελώς την πολιτεία με κάθε τρόπο, εκείνη τους αντιμετωπίζει σαν αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης, απαιτώντας πολυδάπανες μελέτες για να εξασφαλίσουν μια λογική ισχύ λειτουργίας των ραδιοερασιτεχνικών τους πομποδεκτών, όταν αυτό στις λοιπές ευρωπαικές χώρες θεωρείται ΠΡΟΦΑΝΕΣ.

Οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες δεν δέχονται να αποτελέσουν εξιλαστήρια θύματα στις ατεκμηρίωτες, τάχα “περιβαλλοντικές και οικολογικές” ευαισθησίες ορισμένων, ούτε να επιτρέψουν και να εξυπηρετήσουν συμφέροντα εταιρειών που ορέγονται την καταπάτηση όλου του ραδιοφάσματος για τη διανομή INTERNET με τεχνολογίες όπως το VDSL.

Η ηγεσία του ΥΥΜΔ θα πρέπει πρώτα να ασχοληθεί με τις δεκάδες χιλιάδες ΠΑΡΑΝΟΜΑ εκπεμπόμενα Watt των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, που έχουν μετατρέψει με τις παρεμβολές τους την Αθήνα σε μια από τις πιο “βρώμικες” ηλεκτρομαγνητικά πρωτεύουσες, τους παράνομους σταθμούς κάθε τύπου που βρίθουν στην χώρα μας, τις παράνομες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές εκτός πιστοποίησης CE που με τα παράσιτά τους ρυπαίνουν όλο το ραδιοφάσμα και τη κινητή τηλεφωνία με τις κρυμμένες κεραίες πάνω σε κατοικίες και μετά με τους ραδιοερασιτέχνες με την κοινωνικά γνωστή και αποδεκτή προσφορά τους.

Δείτε τον πίνακα με τις ισχείς που επιτρέπονται στις περισσότερες Ευρωπαικές χώρες σήμερα και συγκεντρώνεται με την συνεργασία της RAAG και της DARC.
Διαβάστε περισσότερα » »

Όργιο Αμερικανών πρακτόρων στην Φλώρινα

 

Tου Κώστα Χαρδαβέλλα
Για πρώτη φορά αποκαλύπτονται μέσα από μυστικές αναφορές της ΚΥΠ (που φέρνει αποκλειστικά στη δημοσιότητα σήμερα το newsbomb.gr), το όργιο των Αμερικανών διπλωματών και πρακτόρων της CIA στην περιοχή της Φλώρινας, για την στήριξη μειονοτικών σλαβόφωνων κινημάτων στην ευαίσθητη περιοχή των συνόρων με τα Σκόπια....

Με προσωπική εντολή του Ανδρέα Παπανδρέου (στα τελευταία χρόνια της πρωθυπουργίας του), ο Κώστας Τσίμας αρχηγός της ΚΥΠ είχε θέσει υπό στενή παρακολούθηση το Αμερικανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, καθώς είχαν ήδη παρατηρηθεί στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’90 τα εξής:
1) Τακτικές επαφές Αμερικανών διπλωματών και πρακτόρων με μειονοτικούς παράγοντες της Φλώρινας, που οργάνωναν σλαβόφωνο κίνημα χρηματοδοτούμενο από τα Σκόπια.
2) Μεταφορά χρημάτων από το Αμερικανικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης σε παράγοντες του λεγόμενου «Μακεδονικού Κινήματος» της Φλώρινας για ενίσχυση των ανθελληνικών στόχων τους.
3) Συναντήσεις κάτω από απόλυτη μυστικότητα στην ορεινή περιοχή της Φλώρινας ειδικών απεσταλμένων του Αμερικανικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης με παράγοντες των Σκοπίων που εισέδυαν στον ελληνικό χώρο για οργάνωση «Μακεδονικού Κινήματος» στην Ελλάδα.
Ο Κώστας Τσίμας έχει συντάξει εξασέλιδη μυστική έκθεση που αναφέρει τις κινήσεις των Αμερικανών Πρακτόρων και των μειονοτικών της Φλώρινας και τους τρόπους με τους οποίους η ελληνική ΚΥΠ εμπόδιζε τις συναντήσεις αυτές.
Η υπεραπόρρητη αυτή έκθεση παραδόθηκε στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος έδωσε αμέσως εντολές σε δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας στην περιοχή της Φλώρινας διακριτικά να παρακολουθούν κάθε κίνηση των Αμερικανών πρακτόρων, ενώ για το θέμα αυτό είχε μιλήσει με λεπτομέρειες ο Κώστας Τσίμας, πριν φύγει από τη ζωή, στον Κώστα Χαρδαβέλλα.
Διαβάστε περισσότερα » »

Πέθανε εν πλω ο Α’ Μηχανικός του πλοίου “Μυτιλήνη”

Ο καπετάνιος του πλοίου ”Μυτιλήνη” ενημέρωσε στις 12.30 το μεσημέρι το λιμενικό ότι κατά τον κατάπλου του πλοίου από Χίο...
έχασε τις αισθήσεις του ο 48χρονος Α΄ Μηχανικός.

Άμεσα του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον γιατρό του πλοίου, ενώ στη συνέχεια με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου του, θα φωτίσει η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής..
Διαβάστε περισσότερα » »

Aπαράδεκτο! SMS από 54024

 

Θελω να γράψω αυτό που μου συνέβη μήπως και γλιτώσω κάποιους ανυποψίαστους από ''ουρανοκατέβατα'' έξοδα. Είμαι συνδρομητής...
cosmote και το τελευταίο μήνα λάμβανα κάποια μηνύματα 5 μαζί πολλές φορές, απο αποστολέα 54024.Προσοχή αν λάβετε μήνυμα απο τέτοιο αριθμό πάρτε αμέσως τηλέφωνο στη σύνδεση που έχετε.Γιατι?Γιατί αυτά τα μηνύματα χρεώνονται στον παραλήπτη ,χωρίς να ερωτηθεί και μάλιστα με το ποσό των 2 ευρώ έκαστον!Αν είναι δυνατόν! Όταν λοιπόν απευθύνθηκα στο τμήμα εξυπηρέτησης της cosmote μου έδωσαν το τηλέφωνο απο μια εταιρεία ,γιατί αυτοί είπαν πως δεν έχουν καμμία ευθύνη. Όταν πήρα τηλέφωνο σε αυτή την εταιρεία ,μου είπαν οτι είναι συνδρομητική εταιρεία και οτι εγώ λέει τους έδωσα τον αριθμό μου.Εκεί άρχισα να φουντώνω καθώς εγώ ουδέποτε έδωσα τον αριθμό κινητού μου! Όταν τους ρώτησα αν έχουν στοιχεία οτι εγώ τους έδωσα τον αριθμό μου ή αν απλά με κοροϊδεύουν ,φυσικά δεν είχαν απάντηση αφού δεν είχαν κανένα άλλο στοιχείο μου.Όταν τους είπα ποιός θα πληρώσει τον υπέρογκο λογαριασμό μου είπαν οτι αυτοί δεν έχουν ευθύνη και οτι τα χρήματα πάνε στη cosmote.Εγώ λοιπόν ρωτώ τι να κάνω και που να απευθυνθώ να βρώ το δίκιο μου καθώς δεν είμαι διατεθειμένη να πληρώσω λεφτά που δεν έχω χαλάσει. Όταν έκανα τη σύνδεση τηλεφώνου ήξερα οτι θα χρεώνομαι για τηλέφωνα και μηνύματα που θα έστελνα εγώ και οχι επειδή κάποιος βρήκε το κινητό μου και μου στέλνει μηνύματα θα πληρώσω εγώ εν αγνοία μου.Και η cosmote δεν ώφειλε να με προστατέψει; Μόλις τους είπα οτι αποστολέας είναι το 54024 αμέσως μου έδωσαν τον αριθμό που πρέπει να πάρω ,γιατι προφανώς το κάνουν σε πολλούς.Είναι πραγματικά πρωτάκουστο να επιβάλλονται χρεώσεις όταν κάποιος δέχεται και το τονίζουμε δέχεται και όχι αποστέλλει ο ίδιος, το οποιοδήποτε μήνυμα στο κινητό του.
Διαβάστε περισσότερα » »

Φωτογραφίες και η Ομιλία από την Εκδήλωση της Ραδιολέσχης Φλώρινας για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνών

 




Σε μια από τις ελάχιστες εκδηλώσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας, η Ραδιολέσχη Φλώρινας σε ειδική εκδήλωση την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011 γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνών (18 Απριλίου). Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Hotel "ΠΛΕΙΑΔΕΣ" στη Φλώρινα και την τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Άρης Αριστείδου και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιαννάκης Βασίλης. Στην εκδήλωση μίλησε για την ιστορία, το παρελθόν και το παρόν του Ραδιοερασιτεχνισμού καθώς και για τις σύγχρονες δυνατότητες της Υπηρεσίας Ραδιοερασιτέχνη, η Ταμίας της Ραδιολέσχης Φλώρινας, Ζουζέλη Ασπασία, και χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος, Βοζινίδης Κώστας, και ο Γ.Γ., Στυλιάδης Κώστας.




Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνών
18 Απριλίου 2011
Στις 18 Απριλίου 2011 οι Ραδιοερασιτέχνες γιορτάζουν για 86η φορά την Παγκόσμια Ημέρα τους (World Amateur Radio Day) καθώς στις 18 Απριλίου 1925 ιδρύθηκε η Διεθνής Ένωση Ραδιοερασιτεχνών (IARU, International Amateur Radio Union). Για φέτος το θέμα του εορτασμού είναι «Amateur Radio : The first technology-based social network», δηλαδή «Ο Ραδιοερασιτεχνισμός είναι το πρώτο κοινωνικό δίκτυο που βασίζεται στην τεχνολογία».
Σε λιγότερα από 100 χρόνια, οι επικοινωνίες των ραδιοερασιτεχνών εξελίχθηκαν από την πρωτόγονη τεχνολογία του κενού σπινθήρα (spark-gap technology), στα σήματα Morse (CW), στα βραχέα κύματα (HF), στα VHF και UHF, στις επικοινωνίες μέσω δορυφόρου, στο RTTY (ραδιοτηλέτυπο), στο AMTOR (αποστολή κειμένου σε ψηφιακή μορφή), στο Packet Radio, στο APRS (εντοπισμός θέσης) και στην ψηφιακή επεξεργασία σήματος (D-Star) με τη βοήθεια και του Internet.

Τι Είναι ο Ραδιοερασιτεχνισμός;
Σύμφωνα με τον Διεθνή Κανονισμό Ραδιοεπικοινωνιών, ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι «ΥΠΗΡΕΣΙΑ ραδιοεπικοινωνίας που έχει ως σκοπό την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία, την τεχνολογική έρευνα και την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοήθειας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών και που διεξάγεται από ερασιτέχνες, δηλαδή από πρόσωπα κατάλληλα εξουσιοδοτημένα που ασχολούνται με τη ραδιοηλεκτρική τεχνική αποκλειστικά για προσωπικό σκοπό και χωρίς οικονομικό όφελος».
Είναι μια ευχάριστη απασχόληση, που έχει σχέση με τη χρήση των ασύρματων επικοινωνιών, την έρευνα και τους πειραματισμούς σ’ αυτές. Έχει εκατομμύρια θιασώτες σε όλο τον κόσμο, που στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχουν σχέση με τα ηλεκτρονικά ή τις τηλεπικοινωνίες, αλλά προέρχονται από διάφορα επαγγέλματα.
Η ίδια ποικιλία ισχύει και για τις ηλικίες, τις κοινωνικές τάξεις, την οικονομική δυνατότητα, τη μόρφωση, την εθνικότητα, τη φυλή και το φύλο. Κοινό σ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους, είναι η αγάπη τους για τα ηλεκτρονικά και τις επικοινωνίες.

Παρεξηγημένη Λέξη;
Δυστυχώς όμως στη χώρα μας η λέξη «ραδιοερασιτέχνης»χρησιμοποιείται από πολλούς λαθεμένα, ίσως από άγνοια, εννοώντας πολλές φορές τους ασχολούμενους με παράνομους ραδιοφωνικούς σταθμούς (ραδιοπειρατές), κάτι που βέβαια δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

Ιστορική Διαδρομή του Ραδιοερασιτεχνισμού
Ουδείς γνωρίζει πότε ακριβώς εμφανίστηκαν οι πρώτοι ραδιοερασιτέχνες, είναι όμως βέβαιο ότι ο Guglielmo Marconi, ο θεωρούμενος ως εφευρέτης του ασυρμάτου, υπήρξε ο πρώτος ραδιοερασιτέχνης. Μετά τα πρώτα πειράματα του Marconi στις αρχές του 20ου αιώνα, πολλοί «τρελοί» νέοι της εποχής άρχισαν να πειραματίζονται, επιτυγχάνοντας ασύρματες επικοινωνίες μεταξύ τους και σιγά – σιγά βρέθηκαν στην πρωτοπορία της ασύρματης επικοινωνίας.
Η εξέλιξη προχώρησε πολύ γρήγορα, οι ραδιοερασιτέχνες άνοιγαν τον δρόμο προς τα εμπρός και ακολουθούσαν πολλοί ακόμα. Σε αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς τους στις σύγχρονες τηλεπικοινωνίες, οι αρμόδιοι Διεθνείς Οργανισμοί που συστάθηκαν αργότερα, παραχώρησαν εκτεταμένες περιοχές στο φάσμα ραδιοσυχνοτήτων για αποκλειστική χρήση από τους ραδιοερασιτέχνες.
Στην Ελλάδα, οι πρώτοι ραδιοερασιτέχνες εμφανίστηκαν το 1935. Τότε, χωρίς κρατικές άδειες και με μηχανήματα κατασκευασμένα από τα πιο απίθανα υλικά και με πρωτόγονα μέσα, κατάφερναν να επικοινωνούν με όλο τον κόσμο, δίνοντας το παρόν της μικρής χώρας μας σε μια παγκόσμια προσπάθεια. Αξίζει να αναφερθούν, ο Στρατηγός Γιώργος Ζαρίφης, ο Νάσος Κουκούλης και άλλοι. Μόλις το 1972 έγινε ο Νόμος 1244/72 για τον ραδιοερασιτεχνισμό στην Ελλάδα και δόθηκαν οι πρώτες άδειες μετά από εξετάσεις.
Έτσι και η Ελλάδα, που μετέχει στην ΙΤU (Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών – International Telecommunication Union), ακολουθώντας τις πιο πολλές χώρες, νομιμοποίησε τον ραδιοερασιτεχνισμό, τόσο για λόγους εκμετάλλευσης των προσπαθειών των ραδιοερασιτεχνών στην εν γένει ανάπτυξη της ραδιοηλεκτρικής τεχνικής, όσο και για λόγους γενικότερης κρατικής πολιτικής, ήτοι τη δημιουργία αποθέματος πεπειραμένων χειριστών ασυρμάτου και ειδικευμένων τεχνικών, που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως από το Κράτος σε περιπτώσεις αναγκών πολέμου ή ειρήνης, αλλά και για λόγους διαπαιδαγώγησης και υποκίνησης των νέων προς έρευνα, παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρονικού υλικού.

Προσφορά των Ραδιοερασιτεχνών
Εκτός από τον πειραματισμό και την αυτοεκπαίδευση, οι ραδιοερασιτέχνες προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών, όταν τα κρατικά μέσα επικοινωνίας δεν επαρκούν. Ενδεικτικά αναφέρονται :
  1. Σεισμός στην Καλαμάτα στις 13-9-1986. Πολύτιμη τηλεπικοινωνιακή κάλυψη της Αθήνας με την πληγείσα από το σεισμό περιοχή.
  2. Ιόνιο Πέλαγος 1984. Διάσωση δύο χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας χάρη στη βοήθεια των ραδιοερασιτεχνών.
  3. Σεισμός στην Τουρκική πόλη ΕRZINKAN τον Μάρτιο του 1992. Έλληνες Ραδιοερασιτέχνες πήγαν αμέσως εκεί και έθεσαν στη διάθεση των Τούρκων τις γνώσεις, την πείρα και τους ασυρμάτους τους.
  4. Σεισμός τον Μάιο του 1995 στο Αίγιο. Οι ραδιοερασιτέχνες της περιοχής συντόνισαν τηλεπικοινωνιακά το κλιμάκιο του ΟΑΣΠ με το επιχειρησιακό κέντρο της Αθήνας και τη διακίνηση μηνυμάτων – εντολών.
  5. Σεισμός τον Αύγουστο του 2003 στη Λευκάδα. Η ίδια πολύτιμη βοήθεια, που προκάλεσε τον θαυμασμό και απέσπασε τα ευμενέστατα σχόλια των Αρχών.



Τρόποι Επικοινωνίας των Ραδιοερασιτεχνών
Οι ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιούν για τις επικοινωνίες τους :
  • Τα βραχέα κύματα (HF) για επαφές με όλο τον κόσμο, με ανάκλαση στην ιονόσφαιρα.
  • Τα υπερβραχέα κύματα (VHF-UHF) για κοντινές αποστάσεις αλλά και με περιοχές εκτός χώρας με εκμετάλλευση της τροποσφαιρικής διάδοσης, σποραδικού Ε, δι-ισημερινή διάδοση, ανάκλαση στη Σελήνη και ανάκλαση από τον ιονισμό της ατμόσφαιρας που δημιουργείται από βροχές μετεωριτών.
  • Τα σήματα MORSE (CW), το ραδιοτηλέτυπο (RTTY), τηλεόραση αργής σάρωσης (SSTV), γρήγορης σάρωσης (FSTV), τη φωνή (SSB, FM).
  • Ψηφιακές επικοινωνίες όπως PACKET RADIO, AMTOR, PACTOR κ.λ.π.
  • Κατασκευή και εκτόξευση ραδιοερασιτεχνικών τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων, σε συνεργασία και με τη βοήθεια της NASA.
  • Μικροκυματικές επικοινωνίες και
  • Με το APRS (Automatic Position Report System, Σύστημα Αυτόματης Αναφοράς Θέσης), δηλ. σύστημα συνδυασμού ασυρμάτου με GPS, κάνουν γνωστή τη θέση των κινητών ή σταθερών σταθμών τους ανά πάσα στιγμή, και στο Internet.

Διάθεση για Προσφορά – Δραστηριότητες
Οι ραδιοερασιτέχνες είναι πάντα έτοιμοι να τεθούν στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου με αυτοθυσία και αυταπάρνηση και φυσικά χωρίς καμία επιδίωξη ατομικού υλικού οφέλους. Φορέας τους ραδιοερασιτεχνισμού στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, είναι η Ραδιολέσχη Φλώρινας, με έδρα την πόλη της Φλώρινας.
Όσον αφορά την ιστορική πορεία του ραδιοερασιτεχνισμού στην περιοχή μας, τον Σεπτέμβριο του 1993 ιδρύθηκε η Ε.ΡΑ.ΔΥ.Μ. (Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας), με έδρα την πόλη της Φλώρινας, τον Σεπτέμβριο του 1997 ιδρύθηκε η Ε.ΡΑ.Φ. (Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Φλώρινας) και το 2006 ιδρύθηκε η Ραδιολέσχη Φλώρινας.
Η Ραδιολέσχη Φλώρινας παρέχει βοήθεια στα μέλη της, όσον αφορά τις σχέσεις τους με τις Ελληνικές Αρχές και τους ελληνικούς και ξένους Ραδιοερασιτεχνικούς φορείς και επίσης :
  • Οργανώνει και συντηρεί δίκτυο αναμεταδοτών.
  • Έχει εκπονήσει σχέδιο και έχει οργανώσει ομάδα εκτάκτων αναγκών.
  • Προετοιμάζει τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους ραδιοερασιτέχνες για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.
  • Μετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς (Contests).
  • Παρέχει επιτυχώς τηλεπικοινωνιακή κάλυψη σημαντικών αθλητικών και αλλων γεγονότων.
  • Έχει οργανώσει δύο HamFests (Ραδιοεαασιτεχνικές Συναντήσεις) το 2009 και το 2010 στον Άγιο Παντελεήμονα του Δήμου Αμυνταίου, με συμμετοχή ραδιοερασιτεχνών απ’ όλη την Ελλάδα.
  • Εκδίδει τριμηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό (7 τεύχη).
  • Οργανώνει μαθήματα για την εκπαίδευση υποψηφίων ραδιοερασιτεχνών.
  • Διοργανώνει σεμινάρια για τις ραδιοεπικοινωνίες για ραδιοερασιτέχνες αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο.
Η Ραδιολέσχη Φλώρινας ανοίγει τις πόρτες συνεργασίας της με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους Δήμους Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών αλλά και με άλλους Δήμους, Κοινότητες και κοινωνικούς φορείς της περιοχής με στόχο την παρουσίαση και προβολή της Δυτικής Μακεδονίας στον κόσμο των ραδιοερασιτεχνών μέσα από δραστηριότητες και επαφές.

Πώς Μπορεί Να Γίνει Κάποιος Ραδιοερασιτέχνης
Για να γίνει κάποιος ραδιοερασιτέχνης πρέπει να περάσει με επιτυχία τις σχετικές εξετάσεις του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Οι εξετάσεις είναι γραπτές και προφορικές και διενεργούνται δύο φορές το χρόνο στις περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου.
Η εξεταστέα ύλη περιλαμβάνει : Εκπομπή-λήψη σημάτων Morse (όχι όμως στην κατηγορία 2), ραδιοθεωρία, κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών, φωνητικό αλφάβητο, βασικές γνώσεις ηλεκτρονικής και ηλεκτρολογίας καθώς και στοιχειώδεις γνώσεις Αγγλικής γλώσσας. Κάθε πτυχιούχος ραδιοερασιτέχνης παίρνει διακριτικό κλήσης του σταθμού του, μοναδικό στον κόσμο, όπως π.χ. SV2EZZ.
Χρησιμοποιήθηκε κείμενο του Παπαδιώτη Δημήτρη (SV1SN), από την ΕΡΔΕ
(Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Ελλάδας, με έδρα το Αγρίνιο)

Διαβάστε περισσότερα » »

5,2 ριχτερ έπληξαν την Νότια Ισπανία - 6 νεκροί

 Πανικός πριν λίγη ώρα στην Νότια Ισπανία και συγκεκριμένα στη περιοχή Λόρκα της περιφέρειας Μουρφα, όταν σημειώθηκε σεισμός 5.2 ρίχτερ, ενώ λίγη ώρα μετά ακολούθησε νέος ισχυρός σεισμός 4,7 ρίχτερ. Το επίκεντρό του εστιάζεται στην οροσειρά Tercia, ενώ όπως ανακοινώνουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εκτεταμένες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν.
Διαβάστε περισσότερα » »