Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Ξέρετε τι σκατά είναι το…. Γάλα αποβουτυρωμένο ....ανασυσταθέν. ΠΑΓΩΤΟ ?


Μόνο …ναπάλμ δεν έχει μέσα.


Δυστυχώς οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν την διαφορά ανάμεσα σε παγωτά και παγωμένα γλυκίσματα ή επιδόρπια παγωτού και που είναι συνήθως τα παγωτά οικογενειακής συσκευασίας και βρίσκονται στα ίδια ράφια με τα παγωτά στα πολυκαταστήματα και αλλού.

Διαβάστε λοιπόν τι περιέχει ένα παγωμένο γλύκισμα ή επιδόρπιο παγωτού:

1. Γάλα αποβουτυρωμένο ανασυσταθέν.

Τι καταλαβαίνει ο καταναλωτής; τι είδους ανασύσταση έχει υποστεί το ήδη αποβουτυρωμένο γάλα ; γιατί αποβουτυρώνεται αφού όπως βλέπεται παρακάτω προστίθεται λίπος και μάλιστα φυτικό που είναι επιβλαβές για τον οργανισμό; απλά εννοούν γάλα σκόνη αλλά δεν το λένε.

2. Ζάχαρη (εμπορίου)

3. .Σιρόπι γλυκόζης (εμπορίου)

4. Φυτικό λίπος

Τα φυτικά λίπη περιέχουν trans λιπαρά οξέα που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization,WHO) είναι ύποπτα για καρδιαγγειακές παθήσεις κλπ.) και αφαίρεσαν το λίπος δηλ. το βούτυρο από το γάλα για να βάλουν το φθηνότερο αλλά και πιο επικίνδυνο φυτικό λίπος.

5. Στερεά ορού γάλακτος

Ο Όρος γάλακτος είναι κυρίως νερό

6.Γαλακτοματοποιητές.

Μην σας παρασύρει η ονομασία δεν έχει καμία σχέση με το γάλα, αποτελούν μονογλυκερίδια- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, φωσφατίδια του αμμωνίου, πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαίκού οξέος ,αλγινικό νάτριο και μία σειρά από άλλες χημικές ουσίες που καμία σχέση δεν έχουν με το γάλα..

7.Σταθεροποιητές

Αυτές συνήθως είναι ελαίο χαρουπιού, καραγενίνη, έλαιο γκουάμ, γάλα αποβουτυρωμένο, αφυδατομένο δηλ.γάλα σκόνη, αρωματικές ύλες κλπ. πού καμία σχέση δεν έχουν με το γάλα.

Η νομοθεσία επιτρέπει ένα σημαντικό μέρος να είναι γάλα σκόνη, που δεν περιέχει ασβέστιο, βιταμίνες αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, όπως το φρέσκο γάλα. Δυστυχώς υπάρχει κενό στην νομοθεσία των παγωτών.

Τα παγωμένα γλυκίσματα πού περιέχουν φοινικέλαιο ή έλαιο ινδικής καρύδας που συχνά προστίθεται στα παγωτά, και συνήθως δεν αναγράφεται προκαλούν βλάβες στην υγεία. Τα παγωτά των ζαχαροπλαστείων συνήθως δεν περιέχουν όλα αυτά τα συνθετικά συστατικά.

Τέλος τα παγωτά πρέπει να είναι καλά συντηρημένα. Πρακτικά αυτό σημαίνει σταθερή θερμοκρασία στους -18 βαθμούς Κελσίου και ο καταψύκτης δεν έχει προβλήματα λειτουργίας. Πρέπει να προσέχουμε ότι το παγωτό δεν έχει χαρτί συσκευασίας σχισμένο ή κολλημένο πάνω στο τρόφιμο και δεν έχει παραμορφωμένο σχήμα ή συσκευασία. 

Επίσης δεν είναι μαλακό ή με υφή που θυμίζει γιαούρτι ή βούτυρο ή είναι ξινό, δεν εμφανίζει ίζημα ούτε θρυμματίζεται σε μικρά κομμάτια, δεν περιέχει μικροκρυστάλους, ούτε έχει άλλη περίεργη γεύση ή οσμή.

Είναι γεγονός άτι στα παγωτά και την σύσταση τους υπάρχει νομοθετικό κενό και η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών, μέχρι τότε να εντείνει τους ελέγχους για τα ευαλλοίωτα αυτά προϊόντα. Δυστυχώς οι έλεγχοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Μέχρι τότε ας επιβληθεί στα ράφια των καταστημάτων να υπάρχει σαφής και διακριτός διαχωρισμός των παγωτών από τα παγωμένα γλυκίσματα.

Νικος Κατσαρός
π. πρόεδρος ΕΦΕΤ

http://ixnos.blogspot.gr/ 
eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »

Η Ελλάδα είχε βιομηχανία αυτοκινήτων από το 1900!

Η Ν. Θεολόγου ήταν ελληνική εταιρεία κατασκευής οχημάτων.
Iδρύθηκε από τον Νίκο Θεολόγου, Έλληνα μηχανικό αυτοκινήτων...στις ΗΠΑ, ο οποίος είχε επιστρέψει στην Ελλάδα και αποφάσισε να ιδρύσει την εταιρεία.
Το εργοστάσιο της εταιρείας βρισκόταν στην Αθήνα.
Μεταξύ 1918 και 1920 σχεδίασε και κατασκεύασε ένα ελαφρύ επιβατικό αυτοκίνητο με μηχανή μοτοσικλετών Pierce 750 CC.
Η επιχείρησή παρήγαγε, εκτός από αυτοκίνητα, λεωφορεία και φορτηγά.
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '20 αντιμετώπιζε τον ισχυρό ανταγωνισμό από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις όπως η Τουρνικιώτης και Αθηνά στην Αθήνα, Bouhagier στην Πάτρα και άλλες, που παρήγαγαν επίσης οχήματα, ωστόσο επισκιάστηκε σύντομα από αυτές.
 
apocalypsejohn
Διαβάστε περισσότερα » »