Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Τα Χάπια Των Αρχαίων Ελλήνων Ιατρών


Αμερικανοί αρχαιοβοτανολόγοι μπόρεσαν για πρώτη φορά να μελετήσουν και να αναλύσουν το περιεχόμενο χαπιών που έφτιαχναν οι γιατροί στην αρχαία Ελλάδα και τα οποία ανακαλύφθηκαν προ 20ετίας, σε ένα ναυάγιο ελληνικού πλοίου στα ανοιχτά της Τοσκάνης.
Το πλοίο από ξύλο καρυδιάς, το οποίο ναυάγησε το 130 π.κ.ε. μετέφερε γυαλικά από τη Συρία και φάρμακα, που τα περισσότερα δεν είχαν καθόλου μουσκέψει από το νερό. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το ναυάγιο το 1989, αλλά μόλις τώρα κατέστη δυνατό να ανακοινωθεί η μελέτη των φαρμακευτικών σκευασμάτων που αυτό περιείχε. Οι αναλύσεις DNA έδειξαν ότι κάθε χάπι ήταν ένα μίγμα από τουλάχιστον δέκα διαφορετικά εκχυλίσματα φυτών, όπως ο ιβίσκος και το σέλινο.
«Για πρώτη φορά έχουμε, πια, φυσικά στοιχεία όσων περιέχονται στα γραπτά των αρχαίων Ελλήνων γιατρών Διοσκουρίδη και Γαληνού», δήλωσε ο Αλέν Τουγουέιντ του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το New Scientist.
Η ανάλυση του DNA έγινε από τον Ρόμπερτ Φλάισερ του Εθνικού Ζωολογικού πάρκου του Σμιθσόνιαν, (;; !!) ο οποίος συνέκρινε τις γενετικές αλληλουχίες που βρήκε σε δύο χάπια, με τη γενετική βάση φυτών GenBank που έχουν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό, μπόρεσε να εντοπίσει μέσα στα χάπια ίχνη από καρότο, ραπανάκι, σέλινο, άγριο κρεμμύδι, βαλανίδια, λάχανο, ήμερο τριφύλλι (αλφάλφα), αχίλλεια κ.α. Ακόμα εντόπισε ιβίσκο, που πιθανώς είχε εισαχθεί από την Ανατολική Ασία, την Ινδία ή την Αιθιοπία.
Σύμφωνα με τον Φλάισερ, τα περισσότερα από τα παραπάνω φυτά χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους για να θεραπεύουν τους αρρώστους. Η αχίλλεια π.χ. σταματούσε την αιμορραγία κάποιου τραύματος. Ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης, ιατρός και βοτανολόγος (πρόδρομος των φαρμακοποιών), κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ., περιέγραφε στα κείμενά του ..το καρότο ως πανάκεια για πολλά προβλήματα υγείας, θεωρώντας, για παράδειγμα, ότι αν κανείς το έχει φάει προκαταβολικά, δεν τον βλάπτουν τα ερπετά, ενώ παράλληλα βοηθά στη σύλληψη παιδιού.
Φωτογραφίες © Eos Aurora
Κάνε κλικ στις φωτογραφίες να τις δεις μεγάλες
και στείλε e-mai στο terrapapersmag@gmail.com
αν θέλεις ν’ αγοράσεις κάποια απ αυτές.
1 (10)  1 (9)
1 (1)  1 (2)
1 (8)  1 (7)
1  1A
1b  1g
1  2
Χάπια από βότανα! Ναι αυτά έφτιαχναν οι γιατροί στην αρχαία Ελλάδα, όταν δεν υπήρχε η ‘πατέντα’ των οικονομικά παμφάγων φαρμακοβιομηχανιών. Όταν η ασθένεια, αντιμετωπιζόταν στην ολιστική της διάσταση όπως είναι και το σωστό. Όταν δεν υπήρχε ΕΣΥ, φακελάκια και υπουργοί κατ ευφημισμό ‘υγείας’ αλλά κατ ουσία, ασθένειας και θανάτου. Τότε που ο ζωντανός χυμός από τα φύλλα σιταριού και ελιάς ήταν καθημερινός κανόνας στην διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων και δεν χρειαζόταν πατέντα η ιατρική γνωμάτευση, συνταγογράφηση ή άλλες ιατρικές “αυθεντίες”.
Τότε που το σιτάρι της Ζέας, το μέλι, τα βότανα, οι καρποί και η αγνή τροφή της φύσης ήταν στο καθημερινό τραπέζι των Αρχαίων Ελλήνων, με συνεπακόλουθο να φτιάξουν το γνωστό ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ… που εξακολουθεί μέχρι σήμερα, να είναι ΑΡΧΑΙΟ. Ας δούμε τι λέει το άρθρο και ας προβληματιστούμε,  ή οι πιο ‘τολμηροί’ ας κάνουμε κάτι επιτέλους να ευθυγραμμιστούμε με τις συνήθειες των προγόνων μας, όσοι τουλάχιστον από εμάς, καυχιόμαστε ό,τι είμαστε απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων.
Τα υβρίδια… θα εξακολουθήσουν να τρέφονται με τις τροφές των υβριδίων. Αυτά που υπάρχουν σε όλα τα σούπερ μάρκετ και χρυσοπληρώνεις. Αυτό που πληρώνεις, είναι η ασθένεια σου, το γήρας και ο θάνατος σου ο Νοητικός, πολύ πριν επέλθει ο σωματικός. Σκέψου και αποφάσισε..!
Η ανάλυση των αρχαίων παρασκευασμάτων-χαπιών, εκτός από τις νέες πληροφορίες, έχει δημιουργήσει και νέα μυστήρια για τους αρχαιοβοτανολόγους.
Η μελέτη του DNA δείχνει ότι τα χάπια πιθανότατα περιείχαν και ηλίανθους, ένα φυτό που οι επιστήμονες ως τώρα πίστευαν ότι δεν υπήρχε στον «παλαιό κόσμο», πριν οι Ευρωπαίοι το ανακαλύψουν στην Αμερική. Αν το εύρημα επιβεβαιωθεί, οι βοτανολόγοι θα πρέπει να αναθεωρήσουν την παραδοσιακή ιστορία του φυτού και την παγκόσμια διασπορά του, όπως δήλωσε ο Τουγουέιντ, αν και παραμένει ακόμα η πιθανότητα η παρουσία ηλίανθου στα αρχαία χάπια να προέρχεται από πρόσφατη γενετική «μόλυνση».
Όλα καλά. Αλλά γιατί έπρεπε να μεταφερθεί όλο το φορτίο με τα χάπια αποκλειστικά και μόνο στην Αμερική για ανάλυση κι όχι σε διάφορα εργαστήρια; Και γιατί περιμέναμε 22 χρόνια προκειμένου να ανακοινωθεί κάτι που χρειάζεται μόνο μερικούς μήνες το πολύ, τίνος την έγκριση περίμεναν; Πράγματι ανακοινώθηκαν όλες οι έρευνες ή αντ’ αυτών θα έχουμε «καινούριες πατέντες» των Αμερικανικών φαρμακοβιομηχανιών;

 terrapapers
Διαβάστε περισσότερα » »

Νέος γύρος συνομιλιών στη Νέα Υόρκη για το όνομα των Σκοπίων

Νοέμβριος 15, 2012.

Σκόπια.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ στην ελληνο-σκοπιανή διαφορά, Μάθιου Νίμιτς, έχει προγραμματίσει ένα νέο γύρο συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την σλαβική των Σκοπίων, Dnevnik.


Ο Νίμιτς θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών- Ζόραν Γιολέφκσι και Αδαμάντιο Βασιλάκη στις 19 και 20 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρθηκε και οι δύο πλευρές έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση του Νίμιτς.
«Ο Νίμιτς θα συναντηθεί χωριστά με τους δύο διαπραγματευτές, έπειτα θα γίνει μια κοινή διάσκεψη για να εξεταστεί η κατάσταση ώστε να σημειωθεί πρόοδος στην εξεύρεση μια αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για το όνομα», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

ΗΠΑ για Σκόπια: Λύση στο όνομα, μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ

Νοέμβριος 14, 2012.

Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη συμφωνία όλων των κρατών-μελών, δήλωσε ο Φίλιπ Γκόρντον, αναπληρωτής Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αρμοδιότητα στις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις.

Το ερώτημα που τέθηκε στον Αμερικανό πολιτικό ήταν εάν η δημοσιοποίηση που έγινε για διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς την επίλυση της διαφοράς, θα μπορούσε να αντιγραφεί και στην περίπτωση του ΝΑΤΟ.
«Υπάρχουν ορισμένες αναλογίες μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ, ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ότι λυπόμαστε που τα Σκόπια δεν είναι μέλος του, πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των μελών του, ώστε, να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και να έχει την υποστήριξη όλων των μελών. Επιπρόσθετα,  δεν έχουμε τη δυνατότητα  να αλλάξουμε το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ λειτουργεί με συναίνεση και σε κάθε επέκτασή του  πρέπει να υπάρχει η συμφωνία από όλα τα μέλη. Συνεχίζουμε να λέμε ότι βλέπουμε θετικά την ένταξη της FYROM και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφορά», δήλωσε ο Γκόρντον.
Επανέλαβε τη δυνατότητα κατά την επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ να γίνει σύνοδος Κορυφής της Διεύρυνσης για την προσχώρηση νέων μελών, της FYROM,  του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης και της Γεωργίας, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Χίλαρι Κλίντον κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Ωστόσο, ο Γκόρντον υπενθύμισε ότι πρέπει (τα υποψήφια μέλη) να πληρούν τις απαιτήσεις.
Ο βοηθός Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε, επίσης,  τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης:
«Είμαστε γνώστες της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η ουσία της απόφασης είναι ότι η θέση της Ελλάδας ήταν αντίθετη προς την Ενδιάμεση Συμφωνία. Αλλά, στην περίπτωση αυτή, το ΝΑΤΟ, μπορεί να διευρυνθεί μόνον όταν υπάρχει συναίνεση των μελών του. Ως εκ τούτου, είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία και από τις δύο πλευρές», επεσήμανε ο Φίλιπ Γκόρντον, σημειώνει το σλαβικό maxfax των Σκοπίων.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Άνοιξε η εφαρμογή για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Ξεκίνησε η εφαρμογή στο διαδίκτυο για τα τέλη κυκλοφορίας. Διαβάστε πως θα μπορέσετε να πληρώσετε. Οι τιμές ανάλογα με τα κυβικά
Σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή για τα τέλη κυκλοφορίας, από τη στιγμή που δεν θα σταλούν ειδοποιητήρια μέσω ΕΛΤΑ, ενώ καταργείται και το ειδικό αυτοκόλλητο.
Mέσω του link του υπουργείου Μεταφορών oι ιδιοκτήτες ΙΧ μπορούν πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους, να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο, με το οποίο στη συνέχεια θα εξοφλούν το τέλος στις τράπεζες (και μέσω web banking) ή τα ΕΛΤΑ.
Τελική προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας είναι η 31η Δεκεμβρίου 2012.
Δεδομένου ότι από φέτος καταργείται το ειδικό αυτοκόλλητο, οι οδηγοί θα πρέπει να φυλάσσουν στο όχημα το ειδοποιητήριο μαζί με την απόδειξη πληρωμής, προκειμένου να αποδεικνύουν σε τυχόν έλεγχο ότι έχουν καταβάλει το τέλος.
Όσοι δεν έχουν πιστοποιηθεί στο Taxisnet θα  έχουν  τη δυνατότητα να πληκτρολογήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους και τον ΑΦΜ τους στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και να τυπώσουν το ειδοποιητήριό τους.
Η απόδειξη πληρωμής, την οποία  ο οδηγός θα πρέπει να το έχει πάντα μέσα στο αυτοκίνητο,  θα αντικαταστήσει το σήμα.
Τα τέλη κυκλοφορίας 2013 υπολογίζονται ως εξής:
*Από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε. 22 ευρώ
*Από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε. 55 ευρώ
*Από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε. 120 ευρώ
*Από 1071 κ.ε. μέχρι 1357 κ.ε 135 ευρώ
*Από 1358 κ.ε. μέχρι 1548 κ.ε 240 ευρώ
*Από 1549 κ.ε. μέχρι 1738 κ.ε. 265 ευρώ
*Από 1739 κ.ε. μέχρι 1928 κ.ε. 300 ευρώ
*Από 1929 κ.ε. μέχρι 2357 κ.ε. 660 ευρώ
*Από 2358 κ.ε. μέχρι 3000 κ.ε. 880 ευρώ
*Από 3001 κ.ε. μέχρι 4000 κ.ε. 1100 ευρώ
Από 4001 κ.ε. και άνω 1320 ευρώ
Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, θα πληρώνουν τέλη  αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα: (γραμμάρια/χιλιόμετρο).
Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμ. εκπομπών σε ευρώ:
*0 – 100 (γρ./χλμ.) 0 ευρώ
*101 – 120 (γρ./χλμ.) 0,90 ευρώ
*121 – 140 (γρ./χλμ.) 1,10 ευρώ
*141 – 160 (γρ./χλμ.) 1,70 ευρώ
*161 – 180 (γρ./χλμ.) 2,25 ευρώ
*181 – 200 (γρ./χλμ.) 2,55 ευρώ
*201 – 250 (γρ./χλμ. 2,80 ευρώ
*Άνω των 251 (γρ./χλμ.) 3,40 ευρώ

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Δεύτερη γλώσσα τα ελληνικά στα αυστραλιανά σχολεία - Θα διδάσκεται σε όλους τους μαθητές.

Ως δεύτερη γλώσσα και όχι ως διδασκόμενη μόνο σε μαθητές και μαθήτριες ελληνικής καταγωγής, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί, αναπτύσσονται τα ελληνικά στα αυστραλιανά σχολεία.

Με την απόφαση αυτή, η ομογενής Ομοσπονδιακή βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Μαρία Βαμβακινού επισημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα η ελληνική γλώσσα να διδάσκεται σε όλους τους μαθητές των αυστραλιανών σχολείων και όχι μόνο σε αυτούς που είναι ελληνικής καταγωγής.

Σημειώνεται πως κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε ο Συντονιστή Εκπαίδευσης του Ελληνικού Προξενείου Μελβούρνης, Βασίλειος Γκόκας που συντόνιζε την παρέμβαση της ομογένειας και ο οποίος τόνισε στην Επιτροπή ACARA ότι:

«Η διδασκαλία των Γλωσσών, όπως τονίζεται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, είναι ένας από τους βασικούς τομείς μάθησης και βασικό συστατικό της εκπαιδευτικής εμπειρίας όλων των μαθητών. Σύμφωνα, λοιπόν, με το πνεύμα και το σκεπτικό αυτό η ανάπτυξη της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας θα μπορέσει να:

- Ενεργοποιήσει όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από το πολιτιστικό και γλωσσικό υπόβαθρό τους να συμμετάσχουν στην εκμάθηση της Νέας Ελληνικής, αν το επιλέξουν. Στο πλαίσιο αυτό, η αξία της Νέας Ελληνικής θα αποτελέσει επιπλέον εφόδιο για όλους τους μαθητές της Αυστραλίας που θα κατευθυνθούν στις Κλασικές Σπουδές, Βιβλικές Σπουδές, Ιατρική, Φαρμακολογία κ.ά.

- Θα αγκαλιάσει τις μελλοντικές γενιές των μαθητών που επιθυμούν να σπουδάσουν Νέα Ελληνικά, ενώ παράλληλα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα σε αυτούς που τώρα φοιτούν.

- Θα αντιμετωπίσει τη λανθασμένη, εδώ και χρόνια, αντίληψη ότι η ελληνική είναι διαθέσιμη μόνο για τους μαθητές που μιλούν την Ελληνική στο σπίτι (και η σχετική εικόνα της γλώσσας θα είναι αντικίνητρο για τη μελέτη της γλώσσας που υπάρχει σήμερα).

- Θα εξασφαλίσει το κύρος της Νέας Ελληνικής στο πλαίσιο του Αυστραλιανού Προγράμματος Σπουδών για όλες τις παρούσες αλλά και τις μελλοντικές γενιές των μαθητών».

Η Επιτροπή ACARA λαβούσα υπόψη τις υποδείξεις της ελληνικής παροικίας αποφάσισε να αλλάξει την προηγούμενη απόφασή της και να επιτρέψει την περίληψη της ελληνικής γλώσσας στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών ως «δεύτερη γλώσσα», στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, αλλαγή που ικανοποιεί το αίτημα της ομογένειας και διαμορφώνει νέες, θετικές προοπτικές για τη γλώσσα μας στο αυστραλιανό εκπαιδευτικό σύστημα.

eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »

Λαχανικά και φρούτα που ΔΕΝ πρέπει να τρώτε εκτός εποχής

Ίσως είναι αναπόφευκτη η κατανάλωση ορισμένων τροφών εκτός εποχής, αλλά υπάρχουν ορισμένα φρούτα και λαχανικά, που οι ειδικοί συστήνουν να τα προτιμάμε κατεψυγμένα αν δεν είναι η εποχή τους. Δείτε ποια είναι αυτά.Η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης, μας επιτρέπει σήμερα να τρώμε λίγο πολύ οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό θέλουμε, όλο το χρόνο.

Αλλά πρέπει; Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, οι αγορές και τα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα τοπικά, βιολογικά τρόφιμα που συλλέγονται τις τελευταίες 24 ώρες και είναι συνήθως πολύ φρέσκα, γευστικά και θρεπτικά.

Το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη όμως, κυκλοφορούν εκτός εποχής προϊόντα που μπορεί να έχουν «ταξιδέψει» χιλιάδες χιλιόμετρα, μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι μας. Η προτίμησή τους δεν είναι κακή μόνο για τον πλανήτη, αλλά σημαίνει επίσης την κατανάλωση τροφών που είναι φτωχές σε θρεπτικά συστατικά.

Βέβαια ίσως είναι αναπόφευκτη η επιλογή ορισμένων τέτοιων τροφών, αλλά υπάρχουν ορισμένα φρούτα και λαχανικά, που οι ειδικοί συστήνουν να τα προτιμάμε κατεψυγμένα αν δεν είναι η εποχή τους. Τα κατεψυγμένα προϊόντα, όπως και τα φρέσκα, συνήθως έχουν ταξιδέψει μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο τραπέζι μας, αλλά τουλάχιστον έχουν υποβληθεί στις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να «φυλακίζουν» τη φρεσκάδα τους και μερικές φορές έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, ακόμη και από τα φρέσκα προϊόντα (απλά ελέγξτε την πιθανή προσθήκη αλατιού, που μπορεί να υπάρχει σε πολλά κατεψυγμένα λαχανικά).

Δείτε τα τρόφιμα που ΔΕΝ πρέπει να τρώμε εκτός εποχής…
Αρακάς

Δεν είναι εύκολο να βρίσκουμε φρέσκο αρακά και ο λόγος είναι ότι η εποχή του διαρκεί μόνο περίπου δύο εβδομάδες. Καταναλώστε τον φρέσκο στις αρχές της άνοιξης, όταν είναι πιο γλυκός και τρυφερός. Τις υπόλοιπες εποχές, ο αρακάς μπορεί να είναι ιδιαίτερα αμυλούχος, με αδιάφορη γεύση. Αν σας αρέσουν πολύ, μπορείτε να τα αγοράζετε φρέσκα στην εποχή τους και να τα καταψύχετε, για να τα απολαμβάνετε στα… καλύτερά τους.
Ντομάτες

Οι ειδικοί είναι ανένδοτοι στο να τρώμε φρέσκες ντομάτες, μόνο όταν είναι ώριμες φυσικά και νόστιμες. Η ντομάτα είναι ένα καλοκαιρινό λαχανικό που αγαπά τη ζέστη και τον ήλιο. Φάτε τες από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβρη. Γιατί; Αυτή είναι η περίοδος που θα τις απολαύσετε γλυκές και τρυφερές. Το χειμώνα, αποφύγετε τις φρέσκες και προτιμήστε τα βαζάκια ντομάτας. Τα βάζα δεν περιέχουν την τοξική χημική ουσία BPA, που χρησιμοποιείται στα μεταλλικά δοχεία.
Σπαράγγια

Ένα ακόμη λαχανικό που θα πρέπει να το απολαμβάνουμε φρέσκο στην εποχή του, είναι τα σπαράγγια. Είναι στα… καλύτερά τους από τις αρχές, έως τα μέσα της άνοιξης, πριν γίνουν σαν… ξύλινα. Τα κατεψυγμένα σπαράγγια, τα οποία δεν περιέχουν συνήθως πρόσθετο αλάτι, είναι ιδανικά για μαγειρευτά. Επίσης, μπορείτε να βρείτε ακόμη και σπαράγγια τουρσί.
Φασολάκια

Το καλοκαίρι (Ιούλιο- Αύγουστο), οι κήποι γεμίζουν από καλλιέργειες φασολιών και τότε είναι η καλύτερη στιγμή για να τα απολαύσετε. Πριν και μετά το καλοκαίρι, τα φασολάκια μπορεί να έχουν υπερβολικές ίνες και άσχημο χρώμα. Αν προτιμάτε τα φρέσκα, καλύτερε να περιμένετε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, διαφορετικά προτιμήστε τα κατεψυγμένα, είτε κονσερβοποιημένα.
Καλαμπόκι

Απολαύστε το όσο διαρκεί –η εποχή του είναι στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Η περιεκτικότητα του καλαμποκιού σε ζάχαρη είναι στο αποκορύφωμά της το Σεπτέμβριο και είναι πιο νόστιμο στη σχάρα ή ψητό. Εκτός της εποχής του, ψάξτε για κατεψυγμένο καλαμπόκι. Είναι εύκολο να βρείτε οργανικό, χωρίς προσθήκη αλατιού.
Μανιτάρια

Δεδομένου ότι κάθε εποχή έχει κι ένα μανιτάρι, μπορείτε να τα απολαμβάνετε όλο το χρόνο. Απλά έχετε το νου σας για την εποχή της κάθε ποικιλίας. Δεδομένου ότι τα μανιτάρια είναι εξαιρετικά απορροφητικά, μην τα πλένετε με νερό, αλλά κόψτε το κάτω μέρος τους και αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα χώματος.
Μαρούλι και πράσινα λαχανικά

Παρά το γεγονός ότι πολλά πράσινα λαχανικά μπορείτε να τα βρείτε όλο το χρόνο, τα καλύτερα μαρούλια ευδοκιμούν στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, όταν έχει ακόμη κρύο. Αυτός ο καιρός επιτρέπει στο μαρούλι να διατηρεί την τραγανότητά του, καθώς και την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Εκτός εποχής τους, επιλέξτε εναλλακτικές λύσεις, όπως το λάχανο.
Ροδάκινα

Τα ροδάκινα είναι ένα φρούτο που δε διατηρείται εύκολα όταν μεταφέρεται και η περίοδός του δε διαρκεί πολύ. Για πραγματικά ώριμα, νόστιμα ροδάκινα, προτιμήστε να τα τρώτε στις αρχές του καλοκαιριού. Τις υπόλοιπες εποχές αντικαταστήστε τα με χειροποίητες μαρμελάδες και μην το σκεφτείτε καν για κατεψυγμένα.


clickatlife.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

ρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «Προοπτική Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας για ανέργους άνω των 45 ετών στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης» «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες»

 
Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος
στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης
«Προοπτική Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας για ανέργους άνω των 45 ετών στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης»
«Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες»

Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «45 Συν Πράττω»

 
 
Διαβάστε περισσότερα » »

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΔΙΚΚΑ

Η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Περδίκκα Φώτιος Κεμερλής σε συνεργασία με τις αντιστασιακές οργανώσεις της Π.O.A.E.A. Δυτικής Μακεδονίας:
Σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους 7 πεσόντες ΕΛΑΣίτες στη μάχη του Περδίκκα στις 11 Οκτωβρίου 1944 την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012 στην κεντρική πλατεία της τοπικής κοινότητας Περδίκκα, προ του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης.
Η δήμαρχος Εορδαίας
Παρασκευή Βρυζίδου
Ο πρόεδρος του Τ.Σ. Περδίκκα
Φώτιος Κεμερλής
Οι αντιστασιακές οργανώσεις
της Π.Ο.Α.Ε.Α. Δυτικής Μακεδονίας
 
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
11.00 Προσέλευση κοινού και τοπικών αρχών
11.10 Επιμνημόσυνη δέηση προ του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης Περδίκκα
11.20 Χαιρετισμός από την Δήμαρχο Εορδαίας κ. Παρασκευή Βρυζίδου. Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Π.Σ. της Π.Ο.Α.Ε.Α. Δυτικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Αθανασιάδη.
11.30 Ομιλία για το ιστορικό της ημέρας από τον κ. Τσιάτα Νικόλαο, πρόεδρο Π.Ο.Α.Ε.Α. Γρεβενών
11.40 Απαγγελία ποιημάτων από α) Ξενιτοπούλου Δέσποινα, β) Χατζή Μανόλη.
11.45 Κατάθεση στεφάνων
11.50 Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης
11.55 Πένθιμο εμβατήριο: Επέσατε θύματα αδέρφια μου εσείς…!
12.00 Εθνικός ύμνος
Πέρας εκδήλωσης
Σύντομο ιστορικό της ημέρας
Στις 11 Οκτωβρίου 1944 γερμανική διμοιρία τριάντα και πλέον ανδρών φεύγει από την Πτολεμαϊδα με στρατιωτική φάλαγγα και βαρύ οπλισμό για το Αμύνταιο. Έξω από τα στρατιωτικά μνημεία του Περδίκκα το απόσπασμα του Ηλία Ακριτίδη, καλά ταμπουρωμένο φύλαγε την περιοχή από τυχόν γερμανικές εχθροπραξίες σε βάρος του αμάχου πληθυσμού.
Οι Γερμανοί τους αντελήφθησαν και πριν προλάβουν να αντιδράσουν τα γερμανικά μυδράλια που κροτάλιζαν μανιασμένα γάζωσαν το λιοντάρι του Μεσοβούνου σκότωσαν τον Ηλία Ακριτίδη και τα έξι παλικάρια του. Όλα τα παιδιά της εορδαϊκής γης κείτονται νεκροί ως μάρτυρες της ηρωικής  εθνικής αντίστασης σε παρακείμενο χώρο του κοιμητηρίου του δ.δ. Περδίκκα χωρίς να προλάβουν να αναπνεύσουν έστω για λίγο τον ελεύθερο αέρα της πατρίδας τους.
Ήταν δε οι εξής:
Ηλίας Ακριτίδης ετώς 28
Δημήτριος Μαυρίδης ετών 19
Μιχαήλ Παραστατίδης ετών 50
Γεώργιος Τσοπανίδης ετών 38
Γεώργιος Τριανταφυλλίδης ετών 23
Ιωάννης Αραμαδανίδης ετών 27
Όλοι από το ηρωικό και αιματοβαμμένο Μεσόβουνο
Και ο αντιφασίστας Ιταλός στρατιώτης Marlo.
Διαβάστε περισσότερα » »

Πάγος στις σχέσεις Πούτιν - Μέρκελ

Πάγος στις σχέσεις Πούτιν - ΜέρκελΗ επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ αύριο στη Μόσχα θα πραγματοποιηθεί μέσα σε κλίμα πολιτικής έντασης ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία.
Η βασική αιτία των διαφορών είναι η εντεινόμενη κριτική από πλευράς Βερολίνου για την πολιτική κατάσταση στη Ρωσία. Πηγή: Kremlin.ru
Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Γερμανία, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους της στην ΕΕ, επιδεινώνονται. Οι ρωσογερμανικές διαβουλεύσεις που ξεκινούν αύριο ανάμεσα στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια θα διεξαχθούν σε δυσμενές κλίμα. Η αιτία της διαφωνίας είναι οι έντονες επικρίσεις του επίσημου Βερολίνου όσον αφορά τις πολιτικές αλλαγές στη Ρωσία. Η συγκεκριμένη υπόθεση έφτασε στο αποκορύφωμά της με την έγκριση από το Γερμανικό Κοινοβούλιο ενός ιδιαίτερα σκληρού ψηφίσματος όσον αφορά την κατάσταση στη Ρωσία. Η Μόσχα απορρίπτει την κριτική και δεσμεύεται ότι «θα παρακολουθήσει προσεκτικά» τα όσα συμβαίνουν στην ίδια τη Γερμανία.

Στη Μόσχα, στις 14 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει τις εργασίες του το συνέδριο κοινωνικών φορέων Ρωσίας και Γερμανίας με την ονομασία ο «Διάλογος της Αγίας Πετρούπολης», ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις μεταξύ Πούτιν και Μέρκελ. Οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι απλές. Ενώ οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών εξελίσσονται επιτυχώς, στον πολιτικό τομέα ωστόσο αυτές διέρχονται οξεία κρίση.

Επίθεση στον Πούτιν

Η βασική αιτία των διαφορών είναι η εντεινόμενη κριτική από πλευράς Βερολίνου για την πολιτική κατάσταση στη Ρωσία. Αρχικά, η γερμανική κυβέρνηση άσκησε κριτική με αφορμή τη διεξαγωγή των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, ενώ ακολούθως προέβη σε αρνητικές εκτιμήσεις για τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στη χώρα. Εκφραστής αυτής της τάσης έγινε ο συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τις σχέσεις με τη Ρωσία και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στο Κοινοβούλιο, Αντρέας Σόκενχοφ. Αυτός, προέβη σε μια σειρά από σκληρές ανακοινώσεις για διάφορες ενέργειες των ρωσικών αρχών, επικρίνοντας τους νέους νόμους που αφορούν τις συγκεντρώσεις και τις ΜΚΟ, την επαναφορά της ποινικής ευθύνης για τη συκοφαντική δυσφήμιση, καθώς και για τη στάση τους στην υπόθεση των Pussy Riot.

Τον Αύγουστο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel, ο κ.Σόκενχοφ δήλωσε ότι «η ρωσική κυβέρνηση δεν επιθυμεί τον διάλογο με την κοινωνία, ενώ ο Πούτιν στηρίζεται στην καταστολή και την αντιπαράθεση». Επίσης, εξέφρασε αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα της διεξαγωγής του «Διαλόγου της Αγίας Πετρούπολης» διότι, όπως υποστήριξε, εκεί «δεν θα υπάρξει ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων».

Γερμανική αλαζονεία

Αυτό προκάλεσε τον εκνευρισμό της Μόσχας. Μιλώντας στο Interfax, πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τη θέση του συντονιστή της γερμανικής κυβέρνησης ως «έκφανση αλαζονείας στην εξωτερική πολιτική», βεβαιώνοντας πως ο «Διάλογος της Αγίας Πετρούπολης» θα διεξαχθεί κανονικά, ανεξάρτητα από το αν θα συμμετάσχει ή όχι σε αυτόν ο ίδιος ο Σόκενχοφ. «Ο σκύλος γαυγίζει, αλλά το καραβάνι προχωρεί», πρόσθεσαν μέλη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τον Οκτώβριο, η διαμάχη γύρω από τη στάση του Αντρέας Σόκενχοφ εξελίχθηκε σε διπλωματικό σκάνδαλο. Απαντώντας στην κρίση του συγκεκριμένου πολιτικού ότι «η Ρωσία κινδυνεύει να απολέσει την επιρροή της σε θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος», το ΥΠΕΞ της Ρωσίας έθεσε υπό αμφισβήτηση τις «διανοητικές του ικανότητες» και τον κατηγόρησε για «συκοφάντηση». Για πρώτη φορά το υπουργείο ανακοίνωσε ότι δεν εκλαμβάνει τον Α.Σόκενχοφ ως επίσημο πρόσωπο, εξουσιοδοτημένο να προβαίνει σε δηλώσεις εξ ονόματος της γερμανικής κυβέρνησης, τόσο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, όσο και για εκείνα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας και Γερμανίας.

Στο ρωσικό ΥΠΕΞ απάντησε ο γραμματέας Τύπου της γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφέροντας ότι «η κάθε ειλικρινής δήλωση ή κριτική επί της ουσίας δεν αποτελεί συκοφάντηση», καθώς και ότι «οι συντονιστές της κυβέρνησης της Γερμανίας ορίζονται στο Βερολίνο και όχι στο εξωτερικό».

Έχοντας λάβει μια τόσο σαφή υποστήριξη, ο Α.Σόκενχοφ στα τέλη Οκτωβρίου κατέθεσε στο Κοινοβούλιο το πιο σκληρό ψήφισμα των τελευταίων ετών σχετικά με την κατάσταση στη Ρωσία. Σε αυτό αναφέρεται ότι: «Η Μπούντεσταγκ διαπιστώνει με ιδιαίτερη ανησυχία ότι μετά την επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία, ελήφθησαν  νομοθετικά και νομικά μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση του ελέγχου προς τους ενεργούς πολίτες και αποδεικνύουν την επιλογή της οδού της αντιπαράθεσης με τους επικριτές της κυβέρνησης». Το ψήφισμα καλεί την Άνγκελα Μέρκελ να εγείρει τα θέματα αυτά κατά τις συνομιλίες της στη Μόσχα, καθώς και να ενισχύσει τις επαφές της με τις «φιλελεύθερες και αντιπολιτευτικές ελίτ» της Ρωσίας.

Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε υπόψη της την άποψη των συντακτών του εγγράφου. Τη Δευτέρα, στην εφημερίδα Allgemeine Zeitung δημοσιεύτηκε άρθρο του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βέστερβελε, στο οποίο αναφέρεται ότι το Βερολίνο θα παρακολουθεί «με ιδιαίτερη προσήλωση» τις ενέργειες των ρωσικών αρχών στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Οι σχέσεις συνεργασίας δεν σημαίνουν την παραίτηση από την κριτική», προειδοποίησε ο γράφων.

Η Μόσχα απορρίπτει τις επικρίσεις του Βερολίνου. Όπως δήλωσε στην Kommersant ο Α΄ αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για τα διεθνή θέματα, Βιατσεσλάβ Νίκονοφ, «οι εκτιμήσεις της Μπούντεσταγκ δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, είναι μια σαφέστατα υπερβολική αντίδραση, χαρακτηριστική της σημερινής άρχουσας τάξης στη Γερμανία». Και ακόμη, ότι «στη Ρωσία δεν έχει ληφθεί ούτε ένα νομοθετικό μέτρο που να μην υπάρχει και στη γερμανική νομοθεσία». Απαντώντας στην προειδοποίηση του Γκ.Βέστερβελε, ο κ.Νίκονοφ δεσμεύτηκε ότι «και η Μόσχα θα παρακολουθεί με προσοχή την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο στη Γερμανία, όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ».

rbth
Διαβάστε περισσότερα » »

Η απόλυτη ξεφτίλα - Τέλος οι δωρεάν μετακινήσεις στρατιωτών!

 Περιορίζεται σε μία η κατάσταση επιβίβασης,από δύο που ήταν μέχρι τώρα για τους στρατιώτες και κόβεται το δωρεάν αεροπορικό εισιτήριο.
Αποτέλεσμα όσοι μετατίθενται σε Έβρο-νησιά-Κύπρο πρέπει από το υστέρημα τους να καταβάλλουν το κόστος της μεταφοράς τους στις άδειες που λαμβάνουν. 
 
Ουσιαστικά δηλαδή, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων καταργεί τις άδειες στους περισσότερους στρατιώτες, καθώς μόνο οι “έχοντες” θα έχουν τη δυνατότητα να την εκμεταλλευτούν. 
 
Το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι “αυτό αποφάσισαν οι κυβερνητικοί βουλευτές που πληρώνονται 8000 ευρώ το μήνα, τα κόμματα εξουσίας που λαμβάνουν εκατομμύρια ευρώ ως κομματικές επιχορηγήσεις… Το σχέδιο περικοπής των καταστάσεων επιβίβασης είχε έρθει στο προσκήνιο και το 2010, αλλά μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε αποσύρθηκε”.
 
 
Τι ισχύει για τις καταστάσεις επιβίβασης
   
Τρόπος χορήγησης Καταστάσεων Επιβίβασης, στο Μόνιμο Στρατιωτικό Προσωπικό, στους Εφέδρους Αξιωματικούς, Δοκίμους Εφέδρους Αξιωματικούς και Οπλίτες των Ε.Δ.
 
ΦΕΚ Β' 2974/8-11-2012
ΑΡΘΡΟ 1
Δικαιούμενοι Κατάστασης Επιβίβασης:
 
1. Σε όλους γενικά τους υπηρετούντες Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς(μονίμους, εθελοντές, ανακαταταγέντες, ΕΠΥ, ΕΠΟΠ, ΟΒΑ κ.λ.π.)...των Ενόπλων Δυνάμεων, που δεν έχουν δηλώσει τη φρουρά που υπηρετούν ως φρουρά προτίμησής τους, χορηγείται μία (1) φορά μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος, εφ' όσον ταξιδεύουν με κανονική ή 4ήμερη άδεια, Κατάσταση
Επιβίβασης(Κ.Ε.) μετ' επιστροφής, για ένα μόνο τόπο προορισμού της επιθυμίας τους και με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα πλην της αεροπορικής μετακίνησης.
 
 
2.Στους μαθητές των στρατιωτικών παραγωγικών σχολών, χορηγούνται τρεις(3) Κ.Ε. μετ' επιστροφής ανά ημερολογιακό έτος, για ένα μόνο τόπο προορισμού της επιθυμίας τους και με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα πλην της αεροπορικής μετακίνησης.
 
3. Σε όλους τους Οπλίτες θητείας, χορηγείται μία (1) Κ.Ε. μετ` επιστροφής, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, εφ` όσον ταξιδεύουν με άδεια τουλάχιστον 4 ημερών,για ένα μόνο τόπο προορισμού της επιθυμίας τους και με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα πλην της αεροπορικής μετακίνησης.
 
4. Στους Οπλίτες θητείας, που υπηρετούν στη Νήσο Κύπρο, χορηγείται μία (1) Κ.Ε, μετ`επιστροφής, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, εφ` όσον ταξιδεύουν με άδεια τουλάχιστον 4 ημερών, για ένα μόνο τόπο προορισμού της επιθυμίας τους και με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της αεροπορικής μετακίνησης.
 
5. Για τους Εφέδρους Αξιωματικούς και Δοκίμους Εφέδρους Αξιωματικούς ισχύουν οι παρ. 3 και 4 του παρόντος άρθρου.
 
ΑΡΘΡΟ2
 
Μέσο Ταξιδίου
 
1. Για το στρατιωτικό προσωπικό του άρθρου 1 της παρούσης, που μετακινείται με τα συγκοινωνιακά μέσα του ΟΣΕ, η Κ.Ε είναι δυνατόν να εκδίδεται με τις αμαξοστοιχίες ποιότητας (INTERCITΥ).
 
2. Για τις χερσαίες διαδρομές, οι οποίες εξυπηρετούνται από τον ΟΣΕ ή τα Υπεραστικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ, η Κ.Ε. θα εκδίδεται για τα συγκοινωνιακά μέσα του ΟΣΕ ή του ΚΤΕΛ, κατ' επιλογή των δικαιούχων.
 
3. Για τις θαλάσσιες διαδρομές, θα χορηγείται Κ.Ε. για τα συνήθη επιβατικά Ακτοπλοϊκά πλοία ή για FLYING DOLPHINS & CAΤΑΜΑRΑΝ, τα οποία εκτελούν δρομολόγια σε λιμένες εσωτερικού ή για πλοία τα οποία εκτελούν τοπικά δρομολόγια σε γραμμές μη εξυπηρετούμενες υπό των επιβατηγών πλοίων της τακτικής ακτοπλοΐας.
 
4. Για τις μικτές διαδρομές η Κ.Ε του ενδιαφερομένου θα εκδίδεται ξεχωριστά για κάθε συγκοινωνιακό μέσο που εξυπηρετεί την οικεία διαδρομή ή τμήμα αυτής λαμβανομένου υπόψη όμως (όπου αυτό είναι δυνατόν) του συντομότερου δρομολογίου.
 
ΑΡΘΡΟ3
Θέσεις Ταξιδευόντων με Καταστάσεις Επιβίβασης
1. Στον ΟΣΕ δικαιούνται να ταξιδεύουν με Κ.Ε.:
 
(α) Στην Α΄ θέση με δικαίωμα χρήσης κλινάμαξας Α΄ θέσης:
 
Όλοι οι Ανώτατοι Αξιωματικοί και Συνταγματάρχες και οι αντίστοιχοι του Ναυτικού,της Αεροπορίας και των Κοινών Σωμάτων.
(β) Στη Β΄ θέση
Όλοι οι λοιποί.
 
2. Στα ακτοπλοϊκά μέσα, εφόσον υφίσταται διάκριση θέσεων :
(α) Διακεκριμένη Α΄ θέση:
Όλοι οι Ανώτατοι Αξιωματικοί και Συνταγματάρχες και οι αντίστοιχοι του Ναυτικού,της Αεροπορίας και των Κοινών Σωμάτων.
 
(β) Διακεκριμένη Β΄ θέση:
Όλοι οι λοιποί.
 
3. Στα υπεραστικά λεωφορεία: Δεν υφίσταται διάκριση θέσεων.
 
4. Στα Αεροπλάνα :
 
Στην Οικονομικήu952 θέση : Όλοι οι δικαιούμενοι, σύμφωνα με το άρθρο 1 της παρούσης,Κ.Ε. με αεροπορικό μέσο μετακίνησης.
 
ΑΡΘΡΟ4
Λεπτομέρειες Έκδοσης και Χρήσης Καταστάσεων Επιβίβασης
1. Οι Κ.Ε. αποτελούν έγγραφα αποδεικτικά και δικαιολογητικά κίνησης επί πιστώσει για λογαριασμό της Στρατιωτικής Υπηρεσίας, και χρησιμοποιούνται μόνο από τον δικαιούχο ο οποίος δεν έχει δικαίωμα μεταβίβασης.
 
2. Εκδίδονται σε ειδικά έντυπα από τις εξουσιοδοτούμενες για τον σκοπό αυτό Μονάδες του οικείου Επιτελείου.
 
3. Σε περίπτωση απώλειας Κ.Ε. δεν καθίσταται δυνατή η δικαιολόγηση, παρά μόνο κατόπιν ειδικής για αυτό Δγής του οικείου Επιτελείου, μετά την εξακρίβωση των συνθηκών απώλειας.
 
4. Οι Κ.Ε. πρέπει να εκδίδονται από την Μονάδα χορήγησης μέχρι τελικού προορισμού μετ` επιστροφής.
 
5. Στους μεταβαίνοντας στο Εξωτερικό (πλην Ν. Κύπρου) και δικαιουμένους Κ.Ε, σύμφωνα με το άρθρο 1 της παρούσης, θα χορηγείται Κ.Ε. μέχρι του τελευταίου Ελληνικού Σταθμού ή Λιμένα.
 
6. Στο στρατιωτικό προσωπικό των παρ. 4 και 5 του άρθρου 1 της παρούσης που υπηρετεί στη Ν. Κύπρο οι Καταστάσεις Επιβίβασης θα χορηγούνται για την κίνησή του στην Ελλάδα και επάνοδό του στη Ν. Κύπρο. Η έκδοση Κ.Ε. με αεροπορικό μέσο αφορά την μετακίνηση προς ένα αερολιμένα της Ελλάδος και την επιστροφή προς τη Ν. Κύπρο. Τυχόν υπόλοιπο τμήμα της διαδρομής, μέχρι τον τόπο τελικού προορισμού εντός Ελλάδος, καλύπτεται από χερσαία ή θαλάσσια μέσα.
 
7. Η χορήγηση Κ.Ε., προς καλύτερη παρακολούθηση των δικαιουμένων και αποφυγή καταστρατηγήσεων, να καταχωρείται στα ατομικά έγγραφα των λαμβανόντων αυτές καθώς και όπου αλλού κρίνεται σκόπιμα προς υποβοήθηση του έργου της μονάδας.
 
8. Για να δικαιούται Κ.Ε. ο ταξιδεύων, πρέπει επί του εκδιδομένου φύλλου αδείας να αναγράφεται η ένδειξη ότι ο ενδιαφερόμενος δικαιούται Κ.Ε.
 
9. Η ισχύς των, λόγω αδείας, χορηγουμένων Κ.Ε. ορίζεται δίμηνη από την έκδοσή τους. Πέραν του διμήνου δεν έχουν καμία ισχύ και πρέπει να επιστρέφονται στην εκδούσα αρχή της μονάδας για ακύρωση. Επίσης υποχρεούται ο στρατιωτικός όπως επιστρέψει στην μονάδα, για ακύρωση, τυχόν μη χρησιμοποιηθείσα από αυτόν Κ.Ε..
 
10. Για να μη γίνεται χρήση των Κ.Ε., ή των βάσει αυτών εκδοθέντων εισιτηρίων,από ξένα άτομα, τα αρμόδια όργανα ελέγχου των συγκοινωνιακών μέσων δικαιούνται u972 όπως ελέγχουν κατά την παράδοση της Κ.Ε. ή κατά τον έλεγχο των εισιτηρίων, την ταυτότητα των κινουμένων.
 
ΑΡΘΡΟ5
Καταργούμενες Διατάξεις
 
Από τη θέση σε ισχύ της παρούσας καταργείται:
 
Η υπ΄αριθμ.Φ.500/3/121211/Σ.79/30-4-2010 Απόφαση ΥΕΘΑ (ΦΕΚ Β΄ 631).
 
ΑΡΘΡΟ6  Έναρξη Ισχύος. Η παρούσα τίθεται σε ισχύ από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
 
onalert.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι μισθοί των εργαζομένων στο μετρό Θεσσαλονίκης φτάνουν και τα 4460 ευρώ μηνιαίως.

Καταχρηστική και αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων του μετρό Θεσσαλονίκης η διοίκηση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, υποστηρίζοντας ότι οι απασχολούμενοι στα αρχαιολογικά σκάμματα «αμείβονται ειδικά στις σημερινές συνθήκες, πλουσιοπάροχα», με μισθούς που φτάνουν ακόμη και στα 4460 ευρώ τον μήνα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στα αρχαιολογικά σκάμματα του μετρό Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με οικονομικό αίτημα την πληρωμή των νεοπροσληφθέντων εργατών «με αμοιβές υψηλότερες από αυτές που προβλέπει η νομοθεσία. Πρόκειται συγκεκριμένα για 30 εργάτες, η πρόσληψη των οποίων ζητήθηκε για τις ανάγκες του έργου».

Όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, στα αρχαιολογικά σκάμματα του μετρό απασχολούνται α) 82 αρχαιολόγοι που αμείβονται μηνιαίως με ποσά 2570 ευρώ-4460 ευρώ και λαμβάνουν 14 μισθούς σε ετήσια βάση, β) 330 εργατοτεχνίτες με αμοιβές 1720 ευρώ-2500 ευρώ/ μήνα και γ) 91 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων που λαμβάνουν 954 ευρώ-3810 ευρώ/μήνα, επίσης με 14 μισθούς.

«Δηλαδή, όλοι οι απασχολούμενοι στις αρχαιολογικές εργασίες είναι υψηλόμισθοι» υποστηρίζει η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και προσθέτει α) ότι ακολουθούνται πιστά τα όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για τις αμοιβές, την ασφάλιση και την προστασία των εργαζομένων στο έργο, β) ότι οι νέες προσλήψεις γίνονται με αυστηρή τήρηση των εκ του νόμου προβλεπομένων και γ) ότι το κονδύλιο που διατίθεται για τις αρχαιολογικές εργασίες έχει ανέλθει στα 90 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι στο μετρό, που βρίσκονται στην τέταρτη εβδομάδα κινητοποιήσεων, έδωσαν συνέντευξη Τύπου- όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΜΠΕ- επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι διεκδικούν την αλλαγή των συμβάσεων των 30 επαναπροσληφθέντων με την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας πρώην εργαζομένων, που προσλήφθηκαν για 20 μέρες για να δουλέψουν μαζί με άλλους 360 συναδέλφους τους εργατοτεχνίτες (οι τελευταίοι αμείβονται με την υψηλότερη κλαδική, οικοδομική σύμβαση).

 eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »

Έρευνα: Αυτοί είναι οι 24 νεκροί του Πολυτεχνείου.

Διαβάστε τα στοιχεία της έρευνας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο Πολυτεχνείο. 

Δείτε σχεδιάγραμμα με το σημείο όπου έπεσαν νεκροί ή τραυματίστηκαν.


Το ζήτημα του ακριβούς αριθμού των νεκρών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την επιχείρηση καταστολής της, παραμένει ακόμη και σήμερα ένα δισεπίλυτο πρόβλημα, προκαλώντας συζητήσεις, αλλά και ισχυρισμούς ανιστόρητους και πέρα από κάθε λογική.


Όπως αναφέρει ο κ. Καλλιβρετάκης, Λεωνίδας, συγγραφέας και δημιουργός της έρευνας "Πολυτεχνείο '73: Το ζήτημα των θυμάτων: Νεκροί και τραυματίες" , "η χαώδης και ατεκμηρίωτη πληροφόρηση που υπάρχει γύρω από αυτό το ζήτημα, δεν είναι δυνατόν να απολαμβάνει εσαεί αυτή την ιδιότυπη 'ασυλία', στο όνομα της δήθεν προστασίας της φήμης του Πολυτεχνείου".


Από τα μέσα του 2002 έχει ξεκινήσει μια ιστορική έρευνα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με τίτλο "Τεκμηριώνοντας τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973". Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας επιχειρείται η συγκέντρωση και επεξεργασία με επιστημονικές μεθόδους τεκμηρίων που αφορούν σε πολλές παραμέτρους των γεγονότων, όπως το χρονικό της εξέγερσης, το επιχειρησιακό σχέδιο για την καταστολή της, η εξέλιξη των γεγονότων έξω από το Πολυτεχνείο κ.ο.κ. Ένα από τα ζητούμενα είναι, φυσικά, ο αριθμός και η ταυτότητα των θυμάτων. Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, επιχειρείται στο σημείο αυτό μια συνοπτική παρουσίαση των πρώτων διαπιστώσεων, με έμφαση στη "γενεαλογία" του ζητήματος.



Προσωρινά αποτελέσματα της έρευνας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών


Η συγκέντρωση όλων των δεδομένων αποτέλεσε το πρώτο στάδιο της έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Κάθε στοιχείο που είδε το φως της δημοσιότητας όλα αυτά τα χρόνια, οι επίσημες ανακοινώσεις του καθεστώτος, οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον παράνομο τύπο της εποχής, οι αγγελίες κηδειών στις εφημερίδες, οι κάθε προέλευσης λίστες που έκαναν την εμφάνιση τους μετά τη μεταπολίτευση, οι προανακριτικές και ανακριτικές έρευνες, οι συνεντεύξεις συγγενών, οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη του 1975, συγκεντρώνονται, αποδελτιώνονται, συσχετίζονται κριτικά, αναζητείται η γενεαλογία τους, εντοπίζονται οι αλληλοεπικαλύψεις, οι παρανοήσεις, τα λάθη στην αντιγραφή και οι μεταξύ τους παρεκκλίσεις.


Η έρευνα προχωρά έτσι στη συγκρότηση ενός καταλόγου, ο οποίος παραμένει προσωρινός, καθώς εξακολουθεί συνεχώς να εμπλουτίζεται και να διορθώνεται. Για κάθε περίπτωση συγκροτείται ένας ιδιαίτερος φάκελος, με βιογραφικά στοιχεία, τις συνθήκες θανάτου και αναλυτική παράθεση όλων των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν με συγκεκριμένα στοιχεία.


Μέχρι τη στιγμή αυτή, έχουν καταγραφεί εικοσιτέσσερις (24) πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις, όπως καταγράφονται συνοπτικά στον συνημμένο κατάλογο.


Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί ένας κατάλογος δεκαέξι (16) ανωνύμων περιπτώσεων που είχε θεωρηθεί σε κάποια στιγμή της διαδικασίας ότι «προκύπτουν βασίμως» ως νεκροί, από επίσημες, επώνυμες και σχετικά αξιόπιστες καταθέσεις, με συγκεκριμένα στοιχεία.


Τέλος, η έρευνα έχει θέσει στο μικροσκόπιο τριάντα (30) επώνυμες περιπτώσεις, που εμφανίζονται επίμονα στους περισσότερους καταλόγους από το 1974 μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχουν ποτέ τεκμηριωθεί. Όλες αυτές οι ανώνυμες και οι αμφιλεγόμενες επώνυμες περιπτώσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα, προκειμένου να διερευνηθούν περισσότερο, προτού αποφασιστεί οριστικά να υιοθετηθούν ή να απορριφθούν.




ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ


Οι 24 πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις


1. Σπυρίδων Κοντομάρης του Αναστασίου, 57 ετών, δικηγόρος (πρώην βουλευτής Κερκύρας της Ένωσης Κέντρου), κάτοικος Αγίου Μελετίου, Αθήνα. Στις 16.11.1973, γύρω στις 20.30-21.00, ενώ βρισκόταν στη διασταύρωση οδών Γεωργίου Σταύρου & Σταδίου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έρριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.


2. Διομήδης Κομνηνός του Ιωάννη, 17 ετών, μαθητής, κάτοικος Λευκάδος 7, Αθήνα. Στις 16.11.1973, μεταξύ 21.30 και 21.45, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ & Μάρνη, τραυματίστηκε θανάσιμα στην καρδιά από πυρά που έρριξαν εναντίον του άνδρες της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών (όπως λεγόταν τότε το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο).


3. Σωκράτης Μιχαήλ, 57 ετών, εμπειρογνώμων ασφαλιστικής εταιρείας, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Στις 16.11.1973, μεταξύ 21.00 και 22.30, ενώ βρισκόταν μεταξύ των οδών Μπουμπουλίνας και Σόλωνος, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έρριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί απόφραξη της αριστεράς στεφανιαίας. Μεταφέρθηκε ημιθανής στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. (F Σεπτεμβρίου), όπου και πέθανε.


4. Toril Margrethe Engeland του Per Reidar, 22 ετών, φοιτήτρια από το Molde της Νορβηγίας. Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο στήθος από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» και αργότερα, νεκρή ήδη, στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως «Αιγυπτία Τουρίλ Τεκλέτ» και η παρεξήγηση αυτή επιβιώνει ακόμη σε κάποιους «καταλόγους νεκρών».


5. Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, 26 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από τον Πύργο Ηλείας, κάτοικος Κάσου 1, Κυψέλη, Αθήνα. Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών.


6. Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, 22 ετών, φοιτητής Παντείου, από την Πάτρα, κάτοικος πλατείας Κουντουριώτου 7, Κουκάκι. Στις 16.11.1973 γύρω στις 24.00, ενώ βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου (Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων), τραυματίστηκε θανάσιμα στον τράχηλο από πυρά της αστυνομίας. Μεταφέρθηκε στο πρόχειρο ιατρείο του Πολυτεχνείου, όπου απεβίωσε. Από εκεί μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως «Χαμουρλής».


7. Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, 35 ετών, οικοδόμος, από τα Καλάβρυτα, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Κατά τις βράδυνες ώρες της 16.11.1973 ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια και στη συνέχεια κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, συνεπεία των οποίων πέθανε, από οξεία ρήξη αορτής, τρεις ημέρες αργότερα, στις 19.11.1973, ενώ μεταφερόταν στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ.


8. Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου, επονομαζόμενος Γεωργαράς, 31 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από την Εξωχώρα Ζακύνθου. Κατά τις βράδυνες ώρες της 16.11.1973, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, και υπέστη κρανιοε-γκεφαλικές κακώσεις. Μεταφέρθηκε στο Θεραπευτήριο Πεντέλης, όπου πέθανε τη Δευτέρα, 19.11.1973, από οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τάφηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου στις 9.9.1974, έγινε τελετή στη μνήμη του.


9. Νικόλαος Μαρκούλης του Πέτρου, 24 ετών, εργάτης, από το Παρ-θένι Θεσσαλονίκης, κάτοικος Χρηστομάνου 67, Σεπόλια, Αθήνα, εργάτης. Κατά τις πρωινές ώρες της 17.11.1973, ενώ βάδιζε στην πλατεία Βάθης, τραυματίστηκε στην κοιλιά από ριπή στρατιωτικής περιπόλου. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε τη Δευτέρα 19.11.1973.


10. Αικατερίνη Αργυροπούλου σύζυγος Αγγελή, 76 ετών, κάτοικος Κέννεντυ και Καλύμνου, Αγιοι Ανάργυροι Αττικής. Στις 10.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της, τραυματίστηκε στην πλάτη από σφαίρα. Διακομίστηκε στην κλινική «Παμμακάριστος» (Κάτω Πατήσια), όπου νοσηλεύτηκε επί ένα μήνα και κατόπιν μεταφέρθηκε στο σπίτι της, όπου πέθανε συνεπεία του τραύματος της μετά από ένα εξάμηνο (Μάιος 1974).


11. Στυλιανός Καραγεώργης του Αγαμέμνονος, 19 ετών, οικοδόμος, κάτοικος Μιαούλη 38, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 10.15 το πρωί της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στην οδό Πατησίων, μεταξύ των κινηματογράφων «ΑΕΛΑΩ» και «ΕΑΛΗΝΙΣ», τραυματίστηκε από ριπή πολυβόλου που έρριξε εναντίον τους περίπολος πεζοναυτών που επέβαινε ενός τεθωρακισμένου οχήματος. Μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου πέθανε μετά από 12 μέρες, στις 30.11.1973.


12. Μάρκος Καραμανής του Δημητρίου, 23 ετών, ηλεκτρολόγος, από τον Πειραιά, κάτοικος Χίου 35, Αιγάλεω. Στις 10.30 περίπου το πρωί της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα πολυκατοικίας επί της πλατείας Αιγύπτου 1, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε. (αυτουργός ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Αυμπέρης, 573ου Τάγματος Πεζικού). Μεταφέρθηκε στην κλινική «Παντάνασσα» (πλατεία Βικτωρίας), όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.


13. Αλέξανδρος Σπαρτίδης του Ευστρατίου, 16 ετών, μαθητής, από τον Πειραιά, κάτοικος Αγίας Λαύρας 80, Αθήνα. Στις 10.30 με 11.00 περίπου το πρωί της 17.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Κότσικα, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε. (αυτουργός ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Δυμπέρης, 573ου Τάγματος Πεζικού). Με διαμπερές τραύμα μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου τον βρήκε νεκρό ο πατέρας του.


14. Δημήτριος Παπαϊωάννου, 60 ετών, διευθυντής ταμείου αλευροβιομηχάνων, κάτοικος Αριστομένους 105, Αθήνα. Γύρω στις 11.30 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην πλατεία Ομονοίας, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έριχνε η Αστυνομία. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του, συνεπεία εμφράγματος.


15. Γεώργιος Γεριτσίδης του Αλεξάνδρου, 47 ετών, εφοριακός υπάλληλος, κάτοικος Ελπίδος 29, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 12.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του στα Νέα Λιόσια, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά που διέσχισαν τον ουρανό του αυτοκινήτου. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.


16. Βασιλική Μπεκιάρη του Φωτίου, 17 ετών, εργαζόμενη μαθήτρια, από τα Αμπελάκια Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Μεταγένους 8, Νέος Κόσμος. Στις 12.00 το μεσημέρι της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού της, τραυματίστηκε θανάσιμα στον αυχένα από πυρά. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και στη συνέχεια στον «Ευαγγελισμό», όπου πέθανε αυθημερόν.


17. Δημήτρης Θεοδώρας του Θεοφάνους, 52 ετών, κάτοικος Ανακρέοντος 2, Ζωγράφου. Στις 13.00, της 17.11.1973, ενώ διέσχιζε με τη μητέρα του τη διασταύρωση της οδού Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά στρατιωτικής περιπόλου με επικεφαλής αξιωματικό (πιθανόν ο ίλαρχος Σπυρίδων Σταθάκης του Κ.Ε.Τ/Θ), που βρισκόταν ακροβολισμένη στο λόφο του Αγίου Θεράποντος. Εξέπνευσε ακαριαία και όταν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο των Παίδων, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατος του.


18. Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας, 43 ετών, Αφγανός τουρκικής υπηκοότητας, ταχυδακτυλουργός, κάτοικος Μύρων 10, Αγιος Παντελεήμονας, Αθήνα. Στις 13.00, της 17.11.1973, ενώ βάδιζε με τον 13χρονο γιο του στη διασταύρωση των οδών Χέϋδεν και Αχαρνών, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από ριπή μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε απευθείας στο νεκροτομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.


19. Αλέξανδρος Παπαθανασίου του Σπυρίδωνος, 59 ετών, συνταξιούχος εφοριακός, από το ΚεράσοΒο Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Νάξου 116, Αθήνα. Στις 13.30 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε με τις ανήλικες κόρες του στη διασταύρωση των οδών Δροσοπούλου και Κύθνου, απέναντι από το ΙΣΤ' Αστυνομικό Τμήμα, βρέθηκε εν μέσω πυρών, προερχομένων από τους αστυνομικούς του Τμήματος, με αποτέλεσμα να πάθει συγκοπή. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.


20. Ανδρέας Κούμπος του Στέργιου 63 ετών, βιοτέχνης, από την Καρδίτσα, κάτοικος Αμαλιάδος 12, Κολωνός. Γύρω στις 11.00 με 12.00 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Γ' Σεπτεμβρίου και Καποδιστρίου, τραυματίστηκε στη λεκάνη από πυρά μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και τέλος στο Κ.Α.Τ., όπου και πέθανε στις 30.1.1974.


21. Μιχαήλ Μυρογιάννης του Δημητρίου, 20 ετών, ηλεκτρολόγος, από τη Μυτιλήνη, κάτοικος Ασημάκη Φωτήλα 8, Αθήνα. Στις 12.00 το μεσημέρι της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά περιστρόφου αξιωματικού του Στρατού (αυτουργός ο συνταγματάρχης Νικόλςος Ντερτι-λής). Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. σε κωματώδη κατάσταση και κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.


22. Κυριάκος Παντελεάκης του Δημητρίου, 44 ετών, δικηγόρος, από την Κροκέα Λακωνίας, κάτοικος Φερρών 5, Αθήνα. Στις 12.00 με 12.30 το μεσημέρι της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά διερχομένου άρματος μάχης. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου και πέθανε στις 27.12.1973.


23. Ευστάθιος Κολινιάτης, 47 ετών, από τον Πειραιά, κάτοικος Νικο-πόλεως 4, Καματερό Αττικής. Κτυπήθηκε στις 18.11.1973 από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, και υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συνεπεία των οποίων πέθανε στις 21.11.1973.


24. Ιωάννης Μικρώνης του Αγγέλου, 22 ετών, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από την Ανω Αλισσό Αχαΐας. Συμμετείχε στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Πατρών. Κτυπήθηκε μετά τα γεγονότα, υπό συνθήκες που παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες. Συνεπεία της κακοποίησης του υπέστη ρήξη του ήπατος, εξαιτίας της οποίας πέθανε στις 17.12.1973 στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν. Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, ο τραυματισμός του συνέβη στην Πάτρα, άλλες όμως πληροφορίες τον τοποθετούν στην Αθήνα. Η περίπτωση του παραμένει υπό έρευνα.



* Η μελέτη αυτή έχει υιοθετηθεί από τη σχετική βιβλιογραφία ως η πλέον έγκυρη επιστημονική προσέγγιση στο ζήτημα (βλ. ενδεικτικά Δημήτρης Παπαχρήστος, Το Πολυτεχνείο ζει, εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2004, σελ. 41-45, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Πολυτεχνείο ’73, εκδόσεις Πόλις, Αθήνα 2004, σελ. 176-177, 424-425, Βαγγέλης Αγγελής & Ολύμπιος Δαφέρμος, Όνειρο ήταν, έκδοση ΕΔΙΑ-Οδυσσέας, Αθήνα 2005, σελ.378-388).



news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Η Χριστοφιλοπούλου νομοθετούσε υπέρ της κόρης της που έχει ΙΕΚ;

Οι εκπαιδευτικές μπίζνες της κόρης της πρώην υφυπουργού Παιδείας, Εύης

Χριστοφιλοπούλου, με το μοναδικό σχολάρχη στη χώρα που έχει καταδικαστεί για απόπειρα καταδολίευσης των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά η πολιτεία ξέχασε την τιμωρία του, έβγαλαν στα κεραμίδια την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών.

Η ΟΙΕΛΕ κατήγγειλε χθες ότι η κ. Χριστοφιλοπούλου εκμεταλλεύτηκε τη θέση της στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για να εργαστεί υπέρ των συμφερόντων του μελλοντικού συνεταίρου της κόρης της.

Η Ελιάνα Χριστοφιλοπούλου είναι συνιδιοκτήτρια ΙΕΚ που έκανε εγκαίνια φέτος τον Σεπτέμβριο και θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του ιδιωτικού σχολείου της Καλαμάτας, στο υπόγειο του οποίου το 2009 έξι καθηγητές του σχολείου είχαν στήσει μηχανισμό υποκλοπής των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η χρήση των εγκαταστάσεων των ιδιωτικών σχολείων για άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως είναι η λειτουργία ΙΕΚ, απελευθερώθηκε πλήρως από το Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε προ ημερών η Βουλή.

Σύμφωνα πάντα με την Ομοσπονδία, η οποία χαρακτήρισε την υπόθεση "εκπαιδευτικό σκάνδαλο μεγατόνων", η πρώην υφυπουργός είχε αποπειραθεί τον περασμένο Μάρτιο να περάσει την ίδια διάταξη σε υπουργική απόφαση που έφερε την υπογραφή της ως αρμόδιας υφυπουργού για θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά προσέκρουσε στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους.

Η ΟΙΕΛΕ ζήτησε την παραίτηση της κ. Χριστοφιλοπούλου από το βουλευτικό αξίωμα. Η ίδια απάντησε καταγγέλλοντας "άθλια προσπάθεια κατασυκοφάντησής της".



Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »

Εντός των ημερών η προκήρυξη για τον κοστολογικό έλεγχο στη ΔΕΗ

Προκηρύσσεται εντός των επόμενων ημερών ο διαγωνισμός για την πρόσληψη ξένου οίκου που θα αναλάβει να συγκρίνει το κόστος του ομίλου της ΔΕΗ με αντίστοιχα κόστη ομοειδών εταιρειών του εξωτερικού. Τη σχετική απόφαση, έλαβε η ολομέλεια της ΡΑΕ τη Δευτέρα, που ενέκρινε το τεύχος διακήρυξης, γεγονός που σημαίνει ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι θέμα ημερών.
Η προκήρυξη θα μιλά για την πρόσληψη ξένου οίκου που θα διεξάγει συγκριτική αξιολόγηση του κόστους της ΔΕΗ και των θυγατρικών τηςΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ με αντίστοιχες βέλτιστες πρακτικές στο εξωτερικό. Στόχος της μελέτης που θα γίνει από τον ξένο οίκο, θα είναι το αν και κατά πόσο τα στοιχεία κόστους που παρουσιάζει η ΔΕΗ είναι υψηλότερα σε σύγκριση με εκείνα εταιρειών που χρησιμοποιούν αντίστοιχες τεχνολογίες στην Ευρώπη.
Τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ, είχαν μπει για πρώτη φορά και επισήμως στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ από τον περασμένο Ιούλιο. Τότε, στην απόφαση που είχε εκδώσει η Αρχή για τον προσδιορισμό προσωρινής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για την Αλουμίνιον Ελλάδος, αναφερόταν για πρώτη φορά πως «προτίθεται να προχωρήσει σε λεπτομερή κοστολογικό έλεγχο και σύγκριση κόστους παραγωγής κάθε μιας από τις μονάδες παραγωγής (σσ: ΔΕΗ) σε σχέση με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες και τεχνικές».
Στην ίδια απόφαση, η ΡΑΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η έλλειψη στοιχειώδους ανταγωνισμού σε μεγάλο μέρος της αγοράς παραγωγής, δηλαδή στην επιμέρους αγορά των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών, δεν επιτρέπει την αποκάλυψη του πραγματικού ή του αποτελεσματικού κόστους των μονάδων αυτών.
«Η έλλειψη οποιουδήποτε ανταγωνισμού στο κρίσιμο αυτό τμήμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας παρέχει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να μεταφέρει μέρος της υφιστάμενης κοστολογικής ‘αναποτελεσματικότητας’ (δηλαδή της μη βέλτιστης απόδοσής της) στην αγορά, υποχρεώνοντας το σύνολο της ελληνικής οικονομίας να φέρει το βάρος αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά το τότε σκεπτικό της ΡΑΕ.

energypress.gr
 kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Η φιμωμένη είδηση, που δεν προβλήθηκε από την ελληνική τηλεόραση!!!

  Greek judge on hunger strike

Δείτε το βίντεο

Η φιμωμένη είδηση, που δεν προβλήθηκε από την ελληνική τηλεόραση!!!

Η δικαστής Γρεβενών κα Μαρία Μαργαρίτη, εκδιώχθηκε κακήν κακώς από το δικαστικό σώμα, όταν έβγαλε στην φόρα παρτίδα κονδυλίων που προορίζονταν ως οικονομική ενίσχυση σε σεισμοπαθείς, τα οποία κατασπαράχθηκαν από κρατικούς και παρακρατικούς φορείς.



Παράλληλα, ξεμπρόστιασε ολόκληρο το δικαστικό σώμα, αποκαλύπτοντας τον ΟΙΚΟ ΑΝΟΧΗΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΝ  ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ. Εκατοντάδες ανήλικοι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά (και πολλές φορές έναντι αμοιβής που απολαμβάνουν δικαστικοί και άλλοι μεσάζοντες) σε μυστικό χώρο, ειδικά διαμορφωμένο εντός των δικαστηρίων!

Η κα Μαρία Μαργαρίτη, προέβη σε απεργία πείνας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας την πλήρη αποκατάστασή της και την ανάδειξη των παραπάνω θεμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα μέχρι αυτή την στιγμή ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΕΣΟ, παρά μόνο από το BBC, ενώ στο YouTube η μαζική διανομή του βίντεο δεν επιτρέπεται (αναγράφεται η ένδειξη 'Embedding disabled by request').

Δυστυχώς η τηλεόραση μόνο ρόλο υπνωτισμού παρέχει στην κοινωνία μας. Το μόνο που δείχνουν και το μόνο που μαθαίνουμε είναι το DVD του Μάκη και ποιος θα γίνει παπάς στη θέση του παπά.


 aorata-gegonota
Διαβάστε περισσότερα » »

PALACIOS DE LA GRECAS -Λιακόπουλος

Ο ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΣΕ ΕΝΑ ΘΕΜΑ

PALACIOS DE LA GRECAS : ΒΑΛΕ ΣΤΟ GOOGLE SEARCH : PALACIOS DE LA GRECAS



ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΙΝΚ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ :
http://www.travelblog.org/Photos/337351

ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΛΙΚ

ΗΔΟΥ

ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑΣ ΚΛΠ ΣΤΟ ΜΑΞΙΚΟ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΦΟΤΟ :

ΤΑ ΑΝΤΙΡΟΠΑ Ε ΟΜΟΙΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ :

ΒΑΖΟΥΜΕ TRANSLATE ΣΤΟ GOOGLE

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΞΗ PALACIOS DE LA GRECAS

ΚΑΙ ΜΑΣ ΒΓΑΖΕΙ : ΠΑΛΑΤΙΑ ΤΑΣΤΑ

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΤΙ GRECAS = EΛΛΗΝΩΝ
ΑΦΟΥ GRECO = ΕΛΛΗΝΑΣ
GRECA = ΕΛΛΗΝΙΚΟ

ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
 
aorata-gegonota
Διαβάστε περισσότερα » »

Η συμμορία του Σημίτη έβγαλε στο εξωτερικό 65 δις Ευρώ από το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου!!!

 Μία αποκάλυψη μεγατόνων έκανε ο τ. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πραίτορας του ΓΑΠ, Χρήστος Μαγκούφης.
 Σήμερα το πρωΐ ήταν καλεσμένος της Πόπης Τσαπανίδου λόγω της “διαμάχης” που έχει ξεσπάσει μεταξύ Σημίτη και Παπανδρέου. Ο Πόπη τον είχε καλέσει επειδή.... ο Μαγκούφης είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα τον Σημίτη “πολιτικό νάνο”.
Και έβγαλε λαυράκια. 
 Ο Χρήστος Μαγκούφης επιβεβαίωσε με τον ηχηρότερο τρόπο αυτό που υποστηρίζουμε εδώ και χρόνια: Η κατάρρευση της Ελλάδας ήταν σχεδιασμός μίας συγκεκριμένης συμμορίας που ακόμα και σήμερα κρατά τα ηνία.
 “Από το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, χάθηκαν 33 τρις δραχμές εκ των οποίων τα 22 τρις, σημερινής αξίας 65 δις Ευρώ, έφυγαν στο εξωτερικό”! 
 Καταλαβαίνετε για τί μιλάμε; Αναλογιστείτε αυτό το ποσό σε παραγωγική ρευστότητα, να μπαίνει σε βαλίτσες κάποιων επιτήδειων και να βγαίνει ΕΚΤΟΣ ΧΩΡΑΣ! Εκείνη την περίοδο μάλιστα που η αγοραστική – επενδυτική αξία ήταν απείρως χαμηλότερη! Μιλάμε για ταφόπλακα στην ανάπτυξη και την παραγωγή.
 Και όμως, γι’ αυτό το σκάνδαλο δεν τιμωρήθηκε κανένας. Οι ένοχοι όμως είναι ακόμα εδώ. Και δεν μιλάμε μόνο για τους πολιτικούς, αφού μόνοι τους δεν θα μπορούσαν να τελέσουν αυτό το εθνικό έγκλημα.
 Υπάρχουν ακόμα οι τραπεζίτες που υπέθαλψαν, επέτρεψαν και έδωσαν μάλιστα μετοχοδάνεια στον κοσμάκη για να διογκωθεί ο τζίρος του πλιάτσικου. Αυτοί που δήλωναν ότι το χρηματιστήριο θα πάει στις 7,000 μονάδες, λίγο πριν την κατάρρευση. Αυτοί που έβγαλαν εκατομμύρια στο εξωτερικό, ως διοικητές χρεοκοπημένων κρατικών οργανισμών. Αυτοί που μετέπειτα έγιναν και πρωθυπουργοί για να ολοκληρώσουν το έργο τους με το δολοφονικό PSI…
 Υπάρχουν τα ΜΜΕ που οδηγούσαν και κάλυπταν αυτό το εθνικό έγκλημα με τις φυλλάδες τους: “Η Κλωνατέξ θα πάει στις 500,000, σίγουρη η πληροφορία”! 
 Υπάρχει και η ροή του χρήματος. Ο Πανταλάκης του σκανδάλου της Γενικής Αποθηκών είναι μόνο ένα δείγμα. Για 9 τουλάχιστον χρόνια, έβγαιναν λεφτά με βαλίτσες από εισηγμένες, με το πρόσχημα αγορών Οφσορ εταιρειών που δεν είχαν κανένα ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ περιουσιακό στοιχείο. Εάν τα ψάξετε, θα βρείτε στα διοικητικά συμβούλια αυτών των εταιρειών, βαρύγδουπα ονόματα, “ιστορικών” πολιτικών οικογενειών. Παραμένουν ατιμώρητοι. 
 Τα άλλα που συμπλήρωσε ο κύριος Μαγκούφης απλώς συμπληρώνουν το κάδρο: Αποκάλεσε τον Σημίτη “εκβιαστή”, μίλησε ευθέως για ψεύτικα στοιχεία και σκανδαλώδη εισαγωγή της χώρας στην ΟΝΕ, είπε για το σκάνδαλο των Ολυμπιακών αγώνων και άλλα πολλά. 
 Δυστυχώς και αυτός, τόσα χρόνια σιωπούσε και ψήφιζε τα μνημόνια που έφερνε ακριβώς η ίδια η συμμορία. Όπως λησμόνησε να μας πει, ποιός “διεφθαρμένος, απατεώνας και εκβιαστής” έκανε τον Γιώργο Παπανδρέου πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δίνοντας του το βρώμικο δαχτυλίδι…
Διαβάστε περισσότερα » »