Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Και με το νόμο πτώχευσαν οι 7.000 ομολογιούχοι: Συνταγματικό και νόμιμο το "κούρεμα" σύμφωνα με το ΣτΕ

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή περίπου 7.000 ομολογιούχων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι με το PSI είχαν απώλεια κεφαλαίου άνω του 50%. Αναλυτικά η απόφαση του ΣτΕ

Συνταγματικό, νόμιμο και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) έκρινε το «κούρεμα» (PSI) των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, που έγινε τον Μάρτιο του 2012, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις υπ' αριθμ' 1116 και 1117/2014 αποφάσεις της.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε κατά πλειοψηφία (31 υπέρ και 7 ή 8 κατά, ανάλογα με το νομικό ζήτημα που τέθηκε προς ψηφοφορία) όλους τους ισχυρισμούς των περίπου 7.000 ομολογιούχων, κ.λπ., οι οποίοι υποστήριζαν ότι με το PSI είχαν απώλεια κεφαλαίου 53,5%.
Η Ολομέλεια αναφέρει ότι ο νόμος 4050/2012 για τη διαδικασία «αντικατάστασης των τίτλων εκδόσεως ή εγγυήσεως του ελληνικού Δημοσίου με νέους τίτλους» προβλέφθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος και με αυτήν την αντικατάσταση μειώθηκε το δημόσιο χρέος, ενώ ο εν λόγω νόμος δεν θεσπίστηκε «κατά τρόπο αυθαίρετο από το νομοθέτη, αλλά σύμφωνα με τα διεθνή συναλλακτικά ήθη, όπως αυτά εξελίσσονται».
Ακόμη, όπως αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις, η περιουσιακή απώλεια των ομολογιούχων ήταν «ιδιαιτέρως σοβαρή» αλλά «δεν προκύπτει ότι ήταν απρόσφορη ή μη αναγκαία ή υπέρμετρη» έτσι ώστε «να κριθεί απαγορευμένη» από τα άρθρα 17 και 25 του Συντάγματος και την ΕΣΔΑ.
Σύμφωνα με τους δικαστές, η πράξη υπουργικού συμβουλίου 5/2012, με την οποία καθορίστηκαν οι όροι ανταλλαγής των ομολόγων, εκδόθηκε καθώς διαπιστώθηκε η επιτακτική και άμεση ανάγκη μείωσης του δημοσίου χρέους και επαναφορά του σε πορεία βιωσιμότητας. Δηλαδή, για την αποφυγή της στάσης των πληρωμών (γι' αυτό το θέμα μειοψήφησαν οκτώ δικαστές).
Επίσης, κρίθηκε ότι το κούρεμα των ομολόγων δεν προσκρούει στο άρθρο 25 παράγραφος 1 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την αρχή του κράτους δικαίου, στην έννοια του οποίου περιλαμβάνεται η ασφάλεια του δικαίου στις οικονομικές συναλλαγές, ούτε στο άρθρο 5 του Συνταγματικού Χάρτη που κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν ελεύθερα στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Ακόμη, δεν προσκρούει στη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4), γιατί ήταν γενική η ρύθμιση που έγινε, όπως αναφέρει η Ολομέλεια του ΣτΕ, αλλά ούτε στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, ούτε στο άρθρο 17 του Συντάγματος που προστατεύουν την περιουσία.
Στις δικαστικές αποφάσεις υπογραμμίζεται ότι από τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους προκύπτει πως «η αγοραία αξία των νέων τίτλων των ομολογιούχων, αν και υπολείπεται της ονομαστικής αξίας τους, έχει τάση σαφώς ανοδική» και ότι εάν οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ «παρά την ανοδική αυτή τάση, αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν τους νέους τίτλους στις 8.2.2013 θα αποκόμιζαν το 29,246% της ονομαστικής αξίας των ακυρωθέντων τίτλων και όχι το 21,3%, όπως ισχυρίζονται».
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει χιλιάδες ομολογιούχοι (φυσικών προσώπων, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ΕΔΟΕΑΠ, φαρμακευτικών εταιρειών, ΤΕΙ Καβάλας, κ.λπ.) και στρέφονταν κατά των πράξεων του υπουργικού συμβουλίου (5 και 10/2012), των αποφάσεων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Διαβάστε περισσότερα » »

Φλώρινα: Παραβίασε την πινακίδα και σκοτώθηκε

Φλώρινα: Παραβίασε την πινακίδα και σκοτώθηκε Μοιραία στάθηκε η παραβίαση πινακίδας υποχρεωτικής παραχώρησης προτεραιότητας για 57χρονο οδηγό μικρού φορτηγού στο 38ο χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Φλώρινας-Κοζάνης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την Αστυνομία, ο 57χρονος με συνοδηγό τη σύζυγό του, 52 ετών, στην προσπάθειά του να εισέλθει με το φορτηγάκι του, μέσω ισόπεδης διασταύρωσης στη νέα εθνική οδό, αγνόησε τη ρυθμιστική πινακίδα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε με διερχόμενη νταλίκα.
Από τη σύγκρουση έχασε ο ίδιος τη ζωή του, ενώ η σύζυγός του, σοβαρά τραυματισμένη μεταφέρθηκε στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Για τον απεγκλωβισμό των δύο ατόμων χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Προανάκριση για το δυστύχημα διενεργεί η Τροχαία Φλώρινας.
στε επίσης:

newsbomb
Διαβάστε περισσότερα » »

Σκόπια: Αποκαρδιωτικά τα μηνύματα για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου...

Ο αρχαιολόγος Ντράγκι Μιτρέφσκι διαχωρίζει τη θέση του από τις σχετικές ιστορίες για την έρευνα του τάφου του μεγάλου Στρατηλάτη και την χαρακτηρίζει αντιεπιστημονική..., σημειώνει η Ούτρινσκι των Σκοπίων.



Δεύτερη ημέρα, σήμερα, στην αναζήτηση του ...τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κωμόπολη Σβέτι Νικόλε και τα μηνύματα είναι αποκαρδιωτικά.

Ο αρχαιολόγος Δρ Ντράγκι Μιτρέφσκι,  εξέφρασε την απαισιοδοξία του: « Η ιστορία για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην περιοχή,  δεν έχει τίποτε να κάνει με την αρχαιολογία. Παρόμοιες ιστορίες υπάρχουν σε κάθε χωριό».

Ο Μιτρέφσκι που είναι μέρος της αρχαιολογικής ομάδας στην περιοχή του Σβέτι Νικόλε, η οποία ομάδα, χρησιμοποιεί ειδικό εξοπλισμό, εκφράζει την άποψη ότι η υποτιθέμενη ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή δεν βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια, αλλά σε εικασίες (έπειτα από έρευνα δύο ημερών).

 Θα προσθέσει ότι «Ίσως η έρευνα στην περιοχή, να αναδείξει και άλλα ερείπια της μεγάλης πόλης της Παιονίας Βυλάζωρα».

Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό και ο ιστορικός του Μουσείου του Σβέτι Νικόλε, Αλεξαντάρ Αρσόφ, ισχυρίζεται ότι  ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή αυτή δεν είναι ιστορικά τεκμηριωμένος.

«Στην περιοχή εδώ, υπάρχουν πολλοί λοφίσκοι, αλλά ακόμη δεν έχουν προβεί σε μελέτες», δήλωσε ο Αρσόφ.

‘Προεκλογικός ο Μέγας Αλέξανδρος’

«Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου πρέπει να σκαφτεί  πριν από τις εκλογές», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της σλαβικής εφημερίδας «Σλόμποντεν Πέτσατ»- ‘Ελεύθερος Τύπος’.

Σύμφωνα με την εφημερίδα πίσω από τις έρευνες που διενεργούνται στο Σβέτι Νικόλε, είναι ο Δήμαρχος της πόλης (που πρόσκειται στο VMRO-DPMNE) και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Επίσης, οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην έρευνα για τον τάφο του Στρατηλάτη, δήλωσαν στην εφημερίδα «Βεστ» ότι αναζητούν την ενέργεια του Αλεξάνδρου..., σημειώνει χαρακτηριστικά και το βουλγαρικό Φόκους.


echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »