Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Σκόπια: «Επιθετική εκστρατεία της Ελληνικής Διασποράς κατά του ονόματος Μακεδονία»

«Η ελληνική διασπορά στην Αυστραλία και στη Φλώρινα»

Ιούλιος 15, 2013.

«Η ελληνική διασπορά στην Αμερική και την Αυστραλία δεν σταματά την εκστρατεία κατά του συνταγματικού ονόματος των Σκοπίων, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μην δεχθεί όνομα που να περιέχει τον όρο ‘Μακεδονία’, σημειώνει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα και συνεχίζει.


Παρά το ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Bob  Carr,  πριν από λίγες ημέρες ομολόγησε την εντατική διμερή συνεργασία μεταξύ της FYROM και της Αυστραλίας, όπως δημοσίευσαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που καλύπτουν την Ελληνική Διασπορά, σήμερα αυτή, χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να ανακοινώσει με τον αυστραλιανό ηγέτη της αντιπολίτευσης Tony Abbott,  ότι δεν θα αλλάξει η τρέχουσα πολιτική της Αυστραλίας ως προς την ονομασία των Σκοπίων-FYROM.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξουν αλλαγές στη θέση της Αυστραλίας στο θέμα του ονόματος, ο Abbott δήλωσε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την τρέχουσα κυβερνητική πολιτική.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την ελληνική εφημερίδα της Αυστραλίας, «Νέος Κόσμος», ο Abbott με προσεκτική διατύπωση επανέλαβε την υποστήριξή του στη διαδικασία επίλυσης υπό την αιγίδα  του επικεφαλής του ΟΗΕ για μια θετική συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων  για τη  μετονομασία της «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Πιστεύει, επίσης, ότι «είναι σημαντικό για την Αυστραλία να παίξει τον κατάλληλο ρόλο για την αντιμετώπιση όλων αυτών των διεθνών διαφορών».

Από την άλλη πλευρά, ως υπενθύμιση τονίζεται, ότι ο ίδιος ο Abbott, όταν αναφέρεται για το νοτιοσλαβικό στοιχείο στην Αυστραλία, παρά την αντίθεση της Ελληνικής Διασποράς, όταν συναντάται με συναδέλφους της χώρας μας, χρησιμοποιεί τον όρο «μακεδονική κοινότητα».

Εν τω μεταξύ, το Σαββατοκύριακο στη Φλώρινα, πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης  της Αμερικής- μιας οργάνωσης των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ που είναι η πιο δυναμική και ριζοσπαστική οργάνωση σχετικά με το όνομα της χώρας μας.

Αυτή τη φορά κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να μην δεχθεί συμβιβασμό σχετικά με την ονομασία της χώρας μας και κάλεσε την Ελλάδα να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το ζήτημα της ονομασίας.

Οι Έλληνες μετανάστες που  αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες», θεωρούν «ιερό καθήκον να αγωνιστούν για τα δίκαια της Μακεδονίας τους», καταλήγει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της νοτιοσλαβικής Алфа ТВ- ALFA TV.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Σκοπιανοί: «Άκυρη η Συνθήκη Βουκουρεστίου του 1913»

«Ενοχλούμαστε γιατί δεν ξέρουμε αν είμαστε Σλάβοι ή Αρχαίοι,  αλλά, αν είμαστε Αρχαίοι, τότε  είμαστε ‘Μακεδόνες’»

Ιούλιος 15, 2013.

«Τα εκατό χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης του Βουκουρεστίου αποτελούν μια πληγή, γιορτάζονται τα 100 χρόνια της «κατοχής της Μακεδονίας» και τα 100 χρόνια της γενοκτονίας του σλαβικού λαού.


Για τους Σλάβους από το νοτιοσλαβικό κράτος και από όλο τον κόσμο, η συνθήκη του Βουκουρεστίου δεν ισχύει.

Το Παγκόσμιο Σλαβικό Κογκρέσο, η επιστημονική Ακαδημία και η ένωση Basilej  στην πόλη Πρίλεπ, αναζήτησαν ,σε συζήτηση-συγκέντρωση που έγινε, τη διαδικασία για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του σλαβικού λαού από τη γενοκτονία που έκαναν τα βαλκανικά κράτη  κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Σύμφωνα με ορισμένους ομιλητές, που συμμετείχαν στην ακαδημαϊκή συζήτηση, η Συνθήκη του Βουκουρεστίου δεν υπάρχει, διότι ήταν κατασκευασμένη από ξένους που μοιράστηκαν τη μακεδονική γη, για την οποία έπρεπε να αποφασίσουν μόνο οι «Μακεδόνες» των Σκοπίων.

«Τώρα είναι η ώρα να αγωνιστούμε για τα συμφέροντά μας και να αποδείξουμε στον κόσμο ότι υπάρχουμε», τόνισαν οι ομιλητές.


«Δυστυχώς, δεν έχουμε συναίνεση για το θέμα αυτό. Οι κόκκινες γραμμές που χτίσαμε, νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημά μας στις διαπραγματεύσεις ή στις συνομιλίες με τους γείτονες μας στην Ευρώπη.

»Πρέπει πρώτα να καθίσουμε στη χώρα μας, να διευκρινίσουμε και να καθορίσουμε ποιοι και τι είμαστε... Δυστυχώς ακόμη δεν ξέρουμε. Ενοχλούμαστε γιατί δεν ξέρουμε αν είμαστε Σλάβοι ή Αρχαίοι,  αλλά, αν είμαστε Αρχαίοι, τότε  είμαστε «Μακεδόνες», δήλωσε ο Νταρντάν Βενέτσκι που συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα της Ακαδημίας.

Από την επιστημονική συζήτηση στάλθηκαν μηνύματα για τη διατήρηση των εθνικών χαρακτηριστικών του σλαβικού λαού.
«Η ευθύνη μας ως κάτοικοι αυτής της χώρας, ως ‘Μακεδόνες’, ανεξαρτήτως θρησκευτικών και πολιτικών πεποιθήσεων, είναι  να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, τα σύνορά μας, τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας», δήλωσε ο Ισμαήλ Μπόιντα πρόεδρος του Συλλόγου Σλάβων Μουσουλμάνων.

Από την ακαδημαϊκή συζήτηση λήφθηκε απόφαση για την απόρριψη της συνθήκης του Βουκουρεστίου του 1913.

Το ψήφισμα θα σταλεί στις πρεσβείες των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν διπλωματικές αποστολές στα Σκόπια, σημειώνει το δημοσίευμα της τηλεόρασης Τέλμα.


echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

«Η ελληνική διασπορά της Παμμακεδονικής Ένωσης επισκέφθηκε το Μοναστήρι»

Σκόπια.

Εκατοντάδες μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, της ελληνικής διασποράς,  ήρθαν σήμερα στο Μοναστήρι (Μπίτολα) σε μια  τουριστική επίσκεψη.

Οι Έλληνες περιηγήθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ηράκλειας της Λυγκηστίδος, το παλαιό νεκροταφείο, για το οποίο ένας επισκέπτης από τον Καναδά είπε ότι «εδώ υπάρχει ένα μέρος από την ελληνική κληρονομιά».

 Πήγαν στους κεντρικούς δρόμους και στη Μητρόπολη του «Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου» για τον οποίο ναό μία ιστοσελίδα τους έγραψε ότι «κτίστηκε το 1830 από πλούσιους Έλληνες». Αυτό, όμως,  δεν το είπαν ενώπιον των δημοσιογράφων με τους οποίους ήταν συγκρατημένοι.

Σημειώνεται ότι η Παμμακεδονικές Ενώσεις με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και από τις ευρωπαϊκές χώρες, πραγματοποίησαν την ενδέκατη παραδοσιακή ετήσια συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα από τις 13 ως τις 15 Ιουλίου. Μετά την επίσκεψή τους στην Μπίτολα, απόψε θα συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Συνέλευση Φλωρινιωτών που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Το Ουράνιο Τόξο- Βινοζίτο

 Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μία εβδομάδα πριν από τη γιορτή στη Μελίτη  και ο Πάβλε Βοσκόπουλος της οργάνωσης των Σλάβων «Ουράνιο Τόξο»-(Βινοζίτο), δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών Ενώσεων είναι Έλληνες εθνικιστές, οι οποίοι επιδιώκουν να προωθήσουν τον Ελληνισμό στη Νοτιοσλαβία.

 Υποστηρίζουν την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και  δεν θέλουν να ονομαστούν τα Σκόπια «Άνω Μακεδονία» και χρηματοδοτούνται  από το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας και το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, είπε ο  Πάβλε Βοσκόπουλος σε τηλεφωνική επικοινωνία με την τηλεόραση АЛФА , γράφει το δημοσίευμα.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό ταφικό μνημείο στην Ελλάδα αποκαλύπτεται βήμα βήμα στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης

Η σκαπάνη της αρχαιολόγου Αικατερίνης Περιστέρη έφερε στο φως τα τρία τέταρτα του μεγαλοπρεπούς μνημείου, το οποίο έχει περιστύλιο μήκους περίπου 500 μέτρων και ύψους τριών.
Γράφει ο Αλέκος Παπαδόπουλος
Το μυστικό της Αμφίπολης
Κανείς δεν μπορεί να πει οτιδήποτε με κατηγορηματικό τρόπο, πριν μας ενημερώσουν επισήμως οι αρχαιολόγοι ότι άνοιξαν τον τάφο και ότι φώτισαν τα ευρήματα οι αχτίδες του Ήλιου της Μακεδονίας.
Η αρχική και πολύ προσεκτική εκτίμηση της αρχαιολόγου Αικατερίνης Περιστέρη είναι ότι ο τάφος ανήκει στη Ρωξάνη και στο γιο που απέκτησε με τον Μέγα Αλέξανδρο. Η ίδια είχε εκφράσει την εκτίμηση της , με κάθε επιφύλαξη , πριν από λίγο καιρό , στην 26η επιστημονική συνάντηση με θέμα « Το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη».
Όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για τον τάφο της Ρωξάνης και του Αλέξανδρου ( γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου)», είχε πει χαρακτηριστικά.
Το μνημείο είναι καλυμμένο από ποταμίσια άμμο και κοκκινόχωμα, σχηματίζοντας ένα μεγάλο τύμβο που μοιάζει με λόφο. Αποτελείται από έναν εσωτερικό τοίχο από πωρόλιθο επενδυμένο με μεγάλα παραλληλόγραμμα κομμάτια θασίτικου μαρμάρου, διατηρημένο σε άριστη κατάσταση.
Το Λιοντάρι της Αμφίπολης στην κορυφή του τάφου
Ο αρχιτέκτονας Μ. Λεφαντζής κατάφερε και ταυτοποίησε τα μαρμάρινα κομμάτια που αποτελούν το βάθρο του Λέοντα της Αμφίπολης με τα κομμάτια της μαρμάρινης επένδυσης του τύμβου της Ρωξάνης. Σύμφωνα με την παρουσίαση της μελέτης του αρχιτέκτονα, το γνωστό σε όλους μας Λιοντάρι της Αμφίπολης και ο τάφος της Ρωξάνης και του μικρού Αλέξανδρου αποτελούσαν ένα ενιαίο μνημείο. Το Λιοντάρι τοποθετείται στο κέντρο και στο υψηλότερο σημείο του τύμβου.
Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Κάσσανδρος είχε στείλει τη Ρωξάνη και το μικρό Αλέξανδρο στην Αμφίπολη, όπου στη συνέχεια τους θανάτωσε. Το ταφικό μνημείο κατασκευάστηκε από τον αγαπημένο αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Δεινοκράτη.
Η ταφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. Εκεί οι νεκροί, κατά τους Ηρόδοτο , Στράβωνα και Στοβαίο, δε μουμιοποιούνταν ούτε καίγονταν , αλλά θάβονταν τοποθετημένοι μέσα σε μέλι ή κερί. Το ίδιο έγινε, όπως προκύπτει , και με τη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με την επιθυμία του, θέλησε να ταφεί στην πατρική του γη, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να μεταφερθεί έως εκεί η σορός του. Έτσι , η αναζήτηση του τάφου του έως σήμερα είναι μια συναρπαστική αρχαιολογική περιπέτεια.
Το 321, σχεδόν δύο χρόνια μετά το θάνατο του Αλέξανδρου, ο Αρριδαίος ολοκλήρωσε την κατασκευή της αρμάμαξας που θα μετέφερε τη σορό του στρατηλάτη. Κατά τον Διόδωρο τον Σικελιώτη , όταν η πομπή έφτασε στα σύνορα της Συρίας με την Αίγυπτο, τη συνάντησε ο Πτολεμαίος Α΄, επικεφαλής στρατιωτικής δύναμης , και μετέφερε με τιμές την αρμάμαξα στην Αλεξάνδρεια. Εκεί έχτισε τέμενος αντάξιο του Αλεξάνδρου και τον ενταφίασε.
Κατά μια άλλη επικρατούσα άποψη, η ταριχευμένη σορός του θάφτηκε προσωρινά στη Μέμφιδα, πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου της φαραωνικής Αιγύπτου, κοντά στο Κάιρο. Κατόπιν , μεταφέρθηκε στην Αλεξάνδρεια από τον ίδιο Πτολεμαίο κι εκεί παρέμεινε θαμμένος γύρω στα 700 χρόνια. Έπειτα, ο Πτολεμαίος Φιλοπάτωρ συγκέντρωσε σ’ ένα μοναδικό τάφο τα λείψανα των προγόνων του γύρω από αυτά του στρατηλάτη.
Πάντως, όπως μαρτυρείται από τις πηγές, η μεταφορά οστών σε τεφροδόχους είναι μια αρκετά συνηθισμένη αρχαία πρακτική, ενώ, παράλληλα, για τους Έλληνες αποτελούσε ιερή παράδοση η μετακομιδή στη γενέτειρα γη των οστών βασιλέων που πέθαιναν σε ξένους τόπους. Κάπως έτσι άρχισε η ανολοκλήρωτη ακόμη οδύσσεια της ανακάλυψης του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με την Αλεξάνδρεια , τις Αιγές, τη Θάσο ακόμη και την Αυστραλία να …διεκδικούν το ρόλο της αλεξανδρινής Ιθάκης. Εξάλλου, μια προφητεία υποσχόταν ευημερία στον τόπο όπου θα θαβόταν ο μέγας στρατηλάτης.
Ο ρόλος της Αμφίπολης και το Ταφικό Μνημείο
Την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Αμφίπολη και το επίνειό της στο Αιγαίο είχαν εξελιχθεί σε πολύ σημαντική ναυτική βάση των Μακεδόνων και γενέτειρα τριών σημαντικών ναυάρχων , του Νέαρχου, του Ανδροσθένη και του Λαομέδοντα. Από εκεί ξεκίνησε και ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την Ασία. Στην ελληνιστική εποχή , άποικοι από την πόλη ίδρυσαν – με προτροπή του Σελεύκου – μια ομώνυμη πόλη στις όχθες του Ευφράτη , επί της παλαιότερης αραμαϊκής Θαψάκου.
Όπως αναφέρει και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης , ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν θαυμαστής της Αμφίπολης και σκόπευε να φτιάξει ένα μεγαλοπρεπή ναό για να τιμήσει την πόλη απ’όπου απέπλευσε το 334 π.Χ. ο στόλος του για την εκστρατεία στην Ασία.
Ο ταφικός περίβολος που ήρθε στο φως στην αρχαία Αμφίπολη είναι, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους , μοναδικός στο είδος του. Και , όπως έχει επισημάνει η προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων , Αικατερινή Περιστέρη , « δεν έχει βρεθεί πουθενά ανάλογος περίβολος , ούτε στη Βεργίνα , ούτε στις Αιγές. Περικλείει σίγουρα σημαντικά ταφικά μνημεία, στα οποία σκοπεύουμε να φτάσουμε. Χρονολογείται στην περίοδο της δολοφονίας της Ρωξάνης το 311 π.Χ. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό».
Η ανασκαφική έρευνα στον τύμβο « Καστά» της αρχαίας Αμφίπολης συνεχίζεται και μέρα με τη μέρα ολοκληρώνεται το παζλ της ιστορίας , με το Λιοντάρι της Αμφίπολης να στέκει αγέρωχο , αποκαλύπτοντας τη σημαντικότητα των ανασκαφικών ευρημάτων που ξετυλίγουν το κουβάρι της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ένας παλιός θρύλος των κατοίκων της Αμφίπολης λέει πως κάπου εκεί βρίσκεται « ένας τρανός βασιλιάς». Και στη μοναδική φυσιογνωμία του Μεγάλου Αλεξάνδρου η ιστορία πλέκεται με τους θρύλους, τους μύθους , τη φαντασία. Ίσως κάποια βγουν αληθινά…
Γιώργος Βογιατζής : « Βασιλικό σημάδι»
Ο δήμαρχος Αμφίπολης , Γιώργος Βογιατζής, δούλεψε στα νεανικά του χρόνια στην ανασκαφή , υπό την εποπτεία του καθηγητή Δημήτρη Λασκαρίδη, ο οποίος πίστευε πως επρόκειτο για τον τάφο της Ρωξάνης , της γυναίκας του Μεγαλέξανδρου. Οι αφηγήσεις που είχε ακούσει από παιδί, από τους μεγαλύτερους τον συνεπήραν. Και όταν βρέθηκε στο δημαρχιακό θώκο, βοήθησε όσο μπόρεσε αυτήν την ανασκαφή. Αναφορικά με την ανασκαφή που γίνεται στην περιοχή είπε στον « ΑτΚ» :
« Ως πολίτης και ως δήμαρχος αγαπάω τον τόπο μου. Ενδιαφέρομαι ως άνθρωπος και ως κάτοικος. Πριν από ένα μήνα , επισκέφτηκα τον τύμβο με τον Σταύρο Μπένο από το « Διάζωμα» μαζί με τον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη. Σε εκείνη την επίσκεψη που κάναμε άρχισε να βγαίνει στο φως ο ταφικός περίβολος στην πλήρη του μορφή, όπως ήταν στην αρχαιότητα. Ήταν εντυπωσιακό, αφού το κάτω μέρος ήταν βαμμένο με χρώματα μπλε , τιρκουάζ. Ο κ. Θέμελης, που ανέσκαψε την αρχαία Μεσσήνη, ενθουσιάστηκε και είπε πως είναι ένα σπουδαίο , μεγάλο μνημειακό συγκρότημα.
Κι επειδή η ανασκαφή έχει μεγάλη σημασία, η Πολιτεία αγκάλιασε το έργο και μπορώ να σας πω πως εδώ ήρθαν και συνέβαλαν στη χρηματοδότηση ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τζαβάρας , ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης , Θόδωρος Καράογλου , ο περιφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας , Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.
Και πώς να μην ενθουσιαστούν όλοι αυτοί, αφού το μεγαλειώδες μνημειακό συγκρότημα είναι στραμμένο προς την Ανατολή, δεν είναι δίπλα στο νεκροταφείο, και από το σημείο της τούμπας βλέπεις τη θάλασσα του Στρυμονικού κόλπου, την αρχαία Αμφίπολη, τον ποταμό Στρυμόνα και την αρχαία λίμνη Κερκινίτης. Εκεί όπου ναυτολογήθηκαν και τα 120 καράβια του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ξεκίνησαν την εκστρατεία.
Βλέπεις τον κάμπο των Σερρών και της Δράμας , το Παγγαίο, είναι στο σημείο της Ανατολής και αυτό μπορεί να είναι βασιλικό σημάδι, όπως λένε οι κάτοικοι από γενιά σε γενιά, για τον τρανό βασιλιά».
 
apocalypsejohn
Διαβάστε περισσότερα » »

Έλληνας “Ράμπο”: Ένας μοναχικός Κρητικός εκδικητής που συνέτριψε τους…

Η άγνωστη ιστορία του, από τότε που δημοσιεύτηκε κυρίως στο διαδίκτυο, κάνει τους Έλληνες πουνοιάζονται να ριγούν από συγκίνηση, μα και να σφίγγουν τα δόντια από αγανάκτηση!
Όμως ένα είναι βέβαιο. Καθένας που θα διαβάσει για τούτο το παλικάρι, θα νιώσει πως δίκαια του αξίζει μια θέση δίπλα στους μεγαλύτερους Ήρωες του Ελληνισμού! Και καθένας θα θελήσει να γίνει «Μπικάκης» σαν έρθει η ώρα να ξοφλήσει η Ελλάδα τους λογαριασμούς της με τους παρανοϊκούς Στρατηγούς της Τουρκίας, που κρατώντας σε στρατιωτική κατοχή τη μισή σχεδόν Κύπρο για 35 ολόκληρα χρόνια και παραβιάζοντας σχεδόν καθημερινά την Ελλάδα, παραβιάζουν την Ειρήνη, αλλά και την υπομονή του Θεού, που θα αποδώσει κάποτε Δικαιοσύνη.
Καταγραφή327
ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΙΚΑΚΗΣ
O Έλληνας «Ράμπο»
«…Η προδοσία της Κύπρου βρίσκεται σε εξέλιξη,ο Αττίλας προχωρά και οι Καταδρομείς βρίσκονται στην Μεγαλόνησο να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη. Ανάμεσα σ’ αυτούς ένας απόγονος των Μινωιτών τοξοτών, του Δασκαλογιάννη, του Γιαμπουδάκη, ο καταγόμενος από το χωριό Ασή Γωνιά, στα σύνορα Ρεθύμνου – Χανίων, καταδρομέας Μπικάκης, μια ηρωική μορφή των μαχών, ανάμεσα σε όλες τις άλλες των Ελλήνων πολεμιστών της Α΄ Μοίρας της ΕΛΔΥΚ και τωνΚυπρίων καταδρομέων.
Η μοίρα χωρίζεται σε ζευγάρια έχοντας βαρύ οπλισμό, μερικά οπλοπολυβόλα και ΠΑΟ. Σε ένα από αυτά ο Μπικάκης μαζί με τον έτερο κρητικόΜπιχανάκη καλούνται να υπερασπιστούν την περιοχή αριστερά της αντιπροσωπίας της “Ford”, γνωστό ωςανώνυμο λόφο αφού οι Τούρκοι προωθούνται στα προάστια της Λευκωσίας. Ο Μπιχανάκης μεταφέρει και εναποθέτει 8 βλήματα ΠΑΟ και ο Μπικάκης με το ΠΑΟ του παρατηρεί τον χώρο και το πεδίο βολής που του έδινε.
Υπό συνεχή βροχή από όλμους των 4,2 χιλιοστών των Τούρκων, ο Μπικάκης μετακινείται προς άλλο σημείο, πιστεύοντας ότι ο Μπιχανάκης τον είχε αντιληφθεί, όμως απορροφημένος από την μεταφορά των βλημάτων, δεν είδε την μετακίνηση του Μπικάκη και αμέσως άρχισε να τον καλεί χωρίς να λαμβάνει απάντηση. Γύρισε πίσω και ανάφερε την απώλεια του συντρόφου του. Όμως ο Μπικάκης ζει και με την σειρά του ψάχνει τον σύντροφο του, νομίζοντας ότι σκοτώθηκε. Δεν παίρνει απάντηση, αφού το μόνο που ακούει είναι οι εκρήξεις από τους όλμους των Τούρκων!
Παρόλο που γνωρίζει ότι είναι μόνος, δεν λιποψυχεί αλλά μένει στη θέση του, ακολουθώντας τις εντολές που είχε. Μία ανεπανάληπτη και ανορθόδοξη αναμέτρηση ανάμεσα στον ΑΝΘΡΩΠΟ και στις μηχανές. Τοποθετεί το βλήμα, φέρνει το ΠΑΟ στον ωμό του και το μάτι του στην διόπτρα. Έρχονται 6 άρματα Μ-48-Α2 και πίσω τους ένα Τουρκικό Τάγμα Πεζικού! Στα 300 μέτρα εγκλωβίζει το 1ο άρμα και στα 270 μέτρα το κάνει παλιοσίδερα, αναγκάζοντας τα δυο άτομα του πληρώματος να το εγκαταλείψουν! Αλλάζει θέση, εγκλωβίζει το 2ο άρμα και το τυλίγει στις φλόγες χωρίς να γλιτώσει κανείς!
Στα 200 μέτρα καταστρέφει και το 3ο άρμα, ενώ οι Τούρκοι τον ψάχνουν σαν τρελοί, αλλάζει θέση και καταστρέφει και το 4ο μην αφήνοντας κανένα ζωντανό!!! Τα δυο εναπομείναντα άρματα φοβούνται και κρύβονται, όμως το 5ο κάνει το λάθος και εμφανίζεταιδίνοντας την ευκαιρία στο Μπικάκη να το στείλει από εκεί που ήρθε! Το 6ο και τελευταίο οπισθοχωρεί ελπίζοντας ότι θα γλιτώσει 700 μέτρα μακριά από τον Μπικάκη, αυτός όμως το καταστρέφει και αυτό! Τα πληρώματά τους, που μέρες πριν έκαιγαν άμαχους, γυναίκες, ιερείς και παιδιά, κάηκαν σε λίγα λεπτά από τον μοναχικό Κρητικό εκδικητή! Θαρρείς κι ήταν ένα μακάβριο παιγνίδι θανάτου, που από Θεία θέληση έπρεπε να το κερδίσει ο Άνθρωπος…
Οι Τούρκοι πεζικάριοι βλέποντας το θάνατο μπροστά τους τρέχουν να καλυφθούν στη σχολή Γρηγορίου. Τα δυο εναπομείναντα βλήματα του Μπικάκη ρίχνονται στο ισόγειο και στον δεύτερο όροφο του κτιρίου! Ποσά πτώματα μέτρησαν οι Τούρκοι στο κτίριο δεν μαθεύτηκε ποτέ… Παρέμεινε τέσσερις μέρες χωρίς τροφή, πολεμώντας με ένα πολυβόλο, που βρήκε πεταμένο στον διπλανό λόφο και έχοντας δίπλα του τη φωτογραφία της Ελένης που τον περίμενε στη Κρήτη!.
Ο Καταδρομέας Μπικάκης (όπως και κανένας άλλος Αξιωματικός ή οπλίτης από όσους έλαβαν μέρος στην άνιση τούτη Μάχη) δεν έλαβε ποτέ κάποια ηθική αμοιβή ή έπαινο! Η πρόταση του Διοικητού του, για άμεση απονομή του Χρυσούν Αριστείου Ανδρείας, έμεινε για πάντα στα συρτάρια των “ΗΓΕΤΩΝ”. Από ένοχη σιωπή; Από ντροπή; Από προκατάληψη; Κανένας ποτέ δεν έμαθε…
Όταν απολύθηκε από το Στρατό, εργάστηκε σαν οικοδόμος. Έκανε οικογένεια και παιδιά. Άφησε την τελευταία του πνοή σε τροχαίο ατύχημα το 1994, στην εθνική οδό Αθηνών Πατρών, φεύγοντας από τη ζωή – όπως κι άλλοι μαχητές Καταδρομείς, Ελδυκάριοι και κυβερνήτες των Νοράτλας – με την πίκρα της μη αναγνώρισης… Τιμήθηκε μετά θάνατον από την Λέσχη Καταδρομέων Ημαθίας. Η τιμητική πλακέτα απεστάλη από τον – εν ζωή τότε – Πρόεδρο της Λέσχης Δρούγκα Στέφανο, στους Γονείς του στην Κρήτη…
Κανένας Δάσκαλος ή ιστορικός δεν μίλησε ποτέ στους μαθητές του γι αυτόν… Κανένας ποιητής δεν αφιέρωσε λίγη απ τη σοφία του για κάποιες αράδες από λέξεις…έστω για ένα τραγούδι. Σε ολάκερη την Ελλάδα, μήτε στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη, δεν υπήρξε ποτέ κάποιος δρόμος που να χωρέσει το όνομά του…»
Εμμανουήλ Μπικάκης, ένας μεγάλος, σύγχρονος εθνικός Ήρωας Πολέμου, που κρύψανε οι άνανδροι, για να μην φαίνεται τόσο ανυπόφορη η ανανδρία τους…
 
apocalypsejohn
Διαβάστε περισσότερα » »

Φεστιβάλ «το δάσος αλλιώς» στις 19/07 στο Εμπόριο Εορδαίας

áöéóá curves 12Στους πρόποδες του Μουρικίου, εκεί που συναντιούνται τα όρια των νομών Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας, απλώνεται το φημισμένο Καστανόδασος και το ιστορικό χωριό Εμπόριο, στα 730 μ. υψόμετρο. Το Εμπόριο είναι ένα χωριό του Δήμου Εορδαίας, χτισμένο στην ανατολική πλευρά του ομώνυμου βουνού, σε ωραία γραφική τοποθεσία, σχεδόν κρυμμένο μέσα στην καστανόφυτη και πευκόφυτη βουνοπλαγιά.
Τα αναπαλαιωμένα Μακεδονίτικα σπίτια από ντόπια σιδερόπετρα, ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Μηνά, η γραφική πλατεία με τα μακρόβια πλατάνια της, το λιθόστρωτο που οδηγεί τον επισκέπτη από το ¨Κολύμπι¨ με τους καταρράκτες και τις φυσικές βάθρες στο αυτοφυές Καστανόδασος, δημιουργούν μια απόλυτα εναρμονισμένη σύνθεση του ανθρώπου και της φύσης.
Η σύνθεση αυτή, πλαισιώθηκε πέρυσι με την επανακαθιέρωση ενός εναλλακτικού μουσικού γεγονότος και την διοργάνωση του φεστιβάλ «το δάσος αλλιώς»…
Η πρωτοβουλία ανήκει στην Εθελοντική Ομάδα Νέων Εμπορίου, η οποία στα μόλις δύο χρόνια ζωή της, έχει καταφέρει πολλά γύρω από τον εθελοντισμό, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη του οικισμού, των τοπικών προϊόντων και του πολιτισμού του Εμπορίου.
Ο σκίουρος, που φιλοξενείται στους τεράστιους κορμούς των αιωνόβιων δένδρων του Καστανόδασους, μας δίνει το σύνθημα…
το δάσος αλλιώς!!!
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α
Παρασκευή 19/7/2013
Μπάντα της Φλώρινας
Παραδοσιακό γλέντι με χάλκινα της Μακεδονίας
Σάββατο 20/7/2013
Μιλτιάδης Πασχαλίδης
Υπόγεια Τροχιά
Skary Face
Κυριακή 21/7/2013
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Δημήτρης Σταρόβας
Los Mujeros
5γραμμο Band
Είσοδος:
Παρασκευή ελεύθερη
Σάββατο/ Κυριακή 7€
Εισιτήριο Διημέρου 10€
Δωρεάν είσοδος για ΑμεΑ
Επισκεφτείτε τη σελίδα στο facebook για περισσότερες πληροφορίες, τελευταία νέα και διαγωνισμούς για προσκλήσεις!
https://www.facebook.com/ToDasosAlliosΣτους πρόποδες του Μουρικίου, εκεί που συναντιούνται τα όρια των νομών Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας, απλώνεται το φημισμένο Καστανόδασος και το ιστορικό χωριό Εμπόριο, στα 730 μ. υψόμετρο. Το Εμπόριο είναι ένα χωριό του Δήμου Εορδαίας, χτισμένο στην ανατολική πλευρά του ομώνυμου βουνού, σε ωραία γραφική τοποθεσία, σχεδόν κρυμμένο μέσα στην καστανόφυτη και πευκόφυτη βουνοπλαγιά. Τα αναπαλαιωμένα Μακεδονίτικα σπίτια από ντόπια σιδερόπετρα, ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Μηνά, η γραφική πλατεία με τα μακρόβια πλατάνια της, το λιθόστρωτο που οδηγεί τον επισκέπτη από το ¨Κολύμπι¨ με τους καταρράκτες και τις φυσικές βάθρες στο αυτοφυές Καστανόδασος, δημιουργούν μια απόλυτα εναρμονισμένη σύνθεση του ανθρώπου και της φύσης.
Η σύνθεση αυτή, πλαισιώθηκε πέρυσι με την επανακαθιέρωση ενός εναλλακτικού μουσικού γεγονότος και την διοργάνωση του φεστιβάλ «το δάσος αλλιώς»…
Η πρωτοβουλία ανήκει στην Εθελοντική Ομάδα Νέων Εμπορίου, η οποία στα μόλις δύο χρόνια ζωή της, έχει καταφέρει πολλά γύρω από τον εθελοντισμό, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη του οικισμού, των τοπικών προϊόντων και του πολιτισμού του Εμπορίου.
Ο σκίουρος, που φιλοξενείται στους τεράστιους κορμούς των αιωνόβιων δένδρων του Καστανόδασους, μας δίνει το σύνθημα…
το δάσος αλλιώς!!!
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α
Παρασκευή 19/7/2013
Μπάντα της Φλώρινας
Παραδοσιακό γλέντι με χάλκινα της Μακεδονίας
Σάββατο 20/7/2013
Μιλτιάδης Πασχαλίδης
Υπόγεια Τροχιά
Skary Face
Κυριακή 21/7/2013
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Δημήτρης Σταρόβας
Los Mujeros
5γραμμο Band
Είσοδος:
Παρασκευή ελεύθερη
Σάββατο/ Κυριακή 7€
Εισιτήριο Διημέρου 10€
Δωρεάν είσοδος για ΑμεΑ
Επισκεφτείτε τη σελίδα στο facebook για περισσότερες πληροφορίες, τελευταία νέα και διαγωνισμούς για προσκλήσεις!
 
https://www.facebook.com/ToDasosAllios
kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Αληθινή μαρτυρία: «Οι Γερμανοί μας έκαιγαν»

Στις 15 Ιουλίου του 1943 οι Γερμανοί κατακτητές έκαψαν χωρίς δισταγμό χωριά ολόκληρα στο Ζαγόρι.
Ογδόντα χρόνια μετά... η ελληνική πολιτική ηγεσία ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Σόιμπλε και να του «γλύψει» τις ρόδες του αναπηρικού του καροτσιού..Στον άνθρωπο που είναι ένας από τους ηθικούς αυτουργούς για τις 1245 ψυχές που αυτοκτόνησαν και για τις εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων των Ελλήνων που υποφέρουν αυτή την στιγμή.  
Ο κ. Βόλφγκανγκ ο οποίος έχει δείξει τις ανθελληνικές του διαθέσεις θα γίνει δεκτός με δόξα και τιμές την Πέμπτη στην Ελλάδα.
Η μαρτυρία του Φρίξου Τζιόβα στο ΑΜΠΕ δείχνει ότι τίποτα δεν διδαχθήκαμε από την αιματηρή ιστορία μας.
Μια πολιτική σκηνή που προσκυνά τους απογόνους των εμπρηστών ψυχών και συνυπογράφει στις απαιτήσεις τους, που δεν είναι άλλες για νέο αιματοκύλισμα.
Διαβάστε τις μνήμες του κ. Τζιόβα γιατί πολύ απλά τόσα χρόνια αδιαφορήσαμε για την ιστορία μας και τώρα την ζούμε με άλλον τρόπο...
«Ήταν μία δυστυχία. Μας έκαιγαν. Βλέπαμε από το βουνό, όπου είχαμε κρυφτεί, το χωριό μας, τους Ασπράγγελους, μέσα στον καπνό και τις φλόγες. Χαλασμός». Με αυτά τα λόγια, ο 94χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός Φρίξος Τζιόβας, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον εφιάλτη που ό ίδιος, μαζί με τους συγχωριανούς του, έζησε στους Ασπράγγελους Ζαγορίου. 
Τον κ. Τζιόβα, συναντήσαμε κατά τις διήμερες εκδηλώσεις «Μνήμης στα Μαρτυρικά χωριά» του Ζαγορίου, για την επέτειο των 70 χρόνων από το ολοκαύτωμα .

Οι Ασπράγγελοι, είναι χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου. Στις 15 Ιουλίου του 1943 οι Γερμανοί κατακτητές, μπήκαν στο χωριό και πυρπόλησαν τα σπίτια. Όπως αφηγείται, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός, είχε φτάσει στην κατοχική διοίκηση, η πληροφορία ότι, τέσσερις ημέρες νωρίτερα, οι νέοι του χωριού είχαν μυστική μάζωξη στο σχολείο, μαζί με αντάρτες του ΕΛΑΣ, τον έφεδρο αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού, που είχε έρθει από την Μέση Ανατολή, Αγαθοκλή Κωνσταντινίδη και έναν Άγγλο με το όνομα Τζον. Την επόμενη ημέρα, στις 12 είχε Ιουλίου, έφτασε στους Ασπράγγελους και το πρότυπο τμήμα της ΕΠΟΝ, από την Αθήνα.
Η μεραρχία Εντελβάις
Η μεραρχία Εντελβάις
Ήδη, στην περιοχή της Ηπείρου, κινούνταν μία μεγάλη μηχανοκίνητη γερμανική φάλαγγα της Μεραρχίας Εντελβάις, που απέσπασαν από το ανατολικό μέτωπο προς το Νότο. Στις 13 Ιουλίου, οι νέοι του χωριού μαζί με του Επονίτες, έδωσαν μάχη με γερμανικές περιπόλους έξω από το χωριό, όπου τραυματίστηκαν θανάσιμα δύο εικοσάχρονοι. Την επομένη το βράδυ, ήρθε το μήνυμα ότι το χωριό κινδυνεύει και πρέπει να εγκαταλειφθεί. «Κρύψαμε το πράγματα ,πιστέψαμε ότι θα γίνει αρπαγή, όχι κάψιμο. Τη νύχτα φύγαμε. Το πρωί είδαμε στις φλόγες στα σπίτια μας ,αλλά και στην Ελάτη όπου έκαψαν το μισό χωριό. Μας έκαψαν την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το Μοναστήρι. Τα 122, από τα 140 πέτρινα καστρόσπιτα του χωριού κατέρρευσαν».
Τα ντοκουμέντα
Τα ντοκουμέντα που παραθέτει ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, είναι αποκαλυπτικά του μεγέθους της καταστροφής. «Το 1943 άρχισαν οι καταστροφές των Ναζί στο Ζαγόρι. Είχαμε 171 θύματα, 1678 καμένα σπίτια,7 εκκλησίες, ένα παρεκκλήσι, ένα μοναστήρι και 16 σχολεία. Πρόκειται για μια θηριωδία στο μεγαλείο της. Οι παλαιότεροι θυμούνται, ενώ οι νεότεροι μαθαίνουν ώστε να μην ξεχαστούν αυτές οι θηριώδες».
Κάποια χωριά στο Ζαγόρι, ήδη έχουν χαρακτηριστεί μαρτυρικά, ενώ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προτείνεται να αναγνωριστούν όλα, ενώ με υπογραφές των κατοίκων διεκδικούνται αποζημιώσεις. Ενδεικτικά, στο Γρεβενίτι, έγιναν στάχτη και τα 295 σπίτια του χωριού, ενώ εκτελέστηκαν 23 πολίτες .Το Ελατοχώρι, το Μακρίνο και η Λεπτοκαρυά κάηκαν ολοσχερώς όλα τα σπίτια, στη Βοβούσα καταστράφηκαν τα 83 από τα 84, στην Δόλιανη τα 132 από τα 135, στην Ελάτη τα 56 από τα 70, στο Τρίστενο τα 138 από τα 154 και στο Φλαμπουράρι τα 85 από τα 92 σπίτια.
Τις εκδηλώσεις «Μνήμης», για τα 70 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Ζαγορίου, διοργάνωσαν ο δήμος Ζαγορίου, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, η Ένωση Ζαγορισίων Αθηνών, ο Σύνδεσμος Ζαγορισίων Ιωαννίνων και άλλοι τοπικοί φορείς.

Πηγή: ΑΜΠΕ
pinakio
Διαβάστε περισσότερα » »

Σκοπιανοί: Βρήκαμε την αρχαία πόλη Βυλάζωρα

«Την εποχή που στην Αθήνα κατοικούσαν σε σπίτια από πλιθιά εδώ δημιουργούνταν πόλεις με πέτρινους τοίχους και  τοιχογραφίες»

Ιούλιος 15, 2013.

Μετά τους αμερικανούς αρχαιολόγους που κατά το 2011 έκαναν αρχαιολογικές ανασκαφές και είπαν ότι πιθανόν τα ερείπια που βρήκαν να ήταν από την αρχαία πόλη Βυλάζωρα της Παιονίας, τώρα έρχεται και ο  αρχαιολόγος, Ντράγκι Μιτρέφσκι, από τα Σκόπια να επισημάνει ότι «ναι, βρήκαμε την πόλη Βυλάζωρα», στην περιοχή Γκράντιτσε του Αγίου Νικολάου κοντά στο χωριό



 Κνέντζιε –λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από το συνοριακό σταθμό των Ευζώνων.

Σύμφωνα τον αρχαιολόγο Ντράγκι Μιτρέφσκι, καθηγητή του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας  της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Αγίων Κύριλλου και Μεθοδίου» ανακαλύφθηκε η αρχαία πόλη της Παιονίας, Βυλάζωρα, αν και δεν έχει  βρεθεί σχετική επιγραφή που να πιστοποιεί την θεώρηση αυτή.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν λίθινους τοίχους με υπολείμματα τοιχογραφιών,  που ήταν χωμένες μέσα στο έδαφος και ανήκουν  στον 5ο ή 4ο αιώνες π.Χ.

«Φέτος κάναμε ανασκαφές σε μια ευρύτερη περιοχή και εντοπίσαμε θραύσματα από συγκεκριμένες δομές που μαρτυρούν μια πόλη με εξαιρετική οικονομική και πολιτική  θέση στο τμήμα αυτό των Βαλκανίων.



»Δεν διστάζουμε να πούμε ότι είναι το πρώτο, το παλαιότερο αστικό κέντρο στο εσωτερικό των Βαλκανίων, εκτός του ελληνικού κόσμου.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τη χρονική περίοδο της λεγόμενης χρυσής εποχής του Περικλή στην Αθήνα, αυτό το μέρος θεωρούνταν ως σκουπιδότοπος, όπως λένε οι αρχαίοι συγγραφείς. Κι όμως υπήρχε μια πολιτισμένη ζωή στην πόλη αυτή, όπου λατρεύονταν οι καλλιτεχνικές αισθητικές αξίες και η πόλη είχε μεγάλη σημασία και ρόλο στο τμήμα αυτό των Βαλκανίων. 

Αυτά, όπως και άλλα κτήρια στο εσωτερικό των Βαλκανίων δεν είναι γνωστά. Για εμάς είναι σημαντικά στοιχεία για τον 5ο και τον 4ο αιώνα στο τμήμα αυτό των Βαλκανίων.

 Είχαν δημιουργηθεί σε μια εποχή που στην Αθήνα έχτιζαν την Ακρόπολη για τους θεούς τους, ενώ ο γενικός πληθυσμός ζούσε σε σπίτια από άψητο τούβλο, που σύμφωνα με τις πηγές μας ήταν πολύ εύκολο να γκρεμισθούν», είπε ο καθηγητής...


(σύμφωνα με το δημοσίευμα του Dnevnik των Σκοπίων)

mikres-ekdoseis.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Έρχονται τα πρώτα εκκαθαριστικά

Μειωμένος ο φόρος σε σχέση με πέρυσι. Πόσο θα πληρώσουν κατά μέσο όρο οι παραλήπτες χρεωστικών εκκαθαριστικών
Έρχεται το πρώτο κύμα των εκκαθαριστικών από τα οποία προκύπτει ότι περίπου 1 στους 3 θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρους, ενώ μόλις 1 στους 13 θα κληθεί να εισπράξει επιστροφή φόρου.
Σύμφωνα με το Έθνος, από τους 780.000 φορολογούμενους που θα παραλάβουν τα πρώτα εκκαθαριστικά, μόνο οι 253.000 (32,7% του συνόλου) θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους και μόλις 57.000 περίπου (7,7% του συνόλου) θα είναι δικαιούχοι επιστροφών φόρου. Οι υπόλοιποι 470.000 περίπου φορολογούμενοι (60% του συνόλου) θα παραλάβουν μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα. Οι 253.000 παραλήπτες χρεωστικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα καλούνται να πληρώσουν φόρους συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 751 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο.
Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό ποσό του φόρου που αναγράφει κάθε χρεωστικό εκκαθαριστικό, εφόσον υπερβαίνει τα 300 ευρώ, θα μπορεί να εξοφληθεί σε 3 δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων μέχρι τέλος Ιουλίου ή Αυγούστου, η δεύτερη μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου και η τρίτη μέχρι τέλος Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου. Εάν το συνολικό χρεωστικό ποσό δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ, θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ.
Οι 57.000 παραλήπτες πιστωτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα κληθούν να εισπράξουν επιστροφές φόρων συνολικού ύψους μόλις 15 εκατ. ευρώ. Στον καθέναν αντιστοιχεί, δηλαδή, κατά μέσον όρο επιστροφή φόρου 263 ευρώ.
Μάλιστα, φέτος ο φόρος θα είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το συνολικό ποσό των φόρων που βεβαιώθηκαν από την εκκαθάριση των πρώτων 780.000 φετινών φορολογικών δηλώσεων είναι μόλις 175 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι από την εκκαθάριση των πρώτων 900.000 δηλώσεων είχαν βεβαιωθεί φόροι ύψους 820 εκατ. ευρώ, πράγμα που προοιωνίζεται «τρύπα» στα έσοδα του Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι πέρυσι, το Δημόσιο εισέπραξε περίπου 5 δισ. ευρώ από τους τρεις αυτούς φόρους που βεβαιώθηκαν μέσω των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Συνεπώς, για φέτος έχει προβλεφθεί ήδη μια μείωση των εσόδων από τα εκκαθαριστικά, της τάξεως του 26%. Μέχρι στιγμής όμως η μείωση φθάνει το 78,6% και αφορά έσοδα τα οποία θα επιδιωχθεί να εισπραχθούν με έναν μήνα καθυστέρηση.
Η σημαντική μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα οφείλεται στα ακόλουθα:
Η κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος είναι ίδια με την κλίμακα υπολογισμού του φόρου που παρακρατήθηκε. Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους τα ποσά του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που αναλογούν στις αποδοχές του έτους 2012 έχουν ήδη προκαταβληθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, με τη μορφή των μηνιαίων κρατήσεων που αποδόθηκαν πέρυσι. Συνεπώς, με την τελική εκκαθάριση είτε δεν προκύπτουν καθόλου φόροι προς πληρωμή ή προκύπτουν φόροι σημαντικά μειωμένοι σε σύγκριση με τα πολύ μεγάλα ποσά φόρων στα περσινά εκκαθαριστικά.

news247

Διαβάστε περισσότερα » »

Η νέα λίστα – Ποιοι 4.800 υπάλληλοι βγαίνουν σε διαθεσιμότητα τον Σεπτέμβριο

dimosioΤο επόμενο κύμα διαθεσιμότητας μπήκε… στο δρόμο του. Ήδη σε σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή αποφασίστηκαν οι τομείς από τους οποίους μέσα στις επόμενες ημέρες και πιθανότατα πριν τον Αύγουστο θα βρεθούν οι 4.800 υπάλληλοι που θα συμπληρώσουν των αριθμό των 12.500 υπαλλήλων που θα βρεθούν εκτός δημοσίου σε καθεστώς διαθεσιμότητας ως τον Σεπτέμβριο.
Στο στόχαστρο πλέον μπαίνουν:
350 πολιτικοί μηχανικοί από τις κτιριακές υποδομές
1.000 υπάλληλοι του ΙΓΜΕ και του ΟΕΚ
1.270 αγροφύλακες
1.956 καθηγητές ολυμπιακής εκπαίδευσης
1.000 εργαζόμενοι από τις διευθύνσεις υγείας
700 εκπαιδευτικοί
5.000 ως 6.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ
Στον κατάλογο με τους προς αξιολόγηση για διαθεσιμότητα υπαλλήλους θα μπουν και υπάλληλοι στον Τομέα αποκατάστασης Σεισμοπαθών και δεν έχουν αντικείμενο εργασίας.
Να σημειωθεί ότι στον τομέα της υγείας ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει κινητικότητα 1.250 υπαλλήλων που θεωρούνται πλεονάζοντες μετά τις συγχωνεύεις νοσοκομείων που θα ολοκληρωθούν ως τε τέλη του 2013.
Στους ΟΤΑ ο νέος γύρος διαθεσιμότητα θα αφορά σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ και υπηρετούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Μετά τους ενεργειακούς δήμους προσέφυγαν στο ΣτΕ – για το ζήτημα του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης – και οι περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας – Το Δεκέμβριο του 2013 η εκδίκαση

deiΔικαστικός πόλεμος ξεκίνησε για την κατανομή του τέλους ανάπτυξης βιομηχανικών περιοχών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνιτικούς σταθμούς- το γνωστό δηλαδή ΕΑΠ. Ο δικαστικός πόλεμος ξεκίνησε μετά και την προσφυγή των δύο περιφερειών της Πελοποννήσου και της Δυτικής Μακεδονίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας για υπεράσπιση του 50% του γνωστού λιγνιτόσημου, αφού θεωρούν ότι τους ανήκει και δεν πρέπει να το πάρουν οι δήμοι.
Η προσφυγή  κατατέθηκε από γνωστή δικηγορική εταιρεία των Αθηνών κατά του δήμου Μεγαλόπολης και των άλλων ενεργειακών δήμων της χώρας, οι οποίοι όπως είναι γνωστό ζητούν την εξολοκλήρου διαχείριση του πόρου για τις περιοχές τους, αφού θεωρούν ότι αυτοί έχουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση και θα πρέπει να έχουν λόγο για τα έργα που γίνονται στους δήμους τους.Η εκδίκαση αναμένεται για το Δεκέμβριο του 2013 και σίγουρα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού πρόκειται για «εμφύλιο» της τοπικής αυτοδιοίκησης και μία «μάχη» μεταξύ του α’ και του β’ βαθμού της αυτοδιοίκησης
Διαβάστε την προσφυγή
ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (Τμ. Β΄)
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Του Νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία  «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» (δευτεροβάθμιος Ο.Τ.Α.), που  εδρεύει στην Τρίπολη Αρκαδίας και εκπροσωπείται νόμιμα.
Κατά
1. Του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία
«ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ» (πρωτοβάθμιος Ο.Τ.Α.), που εδρεύει
στο Αμύνταιο Φλώρινας και εκπροσωπείται νόμιμα.
2. Του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία
«ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ» (πρωτοβάθμιος Ο.Τ.Α.), που εδρεύει
στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης και εκπροσωπείται νόμιμα.
3. Του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία
«ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ» (πρωτοβάθμιος Ο.Τ.Α.), που εδρεύει
στην Κοζάνη και εκπροσωπείται νόμιμα.Δικηγορική Εταιρεία
Απ. Παπακωνσταντίνου – Γ. Κατρούγκαλος – Ν. Χλέπας και Συνεργάτες
Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, 10675 Αθήνα – Κολωνάκι
Τηλ. 210-7222007, Fax 210-7222182, e-mail: apapaconstantinou.law@gmail.com
www.publiclaw-lawfirm.grwww.apapaconstantinou-lawfirm.gr
4. Του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία
«ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ» (πρωτοβάθμιος Ο.Τ.Α.), που
εδρεύει στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας και εκπροσωπείται νόμιμα.
5. Της αστικής εταιρείας με την επωνυμία «ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΩΝ
ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ», που
εδρεύει στην Τοπική Κοινότητα Φιλώτα του Δήμου Αμυνταίου
Φλωρίνης και εκπροσωπείται νόμιμα.
Και υπέρ του κύρους
Της υπ’ αριθμ. Δ5/ΗΛ/Β/Φ.5.179/οικ.2284/06.02.2013
Αποφάσεως του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και
Κλιματικής Αλλαγής «Κατανομή, Διάθεση και Καταβολή του Τέλους
Ανάπτυξης Βιομηχανικών περιοχών παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος
από Λιγνιτικούς Σταθμούς» (ΦΕΚ τ. Β΄ αριθμ. 400/22.02.2013).
ΔΙΚΑΣΙΜΟΣ: 4 Δεκεμβρίου 2013
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Σύμβουλος και Ε. Νίκα
Αθήνα, 8 Ιουλίου 2013
Α. ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Με την υπ’ αριθμ. Δ5/ΗΛ/Β/Φ.5.179/οικ.2284/06.02.2013 Απόφαση του
Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
(«Κατανομή, Διάθεση και Καταβολή του Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών
περιοχών παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος από Λιγνιτικούς Σταθμούς»),
η οποία εκδόθηκε κατ’ επίκληση της εξουσιοδοτικής διατάξεως του Δικηγορική Εταιρεία
Απ. Παπακωνσταντίνου – Γ. Κατρούγκαλος – Ν. Χλέπας και Συνεργάτες
Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, 10675 Αθήνα – Κολωνάκι
Τηλ. 210-7222007, Fax 210-7222182, e-mail: apapaconstantinou.law@gmail.com
www.publiclaw-lawfirm.grwww.apapaconstantinou-lawfirm.gr
4. Να καταδικαστούν οι αιτούντες στη δικαστική μας δαπάνη.
Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τον ορισμό Δικηγόρου
8o Θέμα ΕΚΤΟΣ Ημερήσιας Διάταξης
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΕ ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΚΑΙ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ
Στην Τρίπολη και στο Κεντρικό Κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου σήμερα
στις 30/4/2013 ημέρα Μεγάλη Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ.. συνήλθε σε
συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου, ύστερα από
την αρ. Πρωτ27172/2042/26-4-2013 Πρόσκληση της κ. Προέδρου ,
σύμφωνα:
1) με τις διατάξεις α)των άρθρων 175 και 177 του Ν. 3852/7-6-2010 «Νέα
Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης –
Πρόγραμμα Καλλικράτης», β)του άρθρου 5 του Ν.4071/11-4-2012 «Ρυθμίσεις
για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση
Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ», με το οποίο αντικαταστάθηκε η διάταξη
του άρθρου 176 του Ν.3852/2010,
ΑΔΑ: ΒΕΝ57Λ1-ΨΓΘ2)με την αριθμ. 2/6-1-2013 απόφαση της 1ης ειδικής συνεδρίασης του
Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Πελοποννήσου
3) με την α.π. 1/1/2-1-2013 απόφαση Περιφερειάρχη με την οποία ορίσθηκαν
Αντιπεριφερειάρχες Περιφέρειας Πελοποννήσου για την περίοδο από 1/1/2013
έως 31/8/2014
4) την α.π. 1283/637/9-1-2013 απόφαση Περιφερειάρχη με την οποία ορίσθηκε
Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Πελοποννήσου για την
περίοδο από 1/1/2013 εως 31/8/2014, για την συζήτηση και λήψη απόφασης
επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
………………………………………………..…………………………………..………………………………
Στην παρούσα συνεδρίαση παρευρίσκονται οι κ.κ. :
1. Νικολάκου Κων/να, Αντιπεριφερειάρχης, ως Πρόεδρος
2. Κονοπισσόπουλος Μιλτιάδης
3. Μπακούρος Γεώργιος
4. Λυτρίβης Νικόλαος
5. Μανδρώνης Κωνσταντίνος
6. Βαλασόπουλος Παναγιώτης
7. Σούκουλη – Βιλιάλη – Πανοπούλου Μαρία-Ελένη ως Μέλη
Το μέλος της επιτροπής κ.Παπαγγελόπουλος απουσίαζε από τη συζήτηση
του παρόντος θέματος.
Στην παρούσα συνεδρίαση παρευρίσκεται η κ.Αλίκη Βελίκα , δικηγόρος που
υπηρετεί με πάγια έμμισθη εντολή στο Γραφείο Νομικής Υπηρεσίας ΠΕ
Λακωνίας.
ΑΔΑ: ΒΕΝ57Λ1-ΨΓΘΓια την τήρηση των πρακτικών παρευρίσκεται η κ.Μαρία Καραλή , υπάλληλος
της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αφού διαπιστώθηκε η εκ του νόμου απαρτία η κ. Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη
της συνεδρίασης.
……………………………………………………………………………………………………………………………………….
Η κ. Πρόεδρος θέτει υπόψη των μελών της επιτροπής το με α.π
30830/10646/2013 έγγραφο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος ,
το περιεχόμενο του οποίου έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ : ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΕ ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ
ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ
Οι Δήμοι Αμυνταίου, Εορδαίας και Μεγαλόπολης άσκησαν ενώπιον του
Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της υπ’ αριθμ. Δ5-
ΗΛ/Β/Φ.5.179/οικ. 2284/06.02.2013 Απόφασης του Υφυπουργού
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής («Κατανομή, διάθεση και
καταβολή του Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών παραγωγής
Ηλεκτρικού Ρεύματος από Λιγνιτικούς Σταθμούς») (ΦΕΚ τ. Β΄ αριθμ.
400/22.02.2013). Οι ισχυρισμοί που προβάλλονται, είναι ότι η ως άνω
Υπουργική Απόφαση αντίκειται, κατά το μέρος αυτής που προβλέπει τη διάθεση
του υπόψη τέλους του άρθρου 20 του ν. 2446/1996 κατά ποσοστό 50% στις
οικείες Περιφέρειες (Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου), σε σειρά
συνταγματικών διατάξεων. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει οι εν
λόγω Δήμοι άσκησαν αίτηση αναστολής εκτέλεσης με αίτημα χορήγησης
προσωρινής διαταγής, με σκοπό την αναστολή εκτέλεσης της προσβληθείσας
Απόφασης κατά το ως άνω μέρος αυτής.
Ενόψει τούτων, και σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Δικηγόρου Αθηνών
Απόστολου Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το άρθρο 176 παρ. ι και ιγ του Ν.
3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, προτείνεται η άσκηση παρέμβασης
εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου επί της υπόψη δίκης και η υποβολή
υπομνήματος επί της αιτήσεως αναστολής εκτέλεσης.
Προτείνεται η ανάθεση των ανωτέρω υποθέσεων στην Δικηγορική Εταιρεία
με την επωνυμία «Απ. Παπακωνσταντίνου – Γ. Κατρούγκαλος – Ν. Χλέπας και
Συνεργάτες», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32 και
συγκεκριμένα στον Δικηγόρο Αθηνών Δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου, βασικό
εταίρο της Δικηγορικής Εταιρείας με την επωνυμία «Απ. Παπακωνσταντίνου – Γ.
Κατρούγκαλος – Ν. Χλέπας και Συνεργάτες», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός
Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι, προκειμένου να ασκήσει ενώπιον του
Συμβουλίου της Επικρατείας παρέμβαση και να παραστεί στην σε κάθε σχετική
διαδικασία.
ΑΔΑ: ΒΕΝ57Λ1-ΨΓΘΕπίσης, η παροχή πληρεξουσιότητας και εντολής στον ως άνω Δικηγόρο
Απόστολο Παπακωνσταντίνου βασικό εταίρο της Δικηγορικής Εταιρείας με την
επωνυμία «Απ. Παπακωνσταντίνου – Γ. Κατρούγκαλος – Ν. Χλέπας και
Συνεργάτες», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32,
Κολωνάκι, να ασκήσει εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου
ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας παρέμβαση επί της ανοιχθείσας με
την υπ. Αριθμ. 1715/2013 αίτηση ακυρώσεως που άσκησαν οι Δήμοι Εορδαίας,
Αμυνταίου, Μεγαλόπολης κατά της υπ’ αριθμ. Δ5-ΗΛ/Β/Φ.5.179/οικ.
2284/06.02.2013 Απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και
Κλιματικής Αλλαγής («Κατανομή, διάθεση και καταβολή του Τέλους Ανάπτυξης
Βιομηχανικών Περιοχών παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος από Λιγνιτικούς
Σταθμούς») (ΦΕΚ τ. Β΄ αριθμ. 400/22.02.2013), καθώς και να υποβάλει ενώπιον
της Επιτροπής Αναστολών του ιδίου Δικαστηρίου σχετικό υπόμνημα, με σκοπό
την απόρριψη της αίτησης αναστολής εκτέλεσης που άσκησαν οι ανωτέρω
αιτούντες. Επίσης, παρέχει την εντολή και την πληρεξουσιότητα στον ως άνω
Δικηγόρο να παρασταθεί και να εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου
ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας σε όποια δικάσιμο ορισθεί για τη
συζήτηση της εν λόγω αίτησης ακύρωσης και σε κάθε μετ’ αναβολή δικάσιμο,
καθώς και να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την απόρριψη αυτής.
Το κόστος της αμοιβής του ανωτέρω Δικηγόρου και της Δικηγορικής
Εταιρείας που λόγω της ιδιαιτερότητας των υποθέσεων ορίζεται στο ποσό των
2.500 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, προκειμένου για την άσκηση της παρεμβάσεως, και στο
ποσό των 1.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, προκειμένω για την εκπόνηση του ως άνω
υπομνήματος.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.
……ακολουθούν υπογραφές»
Ύστερα από διαλογική συζήτηση η επιτροπή
Αποφασίζει ομόφωνα
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Δήμοι Αμυνταίου, Εορδαίας και Μεγαλόπολης
άσκησαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της
υπ’ αριθμ. Δ5-ΗΛ/Β/Φ.5.179/οικ. 2284/06.02.2013 Απόφασης του Υφυπουργού
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής («Κατανομή, διάθεση και
καταβολή του Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών παραγωγής
Ηλεκτρικού Ρεύματος από Λιγνιτικούς Σταθμούς») (ΦΕΚ τ. Β΄ αριθμ.
400/22.02.2013). Οι ισχυρισμοί που προβάλλονται, είναι ότι η ως άνω
Υπουργική Απόφαση αντίκειται, κατά το μέρος αυτής που προβλέπει τη διάθεση
του υπόψη τέλους του άρθρου 20 του ν. 2446/1996 κατά ποσοστό 50% στις
οικείες Περιφέρειες (Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου), σε σειρά
συνταγματικών διατάξεων. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει οι εν
λόγω Δήμοι άσκησαν αίτηση αναστολής εκτέλεσης με αίτημα χορήγησης
προσωρινής διαταγής, με σκοπό την αναστολή εκτέλεσης της προσβληθείσας
Απόφασης κατά το ως άνω μέρος αυτής.
Ορίζει τη Δικηγορική Εταιρεία με την επωνυμία «Απ. Παπακωνσταντίνου –
Γ. Κατρούγκαλος – Ν. Χλέπας και Συνεργάτες», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός
ΑΔΑ: ΒΕΝ57Λ1-ΨΓΘΠατριάρχου Ιωακείμ 30-32 και συγκεκριμένα στον Δικηγόρο Αθηνών Δρ.
Απόστολο Παπακωνσταντίνου, βασικό εταίρο της Δικηγορικής Εταιρείας με την
επωνυμία «Απ. Παπακωνσταντίνου – Γ. Κατρούγκαλος – Ν. Χλέπας και
Συνεργάτες», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32,
Κολωνάκι, προκειμένου να ασκήσει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας
παρέμβαση και να παραστεί στην σε κάθε σχετική διαδικασία, ήτοι την άσκηση
παρέμβασης εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου επί της υπόψη δίκης και
η υποβολή υπομνήματος επί της αιτήσεως αναστολής εκτέλεσης , καθώς και σε
κάθε μετ’ αναβολή και ματαίωση.
Επίσης, ορίζει τον ως άνω Δικηγόρο Απόστολο Παπακωνσταντίνου βασικό
εταίρο της Δικηγορικής Εταιρείας με την επωνυμία «Απ. Παπακωνσταντίνου – Γ.
Κατρούγκαλος – Ν. Χλέπας και Συνεργάτες», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός
Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι, να ασκήσει εκ μέρους της Περιφέρειας
Πελοποννήσου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας παρέμβαση επί της
ανοιχθείσας με την υπ. Αριθμ. 1715/2013 αίτηση ακυρώσεως που άσκησαν οι
Δήμοι Εορδαίας, Αμυνταίου, Μεγαλόπολης κατά της υπ’ αριθμ. Δ5-
ΗΛ/Β/Φ.5.179/οικ. 2284/06.02.2013 Απόφασης του Υφυπουργού
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής («Κατανομή, διάθεση και
καταβολή του Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών παραγωγής
Ηλεκτρικού Ρεύματος από Λιγνιτικούς Σταθμούς») (ΦΕΚ τ. Β΄ αριθμ.
400/22.02.2013), καθώς και να υποβάλει ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών
του ιδίου Δικαστηρίου σχετικό υπόμνημα, με σκοπό την απόρριψη της αίτησης
αναστολής εκτέλεσης που άσκησαν οι ανωτέρω αιτούντες. Επίσης, παρέχει την
εντολή και την πληρεξουσιότητα στον ως άνω Δικηγόρο να παρασταθεί και να
εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου ενώπιον του Συμβουλίου της
Επικρατείας σε όποια δικάσιμο ορισθεί για τη συζήτηση της εν λόγω αίτησης
ακύρωσης και σε κάθε μετ’ αναβολή δικάσιμο, καθώς και να προβεί σε κάθε
νόμιμη ενέργεια για την απόρριψη αυτής.
Εγκρίνει το κόστος της αμοιβής του ανωτέρω Δικηγόρου και της Δικηγορικής
Εταιρείας που λόγω της ιδιαιτερότητας των υποθέσεων στο ποσό των 2.500
ευρώ, πλέον ΦΠΑ, προκειμένου για την άσκηση της παρεμβάσεως, και στο ποσό
των 1.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, προκειμένω για την εκπόνηση του ως άνω
υπομνήματος.

Πηγή http://www.arcadiaportal.gr/news/sta-dikastiria-dimos-megalopolis-perifereia-peloponnisou-gia-lignitosimo

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Γιατί σε προτιμούν τα κουνούπια; Μήπως πίνεις μπύρες;

Ποιοι είναι εκείνοι οι παράγοντες που σαν κάνουν ελκυστικούς για τα κουνούπια. Η λίστα που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να τα αποφύγετε
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί σας λατρεύουν τα κουνούπια; Γιατί επιλέγουν εσάς και όχι κάποιον άλλο για να ''επιτεθούν''; Υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που σας κάνουν ελκυστικότερη επιλογή και πόλο έλξης των ενοχλητικών εντόμων.
Η ομάδα αίματος
Πρώτα από όλα ο τύπος αίματος είναι ο βασικός παράγοντας που κάνει τα κουνούπια να δείξουν την προτίμησή τους. Μία μελέτη, σε ελεγχόμενο περιβάλλον, έδειξε πως τα κουνούπια ''επισκέφθηκαν'' περισσότερο άτομα με ομάδα αίματος 0. Ακολουθεί η ομάδα αίματος Α και η ομάδα Β.
Επιπλέον, με βάση άλλα γονίδια, περίπου το 85% των ανθρώπων που εκκρίνουν ένα χημικό σήμα μέσω του δέρματός τους που δείχνει τον τύπο του αίματος είναι επίσης περισσότερο ελκυστικοί σε σχέση με το 15% που δεν το κάνει.
Το διοξείδιο του άνθρακα
Η μυρωδιά του διοξειδίου του άνθρακα, που προέρχεται από την αναπνοή, ''τραβά'' τα κουνούπια σα μαγνήτης. Έτσι, όσοι εκπνέουν μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, προτιμώνται.
Άσκηση και Μεταβολισμός
Τα κουνούπια εντοπίζουν θύματα, μυρίζοντας το γαλακτικό οξύ, το ουρικό οξύ, την αμμωνία και άλλες ουσίες που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα. Κατά τη διάρκεια άσκησης η συγκέντρωση αυτών των ουσιών είναι μεγαλύτερη με αποτέλεσμα τα κουνούπια να δείχνουν την προτίμησή τους.
Η θερμοκρασία του σώματός μας αποτελεί πόλο έλξης για τα κουνούπια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι προτιμούν τις πιο θερμές περιοχές του σώματος όπως το κεφάλι, το λαιμό, τα πόδια και τους αστραγάλους.
Τα βακτήρια του δέρματος
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα είδη και ο όγκος των βακτηρίων, που φυσιολογικά ζουν στο ανθρώπινο δέρμα, επηρεάζουν την ελκυστικότητα μας. Σε μια μελέτη του 2011 επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάποιοι τύποι βακτηρίων είναι οι αγαπημένοι των κουνουπιών.
Η κατανάλωση μπύρας
Ήπιατε μπύρα; Τότε προετοιμαστείτε για επιδρομή κουνουπιών, καθώς το συγκεκριμένο ποτό αυξάνει την ποσότητα της αιθανόλης που εκκρίνεται μέσω του ιδρώτα και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος.
Η εγκυμοσύνη
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει πως οι έγκυες έχουν την ατυχία να προσελκύουν τα διπλάσια τσιμπήματα από τους υπόλοιπους λόγω δύο παραγόντων. Εκπνέουν 21% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και η θερμοκρασία του σώματός τους είναι πιο υψηλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το χρώμα των ρούχων
Ακούγεται παράλογο, όμως τα κουνούπια ξέρουν κι από χρωματικούς συνδυασμούς. Έτσι επιλέγουν τις σκούρες αποχρώσεις, με προτίμηση στο μαύρο, το σκούρο μπλε ή το κόκκινο.
Φυσικά απωθητικά
Μερικοί ερευνητές έχουν αρχίσει να εξετάζουν τους λόγους για τους οποίους μια μειοψηφία φαίνεται να προσελκύει σπάνια τα κουνούπια με την ελπίδα αυτό να βοηθήσει τη δημιουργία της επόμενης γενιάς εντομοαπωθητικών.

Πηγή: Smithsonian.com
news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Εκατό εκατομμύρια ευρώ σε νέους αγρότες

Αναμένεται η έγκριση από την ΕΕ ώστε αν μοιραστούν στους νέους αγρότες 100 εκατ. ευρώ. Τι δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος
Πρόγραμμα 100 εκ ευρώ για νέους αγρότες έχει προωθήσει στην ΕΕ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένει την έγκριση του, όπως δηλώνει στον "Τύπο της Κυριακής" ο αναπληρωτής υπουργός Μαξ. Χαρακόπουλος.
Τα κονδύλια θα προκύψουν από την αναθεώρηση του προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" και αφορούν στην πρώτη εγκατάσταση νέων γεωργών.
"Το μέλλον της πρωτογενούς μας παραγωγής ταυτίζεται με το μέλλον των νέων ανθρώπων που στρέφονται σε αυτή", σημειώνει ο κ. Χαρακόπουλος.
Τονίζει πως είναι αδιανόητη η συνέχιση της χρηματοδότησης του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού με αφορμή προτάσεις για να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ.
Σημειώνει με νόημα πως ελπίζει να μην κρύβονται πίσω από τις καθυστερήσεις για αλλαγή του νόμου Σκανδαλίδη για τους συνεταιρισμούς σκοπιμότητες, όταν μάλιστα ο ίδιος ο κ Σαμαράς έχει δηλώσει ότι τα χρήματα θα δίνονται ως επίδομα οικογενειών πολυτέκνων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Το ψήφισμα του 11ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων

«Ιερό καθήκον» θεωρούν οι απόδημοι Μακεδόνες ανά την υφήλιο να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δίκαια της Μακεδονίας, όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα του 11ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Φλώρινα.



Εκφράζουν ακόμη την έντονη διαφωνία τους με την προώθηση σύνθετης ονομασίας και δηλώνουν ότι ποτέ δεν θα δεχτούν για την ΠΓΔΜ «οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία και παράγωγα του».

Ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πριν επισφραγισθεί οποιαδήποτε συμφωνία με τη γειτονική χώρα.

Οι απόδημοι Μακεδόνες που συμμετείχαν στο 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο ζητούν να καθιερωθεί η 29η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης των θυμάτων της βουλγαρικής κατοχής (1916-1918) στην Ανατολική Μακεδονία.

Σημειώνουν, τέλος, ότι οι Καλάς, στο Πακιστάν, είναι απόγονοι των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και εκφράζουν την υποστήριξη τους στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και αξίες.

Στο συνέδριο συμμετείχαν απόδημοι Μακεδόνες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αφρική, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Δημήτρης Ηλιάδης, ο δήμαρχος, Ιωάννης Βοσκόπουλος και διαβάστηκε χαιρετισμός του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου.

Εξάλλου, σήμερα ολοκληρώνεται στη Σιταριά Φλώρινας το 3ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα, με μακεδονικό γλέντι, με τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
radioflorina
Διαβάστε περισσότερα » »