Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Επανέρχεται η θεωρία για τα παράλληλα σύμπαντα

Η ιδέα ότι άλλα σύμπαντα, όπως και το δικό μας, βρίσκονται μέσα σε «φούσκες» χώρου και χρόνου βρίσκει νέα δυναμική.


Η ιδέα των παράλληλων συμπάντων, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα βιβλία και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ενώ πολλοί επιστήμονες έχουν εκφράσει διάφορες θεωρίες για την ύπαρξή τους.
Παρόλα αυτά η έρευνα για τη θεωρία αυτή ήταν πολύ περιορισμένη. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα και χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, η θεωρία για τα παράλληλα σύμπαντα που μοιάζουν με φούσκες έχει γίνει και πάλι δημοφιλής. Η αφετηρία όλων είναι η Μεγάλη Έκρηξη (Μπινγκ Μπανγκ) που δημιούργησε το Σύμπαν.
Η μελέτη της λάμψης των χαμηλών θερμοκρασιών που αφήσε πίσω του το Μπινγκ Μπανγκ υποδεικνύει ότι υπάρχουν ίχνη από πολλά παράλληλα σύμπαντα, ωστόσο τα πειράματα είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν.
Η προκαταρκτική έρευνα θα δημοσιευθεί στο Physical Review D, θα προσπαθήσει να επιβεβαιώσει τη θεωρία χρησιμοποιώντας στοιχεία από το τηλεσκόπιο Πλανκ.
Η ομάδα δούλευε επί επτά χρόνια με στοιχεία από τον Ανιχνευτή Μικροκυματικής Ανισοτροπίας Wilkinson, που μετράει όλα τα στοιχεία της CBM (cosmic microwave background), της ακτινοβολίας που διαχύθηκε στο χώρο με το Μπινγκ Μπανγκ.
Η θεωρεία που επικαλείται τα παράλληλα σύμπαντα υποστηρίζει ότι τέτοια σύμπαντα γεννιούνται από το πουθενά και βρίσκονται σε συνεχή τροχιά σύγκρουσης μεταξύ τους, με τον χώρο ανάμεσά τους να διευρύνεται με μεγάλες ταχύτητες.
Αποτύπωμα στο CMB
Ωστόσο, η Χιριάνα Πέρις, κοσμολόγος στο University College of London, διαπίστωσε μαζί με τους συναδέλφους της, ότι όταν δημιουργούνται αυτά τα σύμπαντα, παράλληλα με το δικό μας, αφήνουν ένα χαρακτηριστικό αποτύπωμα στο CMB.
«Άκουγα για πολλά χρόνια για τη θεωρία των πολλαπλών συμπάντων, όμως ποτέ δεν την είδα σοβαρά, καθώς πίστευα ότι δεν ήταν δυνατό να γίνουν πειράματα», δήλωσε η δρ. Πέιρις στο BBC: «Έχω εντυπωσιασθεί από την ιδέα ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τεστ για όλα τα σύμπαντα που υπάρχουν εκεί έξω. Είναι πραγματικά φανταστικό».
Σε έρευνά της που παρουσίασε στο Physical Review Letters, η δρ. Πέιρις υποστηρίζει ότι το αποτύπωμα στο CMB μοιάζει με δίσκο, ενώ παρέθεσε και έναν αριθμό για το πόσα παράλληλα σύμπαντα μπορούμε σήμερα να δούμε.
Η ομάδα της δρ. Πέιρις χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που έψαχνε γι' αυτούς τους δίσκους, ενώ ταυτόχρονα μείωνε την πιθανότητα κάποιος από τους συνεργάτες της να έβλεπε σε κάποιο σημείο έναν δίσκο, που στην πραγματικότητα δεν υπήρχε.
Το πρόγραμμα βρήκε τέσσερις περιοχές που έμοιαζαν με αποτύπωμα των παράλληλων συμπάντων. Ωστόσο, η δρ. Πέιρις τονίζει ότι οι τέσσερις αυτές περιοχές «δεν είναι υψηλής στατιστικής σημασίας», καθώς χρειάζονται περισσότερα στατιστικά δεδομένα για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη των πολλαπλών συμπάντων.
Το 2013 τα στοιχεία από το Πλανκ
Η δρ. Πέιρις σημειώνει πως τα στοιχεία από το τηλεσκόπιο Πλανκ - ένα διαστημικό τηλεσκόπιο νέας γενιάς, που έχει σχεδιαστεί για να μελετά το CMB - θα μπορούσε να θέσει μία πιο σταθερή βάση στη θεωρία ή να την αποδομήσει τελείως. Παρ' όλα αυτά, τα στοιχεία από το τηλεσκόπιο Πλανκ δεν μπορούν να συζητηθούν δημόσια πριν από τον Ιανουάριο του 2013.
Ο διευθυντής του Kavli Institute of Cosmology στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Γιώργος Ευσταθίου, χαρακτήρισε την έρευνα αυτή ως «την πρώτη σοβαρή προσπάθεια να ερευνηθεί κάτι όπως αυτό. Η μεθοδολογία είναι ενδιαφέρουσα».
Χρειαζόμαστε μία νέα φυσική
Ο κ. Ευσταθίου επεσήμανε επίσης ότι οι θεωρίες που επικαλούνται τα πολλαπλά σύμπαντα έχουν πολλά προβλήματα, καθώς αντικρούονται από πολλές πλευρές. «Η προσωπική μου άποψη είναι πως θα χρειαστούμε μία νέα φυσική, ώστε να επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία των πολλαπλών συμπάντων. Ακόμη και αν υπάρχουν δυσκολίες στην απόδειξη της θεωρίας, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τη λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη».
Η δρ. Πέιρις από την πλευρά της αναφέρει πως ακόμη και αν επιβεβαιωθεί η θεωρία των παράλληλων συμπάντων, δεν θα μπορούσαμε να μάθουμε κάτι περισσότερο γι' αυτά. «Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να βγούμε έξω από τη δική μας φούσκα (το δικό μας σύμπαν), ωστόσο αυτό δεν θα είναι δυνατό», εξήγησε η Βρετανίδα επιστήμονας.
«Γεννιούνται μαζί - τότε είναι που συμβαίνει η σύγκρουση - και ο πληθωρισμός συμβαίνει μεταξύ των συμπάντων. Απομακρύνονται μεταξύ τους καθώς επεκτείνεται ο χωρο-χρόνος με ταχύτητα μεγαλύτερη από το φως ανάμεσά τους», διευκρίνισε η δρ. Πέιρις.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Ευσταθίου θεωρεί ότι η έρευνα έχει σημαντική αξία. Όπως εξήγησε: «Θα ήταν φανταστικό αν μπορούσαμε να έχουμε φυσική επικοινωνία με ένα άλλο σύμπαν. Είναι παράτολμο αυτό που λέω, αλλά θα ήταν πολύ προχωρημένο για τη φυσική».
Διαβάστε περισσότερα » »

Εντοπίστηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στην Κέρκυρα

Εντοπίστηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στην ΚέρκυραΟι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν «μάχη» σε πολλά μέτωπα

Δύο εμπρηστικοί μηχανισμοί βρέθηκαν από άνδρες του πυροσβεστικού σώματος στη θέση Κομπίτσι στην Κέρκυρα, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές υποψίες μετά την εκδήλωση δεκάδων πυρκαγιών χτες στο νησί την ίδια περίπου ώρα.

Πρόκειται για τα γνωστά ελικοειδή αντικουνουπικά (τα λεγόμενα φιδάκια), στα οποία είχαν βάλει φωτιά ενώ η άκρη τους κατέληγε σε μεγάλη ποσότητα από σπίρτα, τα οποία ανεφλέγοντο με αποτέλεσμα να προκαλέσουν τις πυρκαγιές.
Διαβάστε περισσότερα » »

Μύθοι για το πολύτιμο ΝΕΡΟ!!!

Μύθος : Οι ενήλικες χρειάζονται μόνο 2 λίτρα νερό την ημέρα για να διατηρήσουν στο βέλτιστο την χρήση νερού


Γεγονός : οι σύγχρονες συστάσεις λένε ότι πρέπει να πίνουμε 2 μεγάλες κουταλιές (30 ml) για 1 κιλό σωματικού βάρους. Για παράδειγμα με βάρος 67 κιλά πρέπει να πίνετε 2.3 λίτρα νερό. Όσο μεγαλύτερος είναι ο άνθρωπος, τόσο υψηλότερο είναι το μεταβολικό φορτίο και τόσο περισσότερο νερό χρειάζεται.

Μύθος: δίψα –το καλύτερο σημάδι αφυδάτωσης

Γεγονός :
ο δείκτης της δίψας δεν λειτουργεί μέχρι, να εμφανιστεί μικρή αφυδάτωση. Ο καλύτερος δείκτης ενυδάτωσης μπορεί κυρίως να είναι η παρατήρηση του χρώματος των ούρων σας. Διαφανή ή ανοιχτό-κίτρινα ούρα σημαίνει ικανοποιητική ενυδάτωση. Σκούρα-κίτρινα η χρυσόχρωμα ούρα – είναι δείκτης ότι χρειαζόμαστε περισσότερο νερό.

Άλλος ένας τρόπος να ελέγχουμε την ενυδάτωση – είναι το πόσο συχνά πηγαίνουμε στην τουαλέτα. Κάθε 2 ώρες αν πηγαίνουμε στην τουαλέτα-αυτό είναι καλό σημάδι ότι πίνουμε αρκετό νερό.




Μύθος :
αν πίνουμε πολύ νερό δεν είναι καλό για την υγεία.

Γεγονός :
Εκτός από μερικές ασθένειες, το σώμα μας χρησιμοποιεί το νερό που του χρειάζεται και διώχνει το υπόλοιπο. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες δεν υπάρχει κίνδυνος από την μεγάλη ποσότητα νερού. Συστήνεται να πίνουμε το νερό αργά, και να μην το καταπίνουμε με τη μία, για να μην προκαλέσουμε δυσφορία στο στομάχι.



Μύθος :
η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού επιβαρύνει πολύ τα νεφρά.

Γεγονός :
Για την κανονική λειτουργία των νεφρών χρειάζεται νερό. Όταν ο οργανισμός καταναλώνει πιο λίγο νερό από ότι πρέπει, τα νεφρά πρέπει να αντισταθμίσουν αυτό το κενό με την παροχή μεγαλύτερης ποσότητας συμπυκνωμένων ούρων , και αυτό μπορεί να δημιουργήσει πέτρες στα νεφρά.



Μύθος :
εάν δεν μπορείτε να κρατείστε τα ούρα σας, πιείτε λιγότερο νερό.

Γεγονός :
Στην πραγματικότητα σωστό είναι το αντίθετο. Όταν το σώμα σας νοιώθει ανεπάρκεια νερού, το βλέπει αυτό σαν κίνδυνο και αντισταθμίζει την έλλειψη νερού προσπαθώντας να το διατηρήσει (κρατήσει). Η κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού( 2 μεγάλες κουταλιές (30ml) για κάθε 1 κιλό σωματικού βάρους) βοηθάει το σώμα σας να διατηρεί σωστή ισορροπία υγρών, αποβάλλοντας συγχρόνως το περιττό νάτριο, το οποίο συμβάλει στην κατακράτηση νερού στο σώμα. Εάν χρησιμοποιείτε διουρητικά, μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετή ποσότητα νερού.



Μύθος :
όταν γυμνάζεστε είναι καλύτερα να χρησιμοποιήστε αθλητικά ποτά, και όχι νερό

Γεγονός :
Όταν γυμνάζεστε λιγότερο από 60 λεπτά, συστήνεται νερό. Στη διάρκεια σύντομων ασκήσεων δεν είναι απαραίτητη η αντικατάσταση ηλεκτρολυτών (αθλητικά ποτά). Η ζάχαρη στα αθλητικά ποτά δίνει άδειες θερμίδες. Εσείς πρέπει να συμπληρώσετε τα χαμένα στην ώρα της άσκησης υγρά, αλλιώς θα κουραστείτε νωρίς, και οι δείκτες σας θα χειροτερέψουν. Ζυγιστείτε πριν και μετά την άσκηση και πιείτε όχι λιγότερο από 0.5 λίτρα νερό για κάθε χαμένο 0.5 κιλό.



Μύθος :
το καλοκαίρι χρειαζόμαστε περισσότερο νερό, από ότι το χειμώνα.

Γεγονός :
η αφυδάτωση μπορεί να εμφανιστεί μόνο το καλοκαίρι, αλλά η καλή ενυδάτωση του σώματος είναι το ίδιο σημαντική και το χειμώνα. Κάνοντας γυμναστική το χειμώνα δεν ιδρώνετε τόσο πολύ. Αλλά το σώμα σας έτσι κι αλλιώς χάνει υγρά, γι αυτό είναι απαραίτητο να πίνουμε νερό, αλλιώς οι σωματικές μας επιδόσεις θα χειροτερέψουν.



Μύθος :
το βασικότερο είναι - λιγότερο να τρώτε, περισσότερο να πίνετε - τότε θα αδυνατίσετε.

Γεγονός :
η χρήση αρκετής ποσότητας νερού και η μείωση του βάρους είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι. Όταν υπάρχει χαμηλή κατανάλωση νερού ο οργανισμός κρατάει το λίπος και τα μεσοκυττάρια υγρά. Θέλετε να αδυνατίσετε - σταματήστε να πίνετε γλυκά ποτά, χυμούς και καφέ - πιείτε πολύ νερό .


 
Διαβάστε περισσότερα » »

Από του χάρου τα δόντια... Δείτε ένα απίστευτο βίντεο

Δείτε ένα απίστευτο βίντεο με μια σπάνια αλληλουχία τροχαίων ατυχημάτων που καταγράφηκε από κάμερα περιπολικού σε αυτοκινητόδρομο στο Rockwall του Τέξας στις ΗΠΑ.
Μοιάζει απίστευτο αλλά από όσα θα δείτε δεν τραυματίστηκε κανείς. Αρχικά θα δείτε ένα αυτοκίνητο που συγκρούστηκε ελαφρά με άλλο να έχει καταλήξει στο χαντάκι.
Στο 1'25'' όμως του βίντεο γίνεται κάτι απίστευτο...
 



 
Διαβάστε περισσότερα » »

Το μεγαλύτερο σπήλαιο στον πλανήτη

Οι σπηλαιολόγοι ακόμα ψάχνουν το τέλος του

Στο βάθος της μεγαλύτερης σπηλιάς στη γη βρέθηκαν Βρετανοί σπηλαιολόγοι και «τράβηξαν» αυτές τις μαγευτικές φωτογραφίες. Βέβαια κάποιοι από τους ερευνητές έμειναν στη σπηλιά και ψάχνουν μέχρι σήμερα να βρουν... το τέλος της.

Η συγκεκριμένη σπηλιά ονομάζεται «Hang Son Doong» και βρίσκεται στην καρδιά μιας βιετναμέζικης ζούγκλας που περιλαμβάνει ένα δίκτυο 150 σπηλιών.

Τις εντυπωσιακές εικόνες απαθανάτισε ο 52χρονος Γερμανός φωτογράφος Carsten Peter, ο οποίος δήλωσε: «Το να φωτογραφίζει κανείς σπηλιές τέτοιου μεγέθους είναι μια πρόκληση, καθώς χρειάζεται καλή προετοιμασία» και πρόσθεσε: «Μου αρέσει η εξερεύνηση, έχω πάει σε πολλές σπηλιές στη ζωή μου, αλλά αυτή εδώ είναι η πιο εντυπωσιακή».

Διαβάστε περισσότερα » »

«Λιώνουν» τα Ιμαλάια

Οι ζωές πολλών ανθρώπων στην Κίνα, την Ινδία και το Νεπάλ, βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη η οποία οδηγεί σε λιώσιμο των παγετώνων στα Ιμαλάια με γοργούς ρυθμούς.

Τρεις παγετώνες των Ιμαλαΐων έχουν συρρικνωθεί επικίνδυνα τα τελευταία σαράντα χρόνια, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ οι δυο από αυτούς μπορεί να εξαφανιστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Χρησιμοποιώντας μοντέλα προσομοίωσης της θέσεως της Γης, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η συρρίκνωση των δυο παγετώνων, του Yala και του AX010 στο δυτικό Νεπάλ, έχει επιταχυνθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, συγκριτικά με το 1970 και το 1980.

Προβλέπεται επίσης ότι η ροή των νερών στα ποτάμια κατά μήκος της Νότιας Ασίας «θα μειωθεί τελικά, δημιουργώντας εκτεταμένη έλλειψη νερού».

Οι παγετώνες των Ιμαλαΐων είναι ανάμεσα στους ταχύτερα συρρικνούμενους παγετώνες παγκοσμίως, εξαιτίας των επιπτώσεων της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, κι αυτό θα οδηγήσει τελικά σε έλλειψη νερού για εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι εξαρτώνται από μεγάλα ποτάμια που προέρχονται από παγετώνες, στην Κίνα, την Ινδία και το Νεπάλ.

Πέρα από τις επικείμενες πλημμύρες που θα προκληθούν με την κατάρρευση των παγετωνικών λιμνών κάτω από τη διόγκωσή τους, το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των νερών των μεγάλων ποταμών της περιοχής, η οποία θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον πλανήτη.
Διαβάστε περισσότερα » »

Δεν είναι έργο εξωγήινων τα αγρογλυφικά;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία νέα μελέτη, η οποία αποδίδει τα αγρογλυφικά σε ακτινοβολίες, όπως λέιζερ και μικροκύματα, που εγκλωβίζονται από τη Γη.

Όπως υποστηρίζει, οι σχηματισμοί, που έχουν καταγραφεί αριθμούν περισσότερες από 10.000 φορές προς τα τέλη του 20 αιώνα, έχουν αποδοθεί σε ενέργειες εξωγήινων, σε παραφυσική δραστηριότητα, ακόμα και σε ανθρώπους που ελέγχουν τον καιρό.

Το ότι τα σχέδια στην αγροτικές περιοχές γίνονται κάτω από πάσα μυστικότητα τροφοδοτεί το μυστήριο ακόμα περισσότερο. Το 1991 ήταν η πρώτη φορά που φαρσέρ παραδέχθηκαν πως κρύβονταν πίσω από τη δημιουργία, ορισμένων όμως, διαφόρων αγρογλυφικών.

Αυτό όμως που προκαλεί σύγχυση στους επιστήμονες είναι το πώς σχηματίζονται, δίχως οι δημιουργοί τους να αφήνουν οποιοδήποτε αποτύπωμα και μάλιστα να το ολοκληρώνουν εν μία νυκτί.

Ο ερευνητής Richard Taylor από το πανεπιστήμιο του Oregon, απέκλεισε τουλάχιστον κάποιες από τις παραδοσιακές εξηγήσεις για τον σχηματισμό τους. Συγκεκριμένα τη χρήση σχοινιών, σανίδων, ακόμα και εξεδρών για να αποφύγουν τη δημιουργία ιχνών, που τις χαρακτήρισε παλιομοδίτικες και χρονοβόρες.

Αντ’ αυτού, υποστήριξε ότι πλέον οι «αγροκαλλιτέχνες» χρησιμοποιούν τελευταίας τεχνολογίας μέσα για να τα σχεδιάσουν, όπως συσκευές GPS και magnetron, (σωλήνες που μέσω του ηλεκτρομαγνητισμού δημιουργούν θερμότητα) για να καταφέρουν να λυγίσουν τα στελέχη των καλλιεργειών με μεγάλη ταχύτητα και με ακρίβεια

Υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις, όπως ότι αυτά της Αυστραλίας, προκαλούνται από τα Wallabies, ένα είδος καγκουρό, τα οποία τρώγοντας ένα, νόμιμα, καλλιεργήσιμο οπιούχο, πέφτουν σε ένα είδος ψυχεδέλειας και αρχίζουν και «χορεύουν» δημιουργώντας τελικά τα διάφορα σχέδια.

Αν και τελικά η ορθότητα πολλών από αυτές τις εικασίες ίσως να μην αποδειχθεί ποτέ, η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί μελετώντας τα στοιχεία που περισυλλέγονται κάθε φορά να δόση μία γήινη και αληθοφανή εξήγηση. Το μόνο σίγουρο είναι τα σχέδια που μπορεί κανείς να απολαύσει από τον αέρα είναι όντως μοναδικής σύλληψης και ιδιαιτέρως προσεγμένα.
Διαβάστε περισσότερα » »

Γαλάζια λίμνη της Αγγλίας άλλαξε χρώμα…

Γαλάζια λίμνη της Αγγλίας άλλαξε χρώμα εξαιτίας των μπλε-πράσινων φυκιών.
Αποτελεί έναν από τους πλέον κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Αγγλίας, με τους διάφορους καταγάλανους ποταμούς και παραπόταμους, για χιλιάδες εκδρομείς και παραθεριστές.
Ωστόσο, όπως μπορείτε να διακρίνεται και από τις φωτογραφίες, τοξικά φύκια μετέτρεψαν τη Norflk Broads, σε μία καταπράσινη θάλασσα, που προκλήθηκε από τον ξαφνικό καύσωνα.
Αν και ως εικόνα είναι αναμφίβολα πολύ εντυπωσιακή, θα μπορούσε να αποδειχθεί και θανατηφόρα, κάτι που ανάγκασε τις αρχές της περιοχής να προειδοποιήσουν για τους πιθανούς κινδύνους.
Για λόγους που ακόμα δεν έχουν πλήρως αποσαφηνιστεί, τα μπλε-πράσινα φύκια όταν «ανθίζουν» παράγουν θανατηφόρες τοξίνες και έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά που άγρια ζώα και κατοικίδια έχουν πεθάνει από αυτές.
Στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσουν δερματικά εξανθήματα, ερεθισμό στα μάτια και στομαχικά προβλήματα όταν έρθουν σε επαφή με νερό το οποίο έχει εκτεθεί στα φύκια αυτά.
Perierga.gr - Γαλάζια λίμνη της Αγγλίας άλλαξε χρώμα...
Perierga.gr - Γαλάζια λίμνη της Αγγλίας άλλαξε χρώμα...
Perierga.gr - Γαλάζια λίμνη της Αγγλίας άλλαξε χρώμα...
Διαβάστε περισσότερα » »

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ η ''ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΣ'': «Η ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ»

«Βασικός μας στόχος στον τομέα της υγείας θα πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία όλων».Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης, μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Κοζάνης και το δημοσιογράφο Θωμά Δημητριάδη, όταν ρωτήθηκε για τις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Υγείας στα Νοσοκομεία Μαμάτσειο και Μποδοσάκειο.

Ο κ. Κουκουλόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το δικό του ρόλο στις αλλαγές αυτές, επεσήμανε τα εξής:
«Τα δημόσια ζητήματα, λύνονται δημόσια και αυτή είναι πάγια θέση μου.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας όλοι οι πολίτες θυμούνται πως έθεσα το θέμα του διπόλου Μαμάτσειου- Μποδοσάκειου την περίοδο που ήμουν Δήμαρχος Κοζάνης, εκτιμώντας πως μέσα απ΄ την συνεργασία τους θα μπορούσαν να προκύψουν οι απαραίτητες και ικανές κλινικές που θα αντιμετωπίζουν εδώ όλα τα προβλήματα υγείας.
Πριν από μερικούς μήνες συναντήθηκα, με την  ιδιότητα του βουλευτή, με τους ανθρώπους που στελεχώνουν τα δύο Νοσοκομεία και εκείνο που ζήτησα εγώ προσωπικά είναι να συνεργαστούν για να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη και ενιαία πρόταση η οποία θα αναβαθμίζει τον τομέα υγείας στην περιοχή μας.
Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει που θα εδρεύει ο Διοικητής, ούτε είμαι αρμόδιος να αποφασίσω για το πόσες κλίνες θα πρέπει να έχει κάθε νοσοκομείο.
Με ενδιαφέρει όμως πάρα πολύ ο πολίτης να αισθάνεται ασφάλεια στον τομέα της υγείας και να μην είναι αναγκασμένος να ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπισθεί όχι μόνο ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα αλλά ακόμα και λιγότερο σοβαρά προβλήματα. Κάτι που σαφέστατα αδικεί την προσπάθεια που γίνεται καθημερινά απ΄ τους ανθρώπους και των δύο Νοσοκομείων μας.
Σε κάθε περίπτωση εκείνο που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας είναι πως ο διάλογος για τις αλλαγές στον τομέα της υγείας τώρα ξεκίνησε και θα πρέπει όλοι μας να λειτουργήσουμε με πνεύμα συνεργασίας και διάθεσης να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση για όλους μας.
Σ΄ αυτή την προσπάθεια θα είναι πολύ σημαντική και καθοριστική η βοήθεια των ανθρώπων του χώρου της υγείας, από τους οποίους εγώ προσωπικά θα ήθελα να ακούσω, με μεγάλη προσοχή, τις θέσεις τους για το πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε τη δική μας πρόταση για την υγεία, έτσι ώστε να αποκτήσουμε επιτέλους Νοσοκομεία που θα ανταποκρίνονται πλήρως στο ρόλο τους». 
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙ "ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ" ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΩΝΥΜΑ BLOGS, "ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΕΙ" ΤΟ ΙΝΤΙΜΙΝΤΙΑ ΚΑΙ...ΑΠΕΙΛΕΙ BLOGGER!

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Αρχηγού του Λαος, Γιώργου Καρατζαφέρη στον Δημήτρη Σωτηρόπουλο, διαχειριστή του ιστολογίου "ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ": Ο μπλόγκερ ρωτάει τον πολιτικό ποια είναι η θέση του για τα μπλογκς, δηλαδή αν πρέπει να είναι επώνυμα ή ανώνυμα: Εκείνος απαντάει "επώνυμα, γιατί αλλιώς πρόκειται για κουκουλοφόρους"!!!
Στη συνέχεια, τίθεται το παράδειγμα του εγκληματικού αναρχοαριστερού Ιντιμίντια, το οποίο ο υπερπατριώτης Πρόεδρος του Λαος προσπερνάει (!!!), επιμένοντας να αποκαλεί "κουκουλοφόρους" απλούς πολίτες και όχι τους πραγματικούς κουκουλοφόρους που δολοφονούν αθώους και καίνε την Αθήνα και όχι μόνο!
Το κορυφαίο στιγμιότυπο είναι όταν ο μπλόγκερ προκαλεί τον Καρατζαφέρη να του πει, αν τώρα που τον είδε πρόσωπο με πρόσωπο, είναι...κουκουλοφόρος: Ο θρασύτατος πολιτικάντης απαντά πως "είναι στρατευμένος", αλλά κάνει την "πάπια" όταν ο συνομιλητής του δικαίως του ζητάει αποδείξεις γι'αυτή την βαρύτατη συκοφαντία!
Μάλιστα, οσάν...μαφιόζος του παλιού καιρού, "απειλεί" τον μπλόγκερ πως "αν ασχοληθεί μαζί του, θα ανακαλύψει τα πάντα"!!!
Εμείς, από τον Μάρτιο του 2010 που διοργανώθηκε η συγκεκριμένη συνέντευξη, περιμένουμε αυτές τις "αποκαλύψεις", αλλά...ουδέν εις το πηλίκ (ι) ον, όπως λέει και ο φίλος του ο Τζέφρυ!
Είναι προφανές, πως ο Αρχηγός του Λαος ψεύδεται ασύστολα και κατασυκοφαντεί απλούς πολίτες, επειδή ενοχλείται από την αδέσμευτη κριτική τους!
Γι'αυτό άλλωστε, εκείνος και το Πασοκ θέλουν φίμωση των μπλόγκερς: Όχι επειδή τους "βρίζουν", αλλά διότι πολύ απλά δεν μπορούν να τους ελέγξουν μέσω της διαπλοκής, όπως έχουν μάθει τόσα χρόνια με τα κομματικά παπαγαλάκια/φερέφωνα των Μμε!
Ο εκνευρισμός του Καρατζαφέρη στη συγκεκριμένη συνέντευξη είναι εμφανής και δικαιολογείται, αφού ο "κουκουλοφόρος-στρατευμένος" τον στρίμωξε για τα καλά, με συγκεκριμένες ερωτήσεις στις οποίες ο πανικόβλητος Πρόεδρος είτε δεν απάντησε, είτε είπε ψέματα, είτε έβρισε τον συνομιλητή του!
Αυτοί είναι οι "Έλληνες πολιτικοί": Αλαζόνες, θρασείς και τραμπούκοι που όταν έχουν απέναντί τους απλούς πολίτες και όχι τα γλειφτρόνια των καναλιών, χάνουν τ'αυγά και τα πασχάλια και καταφεύγουν σε απειλές που θυμίζουν...υπόκοσμο!




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όπως βλέπετε και στο βίντεο, η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε και για λογαριασμό του κομματικού καναλιού του Λαος, του Τηλε-Αστυ (διακρίνεται ο οπερατέρ αριστερά). Παρόλα αυτά, ο Καρατζαφέρης δεν τόλμησε ποτέ να την προβάλει. Το γιατί, γίνεται εύκολα κατανοητό.
Διαβάστε περισσότερα » »

Δουλειά των βουλευτών είναι να αποτρέψουν την απαξίωση της υγείας στην περιφέρειά μας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Είναι ώρα για δράση και όχι για λόγια. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εορδαίας, αναφορικά με την υποβάθμιση του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, με την οποία καλεί τους βουλευτές να αποτρέψουν την απαξίωση της υγείας στην περιφέρειά μας, διότι όπως επισημαίνει αυτή είναι και η δουλειά τους. Στην ανακοίνωση- κάλεσμα ο Σύλλογος των Καρκινοπαθών επισημαίνει ειδικότερα τα ακόλουθα: «Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για την υποβάθμιση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου. Τα Συμβούλια διαδέχονται το ένα το άλλο. Επιτροπές Διαβούλευσης συστήνονται. Προτάσεις για δράσεις πέφτουν η μία μετά την άλλη. Και οι βουλευτές του νομού μας κρύφτηκαν, μήπως και πουν κάτι που θα τους κοστίσει χαμένους ψήφους από την Κοζάνη.
Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να σταματήσουν τα λόγια και να δράσουμε άμεσα. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας, με αυτές περιοχών που πλήττονται από αυτή την υποβάθμιση (Φλώρινα, Αμύνταιο, Καστοριά) και ας ξεκινήσουμε! Είναι άλλωστε ήδη αργά! Η περίοδος των διαβουλεύσεων για το θέμα έχει λήξει για την Κυβέρνηση από μήνες. Οι αποφάσεις πάρθηκαν, αφού ξοδεύτηκαν καθόλου ευκαταφρόνητα ποσά, σε μελέτες και επιτροπές. (Αλήθεια πόσα χρήματα θα εξοικονομήσει αυτή η υποβάθμιση του Μποδοσάκειου;). Αυτό που θα επιλέξουμε να κάνουμε, θα πρέπει να έχει αντίκτυπο στην Κυβέρνηση. Το να κλείσουμε δρόμους π.χ. θα ταλαιπωρήσει μόνο εμάς τους ίδιους. Ένα σταμάτημα μονάδων της Δ.Ε.Η. από την άλλη, ίσως να θυμίσει τον κ. Λοβέρδο το τι προσφέρει αυτός ο τόπος και ότι του αξίζει κάτι παραπάνω από την εγκατάλειψη.
Δε συμφωνούμε με την πρόταση να παραιτηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο και οι Εορδαίοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε τη διαπραγματευτική μας ικανότητα και θα μείωνε την πίεση που θα μπορούσαμε να ασκήσουμε. Αυτοί που πρέπει να παραιτηθούν, είναι οι βουλευτές του νομού μας. Αυτοί που υποτίθεται, ότι είναι οι εκπρόσωποί μας και η φωνή μας στη Βουλή, δεν είχαν τη στοιχειώδη ικανότητα να περιγράψουν απλά την εικόνα του συστήματος υγείας της περιοχής μας στους αρμόδιους, επιτρέποντας έτσι το ήδη ανεπαρκές αυτό σύστημα να δεχθεί ακόμη ένα πλήγμα. Ας πάρουν ξεκάθαρη θέση λοιπόν και ας δραστηριοποιηθούν. Ειδικά ο κ. Κουκουλόπουλος, που κατηγορείται ότι υπήρξε ο πρωτεργάτης αυτής της υποβάθμισης του Μποδοσάκειου. Αλήθεια πώς η υποβάθμιση του Μποδοσάκειου αναβαθμίζει το Μαμάτσειο; Και αν (ξεχνώντας ότι τώρα είναι βουλευτής του Νομού και όχι δήμαρχος Κοζάνης) πράγματι υποβάθμισε το Μποδοσάκειο (και κατά συνέπεια όλο το σύστημα υγείας της περιοχής) μόνο και μόνο για να είναι το Μαμάτσειο ισάξιό του στα ΧΑΡΤΙΑ, ρώτησε τους κατοίκους της Κοζάνης, αν θέλουν κάτι τέτοιο; Πιστεύει ότι προτιμούν την ταλαιπωρία της μετάβασης σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου θα περιμένουν ατέλειωτες ώρες σε αίθουσες που μυρίζουν θάνατο, από την εύκολη πρόσβαση και την άμεση θεραπεία στο Μποδοσάκειο; Αλήθεια είναι ικανοποιημένοι οι Βουλευτές της περιοχής μας, με το γεγονός ότι το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, είναι το μοναδικό Νοσοκομείο στην Δυτ. Μακεδονία που μειώνονται κατά 50 οι κλίνες του, ενώ για να επιτευχθεί με “αλχημείες” η εξίσωση και να πάει η έδρα στην Κοζάνη, αποφασίζεται να αυξηθούν οι κλίνες του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, κάτι που ούτε προβλέπεται στο οργανόγραμμα και ούτε μπορεί να συμβεί πρακτικά;
Ας πάψουν λοιπόν οι βουλευτές μας επιτέλους να αυτοδιαφημίζονται, για το πόσα πολλά έχουν κάνει για το Μποδοσάκειο!!! και ας κάνουν επιτέλους τη δουλειά για την οποία τους πληρώνουμε. Και η δουλειά τους είναι και να αποτρέψουν την απαξίωση της υγείας στην περιοχή και να την αναβαθμίσουν φέρνοντας στα νοσοκομεία μας προσωπικό και μηχανήματα».
Διαβάστε περισσότερα » »

Πέντε πόλεις της Ελλάδας ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες

Τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, η Λάρισα, η Βέροια και το Ηράκλειο Κρήτης, ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας.
Και αυτό, γιατί προσφέρουν ένα σύγχρονο περιβάλλον διαβίωσης και εργασίας στους δημότες τους, στις επιχειρήσεις, αλλά και στους επισκέπτες τους. Μάλιστα ο δήμος Τρικάλων, μόνο με 53.000 κατοίκους, έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο high tech δήμος της χώρας, λόγω των τεχνολογικών προϊόντων που δίνει στους πολίτες του. Γι' αυτό του το έργο έχει διακριθεί στον διαγωνισμό Intelligent Community. Η αξιοποίηση, λοιπόν, της τεχνολογίας είναι που κάνει αυτές τις πόλεις να διακρίνονται. Τηλεϊατρική, οπτικός δακτύλιος, ευφυείς μεταφορές, on line συνεδριάσεις, μέχρι και e-αναζήτηση χαμένου κατοικίδιου, είναι κάποιες από τις υπηρεσίες, που προσφέρουν στους δημότες τους.
Διαβάστε περισσότερα » »

152 πνιγμοί μέσα σε τρείς μήνες!

Από την γενική διεύθυνση αστυνόμευσης και κανονισμών λιμένων του αρχηγείου του λιμενικού αναρτήθηκαν οι πίνακες για τα έτη 2008,2009,2010 στους οποίους είναι καταχωρημένοι θάνατοι λουομένων στην θάλασσα καθώς και....
τραυματισμοί, από ατυχήματα στην θάλασσα.

Σοκ όμως προκαλούν και τα στοιχεία για το 2011 από το τμήμα επικοινωνίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης όπου οι θάνατοι λουομένων μέχρι 31-7-2011 ανέρχονται σε 152.
Διαβάστε περισσότερα » »

Η καρδιά της Θεσσαλονίκης εκπέμπει S.0.S.

Το βίντεο είναι σε HD. Κάντε κλικ στο εικονίδιο πλήρους οθόνης -κάτω δεξιά- για το δείτε σε πλήρη ανάλυση
 
Θεσσαλονίκη, βαθύ καλοκαίρι, 1η Αυγούστου 2011.
Έχει πια περάσει ένας μήνας από την μέρα που κάτοικοι της καρδιάς της Σαλονίκης, γύρω από..
 την Πλατεία Δικαστηρίων και τη Ρωμαϊκή Αγορά, ανάμεσα στην Εγνατία και την Αγίου Δημητρίου, πραγματοποίησαν τις πρώτες «λαϊκές» συνελεύσεις τους. Ένα κοινό αίσθημα προδοσίας και απόγνωσης τους έσπρωξε και τους καθοδήγησε στο να αναλάβουν δράση και να διεκδικήσουν την αποκατάσταση της χαμένης, εδώ και καιρό, αξιοπρέπειας και της ποιότητας της ζωής στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης. Ούτε και οι ίδιοι δεν μπορούσαν να φανταστούν πως μέσα σε τρεις και μόνο ημέρες θα συγκεντρώνονταν περισσότερα από 850 ονόματα με υπογραφές, διευθύνσεις και τηλέφωνα κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής, ανθρώπων που γίνονται, καθημερινά, μάρτυρες ενός συνεχιζόμενου ευτελισμού της περιοχής που, κάποτε, αποκαλούσαν «η γειτονιάς μας». Αυτές οι μέρες αποτελούν ανάμνηση ενός γλυκού, λατρεμένου παρελθόντος.


Είναι γεγονός πως, τα τελευταία χρόνια, η χώρα ολόκληρη βιώνει δραματικές πολιτικές, ιδεολογικές, κοινωνικές και οικονομικές ανακατατάξεις. Όμως, η κρίση είναι, ακόμη, σε τραγική εξέλιξη και τα ιδιαίτερα προβλήματα του δικού μας μικρόκοσμου, στην καρδιά της πόλης μας, παίρνουν όλο και πιο απειλητικές διαστάσεις. Με τη δύναμη των 850 υπογραφών και με την αίσθηση του δικαίου με το μέρος μας έχουμε, ήδη, απευθυνθεί στις αρμόδιες και υπεύθυνες αρχές. Η παρακλητική επιστολή με τα αιτήματά μας έχει, εδώ και βδομάδες, κατατεθεί στα γραφεία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του Δήμαρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου, της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Ελεύθερων Χώρων και Ποιότητας Ζωής κ.λπ., κ.λπ.. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν ευγενικά, κάποιοι υποσχέθηκαν συγκαταβατικά, κάποιοι προσπάθησαν τυπικά, κάποιοι αδιαφόρησαν χαρακτηριστικά, οι περισσότεροι δήλωσαν γνώστες, ένας και μόνον τόλμησε να έλθει και να δει την κατάντια με τα ίδια του τα μάτια.

Οργανώθηκαν 2-3 σπασμωδικές «επιχειρήσεις σκούπα» στην οδό Γκαρμπολά για την πάταξη της διακίνησης κλοπιμαίων, κλεπταποδοχής και παράνομου εμπορίου. Έκαναν πιο αισθητή την παρουσία τους πεζές περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ.. Έκλεισε μια δημόσια, κοινόχρηστη βρύση με σκοπό να αντικατασταθεί με νέα που θα διασφαλίζει στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Το ευκαιριακό ενδιαφέρον ορισμένων για το δραματικό σύνολο των προβλημάτων της περιοχής εστιάστηκε στο επεισόδιο της βρύσης και πήρε κωμικοτραγικές διαστάσεις αντιπολιτευτικής τακτικής. Συνεχίσαμε να ζητάμε τα ευνόητα με καθημερινές τηλεφωνικές παραινέσεις. Σπάνια μας είπαν «όχι, δε γίνεται», όμως η βελτίωση της κατάστασης υπήρξε χαρακτηριστικά περιορισμένη κι εμείς αποκτούμε, σταδιακά, μια επιπλέον εικόνα εξευτελισμού, αυτή «του γραφικού που διαμαρτύρεται»! Κι ακόμη χειρότερα, να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας η εύκολη «εξουδετέρωση» των δίκαιων αιτημάτων και των προσπαθειών μας ως κινούμενοι με ιδεολογικά και πολιτικά κριτήρια!

Δυστυχώς, η τραγική αλήθεια είναι ακόμη εκεί, μέσα και γύρω από το κεντρικότερο πάρκο της Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Δικαστηρίων. Οι άκρως αποδεικτικές και πλήρως αποκαρδιωτικές φωτογραφίες της παρούσας ανάρτησης τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια ενός εικοσάλεπτου περίπατου. Θαυμάστε τες! Μιλούν από μόνες τους! Η κρίση δική σας.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΟΜΦΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ – ΠΡΩΤΗ ΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Η πρώτη έντονη ρήξη μετά των μελών της δημοτικής αρχής Εορδαίας παρουσιάστηκε σήμερα το βράδυ 7 μήνες από την ανάληψη της διοίκησης του «Καλλικρατικού» δήμου και μάλιστα δημόσια στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωάννα Ανδρονικίδου με επιστολή της που ανέγνωσε και κυρίως με (δύο φορές) τοποθέτησή της, άφησε αιχμές για ολιγωρία και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στους χειρισμούς της δημάρχου Παρασκευή Βρυζίδου στο θέμα του «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου καθώς όπως είπε παρά τις μέρες που πέρασαν δεν έχει γίνει ακόμα το ραντεβού με τον υπουργό υγείας. Στην ίδια πάντως συνεδρίαση υπήρξε και έντονο ξέσπασμα της δημάρχου η οποία κα έκανε λόγο για μικροπολιτική την ώρα που η περιοχή δίνει το μέγιστο αγώνα κατά της μεθόδευσης και υποβάθμισης του Νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας.  

 




ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΒΡΥΖΙΔΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ Τ...

 

Διαβάστε περισσότερα » »

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΣΩΚΡΑΤΗ ΒΟΥΝΟΤΡΥΠΙΔ

Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ: «ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΝΥΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΕ ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΡΔΑΙΑ»

Διαβάστε περισσότερα » »

Έκλεισε το μεγαλύτερο κανάλι της ΠΓΔΜ

Έκλεισε το μεγαλύτερο κανάλι της ΠΓΔΜ Η Αρχή Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ προχώρησε στην αφαίρεση της συχνότητας του μεγαλύτερου σε τηλεθέαση τηλεοπτικού σταθμού “Α 1”, με αποτέλεσμα να διακοπεί το πρόγραμμα.

Η Αρχή Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών επικαλέστηκε, για την απόφαση αυτή, το γεγονός ότι ο "Α1" τέθηκε προ ημερών σε διαδικασία εκκαθάρισης, μετά την επιβολή προστίμου 8,5 εκατ.ευρώ για φοροδιαφυγή από την Υπηρεσία Δημόσιων Εσόδων της ΠΓΔΜ και την αδυναμία καταβολής του προστίμου από την ιδιοκτησία του σταθμού.
    Ωστόσο, η απόφαση της Αρχής αμφισβητήθηκε έντονα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της ΠΓΔΜ και από την Ένωση Δημοσιογράφων, που έκαναν λόγο για απόφαση αμφιβόλου νομιμότητας.
    Έντονες ήταν και οι επικρίσεις από την πλευρά του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), η οποία έκανε λόγο “για σοβαρό χτύπημα κατά της Δημοκρατίας στη χώρα” και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι ότι βρίσκεται πίσω από την απόφαση για την αφαίρεση της συχνότητας από τον "Α1".
    Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του προηγούμενου μήνα ανέστειλαν την έκδοση τους, λόγω οικονομικών προβλημάτων, τρεις αντιπολιτευόμενες ημερήσιες εφημερίδες των Σκοπίων, οι «Βρέμε» (Vreme), «Σπιτς» (Spic) και «Κόχα ε Ρε» (Koha e Re), οι οποίες ανήκουν στον όμιλο του Βέλια Ράμκοφσκι, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει και ο "Α1", που τα τελευταία δύο χρόνια ασκούσε εντονότατη κριτική στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.
    Τα ΜΜΕ του ομίλου Ράμκοφσκι, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εδώ και αρκετούς μήνες μετά τη σύλληψη, τον περασμένο Δεκέμβριο, του κ.Ράμκοφσκι και αρκετών συνεργατών και μελών της οικογένειάς του, με τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής και του "ξεπλύματος" βρώμικου χρήματος.
    Ο ίδιος ο κ. Ράμκοφσκι αρνείται τις κατηγορίες αυτές και έχει αναφέρει ότι η δίωξή του έχει καθαρά πολιτικά κίνητρα, λόγω της κριτικής που ασκεί ο "Α1" και οι εφημερίδες του ομίλου στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Διαβάστε περισσότερα » »

Επιστροφή φόρου από γονικές παροχές


Επιστροφή των χρημάτων που πλήρωσαν οι πολίτες για φόρο δωρεάς ή γονικής παροχής, προκειμένου να ανεγερθεί πρώτη κατοικία, προωθεί με εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών.
Το μέτρο αφορά δωρεές που πραγματοποιήθηκαν από τις 17 Δεκεμβρίου του 2010 και μετά, εφόσον καταβλήθηκε φόρος δωρεάς για ανέγερση πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Το ποσό θα πρέπει να επιστραφεί από τις εφορίες στους δικαιούχους.
Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι λόγω της αναδρομικής ισχύος της εγκυκλίου, παρακαλούνται οι εφορίες να προβούν, οίκοθεν ή κατόπιν αιτήσεως ή υποβολής ανακλητικής δήλωσης του φορολογουμένου, στη διαγραφή του βεβαιωθέντος και επιστροφή τού τυχόν καταβληθέντος φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής, για δηλώσεις οι οποίες υποβλήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3899/2010 και αφορούσαν δωρηθέν χρηματικό ποσό για αγορά/ανέγερση πρώτης κατοικίας.
Η απαλλαγή φόρου θα ισχύσει μέχρι τέλους 2013.
Με στόχο την τόνωση της οικοδομής αναστέλλεται επίσης μέχρι το τέλος του 2012 η εφαρμογή του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση (αγορά ή ανέγερση ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση) όλων των ακινήτων.
Από την επιβολή του φόρου δωρεάς και γονικής παροχής (10%, 20% ή 40% ανάλογα με το βαθμό συγγένειας δωρητή και δωρεοδόχου) εξαιρούνται οι δωρεές και οι γονικές παροχές χρημάτων που συνιστώνται αποκλειστικά για την αγορά ή ανέγερση ακινήτων, εφόσον πρόκειται για δαπάνη η οποία, κατά τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δεν προσαυξάνει την ετήσια δαπάνη του φορολογουμένου.
Οι δωρεές και οι γονικές παροχές αυτές δεν θεωρούνται δωρεές, και συνεπώς δεν θα υποβάλλονται οι οικείες δηλώσεις. Ωστόσο, ακόμη και αν οι φορολογούμενοι υποβάλουν δήλωση φόρου δωρεάς για την καταβληθείσα δαπάνη (στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η αμοιβή δικηγόρου, συμβολαιογράφου, τέλη μετεγγραφής κ.λπ.), δεν θα θεωρείται δωρεά και δεν θα επιβάλλεται ο οικείος φόρος ούτε θα συνυπολογίζεται σε μεταγενέστερες δωρεές του ίδιου δωρητή προς τον ίδιο δωρεοδόχο ή στην κληρονομιά αυτού.
Διαβάστε περισσότερα » »

Κάμερες σε περιπολικά και μηχανές της ΕΛ.ΑΣ. για να καταγράφονται τα πάντα!

Το προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα φαινόμενα βίας.
'Οπως είπε ο κ. Παπουτσής, σχεδιάζεται η...
τοποθέτηση καμερών σε περιπολικά οχήματα και μηχανές της ΕΛ.ΑΣ για βιντεοσκόπηση αστυνομικών επεμβάσεων.

Αυτό το μέτρο όπως είπε έχει στόχο α) την προστασία της ΕΛ.ΑΣ από κακοπροαίρετες κατηγορίες, με την προσκόμιση αδιάσειστων αποδείξεων σε περίπτωση δίκης και β) στον ....
έλεγχο ενδεχόμενων αστυνομικών αυθαιρεσιών.

Ο κ. Παπουτσής πρόσθεσε επίσης οτι θα εξεταστούν όλες οι ιδέες που έχουν διατυπωθεί στο δημόσιο διάλογο, αλλά και στο πλαίσιο της Επιτροπής οι οποίες αφορούσαν στον προβληματισμό που έχει εκφραστεί σχετικά με τη χρήση των δακρυγόνων, του νερού, των πλαστικών σφαιρών, ή οποιωνδήποτε άλλων μέσων.

Επίσης είπε οτι θα δημιουργηθεί μηχανισμός ψυχολογικής στήριξης των ενστόλων που είναι συχνά εκτεθειμένοι σε άσκηση βίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή εμπλέκονται σε ιδιαίτερα βίαιες συγκρούσεις με πολίτες, ή κάνουν χρήση πυροβόλου όπλου.

Πρόσθεσε οτι έχει γίνει υποχρεωτική η καταγραφή των ρατσιστικών περιστατικών από την αστυνομία και από το λιμενικό, ανεξαρτήτως από την ενδεχόμενη άσκηση δίωξης, βάσει ειδικής φόρμας, η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία για τους εμπλεκόμενους και τη φύση του περιστατικού
Διαβάστε περισσότερα » »

Πως να βλέπετε γρήγορα τι είναι μεταλλαγμένο...

Γράφει ο Αδαμάντινος

Ενας φίλος είπε σε ένα σχόλιο του για μένα ότι γράφω χρήσιμα σχόλια γιατι βλέπω και ακούω προσεκτικά. Μπορεί να έχει και δίκιο. Ενα δικό σας παράδειγμα, μια φωτογραφία από άλλο άρθρο. Δέστε τη διπλανή φωτογραφία μεταλλαγμένων καρπουζιών. Τι παρατηρείτε;

Είναι ίδια. Ενα συμπέρασμα είναι λοιπόν ότι η....
ομοιότητα σε πολλά χαρακτηριστικά ενός προιόντος το καθιστά ύποπτο ως μεταλλαγμένο.

Ετσι τίθεται ένα ερώτημα που δεν είναι μόνο ερώτημα ηθικής.

Είναι σωστό να προκαλούμε τεχνητά καλυτέρευση ιδιοτήτων στη φύση;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Η φύση ξέρει καλύτερα απο μάς τι πρέπει να γίνει αφού ο άνθρωπος δεν ξέρει όσα ξέρει η φύση. Αν λοιπόν σε βάθος χρόνου πολλών αιώνων εχει διαπιστωθεί ένα πρόβλημα σε κάτι και μπορεί να βελτιστοποιηθούν οι ιδιότητες του, μια βελτιστοποίηση δεν θα την έβλεπα αρνητικά. Πρέπει όμως η αλλαγή που θα γίνει και κατά το ίδιο ποσό χρόνου να «δοκιμαστεί» (Αφρική, Ελλάδα;) για να αποδειχτεί ότι δεν δημιουργεί άλλα προβλήματα στον άνθρωπο και το οικοσύστημα. Αυτό είναι και το πρόβλημα της υπόθεσης.

Πρακτικά θα έλεγα ότι ο αγοραστής θα πρέπει να γνωρίζει βάσει οδηγίας της ΕΕ πιά προιόντα είναι μεταλλαγμένα και ποιά όχι και να έχει το δικαίωμα της επιλογής.

Πάντως ένα είναι σίγουρο ότι η ομοιότητα είναι ένα εμφανές παράδειγμα μεταλλαγμένου προιόντος. Ομοιες τομάτες βλεπω πολύ συχνά. Τέλος μη νομίζετε ότι γίνονται εξετάσεις DNA σε προιόντα στην Ελλάδα από τον ΕΦΕΤ... DNA δεν έχει μόνο ο άνθρωπος εχουν και τα ζώα και τα φυτά.

Θα μου πειτε θα φτειάχνουν 5 μεγέθη τομάτες, θα τις ανακατεύουν και δεν θα φαίνεται τίποτα.
Θα σας πω ότι με τα μεταλλαγμένα θα μπορούσαν να αυξηθούν οι τιμές των παραδοσιακών.
Θα μου πείτε ότι τα μεταλλαγμένα έχουν λιγότερα φυτοφάρμακα.
Θα σας πω δεν είναι απαραίτητο. Εχουν πρόβλημα σε κάτι άλλο που απλά δεν ξέρουμε... κοκ.
Διαβάστε περισσότερα » »

Δεν λειτούργησε για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια η κατασκήνωση για ΑΜΕΑ στην Κατερίνη

Η κυβέρνηση και το υπουργείο οικονομικών, με τα "σαϊνια" που το διοικούν, ξέρουν να μοιράζουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε διάφορες ΜΚΟ και άλλους απατεώνες που τρώνε ασύστολα το δημόσιο χρήμα. 

Να δώσουν λίγα από τα χρήματα που δικαιούνται και με το παραπάνω αυτά τα παιδιά, δε μπορούσανε! Εις βάρος αυτών των παιδιών βρήκανε να κάνουν "οικονομία" οι απίστευτοι τύποι! 

Η απόλυτη ξεφτίλα, αθλιότητα και κατάντια αυτών, που στερούν απ' αυτές τις ψυχές, λίγες στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς!

Έρημο τοπίο θυμίζει σήμερα η έκταση οκτώ στρεμμάτων της κατασκήνωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, που τα τελευταία 30 χρόνια φιλοξενούσε κάθε καλοκαίρι (Ιούλιο-Αύγουστο) δεκάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες, αλλά και ανθρώπους τρίτης ηλικίας, μεταξύ των οποίων και κάποιοι με χρόνια νοσήματα.


Φέτος, η λειτουργία της κατασκήνωσης ανεστάλη, λόγω...περικοπών στο αρμόδιο υπουργείο, με αποτέλεσμα, περισσότερα από 700 άτομα που ανανέωναν κάθε χρόνο το "ραντεβού" τους εκεί, να μην είναι ... συνεπείς φέτος.


"Μακάρι να μην ζήσετε ποτέ τη στιγμή, που θα πεις σε ένα παιδί με κινητικά προβλήματα ή ακόμα και νοητική υστέρηση ότι φέτος δεν θα κάνει διακοπές με τους φίλους του, γιατί η κατασκήνωση δεν λειτουργεί πια", αναφέρει ο επί 12 χρόνια πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κατασκήνωσης Στέφανος Μπαστρογιάννης.


Σύμφωνα με τον ίδιο, το λειτουργικό κόστος της κατασκήνωσης δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ και με το ποσό αυτό, όπως διευκρίνισε, εξασφαλίζονται για κάθε φιλοξενούμενο, όλα εκείνα που απαιτούνται για την ασφάλειά του σε όλα τα επίπεδα- τη διατροφή και τη διαμονή του.


Ο κ. Μπαστρογιάννης επισήμανε ότι η κατασκήνωση έχει άρτιες υποδομές για όλες τις ομάδες παιδιών και ηλικιωμένων, που κάθε χρόνο με δυσκολία λένε "αντίο", αφού δεν θέλουν να φύγουν.

Διαβάστε περισσότερα » »

Το αλάτι σαν μέσο θεραπείας ασθενειών


Πολλά αλάτια φέρουν την επισήμανση "θαλασσινό αλάτι» αλλά πλένονται και βράζονται σε ακραίες θερμοκρασίες οι οποίες αφαιρούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία από το αρχικό ακατέργαστο προϊόν. Κατόπιν προστίθενται κι ένα σωρό αντισυσσωματικές ουσίες για να μη σβολώνει και το προϊόν αυτό φτάνει στο τραπέζι μας.

Αυτό δεν είναι το αλάτι που θέλει το σώμα μας. Το σώμα μας θέλει 100% φυσικό θαλασσινό αλάτι.
Το αλάτι έχει πολλές άλλες λειτουργίες εκτός από την απλή ρύθμιση της υγρασίας του σώματος.



Εδώ είναι μερικές από τις πρόσθετες σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού σύμφωνα με τον Dr. Batmanghelidj στο βιβλίο του ABC of Asthma, Allergies and Lupus στις σελίδες 144-150:

Το αλάτι είναι ένα ισχυρό φυσικό αντισταμινικό. Την επόμενη φορά που θα έχετε μια ρινική καταρροή ή υγρά μάτια από τις αλλεργίες, δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό βρύσης, βάλτε μια πρέζα αλάτι στο τέλος της γλώσσας σας και αφήστε το να διαλυθεί.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για το άσθμα. Την επόμενη φορά δοκιμάστε το παραπάνω πριν χρησιμοποιήσετε τη συσκευή εισπνοών.

Το αλάτι βοηθά στην ανακούφιση του "στρες"

Το αλάτι είναι σημαντικό για την αφαίρεση της οξύτητας από τα κύτταρα του εγκεφάλου σας.

Οι νεφροί δεν θα λειτουργήσουν σωστά χωρίς αλάτι.

Επίσης η κατάθλιψη και τα συναισθηματικά προβλήματα μπορούν να μετριαστούν κατά πολύ με τη λήψη περισσότερου αλατιού, πίνοντας περισσότερο νερό, με σωστή διατροφή και περπάτημα.

Οι έχοντες προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης και ακούσια απώλεια ούρων θα μπορούσαν να βοηθηθούν με την προσθήκη περισσότερου αλατιού στη διατροφή τους.
Οι διαβητικοί μπορούν να περιορίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και να μειώσουν την ανάγκη τους για ινσουλίνη με τη λήψη αλατιού.

Οι καρδιακές αρρυθμίες μπορεί να σταματήσουν με την τοποθέτηση μια πρέζας αλάτι στο τέλος της γλώσσας μέχρι να διαλυθεί.


Το πεπτικό μας σύστημα απαιτεί το αλάτι για να απορροφήσει σωστά τα τρόφιμα που τρώμε.

Εάν έχετε μυϊκές κράμπες το αλάτι μπορεί να τις ανακουφίσει. Δοκιμάστε να βάλετε μια πρέζα αλάτι στο τέλος της γλώσσας σας και αφήστε το να διαλυθεί.

Τα οστά αποκτούν τη σκληρότητά τους από το αλάτι, όχι από το ασβέστιο.

Η οστεοπόρωση προκαλείται από τη μη λήψη αλατιού και νερού καθημερινά.

Όσοι έχουν προβλήματα διατήρησης της στύσης, θα πρέπει να τρώνε περισσότερο αλάτι και να πίνουν περισσότερο νερό .

Σε μια μελέτη σχεδόν 3.000 άνδρες που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, οι άνδρες σε μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι είχαν 430% αύξηση των καρδιακών προσβολών σε σύγκριση με τους άνδρες που έτρωγαν μια δίαιτα πλούσια σε αλάτι.
Διαβάστε περισσότερα » »

Επτά τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Επτά τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ενημερώθηκε σήμερα για την εργαστηριακή διάγνωση τεσσάρων νέων περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Λάρισας και Μαραθώνα.
Ο συνολικός αριθμός, εργαστηριακά επιβεβαιωμένων, κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου ανέρχεται, πλέον, σε επτά.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν είτε ασυμπτωματικοί είτε εμφανίζουν ήπια νόσο.
Σε μικρό ποσοστό, κυρίως ηλικιωμένων ασθενών, εμφανίζονται επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα.
Η πρόληψη της νόσου επικεντρώνεται στην προστασία από τα κουνούπια τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο κοινότητας π.χ. συστηματικές κωνωποκτονίες και απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων.
Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., ενημερώνει το κοινό πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και πως παρακολουθεί την εξέλιξη των περιστατικών.
Διαβάστε περισσότερα » »

«Tο Διαδίκτυο πρέπει να πάψει να φιλοξενεί κουκουλοφόρους»

«Tο Διαδίκτυο πρέπει να πάψει να φιλοξενεί κουκουλοφόρους»
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είπε ότι «Tο Διαδίκτυο πρέπει να πάψει να φιλοξενεί κουκουλοφόρους», χωρίς όμως να αμφισβητείται η ελευθερία του λόγου και της γνώμης. Ο κ. Παπαϊωάννου ανακοίνωσε ότι
θα προχωρήσει στη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που θα μελετήσει σειρά ρυθμίσεων σχετικά με την ταυτοποίηση των διαχειριστών blogs και τη διεύρυνση του καταλόγου των εγκλημάτων για τα οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Παπαϊωάννου, η επιτροπή αυτή θα παραδώσει τις προτάσεις της μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2011.
Μιλώντας στην ίδια επιτροπή, ο κ. Παπαϊωάννου εξήγγειλε επίσης τη δυνατότητα αξιοποίησης του υλικού των καμερών προκειμένου να εντοπίζονται αξιόποινες πράξεις. Πρόσθεσε ότι σχετικές νομοθετικές προτάσεις περιμένει επίσης από την επιτροπή που ήδη λειτουργεί υπό τον πρώην πρόεδρο του ΣτΕ Χ. Γεραρή.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΣΟΚ - Ηλικιωμένος βίαζε τις ανήλικες ανιψιές του


Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η είδηση πως ηλικιωμένος βίαζε επί πέντε χρόνια τα ανήλικα εγγόνια της αδελφής του.
Τα μικρά κορίτσια τα οποία για πέντε χρόνια ζούσαν τον απόλυτο εφιάλτη, είναι σήμερα 10 και 11 ετών.
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος συνελήφθη και κατά την προανάκριση παραδέχθηκε τις πράξεις του, υποχρέωνε τα κοριτσάκια να έρθουν σε σεξουαλική επαφή μαζί του, και τα απειλούσε να μην μιλήσουν σε κανέναν.
Το τέλος του μαρτυρίου για τα δύο αθώα κορίτσια ήρθε πριν λίγες μέρες, όταν συγγενικό τους πρόσωπο διαπίστωσε κάποιες ύποπτες κινήσεις του ηλικιωμένου, ενώ έκρινε ταυτόχρονα ως περίεργη τη συμπεριφορά των παιδιών απέναντι στον 75χρονο.
Ο κατηγορούμενος μετά τη σύλληψή του οδηγήθηκε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιασμό κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και για αποπλάνηση παιδιών, ενώ τις επόμενες μέρες θα απολογηθεί στις ανακριτικές αρχές της Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ελεύθερη πλέον η χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα - Πταίσμα πια η καλλιέργεια χασίς


- Ο αριθμός των θανάτων ετησίως από τα ναρκωτικά έχουν φθάσει τους 300
- Το 40% των κρατουμένων στις φυλακές είναι λόγω χρήσης και κατοχής ναρκωτικών
- Μειώνεται σε πταίσμα το αξιόποινο της προμήθειας και της κατοχής ναρκωτικών
- Με την ολοκλήρωση της θεραπείας προβλέπεται υποχρεωτική αναστολή της ποινής που επιβάλλεται
Τους βασικούς άξονες του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά παρουσίασε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.
Ειδικότερα ο κ. Παπαϊωάννου παρουσίασε τις προτεινόμενες από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης μεταρρυθμίσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

H σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών εκκινεί από δύο αριθμητικά δεδομένα που αφορούν τη χώρα μας:

α) Ο αριθμός των θανάτων που επισήμως συνδέονται με την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κυμαίνονται περί τους 300 ετησίως

β) Το 40% περίπου των κρατούμενων στις φυλακές κρατείται για υποθέσεις που αφορούν άμεσα τα ναρκωτικά ενώ πολλοί άλλοι κρατούνται για εγκλήματα συνδεόμενα με τη διάδοση των ναρκωτικών ουσιών (ιδίως διακεκριμένες κλοπές, ληστείες κλπ.).

Προς αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η Ελληνική Πολιτεία προκρίνει τη λελογισμένη αλλά τολμηρή μεταρρύθμιση της σχετικής νομοθεσίας με στόχο 1) την θεραπεία και τον περιορισμό της παραβατικότητας των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, εξαρτημένων ή μη, και 2) την καταστολή της διακίνησης των ουσιών αυτών κατά τρόπο αυστηρό, αλλά αντικειμενικό και δικαιοκρατικά ορθό.

Οι ανωτέρω στόχοι εξυπηρετούνται από τις ακόλουθες βασικές μεταρρυθμίσεις που εισάγονται με το νομοσχέδιο.
1. Αποποινικοποίηση της χρήσηςΑποποινικοποιείται πλήρως για πρώτη φορά η χρήση ναρκωτικών ουσιών ως συμπεριφορά ενέχουσα αποκλειστικά και μόνο αυτοπροσβολή του ίδιου του χρήστη. Διατηρείται εντούτοις, αλλά μειωμένο, σε βαθμό πταίσματος, το αξιόποινο της προμήθειας και της κατοχής ναρκωτικών, ως και της καλλιέργειας φυτών κάνναβης, σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται για την αποκλειστική χρήση του δράστη, λόγω της έστω και μικρής επικινδυνότητας που ενέχουν για τρίτους, αλλά και προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεγκτική δραστηριότητα των αρχών για τη διερεύνηση σοβαρότερων εγκλημάτων.

2. Εξορθολογισμός των προβλέψεων και των ποινών για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών
Τυποποιείται με νομοτεχνικά αρτιότερο τρόπο ως βασικό έγκλημα η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, τιμωρούμενο σε βαθμό κακουργήματος. Καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια για την διάκριση ελαφρύτερων (άρθρο 21), βαρύτερων (άρθρο 22) και ιδιαίτερα σοβαρών (άρθρο 24) περιπτώσεων διακίνησης, με αντίστοιχη κλιμάκωση των ποινών, ούτως ώστε:

α) Να επιτυγχάνεται δικαιότερη μεταχείριση των μικροδιακινητών, ιδιαίτερα των εξαρτημένων, ανάλογη με το μέτρο της απαξίας της πράξης τους, τις περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκε και της ιδιότητάς τους ως εξαρτημένων από τις ναρκωτικές ουσίες ή μη.

β) Να μην εμφανίζονται φαινόμενα επιβολής δυσανάλογα μεγάλων ή δυσανάλογα μικρών ποινών για τις ίδιες πράξεις.

γ) Να μη διαφεύγουν πλέον της απειλής επιβολής της σοβαρότερης κύρωσης (ισόβιας κάθειρξης) διακινητές που τελούν ιδιαίτερα βαρείες πράξεις διακίνησης. Το τελευταίο επιτυγχάνεται με την απαγόρευση ηπιότερης αντιμετώπισης των πραγματικών μεγαλεμπόρων, οι οποίοι προσδιορίζονται με αντικειμενικά κριτήρια και δεν θα τυγχάνουν πλέον ευνοϊκότερης μεταχείρισης ακόμα και αν επικαλεστούν εξάρτηση από ναρκωτικά.

3. Κατοχύρωση του δικαιώματος στη θεραπείαΌσον αφορά τη διάγνωση της εξάρτησης, στοιχείο που παραμένει κρίσιμο για την ποινική μεταχείριση των αδικημάτων με επιεικέστερο τρόπο, καθιερώνεται πληρέστερο σύστημα απόδειξης, με την ρητή πρόβλεψη ότι το Δικαστήριο συνεκτιμά υποχρεωτικά, εκτός από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης – που συχνότατα είναι ατελής, λόγω ελλείψεων δημόσιων υποδομών - και άλλα αποδεικτικά μέσα, όπως έγγραφα που αφορούν την παρακολούθηση συμβουλευτικών ή θεραπευτικών προγραμμάτων, ευρήματα εργαστηριακών εξετάσεων, ή την ύπαρξη ιατρικού ιστορικού ασθενειών συνδεόμενων με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Η αντιμετώπιση του εξαρτημένου δράστη έχει ως βασική αφετηρία τη θεραπευτική προσέγγιση, με τη συναίνεσή του.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, με τη συστηματοποίηση και επέκταση διαφόρων ευεργετικών μέτρων που προβλέπονταν ήδη στη σχετική νομοθεσία, κατοχυρώνει το δικαίωμα στην πλήρη θεραπεία, δηλαδή στην απεξάρτηση, παντός εξαρτημένου δράστη αξιόποινης πράξης, είτε πρόκειται για εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών (πλην των ιδιαίτερα σοβαρών πράξεων διακίνησης), είτε για άλλα εγκλήματα που φέρονται ότι τελέστηκαν για να διευκολυνθεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών (με την εξαίρεση ορισμένων ρητά αναφερόμενων ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων, όπως η ανθρωποκτονία, ο βιασμός, η ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα κα).

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν

α) την εισαγωγή σε εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης ως περιοριστικό όρο,
β) την υποβολή σε πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης και την παρακολούθηση συμβουλευτικού προγράμματος ψυχολογικής απεξάρτησης εντός καταστημάτων κράτησης,
γ) την χορήγηση υφ’ όρον απόλυσης για παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης,
δ) την αναβολή της άσκησης ποινικής δίωξης
ε) την αναστολή ισχύος εντάλματος σύλληψης
στ) την αναστολή εκτέλεσης ποινής,
ζ) την υποχρεωτική αναβολή στράτευσης
η) την υποχρεωτική αναβολή της δίκης.

Σε περίπτωση δε ολοκλήρωσης του θεραπευτικού προγράμματος, προβλέπονται α) η οριστική αποχή από την ποινική δίωξη, β) η υποχρεωτική αναστολή της ποινής που επιβάλλεται, γ) η υποχρεωτική αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης υπέρ του δράστη.

Καινοτομία αποτελεί επίσης ότι το δεύτερο από τα παραπάνω μέτρα (υποβολή σε πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης και απεξάρτησης) επιφυλάσσεται υπέρ παντός κρατούμενου, είτε έχει αναγνωριστεί από το Δικαστήριο ως εξαρτημένος είτε όχι – ρύθμιση που δίνει λύση στο υπαρκτό πρόβλημα που ανακύπτει όταν ο καταδικασθείς, πχ για κλοπή, δεν έχει επικαλεστεί, ούτε το Δικαστήριο υποχρεώνεται να εξετάσει, τυχόν συνδρομή του στοιχείου της εξάρτησης.

Με την πληρέστερη κατοχύρωση του δικαιώματος στην θεραπεία εξυπηρετείται πολύ αποτελεσματικότερα η αντεγκληματική πολιτική, καθώς έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η απεξάρτηση συντελεί δραστικά στην αποχή των πρώην χρηστών από κάθε παράνομη δραστηριότητα, δηλαδή στην ειδική πρόληψη, ενώ, αντίθετα, ο εγκλεισμός στη φυλακή επιτείνει και την παραβατικότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Διαβάστε περισσότερα » »

Εξωγήινο "ναυάγιο" στον ωκεανό μεταξύ Σουηδίας - Φινλανδίας


'Εναν μυστηριώδη κύκλο εντόπισαν στον πυθμένα του ωκεανού μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας επιστήμονες, που υποστηρίζουν πως πρόκειται για ιπτάμενο δίσκο... (vid)
Σύμφωνα με την ομάδα εξερεύνησης των ωκεανών που έκανε την ανακάλυψη, τα απομεινάρια του εν λόγω "ιπτάμενου δίσκου" ίσως είναι και η μοναδική απόδειξη πως UFO επισκέφτηκαν κάποια στιγμή τον πλανήτη μας!
Οι ερευνητές ήρθαν αντιμέτωποι με το -αν μη τι άλλο- περίεργο θέαμα, ψάχνοντας στην περιοχή για ένα παλιό ναυάγιο.
Αντ' αυτού όμως, είδαν το στρογγυλό αντικείμενο, γύρω από το οποίο μάλιστα είχε ίχνη, που κατά τους ίδιους, αποδεικνύουν ότι πιθανότατα το "σκάφος" επιχείρησε να κινηθεί.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης των Σκανδιναβικών χωρών.
"Έχω δει πολλά περίεργα πράγματα σε αυτή τη δουλειά, αλλά κατά τη διάρκεια 18 χρόνων ως επαγγελματίας δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο.Το σχήμα είναι απολύτως στρογγυλό", αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Ο ίδιος πάντως επισημαίνει, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα μέσα, για να μπορέσει να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνες!

 
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι πέτρινες Σφαίρες της Costa Rica

Οι πέτρινες Σφαίρες της Costa Rica

Στην δεκαετία του 1930 στην Costa Rica έγινε μια αρχαιολογική ανακάλυψη που μέχρι και σήμερα προβληματίζει τους αρχαιολόγους χωρίς να έχουν δώσει μια λογική εξήγηση το τι είναι αλλά και γιατί φτιάχτηκαν και από ποιους, η ανακάλυψη αυτήν έφερε στο φως τις αινιγματικές Πέτρινες Σφαίρες τις Costa Rica!! H ανακάλυψη αυτή έγινε στην νότια πλευρά της χώρας στην κοιλάδα Diquis στην ακτή του Ειρηνικού ωκεανού. 


Η ανακάλυψη έγινε από ομάδες εργατών που έσκαβαν για να φρεσκάρουν το χώμα για λογαριασμό ενός αγροτικού  συλλόγου που ασχολείτο αποκλειστικά με φρούτα!! Καθώς φρέσκαραν το χώμα ώστε να μπορέσουν να φυτέψουν μπανανιές έφεραν στην επιφάνεια δεκάδες εκατοντάδες από τις αινιγματικές αυτές ολοστρόγγυλες πέτρες.
Οι πέτρινες Σφαίρες της Costa Rica
Αμέσως άρχισε μια φήμη, ότι στις αρχαίες αυτές πέτρες οι αρχαίοι έκρυβαν στο εσωτερικό τους κοσμήματα, χρυσαφικά, αλλά και διαμάντια!!! Το αποτέλεσμα αυτής της ψεύτικης φήμης ήταν να καταστραφούν παρά πολλές από τους εργάτες. Όταν κάποια στιγμή οι αρχές έμαθαν για τις πέτρες αυτές σταμάτησαν το καταστροφικό έργο των εργατών και μετέφεραν τις πέτρες στο εθνικό μουσείο του Σαν Χοσέ!
Οι πέτρινες Σφαίρες της Costa Rica
Η Doris Stone ήταν αυτή που έκανε γνωστές τις παράξενες αυτές πέτρες σε όλο τον κόσμο γράφοντας το 1943 ένα άρθρο μαζί με φωτογραφίες στα πιο έγκυρα περιοδικά εκείνης της εποχής. Ο Dr. Samuel Lothrop του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κατά τύχη συνάντησε την Doris Stone την εποχή εκείνη, έμαθε για τις πέτρες από αυτήν και επικέντρωσε τις μελέτες του αλλά και τις ανασκαφές στο δέλτα Diquis οπού και έφερε στο φως σημαντικό αριθμό από αυτές!! Η πρώτη επίσημη έκθεση παγκοσμίως έγινε από αυτόν το 1963 με τίτλο οι Παράξενες Πέτρες του Diquis στην Costa Rica.Οι πέτρινες Σφαίρες της Costa Rica
Υπάρχουν πολλές θεωρίες ποιοι φτιάξανε τις πέτρες αυτές, μα το πιο περίεργο είναι ότι είναι τόσο παλιές από την εποχή που δεν υπήρχαν σιδερένια εργαλεία για να φτιαχτούν, εκτός αυτού κάποιες από τις πέτρινες αυτές μπάλες είναι τόσο λείες που πολύ μιλάνε για τεχνολογία λέιζερ!!! 
Οι πέτρινες Σφαίρες της Costa Rica
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι πέτρες αυτές ήρθαν από την χαμένη Ατλαντίδα!! Δεν εξηγούν όμως το λόγο γιατί, υπάρχει όμως και άλλη ερώτηση εφόσον καταστρεφόταν το νησί γιατί να έμπαιναν στον κόπο να μεταφέρουν τόσες εκατοντάδες πέτρες; Δεν θα κοιτούσαν να σωθούν από την καταστροφή, που θα βρίσκανε χρόνο να πάρουν μαζί τους τόσες πολλές βαριές πέτρες;
Οι πέτρινες Σφαίρες της Costa Rica
Υπάρχει και άλλη μια εξήγηση που την πιστεύουν πολλοί στην Costa Rica. Μιλάνε για ένα φίλτρο που είχαν στην διάθεση τους οι Μάγια το οποίο το έριχναν στους βράχους και μαλάκωναν σαν ζυμάρι!! Έτσι πιστεύουν ότι φτιάξανε και το περίφημο παλάτι στο Μάτσου Πίτσου. Το παράξενο με αυτήν την εκδοχή είναι ότι το πιστεύουν αρκετές φυλές σε όλη την Νότιο Αμερική, μάλιστα κάποιες λένε ότι έχουν ακόμα στην κατοχή τους την συνταγή για το φίλτρο αυτό!!!
Οι πέτρινες Σφαίρες της Costa Rica
Άλλη μια εξήγηση είναι ότι υπήρχαν γίγαντες εκείνη την εποχή που είχαν έρθει από το διάστημα, έφτιαξαν τις πέτρες αυτές για να τις τοποθετήσουν όπως ακριβώς ήταν η αστρική διάταξη εκείνη την εποχή!! Βεβαία ως συνήθως κανένας δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα αυτό, αν και πολλές από τις πέτρες δεν βρίσκονται πλέων στην θέση που τις βρήκαν.
Οι πέτρινες Σφαίρες της Costa Rica
Όταν ανακάλυπταν τις πέτρες κάποιες φορές ήταν σε ομάδες των δώδεκα και κάποιες φορές σε ομάδες των είκοσι. Πάντα αυτές η ομάδες ήταν ευθυγραμμισμένες Νότια ή Βόρια!! Υπάρχει και μια πέτρα που βρέθηκε οπού έχουν σμιλευτεί πάνω της πετρογλυφικά που έχουν αποδοθεί σε  αστρικούς αστερισμούς!!
Οι πέτρινες Σφαίρες της Costa Rica
Σχεδόν όλες οι πέτρες είναι φτιαγμένες από σκληρό γρανίτη από το βουνό Talamanca που βρίσκετε 50 μίλια μακριά από την τοποθεσία που βρέθηκαν!! Οι πέτρες είναι όλες τέλεια φτιαγμένες κάνοντας λόγο κάποιοι ότι χρησιμοποιούσαν κάποιο είδος μηχανικής για να τις φτιάξουν τόσο τέλεια. Η πιο βαριά ξεπερνά τους 12 τόνους βάρος και  η πιο μικρή τα 100 γραμμάρια!!! 
Οι πέτρινες Σφαίρες της Costa Rica
Ένα άλλο πρόβλημα που τίθεται είναι το έδαφος της περιοχής είναι πολύ δύσκολο να το διαβεί κάποιος από το δάσος αλλά και από τους χιλιάδες λόφους που έχει τριγύρω. Έτσι κάνουν λόγο ότι μεταφέρθηκαν από αέρος φουντώνοντας τις θεωρίες περί εξωγήινης κατασκευής. Ας πούμε ότι είναι έτσι, γιατί να μπουν στον κόπο οι εξωγήινοι να φτιάξουν τόσες πολλές πέτρινες μπάλες; 
Οι πέτρινες Σφαίρες της Costa Rica
Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή ότι οι << Λαβυρίνθιοι (!!!;;!!!) >> που βγήκαν από την μέση γη έφτιαξαν τις πέτρες αυτές!! Τις έφτιαχναν και τις έπαιρναν μαζί τους, χωρίς να ξέρει τον λόγο κανείς, αφήνοντας πίσω αυτές που δεν είχαν φτιάξει καλά!! Δηλαδή αυτές που είχαν φτιάξει τέλεια πως θα ήταν;
Οι πέτρινες Σφαίρες της Costa Rica
Βέβαια υπάρχει και η επιστημονική εξήγηση από την κορυφαία στο είδος της Ιφιγένεια Κουιντανίλα που είναι Διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο Auto Noma de Barcelona. Ισχυρίζεται ότι οι πέτρες φτιάχτηκαν από το 800 έως το 1200 μ.Χ. από τους ντόπιους. Λέει ότι είχαν κάποια εργαλεία χειρός όπως τα metate από νεφρίτη και τα έφτιαχναν!! Και για να επιτύχουν την λεία επιφάνεια τους έπαιρναν άμμο μαζί με δέρμα ζώου και έτριβαν τις πέτρες!!!


Διαβάστε περισσότερα » »