Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Η Ελλάδα της αρπαχτής: Το κόλπο με τα επιδοτούμενα σεμινάρια

Επιδοτούμενα σεμινάρια της αρπαχτής. Στις τσέπες των επιτηδείων 80.000 ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων
Η κατασπατάληση κοινοτικών χρημάτων δεν έχει περιορισμούς και έτσι 80.000 ευρώ αντί να χρησιμοποιηθούν για την ουσιαστική εκπαίδευση των εργαζομένων κατέληξαν στις τσέπες των επιτηδείων.
Το ρεπορτάζ της Καθημερινής δεν δίνονται ονόματα και εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς είναι περισσότερο δηλωτικό της αντίληψης "όσα αρπάξουμε" που φαίνεται ότι, παρά τα όσα έχουν συμβεί, δεν έχει εγκαταλειφθεί.
Τα πάντα στον σημερινό κόσμο κινούνται μέσα από τις οθόνες των υπολογιστών. Η συνεχής εκπαίδευση στις τεχνολογίες, που εξελίσσονται με καταιγιστικό ρυθμό, είναι παραπάνω από απαραίτητη.
Για ορισμένους, όμως, στην Ελλάδα, αυτή η ανάγκη αποτελεί απλώς μια ευκαιρία παράνομου πλουτισμού. Η κρίση δεν τους έμαθε τίποτα.
Η πρόσκληση - προκήρυξη είχε φτάσει στο μέιλ του Γ.Χ. πριν από περίπου δύο χρόνια. Ο επαγγελματικός σύλλογος της περιφέρειας, στον οποίο ανήκε, συνδιοργάνωνε ένα επιδοτούμενο επιμορφωτικό σεμινάριο για την κατάρτιση των εργαζομένων στις νέες τεχνολογίες.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνταν να δηλώσουν συμμετοχή σε συνεργαζόμενο με τον επαγγελματικό φορέα ΚΕΚ. Μολονότι από την αρχή καχύποπτος, ο Γ.Χ. εκδήλωσε αμέσως ενδιαφέρον.
Τα 800 ευρώ που θα έπαιρναν οι συμμετέχοντες δεν είναι αμελητέο ποσό στις μέρες μας – εξάλλου οι γνώσεις του στα νέα μέσα ήθελαν ξεσκόνισμα.
Ακολούθησε μεγάλη περίοδος αναμονής. Οι αλλεπάλληλες κρούσεις του στον επαγγελματικό του φορέα είχαν πάντα την ίδια απάντηση: «Περιμένουμε να απεγκλωβιστούν τα κονδύλια». Τελικά, πριν από λίγο καιρό, ειδοποιήθηκε για την έναρξη του προγράμματος.
Το μάθημα θα γινόταν σε ένα από τα μεγαλύτερα ΚΕΚ της πόλης. Όλες οι αίθουσες ήταν εξοπλισμένες με κομπιούτερ τελευταίας τεχνολογίας.
Καθώς καθόταν στη θέση του -μαθητής πάλι στα 40- την πρώτη ημέρα του προγράμματος, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τα κομπιούτερ αυτά δεν θα άνοιγαν ποτέ.
Η πρώτη ημέρα κύλησε ομαλά, ο δάσκαλος -καθηγητής σε ΙΕΚφαινόταν καταρτισμένος και όλα έδειχναν ότι ίσως και κάτι να έβγαινε από αυτή την εμπειρία.
Ωστόσο, η εντύπωση αυτή δεν κράτησε πολύ. Το πρώτο που τον ανησύχησε ήταν ότι παρατήρησε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα το όνομά του κάτω από ημέρες που δεν είχε παρακολουθήσει μάθημα.
Όταν ρώτησε το γιατί, ενημερώθηκε ότι δεν πρέπει να ανησυχεί, «απλώς επειδή άργησαν να εκταμιευθούν τα χρήματα, έχουμε συμπτύξει το πρόγραμμα για να γίνουν νωρίτερα οι πληρωμές».
Επίσης, καθημερινά, στο βιβλίο σημειωνόταν ότι οι συμμετέχοντες έχουν παρακολουθήσει περισσότερες ώρες.
Τις επόμενες ημέρες, οι μαθητές αραίωναν. Από 25 άτομα στην αρχή, κατέληξαν να συγκεντρώνονται βία 10. Όσο για το μάθημα, σκέτος χαβαλές.
Τη μία η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από την πολιτική κατάσταση, την άλλη οι «μαθητές» αντάλλασσαν επαγγελματικές εμπειρίες της κρίσης. Τα νέα μέσα πάντως παρέμεναν ανεξερεύνητο έδαφος.
Το διάλειμμα κρατούσε πάνω από μισή ώρα, ενώ σε πάνω από δύο περιπτώσεις, αφέθηκε να εννοηθεί ότι δεν χρειάζεται να ξαναμπούν στην αίθουσα.
«Ωραία μέρα για καφέ», τους είπε ο δάσκαλος συνωμοτικά. «Κι αν γίνει έλεγχος;», ρωτούσαν οι πιο αφελείς. «Γιατί, πότε γίνεται έλεγχος απογεύματα στο Δημόσιο;», ήρθε αποστομωτική η απάντηση.
Ο Γ.Χ. πάντως, σε κάποιες πιο χαλαρές στιγμές στην αίθουσα ή τους διαδρόμους, έμαθε και μερικά πράγματα της πιάτσας. Μάθημα νούμερο ένα: «Αν κόβεις όλες τις αποδείξεις, είσαι κορόιδο». Εκεί κατέληγε η συζήτηση μεταξύ των συμμαθητών.
Μάθημα νούμερο δύο: Πώς καταλαβαίνεις εάν ο εφοριακός που ήρθε για έλεγχο χρηματίζεται. Επιγραμματικά, βάζεις μερικά χρήματα στο βιβλίο. Αν ο ελεγκτής φύγει και τα χρήματα λείπουν, σημαίνει ότι λαδώνεται. Αν σου πει κάτι ξέχασες εδώ, σημαίνει ότι δεν χρηματίζεται. Αν τα πάρει και σου πει «έχουμε κάποια θεματάκια ακόμα», σημαίνει ότι θέλει κι άλλα.
Η προκήρυξη του προγράμματος προέβλεπε επίσης την εκπόνηση εξατομικευμένης μελέτης από ειδικό σύμβουλο για κάθε έναν από τους συμμετέχοντες.
Θα περιελάμβανε, υποτίθεται, συμβουλές για τις επιχειρηματικές τους κινήσεις ύστερα από συνεργασία του συμβούλου με την κάθε επιχείρηση.
Αυτή η συνεργασία δεν υπήρξε ποτέ, το μόνο που έκανε ο Γ.Χ. ήταν να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη δραστηριότητά του. Έχει την αίσθηση ότι αυτή θα είναι η μοναδική πηγή στοιχείων για τη σύνταξη της μελέτης.
Η δουλειά πάντως έγινε. Η επιδότηση για κάθε καταρτιζόμενο ξεπερνά τις 3.000 ευρώ, που μοιράζονταν μεταξύ των συμμετεχόντων, του ΚΕΚ και του συμβούλου. Για το συγκεκριμένο τμήμα, ξοδεύθηκαν χοντρικά 80.000 ευρώ. Άγνωστο πόσα φαγώθηκαν σε άλλα ΚΕΚ όπου "έτρεξε" το ίδιο πρόγραμμα.
Πηγή: Καθημερινή
 news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Από σήμερα η προμήθεια των εισιτηρίων για τη συναυλία της Πέγκυς

zinaΑπό σήμερα θα μπορείτε να προμηθεύεστε εισιτήρια για τη μεγάλη συναυλία με την Πέγκυ Ζήνα που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Αύγουστου 2013 στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό γήπεδο Πτολεμαΐδας.
Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε από τα γραφεία του Συλλόγου παιδιών ΑΜΕΑ Εορδαίας (νοσοκομείου 7), αλλά και από την κεντρική πλατεία της πόλης, όπου θα στηθεί περίπτερο προπώλησης εισιτήριων από σήμερα το απόγευμα από τις 17:00 έως τις 21:00.
Τιμή εισιτήριου 10 €, όλα τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο κέντρο φροντίδας παιδιών ΑΜΕΑ του συλλόγου για τη συνέχιση της λειτουργίας του.

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ολυμπιάδας

laikiΟ Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ολυμπιάδας σας προσκαλεί στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει στις 17 (λαϊκή βραδιά) & στις 18  (1ο Πολιτιστικό Αντάμωμα) Αυγούστου 2013. Ώρα έναρξης των εκδηλώσεων 21:00.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα
Με εκτίμηση το Δ.Σ.


kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Μέλι, το δώρο των θεών στον άνθρωπο και στην φύση

Το Μέλι είναι πράγματι ένα μοναδικό δώρο «κλεισμένο» σε μια κυψέλη, ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, που υπερβαίνει την ιδιότητα της απλής γλυκαντικής ύλης, αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών και ενέργειας, υπερβαίνοντας τα όρια του φαρμάκου. Το μέλι περιέχει 17% νερό, γεγονός
που εξηγεί την έντονα ενυδατική δράση του.Επίσης εφοδιάζει τον οργανισμό με ενέργεια, καθώς αποτελεί πηγή απλών και σύνθετων υδατανθράκων. Έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα από τα αντιοξειδωτικά συστατικά του έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση.

Θεωρείται καταπραϋντικό και χαλαρωτικό. Διόλου τυχαία, οι γιαγιάδες συμβουλεύουν να ρίχνουμε μία κουταλιά μέλι σε χλιαρό γάλα το βράδυ και να το πίνουμε: διευκολύνει τον ύπνο.
Με τη μορφή καταπλάσματος, έχει θετική επίδραση σε ασθενείς με χρόνιες πληγές και έλκη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι περιέχει απλά σάκχαρα, τα οποία απορροφούν υγρά από την πληγή, αναστέλλοντας έτσι την ανάπτυξη μικροβίων.

Επίσης μια κουταλιά μέλι μισή ώρα ΠΡΙΝ τον ύπνο, δίνει στον ενεργοβόρο εγκέφαλο, που φυσικά δεν κοιμάται κατά τον ύπνο, την απαιτούμενη ενέργεια-τροφή που χρειάζεται, με αποτέλεσμα να αδυνατίζουμε όταν κοιμόμαστε και να ξυπνάμε ξεκούραστοι.

Το μέλι περιέχει το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης, το οποίο προάγει την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, μιας ουσίας με ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες. Συντελεί στην καλή λειτουργία του εντέρου. Το μέλι θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά, ελαφρά καθαρτικά. Η φρουκτόζη που περιέχει απορροφάται δυσκολότερα και σε συνδυασμό με τη χολίνη διεγείρει τα έντερα και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.

Το υψηλό ποσοστό φρουκτόζης, σε συνδυασμό με τα ένζυμα που περιέχει το μέλι, βοηθά όσους βρίσκονται σε κατάσταση μέθης να συνέλθουν πιο γρήγορα. Διαλύστε 2 κουταλιές μέλι σε λίγο χυμό λεμονιού τα αποτελέσματα είναι ευεργετικά.

Μέλι για τον βήχα: O Ιπποκράτης συνιστούσε διάλυμα μελιού για τον δυνατό βήχα και τον ερεθισμό του φάρυγγα και του λάρυγγα. Τα σημερινά επιστημονικά ευρήματα συνηγορούν σε αυτό. Σε πρόσφατη έρευνα, γιατροί από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας μελέτησαν την αντιβηχική δράση του μελιού σε παιδιά και εφήβους ηλικίας από 2-18 ετών και παρατήρησαν ότι μια μικρή δόση μελιού πριν από τον ύπνο προσέφερε μεγαλύτερη ανακούφιση στα παιδιά από τον νυχτερινό βήχα σε σύγκριση με τη δεξτρομεθορφάνη, μια ουσία κατασταλτική του βήχα που περιέχεται σε πολλά αντιβηχικά φαρμακευτικά σκευάσματα.

Το …βασίλειο μου για ένα βάζο μέλι: Μείγμα σακχάρων και άλλων συστατικών. Όσον αφορά τους υδατάνθρακες, το μέλι αποτελείται κυρίως από φρουκτόζη (περίπου 38,5%) και γλυκόζη (περίπου 31%), ενώ περιέχει σε μικρότερα ποσοστά μαλτόζη, σουκρόζη και γαλακτόζη. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες είναι μικρή και σε λίπος μηδαμινή.

Περιέχει πληθώρα αμινοξέων, όπως προλίνη, φαινυλαλανίνη, τυροσίνη, βαλίνη κλπ. Πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών (βιταμίνη C, χρυσίνη, καταλάση κλπ.). μικρές, αλλά ποικίλες ποσότητες ιχνοστοιχείων και βιταμινών, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη B6, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο κλπ.

Μέλι για όλα τα γούστα: Η σύσταση, η ποιότητα, τα οργανοληπτικά στοιχεία, ακόμη και η μορφή του μελιού, διαφέρουν από φυτό σε φυτό, από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και από χρονιά σε χρονιά, γιατί επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και τη χλωρίδα. Τα σκουρόχρωμα μέλια έχουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών στοιχείων.

Πευκόμελο.Μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας, χάρη στις πολλές και διαφορετικές ουσίες που υπάρχουν στη σύστασή του. Επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος, χαλκός), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα.

Μέλι ελάτης.Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο). Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η δόση βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μέλι καστανιάς.Παράγεται από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της καστανιάς, η οποία δίνει γύρη εξαιρετικής ποιότητας. Εκτός από τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, θεωρείται ότι μπορεί να δράσει ως στυπτικό σε περιπτώσεις δυσεντερίας. Το αγαπημένο μου.

Θυμαρίσιο. Άριστης ποιότητας μέλι, με ζηλευτό χρώμα και γεύση, αλλά και τονωτικές, και αντισηπτικές ιδιότητες. Δρα προληπτικά για καρδιαγγειακές διαταραχές και έχει ευεργετική δράση σε παθήσεις του ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος.

Μέλι ερείκης (ερεικόμελο). Πολύ θρεπτικό είδος μελιού, ιδιαίτερα τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Θα το βρείτε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Μέλι ηλίανθου. Καλή πηγή πολυφαινολών. O ηλίανθος καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις, κυρίως στη Β. Ελλάδα, και δίνει πλούσια παραγωγή μελιού.




Η κυψέλη δεν βγάζει μόνον μέλι

Πρόπολη. Ρητινώδης ουσία που προστατεύει τους βλαστούς των δέντρων. Οι μέλισσες τη συλλέγουν, την αναμειγνύουν με γύρη, ένζυμα και κερί και τη χρησιμοποιούν για να σφραγίσουν τις χαραμάδες στην κυψέλη τους, να απολυμάνουν τα τοιχώματά της και να αποστειρώσουν τα κελιά προτού η βασίλισσα εναποθέσει εκεί τα αυγά, ώστε να αποφύγουν παράσιτα που εισέρχονται στις κυψέλες.

Η πρόπολη έχει τη φήμη φυσικού αντιβιοτικού και έρευνες που έχουν γίνει την ενισχύουν. Η πρόπολη περιέχει κερί, βάλσαμα, ρητίνες και αιθέρια έλαια σε πολύ μεγάλη ποσότητα. Το κερί, της προσδίδει την επουλωτική του δράση και οι ρητίνες, τα βάλσαμα και τα αιθέρια έλαια τις αντιμικροβιακές και αντιικές της ιδιότητες. Η πρόπολη φαίνεται ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιώντας τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Έχει, επίσης, ευεργετική δράση στο πεπτικό σύστημα. Κυκλοφορεί σε διάφορα σκευάσματα, όπως βάμμα, αλοιφή, κάψουλες.

Ένα αντισηπτικό του οποίου η ευεργετική δράση ξεκινά από το ίδιο το μελίσσι. Δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη πρόπολη προέρχεται από το «προ της πόλης» επειδή οι μέλισσες την τοποθετούν στην είσοδο της κυψέλης ως μονωτικό και αντισηπτικό υλικό. Την παράγουν με βάση φυτικές ρητίνες που εκκρίνονται από τους οφθαλμούς των φυτών, καθώς και από τον φλοιό ορισμένων δέντρων όπως οι λεύκες, τις οποίες εμπλουτίζουν με το σάλιο τους, κερί και γύρη. Η Κυψέλη είναι περισσότερο καθαρή από το καλύτερα αποστειρωμένο χειρουργείο, χάρη στην πρόπολη.

Γύρη. Είναι περισσότερο γνωστή εξαιτίας των αλλεργιών που προκαλεί, λίγοι ωστόσο γνωρίζουν ότι οι κόκκοι της αποτελούν ένα εξαιρετικά φυσικό θρεπτικό προϊόν με τονωτικές ιδιότητες. Μία κουταλιά γύρη καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι πρωτεΐνες μάλιστα της γύρης αποτελούν το 20% της σύστασής της. Επιπλέον, αποτελεί ισχυρό αντιαναιμικό προϊόν, καθώς περιέχει σίδηρο, που ευνοεί τον σχηματισμό των συστατικών του αίματος.

Τη γύρη μπορείτε να την προμηθευτείτε σε διάφορες μορφές. Oι μελισσοκόμοι, αμέσως μετά τη συλλογή, μπορούν να την παγώσουν και να την πουλήσουν συσκευασμένη σε βαζάκια. Αυτό είναι και το πιο γνήσιο προϊόν. Στο εμπόριο κυκλοφορεί και αφυδατωμένη, σε μορφή σκόνης, σε γυάλινα βάζα και σε αποξηραμένους κόκκους, που μπορούν να προστεθούν σε χυμούς φρούτων, στο γιαούρτι ή τη σαλάτα.

Βασιλικός πολτός. Κρεμώδης φυσική ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών. Εργάτριες μέλισσες παράγουν αυτή την τροφή αποκλειστικά και μόνο για να θρέψουν τις βασίλισσες και τις προνύμφες. Είναι ενδεικτικό ότι η βασίλισσα ζει έως και πενήντα φορές περισσότερο από την απλή εργάτρια και καταφέρνει να γεννά κάθε μέρα έως και 2.000 αυγά. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι επιδόσεις της αυτές, τόσο σε μακροβιότητα όσο και σε ευγονία, οφείλονται στην καθημερινή κατανάλωση βασιλικού πολτού. O βασιλικός πολτός είναι πλούσιος σε μεταλλικά άλατα και κυρίως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Είναι πηγή βιταμινών, ενζύμων και μιας ομάδας συστατικών που μέχρι σήμερα έχουν μείνει απροσδιόριστα.

Πολλοί μελισσοκόμοι από άγνοια ή ανοησία σκοτώνουν τις βασίλισσες σε δύο χρόνια, για να μην μειώνεται η παραγωγή της κυψέλης, αυτό όμως σταματάει απότομα την αναμετάδοση των πληροφοριών (του χώρου που καλύπτει η κυψέλη) από την βασίλισσα στην διάδοχο της. Οι μέλισσες επειδή είναι αιθερικά πλάσματα, όταν ζουν και πεθαίνουν φυσιολογικά οι βασίλισσες τους, απλώνουν αιθερικά κύματα πολύ μεγάλου μήκους, στα οποία στηρίζεται η ζωή ολόκληρου του πλανήτη. Αυτό φαίνεται όπου δεν υπάρχουν μέλισσες, η ζωή πέφτει στην δευτερογενή – θωρακισμένη μορφή της. Αυτό σημαίνει, τον καλπασμό των ερήμων στην γη και των στεπών.

>Τονώνει τους κουρασμένους και ταλαιπωρημένους οργανισμούς, επισπεύδει την ανάρρωσή τους.

>Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

>Θεωρείται ότι τονώνει την ερωτική επιθυμία.

>Συντελεί στην καλή υγεία του δέρματος και των ιστών.

>Έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Κερί. Προϊόν, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Παράγεται από τους κηρογόνους αδένες στην κοιλιά των θηλυκών μελισσών και τους χρησιμεύει για να κατασκευάζουν τις κυψέλες. Το μάσημα άσπρου και άγευστου φυσικού κεριού θεωρείται ότι κάνει καλό σε όσους έχουν ορθοδοντικές προσθήκες. Έχει επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, για τον λόγο αυτό είναι ιδανικό στο να καταπραΰνει τραυματισμούς ή ερεθισμούς του στόματος. Το κερί χρησιμοποιείται για την κατασκευή κεριών, περιέχεται σε φαρμακευτικά προϊόντα (π.χ. υπόθετα, αλοιφές για δερματοπάθειες και εγκαύματα κλπ.) και σε πολλά καλλυντικά (κραγιόν, κρέμες κλπ.).

Καθημερινές συνταγές για υγεία και δύναμη

Για το στομάχι: Φτιάξτε ένα μείγμα από πρόπολη και θυμαρίσιο μέλι σε ίσα μέρη. Βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο και καταναλώνετε 1 κουταλάκι την ημέρα με ένα ποτήρι νερό. Είναι καλό «φυσικό» φάρμακο για τα παράσιτα του εντέρου, τις ενοχλήσεις και τα προβλήματα του στομάχου. Αν υποφέρετε και από κολίτιδα, προσθέστε στο μείγμα γύρη (πάλι σε ίσα μέρη). Διατηρήστε το μείγμα στο ψυγείο για 10 ημέρες. Τη θεραπεία αυτή μπορείτε να την κάνετε για 10-15 ημέρες περίπου.

Για τη φαρυγγίτιδα και τον πονόλαιμο:Διαλύστε σε 50 ml νερό, 25 ml μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο, 1 ml (20 σταγόνες) αιθέριο έλαιο φασκόμηλο και 25 ml βάμμα πρόπολης. Για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας και του πονόλαιμου, κάνετε γαργάρες 2-3 φορές την ημέρα με 1 κουταλιά από το μείγμα.

Για την κολπίτιδα: Διαλύστε σε 1 λίτρο νερό 1 κουταλιά μέλι, 1 κουταλιά βάμμα πρόπολης και 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree. Κάντε κολπικές πλύσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς καταπολεμά τους μύκητες και τα βακτηρίδια.

Για μικροεγκαύματα: Φτιάξτε ένα μείγμα με 1/3 μέλι, 2/3 πρόπολη και λίγο αιθέριο έλαιο λεβάντας (το 1% του μείγματος). Ανακατέψτε το καλά και βάλτε το πάνω στο έγκαυμα. Το ίδιο μείγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοπική επάλειψη πάνω σε εκζέματα, ακόμα και σε έλκη που έχουν προκληθεί από κατακλίσεις. Πρόκειται για μείγμα με επουλωτική και καταπραϋντική δράση.

Επιγραμματικά: Στην κατανάλωση μελιού αποδίδεται η μακροβιότητα διάσημων μελισσοκόμων, που κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 ετών. Τα μέλια με σκούρο χρώμα έχουν τις περισσότερες τονωτικές ιδιότητες, όπως λ.χ. το πευκόμελο, που είναι πλούσιο σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία.

Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής. Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Και σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην καθ’ έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού.

Η άποψη αυτή είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και το σπουδαιότερο είναι τεκμηριωμένη και από επιστήμονες. Έτσι σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η δράση του μελιού ως τροφή και φάρμακο σε διάφορες κλινικές περιπτώσεις ο Duisberg (1967) διέκρινε τις παρακάτω περιπτώσεις.

Το μέλι δρα κατά της κοπώσεως και αυτό πετυχαίνεται με αποθήκευση της φρουκτόζης που περιέχει στο συκώτι ως γλυκογόνο. Εκεί μετατρέπεται σε γλυκόζη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα της στο αίμα. Ευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου, δραστηριοποιεί την οστεοποίηση.
Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις και γενικά έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιά, αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη, κ.α

Σε εξωτερική χρήση θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη (inhidine) που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.Το μέλι, λοιπόν, είναι το βασικό προϊόν στην μελισσοκομία αλλά και ένας πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού.
Βάλε το μέλι στην ζωή σου και άφησε το να την γλυκάνει.
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Η ένδοξη Μακεδονική φάλαγγα!

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Η Μακεδονική Φάλαγγα αποτελούσε τον χαρακτηριστικό τρόπο παράταξης μάχης, αρχικά των Μακεδόνων και στη συνέχεια όλων των κρατών των Επιγόνων, επί 2 αιώνες (μέσα 4ου – μέσα 2ου αιώνα π.Χ.).
 
Συγκρότηση
 
Τη φάλαγγα συγκροτούσαν ελεύθεροι επαγγελματίες της Μακεδονίας, είτε μικροϊδιοκτήτες αγρότες, είτε αστοί των πόλεων. Σύμφωνα με την διαίρεση από τον Φίλιππο, η επικράτεια διαιρέθηκε σε 12 στρατολογικές περιφέρειες, από τις οποίες αντίστοιχα προέρχονταν οι τάξεις της φάλαγγας.  
 
Για να δείξει τη σημασία που προσέδιδε ο βασιλιάς στους πεζούς, τους ονόμασε πεζέταιρους, σε αντιστοιχία με τους εταίρους, έφιππους αριστοκρατικής καταγωγής
 
Οργάνωση
 
Η βασική μονάδα κατά τον 4ο αιώνα ήταν η Τάξη (1500 άνδρες), υπό τον ταξίαρχο.
 
Υπομονάδα της, το σύνταγμα (256) υπό το συνταγματάρχη, οι άνδρες του οποίου τάσσονταν σε βάθος 16 ζυγών, σχηματίζοντας το Λόχο, με μέτωπο άλλων 16, σχηματίζοντας το τετράγωνο του συντάγματος. Πρώτος σε κάθε λόχο ήταν ο διοικητής του, ο Λοχαγός και τελευταίος ο υποδιοικητής του, ο Ουραγός.
 
Άλλοι αξιωματικοί ήταν ο Ημιλοχίτης (διοικητής 8 ανδρών) και ο Ενωμοτάρχης (4).
 
Κάθε τάξη συγκροτούνταν από 5-6 Συντάγματα, ενώ 32 τάξεις συγκροτούσαν ένα Κέρας.
 
Όλη η παράταξη αποτελούνταν από τα δύο Κέρατα (αριστερό – δεξιό, συνολικά 64 τάξεις).
 
Μετά την εποχή του Αλεξάνδρου, τόσο στη Μακεδονία όσο και στα κράτη των Διαδόχων, η βασική διαίρεση της φάλαγγας ήταν σε δύο κέρατα, τους Χαλκάσπιδες και τους Αργυράσπιδες, ενώ η διαίρεση σε τάξεις ατόνησε.
 
Η προέλευση κάθε τάξης από συγκεκριμένη περιοχή συνέβαλλε στο να σφυρηλατείται καλύτερα το πνεύμα της ομάδας και να εξασφαλίζεται καλύτερη απόδοση της φάλαγγας.
 
Στην φάλαγγα, εκτός από τους φαλαγγίτες πεζέταιρους, ήταν δυνατόν, ανάλογα με τις απαιτήσεις της μάχης να συμμετέχουν και οι Υπασπιστές.
 
Οπλισμός
 
Αμυντικός Οπλισμός
 
Περικεφαλαία
 
Η περικεφαλαία ήταν θρακικού/φρυγικού τύπου, βαμμένη σε διάφορα χρώματα. Επί Αλεξάνδρου, χρησιμοποιείτο κυρίως η βοιωτική, ενώ ακόμα σε χρήση ήταν και χαλκιδικού ή αττικού τύπου, ακόμα και λακωνικοί πίλοι. Τον 4ο αιώνα στις φρυγικές, συχνά προσαρμόζονταν παραγναθίδες με σχήματα γενιάδας ή μουστακιού, καλύπτοντας όλο το πρόσωπο. Τα κράνη των αξιωματικών έφεραν λοφία (αλογουρές συνήθως λευκές), ενώ επί Αλεξάνδρου, οι διακριθέντες στη μάχη είχαν στεφάνι,χρυσό ή αργυρό
 
Θώρακας
 
Ο θώρακας ήταν μεταλλικός, μυώδης για τις πρώτες σειρές, Λινοθώρακας, ενισχυμένος με μεταλλικά ελάσματα ενίοτε για τις επόμενες. Ενίοτε και φολιδωτός, για τους ευπορότερους. Κάτω από το θώρακα έφεραν κοντό χιτώνιο
 
Κνημίδες
 
Οι κνημίδες ήταν χάλκινες, παρόμοιες με αυτές των παραδοσιακών οπλιτών σε σχήμα
 
Ασπίδα
 
Έφεραν ασπίδες μικρότερες απ’τους νότιους Έλληνες οπλίτες (το όπλον), περίπου 60 εκ., κυρτότερες, χωρίς στεφάνη, την οποία αναρτούσαν στον ώμο αφήνοντας έτσι ελεύθερα τα δύο χέρια για να χειριστούν τη σάρισα.
 
Επιθετικός Oπλισμός
 
Σάρισα
 
Ήταν μακρύ δόρυ από ξύλο κρανιάς, με μήκος 5,5 μ.(έφτανε έως 6,5) και βάρος ως 8 κιλά. Οι πρώτες 5 σειρές της φάλαγγας κρατούσαν ελαφρά σηκωμένες τις σάρισες, με σκοπό να πλήξουν τους αντιπάλους ή τα άλογά τους κατά πρόσωπο.  
 
Οι επόμενες 11 σειρές είχαν υψωμένα τα δόρατα, σχηματίζοντας έτσι ένα δάσος από σάρισες. Επειδή η σάρισα ήταν τόσο μακριά, οι πεζεταίροι είχαν πλεονέκτημα σε σχέση με τους κανονικούς οπλίτες και τους Πέρσες διότι μπορούσαν να κρατήσουν τους εχθρούς σε μεγάλη απόσταση και να τους πλήττουν χωρίς να κινδυνεύουν από τα κοντύτερα δόρατα των εχθρών.
 
Ξίφος
 
Τα ξίφη ήταν συνήθως ίσια, κοντά και πλατύστομα. Σπανιότερα μακρύτερα και ελαφρώς κυρτά-κοπίδες. Το ξίφος χρησιμοποιόταν σε περιπτώσεις που η σάρισα διαλυόταν ή οι εχθροί κατόρθωναν να σπάσουν την παράταξη της φάλαγγας, και χρειαζόταν να κάνουν μάχη σώμα με σώμα.
 
Τακτική – Στρατηγική
 
Σχηματισμοί
 
Οι σχηματισμοί στη μακεδονική φάλαγγα περιελάμβαναν:
 
Πύκνωση: βάθος 16 ανδρών
Συνασπισμός: 8 (όπως η νοτιοελληνική φάλαγγα)
Βάθος: 32 (σπάνια)
Η φάλαγγα μπορούσε να ταχθεί με ευθύ μέτωπο, λοξά ή σε άλλο σχηματισμό (τοξωτά, σφηνοειδώς, τετράγωνα) κατά τον 4ο και 3ο αιώνα π.Χ. Τον 2ο αιώνα ήταν δυνατή μόνο η ευθεία παράταξη.
 
Κύρια αποστολή της Μακεδονικής Φάλαγγας στο πεδίο της μάχης, ήταν να καθηλώσει τα αντίπαλα στρατεύματα, να τα αγκιστρώσει, παίζοντας έτσι αμυντικό ρόλο, ή να τα πιέσει δημιουργώντας μια τακτική βάση ανάπτυξης επιχειρησιακών κινήσεων για το υπόλοιπο στράτευμα.  
 
Στην επίτευξη αυτού του στόχου, ασφαλώς συνέβαλλε και η καθίζηση του ηθικού που προκαλούσε στους αντιπάλους.
 
Τακτική
 
Υπό τη διοίκηση του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας και του γιού του Μ. Αλεξάνδρου, η Μακεδονική φάλαγγα ήταν ισχυρότατος σχηματισμός. Αυτοί οι άνδρες μπόρεσαν να κατανοήσουν και να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματά της χωρίς να εκθέσουν στον αντίπαλο τις αδυναμίες της.  
 
Κατά την Ελληνιστική περίοδο συγκρούσθηκαν μεγάλες φάλλαγες σαρισσοφόρων με ποικίλα αποτελέσματα, ωστόσο ο ρόλος του βαρέος ιππικού πολλές φορές έκρινε εκείνες τις μάχες.  
 
Ο  Μολοσσός βασιλιάς Πύρρος πρώτος αντιμετώπισε με φάλαγγα τις Ρωμαϊκές λεγεώνες πετυχαίνοντας οριακές νίκες, που όμως, σε μεγάλο βαθμό οφείλονταν στους ελέφαντές του. Οι Ρωμαίοι συνέτριψαν αργότερα τους στρατούς των Ελληνιστικών βασιλείων, καθώς οι πιο ευέλικτες λεγεώνες τους γνώριζαν πως να αντιμετωπίσουν τις φάλαγγες σαρισσοφόρων.
 
Κύριο πλεονέκτημα της Μακεδονικής φάλαγγας υπήρξε η τρομερή δύναμη κρούσης που παρέτασσε στο εμπρόσθιο τόξο, καθώς οι σάρισσες των τριών πρώτων σειρών εκτείνονταν τουλάχιστον πέντε μέτρα μπροστά από το μέτωπό της. Το βάθος των ανδρών της έδινε μια ακαταμάχητη ορμή που ήταν πρακτικά αδύνατο να σταματηθεί από μπροστά.
 
Κύρια μειονεκτήματα της Μακεδονικής φάλαγγας υπήρξαν τα εκτεθειμένα πλευρά της και η αδυναμία άμυνας σε περίπτωση διάσπασης ή ρήγματος.
 
Οι φαλαγγίτες δεν διέθεταν ούτε τον οπλισμό ούτε την εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουν εκ του συστάδειν αντιπάλους με ροπή στην ξιφομαχία, όπως οι λεγεωνάριοι με τις ευέλικτες ασπίδες τους (scutum) και τα φονικά κοντά ξίφη τους (gladius).
 
Γνωρίζοντας τα παραπάνω, οι Φίλιππος Β’ και Μ. Αλέξανδρος στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποίησαν την φάλαγγα ως όπλο κρούσης, δηλαδή δεν επεδίωξαν με την επέλασή της να καταβάλλουν τον αντίπαλο.  
 
Γνώριζαν ότι κατά την καταδίωξη ενός οπισθοχωρούντος εχθρού η φάλαγγα πιθανότατα θα εξέθετε τα ανυπεράσπιστα πλευρά της ή θα συναντούσε ανωμαλίες στο έδαφος οπότε θα παρουσίαζε ρήγματα.  
 
Οι Μακεδόνες στρατηλάτες, αντίθετα, χρησιμοποίησαν την φάλαγγα ώστε να αγκιστρώσουν τις δυνάμεις του αντιπάλου επάνω της, να τις εγκλωβίσουν, και στην συνέχεια να επιτύχουν το αποφασιστικό πλήγμα με το βαρύ ιππικό τους (Εταίροι, Σαρισσοφόροι ιππείς, Θεσσαλοί). Αυτή η τακτική διδάσκεται ακόμα και σήμερα στις στρατιωτικές ακαδημίες διεθνώς ως τακτική Σφύρας και Άκμωνος (εν προκειμένω Άκμων=φάλαγγα, Σφύρα=Ιππικό).
 
Στις καταστροφικές για το βασίλειο της Μακεδονίας μάχες στις Κυνός Κεφαλαί και στην Πύδνα, αντίθετα, η φάλαγγα χρησιμοποιήθηκε ως “οδοστρωτήρας”. Οι Ρωμαίοι διέθεταν την ψυχραιμία και την ποιότητα να οπισθοχωρήσουν μετά την πρώτη φονική για αυτούς επαφή, να παρασύρουν την φάλαγγα σε καταδίωξη και να της αντεπιτεθούν μόλις αυτή εξέθεσε τα πλευρά της και παρουσίασε ρήγματα στο μέτωπό της. Κατόπιν αυτού ακολούθησε σφαγή καθώς οι λεγεωνάριοι είχαν ασύγκριτο πλεονέκτημα στις κοντινές επαφές.
 
Συνοψίζοντας, για να αποτελέσει η Μακεδονική φάλαγγα στοιχείο μιας νικηφόρας συνταγής έπρεπε:
 
Να δίνει μάχη σε επίπεδο έδαφος χωρίς ανωμαλίες
Να υποστηρίζονται τα πλευρά της επαρκώς από ιππικό
Να οδηγείται σε ασφαλείς για αυτήν ελιγμούς και όχι σε καταδίωξη
Να διοικείται από υψηλής ποιότητας στρατηγούς και ταξίαρχους (όπως αυτοί του Αλεξάνδρου)
Να στελεχώνεται από υψηλής ποιότητας πεζεταίρους (όπως αυτοί του Αλεξάνδρου)
Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση (όπως έγινε κατά τις κατακτήσεις των Ελληνιστικών βασιλείων από τους Ρωμαίους) η φάλαγγα εξέθετε τα σημαντικά μειονεκτήματά της με κίνδυνο ένας αποφασιμένος και πειθαρχημένος εχθρός (όπως οι Ρωμαίοι) να τα εκμεταλλευτεί.  
 
theancientweb.wordpress 
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Σκόπια: «Η αλλαγή του ονόματος αντιστοιχεί με μια νέα συνθήκη Βουκουρεστίου!»

Αναλυτές του νοτιοσλαβικού κράτους (FYROM) συνιστούν ότι οποιαδήποτε αναθεώρηση της Συνθήκης του Βουκουρεστίου θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας.


Αυτό σημαίνει πλήρη αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων και το άνοιγμα πολλών θεμάτων που τώρα έχουν μπει στο ψυγείο. Προτείνουν να πεισθεί η ΕΕ για την ένταξη όλων των Δυτικών Βαλκανίων για να διορθωθεί η αδικία που έγινε πριν από έναν αιώνα. (όπως γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα).

«Τα εκατό χρόνια της αδικίας που έγιναν στο νοτιοσλαβικό κράτος με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 (σημ. που τότε δήλωναν Βούλγαροι και πολέμησαν κατά των Ελλήνων) σήμερα η ομάδα των Σκοπιανών με μανιφέστο απαιτεί την ενότητα των νοτιοσλάβων  για την διαπραγμάτευση μιας νέας συνθήκης Βουκουρεστίου με το όνομα που θα προκύψει  από τις διαπραγματεύσεις.

Μέλη της Ομάδας αυτής των Σκοπιανών που την απαρτίζουν 50 καλλιτέχνες και διανοούμενοι, ΕΚΑΨΑΝ αντίγραφα της Συνθήκης του Βουκουρεστίου που υπογράφηκε  μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, δηλώνοντας έτσι την ακύρωση της Συνθήκης (που δεν ...προέβλεψε τη γέννηση μετά από μισό αιώνα ενός νέου ... «έθνους»), το οποίο ... διαιρέθηκε μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, ενώ δεν ...υπήρχε στη διάρκειά τους...

Ωστόσο, (συνεχίζει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα) η Ομάδα του Μανιφέστο επισημαίνει ότι μια λύση στη διαφωνία του ονόματος δεν είναι δυνατή γιατί ο στόχος  είναι να σβήσουν  εδώ και 20 χρόνια το «μακεδονικό» λαό και η μεσολάβηση του ΟΗΕ εδώ και 20 χρόνια δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Με το μανιφέστο ζητούν την αναστολή των διαπραγματεύσεων και την αποκατάσταση της ονομασίας στον ΟΗΕ με το συνταγματικό όνομα του κράτους.

«Η συνθήκη του Βουκουρεστίου που υπογράφηκε στις 10 Αυγούστου του 1913 μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, χώρισε τη Μακεδονία σε τέσσερα τμήματα και ο λαός της υποβλήθηκε στην τρομοκρατία και την αφομοίωση. Η γεωγραφική διαίρεση και η εθνοτική ενότητα  του νοτιοσλαβικού λαού είναι μία από τις πιο τραγικές περιπτώσεις και δεν συγκρίνεται, ακόμη, και με τους πέντε αιώνες δουλείας υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία», αναφέρει το μανιφέστο των Σκοπιανών.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της Παγκόσμιας Σλαβικής Διασποράς , Τοντόρ  Πετρόφ ο οποίος θα τονίσει ότι η Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913 δεν ισχύει πλέον και ζήτησε  την ...αποζημίωση  των Σλάβων  από τις συνέπειες του Βαλκανικού πολέμου.

Επίσης, ο μητροπολίτης Αγαθάγγελος ( Αγκαταγκέλ) της μητρόπολης Βαρδαρίου κατά τη γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα  που είναι προστάτης της πόλης Βέλες, δήλωσε ότι  δεν πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις στο όνομα.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Φοροδιαφυγή ύψους 3 δις από την νύχτα

Φοροδιαφυγή ύψους 3 δις από την νύχτα Σε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ το χρόνο ανέρχονται οι απώλειες εσόδων για τα κρατικά ταμεία από τη φοροδιαφυγή της νύχτας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών.

Το ΣΔΟΕ πάντως απαντά με «μπαράζ» λουκέτων στα φαινόμενα εκταταμένης φοροδιαφυγής. Μόνο το Σάββατο 10 Αυγούστου, έβαλε λουκέτο σε 4 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το ένα στην Καβάλα κι ένα στην Πτολεμαίδα. 

Συγκεκριμένα έβαλε λουκέτο:

1. Στην περιοχή Καβάλας Beach bar
2. Στην Πτολεμαΐδα κέντρο διασκέδασης
3. Στην Ηγουμενίτσα bar διασκέδασης
4. Στη Μυτιλήνη ψητοπωλείο
Τα καταστήματα σύμφωνα με το ΣΔΟΕ δεν εξέδιδαν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία και έτσι προέβη σε σφράγιση των τεσσάρων επιχειρήσεων για 48 ώρες παρουσία των αρμόδιων αστυνομικών αρχών και συγχρόνως ενημερώθηκαν οι εισαγγελείς υπηρεσίας των αντίστοιχων περιοχών.
Ελεγχοι
Το ΣΔΟΕ και η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχουν αρχίσει εκτεταμένους ελέγχους πόθεν έσχες καθώς και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών όλων όσοι εμπλέκονται στη βιομηχανία της νύχτας, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων αλλά και καλλιτέχνες.
Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής ο τζίρος των κέντρων διασκέδασης και ψυχαγωγίας (μπουζούκια, μπαρ, μουσικές σκηνές, εστιατόρια, ταβέρνες, αναψυκτήρια κ.ά.) που δεν φτάνει ποτέ στην εφορία υπολογίζεται ότι αγγίζει, ακόμη και σε περιόδους βαθιάς κρίσης όπως η σημερινή, τα 10 δισ. ευρώ ετησίως!
Στελέχη του υπουργείου οικονομικών λένε χαρακτηριστικά πως “επι δεκαετίες το χώρο της νύχτας σκεπάζει ένα πέπλο άνωθεν προστασίας” και περιγράφουν:”αδήλωτα κέρδη από λουλούδια, γκαρνταρόμπες και πάρκινγκ, το ιδιότυπο καθεστώς αμοιβών για τις ορχήστρες, η μη έκδοση αποδείξεων είναι γνωστές μέθοδοι φοροδιαφυγής εδώ και χρόνια”.
Η πιο καραμπινάτη περίπτωση φοροδιαφυγής σχετίζεται με τα λουλούδια τα οποία μεταφέρονται με νταλίκες, γεμίζουν τα πανέρια και σκορπίζονται στις πίστες. Τα χρήματα όμως που ξοδεύονται δεν φαίνονται πουθενά καθώς κανείς δεν κόβει απόδειξη.
Πάρτι φοροδιαφυγής γίνεται και στα ποτά. Οι ελεγκτές συγκρίνοντας τα τιμολόγια παραγγελίας διαπιστώνουν ότι ενώ η κάβα θα έπρεπε να είναι γεμάτη, αυτή είναι άδεια καθώς οι αποδείξεις “ανακυκλώνονται”: κόβονται νωρίτερα και επαναχρησιμοποούνται...

thesout
Διαβάστε περισσότερα » »