Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Σύλληψη ημεδαπού για οπλοκατοχή και παράβαση του νόμου περί αθλητισμού

Σήμερα (22-10-2011) τις απογευματινές ώρες, συνελήφθη 19χρονος ημεδαπός  από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πτολεμαΐδας, για παράνομη οπλοφορία και παράβαση του νόμου περί αθλητισμού.
 
Ειδικότερα, μετά από σωματική έρευνα που διενεργήθηκε στον 19χρονο κατά την είσοδό του στο κλειστό κολυμβητήριο της Πτολεμαΐδας, πριν από τη διεξαγωγή αγώνα υδατοσφαίρισης Α1 Εθνικής Κατηγορίας, διαπιστώθηκε ότι έφερε παράνομα μαχαίρι, επιμελώς κρυμμένο, το οποίο εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί όπλων.

Το μαχαίρι κατασχέθηκε και  η δικογραφία που σχηματίσθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Πτολεμαΐδας θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.
 
 
radioflorina
Διαβάστε περισσότερα » »

Κουκουλοφόροι έκλεψαν 122.700 ευρώ από 60χρονη στη Βέροια


Χαρτοσακούλα που περιείχε 122.500 ευρώ και άλλα αντικείμενα, έκλεψαν χθες (21/10) το πρωί δύο άτομα που φορούσαν κουκούλες από 60χρονη γυναίκα, στη Βέροια. Πιο συγκεκριμένα, τα δύο άτομα φορώντας κουκούλες ανέμεναν στην είσοδο οικοδομής την 60χρονη και μόλις αυτή βγήκε από το σπίτι της, αφού την ακινητοποίησαν ασκώντας σωματική βία με τα χέρια, της αφαίρεσαν την χάρτινη σακούλα που περιείχε το χρηματικό ποσό των 122.500 ευρώ και την τσάντα της, η οποία περιείχε το χρηματικό ποσό των 200ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο και προσωπικά έγγραφα. 

Για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών διεξάγονται αστυνομικές αναζητήσεις, ενώ προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Βέροιας.
 
 
inveria
Διαβάστε περισσότερα » »

Νεκρός με τραύμα από κυνηγετικό όπλο 58χρονος στο Νεόκαστρο Ημαθίας


Το πτώμα 58χρονου Έλληνα, το οποίο έφερε τραύμα από κυνηγετικό όπλο στη δεξιά θωρακική χώρα, εντόπισαν χθες (21/10/2011) στις 9.40 μ.μ., στην περιοχή του Νεοκάστρου Ημαθίας, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Βέροιας.  

Στο σημείο κλήθηκε και προσήλθε Ιατροδικαστής, καθώς και συνεργείο του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας για την εξερεύνηση του χώρου, ενώ διενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Βέροιας Ημαθίας.

Περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση δεν ανακοινώθηκαν από την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας.


inveria
Διαβάστε περισσότερα » »

ΜΠΑΡΑΖ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ!

ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΗΣ ΠΑΛΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. ΤΥΧΑΙΟ;

Ο Αττικός ουρανός από το πρωί "βομβαρδίζεται" με αεροψεκασμούς. Δεκάδες επί δεκάδων αεροσκάφη, περνούσαν πάνω από την Αττική, ακολουθώντας διαφορετικές κατευθύνσεις το καθένα, με αποτέλεσμα να προκληθεί τεχνητό νέφος.

Ο ελαφρά νεφοσκεπής ουρανός που επικρατεί από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες στην Αττική, οφείλεται  στους αεροψεκασμούς.

Για όποιον παρατήρησε το φαινόμενο, δεν ήταν δύσκολο να αντιληφθεί πώς δημιουργήθηκε η ελαφριά νέφωση πάνω από την Αττική. Για όλους τούς άλλους, αυτά μπορεί να φαίνονται ως...παραλογισμός ή συνωμοσιολογία.

Παραφροσύνη ή συνωμοσιολογία χαρακτήριζαν και πριν από 2 χρόνια  όσους πρόβλεπαν την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας από σχέδιο οικονομικών δολοφόνων-παγκοσμιοποιητών! 
Κανείς δεν τα πίστευε. Όπως ελάχιστοι πιστεύουν τον πόλεμο εναντίον των λαών μέσω των αεροψεκασμών, για τους οποίους έχει ήδη ειπωθεί ότι πραγματοποιούνται ευρέως πάνω από χώρες και λαούς που...αντιστέκονται! Εμπεριέχουν χημικά συστατικά τα οποία λειτουργούν ως κατασταλτικά και καταπραϋντικά ! Αποδυναμώνουν δηλαδή και μειώνουν τις ανθρώπινες αντιστάσεις.

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που χρησιμοποιείται από τους οικονομικούς δολοφόνους, ως πειραματόζωο για την επιβολή των κανόνων της νέας παγκόσμιας τάξης και της εγκαθίδρυσης παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει επισημανθεί ότι η χώρα μας χρησιμοποιείται και ως ...μεγάλη ντουζιέρα αεροψεκασμών! Προκειμένου να κατασταλούν προληπτικά οι αντιστάσεις-αντιδράσεις του ελληνικού λαού απέναντι στα φασιστικά-στυγνά μέτρα των παγκοσμιοποιητών! 

Προχθές και χθες, είχαμε δυο μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα. Η αντίσταση του λαού άργησε να εκδηλωθεί, αφού μέχρι πριν από λίγες ημέρες  πολλοί απορούσαν μεταξύ τους, πώς και γιατί ενώ δέχονταν σφαγές στους μισθούς και στις συντάξεις τους, δεν αντιδρούσαν.

Χαρακτηριστικά ήταν τα ειρωνικά σχόλια του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα, ο οποίος από τις εκπομπές του χαρακτήριζε ειρωνικά την λαϊκή αντίσταση..."φρουί ζελέ Γιώτης".

Η ασφυκτική κατάσταση στην οποία οδηγούν τα νέα μέτρα και η προοπτική ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου έφεραν πολύ κόσμο στους δρόμους της Αθήνας.
Χθες βράδυ έληξαν οι συγκεντρώσεις. Ο Παπανδρέου πέρασε και τα νέα μέτρα της τρόϊκας και ήδη σήμερα το πρωί, ο Σαρκοζί δήλωσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να δώσει ...περισσότερες εγγυήσεις!

Στον Αττικό ουρανό άρχισαν να βομβαρδίζουν τα ψεκαστικά!
Σας φαίνονται τυχαία όλα αυτά; 'Η μήπως τρελά και αδιανόητα;
Είπαμε, αδιανόητη  φαινόταν πριν από λίγα χρόνια αυτή η καταστροφή της Ελλάδος.
Οι φωτογραφίες είναι όλες σημερινές.
Διαβάστε περισσότερα » »

Oι μισθοί στο Δημόσιο μετά το «κούρεμα» [ΠΙΝΑΚΕΣ]


Μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων από 7% έως και 60% επιφέρει το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή. Η εφαρμογή του ξεκινά άμεσα από την 1η Νοεμβρίου οπότε και θα ξεκινήσει η επανακατάταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο νέο βαθμολόγιο βάσει της προϋπηρεσίας τους. Δείτε αναλυτικούς πίνακες...






Η κατάργηση του συνόλου των ειδικών επιδομάτων ακόμα και του επιδόματος γάμου που μετονομάζεται σε "οικογενειακή παροχή" και θα αποδίδεται μόνο σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν παιδιά, προκαλεί "καθίζηση" στις αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο. Κυρίως σε όσους ανήκουν στην κατηγορία δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης και λάμβαναν στο παρελθόν υψηλά επιδόματα.


Διαβάστε περισσότερα » »

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 18-4-1964 - 400.000.000 ΔΟΛΛΑΡΙΩΝ ΕΔΑΝΕΙΣΕΝ Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑΝ


ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ----ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΩΣΑΜΕ ..!!!!‏


Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη
Διαβάστε περισσότερα » »

Επικίνδυνοι Δωσίλογοι προδότες ... ΣΟΚ!!! Κόβουν από ανταλλακτικά για να δώσουν οδοιπορικά


Ενώ η κυβέρνηση έχει κηρύξει στάση πληρωμών στο εσωτερικό, οι πληρωμές για ξένα οπλικά συστήματα καλά κρατούν
Ενώ η κυβέρνηση έχει κηρύξει στάση πληρωμών στο εσωτερικό, οι πληρωμές για ξένα οπλικά συστήματα καλά κρατούν

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΦΑΙΡΕΙ 4 ΕΚΑΤ. ΑΠΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Με μια πρωτοφανή απόφασή του, για την οποία πραγματικά δεν χωρά κανένας σχολιασμός, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, προχώρησε στη περικοπή περίπου 4.000.000 ευρώ από το κονδύλι της προμήθειας ανταλλακτικών και πληρωμών συντήρησης αεροσκαφών, για να τα δώσει στα οδοιπορικά των αξιωματικών και όχι μόνο.
Η απόφαση του υπουργού, με τίτλο «Διαμόρφωση - εκτέλεση προϋπολογισμού ΥΠΕΘΑ έτους 2011» (ανακατανομή πιστώσεων Π/Υ ΥΠΕΘΑ ποσού 4.402.590), που όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο την υπέγραψε στις 14 Οκτωβρίου 2011, προκάλεσε αίσθηση στους κύκλους των αξιωματικών, ακόμα και στους λεγόμενους δικούς του.

Αυτό διότι σύμφωνα με τον συνημμένο πίνακα, κόβονται κονδύλια κυρίως από τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά αεροσκαφών, ακόμα και αυτών που εμπλέκονται στην πυρόσβεση, για να πληρωθούν τα οδοιπορικά των αξιωματικών, να συντηρηθούν κτήρια, να αγοραστούν γραφικά είδη, απορρυπαντικά και αλλά πολλά.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργού, οι μεγάλες μειώσεις είναι από τις πιστώσεις για: μεταφορές μαθητών κατά -150.000, αμοιβές για συντήρηση και επισκευή αεροσκαφών -2.156.000, προμήθεια ειδών συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών - 1.789.000, προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών κατά 30.000 και άλλα. Τα χρήματα αυτά θα μεταφερθούν σε πιστώσεις για: έξοδα μετακίνησης στο εσωτερικό μόνιμου προσωπικού +4.000.000, έξοδα μετάθεσης ή απόσπασης στο εσωτερικό +100.000, δαπάνες καθαριότητας +100.000, προμήθεια χαρτιού, γραφικών ειδών και λοιπών συναφών υλικών +2.000, προμήθεια ειδών καθαριότητας 3.000 και πολλά άλλα μικρά.
Αδεια τα ράφια
Το αξιοσημείωτο είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που τα επιτελεία αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα.
Αδύνατον να συντηρήσουν τα οπλικά τους συστήματα, καθώς υπάρχει τεράστια έλλειψη ανταλλακτικών, δεν υπάρχουν χρήματα για καύσιμα και οι μετακινήσεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, οι ασκήσεις και η εκπαίδευση έχουν φτάσει σε οριακά επίπεδα, τα αεροσκάφη που παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα βανδαλίζονται για να βρεθούν ανταλλακτικά για τα άλλα, μεγάλο μέρος των κινητήρων πυροσβεστικών αεροσκαφών είναι στα όριά τους και του χρόνου δεν θα μπορούν να πετάξουν και, τέλος, στα ράφια ανταλλακτικών των πλοίων δεν υπάρχει τίποτα.
Την ίδια ώρα, και ενώ η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών στο εσωτερικό, οι πληρωμές στις ξένες εταιρείες για οπλικά συστήματα που έχουμε πάρει προχωρούν σχεδόν κανονικά και οι εταίροι μας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πιέζουν ασφυκτικά με σκοπό να πουλήσουν νέα οπλικά συστήματα.
«Ψωμί, τυρί δεν έχουμε, ραπανάκια για την όρεξη» σχολίασε χθες ανώτερος αξιωματικός, όταν του δείξαμε το σχετικό έγγραφο και πρόσθεσε κουνώντας το κεφάλι του: «Εχουμε να δούμε πολλά ακόμα».
Διαβάστε περισσότερα » »

Σωτήρια προίκα



Τόλμησε ο θρασύς, ο αχάριστος δημοσιογράφος, που πληρώνεται από την κρατική τηλεόραση, να τα βάλει με εμένα, κοτζάμ αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών; Τώρα θα δει!

ME 3 εκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα… έστω κι από προίκα, μπορώ να παρέμβω σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου πέντε δημοσιογράφοι (ανάμεσά τους και ο ανωτέρω) συζητούσαν με τον έτερο αντιπρόεδρο, Θ. Πάγκαλο, για το πολυνομοσχέδιο και άλλα τινά. Μπορώ να εισβάλω φουριόζος ως Βενιζέλος, για να πω ότι δεν είμαι εκατομμυριούχος από την πολιτική, αλλά… από προίκα. Κάτι που ασφαλώς δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
ΜΕ 3 εκατομμύρια ευρώ… έστω κι από προίκα, ας δούμε αν είμαι ανεπάγγελτος. Εκλέγομαι βουλευτής τα 18 τελευταία χρόνια και τα μισά από αυτά κάθομαι σε υπουργικούς θώκους. Εχω, μάλιστα, υποχρεωθεί εκ του Συντάγματος -εμπνευστής του οποίου ήμουν εγώ- σε αναστολή της επαγγελματικής μου δραστηριότητας. Αυτό το επέβαλα και στους συναδέλφους μου, ανεξάρτητα αν είχαν… προίκα.
ΜΕ 3 εκατομμύρια ευρώ… έστω κι από προίκα, μπορώ να ασκώ πολιτική χωρίς να σκέπτομαι εάν τον επόμενο μήνα θα έχω φως στο γραφείο μου. Αλλωστε, κι όταν ήμουν νέος -μετανάστης στην Αθήνα- σε δανεικά γραφεία στεγαζόμουνα.
ΜΕ 3 εκατομμύρια ευρώ… έστω κι από προίκα, μπορώ να κάνω ταχύρρυθμα μαθήματα Οικονομικών και να τα παραδίδω στο διπλάσιο στον ελληνικό λαό.
ΜΕ 3 εκατομμύρια ευρώ… έστω κι από προίκα, μπορώ να βαφτίζω τη δημόσια τηλεόραση «κρατική», να την ελέγχω, να την ορίζω και να την κατευθύνω. Πετύχαινα κάποιες φορές το ίδιο και σε ιδιωτικά ΜΜΕ, είτε αξιοποιώντας προσωπικές μου σχέσεις είτε με τη δύναμη της εξουσίας, που είχα εκείνη τη στιγμή, είτε με το νόμο περί Τύπου (αγωγές), που εγώ πάλι έφτιαξα.
ΜΕ 3 εκατομμύρια ευρώ… έστω κι από προίκα, πώς να κατανοήσω τη μείωση των εισοδημάτων από 700 σε 500 ευρώ, πώς να αντιληφθώ ότι δεν έχουν να πληρώσουν οι περισσότεροι πολίτες το χαράτσι για τα ακίνητα;
ΜΕ 3 εκατομμύρια ευρώ… έστω κι από προίκα, θα αφήσω έναν απλό δημοσιογράφο να μου βγάλει τη γλώσσα; Ξέρετε πόσους θα μπορούσα να φάω από δαύτους εγώ; (Σ.σ. ευτυχώς δεν έφαγε όλους όσους ήθελε στο παρελθόν)
ΜΕ 3 εκατομμύρια ευρώ… έστω κι από προίκα, μπορώ να θέτω εκβιαστικά διλήμματα στους Ελληνες, να τους λέω ότι την επαύριο του Eurogroup, αν δεν καταθέσουν και το τελευταίο τους ευρώ, δεν θα έχουν να αγοράσουν ούτε φακή.
ΜΕ 3 εκατομμύρια ευρώ… έστω κι από προίκα, μπορώ να γίνω, τέλος, και εθνοσωτήρας…
ΘΥΜΑΜΑΙ έναν πολιτικό που γνώρισα από κοντά, γιατί μου έκανε την τιμή να μου αφηγηθεί τη ζωή του. Τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Οταν έφυγε από τη ζωή, μάθαμε ότι στην ιδιοκτησία του είχε μόνο τη γαλανόλευκη που σκέπαζε τη σορό του.
Εκείνος, φαίνεται, δεν είχε… προίκα.
triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »

Ρουμανία: Η αρχαία ελληνική πόλη Ίστρος


Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος


Η αρχαία ελληνική πόλη Ίστρος κτίστηκε από τους Μιλήσιους, νότια από το ιερό ‘πεντάστομο’ του ποταμού Ίστρου, λίγο βορειότερα της πόλης Τόμοι- Εμπόριον (σημερινή πόλη Κωνστάντσα).
Οι Μιλήσιοι άποικοι στην περιοχή είχαν εμπορικές συναλλαγές με τους Θράκες Γέτες.
Ήταν η πρώτη ελληνική πόλη που δημιουργήθηκε στο σημερινό έδαφος της Ρουμανίας και η οποία περιγράφεται πολλούς αιώνες μετά, από το γεωγράφο Σκύμνο το Χίο περί το 110 π.Χ., στο έργο του ‘Περιήγησις’, όπου αναφέρει ότι η Ίστρος ιδρύθηκε το 630 π.Χ.
Μερικούς αιώνες αργότερα ο Ευσέβιος της Καισάρειας, γράφει ότι ιδρύθηκε περί την 33η Ολυμπιάδα, ήτοι περί το 657-656 π.Χ.
Το παλαιότερο τεκμηριωμένο νόμισμα που βρέθηκε στην περιοχή της αρχαίας πόλης είναι μια ασημένια δραχμή οκτώ γραμμαρίων που αναφέρεται στο έτος 480 π.Χ. Η Ίστρος ήταν κατ’ αρχάς μια πολίχνη και φαίνεται ότι η πλήρης ανάπτυξής της προσδιορίζεται περί τον Γ΄ αιώνα π.Χ. Αυτό δηλώνεται από την αφθονία των ευρεθέντων αργυρών νομισμάτων της εποχής. Τα νομίσματα αυτά φέρουν από την μία όψη δύο κεφάλια, το ένα στραμμένο επάνω και το άλλο κάτω- πιθανώς των Διόσκουρων, το οποίων η λατρεία ήταν διαδεδομένη στα παράλια του Εύξεινου Πόντου. Στην άλλη όψη τα νομίσματα φέρουν έναν αλιάετο πάνω σε δελφίνια. Ενώ νεότερα νομίσματα έχουν την κεφαλή του ποταμού Ίστρου ως πωγωνοφόρο και κερασφόρο.
H ίδρυση της Ίστρου οφείλεται στο εμπόριο το οποίο γινόταν από τους Έλληνες οι οποίοι είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό της χώρας. Εδραιώθηκε ως λιμάνι εμπορικών συναλλαγών. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία έχουν ανακαλυφθεί στο εσωτερικό της Ίστριας, στην κοιλάδα του Δούναβη, βρέθηκαν αττικά μελανόμορφα κεραμικά, νομίσματα, αγγεία Ιωνικού τύπου, πολλά θραύσματα αμφορέων κλπ.
Μεγάλες ποσότητες αμφορέων βρέθηκαν στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης από τους οποίους άλλοι είναι εισαγόμενοι και άλλοι κατασκευασμένοι σε τοπικό εργαστήριο και οι οποίοι χρονολογούνται πριν από τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ.
Πρόσθετα έσοδα της πόλης αποτελούσαν η αλιεία και η γεωργία. Στοιχεία τα οποία απέμειναν κατά τους επόμενους αιώνες.
Περί τον 1ο αιώνα αναφέρεται ως μια πολίχνη που είχε έσοδα από την αλιεία.
Περί το 30 μ.Χ. η Ίστρος έγινε ρωμαϊκή πόλη. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο οικίστηκε από πλούσιους Ρωμαίους οι οποίοι έχτισαν ναούς, δημόσια λουτρά και μεγάλες κατοικίες.
Η πόλη αναφέρεται μέχρι τον 6ο μ.Χ. αιώνα που δεινοπάθησε από τους Αβάρους για να καταστραφεί ολοκληρωτικά από τους Σλάβους τον 7ο αιώνα.


Η πόλη


Η Ίστρος ήταν χτισμένη σε μια χερσόνησο, περίπου πέντε χιλιόμετρα ανατολικά της σύγχρονης ρουμανικής πολίχνης Ίστρια, στην ακτή Dobruja. Η αρχαία παραλία μετατράπηκε βαθμηδόν σε δυτική όχθη της λίμνης Σινόη, καθώς οι καταθέσεις βούρκου από το Δούναβη την απέκλεισαν από την αρχαία ακτογραμμή.
Η Ακρόπολη με το ιερό βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο και σε οκτακόσια μέτρα από αυτήν βρισκόταν ο αρχαίος οικισμός. Όπως διαπιστώθηκε ο οικισμός είχε λιθόστρωτα δρομάκια και προστατεύονταν από ισχυρό τείχος. Το νερό ερχόταν στην πόλη με ένα σύστημα υδραγωγείων μήκους 20 χιλιομέτρων.
Τα ερείπια του αρχαίου οικισμού εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 1868 από το Γάλλο αρχαιολόγο ErnestDesjardins. Ανασκαφές άρχισαν το 1914 από τον αρχαιολόγο Vasile Parvan.
Σύμφωνα με τα ευρήματα κύρια θεότητα της πόλης ήταν ο Απόλλων ο Ιήτρης (θεραπευτής), ο Δίας ήταν πολιούχος και κύρια θεότητα επίσης ήταν η Αφροδίτη.
Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η αποικία εκπροσωπούνταν από έξι ελληνικές φυλές της Μιλήτου. Αυτές, ωστόσο, που έχουν πιστοποιηθεί είναι τέσσερις: Αιγικορείς, Αργαδείς, Μπορείς και Γελέοντες.
Σύμφωνα με σχετική αναφορά του Αριστοτέλη στα ‘Πολιτικά’ του η πόλη Ίστρος κυβερνιόταν από ολιγαρχία.
Η πόλη βρισκόταν μεταξύ των βασιλείων των Οδρυσών Θρακών και των Σκυθών και αρκετές φορές καταστράφηκε. Τον 5ο αιώνα π.Χ. αναγκάστηκε να ενταχθεί στη Συμμαχία της Δήλου, όπως οι περισσότερες αποικίες. Στο διάστημα αυτό, έγινε και η μεταβολή του πολιτεύματος από την Ολιγαρχία στη Δημοκρατία. Την εποχή αυτή κόπηκαν και τα πρώτα νομίσματα της πόλης, δίδραχμα καθώς και χάλκινοι οβολοί με την ένδειξη «ΙΣΤΡΙΗ».
Στην περίοδο των ελληνιστικών χρόνων ο Απόλλων Ιητρός, συνεχίζεται να λατρεύεται στην Ίστρια, καθώς και οι : Αθηνά, ο Ελικώνιος Ποσειδώνας, Ταύριος, Δήμητρα, Ερμής ο Αγοραίος, ο Ηρακλής, ο Ασκληπιός, οι Διόσκουροι κ.ά.
Χτίστηκε επίσης ένα νέο τείχος στην πόλη, ένα γυμνάσιο και θέατρο. Την εποχή αυτή έγινε σημαντικός προμηθευτής σιτηρών της Ελλάδας αν και το κυρίαρχο στοιχείο της αποικίας ήταν το εμπόριο.
Η αρχαία ελληνική πόλη ?στρος- των σημερινών ρουμανικών παραλίων-κατάφερε να επιζήσει μετά από αλλεπάλληλες λεηλασίες και καταστροφές 14 αιώνες ήτοι από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως τον 7ο αιώνα μ.Χ.
Σε μουσείο που χτίστηκε το 1982 στην περιοχή, φυλάσσονται όλα τα ευρήματα που ήρθαν στο φως από την αρχαία πόλη.
Διαβάστε περισσότερα » »

Αϊνού- οι Πελασγοί της Ιαπωνίας

Αϊνού (Ο πανάρχαιος Πελασγικός αποικισμός της ανατολικής Ασίας)στην Ιαπωνία

Το ιαπωνικό κοινοβούλιο αναγνώρισε σήμερα την ύπαρξη του αυτόχθονος λαού Αϊνού, ο οποίος ζει εδώ και χιλιετίες στο αρχιπέλαγος, και υποσχέθηκε να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής του. Στην απόφαση, η οποία ψηφίσθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, αναφέρεται για πρώτη φορά πως οι Αϊνού "είναι ένας αυτόχθων λαός με τη δική του γλώσσα, θρησκεία και πολιτισμό". Επίσης καλείται η κυβέρνηση να λάβει "άμεσα" μέτρα για να υποστηρίξει τους Αϊνού, οι οποίοι παραμένουν σήμερα από τους φτωχότερους κατοίκους της Ιαπωνίας.
Οι αρχαίοι κάτοικοι της Ιαπωνίας, πριν την επικράτηση της σύγχρονης Ιαπωνικής φυλής πάνω στην παλιά, ονομαζόταν Αϊνού. Η προφορική και γραπτή γλώσσα που φαίνεται να χρησιμοποιούσαν είναι η συλλαβικής δομής "κατακάνα" μια μορφή της γιαπωνέζικης γραφής που χρησιμοποιείται λόγω της ακρίβειας και ευελιξίας της για περιγραφή επιστημονικών όρων μέχρι και σήμερα. Πριν το 600 μ.Χ. θεωρούταν η γλώσσα κάποιου μικρού κύκλου λογίων και αργότερα βρήκε ευρύτερη εφαρμογή παράλληλα με την κινεζικής προέλευσης γραφή "κάνζι".Οι Αϊνού λοιπόν σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους δεν είναι Ιάπωνες αλλά μάλλον Καυκάσιοι. Η γραφή "κατακάνα" έχει πολύ ενδιαφέρουσες ομοιότητες με την αρχαία Κρητική συλλαβική γραφή. Η γλώσσα τους και τα έθιμά τους έχουν πάρα πολλές ομοιότητες με τα αντίστοιχα της αρχαίας Ελλάδας, και το όνομά τους θυμίζει και πάλι παραφθορά του "Ίωνας"!
Μεγάλη ήταν η έκπληξη των Ευρωπαίων, όταν ανεκάλυψαν ότι σε ωρισμένες περιοχές της Άπω Ανατολής κατοικούσαν λαοί λευκοί, τελείως διαφορετικοί από τους μογγολικούς λαούς, οι οποίοι αποτελούσαν λευκές νησίδες μέσα στη μογγολική θάλασσα που τους περιέβαλλε.
Λευκοί πληθυσμοί ανεκαλύφθησαν στην Χοκάιντο, το βορειότερο από τα ιαπωνικά νησιά, στην Σαχαλίνη, στις εκβολές του ποταμού Αμούρ και στις Φιλιππίνες νήσους. Αργότερα οι ανθρωπολόγοι και οι αρχαιολόγοι (όπως γράφει ο Ι. Πασσάς) εξακρίβωσαν ότι οι λευκοί κάτοικοι της Ανατολικής Ασίας άλλοτε, προ της νεολιθικής εποχής, ήσαν εξαπλωμένοι στο σύνολο σχεδόν της ανατολικής Ασίας.
Οι επιστήμονες ονόμασαν αυτούς τους πρωτόγονους λευκούς παλαιοκαυκασίους.
Υπολείμματά τους αποτελούν σήμερα οι Νίχβοι ή Γκιλιάκοι των εκβολών του Αμούρ και της Σαχαλίνης, οι Αϊνού της Ιαπωνίας καθώς και μικρές ομάδες στις Φιλιππίνες. Ο αρχαιότατος λαός των Αϊνού, όπως διδάσκουν οι ελλιπείς, εν γένει πηγές, αντιμετώπισε την εισβολή και την καταπίεση των διωκτών του, των Ιαπώνων.
Αντιστάθηκαν γενναία, πολέμησαν επίμονα με πρωτόγονα όπλα εναντίον πανόπλων εχθρών και απομονώθηκαν τελικώς ως μουσειακό κατάλοιπο στην νήσο Hokkaido. Ίσως οι εχθροί διέγνωσαν την αξία και την σπουδαία τους καταγωγή και θέλησαν να τους αφανίσουν αφομοιώνοντάς τους και φυλετικώς και γλωσσικώς.
Όμως, όπως και στην Ελληνική Μητρόπολη, δεν κατάφερε ο κατακτητής να αφανίση την γλώσσα. Η ανά χείρας μελέτη μας λοιπόν είναι πρωτογενής διερεύνηση της γλώσσας, τα λοιπά δε ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία που περιελήφθησαν, βοηθούν τον αναγνώστη να συμπληρώση την εικόνα από τα γλωσσικά στοιχεία, με χαρακτηριστικά του καθ ημέραν βίου, των πεποιθήσεων και της Κοσμογονίας των Αϊνού, που κι αυτά, παραπέμπουν σε ελληνικές πηγές και δοξασίες.
Διαβάστε περισσότερα » »

Πυρά κατά ΕΕ και Ελλάδας.Ο ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ!

Ο ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ!
Κατά της ΕΕ στρέφει τα πυρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος, μιλώντας στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ, καταγγέλλει τις Βρυξέλλες για «άσκηση μονομερών πιέσεων» προς την χώρα του, προκειμένου να αποδεχτεί «μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας, με οποιοδήποτε τίμημα».

Πρόκειται για την τελευταία επίσημη αντίδραση στην (αρνητική για τα Σκόπια) τελευταία έκθεση προόδου του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου Στέφαν Φούλε, όπου εντοπίζονται σοβαρές αδυναμίες ως προς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και έλλειψη διαλλακτικότητας στο ζήτημα της ονομασίας.

Μάλιστα, ο κ.Γκρούεφσκι κατηγόρησε την ΕΕ ότι αποφεύγει να ασκήσει την παραμικρή πίεση προς την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη τη «νέα τακτική μεμονωμένων ατόμων ή μέρους της διεθνούς κοινότητας να ασκούν πιέσεις» για το ζήτημα της ονομασίας, «με μοχλό ισχυρισμούς ότι δεν κάνουμε αρκετά για τις μεταρρυθμίσεις και μέσω της υπερβολικής παρουσίασης των αδυναμιών της χώρας». «Πιστεύουν», προειδοποίησε, «ότι, εάν εγώ και η κυβέρνηση αποδεχθούμε κάποια από τις ελληνικές προσεγγίσεις για επίλυση του ονόματος, τότε λύνεται το πρόβλημα αυτό- ακριβέστερα, πιστεύουν ότι με τη στήριξή μας θα προκύψει ένα επιτυχές δημοψήφισμα. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος και ως αποτέλεσμα αυτής της λανθασμένης πεποίθησης, η τακτική τους είναι να ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση και σε εμένα, ως πρωθυπουργό, στην κατεύθυνση του ότι δεν κάνουμε αρκετά για τις μεταρρυθμίσεις και μέσω της υπερβολικής υπογράμμισης αδυναμιών μας ώστε να βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση. Στόχος τους είναι η απαξίωσή μας ενώπιον της κοινής γνώμης. Αναμένουν από εμάς να απαντήσουμε με αποδοχή λύσης με κάθε τίμημα ώστε να χαλαρώσουν αυτού του είδους οι έξωθεν επικρίσεις. Η τακτική αυτή μάς είχε προαναγγελθεί έμμεσα -κάποτε και άμεσα- και δεν είναι σημαντικό ποιος την έχει επινοήσει, μεμονωμένα άτομα στις Βρυξέλλες ή και πιο μακριά. Βλέπουμε τα αποτελέσματα. Η τακτική εφαρμόζεται».

«Προσωπικά, νομίζω πως η τακτική αυτή θα επιφέρει αντίθετο αποτέλεσμα και, δεδομένου ότι ήδη εφαρμόζεται, δεν έχω άλλη επιλογή από το να την αντιμετωπίσω. Μετά από ένα ή δύο χρόνια, όταν θα αντιμετωπίσουμε το φιάσκο αυτής της τακτικής, οι δύο χώρες θα βρίσκονται πολύ πιο μακριά από τη λύση απ' ό,τι τώρα. Το ζήτημα αυτό δεν λύνεται διά της ισχύος, ιδιαίτερα όχι με αυτό τον τρόπο, όταν όλες οι πιέσεις ασκούνται στη μία πλευρά, ενώ η άλλη σχεδόν δεν δέχεται πιέσεις. Ο λαός λέει: "Αντί το γαϊδούρι, χτυπάνε το σαμάρι"», σημείωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Υποστήριξε δηλαδή πως όλα τα περί μεταρρυθμίσεων είναι προσχήματα και κάλεσε την ΕΕ να «μιλήσει καθαρά».

«Νομίζω ότι αν δεν μας θέλουν στην ΕΕ, το πιο τίμιο θα ήταν να μας πουν: "δεν σας θέλουμε" ή "επιλύστε το πρόβλημα που έχετε με την Ελλάδα και όταν το κάνετε, τότε να μας ειδοποιήσετε". Κάτι τέτοιο θα ήταν πιο τίμιο και θα μπορούσε κανείς να το σεβαστεί, παρά να επινοούν άλλα ζητήματα και να μας λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν», σχολίασε, προσθέτοντας ότι και στο θέμα του ονόματος η χώρα του… καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες!

Επ’ αυτού, είπε πως η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα δεν ασκούν την παραμικρή πίεση στην Ελλάδα για το θέμα του ονόματος λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα: «Είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την Ελλάδα και δεν επιθυμούν να της ασκήσουν επιπλέον πιέσεις, τη στιγμή που η κατάσταση στη χώρα αυτή είναι έκρυθμη και μπορεί να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης, κάτι που κανείς στην ΕΕ δεν θα το ήθελε».

Ο κ. Γκρούεφσκι κατηγόρησε ακόμη την Ελλάδα ότι τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, αποφεύγει τις συναντήσεις για το θέμα του ονόματος και πρόσθεσε ότι κι αυτές που προηγήθηκαν, μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων των δύο χωρών, δεν είχαν κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο και έγιναν για το «θεαθήναι» και μόνο.

«Η Αθήνα δεν έχει κανένα συμφέρον για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας μέσω ενός λογικού συμβιβασμού και θα συνεχίσει να πουλάει το παραμύθι ότι καταβάλλει πολλές προσπάθειες και επιθυμεί σφόδρα την επίλυση της εκκρεμότητας και ότι είμαστε κοντά σε λύση και άλλα τέτοια. Με την τακτική της αυτή, η Ελλάδα, επιδιώκει να μεταφερθεί όλη η πίεση προς εμάς», υποστήριξε.

Οι αναφορές του κ.Γκρούεφσκι κατά της ΕΕ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, η οποία καταλόγισε στον κ. Γκρούεφσκι «αντιευρωπαϊκές αντιλήψεις και συμπεριφορές», ενώ ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σημείωσε ότι «πολιτικοί και ηγέτες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίον της χώρας τους, όπως ο κ. Γκρούεφσκι, συνήθως έχουν την τύχη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΠΟΥΤΙΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΦΡΑΙΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ, ΠΟΥ "ΜΟΥΓΚΑΘΗΚΑΝ" ΞΑΦΝΙΚΑ!

Βέβαια, στη σύγχρονη εποχή του Διαδικτύου και των ιστολογίων, είναι λίγο δύσκολο για τους γκεμπελίσκους των Μμε να κρύψουν τα πάντα: Έτσι λοιπόν, με μερικές επισκέψεις σε ρωσικές ιστοσελίδες τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων, όπου η άφιξη της Αγίας Ζώνης είναι ένα από τα πρώτα θέματα της επικαιρότητας, βρήκαμε την παραπάνω φωτογραφία.
Την αφιερώνουμε σε όλους τους εγχώριους "παντογνώστες" επί εκκλησιαστικών και όχι μόνο θεμάτων, κάνοντάς τους την πολύ απλή ερώτηση:


Πώς είναι δυνατόν ο Πούτιν να υποδέχεται αυτοπροσώπως την Αγία Ζώνη πηγαίνοντας στο Αεροδρόμιο (!!!) της Αγίας Πετρούπολης, έχοντας μάλιστα ιδιαίτερη συνάντηση με τον "απατεώνα" π. Εφραίμ;



Τελικά, ποιος είναι ο απατεώνας; Και ποιος μας κοροιδεύει, αγαπητά παπαγαλάκια;

Μάλλον δεν χρειαζόταν να γράψουμε όλα τα παραπάνω: Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ισχύει απόλυτα η ρήση "μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις"!
Διαβάστε περισσότερα » »

ΠΡΟΣ ΑΠΑΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ! ΔΕΙΤΕ, ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΕΙΤΕ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ...

ΛΑΒΡΟΣ ΚΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ "ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ" ΚΟΜΜΑΤΩΝ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Γ. ΑΥΦΑΝΤΗΣ. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟΣ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ...


ΑΥΦΑΝΤΗΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΤΟΧΗΣ:






ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ, ΚΙΝΕΖΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΙΝΕΖΟΠΟΙΗΣΗ; ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ........
Διαβάστε περισσότερα » »

ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ




Διαβάστε περισσότερα » »

ΟΦΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΥΨΟΥΣ 290.000 € ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΕ 347 ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΦΕΤΟΣ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

Με κομμένες τις συνδέσεις σε 350 σχεδόν οικοδομές (347 για την ακρίβεια) ξεκίνησε φέτος η λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα, καθώς η επιχείρηση έκοψε τις παροχές σε όσες οικοδομές δεν είχαν ξεπληρώσει τους λογαριασμούς για την θερμική παροχή της προηγούμενης περιόδου (μέχρι και τον Μάιο του 2011).
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που έγινε στην τελευταία του διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ), όταν έκλεισε η τηλεθέρμανση την αποστολή των λογαριασμών της προηγούμενης περιόδου 897 οικοδομές δεν εξόφλησαν τους λογαριασμούς τους, με συνέπεια να χρωστούν συνολικά στην επιχείρηση 1.214.000 ευρώ.
Με το που φθινοπώριασε όμως, και πριν αρχίσει ακόμη η λειτουργία της τηλεθέρμανσης (27 Σεπτεμβρίου), αρκετοί καταναλωτές (οικοδομές που έχουν κοινή παροχή) προσήλθαν για την εξόφληση προηγούμενων οφειλών, με αποτέλεσμα οι οφειλές οικοδομών να μειωθούν στις 347 ενώ το ποσό που χρωστούσαν στην επιχείρηση έπεσε στις 553.000 €.
Με την έναρξη της φετινής λειτουργίας του δικτύου της τηλεθέρμανσης αυξήθηκε η προσέλευση καταναλωτών για την αποπληρωμή των προηγούμενων χρεών τους καθώς έσφιξαν τα κρύα. Όπως μάλιστα τόνισε ο πρόεδρος της επιχείρησης Νικόλαος Κουσίδης, με το που ξεκίνησε να λειτουργεί η τηλεθέρμανση άρχισε να σημειώνεται μαζική σχεδόν εξόφληση παλαιών λογαριασμών, με αποτέλεσμα μέχρι τις 17 Οκτωβρίου οι οικοδομές που δεν είχαν τηλεθέρμανση λόγω μη εξόφλησης λογαριασμών να έχουν μειωθεί σε 184, ενώ η οφειλή από την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μειώθηκε στις 292.000 €.
πρόεδρος της ΔΕΤΗΠ, σχολίασε ότι τα χρέη των καταναλωτών (οικοδομών) προς την επιχείρηση κυμάνθηκαν τη φετινή χρονιά στα ίδια επίπεδα περίπου με την περσινή και σημείωσε ότι η επιχείρηση τα τελευταία 5 χρόνια αναγκάστηκε να προχωρήσει στο μέτρο της διακοπής σύνδεσης των παροχών προκειμένου να εισπράξει ανεξόφλητους λογαριασμούς για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.
Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι «έχουμε (Πτολεμαΐδα) τη φθηνότερη τιμή τηλεθέρμανσης από όλες τις αντίστοιχες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα, καθώς η τιμή σε σχέση με το πετρέλαιο είναι μειωμένη κατά 65%, ενώ από την ιδιωτική τηλεθέρμανση των Σερρών (που λειτουργεί με φυσικό αέριο) είμαστε φθηνότεροι κατά 120%, καθώς είναι η τρίτη χρονιά που δεν κάνουμε αύξηση του τιμολογίου». Σχολίασε μάλιστα ότι παρατηρείται το φαινόμενο ότι όταν δεν πληρώνει κάποιος επί ένα χρόνο δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αλλά ότι συστηματικά αγνοεί να τακτοποιεί έγκαιρα τις υποχρεώσεις του. Σημείωσε ότι συνδέθηκαν με το δίκτυο της τηλεθέρμανσης 30-35 οικοδομές οι οποίες
Δήλωσε τέλος στον «Π» ότι η επιχείρηση ευελπιστεί να κυλήσει με καλούς οιωνός η χρονιά για την επιχείρηση, αφού έχει τη διαβεβαίωση από τη ΔΕΗ ότι δεν θα υπάρξουν φέτος σοβαρά προβλήματα με την τροφοδοσία του δικτύου από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και από το ΛΚΔΜ (ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ) γιατί έχουν γίνει οι προβλεπόμενες συντηρήσεις των μονάδων που τροφοδοτούν με θερμική ενέργεια το δίκτυο της τηλεθέρμανσης, ενώ από την άνοιξη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργεί και τροφοδοσία του δικτύου από τον ΑΗΣ Καρδιάς.



Ρεπορτάζ: Ρόη Βασβατέκη
Διαβάστε περισσότερα » »

Το κρασί ωφελεί τα οστά

Ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως οστεοπόρωσης, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν για την σχέση διατροφής και οστικής μάζας, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι μέτριες ποσότητες κρασιού μπορεί να διαφυλάξουν την υγεία των οστών.

Ωστόσο, δεν φάνηκε να ασκούν την ίδια προστατευτική δράση άλλα οινοπνευματώδη ποτά, όπως η μπύρα και το ουίσκι.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.000 ζεύγη διδύμων, μέσης ηλικίας 55 ετών. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και το King’s College του Λονδίνου, κατέγραψαν τη διατροφή των εθελοντριών τους και τις παρακολούθησαν για να διαπιστώσουν πως συσχετιζόταν η διατροφή τους με τα κατάγματα που τυχόν θα πάθαιναν.

Επιπλέον, τις υπέβαλλαν σε μετρήσεις οστικής πυκνότητας στο ισχίο, την σπονδυλική στήλη και την κεφαλή του μηριαίου οστού.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), δείχνουν πως λίγο κρασί ασκεί θετική δράση στην οστική πυκνότητα.

Δεν είναι σαφές πως ακριβώς επηρεάζει το κρασί την οστική μάζα, αλλά προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως παίζουν ρόλο οι πολυφαινόλες του – μια ομάδα χημικών ουσιών, οι οποίες υπάρχουν στην φλούδα των σταφυλιών.
Διαβάστε περισσότερα » »

Διακοπές κυκλοφορίας στα Τέμπη


  • Διακοπές κυκλοφορίας στα Τέμπη
  • Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2011, 09:38
    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν από την 1η Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου στην Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο τμήμα της κοιλάδας των Τεμπών, καθώς λόγω εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης των έργων βραχοπροστασίας, θα απαιτηθεί ανά διαστήματα η διακοπή της κυκλοφορίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», η διακοπή θα σημειωθεί τις ακόλουθες ημερομηνίες και ώρες:

    - Στις 1, 3, 7, 9 και 11 Νοεμβρίου, για δύο ώρες, από τις 06:00 έως τις 08:00.

    - Από τις 14 Νοεμβρίου στις 6.00 το πρωί έως τις 25 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ,συνολικά 12 ημέρες.

    - Στο διάστημα από τις 26 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου, για δύο μόνο ημέρες και για δύο μόνο ώρες, από τις 06:00 έως τις 08:00 (οι ακριβείς ημερομηνίες θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των εργασιών και θα ανακοινωθούν εγκαίρως).

    Κατά την διάρκεια των εργασιών δεν θα εισπράττονται διόδια στους Σταθμούς Μακρυχωρίου και Πυργετού.
    Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που θα τεθούν σε ισχύ για το εν λόγω διάστημα θα ανακοινωθούν από την Ελληνική Αστυνομία.
    Διαβάστε περισσότερα » »

    Μόνιμο Διευθυντήριο της τρόικας στην Αθήνα

    Μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα θα αποκτήσει η τρόικα, κλιμάκιο της οποίας θα εγκατασταθεί στην Αθήνα, επιτηρώντας σε καθημερινή βάση την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
    Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η σχετική αναφορά αναμένεται να υπάρξει και στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Την εξέλιξη αυτή προανήγγειλε και η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, που κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης, έκανε λόγο για μόνιμη επιτήρηση των υπό διάσωση χωρών
    Οι ελεγκτές που θα εγκατασταθούν στη χώρα θα επιδιώξουν να διασφαλίσουν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους καθώς και τα δάνεια που θα δοθούν στα πλαίσια του δεύτερου προγράμματος διάσωσης θα φέρουν αποτέλεσμα.
    Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, με την εγκατάσταση του μόνιμου κλιμακίου θα δοθεί ένα τέλος στο θρίλερ που επαναλαμβάνεται κάθε φορά που πρόκειται να λάβουμε μια νέα δόση.
    Το επιτελείο που θα εγκατασταθεί εδώ θα είναι ολιγομελές και θα τοποθετηθεί σε επιτελικές θέσεις, κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών.
    Ο ρόλος του θα είναι να παρακολουθεί μέρα με τη μέρα τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
    Επίσης, οι τροϊκανοί θα μεταφέρουν στην κυβέρνηση τις απόψεις και τις υποδείξεις της Κομισιόν σε μια φορά θεμάτων, με στόχο να γίνονται διορθωτικές κινήσεις.
    Διαβάστε περισσότερα » »

    Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ

    Να αναιρεθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, που καταδίκασε τον Π. Ψωμιάδη, πρώην περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή ζήτησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αθ. Κονταξής, κατά τη χθεσινή συζήτηση της υπόθεσης στο ανώτατο δικαστήριο.

    Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι η καταδικαστική απόφαση, βάσει της οποίας ο Π. Ψωμιάδης τέθηκε σε αργία, πρέπει να αναιρεθεί διότι δεν έχει την επαρκή και πλήρη αιτιολογία που επιτάσσει το Σύνταγμα.
    Θυμίζουμε ότι ο Π. Ψωμιάδης έχει καταδικαστεί για παράβαση καθήκοντος που αφορά τη μείωση προστίμου σε πρατήριο υγρών καυσίμων, το οποίο νόθευε καύσιμα.
    «Από τη πρώτη στιγμή δήλωσα ότι έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Ότι η αλήθεια, τελικά, θα λάμψει. Η αρχή έγινε με την προχθεσινή αθωωτική απόφαση για την υπόθεση της λίμνης Κορώνειας.
    Η σημερινή αναιρετική και εμπεριστατωμένη πρόταση του Εισαγγελέα, αποκαθιστά την αλήθεια. Αναμένουμε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πιστεύοντας στη δικαίωσή μου», δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης.
    Διαβάστε περισσότερα » »

    Αλλάζουν όλα στο GMAIL [ΒΙΝΤΕΟ]

    Έχετε λογαριασμό στο G-Mail της Google; Τότε πρέπει οπωσδήποτε να δείτε το βίντεο που ακολουθεί αφού οι αλλαγές που έρχονται είναι πολλές και σίγουρα θα σας μπερδέψουν.

    Οι αλλαγές έχουν ως στόχο να κάνουν πιο λειτουργικό το Gmail.

    Μια βασική αλλαγή είναι το fluid design της ιστοσελίδας. Από εδώ και μπρος, όταν ο χρήστης μεγαλώνει/μικραίνει το παράθυρο του browser, το Gmail τροποποιεί ανάλογα τα περιεχόμενά του έτσι ώστε να ταιριάζει απόλυτα στο νέο μέγεθος. Επίσης, ο χρήστης έχει πλέον την επιλογή να αυξομειώσει την έκταση των παραθύρων για τα labels και το chat, δίνοντας έτσι χώρο στη λειτουργία που τον εξυπηρετεί καλύτερα. Τα themes περιλαμβάνουν πλέον εικόνες υψηλής ευκρίνειας, ενώ τα conversations (threaded emails) έχουν ανασχεδιαστεί και διαθέτουν πλέον τις profile pictures των συμμετεχόντων. Τέλος, το search γίνεται πολύ πιο λειτουργικό και καταργείται η χρήση των operators, που μπερδεύουν τους μη εξοικειωμένους χρήστες.

    Η Google ανέβασε στο YouTube ένα σχετικό video, το οποίο προοριζόταν για private, όμως από λάθος έγινε public για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ένας χρήστης το αναδημοσίευσε κι έτσι έχουμε μια πρώτη εικόνα για τις αλλαγές που έρχονται μέσα στο επόμενο διάστημα.

    Διαβάστε περισσότερα » »

    Συνέντευξη του Προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Μέρτζου στην εφημερίδα "ΕΝΟΤΗΤΑ" 150 αναγνώστες

    Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011
    22:52
    Στην τοπική εφημερίδα «ΕΝΟΤΗΤΑ» αυτού του δεκαπενθημέρου φιλοξενείται ενδιαφέρουσα συνέντευξη του προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και Δημοσιογράφου κ. Νικολάου Μέρτζου, την οποία μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια.

    Ο κ. Μέρτζος απαντάει σε ερωτήσεις σχετικές με το μακεδονικό ζήτημα, το μέλλον των Σκοπίων, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης»
    Συνέντευξη: Κώστας Πλαγάκος
    Ερώτηση:        Βλέποντας τα πράγματα εκ των υστέρων μετά από τόσα χρόνια, θεωρείτε ορθή ή εσφαλμένη την παλαιότερη επίσημη θέση των ελληνικών κυβερνήσεων και της πλειονότητας του ελληνικού λαού να μην χρησιμοποιείται ο όρος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων ούτε ως σύνθετο ούτε ως παράγωγο;
    Απάντηση:      Η θέση των ελληνικών κυβερνήσεων απηχούσε το πανελλαδικό αίσθημα του ελληνικού λαού, το οποίο εξεφράσθη με μεγαλειώδη συλλαλητήρια. Αποτελούσε μία βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση την οποία δεν μπορεί να αρχίσει κανείς με εκπτώσεις δεδομένης και της αδιαλλαξίας των Σκοπίων.
    Ερώτηση:        Συμφωνείτε με την εδώ και λίγα χρόνια διαφορετική στάση της ελληνικής πλευράς στο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών;
    Απάντηση:      Η σημερινή θέση της Ελλάδος διαμορφώθηκε μετά από εμπειρίες και εξελίξεις πολλών ετών λαμβάνοντας υπόψη τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδος στα Βαλκάνια και στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς. Έχει εγκριθεί από όλα τα κόμματα, με εξαίρεση το ΛΑ.Ο.Σ, και απεδείχθη καταλύτης υπέρ των ελληνικών συμφερόντων στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008. Επιπλέον, προκάλεσε την υποστήριξη της Ελλάδος εκ μέρους της Ατλαντικής Συμμαχίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, από φέτος τον Φεβρουάριο, των Η.Π.Α.
    Ερώτηση:        Εφόσον οι περισσότερες και οι μεγαλύτερες χώρες του κόσμου αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το όνομα που αυτή επιθυμεί, δηλαδή Μακεδονία, ποιός ο λόγος να φανεί διαλλακτική στο διάλογο με την Ελλάδα; Δεν θα είναι σαν να χαρίζει εκουσίως κάτι που ήδη έχει κερδίσει;
    Απάντηση:      Εφόσον το κράτος των Σκοπίων καταλήξει σε συμβιβασμό με την Ελλάδα έχει να κερδίσει την, ζωτικής σημασίας, ένταξή του στην Ατλαντική Συμμαχία και σταδιακά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ένταξη αυτή εγγυάται την ασφάλεια και τη σύγχρονη ανάπτυξη, οικονομική και θεσμική, των Σκοπίων, που αντιμετωπίζουν ήδη υπαρξιακό πρόβλημα. Τούτο έχουν επισημάνει κατηγορηματικά στην κυβέρνηση των Σκοπίων οι Η.Π.Α., το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλοι οι Ευρωπαίοι πρεσβευτές στα Σκόπια. Έχει γίνει αντιληπτό σε σημαντικό τμήμα των σκεπτόμενων ανθρώπων στο κράτος των Σκοπίων.  
    Ερώτηση:        Η προβληματική οικονομικά κατάσταση της χώρας μας αδυνατίζει τη διαπραγματευτική θέση της έναντι της άλλης πλευράς ή την αφήνει ανεπηρέαστη;
    Απάντηση:      Ασφαλώς εξασθενεί την εν γένει θέση της Ελλάδος έναντι παντός, διότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει απλώς μία προβληματική οικονομικά κατάσταση αλλά μία συνολική ριζική κρίση θεσμών, πολιτικής, εν γένει ηγεσίας, κρίση της κοινωνίας και κρίση ηθική.
    Ερώτηση:        Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται εδώ και χρόνια οι πολιτικοί όλων των χωρών, οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών συμβάλλουν στη συνεννόηση των κυβερνήσεων και οδηγούν στην ευχερέστερη επίλυση των διακρατικών προβλημάτων. Γιατί παρ' όλες τις ελληνικές επενδύσεις στην ΠΓΔΜ και τη σημαντική οικονομική ενίσχυση που δέχεται η χώρα αυτή από τους Έλληνες που την επισκέπτονται καθημερινά είτε για να αγοράσουν προϊόντα είτε για να  απολαύσουν υπηρεσίες, παραμένει τόσα χρόνια αδιάλλακτη; Γιατί οι τόσο πυκνές οικονομικές επαφές δεν βοήθησαν στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας;
    Απάντηση:      Η ιδέα των ελληνικών επενδύσεων οι οποίες υπερβαίνουν το 1 δις δολάρια και έχουν δημιουργήσει περίπου 20.000 θέσεις εργασίας προήλθε ως συμβουλή από την αμερικανική πλευρά. Ευθύς εξαρχής είχα τονίσει, και προς τον επιχειρηματικό κόσμο, ότι οι επενδύσεις προϋποθέτουν προηγούμενη πολιτική λύση. Διαφορετικά οικοδομούνται σε κινούμενη άμμο.
    Ερώτηση:        Η υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας ήταν συμφέρουσα κίνηση για την Ελλάδα ή απλώς μετέθεσε αυτούσιο το πρόβλημα στο μέλλον;
    Απάντηση:      Η Ενδιάμεση Συμφωνία επεβλήθη από τους Αμερικανούς που την θεώρησαν αναγκαία μετά το ελληνικό εμπάργκο. Θεωρώ εξαρχής ότι η Ενδιάμεση ήταν αλυσιτελής και δεν έλυσε κανένα πρόβλημα.
    Ερώτηση:        Τελικά, μπορεί να υπάρξει μελλοντικά εδαφικός κίνδυνος για την Ελλάδα από την επεκτατική ιδεολογία των Σκοπίων ή εμείς συμπεριφερόμενοι συναισθηματικά είχαμε μεγεθύνει αδικαιολόγητα αυτό το ενδεχόμενο;
    Απάντηση:      Ο κίνδυνος κατά της Ελλάδος δεν προέρχεται από το αδύναμο κράτος των Σκοπίων αλλά εν δυνάμει από ισχυρές τρίτες δυνάμεις οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το κράτος για να προωθήσουν τις στρατηγικές θέσεις τους στον κρίσιμο γεωπολιτικό χώρο της Μακεδονίας.
    Ερώτηση:        Μπορεί στο μέλλον να αναπτυχθούν αληθινά φιλικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ή μήπως οι ιστορικές καταβολές του κράτους αυτού και οι επιρροές που θα δέχεται από άλλες χώρες το αποκλείουν;
    Απάντηση:      Είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να αναπτυχθούν προοδευτικά φιλικές σχέσεις πρώτον μεταξύ των δύο συνοίκων λαών και δεύτερον μεταξύ των κρατών. Τούτο, όμως, προϋποθέτει χρόνο και ωριμότητα. Δεν πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι τρεις γενεές Σλαβομακεδόνων, από το 1944 έως σήμερα, έχουν γαλουχηθεί με το επεκτατικό ιδεολόγημα του Μακεδονισμού, το οποίο μέχρι σήμερα δεν επιδέχεται εσωτερικό αντίλογο διότι νόμος αυτού του κράτους απαγορεύει σε οιονδήποτε άλλον, πλην του κράτους, την διαπραγμάτευση της ιστορίας, της αρχαιολογίας και των άλλων κρισίμων ζητημάτων στα οποία εδράζεται αυτό το ιδεολόγημα, άκρως επικίνδυνο πρωτίστως για το γειτονικό μας κράτος.  
    Ερώτηση:        Η πολυπληθής αλβανική μειονότητα, η οποία εδώ και χρόνια συγκυβερνά την ΠΓΔΜ, θα απειλήσει σοβαρά την ενότητα, δηλαδή την εδαφική ακεραιότητα και εν τέλει την ύπαρξη αυτής της χώρας ή θα δεχθεί να ζήσει παντοτινά εντός της ΠΓΔΜ διεκδικώντας απλώς καλύτερες συνθήκες;
    Απάντηση:      Οι Αλβανοί μέχρι το 2000 εθεωρούντο συνταγματικά μία απλή μειονότητα. Χρειάστηκε να εξεγερθούν ενόπλως και να επιβάλουν στους επικυρίαρχους Σλάβους τη Συμφωνία της Οχρίδος, βάσει της οποίας οι Αλβανοί αποτελούν συνιστώσα του κράτους αυτού, το οποίο είναι πολυεθνικό, πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό. Προς το παρόν οι Αλβανοί συγκυβερνούν. Μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου έχουν κερδίσει πολύ υψηλότερες θέσεις – κλειδιά. Ωστόσο, στον αλβανικό πληθυσμό και υποδορίως στα κόμματα που τον εκπροσωπούν, πρώτον αυξάνονται οι επιδιώξεις για τη δημιουργία μιας Συνομοσπονδίας Σλαβοαλβανών και δεύτερον πληθύνονται οι φωνές για μια Μεγάλη Αλβανία. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η μεγαλύτερη στον κόσμο αλβανική πόλη είναι η πρωτεύουσα Σκόπια, πολύ πολυπληθέστερη από την πρωτεύουσα της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου. Οι Αλβανοί κυριαρχούν στο δυτικό τμήμα του κράτους των Σκοπίων και χρησιμοποιούν δικαιωματικά την αλβανική σημαία και το τμήμα αυτό βρίσκεται σε ελεύθερη επικοινωνία και όσμωση προς Δυσμάς με την Αλβανία και προς Βορρά με το Κοσσυφοπέδιο. Τέλος, ο δείκτης γεννητικότητας του αλβανικού πληθυσμού είναι τρία προς ένα σε σχέση με αυτόν των Σλάβων. Σε διάστημα μιας γενιάς η δημογραφία θα έχει ανατρέψει τον εσωτερικό συσχετισμό δυνάμεων υπέρ της Αλβανίας. Γι’ αυτό έγραφα ευθύς εξαρχής από το 1990 ότι το κράτος των Σκοπίων με τα υφιστάμενα δεδομένα του είναι ληξιπρόθεσμο εκτός εάν εκσυγχρονιστεί και καταστεί ευρωπαϊκό.     
    Ερώτηση:        Η βουλγαρική εθνική συνείδηση και ιδεολογία, την οποία ασπάζεται ένα μέρος των κατοίκων της ΠΓΔΜ, υπάρχει περίπτωση να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στα πεπρωμένα του κράτους αυτού;
    Απάντηση:      Αυξάνονται οι πολίτες του κράτους των Σκοπίων οι οποίοι αυτοδηλώνονται Βούλγαροι και λαμβάνουν βουλγαρικά διαβατήρια και βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Τούτο προϋποθέτει δήλωση στο Υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας ότι είναι Βούλγαροι Μακεδόνες. Ανέκαθεν, τα τελευταία 2000 χρόνια Μακεδόνες ονομαζόταν οι κάτοικοι της Μακεδονίας και ο όρος δεν προσδιόριζε εθνότητα γι’ αυτό και αυτοπροσδιορίζονταν και κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνος ως Βούλγαροι Μακεδόνες, Αλβανοί Μακεδόνες, Έλληνες Μακεδόνες, Τούρκοι Μακεδόνες, Σέρβοι Μακεδόνες. Ο ίδιος ο Κεμάλ Ατατούρκ δήλωνε υπερήφανος ότι είναι Τούρκος Μακεδόνας. Η Βουλγαρία ασκεί ευφυή πολιτική έναντι των Σκοπίων προκειμένου να αφομοιώσει τον νεαρότερο πληθυσμό και να επαναφέρει τον γηραιότερο στην μητέρα Βουλγαρία. Επί παραδείγματι με επίσημες δηλώσεις η Βουλγαρία εξέφρασε την βαθιά της ικανοποίηση ότι στα φαραωνικά έργα της πρωτεύουσας Σκόπια έχουν τοποθετηθεί ανδριάντες επιφανών Βουλγάρων όπως ο Τσάρος Σαμουήλ, παλαιοί κομιτατζήδες κλπ και υπογράμμισε δημόσια ότι οι δύο λαοί συμμερίζονται «κοινή ιστορία και κοινή κληρονομιά».       
    Ερώτηση:        Ο επανασχεδιασμός του χάρτη της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων που έγινε τη δεκαετία του 1990 τελείωσε ή να περιμένουμε επιπλέον ανατροπές στα επόμενα χρόνια;
    Απάντηση:      Διόλου δεν έληξε ο αναδασμός. Όλα τελούν σε απόλυτη ρευστότητα και τίποτε δεν αποκλείει ριζικές ανατροπές. Επίκεντρο όλων των σχεδιασμών παραμένει φυσικά η Θεσσαλονίκη.
     Ερώτηση:       Σε ένα χρόνο κλείνουν εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Είναι δυνατό να σκιαγραφήσουμε το μέλλον της πόλης σε σχέση με το ρόλο του ελληνισμού στη βαλκανική ενδοχώρα; Πριν από είκοσι χρόνια αρεσκόμασταν να πιστεύουμε ότι η Θεσσαλονίκη θα εξελιχθεί σε μητρόπολη των Βαλκανίων. Ανταποκρίνεται και μπορεί να ανταποκριθεί στο μέλλον σε αυτό το ρόλο; Μήπως οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας έχουν επενδύσει με πολύ ρομαντισμό μεγάλες προσδοκίες στην πόλη αυτή, οι οποίες είναι ανώτερες των πραγματικών δυνατοτήτων της;
    Απάντηση:      Η Θεσσαλονίκη έχει προδοθεί από την ηγεσία της, τον εαυτό της και το μικροελλαδίτικο αθηναϊκό κράτος. Η επέτειος των 100 χρόνων και η μεγάλη εθνική κρίση είναι αφορμή αναστοχασμού των Θεσσαλονικέων για να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ μαίνεται η οικονομική κρίση βασικά οικονομικά μεγέθη της Θεσσαλονίκης όπως π.χ. η κίνηση στο λιμάνι, ο τουρισμός κ.α. αυξάνονται. Μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων έχει αναδειχθεί πλέον η Κωνσταντινούπολη. Οι Βόρειοι Έλληνες γνωρίζουν από την παράδοσή τους και συναισθάνονται ορθά ότι η Θεσσαλονίκη έχει αδιαφιλονίκητα στρατηγικά πλεονεκτήματα. Δυστυχώς, δεν είχε ούτε έχει ισχυρή, συνεκτική και ενοραματική τοπική ηγεσία. Δυστυχώς, επίσης, διάφοροι λιανοπωλητές του αγνού λαϊκού πατριωτικού αισθήματος έχουν διαχύσει ένα σύνδρομο εσωστρέφειας και φοβίας που ευτυχώς τελευταία συστέλλεται.
    Ερώτηση:        Ολοκληρώνοντας, δεδομένου ότι επί σειρά ετών έχετε υπηρετήσει και την τοπική αυτοδιοίκηση ως Πρόεδρος της κοινότητας Νυμφαίου, θα ήθελα την άποψή σας αναφορικά με την πρόσφατη διοικητική μεταρρύθμιση, γνωστή ως «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
    Απάντηση:      Ο «Καλλικράτης» είναι καταστροφικός και οι καταστροφικές συνέπειές του θα φανούν σταδιακά πολύ σύντομα. Εάν μελετήσει κανείς τον πελώριο νόμο θα διαπιστώσει τεράστια κενά κρίσιμης σημασίας, ναρκοθετήσεις και αντιφάσεις. Σχεδιάστηκε στο χαρτί με δογματισμό και φανατισμό από κλειστές ομάδες, εκτός ελληνικού κόσμου, γραβατωμένων με πτυχία. Δεν είναι τυχαίο ότι στα περιθώρια της πτώχευσης η Ελλάδα αδυνατεί να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά εκατομμύρια του ΕΣΠΑ επειδή απλούστατα η τοπική αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών αδυνατεί ακόμη να λειτουργήσει και συχνά στερείται αρμοδιοτήτων.  
    Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και Δημοσιογράφος κ. Νικόλαος Μέρτζος με τον εκδότη της εφημερίδας κ. Πλαγάκο
    Διαβάστε περισσότερα » »