Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

BINTEO - Έρευνα ΣΟΚ - Τα κινητά που... στάζουν αίμα

Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να έχουν αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε, αλλά στην κεντρική Αφρική, η μεγαλύτερη κληρονομιά τους είναι ο....
πόλεμος και η εξολόθρευση των υπό εξαφάνιση ζώων.

Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην κεντρική Αφρική σε έναν πόλεμο για την απόκτηση του κοβαλτίου, ένα ανθεκτικό στη θερμότητα ορυκτό μετάλλευμα που χρησιμοποιείται ευρέως στα κινητά τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά είδη.Το κοβάλτιο βρίσκεται στα τριών δισεκατομμυρίων ετών εδάφη της Rift Valley, μια περιοχή της Αφρικής. Από αυτά τα μεταλλεύματα εξάγεται το ταντάλιο το οποίο και χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυκνωτών τανταλίου, μικροσκοπικών ηλεκτρονικών στοιχείων που υπάρχουν στις ηλεκτρικές συσκευές. Το 80% των κοιτασμάτων αυτού του ορυκτού βρίσκονται στη Λαϊκή δημοκρατία του Κονγκό (DRC).

Αυτή η ορεινή περιοχή ζούγκλας είναι το πεδίο μάχης αυτού που έχει ονομαστεί ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος της Αφρικής, έναν πόλεμο του Κογκολέζικου στρατού ενάντια σε έξι γειτονικές χώρες και των πολυάριθμων οπλισμένων φατριών. Τα θύματα είναι κατά κύριο λόγο πολίτες. Ο λιμός και οι διάφορες ασθένειες έχουν σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, ενώ λόγω του πολέμου δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους. Συχνά αναφερόμενος ως απλά ένας εθνικός πόλεμος, η σύγκρουση είναι στην ουσία μια μάχη για την κατοχή των φυσικών πόρων που επιδιώκονται από τα ξένα κεφάλαια, των διαμαντιών, του κασσίτερου, του χαλκού, του χρυσού και προ πάντων του κοβαλτίου.

Ο πόλεμος άρχισε το 1998 όταν οι κογκολέζικες επαναστατικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Ρουάντας και της Ουγκάντας, κατέλαβαν το ανατολικό Κονγκό και κινήθηκαν προς τις στρατηγικές περιοχές μεταλλείας, επιτιθέμενοι στους πληθυσμούς αυτών. Ο στρατός της Ρουάντα έκανε σύντομα τζίρο πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως από το εμπόριο κοβαλτίου.

Ακόμη και σήμερα, ο πόλεμος συνεχίζεται παρά τη συμφωνία ειρήνης που υπογράφτηκε το καλοκαίρι του 2002. Συμφωνία η οποία και υπογράφτηκε έπειτα από τη δολοφονία του προέδρου του Κονγκό Laurent Kabila, τον Ιανουάριο του 2001, και μετά από πίεση που ασκήθηκε από τη Νότια Αφρική. Αλλά ενώ τα ξένα στρατεύματα έχουν επίσημα αποσυρθεί από το Κονγκό, οι εσωτερικές φατρίες παραμένουν στον πόλεμο.

Εξορύσσοντας τον μαύρο χρυσό

Το κοβάλτιο έχει μετασχηματίσει την οικονομία του Κονγκό. Οι αγρότες που μετατοπίζονται από τα εδάφη τους δεν έχουν άλλη επιλογή εκτός από το να συμμετέχουν στις “ταξιαρχίες” εξαγωγής κοβαλτίου. Η διαδικασία είναι όμοια με τη εξόρυξη χρυσού. Το κοβάλτιο βρίσκεται σκάβοντας κοιλώματα στις κοίτες των ποταμών, με τους εργάτες να ξύνουν τις βρωμιές για να βρουν το μετάλλευμα. Διάφορες εκθέσεις έχουν γίνει για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που δουλεύουν στα κατειλημμένα από τις επαναστατικές δυνάμεις ορυχεία, καθώς και για την πορνεία, που έχει πολλαπλασιαστεί.

Κατ' εκτίμηση δύο εκατομμύρια άνθρωποι στο Κονγκό είναι φορείς του ιού του AIDS. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά αναγκάζονται να οδηγηθούν στην εργασία σε μεταλλεία, τον πόλεμο και την πορνεία, ειδάλλως απειλούνται με βασανιστήρια, βιασμούς ή δολοφονίες.

Το κοβάλτιο καταλήγει από τα ορυχεία σε ειδικά ανταλλακτήρια που ελέγχονται και φορολογούνται από τους αντάρτες. Οι ξένοι έμποροι αγοράζουν έπειτα το μετάλλευμα και το στέλνουν στο εξωτερικό, συνήθως μέσω της Ρουάντα. Όλη η ποσότητα αγοράζεται από τρεις εταιρίες: Cabot (Αμερικάνικη), HC Starc(Γερμανική) και Nigncxia (Κινέζικη) που είναι και οι μόνες εταιρίες με την ικανότητα να μετατρέπουν το κοβάλτιο σε σκόνη τανταλίου. Η σκόνη αυτή πωλείται έπειτα στη Nokia, τη Motorola, την Compaq, τη Sony και άλλους κατασκευαστές για χρήση στα κινητά τηλέφωνα καθώς και άλλα προϊόντα.

Τον Δεκέμβριο του 2004, ο πρώην πρόεδρος της Cabot, Sam Bodman διορίστηκε γραμματέας του υπουργείου ενέργειας. Υπό την προεδρία του Bodman, από το 1987 έως το 2000, η Cabot ήταν μια από τις μεγαλύτερες ρυπογόνες εταιρίες της αμερικής εκπέμποντας 60.000 τόνους αερομεταφερόμενων τοξικών εκπομπών ετησίως.

Οικολογικά αποτελέσματα του πολέμου

Η κύρια περιοχή μεταλλείας του κοβαλτίου μέσα στο Κονγκό περιέχει το εθνικό πάρκο Kahuzi Biega (KBNP), όπου ζει ένα σπάνιο είδος γορίλα προς εξαφάνιση. Η αποψίλωση του πάρκου λόγω της εξόρυξης μετάλλων έχει καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος του βιότοπου του γορίλλα αλλά και έχει οδηγήσει τον τοπικό πληθυσμό να εμπορεύεται το κρέας των ζώων αυτών με τους εργάτες και το στρατό από τα λατομία. Ο πληθυσμός των γορίλλων του KBNP μαζί με τον πληθυσμό στα παρακείμενα δάση Kasese, αντιπροσώπευσε το 86% του συνολικού πληθυσμού αυτού του είδους, πριν από τον εμφύλιο πόλεμο.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύεται από το “Dian Fossey Gorilla Fund and the Born Free Foundation” τον Μαΐου του 2001, ο πληθυσμός των γορίλλων του KBNP έχει πέσει κατακόρυφα από 8.000 ζώα το 1991 σε λιγότερο από 1.000 το έτος 2000, μια μείωση 85% σε μόνο 9 έτη. Η έκθεση συνεχίζει:

Οι ενδείξεις είναι ότι η βιοποικιλότητα της περιοχής Kahuzi-Biega έχει επικίνδυνα, αν όχι αδιόρθωτα, καταστραφεί;. Αν συνεχίσουν οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις να αποτρέπουν την αποτελεσματική και έγκαιρη δράση, ο κόσμος θα έχει γίνει θεατής του πρώτου μεγάλου πιθήκου που οδηγείται στην στην εξαφάνιση, θύμα του πολέμου, της ανθρώπινης πλεονεξίας και της υψηλής τεχνολογίας.

Δημιουργώντας μια σύνδεση

Όλως τυχαίως δεν είναι περίεργο που αυτές οι πληροφορίες δεν περιλαμβάνονται στο εγχειρίδιο χρήσης του κινητού σας τηλεφώνου.

Ίσως στα κινητά τηλέφωνα πρέπει να κολληθούν αυτοκόλλητες ετικέτες που να λένε: Προσοχή! Αυτή η συσκευή δημιουργήθηκε με πρώτες ύλες από την κεντρική Αφρική. Τα υλικά αυτά που είναι σπάνια και μη ανακυκλώσιμα πωλήθηκαν για να χρηματοδοτήσουν έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο και έχουν σχεδόν προκαλέσει την εξαφάνιση ενός απειλούμενου είδους. Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ των συσκευών που κάνουν τις ζωές τους περισσότερο; άνετες; και την τρομακτική πραγματικότητα της βίας, της αναταραχής και της καταστροφής που μολύνουν τον κόσμο μας.

Θέλεις καινούριο κινητό τηλέφωνο; Δες πρώτα το βίντεο ...oparlapipas
Διαβάστε περισσότερα » »

Νεκρές 2 αρκουδές στα Γρεβενά – Μαμά και μωρό νεκρές από φόλες… (Σκληρές φωτογραφίες)


http://1.bp.blogspot.com/-KyAeBXwKP-E/UVRX8HA_FDI/AAAAAAABy7Y/BePdO62XPJM/s1600/P3284454.JPGΝεκρές 2 αρκουδές στα Γρεβενά – Μαμά και μωρό νεκρές από φόλες. Δείτε φωτογραφίες…http://1.bp.blogspot.com/-u5vOuAVJv5I/UVRYJQqebGI/AAAAAAABy8Q/4AyE-4tBJrM/s1600/P3284464.JPG
http://1.bp.blogspot.com/-rytQtc8Io3I/UVRYJv_LlzI/AAAAAAABy8Y/H5sFC6lYdTQ/s1600/P3284465.JPG
http://3.bp.blogspot.com/-2YoeTxzU1eA/UVRYONVZ1UI/AAAAAAABy8w/FIdCeZ_XwhU/s1600/P3284468.JPG
http://4.bp.blogspot.com/-jK9ictDcaHQ/UVRYLfSx2kI/AAAAAAABy8g/-bbJAE-M-A0/s1600/P3284466.JPG
http://3.bp.blogspot.com/--utExqjcFL4/UVRYQLR4k_I/AAAAAAABy84/W_vF8CHnqts/s1600/P3284469.JPG
http://4.bp.blogspot.com/-G-7lrN0aV08/UVRYNlfubQI/AAAAAAABy8o/tsy4GBReltA/s1600/P3284467.JPG
Το μωρό:
http://2.bp.blogspot.com/-L44uezjTDnY/UVRYQz6l37I/AAAAAAABy9A/KOBxLmEjNyw/s1600/P3284470.JPG
http://1.bp.blogspot.com/-RakkXrXsgVY/UVRX2b2yfQI/AAAAAAABy6w/1P61hP65IcA/s1600/P3284449.JPG
http://3.bp.blogspot.com/-YQPtDL9_EkE/UVRX1Hz-k6I/AAAAAAABy60/9mTW274mkEc/s1600/P3284450.JPG
http://1.bp.blogspot.com/-N4713UgXqn8/UVRX3I7WlFI/AAAAAAABy7A/PWvpZ89INL0/s1600/P3284451.JPG
http://2.bp.blogspot.com/-hCQUn5Hdaz0/UVRX5jw7xqI/AAAAAAABy7I/A9WsTKmNv74/s1600/P3284452.JPG
http://2.bp.blogspot.com/-oEQMlCelJJg/UVRX7LUQnfI/AAAAAAABy7Q/y5pLmIhxe0k/s1600/P3284453.JPG
Διαβάστε περισσότερα » »

Υπόθεση τοκογλυφίας: Ελεύθερος ο πρώην υπουργός Γ. Ανθόπουλος

Με χρηματική εγγύηση αφέθηκε ελεύθερος ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ανθόπουλος. Επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Κατηγορήθηκε για συνέργεια σε τοκολυφία
Ελεύθερος, με την επιβολή υψηλής χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ και απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή που διερευνά υποθέσεις διαφθοράς προσώπων που άσκησαν δημόσια διοίκηση από θέση εξουσίας, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και επί σειρά ετών βουλευτής Σερρών Γιάννης Ανθόπουλος.
Ο πρώην υφυπουργός εμπλέκεται σε υπόθεση τοκογλυφίας και κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην τοκογλυφία σε βάρος ιδιοκτήτριας εταιρείας Καπνεμπορίου με έδρα την Καβάλα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Ανθόπουλος ενεπλάκη στην υπόθεση ως δικηγόρος, αλλά και ως πρόσωπο που κατείχε δημόσια θέση.
Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί και στην οποία περιλαμβάνονται άλλοι δέκα κατηγορούμενοι μέλη διοικήσεων εμπλεκόμενων εταιρειών, ως φυσικοί αυτουργοί σε τοκογλυφία, αφορά την επίμαχη εταιρία Καπνεμπορίου, η ιδιοκτήτρια της οποίας φέρεται να απευθύνθηκε στον κ. Ανθόπουλο, καθώς είχε πρόβλημα ρευστότητας και αντιμετώπιζε δυσκολία χρηματοδότησης. Ο πρώην υπουργός, κατά το κατηγορητήριο, φέρεται να υποσχέθηκε βοήθεια και εμφανίζεται να μεσολαβεί σε 7 συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005.
Έτσι, η εταιρεία εμφανίζεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονται πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς. Βάσει των στοιχείων του ανακριτή διαχειρίστρια της μονοπρόσωπης εμφανίζεται η ανήλικη κόρη της ιδιοκτήτριας της εταιρείας από την Καβάλα.
Το σκεπτικό της απόφασης
Κατά το κατηγορητήριο το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για τον κ. Ανθόπουλο και συνολικά προσδιορίζεται σε ποσό που αγγίζει τα 1.757.800 ευρώ, ενώ βάσει πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκε οι εν λόγω πωλήσεις φέρονται να ήταν εικονικές.
Ο ανακριτής διαθέτει στοιχεία από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του κατηγορούμενου και των οικείων του, από τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτουν εμβάσματα τουλάχιστον 700.000 ευρώ σε λογαριασμούς του πρώην πολιτικού και της συζύγου του.
Ο πρώην υφυπουργός αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται και φέρεται να υποστηρίζει ότι τα επίμαχα χρήματα αποτελούσαν δάνειο που του χορήγησε η ιδιοκτήτρια της εταιρείας Καπνών, γιατί ήθελε να φτιάξει σπίτι στη Βούλα.
Ωστόσο, κατά την δικογραφία, ο κατηγορούμενος από το 2005 ως σήμερα δεν εμφανίζει επιστροφή καμίας δόσης από τα χρήματα και επιπλέον -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν προσκόμισε στη Δικαιοσύνη κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τα περί δανεισμού.
Η εμπλεκόμενη επιχειρηματίας, με την οποία ο πρώην υπουργός βρίσκεται σε αστική αντιδικία από το 2007, και η κόρη της κατηγορούνται για απάτη μετά από μήνυση της εταιρείας που εμφανιζόταν να αγοράζει ακατέργαστο καπνό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Διακόπτονται οι συντάξεις όσων δεν έχουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

Τι συνέβη με τις συντάξεις όσων δεν διέθεταν ταυτόχρονα Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης
Ξεκίνησε από την Πέμπτη η διακοπή των συντάξεων, όσων συνταξιούχων δεν διέθεταν ταυτόχρονα Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) με την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, στους περίπου 1.200.000 συνταξιούχους τους ΙΚΑ, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για αύριο 29 Μαρτίου.
Η εφαρμογή του μέτρου για τους συνταξιούχους του Οργανισμού Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, (ΟΓΑ) θα γίνει ταυτόχρονα με την πληρωμή των συντάξεων την ερχόμενη Τετάρτη 3 Απριλίου.
Συνολικά αναμένεται να διακοπούν 15.882 συντάξεις, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε), είχαν εντοπισθεί να μη διαθέτουν ταυτόχρονα ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.
Η σχετική υπουργική απόφαση προέβλεπε την αναστολή των συντάξεων αυτών από τις 29/3/2013, όμως υπήρξαν τροποποιήσεις στον προγραμματισμό πληρωμών των Ταμείων που οφείλονται στον εορτασμό του Πάσχα των χριστιανών καθολικών και την υπολειτουργία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, αύριο Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα.
Με την καταβολή των συντάξεων Μαΐου, από τις 29 Απριλίου, αναμένεται να ανασταλεί η σύνταξη για 328.675 συνταξιούχους, που σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία δεν διαθέτουν έναν από τους δυο αριθμούς. Οι 176.364 συνταξιούχοι δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ και οι 152.311 ΑΦΜ.
Όσοι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, δεν εισπράξουν σήμερα τη σύνταξή τους, μπορούν από την Παρασκευή 29/3/2013 και μετά, να εισπράξουν αυθημερόν προκαταβολή της σύνταξης από το Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας τους, εφ' όσον προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τα οποία είναι:
1. Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας όπου θα αναγράφεται ο ΑΦΜ ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ από την αρμόδια ΔΟΥ.
2. Βεβαίωση απόδοσης ΑΜΚΑ (από τα γραφεία ΑΜΚΑ των αρμοδίων υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ΚΕΠ) ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο που αναφέρει τον ΑΜΚΑ (π.χ. βιβλιάριο υγείας)
Η αυτοπρόσωπη παρουσία θα πιστοποιείται με ταυτότητα ή διαβατήριο και σε αντίθετη περίπτωση με εξουσιοδότηση.
Από την ερχόμενη Δευτέρα, θα τεθεί σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (www.ika.gr) ειδική εφαρμογή, στην οποία με την καταχώρηση του Αριθμού Μητρώου (ΑΜΑ), θα γνωστοποιείται στον συνταξιούχο ποιο στοιχείο πρέπει να πιστοποιηθεί. Οι συνταξιούχοι που θα διαπιστώσουν πρόβλημα, μπορούν έως την Παρασκευή 5 Απριλίου να έχουν καταθέσει τα σχετικά δικαιολογητικά και να αποφύγουν την αναστολή της σύνταξης του Μαΐου.
Αντίστοιχα οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ θα πρέπει να απευθύνονται στα κατά τόπους γραφεία και τους ανταποκριτές των οργανισμών.
Σε σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη Τρίτη υπό τον υπουργό Εργασίας για το θέμα, αποφασίστηκε, ώστε το κάθε Ταμείο ξεχωριστά να ειδοποιήσει εγκαίρως τους ασφαλισμένους του που παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα, ώστε να αποφευχθεί η προσωρινή αναστολή των συντάξεων.
Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου, όσοι έχουν πρόβλημα θα πρέπει να αναμένουν σχετική επιστολή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έως τα μέσα Απριλίου οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης.
Στην επιστολή, θα αναφέρονται τα στοιχεία που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι συνταξιούχοι και η υπηρεσία στην οποία θα πρέπει να κατατεθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Μιχάλης Παπαδόπουλος και Πάρις Κουκουλόπουλος ψήφισαν – εμμέσως – την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Αν και όλο το προηγούμενο διάστημα, δήλωναν διαρκώς την αντίθεσή τους στην κατάργηση του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, οι βουλευτές Μιχάλης Παπαδόπουλος και Πάρις Κουκουλόπουλος με τη σημερινή τους ψήφο στην ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, για την τροπολογία με γενικό αριθμό 328 και ειδικό αριθμό 108, που αφορά την εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά», έβαλαν εμμέσως την “υπογραφή” τους στην  κατάργηση του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας.
Όπως φάνηκε, γι’ ακόμη μια φορά, οι πράξεις  είναι εκείνες που μετρούν …και όχι  τα λόγια και οι υποσχέσεις.

kozan.gr


Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΗΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΥΡΑΜΙΔΩΝ!!![ΒΙΝΤΕΟ]

Απόσπασμα από την εκπομπή της  ΕΤ3 “Αληθινά σενάρια”,όπου οι κάτοικοι και φορείς αποκαλύπτουν πως απαγορεύτηκε επίσημα και δια νόμου(!!) η χρονολόγηση της πυραμίδας του Ελληνικού,καθώς και η ενασχόλησή τους με το θέμα!!
Δείτε το βίντεο ...Πηγή
aorata-gegonota
Διαβάστε περισσότερα » »

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ Η ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΚΡΙ»


Εκδήλωση τέχνης και πολιτισμού με τίτλο «Διαδρομές του Χρώματος στο Γκρι» διοργάνωσε στην Πτολεμαϊδα η Ελληνική Γραμματεία των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις Παντελίδη, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Εορδαίας.
Την εκδήλωση λάμπρυνε με την παρουσία του ο καταξιωμένος και βραβευμένος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, στέλνοντας τα δικά του επίκαιρα μηνύματα.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επιλογή της Πτολεμαϊδας για τη μεγάλη αυτή διοργάνωση, που αναδεικνύει και τα σημαντικά ιστορικά παλαιοντολογικά ευρήματα της Εορδαίας.
Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος έκανε λόγο για ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, συγχαίροντας τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες.
Στην εξαιρετική προσωπικότητα του Γιάννη Σμαραγδή που φιλοξένησε η Πτολεμαϊδα αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΚΟΙΠΠΑΠ Πίστη Κρυσταλλίδου.
Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Γιώργος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση.
Από τους πρωτεργάτες της διοργάνωσης ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Π.Ε. Κοζάνης Ιάκωβος Παντελίδης χαρακτήρισε το γεγονός δείγμα πολιτισμού.
Στην εκδήλωση συμμετείχε η καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ Ευαγγελία Τσουκαλά, προβάλλοντας την παλαιοντολογία σε συνδυασμό με την τέχνη.
Την παρουσίαση των παλαιοντολογικών ευρημάτων της περιοχής έκανε η ζωγράφος με εξειδίκευση στα παλαιοντολογικά ευρήματα Δήμητρα Λαμπρέτσα, μεταφέροντας τους παρισταμένους στο μυθικό κόσμο των ζώων.
Το ενδιαφέρον των προσκεκλημένων προκάλεσε η έκθεση ζωγραφικής με έργα αξιόλογων καλλιτεχνών, ενώ μήνυμα ελπίδας επεδίωξαν να στείλουν οι μαθητές της σχολής εικαστικών τεχνών Φλώρινας, σύμφωνα με το νεαρό Κώστα Γκράτσα.
Με τις «διαδρομές του χρώματος στο γκρι» επιδιώκουμε να δώσουμε φως στο τούνελ στην περιοχή σας τόνισαν με έμφαση η αρχαιολόγος-επικοινωνιολόγος Βίκυ Μπαφατάκη και η καθηγήτρια συντονίστρια Ελλάδας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca Φωτεινή Βρύνα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αποκέντρωση με στόχο να γνωρίσει η περιφέρεια τις νέες μορφές πολιτισμού και τέχνης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κινηματογραφική τριλογία του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή και την προβολή εμβληματικών προσωπικοτήτων.
Διαβάστε περισσότερα » »

Κατώτατοι μισθοί 3 ταχυτήτων στην ΕΕ. Από 132 έως 1.801 ευρώ

Κατώτατοι μισθοί 3 ταχυτήτων στην ΕΕ. Από 132 έως 1.801 ευρώΑν αναλογιστεί κανείς ότι ο κατώτατος μεικτός μισθός στη Λετονία διαμορφώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε 132 ευρώ, τότε θα πρέπει να θεωρούμε τα 586 ευρώ της Ελλάδας ως "βασιλική" αμοιβή;
Σύμφωνα με τα στοιχείατης Eurostat για τους κατώτατους μηνιαίους μισθούς, προκύπτει ότι μιλάμε για μια Ευρώπη τριών ταχυτήτων η οποία, δεν φαίνεται ότι μπορεί να συνεχίσει έτσι, μετά μάλιστα και τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο.


Στο Λουξεμβούργο είναι στα 1.801 ευρώ, στη Λετονία 132 ευρώ. Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του πίνακα.
Ιδού ο πίνακας (οι μισθοί είναι μεικτοί και καταγράφηκαν το α' εξάμηνο 2012):
Λετονία 132
Βουλγαρία 138
Ρουμανία 162
Λιθουανία 286
Εσθονία 290
Ουγγαρία 296
Τσεχία 310
Σλοβακία 327
Πολωνία 336
Πορτογαλία 556
Ελλάδα 586
Μάλτα 680
Ισπανία 748
Φινλανδία 763
Βρετανία 1.202
Γαλλία 1.398
Βέλγιο 1.444
Ολλανδία 1.447
Ιρλανδία 1.462
Λουξεμβούργο 1.801

fpress.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Έλληνες επιστήμονες σχεδίασαν κυματοθραύστη ο οποίος δαμάζει την ενέργεια της θάλασσας

Έλληνες επιστήμονες σχεδίασαν κυματοθραύστη ο οποίος δαμάζει την ενέργεια της θάλασσαςΕλληνες επιστήμονες σχεδίασαν κυματοθραύστη ο οποίος δαμάζει την ενέργεια της θάλασσας και πιστεύουν ότι τα ελληνικά νησιά μπορούν να καλύψουν άμεσα τις ενεργειακές τους ανάγκες από τα κύματα.
Οδηγός για την παραγωγή της ενέργειας από τα θαλάσσια κύματα είναι το πρόγραμμα Pelamis που υλοποιείται ανοιχτά της Πορτογαλίας από την σκωτσέζικη εταιρεία Ocean Power Delivery. Οι σπονδυλωτές κατασκευές (εικόνα) που έχουν εγκαταστήσει εκεί αντλούν την ενέργεια των κυμάτων και μεταφέρουν την πίεση σε γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι γεννήτριες παράγουν 2.250 κιλοβάτ και η ενέργεια αυτή είναι ικανή να ικανοποιήσει τις ανάγκες 2.000 ανθρώπων. Το πείραμα της Πορτογαλίας στοίχισε 8 εκατ. ευρώ, όμως δεν έχει καταστεί λειτουργικό μέχρι σήμερα.
Ο μηχανολόγος μηχανικός από τη Θεσσαλονίκη Βασίλης Κουμπάκης, μιλώντας στα «Νέα» αναφέρει ότι η δική του πρόταση είναι απλή και βασίζεται στην κατασκευή ενεργειακών κυματοθραυστών στα λιμάνια των νησιών μας. Ειδικοί, μηχανικοί κυματοθραύστες θα δεσμεύουν την ενέργεια των κυμάτων και θα τη μετατρέπουν σε μηχανική ενέργεια ώστε να θέτουν σε κίνηση τον στρόβιλο γεννήτριας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κ. Κουμπάκης έχει πιστοποιήσει την μηχανική πατέντα και θα την παρουσιάσει σήμερα σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο οργανώνει το σώμα καθηγητών ΑΕΙ Βόρειας Ελλάδας.

πηγή: iefimerida
goodstory
Διαβάστε περισσότερα » »

Ελληνίδα επιστήμονας της χρονιάς στο Λονδίνο

Ελληνίδα επιστήμονας της χρονιάς στο ΛονδίνοΣυνέχεια στις διακρίσεις των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό ήρθε να δώσει η Ελένη Αντωνιάδου, καθώς αναδείχθηκε Γυναίκα της Χρονιάς στην ετήσια εκδήλωση 2013 FDM Everywoman In Technology Awards στο Λονδίνο.
Η Ελληνίδα επιστήμονας δημιούργησε μια τεχνητή τραχεία, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε ασθενή που έπασχε από καρκίνο και μάλιστα είχε επιτυχή αποτελέσματα. Αυτό ήταν το πρώτο πλήρως λειτουργικό τεχνητό όργανο που μεταμοσχεύθηκε σε ασθενή και αυτό το επίτευγμα ήταν αρκετό για να χαρίσει στην Ελένη Αντωνιάδου αυτή τη σημαντική διάκριση.
Η 25χρονη επιστήμονας είναι επικεφαλής του οργανισμού Μεταμοσχεύσεις χωρίς Δότες, ενώ μεταξύ άλλων ασχολείται με τη βιοτεχνολογία και την αναγεννητική ιατρική. Παράλληλα, το 2012 επιλέχθηκε να είναι ένα από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας της Διεύθυνσης Βιοτεχνολογίας στο εργαστήριο της NASA.
Η ίδια αποτελεί μια από τις καλύτερες διαφημίσεις για τη χώρα μας και μάλιστα προσπαθεί να την προβάλει σε κάθε ευκαιρία που της δίνεται. «Είχα την ευτυχία να γεννηθώ στη χώρα του φωτός, την Ελλάδα, εκεί που η φιλοσοφία, η τέχνη και η λογοτεχνία αναπτύχθηκαν και αποτέλεσαν τη βάση των σύγχρονων επιστημών», λέει η 25χρονη Ελένη Αντωνιάδου.

πηγή: protothema 
goodstory
Διαβάστε περισσότερα » »

Πάνοπλη η Εορδαϊκή Δύναμη στην Αθήνα

 Η Εορδαϊκή Δύναμη Πτολεμαΐδας κατεβαίνει πάνοπλη στην Αθήνα για να διεκδικήσει -αλλά και να αποσπάσει νέες διακρίσεις- στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα νέων tae kwon do που θα διεξαχθεί στις 30-31 Μαρτίου στην Αγ. Βαρβάρα και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο «Νίκης 2ου Λυκείου».
Στην αποστολή θα συμμετέχουν η Τριταθλήτρια κόσμου Γραμματικούλα Χρηστίδου, η Ειρήνη Μπουράκη, η Ειρήνη Γκανίδου και ο Ελευθέριος Τσιάρδας και ο προπονητής Χρήστος Χρηστίδης.
Η ομάδα δηλώνει  έτοιμη να προσθέσει και άλλους τίτλους στην τροπαιοθήκη της.
Ωστόσο σε αυτό το σημείο να τονιστεί πως τα έξοδα διαμονής των αθλητών και του προπονητή θα τα αναλάβει ο φορέας πρόληψης ηλεκτρονικού εθισμού ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ στο πλαίσιο συνεργασίας που υπάρχει με την Εορδαϊκή Δύναμη. 
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Νομιμοποίηση με 300 ευρώ των αυθαίρετων στάβλων

Με σχέδιο νόμου που αφορά την διαδικασία απλοποίησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων προβλέπεται...
σύμφωνα με πληροφορίες η νομιμοποίηση των αυθαίρετων εγκαταστάσεων που θα γίνεται με μια απλή αίτηση του ίδιου του κτηνοτρόφου και ένα παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους περίπου 300 ευρώ.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει ακόμη να καταθέσει ένα αντίγραφο της Ενιαίας Ενίσχυσης που έπαιρνε, το οποίο θα αποδεικνύει ότι πρόκειται για παλαιό κτίσμα και μία τεχνική έκθεση μηχανικού που θα πιστοποιεί ότι ο χώρος δεν ξεπερνά τα 35 τ.μ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί από το ΥΠΕΚΑ προς διαβούλευση εντός της εβδομάδας.
 
 ksipnistere
Διαβάστε περισσότερα » »

Σαντορίνη, ο πρώτος ευρωπαϊκός προορισμός

Μπορεί το Μπελίζ ή συγκεκριμένη περιοχή της Αυστραλίας να ναι πρώτα στις προτιμήσεις, αλλά η Σαντορίνη είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός προορισμός
Το ευρωπαϊκό νησί με την υψηλότερη βαθμολογία που περιλαμβάνεται στον κατάλογο είναι η Σαντορίνη. Οι παραλίες της με μαύρη ηφαιστειακή άμμο, τα βαμμένα με λευκό ασβεστόχρωμα σπίτια της και την εκπληκτική της θέα στην θάλασσα και το ηφαίστειο κέρδισαν τους πολίτες του κόσμου.
Η Σαντορίνη είναι επίσης πρώτη σε μια ξεχωριστή λίστα με τα 10 καλύτερα ευρωπαϊκά νησιά όπου και άλλα ελληνικά νησιά, όπως η Κεφαλλονιά, η Νάξος, και η Ζάκυνθος, κατέλαβαν σημαντικές θέσεις.
Όσο για το ποιοι προορισμοί είναι στην κορυφή, το μεγαλύτερο νησί του Μπελίζ, το Αμπέργκρις Κέι, ένας δημοφιλής προορισμός για τους αυτοδύτες, βρίσκεται στην πρώτη θέση λίστας των 10 καλύτερων νησιών του κόσμου στην έρευνα για τους ταξιδιώτες η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Η δυτική χώρα της Καραϊβικής, η οποία διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο στον κόσμο μετά το Γκρέιτ Μπάριερ Ριφ της Αυστραλίας, "νίκησε" έναν άλλο προορισμό της Καραϊβικής, το Σεν Τζον στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους, και βρέθηκε στην κορυφή του καταλόγου που καταρτίζει ο όμιλος TripAdvisor.
Την τρίτη θέση εξασφάλισε το νησί Μπόρα-Μπόρα της Γαλλικής Πολυνησίας στον Ειρηνικό Ωκεανό που περιβάλλεται από μια λιμνοθάλασσα και έναν ύφαλο και είναι δημοφιλές για τα ξενοδοχεία του με τα μπανγκαλόου που στηρίζονται σε πασσάλους πάνω από τη θάλασσα.
"Το Αμπέργκρις Κέι διαθέτει εκατοντάδες εντυπωσιακά σπήλαια από ασβεστόλιθο, ελισσόμενους καταρράκτες, και τροπικά δάση", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της TripAdvisor Έμμα Σο.
Η λίστα του TripAdvisor για τα καλύτερα νησιά του κόσμου βασίστηκε σε εκατομμύρια κριτικές και βαθμολογίες από διεθνείς τουρίστες στην ιστοσελίδα του για τα ταξίδια το περασμένο έτος.
Ακολουθούν οι κατάλογοι του TripAdvisor με τα κορυφαία νησιά:
Στον κόσμο
1. Αμπεργκρις Κέι-Μπελίζ
2. Σεντ Τζον-Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι-Καραϊβική
3. Μπόρα Μπόρα-Γαλλική Πολυνησία
4. Νησί Σαν Χουάν-Ηνωμένες Πολιτείες
5. Σαντορίνη-Ελλάδα
6. Ίλα Μουχέρες-Μεξικό
7. Μοορέα-Γαλλική Πολυνησία
8. Κο Τάο-Ταϊλάνδη
9. Νήσος του Πάσχα-Χιλή
10. Nόζι Μπε-Μαδαγασκάρη
Στην Ευρώπη
1. Σαντορίνη-Ελλάδα
2. Κεφαλονιά-Ελλάδα
3. Νήσος Κάπρι-Ιταλία
4. Νάξος-Ελλάδα
5 Μεϊνλαντ, Νησιά Όρκνεϊ-Σκωτία
6. Νήσος Γκόζο-Μάλτα
7. Ζάκυνθος-Ελλάδα
8. Τζέρσεϊ, Τσάνελ Αιλαντς-Βρετανία
9. Άιλ οφ Σκάι-Σκωτία
10. Φουερτεβεντούρα-Κανάρια Νησιά

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

ΝΕΑ ΝΤΙΡΕΚΤΙΒΑ ΕΕ: ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

katathesis-trapezesΑφού πρώτα ...έσφαξαν ολόκληρη την Κύπρο, τώρα το μοντέλο θα το εφαρμόσουν και σε άλλους! Με πρώτη την Ελλάδα!
Οι βρωμογερμανοί θα αναγκάσουν τους Έλληνες να κάνουν ό,τι και οι πρόγονοί μας: να κρύβουν τα λεφτά τους βαθιά στη γή!

Οι εγκληματίες της διεθνούς τοκογλυφίας μαζί με τους νεοναζιστές Μέρκελ-Σόϊμπλε, αφού κατακρεούργησαν τις καταθέσεις ατις τράπεζες της Κύπρου, τώρα αποφασίζουν ότι οι καταθέτες θα συμμετέχουν στα χρέη των Τραπεζών. Ό,τι ακριβώς έχουν ξεκινήσει να κάνουν στην Ελλάδα  οι δοσίλογες κυβερνήσεις οι οποίες μαζί με τον Προβόπουλο, φρόντισαν να χρεώσουν τα δάνεια των Τραπεζών στους πολίτες. Αυτό κάνουν τώρα και στην ΕΕ!
 
Παίρνεις ένα δάνειο από την Τράπεζα; Το δάνειο το χρωστάς εσύ και θα το πληρώσεις με όλους του τόκους και τα πανωτόκια στην Τράπεζα. Χρωστάει η Τράπεζα που πήρε ένα κάρο δάνεια; Τα χρέη της Τράπεζας θα τα πληρώσεις πάλι εσύ! Είδες τι ωραία λογική; Ούτε ο καραγκιόζης το είχε σκεφτεί.
 
Τραπεζίτες και πολιτικοί, γκάνγκστερς όλοι, όπως είπε και ο Τσίπρας,  βλέπουν  ότι στο μέλλον τα κράτη θα μεταθέτουν τα χρέη των Τραπεζών στους μετόχους και στους πελάτες τους!!!
 
Με άλλα λόγια, οι καταθέτες παύουν να αντιμετωπίζονται ως ασφαλισμένοι αποταμιευτές, αλλά αναγνωρίζονται ως επενδυτές που αναλαμβάνουν ρίσκο και φέρουν ακέραια την ευθύνη των επιλογών τους.
Απλά πράγματα!!!!


ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΩΜΟΤΡΑΠΕΖΕΣ!
Οι βρωμογερμανοί θα αναγκάσουν τους Έλληνες να κάνουν ό,τι και οι πρόγονοί μας: να κρύβουν τα λεφτά τους βαθιά στη γή! 

 http://indobserver.blogspot.gr/
eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »

Εορδαία: 150 οικογένειες εξυπηρετήθηκαν από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου

Λύση στα προβλήματα 150 αναξιοπαθούντων οικογενειών έδωσαν μέχρι σήμερα τα γραφεία της κοινωνικής υπηρεσίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης του δήμου Εορδαίας που λειτουργούν στο κτίριο της πρώην Σχολής εκπαίδευσης Δημοτικής Αστυνομίας Πτολεμαίδας και υποστηρίζουν πέντε συνολικά κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι. Έργο τους οι επιτόπιες επισκέψεις και η καταγραφή των περιστατικών ευπαθών ομάδων του πληθυσμού ώστε στη συνέχεια και σε συνεργασία με άλλες κοινωνικές δομές να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που επέφερε η οικονομική κρίση. Στις δράσεις μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται η διάθεση τροφίμων σε άπορες οικογένειες έν όψει του Πάσχα ενώ σε συνεργασία με τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα υλοποιηθεί πρόγραμμα σίτισης μαθητών. Επι πλέον αιτήσεις για την δωρεάν διανομή τροφίμων με την νέα ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών – Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων μπορούν να καταθέσουν από 1ης – 31ης Μαϊου και δικαιούχοι-   κάτοικοι Πτολεμαϊδας. Τα γραφεία λειτουργούν καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι και μπορεί να απευθύνεται κάθε πολίτης η να επικοινωνεί τηλεφωνικά.

ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη: Μαίρη Κεσκιλίδου
Διαβάστε περισσότερα » »

Πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων στην Ενισχυτική Διδασκαλία για το σχολικό έτος 2012-2013 σε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα

sxoleio Το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο του υφυπουργού Θ. Παπαθεοδώρου καλεί όλες τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Δ.Ε.) από 28 ΜΑΡΤΙΟΥ έως και 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013, να δεχθούν αιτήσεις  ενδιαφερομένων οι οποίοι επιθυμούν να εργασθούν στο πρόγραμμα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και βρίσκονται ήδη εγγεγραμμένοι στους Eνιαίους Πίνακες Προσωρινών Αναπληρωτών Γενικής Παιδείας έτους 2012-2013. Δείτε στο kozan.gr, τις θέσεις που αφορούν Κοζάνη και Πτολεμαϊδα:
Kλικ στην εικόνα
enisxitiki
Διαβάστε περισσότερα » »

ΠΟΕ – ΟΤΑ: Hμερίδα για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο

Ημερίδα με θέμα: «Το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, η αξιολόγηση των Οργανικών Μονάδων και του Ανθρώπινου Δυναμικού. Αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης ή εργαλεία υλοποίησης των μνημονιακών πολιτικών;», διοργνανώνει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ με απόφασή της την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013, στο πλαίσιο των παρεμβάσεών της για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, την αξιολόγηση των Οργανικών Μονάδων αλλά και του Ανθρώπινου Δυναμικού.
Ομιλητές θα είναι οι:
ΜΑΚΡΥΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ: Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ: Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου -  Δικηγόρος.
ΤΣΙΠΡΑ ΜΑΡΙΑ-ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ: Δικηγόρος – Εργατολόγος. Νομική Σύμβουλος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013 στις 10.00 το πρωί, στο Ξενοδοχείο «NOVOTEL» (Μιχ. Βόδα 4-6-Αθήνα-Τηλ.:210 8200700).

aftodioikisi
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο Μαρινόπουλος αγόρασε αλβανικό δίκτυο σούπερ μάρκετ

Ένας από τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα, ο 'Marinopoulos Group', ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αγοράσει το δίκτυο σούπερ μάρκετ της Αλβανίας, Euromax, που ανήκε στην «Balfin group», γράφει το εικονιζόμενο αλβανικό δημοσίευμα.


«Η συμφωνία αυτή ενισχύει την πλήρη παρουσία του Ομίλου Μαρινόπουλος Α.Ε. στην Αλβανία και εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του, να ενταχθεί στην αγορά των Βαλκανίων», δήλωσε ο επιχειρηματίας Μαρινόπουλος.

Η Euromax κατέχει 23 σούπερ μάρκετ, από τα οποία τα 17 λειτουργούν στα Τίρανα.
Ο Μαρινόπουλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει ως στόχο να καλύψει ένα συνολικό κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων αυτών στην Αλβανία, περίπου  40 εκατομμυρίων ευρώ το 2013.

Η ομάδα έχει ήδη, 17 σούπερ μάρκετ στα Τίρανα, 2 στο Δυρράχιο, 2 στο Φίερ, ένα στον Αυλώνα, ένα στο Ελμπασάν και μία Υπεραγορά.

Στα Βαλκάνια ο Μαρινόπουλος λειτουργεί  860 καταστήματα, εκ των οποίων τα 800 είναι στα Ελλάδα, 16 στην Κύπρο, 24 στην Αλβανία, 17 στη Βουλγαρία και ένα στα Σκόπια, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Bγενόπουλος: Ο Σαρρής έχει συλληφθεί γυμνός σε μασάζ με 17χρονο Τουρκοκύπριο!

Σοκάρουν οι δηλώσεις του Α. Βγενόπουλου στον ΣΚΑΙ. Βολές προς τον υπουργό Οικονομίας της Κύπρου Μ. Σαρρής (Vids)
Αστείες χαρακτήρισε τις κατηγορίες σε βάρος του για την καταστροφή των κυπριακών τραπεζών, ο Ανδρέας Βγενόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Ο κ. Bγενόπουλος τόνισε ότι είχε ενημερώσει την κυπριακή κυβέρνηση από το 2009 για τους κινδύνους που ελοχεύουν για την οικονομία της Κύπρου.
"Είχα τονίσει ότι αν η κρίση που είχε αρχίσει, επιδεινωθεί και ανακοπεί η ροή κεφαλαίων από τη Ρωσία θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Προειδοποίησα για τον κίνδυνο να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι σε δυο χώρες και είχα πει ότι "πιθανόν στο μέλλον αυτό για την Κύπρο να είναι καταστροφικό".
"Οι Κύπριοι με μισούν, γιατί προσπάθησα να αλλάξω το κατεστημένο στην Κύπρο", τόνισε ενώ σημείωσε πως η καταστροφή στην Κύπρο είναι πρωτοφανής.
Χαρακτήρισε δε αστειότητες και ψεύδη τα σενάρια για θαλασσοδάνεια και ομόλογα από τη Deutsche Bank.
Παράλληλα, είπε πως οι κατηγορίες σε βάρος του για τα ομόλογα είναι αστοιχείωτες κουταμάρες λόγω ασχετοσύνης και κακοήθειας.
"Κύριος υπαίτιος των όσων συνέβησαν στην Κύπρο ο ΥΠΟΙΚ Μ. Σαρρής", υπογράμμισε για τον οποίο είπε "πως δεν ξέρει τι του γίνεται".
Μάλιστα, ο κ. Βγενόπουλος εξαπέλυσε βολές προς τον υπουργό ΥΠΟΙΚ λέγοντας πως " ο Σαρρής έχει συλληφθεί στο παρελθόν για ανάρμοστες σεξουαλικές πράξεις με 17χρονο! Δεν πήγε ποτέ να δικαστεί!"
"Ο Σαρρής έχει συλληφθεί γυμνός σε μασάζ με 17χρονο Τουρκοκύπριο!", υπογράμμισε, ενώ έσπευσε να προσθέσει ότι "δε με ενδιαφέρει η σεξουαλική του πράξη, δεν έχω τίποτα εναντίον των ομοφυλόφιλων".
Μεταξύ άλλων, τόνισε πως το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι μόνο τραπεζικό, ενώ σημείωσε πως "μας αντιμετώπισαν ως αλλοδαπούς επενδυτές στην Κύπρο!".
"Καμία διάθεση από πλευράς Ορφανίδη (πρώην διοικητή Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου) να ακούσει τα σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν....για οικονομία, τράπεζες", είπε, τονίζοντας πως "είχαμε προτείνει αλλαγές, τις οποίες οι κυπριακές αρχές αρνήθηκαν να ακούσουν".
"Ο πρώην πρόεδρος Χριστόφιας είπε ναι στη συμμετοχή στο ελληνικό PSI, χωρίς να ξέρει τίποτα, χωρίς να έχει ιδέα", συνέχισε και προσέθεσε "ο Χριστόφιας είπε ναι στο κούρεμα των ομολόγων και κατέστρεψε τις τράπεζες - Και μετά κατηγορούν τις τράπεζες!".
"Θα τρελαθούμε τελείως; Κατηγορούν τις τράπεζες χωρίς να φταίνε", είπε.
Σχετικά με με το δάνειο στο Βατοπέδι, είπε ως δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό.
"Τερατώδες ψέμα οι κατηγορίες για το δάνειο στη Μονή Βατοπεδίου", υποστήριξε.
Και συνέχισε λέγοντας πως "έβαλαν πρόεδρο κατηγορούμενο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος του Μιλόσεβιτς και με σακούλες μετρητών ξέπλεναν χρήματα του Μιλόσεβιτς".
"Κατεστημένο στην Κύπρο είναι οι: Σαρρής, τότε διοίκηση Τρ. Κύπρου, τότε διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου", είπε.
"Αν με καλέσει η κυπριακή Βουλή, έχω πολλά να πω και να αποκαλύψω", τόνισε, ενώ είπε ότι τα μεγάλα συμφέροντα κρύβονταν πίσω από την Τρ. Κύπρου και όχι τη Λαϊκή.
"Δεν είχα ποτέ μισθό στην Κύπρο, τα περισσότερα τα πλήρωνα από την τσέπη μου", είπε και κατέληξε πως "θα κερδίσουμε την προσφυγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο".

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Πότε ισχύει η εγγύηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες

Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων απαντά σε 18 συχνές ερωτήσεις για το τι ισχύει για κοινούς λογαριασμούς, 
τον συμψηφισμό αποζημίωσης με δάνεια και οφειλές, το χρόνο αποζημίωσης, τις τράπεζες που εξαιρούνται
 και τα λεφτά σε θυρίδες.


by Αντώνιος Μάνος ·
1. Τι σημαίνει κατάθεση;
Ως καταθέσεις ορίζονται τα πιστωτικά υπόλοιπα των κατατεθειμένων σε λογαριασμούς κεφαλαίων ή τα πιστωτικά υπόλοιπα προσωρινού χαρακτήρα που προκύπτουν κατά τις συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές και τα οποία το πιστωτικό ίδρυμα οφείλει να επιστρέψει βάσει των εφαρμοζόμενων νόμιμων και συμβατικών όρων, καθώς και οι υποχρεώσεις για τις οποίες το πιστωτικό ίδρυμα έχει εκδώσει παραστατικούς τίτλους (άρθρο 9, παρ.1, ν. 3746/2009 – (ΦΕΚ 27 Α’ 16-2-2009)

2. Ποιο είναι το όριο κάλυψης των καταθέσεων ;
Το σύνολο των καταθέσεων του ιδίου καταθέτη σε πιστωτικό ίδρυμα, που καλύπτεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) ανέρχεται σε 100.000 ευρώ (άρθρο 9 παρ. 2(α) (ν. 3746/2009, ΦΕΚ 27 Α΄16-02-2009). Το όριο αυτό ισχύει ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του ...
υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση (άρθρο 9, παρ. 2β, ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α’ 16-2-2009). Σημειώνεται ότι με την Οδηγία 2009/14/ΕΚ το όριο αυτό έχει καταστεί μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2011 υποχρεωτικό για όλες τις χώρες της ΕΕ.

3. Οι Καταθέσεις Προθεσμίας, Ταμιευτηρίου, και Όψεως καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);
Οι κατηγορίες καταθέσεων που αναφέρονται πιο πάνω, καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). (Βλέπε την απάντηση στο ερώτημα 1 -Τι σημαίνει κατάθεση)

4. Τι γίνεται στην περίπτωση των κοινών καταθετικών λογαριασμών;
Στις περιπτώσεις λογαριασμών που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσοτέρων προσώπων από κοινού (κοινός λογαριασμός) το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη του κοινού λογαριασμού θεωρείται ως χωριστή κατάθεση του κάθε δικαιούχου του λογαριασμού και, συνυπολογιζομένων και των λοιπών καταθέσεών του, καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο (άρθρο 9, παρ. 4.α, ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α’ 16-2-2009)

5. Τι γίνεται με τους ανήλικους συνδικαιούχους μιας κατάθεσης;
Οι ανήλικοι δεν διαφοροποιούνται ως καταθέτες για τα δικαιώματα από την προστασία των καταθέσεών τους. Τα δικαιώματα όμως αυτά τα ασκούν οι έχοντες την γονική μέριμνα.

6. Τι γίνεται όταν υπάρχουν κοινοί λογαριασμοί στην Ιδια Τράπεζα; 
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: O καταθέτης Α έχει σε κοινό λογαριασμό με τον καταθέτη Β 150.000 ευρώ. Ο ίδιος καταθέτης Α έχει, σε άλλο κοινό λογαριασμό που τηρείται στην ίδια τράπεζα, με τον καταθέτη Γ, 100.000 ευρώ. Ποιες είναι οι αποζημιώσεις σε περίπτωση ενεργοποίησης του ΤΕΚΕ για τους Α, Β,Γ ;
Στο παράδειγμα, δεδομένου ότι δεν αναφέρονται ποσοστά συμμετοχής καθενός εκ των συνδικαιούχων στους λογαριασμούς, ο καταθέτης Α δικαιούται αποζημίωση 100.000 ευρώ, ο καταθέτης Β δικαιούται 75.000 ευρώ και ο Γ 50.000 ευρώ

7. Τι γίνεται όταν ένας καταθέτης έχει καταθέσεις σε δύο τράπεζες;
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ο καταθέτης Α σε κοινό λογαριασμό με τον καταθέτη Β σε μία τράπεζα Ι 100.000 ευρώ. Ο ίδιος καταθέτης Α έχει, σε άλλο ατομικό λογαριασμό που τηρείται σε άλλη τράπεζα ΙΙ 100.000 ευρώ. Ποιες είναι οι αποζημιώσεις για τους Α, Β, σε περίπτωση ενεργοποίησης του ΤΕΚΕ και για τις δύο τράπεζες ταυτόχρονα (Ι, ΙΙ);
Στο παράδειγμα, ο καταθέτης Α δικαιούται αποζημίωση 50.000 ευρώ από την τράπεζα Ι και 100.000 ευρώ από την τράπεζα ΙΙ, ενώ ο καταθέτης Β δικαιούται αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ από την τράπεζα Ι.

8. Τα νομικά πρόσωπα καλύπτονται από την εγγύηση του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων;
Τα νομικά πρόσωπα καλύπτονται από την εγγύηση του ΤΕΚΕ έως το ποσό των 100.000 ευρώ.

9. Εάν έχω δάνεια σε ένα πιστωτικό ίδρυμα, τι συμβαίνει σε περίπτωση που οι καταθέσεις στο πιστωτικό ίδρυμα καθίστανται μη διαθέσιμες ;
Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης από το ΤΕΚΕ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια συμψηφίζονται με το συνολικό υπόλοιπο των καταθέσεων.

10. Οι τόκοι μιας κατάθεσης συμπεριλαμβάνονται στην αποζημίωση;
Στο όριο των 100.000 ευρώ συμπεριλαμβάνονται και οι δεδουλευμένοι τόκοι μέχρι την ημέρα που η κατάθεση καθίσταται μη διαθέσιμη.

11. Τι τύχη έχουν τα χρήματα μιας κατάθεσης πέρα από το όριο εγγύησης των 100.000 ευρώ;
Περαιτέρω αποζημίωση μπορεί να προκύπτει από το προιόν της εκκαθάρισης του πιστωτικού ιδρύματος.

12. Οι προπληρωμένες κάρτες (prepaid-cards) θεωρούνται καταθέσεις;
Τα εισπραττόμενα, από την τράπεζα, ποσά για την έκδοση καρτών ηλεκτρονικού χρήματος ΔΕΝ θεωρούνται καταθέσεις κατά την έννοια του ορισμού της κατάθεσης (άρθρο 4α του ν. 3148/2003 ΦΕΚ 136 Α’/5.6.2003) (Βλέπε την απάντηση στο ερώτημα 1 -Tι σημαίνει κατάθεση)

13. Η αποζημίωση μιας προθεσμιακής σε δολάρια θα γίνει σε δολάρια ή σε ευρώ;
Η αποζημίωση καταβάλλεται σε ευρώ. Για την μετατροπή των δολαρίων σε ευρώ εφαρμόζονται οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί συναλλάγματος και κίνησης κεφαλαίων. (Βλέπε επίσης την απάντηση στο ερώτημα 2 – Ποιο είναι το όριο κάλυψης των καταθέσεων)

14. Εάν φυλάσσω τα χρήματά μου σε θυρίδα τράπεζας, είναι εγγυημένα από το TEKE;
Τα χρήματα στα οποία αναφέρεστε ΔΕΝ καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). (Βλέπε την απάντηση στο ερώτημα 1-Τι σημαίνει κατάθεση)

15. Ποια πιστωτικά ιδρύματα συμμετέχουν στο Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων (ΣΚΚ) του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);
Στο Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα Πιστωτικά Ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στην Ελλάδα (άρθρο 3, παρ.1 ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α’ 16-2-2009) εκτός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ως εκ τούτου, το ΤΕΚΕ καλύπτει και τις καταθέσεις υποκαταστημάτων ελληνικών τραπεζών σε χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης ή Τρίτες χώρες. Πλήρης κατάλογος των συμμετεχόντων πιστωτικών ιδρυμάτων υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΤΕΚΕ στην ενότητα «Συμμετέχοντα Π.Ι. Σκέλους Κάλυψης Καταθέσεων»

16. Καλύπτει το ΤΕΚΕ καταθέσεις υποκαταστημάτων τραπεζών των οποίων η έδρα είναι σε χώρα της Ευρωπαικής Ενωσης όπως η Κύπρος, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.α.;
Οι κυπριακές τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, Μarfin Εγνατία Τράπεζα), οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου (π.χ. Citibank) κ.α ΔΕΝ συμμετέχουν στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) της Ελλάδος διότι προέρχονται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχουν υποχρεωτικά στο Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων των χωρών τους.

17. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων συμμετέχει στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν συμμετέχει στο ΤΕΚΕ λόγω της υπαγωγής του σε ειδικό καθεστώς. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθιούν στην ιστοσελίδα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.tpd.gr.

18. Πόσο σύντομα μπορώ να πάρω την αποζημίωσή μου σε περίπτωση που οι καταθέσεις σε πιστωτικό ίδρυμα καθίστανται μη διαθέσιμες και από ποιο φορέα;
Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις που αφορούν μη διαθέσιμες καταθέσεις εντός είκοσι (20) εργασίμων ημερών από την ημέρα κατά την οποία οι καταθέσεις καθίστανται μη διαθέσιμες. Σε έκτακτες περιπτώσεις η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί για διάστημα που δεν υπερβαίνει τις δέκα (10) εργάσιμες ημέρες ( άρθρο 16 παρ. 1α και 2α του ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α’ 16-2-2009, όπως ισχύει).

—–

Συχνές ερωτήσεις για την κάλυψη των ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

1. Τι σημαίνει καλυπτόμενη επενδυτική υπηρεσία για το ΤΕΚΕ ;

Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) καλύπτει τους κινδύνους συναλλαγών όπως π.χ. λήψη, διαβίβαση και εκτέλεση εντολών για λογαριασμό πελατών, διαπραγμάτευση για ίδιο λογαριασμό, διαχείριση χαρτοφυλακίων, αναδοχή χρηματοπιστωτικών μέσων, αναδοχή χρηματοπιστωτικών μέσων με δέσμευση ανάληψης τοποθέτηση χρηματοπιστωτικών μέσων χωρίς δέσμευση ανάληψης και υπηρεσίες θεματοφύλακα. (άρθρο 4 παρ. 1 (α)-(δ),(στ), (ζ) και παρ.2(α) ν.3606/2007 – ΦΕΚ 195Α’ 17-8-2007).

2. Πότε ενεργοποιείται η διαδικασία αποζημίωσης επενδυτών πελατών;

H διαδικασία αποζημίωσης επενδυτών πελατών ενεργοποιείται εφόσον διαπιστωθεί ότι κάποιο πιστωτικό ίδρυμα αδυνατεί να αποδώσει στους επενδυτές-πελάτες κεφάλαια που τους οφείλει είτε να τους παραδώσει χρηματοπιστωτικά μέσα που τους ανήκουν και που απορρέουν από καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες. (άρθρο 13, παρ. 2 ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α’ 16-2-2009)

3. Ποιο είναι το όριο κάλυψης των επενδυτικών υπηρεσιών ;

Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) καλύπτει όλους τους επενδυτές-πελάτες των συμμετεχόντων στο Σκέλος Κάλυψης Επενδύσεων του ΤΕΚΕ πιστωτικών ιδρυμάτων για τις καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες, έως ποσού 30.000 ευρώ, για το σύνολο των απαιτήσεων επενδυτή-πελάτη ανεξάρτητα από τις καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες, αριθμού λογαριασμών, νομίσματος και τόπου παροχής της υπηρεσίας. (άρθρο 10, παρ. 1α, ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α’ 16-2-2009) Το όριο της αποζημίωσης των 30.000 ευρώ ισχύει ανά επενδυτή και ανά πιστωτικό ίδρυμα

4. Ποια πιστωτικά ιδρύματα συμμετέχουν στο Σκέλος Κάλυψης Επενδύσεων (ΣΚΕ) του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Στο Σκέλος Κάλυψης Επενδύσεων συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα Πιστωτικά Ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στην Ελλάδα (άρθρο 3, παρ.1 ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α’ 16-2-2009) και παρέχουν καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες, εκτός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων που ήδη, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, συμμετείχαν στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών στο οποίο και εξακολουθούν να συμμετέχουν. Πλήρης κατάλογος των συμμετεχόντων πιστωτικών ιδρυμάτων υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΤΕΚΕ στην ενότητα «Συμμετέχοντα Π.Ι. Σκέλους Κάλυψης Επενδύσεων»

5. Τι γίνεται στην περίπτωση των συνδικαιούχων της ίδιας απαίτησης από καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες;

Προκειμένου περί επενδυτών-πελατών των συμμετεχόντων, στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), πιστωτικών ιδρυμάτων που είναι συνδικαιούχοι της ίδιας απαίτησης από καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες, το τμήμα της απαίτησης που αναλογεί σε κάθε επενδυτή-πελάτη νοείται ως χωριστή απαίτηση έναντι του πιστωτικού ιδρύματος, και, συνυπολογιζομένων των λοιπών απαιτήσεων του έναντι του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος από καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες, αποζημιώνεται μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ. (άρθρο 10, παρ. 2 ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α’ 16-2-2009)

6. Τα ομόλογα και τα πιστοποιητικά καταθέσεων καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Οι περιπτώσεις του άρθρου 11 παρ. 14 και 15 του ν. 3746/2009 (ΦΕΚ 27 Α’ 16-2-2009) εξαιρούνται από το Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων αλλά αποζημιώνονται από το Σκέλος Κάλυψης Επενδύσεων, καθώς σύμφωνα με την Οδηγία 2004/39ΕΚ MiFID που αφορά τους κανόνες παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αποτελούν αντικείμενο επενδυτικών υπηρεσιών.

7. Tα repos καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Τα repos εξαιρούνται από την έννοια των καταθέσεων, οι απορρέουσες εκ των οποίων απαιτήσεις καλύπτονται από το σύστημα αποζημίωσης επενδυτών του ΤΕΚΕ. (άρθρο 9, παρ.1 ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α’ 16-2-2009).

8. Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) καλύπτει επενδυτικές επιλογές;

Το ΤΕΚΕ καλύπτει τους κινδύνους που προκύπτουν από την αδυναμία ενός πιστωτικού ιδρύματος που συμμετέχει στο Σκέλος Κάλυψης Επενδύσεων του ΤΕΚΕ να επιστρέψει τίτλους ή χρήματα στους πελάτες του (κυρίως περιπτώσεις απάτης). Το ΤΕΚΕ δεν καλύπτει ούτε τον επενδυτικό κίνδυνο (μείωση της αξίας) ούτε τον κίνδυνο του εκδότη των επενδυτικών τίτλων.

9. Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) καλύπτει τις απώλειες που προέκυψαν από την απομείωση της αξίας (κούρεμα) των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου;

Όπως προαναφέρθηκε το ΤΕΚΕ δεν καλύπτει ούτε τον επενδυτικό κίνδυνο (μείωση της αξίας) ούτε τον κίνδυνο του εκδότη των επενδυτικών τίτλων, συνεπώς δεν καλύπτει τις απώλειες που προέκυψαν από το «κούρεμα» των ομολόγων.

10. Πόσο σύντομα μπορώ να πάρω την αποζημίωσή μου από το Σκέλος Κάλυψης Επενδύσεων (ΣΚΕ) σε περίπτωση που το πιστωτικό ίδρυμα αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έναντι των επενδυτών – πελατών ;

Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) αποζημιώνει τους επενδυτές-πελάτες το αργότερο μετά από τρεις μήνες από την αποστολή από το ΤΕΚΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος του πρακτικού των δικαιούχων αποζημίωσης. Σε έκτακτες περιπτώσεις η προθεσμία μπορεί να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες. (άρθρο 14 παρ. 1β και 2β του ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α’ 16-2-2009).

11. Οι ξεχωριστοί λογαριασμοί καταθέσεων των πελατών των Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Ναι, αρκεί οι πραγματικοί δικαιούχοι να είναι οι επενδυτές-πελάτες και όχι οι ΕΠΕΥ (άρθρο 11 παρ.4, ν.3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α’ 16-2-2009).

12. Τα επενδυτικά προϊόντα όπως παράγωγα, swaps, αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές καλύπτονται από το ΤΕΚΕ;

Οι επενδυτικές υπηρεσίες που συνδέονται με τα παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα, τα μερίδια οργανισμών συλλογικών επενδύσεων και οι κινητές αξίες, κατά την έννοια του άρθρου 5 του ν. 3606/2007 (ΦΕΚ 195 Α’ 17/8/2007) των επενδυτών-πελατών των συμμετεχόντων πιστωτικών ιδρυμάτων, καλύπτονται από το επενδυτικό σκέλος του ΤΕΚΕ (άρθρο 10 του ν. 3746/2009).

13. Τι τύχη έχουν τα χρήματα μιας κατάθεσης πέρα από το όριο εγγύησης των 100.000 ευρώ;

Περαιτέρω αποζημίωση μπορεί να προκύπτει από το προιόν της εκκαθάρισης του πιστωτικού ιδρύματος.

14. Οι προπληρωμένες κάρτες (prepaid-cards) θεωρούνται καταθέσεις;

Τα εισπραττόμενα, από την τράπεζα, ποσά για την έκδοση καρτών ηλεκτρονικού χρήματος ΔΕΝ θεωρούνται καταθέσεις κατά την έννοια του ορισμού της κατάθεσης (άρθρο 4α του ν. 3148/2003 ΦΕΚ 136 Α’/5.6.2003) (Βλέπε την απάντηση στο ερώτημα 1 -Tι σημαίνει κατάθεση)

15. Η αποζημίωση μιας προθεσμιακής σε δολάρια θα γίνει σε δολάρια ή σε ευρώ?

Η αποζημίωση καταβάλλεται σε ευρώ. Για την μετατροπή των δολαρίων σε ευρώ εφαρμόζονται οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί συναλλάγματος και κίνησης κεφαλαίων. (Βλέπε επίσης την απάντηση στο ερώτημα 2 – Ποιο είναι το όριο κάλυψης των καταθέσεων)

16. Εάν φυλάσσω τα χρήματά μου σε θυρίδα τράπεζας, είναι εγγυημένα από το TEKE;

Τα χρήματα στα οποία αναφέρεστε ΔΕΝ καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). (Βλέπε την απάντηση στο ερώτημα 6-Τι σημαίνει κατάθεση)

17. Ποια πιστωτικά ιδρύματα συμμετέχουν στο Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων (ΣΚΚ) του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Στο Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα Πιστωτικά Ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στην Ελλάδα (άρθρο 3, παρ.1 ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α’ 16-2-2009) εκτός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ως εκ τούτου, το ΤΕΚΕ καλύπτει και τις καταθέσεις υποκαταστημάτων ελληνικών τραπεζών σε χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης ή Τρίτες χώρες. Πλήρης κατάλογος των συμμετεχόντων πιστωτικών ιδρυμάτων υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΤΕΚΕ στην ενότητα «Συμμετέχοντα Π.Ι. Σκέλους Κάλυψης Καταθέσεων»

18. Καλύπτει το ΤΕΚΕ καταθέσεις υποκαταστημάτων τραπεζών των οποίων η έδρα είναι σε χώρα της Ευρωπαικής Ενωσης όπως η Κύπρος, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.α.;

Οι κυπριακές τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, Μarfin Εγνατία Τράπεζα), οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου (π.χ. Citibank) κ.α ΔΕΝ συμμετέχουν στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) της Ελλάδος διότι προέρχονται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχουν υποχρεωτικά στο Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων των χωρών τους.

19. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων συμμετέχει στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν συμμετέχει στο ΤΕΚΕ λόγω της υπαγωγής του σε ειδικό καθεστώς. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθιούν στην ιστοσελίδα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.tpd.gr.

20. Πόσο σύντομα μπορώ να πάρω την αποζημίωσή μου σε περίπτωση που οι καταθέσεις σε πιστωτικό ίδρυμα καθίστανται μη διαθέσιμες και από ποιο φορέα;

Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις που αφορούν μη διαθέσιμες καταθέσεις εντός είκοσι (20) εργασίμων ημερών από την ημέρα κατά την οποία οι καταθέσεις καθίστανται μη διαθέσιμες. Σε έκτακτες περιπτώσεις η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί για διάστημα που δεν υπερβαίνει τις δέκα (10) εργάσιμες ημέρες ( άρθρο 16 παρ. 1α και 2α του ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α’ 16-2-2009, όπως ισχύει).
 
eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »