Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

8 τροφές που πρέπει να τρώτε, αλλά μάλλον δεν το κάνετε



Πολλά χρόνια πριν, οι άνθρωποι απολάμβαναν τα δεκάδες οφέλη για την υγεία μας, που προσφέρουν πολλά μέρη τροφών που σήμερα πετάμε καθημερινά. 

Κι αν το… κεφάλι της γαρίδας, η φλούδα του ακτινίδιου ή τα φύλλα του μπρόκολου, δε σας ακούγονται και τόσο νόστιμα, τα συστατικά που περιέχουν, στην πραγματικότητα περιέχουν πολλά κρυμμένα θρεπτικά συστατικά που θα ενισχύσουν το πώς νιώθετε και δείχνετε. Καλό είναι λοιπόν να συμπεριλάβετε αυτές τις τροφές στο διαιτολόγιό σας…


Η φλούδα από το ακτινίδιο καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα

Αυτά τα πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα, διαθέτουν περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και μπορούν να μας προστατεύσουν από βλάβες στο DNA που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Τα φλαβονοειδή στη φλούδα του ακτινίδιου, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζουν τις αιτίες που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Αγοράζετε βιολογικά φρούτα και πλύνετέ τα με νερό. Μελέτες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι οι ενώσεις αυτές, βοηθούν επίσης στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις.
Πώς να την τρώτε:
 ωμή, μαζί με το υπόλοιπο φρούτο, είτε σε μείγμα σε σπιτικό chutney.


Τα κεφάλια από τις γαρίδες είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Πετάτε τα κεφάλια από τις γαρίδες και τις καραβίδες, όταν τις ψήνετε στα κάρβουνα ή τις μαγειρεύετε; Σκεφτείτε το εξής: περιέχουν το ισχυρό αντιοξειδωτικό ασταξανθίνη, η οποία είναι 10 φορές πιο αποτελεσματική από ό,τι εκείνα που βρίσκονται συνήθως σε φρούτα και λαχανικά.
Πώς να τα τρώτε: στα κάρβουνα, τηγανητά ή σε σούπες και ριζότο.


Φλούδα πορτοκαλιού: θρεπτική από πολλές απόψεις

Η φλούδα πορτοκαλιού είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το κάλιο και ο φωσφόρος. Πιστεύεται ότι είναι αποτελεσματική στη θεραπεία πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας και της υψηλής πίεσης του αίματος, ενώ μπορεί επίσης μειώσει και την LDL «κακή» χοληστερόλη και τον κίνδυνο του καρκίνου του στομάχου.
Πώς να την τρώτε: αγοράζετε βιολογικά πορτοκάλια και χρησιμοποιήστε το ξύσμα τους σε διάφορα φαγητά και γλυκά.


Η φλούδα της μπανάνας καταπολεμά την κατάθλιψη

Οι φλούδες της μπανάνας είναι γεμάτες κάλιο και μια διατροφή πλούσια σε αυτό το ορυκτό, βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα, γεγονός που, σύμφωνα με μελέτες, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ερευνητές στην Ταϊβάν βρήκαν επίσης πως το εκχύλισμα της φλούδας της μπανάνας, είναι πλούσιο στην ουσία σεροτονίνη, η οποία βελτιώνει τη διάθεσή μας.
Πώς να την τρώτε: βράστε τη φλούδα για 10 λεπτά και στη συνέχεια πιείτε τον χυμό που θα προκύψει, αφού κρυώσει ή προσθέστε τον σε χυμό άλλων φρούτων.


Πατσάς: ιδανικός για το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα


Πολλοί νιώθουν αποστροφή και μόνο στην ιδέα της μυρωδιάς του. Υπάρχουν όμως κι αρκετοί που τον τρώνε και ωφελούν την υγεία τους καθώς ο πατσάς περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, ψευδάργυρο και σελήνιο, το οποίο καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, το φαγητό αυτό έχει προστατευτικά οφέλη για τα οστά, τα δόντια και το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα.
Πώς να τον φάτε: σε σούπα, ιδιαίτερα μετά από ξενύχτι και ποτό.


Βραστό νερό λαχανικών για ενίσχυση σε βιταμίνες

Ο ατμός, είναι ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος των λαχανικών, καθώς βοηθά στο «κλείδωμα» των θρεπτικών τους συστατικών. Ωστόσο, αν επιλέξετε να βράσετε τα λαχανικά σας, μπορείτε να επωφεληθείτε από το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά νερό που προκύπτει.
Πώς να το καταναλώνετε: μόλις κρυώσει, πιείτε το κατευθείαν καθώς τα θρεπτικά συστατικά του υποβαθμίζονται γρήγορα.


Τα φύλλα του σέλερι, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες


Μην πετάτε τα φύλλα του σέλερι -θα χάσετε μια πλούσια πηγή βιταμινών C και Α, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Τα φύλλα έχουν επίσης πέντε φορές περισσότερο μαγνήσιο και ασβέστιο από τα κοτσάνια.
Πώς να τα τρώτε: συμπεριλάβετέ τα όπου θα βάζατε σέλινο, σε σάλτσες, σαλάτες, ψάρια κ.ά.


Τα φύλλα του μπρόκολου είναι πλούσια σε βιταμίνη Α

Η θρεπτική αξία των φύλλων του μπρόκολου, είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή των «μπουκέτων» του, όσον αφορά στην περιεκτικότητα σε β-καροτένιο. Μόλις 28 γραμμάρια φύλλα μπρόκολου, μας προσφέρουν το 90% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Α, σε σύγκριση με το 3% που προσφέρουν τα μπουκετάκια του.
Πώς να τα τρώμε: σοτάρουμε τα φύλλα με σκόρδο και αλάτι.


aristofanis

Διαβάστε περισσότερα » »

21 φόροι σε ένα εξάμηνο – Τι θα πληρώσουμε έως τον Φεβρουάριο

21 φόροι σε ένα εξάμηνο – Τι θα πληρώσουμε έως τον Φεβρουάριο Ούτε μία, ούτε δύο αλλά είκοσι φορές θα «χτυπήσει» μέχρι τον Φεβρουάριο η Εφορία την πόρτα των φορολογουμένων για να εισπράξει 7,2 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας ο λογαριασμός θα αγγίξει τα 8.5 δισ. ευρώ.
Έως τον Νοέμβριο κάθε φορολογούμενος πολίτης αυτή της χώρας θα παραλάβει  έξι διαφορετικά ειδοποιητήρια πληρωμής για συνολικά εννέα φόρους:
-Φόρους εισοδήματος (που ενσωματώνει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος)
-Ενιαίο εκκαθαριστικό για ΦΑΠ 2011-2012
-Άλλο εκκαθαριστικό για ΦΑΠ 2013
-Ξεχωριστό εκκαθαριστικό για τον φόρο πολυτελείας
-Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων που θα συνεισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ανά δίμηνο,
-Τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. του 2014.
Ένα νοικοκυριό λοιπόν, με ακίνητα και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού θα πρέπει να πληρώσει ακόμη και τέσσερις φόρους μέσα σε έναν μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας:
Ιούλιος: 2 φόρους. Πρώτη από τις πέντε δόσεις για το ΕΕΤΑ μέσω των λογαριασμών ρεύματος και α' δόση του φόρου εισοδήματος 2013.
Αύγουστος:1 φόρο. Πρώτη δόση ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012
Σεπτέμβριος: 3 φόρους. Δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, δεύτερη δόση ΕΕΤΑ και δεύτερη δόση ΦΑΠ για το 2011 και το 2012
Οκτώβριος: 2 φόρους. Καταβολή τρίτης δόσης ΦΑΠ για το 2011 και το 2012, πληρωμή φόρου πολυτελείας (για ιδιοκτήτες Ι.Χ. κ.λπ.)
Νοέμβριος: 4 φόρους. Τέταρτη δόση ΦΑΠ για το 2011 και το 2012, πρώτη δόση ΦΑΠ του 2013, τρίτη δόση για τον φόρο εισοδήματος, τρίτη δόση ΕΕΤΑ
Δεκέμβριος: 3 φόρους. Πληρωμή της 5ης δόσης για το τέλος ακινήτων, 6η δόση για τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012, δεύτερη δόση ΦΑΠ του 2013
Ιανουάριος 2014: 2 φόρους. Καταβολή 6ης δόσης για τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012 και 3ης δόσης ΦΑΠ του 2013
Φεβρουάριος 2014: 3 φόρους. Πληρωμή 5ης δόσης μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ για το ειδικό τέλος ακινήτων, καταβολή της 7ης και τελευταίας δόσης για τον ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012, πληρωμή 4ης (τελευταίας) δόσης ΦΑΠ για το 2013.
Διαβάστε περισσότερα » »

Economist: Υπό αμφισβήτηση η θρησκευτική ελευθερία στα Σκόπια

«Στα Σκόπια ένας χριστιανός επίσκοπος φυλακίστηκε με μια κατηγορία που πολλοί ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων  την θεωρούν  ως παραπλανητική, γράφει το περιοδικό  ‘Economist’ του Λονδίνου.

 Ιούλιος 21, 2013.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε  με λεπτομέρειες πως εννοεί την ιδέα της θρησκευτικής ελευθερίας και πως αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται, η ίδια, μάλιστα, δίνει μεγάλη ευελιξία στα 28 κράτη μέλη της για την αντιμετώπιση  των σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους.


Οι χώρες που προσβλέπουν να ενταχθούν στην ΕΕ, οι κυβερνήσεις οφείλουν να αναγνωρίζουν τα νομικά συστήματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα (συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας) και παρακολουθούνται  αυτά προσεκτικά. Από τη στιγμή όμως που θα ενταχθούν  η πίεση αυτή χαλαρώνει.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μελλοντικό μέλος της ΕΕ, το οποίο δεν παρέχει σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία και δεν θα μπορούσε, φυσικά, να πληροί τις προδιαγραφές της ΕΕ.

Βέβαια, αν η χώρα αυτή είχε, ήδη, ενταχθεί στην ΕΕ, τα πράγματα θα ήταν ηπιότερα.
Η εν λόγω χώρα είναι τα Σκόπια ή FYROM, η οποία έχει φυλακίσει έναν διεθνώς αναγνωρισμένο Χριστιανό Επίσκοπο, με μια κατηγορία που πολλοί ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν παραπλανητική.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών έχει πει ότι πρόκειται για θύμα διώξεων. Η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών απαίτησε την απελευθέρωσή του, η Διεθνής Αμνηστία τον αποκαλεί κρατούμενο συνείδησης.

Στις 2 Ιουλίου, στον Γιοβάν Βρανισκόφσκι  ή Αρχιεπίσκοπο της Αχρίδας (όπως τον αναγνωρίζει το μεγαλύτερο μέρος του χριστιανικού κόσμου) επιβλήθηκε τριετή φυλάκιση για «απάτη».

Ήδη ήταν προφυλακισμένος 18 μήνες και όπως φαίνεται θα παραμείνει έγκλειστος μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Η σωφρονιστική τιμωρία του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη  των Σκοπίων είναι σκληρή.
Το ‘economist’ σημειώνει στη συνέχεια –σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Ούτρινσκι- ότι οι δίκες που στήθηκαν κατά του Αρχιεπισκόπου ήταν παρωδίες.

Το δημοσίευμα θα κλείσει  με την έκκληση ότι «θα πρέπει να εξηγηθεί στην ΕΕ, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η άρνηση των αρχών της FYROM για τη νόμιμη  λειτουργία της Εκκλησίας   στην οποία ανήκει ο Αρχιεπίσκοπος  Ιωάννης».

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Φόρος ακινήτων 2014: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από το νέο φόρο ακινήτων του 2014. Πως θα υπολογίζεται
Μικρές μειώσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων που βρίσκονται σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα των 2.250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αναμένεται να προκύψουν από το 2014 με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Ωστόσο, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα υποστούν αυξημένες επιβαρύνσεις, καθώς στο νέο φόρο θα υπαχθεί η συνολική ακίνητη περιουσία τους, μεγάλο μέρος της οποίας σήμερα απαλλάσσεται από τη φορολογία.
Όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ήδη το υπουργείο Οικονομικών, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα αντικαταστήσει:
- το χαράτσι, το οποίο καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα,
- το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, που επιβαρύνει όσους φορολογουμένους κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, δηλαδή σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους κ.λπ.). Θα επιβαρύνει δηλαδή επιπλέον
-όλα τα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατοικίες και κτίρια επαγγελματικής στέγης που έχουν ξενοικιαστεί και έχουν μείνει «κενά», δηλαδή ανεκμετάλλευτα, επειδή λόγω της οικονομικής κρίσης οι ιδιοκτήτες δεν μπόρεσαν να βρουν νέους ενοικιαστές,
-τα εντός σχεδίου οικόπεδα των ιδιοκτητών με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται,
-αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, που σήμερα απαλλάσσονται.
Ελαφρύνσεις
Σύμφωνα με υπολογισμούς του «ΤτΚ», οι οποίοι αποτυπώνονται και στα σχετικά αναλυτικά παραδείγματα που παραθέτουμε, για όσους φορολογουμένους κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και πληρώνουν σήμερα μόνο το χαράτσι μέσω των λογαριασμών ρεύματος, οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου με την παραπάνω κλίμακα θα είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ελάχιστα μειωμένες. Συγκεκριμένα, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπου ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων και οι τιμές ζώνης ανά τ.μ. είναι χαμηλότερες των 2.250 ευρώ, ο Ενιαίος Φόρος που θα επιβαρύνει κάθε ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα θα είναι λίγο χαμηλότερος από το χαράτσι. Στις περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 2.250 ευρώ ανά τ.μ. ο Ενιαίος Φόρος θα είναι υψηλότερος από το χαράτσι.
Ωστόσο, οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, αλλά είναι ιδιοκτήτες κι άλλων κατηγοριών ακινήτων, τα οποία σήμερα φοροαπαλλάσσονται αλλά με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου θα επιβαρύνονται.
Ειδικότερα, όσοι κατέχουν μονοκατοικίες απαλλάσσονται σήμερα από το φόρο για τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες αυτές. Με τον Ενιαίο Φόρο θα πληρώνουν φόρο και για τα οικόπεδα.
Πώς θα υπολογίζεται
Ο Ενιαίος Φόρος για τα κτίσματα θα υπολογίζεται με κλίμακα 33 συντελεστών, οι οποίοι θα ξεκινούν από τα 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 500 ευρώ ανά τ.μ. και θα φθάνουν μέχρι τα 23,1 ευρώ ανά τ.μ. για περιοχές όπου οι τιμές ζώνης υπερβαίνουν τα 8.250 ευρώ. Κατά τη διαμόρφωση του τελικού ποσού του Ενιαίου Φόρου θα λαμβάνονται υπόψη μόνο η επιφάνεια και η παλαιότητα του κτίσματος.
Θα εφαρμόζεται δηλαδή το ίδιο «ισοπεδωτικό» σύστημα υπολογισμού που ισχύει και στην περίπτωση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων, το οποίο επιβάλλεται μέσω λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος! Αυτό σημαίνει ότι κατά την επιβολή του Ενιαίου Φόρου δεν θα συνυπολογίζεται κανένα άλλο από τα λοιπά χαρακτηριστικά του κτίσματος, όπως ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων που «βλέπουν» σε δρόμο, η εμπορικότητα του δρόμου, η φάση αποπεράτωσης, ο τρόπος κατασκευής, η ύπαρξη ή μη συνιδιοκτησίας, τα οποία λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας με βάση το σύστημα των αντικειμενικών τιμών.
Δεν γλιτώνουν τα χωράφια
Εκατομμύρια Έλληνες κατέχουν εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων, όπως αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους κ.λπ., που σήμερα απαλλάσσονται από το φόρο αλλά με το νέο καθεστώς θα φορολογούνται. Ο Ενιαίος Φόρος στα ακίνητα αυτής της κατηγορίας θα κυμαίνεται από 1 έως 3 ευρώ ανά στρέμμα για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ενώ για τους υπόλοιπους το ποσό της επιβάρυνσης θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Συγκεκριμένα, ο φόρος του 1 έως 3 ευρώ το στρέμμα θα προσαυξάνεται και θα μπορεί να φθάσει μέχρι και πάνω από τα 10 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις με μεγάλη αξία, που βρίσκονται σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές (νησιά κ.λπ.) και δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Σε κάθε περίπτωση, για τη διαμόρφωση του τελικού συντελεστή του φόρου θα λαμβάνονται υπόψη διάφορα κριτήρια όπως η γεωγραφική θέση της εδαφικής έκτασης (το εάν δηλαδή βρίσκεται σε ορεινή, ημιορεινή ή πεδινή περιοχή, το εάν βρίσκεται κοντά στη θάλασσα κ.λπ.), το εάν η έκταση καλλιεργείται ή είναι χέρσα, το είδος της καλλιέργειας (μονοετής, πολυετής κ.λπ.), το εάν είναι μισθωμένη ή ιδιόκτητη κ.λπ.
Πόσο θα πληρώσουμε
Διαμέρισμα 60 τ.μ. παλαιότητας 14 ετών στο Περιστέρι
Η φορολογική επιβάρυνση ενός ιδιοκτήτη διαμερίσματος 60 τ.μ., 3ου ορόφου και παλαιότητας 14 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Περιστερίου με τιμή ζώνης 800 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 217,80 ευρώ. Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη μόλις κατά 6,6 ευρώ ή κατά 2,9%, καθώς με το ισχύον σήμερα καθεστώς ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, 224,40 ευρώ.
Διαμέρισμα 50 τ.μ. παλαιότητας 20 ετών στην Αθήνα
Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο ιδιοκτήτης ενός ισόγειου διαμερίσματος 50 τ.μ., παλαιότητας 20 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Αθηναίων, όπου η τιμή ζώνης είναι 1.100 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 215,25 ευρώ. Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη μόλις κατά 7,87 ευρώ ή κατά 3,5%, καθώς σήμερα ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, χαράτσι (ΕΕΤΑ) 223,12 ευρώ.
Διαμέρισμα 85 τ.μ. παλαιότητας 16 ετών στο Γαλάτσι
Φορολογούμενος που κατέχει διαμέρισμα 85 τ.μ., 1ου ορόφου και παλαιότητας 16 ετών, το οποίο βρίσκεται στο Γαλάτσι, σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.550 ευρώ ανά τ.μ., θα πληρώσει 439,45 ευρώ. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς πληρώνει για το ίδιο ακίνητο χαράτσι (ΕΕΤΑ) 476,85 ευρώ. Συνεπώς, με τον Ενιαίο Φόρο η επιβάρυνση του συγκεκριμένου ακινήτου θα μειωθεί κατά 37,40 ευρώ ή κατά 7,84%.
Μονοκατοικία 80 τ.μ. παλαιότητας 8 ετών στη Θεσσαλονίκη
Το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 80 τ.μ. και παλαιότητας 8 ετών, η οποία βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης με τιμή ζώνης 1.800 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 480 ευρώ. To ποσό των 480 ευρώ θα είναι η επιβάρυνσή του μόνο για το κτίσμα. Για το τμήμα του οικοπέδου το οποίο δεν καλύπτεται από το κτίσμα της μονοκατοικίας θα υποχρεωθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο, που θα υπολογιστεί με διαφορετική κλίμακα. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει χαράτσι 489,60 ευρώ μόνο για το ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα της μονοκατοικίας. Συνεπώς, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου η επιβάρυνση του ιδιοκτήτη θα αυξηθεί, καθώς θα κληθεί να πληρώσει φόρο όχι μόνο για το κτίσμα, αλλά και για την ακάλυπτη επιφάνεια του οικοπέδου.
Διαμέρισμα 60 τ.μ. παλαιότητας 11 ετών στα Χανιά
Η επιβάρυνση για ιδιοκτήτη διαμερίσματος 60 τ.μ., 1ου ορόφου και παλαιότητας 11 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Χανίων με τιμή ζώνης 2.250 ευρώ ανά τ.μ., θα φθάσει τα 462,30 ευρώ. Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη μόλις κατά 6,90 ευρώ ή κατά 1,47%, καθώς με το ισχύον σήμερα καθεστώς ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 469,20 ευρώ.
Μονοκατοικία 120 τ.μ. παλαιότητας 17 ετών στη Ραφήνα
Η φορολογική επιβάρυνση για ιδιοκτήτη μονοκατοικίας 120 τ.μ. και παλαιότητας 17 ετών, η οποία βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Ραφήνας με τιμή ζώνης 2.500 ευρώ ανά τ.μ., θα φθάσει τα 1.108,80 ευρώ. Τo ποσό αυτό θα είναι η επιβάρυνση του ιδιοκτήτη μόνο για το κτίσμα. Για το τμήμα του οικοπέδου το οποίο δεν καλύπτεται από το κτίσμα της μονοκατοικίας θα υποχρεωθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο, που θα υπολογιστεί με διαφορετική κλίμακα. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, χαράτσι (ΕΕΤΑ) 897,60 ευρώ μόνο για το ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα της μονοκατοικίας. Συνεπώς, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου η επιβάρυνση του ιδιοκτήτη αυτού θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς θα κληθεί να πληρώσει φόρο αυξημένο κατά 211,20 ευρώ ή κατά 23,53% για το κτίσμα, καθώς επίσης και φόρο για την ακάλυπτη επιφάνεια του οικοπέδου.
Διαμέρισμα 70 τ.μ. παλαιότητας 5 ετών στο Ελληνικό
Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο ιδιοκτήτης ενός ισόγειου διαμερίσματος 70 τ.μ., παλαιότητας 5 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Ελληνικού, όπου η τιμή ζώνης είναι 3.050 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 882 ευρώ. Η επιβάρυνση θα είναι αυξημένη κατά 25,20 ευρώ ή κατά 2,94%, καθώς σήμερα ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, χαράτσι (ΕΕΤΑ) 856,80 ευρώ.
Μονοκατοικία 250 τ.μ. παλαιότητας 10 ετών στη Μύκονο
Η επιβάρυνση για ιδιοκτήτη μονοκατοικίας 250 τ.μ., παλαιότητας 10 ετών, η οποία βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Μυκόνου, όπου η τιμή ζώνης είναι 3.700 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 3.363,75 ευρώ. Τo ποσό αυτό θα είναι η επιβάρυνση του ιδιοκτήτη μόνο για το κτίσμα. Για το τμήμα του οικοπέδου το οποίο δεν καλύπτεται από το κτίσμα της μονοκατοικίας, ο ιδιοκτήτης θα υποχρεωθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο, που θα υπολογιστεί με διαφορετική κλίμακα. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 2.932,50 ευρώ μόνο για το ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα της μονοκατοικίας. Συνεπώς, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου η επιβάρυνση της συγκεκριμένης μονοκατοικίας θα αυξηθεί κατά 431,25 ευρώ ή κατά 14,70%. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει Ενιαίο Φόρο και για την ακάλυπτη επιφάνεια του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται η μονοκατοικία, οπότε η αύξηση της συνολικής επιβάρυνσης θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Τέλος, σημειώνει το δημοσίευμα υπάρχουν αυτό τον καιρό πάρα πολλοί ιδιοκτήτες κτισμάτων τα οποία έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα, επειδή έχουν ξενοικιαστεί και έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται, οπότε δεν επιβαρύνονται με το χαράτσι. Και αυτά τα ακίνητα πλέον θα φορολογούνται με τον Ενιαίο Φόρο!
Ως εκ τούτου, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν σημαντικά αυξημένες επιβαρύνσεις για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα είναι να επιδιωχθεί, μέσω της επιβολής του Ενιαίου Φόρου, η είσπραξη εσόδων ύψους 2,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 δισ. ευρώ από τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα και 600 εκατ. ευρώ από τις εκτάσεις γης εκτός σχεδίου.

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Νέες αυξήσεις στην ΔΕΗ


Σε επιβάρυνση της τάξης των 18 ευρώ ανά τετράμηνο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για ένα μέσο καταναλωτή (1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο) οδηγεί η αύξηση του τέλους χρηματοδότησης των
Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ), που αποφάσισε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Η μεσοσταθμική τιμή του ΕΤΜΕΑΡ καθορίστηκε σε 14,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 9,3 ευρώ που ήταν στο πρώτο εξάμηνο (προκύπτει δηλαδή μέση αύξηση 60%). Έγιναν ωστόσο και μειώσεις για τις βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης.

Αναλυτικά οι νέες τιμές για το ΕΤΜΕΑΡ ισχύουν για το δεύτερο εξάμηνο του έτους έχουν ως εξής, ανά κατηγορία πελατών:

-Υψηλής Τάσης 1,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 3,55, μείωση 49%).
-Αγροτικής χρήσης (Μέση Τάση) 6,97 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 5,57, αύξηση 25%).
-Λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης (βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες) 8,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 7,76, αύξηση 14%).
-Αγροτικής χρήσης (Χαμηλή Τάση) 7,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 6,48, αύξηση 13%)
-Οικιακής χρήσης (Χαμηλή Τάση) 20,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 9,53 αύξηση 118%)
-Λοιπές χρήσεις Χαμηλής Τάσης (γραφεία, καταστήματα κ.λπ.) 21,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 14,91, αύξηση 46%).

Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι η αύξηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν που προέκυπτε με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), η οποία έφθανε μεστοσταθμικά στα 23,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με γνώμονα την ανάγκη (που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση) να μηδενιστεί ως το τέλος του 2014 το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών. 

Το έλλειμμα εξακολουθεί να διογκώνεται παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς συνεχίζεται η εγκατάσταση νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά, αιολικά κ.λπ.), οι οποίες αποζημιώνονται για την ενέργεια που παράγουν με υψηλές, εγγυημένες τιμές.

Η Αρχή επισημαίνει σχετικά ότι οι αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ «είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στη διαδικασία ένταξης των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, και κυρίως της ραγδαίας διείσδυσης στο σύστημα των φωτοβολταϊκών συστημάτων». Σημειώνει ωστόσο ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να βρουν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ανακοπεί η επιβάρυνση των καταναλωτών.

Πηγές του υπουργείου Ενέργειας ανέφεραν ότι το μέσο κόστος παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τις συμβατικές πηγές ενέργειας, με το υψηλότερο κόστος να χρεώνεται στα φωτοβολταϊκά (το 2012 στοίχησαν περίπου 420 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και λιγότερο στα αιολικά (90 ευρώ).

Για την κάλυψη του ελλείμματος που προκύπτει από την επιδότηση των ΑΠΕ, η Πολιτεία έχει λάβει σειρά μέτρων, όπως η μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς, η αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών, η επιβολή ειδικού τέλους στο λιγνίτη και η διοχέτευση του 25% του τέλους ΕΡΤ (η είσπραξη του οποίου έχει ωστόσο ανασταλεί) στο λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr
tragiko

Διαβάστε περισσότερα » »

Νεκρός ο Κόλα, κυνηγούν τον Κούπα - Μάχη της αστυνομίας με τους δραπέτες των Τρικάλων

Νεκρός έπεσε ένας από τους Αλβανούς δραπέτες των Τρικάλων σε συμπλοκή με αστυνομικούς στη Φροσήνη Θεσπρωτίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, πρόκειται για τον Μαριάν Κόλα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το ανθρωποκυνηγητό για τον δεύτερο
δραπέτη, Ιλίρ Κούπα.

Το χρονικό

Οι άνδρες της αστυνομίας εντόπισαν τους δραπέτες στη γέφυρα Βροσύνα και ακολούθησε καταδίωξη. Αστυνομικοί και κακοποιοί συνεπλάκησαν, ενώ από την ανταλλαγή των πυρών έπεσε νεκρός ένας από τους Αλβανούς δραπέτες. Ο δεύτερος κατάφερε να διαφύγει, ωστόσο είναι θέμα χρόνου να συλληφθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών.

Κατά τη διάρκεια της μάχης τραυματίστηκε και ένας άνδρας των ΕΚΑΜ στο πόδι και διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Ο αστυνομικός βρίσκεται εκτός κινδύνου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες οι δύο Αλβανοί δραπέτες των φυλακών είχαν φθάσει μέχρι την περιοχή του Σουλίου, αφού προηγουμένως είχαν κλέψει τρία αυτοκίνητα. Όμως, δεν κατόρθωσαν να περάσουν στην Αλβανία, καθώς είχε στενέψει γύρω τους ο αστυνομικός κλοιός.

Πηγή :enikos.gr
triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »

Με ένα ποτήρι νερό ο εγκέφαλος λειτουργεί 14% πιο γρήγορα

Η ενυδάτωση του ανθρώπινου οργανισμού, σε περιπτώσεις περισυλλογής,βοηθούν τον εγκέφαλο να λειτουργήσει  κατά 14 τοις εκατό γρηγορότερα.


Έτσι, αν είστε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα προβληματισμένοι με ένα θέμα, ένα ποτήρι νερό μπορεί να βοηθήσει  την ανάπτυξη της διεργασίας του εγκεφάλου και να δώσει λύσεις που θα είχατε σκεφθεί χωρίς την κατανάλωση νερού.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα έρευνας στην οποία συμμετείχαν 34 άνδρες και γυναίκες με την επιμέλεια των επιστημόνων του πανεπιστημίου East London.

Οι εθελοντές πέρασαν  αρκετές δοκιμές στη διαδικασία της ευφυΐας επί δύο φορές την ημέρα. Πρώτη ώρα ήταν μετά το πρωινό με την κατανάλωση συμπυκνώματος σιτηρών και χυμών και μετά από τη χρήση άλλων τροφών, παρόμοιων συστατικών.

Οι εθελοντές οι οποίοι δεν αισθάνθηκαν το αίσθημα της δίψας αντιδρούσαν στις ενέργειές τους κατά 14 τοις εκατό αργοπορημένα,  από εκείνους που αισθάνθηκαν δίψα και  ήπιαν ένα μπουκάλι νερό.

Η δοκιμή ήταν κατά πόσο το νερό μπορούσε να βοηθήσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά.

Το νερό επιδρά στην απελευθέρωση «της διεργασίας του εγκεφάλου» όσον αφορά τις ενέργειες του ατόμου αλλά και τις αντιδράσεις του σώματος, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Φιόνα Μακρέη.

mikres-ekdoseis.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Πρόεδρος Σλοβενίας: «Οι Σκοπιανοί να αλλάξουν οι ίδιοι το όνομά τους»

Αποκλειστική συνέντευξη του Μπορούτ Παχόρ στη νοτιοσλαβική εφημερίδα των Σκοπίων ‘Βέτσερ’

Ιούλιος 20, 2013.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ ήρθε στα Σκόπια,  με πρόσκληση του ομολόγου του Γκεόργκι Ίβανοφ και έδωσε ένα σαφές μήνυμα στην ηγεσία της χώρας, τι πρέπει να κάνει για να πάρει μια ημερομηνία για διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο Παχόρ που μαζί με την Γιαντράνκα Κοσόρ είναι οι συντάκτες της διευθέτησης της εδαφικής διαφοράς μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας υποστηρίζει ότι απαιτείται θάρρος και πολιτική βούληση για την εξεύρεση της λύσης του ονόματος.

Η συζήτησή μας – γράφει η δημοσιογράφος της νοτιοσλαβικής εφημερίδας- έγινε χωρίς διερμηνέα, εγώ στα σλαβοσκοπιανά και αυτός στα σλοβενικά με ενδιάμεσο σταθμό τα σερβικά.

«Από το Βαρδάρη μέχρι το Τρίγκλαβ δεν υπάρχει μεγάλη (γλωσσική) διαφορά», τόνισε ο Παχόρ.

Η δημοσιογράφος Ιβόνα Ταλέφσκα θα τον ρωτήσει:

Αναφερθήκατε στην ένταξη των Σκοπίων και στη σημερινή στασιμότητα. Γνωρίζετε το πρόβλημα με την Ελλάδα. Τι άλλο πρέπει να κάνουν τα Σκόπια;

«Αυτό που θα σας πω τώρα, θα το πω ως φίλος των Σκοπίων.
Το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης θεωρεί ότι η  πολιτική ηγεσία των Σκοπίων κατά τα τελευταία χρόνια  προσπαθεί να πείσει την Αθήνα να έρθει σε μια κατάσταση συμβιβασμού.
Θα μου πείτε τι να κάνει;
Η απάντηση  μου είναι:
 Να προσφέρει αξιόπιστη πρωτοβουλία για έναν νέο συμβιβασμό που δεν θα αφήσει αδιάφορη την διεθνή κοινότητα. Πρέπει να δούμε ξεκάθαρα ότι το μεγαλύτερο μέρος του λαού των Σκοπίων είναι έτοιμο να συμβιβαστεί και να προσπαθήσει εκ νέου, ώστε η διεθνής κοινότητα να σκύψει στα Σκόπια και να τα βοηθήσει και η Αθήνα δεν θα παραμείνει χωρίς απάντηση σε αυτήν την πρωτοβουλία.
Πρέπει να αποκτήσουν τα Σκόπια πολιτική βούληση και θάρρος. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι ήμουν ένας από τους νονούς της συμφωνίας μεταξύ της Σλοβενίας και της Κροατίας, που στις 31 του μήνα αυτού συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια που υπογράφηκε η συμφωνία μας μετά από διαφωνία 18 ετών. Και το όφελός μας ήταν διπλό. Αυτό πιστεύω και για τα Σκόπια.

Ερώτηση: Πως αξιολογείται τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις: είναι στάσιμες ή χειροτερεύουν;

«Επιδεινώνονται. Αυτό το Status quo που διαρκεί τόσο καιρό, στην πραγματικότητα, σημαίνει, επιδείνωση. Όμως η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΕΕ λόγω της οικονομικής και της πολιτικής κρίσης και όταν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι απρόθυμα να ανταποκριθούν  στην κρίση είναι λογικό η ΕΕ να έχει επικεντρωθεί στην επίλυση των εσωτερικών προβλημάτων, ούτως ώστε, η διεύρυνση δεν είναι το πρώτο ενδιαφέρον.

Αυτή η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για τα Σκόπια. Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να σκεφτείτε ενεργά και όχι να απογοητευτείτε, θα πρέπει να καταλήξετε σε μια πρόταση που πραγματικά θα σας δώσει τη γνώση που χρειάζεστε ώστε να συνηγορήσει και η γειτονική Ελλάδα. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε με μια διακριτική διπλωματία και να έρθετε σε μια συγκεκριμένη συμφωνία.

Πιστεύω ακράδαντα ότι τα Σκόπια είναι ικανά για κάτι τέτοιο και η Ελλάδα είναι πιστεύω έτοιμη να αντιμετωπίσει κάτι νέο.

Έτσι, ως κοινός φίλος και των Σκοπίων και της Ελλάδας πιστεύω σε αυτή τη λύση».

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Πού οφείλονται οι φετινές χαμηλές θερμοκρασίες;

Μέτριες έως χαμηλές οι θερμοκρασίες για την εποχή, ενώ ο καιρός σε τίποτα δεν θυμίζει τα εξοντωτικά κύματα καύσωνα των προηγούμενων ετών, γεγονός που έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων.
Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας το Έθνος, η θερμοκρασία ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν καμίνι, φέτος δεν ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η καλοκαιρινή δροσιά αφορά όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και αποδίδουν το φαινόμενο στην υπερθέρμανση των πόλων.
Συγκεκριμένα το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής που έχει αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, αλλάζει τη θερμοκρασία του ωκεανού και κατ' επέκταση τη διεύθυνση των αέριων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα, οι ψυχροί άνεμοι της Αρκτικής να φτάνουν πολύ πιο νότια απ' ότι τα προηγούμενα χρόνια, ρίχνοντας αισθητά τη θερμοκρασία σε χώρες που συνήθως αυτή την εποχή μαστίζοντας από τον καύσωνα.
Όσο για το πού θα κυμανθούν οι θερμοκρασίες τον Αύγουστο, το κλιματικό μοντέλο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα www.meteoclub.gr, αναφέρει ότι θα κυμανθούν κοντά στις μέσες τιμές.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα το Έθνος, το πρώτο και το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, ο υδράργυρος θα βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο, ενώ από τις 10 έως τις 20 Αυγούστου, υπάρχει μία πιθανότητα μίνι καύσωνα με τη θερμοκρασία ωστόσο να μην ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.
 
apocalypsejohn
Διαβάστε περισσότερα » »

Άγνωστοι Έλληνες: Παστούν εκατομμύρια ξεχασμένων Ελλήνων στην Ασία

Αν γνωρίζαμε τον Ελληνισμό σε όλο του το εύρος, αυτό που ξεπερνά και διαπερνά τα συμβατικά σύνορα, θα αντιλαμβανόμασταν την δύναμη και τις δυνατότητες του.
Μπορεί να είναι διασκορπισμένος σε όλα τα σημεία του πλανήτη, μπορεί να μην γνωρίζουμε καν την ύπαρξη ορισμένων τμημάτων του… Υπάρχει όμως κάτι που τον κρατά αδιάσπαστη ενότητα και αυτό είναι η ιστορία του και ό,τι αυτή περιλαμβάνει…
Απόδειξη αποτελεί μία φυλή με την επωνυμία Παστούν, που κατοικεί στα σύνορα μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, και υπολογίζεται στους 42.000.000 κατοίκους!
Ζουν διασκορπισμένοι σε φυλές (Πατάν του Σουάν, Κοχιστάνοι, Κουντζάροι, Αφρίντι, κλπ) και διατρανώνουν την Ελληνική καταγωγή τους, όπως φαίνεται και στο ντοκιμαντέρ «Ταξίδι μέσα στην αρχαία Ελλάδα της Ασίας», το οποίο αφορά την επιρροή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και έχει γυριστεί στις δυτικές και βορειοδυτικές επαρχίες του Πακιστάν, που συνορεύουν με το Αφγανιστάν.
Η καταγωγή τους «ήρθε στο προσκήνιο» όταν κατά την διάρκεια του πολέμου που διεξήγαγε το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, οι Παστούν δήλωναν κατ’ εξακολούθηση σε όλους ότι τα χωριά τους είναι ελληνικά.! Και κάποιοι εκ των ταλιμπάν ανήκουν στους Παστούν.
Όλα όμως ξεκινούν από την αρχαία πόλη του Αφγανιστάν, την Βακτριανή, που επί πολλούς αιώνες διοικούνταν από Έλληνες μετά την κατάκτησή της από τον Μέγα Αλέξανδρο και αποτελούσε αποικία του μακεδονικού βασιλείου (σημειώθηκαν μάλιστα και πολλές επιμειξίες Ελλήνων- Βακτριανών, όπως του Μ. Αλεξάνδρου με την Ρωξάνη), γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αποβολή της ιρανικής τους ταυτότητας και την συνακόλουθη αφομοίωση με το ελληνικό στοιχείο.
Αρχικά οι μελετητές που ασχολήθηκαν με το εν λόγω ζήτημα δεν ήταν σίγουροι εάν οι Παστούν είναι η φυλή που αποτελεί συνέχεια των Βακτριανών. Έπειτα όμως από έρευνες που διεξήγαγαν στην γλώσσα, την θρησκεία, την παράδοση κ.α. διαπίστωσαν πως είναι η μοναδική φυλή της περιοχής που παρουσιάζει τόσα κοινά με τους αρχαίους Έλληνες, άρα δεν θα μπορούσε παρά να κατάγεται από τους Βακτριανούς, απογόνους των Ελλήνων.
Άλλωστε οι Παστούν θεωρούν τους Έλληνες, τους Γιουνάν, όπως τους αποκαλούν, ιερά πρόσωπα και καμαρώνουν την θεϊκή νομισματους προέλευση!
Αλλά πριν εξετάσουμε κάποια από τα γνωρίσματα που κληρονόμησαν οι Παστούν από τους Έλληνες να σημειωθεί πως, αν και απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου και των στρατιωτών του, δεν επηρεάστηκαν μόνο από αυτούς αλλά από όλους τους Έλληνες! (Σπάρτη, Αθήνα, Μακεδονία, κλπ)
Ορισμένα στοιχεία, τα οποία οι Παστούν έχουν διατηρήσει αναλλοίωτα ως σήμερα είναι η ανδρεία, η φιλοξενία, η τιμή και η υπερηφάνεια, χαρακτηριστικά κατ’ εξοχήν των αρχαίων Ελλήνων.
Αλλά ας τα δούμε πιο αναλυτικά:
Πολιτική οργάνωση:
Διαθέτουν πολιτική οργάνωση και όποιος δεν ασχολείται με τα κοινά καλείται ιδιώτης, όπως ακριβώς και στους αρχαίους ελληνικούς θεσμούς. Η διακυβέρνηση κάθε φυλής επιτυγχάνεται μέσω της γερουσίας (χαρκά - αρχή σε δωρική διάλεκτο, κατά την οποία το -η- τρέπεται σε -α- και το -χ- στο έτερο ουρανικό σύμφωνο -κ-), βασικό πολιτικό όργανο και στην αρχαία Σπάρτη, που παραπέμπει όμως και στην Μακεδονία, όπου παίρνονταν αποφάσεις από τους βασιλείς με την βοήθεια ενός συμβουλίου γερόντων και στρατηγών.
Στους Παστούν υφίσταται ακόμη ο θεσμός των ενόρκων πιστός στο μοντέλο της αρχαίας Αθήνας πριν 2.500 χρόνια!
Ιατρική:
Οι Παστούν την ονομάζουν Γιουνάνι Τίμπ (=ελληνική ιατρική) και περιλαμβάνει θεραπευτικές μεθόδους, ανάλογες με αυτές του Ιπποκράτη, όπως βοτανολογικοί συνδυασμοί, λουτροθεραπείες, κ.α.
Γλώσσα:
Η διάλεκτος των Παστούν διαφέρει από τις υπόλοιπες ιρανικές και παρουσιάζει πολλά κοινά σε επίπεδο ήχου, δομής και λεξιλογίου με την αρχαία ελληνική. Έχουν υιοθετήσει, για παράδειγμα, τους φθόγγους «χι, τζι, στ», που δεν απαντούν στις γειτονικές τους περιοχές. Ο ερευνητής Αμανουλάχ Γιλζάϊ εντοπίζει κάποιες λέξεις, που έχουν τις ρίζες τους στην Ελληνική:
λέγκα - Λίγο
γενεκάι - Γυναίκα
θρο - Θείος
ανγιά - Γιαγιά
αγκάι - Αυγό
κακκαρα - κάρα (=κεφάλι)
στα κάντι - τι κάνεις
ντρόμο - δρόμος
σόκα - σιγά
ιμ ντάκσι - είμαι εν τάξει
Έθιμα:
Οι Παστούν αναβιώνουν μέχρι σήμερα τα στρατιωτικά καταλύματα (Hojrah), στα οποία εκπαιδεύονταν πριν πολλά χρόνια οι Σπαρτιάτες έφηβοι. Έτσι και οι Παστούν μόλις γίνουν έφηβοι συγκεντρώνονται εκεί και εκπαιδεύονται στην χρήση όπλων, στην μάχη, στην πειθαρχία και στην τήρηση της παράδοσης της φυλής τους.
«Κρατούν ζωντανό», επίσης, με κάθε ακρίβεια, τον πυρρίχιο, αρχαίο ελληνικό χορό αφιερωμένο στην θεά Αθηνά (Άθεν, όπως την αποκαλούν), ο οποίος αποτελεί και τον εθνικό χορό τους. Ο εν λόγω χορός είναι κάτι σαν μίμηση μάχης, γι αυτό και απαρτίζεται από δύο ομάδες, τους επιτιθέμενους και τους αμυνόμενους. Παραπλήσιο είδος χορού έχει διασωθεί στον Ποντιακό Ελληνισμό.
Παίζουν, τέλος, το σιτάρ (κιθάρα), για το οποίο ισχυρίζονται πως είναι αρχαίο ελληνικό και είναι διαδεδομένο σε ολόκληρη την κεντρική Ασία.
Άξιος αναφοράς είναι και ο κώδικας τιμής (Pakhunwali ή Pashtunwali), του οποίου οι απαρχές χρονολογούνται την ελληνιστική περίοδο, την περίοδο δηλαδή που έδρασε ο Μέγας Αλέξανδρος. Οι Παστούν όφειλαν να τηρούν όσα προβλέπονταν στον συγκεκριμένο κώδικα, βασικότερες θεματικές του οποίου ήταν η τιμή, η φιλοξενία, η εκδίκηση και η παράδοση.
Οι περισσότερες των «διατάξεων» που εμπεριείχε είναι σχεδόν ταυτόσημες με αντίστοιχες των Ελλήνων και κυρίως των Σπαρτιατών. Λόγου χάριν θεωρούνταν άκρως σημαντική η διατήρηση της τιμής και η απώλειά της επέσυρε σκληρές ποινές. Ατιμωτική πράξη θεωρούνταν η υποχώρηση κατά την διάρκεια της μάχης, αντί του αγώνα μέχρις εσχάτων, γεγονός που παραπέμπει στο περίφημο «ἢ τὰν ἢ ἐπί τὰς» των Σπαρτιατισσών γυναικών. Συχνά μάλιστα έδειχναν τα τραύματα στο στήθος τους για να αποδείξουν ότι δεν τους χτύπησε ο εχθρός πισώπλατα αλλά την ώρα που μάχονταν.
Αξιόμεμπτη ήταν και η ασέβεια προς τον ικέτη (θεσμός ιερός στην αρχαία Ελλάδα) και η ποινή γι αυτό ήταν η απώλεια του προσώπου.
Απόδοση τιμών:
Τιμούν τον Zeustan ως πατέρα των θεών τους (Ζευς= Δίας), την Hora (Ήρα) ως θεά του γάμου και της θυσίας, γι αυτό κάθε γάμος ολοκληρώνεται με την θυσία ενός ερίφιου στο κατώφλι των νεονύμφων, τον Shpane (Πάνας) ως προστάτη των βοσκών και των ποιμνίων, την Oris (Ίρις) ως θεά των νεφών και του ουρανίου τόξου, την Demeter (Δήμητρα), από την οποία ονομάζουν “dermend” τον χωρισμό του σιταριού απ’ το στέλεχος του, την Peserley (Περσεφόνη) ως θεά της άνοιξης, την Άθεν (Αθηνά) ως προστάτιδα της φυλής τους αλλά και ως θεά του νερού και του πολέμου (η Αθηνά απεικονίζεται και σε πολλά νομίσματα των Παστούν) και τον Hadirah (Άδης) ως θεό του Κάτω κόσμου, ονομασία που αποδίδουν οι Παστούν και στα κοιμητήριά τους.
Κάθε φορά μάλιστα που θέλουν να βρίσουν, να καταραστούν κάποιον χρησιμοποιούν την λέξη Tartarin\Tartaros - Τάρταρα, τα οποία περιγράφει ο Πλάτων.
Οι Παστούν, όπως και οι Καλάς που αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας, αποτελούν ακόμη μία φυλή Ελληνογενών ανθρώπων, που είναι συχνά «πιο Έλληνες και από τους Έλληνες», μιας και αυτοί δεν στρέφονται εναντίον καθετί Ελληνικού αλλά αντιθέτως όχι μόνο το υπερασπίζονται παρά τις σφοδρές πιέσεις που υφίστανται αλλά επικεντρώνουν όλη τους την ύπαρξη γύρω από αυτό!





ΠΥΓΜΗ.gr
apocalypsejohn
Διαβάστε περισσότερα » »