Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Χιλιάδες ευρώ σε κούτες πάμπερς ~ Υπάλληλοι ΙΚΑ - λαμογιά - σαπίλα - κατάχρηση - ατιμωρησία (Η Μέρκελ φταίει για όλα)

Στην κατοικία μιας εκ των κατηγορουμένων βρέθηκαν 800.000 ευρώ σε κούτες πάμπερς

Στην σύλληψη έξι γυναικών, όλες υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας, προχώρησε τις τελευταίες ώρες η Οικονομική Αστυνομία για το μεγάλο σκάνδαλο των πλαστών συνταγογραφήσεων, παράνομων επιδομάτων και εικονικών νοσηλειών, που αποκάλυψε «Το Βήμα» στις 26 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το ύψος της απάτης σε βάρος του ασφαλιστικού φορέα υπερβαίνει τα 12 εκ ευρώ. Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. επικεντρώθηκε σε υπαλλήλους των τμημάτων...
 Παροχών, Μητρώου και Οικονομικών του ΙΚΑ Καλλιθέας, οι οποίοι φέρεται να συνενοούνταν με περισσότερους από 400 ιδιώτες για σειρά παράνομων συναλλαγών.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατοικία μιας εκ των κατηγορουμένων βρέθηκαν 800.000 ευρώ σε κούτες πάμπερς -σε... επανέκδοση της σχετικής συνήθειας, που καταγράφηκε πρώτη φορά στο σκάνδαλο Κοσκωτά-, ενώ διαπιστώθηκε ότι οι κρατικοί υπάλληλοι διέμεναν σε πολυτελείς κατοικίες με πισίνες και είχαν επίσης πολυτελέστατα αυτοκίνητα!

Ακόμη σε ορισμένες από τις κατοικίες βρέθηκαν εκατοντάδες έγγραφα του ΙΚΑ που πλαστογραφούνταν συστηματικά από τις υπαλλήλους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μία από τις συλληφθείσες παραδέχθηκε ήδη στα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας την ενοχή της και έδωσε διαβεβαιώσεις ότι σύντομα θα επιστρέψει τα υπεξαιρεθέντα ποσά.

Η έρευνα ωστόσο επεκτείνεται, τώρα, σε γραφεία του ΙΚΑ και σε άλλα σημεία της χώρας και κυρίως στην Δυτική Μακεδονία. Με το σκάνδαλο του ΙΚΑ ασχολήθηκε το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας της Οικονομικής Αστυνομίας, ενώ εσωτερικός οικονομικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε και από ελεγκτές του ΙΚΑ.

Ορισμένοι από τους «ασθενείς» ή τους "δικαιούχους" επιδομάτων που συνεργάζονταν με το κύκλωμα φέρονται να έχουν παραδεχθεί στους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ: «Προ μεγάλου χρονικού διαστήματος δεχθήκαμε τηλεφώνημα από υπαλλήλους του ΙΚΑ στην Καλλιθέα, οι οποίοι μας ρώτησαν αν θα θέλαμε να βγάζουμε ένα σεβαστό ποσό κάθε μήνα, αν θέλουμε να έχουμε ένα καλό χαρτζιλίκι. Μας πρότειναν, λοιπόν, να εμφανιζόμαστε ως ασθενείς νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία ή να ζητάμε άλλες ιατρικές υπηρεσίες. Αυτοί θα εξέδιδαν τις σχετικές βεβαιώσεις και θα προχωρούσαν στις σχετικές καταγραφές στα βιβλιάριά μας».

Επιπλέον άλλοι συννενοούνταν με τα ίδια στελέχη του ΙΚΑ προκειμένου να παίρνουν μηνιαία επιδόματα που έφταναν και τα 14.000 ευρώ.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απάτες σε βάρος ασφαλιστικού ταμείου και ίσως μία από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που έχει χειρισθεί η νεοσύστατη Οικονομική Αστυνομία.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ κ. Νίκος Χατζόπουλος σχετικά με το σκάνδαλο στα γραφεία του Ιδρύματος στην Καλλιθέα σημείωσε, μιλώντας στο «Βήμα»:

«Η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων στο ΙΚΑ αγωνίζεται για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι επίορκοι υπάλληλοι δεν έχουν καμιά θέση ανάμεσά μας (Σημ.: Ως γνωστόν έχουν απολυθεί μηδέν υπάλληλοι από το 1974 γιατί όλοι ήταν πεντακάθαροι). Η διοίκηση πρέπει να απολύσει αμέσως όσους κατηγορούνται και να δημεύσει την περιουσία τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες συνδικαλιστών του ΙΚΑ το ύψος της απάτης ίσως υπερβεί τελικώς τα 50 εκατομμύρια ευρώ! Επιπλέον διαπιστώνεται ότι η υφαρπαγή των χρημάτων με το τρυκ των ψεύτικων επιδομάτων και παροχών ανακαλύφθηκε από τον ηλεκτρονικό έλεγχο των καταθέσεων σε τράπεζες ασφαλισμένων και μη του ΙΚΑ, όπου μεγάλα ποσά εμφανίζονταν να διοχετεύονται σε συγγενείς των υπόπτων υπαλλήλων.

Την εποπτεία στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. έχει η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κυρία Ελένη Ράικου.



Διαβάστε περισσότερα » »

Θέλεις λεφτά; Ζήτα μια ..αναρρωτική άδεια από τον γιατρό….

Μία απίστευτη "φάμπρικα" φαίνεται πως έχει στηθεί στο ΙΚΑ Ηρακλείου, ανοίγοντας "μαύρη τρύπα" στα ασφαλιστικά ταμεία. Μετά τα σκάνδαλα με τις ... μεταμεσονύκτιες αιμοκαθάρσεις, τις ... εξ αποστάσεως διαγνώσεις και τα "φακελάκια", κάποιοι είχαν βρει ένα νέο τρόπο να ωφελούνται σε βάρος των κρατικών ταμείων γιατροί "γράφουν" σωρηδόν αναρρωτικές άδειες, κυρίως σε οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι μπορούν με τον τρόπο αυτό και την αποζημίωση από το ΙΚΑ να πάρουν και την άδεια παραμονής τους να ανανεώσουν ως εργαζόμενοι, ενώ την ίδια στιγμή μπορούν να εργαστούν και να πάρουν "μαύρα" και τα χρήματα του ημερομισθίου τους!

Χαρακτηριστικό της "κομπίνας" είναι ότι ο Γιώργος Καλησπεράκης γιατρός Ορθοπεδικός συμβεβλημένος με ΟΠΑΔ-ΙΚΑ στο Ηράκλειο μέσα σε ένα χρόνο έχει γράψει 7.000 μέρες αναρρωτικής άδειας στο ιδιωτικό ιατρείο που διατηρεί στο κέντρο του Ηρακλείου. Ο… Γιατρός κατά τα άλλα ,είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ορθοπεδικών Χειρουργών Ισχίου. Έχει ασκήσει εκπαιδευτικό έργο στη νοσηλευτική σχολή του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και στα κρατικά ΙΕΚ. και συμμετέχει ενεργά στα ….πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Δηλαδή χέσε θέατρο και ..κατούρα παράσταση.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η επιβάρυνση για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι τεράστια καθώς από τη μία δίνονται χρήματα σε δήθεν ασθενείς κι από την άλλη στα ασφαλιστικά ταμεία δημιουργείται μία μεγάλη τρύπα, καθώς οι μέρες της αναρρωτικής άδειας εκλαμβάνονται ως μέρες εργάσιμες και πληρώνονται ως τέτοιες.
Συγκεκριμένος ξενοδοχοϋπάλληλος, "βγήκε" σε αναρρωτική από την ημέρα λήξης της σύμβασής του με το ξενοδοχείο στο οποίο εργαζόταν ως την ημέρα που ξεκίνησε ξανά τη δουλειά! Αιτία; Μα φυσικά το ότι η αποζημίωση του ΙΚΑ αντιστοιχεί σε ποσό πολύ μεγαλύτερο από το επίδομα ανεργίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ΙΚΑ Ηρακλείου και τον ΕΟΠΥΥ ερευνώνται δήθεν τα πάντα, ενώ το κόλπο είναι παλιό και ήταν γνωστό της πάση, και ανεσύρθει τώρα, λόγω των αυξήσεων που ζητούν οι γιατροί στις αμοιβές για τις επισκέψεις. Σου λένε οι πονηροί, τι θέλετε αυξήσεις αφού τα παίρνεται από την πίσω πόρτα, ιδού και η απόδειξη.
 
ixnos1
Διαβάστε περισσότερα » »

Το ποίημα της γιορτής της γυναίκας

Μέρα της γυναίκας σήμερα και επέλεξα να σας παραθέσω ένα ποίημα που έστειλε στο Πινάκιο η 16χρονη Ειρήνη Μπουράκη.
Τα όνειρα της μικρής αναγνώστριας  και η  αγάπη της για τη ζωή και τον έρωτα ας δώσουν χρώμα έντονο στις μουντές μέρες που ζούμε.
Χθες έβαλα ένα θέμα για τη βία κατά των γυναικών που έχει γίνει πια μάστιγα στην Ελλάδα.
Σήμερα όμως είναι γιορτή και η Ειρήνη μας δείχνει από την οδό της αγνότητας της ηλικίας της το δρόμο της αγάπης. Ένας δρόμος που δεν χωρά τρόικες, Eurogroups και κυβερνήσεις από δοσίλογους. Κι όσο υπάρχουν νέα παιδιά σαν την Ειρήνη σίγουρα αυτή η χώρα μετρά, κι ας προσπαθούν με μανία να τη σβήσουν από το χάρτη. Δε γράφω άλλα...Η γιορτή ξεκινά με τις απόκρυφες σκέψεις -πλημμυρισμένες όμως με αγάπη- της Ειρήνης Μπουράκη...

Μόνο σκέψεις...
Ξέρεις τι είναι να μην σε έχω;
Κάτι που σίγουρα δεν αντέχω
Κάθε βράδυ να σκέφτομαι εσένα και τα όνειρα που έκανα
Τα όνειρα ήταν για μας. μα την ουσία έχανα
Και να σκέφτομαι συνέχεια την απουσία σου.
Μόνο μια φωτογραφία να θυμίζει την παρουσία σου.
Να σκέφτομαι αυτά τα χείλη, αυτά τα μάτια..
Την αιτία που γίνομαι κομμάτια.
Μάλωσα με τον ύπνο μου γιατί το όνειρό μου δεν ζούσα.
Μακριά μου βρισκόταν αυτός που αγαπούσα.
Δεν φοβάμαι κανέναν.. Εμένα φοβάμαι που σε χάνω...
Άραγε μόνη τι θα κάνω...;
Μην με ξεχάσεις. Κάποτε πέρνα και από μένα.
Να θυμηθούμε τα παλιά, όλα τα ξεχασμένα.
Τις ωραίες στιγμές που είχαμε.
Κι ας ήταν λάθος τα μισά.. Και από το τέλειο πολύ ας απείχαμε.
Τ ο υ λ ά χ ι σ τ ο ν ..  Ζήσαμε αγάπη...
Ειρήνη Μπουράκη


pinakio
Διαβάστε περισσότερα » »

«Προτιμώ τον λαό να αντιδρά παρά να σιωπά» (ΗΧΗΤΙΚΟ)


Απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας των «Ανεξάρτητων Πολιτών» μετά τις εκλογές ο Πάνος Καμμένος μιλώντας στο realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, με οποιαδήποτε πολιτική δύναμη αποδέχεται το παράνομο χρέος της χώρας και τη μείωση της εθνικής κυριαρχίας.

Ο κ. Καμμένος διευκρίνισε ότι... ο Αντώνης Σαμαράς ανήκει σ’ αυτές τις δυνάμεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς στην επόμενη ημέρα από τις εκλογές δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με καμία δύναμη η οποία αποδέχεται είτε αυτό το παράνομο χρέος, είτε τη μείωση της εθνικής μας κυριαρχίας, είτε αποδέχεται την κατάργηση του έθνους-κράτους. Ο κ. Σαμαράς είναι μέσα σ’ αυτές τις δυνάμεις. Τέτοια συνεργασία δεν θα υπάρχει».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις πολιτών που πετούν γιαούρτια σε πολιτικούς, ο ανεξάρτητος βουλευτής είπε: «Προτιμώ τον ελληνικό λαό να αντιδρά παρά να σιωπά» και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί κανείς να εγκρίνει τη βία, αλλά δεν μπορεί κανείς να αποτρέψει εκείνου του οποίου του διαλύουν το σπίτι να αντιδράσει. Εγώ είμαι υπέρ του να ξεσηκωθούμε όχι με βία αλλά όπως ξέρει ο λαός με νταούλια και ζουρνάδες να φέρουμε και πάλι το χαμόγελο στην πατρίδα μας».


(real.gr)
Διαβάστε περισσότερα » »

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 16: Αποτελέσματα Συνεδρίου

1ο Τακτικό Συνέδριο (Αποτελέσματα)

Την Κυριακή 04 Μαρτίου , διεξήχθη στην Αθήνα στο ξενοδοχείο "President" το 1ο Τακτικό Συνέδριο του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας, σύμφωνα με την από 04 Φεβρουαρίου 2012 απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Στο συνέδριο συμμετείχαν... μέλη και φίλοι του κόμματος και παρά την «απομόνωση» η οποία μας επιβάλλεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η προσέλευση ήταν μαζική και εντυπωσιακή.
Μέλη και Φίλοι του Συνδέσμου, που κατέκλυσαν τους χώρους του Συνεδρίου, από όλη την Ελλάδα, νησιωτική και ηπειρωτική, τοποθετήθηκαν συζήτησαν και ενέκριναν, σε πολύωρη ανοιχτή διαδικασία, όπως ορίζει το άρθρο 10 του Καταστατικού ,τις θέσεις που αφορούν την Ιδεολογία του Συνδέσμου καθώς και τροποποιήσεις του Καταστατικού σύμφωνα με το αρθρ 27 του Καταστατικού.
Κατόπιν, με μυστική ψηφοφορία εξελέγει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και τα 11 μέλη του Ανωτάτου Πολιτικού Συμβουλίου καθώς και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ,σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ 2α,2β.
Από σήμερα, τέσσερις μόλις μήνες μετά την ίδρυσή του την 21-11-2011, τα τακτικά μέλη του Συνδέσμου ,επέλεξαν την ηγεσία του Συνδέσμου ,μέσα από αδιάβλητες ,δημοκρατικές και σύμφωνα με το Καταστατικό του ,διαδικασίες.
Πρόεδρος εξελέγει ο ΑΛΙΚΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Μέλη του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις ψήφους που έλαβαν, εξελέγησαν οι:
ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ
ΓΕΡΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗ ΝΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΤΣΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΣΠΑΝΤΙΔΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΠΑΠΑΦΛΩΡΑΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
ΜΙΓΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


Αναπληρωματικοί εξελέγησαν οι :
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΑΡΗΠΑΠΑΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ
ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΙΔΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 
Διαβάστε περισσότερα » »

ALERT! ΠΟΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΘΑ ΨΗΦΙΖΑΤΕ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟ;


katohika
Διαβάστε περισσότερα » »

Γεωθερμικός Κλιματισμός


Γεωθερμικός ΚλιματισμόςΟ «γεωθερμικός κλιματισμός» μπορεί να παρέχει θέρμανση το χειμώνα (και μάλιστα χωρίς πετρέλαιο), δροσιά το καλοκαίρι και ζεστό νερό χρήσης. Η λειτουργία του στηρίζεται στο απλό γεγονός ότι, λίγα μέτρα κάτω από το έδαφος, ό,τι καιρό κι αν κάνει έξω, υπάρχει σταθερή θερμοκρασία περίπου 15 βαθμών. Μια εγκατάσταση γεωθερμικού κλιματισμού ξεκινά από έναν εναλλάκτη θερμότητας, δηλαδή σωλήνες που τοποθετούνται στο έδαφος, αλλά και σε ένα πηγάδι ή στη θάλασσα! Οι σωλήνες μπορεί να είναι ανοικτοί (οπότε παίρνουν και επιστρέφουν νερό στον υδροφόρο ορίζοντα), ή κλειστοί, (οπότε περιέχουν κάποιο ρευστό που κυκλοφορεί σε αυτούς).



Στη συνέχεια, το ρευστό αυτό περνά από μια «αντλία θερμότητας. Η συσκευή αυτή, που έχει περίπου το μέγεθος ενός πλυντήριου, λειτουργεί με μια μικρή ποσότητα ηλεκτρισμού και μεταβάλλει τη θερμοκρασία του ρευστού ώστε να είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει και να αποδώσει ζέστη ή δροσιά μέσα στο σπίτι – όλες τις εποχές του χρόνου.
Οι ειδικοί του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) σημειώνουν: «Η θερμότητα από γεωθερμικά ρευστά είναι σημαντικά φθηνότερη από εκείνη που παράγεται από την καύση πετρελαίου θέρμανσης, ακόμη και από εκείνη που παράγεται από την καύση φυσικού αερίου. Αλλά και τα περιβαλλοντικά οφέλη είναι σημαντικά, αφού αποφεύγεται η έκλυση διοξείδιου του άνθρακα και άλλων αέριων ρύπων».
Γεωθερμικός Κλιματισμός
Ποιοι είναι οι οικονομικοί όροι της εγκατάστασης ενός συστήματος γεωθερμικού κλιματισμού;
  1. Εάν το σύστημα συνδεθεί με το νερό του υδροφόρου ορίζοντα, τότε το κόστος εγκατάστασης υπερβαίνει κατά 20-30% μια συμβατική εγκατάσταση κλιματισμού. Μέσα σε δύο περίπου χρόνια, όμως, η οικονομία από τα καύσιμα και το ηλεκτρικό θα έχει ήδη καλύψει αυτό το επιπλέον κόστος.
  2. Εάν ο γεωθερμικός κλιματισμός γίνει με κάθετους σωλήνες (για παράδειγμα, 2 με 3 γεωτρήσεις διαμέτρου 30 εκατοστών και βάθους γύρω στα 80 μέτρα αρκούν για ένα διώροφο), τότε το κόστος εγκατάστασης είναι 50 – 60% παραπάνω και ο χρόνος απόσβεσης 3–4 χρόνια.
  3. Εάν υπάρχει χώρος, οι σωλήνες μπορούν να στρωθούν οριζόντια σε βάθος 1,5 – 1,8 μέτρα κάτω από το έδαφος, οπότε το κόστος είναι 30-40% παραπάνω και η απόσβεση γίνεται σε περίπου τρία χρόνια.
Δυο άλλα ονόματα για το ίδιο σύστημα είναι «αβαθής γεωθερμία» ή «γεωθερμικές αντλίες θερμότητας». «Αντίθετα με την Ελλάδα, όπου σαφώς έχουμε μείνει πίσω, σε άλλα μέρη ο γεωθερμικός κλιματισμός θεωρείται δεδομένος», εξηγεί ο Δρ. Κων/νος Καρύτσας, υπεύθυνος του τμήματος γεωθερμίας του ΚΑΠΕ. «Δεν ρωτούν εάν τον εγκαταστήσουν ή όχι. Μαζί με τα θεμέλια ενός σπιτιού, φροντίζουν και για τη γεώτρηση. Συστήματα με οριζόντιους σωλήνες τοποθετούνται κάτω από γήπεδα ή δρόμους. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι κατά κάποιο τρόπο εμπορικής φύσης, αφού υπάρχουν λίγες εξειδικευμένες εταιρίες με έμπειρο προσωπικό.



Πηγή
Διαβάστε περισσότερα » »

Αρχαιολόγοι εντόπισαν την χαμένη... Ατλαντίδα !!!


Ένας από τους πιο πολυσυζητημένους και συνάμα συναρπαστικούς μύθους όλων των εποχών, φαίνεται πως πρόκειται να αποκαλυφθεί. 
Μετά από έρευνες, Αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως βρήκαν την ακριβή θέση όπου βρίσκεται η χαμένη Ατλαντίδα! Η ομάδα χρησιμοποίησε όλες τις περιγραφές από τον Πλάτωνα, δορυφορικές φωτογραφίες, ραντάρ, ψηφιακούς χάρτες και υποβρύχιο εξοπλισμό και την εντόπισαν βόρεια του.....Cadiz στην Ισπανία και συγκεκριμένα θαμμένη σε βάλτο στον πυθμένα του πάρκου Dona Ana. 
Ο Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας, αναφέρθηκε στην Ατλαντίδα πριν 2,600 χρόνια και στις περιγραφές του δήλωνε πως βρισκόταν "Πέραν από τις Στήλες του Ηρακλέους" δηλαδή από τα "στενά του Γιβραλτάρ" όπως ήταν γνωστά στα αρχαία χρόνια. 
Λέτε μετά από χιλιάδες χρόνια να επαληθευτεί; αρχαιολόγος Richard Freund, μαζί με την ομάδα του στο πανεπιστήμιο του Hartford, ψάχνουν εδώ και χρόνια να εντοπίσουν την πραγματική θέση της Ατλαντίδας. Υποστηρίζουν μάλιστα πως ο λόγος της εξαφάνισης της ήταν ένα τσουνάμι! Όπως δήλωσε στο Reuters ο Richard Freund 
"Παρόλο που μας είναι τόσο δύσκολο να το αντιληφθούμε, το κύμα από ένα τσουνάμι μπορεί να φθάσει έως και τα 60 μίλια μέσα στην ενδοχώρα. Κάτι ανάλογο έγινε και εδώ." 
Φαίνεται πως να είναι από τις μοναδικές φορές που οι ερευνητές βρήκαν μια τοποθεσία που να ταιριάζει περισσότερο με τις αναφορές του Πλάτωνα και με τα στοιχεία που βρήκαν, με το πιο συναρπαστικό, την χαραγμένη πάνω σε πέτρα, μορφή ενός πολεμιστή που “φυλάει” την είσοδο της πόλης!! μάλλον το μυστήριο πρόκειται να λυθεί στο άμεσο μέλλον...

ΠΗΓΗ
Διαβάστε περισσότερα » »

Κερσετίνη: Βάλτε το κρεμμύδι στη διατροφή σας

Η κερσετίνη (quercetin, μερικές φορές γράφεται κουερσετίνη) ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών, τα οποία αποτελούν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Τα φλαβονοειδή ανακαλύφθηκαν στη δεκετία του 1930 και μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί πάνω από 4,000 μόρια. Έχουν προκαλέσει ενδιαφέρον διότι έχουν αντι-μικροβιακή δράση. Εξ’ αυτών ένα πολλά υποσχόμενο φλαβονοειδές είναι η κερσετίνη. Στη δυτική διατροφή η πρόσληψη φλαβονοειδών είναι περίπου 20-50 mg την ημέρα. Από αυτά περίπου 13 mg είναι τύπου κερσετίνης.

Στις φυσικές πηγές κερσετίνης συμπεριλαμβάνονται το μήλο (φλούδα), τα μούρα, το σταφύλι, το μαύρο και πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί. Βέβαια αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο πόση ποσότητα κερσετίνης περιέχι ένα φρούτο ή λαχανικό αλλά πόσο απορροφά το ανθρώπινο σώμα. Η καλύτερη διατροφική πηγή κερσετίνης είναι το κρεμμύδι, και κυρίως το κόκκινο, από το οποίο το σώμα απορροφά τρεις φορές περισσότερο τη ποσότητα που μπορεί να απορροφήσει ένα μήλο.
Ένα μεγάλο κρεμμύδι -ωμό ή μαγειρεμένο- είναι αρκετό για να αυξήσει τα επίπεδα κερσετίνης σε αξιόλογο βαθμό μέσα σε λίγες ώρες. Υπολογίζεται ότι 100 g κρεμμυδιών περιέχουν 22-52 mg κερσετίνης. Η ποσότητα αυτή είναι 4 με 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή που υπάρχει στα μήλα. Άλλες διατροφικές πηγές είναι οι τομάτες και τα μπρόκολα. Η κερσετίνη βρίσκεται επίσης σε ορισμένα θεραπευτικά βότανα όπως είναι το Ginkgo biloba.

H κερσετίνη είναι πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία κάθε είδους φλεγμονών περιλαμβανομένης της αρθρίτιδας. Επίσης μπορεί να δρα στη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων διότι μειώνει τη θρόμβωση. Όπως και τα περισσότερα φλαβονοειδή δρα ως αντι­πηκτικό, που δεν αφήνει το αίμα να σχηματίσει θρόμβους. Ως αντιοξειδωτικό ενδέχεται επίσης να προστατεύει τη χοληστερίνη LDL από την οξείδωση και ίσως αυτό να προλαμβά­νει την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας. Οι δύο αυτές επιδράσεις βοηθούν να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η κερσετίνη θεωρείται ότι μπορεί να προστατεύσει από τον ιό της γρίπης ενώ τουλάχιστον τρεις μελέτες έδειξαν ότι αυξάνει την αντοχή κατά την άθληση (δείτε το video).
 
Ως θεραπεία και προληπτική αγωγή κατά του καρκίνου, η κερσε­τίνη φαίνεται ότι υπόσχεται πολλά. Στους ανθρώπους εί­ναι πολύτιμη θεραπεία για τη λευχαιμία και τον καρκίνο του μαστού. Είναι πολύ πιθανό να είναι πολύτιμη και για άλλους καρκίνους, περι­λαμβανομένου του καρκίνου του εντέρου, των ωοθηκών και άλλων, αλ­λά μέχρι στιγμής οι μελέτες έχουν διεξαχθεί μόνο σε ζώα.
Ωστόσο, οι ποσότητες κερσετίνης που χρειάζεστε για την πρόληψη των ασθενειών είναι αρκετά μεγάλες. Για να προσλαμβάνετε ποσότητα αρκετή και να έχετε αποτελέσματα, θα πρέπει σχεδόν σίγου­ρα να πάρετε συμπληρώματα. Δεν πρέπει ωστόσο να το παρακάνετε. Κάνοντας μια φυσική διατροφή με φρούτα και λαχανικά τα επίπεδα της κερσετίνης θα ανέβουν στο σώμα σας και αυτό θα σας βοηθήσει.

Να σημειωθεί ότι κυκλοφορούν στο εμπόριο αλοιφές που περιέχουν κερσετίνη και χρησιμοποιούνται τοπικά. Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι αυτό μπορεί να διατηρήσει τη ζωτικότητα των κυττάρων και ότι βοηθάει την επιδερμίδα να αντιμετωπίσει τα σημάδια του χρόνου, ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που εύκολα μπορεί να αποδειχτεί.

healthyliving.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Hλιακό τσουνάμι θα πλήξει την Ελλάδα το απόγευμα - Ήδη πλήττει τις ΗΠΑ (βίντεο)

Mια τεράστια έκρηξη στην επιφάνεια του Ήλιου που συνέβη την περασμένη Τρίτη έχει προκαλέσει μία απίστευτης ισχύος ηλιακή καταιγίδα η οποία πλήττει τον πλανήτη μας εδώ και λίγες ώρες και όσο περνάει η ώρα τα άπειρα φορτισμένα σωματίδια που εκτόξευσε θα πέφτουν επάνω στην επιφάνειά της με μεγαλύτερη ισχύ. Τα σωματίδια θα κινούνται με ταχύτητα 6,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), η ηλιακή καταιγίδα έχει προκαλέσει ένα τσουνάμι σωματιδίων που θα πορκαλέσουν προβλήματα μέχρι και στις πτήσεις των αεροσκαφών, αφού μπορούν να απενεργοποιήσουν τα ηλεκτρονικά τους συστήματα. Επίσης επηρεάζουν τα τις τηλεπικοινωνίες, τα συστήματα GPS (με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μεταφοράς, τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τους αγωγούς πετρελαίου κλπ


Η γεωμαγνητική καταιγίδα αναμενόταν να ξεκινήσει να πλήττει μεταξύ 06:00 GMT και 10:00 GMT τον πλανήτη μας, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.


Όπως επισημαίνει ο Τζόζεφ Κούντσες από τη Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανού και Ατμόσφαιρας (NOAA) πρόκειται για την ισχυρότερη καταιγίδα εδώ και έξι χρόνια, πιθανώς ακόμα πιο ισχυρή από παρόμοια τον περασμένο Ιανουάριο (μπορείτε να την δέιτε στο βίντεο που επισυνάπτουμε.


Η καταιγίδα, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το πρωί της Παρασκευής, θα πλήξει κυρίως το βόρειο ημισφαίριο. Παράλληλα, ενδέχεται να καταστήσει ορατό το βόρειο σέλας σε νοτιότερες περιοχές, ακόμα και στη Νέα Υόρκη, το Ιλινόι και την Αϊόβα, ενώ και η Ευρώπη, όπως και η Ελλάδα, θα δεχθούν προς το απόγευμα μεγάλο φορτίο.


Ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα το 1972 προκάλεσε τη διακοπή των υπεραστικών τηλεπικοινωνιών στο Ιλινόι και συνδέεται με διάφορα φαινόμενα από αρχαιοτάτων χρόνων ακόμα και με αλλαγή συμπεριφοράς των ανθρώπων.


Το γήινο μαγνητικό πεδίο που μας προστατεύει από τη θανάσιμη ακτινοβολία η οποία φθάνει από το εξωτερικό διάστημα, αποδυναμώνεται εντυπωσιακά. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η ισχύς του έχει μειωθεί αρκετά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο αιώνων και θα μπορούσε να εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια των επόμενων 1.000 ετών.


Το γήινο μαγνητικό πεδίο έχει εξαφανιστεί πολλές φορές κατά το παρελθόν, ως προοίμιο στην αλλαγή των μαγνητικών πόλων, όταν ο Βορράς γίνεται Νότος και αντίστροφα. Αυτές οι αντιστροφές συμβαίνουν περίπου κάθε 250.000 έτη, και δεδομένου ότι δεν έχει γίνει καμιά τέτοια αντιστροφή για σχεδόν ένα εκατομμύριο έτη, είμαστε σίγουροι ότι πλησιάζει σύντομα.



defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Επέστρεψα και βρήκα «άδειες» μοτοσυκλέτες και γεμάτα γραφεία στην ΕΛ.ΑΣ.

Ομιλία με αιχμές από τον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά την τελετή ανάληψης των νέων του καθηκόντων.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι πριν από 18 μήνες, όταν έφυγε από το υπουργείο, άφησε στην ομάδα Δίας προσωπικό από 2.000 άνδρες και γυναίκες και περισσότερες από 1.000 μοτοσυκλέτες.

Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον διοικητή της Ομάδας, έμαθε, σύμφωνα με tovima.gr, ότι αυτή τη στιγμή ενεργοί είναι 1.300, ενώ 700 είναι σε γραφεία και αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος προς τον διοικητή της μονάδας που ήταν στην αίθουσα, σε ποιών τα γραφεία βρίσκονται οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί.

Αναρωτήθηκε επίσης πού βρίσκονται 2.500 νέοι αστυνομικοί και τόνισε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε εάν θα τρυπώσουν κάπου και οι 1.200 νέοι ειδικοί φρουροί.

Ο κ.Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε ότι από αύριο δίνεται έμφαση στην αστυνόμευση και βγαίνουν στους δρόμους, εκτός από τους 800 αστυνομικούς της ομάδας Δίας, και άλλοι 1.000 αστυνομικοί.

Στις βασικές του προτεραιότητες είναι, όπως είπε,  όλοι μαζί κοντά στους πολίτες μέρα και νύχτα, η καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της ανομίας, για την οποία είπε ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες που την προκαλεί είναι και η κρίση και ζήτησε να οργανώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τις δυνάμεις τους για την εξάρθρωση συμμοριών, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κατατρομάζουν και καταληστεύουν τους πολίτες.




newpost
Διαβάστε περισσότερα » »

«Επιδημία» φυματίωσης «χτύπησε» 171 έγκλειστους στις φυλακές Δομοκού

«Επιδημία» φυματίωσης «χτύπησε» 171 έγκλειστους στις φυλακές Δομοκού

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγιειονομικές αρχές της Φθιώτιδας εξαιτίας των κρουσμάτων φυματίωσης που εμφανίστηκαν ξαφνικά στις φυλακές του Δομοκού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ένας στους δύο κρατούμενους έχει προσβληθεί από φυματίωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της πνευμονολογικής κλινικής τού νοσοκομείου τής Λαμίας, από τους 373 κρατούμενους που επισκέφθηκαν τη συγκεκριμένη κλινική στο νοσοκομείο τής Λαμίας το τελευταίο διάστημα, οι 171 «δείχνουν μεγάλη αύξηση του δείκτη διαμόλυνσης (θετική Mantoux)», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο διευθυντής της κλινικής του νοσοκομείου Λαμίας, Κώστας Καρκάνης, σε επείγον έγγραφό του προς όλες τις αρμόδιες αρχές.
«Πρόκειται για ένα στοιχείο ιδιαίτερα ανησυχητικό, που δεν μας επιτρέπει να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια», υπογραμμίζει ο κ. Καρκάνης, καθώς κοινοποίησε τα συγκεκριμένα στοιχεία προς όλες τις κατευθύνσεις, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις. Ο ίδιος προτείνει γενίκευση των εξετάσεων στο σύνολο των κρατουμένων, αφού μέσα στις φυλακές Δομοκού βρίσκονται περίπου 850 άνθρωποι.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, «πρέπει άμεσα να ενισχυθεί η πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου της Λαμίας, όπως επίσης και το Κέντρο Υγείας Δομοκού, ενώ ζητά παράλληλα να λειτουργήσει το ιατρείο και στις φυλακές Δομοκού «προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία των πασχόντων και των υγιών μολυσμένων, όσο και τους οικείους των ασθενούντων και υγιών μολυσμένων και κυριότατα του πληθυσμού του Ν. Φθιώτιδας, αποτρέποντας εξάπλωση και έκρηξη του προβλήματος», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών στη Φθιώτιδα, Βασίλης Κυριακάκης.
Πριν από τρεις βδομάδες ο Ιατρικός Σύλλογος της Φθιώτιδας, με ανακοίνωσή του, χτυπούσε «καμπανάκι κινδύνου» τόσο για τη φυματίωση όσο και για την ελονοσία, παίρνοντας σαν αφορμή την κατάσταση που επικρατεί είτε στις φυλακές Δομοκού, όπου συσσωρεύεται υπέρμετρα μεγάλος αριθμός κρατουμένων, είτε μετακινούμενων πληθυσμών Ρομά που έχουν εγκατασταθεί κοντά σε περιοχές, όπου υπάρχουν ορυζώνες και η μεγάλη ανάπτυξη των κουνουπιών είναι δεδομένη.
«Καλέσαμε την Περιφέρεια και το σύνολο τής Αυτοδιοίκησης να αρχίσουν άμεσα τις δικές τους ενέργειες για την καταπολέμηση των κουνουπιών πριν είναι αργά. Εμείς, πάντως, ως επιστημονική κοινότητα, ανησυχούμε ιδιαίτερα», είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Φθιώτιδας, Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος.
Ιδιαίτερα, όσον αφορά τα κρούσματα φυματίωσης που έχουν διαπιστωθεί στις φυλακές Δομοκού, ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου της Λαμίας είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικός για το σύνολο του πληθυσμού της περιοχής, καθώς υποστηρίζει πως «η διαπίστωση της νόσου δεν σημαίνει απαραίτητα και προσβολή», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Καρκάνης, τονίζοντας, συγχρόνως, ότι «σε λίγο διάστημα θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε συγκεκριμένα πράγματα».

Διαβάστε περισσότερα » »

Κατάσκοπος της Νέας Τάξης Πραγμάτων αποκαλύπτει !

Στο βίντεο βλέπουμε έναν πρώην κατάσκοπο να αποκαλύπτει τις κρυφές αποστολές και δράσεις που εκτελούσε κατ' εντολήν των Παγκοσμιοποιητών.. Αποκαλύπτει ακόμη πως θα διαμορφωθεί η κοινωνία μετά την επίτευξη της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης. Το αποτέλεσμα των αποκαλύψεών του ήταν να βρεθεί νεκρός όπως και πολλοί άλλοι στο παρελθόν.ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΥΤΟΥ...Το βίντεο στο read more..


katohika
Διαβάστε περισσότερα » »

Oι πάντες βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται ...οι αποδοχές των δικηγόρων του Δημοσίου αυξάνονται.

Και ενώ οι πάντες βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται κατακόρυφα, δεν ισχύει το ίδιο και για τους έμμισθους δικηγόρους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και του ΟΓΑ, οι οποίοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται σταδιακά σε βάθος χρόνου κατά 10%-15%, αναδρομικά από 1η Νοεμβρίου 2011.

Σύμφωνα με την απόφαση (28.2.2012) του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Ρόβλια και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, οι αποδοχές (βασικός μισθός) των εμμίσθων δικηγόρων οι οποίοι μπορούν να παρασταθούν στο Πρωτοδικείο ανέρχονται στα 1.250 ευρώ, των εμμίσθων δικηγόρων οι οποίοι μπορούν να παρασταθούν στο Εφετείο στα 1.652 ευρώ και των δικηγόρων οι οποίοι μπορούν να παρασταθούν στα τρία μεγάλα δικαστήρια της χώρας Συμβούλιο της Επικρατείας 'Αρειο Πάγο και Ελεγκτικό Συνέδριο στα 1.906 ευρώ.

Παράλληλα, επανέρχεται το χρονοεπίδομα 2% επί του βασικού μισθού για κάθε δύο χρόνια δικηγορίας από την ημερομηνία εγγραφής στα μητρώα του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου η χορήγηση του οποίου είχε σταματήσει το 2004.

Επίσης, οι έμμισθοι δικηγόροι θα λαμβάνουν το επίδομα οικογενειακής παροχής (τέκνων), όπως και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας (όχι πλήρη, αλλά με τις σχετικές περικοπές).

Ακόμη, όσοι ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας θα λαμβάνουν επίδομα 250 ευρώ, ενώ όσοι ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου διεύθυνσης νομικής υπηρεσίας θα λαμβάνουν επίδομα 400 ευρώ.

Με άλλη, δεύτερη, απόφαση των κ.κ. Ρόβλια και Σαχινίδη (28.2.2012) οι αποδοχές των έμμισθων δικηγόρων των ανεξάρτητων διοικητικών ή ρυθμιστικών Αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης αυξάνονται πέραν του 10%-15% και κατά 400 ευρώ μηνιαίως. Επιπρόσθετα, λαμβάνουν και το χρονοεπίδομα 2%.

Η αύξηση των αποδοχών των έμμισθων δικηγόρων και των δύο κατηγοριών έχει αναδρομική ισχύ από 1 Νοεμβρίου 2011 και θα είναι σταδιακή σε βάθος χρόνου τριετίας, σύμφωνα με τις επιταγές του Ν. 4024/2011 που αναφέρεται στο ενιαίο μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015.
 
eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ... 1 ΔΙΣ ΔΡΧ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ

Γύρισε το μάτι μας. Υπουργός Οικονομικών όλων των φτωχών Ελλήνων με τραπεζικές καταθέσεις μαμούθ. 

Πολιτικοί που θα έπρεπε ο ελληνικός λαός να τους έχει στείλει από εκεί που ήρθαν.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Από τα δηλωμένα, φαίνεται να έχει μια αμύθητη περιουσία σε τραπεζικούς λογαριασμούς.: Γύρω στα 3 εκ ευρώ. 1 δισεκατομύριο δραχμές, εαν τον ικανοποιεί η αντιστοιχία στην δραχμή.

Αυτόν τον πολιτικό περιμένει ο λαός που πεινάει, να τον σώσει.

Αυτό τον πολιτικό θα κατέβει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει για αρχηγό του.

Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Λίγο πολύ αυτά τα ποσά τα ξέραμε.

Άλλο όμως να τα ξέρεις και άλλο να τα βλέπεις.

Θα τα βγάλουμε σε όλους.

Όσο πιο ρόμπα, τόσο πιο καλά.
Διαβάστε περισσότερα » »

Εκκενώθηκε το Δημαρχείο Σιάτιστας. Τηλεφώνημα για βόμβα!


Εκενώθηκε πριν από λίγο (09: 30το πρωί) το δημαρχείο της Σιάτιστας, μετά από τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας. Οι υπάλληλοι έχουν μεταφερθεί στο ξενοδοχείο Αρχοντικό ενώ σε λίγο αναμένεται να πραγματοποιηθεί έλεγχος από την αστυνομία στους χώρους του δημαρχείου για να διαπιστωθεί αν υπάρχει όντως θέμα.


Siera FM
Διαβάστε περισσότερα » »

Ηλιακός φούρνος – κατασκευή βήμα-προς-βήμα !!! (video)

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα εξαιρετικό βίντεο, στο οποίο κατασκευάζεται ένας ηλιακός φούρνος που μπορεί να ψήσει το φαγητό σας μόνος του, κάτω από τον ήλιο.
Μάλιστα, ο κατασκευαστής αναφέρει ότι κατάφερε να φτάσει μέχρι και τους 160 βαθμούς!
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Αγγελική Κοτταρίδη : Βγάζω από το χώμα αποδείξεις ελληνισμού


Η Αγγελική Κοτταρίδη ανασκάπτει στη Μακεδονία αλλά και στον Περσικό

Της Γιωτας Συκκα

Οσοι δεν τη γνωρίζουν αναρωτιούνται πώς τα καταφέρνει η Αγγελική Κοτταρίδη. Αυτή η δυναμική αρχαιολόγος που παθιάζεται τόσο πολύ με τον Φίλιππο, τον Μέγα Αλέξανδρο και κάθε γωνιά της Μακεδονίας. Μαθήτρια του Μανώλη Ανδρόνικου έχει το χάρισμα να σε παρασύρει όταν μιλάει για την επιστήμη της αρχαιολογίας, τις ανασκαφές, τους βασιλικούς τάφους στις Αιγές, το Ανάκτορο, τα νέα ευρήματα, τη διαχρονία του πολιτισμού και όχι τον διαχωρισμό των κλασικών αρχαιοτήτων από τις βυζαντινές.
Με την ίδια ορμή έφτασε ώς τον Περσικό κόλπο για να ερευνήσει ένα ελληνιστικό οχυρό-ιερό στη Φαϊλάκα, ένα νησάκι στο Κουβέιτ. Αλλά και ώς το Μουσείο Ασμόλεαν με την έκθεση «Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο» που προκάλεσε μεγάλη συζήτηση πέρυσι στην Οξφόρδη.
Αυτή είναι η Αγγελική Κοτταρίδη: μια γυναίκα ορχήστρα. Καταπιάνεται με πολλά και όλα τα καταφέρνει. «Εχω άξιους συνεργάτες», απαντάει κατηγορηματικά. Διευθύντρια των ανασκαφών και του Μουσείου Βασιλικών Τάφων στις Αιγές (Βεργίνα), υπεύθυνη για όλα τα έργα ανάδειξης της βασιλικής Νεκρόπολης και του Ανακτόρου, προϊσταμένη της δραστήριας ΙΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αλλά και αναπληρώτρια προϊσταμένη των Βυζαντινών. Εχει πάνω της την ελπίδα του ΕΣΠΑ -τα μεγάλα έργα της περιοχής- και το άγχος της διαχείρισης 13 εκατ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός τους.
Δύο μήνες προσπαθούσαμε να βρούμε ελεύθερη ώρα στο πρόγραμμά της. Το τηλέφωνο ήταν η λύση. Από το δωμάτιο που έχει δίπλα στο Μουσείο, στις Αιγές, μιλήσαμε ένα σαββατιάτικο πρωινό, πριν φύγει φουριόζα, όπως πάντα. Τρέχει για το πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών (μελέτη Αλ. Τομπάζη), το εικονικό μουσείο «Μέγας Αλέξανδρος», το αρχαίο θέατρο της Μίεζας, το ιερό της Μητέρας των Θεών, τις περιοδικές εκθέσεις του μουσείου της Πέλλας και το αφιέρωμα στους Μακεδονικούς θησαυρούς που ετοιμάζει για την άνοιξη, τα βυζαντινά μνημεία της περιοχής που έκλεψαν την καρδιά της και πολλά άλλα.
«Εστησε ράντζο στο μουσείο», αστειεύονται οι συνάδελφοι και φίλοι της. «Δεν γίνεται αλλιώς. Κινούμαι στους δύο νομούς και το ΕΣΠΑ δεν περιμένει. Γύρω στις 140 οικογένειες συντηρούνται απ’ αυτά τα έργα και το καλοκαίρι θα ’ναι περισσότεροι. Ελπίδα όλων είναι ότι όταν ολοκληρωθούν να ευνοήσουν και τον τουρισμό της περιοχής». Ηδη οι Αιγές φέρνουν γύρω στους 200.000 επισκέπτες τον χρόνο και ας μη το αναφέρει ποτέ η Αθήνα.
«Οι κλοπές φοβίζουν, ειδικά όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέους τρόπους εγκληματικότητας» παραδέχεται η Αγγελική Κοτταρίδη. Οπως και άλλοι συνάδελφοί της, ειδικά μετά τη ληστεία 77 αντικειμένων από το παλιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, κοιμάται ανήσυχα τα βράδια. Πολύ περισσότερο που «δίπλα μου βρίσκονται 20 κιλά χρυσά αντικείμενα, τα διασημότερα χρυσά στεφάνια και δεκάδες ασημένια αγγεία. Ο χώρος των Αιγών είναι τρομαχτικός από άποψη σημασίας. Είναι όμως κι ένα κομμάτι του θησαυροφυλακίου της Ελλάδας».
Μια μέρα μετά την κλοπή έγινε η συνέντευξη και η έφορος Βεργίνας – Πέλλας δεν είχε οριστεί ακόμη από το υπουργείο Πολιτισμού Τουρισμού, μέλος της επιτροπής για τα μέτρα ασφαλείας των μουσείων. «Οι φύλακές μας δεν είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να αντιμετωπίσουν νέα ήθη, όπως τα καλάσνικοφ. Καλό είναι να ενισχυθεί η παρουσία τους. Χρειαζόμαστε μια ειδική ομάδα προσωπικού που θα έρχεται από άλλα υπουργεία, θα είναι εκπαιδευμένη, ένοπλη με τη λογική του ένστολου, διότι προστατεύει εθνικό πλούτο. Θα κρατούν τις νυχτερινές βάρδιες και την ημέρα θα είναι στο κοντρόλ ρουμ για να τσεκάρουν τη φύλαξη του χώρου ενώ οι φύλακες θα κάνουν τη δουλειά που έκαναν πάντα. Δεν μιλώ για ΜΑΤ στα μουσεία, το ξεκαθαρίζω. Ούτε για ιδιωτικές εταιρείες. Προς Θεού. Απλώς μια καλά εκπαιδευμένη ομάδα που δεν θα τη βλέπει το κοινό».
«Ανθρώπινες ιστορίες»

Η Αγγελική Κοτταρίδη πιστεύει στην έννοια του ανοιχτού μουσείου και στη δημιουργία δικτύων, στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, «το δικό μας ατού» όπως υπογραμμίζει, στη λειτουργία των μουσείων 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Και κάποια ώς το βράδυ.
– Τι είναι αυτό που λείπει από τα ελληνικά μουσεία ώστε να δώσουν βάρος στην αφήγηση και όχι μόνο στην επιστημοσύνη;
– Παλιά είχαμε μουσεία αποθήκες. Το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μας έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μια πιο φιλική διαχείριση οργανώνοντας ενδιαφέρουσες εκθέσεις. Κάθε μουσείο έχει μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Αλλα πράγματα θα πεις στην Πέλλα, άλλα στις Αιγές και εντελώς διαφορετικά στη Βέροια. Εκεί πρέπει να σταθούμε, κάτι που απαιτεί και βαθιά γνώση κάθε χώρου.
– Οι επισκέπτες τι θέλουν να βλέπουν;
– Το κοινό θέλει ανθρώπινες ιστορίες. Στο Μουσείο της Βέροιας για παράδειγμα σχεδιάζουμε να δείξουμε τα πορτρέτα των καθημερινών ανθρώπων. Οπως μιας πλούσιας βεργιώτισσας η οποία είχε πάθει πολλά κακά και απελευθέρωνε πολλούς προς τιμήν της Μητέρας. Επίσης ενός ηθοποιού που τον έλεγαν Ερωτιδέα γιατί τον ερωτεύονταν όλοι. Αντίστοιχα στην Πέλλα έχουμε να δείξουμε ένα ενδιαφέρον κέντρο -το μοναδικό στον σύγχρονο ελλαδικό χώρο-, με οικουμενικές διαστάσεις όπως οι μεγάλες ελληνιστικές πόλεις: Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια κ.α.
– Πάντως και μια περιήγηση σε έναν αρχαιολογικό χώρο μπορεί να γίνει βαρετή.
– Οι κλασικοί αρχαιολόγοι, μάθαμε να βλέπουμε τα μνημεία χαλκομανίες, δισδιάστατα. Για τον μέσο άνθρωπο ενδιαφέρον έχουν τα αρχαία αναστηλωμένα, όρθια. Στην πραγματικότητα τα κάστρα και γενικά τα βυζαντινά μνημεία δημιουργούν μαγεία στο κοινό αν δεν έχει τη δυνατότητα να δει αναστηλωμένους ναούς. Ενα τρικ που βοηθάει πολύ στην περιήγηση είναι να δίνεις στον επισκέπτη μια ψηφιακή εφαρμογή με τις αναπαραστάσεις. Να κατανοεί τι βλέπει. Εχει σημασία να του προσφέρεις σημεία ξεκούρασης και δροσιάς στον αρχαιολογικό χώρο και γενικά το στοιχείο της μέθεξης στην ανακάλυψη. Ακόμη καλύτερα είναι να τον προετοιμάζεις μέσω του Διαδικτύου στο σπίτι του, πριν έρθει στον χώρο.
– Οι Βαλκάνιοι γείτονές μας έχουν προχωρήσει και στη συμμετοχή του κοινού στις ανασκαφές. Εμείς γιατί όχι;
– Πολλοί θέλουν να κάνουν δημιουργικές διακοπές παίρνοντας μέρος σε μια ανασκαφή. Αν δεν πουλήσουμε εμείς αυτό το πλεονέκτημα που έχουμε χιλιάδες στρέμματα τέτοιων χώρων, ποιος μπορεί; Οι γείτονες έχουν ολόκληρο δίκτυο που αντιστοιχεί στη Μακεδονία του Πιρίν. Σκοπιανές και βουλγάρικες θέσεις όπου γίνονται ανασκαφές και συμμετέχουν επισκέπτες ζώντας την εμπειρία μιας ανασκαφής, πληρώντας έως και 1.000 ευρώ για να πλένουν κεραμικά ή να σκουπίζουν. Λαμβάνω αμέτρητα αιτήματα από φοιτητές πανεπιστημίων -από την Οξφόρδη ώς την Τουρκία-, για να παρακολουθήσουν τη συντήρηση των ψηφιδωτών στο ανάκτορο αλλά έχω πρόβλημα φιλοξενίας. Οι τουρίστες πάντως, θα πλήρωναν αδρά για τέτοιες εμπειρίες.
– Ο Μ. Αλέξανδρος είναι ακόμη το μήλον της έριδος ανάμεσα σε μας και τους Σκoπιανούς. Πώς μπορούμε να απαντήσουμε στην καπηλεία της ιστορίας με ένα πιο επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο, διπλωματικό και εύσχημο;
– Οι δικές μας απόλυτες αποδείξεις είναι ό,τι βγάζουμε από τη γη. Το εικονικό μουσείο Μέγας Αλέξανδρος που ετοιμάζουμε είναι η απάντηση κι όχι φτιάχνοντας ένα ανόητο, νεοφασιστικού τύπου, ανδριάντα. Επί 35 χρόνια δεν κάνω τίποτε άλλο από το να βγάζω από το χώμα αυτές τις αποδείξεις, όπως και οι συνάδελφοί μου.
«Η περιφέρεια είναι τρομερά ριγμένη»
– Η δράση «Μια νύχτα στο μουσείο» που ξεκίνησε από τον δήμο και τα 5 μουσεία της Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει σε αρχαιολογικούς χώρους. Θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν για μια νύχτα μια παιδική κατασκήνωση;
– Στους αρχαιολογικούς χώρους η δραστηριότητα αυτή θα γινόταν καλύτερα. Δυστυχώς, το προσωπικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έχει συσσωρευτεί στα μεγάλα κέντρα. Αυτή τη στιγμή η ΙΖ εφορεία έχει στην ευθύνη της τρία μουσεία, τα βαριά έργα του ΕΣΠΑ, όλη τη λάτρα της προστασίας και των κηρύξεων χώρων, τα αιτήματα για φωτοβολταϊκά, τους πολίτες και όλη τη δουλειά των μουσείων. Ακόμη και τις διεθνείς εκθέσεις. Ολα αυτά με 7 ενεργούς αρχαιολόγους και κανέναν μουσειολόγο. Η περιφέρεια είναι εξωφρενικά ριγμένη.
–Πιστεύετε στον Καλλικράτη των μουσείων όπως τον προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού;
– Χρειαζόμαστε τη δικτύωση των μουσείων, τις συνέργειες μεταξύ μας. Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο κι αυτό ισχύει και για τους δήμους με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Στην Πέλλα μάλιστα, όπου έχουμε και ένα ενεργό εργαστήριο εκμαγείων του ΤΑΠΑ, σκεφτόμαστε να κάνουμε συνέργειες με τη σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Kathimerini.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι Μουσουλμάνοι Μετανάστες στην Ελβετία Ζητούν να Φύγει ο Σταυρός από τη Σημαία…



Αυτή τη φορά οι μετανάστες στην Ελβετία, μουσουλμανικού θρησκεύματος επιδιώκουν την αλλαγή της σημαίας του κράτους (την απάλειψη του σταυρού από αυτήν).

« Θα πρέπει το ελβετικό κράτος να δείξει με τον τρόπο αυτό ότι υπάρχει μια «Πολυπολιτισμική Ελβετία» (και όχι χριστιανική), ισχυρίζεται ο διοργανωτής της πρωτοβουλίας αυτής που απευθύνεται προς την ελβετική κυβέρνηση για την αλλαγή αυτή.

Το παράδοξο στην υπόθεση, είναι ότι ιδρυτής αυτής πρωτοβουλίας δεν είναι μουσουλμάνος, αλλά  καθολικός και στο επάγγελμα σχεδιαστής.

Πρόκειται για τον πρόεδρο  του Συνδέσμου Αποδήμων της Ελβετίας, τον Κροάτη, Ίβιτσα Πέτρουσιτς, ο οποίος με υπόμνημά του ζήτησε από το Ελβετικό  Κοινοβούλιο την αλλαγή του συμβόλου του κράτους.

Ως αιτιολογία αναφέρει ότι η Ελβετία να επανέλθει στη σημαία που είχε τον 19ο αιώνα που είχε τα χρώματα πράσινο κόκκινο κίτρινο- χωρίς τον σταυρό.

 Ο Πέτρουσιτς αναφέρει ότι η ιδέα αυτή ξεκίνησε από τους μουσουλμάνους μετανάστες που ζουν στην Ελβετία.

Εξήγησε, ακόμη, ότι η πρότασή του συνδέεται  με αιτήματα μεταναστών από το Κόσοβο και τα Σκόπια, παρουσιάζοντας, μάλιστα, κατάλογο των ονομάτων τους στο ελβετικό κοινοβούλιο.
 
echedoros-a
Διαβάστε περισσότερα » »

Δεσμεύουν το 50% της ΑΣΠΙΣ


Το 50% της περιουσίας του ασφαλιστικού ταμείου της ΑΣΠΙΣ δεσμεύει με απόφασή του υπέρ του δημοσίου, το τμήμα εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, απόφαση η οποία μπλοκάρει τη διαδικασία εκκαθάρισης. Το τμήμα...
εσόδων του ΥΠΟΙΚ ενέγραψε τα πιθανά έσοδα προς το δημόσιο από την περιουσία της εταιρείας, τα οποία ανέρχονται σε 150 εκατ. ευρώ.


news24gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Μπράβο Γιώργο Ανατολάκη !

Μία σημαντική πρωτοβουλία για την τόνωση της Ελληνικής παραγωγής και την μείωση της ανεργίας ανέλαβε ο Βουλευτής Β΄ Πειραιώς του ΛΑ.Ο.Σ  Γιώργος Ανατολάκης. ΜεEρώτηση που κατέθεσε προς το Υπουργείο Ανάπτυξης ζητάει να απεικονίζεται υποχρεωτικά η Ελληνική Σημαία στα τυποποιημένα Ελληνικά προϊόντα, ώστε...
αυτά να αναγνωρίζονται άμεσα και να προτιμώνται από τους Ελληνες καταναλωτές. Ακολουθεί η Ερώτηση που κατέθεσε οΓιώργος Ανατολάκης:
‘’Στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η οικονομία μας, ένα πρώτο αντίδοτο που θα τονώσει την Ελληνική παραγωγή και θα μειώσει την ανεργία, είναι η προτίμηση των Ελληνικών προϊόντων, από τους Ελληνες καταναλωτές. Λόγω όμως της σύγχυσης που επικρατεί στην αγορά από τον κυκεώνα των προϊόντων και από την απελευθέρωση  του εμπορίου, ο καταναλωτής συχνά δυσκολεύεται να εντοπίσει την προέλευση παραγωγής των προϊόντων.Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο Έλληνας καταναλωτής επιθυμεί να αγοράσει ένα Ελληνικό προϊόν, αλλά είναι δύσκολο να το αναγνωρίσει, είτε από έλλειψη χρόνου είτε από έλλειψη εκπαίδευσης. Συνεπώς, απαιτείται ένας πρακτικός και συνάμα διπλωματικός τρόπος για την άμεση αναγνώριση των  τυποποιημένων Ελληνικών προϊόντων από το καταναλωτικό κοινό, όπως η υποχρεωτική απεικόνιση της Ελληνικής σημαίας στην συσκευασία τους.  Αυτό αναμένεται να επιφέρει άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα στην προτίμηση τους και στην τόνωση της Ελληνικής Οικονομίας.’’
Συνεπώς ερωτάσθε:  
1.        Είναι στις προθέσεις σας, σεβόμενοι πάντα τους κανονισμούς της Ε.Ε. και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, να προχωρήσετε στην έκδοση μίας νομοθετικής διάταξης για την υποχρεωτική απεικόνιση της Ελληνικής σημαίας πάνω στα τυποποιημένα Ελληνικά προϊόντα, έτσι ώστε να αναγνωρίζονται άμεσα από τους Ελληνες καταναλωτές; 
2.        Αναγνωρίζετε ότι αυτή η υποχρεωτική απεικόνιση μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην μείωση της κατανάλωσης των εισαγόμενων προϊόντων και ταυτόχρονα στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας;
3.        Με ποια άλλα πρακτικά μέτρα μπορεί να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος;
  
Ο  Ερωτών  Βουλευτής:
  
Ανατολάκης Γεώργιος, Β΄ Πειραιώς ΛΑ.Ο.Σ.
Διαβάστε περισσότερα » »