Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Καρατόμησαν τη Γεωργαντά του ΤΑΙΠΕΔ Άννα Ζωηρού

Αργά χτες τη νύχτα, ο υπ. Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, μετά από εισήγηση του πρώην πρόεδρου του ΤΑΙΠΕΔ Τακη Αθανασόπουλου, υπέγραψε την απομάκρυνση του μέλους του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ κας Άννας Ζωηρού με το «αιτιολογικό» ότι δεν συμφωνούσε στην εκποίηση- ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας .

Η κα Ζωηρού ζητούσε να μην γίνουν βιαστικές εκποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και να αναζητηθούν καλύτερες τιμές ενόψει της πιθανής ανάκαμψης της οικονομίας.

Ακόμη, διαφωνούσε με την πώληση της ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ σε επιχειρηματίες που είχαν προσφέρει χαμηλότατο τίμημα ενώ οι ρώσοι προσέφεραν τετραπλάσιο τίμημα.
Επίσης, διαφωνούσε με τις συνεχείς αλλαγές του κανονισμού μετά από απαιτήσεις ενδιαφερόμενων ελλήνων ολιγαρχών.

Πριν παραιτηθεί ο κ. Αθανασόπουλος, κατηγορούμενος ήδη για κακούργηματα, είχε πει ότι « Κ. πρόεδρε μπορείτε να πουλήσετε ό,τι νομίζετε διότι ο νόμος ορίζει ότι η πώληση μπορεί να γίνει και με απλή πλειοψηφία. Η μειοψηφία η δική μου δεν σας απαγορεύει να πράξετε ότι νομίζετε. Εγώ, αρνούμαι να πάω φυλακή. Άλλωστε , και με ομόφωνη απόφαση το συμβούλιο πιθανότατα να αντιμετωπίσει στο μέλλον ποινικές περιπέτειες «

Μετά τη συζήτηση αυτή ο κ. Αθανασόπουλος λίγες ώρες πριν παραιτηθεί, επισκέφθηκε τον κ. Στουρνάρα και ζήτησε την απομάκρυνση της συμβούλου γιατί κωλυσιεργεί το έργο των αποκρατικοποιήσεων.

Μέχρι σήμερα το πρωί, δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως στην κύρια Ζωηρού η απόλυση της και πήγε κανονικά στο γραφείο της. Εκεί της απαγόρευσαν να έχει πρόσβαση στον υπολογιστή της κι όταν ζήτησε το λόγο της είπαν ότι αυτή είναι η άνωθεν εντολή.

Αυτή τη στιγμή (ήδη από τις 11) η κα Ζωηρού έχει κληθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο κο Εμίρη. Η περίπτωση της κα Ζωηρού θυμίζει τη στάση και την αντίδραση της κα Ζωής Γεωργαντά, η οποία αντιδρούσε στην πλασματική μεγέθυνση του ελλείμματος που έκανε ο κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ μαζί με την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου . Υπενθυμίζεται ότι τελικά, η κα Γεωργαντά απομακρύνθηκε απο το ΔΣ της ΕΛΣΑΤ αλλά ο κ. Γεωργίου βρίσκεται ήδη κατηγορούμενος για κακούργημα επειδή μαγείρεψε το έλλειμμα για να μπούμε στο μνημόνιο.

Η κα Άννα Ζωηρού παρά τις πιέσεις και τια απειλές δεν υπέκυψε και αναγκάστηκαν να την εκπαραθυρώσουν παρανόμως.

eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ του φιλόλογου Ιωάννη Γκιώνη και του ιστορικού Διονυσίου Γκιώνη «Η αφήγηση ενός μαχητή».

Με μεγάλη τιμή ο Δήμος Εορδαίας, το ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΠΑΠ και ο Μικρασιατικός Σύλλογος Πτολεμαΐδα, παρουσιάζουν το βιβλίο του φιλόλογου Ιωάννη Γκιώνη και του ιστορικού Διονυσίου Γκιώνη «Η αφήγηση ενός μαχητή».
Ο Ιωάννης  Γκιώνης, αντιδήμαρχος Ιλίου, που αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση για να παρουσιάσει το βιβλίο του, υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στην Πτολεμαΐδα το σχολικό έτος 1968-1969.
Την παρουσίαση του βιβλίου έχει επιμεληθεί  η φιλόλογος Βασιλική Χατζηκυριάκου, ενώ ποίηση θα απαγγείλει ο εκπαιδευτικός Αναστάσιος Παύλου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Παλαιοντολογικό-Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας, την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 και ώρα 18:00μμ.
Διαβάστε περισσότερα » »

Πρόσκληση για την παρουσίαση του μυθιστορήματος του Άρη Μαραγκόπουλου Το Χαστουκόδεντρο


Οι εκδόσεις Τόπος, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Εορδαίας και το βιβλιοπωλείο Επί Χάρτου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Άρη Μαραγκόπουλου
Το Χαστουκόδεντρο
Για το μυθιστόρημα θα μιλήσουν:
Ο Δημήτρης Λιακάκος, κοινωνιολόγος και διευθυντής της Κ.Ε.Δ.Ε. και ο συγγραφέας
Προλογίζει η Μάρθα Μαυρίδου.
Τετάρτη 27 Μαρτίου στις 19.00 στο Αίθριο του Παλαιοντολογικού Μουσείου Πτολεμαΐδας
Διαβάστε περισσότερα » »

Εορδαία: Άρρωστοι μαθητές λόγω υποσιτισμού

Σοβαρά προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν μαθητές σε σχολεία της Εορδαίας ως συνέπεια του υποσιτισμού και της κακής διατροφής αλλά και γιατί οι άνεργοι και ανασφάλιστοι γονείς τους αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις παιδιών υπάρχει απόλυτη ανάγκη χειρουργικής επέμβασης με τους κοινωνικούς φορείς και τους εθελοντές γιατρούς της Πτολεμαϊδας να καταβάλλουν προσπάθειες για την αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών. Σύμφωνα με στοιχεία ο αριθμός των οικογενειών στην Εορδαίας που βιώνουν συνθήκες εξαθλίωσης υπερβαίνει τις 70 ενώ 100 και πλέον μαθητές υποσιτίζονται

ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη: Μαίρη Κεσκιλίδου
Διαβάστε περισσότερα » »

Πτολεμαϊδα: Στο κυνήγι της « μαύρης» εργασίας το νέο όχημα του ΙΚΑ

Στο κυνήγι της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας θα ρίξει το υποκατάστημα του ΙΚΑ Πτολεμαίδας το τετραθέσιο όχημα που ενέκρινε η κεντρική διοίκηση του ιδρύματος διευκολύνοντας τους υπαλλήλους κατά τις μετακινήσεις τους για την διενέργεια εξωτερικών ελέγχων. Το όχημα τύπου FORD αναμένεται να παραληφθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου αντικαθιστώντας τα ΙΧ αυτοκίνητα των υπαλλήλων που έκαναν ελέγχους σε διάφορα σημεία ενώ τα δρομολόγια που θα εκτελεί συχνότερα θα είναι προς και από τα ορυχεία της ΔΕΗ και σε χώρους όπου απασχολείται μεγάλος αριθμός υπαλλήλων.


ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη: Μαίρη Κεσκιλίδου
Διαβάστε περισσότερα » »

Τα "απρόθυμα" ραντεβού της Ελλάδας στα οποία ποτέ η Ρωσία δεν έρχεται! Αλήθειες και μύθοι

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Το “ξανθό γένος”, η “κόκκινη αρκούδα” πιο παλιά δεν ήρθε πάλι στο πάντα απρόθυμο ραντεβού που της κλείνουμε. Η συζήτηση για την απροθυμία της Ρωσίας να εμπλακεί στην υπόθεση της δραματικής κρίσης στην Κύπρο, ήταν πολύ έντονη τις τελευταίες ημέρες και απέδειξε για άλλη μια φορά ότι παραυρόμαστε εύκολα σε εκτιμήσεις εύκολες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ακόμη και για πράγματα που έχουμε ξαναζήσει, πάθαμε απ΄ αυτά αλλά δεν μάθαμε.
Τα τελευταία χρόνια διαβάζουμε και ακούμε τις αναλύσεις διαφόρων -αρκετοί γραφικοί- για την αμέριστη συμπαράσταση που θα πρέπει να αναμένει η Ελλάδα από τους ομόθρησκους Ρώσους. Υποστήριξη που θα πρέπει να μας κάνει ατρόμητους. Κάποιοι από τους αναλυτές είχαν βέβαια και κίνητρα ...επιχειρηματικά αφού το αφήγημα της καθόδου του ρωσικού στόλου στο Αιγαίο,ο οποίος θα κατατρόπωνε τους Τούρκους άφηνε πολλά ...παραθυράκια για δουλειές. Προς το παρόν βέβαια η Μόσχα προσπαθεί να πουλήσει S 400 στην Τουρκία, όπως οι “φίλοι” μας οι Γερμανοί πούλησαν έξι υποβρύχια τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.
Ανατρέχοντας στο παρελθόν εύκολα κανείς διαπιστώνει ότι στα ραντεβού μας με τους Ρώσους υπήρχε πάντα ασυνέπεια. Και από τους δύο. Εμείς δύσκολα τα κλείναμε αυτά τα ραντεβού και πάντα όταν είμασταν στα δύσκολα και οι Ρώσοι σχεδόν πάντα ...μας έστηναν. Ακόμη και τότε που ήρθαν το 1770 οι αδελφοί Ορλόφ ,προκοπή δεν είδαμε. Τα Ορλοφικά όπως έμεινε να λέγεται εκείνη η πρώτη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών είχε άδοξη κατάληξη και οι Ρώσοι μπήκαν στα πλοία και έφυγαν.
Η Ρωσία δεν ήταν καν “ζεστή” από την αρχή στην Επανάσταση και μόνο όταν στάθμισε τα συμφέροντά της την είδε θετικά.
Οι Μπολσεβίκοι μόλις ανέλαβαν την εξουσία απέκτησαν επαφή με τον Κεμάλ κι αυτό μας στοίχισε. Δεν σημαίνει ότι το έκαναν για να μας “εκδικηθούν” για τη συμμετοχή μας στον πόλεμο της Κριμαίας, αλλά εκείνη την στιγμή το συμφέρον τους επέβαλε να τα “βρουν” με τον Κεμάλ.
Πολύ αργότερα όταν πια η Σοβιετική Ένωση κυριαρχούσε στον μισό κόσμο οι αντάρτες του ΔΣΕ περίμεναν μάταια την στρατιωτική βοήθεια του Στάλιν, ο οποίος από τη Γιάλτα ακόμη τους είχε ξεγράψει ,αλλά δεν τους το είχε πει αφήνοντας το παιχνίδι να εξελιχθεί ,μήπως και γίνει η έκπληξη! Ένα παιχνίδι που κόστιζε κάθε μέρα ανθρώπινες ζωές. Όσο για τη βοήθεια; Επί της ουσίας τίποτα. Η ιστορία με τις αρβύλες που ήταν όμως μόνο ...αριστερές είναι γνωστή.
Πάντα η Ρωσία , όπως κάθε μεγάλη ή και μικρή χώρα σταθμίζει τα δικά της συμφέροντα και με βάση αυτά προχωρά. Όπως και στον Εμφύλιο η Σοβιετική Ένωση δεν ήθελε να θέσει σε κίνδυνο όσα είχε κερδίσει ,έτσι και σήμερα η Ρωσία δεν θα έβαζε σε κίνδυνο τα 52 δις ευρώ που έχει συναλλαγές με την Ευρώπη και ειδικά με την Γερμανία για να υποστηρίξει την Κύπρο. Στην ζυγαριά τα 52 δις μέτρησαν περισσότερο. Ακόμη και από την Ορθοδοξία για όσους γραφικά θεωρούν δεδομένη την ρωσική υποστήριξη λόγω θρησκείας.Τόσο απλά.
Η θεωρία της καθόδου των Ρώσων στα ¨θερμά νερά της Μεσογείου” κι όλα αυτά που την εποχή του Ψυχρού Πολέμου αποτελούσαν μεγάλα θέματα αντιπαράθεσης των δύο υπερδυνάμεων, φαίνεται ότι πλέον λύνονται με άλλους τρόπους. Η Gazprom μπήκε στο 30% του κοιτάσματος Ταμάρ στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, πρόσφατα και αυτή η συμφωνία είναι μάλλον ισχυρότερη από τον ρωσικό στόλο, ο οποίος πάντως όπως διαπιστώνουμε κυκοφορεί ελεύθερα στα “θερμά νερά της Μεσογείου”.
Ασφαλώς υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Αυτή που μας αφορά. Μιλήσαμε για “απρόθυμα ραντεβού” με τη Ρωσία. Είναι απρόθυμα γιατί ποτέ δεν προσπαθήσαμε να “συναντηθούμε” με τη Μόσχα με προοπτική πραγματικής συνεργασίας. Πάντα προσφεύγαμε όταν τα πράγματα ήταν δύσκολα. Ή προσφεύγαμε χωρίς αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε ,όπως έκανε ο Καραμανλής ο νεότερος . Δεν υποστηρίζουμε ότι ήταν εύκολο , γιατί για ορισμένες χώρες η Γιάλτα εξακολουθεί να ισχύει. Και η Ελλάδα συμπεριλαμβάνετε σ΄ αυτές.
 
katohika
Διαβάστε περισσότερα » »