Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Βρυζίδου για Πρόεδρο στην ΠΕΔ επέλεξαν οι «γαλάζιοι» Δήμαρχοι

Η Δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου, θα είναι η πρώτη Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, καθώς στην εσωκομματική διαδικασία που τελείωσε πρίν λίγο, οι γαλάζιοι δήμαρχοι αποφάσισαν αν τη στηρίξουν στην αυριανή διαδικασία. Η Παρασκευή Βρυζίδου φέρεται να κέρδισε με ψήφους 8 έναντι 2 τον Δήμαρχο Γρεβενών, Δημοσθένη Κουπτίσδη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες απουσίαζαν δύο μέλη της παράταξης. Η διαδικασία εκλογής του προεδρείου της ΠΕΔ θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 5.30μ.μ. με τη Βίκυ Βρυζίδου να τίθεται απέναντι στο Λάζαρο Μαλούτα, με τα δεδομένα να είναι σαφέστατα υπέρ της με ψήφους 12- 9, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά.
Διαβάστε περισσότερα » »

Έρχονται οι συσκευές που δουλεύουν με... αέρα

Έρχονται οι συσκευές που δουλεύουν με... αέραΜπορεί αρχικά να φαντάζει εξωπραγματικό, όμως επιστήμονες πιστεύουν πως βρήκαν τον τρόπο να παράγουν ενέργεια για την τροφοδότηση ηλεκτρονικών ... συσκευών, η οποία θα προέρχεται από τον αέρα του άμεσου περιβάλλοντος.  Σύμφωνα με τον Μάνο Τέντζερη, καθηγητή στη Σχολή Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών της Τζόρτζια:



«Υπάρχει μια μεγάλη ποσότητα από ηλεκτρομαγνητική ενέργεια παντού γύρω μας αλλά κανείς δεν ήταν μέχρι στιγμής ικανός να την εκμεταλλευτεί κατάλληλα».

Σύμφωνα με τη νέα αυτή ανακάλυψη, είναι δυνατόν να αντληθεί ενέργεια από τον περιβάλλοντα αέρα η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να τροφοδοτήσει ασύρματους δέκτες, μικροεπεξεργαστές και μικροτσίπ επικοινωνίας.

Οι «συσσωρευτές» της ενέργειας αυτής θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε μέρη όπως τα παπούτσια μας και να λειτουργήσουν ως ανεξάρτητες τροφοδοτικές πηγές ή να συνεργαστούν με άλλες ήδη υπάρχουσες.
Για παράδειγμα, αν μια μπαταρία ή ένας ηλιακός συλλέκτης «ξεμείνουν», η συγκεντρωμένη ενέργεια αυτή θα επέτρεπε στην οποιαδήποτε συσκευή να κρατηθεί «ζωντανή» διατηρώντας έστω της βασικότερες από τις λειτουργίες της.

Σε ένα από τα πειράματα της ερευνητικής ομάδας, χρησιμοποιήθηκε η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια του αέρα που περιέβαλε έναν τηλεοπτικό σταθμό ώστε να τροφοδοτηθεί ένας μικρός μετρητής θερμοκρασίας.
Προς το παρόν, οι ερευνητές εκτιμούν πως η ενέργεια που μπορεί να παραχθεί είναι ικανή μόνο για να τροφοδοτήσει επαρκώς μικρές συσκευές καθώς ακόμα είναι τόσο λίγη ώστε να μετράται σε μικροβάτ και μίλιβατ.
Παρόλα αυτά παραμένουν αισιόδοξοι για το ενδεχόμενο να είναι σύντομα ευρέως διαθέσιμοι αρκετοί ασύρματοι δέκτες, οι οποίοι μάλιστα θα κοστίζουν ελάχιστα αφού θα έχουν ως βασικό τους υλικό το χαρτί.



 
Διαβάστε περισσότερα » »

Αντισυνταγματικό το νέο «χαράτσι» στα ακίνητα


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο νομικό κόσμο της χώρας το νέο χαράτσι που επιβάλλεται στα ακίνητα μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Έγκριτοι συνταγματολόγοι χαρακτηρίζουν το νέο μέτρο άκρως αντισυνταγματικό και καλούν τη δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος της και να υποχρεώσει την πολιτική εξουσία να το αποσύρει.
Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζεται ως αντισυνταγματική η εξάρτηση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από την ικανότητα ή θέληση του πολίτη να καταβάλλει το φόρο.
«Ζούμε σε κράτος δικαίου, τέτοιες ρυθμίσεις είναι αδιανόητες. Δεν μπορεί να εξαρτάται η πρόσβαση σε κοινωνικό αγαθό από την καταβολή φόρου. Το κοινωνικό αγαθό πρέπει να είναι προσιτό σε όλους. Εάν συμφωνήσουμε πως το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό, που νομίζω πως πρέπει να συμφωνήσουμε, δεν είναι δυνατόν η πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα να εξαρτάται από την καταβολή του φόρου, γιατί αντίκειται στο Άρθρο 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος, στο απαραβίαστο της ανθρώπινης αξίας, αλλά και στο Άρθρο 25, δηλαδή στην Αρχή του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου», τονίζει στο newsbomb.gr ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Δημητρόπουλος.

Η πρόσβαση σε κοινωνικό αγαθό, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, συνδέεται με την υπόσταση του ανθρώπου, δηλαδή με την ανθρώπινη αξία, της οποίας το απαραβίαστο προστατεύεται με το Άρθρο 2 παράγραφο 1.
«Δεν μπορεί επομένως το κράτος να «εκβιάζει» την πληρωμή των φόρων μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος και οποιουδήποτε άλλου κοινωνικού αγαθού. Εάν γίνει δεκτό αυτό, μπορεί σε λίγο να εξαρτήσει άλλο φόρο με το νερό» διευκρινίζει ο κ. Δημητρόπουλος.
Διευκρινίζεται δε πως η ΔΕΗ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το κράτος και να κινήσει διαδικασία είσπραξης των οφειλών σε περίπτωση που κάποιος πολίτης αδυνατεί ή αρνείται να εξοφλήσει την οφειλή του.
Διαβάστε περισσότερα » »

Αυτοκτόνησε ο Μιχάλης Κριάδης

Τέλος στη ζωή του, πηδώντας από το μπαλκόνι του γραφείου του, έβαλε ο επικεφαλής της διαφημιστικής εταιρείας Vitamin, Μιχάλης Κριάδης
Πηδώντας από το μπαλκόνι του γραφείου στο Μαρούσι έβαλε τέλος στη ζωή του ο διευθύνων σύμβουλος της διαφημιστικής εταιρείας Vitamin, Μιχάλης Κριάδης.
Ο εκλιπών, σύμφωνα με την αστυνομία, άνοιξε το παράθυρο και έπεσε στο κενό.
Το συμβάν έλαβε χώρα στις 7.45 το πρωί, λίγη ώρα αφού έφτασε στο γραφείο στην οδό Πάρνωνος στο Μαρούσι.
Ο αυτόχειρας, σύμφωνα με πληροφορίες του blog.gr, άφησε πίσω του τρία ιδιόχειρα σημειώματα.

Διαβάστε περισσότερα » »

Ο Ήλιος θα επιτεθεί στην Γη το 2012;;;Βίντεο

Επικρατεί ανησυχία σε πολλές επιστημονικές συνεδριάσεις για αυτό το θέμα  όπως  έγινε και στο Οslo στην Νορβηγία.



























Οι επιστήμονες έχουν βρει δυο μεγάλες διαρροές στη μαγνητόσφαιρα, που μας προστατεύει από σοβαρές ηλιακές καταιγίδες.
Φημολογείται λοιπόν πως το 2012 οι πόλοι του Ήλιου θα αντιστραφούν και «όχι της Γης…»
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μια τεράστια ηλιακή καταιγίδα σαν όλεθρος μπορεί να χτυπήσει την Γη,  συνήθως αυτό όμως δεν την επηρεάζει για τον λόγο ότι προστατεύεται από την μαγνητόσφαιρα.












Όμως  λόγω των δυο ρωγμών που φημολογείται ότι υπάρχουν στην μαγνητόσφαιρα  της Γης μπορεί να υπάρξει βίαιη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία  που θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στον πλανήτη και μεγάλες αλλαγές στην ζωή μας  (το ηλεκτρικό  ρεύμα όπως το γνωρίζουμε και μας εξυπηρετεί στην ζωή μας ,τις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες κλπ… θα πάψουν να υπάρχουν για καιρό). Η Γη μπορεί να απορροφήσει την ακτινοβολία και όλη  αυτή η ενέργεια  θα προκαλέσει  πιθανές αλλαγές στον εσωτερικό πυρήνα της γης,  δημιουργώντας μεγάλη κίνηση των τεκτονικών πλακών και ενεργοποίηση πολλών ηφαιστείων.   










Όπως αναφέρεται και στο παρακάτω βίντεο που ακολουθεί – αυτή η ηλιακή ακτινοβολία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε άλλη συνηθισμένη  προκαλώντας ανησυχίες στην επιστημονική κοινότητα.  










Πολλές φήμες συνήθως από ¨ιστοσελίδες¨  μιλούν για αντιστροφή των πόλων της γης
κατά την περίοδο του 2012 , όμως για  να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτείτε πολύ  χρόνος και θα έπρεπε  ήδη  να είχε αρχίσει να συμβαίνει,  δεν είναι βέβαια αδύνατον να συμβεί  η αντιστροφή των πόλων αλλά δεν μιλάμε για τούτη την χρονική περίοδο..  
Έτσι άλλη μια παραφιλολογία και παραπληροφόρηση πήρε μέρος στην τρομοκρατία των ανθρώπων και όπως πάντα αποπροσανατολίζοντας τον  από την αληθινή ουσία του προβλήματος του πλανήτη μας και των κατοίκων της, του γαλαξία μας και των κατοίκων , και όλους τους  κατοίκους που περιβάλλονται από αυτό  το σύμπαν σε τούτη την  διάσταση.

 
   









Η NASA αναφέρει *(βέβαια όχι και τόσο αξιόπιστη διότι έχει κρύψει πολλές αλήθειες από τους κατοίκους του πλανήτη αυτού.)  πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για την αντιστροφή  των πόλων του Ηλίου και για μια μεγάλη  ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία   και  υπάρχει  φόβος για τις δυο ρωγμές στην μαγνητόσφαιρα της γης καθώς πρώτη φορά μπορεί να αντιμετωπίσουμε  μια τέτοια κατάσταση άγνωστη έως τώρα.

Το μόνο που μας μένει πλέον είναι να δούμε σύντομα  ποιος θα διαψευστεί  και αν όλο αυτό ανήκει στην σφαίρα της τρομοκρατίας και του αποπροσανατολισμού.



Ο.Ε.Α.Φ.


































Διαβάστε περισσότερα » »

Πού κρύβεται ο Καραμανλής; Γιατί δεν μιλάει o άχρηστος ;

Ο Κώστας Καραμανλής αποχώρησε από τον πολιτικό βίο της μάταιης τούτης χώρας στις 4 Οκτωβρίου 2009. Μια βδομάδα αργότερα ξεκινούσε η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης το οποίο ο τεμπέλης, χοντρός, κουρασμένος, ανίκανος, ακαταλληλος πρωθυπουργός, που έπαιζε όλη μέρα Play station και η γυναίκα του έπινε φραπέδες στο Λαϊκό (και ήταν και μαυρισμένη (!!!!))....



άφησε το πετρέλαιο θέρμανσης στα 54 λεπτά, ο αλήτης! Ο λαϊκιστής! Ο ξεφτίλας ο δεξιός !

Μετά ήρθε ευτυχώς, ο Γιωργάκης, το παιδί του λαού, το πουλέν μας, το αγόρι μας, ο δικός μας άνθρωπος και έβαλε τα πράγματα σε μια τάξη:
σύμφωνα με όσα ακούγονται θα εξισωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης κι έτσι φέτος (σε 20 μέρες δηλαδή), θα το αγοράζουμε 1,45 ευρώ.

Έτσι θέλουμε!
Μπράβο Γιώργο, βάλε τάξη στη χώρα, σοσιαλισταρά μου !
Ουφφφφφφ, επιτέλους ξεφορτωθήκαμε τον κουρασμένο και φέραμε τον ακούραστο ηγέτη μας, που μας φροντίζει σοσιαλιστικά. Θα πληρώσουμε έτσι 2.900 ευρώ το γέμισμα στο καζάνι αντί για 1.080 που πληρώναμε με τον άχρηστο τεμπέλη Καραμανλή, που δεν βγαίνει να απολογηθεί. Μούγκα ο κουρασμένος! Τσίπα δεν έχει επάνω του. Βούλιαξε το κράτος ο αλήτης, αφήνοντας το πετρέλαιο για τον φτωχό κοσμάκη στα 54 λεπτά. Και κρύβεται σήμερα, ο ανεύθυνος !
Έπρεπε να έρθει ο σοσιαλιστής, να βάλει τα πράγματα σε τάξη!!!

Γιώργο γερά, πάρτους τα λεφτά !


Διαβάστε περισσότερα » »

Το ΔΝΤ ομολογεί ότι ανέβασε το ελληνικό χρέος στο 189%

Εκτός ελέγχου το ελληνικό δημόσιο χρέος, το οποίο θα φτάσει στο 189% του ΑΕΠ το 2012, αλλά κατά το ΔΝΤ η ελληνική κρίση χρέους είναι «διαχειρίσιμη». Στο επί μέρους κεφάλαιο για την Ελλάδα, στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για το ελληνικό χρέος, στο 189% του ΑΕΠ για το 2012, έναντι 172% που προέβλεπε τον Ιούνιο. 

Η αναθεώρηση προς τα πάνω οφείλεται στο ότι το ΔΝΤ έλαβε υπόψη το γεγονός ότι στα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα περιλαμβάνονται πλεόν και οι υποχρεώσεις των δημόσιων επιχειρήσεων με βάση τις κατευθύνσεις της Eurostat. «Ενα σύνολο από 17 τέτοιου είδους επιχειρήσεις ή Οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων ενός αριθμού ζημιογόνων Οργανισμών, έχουν καταγραφει και έχουν συμπεριληφθεί. Η συμμετοχή αυτή δείχνει ότι το χρέος των επιχειρήσεων αυτών (7,25% του ΑΕΠ) περιλαμβάνεται στα στοιχεία για το δημόσιο χρέος και ότι οι ετήσιες ζημιές αυξάνουν το ετήσιο έλλειμμα», αναφέρει η έκθεση. Η αναθεώρηση του χρέους προς τα πάνω αποδίδεται ακόμη και στα νέα δεδομένα για τις συμφωνίες swaps (ανταλλαγή χρέους), τις επιστροφές φόρων, τα χρέη των νοσοκομείων κ.λπ.


Για το 2011, το ΔΝΤ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή του για το χρέος στο 166%. Το 2013 το χρέος θα φτάσει στο 188% (!), έναντι 170% της πρόβλεψης του Ιουνίου, στο 179% το 2014 (έναντι 160%) και 165% το 2015 (έναντι 146%).


Με δηλώσεις του, ο οικονομολόγος του ΔΝΤ Γιοργκ Ντεκρεσίν χαρακτήρισε το πρόβλημα της Ελλάδας «κατ' εξοχήν διαχειρίσμο, αν γίνουν οι σωστές ενέργειες. Ως εκ τούτου εξακολουθώ να θεωρώ τρελή την πρόταση για ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης». Ο Ντεκρεσίν αναφέρθηκε και στο θέμα των ευρωομολόγων, χαρακτηρίζοντας «πρόωρη» την πρόταση. Για το ελληνικό ΑΕΠ, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση στο -5% φέτος και στο -2% του χρόνου και αύξηση της ανεργίας στο 16,5% και 18,5% αντίστοιχα.
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Πνίγηκαν» Έδεσσα και Αριδαία!

Η δυνατή νεροποντή το βράδυ κυρίως της Τρίτης είχε σαν αποτέλεσμα να γεμίσουν οι δρόμοι της Έδεσσας και  της Αριδαίας με νερά. Σε πολλές περιπτώσεις κλήθηκε να επέμβει η Πυροσβεστική να αντλήσει νερά  .
Από τις  8 μεχρι τις 9 και μισή έγινε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω βλάβης  στο υποσταθμό της ΔΕΗ στο Μαυροβούνι ,από τον οποίο εξυπηρετείται σχεδόν ο μισός νομός. Γενικά λόγω της έντασης της βροχής δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε η ΔΕΗ.

Ρεύματος σχεδόν σε ολόκληρη την Αλμωπία και την ΄Εδεσσα . Το ποτάμι των Λουτρών κατέβασε αρκετό νερό .  Δεν  υπήρξε όμως λόγος ανησυχίας  σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιχείρησης των Λουτρών και πρόεδρο του Λουτρακίου ,Γιώργο Κώτσο.  Από τις φερτές ύλες δημιουργήθηκε ένα μικρό πρόβλημα  στη γέφυρα πίσω από τα γραφεία της Επιχείρησης το οποίο αντιμετωπίστηκε.Από την έντονη βροχόπτωση τα ρέματα μαζί με την βροχή μετέφεραν και φερτά υλικά σε αρκετές περιοχές του Λουτρακίου.
Λόγω της κακοκαιρίας αναβλήθηκαν οι εκδηλώσεις στον Μεγαπλάτανο
Διαβάστε περισσότερα » »

Προσοχή: Νέος Trojan προσποιείται...

Τα PandaLabs, τα anti-malware εργαστήρια της Panda Security, διέγνωσαν έναν νέο ransomware Trojan που προσποιείται ότι προέρχεται από την Microsoft.


Ο Trojan, που ονομάστηκε Ransom.AN, προειδοποιεί το χρήστη ότι η έκδοση των Windows που χρησιμοποιεί είναι παράνομη και απειλεί να παραλύσει τη συσκευή τους, εάν δεν εισάγει έναν ειδικό κωδικό, τον οποίο ο χρήστης θα πρέπει να αγοράσει καταβάλλοντας 100€.

Το malware, που στοχεύει σε γερμανόφωνους κυρίους χρήστες, διασπείρεται με ποικίλους τρόπους είτε μέσω spam, είτε μέσω P2P downloads.

Μετά την ειδοποίηση του χρήστη ότι η έκδοση των Windows που χρησιμοποιεί δεν είναι νόμιμη, τον προσκαλεί σε μία μολυσμένη σελίδα, να πληρώσει μέσω πιστωτικής κάρτας, για έναν κωδικό, οποίος θα νομιμοποιήσει την έκδοση.

Για ακόμη μεγαλύτερη πίεση των θυμάτων του, προκειμένου να πληρώσουν το αντίτιμο, τους ενημερώνει ότι η συναλλαγή θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 48 ωρών, ειδάλλως θα καταρρεύσει το σύστημά τους και θα χάσουν όλα τους τα δεδομένα.

«Αυτού του τύπου οι Trojans είναι πολύ επικίνδυνοι γιατί άπαξ και μολύνουν το σύστημα του χρήστη, είναι πολύ δύσκολο να τους καθαρίσει κανείς χειροκίνητα, αναγκάζοντας τους χρήστες να πληρώσουν, ή να κάνουν reformat στις συσκευές τους», λέει σχετικά ο Luis Corrons, τεχνικός διευθυντής των PandaLabs.

«Επιπλέον το γεγονός ότι ο Ransom.AN εμφανίζεται σαν να προέρχεται από την Microsoft και απειλεί νομικά τους χρήστες, πολλοί πιστεύουν σε όσα γράφει ο Trojan και τελικά πραγματοποιούν την πληρωμή, από φόβο και μόνο», συμπληρώνει ο Corrons.

Για να παραμείνετε προστατευμένοι ενάντια στον Ransom.AN αλλά και σε άλλες απειλές, τα PandaLabs προτείνουν και συμβουλεύουν όλους τους χρήστες υπολογιστών να έχουν πάντα εγκατεστημένες εφαρμογές Antivirus με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις, όπως είναι το free Panda Cloud Antivirus, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.cloudantivirus.com.
Διαβάστε περισσότερα » »

Συμφώνησαν στην ισοπέδωση μισθών-συντάξεων, συνεχίζεται το παζάρι για το πόσοι θα απολυθούν από το Δημόσιο

- Επιστρέφει η τρόικα... από Δευτέρα
- Το σαββατοκύριακο τα επιπλέον μέτρα από το ΔΝΤ
- 11:30 η κυβερνητική σύσκεψη για το ποια μέτρα θα ανακοινώσουν σήμερα
- Οριζόντια μείωση πριν το ενιαίο μισθολόγιο -“Τσεκούρι” σε συντάξεις και εφάπαξ
- 50.000 “έφεδροι” μέσα στο 2011 και οι αριθμοί ... μεγαλώνουν
- Θα πληρώνουμε χαράτσι στα ακίνητα ως το 2014
- Μειώνεται κι άλλο στις 4.000 ή 6.000 ευρώ το αφορολόγητο
Την ικανοποίησή τους για τις διαπραγματεύσεις εξέφρασαν και οι δύο πλευρές τη νύχτα, αλλά κανείς (ακόμη) δεν έχει πει ξεκάθαρα ποια είναι η συμφωνία.

Μόνο με βάση τους ελάχιστους όρους που είχε θέσει η τρόικα αρκεί όμως να καταλάβει κανείς ποια είναι τα “μίνιμουμ” συμφωνηθέντα που αφού τα δέχθηκε η ελληνική πλευρά ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή της τρόικας από βδομάδα.

Πλέον είναι δεδομένο ότι το Μνημόνιο ολοκληρώνεται ένα χρόνο νωρίτερα και με τον πιο σκληρό τρόπο, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες λένε μάλιστα ότι το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε πριν 2 μήνες ήδη ... ξαναγράφεται και πάμε σε νέα ακόμη πιο σκληρά μέτρα

Οι απολύσεις και η εφεδρεία

Το “χοντρό παζάρι” και αυτό είναι πλέον ίσως το μόνο που δεν έχει συμφωνηθεί πλήρως είναι το πόσοι υπάλληλοι του δημοσίου θα βρεθούν εκτός είτε μέσω άμεσης απόλυσης, είτε μέσω εφεδρείας.
Ήδη σε επίπεδο εφεδρείας και μετά από τις πιέσεις της τρόικας όλα δείχνουν ότι ο αριθμός των υπαλλήλων που θα βγουν σε εργασιακή εφεδρεία μόνο μέσα στο 2011 έχει ανέβει στις 50.000, ενώ δεν έχει ακουστεί το παραμικρό για τις άμεσες απολύσεις. Οι απολύσεις είναι πλέον βέβαι ότι θα φτάσουν και στον στενό δημόσιο τομέα.
Ήδη οι απαιτήσεις της τρόικας έχουν ανεβάσει τον αριθμό των “εφέδρων” στις 100.000

Η ισοπέδωση μισθών-συντάξεων
Η οριζόντια μείωση του μισθολογικού κόστους που είναι η βασική απαίτηση οδηγεί σε μείωση, οριζόντια, των μισθών 20% και αυτό πριν την εφαρμογή του διαβόητου ενιαίου μισθολογίου που θα επιφέρει και νέα μείωση στα υψηλά κλιμάκια.
Παράλληλα ήταν απαίτηση της τρόικας και προφανώς έχει συμφωνηθεί και η οριζόντια μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων σε ένα ποσοστό 15%, ενώ σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ (μόνο) αναμένεται να μειωθεί και πάλι κατά 15% και το εφάπαξ.
Για τις συντάξεις σχεδιάζεται παράλληλα η επιβολή έκτακτης εισφοράς 2% ως 20%.
Οι αλλαγές (μειώσεις) στις επικουρικές έρχονται άμεσα από την πρώτη Νοεμβρίου.
Πρέπει επίσης να θεωρείται δεδομένο (πέρα απ' τις διαρροές για τη δημιουργία κλίματος) ότι θα κοπούν μαχαίρι οι συντάξεις για όσους είναι κάτω των 55 ετών, αλλά αυτό δεν αφορά σε όσους είναι ήδη σε σύνταξη, αλλά σε εκείνους που θέλουν τώρα να συνταξιοδοτηθούν.

Συζητείται πλαφόν σε μισθούς και συντάξεις
Τα σενάρια (λέγεται ότι όμως είναι απαίτηση της τρόικας και όχι απλά σενάρια) είναι εφιαλτικά. Οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν (σχεδόν βέβαιο αυτό) κατά 50% από Νοέμβριο, ενώ ανοιχτό μένει αν θα είναι κλιμακωτή η εισφορά στις κύριες συντάξεις ή αν θα μπει από ένα ποσό και πάνω. Ο στόχος είναι εξοικονόμηση 2,2 δισ και έτσι μάλλον ενισχύεται το ενδεχόμενο η εισφορά να μπει από τα 800 ευρώ και να είναι κλιμακωτή.
Παράλληλα μελετάται να πέσει σχεδόν 1.000 ευρώ το ανώτατο όριο των συντάξεων, από τα 2.773 που είναι σήμερα στα 1.700 με 1.800 ευρώ.
Όλα αυτά την ώρα που έχει πέσει στο τραπέζι ανάλογη πρόταση για τους μισθούς του δημοσίου με το ανώτατο όριο στα 2.500 ευρώ μεικτά.


Αυτά τα μέτρα ωστόσο δεν είναι τα μόνα. Βέβαιη θεωρείται και η μείωση του αφορολόγητου. Απλά φαίνεται δεν έχει συμφωνηθεί το ύψος. Αν δηλαδή το αφορολόγητο θα “πέσει” στις 4.000 ή στις 6.000 ευρώ.
Πριν καν μάλιστα ανακοινωθεί η εξίσωση του φόρου πετρελαίου που θα διπλασιάσει την τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης, τρέχει παράλληλα ένα νέο σενάριο που λέει ότι η τρόικα έχει ήδη απαιτήσει και την παράταση του έκτακτου τέλους στα ακίνητα (του γνωστού χαρατσιού μέσω ΔΕΗ) ως το 2014. Να το πληρώνουμε δηλαδή 4 και όχι 2 χρόνια.

Όλα αυτά θα οδηγήσουν, αυτό θα ισχυριστεί και πάλι η Κυβέρνηση, στην εκταμίευση της δόσης και θα αποφύγει έτσι η χώρα τη στάση πληρωμών. Ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο, παρ' όλα αυτά, ότι δεν θα αποφύγει η χώρα την καθυστέρηση πληρωμής ενός 15ημέρου στο δημόσιο, ή ακόμη και τη μεταφορά του δώρου Χριστουγέννων ένα μήνα πίσω, τέλη Ιανουαρίου.
Διαβάστε περισσότερα » »

Αυτός είναι ο Έλληνας που κατέκτησε το Facebook - ΦΩΤΟ και VIDEO

Θα αμοίβεται με 100.000 ευρώ το χρόνο. Στην Ελλάδα όπου και εάν έστειλε βιογραφικά είτε δεν του απαντούσαν είτε τον απέρριπταν! Τι λέει ο ίδιος αποκλειστικά στο Νewsit.
Το ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της ισχύει απολύτως στην περίπτωση του 23χρονου Γιώργου Καρνά από τη Μυτιλήνη ο οποίος κατάφερε να κερδίσει με τις γνώσεις του και την αξία του μια θέση που πολλοί σε ολόκληρη την υφήλιο ζηλεύουν. Μία θέση στον παγκόσμιο κολοσσό facebook με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Ο νεαρός Μυτιληνιός, λάτρης του ηλεκτρονικού υπολογιστή από τα εννιά του χρόνια πέρασε με την πρώτη στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά όπου και αποφοίτησε στα τέσσερα χρόνια ενώ στην συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στο Cambridge στην Αγγλία.
Μόλις αποφοίτησε έστειλε δεκάδες βιογραφικά σε ελληνικές εταιρείες όπου όπως δήλωσε στο Νewsit "πάρα πολλές ούτε καν μπήκαν στον κόπο να μου απαντήσουν".


O 23χρονος Γιώργος Καρνάς μιλά αποκλειστικά στο Νewsit

Το περασμένο Δεκέμβριο έστειλε βιογραφικό στο facebook όπου έναν μήνα μετά του απάντησαν και του ζήτησαν να του πάρουν συνέντευξη μέσω skype. Aφού κατάφερε να περάσει με επιτυχία το πρώτο στάδιο, τον κάλεσαν στα κεντρικά για την τελική διαδικασία ενώ ταξίδεψε με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Ακολούθησαν εκεί πέντε εξονυχιστικές συνεντεύξεις των 45 λεπτών η κάθε μία και ακολούθως επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου μετά από λίγο καιρό των ενημέρωσαν ότι έγινε δεκτός και άρα υπάλληλος στην εταιρεία του facebook.

Το Newsit συνάντησε τον 23χρονο Γιώργο Καρνά ο οποίος μας παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη.



100.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ FACEBOOK ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ - ΔΙΑΝΟΙΑ
Ένα ταλέντο της πληροφορικής πρέπει να αμοίβεται και αναλόγως και αυτό το γνωρίζουν οι μεγάλες ξένες εταιρείες. Έτσι λοιπόν ο Γιώργος Καρνάς θα λαμβάνει 100.000 ευρώ το χρόνο. 35.000 ευρώ θα λάβει με το που πατήσει το πόδι του στην εταιρεία ενώ το συμβόλαιο που έχει υπογράψει περιλαμβάνει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που θα ζήλευε ο καθένας μας στην Ελλάδα.

Σε ερώτησή μας για το πως νιώθουν οι γονείς του και τι λένε που θα αναγκαστεί να φύγει μακριά τους και απ ότι φαίνεται να μείνει μόνιμα στην Αμερική, ο ίδιος είναι κατηγορηματικός "οι γονείς μου είναι οι πρώτοι που με ενθάρρυναν καθώς στην Ελλάδα δεν είχα μέλλον και θα ημουν και εγω άνεργος όπως όλοι οι άλλοι νέοι".



Εντύπωση μας έκανε η κατακόκκινη μπλούζα που φορούσε και η λέξη "hackathon" που ανέγραφε. Όπως μας είπε πρόκειται για μια συνεύρεση όλων των υπαλλήλων του facebook που διεξάγεται κάθε Τετάρτη μετά την λήξη του ωραρίου και που ο κάθε υπάλληλος μπορεί ελεύθερα να ασχοληθεί ελεύθερα με το αντικείμενο διαφορετικού τομέα από αυτόν που ασχολείται καθημερινά στο facebook.
 
 

Λάμπρος Χαβέλας
Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΡΟΝΙΑ: Η ΝΕΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το ενδιαφέρον των παραγωγών, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, έχει αρχίσει να κεντρίζει μια άγνωστη ως τώρα στη χώρα μας αλλά πολύ κερδοφόρα καλλιέργεια. Ο λόγος για την αρόνια, έναν θάμνο που ευδοκιμεί σε υγρές περιοχές και σε όξινα εδάφη.
Οι κλιματικές και εδαφικές συνθήκες της Ελλάδας θεωρούνται ιδανικές για την καλλιέργεια της αρόνιας, η οποία μπορεί να καλλιεργηθεί σε διαφορετικά κλίματα και εδάφη.

Η αρόνια δεν θέλει πολύ νερό ενώ παρότι χρειάζεται ήλιο, μπορεί να ευδοκιμήσει και σε ημίσκιο περιβάλλον. Επιπλέον, αντέχει ακόμα και σε πολύ ψυχρό κλίμα, όπως της Σιβηρίας, όπου εκεί οι καλλιέργειές της αγγίζουν τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα.

Η καλλιέργειά της είναι πολύ επικερδής και συγχρόνως χαμηλού κόστους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους αγρότες να αποκτήσουν ένα ικανοποιητικό πρόσθετο εισόδημα.

Οι μικροί μαύροι καρποί της αρόνιας τρώγονται, ενώ από αυτούς παρασκευάζονται χυμοί, μαρμελάδες και γλυκά. Τα εκχυλίσματα των φύλλων και των καρπών της έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ουσίες, γεγονός που την καθιστά θεραπευτική και ιδιαίτερα πολύτιμη στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας.

Η αρόνια, είναι ευρέως γνωστή και περιζήτητη στο εξωτερικό όπως στη Ρωσία, την Τσεχία, τη Λιθουανία και την Πολωνία όπου καλλιεργείται σε χιλιάδες στρέμματα, ενώ μεγάλες εκτάσεις αρόνιας υπάρχουν στις ΗΠΑ καθώς και στα Νότια του Καναδά.

Chokeberry  aronia  ιδιότητες και τις επιπτώσεις της στο σώμα;

Σήμερα, δίνουμε λίγη προσοχή σε ό, τι τρώμε! Τρώμε γρήγορα, οτιδήποτε και οπωσδήποτε ... εξακολουθεί να μας λείπει χρόνος. Τρώμε γρήγορα, οτιδήποτε και οπωσδήποτε ... Ακόμα μας λείπει χρόνος. Μια σωστή δίαιτα και τη διατροφή είναι ένα σημαντικό θέμα και έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία μας και την ευημερία!

Όχι ο καθένας γνωρίζει ότι Aronia θεωρείται η πιο υγιεινή φρούτα μούρο στον κόσμο - το λεγόμενο. βιταμίνη βόμβα ... Έχετε συνειδητοποιήσει ότι Aronia περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμινών C, B1, B2, B6, E, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία.

Είναι επίσης το μόνο μια τέτοια εξαιρετική πηγή βιταμίνης PP. Οι καρποί του είναι, επίσης, διατροφικές και antytoksyczne. Η παρουσία του γονιδίου χλωρο οξύ, η οποία επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης, κάνει Aronia συνιστάται για τους διαβητικούς.

Ζούμε σε συνεχές άγχος και βιασύνη και, συνεπώς, βήμα για πολλές καρδιακές παθήσεις, υπέρταση, καρδιακές προσβολές ... Το Pomeranian Ιατρικό Πανεπιστήμιο, και Καρδιολογική Κλινική, Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, απέδειξε ότι ένα απόσπασμα από Aronia μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικό έλεγχο της υπέρτασης, αποφεύγεται η συσσώρευση της χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών, και προστατεύει από καρδιακή νόσο. Η πτώση πίεσης καταγράφηκε μόνο μετά από έξι εβδομάδες θεραπείας σε όλα σχεδόν τα μαθήματα. Αποδεικνύεται ότι Aronia μειώνει τη φλεγμονή των μικρών αιμοφόρων αγγείων. Φρούτα και χυμοί, το γάλα και από Chokeberry στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης. Przeciwkrwotocznie εργασίας και ηρεμώντας. Πολλοί συνθετικών ναρκωτικών θα μπορούσε να είναι μέχρι σήμερα υπό καθεστώς παύσης καλλιέργειας δεν θα υπήρχε ανάγκη να ληφθούν, αν τρώνε Αρόνα και ... δώσει περισσότερη προσοχή στη διατροφή σας.

Aronia ως προϊόν για την υγεία έχει ανακαλυφθεί σχετικά πρόσφατα, αλλά οι θεραπευτικές ιδιότητες του επιβεβαιώνεται από πολλές μελέτες. Ο καθένας που του αρέσει το κόκκινο κρασί, ένα Cabernet πρέπει να γνωρίζουν ότι Aronia έχει παρόμοιες ιδιότητες με εκείνη του κρασιού. Είναι απλά ότι μπορούμε να το πιείτε χωρίς περιορισμούς ..! Και σίγουρα προστατεύει τον οργανισμό από τον καρκίνο ...

Καθένας που ζει σε μια βιασύνη, δεν νοιάζεται για σωστή διατροφή πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που συνεπάγεται ο τρόπος ζωής του ... Ίσως αξίζει και όχι το επόμενο hot dog ή χάμπουργκερ εξετάσει τρώει μαρμελάδα από Chokeberry ή πίνοντας το χυμό του φρούτου, το οποίο ανακουφίζει από το άγχος, ηρεμεί και ενισχύει το σώμα.

Η μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών και τη ρουτίνα (Ρουτοζίτης), φρεσκοστυμμένο χυμό περιέχει. Είναι καλύτερα να το κάνετε μόνοι σας ... Αλλά πού να λαμβάνουν φρούτα Chokeberry και πώς να βρείτε το χρόνο;

Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα-ΧΥΜΟΙ ή διατηρεί, αλλά ο χυμός έχει κάπως λιγότερο πολύτιμο πρόληψη για την υγεία. Aronia θεραπεία να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να ασχοληθούν με ένα τέτοιο Chokeberry μορφή στη διαδικασία επεξεργασίας εξασφαλίζεται ελάχιστη απώλεια των βιταμινών και φαρμάκων, στα οποία εξαρτώμεθα. Φυσικά, είναι καλύτερο εάν η πρώτη ύλη προέρχεται από βιολογικές καλλιέργειες.

Τρώγοντας αυτά τα φρούτα είναι το ίδιο pluses: την παρουσία ανθοκυανών στην καθυστέρηση της διαδικασίας γήρανσης, βελτιώνει το μεταβολισμό και βελτιώνει την οικονομία των λιπών, σκληραίνει το δέρμα για τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας ... Με μια λέξη θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ευρύτερα στην πρόληψη πολλών ασθενειών, και ιδίως το λεγόμενο. ασθένειες του πολιτισμού.

Η τακτική κατανάλωση ενισχύει τη μνήμη και τη μάθηση!




Διαβάστε περισσότερα » »

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΚΑΙ COSMOTE ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΟΤΕ

Συζητείται αύριο Τετάρτη στις 10 το πρωί στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας (στην Κοζάνη) η έφεση της εταιρείας COSMOTE κατά της πρωτόδικης απόφασης του πολυμελούς πρωτοδικείου Κοζάνης με την οποία διεκόπη το 2008 η λειτουργία της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο κτίριο του ΟΤΕ στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας. Το δικαστήριο, ύστερα από αγωγή που κατέθεσε ο πρώην  Δήμος Πτολεμαΐδας αποφάνθηκε ότι η κεραία δεν διέθετε την απαιτούμενη αδειοδότηση διατάσσοντας την άμεση εκτέλεση της απόφασης. Το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να συζητηθεί στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας και η υπόθεση σχετικά με την κεραία κινητής τηλεφωνίας στην ενορία του Αγίου Στεφάνου.


Σύνταξη
: Μαίρη Κεσκιλίδου
Διαβάστε περισσότερα » »

ΕΚΠΛΗΞΗ» ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Το δύσκολο δρόμο να δώσει ευκαιρία και δυνατότητα σε νέα πρόσωπα και όχι να επιλέξει έμπειρα στην αυτοδιοίκηση επέλεξε η δήμαρχος Εορδαίας καθώς απέρριψε την προοπτική να μεταφέρει (μετά από εισήγησή της) κάποιον από τους αντιδημάρχους στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου και να διαδεχθεί τη μέχρι πρότινος (πριν την ουσιαστικά, αποπομπή της) Ιωάννα Ανδρονικίδου. Η δήμαρχος Παρασκευή Βρυζίδου (σε αντίθεση με τα όσα γράψαμε για το πρόσωπο του Γιώργου Κραΐσκου) επέλεξε για τη θέση του προέδρου το νεότερο σε ηλικία δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Καμπούρη. Η υποψηφιότητα έχει ήδη ανακοινωθεί στο συνδυασμό της δημοτικής αρχής και από ότι φαίνεται η εκλογή του νέου προέδρου στο δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας είναι πλέον τυπική αλλά ουσιαστική (για το θεσμό) διαδικασία η οποία και θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου.


eordaia.org
Διαβάστε περισσότερα » »

Θεσσαλονίκη: Μετρό γεμάτο αρχαιότητες


Άποψη του χώρου της ανασκαφής στην Πλατεία Σιντριβανίου της Θεσσαλονίκης.
Η κατασκευή ενός ακό
μη σταθμού του μετρό, του δεύτερου κατά σειρά στον οποίο ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική ανασκαφή, ξεκινά τις επόμενες μέρες.

Πρόκειται για το σταθμό «Σιντριβάνι», όπου οι αρχαιολόγοι είναι έτοιμοι να δώσουν τη θέση τους στο τεχνικό τμήμα του μετρό. Κι αυτό, παρά το ότι γίνονται τροποποιήσεις στην αρχική μελέτη του σταθμού, καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αποφάσισε τη διατήρηση της τρίκλιτης βασιλικής που ήρθε στο φως, η οποία καταλαμβάνει το ένα τρίτο του σταθμού. Με βάση την απόφαση του ΚΑΣ, η βασιλική θα καταχωθεί.


Η κατασκευή του σταθμού «Σιντριβάνι» έρχεται να προστεθεί στην κατασκευή του σταθμού στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, που ξεκίνησε πρόσφατα. Εκεί εκτελούνται εργασίες κατασκευής της πλάκας οροφής, της πλάκας διακίνησης των επιβατών, της πλάκας πυθμένα αλλά και της βόρειας πρόσβασης.

Σε διπλή βάρδια
Με εξαίρεση τους σταθμούς «Ν. Σ. Σταθμός» και «Σιντριβάνι», το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι παραδομένο στους αρχαιολόγους. Και παρά τα προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν, οι ανασκαφικές έρευνες εκτελούνται πλέον με ταχύτατους ρυθμούς, σε διπλή βάρδια.
Έτσι, ενώ οι ανασκαφές επρόκειτο να ολοκληρωθούν το 2013, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη, το πρώτο εξάμηνο του 2012 δε θα υπάρχει πουθενά αρχαιολογικό σκάμμα.
Σήμερα, αρχαιολογική ανασκαφή σε δύο βάρδιες εκτελείται στο βόρειο τμήμα της διακλάδωσης προς Σταυρούπολη (βρίσκεται λίγο πριν από το σταθμό «Δημοκρατίας»). Το ίδιο συμβαίνει και στο σταθμό «Δημοκρατίας».
Στο νότιο τμήμα του σταθμού Βενιζέλου έχουν τοποθετηθεί προσωρινές μεταλλικές γέφυρες, πάνω στις οποίες διεξάγεται η κυκλοφορία. Η αρχαιολογική έρευνα, και σε αυτήν την περίπτωση σε δύο βάρδιες, γίνεται σε όλο το σταθμό, και στο βόρειο τμήμα, και κάτω από τις μεταλλικές γέφυρες.
Στο σταθμό «Αγίας Σοφίας», όπου αναμένεται να έρθουν στο φως σπουδαία ευρήματα, βρίσκεται σε εξέλιξη η αρχαιολογική έρευνα, επίσης σε δύο βάρδιες. Στο βόρειο τμήμα του σταθμού τοποθετείται αυτές τις μέρες σκέπαστρο. Η ανασκαφή έχει προχωρήσει σημαντικά στο νότιο τμήμα, όμως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη, για στατικούς λόγους αντιστήριξης του σταθμού. Έτσι, φυτεύτηκε και αποδόθηκε στους πολίτες.
Σημειωτέον ότι ο σταθμός «Αγίας Σοφίας» αποτελεί ορόσημο για την ολοκλήρωση του μετρό. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε δοθεί από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, η ολοκλήρωση των ανασκαφών προβλεπόταν να γίνει το Νοέμβριο του 2013, ενώ σήμερα μιλάμε για σχεδόν ενάμισι χρόνο νωρίτερα.

Η βασιλικήΗ τρίκλιτη βασιλική που ήρθε στο φως στο σταθμό «Σιντριβάνι», στην περιοχή όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν το ανατολικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα των μέχρι σήμερα ανασκαφών του μετρό. Η βασιλική, με μαρμαροθετημένα δάπεδα, διαστάσεων 17,60x11,50 μέτρα, ανάγεται στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους (5ος αιώνας). Ο ναός χτίστηκε στη θέση προγενέστερου λατρευτικού κτιρίου, στο οποίο ανήκει εξαιρετικής ποιότητας ψηφιδωτό δάπεδο με παράσταση του πτηνού «Φοίνιξ» που πατά σε άνθος, ενώ γύρω του, πάνω σε βλαστούς κληματίδας, φωλιάζουν πτηνά.


 
Διαβάστε περισσότερα » »