Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Ο Σνόουντεν τινάζει στον «αέρα» την πολιτική σκηνή της Ελλάδας με έγγραφα «φωτιά»!

Δεν θέλω να ζήσω σε μια κοινωνία που κάνει αυτού του είδους τα πράγματα … Δεν θέλω να ζήσω σε έναν κόσμο όπου τα πάντα που κάνουμε και λέμε καταγράφονται. Αυτό δεν είναι κάτι που είμαι πρόθυμος να υποστηρίξω ή να ζήσω με αυτό» είπε στην εφημερίδα Guardian ο 30χρονος Edward Joseph Snowden και έβαλε φωτιά στα…μπατζάκια όχι μόνο του Μπάρακ Ομπάμα, αλλά και σε πάρα πολλούς σε όλο τον κόσμο.

Κι αν πιστέψουμε όσα είπε ο ίδιος σε μια συνομιλία που είχε (20 Μαίου) στο Χόνγκ-Κόνγκ(πριν πάει στη Ρωσία) ο «φάκελλος Ελλάδα» (μετά από αυτούς που αφορούν ΗΠΑ και Γερμανία είναι ο πιο «γεμάτος» από απόρρητες πληροφορίες)! Τις αποκαλύψεις Σνόουντεν υποστηρίζει βέβαια και ο Ασάνζ του δικτύου Wikileaks που επίσης είναι διεθνής (από τις ΗΠΑ) καταζητούμενος(έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο).

«Η NSA έχει δημιουργήσει μια υποδομή που της επιτρέπει να παρακολουθεί σχεδόν τα πάντα. Με αυτή την ικανότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπινων επικοινωνιών αυτόματα είναι σε στόχευση
. Αν ήθελα να δω τα email σας ή να ακούσω το τηλέφωνο της συζύγου σας, το μόνο που έχω να κάνω είναι να χρησιμοποιήσω τις παρακολουθήσεις. Μπορώ να αποκτήσω “εισιτήριο” για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους κωδικούς πρόσβασης, τα αρχεία τηλεφώνου, τις πιστωτικές κάρτες,τα πάντα για τους πάντες», εξομολογήθηκε αηδιασμένος και απηυδισμένος από τον «μεγάλο αδελφό» που έχει στηθεί στο σβέρκο των λαών.

Ένα τεράστιο «αυτί» που ακούει, «βλέπει» και καταγράφει τα πάντα.

 Ο Σνόουντεν ενώ βρισκόταν στη Χαβάη με την φίλη του (έβγαζε κάπου 200.000 δολάρια το χρόνο από τη δουλειά του εκεί - θεωρητικά ήταν υπάλληλος της Booz Allen Hamilton), έφυγε και αποφάσισε να τα αποκαλύψει όλα(έχοντας βέβαια μαζί του και ΟΛΑ τα στοιχεία-για ευνόητους λόγους).

«Ο πρώτος φόβος μου είναι για την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους συνεργάτες μου. Για τον καθένα που έχει σχέση με μένα. Θα πρέπει να ζήσω με αυτό για το υπόλοιπο της ζωής μου. Είμαι πρόθυμος να τα θυσιάσω όλα αυτά, επειδή δεν μπορώ να έχω ήρεμη και καθαρή τη συνείδηση μου, δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια, επιτρέποντας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους συνεργούς της να καταστρέφουν την ιδιωτική ζωή, την ελευθερία, τις βασικές ελευθερίες στο Internet για όλους τους πολίτες σε όλο τον κόσμο».

Ο Σνόουντεν - που υποφέρει και από επιληπτικά επεισόδια – αφού αντέγραψε όλους τους απόρρητους φακέλλους των παρακολουθήσεων από την NSA και το σύστημα Echelon ψάχνει έναν τρόπο να τα δημοσιοποιήσει και κάπου να είναι ασφαλής. Βολιβία, Βενεζουέλα, Νικαράγουα ήδη του έχουν προσφέρει «άσυλο» εάν καταφέρει βέβαια να φτάσει εκεί – αφού οι ΗΠΑ απαγόρευσαν σε όλες τις χώρες να δώσουν άδεια διέλευσης του Σνόουντεν είτε από ξηρά,θάλασσα ή αέρα (λέγεται ότι βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Μόσχας).

Λέγεται ότι ο Σνόουντεν θα προτιμούσε την…Ισλανδία.

Ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον Πλανήτη αυτή τη στιγμή τι έκανε; Θέλει ΜΟΝΟ να αποκαλύψει με έγγραφα και ντοκουμέντα το έγκλημα κατά της ελευθερίας, κατά της προσωπικότητας και εναντίον της ιδιωτικής ζωής των πολιτών όλου του κόσμου που διαπράττουν «ισχυροί και κυβερνήσεις».

Θέλει να ρίξει φως στο σκοτεινό πρόσωπο της εξουσίας, όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις. Μέσα από τις ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. Μέσα ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑ. Θέλει να τους δείξει στον καθρέφτη το ΑΠΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥΣ. Δεν αντέχουν όμως να δούνε ούτε τα έργα τους, ούτε το πρόσωπο τους. Γι αυτό τον κυνηγούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να τον εξοντώσουν.

Ίσως να το πήρε απόφαση – και αυτό – ο νεαρός (που γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου του 1983) και πλέον δεν τον ενδιαφέρει…Θέλει να κοιμάται ήσυχος τα βράδια – όσο ζει…(και να παραδώσει στο θεό την ψυχή του αγνή και λευκή).
***

Στην Ελλάδα όμως ΠΟΛΛΟΙ άρχισαν να έχουν ΠΟΛΥ ΑΝΗΣΥΧΟ ύπνο, εάν οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν (μέσω wikileaks) έρθουν στο φως. Γιατί;

Γιατί έχει τις επαφές, τις φωτογραφίες,τα βίντεο, τα email, τα απόρρητα έγγραφα, όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες από:

*την μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ.
*την μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ.
*την πρεσβεία της Ελλάδος στις ΗΠΑ.
*την πρεσβεία της Ελλάδος στη Γερμανία.
*την πρεσβεία της Ελλάδος στο Παρίσι.
*την μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ΟΗΕ.
*την αντιπροσωπεία ΕΕ στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.
…και όχι μόνο.

Λέγεται ότι τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του ο Σνόουντεν αφορούν μεταξύ άλλων:
*Τις επαφές ΕΕ-ΕΚΤ επί Τρισέ και τους διεθνείς τοκογλύφους και πώς οδηγήθηκε εσκεμμένα και προμελετημένα η Ελλάδα στα «μνημόνια» και την «τρόικα».

*Όλες οι λεπτομέρειες των επαφών ΓΑΠ-Παπακωνσταντινου σε παρά πολλά συμβούλια και τι έλεγαν σε Ρεν-Αλμούνια-Λαγκάρντ-Τρισέ-πρόεδρο γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας κλπ *Τις απόψεις του Στρος Καν και τα σχέδια του για να αποφύγει η Ελλάδα τα «μνημόνια» και πως τον αδειάσανε…(ο ρόλος των Ελλήνων πολιτικών σε βάρος του Στρος Καν και της Ελλάδας).

*Όλες τις συζητήσεις που έγιναν στα γραφεία της ελληνικής αποστολής στην ΕΕ, τους διαλόγους των Ελλήνων τραπεζιτών εκεί μέσα κλπ.

*Τις αμερικανικές προτάσεις για αγορά ελληνικού χρέους και γιατί και από ποιους δεν προχώρησε.

*Όλες τις συνομιλίες Μέρκελ και Σόϊμπλε(email,τηλεφωνικές συνομιλίες κλπ) με τους έλληνες πολιτικούς – όπως και των διευθυντικών τους στελεχών για την Ελλάδα/

*Όλες τις συνομιλίες και τα έγγραφα Γερμανών και Γάλλων για το ελληνικό ζήτημα της οικονομικής κρίσης.

* Φαίνεται ότι έχει υποκλέψει και τον ΠΛΗΡΗ φάκελλο με τις μίζες και τα έγγραφα της Siemens που αφορούν την Ελλάδα(αυτόν που δεν τόλμησαν ποτέ να εμφανίσουν οι…πολιτικοί μας) και πολλά άλλα ακόμη που μένει αν επιβεβαιωθούν. Και το κακό για τους πολιτικούς και εκδότες είναι ότι ΔΕΝ μπορούν να ελέγξουν ΟΥΤΕ ΚΑΤΑ ΚΕΡΑΙΑ την ροή των εξελίξεων. Απλά θα περιμένουν «ευρύτερες δυνάμεις να καθαρίσουν και γι αυτούς» (εάν τα καταφέρουν).
***

Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκάλυψε ο Σνόουντεν, το προσωπικό που ασχολείται με την Ε.Ε. έφτανε το 2010 στους 90 ανθρώπους, εκ των οποίων οι δύο ήταν ηλεκτρονικοί και χειριστές της ειδικής κεραίας.

Η κωδική ονομασία της παρακολούθησης της ελληνικής αποστολής στον ΟΗΕ ονομαζόταν «Powel», ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian η ονομασία της παρακολούθησης της ελληνικής πρεσβείας ήταν «Klondyke» (το όνομα μια μικρής πόλης που ίδρυσαν χρυσοθήρες το 1900).

Σύμφωνα με ένα νέο έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην υπάλληλος της NSA, συνολικά 38 πρεσβείες και άλλες διπλωματικές αποστολές περιγράφονται ως «στόχοι». Μέσα σε αυτές είναι και οι ελληνικές πρεσβείες και διπλωματικές αντιπροσωπείες(όπως εξηγήσαμε πιο πάνω).

Για κάθε έναν από αυτούς η NSA χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους που περιλαμβάνουν «κοριούς», παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και εξειδικευμένο εξοπλισμό με ειδικές κεραίες.

Πάντως οι Αμερικανοί επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη συλλογή πληροφοριών για την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς της «μικρότερου ενδιαφέροντος», με βάση τον όγκο των δεδομένων που είχαν υποκλαπεί από το σύστημα «Prism». Σύμφωνα με μία εκδοχή που εμφανίζεται σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την Ελλάδα, όπως και για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, είχε να κάνει με τον κίνδυνο να οδηγηθεί η Ευρωζώνη σε διάλυση λόγω των χτυπημένων από την κρίση οικονομιών τους.

Για να πέσουν οι τόνοι, τη στιγμή που σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν προαναγγείλει έρευνες και έχουν προειδοποιήσει με κυρώσεις, Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν ότι θα συζητήσουν το θέμα απευθείας με τους αρμόδιους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Παράλληλα, ο πρώην επικεφαλής της CIA και της NSA, Μάικλ Χέιντεν, συμβούλεψε το Λευκό Οίκο να φέρει λίγη περισσότερη διαφάνεια στα κατασκοπευτικά προγράμματα, ώστε να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις της αμερικανικής αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης.

Μπορεί να μην έκανε επί της ουσίας… τίποτα, όμως για τα δεδομένα του ΥΠΕΞ και το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Κ. Κούτρα, θεωρείται ιδιαίτερα σκληρή: «Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου που διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών.

Για το λόγο αυτό, αδυνατεί να κατανοήσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών διπλωματικών αποστολών από Υπηρεσίες φίλης και συμμαχικής χώρας.

Το περιεχόμενο των εν λόγω δημοσιογραφικών αναφορών, η διερεύνηση των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες, θα εξετασθεί με προσοχή.
Εξυπακούεται ότι, αναλόγως θα ζητηθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις».
***
Διαβάστε και ένα ρεπορτάζ του Στάθη Ευσταθιάδη απο τις ΗΠΑ για το «ΒΗΜΑ»:

Και οι δυο πρόεδροι, ο αμερικανός Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισαν – ο καθένας τους από διαφορετική πλευρά – ότι δεν υπάρχει συνθήκη, σύμβαση είτε συμφωνία των χωρών τους για την έκδοση φυγόδικων, καταζητούμενων κ.α. όπως ο Έντουαρντ Σνόουντεν ο οποίος παραμένει πάντοτε στο τράνζιτ του Σερεμετίεβο, της Μόσχας. Και όμως υπάρχει -και αυτό είναι η μεγάλη έκπληξη. Υπάρχει σχετική σύμβαση του 19ου αιώνα μεταξύ τσαρικής Ρωσίας και Αμερικής.

Το 1887 «η Ρώσικη Αυτοκρατορία υπέγραψε σύμβαση έκδοσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και έκτοτε καμιά πλευρά δεν την ακύρωσε», αποκάλυψε την Κυριακή ο επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του ρώσικου υπουργείου Δικαιοσύνης Σάακ Καραπετιάν.


Η σύμβαση ετέθη σε ισχύ από το 1893 και αμέσως προκάλεσε αντιδράσεις στην Αμερική επειδή όριζε, μεταξύ άλλων, ότι θα εκδιδόταν στη Ρωσία και άτομα που επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον τσάρο είτε μέλη της οικογένειας του, μια πολιτική ενέργεια κατά την αμερικάνικη αντίληψη.
Πολλα μεσολάβησαν από τον 19ο αιώνα ως σήμερα, η τσαρική αυτοκρατορία καταλύθηκε, η Σοβιετική Ένωση ανέτειλε και κατέρρευσε, οι δυο χώρες πέρασαν δεκαετίες στα όρια του πολέμου και σήμερα, σε (πολιτικά) ήσυχο περιβάλλον, Μόσχα και Ουάσιγκτον προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να…απαλλαγούν από το «πρόβλημα Σνόουντεν». Η σύμβαση του 1887 θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει, αλλά δεν είναι ευανάγνωστη ούτε στη Ρωσία ούτε στην Αμερική.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέφυγε να δηλώσει κάτι συγκεκριμένο. Περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «η θέση των ΗΠΑ, από καιρό, είναι ότι δεν υπάρχει εν ενεργεία συνθήκη έκδοσης» μεταξύ των δυο χωρών.

Το 1970 μια έκθεση του ΟΗΕ για τις διεθνείς συνθήκες δείχνει ότι η Ουάσιγκτον το 1941 είχε διαγράψει από τα επίσημα έγγραφα της τη συμφωνία έκδοσης, παρόλο που η συνθήκη της τσαρικής εποχής απαιτεί να ειδοποιηθεί επισήμως το άλλο μέλος για τον τερματισμό της ισχύος της. Τέτοια επίσημη ειδοποίηση δεν υπήρξε. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων του 1947 οι αρμόδιοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ήταν «απολύτως βέβαιοι» αν υπήρχε συμφωνία έκδοσης που να καλύπτει και την σοβιετική εποχή.

Το ερώτημα προέκυψε όταν στις αρχές του 1947 η Μόσχα ζήτησε την έκδοση του Ρώσου διπλωμάτη Κιρίλ Αλεξέγιεφ ο οποίος με την οικογένεια του είχε καταφύγει στις ΗΠΑ από την σοβιετική αντιπροσωπεία στο Μεξικο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε στη Μόσχα ότι «δεν υπάρχει συνθήκη έκδοσης» μεταξύ των δυο χωρών και γι αυτό «δεν θα τον παραδώσει στις σοβιετικές αρχές». Το 1974 έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις διεθνείς συνθήκες χαρακτηρίζει τη συμφωνία του 1893 «εν αχρηστία».

Υπάρχει όμως συνέχεια. Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νεβάδας και πρώην νομικός σύμβουλος του Στειτ Ντιπαρτμεντ Κρίστοφερ Μπλάκλει δήλωσε την Κυριακή ότι ακόμη και αν οι δυο πλευρές δεν θεωρούν «εν ενεργεια» την σύμβαση η ακύρωση της «απαιτεί οπωσδήποτε» αυτή να γίνει «μέσω επίσημων οδών, συνήθως της διπλωματικής». Κατά τα φαινόμενα, «δεν έγινε κάτι τέτοιο».

Ωστόσο, πάρα την έλλειψη σύμβασης οι ΗΠΑ παρέδωσαν στη Σοβιετική Ένωση την δεκαετία του ’80 τους ναζιστές Φεοντοροφ Φεντερενκο και Καρλ Λινας. Ο πρώτος καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε και ο Λίνας πέθανε προτού γίνει η δίκη του. Αλλά και μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης οι ΗΠΑ συνέχισαν να παραδίδουν στη Ρωσία υπόδικους για εγκληματικές πράξεις. Πρόκειται για αρκετές εκατοντάδες.

Τα τελευταία χρόνια η Μόσχα επανειλημμένα κάλεσε την Ουάσιγκτον «να αναζωογονήσουν» τη διμερή συμφωνία έκδοσης. Υπάρχουν σε αμερικάνικες φυλακές Ρώσοι, όπως ο καταδικασμένος Βικτορ Μπουτ και ο λαθρέμπορος Κονσταντίν Γιαροσένκο.

πηγη
hellas-now
Διαβάστε περισσότερα » »

Επιστολή Γιωτόπουλου: Κυβέρνηση και ΕΥΠ άφησαν τον Ξηρό να αποδράσει

Επιστολή Γιωτόπουλου: Κυβέρνηση και ΕΥΠ άφησαν τον Ξηρό να αποδράσει Θέση για η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού παίρνει μέσα από τις φυλακές ο φερόμενος ως αρχηγός της 17Ν, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.
Με επιστολή του, που έχει τίτλο «Αποτυπώματα και υποκρισία», ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της τρομοκρατικής οργάνωσης εξαπολύει επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και παραθέτει μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την μεταχείριση που έτυχε στις φυλακές Κορυδαλλού.
Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος στρέφει τα βέλη του εναντίον των Αρχών με αφορμή ένα τυφλό δακτυλικό αποτύπωμα που είχε βρεθεί στο σπίτι της συντρόφου του στους Λειψούς αλλά και στο εσωτερικό μιας γιάφκας λέγοντας πως ποτέ δεν μπόρεσε να αποδειχθεί σε ποιον ανήκει, άρα θεωρεί πως ήταν ένα κατασκευασμένο στοιχείο. Ετσι και τώρα ισχυρίζεται πως η υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού έχει να κάνει με την ΕΥΠ, την αντιτρομοκρατική, άρα την κυβέρνηση που τις ελέγχει στην προσπάθεια να μεγαλοποιηθεί η απειλή της τρομοκρατίας.
Συγκεκριμένα ο Γιωτόπουλος γράφει στην επιστολή του προς την εφημερίδα:
«Αφού ο Χριστόδουλος είναι τόσο επικίνδυνος τρομοκράτης γιατί όταν το 2011 έβαλε φωτιά στο κελί του αντί να τον τιμωρήσουν όπως θα όφειλαν, τον επιβράβευσαν ικανοποιώντας και τα τρία αιτήματα του, μεταφέροντας τον στις πτέρυγες; Γιατί του έδωσαν το ελεύθερο να πηγαίνει καθημερινά όπου θέλει στο αρχιφυλακείο, στους Πυρήνες, στους σημαντικότερους ποινικούς; Ποιος έδωσε τη διαταγή; Οχι βέβαια η διευθύντρια ούτε κάποιος αρχιφύλακας. Δεν έχουν τέτοια εξουσία. Η διαταγή ήρθε από πάνω από την ΕΥΠ, την αντιτρομοκρατική και άρα από την κυβέρνηση που την εποπτεύει.»
Και συνεχίζει αναφέροντας πως στις δύο άδειες με κατ΄οίκον περιορισμό που είχε πάρει το άλλο μέλος της 17Ν ο Βασίλης Τζωρτζάτος έξι αυτοκίνητα της Αντιτρομοκρατικής ήταν κάτω από το σπίτι του και τον παρακολουθούσαν, ενώ στον Χριστόδουλο Ξηρό δεν ήταν κανείς. Και κλείνει «Οι κύριοι της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΥΠ, της κυβέρνησης, αλλά και της CIA δεν γνώριζαν ότι ο Χριστόδουλος εδώ και ενάμησι χρόνο είχε πάρει έξι άδειες; Τι έκαναν για να αποτρέψουν την ενδεχόμενη εξαφάνιση του; Τίποτε».
Διαβάστε περισσότερα » »

Γονείς Δικάστηκαν Επειδή Γέννησαν στο Σπίτι και Έθαψαν τον Πλακούντα στο Χώμα

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Στην αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης οι κατηγορούμενοι είναι τόσοι πολλοί, ώστε καταλαμβάνουν, εκτός από το εδώλιο, σχεδόν όλες τις θέσεις στο ακροατήριο.
Είναι πιθανόν η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο δικαστήριο καλείται να δικάσει τόσους κατηγορούμενους σε μία υπόθεση. Σε αυτήν την ασυνήθιστη ακροαματική διαδικασία δικάζονται 72 γονείς που επέλεξαν τον φυσικό τοκετό στο σπίτι και επιπλέον έξι μαιευτήρες-γυναικολόγοι και μία μαία, οι οποίοι βεβαίωσαν τις γεννήσεις.
Κάθομαι στο έδρανο πίσω από τους συνηγόρους υπεράσπισης, έτσι ώστε σχεδόν διαβάζω τις ερωτήσεις που έχουν ετοιμάσει να υποβάλουν στους μάρτυρες. Είναι η πιο παράξενη δίκη που έχω παρακολουθήσει ποτέ. Από το ίδιο σημείο μπορώ να διακρίνω καθαρά και τα πρόσωπα των κατηγορούμενων. Δύο γυναίκες βρίσκονται στο εδώλιο με τα παιδιά τους στην αγκαλιά, φίλοι και συγγενείς άλλων ζευγαριών νανουρίζουν βρέφη σε καροτσάκια έξω από την αίθουσα.


Η Ευαγγελία Τσιρπανλή και ο Κώστας Ηλιάδης με τον 8 μηνών γιο τους Τρύφωνα, στο σπίτι τους στο Παλαιόκαστρο Θεσσαλονίκης.
Όλοι αυτοί δεν γέννησαν στο σπίτι από οικονομική ανάγκη. Αντίθετα, είναι στην πλειονότητά τους ζευγάρια με ανώτερη μόρφωση και κοινωνικό προφίλ, που γέννησαν συνειδητά στο σαλόνι τους σπιτιού τους, κάνοντας πράξη, όπως λένε, του αναγνωρισμένου από την νομοθεσία δικαιώματος να επιλέγουν ελεύθερα τις συνθήκες τοκετού. Ωστόσο, η εισαγγελέας που συνέταξε το κατηγορητήριο της παράδοξης δίκης θεώρησε επιλήψιμα δύο συγκεκριμένα στοιχεία.
Όπως προκύπτει από την αργή διαδικασία στο Πλημμελειοδικείο, οι γιατροί δικάζονται για «ψευδή ιατρική πιστοποίηση», καθώς κρίθηκε ότι δεν ήταν τυπικά παρόντες στους τοκετούς, επομένως δεν μπορούσαν να βεβαιώσουν τις γεννήσεις στο ληξιαρχείο. Από την άλλη, οι γονείς δικάζονται για ηθική αυτουργία στο προηγούμενο αδίκημα κι επιπλέον για «ρύπανση περιβάλλοντος». Αυτή αφορά στη διαχείριση του πλακούντα, τον οποίο οι υγειονομικές υπηρεσίες χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο μολυσματικό απόβλητο», χωρίς ωστόσο να υπάρχει περαιτέρω νομική πρόβλεψη. Οι γονείς μετά τον τοκετό συνήθως θάβουν τον πλακούντα στην αυλή του σπιτιού και φυτεύουν πάνω του ένα δεντράκι ως παντοτινό σύμβολο της ένωσης μητέρας και παιδιού.
Μετά από πέντε ώρες επίπονης διαδικασίας στην ασφυκτικά γεμάτη δικαστική αίθουσα, ο εισαγγελέας της έδρας είναι κατηγορηματικός στην αγόρευσή του: «Αδυνατώ να κατανοήσω γιατί η υπόθεση έφτασε ως το ακροατήριο. Μου είναι αδύνατο να χαρακτηρίσω τον πλακούντα μολυσματικό απόβλητο», σημειώνει. Ο ίδιος ζητά και την απαλλαγή των γιατρών, με το σκεπτικό ότι στις περισσότερες περιπτώσεις περιέθαλψαν μητέρες και βρέφη λίγα λεπτά μετά τον τοκετό, επομένως μπορούσαν και να τον βεβαιώσουν. Το ακροατήριο ξεσπά σε χειροκροτήματα, σχεδόν δεν ακούγεται η ετυμηγορία της προέδρου που κρίνει αθώους και τους 79 κατηγορούμενους.




Ο οκτάμηνος γιος του Κώστα Ηλιάδη και της Ευαγγελίας Τσιρπανλή γεννήθηκε με φυσικό τοκετό στον καναπέ του σαλονιού. Για τη μητέρα αυτή ήταν μια λυτρωτική επιλογή.
«Μέχρι τον όγδοο μήνα της κύησης ένιωθα καταπιεστικό το γεγονός ότι θα έμπαινα σε κλινική, ότι θα ήμουν σε άγνωστο περιβάλλον που δεν θα μπορούσα να ελέγξω. Όταν παρακολούθησα τα “μαθήματα τοκετού” στην κλινική, η ανησυχία μου επιβεβαιώθηκε. Περιέγραφαν τον τοκετό ως μία σειρά παρεμβάσεων με ανατριχιαστική φυσικότητα. Ο ενδοφλέβιος ορός ωκυτοκίνης, ορμόνης για την για την επίσπευση του τοκετού, η ρήξη εμβρυικών υμένων, η επισκληρίδιος, η περινεοτομή, αυτά με φόβισαν από τη στιγμή που ήταν καταναγκαστικά. Κι έπειτα ότι παίρνουν το μωρό τις πρώτες ώρες. Ένιωσαν απειλή» περιγράφει η 31χρονη Ευαγγελία, κτηνίατρος στο επάγγελμα.
Η ίδια έπεισε τον σύζυγό της και εμπιστεύτηκε τη μαία της. Οι συσπάσεις άρχισαν το βράδυ της Ανάστασης και συνεχίστηκαν ως το βράδυ της επομένης. Ο Κώστας χρονομετρούσε τα λεπτά μεταξύ των συσπάσεων που πύκνωναν, είχε ενημερώσει ως και ταξί στην περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά. Η επαγγελματίας μαία άκουγε την καρδιά του εμβρύου, έκανε μασάζ στο περίνεο και καθησύχαζε τη μητέρα. Η πλαστική πισίνα με το χλιαρό νερό στο σαλόνι μαλάκωνε τους πόνους της. «Μέχρι που έγιναν αφόρητοι, ήμουν σε έκσταση, ένιωθα όπως οι ήρωες που κραυγάζουν σε πολεμικές ταινίες. Δεν κατάλαβα πότε η μαία ακούμπησε το βρέφος στην αγκαλιά μου. Έκλαιγε, ήταν ροζ, αφράτος. Αγκαλιαστήκαμε με τον Κώστα και κλαίγαμε». Η Ευαγγελία χρειάστηκε επτά ώρες για να γεννήσει, ενώ δεν έκανε περινεοτομή, όπως θα συνέβαινε στην κλινική.


Η Πασχαλίνα Καμπουρίδου είναι μία από τις λίγες μαίες στη Θεσσαλονίκη που αναλαμβάνει κατ’ οίκον τοκετούς. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ και απέκτησε άδεια ασκήσεως ελεύθερου επαγγελματία. «Είναι επιλογή κάθε γυναίκας να γεννήσει όπου αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι περισσότερες θα προτιμούσαν το σπίτι, όμως διστάζουν γιατί οι γιατροί επικαλούνται το ενδεχόμενο επιπλοκών, που είναι πάντως εξίσου πιθανές με τον τοκετό στην κλινική», λέει.
Το ζήτημα της κατάρτισης των επαγγελματιών υγείας τέθηκε επίμονα στη δίκη των 79 από την πρόεδρο του Συλλόγου Μαιών Θεσσαλονίκης, Βικτωρία Μοσχάκη, η οποία εργάζεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Η δικαστική έρευνα που έφερε στο εδώλιο γονείς και γιατρούς ξεκίνησε από καταγγελία του συλλόγου, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν ανειδίκευτες μαίες χωρίς καμία πιστοποίηση, που κάνουν τοκετούς στο σπίτι.
«Ο κατ’ οίκον τοκετός απαιτεί μεγάλη εμπειρία των μαιών, ειδικό εξοπλισμό, σωστή διαχείριση των αποβλήτων και ετοιμότητα οργανωμένου μαιευτικού κέντρου» σημειώνει η  Μοσχάκη. Η ίδια ισχυρίζεται ότι ενθαρρύνει τον τοκετό στο σπίτι και ενισχυτικά αναφέρει ότι ο Σύλλογος Μαιών έχει καταθέσει στο Υπουργείο Υγείας πρόταση για εφαρμογή του προγράμματος «Ελευθώ». Αυτό προβλέπει ασφαλή μαιευτική φροντίδα στο σπίτι, όμως με τη διασύνδεση μεγάλου νοσοκομείου. Μέχρι σήμερα το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει στην πρόταση.


Η Κική Βενιωτά και ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου με το 3,5 μηνών κοριτσάκι τους, που γεννήθηκε στο σπίτι τους, στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τη διπλωματική εργασία της το 2009, ο τοκετός στο σπίτι είναι μια συμφέρουσα υπόθεση για το δημόσιο σύστημα υγείας. Υπολογίστηκε ότι 2.250 φυσιολογικοί τοκετοί στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, με τετραήμερη παραμονή των εγκύων, στοίχισαν στο νοσοκομείο 3,2 εκατ. ευρώ. Αν εφαρμοζόταν το πρόγραμμα τοκετού μιας ημέρας, θα στοίχιζαν 1,1 εκατ. ευρώ μαζί με το κόστος της κατ’ οίκον φροντίδας από μαία.
Με την Ευτυχία Βενιωτά και τον Γιώργο Λυγερίδη συζητάμε για την μεγάλη απόφαση να γεννήσουν το δεύτερο αγόρι τους στο σπίτι. Το ζευγάρι των μουσικών και δασκάλων σε κρατικό ωδείο, ζούσε στο Παρίσι όταν ήρθε στον κόσμο το πρώτο παιδί της οικογένειας, ο 10χρονος σήμερα Ιάσων.
«Το γαλλικό σύστημα υγείας και η κουλτούρα των ανθρώπων εκεί στηρίζει τον κατ’ οίκο τοκετό. Παρ’ όλα αυτά, γέννησα σε κλινική, σε ειδικό δωμάτιο τοκετού, ζητώντας την παρουσία μόνο μιας μαίας» λέει η Ευτυχία. Η ίδια και ο σύζυγός της ένιωσαν πολύ άσχημα το πρώτο βράδυ που έπρεπε να μείνουν χωριστά. Επέστρεψαν στην Ελλάδα και όταν η Ευτυχία έμεινε έγκυος στο δεύτερο παιδί, πριν από έξι χρόνια, ήταν αποφασισμένη ότι θα γεννούσε στο σπίτι. «Ήμασταν λοιπόν οι δυο μας. Παίρναμε τηλεφωνικά οδηγίες από τη μαία, μας είχε πιάσει νευρικό γέλιο. Ήταν πολύ ιδιαίτερη στιγμή. Ο μικρός μας Νηρέας γεννήθηκε σε 13 λεπτά. Πήρα το παιδί στην αγκαλιά μου, ήμασταν εκεί μαζί όλη η οικογένεια και ο μεγαλύτερος γιος μας έκοψε τον ομφάλιο λώρο. Υπήρχε μια κατάνυξη στο σπίτι. Ήταν μια ιερή στιγμή και είμαστε τυχεροί που τη ζήσαμε τόσο έντονα».
Η ίδια είναι από τα ιδρυτικά μέλη της κίνησης birthchoices.grγια την προώθηση του φυσικού τοκετού και την κατάδειξη της εμπορευματοποίησης των μαιευτικών υπηρεσιών στη χώρα μας. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, η αρμόδια Επιτροπή του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία της για το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό των καισαρικών τομών στις δημόσιες και ιδιωτικές κλινικές της Ελλάδας, που φθάνουν στο 65 τοις εκατό επί των γεννήσεων, χωρίς ιατρική αιτιολόγηση. Τα ελληνικά ποσοστά είναι τα υψηλότερα στον κόσμο, πολύ πάνω από το 15 τοις εκατό που θεωρείται από την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι καλύπτει ιατρικές ανάγκες.


Η Μάγδα Μιχαηλίδου με τον 10 μηνών γιο της έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, παρακολουθεί τη «δίκη των 79». Η ίδια γέννησε στο σπίτι, παρ’ όλα αυτά δεν ήταν μεταξύ των κατηγορούμενων.
Επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των γεννήσεων στο σπίτι και ως εκ τούτου για ποσοστά επιπλοκών δεν τηρούνται στην Ελλάδα. Γιατροί και μαίες υπολογίζουν στο 2 τοις εκατό επί των συνολικών γεννήσεων το ποσοστό των κατ’ οίκον τοκετών. Η οικονομική κρίση και η κατάργηση του επιδόματος τοκετού των 900 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, που πλέον το χορηγεί μόνο στις γεννήσεις στο σπίτι, εκτιμάται ότι θα αυξήσουν αυτή την φυσική επιλογή.
Ένα κρίσιμο στοιχείο, πάντως, που αναδείχτηκε και από τη δίκη των 79, είναι η απουσία θεσμικού πλαισίου. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και τα πρόσωπα που μπορούν να βεβαιώσουν έναν τοκετό εκτός κλινικής ορίζονται από τον απαρχαιωμένο Νόμο 344 του 1976. Όπως ορίζεται, τον τοκετό πρέπει να πιστοποιήσει εντός δέκα ημερών ο γιατρός ή η μαία που παραστάθηκε, διαφορετικά ο πατέρας ή κάποιος αυτόπτης μάρτυρας. Η εξακρίβωση της ταυτότητας γονέων και παιδιών, αν και δεν αμφισβητήθηκε σε κανένα σημείο της δίκης, είναι ένα ακόμη ανοιχτό ζήτημα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαιευτικής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επίσης πρόεδρο της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, Βασίλη Ταρλατζή, η υπάρχουσα νομοθεσία δεν προβλέπει το παραμικρό για τις προϋποθέσεις του τοκετού στο σπίτι. «Μια γυναίκα για παράδειγμα παχύσαρκη ή με καρδιακά προβλήματα δεν είναι ασφαλές να γεννήσει στο σπίτι, ομοίως και μία πρωτότοκη» επισημαίνει ο καθηγητής. Επιπλέον, κατά γενική ομολογία, δεν παρέχεται η σχετική ενημέρωση προς τις εγκύους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λανθασμένες επιλογές και προβλήματα.


Η Βίκυ Γκιουγκή, μία από τις κατηγορούμενες μητέρες, έχει συνολικά πέντε παιδιά. Στο δικαστήριιο πήγε με τον 2,5 ετών γιο της.
Η γυναικολόγος-μαιευτήρας Αγγελική Μπουζάκη εργάστηκε πολλά χρόνια σε κλινικές της Αγγλίας. «Ο τοκετός στο σπίτι στηρίζεται από τις κρατικές δομές εκεί. Υπάρχουν μαίες- δημόσιοι λειτουργοί, οι communitymidwives, που παρακολουθούν όλα τα στάδια του τοκετού. Κι επίσης, έξω από την πόρτα υπάρχει έτοιμο κρατικό ασθενοφόρο» περιγράφει.
Ο διευθυντής στο Ινστιτούτο Γυναικολογίας του Πανεπιστήμιου UCLστο Λονδίνο, Πίτερ Μπλόκλεχαρστ, επιβεβαιώνει ότι οι κρατικές δομές υγείας στη Μεγάλη Βρετανία στηρίζουν τον κατ’ οίκο τοκετό. Ο ίδιος αναφέρει ότι τα ποσοστά των επιπλοκών στις γέννες στο σπίτι είναι χαμηλά, αντίστοιχα με εκείνα στις κλινικές, εφόσον πάντα μιλάμε για «χαμηλού ρίσκου» τοκετούς και μητέρες χωρίς προβλήματα υγείας. «Οι γεννήσεις στο σπίτι κερδίζουν ολοένα και περισσότερα ζευγάρια στην Ευρώπη. Στην Ολλανδία αφορούν το 25 τοις εκατό των τοκετών» σημειώνει ο Μπλόκλεχαρστ. Η ελεύθερη επιλογή των συνθηκών τοκετού αναγνωρίστηκε πρόσφατα και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (υπόθεση Τερνόφσκι κατά Ουγγαρίας).


Την ίδια στιγμή, καθώς το ζήτημα του μολυσματικού χαρακτήρα ή μη του πλακούντα λύθηκε στη δίκη των 79 στη Θεσσαλονίκη, η δικηγόρος Ελεάννα Ιωαννίδου, που εκπροσώπησε δέκα γονείς στο δικαστήριο, θέτει μία ακόμη κρίσιμη πτυχή.
«Η πρακτική ορισμένων κλινικών που αρνούνται να παραδώσουν στους γονείς τους πλακούντες, ώστε να τους θάψουν στη αυλή τους ή να τους διαχειριστούν σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, είναι παράνομη και πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να συνεχίσει να υφίσταται» σημειώνει. Υπάρχουν εταιρείες που παραλαμβάνουν τους πλακούντες με τον ισχυρισμό ότι θα τους θάψουν υγειονομικά. Στη δίκη πάντως, ειπώθηκε από μάρτυρες ότι πλακούντες χρησιμοποιούνται ακόμη και για την παρασκευή καλλυντικών ή την καλλιέργεια βλαστοκυττάρων.

vice 
newingreece
Διαβάστε περισσότερα » »

Από 17 δήμους το πρώτο κύμα απολύσεων το 2014

Από 17 δήμους που δεν έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και βουλιάζουν στα ελλείμματα και τα χρέη θα ξεκινήσουν οι μετακινήσεις αλλά και οι απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων. Εκτιμάται ότι οι 17 δήμοι διατηρούν 18 δημοτικές επιχειρήσεις εκ των οποίων το 60% αφορούν κοινωφελείς εταιρείες των δήμων που διέπονται από ειδικό καθεστώς, λόγω «Καλλικράτη».
Τη λίστα των «κόκκινων δήμων» παρουσιάζει σήμερα το Έθνος . Πρώτος στη λίστα είναι ο δήμος Καλαμαριάς του οποίου τα έξοδα υπερβαίνουν κατά 83% τα έσοδα του 2013.
Ακολουθούν ο δήμος Περάματος (71% υπέρβαση), ο δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος με υπέρβαση κατά 19 εκατ. ευρώ, ο δήμος Θάσου, ο δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας, οι δήμοι Φυλής και Κορυδαλλού, ο δήμος Γορτύνας στο Ηράκλειο της Κρήτης και οι δήμοι Κοζάνης και Σκιάθου.
Στη λίστα που παρουσιάζει η εφημερίδα περιλαμβάνονται επίσης ο δήμος Αχαρνών, Αμαρουσίου, Κορδελιού-Ευόσμου, Πέλλης, Περάματος, Πύλης Τρικάλων, Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς-Μουρεσίου.
Ως βάση δεδομένων για να γίνει η επιλογή αξιοποιούνται τα οικονομικά στοιχεία προέρχονται από το Παρατηρητήριο για την Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
Οι απολύσεις προσωπικού θα προσμετρηθούν στις 11.400 υποχρεωτικές απομακρύνσεις από το Δημόσιο που πρέπει να υλοποιηθούν εντός του 2014.

aftodioikisi
Διαβάστε περισσότερα » »