Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Οι 5 πιο απίστευτες εφευρέσεις του 2011

Είναι πολύ δύσκολο να συμβαδίσεις με τη σημερινή τεχνολογία, αφού πριν καν ακούσεις για κάτι, το επόμενο βελτιωμένο μοντέλο είναι ήδη στην αγορά. Πραγματικά είναι αξιέπαινη η αποφασιστικότητα μερικών ατόμων τα οποία προσπαθούν να πειραματίζονται και να....
εφευρίσκουν χρήσιμα πράγματα για να μας αλλάξουν τη ζωή.
Επιστήμονες και μη, οι οποίοι εφαρμόζουν το ρητό «η ανάγκη είναι η μητέρα όλων των εφευρέσεων», που δεν είναι ικανοποιημένοι με την τωρινή τεχνολογία και θέλουν να «σπρώξουν» τον κόσμο ένα βήμα παραπέρα.
Δείτε λοιπόν τις πιο απίστευτες εφευρέσεις του 2011
«Ιατρικός καθρέφτης»

Σίγουρα πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα της χρονιάς και ο άνθρωπος πίσω από αυτή την εφεύρεση είναι ο Ming Zher Poh από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Το software είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να «συλλαμβάνει» τις αντανακλάσεις ενός προσώπου και να ψάξουν για ζωτικά σημάδια τα οποία συνδέονται με την καρδιά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη κι αυτός θα μετρήσει τους παλμούς σας!
«Print Brush»

Η πιο... χρωματιστή εφεύρεση για φέτος. Ο Σουηδός Alex Breton χρειάστηκε 11 χρόνια για να το τελειοποιήσει. Αυτή η συσκευή χωράει στην παλάμη σας, συνδέεται με τον υπολογιστή σας και εκτυπώνει φωτογραφίες σε σχεδόν κάθε επιφάνεια! (χαρτί, ξύλο, πλαστικό, ύφασμα)
«Martin Jet Pack»

Οι επιθυμίες του ανθρώπου δεν έχουν όρια. Ήθελε να κολυμπήσει σαν ψάρι και έφτιαξε το υποβρύχιο. Ήθελε να πετάξει σαν πουλί, κατασκεύασε το αεροπλάνο. Αυτό δεν του ήταν αρκετό και ήθελε να πηγαίνει από μέρος σε μέρος σαν... έντομο για αυτό ο Glenn Martin έφτιαξε αυτό το jet pack για ταξιδάκια χωρίς... εισιτήριο. Η συσκευή δεν είναι ακόμα τελειοποιημένη και αναμένεται μέσα στη χρονιά.
«Τρισδιάστατη τηλεόραση χωρίς 3D γυαλιά»

Φανταστείτε πως νιώθει κάποιος όταν βλέπει τρισδιάστατη ταινία χωρία τα ενοχλητικά γυαλιά στα μάτια του. Χάρη στην Toshiba τα γυαλιά αυτά αποτελούν παρελθόν και σίγουρα δημιουργήθηκαν πλέον νέα στάνταρτς για τα μετέπειτα μοντέλα τηλεοράσεων.
«Αμάξι χωρίς οδηγό»

Το αυτοκίνητο χωρίς οδηγό πιστώνεται στη Google. Το πιστεύετε; Η εταιρεία χρησιμοποίησε ένα ειδικά σχεδιασμένο Toyota Prius για αυτή τη φοβερή εφεύρεση. Ο αισθητήρας στην οροφή του οχήματος χρησιμοποιεί λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης και καταλαβαίνει τις κινήσεις των γύρω αμαξιών και αναλόγως αντιδρά.
Διαβάστε περισσότερα » »

Εξακόσια πενήντα τέσσερα νέα πλοία χτίζουν οι Έλληνες εφοπλιστές. Μόνο ένα στην Ελλάδα!!!

Εξακόσια πενήντα τέσσερα νέα πλοία χτίζουν οι Έλληνες εφοπλιστές. Μόνο ένα στην Ελλάδα!!!

Οι Έλληνες εφοπλιστές, παρά την οικονομική κρίση, συνεχίζουν να ανανεώνουν το στόλο τους, καθώς σήμερα ναυπηγούν ανά τον κόσμο, με προτίμηση στη Ν. Κορέα και την Κίνα, 654 νέα πλοία. Μόνο ένα από αυτά ναυπηγείται στην Ελλάδα.
Πρώτη στη λίστα της προτίμησης των Ελλήνων πλοιοκτητών βρίσκεται η Ν. Κορέα, δεύτερη η Κίνα και ακολουθούν με μεγάλη διαφορά από τις δύο πρώτες χώρες η Ιαπωνία, η Ινδία και αμέσως μετά οι Φιλιππίνες. Όσο για τα δικά μας ναυπηγεία, βρίσκονται τελείως έξω από το παιχνίδι των παραγγελιών, αφού μόνο ένα πλοίο ελληνικών συμφερόντων ναυπηγείται στη χώρα μας.
Όπως τονίζεται στη σημερινή Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με την έρευνα που έκανε πρόσφατα η εταιρεία χρηματοδοτικών συμβούλων ναυτιλίας XRTC, οι παραγγελίες για ναυπήγηση πλοίων ελληνικών συμφερόντων ανέρχονται στις 654, με συνολική χωρητικότητα 63,2 εκατ. τόνους.
Βάσει της έρευνας, στην Κορέα ναυπηγούνται 310 πλοία με συνολική χωρητικότητα 31,7 εκατ. τόνους που αντιπροσωπεύουν το 47,4% του συνόλου των παραγγελιών, 297 στην Κίνα χωρητικότητας 28,5 εκατ. τόνων που αντιπροσωπεύουν το 45,4% των παραγγελιών παγκόσμια, 22 στην Ιαπωνία χωρητικότητας 1,3 εκατ. τόνων, 14 στην Ινδία, χωρητικότητας 902 χιλιάδων τόνων, 2 στις Φιλιππίνες χωρητικότητας 359 χιλιάδων τόνων, 8 στο Βιετνάμ χωρητικότητας 264 χιλιάδων τόνων και 1 στην Ελλάδα, χωρητικότητας 15 χιλιάδων τόνων.
Να σημειωθεί ότι τα ναυπηγεία της Κορέας ήταν ανέκαθεν τα αγαπημένα των Ελλήνων εφοπλιστών και αυτά επέλεγαν για να παραγγείλουν τα πλοία τους.
Το 2007, όμως, επειδή οι παραγγελίες των νέων πλοίων είχαν αυξηθεί κατά πολύ, ο χρόνος παράδοσής τους διπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα οι πλοιοκήτες, ανάμεσά τους και οι Ελληνες εφοπλιστές, να στραφούν σε άλλα ναυπηγεία, με αυτά της Κίνας να κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος.
Η αλλαγή αυτή είχε αποτέλεσμα να «ξεφυτρώσουν» δεκάδες καινούργια ναυπηγεία στην Κίνα, που τα τελευταία χρόνια επένδυσε στην ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας.
Εξάλλου, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της έρευνας της XRTC, η διαφορά που τη χωρίζει από τη Ν. Κορέα είναι πολύ μικρή, καθώς μόνο 13 πλοία περισσότερα έχουν παραγγείλει οι Ελληνες πλοιοκτήτες στα ναυπηγεία της Ν. Κορέας.
Μέχρι σήμερα, οι Ελληνες πλοιοκτήτες ναυπηγούσαν περισσότερα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όμως, έχουν ξεκινήσει και τις παραγγελίες πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου(LNG) γιατί προσδοκούν οφέλη από τη συγκεκριμένη αγορά.
Ο ελληνόκτητος στόλος αποτελείται σήμερα από 3.848 πλοία, αντιπροσωπεύοντας το 7,7% του παγκόσμιου στόλου.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ανακαλούνται σοκολάτες από σούπερ μάρκετ


Ανακαλούνται από την αγορά σοκολάτες Carrefour μετά τον εντοπισμό σκουληκιών σε παρτίδες που διατίθεντο σε καταστήματα της Carrefour Μαρινόπουλος στην Κύπρο.
Πρόκειται για τους κωδικούς:
1) ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΑΥΡΗ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ CARREFOUR 100 ΓΡ, με γραμμικό κώδικα (barcode): 5204239137772 και αριθμό παρτίδας και ημερομηνία λήξης 17/02/2012 - C6.
2) ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΑΥΡΗ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ CARREFOUR 100 ΓΡ, με γραμμικό κώδικα ( barcode): 5204239137789 και αριθμό παρτίδας και ημερομηνία λήξης 20/01/2012 - B6.
3) ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΑΥΡΗ CARREFOUR 100 ΓΡ, με γραμμικό κώδικα ( barcode): 5204239123584 και αριθμό παρτίδας και ημερομηνία λήξης 12/04/2013 - A4.
4) ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΡΥΖΙ CARREFOUR 100 ΓΡ, με γραμμικό κώδικα ( barcode): 3560070049202 και αριθμό παρτίδας και ημερομηνία λήξης 10/2012 - C.
5) ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ Νο1 100 ΓΡ, με γραμμικό κώδικα ( barcode): 5201438050291 και αριθμό παρτίδας και ημερομηνία λήξης 13/01/2012 - Β6
6) ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ Νο1 100 ΓΡ, με γραμμικό κώδικα ( barcode): 5201438050284 και αριθμό παρτίδας και ημερομηνία λήξης 19/01/2012 - Β6.
7) ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Νο1 100 ΓΡ, με γραμμικό κώδικα ( barcode): 5201438050277 και αριθμό παρτίδας και ημερομηνία λήξης 06/04/2012 - D6.
Οι ανωτέρω κωδικοί διακινούνται και στην Ελλάδα από την επιχείρηση "Καρφούρ Μαρινόπουλος Α.Ε.".
Η επιχείρηση "Όμιλος Carrefour Ελλάδα - Carrefour Μαρινόπουλος" προχώρησε σε προληπτική ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων, ενώ από πλευράς Ε.Φ.Ε.Τ. είναι σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους τα προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.
Διαβάστε περισσότερα » »

H…φωτογραφία του μήνα: Η φολκλόρ εμφάνιση της δημάρχου Εορδαίας στη Βλάστη!

Ναι…κι όμως, είναι η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, η οποία επέλεξε όχι απλά να συμμετάσχει στον ξακουστό Τρανό Χορό της Βλάστης, αλλά να…ντυθεί με την τοπική παραδοσιακή φορεσιά των γυναικών!
Αποσπώντας, φυσικά, όλα τα βλέμματα και το ενδιαφέρον, θέλοντας να δείξει πως θα πρέπει να τιμήσουμε την πλούσια ελληνική παράδοση! Καλή η σκέψη, αλλά, με την ίδια λογική, δεν θα ήταν ίσως άσχημη ιδέα να ντυθούν στα ίδια…χρώματα και όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας; Μια…σκέψη κάνουμε. Ίσως του χρόνου…
(Η εξαιρετική φωτογραφία είναι φυσικά του φωτορεπόρτερ Χρήστου Μπλέτσου)
Διαβάστε περισσότερα » »

Έπεσε νεκρός στα σκαλιά του δημαρχείου Κοζάνης! Λόγω σοβαρού καρδιακού επεισοδίου

Απίστευτο και όμως αληθινό. Ένας πολίτης την ώρα που κατέβαινε σήμερα το πρωί τα σκαλιά του Δημαρχείου Κοζάνης χτυπήθηκε από ισχυρό καρδιακό επεισόδιο, όπως όλα δείχνουν, και άφησε την τελευταία του πνοή.
Ο άτυχος άνδρας, ηλικίας γύρω στα 60, είχε πάει για να πάρει ένα πιστοποιητικό. Το παρέλαβε και αποχωρώντας αισθάνθηκε να ζαλίζεται με αποτέλεσμα να σωριαστεί μπροστά στην είσοδο του Δημαρχείου.
Αμέσως έσπευσαν προς βοήθεια εργαζόμενοι του Δήμου ενώ κλήθηκε και ασθενοφόρο. Δυστυχώς όμως όπως απεδείχθη ήταν αργά για τον άτυχο άνδρα. Παρ΄ ότι προσπάθησαν να τον επαναφέρουν δεν κατάφεραν τίποτα και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
Προφανώς θα γίνει νεκροψία για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου αλλά οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν καρδιακό επεισόδιο.
Διαβάστε περισσότερα » »

Καλά κρυμμένα μυστικά στα βάθη των ωκεανών

Πυξίδες τρελαίνονται, πλοία εξαφανίζονται, ρουφήχτρες αιφνιδιάζουν!Δέος προκαλούν τα μυστήρια των ωκεανών σε όλους τους ανθρώπους, ναυτικούς και μη. Ασκείται μια ανεξήγητη σαγήνη, εξάπτοντας πάντα με την ίδια δυναμική την περιέργεια θαλασσοπόρων, δυτών αλλά και ταξιδιωτών.

Πάντα οι άνθρωποι ήθελαν να εξερευνήσουν τα ανεξήγητα φαινόμενα προσπαθώντας να «δαμάσουν» την περιέργειά τους. Οι βυθοί των απέραντων ωκεανών κέρδισαν μία ξεχωριστή θέση ακόμα και στην παγκόσμια λογοτεχνία με πρωτοπόρο τον Γάλλο μυθιστορηματογράφο Ιούλιο Βερν.
Το Τρίγωνο των Βερμούδων και ο Ιπτάμενος Ολλανδός
Perierga.gr - Καλά κρυμμένα μυστικά στα βάθη των ωκεανών
Ο μύθος-πρωταγωνιστής των ωκεανών που ακόμη και σήμερα προκαλεί φόβο και τρόμο στους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Είναι στοιχειωμένο από τον «Ιπτάμενο Ολλανδό» καθώς ο βυθός του Τριγώνου των Βερμούδων εξαφανίζει πλοία και πληρώματα, χωρίς να μένουν πίσω ίχνη.
Το μυθικό τρίγωνο εκτείνεται από το Αρχιπέλαγος των Βερμούδων προς τη Φλόριντα και το Πουέρτο Ρίκο. Η πρώτη εξαφάνιση στο θρυλικό βυθό της περιοχής έγινε το 1918 όταν ένα αμερικανικό πλοίο εφοδιασμού χάθηκε δίχως να αφήσει πίσω ίχνη. Από τότε έχουν εξαφανιστεί περίπου 140 πλοία και αεροπλάνα μαζί με τα πληρώματα και τους επιβαίνοντες.
Μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ναυτικοί για να ξορκίσουν τον «Ιπτάμενο Ολλανδό» είναι η τοποθέτηση πετάλων από τα άλογα στα κατάρτια. Αρκετά διαδεδομένη είναι και η πεποίθηση ότι η Ατλαντίδα βρίσκεται στο βυθό του τριγώνου.
Με βάση τις επιστημονικές εκδοχές το φαινόμενο δεν οφείλεται στον «Ιπτάμενο Ολλανδό» αλλά ή στο ρεύμα του κόλπου και σε άλλα υποθαλάσσια ρεύματα ικανά να παρασύρουν συντρίμμια σε μεγάλη απόσταση ή στο άφθονο μεθάνιο που βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα και στο βυθό.
Κανείς δεν γνωρίζει γιατί το Τρίγωνο των Βερμούδων σταμάτησε να καταβροχθίζει πλοία τη δεκαετία του ’80.
Δεξιόστροφα και ζεστά τα κύματα στη Θάλασσα των Σαργασσών
Perierga.gr - Καλά κρυμμένα μυστικά στα βάθη των ωκεανών
Η θαλάσσια περιοχή που έγινε γνωστή και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο από τα μυθιστορήματα του Ιούλιου Βερν δεν απέχει πολύ από το Τρίγωνο των Βερμούδων. «Η τεράστια θαλάσσια πισίνα», σύμφωνα με τη «Δημοκρατία», «δίχως ακτές, με ζεστά νερά και κυρίως με τους δικούς της νόμους, βρίσκεται στα ανοιχτά του Ατλαντικού Ωκεανού».
Εκεί ο ήλιος ανατέλλει την ίδια ώρα στη Δύση και την Ανατολή, ενώ τα κύματα κινούνται δεξιόστροφα.
Η ιδιαιτερότητα της περιοχής είναι το βαθύ μπλε και η εξαιρετική καθαρότητα του νερού με μια υποθαλάσσια ορατότητα που ξεπερνά τα 200 πόδια βάθος.
Έγινε γνωστή από τις ληστείες σκαφών και τα ακυβέρνητα καράβια μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση των πληρωμάτων. Όσο για τα περίφημα ζεστά νερά της θάλασσας της Σαργκάσο εξηγούνται επιστημονικά ως εξής: Σε μια παγωμένη περιοχή, τα ήμερα θερμά νερά δημιουργούνται από τα ρεύματα.
Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας
Perierga.gr - Καλά κρυμμένα μυστικά στα βάθη των ωκεανών
Γνωστό για τα «φονικά κύματα» και τα μεγάλα ναυάγια, το Ακρωτήρι αποκαλείται και «Ακρωτήρι των Καταιγίδων». Με τα κύματα συχνά να ξεπερνούν τα 30 μέτρα ύψος έχουν καταστρέψει πολλά πλοία στο παρελθόν.
Εικάζεται πως στο βυθό του ακρωτηρίου «φιλοξενούνται» πολλά ναυάγια καθώς τα «μοναχικά κύματα» όπως τα έχουν βαφτίσει οι επιστήμονες δημιουργούν θαλάσσιες κοιλότητες που έχουν τόσο βάθος όσο και ύψος.
UFO και στροβιλισμοί φωτεινών ακτίνων στις δυτικές Ινδίες
Perierga.gr - Καλά κρυμμένα μυστικά στα βάθη των ωκεανών
Η θαλάσσια περιοχή στο Δυτικό μέρος του Ινδικού Ωκεανού και του Περσικού Κόλπου είναι φημισμένη για τους γιγάντιους φωτεινούς κύκλους-ρουφήχτρες πάνω στην επιφάνεια του νερού.
Σύμφωνα με τον Γερμανό ωκεανολόγο Κουρτ Κάλε οι φωτεινοί κύκλοι οφείλονται σε υποθαλάσσιους σεισμούς, των οποίων το αποτέλεσμα είναι το φωτοβόλο πλαγκτόν. Βέβαια, οι επιστήμονες ακόμα και σήμερα αδυνατούν να αποδείξουν πως οι φωτεινές ακτίνες πετάγονται μέσα στον κύκλο, με αποτέλεσμα η επικρατέστερη θεωρία να είναι εκείνη των UFO.
Η παλιρροϊκή δίνη του Maelstrom της Νορβηγίας
Perierga.gr - Καλά κρυμμένα μυστικά στα βάθη των ωκεανών
Η ρουφήχτρα του Maelstrom βρίσκεται στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας όπου σχηματίζεται το πιο ισχυρό παλιρροϊκό φαινόμενο στον κόσμο. Η παλιρροϊκή δίνη που υπολογίζεται πως έχει δέκα φορές περισσότερη δύναμη από ένα κύμα, καταφτάνει κάθε έξι ώρες στα ανοιχτά των νήσων Λοφούτεν παρασύροντας δεκάδες ναυτικούς.
Ανεξήγητοι είναι οι λόγοι για τους οποίους η ρουφήχτρα αλλάζει κατεύθυνση κάθε τρεις με τέσσερις μήνες.
Τα νερά του Διαβόλου
Perierga.gr - Καλά κρυμμένα μυστικά στα βάθη των ωκεανών
Η θάλασσα του Διαβόλου ή αλλιώς το Τρίγωνο του Δράκου βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο χωριό Μιγιάκι. Είναι μία σεισμογενής ζώνη που είναι ενεργή ακόμα και σήμερα και έχει συχνούς κυκλώνες. Με το θαλάσσιο στρώμα να μετακινείται συνεχώς νησιά εμφανίζονται και εξαφανίζονται διαρκώς. Στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία αποδίδουν τις εξαφανίσεις ανθρώπων και πλοίων, ενώ σύμφωνα με θρύλους ο Δράκος στοιχειώνει τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου εδώ και αιώνες. Οι ναυτικοί αποφεύγουν την περιοχή συστηματικά, έπειτα από τη μυστηριώδη εξαφάνιση εννέα πλοίων το 1950. Περίεργο είναι το γεγονός πως την αποφεύγουν και τα θαλάσσια πτηνά, τα δελφίνια και οι φάλαινες


 
Διαβάστε περισσότερα » »

Χιόνια στην Νέα Ζηλανδία

Το ότι χιονίζει στο Wellington ή το Auckland της Νέας Ζηλανδίαςδεν είναι πρωτοσέλιδη είδηση... Ούτε θα έπρεπε να είναι... Κάτι σαν να χιονίσει στην Πάτρα ή την Καλαμάτα τον Φεβρουάριο. Έχω τύχει με χιόνια στο Ηράκλειο όταν ήμουν μικρός, λίγο κρύος αέρας να κατέβει από την Αρκτική (ή την Ανταρκτική) και να τα χιόνια.  Ωστόσο, οι άνθρωποι έχουν γίνει ηλίθιοι -- βοηθάνε και τα όρνια που παριστάνουν τους εκφωνητές στην τηλεόραση -- και όταν κάνει κρύο έρχονται οι παγετώνες, και όταν κάνει ζέστη έρχεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου.


Ό,τι και να έρχεται, δεν επηρεάζεται ούτε από ανεμογεννήτριες, ούτε από φωτοβολταϊκά.  Το μόνο που επηρεάζεται από αυτά είναι τα έσοδα των Γερμανών (και των αντιπροσώπων τους).  Το κλίμα επηρεάζεται από τον Ήλιο, την τροχιά της Γης και ίσως της Σελήνης, την τεκτονική δραστηριότητα, και ίσως και από μικροοργανισμούς και... μεγαλοοργανισμούς στον Πλανήτη.

Είναι λίγο ανώμαλο να προσμένω την οικονομική και πολιτική κατάρρευση της... Ευρώπης για να ξεφορτωθώ την αιολική απάτη, αλλά ήμουν Ευρωσκεπτικιστής πολύ πριν την εμφάνιση της ΕΛΕΤΑΕΝ και της αιολικών απατεώνων που παριστάνουν τους επιχειρηματίες.  Ωστόσο όλα αυτά είναι Γερμανικά προστάγματα, και εάν η κατάρρευση της Γερμανίας είναι η απάντηση, όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες, "whatever it takes". Δεν περιμένω να καταρρεύσει η Γερμανία σύντομα, αλλά η εξάπλωση του ευρωπροβλήματος σε Ιταλία, Ισπανία κλπ, σίγουρα θα μετριάσει τις βλέψεις τους.  Και μια καλή χιονοθύελλα στην Αυστραλία;

Το αεροπλάνο της Air New Zealand είναι 
από εδώ. Έχω χάσει λογαριασμό ποιος ξεκίνησε τις πολικές αρκούδες... Την είδηση για τον καιρό στην ΝΖ την είδα εδώ.

 
Διαβάστε περισσότερα » »

Καρδιακό μόσχευμα από εντερικούς ιστούς

Καρδιακό μόσχευμα από εντερικούς ιστούς Γερμανοί ερευνητές της πανεπιστημιακής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων-Καρδιαγγειακής και Θωρακοχειρουργικής του Ανοβέρου κατάφεραν να ‘παράγουν’ από εντερικούς ιστούς καρδιακό μόσχευμα και να το μεταμοσχεύσουν σε καρκινοπαθή
Το πείραμα έγινε σε ασθενή που έπασχε από καρκίνο, στην καρδιακή και πνευμονική χώρα. Ο όγκος είχε επεκταθεί στη δεξιά πλευρά της καρδιάς και στην άκρη του δεξιού πνεύμονα. Πρόκειται για περίπτωση που δεν επιδέχεται εγχείριση, διότι η απλή αφαίρεση του όγκου από την καρδιά θα σήμαινε σίγουρο θάνατο. Ούτε όμως μπορούσε να γίνει κανονική μεταμόσχευση οργάνου, γιατί ο καρκίνος αποκλείει τέτοιες εγχειρήσεις.
Στην Κλινική Μεταμοσχεύσεων-Καρδιαγγειακής και Θωρακοχειρουργικής του Ανοβέρου ο καθηγητής Άξελ Χάβεριχ χρησιμοποίησε μια νέα μέθοδο: αφαίρεσε χειρουργικά το μέρος του κόλπου της καρδιάς που είχε διαβρωθεί από τον όγκο και το αντικατέστησε αμέσως με καρδιακό μόσχευμα που είχε ‘παραχθεί’ από ιστούς του λεπτού εντέρου.
Ο Άξελ Χάβεριχ εξηγεί ότι οι ιστοί του λεπτού εντέρου είναι οι πιο κατάλληλοι για κάτι τέτοιο: «Οι εντερικοί ιστοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυρίως στην αγγειοχειρουργική γιατί συνδέονται πιο εύκολα με τα αγγεία. Τους χρησιμοποιούμε π.χ. στις εγχειρήσεις bypass. Το μόσχευμα λειτουργεί, επειδή έχει καλή αιμάτωση.»
Ελπίδες για βελτίωση των εκ γενετής καρδιακών συνδρόμων
Η ασθενής, μια Ολλανδέζα, μητέρα τριών παιδιών, δεν είχε καμία πιθανότητα να ζήσει, αλλά ούτε ήταν δυνατόν να γίνει κανονική επέμβαση για να αφαιρεθεί ο όγκος από την καρδιά. Με τη μέθοδο που ακολούθησε ο Γερμανός χειρουργός Χάβεριχ, δεν αφαιρέθηκε μόνον ο κακοήθης όγκος, αλλά αντικαταστάθηκαν και οι κατεστραμμένοι ιστοί με καινούργιους. Η εξομάλυνση της λειτουργίας της καρδιάς διήρκεσε έξι εβδομάδες.Η νέα μέθοδος έχει δοκιμαστεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια σε αρουραίους, σε χοίρους και σε πρόβατα. Στόχος της νέας μεθόδου δεν ήταν όμως η θεραπεία καρκινοπαθών, αλλά παιδιών με εκ γενετής με σοβαρά καρδιακά προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά η μέθοδος δεν έχει δοκιμαστεί ούτε καν πειραματικά σε παιδιά.

Ο Γερμανός ερευνητής και χειρουργός υπογραμμίζει ότι οι έρευνες είχαν τα παιδιά σαν κίνητρο: «παιδιά που γεννιούνται με καρδιακά προβλήματα όπως π.χ. μια κοιλία ή με ένα κόλπο». Μετά από αυτή την αναπάντεχη επιτυχία ο καθηγητής Άξελ Χάβεριχ πιστεύει ότι σε λίγο καιρό θα εφαρμοστεί η νέα μέθοδος και σε παιδιά.

Να σημειώσουμε ότι στην Ευρώπη γεννιούνται ετησίως γύρω στα 1000 παιδιά με σοβαρά καρδιακά προβλήματα.
Διαβάστε περισσότερα » »

Παραιτείται ο μητροπολίτης Ζακύνθου


Την παραίτηση από το επισκοπικό θρόνο της Ζακύνθου ανακοίνωσε στην Ιερατική Σύναξη της 16ης Αυγούστου ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος. Με συγκρατημένη συγκίνηση, αλλά και με αποφασιστικότητα, τούς ανακοίνωσε την από ετών και με πλήρη νηφαλιότητα ειλημμένη απόφασή του, να παραιτηθεί από τον Θρόνο της Ζακύνθου σε λίγες ημέρες, δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου 2011.
«Η αποχώρησή μου είναι υπόθεση συνεπείας και όχι φυγής», τόνισε με έμφαση, στηρίζοντας την απόφασή του αυτή στο γεγονός ότι άγει 35ετία στο αρχιερατικό αξίωμα και πλήρη 50ετία από τη μοναχική κουρά και την χειροτονία του σε διάκονο στη Μονή Σινά (1961).
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι «κρύσταλλοι μνήμης» του Superman αντί σκληρών δίσκων

«Κρυστάλλους μνήμης» παρόμοιους με αυτούς που χρησιμοποιούσε ο φανταστικός υπερήρωας Σούπερμαν, θα μπορούν στο μέλλον να χρησιμοποιούν οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών για να αποθηκεύουν τα....
δεδομένα τους σε μνήμες και σκληρούς δίσκους κατασκευασμένους από γυαλί.

Ερευνητές του Κέντρου Οπτοηλεκτρονικών Ερευνών του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον με τη χρήση ακτίνων λέιζερ μετέβαλλαν τις ιδιότητες του καθαρού γυαλιού, ώστε να καταστεί δυνατή η αποθήκευση δεδομένων σε αυτό.

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι σταδιακά οι κρύσταλλοι θα μπορούν να αποθηκεύουν πολύ περισσότερα δεδομένα από τους συμβατικούς σκληρούς δίσκους, ενώ το νέο υλικό θα είναι, παράλληλα, λιγότερο ευάλωτο σε υπερθέρμανση, υγρασία και βλάβες.

Προς το παρόν, οι κρύσταλλοι μπορούν να αποθηκεύσουν έως 50 Gb δεδομένων (όσο περίπου ένας δίσκος Blu-ray) πάνω σε μια γυάλινη επιφάνεια με έκταση όσο σχεδόν η οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου.

Ο χρήστης μπορεί να γράψει και να σβήσει δεδομένα πολλές φορές πάνω στους γυάλινους κρυστάλλους.
Διαβάστε περισσότερα » »

Γυναίκα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο



Στην κορυφή της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο του περιοδικού «Forbes» αναμένεται να τοποθετηθεί η 57χρονη Αυστραλή Τζίνα Ράινχαρτ.

Η Ράινχαρτ έχει σήμερα στην κατοχή της τρία ανθρακωρυχεία και ένα ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος, που βρίσκονται μεταξύ των 10 πιο υποσχόμενων μεταλλευτικών έργων στον κόσμο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Ο χρηματοοικονομικός όμιλος Citigroup εκτιμά πως τρία προγράμματα άνθρακα και σιδηρομεταλλευμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο την περιουσία της, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει τους άνδρες μεγιστάνες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του « Forbes», τον Μεξικανό επιχειρηματία των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλίμ, η περιουσία του οποίου ανέρχεται στα 74 δισ. δολάρια και τον πρόεδρο της Microsoft Μπιλ Γκέιτς (56 δισ. δολάρια).

Σύμφωνα με ανάλυση στην Αυστραλία, τα ετήσια κέρδη της Ράινχαρτ θα αγγίζουν σύντομα τα 10 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας τον πλούτο της στα 100 δισ. δολάρια.
Διαβάστε περισσότερα » »

«Ντόμινο» με τρένο που χτύπησε πρόβατο


Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε σήμερα στην Καρδίτσα. Εμπορική αμαξοστοιχία κινούμενη από τα Παλαιοφάρσαλα προς την Καρδίτσα, στο 11ο χιλιόμετρο Σοφάδων - Παλαιοφαρσάλων, παρέσυρε δύο πρόβατα, το ένα εκ των οποίων εκτινάχθηκε και χτύπησε τον 65χρονο βοσκό τους στο πόδι, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Ο τραυματίας διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Η αμαξοστοιχία συνέχισε λίγο αργότερα κανονικά την πορεία της.
Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Σοφάδων.
Διαβάστε περισσότερα » »

Γυρίζουμε χρόνια πίσω. Ανεργία στα επίπεδα του 1960!


Σοκάρουν τα στοιχεία για την ανεργία από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το οποίο εκτιμά ότι έως το τέλος του καλοκαιριού θα αυξηθεί στο 18% και από το νέο έτος στο 20%.
Σύμφωνα με ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας, η αγοραστική δύναμη εκείνων που λαμβάνουν τον κατώτατο βασικό μισθό αντιστοιχεί σε εκείνη του 2004, ενώ φέτος καταγράφονται τα ίδια ποσοστά ανεργίας με το 1960!

Τα βασικά σημεία της έκθεσης είναι:
- H εγχώρια ζήτηση επιστρέφει σε επίπεδα του 2000, με αποτέλεσμα η συμβολή της στη διαμόρφωση του ΑΕΠ έχει «γυρίσει» δέκα χρόνια πίσω.
- Το επίπεδο σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τιμές καταναλωτή είναι 94% (ακριβή χώρα) και η παραγωγικότητα της εργασίας είναι 92% (χώρα πολλών ωρών και έντασης εργασίας). Ωστόσο το επίπεδο σύγκλισης των μισθών βρίσκεται στο 82%, κάτι που αποδεικνύει πως έχουμε χαμηλούς μισθούς σε σχέση με το επίπεδο παραγωγικότητας.
- Ένα στα τέσσερα ευρώ που παράγονται στην ελληνική οικονομία δεν φορολογείται (διαρροή ετήσιων εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού 12 με 15 δισεκατομμύρια ευρώ) και η φορολογική ανισότητα μισθών και κερδών έχει υπερβεί κάθε όριο. Είναι χαρακτηριστικό πως η πραγματική φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στην Ελλάδα είναι 35,1% και αντιστοιχεί στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (36,4%). Όμως, η πραγματική φορολόγηση για τα κέρδη ανέρχεται σχεδόν στο ήμισυ του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (15,9% για τη χώρα μας έναντι 33% στην Κοινότητα). Επομένως η στρατηγική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης δεν απαιτεί μόνο την «κήρυξη πολέμου» κατά της φοροδιαφυγής, αλλά απαιτεί πάνω απ' όλα την «κήρυξη πολέμου» κατά της θεσμοποιημένης φοροαποφυγής.
- Τα περιθώρια κέρδους στην Ελλάδα είναι κατά πολύ αυξημένα έναντι των άλλων προηγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αναλογία του λειτουργικού πλεονάσματος των επιχειρήσεων προς τις αποδοχές εργασίας είναι πολύ υψηλότερη στην Ελλάδα έναντι των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική που ασκήθηκε τα προηγούμενα χρόνια προσέφερε απαλλαγές και απελευθέρωση της φοροδιαφυγής στα ελληνικά εισοδήματα. Έτσι κατέφυγε σε δανεισμό, για να καλύψει την απώλεια εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, χρεώνοντας με την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου τουλάχιστον κατά 20% τις μελλοντικές γενεές των μισθωτών φορολογουμένων για την αποπληρωμή του αυξημένου δημόσιου χρέους.
- Παράλληλα οι δυσμενείς εξελίξεις κατά το 2009 της ελληνικής οικονομίας και η αναποτελεσματικότητα των μέτρων ανάσχεσης της κρίσης προδιαγράφουν ότι τη διετία 2010- 2011 θα αυξηθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία θα διακοπεί, θα αυξηθούν οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες, θα διευρυνθούν οι ευέλικτες και ανασφαλείς μορφές απασχόλησης, θα αυξηθεί η ανεργία και θα συντελεστεί μια σοβαρή επιδείνωση του εισοδηματικού και βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
- Οι προβλέψεις αρνητικής εξέλιξης του ΑΕΠ το 2010-2011 και οριακά θετικής εξέλιξης μετά το 2012 δεν είναι ικανές και αναγκαίες για να επιλύσουν τις αντιφάσεις στην αγορά εργασίας. Το 2015 στην Ελλάδα, δεν θα έχει επιτευχθεί ούτε καν το επίπεδο της επίσημης ανεργίας του 2008.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ερχεται στην Ελλάδα και 4ος τρομονόμος

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΑΣ ΚΩΔΙΚΑ

Νομοσχέδιο με διατάξεις που ποινικοποιούν τη δημόσια έκφραση γνώμης, εφόσον αυτή αποδεδειγμένα παρακινεί μεγάλο αριθμό ατόμων στη διάπραξη κάποιου τρομοκρατικού αδικήματος, έχει στα χέρια του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου. Πρόκειται για τη μεταφορά στην ελληνική έννομη τάξη της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και της απόφασης της Ε.Ε. για την πρόληψη της τρομοκρατίας.
Τρία είναι τα νέα τρομο-αδικήματα που τυποποιούνται με το σχέδιο αυτό ως νέες συμμετοχικές μορφές τρομοκρατικής δράσης στο άρθρο 187Α του ποινικού κώδικα: η δημόσια πρόκληση (διέγερση) για τέλεση τρομοκρατικού αδικήματος, η στρατολόγηση σε τρομοκρατική ομάδα και η εκπαίδευση υποψήφιων τρομοκρατών σε χρήση εκρηκτικών υλών (μέσω Διαδικτύου).
Τα αδικήματα αυτά συμπληρώνουν το θεσμικό έκτρωμα της έκτακτης τρομονομοθεσίας που απλώνεται τα τελευταία δέκα χρόνια (κυρίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου) σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Με την εισαγωγή και στην ελληνική νομοθεσία των τριών νέων τρομο-αδικημάτων, ουδείς μπορεί πλέον να εγγυηθεί ότι σ' αυτά δεν θα συμπεριληφθούν ως ποινικά κολάσιμες, απόψεις, ιδέες και ανοικτές κοινωνικές δράσεις ατόμων, συλλογικών φορέων και πολιτικών οργανώσεων, τους οποίους οι μηχανισμοί καταστολής αυθαιρέτως θα χαρακτηρίσουν «επικίνδυνους» για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια του κράτους.
Ηδη η κυβέρνηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο κατήργησε, εν κρυπτώ, τις προστατευτικές διατάξεις προηγούμενου τρομονόμου, οι οποίες δεν θεωρούσαν τρομοκρατία τη δράση υπέρ της ελευθερίας και την άσκηση θεμελιωδών ατομικών, πολιτικών ή συνδικαλιστικών δικαιωμάτων!
Ομως και πολύ πριν απ' την κατάργηση αυτή, οι διατάξεις της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας είχαν εφαρμοσθεί ήδη στους νεαρούς διαδηλωτές της Λάρισας από το Δεκέμβρη του 2008. Αν και στο δικαστήριο οι κατηγορίες περί συμμετοχής μαθητών σε τρομοκρατική οργάνωση κατέπεσαν, εν τούτοις το θεσμικό και νομικό ζήτημα που δημιουργήθηκε είναι τεράστιο.
Η επιτροπή που συνέθεσε το τελικό κείμενο του νέου, τέταρτου κατά σειρά, «τρομονόμου», έδωσε μεγάλη βαρύτητα στη διατύπωση του αδικήματος της δημόσιας παρακίνησης, καθώς αυτό απειλεί ευθέως την άσκηση κατοχυρωμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων (ελευθερία έκφρασης και διακίνησης ιδεών).
Σύμφωνα με τη διατύπωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η διάθεση μηνύματος στο κοινό με πρόθεση την παρακίνηση στη διάπραξη τρομοκρατικού αδικήματος τιμωρείται ανεξάρτητα εάν συνηγορεί άμεσα ή έμμεσα υπέρ της διάπραξης αυτών των αδικημάτων! Το μόνο προαπαιτούμενο είναι να προκαλείται, αορίστως, κίνδυνος τέλεσης ενός ή περισσότερων τέτοιων αδικημάτων.
Οπως επισημαίνουν ωστόσο νομικοί, η διατύπωση αυτή είναι τόσο αόριστη και γενική, που ανοίγει παράθυρο για τη δίωξη ως τρομοκρατών ακόμη και όσων εκφράζουν ριζοσπαστικές απόψεις ή ασκούν έντονη κριτική σε μια κρατική πολιτική, αρκεί να αιωρείται κάποιος αόρατος τρομοκρατικός κίνδυνος!
Για να αποτραπούν οι παρενέργειες αυτές, προστέθηκαν στις ευρωπαϊκες συμβάσεις ορισμένες επιφυλάξεις σύμφωνα με τις οποίες οι νέες ποινικές τρομο-διατάξεις δεν έχουν σκοπό να επηρεάσουν καθιερωμένες αρχές που αφορούν την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Ομως ούτε αυτή η διατύπωση θεωρήθηκε επαρκής προστασία.
Εχοντας μπροστά της αυτό το νομικό δίλημμα, η ελληνική επιτροπή που επεξεργάσθηκε το νομοσχέδιο, κατέληξε σε μια διαφορετική νομικοτεχνική προσέγγιση. Συνέδεσε ευθέως το αδίκημα της δημόσιας πρόκλησης-παρακίνησης σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος με το αποτέλεσμα που είναι δυνατόν αυτή η δημόσια παρακίνηση να επιφέρει. Ετσι, όρος του αξιόποινου για τη δημόσια παρακίνηση είναι να έχει διαπραχθεί πραγματικά κάποιο τρομο-έγκλημα, το οποίο να επηρέασε άμεσα την κοινωνική ζωή και ειρήνη.
Σύμφωνα λοιπόν μ' αυτή την εκδοχή της επίμαχης διάταξης, η δημόσια παρακίνηση υπέρ της τρομοκρατίας (με οποιονδήποτε τρόπο κι αν γίνεται αυτή), τιμωρείται μόνο εφόσον η πράξη είχε ως συνέπεια την τέλεση εκ μέρους πολλών ατόμων (και όχι μόνον ενός), συγκεκριμένων τρομο-αδικημάτων. Με τη διατύπωση αυτή τα μέλη της επιτροπής προσπάθησαν να αποφύγουν μια γενικευμένη ποινικοποίηση είτε της απλής δημόσιας έκφρασης γνώμης, είτε της απλής συμπάθειας προς την τρομοκρατία γενικώς, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν αντίθετη με το ισχύον συνταγματικό πλαίσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ελληνικό ποινικό νόμο υπάρχουν άρθρα που τιμωρούν τη δημόσια διέγερση σε τέλεση αδικημάτων (κακουργημάτων και πλημμελημάτων). Ομως οι διατάξεις αυτές είναι γενικές, αφορούν όλα τα ποινικά αδικήματα.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ε.Ε., αντίθετα, απαιτούν ειδικές ρυθμίσεις για τα συγκεκριμένα εγκλήματα που έχουν σχέση με τρομοκρατική δράση. Το ίδιο ακριβώς απαιτεί και η κοινοτική οδηγία, που ποινικοποιεί τη διάδοση του ρατσιστικού-ξενοφοβικού λόγου, ο οποίος προκαλεί μίσος στην κοινωνία και οδηγεί στην τέλεση αξιόποινων πράξεων (ρατσιστικών εγκλημάτων).
Λίγο πιο εύκολο ήταν πάντως το έργο της επιτροπής για τη μεταφορά στην εσωτερική έννομη τάξη των άλλων δύο διατάξεων, οι οποίες τιμωρούν:
*Οποιον παραπλανά ή προσκαλεί άλλο πρόσωπο να συμμετάσχει σε διάπραξη τρομοκρατικού αδικήματος ή να προσχωρήσει σε οργανωμένη ομάδα (στρατολόγηση).
*Εκείνον που δίνει μέσω Διαδικτύου οδηγίες και συμβουλές για χρήση εκρηκτικών και άλλων ουσιών με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών αδικημάτων. Ωστόσο και στις διατάξεις αυτές υπάρχει ζήτημα αοριστίας ως προς τον ορισμό του εγκλήματος και της παράνομης συμπεριφοράς.
Και τα τρία νέα τρομο-αδικήματα εισάγουν ειδικές μορφές συμμετοχής στα βασικά εγκλήματα του αυτουργού της πράξης είτε του μέλους μιας οργάνωσης και λογικά πρέπει να τιμωρούνται με ελαφρύτερες ποινές. Ωστόσο η επιτροπή κατέγραψε μια προφανή δυσαναλογία στην επιβολή ποινών για συμμετοχική δράση στις υποθέσεις τρομοκραρτίας, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις, η απλή συμμετοχή και συνεργεία τιμωρείται το ίδιο αυστηρά με την αυτουργία!
Ετσι δεν πρότεινε συγκεκριμένες ποινές για τα τρία νέα συμμετοχικά αδικήματα, έως ότου εξορθολογισθούν-μειωθούν οι ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 187Α. Τη λύση αυτή επιτάσσει άλλωστε η αρχή της αναλογικότητας, αλλά και η ίδια η ευρωπαϊκή σύμβαση, καθώς παραπέμπει σε ποινική τιμωρία ανάλογη της συμμετοχικής δράσης.
Αν και η κύρωση της ευρωπαϊκής σύμβασης και της απόφασης-πλαισίου, μας υποχρεώνει να την μεταφέρουμε στην ελληνική έννομη τάξη, είναι άγνωστο ακόμη εάν και πότε ο Μ. Παπαϊωάννου αποφασίσει να μεταφέρει το επίμαχο νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή.
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι Φινλανδοί μας ζητούν δανεικά για να μας δανείσουν!


Η Φινλανδία στο πλευρό της ΕλλάδαςΣοβαρά ερωτήματα για το μέλλον του δεύτερου ευρωπαϊκού δανείου προς την Ελλάδα, θέτει η περίεργη συμφωνία μεταξύ Αθήνας – Ελσίνκι, σύμφωνα με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ πρώτα θα δανείσουμε στους Φινλανδούς και μετά θα …δανειστούμε!
Η περίεργη αυτή συμφωνία περιορίζει ουσιαστικά το δεύτερο πακέτο ευρωβοήθειας ύψους 109 δισ. ευρώ και ακυρώνει εν μέρει τη συμμετοχή της Φινλανδίας, αφού για να δανείσει, πρέπει πρώτα να δανειστεί από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η συμφωνία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και της Φινλανδής ομολόγου του, βασίζεται στα εξής σημεία.
Οι Φινλανδοί αποδέχονται τις απλές εγγυήσεις και εγκαταλείπουν τις εμπράγματες, που αφορούσαν σε ελληνική δημόσια περιουσία.
Η Ελλάδα θα καταθέσει σε λογαριασμό του φινλανδικού κράτους ένα ποσό – εγγύηση, το ύψος του οποίου παραμένει άγνωστο . Αν κι όταν η Ελλάδα αποπληρώσει το δάνειο από την Φινλανδία τότε η εγγύηση θα επιστραφεί με τόκο. Ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου προσδιορίζεται σε 15 με 30 χρόνια.
Που θα βρεθούν τα χρήματα για τα δανεικά προς τη Φινλανδία; Εκτιμάται ότι ίσως τα πρώτα ποσά από τις αποκρατικοποιήσεις να διατεθούν γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Σε περίπτωση που κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ανάλογες απαιτήσεις, τότε θα πρέπει η Ελλάδα να δώσει τις αντίστοιχες εγγυήσεις.
Πάντως η περίεργη αυτή συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί κι από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, κάτι που αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ανδρόγυνο βρέθηκε νεκρό στα Πετράλωνα

Ανδρόγυνο βρέθηκε νεκρό στα ΠετράλωναΗ υπερβολική χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι η αιτία για την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι στα Πετράλωνα. Το ζευγάρι εντοπίστηκε νεκρό περίπου στις 7 σήμερα το πρωί μέσα στο διαμέρισμά τους επί της οδού Ιούς 121.
Μέσα στο δωμάτιο υπήρχαν σύριγγες και άλλα αντικείμενα χρήσης ηρωίνης.
Το νεκρό ζευγάρι βρήκε φίλος τους, τον οποίο φιλοξενούσαν.
Στο σημείο μετέβησαν άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Πετραλώνων για την προανάκριση.
Διαβάστε περισσότερα » »

Φλώρινα: Συνελήφθησαν Σκοπιανοί δημοσιογράφοι

Συνελήφθησαν στη Φλώρινα δύο Σκοπιανοί δημοσιογράφοι. Πρόκειται για τον Γκόραν Μομιρόφσκι από το «Κανάλ 5» και την Μιλένα Γκιοργίεφσκα από την ‘Βεστ’ που πήγαν στο Δήμο Φλώρινας να ζητήσουν, ψευδώς και παράνομα, ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, Ελλήνων πολιτών σλαβικής καταγωγής.


Μετά από δύο ώρες ανάκρισης, τελικά, αφέθηκαν ελεύθεροι αφού ο δημοτικός υπάλληλος ο οποίος τους κατήγγειλε δεν ζήτησε την δίωξή τους. Η αστυνομία τους προειδοποίησε να μην επαναλάβουν το ίδιο αδίκημα.

Οι δύο δημοσιογράφοι δήλωσαν ότι οι Έλληνες αστυνομικοί τους συμπεριφέρθηκαν άψογα.
Διαβάστε περισσότερα » »

Επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής

  
Νοθευμένα με τη δραστική ουσία σιβουτραμίνη είναι τα προϊόντα, Slimforte Slimming caps, Slimforte Slimming Coffee και Meizitang Botanical Slimming Softgel... τα οποία διακινούνται ως συμπληρώματα διατροφής που προορίζονται για απώλεια βάρους, αναφέρει ανακοίνωση του ΕΟΦ. Η δραστική ουσία σιβουτραμίνη αποσύρθηκε πρόσφατα από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας.

Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, επισημαίνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.
Διαβάστε περισσότερα » »

«Σαρώνει» στους ελέγχους η Οικονομική Αστυνομία

Νέο μπαράζ ελέγχων έγινε από άντρες της Οικονομικής Αστυνομίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε πρατήρια υγρών καυσίμων και σε ιατρεία σε περιοχές των νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν 31 δικογραφίες. Μετά από καταγγελίες πολιτών στην Ειδική Γραμμή Καταγγελιών 11012, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι σε 11 καταστήματα σε παραλιακές περιοχές του.....
νομού Αττικής, σε 6 καταστήματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και σε 7 καταστήματα σε περιοχές του νομού Χαλκιδικής. Διαπιστώθηκαν συνολικά είκοσι μία 21 φορολογικές παραβάσεις. Οι έλεγχοι συνεχίστηκαν σε τρία ιατρεία σε περιοχές της Αττικής, όπου διαπιστώθηκαν, σε ένα απ’ αυτά, παραβάσεις του «Κώδικα Βιβλίων & Στοιχείων» (αθεώρητες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, μη ενημέρωση βιβλίων επίσκεψης ασθενών), ενώ η έρευνα συνεχίζεται στα βιβλία εσόδων-εξόδων και σε μπλοκ αθεώρητων αποδείξεων. Από έλεγχο σε πρατήριο υγρών καυσίμων σε περιοχή της Αττικής διαπιστώθηκε η χρήση ταμειακής μηχανής, χωρίς να έχει θεωρηθεί από την αρμόδια ΔΟΥ και μη τήρηση προβλεπόμενων βιβλίων, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία ελέγχου των παραστατικών στοιχείων για τα καύσιμα του πρατηρίου, σύμφωνα με τον Τελωνειακό Κώδικα. Οι σχηματισθείσες δικογραφίες, μετά την ολοκλήρωση των προανακρίσεων, θα υποβληθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών. Παράλληλα θα ενημερωθούν και οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ., για να κινήσουν διοικητικές διαδικασίες επιβολής των σχετικών προστίμων.
Διαβάστε περισσότερα » »

Έφτιαξαν μικρόβιο για να καταπολεμήσουν ένα άλλο!

Το νέο μικρόβιο προήλθε από στέλεχος του βακτηρίου E.coli, το οποίο βρίσκεται φυσιολογικά στο ανθρώπινο έντερο.
Ερευνητές στη Σιγκαπούρη επανασχεδίασαν και δημιούργησαν ένα αβλαβές στέλεχος βακτηρίου για να καταπολεμήσουν ένα άλλο κοινό μικρόβιο, το οποίο έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στα φάρμακα, εξαπλώνεται στα νοσοκομεία και είναι θανατηφόρο για τους ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Για την καταπολέμηση του βακτηρίου Pseudomonas aeruginosa (ψευδομονάδα) οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα στέλεχος του βακτηρίου E.coli το οποίο βρίσκεται φυσιολογικά στο ανθρώπινο έντερο.

Οι επιστήμονες εισήγαγαν σε E.coli ξένα τμήματα DNA τα οποία του έδωσαν τη δυνατότητα να ανιχνεύει το επιβλαβές παθογόνο μικρόβιο και γρήγορα να παράγει και να απελευθερώσει μια θανατηφόρα τοξίνη.

"Μόλις αυτό εντοπίσει την παρουσία του aeruginosa, παράγει μια τοξίνη (...) και το φονικό μόριο απελευθερώνεται για να σκοτώσει το παθογόνο μικρόβιο", δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Τσούεχ Λου Ποχ, μέλος της ερευνητικής ομάδας της Σχολής Χημικής και Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νανγιάνγκ.

"Το βακτήριο που φτιάξαμε εμπόδισε την ανάπτυξη του παθογόνου μικροβίου κατά 90%", δήλωσε επίσης ο συντάκτης της σχετικής έκθεσης αναπληρωτής καθηγητής Μάθιου Γουκ Τσανγκ.

Ενώ πολλά αντιβιοτικά επιτίθενται συνολικά και στα καλά και στα κακά βακτήρια, το βακτήριο αυτό E.coli που επανασχεδίασαν οι επιστήμονες βάζει στο στόχαστρο συγκεκριμένους εισβολείς, σε αυτήν την περίπτωση την ψευδομονάδα aeruginosa.

Η ίδια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον επανασχεδιασμό κι άλλων μικροβίων ώστε να καταπολεμούν άλλους μολυσματικούς παράγοντες, όπως το Vibrio Cholerae, το οποίο προκαλεί τη χολέρα, σημείωσε ο Τσανγκ.

Εκτός από το γεγονός ότι προσφέρει πιθανές νέες θεραπείες, η ομάδα των επιστημόνων πιστεύει ότι τα βακτήρια που έχουν επανασχεδιαστεί μπορούν να μετατραπούν σε προβιοτικά και να καταναλώνονται σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποιεί τώρα δοκιμές με το E.coli που επανασχεδίασε σε ζώα και ελπίζει ότι θα μπορέσει αργότερα να πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από το Pseudomonas aeruginosa.
 
Διαβάστε περισσότερα » »

«Κόβεται» το ΕΚΑΣ σε περίπου 15.000 δικαιούχους

Με βάση το σύνολο της περιουσίας

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) επανακαθορίζει εγκύκλιος που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Βάσει της απόφασης αλλάζουν οι κλίμακες για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ γίνονται αυστηρότερες, γεγονός που συνεπάγεται έως 15.000 λιγότερους δικαιούχους. 


Η υπουργική απόφαση εστάλη στα ασφαλιστικά ταμεία, «ούτως ώστε να επιτευχθεί η δικαιότερη και ορθολογικότερη καταβολή του επιδόματος», όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «ο χαρακτήρας του εν λόγω επιδόματος, για το οποίο δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, για πρώτη φορά αποσαφηνίζεται και νομοθετικά και ορίζεται ως μία ειδική μη ανταποδοτικού τύπου παροχή, η οποία δεν εξάγεται και προϋπόθεση για την καταβολή της αποτελεί η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα».

Όπως ορίζει η εγκύκλιος, μεταξύ άλλων, για την χορήγηση του ΕΚΑΣ στο εξής θα υπολογίζεται το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών κριτηρίων, ακόμα και τα μερίσματα, ενώ ο δικαιούχος θα πρέπει να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και να είναι μεγαλύτερος των 60 ετών.
  • Όλη η εγκύκλιος
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά του να μην υπερβαίνει το ποσό των 9.884,11 ευρώ.

Επίσης, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να ανέρχεται έως τα 15.380,90 ευρώ.

Δηλαδή το στοιχείο που προστίθεται στη νέα διάταξη είναι ο συνυπολογισμός στα εισοδηματικά αυτά κριτήρια του απαλλασσόμενου ή φορολογούμενου με ειδικό τρόπο εισόδηματος.

Ποσό επιδόματος

α) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα και μέχρι 7.715,65 ευρώ, καταβάλλεται επίδομα ύψους διακοσίων τριάντα ευρώ (230,00 ευρώ) κατά μήνα.

β) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.715,66 ευρώ μέχρι 8.472,09 ευρώ, καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος (Ε.Κ.Α.Σ.) σύμφωνα με τα παρακάτω:

Από 7.715,66 μέχρι 8.018,26 ευρώ, ΕΚΑΣ: 172,50 ευρώ

Από 8.018,27 μέχρι 8.219,93 ευρώ, ΕΚΑΣ: 115,00 ευρώ

Από 8.219,94 μέχρι 8.472,09 ευρώ, ΕΚΑΣ: 57,50 ευρώ

Τα παραπάνω ποσά επιδόματος χορηγούνται σε όσους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.

Σε όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα λαμβάνουν σύνταξη μειωμένη (δηλαδή είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί σε όριο ηλικίας μικρότερο του πλήρους ή με ποσοστό αναπηρίας μικρότερο εκείνου που προβλέπεται για χορήγηση ολόκληρης της σύνταξης), το δικαιούμενο ΕΚΑΣ ισούται με 2/3 των ανωτέρω πλήρων ποσών ΕΚΑΣ.

Σε περίπτωση συνταξιούχων αναπηρίας η οποιαδήποτε μεταβολή στο ποσοστό αναπηρίας εντός του ιδίου ημερολογιακού έτους στο οποίο καταβάλλεται το ΕΚΑΣ δεν επιφέρει μεταβολή στο ποσό του επιδόματος.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εάν ένας συνταξιούχος αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ποσοστό 80% - δικαιούχος ΕΚΑΣ για το τρέχον έτος- επανακριθεί από τις Υγειονομικές Επιτροπές τον Οκτώβριο του 2011 με ποσοστό αναπηρίας 67%, θα εξακολουθήσει να λαμβάνει πλήρες ποσό ΕΚΑΣ, καθ' όλο το τρέχον έτος και η μείωση κατά το 1/3 του δικαιούμενου ποσού θα χωρήσει για το τυχόν δικαιούμενο ΕΚΑΣ του 2012.

Στην περίπτωση συνδικαιούχων σύνταξης θανάτου -δικαιούχων του ΕΚΑΣ- το ποσό του επιδόματος επιμερίζεται στους συνδικαιούχους κατά τα ίδια ποσοστά επιμερισμού της σύνταξης που προβλέπονται από τη νομοθεσία του κάθε ασφαλιστικού φορέα.

Ορίζεται νέο κλιμάκιο ΕΚΑΣ

Με βάση την εγκύκλιο, χορηγείται για πρώτη φορά ΕΚΑΣ ύψους 30 ευρώ κατά μήνα με ειδικά εισοδηματικά κριτήρια.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην χάνουν ολόκληρο το επίδομα όσοι υπερβαίνουν κατάτι το εισοδηματικό πλαφόν, αλλά να παίρνουν έστω ένα μικρό βοήθημα της τάξης των 30 ευρώ μηνιαίως όταν το συνολικό ετήσιο εισόδημά τους κυμαίνεται από 8.472 έως 9.200 ευρώ. Από τη νέα αυτή κλίμακα, εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περίπου 70 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι.
Διαβάστε περισσότερα » »

Στην Σκιάθο ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Η άφιξή του στο νησί, είναι το μέγα γεγονός για την τοπική κοινωνία. Μιλώντας στο Briefing News ο δήμαρχος του νησιού ανέφερε πως «ήδη στο νησί έφτασαν πρώτα κάποια υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και υπουργοί του». Ο Ρώσος Πρωθυπουργός, διαμένει στο σκάφος του φίλου του μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Όπως είπε ο κ Νίκος- Κυριάκος Πλωμαρίτης «ο δήμος έχει φροντίσει όλες τις λεπτομέρειες για τον χώρο του σκάφους, αλλά και την τροφοδοσία του». Ήδη το κότερο βρίσκεται εκεί, αλλά κανείς δεν έχει δει τους.....
δυο ισχυρούς άντρες. Μετά τις διακοπές του Έλληνα Πρωθυπουργού , και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επιλέγει τις Σποράδες για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Προβληματισμό επίσης προκαλεί, πως η άφιξή του στο νησί, δεν συνδέθηκε έστω και με ανεπίσημη συνάντηση με τον κ Παπανδρέου. Όπως είπε πάντως ο δήμαρχος Σκιάθου, η επίσκεψή του στο νησί θέλει να είναι ινκόγκνιτο. Πώς όμως να παραμείνει κρυφή, όταν στο λιμάνι βρίσκεται το μεγαλύτερο σκάφος του πλανήτη; Είναι γνωστό πως ο Ρώσος Πρωθυπουργός έρχεται συχνά στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές του διακοπές, ενώ τις συνδυάζει και με επίσκεψη στο ρωσικό μοναστήρι στο Άγιον Όρος.
Διαβάστε περισσότερα » »