Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Προφυλακιστέα κρίθηκε η Βίκυ Σταμάτη

Προφυλακιστέα κρίθηκε σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου
Βίκυ Σταμάτη...
...μετά την ολοκλήρωση της απολογίας της στον ανακριτή. Μετά τη διαβούλευση εισαγγελέα και ανακριτή, διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση της Β. Σταμάτη.
 
 
reportaznet
Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - Το Όνειρο του Τέσλα για έναν Κόσμο με Ελεύθερη Ενέργεια

Γράφει ο Γιώργος Στάμκος(stamkos@post.com)
“Το σχέδιο μου καθυστέρησε από τους νόμους της Φύσης. Ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος γι’ αυτό. Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, αλλά οι ίδιοι νόμοι θα επικρατήσουν στο τέλος και θα το κάνουν να επιτύχει θριαμβευτικά”.
Νίκολα Τέσλα, Οι Εφευρέσεις μου
Στις 14 Αυγούστου του 2003, στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ και του Καναδά, έλαβε χώρα η μεγαλύτερη συσκότιση (Blackout) στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Η συσκότιση αυτή έπληξε πόλεις στον ανατολικό Καναδά, καθώς και οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ. Συνολικά 50 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και το χάος που προκλήθηκε κράτησε αρκετές ώρες.
Τρένα και μετρό ακινητοποιήθηκαν και πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να πάνε σπίτι τους με τα πόδια. Αρκετοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στα δάπεδα των επιβατικών σταθμών και στους δρόμους της Νέας Υόρκης, εφόσον δεν μπορούσαν να πάνε σπίτια τους ακόμη και με τα πόδια. Τα συστήματα κλιματισμού τέθηκαν εκτός λειτουργίας, τα ασανσέρ στους ουρανοξύστες ακινητοποιήθηκαν και σε αρκετές περιοχές τα συστήματα υδροδότησης σταμάτησαν να λειτουργούν. Τα τρόφιμα άρχισαν να σαπίζουν, επειδή τα ψυγεία δεν λειτουργούσαν. Στα νοσοκομεία η κατάσταση ήταν δραματική και όλα τα αποθέματα στις τράπεζες αίματος κόντεψαν να αλλοιωθούν από την έλλειψη τεχνητής ψύξης. Στα αεροδρόμια ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες πτήσεις, δημιουργώντας προβλήματα στην αεροπορική συγκοινωνία παγκοσμίως. Κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και άλλες συσκευές ήταν πλέον άχρηστες. Χωρίς το νυκτερινό φωτισμό το Μανχάταν έμοιαζε με ένα τεράστιο σκοτεινό κενοτάφιο. Δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν μόνο μέσα σε μια μέρα. Η αιτία αυτής της καταστροφής έγινε αντικείμενο μεγάλης κυβερνητικής έρευνας, αν και πολλοί πιστεύουν πως η συσκότιση προκλήθηκε από τα παλιά ηλεκτρικά δίκτυα που υπερφορτώθηκαν. Μόνο μια μέρα χωρίς το εναλλασσόμενο ρεύμα του Τέσλα και η Αμερική επέστρεψε στο σκοτεινό Μεσαίωνα…
«Αν θελήσουμε να εξαφανίσουμε από το δικό μας βιομηχανικό κόσμο τα αποτελέσματα του έργου του κυρίου Τέσλα, τότε τα γρανάζια στις βιομηχανίες θα έπρεπε να σταματήσουν να γυρίζουν, τα ηλεκτρικά τρένα μας θα έπρεπε να ακινητοποιηθούν, οι πόλεις μας να βυθιστούν στο σκοτάδι… Ναι, τόσο μακριά έφτασε με το έργο του, που αποτέλεσε το θεμέλιο του σύγχρονου κόσμου. Το όνομα του σημάδεψε μια εποχή προόδου στην επιστήμη του ηλεκτρισμού. Από αυτό το έργο ξεπήδησε μια επανάσταση…» Σχολίασε προφητικά το μακρινό 1917 ο Αμερικανός φυσικός B. A. Behrend τη συνεισφορά του Τέσλα στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου. Και πράγματι ο Νίκολα Τέσλα όχι μόνον «ανακάλυψε» τον 20ο αιώνα, αλλά οραματίστηκε και τον 21ο αιώνα, στον οποίο προέβλεψε ότι θα επικρατήσει η παγκόσμια ειρήνη και η Ελεύθερη Ενέργεια (Free Energy). Ήδη διανύουμε την πρώτη δεκαετία αυτού του νέου αιώνα και τα αισιόδοξα οράματα του Τέσλα μας φαίνονται ακόμη μακρινά…
Τα Εντυπωσιακά Πειράματα του Τέσλα στο Κολοράντο Σπρινγκς
Ο Τέσλα ήταν μια προμηθεϊκή μορφή, που νίκησε έναν πανάρχαιο εχθρό, τη σκοτεινή νύχτα. Εξερεύνησε και κατέκτησε τη Νέα Γη του ηλεκτρισμού. Επιδίωξε να δαμάσει τη φυσική δύναμη του ηλεκτρισμού και να τη θέσει στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει έναν «επίγειο παράδεισο» με δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια για όλους. Τα οράματα του Τέσλα ξεπερνούσαν κατά πολύ την «πρωτόγονη» επιστημονική φαντασία της εποχής του. Έκανε δημόσιες φαουστικές επιδείξεις του εναλλασσόμενου ρεύματος και των συσκευών του, για να αποδείξει στο κοινό την ασφάλεια τους, αντιμετωπίζοντας τις συκοφαντικές επιθέσεις και τις λασπολογίες του Τόμας Έντισον, που είχε ταχθεί υπέρ του συνεχούς ρεύματος. Σ’ αυτές τις επιδείξεις ο Τέσλα χρησιμοποιούσε τον εαυτό του ως «πειραματόζωο» και αφηνόταν να διαποτιστεί από ρεύμα χιλιάδων βολτ, ώστε τελικά το σώμα του σπινθηροβολούσε από ηλεκτρισμό!
Αν και θα μπορούσε να επαναπαυτεί στις δάφνες του, όντας δοξασμένος και πλούσιος από την ηλικία των 34 ετών, εκείνος προτίμησε να προχωρήσει κι άλλο προσφέροντας στην ανθρωπότητα, ως νέος Προμηθέας, ένα πολύ μεγαλύτερο δώρο: την Ελεύθερη Ενέργεια. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν τα εντυπωσιακά πειράματα Ασύρματης Μεταφοράς Ενέργειας (Wireless Transmission of Energy), που διεξήγαγε ο εφευρέτης στο Κολοράντο Σπρινγκς.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1890 το μυαλό Τέσλα βασανίζονταν διαρκώς από την αναζήτηση τρόπων αποστολής ενέργειας και μηνυμάτων δια μέσω της γης. Δεν δημοσίευσε ποτέ τις λεπτομέρειες του σχεδίου του, το οποίο κρατούσε κρυφό ακόμη κι από τους βοηθούς του. Τον Φεβρουάριο του 1896 ο Τέσλα πήρε για πρώτη φορά το τρένο για το Κολοράντο Σπρινγκς, όπου αναζητούσε μια απομονωμένη τοποθεσία για να στήσει το νέο του εργαστήριο και να διεξαγάγει μια σειρά από πειράματα ασύρματης μεταφοράς ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του διεξήγαγε μάλιστα κι ένα μικρό πείραμα μεταφοράς ηχητικών σημάτων μέσω του εδάφους. Βασισμένη στις αισιόδοξες δηλώσεις του Τέσλα η κυριακάτικη έκδοση του World δημοσίευσε στις 8 Μαρτίου του 1896 την άποψη ότι η περίφημη Ελεύθερη Ενέργεια δεν ήταν μακριά: «Ο ηλεκτρισμός θα μπορούσε να είναι ελεύθερος, όπως ο αέρας… Έρχεται το τέλος των τηλεγραφικών και τηλεφωνικών εταιρειών… Όλα τα μονοπώλια θα συντριβούν…».
 
Στις αρχές του 1899 ο Τέσλα εξασφάλισε νέες επενδύσεις από έναν αριθμό πλούσιων προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένου και του Τζον Τζέικομπ Άστορ (John Jacob Astor), ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Γουάλντορφ Αστόρια στο οποίο και διέμενε ο εφευρέτης. Μ’ αυτά τα χρήματα έστησε έναν εργαστήριο στο Κολοράντο Σπρινγκς και σε υψόμετρο 2.300 μέτρων. Εκεί, για ένα σχεδόν χρόνο (1899-1900), ο εφευρέτης πραγματοποίησε μια σειρά από σημαντικά πειράματα πάνω στην ασύρματη μεταφορά ενέργειας. Ο Τέσλα κατόρθωσε όχι μόνο να δημιουργήσει τεχνητές αστραπές μήκους 40 μέτρων, αλλά και ν’ ανάψει λαμπτήρες και να θέσει σε λειτουργία συσκευές σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων! Εντυπωσιακές φωτογραφίες δείχνουν τον εφευρέτη να κάθεται ψύχραιμος σε μια καρέκλα στο μέσον του εργαστηρίου του στο Κολοράντο Σπρινγκς, ενώ πάνω του ξεσπούν τεχνητές αστραπές και ηλεκτρικές εκκενώσεις χιλιάδων βολτ!
Στις 3 Ιουλίου του 1899, κατά τη διάρκεια των πειραμάτων του στο Κολοράντο Σπρινγκς, ο Σερβοαμερικάνος εφευρέτης ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε μια «ανεξάντλητη πηγή ενέργειας». Προέβλεψε μάλιστα ότι στο μέλλον ο κόσμος θα κατάφερνε να συνδεθεί μ’ αυτήν την πηγή αστείρευτης ενέργειας, κι αυτό θα άλλαζε τη μορφή του ανθρώπινου πολιτισμού και θα οδηγούσε στην κατάκτηση του διαστήματος!
Στο Κολοράντο Σπρινγκς ο Τέσλα ανακάλυψε κάτι που ήδη διαισθανόταν: η Γη ήταν μια τεράστια «ενεργειακή πισίνα», ένας καλός ενεργειακός αγωγός, πράγμα που σήμαινε ότι το παγκόσμιο σύστημα ασύρματης μετάδοσης ενέργειας, που οραματιζόταν, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Εκεί ο Τέσλα ανακάλυψε πως «η Γη κυριολεκτικά πάλλεται από ηλεκτρικές δονήσεις» και πως μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως συντονιστικός αγωγός, ως ένα είδος δονούμενου διαπασών που θα μπορούσε να στέλνει δωρεάν ενέργεια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη.
Ο Τέσλα οραματίζονταν ένα «Παγκόσμιο Σύστημά» μετάδοσης σημάτων και μεταφοράς ενέργειας, που θα βασίζονταν κυρίως σε τρεις δικές του εφευρέσεις:
  • · Το μετασχηματιστή Τέσλα (πηνίο Τέσλα).
  • · Τον ενισχυτικό μεταδότη Τέσλα (ένας μετασχηματιστής, που προσαρμόζεται έτσι ώστε να διεγείρει το έδαφος).
  • · Και την Ασύρματη Μεταφορά Ενέργειας (μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς καλώδια).
 
Σύμφωνα με το φιλόδοξο σχέδιο του Τέσλα, όπως αναφέρεται στις σημειώσεις του, «οι πρώτες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας του Παγκόσμιου Συστήματος μπορούν να τεθούν σε λειτουργία μέσα σε εννέα μήνες. Με αυτές τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας θα μπορεί να επιτευχθεί ηλεκτρική ισχύ μέχρι 7,5 δισεκατομμύρια Watt, με σκοπό να εφοδιάσει με ενέργεια όλα τα τεχνικά επιτεύγματα της εποχής μας».
Φεύγοντας από το Κολοράντο Σπρινγκς, γεμάτος αισιοδοξία κι ελπίδες, ο Τέσλα έγραφε στο ημερολόγιό του: «Η δυνατότητα ασύρματης μεταφοράς ενέργειας διαμέσου του φυσικού περιβάλλοντος και σε μεγάλες αποστάσεις, θ’ δημιουργήσει ανεξάντλητες πηγές πλούτου και δύναμης, θέτοντας ακόμη και την ίδια την ηλιακή ενέργεια στην υπηρεσία του ανθρώπου» (Colorado Spings Notes 1899-1900).
Λίγο μετά το τέλος ο Τέσλα αιώνα έγγραψε μια σειρά άρθρων όπου εξηγούσε αρκετές μεθόδους για την άντληση ενέργειας από το περιβάλλον. Το Ιούνιο του 1900 δημοσίευσε στο περιοδικό Century μια σειρά άρθρων, που αποτελούσαν μια μακροσκελή μελέτη του με τον τίτλο The Problem Of Increasing Human Energy (Το Πρόβλημα της Αυξανόμενης Ανθρώπινης Ενέργειας), στην οποία γινόταν ειδική αναφορά στους τρόπους τιθάσευσης της ηλιακής ενέργειας: «Ο ήλιος είναι η πηγή που καθοδηγεί τα πάντα. Ο ήλιος συντηρεί όλη την ανθρώπινη ζωή και εφοδιάζει την ανθρώπινη ενέργεια…»
Στο ίδιο κείμενο ο Τέσλα περιέγραφε πως είχε καταλήξει στην ιδέα της ασύρματης μεταφοράς ενέργειας: «Για μεγάλο διάστημα είχα πειστεί ότι αυτού του είδους η μετάδοση ενέργειας δεν θα πραγματοποιούνταν ποτέ σε βιομηχανική κλίμακα, αλλά μια ανακάλυψη μ’ έκανε να’ αλλάξω γνώμη. Παρατήρησα ότι κάτω από ειδικές συνθήκες η ατμόσφαιρα, η οποία είναι κανονικά ένα μονωτικό στρώμα, αποκτά δυνατότητες αγωγιμότητας, και γι’ αυτό είναι ικανή να μεταφέρει οποιαδήποτε ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας».
Όταν ο Τέσλα πειραματίστηκε το 1899 στο Κολοράντο Σπρινγκς, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ισχύος 1,5 MW, έκπληκτος διαπίστωσε πως οι παλμοί της ηλεκτρικής ενέργειας, που έστειλε σε όλη την ολόκληρη υδρόγειο, επέστρεψαν με αμείωτη δύναμη!  «Αυτό», είπε ο εφευρέτης, «ήταν ένα τόσο απίστευτο αποτέλεσμα που η ανακάλυψή του σχεδόν με ζάλισε». Ο Τέσλα είχε την εντύπωση πως η γη είχε «απαντήσει» στα σήματά του και πως «αντί μιας ηχούς, είχα λάβει ένα στάσιμο ηλεκτρικό κύμα, ένα κύμα που αντανακλάται από μακριά».
Στο σύστημα που σχεδίασε ο Τέσλα δεν είχε καμιά διαφορά η απόσταση μετάδοσης των κυμάτων. Η αποδοτικότητα της μεταφοράς ενέργειας των στάσιμων «κυμάτων Τέσλα» προσέγγιζε το 96-97% και δεν υπήρχε σχεδόν καμία απώλεια ενέργειας εκτός από αυτή που απαιτούσε η λειτουργία των μηχανημάτων. Αν δεν υπήρχε δέκτης, δεν υπήρχε και κατανάλωση ενέργειας. Όταν δεν υπάρχει κανένας δέκτης, οι εγκαταστάσεις καταναλώνουν μόνο μερική ισχύ, που είναι απαραίτητη να για να διατηρηθεί η δονητική συχνότητα.
Αξιοποιώντας αυτή την ανακάλυψη ο Τέσλα πίστευε πως ολόκληρος ο πλανήτης θα μπορούσε να διασυνδεθεί ενεργειακά αν κατασκευαζόταν ένα δίκτυο από πύργους εκπομπής και λήψης ηλεκτρικής και ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας. Ακόμη και η ίδια η γη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας, έτσι ώστε ο καθένας να ήταν σε θέση ν’ αντλήσει ενέργεια χώνοντας απλά μια μεταλλική ράβδο στο έδαφος! Ο Τέσλα υποστήριζε πως η εκπεμπόμενη ενέργεια θα μπορούσε να μετατρέψει τις παγωμένες εκτάσεις σε καλλιεργήσιμη γη, θα καθάριζε τις πόλεις από τα καυσαέρια, θα καταργούσε τους πολέμους, την πείνα και τη φτώχεια. Αν και ορισμένοι πίστευαν πως αυτά που έλεγε ο Τέσλα θα έπρεπε να μπουν στο «κουτί με τις παλαβομάρες» της ανθρωπότητας, εντούτοις η σύγχρονη επιστήμη και οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις δείχνουν να τον δικαιώνουν
Η Συσκευή Ελεύθερης Ενέργειας του Τέσλα
Η ασύρματη μεταφορά ενέργειας ήταν βασικά μια τεχνολογία διανομής ενέργειας, η οποία όμως συνέχιζε να παράγεται με συμβατικό τρόπο, δηλαδή με γεννήτριες εναλλασσόμενου ρεύματος. Αλλά ο Τέσλα δεν ήταν ικανοποιημένος με τις υπάρχουσες μορφές ενέργειας, καθώς είχε ήδη γοητευτεί με την ιδέα μιας νέας και ανεκμετάλλευτης πηγής ενέργειας. Το 1892, σε μια από τις πιο διάσημες ομιλίες του, ο Τέσλα δήλωσε στο έκπληκτο ακροατήριο του: «Προτού περάσουν μερικές γενιές οι μηχανές μας θα μπορούν να λειτουργούν με μια δύναμη που θα αντλείται από οποιοδήποτε σημείο του σύμπαντος… Σε κάθε σημείο του χώρου υπάρχει αυτή η ενέργεια. Είναι αυτή η ενέργεια στατική ή κινητική; Αν είναι στατική, τότε οι ελπίδες μας είναι μάταιες. Αν είναι κινητική –και γνωρίζουμε ότι είναι– τότε είναι απλώς θέμα χρόνου πότε ο άνθρωπος θα κατορθώσει να συνδέσει τα μηχανήματά του με τα γρανάζια της Φύσης».
Μια από τις βασικότερες εφευρέσεις του, πάνω στην οποία θα στηριζόταν το Παγκόσμιο Σύστημα του Τέσλα, ήταν καιο Αποδέκτης Ελεύθερης Ενέργειας (Free Energy Receiver), που κατοχυρώθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 1901 με την ονομασία Apparatus for the Utilization of Radiant Energy (Αριθμός ευρεσιτεχνίας 685,957). Αυτή η βασική «συσκευή» αποτελούταν κυρίως από μια μεταλλική πλάκα, που λειτουργούσε ως συσσωρευτής της Ελεύθερης Ενέργειας για οικιακή χρήση!
Ο Αποδέκτης Ελεύθερης Ενέργειας έμοιαζε κάπως με τους σημερινούς ηλιακούς συλλέκτες και συγκεκριμένα με τη συμβατική τεχνολογία των φωτοβολταϊκών. Η σημαντικότερη διαφορά του με τα συμβατικά ηλιακά συστήματα έγκειται σ’ ένα υπόστρωμα κρυστάλλινης σιλικόνης: μια από τις τελευταίες ίσως χρήσεις της άμορφης σιλικόνης, η οποία υπόσχεται πολλά στην πρόσληψη ενέργειας από τον ήλιο. Βέβαια, οι σημερινές ηλιακές κυψέλες κοστίζουν ακόμη ακριβά, ενώ η «ηλιακή πλάκα» του Τέσλα ήταν μια απλή μεταλλική πλάκα καλυμμένη με μια διάφανη επίστρωση ενός μονωτικού υλικού. Ας δούμε όμως τον τρόπο λειτουργίας αυτής της απλής «συσκευής» του Τέσλα.
Η «ηλιακή πλάκα» του Τέσλα τοποθετείται όσο γίνεται ψηλότερα –σαν να ήταν κεραία– και συνδέεται μ’ έναν πυκνωτή που βρίσκεται κοντά στο έδαφος. Η ηλιακή ενέργεια φορτίζει συνεχώς τον πυκνωτή. Κατόπιν η ενέργεια που συσσωρεύεται στον πυκνωτή μετατρέπεται πολύ εύκολα σε ηλεκτρισμό για οικιακή χρήση. Και το εκπληκτικό είναι ότι αυτή η «ηλιακή πλάκα», που όσο μεγαλύτερη επιφάνεια έχει τόσο περισσότερη ενέργεια συσσωρεύει, δε χρειάζεται απαραίτητα το φως του ήλιου, εφόσον μπορεί να παράγει ενέργεια και τη νύχτα! Δε χρειάζεται βέβαια να συμπληρώσουμε ότι κάτι τέτοιο θεωρείται το λιγότερο αδύνατο από τη συμβατική επιστήμη…
Ο Τέσλα πίστευε πως ήταν δυνατή η μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας με ασύρματο τρόπο κι έφτιαξε ολόκληρα σχέδια για ένα παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα. Το όραμα του ήταν ένα παγκόσμιο σύστημα, που ταυτόχρονα θα μετέδιδε ραδιοσήματα και θα μετέφερε με ασύρματο τρόπο ηλεκτρική ενέργεια! Το σχέδιο του ήταν τόσο προχωρημένο και ριζοσπαστικό για την εποχή του, που μόλις δημοσιοποιήθηκε οι πόρτες των επιχειρηματιών της Wall Street έκλεισαν γι’ αυτόν. Τα μονοπωλιακά συμφέροντα, ακόμη κι εκείνοι που επένδυσαν εκατομμύρια δολάρια στο σύστημα εναλλασσόμενου ρεύματος, αρνήθηκαν να τον χρηματοδοτήσουν.
Όταν ο μεγαλοτραπεζίτης Τζον Πίερποντ Μόργκαν, που αρχικά χρηματοδότησε με 150.000 δολάρια (λαμβάνοντας βεβαίως το 51% των κερδών από τις μελλοντικές πατέντες του Τέσλα πάνω στις ραδιοεπικοινωνίες) το σχέδιο του εφευρέτη στο Γουόρντεκλιφ του Λονγκ Άιλαντ, πληροφορήθηκε πως ο στόχος του Τέσλα ήταν η ασύρματη μεταφορά ενέργειας ρώτησε τον εφευρέτη: «Και ποιος θα πουλάει την ενέργεια στους αποδέκτες της;» «Κανείς», απάντησε με ειλικρίνεια ο Τέσλα, «ο καθένας θα μπορεί να τη λαμβάνει καρφώνοντας μια ράβδο στο έδαφος ή τοποθετώντας μια κεραία στη στέγη του σπιτιού του. Σκεφθείτε το: δεν θα υπάρχουν καλώδια, αερόπλοια θα πετούν χρησιμοποιώντας την εκπεμπόμενη ενέργεια…» «Αρκετά», τον διέκοψε ο μεγαλοτραπεζίτης. «Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Τέσλα. Θα σας στείλω την απάντηση μου». Η απάντηση, και τα χρήματα, δεν ήρθαν ποτέ. Μέχρι το τέλος της ζωής του ο Τέσλα περίμενε μιαν απάντηση…
 
Στις αρχές του 20ου αιώνα ο αισιόδοξος Τέσλα είχε προβλέψει:
«Στο κοντινό μέλλον θα δούμε πολλές χρήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα είμαστε σε θέση να διασκορπίζουμε την ομίχλη με την ηλεκτρική δύναμη και με ισχυρές και διαπεραστικές ακτίνες. Θα δημιουργήσουμε ασύρματες εγκαταστάσεις με σκοπό τη φωταγώγηση των ωκεανών. Σύντομα θα επιτευχθεί η μετάδοση εικόνων με τις συνηθισμένες τηλεγραφικές μεθόδους. Μια άλλη σημαντική καινοτομία θα είναι μια ηλεκτρική γραφομηχανή, που θα καταγράφει την ανθρώπινη φωνή. Θα έχουμε τα εξουδετερωτές καπνού, απορροφητές σκόνης, αποστειρωτές του νερού, του αέρα, των τροφίμων και των ρούχων. Θα είναι επίσης αδύνατον να μεταδοθούν τα μικρόβια ασθενειών και οι άνθρωποι θα μπορούν να θεραπεύονται από αυτές.
Αν χρησιμοποιήσουμε ορυκτά καύσιμα ύλες για να αντλήσουμε την ενέργειά μας τότε, ζώντας εις βάρος του κεφαλαίου μας, θα το εξαντλήσουμε γρήγορα. Αυτή η μέθοδος είναι βάρβαρη και επιπόλαια σπάταλη και θα πρέπει να σταματήσει για χάρη των ερχόμενων γενεών. Το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι η υδροδυναμική είναι ο πολυτιμότερος ενεργειακός πόρος μας. Σε αυτήν η ανθρωπότητα πρέπει να εναποθέσει τις ελπίδες της για το μέλλον.  Με την πλήρη ανάπτυξή της καθώς και μ’ ένα τέλειο σύστημα της ασύρματης μετάδοσης της ενέργειας σε οποιαδήποτε απόσταση, ο άνθρωπος θα είναι σε θέση να λύσει όλα τα προβλήματα της υλικής του ύπαρξης. Η απόσταση, που είναι το κύριο εμπόδιο στην ανθρώπινη πρόοδο, θα εκμηδενιστεί εντελώς όσον αφορά τη σκέψη, τη λέξη, και τη δράση. Η ανθρωπότητα θα ενωθεί, οι πόλεμοι θα γίνουν αδύνατοι, και η ειρήνη θα βασιλέψει ανώτατο επίπεδο».
Αν και τα περισσότερα απ’ όσα προέβλεψε πιο πάνω ο διορατικός Τέσλα πραγματοποιήθηκαν, δεν συνέβη το ίδιο με τη βασικότερη πρόβλεψη του: την Ελεύθερη Ενεργεία και την ασύρματη μεταφορά της σ’ οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Όχι επειδή δεν υπήρξαν τεχνολογικές εξελίξεις σ’ αυτό τον τομέα. Απλούστατα επειδή τα κατεστημένα συμφέροντα, που ελέγχουν την παραγωγή και διακίνηση της ενέργειας, δεν άφησαν να συμβεί κάτι τέτοιο.
Ο οραματιστής και αθεράπευτα ανθρωπιστής Τέσλα είχε κάνει το λάθος να δείξει στον μεγαλοκαρχαρία Μόργκαν, τον κατεξοχήν εκπρόσωπο των μονοπωλιακών συμφερόντων της εποχής του, τον κόσμο όπως θα μπορούσε να είναι: ελεύθερος από ενεργειακά μονοπώλια και με άφθονη και φθηνή ενέργεια για τον καθένα. Έναν κόσμο για τον οποίο η ανθρωπότητα ίσως να είναι έτοιμη τον 21ο αιώνα…
 
Στα Ίχνη του Τέσλα: Σύγχρονα Πειράματα Ασύρματης Μεταφοράς Ενέργειας
Ακόμη και σήμερα επικρατεί σύγχυση σχετικά με το αν ο Τέσλα βρισκότανε ή όχι στο δρόμο για την υλοποίηση της περίφημης ασύρματης μεταφοράς ενέργειας. Αυτή η σύγχυση όμως λειτουργεί ως ένα βαθμό θετικά για την προώθηση σχετικών ερευνών, τις οποίες πραγματοποιεί ένας μικρός αριθμός ερευνητών και ινστιτούτων, που υποστηρίζουν αυτή την ιδέα του Τέσλα.
Στις ΗΠΑ, με τις έρευνες πάνω στην ασύρματη μεταφορά ενέργειας ασχολούνται εδώ και δύο δεκαετίες ο Τζέιμς και ο Κένεθ Κόρουμ (James & Kenneth Corum). Η εργασία των αδελφών Κόρουμ προσφέρει νέα πολύτιμα δεδομένα σχετικά με την κατανόηση των λεπτομερειών του σχεδίου του Τέσλα. Οι νέες γνώσεις σχετικά με τη μεταφορά ενέργειας στην ιονόσφαιρα έχουν εφαρμοστεί στα πλαίσια του στρατιωτικού προγράμματος HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program), που έχει τη βάση του στην Αλάσκα. Ο Μπέρναρντ Ίστλουντ (Bernard Eastloud), πάνω στις ιδέες του οποίου βασίζεται το σχέδιο, αναφέρεται απευθείας στις ιδέες του Τέσλα. Ωστόσο για τους ερευνητές της ασύρματης μεταφοράς ενέργειας είναι πολύτιμα και τα  αποτελέσματα των ερευνών, που πραγματοποίησαν Ρώσοι επιστήμονες.
Σε μια πρόσφατη επιστολή του Ρώσου επιστήμονα Ν. Ν. Πορτνάγκιν, προς το Μουσείο Νίκολα Τέσλα του Βελιγραδίου, αναφέρεται: «Τα πειράματα του Τέσλα, που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιουλίου του 1899 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου του 1900, άνοιξαν δρόμο σε θεμελιώδεις νέες τεχνολογίες ανάπτυξης συστημάτων των υπόγειων συνδέσεων για τη μεταφορά μεγάλης ηλεκτρικής ισχύος υψηλής συχνότητας και όλα αυτά με φυσικές υπόγειες επικοινωνίες. Δυστυχώς η επιστήμη στις αρχές του 20ου αιώνα δεν είχε την δυνατότητα κατανόησης των πειραμάτων του Νίκολα Τέσλα πάνω στην υπόγεια μεταφορά ηλεκτρικών σημάτων και ισχύος. Μόλις τα τελευταία χρόνια μια προωθημένη θεωρία της αυτό-οργάνωσης των πολύπλοκων υπόγειων ηλεκτρικών δομών έκανε εφικτή την κατανόηση αυτών των πειραμάτων του Νίκολα Τέσλα… Εμείς εδώ και χρόνια παρακολουθούμε την υψηλή ηλεκτρική δραστηριότητα του εσωτερικού της γης. Αυτή η ηλεκτρική δραστηριότητα μας επέτρεψε να επαναλάβουμε τα μεγάλης ισχύος πειράματα του Νίκολα Τέσλα σε μια φθηνή και πιο χαμηλής ισχύος εκδοχή και να καταλήξουμε στο βασικό συμπέρασμα ότι υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης ενός υπόγειου συστήματος ηλεκτρικών συνδέσεων για τη μεταφορά υψηλής συχνότητας ηλεκτρικής ενέργειας».
Στο μέλλον θα αποδειχθεί η αλήθεια και θα απομακρυνθούν οι όποιες αμφιβολίες. Αυτό που όμως μπορούμε να πούμε σήμερα με σιγουριά είναι ότι η εργασία του Τέσλα πάνω στην ασύρματη μεταφορά ενέργειας, εκτός από τεχνολογική αξία, είχε ταυτόχρονα και πνευματική, κοινωνική και φιλοσοφική. Οι απόψεις του Τέσλα, τις οποίες δημοσίευσε στη μελέτη του για Το Πρόβλημα της Αυξανόμενης Ανθρώπινης Ενέργειας (1900), αν ειδωθούν υπό το φως της σύγχρονης στρατηγικής και προσπάθειας του ανεπτυγμένου τμήματος της ανθρωπότητας να εμποδίσει τις καταστροφικές διεργασίες που απειλούν το περιβάλλον του πλανήτη μας, αποκτούν ιδιαίτερα μεγάλη αξία. Οι ιδέες και οι συμβουλές του Τέσλα, που δημοσιεύτηκαν πριν από έναν αιώνα, ακόμη και σήμερα φαίνονται πολύ σοφές και μακρόπνοες.
Ένας από τους ανθρώπους, που ασχολήθηκαν με την ασύρματη μεταφορά ενέργειας, ήταν και ο Toby Grotz, ο οποίος μελέτησε επισταμένα το έργο και τις ιδέες του Τέσλα. Στη μελέτη του ο Grotz περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες για μια προκαταρκτική δοκιμή του συστήματος της ασύρματης μεταφοράς ενέργειας. Επίσης εξηγεί τον τρόπο μετάδοσης, εξίσου σε ολόκλήρο τον πλανήτη, ενός κύματος ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης, το οποίο αναπηδά στην αντίθετη πλευρά και επιστρέφει στην πηγή του, επαναλαμβάνοντας τον κύκλο πολλές φορές. Ο Toby Grotz συνεργάστηκε επίσης με τους αδερφούς Κόρουμ στο λεγόμενο «Project TESLA», το οποίο ήταν ένα σχέδιο πρακτικής εφαρμογής της ασύρματης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι σημειώσεις του Δρ Τζέιμς Corum, στο εισαγωγικό του άρθρο σχετικά με τον ELF (εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας) ταλαντωτή Τέσλα, αναφέρουν ότι το συντονισμένο κύκλωμα του ενισχυτικού μεταδότη σημάτων Τέσλα (Tesla Magnifying Transmitter), μπορεί να αξιοποιήσει ολόκληρη την γήινη ιονόσφαιρα!
 
Το δεύτερο άρθρο του Δρ Τζέιμς Corum αποτελεί πιθανότατα και το πληρέστερο άρθρο που έχει γραφτεί ποτέ πάνω στη συσκευή ενίσχυσης της αποστολής των κυμάτων Τέσλα. Το κείμενο αυτό εξηγεί με πολλές λεπτομέρειες την έννοια της ενίσχυσης των μεταδιδόμενων κυμάτων, με παραδείγματα και εξισώσεις. Ακόμη κι ένας απλός αναγνώστης, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στην ηλεκτρομηχανική, μπορεί να κατανοήσει αλλά και να απολαύσει το ενθουσιώδες ύφος με το οποίο ο Δρ Corum περιγράφει τις εργασίες και τις ιδέες του Τέσλα πάνω στον Ενισχυτικό Μεταδότη του.
Πριν από έναν αιώνα ο Τέσλα έγραφε: «Η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να μεταδοθεί οικονομικά χωρίς καλώδια σε οποιαδήποτε απόσταση στη Γη. Το έχω διαπιστώσει χωρίς αμφιβολία στις πολυάριθμες παρατηρήσεις, σε ποιοτικά και ποσοτικά πειράματα και μετρήσεις. Όλα αυτά έχουν καταδείξει ότι είναι δυνατόν να διανεμηθεί η ηλεκτρική ισχύς από κεντρικές εγκαταστάσεις σε απεριόριστες ποσότητες, με μια απώλεια κατά τη μετάδοση που δεν θα υπερβαίνει το 1%, ακόμη και στη μέγιστη απόσταση, τα δώδεκα χιλιάδες μίλια, που είναι και η διάμετρος του πλανήτη μας».
Ο Toby Grotz αναφέρει στο άρθρο του ότι, κατά τη δεκαετία του 1980, περίπου το 1/3 της παραγόμενης ηλεκτρικής ισχύος στις ΗΠΑ χάθηκε κατά τη μεταφορά της. Σήμερα, δύο δεκαετίες αργότερα, οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν διπλασιάσει την εξάρτησή τους από το εισαγόμενο  πετρέλαιο και έχουν επίσης αυξήσει την ανεπάρκεια του δικτύου μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Παρ’ όλα αυτά περίπου τα 2/3 της ηλεκτρικής ενέργειας χάνονται στις λεγόμενες «απώλειες μετατροπής». Αυτό είναι κάτι το απαράδεκτο. Για παράδειγμα, αντί οι ΗΠΑ να προσπαθούν να κατασκευάσουν δύο καινούργιες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ισχύος 300 MW) την εβδομάδα, προκειμένου να έχουν στη διάθεσή τους άλλα 6 τρισεκατομμύρια kWh μέχρι το 2020, θα έπρεπε απλά να βρουν ένα τρόπο για να εξοικονομήσουν τις 7 τρισεκατομμύρια kWh, που χάνονται κάθε χρόνο κατά τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται σήμερα στη χώρα. Μόνο με την ασύρματη μεταφορά ενέργειας θα μπορούσε να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη διανομή ηλεκτρικής ισχύος χωρίς σημαντικές απώλειες.
 
Ο Ασύρματος Ηλεκτρισμός Σήμερα
Τα πειράματα και τα οράματα του Τέσλα για την ασύρματη μεταφορά ενέργειας έχουν βρει, ευτυχώς, στην εποχή μας πολλούς συνεχιστές. Το Νοέμβριο του 2006 ο Αμερικανός Φυσικός Μάριν Σόλιατσιτς (Marin Soljacic), βοηθός καθηγητή στο MIT, και η ομάδα των συνεργατών του στο ΜΙΤ, υποστηρίζουν ότι η ασύρματη μεταφορά ενέργειας είναι κάτι το εφικτό και ότι σύντομα θα μπορούμε να φορτίσουμε το κινητό μας ή το φορητό υπολογιστή μας χωρίς να χρειαζόμαστε συνδέσεις καλωδίων. Ο καθηγητής Μάριν Σόλιατσιτς ισχυρίζεται πως έχει ανακαλύψει ένα νέο τρόπο μεταφοράς της ενέργειας, που θα επηρεάζει μόνο τις συσκευές που θα φορτίζονται και όχι το περιβάλλον τους. Προτείνει αντί για την παραδοσιακή ακτινοβολία, την χρήση μέρους του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, που δεν εκπέμπει ακτινοβολία. Ο Αμερικανός Φυσικός αναφέρει ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να ρυθμιστούν στη συχνότητα του πεδίου και να δράσουν ως «δεξαμενές της ενέργειας» που εκπέμπει η πηγή. Μ’ αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η διαρροή ενέργειας, εξασφαλίζοντας έναν αποτελεσματικό και ασφαλέστατο τρόπο ασύρματης μεταφοράς της  ενέργειας.
Η διάταξη που περιγράφει βασίζεται στο φαινόμενο του «συντονισμού», κατά το οποίο ένα αντικείμενο ταλαντώνεται όταν δεχθεί ενέργεια μιας συγκεκριμένης συχνότητας. Για παράδειγμα, συντονισμός παρατηρείται στα έγχορδα μουσικά όργανα: «Όταν παίζεις μία νότα σ’ ένα μουσικό όργανο, ένα άλλο όργανο με το ίδιο ακουστικό συντονισμό θα αναγνωρίσει τη νότα και θα αρχίσει να δονείται» εξηγεί ο καθηγητής Μάριν Σόλιατσιτς. Ο ίδιος λέει ότι «η ερευνητική ομάδα έχει υπολογίσει ότι μια συσκευή στο μέγεθος ενός φορητού υπολογιστή, θα μπορούσε να φορτιστεί σε απόσταση μερικών μέτρων από την πηγή. Τοποθετώντας μια πηγή λοιπόν σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας θα μπορούσατε να είστε ενεργειακά καλυμμένοι στο χώρο του σπιτιού σας».
Στο συγκεκριμένο σύστημα, αντί της χρησιμοποίησης των ακουστικών δονήσεων, οι επιστήμονες αξιοποιούν το συντονισμό της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Οι συνηθισμένες κεραίες που μεταδίδουν ραδιοκύματα δεν θα ήταν κατάλληλες για την αποδοτική μεταφορά της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας καθώς τη διαχέουν προς όλες τις κατευθύνσεις, αντί να την εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο.
Προκειμένου να υπερβούν αυτό το εμπόδιο, οι ερευνητές του MIT μελέτησαν μια ειδική κατηγορία αντικειμένων τα οποία είναι «μη-ακτινοβόλα» και διαθέτουν «μακρόβιο συντονισμό». Τα αντικείμενα αυτά μπορούν να εκπέμπουν πίδακες ενέργειας, μήκους τριών έως πέντε μέτρων οι οποίοι θα μπορούσαν να τροφοδοτούν ασύρματα ηλεκτρικές συσκευές. Για παράδειγμα, μια κεραία από χαλκό, κατάλληλα σχεδιασμένη ώστε να διαθέτει «μακρόβιο συντονισμό», θα μπορούσε να τροφοδοτεί με ενέργεια μια κοντινή συσκευή που διαθέτει επίσης μια κεραία που ταλαντώνεται στην ίδια συχνότητα. Στην ερευνητική ομάδα του ΜΙΤ συμμετέχουν και οι Έλληνες ερευνητές Αριστείδης Καράλης και Τζον Τζοανόπουλος.
Υπάρχουν βέβαια και ενστάσεις. Ο Δρ. Τζίοφ Άνστις (Geoff Anstis) του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, αναφερόμενος στην αβεβαιότητα που υπάρχει για τις επιπτώσεις στην υγεία μας λόγω της χρήσης των κινητών τηλεφώνων, λέει: «Θα δημιουργηθούν παρόμοια προβλήματα με αυτά που προέκυψαν από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Μονάχα μετά από δύο δεκαετίες ίσως καταφέρουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν συντρέχουν σημαντικοί λόγοι ανησυχίας».
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το σχέδιο της ασύρματης μεταφοράς ενέργειας του Τέσλα καθίσταται επιτακτική ανάγκη προκειμένου η ανθρωπότητα, από τη μια να αποφύγει την επερχόμενη ενεργειακή «δίψα» και από την άλλη να απελευθερωθεί από μονοπώλια και συμφέροντα, που στραγγαλίζουν τις προοπτικές της.
Διαβάστε περισσότερα » »

160.000 “έξυπνοι” μετρητές σε Λέσβο, Ξάνθη και Λευκάδα από τη ΔΕΗ

«Εξυπνους» μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος θα εγκαταστήσει πιλοτικά η ΔΕΗ σε 160.000 συνδέσεις στους νομούς Ξάνθης, Λέσβου και Λευκάδας, με στόχο ως το 2020 να καλύψει το σύνολο των 7,5 εκατομμυρίων καταναλωτών.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, προϋπολογισμού 50,5 εκατ. που έχει ήδη ετοιμάσει η ΔΕΗ, προβλέπεται η προμήθεια ενός κέντρου τηλεμέτρησης, που θα μπορεί να υποστηρίξει ως 200.000 τηλεμετρητές, με δυνατότητα επέκτασης στα 7,3 εκατ. μετρητές, και την προμήθεια 160.000 ηλεκτρονικών μετρητών χαμηλής τάσης και 40.000 οθόνες για την απεικόνιση των ενεργειακών δεδομένων.

Το σύστημα προσφέρει ευελιξία στην επιλογή τιμολογίων, ανάλογα με το καταναλωτικό προφίλ του πελάτη, δυνατότητες τηλεχειρισμών στο διαχειριστή του δικτύου, αλλαγής παρόχου, παρακολούθηση της κατανάλωσης μέσω οθόνης ή μέσω του διαδικτύου, προπληρωμή κατανάλωσης και πολλά άλλα.




ypodomes.com
lesvosnews.net
Διαβάστε περισσότερα » »

ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ:ΤΟ DNA ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΟ

Σκόπια.

Σύμφωνα με την ανάλυση των γενετικών πληροφοριών (DNA) που έκαναν επιστήμονες από τα Σκόπια, διαπιστώθηκε ότι το σύσταση των γονιδίων των σλαβικής καταγωγής πολιτών της FYROM,  βρίσκονται πολύ κοντά  στα γονίδια των Σέρβων και των Βουλγάρων.


Η έρευνα έγινε από το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής, της πόλης των Σκοπίων, και ήταν αποτέλεσμα εξαετούς έρευνας στον τομέα της ανάλυσης του DNA.
Σύμφωνα με τον Δρ Ζλάτκο Γιακόφσκι, η μελέτη έχει μεγάλη επιστημονική σημασία και δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική.

Ο Σκοπιανός καθηγητής επεσήμανε ότι από το γενικότερο DNA των Βαλκανίων, έθνος το οποίο βρίσκεται μακριά' από τα γονίδια των υπόλοιπων εθνών είναι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου.

Διαβάστε περισσότερα » »

Πειράματα 150 ανθρωπίνων υβριδίων με ζώα !! Ανθρωποειδή!

Επιστήμονες έχουν δημιουργήσει περισσότερα των 150 ανθρώπινων υβριδίων με ζώα σε Βρετανικά εργαστήρια.

Ο λόγος δημιουργίας αυτών ήταν....
η επιθυμία ερευνητών να αναζητήσουν πιθανές θεραπείες σε μία ευρεία γκάμα διαφόρων παθήσεων.
Η αποκάλυψη έγινε μόλις μια μέρα μετά την προειδοποίηση μια επιστημονικής επιτροπής για πιθανό εφιαλτικό σενάριο, παρόμοιο με αυτό της ταινίας ο «Πλανήτης των πιθήκων», στην οποία πειράματα δημιουργίας υβριδίων ανθρώπου με ζώο προχωράει σε υπερβολικό βαθμό.

Συγκεκριμένα, η είδηση κάνει λόγο για 155 έμβρυα τα οποία περιέχουν στο γονιδίωμά τους γενετικό υλικό τόσο από ανθρώπους όσο και από ζώα και πως οι όλες εργασίες έχουν ξεκινήσει από το 2008, με το σχετικό ψήφισμα για την Γονιμοποίηση Ανθρώπινων Εμβρύων.

Aυτό είχε ως αποτέλεσμα την νομιμοποίηση της δημιουργίας διαφόρων υβριδίων, συμπεριλαμβανομένου ενός αυγού το οποίο είχε γονιμοποιηθεί από ανθρώπινο σπέρμα.

Τα υβρίδια αυτά, δηλαδή μεταξύ ανθρώπου και ζώου, τα κατατάσσουμε σε δύο κατηγορίες στα cybrids, που ανθρώπινο γενετικό υλικό εισάγεται μέσα σε ένα κύτταρο ζώου και στις χίμαιρες, στα οποία ανθρώπινα κύτταρα αναμιγνύονται με έμβρυα ζώων.

Από τη μεριά τους, οι επιστήμονες , υποστηρίζουν πως μέσω αυτών των τεχνικών θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε σύντομα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα τα οποία στην συνέχεια θα χρησιμοποιούνται σε μια σειρά μέχρι τώρα ανίατων ασθενειών, ενώ τα έμβρυα θανατώνονται μετά το πέρας 14 ημερών κάτι που υπαγορεύει η ίδια η νομοθεσία.

Συγκεκριμένα σε τρία εργαστήρια στην Βρετανία, των πανεπιστημίων King College, Newcastle και Warwick, είχαν χορηγηθεί άδειες για να διεξάγουν τέτοια είδους πειράματα μετά την εφαρμογή του σχετικού ψηφίσματος.

Αν και τώρα έχουν σταματήσει τα πειράματα, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, οι επιστήμονες φαίνονται να θεωρούν πως δεν είναι το τέλος για αυτά και πως στο μέλλον θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα.

Ο αριθμός των εμβρύων αποκαλύφθηκε ύστερα από ερώτηση που έθεσε στην βουλή ο Λόρδος Alton. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι όταν οι επιστήμονες ρωτήθηκαν ποια θα ήταν τα οφέλη, εκείνοι απάντησαν έμμεσα πως αν τους αφήσουν να προχωρήσουν θα καταφέρουν να αναπτύξουν θεραπείες για κάθε ασθένεια γνωστή στον άνθρωπο.

Στη συνέχεια ανέφερε στοιχεία ότι σε 80 από τις θεραπείες που παρουσιάστηκαν, χρησιμοποιήθηκαν ενήλικα βλαστικά κύτταρα, και όχι εμβρυικά.

Mια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων, νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα, προειδοποίησε για την επικινδυνότητα αυτών των πειραμάτων και μάλιστα απαίτησε να δημιουργηθούν νόμοι για για αποφευχθούν φαινόμενα κατά τα οποία να προσδίδονται ανθρώπινα «χαρακτηριστικά» σε ζώα, όπως γίνεται με την εισαγωγή ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλο πρωτευόντων θηλαστικών.

Τέλος πρέπει να αναφερθεί πως υβρίδια ανθρώπου με ζώα κατασκευάζονται και σε άλλες χώρες και μάλιστα δεν υπάρχει κανένας νομοθετικός κανονισμός και περιορισμός.

strange-files.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα » »

Για όσους το ξεχάσανε ας το κάνουν τώρα.

      

Το  μήνυμα  αυτό  για  όσους  ξεχάσανε  να στείλουν  το  sms  μήνυμα στο 19059 την λέξη ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ή ORIZONTES. Στην προσπάθειά  του Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  και  όλων  μας  του να κρατήσει ανοιχτό το Κέντρο Φροντίδας Παιδιού ΑμεΑ Μηνύματα μπορείτε να στέλνετε από 23/04/2012 έως 29/04/2012 με  χρέωση 1 ευρώ /κλήση.
Διαβάστε περισσότερα » »

Εικόνα διάλυσης στο Ενεργειακό Κέντρο – Παύση πληρωμών η ΔΕΗ, παύση εργασιών οι εργολάβοι

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα το ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς εταιρίες και εργολάβοι κήρυξαν «παύση εργασιών», αντιδρώντας στην «παύση πληρωμών» που κήρυξε η ΔΕΗ.


Με δεδομένο το πρόβλημα «ρευστότητας» που αντιμετωπίζει, η ΔΕΗ άφησε απλήρωτους τους εργολάβους, οι οποίοι να σημειωθεί εκτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών. Όλες οι μεγάλες εταιρίες και οι εργολάβοι που υλοποιούν μεγάλες εργολαβίες στα ορυχεία και στους σταθμούς, έδεσαν χειρόφρενο στα χωματουργικά και σε όλα τα μηχανήματα, διαμαρτυρόμενοι για τα οφειλόμενα τριών μηνών για έργο που έχει εκτελεστεί. Αυτό βεβαίως δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, καθώς οι μεγάλες εταιρείες άφησαν απλήρωτους τους μικρούς υπεργολάβους και αυτοί τους εργαζόμενους. Το πρόβλημα προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, καθώς οι εργαζόμενοι σε εργολάβους είναι περισσότεροι από τους μόνιμους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Όλοι αυτοί ή είναι απλήρωτοι και χάνουν τα μεροκάματα, αφού οι εταιρίες που τους απασχολούν, δηλώνουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα λειτουργίας.
Η «παύση εργασιών» από τις μεγάλες εταιρίες και κατά συνέπεια από όλους τους εργολάβους άρχισε την περασμένη Τετάρτη 25 Απριλίου. Είχε προηγηθεί μία άκαρπη συνάντηση των εργοληπτών με την διευθύντρια του ΛΚΔΜ Όλγα Κουρίδου, η οποία δήλωσε αναρμόδια για την επίλυση του θέματος. Δεδομένου ότι «τα λεφτά είναι πολλά» και το πρόβλημα σχετίζεται με την «έλλειψη ρευστότητας» που παρουσιάζει η ΔΕΗ, η διευθύντρια του λιγνιτικού κέντρου, παρέπεμψε τους εργολήπτες στην κεντρική διοίκηση της ΔΕΗ. Η συνάντηση με υψηλά ιστάμενους της επιχείρησης πρόκειται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, όμως η επίλυση είναι δύσκολη, λόγω της άσχημης οικονομικής συγκυρίας. Να σημειωθεί ότι οι εταιρίες είναι απλήρωτες για εργασίες που υλοποίησαν από τον Ιανουάριο και εντεύθεν. Ειδικότερα, για τις εργολαβίες του Ιανουαρίου έπρεπε να πληρωθούν στις 24/3 και για τις εργολαβίες του Φεβρουαρίου στις 24/4, αλλά δεν πληρώθηκαν. «Αυτό έχει σα συνέπεια να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, να αδυνατούμε να λειτουργήσουμε. Δε έχουμε να βάλουμε πετρέλαια στα αυτοκίνητα, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους υπεργολάβους και τους εργαζόμενους», δήλωσε στον «Π» ο Λάκης Κωστούβας, υπεύθυνος έργου της «ΑΚΜΗΣ», μιας εκ των μεγαλύτερων εταιριών.
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και των εργολάβων αγωνιούν μέχρι που μπορεί να πάει αυτή η κατάσταση, καθώς γνωρίζουν ότι ο μεγαλύτερος όγκος δραστηριοτήτων, υλοποιείται από εργολάβους. Ειδικά στον τομέα των χωματουργικών, σχεδόν εξολοκλήρου η μετακίνηση μαζών γίνεται από εργολάβους. Φοβούνται λοιπόν ότι «πολύ σύντομα η κατάσταση θα είναι εκτός ελέγχου και θα παραλύσει το σύστημα». Ο γραμματέας του σωματείου χειριστών, Άκης Καραγιάννης, κάνει λόγο για «συντεχνίες και σκοπιμότητες, οι οποίες επιδιώκουν την απαξίωση της ΔΕΗ, την περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής και την εξαθλίωση των εργαζομένων. Ασκείται μία πίεση, ώστε να χαμηλώσουν κι’ άλλο οι μισθοί και τα μεροκάματα πείνας των εργαζομένων, αλλά και να οδηγηθούν αδιαμαρτύρητα οι εργαζόμενοι στην ανεργία».
Από την πλευρά του ο οργανωτικός γραμματέας του «Σπάρτακου», Φάνης Καραμπίκας, εκτιμά ότι «πολύ σύντομα θα υπάρξει ζήτημα επάρκειας λιγνίτη στις αυλές των σταθμών, επομένως πρόβλημα τροφοδοσίας των μονάδων.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ – ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Προσωρινή λύση στο παρά… ένα για το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ενέργειας

Πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο, ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη – κάτι το οποίο δείχνει και την κρισιμότητα της κατάστασης – πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιστρέφεται στη ΔΕΗ το ποσό των 200 εκατ. ευρώ που κατέβαλε στο Δημόσιο τον Mάρτιο για το Eιδικό Tέλος Aκίνητης Περιουσίας (ETHΔE) ενώ παράλληλα της επιτρέπει  να παρακρατήσει τα 50 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει τον Aπρίλιο.


Πρόκειται για μία σημαντική «ανάσα», έστω και της τελευταίας στιγμής, για την επιχείριση αλλά και για την αγορά ηλεκτρισμού εν γένει η οποία βρίσκεται στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης.
Παρόλαυτά, όπως επεσήμαναν σε συνέντευξη τύπου φορείς των ΑΠΕ, μέρος αυτών των χρημάτων θα πρέπει να κατευθυνθεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρόλο που η παρακράτηση των 200 εκατ. του Mαρτίου μέχρι τον Iούνιο είχε διευθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Bουλή παραμονές του Πάσχα, αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι η ΔEH δεν είχε ενημερωθεί για την κατάθεση της τροπολογίας που συνέπεσε με την ημερομηνία υποχρεωτικής εκ του νόμου καταβολής της δόσης του ETHΔE. Ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ κατέβαλε το συγκεκριμένο ποσό παρά το δικαίωμα που της έδινε η εν λόγω ρύθμιση να το παρακρατήσει.


kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Ξινό Νερό (Φλώρινας): Κλίμα συγκίνησης στην εκδήλωση τιμής για τους πεσόντες Αυστραλούς Αγωνιστές

 Με τις καλύτερες εντυπώσεις αναχώρησε από τη περιοχή, η ομάδα των Αυστραλών Βουλευτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Ιωάννη Πανταζόπουλο.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση τιμής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο Ξυνό Νερό του Δήμου Αμυνταίου, για τους πεσόντες Αυστραλούς Νεοζηλανδούς και Άγγλους στρατιώτες που κατά τη διάρκεια του 1ου και 2ου Παγκόσμιου Πολέμου αγωνίστηκαν υπερασπιζόμενοι τα δίκαια των Ελλήνων. Κατά την εδώ παραμονή τους επισκέφθηκαν τοποθεσίες όπου δόθηκαν σημαντικές μάχες για την απελευθέρωση της Πατρίδας μας, ενώ στο επίκεντρο συζητήσεων που είχε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Κιοσσές με τους Βουλευτές του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου βρέθηκαν οι προτάσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή για αδελφοποίηση της Περιφέρειας με την πολιτεία της Βικτώρια, καθώς και τρόποι συνεργασίας στους τομείς εμπορίου, τουρισμού, πολιτισμού και επιχειρηματικότητας.
Οι Αυστραλιανοί Βουλευτές αφού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους εμφανίστηκαν σύμφωνοι στις προτάσεις του Περιφερειάρχη Γιώργου Δακή ενώ δεσμεύτηκαν σύντομα να απαντήσουν πως θα υλοποιηθούν. Παράλληλα προσκάλεσαν να επισκεφθούν την μακρινή Αυστραλία τόσο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής Αθανάσιος Κοσματόπουλος. Τέλος από την πλευρά του ο Υπουργός Βετεράνων της Αυστραλίας Jim Clamen αναφερόμενος στην εκδήλωση και στην υποδοχή που τους επιφύλαξαν σημείωσε χαρακτηριστικά: ‘Ήταν εμπνευσμένη και ξεχωριστή. Μας συγκινήσατε’.





Διαβάστε περισσότερα » »

Αόρατος Πόλεμος: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΥΠΟΤΑΓΗ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΩ ΚΑΙ ΜΗΝ ΒΙΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΤΕ...

Ώρα 03:30 το πρωί. Ο φρουρός κοίταξε στον ουρανό τα αστέρια. H Μεγάλη Άρκτος στην θέση της. Χαμογέλασε. Ένα απαλό αεράκι σηκώθηκε, σαν κάτι να τον χάιδεψε. Μια σχεδόν ανεπαίσθητη αίσθηση στο δεξί του αυτί. Τριάντα δευτερόλεπτα πέρασαν. Άρχισε να αισθάνεται παράξενα. Υγρό τρέχει από το αυτί του. Κάτι δεν είναι καλά. Ο οργανισμός προσπαθεί μάταια να ανταπεξέλθει στην ύπουλη επίθεση. Το πρώτο που ένιωσε, ένας ο πόνος στον δεξί ώμο, και λίγο αργότερα η παράλυση. Το όπλο πέφτει από τα χέρια του. Πανικός. Προσπαθεί να φωνάξει, να ζητήσει βοήθεια. Οι φωνητικές χορδές μία-μία αποσυνδέονται σαν αυτές μιας κιθάρας. Τα γόνατα λυγίζουν, ένοιωσε για μια στιγμή τα κόκαλά του να καταρρέουν, ο σκελετός εξαφανίζοταν από μέσα του, σαν κάτι να του τρώει τα σωθικά. Ο εσωτερικός εχθρός του χρησιμοποίησε το ίδιο το ανθρώπινο υλικό για αναπαραγωγή, για καύση, διέλυσε τον οργανισμό του. Χιλιάδες χιλιάδων νανομηχανές, εκκατομύρια νανοπριόνια, σταθερά έκοψαν τις ίνες, τα νεύρα παρέλυσαν, κατέστρεψαν τον οργανισμό. Χρησιμοποιώτας την ροή του αίματος οι νανομηχανές ήδη έφτασαν και κατέστρεψαν την αορτή. Άλλες ακολούθησαν την σπονδυλική στήλη, άλλες επεξεργάστηκαν τον εγκέφαλο, οι κρίνοι υποδοχείς δεν θα μύριζαν πλέον τίποτα. Γύρισε τα μάτια στον ουρανό. Το τελευταίο που είδε ήταν η Μεγάλη Άρκτος να σβήνει σαν κεράκι - πρόλαβε μια νοερή προσευχή: Κύριε Ιησού ελέησον με. Το μόνο που πρόδιδε ότι κάποιος άνθρωπος ήταν εκεί μερικά λεπτά νωρίτερα ήταν κομματάκια από το ύφασμα της φθαρμένης του στολής. Οι νανομηχανές είχαν ήδη χορτάσει από το μέταλλο του όπλου του. Οι πρώτες ειδικές μονάδες του εχθρού, ντυμένες με ειδικές στολές νανομηχανών δίνοντάς τους ιδιότητες stealth, και αυτοθεραπευτικές συνάμα, αισθάνθηκαν σαν το σπίτι τους, καταλαμβάνοντας το έδαφος του εθχρού.

Ώρα 03:30 το πρωί. Τα ραντάρ σημάνουν συναγερμό, τα αεριωθούμενα απογειώνονται γρήγορα για να αναχαιτίσουν τον εχθρό. Οι πιλότοι κάνουν χρήση των μετακαυστήρων. Τα κλασικά σχήματα διαμαντιού υπερηχητικής φωτιάς ακολουθούν τα αεροσκάφη. Με υψηλή ταχύτητα περνούν μέσα από τα σύννεφα για να σκαρφαλώσουν ψηλά - ο κλασσικός ελιγμός του παρέχει τη δυνατότητα να στρίψουν προς τα κάτω και σαν γεράκια να ψάξουν για τα εχθρικά θηράματα. Εκείνο που δεν γνωρίζουν είναι ότι η καταστροφή με προκατειλημμένο τέλος είχε ήδη αρχίσει. Τα σύννεφα... τα σύννεφα περιέχουν νανομηχανές. Εκατομύρια εκατομυρίων σμήνη ροκανίζουν την άτρακτο. Άλλα σμήνη εργάζονται με την ίδια διακρίνεται μια οπή. Τα προειδοποιητικά λαμπάκια εκπέμπουν τρελά. Φωτιά στον κινητήρα. Η αριστερή πτέρυγα αποκολλήθηκε πλήρως. Ένα εφιαλτικό όνειρο. Τσιμπίματα στα γόνατα, τα χέρια παραλύουν. Το αεροσκάφος ήδη βρίσκεται σε κάθετη πορεία προς την θάλασσα, ενώ ταυτοχρόνως χάνει κομμάτια της μάζας του. Ο γενναίος πιλότος σηκώνει τα μάτια του στον ουρανό. Η Μεγάλη Άρκτος στην θέση της. Πρόλαβε μια νοερή προσευχή. Θεέ μου, τι ήταν αυτό;

Ώρα 04:30 το πρωί. Ο στόλος έχει αποπλεύσει. Ετοιμοπόλεμος. Τα ραντάρ σαρώνουν ολόκληρο το τόξο για τον αόρατο εχθρό. Από το πουθενά ξεσπά η καταιγίδα. Δισεκατομμύρια παράξενα έντομα τα οποία διαλύονται και ξαναενώνονται, και πάλι διαλύονται και πάλι ξαναενώνονται! Ουδείς μπορεί να πιστέψει το κακό που έχει επέλθει. Τα ραντάρ λιώνουν, χωρίς να φαίνεται η φλόγα της φωτιάς, εξαφανίζονται μέσα σε ένα βουητό. Μέταλλα και άνθρωποι, μια μάζα να καταβροχθίζεται από έναν εχθρό για τον οποίο στα επιτελεία δεν γνωρίζουν τίποτε. Η μόνη ελπίδα είναι τα υποβρύχια. Αλλά και κεί κάτι δεν πάει καλά. Χιλιάδες χιλιάδων μέδουσες, φονικές βδέλες πάνω στο κύτος του σκάφους. Λεπτά αργότερα, το κέλυφος έχει ανοίξει και το υποβρύχιο συνθλίβεται σαν κούφιο αυγό υπό την πίεση του νερού, παίρνοντας μαζί του το μυστικό. Τα τηλέφωνα συνεχίζουν να χτυπούν στα επιτελεία. Η εικόνα που σχηματίζεται στην οθόνη, μαύρη βροχή, σαν λάσπη. Όλοι οι στρατιωτικοί μηχανισμοί και τα τανκς εξαφανίζονται. Μόνο κομμάτια από το σκληρό εμπλουτισμένο ουράνιο μένουν πίσω.

Ώρα 05:30 το πρωί. Οι τηλεπικοινωνίες άχρηστες. Ρεύμα δεν υπάρχει. Όλος ο πολιτισμός, οι σύγχρονες υποδομές, ανενεργές, λόγω του κύματος των ηλεκρομαγνητικών παλμών1 απο τις βόμβες που ακολούθησαν. Μια κραυγή απελπισίας ανεβαίνει στον ουρανό.

Ώρα 06:30 το πρωί. Ο Πρόεδρος κοιτά το ρολόι του. Δίπλα του διακρίνεται ξαφνικά ένα περίεργο σχήμα. Ανοιγοκλείνει τα μάτια του. Δεν πιστεύει αυτό που βλέπει: σχηματισμοί από ασημί κορδέλλες ενώνονται, εξαφανίζονται, ξαναεμφανίζονται. Σαν εναέρια φίδια πετούν γύρω του, παίζοντας μαζί του. Μια μακρινή εικόνα στο μυαλό του, ασημί ταινίες ή φίδια που κολυμπούν στο διάστημα... κάποιος του είχε αναφέρει. Ανοιγοκλείνει τα μάτια του, κάτι ένιωσε. Το βλέμμα του στρέφεται στο μισάνοιχτο παράθυρο. Τα πρώτα αεροσκάφη αντιβαρύτητας κάνουν αισθητή την παρουσίασή τους πάνω από κυνερνητικό μέγαρο και το κτίριο του κοινοβουλίου. Υποσυνείδητα μυνήματα ήδη έχουν βομβαρδίσει ολονύκτια τους κατοίκους της πόλης, για μια καινούργια και καλύτερη εποχή.

Ώρα 07:30 το πρωί. Η άνευ όρων συνθηκολόγηση υπεγράφη... υποδουλώνοντας τους πολίτες και παραδίδοντας γη και ύδωρ στον κατακτητή. Τέσσερις ώρες μετά την πρώτη επίθεση, χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα. Το φως του ηλίου για άλλη μια φορά κάνει τα αστέρια να μην φαίνονται. Η Μεγάλη Άρκτος στη θέση της. Ο Αυγερινός ελάχιστα ορατός. ¨Δέδυκε μὲν ἀ σελάννα καὶ Πληίαδες· μέσσαι δὲ νύκτες, πάρα δʹ ἔρχετʹ ὤρα· ἔγω δὲ μόνα κατεύδω¨,..., μόνος κατεύδω, χαμογέλασε ο μοναχός, σήμα ελήφθην, ο αόρατος πόλεμος γίνεται ορατός. 


Το σενάριο φαντάζει απίστευτο. Ο αναγνώστης δικαίως αισθάνεται αμήχανος. Η εικόνα ενός αόρατου πολέμου ενός 'αόρατου' αθόρυβου εχθρού, χωρίς βόμβες και ραδιενεργά κατάλοιπα, τρομάζει. Για ορισμένους, οι τεχνολογίες αυτές είναι απίστευτες. Αλλά μια επίσκεψη σε μια απο τις εταιρίες ή τα πανεπιστήμια που εξοπλίζονται με σύγχρονα ηλεκτρονικά μικροσκόπια, είναι να τους πείσει για το αντίθετο. Σε μια εποχή που η μικροβιολογία έφθασε στο σημειο οι κρεατομάζες να αυτο-αναπτύσσονται και να αυτο-αναπαράγονται, ώστε σύντομα να μην χρειάζονται 'αγελάδες' και σε μια εποχή όπου η κλωνοποίηση αποτελεί γεγονός, εκείνο που προέχει είναι η αφύπνιση για την υπάρχουσα και υπό ανάπτυξη τεχνολογία. Άλλωστε, το φίλτρο του σώματος ξεγελάει και επιτρέπει μόνο την αναγνώριση αντικειμένων και συστημάτων τα οποία ο άνθρωπινος οργανισμός έχει την δυνατότητα να καταγράψει μέσω των αισθήσεων: όραση, ακοή, οσμή, γεύση και αφή. Και στην πλειονότητα των ανθρώπων μία ή παραπάνω αισθήσεις, δεν λειτουργούν εκατό τοις εκατό!


Φωτο 1. Αμοιβάδα Proteus, Εμφύτευση Σπέρματος σε Ανθρώπινο Ωάριο

Ας εξετάσουμε με μια μικρή ματιά δείγματα νανοτεχνολογίας, βιολογικής και μηχανολογικής όπως εμφανίζονται στην ανοιχτή λογοτεχνία. Τα μικρότερα αντικείμενα που ένα υγιές γυμνό ανθρώπινο μάτι μπορεί να διακρίνει είναι 0.1mm μήκους, δηλαδή μια αμοιβάδα Proteus ή ένα ανθρώπινο γεννητικό ωάριο (Βλέπε Φωτο1). Με ενα οπτικό μικροσκόπιο, μπορούν να καταγραφούν κυτταρικές δομές μεγέθους περίπου 500 nm, όπως ο πυρήνας, τα μιτοχόνδρια και οι χλωροπλάστες. Τα πιο ισχυρά μικροσκόπια φωτός μπορεί να επιλύσουν δομές από βακτηρίδια, αλλά όχι τους ιούς, για τους οποίους χρειάζεται το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Για παράδειγμα το DNA αποτελείται από δύο ελικοειδείς αλυσίδες κάθε μια τυλιγμένη γύρω από τον ίδιο άξονα, και με κλίση 34 angstroms η 3,4 νανόμετρα (nm) και σε ακτίνα 10 angstroms η 1,0 νανόμετρο (nm). Ένα νανόμετρο (nanometer=nm) είναι ίσο με ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου. Η διάμετρος ή πάχος της ανθρώπινης τρίχας κυμαίνεται μεταξύ 50.000 nm και 100.000 nm! Στην Φωτο 2 δεικνύεται αποσυνδεδεμένο DNA και μικρογραφία σάρωσης ηλεκτρονίων της επιφανείας ενος τσιπ πυριτίου, η δυνατότητα φωτογράφηση δίνεται μόνο με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.


Φωτο 2. DNA Αποσυνδεδεμένο Σάρωσης ηλεκτρονίων μικρογραφία επιφάνειας τσιπ πυριτίου

Χρησιμοποιώντας τεχνικές που απορρέουν από την ηλεκτρονική τεχνολογία, το ανθρώπινο γένος έχει την δυνατότητα να παράγει σχεδιασμούς και προϊόντα τα οποία λίγα χρόνια νωρίτερα φαίνονταν εξωπραγματικά. Για παράδειγμα νανοίνες, νανοδομές, μεταλλικές και σε υγή κατάσταση, ανοίγουν τον τρόπο μιας νέας κατανόησης της φυσικής (Φωτο3). Η φυσική αυτή δεν ακολουθεί την κλασική φυσική του Νεύτονα, αλλά απαιτεί την κατανόηση φαινομένων που ίσως στην μακριά αρχαιότητα γνώριζαν πολύ καλά και σήμερα η ανθρωπότητα ανακαλύπτει ξανά, και προσπαθεί να εξηγήσει μέσω της Κβαντικής Φυσικής (Quantum Mechanics).


Φωτο 3. Bi3Ni ναννο-ιστοί, Ναννοδομές, Ήλιον Υπερευστό

Όπως δεικνύεται στην Φωτο 3, Bi3Ni παράλληλοι νανο-ιστοί, έχουν σιδηρομαγνητικές και υπεραγώγιμες ιδιότητες σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το μέγεθος της ατομικής δομής του πλέγματος είναι μόνον λίγα νανομέτρα, σε μπλε χρώμα φαίνεται ο ιστός κατασκευασμένος από Βισμούθιο και εσωτερικά περιέχει άτομα από Νικέλιο σε χρώμα πράσινο. Σε νανοκλίμακα οι φυσικές και χημικές ιδιότητες των υλικών εξαρτώνται άμεσα από το μέγεθος και το σχήμα δομής κατασκευής. Ο απώτερος στόχος είναι να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν ορθολογικά υλικά με προγραμματιζόμενες δομές και προβλέψιμες ιδιότητες, ούτως ώστε με αυτόν τον τρόπο και την μαζική τους παραγωγή, να επιφέρουν την επιθυμητή λειτουργικότητα από την νανοκατασκευή στον μικρόκοσμο και στον κόσμο μας. Όπως δεικνύεται, κατευθυνόμενη σύνθεση νανοκρυστάλλων μέσω τεχνικής πεπτιδίου. Η τεχνολογία υπερρευστών υλικών επίσης προωθείται αλματωδώς, και όπως δεικνύεται, το υγρό Ηλιο μπορεί να διαπεράσει το τοίχος ενός υάλινου δοχείου περνώντας μέσα από ρωγμές μεγέθους μορίου, να ανέβει και πάνω από τις πλευρές του δοχείου, και να παραμένει ακίνητο όταν ο περιέκτης του περιστρέφεται! Ακόμη και στην δομή του RNA είναι εύκολο να διακριθεί ο μηχανισμός ρύθμισης ενός μοριακού κινητήρος! (Βλεπε Φωτο 4 –Β) Επιπλέον, μια RNA απλή διαμεμβρανική αντλία έχει κατασκευαστεί συναρμολογούμενη από P4 εξαμερές!


Φωτο 4. Μοριακός Κινητήτρας RNA και Διαμεμβρανική Αντλία

Τα παραδείγματα αυτά παρέχουν μια μικρή γεύση από τις δυνατότητες που κατέχει η ανθρωπότητα στην νανοτεχνολογία. Στην Φωτο 5 βλέπουμε τον κλασσικό σχεδιασμό ενός δορυφόρου ο οποίος δύναται να παραχθεί με την νανοτεχνολογία2.



Φωτο 5. Νανοδορυφόρος από Σιλικόνη

Μια ενδιαφέρουσα δομή της τεχνολογίας νανομηχανών είναι εκείνη της 'ασθένειας' των Morgellons. Η περίπτωση έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις ένεκα του ότι το ερευνητικό και ιατρικό κατεστημένο αρνείται να εξετάσει ή να παραδεχθεί ότι η 'ασθένεια' είναι μια απόροια μιας μαζικής δοκιμής νανομηχανών και άλλων ουσιών σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι παράδοσης, από προσωπική εξατομικευμένη μέθοδο παράδοσης, κατά την οποία ένα διαφανές πλαστικό με δυνατότητα αυτοδιαλύεσεως με ειδική κόλλα πάνω, στην οποία έχουν κολλημένες τις νανομηχανές. Κάτι τέτοιο, εύκολα αφίεται στην εισαγωγή αέρος του αυτοκινήτου, ή στο σύστημα κλιματισμού, ούτως ώστε ο αέρας μεταφέρει τις νανομηχανές στο θύμα, οι οποίες εισέρχονται μέσω των αυτιών ή απλώς ανοίγουν μικροσκοπικές διόδους στο δέρμα και εισχωρούν στον οργανισμό, σχηματίζοντας 'συρματάκια' ή 'παράσιτα'. Οι νανομηχανές αυτές χρησιμοποιούν την ηλεκτροχημική ιδιότητα του σώματος για παραγωγή ενέργειας και αναπαραγωγή. Μια μαζική μέθοδος παράδοσης πιστεύεται ότι είναι μέσω των χημικών μονοπατιών (chemical trails) τα οποία αφήνουν στην ατμόσφαιρα ειδικά αεροσκάφη. Σχήματα 'chem trails' στην ατμόσφαιρα καθώς και νανομηχανές 'Morgellons' δεικνύονται στην Φωτο 5.


Φωτο 6. 'Chem Trails' & 'Morgellons' Ναννομηχανές

Ίσως ειναι εκπληκτικό το γεγονός οτι νανοτεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη σε πολλές βιομηχανίες συμπεριλαμβανομένων της αεροναυπηγικής και αστροναυτικής, ιατρικής, καθώς και της γεωργική βιομηχανία (σχετικές συνδέσεις στη βιβλιογραφία). Αρκετές νανοτεχνολογίες έχουν πλέον αφήσει πίσω την κατάσταση της έρευνας και μελέτης και έχουν εισέλθει σε μαζική παραγωγή, αποκομίζοντας τρισεκατομμύρια δολάρια των επιχειρήσεων οι οποίες πρωτοπορούν σε αυτόν τον τομέα. Η χρήση νανοτεχνολογιών στην καθημερινότητα αναμένεται να έχει κατακόρυφη ανάπτυξη. Εκτιμάται ότι μέχρι το έτος 2020 πάνω από 163 εκατομύρια κιλά νανοσύνθετων πλαστικών και νανοσωλήνωνν αποτιμώμενα πάνω από ένα δισσεκατομύριο δολλάρια, θα παραχθούν για τις ανάγκες της αεροναυπηγικής και αστροναυτικής. Όπως δεικνύεται στην Φωτο 7, οι νανοτεχνολογίες προσφέρουν την δυνατότητα για μείωση βάρους έως και 68% με συνδυασμένη μείωση κατανάλωση καυσίμων, αύξηση χρήσιμου ωφέλιμου φορτίου, αύξηση ασφάλειας μέσω αύξηση της ελαστικότητας και δυσκαμψίας από κλασικα gigaPascal σε terraPascal καθώς επίσης και ιδιότητες stealth.


Φωτο 7. Polymer Nannocomposites Structures, Weight reduction, Carbon Nannotube

Είναι ενδεικτικό ότι ο τοίχος του νανοσωλήνα από το στοιχείο του Άνθρακα αποτελείται από κρυσταλλική δομή σχήματος εξαγώνου. Επιπλέον, για να αυξηθεί η μνήμη των 'ηλεκτρονικών' συστημάτων έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση των βιολογικών μορίων τα οποία σε συνδυασμό με αυτοδίδακτο 'ασαφούς λογικής' ('fuzzy logic') προτίθενται να παρομοιάζουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά με νευρωνικά δίκτυα (neural networks, βλέπε Φωτο 8).


Φωτο 8 Bacteriorhodopsin (bR), Fuzzy Logic Application on Wing, Neural Network

Οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας είναι σχεδόν αμέτρητες. Από εφαρμογές σε ανθρώπινους παράγοντες, σε συστήματα σμηνών κ.ο.κ.


Φωτο 9. REBR Reentry Probe, Gold/Nannoparticle Protein Complex Aggregate Detection

Στην Φωτο 9, Ενα REBR (Reentry Breakup Recorder) Pico Reentry Probe (Prep) από την The Aerospace Corporation σε συνεργασία με την NASA είναι εφικτό να ανήκει σε σμήνος ή να εκτελεί αποστολές μόνο του. Ένεκα του μεγέθους, τα προβλήματα τα οποία συνήθως συνδέονται με συστήματα εισόδου στην ατμόσφαιρα όπως υπερβολικής θέρμανσης ένεκα τριβής δεν ισχύουν. Παρόμοια συστήματα επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ξεγελάσουν τον αντίπαλο εκπέμποντας ακτινοβολίες παρόμοιες με πυρηνικές κεφαλές. Οι ναννοτεχνολογίες επιτρέπουν την χρήση μετάλλων όπως χρυσού, στο οποίο έχοντας ξεγελαστεί, προσκολλούνται τα αντισώματα για έγκαιρη ανίχνευση και καταστροφή διαφόρων ασθενειών. Επίσης προτίθενται συστήματα από ναννομηχανές να καθαρίζουν συνεχώς υάλινες επιφάνειες (τζάμια) τρεφόμενες από την 'βρώμα' μέχρι συστήματα από νανομηχανές για φακούς επαφής τρεφόμενες από τις πρωτεϊνες του ματιού. Η Φωτο 12, είναι ενδεικτική για το μέλλον της νανοτεχνολογίας στον τομέα της αεροναυπηγηκής και αστροναυτικής. Όπως με όλες τις τεχνολογίες οι οποίες αναπτύχθηκαν από αεροναυπηγικά ή αστροναυτικά προγράμματα, έτσι και αυτές οι τεχνολογίες θα βρουν παράλληλα και θα μεταναστεύσουν στην καθημερινή ζωή.


Φωτο10. Περίληψη Νανοτεχνολογιών στον Τομέα Αστροναυτικής

Πρέπει η ανθρωπότητα να πάρει άμεσες αποφάσεις για την νανοτεχνολοία ούτως ώστε να προστατέψει τον εαυτό της; Ο Bill Joy, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του τομέα Τεχνολογίας στην εταιρία Sun Microsystems, εξέφρασε τους φόβους του για την τεχνολογία. Νανομηχανές, νανοσυσκευές, νανο-οργανισμοί μπορεί να βγουν εκτός ελέγχου ένεκα του τεραστίου αριθμού και της δυνατότητας να αναπαραγάγουν τον εαυτό τους. Νανομηχανές, νανο-οργανισμοί μπορεί να χρησιμποιηθούν για την κατασκευή νέων τρομακτικών οπλικών συστημάτων τα οποία σε αντίθεση με την τεχνολογία των θερμοπυρινικών βομβών η οποία είναι κατά κάποιον τρόπο 'ελεγχόμενη' , τα νέα συστήματα είναι αδύνατον να ταξινομηθούν, να παρακολουθηθούν επακριβώς, και να καταστραφούν πλήρως. Η αλματώδης πρόοδος στην τεχνολογία πληροφοριών με την τεχνική νοημοσύνη, βασιζόμενη σε αυτοδιδασκαλία και ασαφή λογισμικό, όπως το ανθρώπινο, ίσως επιτρέψει ρομπότ στο εγγύς μέλλον να στραφούν εναντίον της ανθρωπότητος με αποτέλεσμα την καταστροφή της. Μήπως λοιπόν υπάρχει ένα όριο στο οποίο η ανθρωπότης πρέπει να σταματήσει μέχρι να μάθει να συμπεριφέρεται ως ανθρωπότητα στον συνανθρωπό της, για να υπάρχει ένα πραγματικό μοντέλο σωστής ζωής, το οποίο τα ρομπότ θα πρέπει να μάθουν να ακολουθήσουν; Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Το μέλλον είναι ήδη εδώ. Το τι θα νοιώσει η ανθρωπότητα είναι άμεση συνέπεια αυτού που ζούμε. Η απόφαση είναι δική μας: Εφιάλτης ή Παράδεισος.


*Adapted & Translated from Nannotechnology The Future is Already Here by C. Yiannas Internal Memorandum R&D Tech Development Path, Proton Aerospace Corporation, April 10, 2012

References:
http://learn.genetics.utah.edu/content/begin/cells/scale/
http://www.fidelitysystems.com/Unlinked_DNA.html
http://www.sciencephoto.com/media/347834/enlarge
http://nanotechnologytoday.blogspot.com/2011_04_01_archive.html
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=superfluid-can-climb-walls
http://www.astbury.leeds.ac.uk/people/staffpage.php?StaffID=RT
http://www.green-alternative.com/tag/morgellons-disease
http://www.care2.com/news/member/185341883/800893
http://www.nanoforum.org/dateien/temp/Nanotechnology%20in%20Aerospace.pdf?19042007135603
http://www.freepatentsonline.com/6565039.html
http://www.teleamerica.net/reference/Software/IntroToFuzzySystemsNuralNetsGeneticAlgorithms.pdf
http://www.nerd-lab.com/

Micro- and Nanotechnology for Space Systems H. Helvajian and E. Y. Robinson, editors, The Associated Press 1997, The Aerospace Corporation
Chris Yiannas
Proton Aerospace Corporation- Jupiter, Fl USA
http://www.fox2magazine.net/

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΑΡΚΗ ΓΝΩΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΟΛΩΝ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΜΑΧΗΤΟΥ. ΑΥΤΟ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ... ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ.
 
Διαβάστε περισσότερα » »