Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Πανικός στις ΗΠΑ – Φόβοι ότι 10.000 άνθρωποι “κόλλησαν” θανατηφόρο ιό!

ΤΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΌ ΚΈΝΤΡΟ ΕΛΈΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΌΛΗΨΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΏΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΞΈΔΩΣΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΊΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΌΜΕΝΟ 10.000 ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΈΛΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΉ ΜΕ ΈΝΑ ΘΑΝΑΤΗΦΌΡΟ ΙΌ...
ΈΠΕΙΤΑ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΜΟΝΉ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΌ ΠΆΡΚΟ ΓΙΟΣΈΜΙΤΙ ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΌΡΝΙΑΣ ΚΑΤΆ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΎ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΎ...

Εχουν εντοπισθεί τουλάχιστον έξι κρούσματα του πνευμονικού συνδρόμου HPS που προκαλείται από στελέχη του ιού Hanta και προκαλεί οξύ πνευμονικό οίδημα...

Ο ιός βρίσκεται στα εκκρίματα ενός είδους ποντικού και μεταδίδεται με την εισπνοή. Δύο από τους προσβληθέντες έχουν ήδη πεθάνει. Oλοι είχαν διαμείνει στο "Curry Village" του Εθνικού Πάρκου Γιοσέμιτι.

Η υπηρεσία Εθνικών Πάρκων προσπάθησε να έλθει σε επαφή με τους 2.900 επισκέπτες που είχαν κάνει κρατήσεις για παραμονή στο κάμπινγκ του "Curry Village" ανάμεσα στις 10 Ιουνίου και τις 24 Αυγούστου. Η υπηρεσία υπολογίζει ότι συνολικά 10.000 άτομα διέμειναν στο διάστημα αυτό στο κάμπινγκ, τα 2.900 άτομα που έκαναν τις κρατήσεις μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους και τους φίλους που τούς συνόδευαν.

"Οι σκηνές απολυμάνθηκαν στις 24 Αυγούστου και το κάμπινγκ επαναλειτουργεί. Αλλά τα άτομα που διέμειναν κατά το διάστημα μεταξύ της 10ης Ιουνίου και της 24ης Αυγούστου διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν το σύνδρομο που έχει στάδιο επώασης έξι εβδομάδων", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Το σύνδρομο HPS είναι αρκετά σπάνιο, αλλά πολύ επικίνδυνο: το ποσοστό θνησιμότητας είναι πάνω από 30%. Εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα αρχικά, όπως πυρετό, κεφαλαλγίες, προβλήματα του πεπτικού, βήχα...αλλά σύντομα μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο.

Δεν υπάρχει θεραπεία, κατά συνέπεια η έγκαιρη νοσηλεία είναι απαραίτητη για την αύξηση της πιθανότητας επιβίωσης των ασθενών.

Η ασθένεια εντοπίσθηκε στις ΗΠΑ το 1993. Έκτοτε έχουν διαγνωσθεί περί τα εξήντα κρούσματα στην Καλιφόρνια και 587 συνολικά στις ΗΠΑ. Περισσότεροι από το εν τρίτον των ασθενών κατέληξαν.

proinimatia.blogspot
Διαβάστε περισσότερα » »

Μια απλή συγνώμη για τα χιλιάδες παραμορφωμένα παιδάκια!

Ο σοφός λαός μας λέει ότι με την εφεύρεση της λέξης “συγνώμη” χάθηκε το φιλότιμο. Κάπως έτσι πρέπει να νιώθουν χιλιάδες άνθρωποι που γεννήθηκαν παραμορφωμένοι σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας ενός φαρμάκου που έπαιρναν οι μητέρες τους ακούγοντας τη συγνώμη της γερμανικής εταιρείας που κατασκεύαζε το φάρμακο ... 50 χρόνια μετά.

Η γερμανική εταιρία κατασκεύαζε ένα φάρμακο για την πρωινή ναυτία των εγκύων το οποίο περιείχε την ουσία θαλιδομίδη.

Η ουσία προκάλεσε παραμορφώσεις σε χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν στις δεκαετίες του '50 και του '60
Δεκαετίες μετά η εταιρία ... θυμήθηκε να ζητήσει συγγνώμη

Ο γενικός διευθυντής της Grunenthal, ο Harald Stock, δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες ότι η εταιρεία «εκφράζει την ειλικρινή της λύπη» για τη σιωπή της απέναντι στα θύματα της θαλιδομίδης.
«Σας ζητούμε συγγνώμη που επί 50 χρόνια δεν βρήκαμε έναν τρόπο να έλθουμε σε επαφή μαζί σας σαν άνθρωπος προς άνθρωπο. Σάς ζητούμε να θεωρήσετε τη σιωπή μας ως ένδειξη του σοκ που μάς προκάλεσε η μοίρα σας».

Οταν η θαλιδομίδη αποσύρθηκε από την αγορά, το 1961, περί τα 10.000 μωρά είχαν γεννηθεί σε ολόκληρον τον κόσμο με ατροφικά μέλη ή χωρίς μέλη, τυφλά, κωφά, με καρδιακά ή εγκεφαλικά προβλήματα.

Αντιδρώντας στην ομιλία, η Φρέντι Αστμπερι, πρόεδρος της Thalidomide UK δήλωσε: «Τούς χρειάστηκε πολύς καιρός για να ζητήσουν συγγνώμη. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, θύματα της θαλιδομίδης, που δίνουν αγώνα για να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας στη Βρετανία και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αρα, χαιρετίζουμε την έκφραση συγγνώμης, αλλά πόσο μακριά θέλουν να φθάσουν; Δεν είναι καλό να ζητούν συγγνώμη εάν δεν ανοίξουν συζήτηση για αποζημίωση».



newsit
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο κυβερνήτης περιοχής Βαρδαρίου το 12ο αιώνα

Θεοτόκε Βοήθει Κωνσταντίνω Σεβαστώ τω Δουκί


Αυτά γράφει το μετάλλιο του Σεβαστού Δούκα των Σκοπίων του Κυβερνήτου του θέματος Βαρδαρίου το 1105.

Με την ευκαιρία των μεσαιωνικών χειρογράφων που οι Σλάβοι των Σκοπίων προσπάθησαν … ανεπιτυχώς να τα παρουσιάσουν ως ‘μακεδονικά’ στην έκθεση των Βρυξελλών , φίλος της ιστοσελίδας μας προτρέπει να πείσουμε τους Σλάβους  γείτονές μας,  αφού τόσο πολύ κόπτονται για τους μακεδονικούς μεσαιωνικούς αιώνες, ας  παρουσιάσουν και αυτό το μακεδονικό μνημείο που έχουν κάπου αναρτημένο στο Μουσείο των Σκοπίων, - Музеј на Град Скопје, από την εποχή που στο προσκήνιο δεν βρισκόταν ο …μεγάλος πατριώτης Νίκολα Γκρούεφσκι για να το …περιποιηθεί καταλλήλως.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Σκόπια: Τελική «κατάρρευση» του χαρακτηρισμού των χειρογράφων ως ‘μακεδονικά’

Σε κατάρρευση περιήλθε, τελικά, ο επιθετικός προσδιορισμός των μεσαιωνικών χειρογράφων ως ‘μακεδονικά’, γράφει χαρακτηριστικά η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων Ούτρινσκι.

Η αντίδραση των Βουλγάρων που υποστήριξαν ότι τα χειρόγραφα αυτά ανήκουν στον βουλγαρικό πολιτισμό και είναι γραμμένα στην πρωτοσλαβική-βουλγαρική γλώσσα, ώθησε τους επιστήμονες να ερευνήσουν  την υπόθεση.

Αμέσως διαπιστώθηκε ότι οι Βούλγαροι ακαδημαϊκοί είχαν δίκαιο και το Βασικό Μουσείο των Βρυξελλών, άλλαξε τον τίτλο της έκθεσης, όπως εμφαίνεται και από την αναγγελία της έκθεσης στην σχετική ιστοσελίδα των Βρυξελλών.
Έτσι, τα λεγόμενα «μακεδονικά» μεσαιωνικά χειρόγραφα, έγιναν απλά ‘χειρόγραφα’ που γράφηκαν στην γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας στην παλαιοβουλγαρική γλώσσα.
Στο μεταξύ αντιδράσεις παρουσιάστηκαν από Σλάβους μακεδονιστές που ισχυρίζονται ότι ονομάζονται «μακεδονικά» τα χειρόγραφα αυτά εδώ και μισό αιώνα, άσχετα σε ποια γλώσσα είναι γραμμένα…
echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Κυψέλη καυσίμου υψηλής απόδοσης με νανοσωματίδια χρυσού και χαλκού

Ερευνητές του Ινστιτούτου Βιομηχανικής και Νανοτεχνολογίας της Σιγκαπούρης ανάπτυξαν μια αποδοτικότερη κυψέλη καυσίμου, μακρύτερης διάρκειας από τις συμβατικές χρησιμοποιώντας μια ένωση νανοσωματιδίων χρυσού, χαλκού και λευκόχρυσου (πλατίνας).

Ανακάλυψαν ότι η αντικατάσταση του εσώτατου μέρους του καταλύτη της κυψέλης καυσίμου με ένα κράμα χρυσού και χαλκού παράλληλα με τη διατήρηση του εξωτερικού στρώματος λευκόχρυσου, αυξάνει τη δραστηριότητα του αμαλγάματος κατά πέντε φορές.

Το αμάλγαμα χρυσού-χαλκού δημιουργεί μια θλιπτική τάση στην επιφάνεια των ατόμων λευκόχρυσου, γεγονός που καθιστά το υλικό πιο ενεργό και αυξάνει την απόδοση της κυψέλης.

Τα νανοσωματίδια λευκόχρυσου είναι ο κοινός καταλύτης που χρησιμοποιείται στις κυψέλες καυσίμου που κυκλοφορούν στο εμπόριο, καθώς η πλατίνα είναι το μοναδικό μέταλλο που ανταπεξέρχεται στις συνθήκες οξύτητας που επικρατούν στο εσωτερικό αυτών των συστημάτων.

Πρόβλημα ωστόσο θέτει το υψηλό κόστος του λευκόχρυσου και η χαμηλή του σταθερότητα. Η νέα σύνθεση νανοσωματιδίων βοηθά στην υπερπήδηση των προβλημάτων καθώς είναι φθηνότερη και από την άλλη πλευρά παρέχει μεγαλύτερη σταθερότητα. 
Συγκεκριμένα, μπορεί να παράξει πάνω από 0,571 Αμπέρ ηλεκτρικού ρεύματος ανά μιλιγκράμ λευκόχρυσου έναντι 0,109 Αμπέρ στους συμβατικούς καταλύτες λευκόχρυσου.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας καταλύτης επιδεικνύει την ικανότητα βελτίωσης και σταθεροποίησης της αντίδρασης της κυψέλης καυσίμου συνδυάζοντας την σημαντική μείωση στην απαιτούμενη ποσότητα λευκόχρυσου.

Οι κυψέλες καυσίμου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγές ενέργειας σε ηλεκτρονικές συσκευές, οχήματα, πολεμικά αεροσκάφη και εξοπλισμό.

—Τι είναι η κυψέλη καυσίμου

Η κυψέλη καυσίμου είναι μια ηλεκτροχημική συσκευή που μετατρέπει τη χημική ενέργεια του υδρογόνου σε ηλεκτρισμό χωρίς τη μεσολάβηση της καύσης.

Στη βασική της μορφή, λειτουργεί ως εξής: υδρογόνο και οξυγόνο αντιδρούν με την παρουσία ηλεκτρολύτη και παράγουν νερό, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται ένα ηλεκτροχημικό δυναμικό που προκαλεί ροή ηλεκτρικού ρεύματος στο εξωτερικό κύκλωμα (φορτίο).

Καθώς η αντίδραση είναι εξώθερμη, παράγεται θερμότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωφέλιμα.

Το Ινστιτούτο έχει στόχο την ανάπτυξη πράσινων ενεργειακών τεχνολογιών υψηλότερης απόδοσης και περιβαλλοντικής προστασίας.
econews.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Τα δέντρα αποκαλύπτουν κλιματικές συνθήκες και φυσικά φαινόμενα του παρελθόντος

Πολύτιμες πληροφορίες για συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, εκρήξεις ηφαιστείων και δασικές πυρκαγιές κρύβουν οι δακτύλιοι των κορμών των δέντρων.
Κάθε χρόνο, μεταξύ της άνοιξης και του φθινοπώρου η διχοτόμηση των κυττάρων του καμβίου κάτω από το φλοιό των δένδρων, δημιουργεί ένα νέο δακτύλιο.
 
Κανένας δακτύλιος δεν είναι όμοιος με τον προηγούμενο με αποτέλεσμα να λαμβάνονται πολύτιμες πληροφορίες από τους ερευνητές. Τα δέντρα αναπτύσσονται ταχύτερα υπό συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας σε σύγκριση με χαμηλές θερμοκρασίες και ξηρασία. Έτσι, οι δακτύλιοι είναι μικρότερης διαμέτρου κατά τις ψυχρές περιόδους.
 
Ο ειδικός σε θέματα δενδροχρονολογίας Γιαν Έσπερ, από το Πανεπιστήμιο του Μάινζ της Γερμανίας, διεξάγει έρευνες στη Φινλανδία προκειμένου να συμπληρώσει το κλιματικό παζλ των τελευταίων 2000 ετών μέσα από τους κορμούς των δέντρων.
 
Η δενδροχρονολόγηση αποτελεί μέθοδο που χρησιμοποιεί κυρίως η αρχαιομετρία με στόχο την εξαγωγή συμπερασματάτων, και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια, που αφορούν πέρα από την ιστορία και θετικές επιστήμες όπως την κλιματολογία.
 
“Υπάρχουν πολλές αβαθείς λίμνες στη Φινλανδία. Αν ένα νεκρό δέντρο πέσει σε μια λίμνη συντηρείται σε άριστη κατάσταση για χιλιάδες χρόνια” δήλωσε στη Deutsche Welle o Έσπερ.
 
Το δείγμα λαμβάνεται με ένα χειροκίνητο, σωληνωτό τρυπάνι που διαπερνά εγκάρσια τον κομμένο κορμό. Στη συνέχεια το δείγμα τοποθετείται σε ένα ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα που υπολογίζει τα έτη ζωής του δέντρου και το πάχος των δακτυλίων.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι θερμοκρασίας κινούνταν πτωτικά (0,3 βαθμούς Κελσίου ανά χιλιετία) τα 2000 τελευταία χρόνια έως το έτος 1900 όταν και η Βιομηχανική Επανάσταση άρχισε να “απογειώνεται”.
 
Τα δέντρα έδωσαν πληροφορίες ακόμα και για εκρήξεις ηφαιστείων καθώς τέτοια φυσικά φαινόμενα προκαλούν μείωση θερμοκρασίας κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου.
 
Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές, όπως και κατά το Μεσαίωνα, προτού καταγραφεί μια ψυχρή περίοδος, επονομαζόμενη και μικρή εποχή των παγετώνων.
 
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η εν λόγω ερευνητική μέθοδος αφορά σε περιόδους όπου δεν υπήρχαν ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
 
Έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί χρήσιμη για τη διερεύνηση των κλιματικών αλλαγών που έλαβαν χώρα στον πλανήτη χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου.
 
econews
Διαβάστε περισσότερα » »

Τα θετικά της Εγνατίας

Σε νέα εποχή μπαίνει η λειτουργία του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου της χώρας (Εγνατία Οδός), μήκους 670 χλμ που ενώνει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους του Έβρου και έχει αλλάξει τον χάρτη των μετακινήσεων και της οικονομικής ζωής τουλάχιστον δέκα νομών.
Η παραχώρηση του δρόμου για τα επόμενα 40 χρόνια σε ιδιώτη επενδυτή κρίνεται αναγκαία, σύμφωνα με τις μελέτες.
Έκθεση στελεχών της διαχειρίστριας εταιρείας δείχνει ότι οι μετακινήσεις μεταξύ διαπεριφερειακών πόλεων με τη λειτουργία του συνόλου του αυτοκινητόδρομου αυξήθηκαν έως 250%, ενώ μειώθηκε κατά 33% το κόστος διαδρομής από τη μία άκρη του άξονα στην άλλη. 
Σε επίπεδο νομών ιδιαίτερα θετικές μεταβολές στην τουριστική κίνηση εμφανίζουν ο νομός Τρικάλων και ο νομός Γρεβενών, που η διέλευση της Εγνατίας οδού άλλαξε ριζικά τις συνθήκες προσβασιμότητάς τους.

Επίσης μεγάλη αύξηση εμπορικότητας εμφάνισαν, τη δεκαετία 1999-2009, οι περιοχές πέριξ 17 κόμβων του δρόμου, καθώς καταγράφηκαν 908 νέες επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν 5.430 νέες θέσεις.
kosmoslarissa.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Με συμψηφισμούς οφειλών, ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ

Ολοκληρώθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την διοίκηση της ΔΕΗ, με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας της εταιρείας.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ που μετείχε στη συνάντηση, στην εταιρεία οφείλονται 200 εκατ. ευρώ από φορείς του ευρύτερου δημοσίου (κυρίως ΟΤΑ), ενώ ακόμα 400 – 500 εκατ. ευρώ χρωστούν οι ιδιώτες.

Προτάθηκε ο συμψηφισμός οφειλών με άλλες παροχές του δημοσίου προς ιδιώτες, ενώ επισημάνθηκε ότι και η ΔΕΗ με τη σειρά της χρωστά σε προμηθευτές. Στέλεχος του υπουργείου διευκρίνισε πως αφορά κυρίως στον ΦΠΑ. 
Πάντως, τα δάνεια της εταιρείας ύψους 525 εκατ. ευρώ, έχουν λάβει παράταση μειώνοντας τις πιέσεις από το συγκεκριμένο πεδίο.

Το στέλεχος της ΔΕΗ ερωτηθείς για πιθανή αύξηση των τιμολογίων δεν απάντησε αλλά ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μπορεί αντί για αύξηση των τιμολογίων να υπάρξει μείωση των φόρων. Με τη σειρά του, σχολιάζοντας το θέμα, στέλεχος του υπουργείου διευκρίνισε ότι το πρόβλημα είναι πως η ΔΕΗ εισπράττει με ΦΠΑ 13% και αποδίδει με ΦΠ 23%.

Αναφορικά με το θέμα της ΔΕΠΑ είπε ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για το δικαίωμα προαίρεσης.
capital.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Συνέντευξη του συνταγματολόγου – δικηγόρου δρος Απόστολου Παπακωνσταντίνου για τα αυθαίρετα

 Τι προβλέπει όμως ο νέος νόμος για το ζήτημα αυτό, ποιες είναι οι εξαιρέσεις και τι κινδύνους κρύβει; Σε όλα αυτά απαντά ο συνταγματολόγος – δικηγόρος δρ Απόστολος Παπακωνσταντίνου, εταίρος της γνωστής δικηγορικής εταιρείας «Απ. Παπακωνσταντίνου – Γ. Κατρούγκαλος – Ν. Χλέπας και Συνεργάτες», ο οποίος διαθέτει μακρά και πλούσια εμπειρία στα ζητήματα αυτά. Ωστόσο, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην “ΠΥΞΙΔΑnews”ο κ. Παπακωνσταντίνου, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ρύθμισης, δηλαδή με την καταβολή του «ενιαίου ειδικού προστίμου», αναστέλλεται για τριάντα (30) χρόνια η επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων. Αν δεν ρυθμισθούν οι εν λόγω κατασκευές εφαρμόζονται οι ισχύουσες περί αυθαιρέτων διατάξεις για την κατεδάφιση και την επιβολή προστίμων. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, είναι σκόπιμο οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν τη σχετική αίτηση και να ζητήσουν την ένταξη των αυθαιρέτων τους στην εν λόγω διαδικασία για τη ρύθμισή τους. Σε περίπτωση που το αίτημά τους δεν γίνει δεκτό για τους προαναφερόμενους λόγους, μπορεί να προσφύγουν δικαστικά κατά της αρνήσεως αυτής της Διοικήσεως.
- Τι προβλέπεται για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων κ. Παπακωνσταντίνου;
Η λεγόμενη «ρύθμιση» των αυθαιρέτων προβλέπεται στον νόμο 4014/2011. Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια να τεθεί ένα τέλος στη μεγάλη εκκρεμότητα με τα χιλιάδες αυθαίρετα, ενώ παράλληλα επιδιώκεται, αυτή είναι η πραγματικότητα, η άμεση κατά το δυνατόν είσπραξη χρηματικών ποσών στο πλαίσιο του Μνημονίου. Τα προβλήματα που συνοδεύουν το εγχείρημα αυτό δεν είναι λίγα. Ο νόμος καταλείπει πολλά ερμηνευτικά ζητήματα και εύλογες αμφιβολίες. Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα εγώ προσωπικά και οι συνεργάτες της Δικηγορικής Εταιρείας μου δεχόμαστε από ιδιοκτήτες, αλλά και από πολιτικούς μηχανικούς, ερωτήματα που αφορούν τη δυνατότητα αλλά και τη σκοπιμότητα ρύθμισης των αυθαιρέτων κατασκευών, σύμφωνα με τις διατάξεις του προαναφερόμενου νόμου. Σημειώνω κατ’ αρχήν ότι με τον νόμο αυτό προβλέπεται, όπως σας ανέφερα, η «ρύθμιση» των υπαρχόντων αυθαιρέτων κατασκευών και ορίζονται οι διαδικασίες για τη συντέλεσή της. Ειδικότερα, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ρύθμισης, δηλαδή με την καταβολή του «ενιαίου ειδικού προστίμου», αναστέλλεται για τριάντα (30) χρόνια η επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων. Αν δεν ρυθμισθούν οι εν λόγω κατασκευές εφαρμόζονται οι ισχύουσες περί αυθαιρέτων διατάξεις για την κατεδάφιση και την επιβολή προστίμων. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης σε ποσοστό 30% επί της αξίας του αυθαιρέτου, καθώς και πρόστιμο διατήρησης σε ποσοστό 5% επί της αξίας του. Το τελευταίο επιβάλλεται για κάθε έτος διατήρησης του κτιρίου από την εγκατάστασή του και έως την κατεδάφισή του. Τέλος, προβλέπεται η κατεδάφισή του από την Ειδική Υπηρεσία κατεδαφίσεων, ενώ παραλλήλως δεν είναι δυνατή η μεταβίβασή του.
- Θα έχει πιστεύεται νομικά προβλήματα η εφαρμογή του νόμου;
Οι νέες αυτές διατάξεις για τη «ρύθμιση» των αυθαιρέτων ενδέχεται στο μέλλον να κριθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικές λόγω αντίθεσής τους στους ορισμούς του άρθρου 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη η έως σήμερα νομολογία του Δικαστηρίου, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί, κατά την άποψή μου, να αποκλειστεί.
- Ποια ακίνητα εξαιρούνται από τη ρύθμιση κ. Παπακωνσταντίνου;
Από τις διατάξεις για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων εξαιρούνται ρητά τα ακίνητα που βρίσκονται σε δασική ή αναδασωτέα έκταση, σε αιγιαλό, σε αρχαιολογικό χώρο, σε ιστορικό τόπο, σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε ρέματα, σε παράκτια ζώνη, καθώς και σε προστατευόμενη περιοχή του άρθρου 19 του ν. 1650/1986, εφόσον απαγορευόταν η δόμηση κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής. Επίσης, δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση οι αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται σε ακίνητα για τα οποία απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις για τις χρήσεις γης η κατασκευή τους. Αντίθετα περιλαμβάνονται οι εκτάσεις στις οποίες δεν απαγορευόταν η κατασκευή των συγκεκριμένων κτισμάτων κατά την περίοδο της κατασκευής τους.
- Θεωρείται ότι θα υπάρξουν προβλήματα κατά την εφαρμογή του νόμου;
Όπως γνωρίζετε, σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας δεν υπάρχει ακόμη δασολόγιο, αφού δεν έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες. Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις τα ρέματα δεν έχουν οριοθετηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Ωστόσο, είναι σύνηθες το Δημόσιο να θεωρεί, συνήθως αβάσιμα, ότι εκτεταμένες εκτάσεις είναι δασικές και, συνακόλουθα, ότι ανήκουν στην κυριότητά του. Ακόμη, σε πολλές περιπτώσεις το Δημόσιο επικαλείται την ύπαρξη αμφιβόλου νομικού πλαισίου «ειδικής προστασίας» για ορισμένες εκτάσεις, ιδίως για λόγους που ανάγονται στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι ως εκ τούτου πιθανόν οι οικείες Πολεοδομικές Υπηρεσίες να θεωρήσουν ότι οι αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται σε τέτοιου είδους ακίνητα δεν υπάγονται στις ανωτέρω διατάξεις για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων.
Τι συνιστάται να κάνουν οι ιδιοκτήτες σε αυτές τις περιπτώσεις;
Ενόψει του αμφίβολου νομικού καθεστώς που ισχύει σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται, κατά την άποψή μας, σκόπιμο οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν τη σχετική αίτηση και να ζητήσουν την ένταξη των αυθαιρέτων τους στην εν λόγω διαδικασία για τη ρύθμισή τους. Σε περίπτωση που το αίτημά τους δεν γίνει δεκτό για τους προαναφερόμενους λόγους, μπορεί να προσφύγουν δικαστικά κατά της αρνήσεως αυτής της Διοικήσεως.
- Μεγάλο θέμα έχει ανακύψει κ. Παπακωνσταντίνου μετά το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα για την προστασία του Υμηττού, το οποίο εντάσσει, όπως γνωρίζετε, εκτεταμένες περιοχές, ιδίως στο Κορωπί, την Παιανία, τη Βάρη, τη Γλυφάδα, την Αγία Παρασκευή και την Ηλιούπολη σε «Ζώνες Προστασίας». Οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων αυτών μπορεί να ζητήσουν τη ρύθμιση των αυθαιρέτων τους που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές;
Το θέμα που θίγεται είναι πολύ σημαντικό. Είναι πιθανόν οι οικείες Πολεοδομικές Υπηρεσίες να θεωρήσουν ότι οι αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται σε ακίνητα τα οποία έχουν περιληφθεί εντός των «Ζωνών προστασίας του Υμηττού» δεν υπάγονται στις ανωτέρω διατάξεις για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων. Σας υπενθυμίζω ότι η Δικηγορική Εταιρεία μας έχει ασκήσει και συνεχίζει να καταθέτει (έως το τέλος του Οκτωβρίου) αιτήσεις ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας εκ μέρους εκατοντάδων ιδιοκτητών, αλλά και εκ μέρους των Δήμων και των συλλόγων, κατά του προεδρικού διατάγματος του περασμένου Ιουνίου, με το οποίο καθορίζονται εκ νέου οι Ζώνες προστασίας του Υμηττού. Επίσης, έχει ξεκινήσει την κατάθεση αγωγών αποζημιώσεως εκ μέρους των ιδιοκτητών ενώπιον του αρμοδίου Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Ενόψει της εκκρεμοδικίας που υπάρχει και θέτει εν αμφιβόλω τους δραστικούς περιορισμούς που περιέχει το π.δ. για την προστασία του Υμηττού, κρίνεται, κατά την άποψή μας, σκόπιμη η υποβολή της σχετικής δηλώσεως για την υπαγωγή στις διαδικασίες ρύθμισης των αυθαιρέτων εκ μέρους των ιδιοκτητών ακινήτων που βρίσκονται εντός των Ζωνών προστασίας του Υμηττού και έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στις περιπτώσεις αυτές, στην αίτηση και στην προβλεπόμενη υπεύθυνη δήλωση που αποστέλλεται στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων πρέπει να αναφέρεται από κάθε ιδιοκτήτη που έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ύπαρξη αυτής της δικαστικής εκκρεμοδικίας. Είναι σαφές ότι σε περίπτωση απόρριψης από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία του αιτήματος για ρύθμιση αυθαιρέτου είναι δυνατή και στην περίπτωση αυτή η δικαστική προσφυγή εκ μέρους του ιδιοκτήτη κατά της απορριπτικής αυτής πράξεως. Σε περίπτωση που επιτευχθεί η αποδοχή των αιτήσεων ακυρώσεως κατά του προεδρικού διατάγματος και η δικαίωση όσων ιδιοκτητών έχουν προσφύγει είτε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, τότε η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη να δεχθεί και την τακτοποίηση των αυθαιρέτων αυτών.
- Οι Δήμοι τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσουν όσον αφορά το ζήτημα της «ρύθμισης» των αυθαιρέτων κ. Παπακωνσταντίνου;
Ο νόμος 4014/2011 προβλέπει ότι το αργότερο σε δέκα χρόνια πρέπει να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός με την έγκριση ή την αναθεώρηση Γ.Π.Σ. ή ΣΧΟΟΑΠ ή άλλου τύπου σχεδιασμό και την αναθεώρηση των εγκεκριμένων σχεδίων πόλης στους Δήμους όπου δηλώνονται αυθαίρετες κατασκευές. Με τα σχέδια αυτά θα πρέπει να καθορισθούν στις εκτός σχεδίου περιοχές οι ζώνες όπου επιτρέπεται η δόμηση. Παρέχεται έτσι η δυνατότητα στους Δήμους να εκκινήσουν τις διαδικασίες προκειμένου να καθορισθούν οι περιοχές όπου θα επιτρέπεται η δόμηση. Οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν ασφαλώς ευκαιρία για την τελεσφόρηση προσπαθειών που καταβάλλονται με σκοπό την ένταξη στο σχέδιο πόλης -και άρα την οριστική τους διευθέτηση- εκτάσεων όπου έχουν αναπτυχθεί από ετών συμπαγείς και ενεργοί οικισμοί. Οι Δήμοι θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες αυτές για να επιλυθεί επιτέλους το χρόνιο αυτό πρόβλημα και να ενταχθούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν θα υπερβαίνει τα επόμενα τρία ή τέσσερα έτη οι ενεργοί αυτοί οικισμοί στα σχέδια πόλης. Έτσι θα δοθεί λύση σε ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, ενώ συγχρόνως θα εκτονωθούν και οι οικιστικές ανάγκες και πιέσεις που ασκούνται σε πολλές περιοχές.
http://www.pixidanews.gr/
michanikos-online
Διαβάστε περισσότερα » »

Ανακαλύφθηκε απολίθωμα που αλλάζει (;) την ιστορία του ανθρώπου- Δείτε το!

Ανακαλύφθηκε απολίθωμα που αλλάζει (;) την ιστορία του ανθρώπου- Δείτε το!

154
 
0
 
 

Πριν από σχεδόν δύο εκατομμύρια χρόνια, μια γυναίκα και ένα παιδί είχαν την ατυχία να πέσουν σε μια υπόγεια σπηλιά, στην οποία ανακαλύφθηκαν προ ετών οι σκελετοί τους. Η προσεκτική ανάλυση των ευρημάτων υποδεικνύει τώρα ότι το νέο είδος, με την ονομασία Australopithecus sediba («νότιος πίθηκος της νερομάνας), ίσως ήταν άμεσος πρόγονος του Homo erectus αλλά και του σύγχρονου ανθρώπου.
Τα αρχαία οστά είχαν βρεθεί σε μια υπόγεια σπηλιά στη Μάλαπα της Νοτίου Αφρικής, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Γιοχάνεσμπουργκ, μια περιοχή εξαιρετικά πλούσια σε απολιθώματα. Η ανακάλυψή τους είχε δημοσιοποιηθεί πέρυσι, ωστόσο οι πρώτες λεπτομερείς αναλύσεις της ανατομίας τους παρουσιάζονται τώρα σε μια σειρά δημοσιεύσεων στο Science.
«Μεταβατικό είδος» αντί για «χαμένος κρίκος»

Οι παλαιοανθρωπολόγοι και οι εξελικτικοί βιολόγοι απεχθάνονται τον όρο «χαμένος κρίκος της εξέλιξης» και προτιμούν το πιο μετριοπαθές «μεταβατικό είδος» ή «ενδιάμεση μορφή».
Και αυτό ακριβώς φαίνεται ότι ήταν ο Australopithecus sediba : τα ανατομικά χαρακτηριστικά του βρίσκονται κάπου ανάμεσα στον πίθηκο και τον άνθρωπο. Τα ευρήματα χρονολογήθηκαν στα 1,78 έως 1,95 εκατομμύρια χρόνια, είναι δηλαδή γύρω στο ένα εκατομμύριο χρόνια νεότερα από τη «Λούσι», το διάσημο εκπρόσωπο του είδους Australopithecus afarensis.
Η ανάλυση των οστών του χεριού δείχνει ότι τα δάχτυλα ήταν καμπυλωτά, προσαρμοσμένα σε μια ζωή στα δέντρα, ο αντίχειρας όμως έμοιαζε με τον αντιτακτό αντίχειρα του Homo sapiens και πιθανώς επέτρεπε τη χρήση εργαλείων.
Παρόμοια είναι η εικόνα που δίνουν τα οστά του κάτω άκρου: το πέλμα ήταν προσαρμοσμένο στη δενδρόβια ζωή, είχε όμως και καμάρα, ένα χαρακτηριστικό που υποδεικνύει δίποδη βάδιση.
Μεταβατικά χαρακτηριστικά εμφανίζει επίσης ο εγκέφαλος, που είχε μικρό μέγεθος, περίπου όσο στους χιμπατζήδες, εμφάνιζε όμως διόγκωση στις περιοχές πίσω και πάνω από τα μάτια, οι οποίες είναι ιδιαίτερα μεγάλες στο σύγχρονο άνθρωπο.
Επιστροφή στη Νότιο Αφρική
Οι παρατηρήσεις αυτές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο A.sediba να ήταν άμεσος πρόγονος του Homo erectus, ο οποίος εμφανίστηκε πριν από περίπου 1,8 εκατ. χρόνια.
Και αν ο Homo erectus ήταν πράγματι άμεσος πρόγονος του Homo sapiens, ο Australopithecus sediba θα πρέπει να αναγνωριστεί ως προπάππους μας.
Κανείς βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ανήκει ο Australopithecus sediba σε κάποιο συγγενικό, αλλά διαφορετικό εξελικτικό παρακλάδι. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναγνωριστεί ως μακρινός μας ξάδελφος, ο οποίος όμως δίνει μια εικόνα για τα μεταβατικά στάδια της ανθρώπινης εξέλιξης.
Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν εξάλλου ότι το γενεαλογικό δέντρο του ανθρώπου είχε πολλά και ποικίλα παρακλάδια, πολλά από τα οποία παραμένουν άγνωστα ακόμα και σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, η ανακάλυψη του Australopithecus sediba θα δώσει πιθανότατα νέα τροπή στις μελέτες των παλαιοανθρωπολόγων. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η περιοχή της Αιθιοπίας θεωρείτο το πιθανότερο λίκνο του ανθρώπινου είδους.
Τα νέα ευρήματα αναμένεται τώρα να επαναφέρουν το ενδιαφέρον των επιστημόνων στη Νότιο Αφρική, ως το πιθανότερο μέρος στο οποίο οι πίθηκοι έγιναν άνθρωποι.


ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε περισσότερα » »

Ώστε η Αναρχοαριστερά δεν "σχεδιάζει" να πάρει τα κεφάλια των Πατριωτών, ε;


Γράφει ο Γιώργος Ανεστόπουλος


Και  ΝΑΙ ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ έχει αρχίσει...
Αν και δεν μπορώ να θεωρήσω Έλληνα το όποιο αντεθνικό τομάρι επιτίθεται (και δη ως αγέλη) σε Πατριώτες, για να θεωρήσω με τη σειρά του και τον εν λόγω Πόλεμο ως "Εμφύλιο"....
Είμαστε για μια φορά ακόμη υποχρεωμένοι να "αναθεωρήσουμε τις ορολογίες Κοινωνικού/πολεμικού αυτοματισμού"...
ΝΑΙ, ο Πόλεμος τόσο με τους λαθροεισβολείς, όσο και με τους εγχώριους "έργω υποστηρικτές" τους ΑΡΧΙΣΕ..από την πλευρά τους τουλάχιστον...και μετράει θύματα κυρίως Έλληνες...ατέλειωτους σφαγμένους Έλληνες, λεηλατημένα φτωχόσπιτα και καμένα μαγαζιά Ελλήνων....η αντίδραση των Ελλήνων ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί πέραν από μεμονωμένα περιστατικά...κι επ' ουδενί δεν είναι, ούτε πρόκειται να είναι ΕΜΦΥΛΙΟΣ...
Πόλεμος εναντίον ξένων Εισβολέων και των ντόπιων Εφιαλτών Συνεργατών τους είναι...κι αυτό θα συνεχίσει να είναι....
 Πολλά είναι τα "σχετικά Σημεία των Ημερών" περί τούτου. Θα σταθούμε σε δύο:
Πρώτο εξοργιστικό σημείο είναι οι επιθέσεις αναρχοαριστερών ομάδων σε Πατριώτες. Δείτε το σχετικό άρθρο στο http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=52111&Itemid=86#.UEHWCFXS50E.facebook
Δεύτερο εξοργιστικό "σημείο των ημερών" είναι το θράσος τους να κάνουν "Σχεδιασμούς Διεξαγωγής Πολέμου κατά των Πατριωτών" ακόμη και δημόσια. Τόσο "σίγουροι" νοιώθουν για την δύναμή τους και την υποστήριξη του καθεστώτος. Εδώ παρατίθεται ένα άρθρο τους που δημοσιεύθηκε κατ' αρχήν σε blog τους και κατόπιν στην "αντεθνική πρωθιέρειά" τους Indymedia. Αναδημοσιεύεται εδώ εφόσον θεωρείται πιθανό να το "κατεβάσουν" κάποιοι σύντομα..
Και είναι καλό να ξέρουμε "τι απεργάζονται κάποιοι" για τα κεφάλια των Πατριωτών και των οικογενειών τους....Και του ίδιου του Έθνους ακόμη χειρότερα....


Διαβάστε και εξοργιστείτε...

Μπας και συνειδητοποιήσουν επιτέλους οι Πατριώτες ότι εαν δεν πάρουν την τύχη των οικογενειών τους στα χέρια τους, εαν δεν "προετοιμαστούν κατάλληλα γι' αυτό που έρχεται", κανείς άλλος δεν θα το κάνει αυτό για λογαριασμό τους....

Γράφουν λοιπόν οι "υποψήφιοι Αντάρτες Πόλης" για το "πως θα έπρεπε να παίρνονται τα κεφάλια των Πατριωτών".....

*******************

Η τακτική του ΣΕΚ είναι λάθος

Η τακτική του ΣΕΚ που οδηγεί σε πορείες μεταναστών όπως η σημερινή είναι εντελώς λάθος.
Το ζήτημα δεν είναι να μαζευτούν 5.000 ή παραπάνω Πακιστανοί να διαδηλώσουν κατά της Χρυσής Αυγής. Το ξέρουν οι πάντες ότι οι Πακιστανοί είναι εναντίον της Χρυσής Αυγής, όπως και το αντίστροφο. Το ζήτημα είναι να κατέβουν Έλληνες να διαδηλώσουν κατά της Χρυσής Αυγής.

Επίσης το ζήτημα δεν είναι να εμφανιστεί ένας όχλος ο οποίος να ουρλιάζει συνθήματα θρησκευτικού φανατισμού (και μάλιστα μιας θρησκείας ξένης προς αυτήν των ντόπιων). Ακόμα και αν δεν υπήρχε κανένα απολύτως παρατράγουδο (που υπήρξαν, όπως υπήρξαν και στη Νίκαια…), πιστεύει κανείς σοβαρός άνθρωπος ότι ο οποιοσδήποτε παραέξω είδε τη σημερινή πορεία, είτε δια ζώσης, είτε σε βίντεο και φωτογραφίες (ιδιαίτερα σε βίντεο…) πλησίασε προς τις θέσεις μας; Ή πλησίασε προς τις θέσεις της Χρυσής Αυγής;

Πιστεύει κανείς σοβαρός άνθρωπος, ότι αυτοί οι λίγοι σύντροφοι που ήταν απόψε στην πορεία, θα ξανακατέβουν όλοι (και ιδιαίτερα όλες…) σε μια τέτοια πορεία; Ή μήπως κάποιοι και κάποιες μετά από αυτά που είδαν και ένιωσαν δεν πρόκειται να ξανακατέβουν;

Θα μου πείτε, οι μετανάστες δεν έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν; Σαφώς και έχουν.
Δεν έχουν δικαίωμα να φωνάζουν ό,τι σύνθημα γουστάρουν, ακόμα και αν τα 9 στα 10 είναι για τον Αλλάχ; Σαφώς και έχουν.
Αλλά εδώ δεν τίθεται θέμα δικαιώματος, τίθεται θέμα τακτικής.
Εδώ έχουμε να κάνουμε πλέον με μια κατάσταση στα πρόθυρα πολέμου, και κάθε κίνηση που γίνεται πρέπει να γίνεται με κάποιο σκεπτικό και όχι απλά για εκτόνωση.
Αν οι σύντροφοι του ΣΕΚ είναι εγκληματικά αφελείς – όχι μόνο για τον χώρο τους που στις επόμενες εκλογές δε θα πάρει ούτε όσα κουκιά πήρε σε αυτές του Ιουνίου, αλλά και για όλη την αριστερά – τότε ας βρεθούν κάποιοι στοιχειωδώς σοβαροί άνθρωποι μέσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ να τους μαζέψουν.
Επίσης κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στην ηγεσία των μεταναστών, πολιτική και θρησκευτική, ότι τέτοιες πορείες, με τέτοιο χαρακτήρα μόνο κακή εντύπωση δίνουν. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι και οι ηγεσίες των μεταναστών παίζουν τα δικά τους εσωτερικά παιχνίδια εξουσίας και λίγο τους ενδιαφέρει τι εντύπωση δίνουν παραέξω.
Βεβαίως θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι χρειάζεται μια επίδειξη δύναμης. Επίδειξη δύναμης όμως προς ποιόν; Προς τους Χρυσαυγίτες για να τους αποτρέψει από περαιτέρω επιθέσεις; Δε νομίζω ότι πρόκειται να φοβηθούν, και αντίθετα τέτοιες εκδηλώσεις ρίχνουν νερό στο μύλο τους.
Επίδειξη δύναμης προς το κράτος ή την κυβέρνηση; Ότι τι; Ότι αν συνεχίσουν οι ξένιες «σκούπες» και οι επιθέσεις στα τζαμιά, θα εξεγερθούν; Καταρχήν δε νομίζω ότι φοβάται το πάνοπλο κράτος μερικές χιλιάδες ή και δεκάδες χιλιάδες μεταναστών, που μάλιστα βρίσκονται στο στόχαστρο της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, όταν τα τελευταία χρόνια τα έχει βγάλει πέρα με εκατοντάδες χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια, ελλήνων πολιτών, που μάλιστα είναι και ψηφοφόροι. Πέρα από αυτό όμως, άλλο που δε θέλει η κυβέρνηση, να βρει αφορμή για ακόμα περισσότερη καταστολή.
Άρα τελικά η επίδειξη δύναμης των μεταναστών γίνεται μόνο προς την ελληνική κοινωνία. Αυτήν την κοινωνία που υποτίθεται θέλουμε να κερδίσουμε οι αντιρατσιστές απέναντι στους νεοναζί.
Επίσης κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι τέτοιες διαμαρτυρίες χρειάζονται για να τονωθεί το ηθικό των μεταναστών. Να τονωθεί όμως με τι σκοπό; Να μπούνε με καλύτερο ηθικό στη σύγκρουση; Μα το ζήτημα είναι να αποφευχθεί η σύγκρουση, τουλάχιστον η σύγκρουση με συμμετοχή τους, γιατί αν αυτή συμβεί τότε κράτος και νεοναζί, με τη στήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας που είναι έτσι κι αλλιώς ρατσιστική θα τους λιώσουν.
Επίσης αν είναι κάθε φορά για να ανέβει το ηθικό των μεταναστών, να γίνονται πράγματα που θα δίνουν κανα-δυο ποσοστιαίες μονάδες στη Χρυσή Αυγή, τότε να λείπει το βύσσινο…
Και τι πρέπει να γίνει;
Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες. Ούτε υπάρχουν μαγικές λύσεις για το μεταναστευτικό, το ρατσισμό κ.λπ. Τα υπαρκτά προβλήματα είναι η συμπύκνωση της αντίθεσης του πλούσιου βορρά ή δύσης με τον φτωχό νότο ή ανατολή, κι εμείς απλώς έχουμε την ατυχία να βρισκόμαστε γεωγραφικά στο όριο δύο κόσμων.
Είναι υποκριτής όποιος υποστηρίζει ότι μπορούν τα προβλήματα να λυθούν εδώ και επιφανειακά αν δεν λυθούν εκεί και συνολικά. Όσο ο πλούσιος βορράς εκμεταλλεύεται το φτωχό νότο, του απομυζά τον πλούτο, τους φυσικούς πόρους και την εργατική δύναμη, και τον ποτίζει φτώχεια, πολέμους και απόβλητα, τόσο ο φτωχός νότος, θα εξάγει την εξαθλίωσή του προς τον πλούσιο βορρά, διαμέσου των μεταναστευτικών ρευμάτων.
Παρόλα αυτά, ένα ζήτημα είναι να έχουμε επίγνωση ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί πλήρως αν δεν ανατραπεί αυτό το σύστημα, (δηλαδή στο απώτερο μέλλον και σε παγκόσμιο επίπεδο) και άλλο ζήτημα είναι να μην κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αντιμετωπίσουμε κάποιες καταστάσεις στο εδώ και στο τώρα. Πόσο μάλλον να κάνουμε τραγικά λάθη…
Καταρχήν η γνώμη μου είναι ότι το πρόβλημα του ρατσισμού δε αντιμετωπίζεται με πορείες – όσο κι αν κατεβαίνω σε αυτές – αλλά με δουλειά στις γειτονιές, αυτοοργάνωση, δίκτυα αλληλεγγύης κ.λπ.
Ακόμα όμως και αν γίνονται πορείες, αυτό που χρειάζεται είναι στις αντιρατσιστικές πορείες να κατέβουν οι Έλληνες. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται καταρχήν συνεννόηση ΟΛΩΝ των χώρων και όχι τα τραγελαφικά καλέσματα του ΣΕΚ, συγνώμη της ΚΕΕΡΦΑ ήθελα να πω…
Επίσης οι πορείες αυτές θα πρέπει να γίνονται με περιφρούρηση, για να αντιμετωπίσουν τυχόν επίθεση από φασίστες ή από την αστυνομία.
Και βέβαια η περιφρούρηση θα πρέπει να είναι και σοβαρή ώστε να αποφεύγονται τα «άκυρα πεσίματα».
Από εκεί και πέρα, επειδή τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, το όποιο αντιρατσιστικό κίνημα θα πρέπει
-          αφενός να δώσει όλες του τις δυνάμεις εναντίον της Ε.Ε. και των συνθηκών της, τύπου Δουβλίνου ΙΙ κ.λπ. Αν δεν ματώσουμε στην κυριολεξία, αν δεν κάνουμε γης μαδιάμ τα γραφεία της Ε.Ε. και τις πρεσβείες τους, δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα.
-          και αφετέρου πρέπει να οργανωθεί «στρατιωτικά» και να μεταφέρει τον πόλεμο από το επίπεδο νεοναζί εναντίων μεταναστών, σε επίπεδο αντιρατσιστών εναντίον νεοναζί ή και κράτους. Ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος: ή θα τον μετατρέψουμε σε εμφύλιο ή θα πάρει χαρακτηριστικά εθνικά και τότε είναι από χέρι κερδισμένος από τους νεοναζί. Ή θα βγούμε εμείς να χτυπηθούμε με τους νεοναζί, ή θα σκοτωθούν με τους μετανάστες, και θα έχουν την υποστήριξη σχεδόν όλης της κοινωνίας.
Επίσης σε ότι αφορά την αυτοοργάνωση των μεταναστών: θεωρώ την αυτοοργάνωση αναγκαία, και σε επίπεδο άμυνας, ιδιαίτερα για την αυτοπροστασία των ίδιων στις γειτονιές τους, στα σπίτια τους, στα τζαμιά τους, στα μαγαζιά τους, στις δουλειές τους. Κανείς δεν πρόκειται να πει τίποτα, ή έστω δεν πρόκειται να γίνουν πολλά, αν αφήσουν στον τόπο έναν Χρυσαυγίτη που τους επιτέθηκε μέσα στο σπίτι τους ή στο τζαμί τους.
Όμως μια αυτοοργάνωση που καταλήγει σε διαμαρτυρίες που δίνουν την εντύπωση στους παραέξω ότι η πρωτεύουσα της χώρας έχει καταληφθεί από φανατικούς ισλαμιστές, και μάλιστα βίαιους, θεωρώ πως είναι άκρως αντιπαραγωγική.
Ή θα αλλάξουμε όλοι – αντιρατσιστές και μετανάστες – άμεσα τις τακτικές μας, ή  η ήττα θα έρθει αγκαζέ με τη φρίκη…

πηγή:

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1418461&fb_source=message


http://aganaktismenosaristeros.wordpress.com/2012/08/24/%CE%B7-%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B5%CE%BA-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BB%CE%AC%CE%B8%CE%BF%CF%82/


 aegeanhawk
Διαβάστε περισσότερα » »

ΕΝΑ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟ ΧΟΝΤΡΟΠΕΤΣΟ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΕΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ....!!!!‏

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΑΠ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ !

Ο βασικός υπεύθυνος για τα δεινά που τραβάει ο ελληνικός λαός, ο ΓΑΠ, επανεξελέγη Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και αντί να προβεί σε τυπικές δηλώσεις, είπε ότι ο λόγος της επανεκλογής του οφείλεται στην κρίση που δοκιμάζει ο ελληνικός λαός! Ιδού τι δήλωσε ο άνθρωπος που οδήγησε την χώρα στην καταστροφή: «Αυτή η επανεκλογή είναι και ψήφος συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται λόγω της κρίσης, αλλά βεβαίως και των αντιλήψεων που κυριαρχούν στην Ευρώπη και στη διεθνή σκηνή.

Είναι σίγουρα μια ψήφος αλληλεγγύης στους Έλληνες, αλλά και σε όλους τους λαούς που πλήττονται από την συντηρητική πολιτική που κυριάρχησε μετά από τη μεγάλη κρίση του 2008», είπε μετά την εκλογή του. Μιλούσε, λες και για την κρίση στην Ελλάδα, ο ίδιος δεν έχει καμμία ευθύνη! 

Είναι αναίσθητος, χοντρόπετσος, παίζει με τον πόνο του λαού; Τι απ' όλα είναι ο ΓΑΠ;

Ο μεγάλος ένοχος για την εξαθλίωση που έφερε στον λαό, ισχυρίζεται ότι αυτή η εξαθλίωση αποτέλεσε το διαβατήριο, την επιβράβευση για την επανεκλογή του στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, λόγω της αλληλεγγύης που επέδειξαν τα μέλη της προς τους Έλληνες!!!

Αυτός που κάποτε έλεγε «θα μας πάρουν με τις πέτρες», τώρα λέει ότι η καταστροφή που έφερε στον λαό και τον τόπο τον ξαναέφερε στον θρόνο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς!!!

Αν είχατε αυτό τον άνθρωπο μπροστά σας, θα του σφίγγατε συγκινημένοι το χέρι; Έ, τι θα κάνατε; 


makeleio.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Coca cola zero & Ορχεις !! (κυκλαμικό οξύ - Ε952 , όλες οι απόψεις)

Coca cola zero & Ορχεις !! (κυκλαμικό οξύ - Ε952 , όλες οι απόψεις)Αυθεντική γεύση- Μηδέν ζάχαρη - Καρκίνος σε τιμή ευκαιρίας. ; Η εν λόγω ουσία έχει απαγορευθεί στις ΗΠΑ από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από το 1969. Συνεχίζει πάντως να κυκλοφορεί σαν γλυκαντικό σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η δική μας. Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που αναφέρονται, τόσο για την πιθανή καρκινογόνο δράση του, όσο και για την ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΗ ΑΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ που προκάλεσε σε πειραματόζωα .

Εισαγωγή

Όπως βλέπουμε στα συστατικά πάνω στην ετικέτα στην Ελληνική Zero, μία από τις γλυκαντικές ουσίες είναι το κυκλαμικό οξύ. Σε άλλα αναψυκτικά, η υποκατάστατα ζάχαρης, μπορεί να περιγράφεται σαν κυκλαμικό νάτριο. Όπως όμως βλέπουμε στις εικόνες , από την ετικέτα μιας ZERO που αγοράστηκε από την Αμερική, το κυκλαμικό οξύ ΔΕΝ χρησιμοποιείται σαν γλυκαντικό.
Το αναψυκτικό περιέχει μόνο ασπαρτάμη. Ο λόγος είναι πολύ απλός:
"Το κυκλαμικό έχει απαγορευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον FDA (τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ) και μάλιστα από το 1969. "
Παρά την πίεση που άσκησε η εταιρία Abbot ώστε να αρθεί η απαγόρευση, κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό. Συνεχίζει πάντως να κυκλοφορεί σαν γλυκαντικό σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η δική μας. Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που αναφέρονται, τόσο για την πιθανή καρκινογόνο δράση του, όσο και για την ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΗ ΑΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ που προκάλεσε σε πειραματόζωα (ποντίκια αλλά και πρωτεύοντα θηλαστικά) .

 Αυθεντική γεύση- Μηδέν ζάχαρη - Καρκίνος σε τιμή ευκαιρίας... ;;;
 Η επιλογή είναι δική σας.
 

Η επερώτηση στην Βουλή

0/12/2008
Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
Θέμα: Επικίνδυνη γλυκαντική ουσία με πιθανή καρκινογόνο δράση περιέχεται στην "COCA COLA zero" που κυκλοφορεί στην Ελλάδα
Προς: τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Φώλια Χρήστο και τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Αβραμόπουλο Δημήτρη
Πολλά αναψυκτικά με λίγες θερμίδες, κυκλοφορούν στη χώρα μας ως απαλλαγμένα από ζάχαρη με αντικατάστασή της από γλυκαντικά στοιχεία.
Στην "COCA COLA zero" που κυκλοφορεί στη χώρα μας η ετικέτα αναφέρει:
Αναψυκτικό με λίγες θερμίδες. Με γλυκαντικά. Χωρίς ζάχαρη.
Συστατικά: Νερό, Διοξείδιο Άνθρακα,
Χρωστική: Καραμελόχρωμα,
Γλυκαντικές ουσίες: Κυκλαμικό Οξύ, Ακετοσουλφαμικό Κάλιο και Ασπαρτάμη,
Μέσο Οξίνισης: Φωσφορικό Οξύ,
Αρωματικές Ουσίες,
Συντηρητικά: Βενζοϊκό νάτριο,
Ρυθμιστής οξύτητας: Κιτρικό Νάτριο, Καφεϊνη.
Μέσα στις γλυκαντικές ουσίες αναφέρεται και το Κυκλαμικό Οξύ, το οποίο έχει απαγορευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και μάλιστα πριν από 40 χρόνια, το 1969.
Και ενώ ασκήθηκε μεγάλη πίεση από την εταιρεία Αbbot για άρση της απαγόρευσης ο FDA δεν ενέδωσε.
Ο λόγος απαγόρευσης από τον FDA των ΗΠΑ, είναι πολύ σοβαρός αφού αναφέρει ότι έρευνες σε ποντίκια αλλά και πρωτεύοντα θηλαστικά, έδειξαν πιθανή καρκινογόνο δράση του Κυκλαμικού και ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΈΠΤΗ ΑΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ.
Το γλυκαντικό αυτό κυκλοφορεί σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.
Είναι γνωστό ότι οι καταναλωτές δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τα συστατικά τα οποία περιέχονται στα τρόφιμα και ειδικά όταν αυτά είναι γραμμένα με επιστημονικούς όρους, ενώ είναι υποχρέωση της πολιτείας να κάνει τις ανάλογες έρευνες και να προστατεύει τους πολίτες της.
Επειδή τα αναψυκτικά είναι ευρείας κατανάλωσης και μάλιστα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.
Επειδή οι λόγοι απαγόρευσης είναι πολύ σοβαροί
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι για το Κυκλαμικό από τους αρμόδιους φορείς;
-αν ναι, πότε και πως δικαιολογείται η μη απαγόρευση μιας τόσο βλαπτικής ουσίας, ενώ σε άλλες χώρες έχει απαγορευθεί εδώ και 40 χρόνια;
-αν όχι, τι άμεσα μέτρα θα λάβουν ώστε να προστατευθεί το συντομότερο δυνατό το καταναλωτικό κοινό;
 
Λαμβάνοντας υπόψη ότι νέες έρευνες δείχνουν ότι το κυκλαμικό οξύ ευθύνεται για μη αναστρέψιμη ατροφία των όρχεων, πώς δικαιολογεί η Επιτροπή την μη απαγόρευση του κυκλαμικού οξέος, που σε άλλες χώρες έχει απαγορευθεί εδώ και 40 χρόνια;

Απάντηση από την The Coca-Cola Company (14.1.2009)

Με αφορμή την επερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή σχετικά με την πιθανή καρκινογόνο δράση του κυκλαμικού οξέος, το οποίο αποτελεί ένα από τα συστατικά του προϊόντος μας Coca-Cola Zero, θα θέλαμε ως υπεύθυνη εταιρία που θέτει στο επίκεντρο την ασφάλεια του καταναλωτή, αλλά και την εναρμόνιση με τις υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, να σας ενημερώσουμε ως προς τα εξής:
Η The Coca-Cola Company εφαρμόζοντας πάντα τα υψηλότερα κριτήρια ασφάλειας και ποιότητας, χρησιμοποιεί μόνο συστατικά τα οποία έχουν εγκριθεί ως ασφαλή από τις αρμόδιες αρχές. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα, το κυκλαμικό οξύ έχει εγκριθεί ως ασφαλές προς κατανάλωση. Η χρήση του κυκλαμικού οξέος σε τρόφιμα και ποτά επιτρέπεται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Επομένως, οι καταναλωτές μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προϊόντα μας και να αισθάνονται βέβαιοι ως προς την ασφάλειά τους.
Γλυκαντικές ουσίες χαμηλής θερμιδικής αξίας (π.χ. ασπαρτάμη, κυκλαμικό οξύ, ακετοσουλφαμικό κάλιο, σακχαρίνη, σουκραλόζη) χρησιμοποιούνται με ασφάλεια σε προϊόντα τροφίμων και ποτών παγκοσμίως. Στα αναψυκτικά συχνά επιλέγονται διαφορετικοί συνδυασμοί γλυκαντικών ουσιών και επομένως γλυκύτητας, προκειμένου οι εταιρίες να ανταποκριθούν στη γευστική προτίμηση των καταναλωτών σε κάθε χώρα. Εκτός από την Ελλάδα, πολλές χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, τον Καναδά και την Αυστραλία χρησιμοποιούν κυκλαμικό οξύ στην Coce Zero.
Το κυκλαμικό οξύ είναι μια γλυκαντική ουσία που ανακαλύφθηκε το 1937, δεν παρέχει θερμίδες και η ασφάλειά της έχει επικυρωθεί από εκτεταμένες επιστημονικές έρευνες. Χρησιμοποιείται ευρέως, σε συνδυασμό με άλλες γλυκαντικές ουσίες, για να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε μια γκάμα τροφίμων και ποτών. Το κυκλαμικό οξύ, όταν συνδυάζεται με άλλες γλυκαντικές ουσίες χαμηλής θερμιδικής αξίας, συντελεί στην ενίσχυση της γλυκύτητας ενός προϊόντος.
Το κυκλαμικό οξύ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε τρόφιμα και ποτά στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Στην Αμερική το χρησιμοποιούσαν μέχρι το 1969, όταν ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (Food & Drug Administration / FDA) απέσυρε την έγκρισή του με βάση τα αποτελέσματα μιας αμφιλεγόμενης μελέτης, στην οποία χορηγήθηκε εξαιρετικά υψηλή δόση κυκλαμικού οξέος σε πειράματα σε ποντίκια.
Έκτοτε, η επιστήμη έχει εξελιχθεί και έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 75 επιστημονικές μελέτες σχετικά με το κυκλαμικό οξύ που απέδειξαν ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση, ενώ σειρά επιστημονικών οργανώσεων έχει επιβεβαιώσει την ασφάλειά του.
· Το 1984, μετά από ανάλυση όλων των επιστημονικών δεδομένων, η Επιτροπή Αξιολόγησης για τον Καρκίνο (Cancer Assessment Committee) του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κυκλαμικό οξύ δεν είναι καρκινογόνο: «Τα συνολικά αποτελέσματα σειράς πειραμάτων….καταδεικνύουν ότι το κυκλαμικό οξύ δεν είναι καρκινογόνο» 1.
· Το 1985 το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώθηκε από μια ανεξάντλητη αξιολόγηση, ο οποία παρουσιάστηκε στην έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α. (U.S. National Academy of Sciences): «….το σύνολο των αποδείξεων από έρευνες που έγιναν σε ζώα δεν υποδεικνύει ότι το κυκλαμικό οξύ ή η κυκλοεξυλαμίνη, ο βασικός μεταβολίτης του, είναι καρκινογόνα».2
· Το 1994 το Εθνικό Κέντρο για τον Καρκίνο των Η.Π.Α. (U.S. National Cancer Institute) επιβεβαίωσε την ασφάλεια του κυκλαμικού σε συνέχεια 24ετούς έρευνας, η οποία δεν έδειξε καμία αρνητική επίδραση από την κατανάλωσή του3.
Ως αποτέλεσμα αυτών των επιστημονικών ερευνών, η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων τροφίμων και ποτών έχει εγκριθεί από πολλές άλλες έγκριτες Διεθνείς Αρχές, όπως:
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).
  • Η Κοινή Επιστημονική Επιτροπή Για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (JECFA), η οποία έχει συσταθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
  • Η Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σήμερα ονομάζεται Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority / EFSA).
  • Ο Παγκόσμιος Κώδικας Τροφίμων και Ποτών (CODEX ALIMENTARIUS).
  • Η Βρετανική Επιτροπή για την Τοξικότητα των Χημικών και των Τροφίμων (Committee On Toxicity of Chemicals and Food).
Την παρούσα περίοδο, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων εξετάζει την επανέγκριση του κυκλαμικού οξέος μετά από σχετική αίτηση της παραγωγού εταιρείας, αλλά οι εταιρείες που το χρησιμοποιούν δεν έχουν εμπλακεί ενεργά για την επαναφορά του στην Αμερικάνικη αγορά, καθώς, στο ενδιάμεσο διάστημα από την απαγόρευσή του, κυκλοφόρησαν νέες γλυκαντικές ύλες οι οποίες επικράτησαν στις γευστικές προτιμήσεις των καταναλωτών.
Κλείνοντας, σας διαβεβαιώνουμε, ως εταιρεία με μακρόχρονη ιστορία και με ευρύτατη γκάμα προϊόντων ανά τον κόσμο, πως η ασφάλεια και η ύψιστη ποιότητα αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας και ηθικής.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για να απαντήσουμε γραπτά ή με οιονδήποτε τρόπο κρίνετε σκόπιμο τυχόν απορίες ή επιπλέον διευκρινίσεις επιθυμείτε σχετικά με το συγκεκριμένο συστατικό, αλλά και γενικότερα τις προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας που ακολουθούμε ως εταιρεία παγκοσμίως και στην Ελλάδα.
(1)Cancer Assessment Committee (CAC), Center for Food Safety and Applied Nutrition. Food and Drug Administration, Scientific review of the long-term carcinogen bioassays performed on the artificial sweetener, cyclamate, 1984.
(2)National Academy of Sciences, National Research Council, Committee on the Evaluation of Cyclamate for Carcinogenicity Report. Evaluation of Cyclamate for Carcinogenicity, Wshington, D.C., National Academy Press, 1985.
(3)Thorgeirsson UP, Dalgard DW, Reeves J. and Adamson RH. (1994). Tumor incidence in a chemical carcinogenesis study of nonhuman primates. Regul. Toxicol. Pharmacol, 1994: 19(2): 130-151.

 

 Ευρωβουλή : ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ υποβολή: Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL) προς την Επιτροπή - 18 Φεβρουαρίου 2009

Θέμα: Επιπτώσεις της γλυκαντικής ουσίας κυκλαμικό οξύ στην υγεία των καταναλωτών

Το κυκλαμικό οξύ (Ε952) χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία που υποκαθιστά τη ζάχαρη στα αναψυκτικά χαμηλής θερμιδικής αξίας (Coca Cola Zero). Η εν λόγω ουσία έχει απαγορευθεί στις ΗΠΑ από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από το 1969, καθώς ενοχοποιείται για καρκινογόνο δράση. Εταιρεία που δραστηριοποιείται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, παράγει στην ΕΕ αναψυκτικά που περιέχουν κυκλαμικό οξύ, ενώ για τα ίδια αναψυκτικά στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί άλλες γλυκαντικές ουσίες.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι νέες έρευνες δείχνουν ότι το κυκλαμικό οξύ ευθύνεται για μη αναστρέψιμη ατροφία των όρχεων, πώς δικαιολογεί η Επιτροπή την μη απαγόρευση του κυκλαμικού οξέος, που σε άλλες χώρες έχει απαγορευθεί εδώ και 40 χρόνια; Ύστερα από τα αποτελέσματα των νέων ερευνών, θεωρείται ασφαλής η κατανάλωση του κυκλαμικού οξέος; Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή ώστε να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών;

Απάντηση της κ. Βασιλείου εξ ονόματος της Επιτροπής - 25 Μαρτίου 2009

Η χρήση γλυκαντικών ουσιών στην Κοινότητα ρυθμίζεται αυστηρά στο πλαίσιο της οδηγίας 94/35/EK . Τα πρόσθετα τροφίμων επιτρέπονται μόνον εφόσον έχουν αξιολογηθεί για την ασφάλειά τους από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) ή από την προκάτοχό της Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων (ΕΕΤ).
Η ΕΕΤ επανεξέτασε την τοξικότητα του κυκλαμικού οξέος και των αλάτων του με το νάτριο και το ασβέστιο (E952∙ «κυκλαμικό άλας») το 1985 και καθιέρωσε μια προσωρινή ΕΗΔ (Επιτρεπόμενη Ημερήσια Δόση) 0-11 mg/kg βάρους του σώματος . Η ΕΗΔ βασίστηκε σε ένα επίπεδο στο οποίο δεν παρατηρούνται δυσμενείς επιδράσεις (NOAEL), δηλαδή στο επίπεδο των 100 mg της εν λόγω ουσίας ανά kg βάρους του σώματος στον αρουραίο όσον αφορά την τοξικότητα για τους όρχεις την οποία παρουσιάζει η κυκλοεξυλαμίνη (CHA), μεταβολίτης των κυκλαμικών αλάτων. Εφαρμόστηκε ένας παράγοντας μετατροπής για να υπολογισθεί το ποσό κυκλοεξυλαμίνης (CHA) που είναι πιθανό να προκύψει από ένα κυκλαμικό άλας. Η ΕΗΔ ήταν προσωρινή λόγω των αβεβαιοτήτων όσον αφορά την πιθανότητα εμφάνισης στον άνθρωπο της ζημίας στους όρχεις που διαπιστώθηκε στους αρουραίους στους οποίους χορηγήθηκε κυκλοεξυλαμίνη.
Η Επιτροπή επανεξέτασε την τοξικότητα των κυκλαμικών αλάτων εκ νέου το 1988, το 1991 και το 1995 και διατήρησε την προσωρινή ΕΗΔ 0-11 mg/kg βάρους του σώματος. Σε διεθνές επίπεδο η Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων FAO/ΠOY για τα πρόσθετα τροφίμων (JECFA) είχε καθιερώσει το 1982 μια ΕΗΔ 0-11 mg/kg βάρους του σώματος για τα κυκλαμικά άλατα.
Το Μάρτιο του 2000 η ΕΕΤ αναθεώρησε τη γνώμη της. Αν και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αποκάλυψαν καμία ένδειξη επιβλαβών επιδράσεων των κυκλαμικών αλάτων στον άνθρωπο, επιστημονικά στοιχεία έδειξαν ότι η τιμή μετατροπής των κυκλαμικών αλάτων στο σώμα είναι υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν και, επομένως, η ΕΕΤ αποφάσισε να μειώσει την ΕΗΔ γι’ αυτή την ουσία από 11 σε 7 mg/kg βάρους του σώματος.
Ως αποτέλεσμα της μειωμένης ΕΗΔ οι προϋποθέσεις χρήσης των κυκλαμικών αλάτων αναθεωρήθηκαν με την οδηγία 2003/115/EK του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και, συγκεκριμένα, τα μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα κυκλαμικών αλάτων στα μη αλκοολούχα ποτά και στα ποτά που περιέχουν χυμούς φρούτων μειώθηκαν από 400 mg/l σε 250 mg/l.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα επιτρεπόμενα πρόσθετα τροφίμων στην ΕΕ ευρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση και αξιολογούνται όποτε είναι απαραίτητο λαμβάνοντας υπόψη τις νέες επιστημονικές πληροφορίες. Επομένως, εάν η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) γνωμοδοτήσει, σε οποιαδήποτε φάση, ότι το εν λόγω πρόσθετο δεν είναι ασφαλές για τους καταναλωτές, η Επιτροπή λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα.
  Οδηγία 94/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Ιουνίου 1994, για τα γλυκαντικά που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στα τρόφιμα, ΕΕ L 237 της 10.9.1994.
  Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (1985). Έκθεση της επιστημονικής επιτροπής τροφίμων για τα γλυκαντικά (γνωμοδότηση που διατυπώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1984). Εκθέσεις της επιστημονικής επιτροπής τροφίμων (δέκατη έκτη σειρά). ΕΕΚ, Λουξεμβούργο, EUR 10210 EN.
  Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (1989). Έκθεση της επιστημονικής επιτροπής τροφίμων για τα γλυκαντικά (γνώμη που διατυπώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1987 και στις 10 Νοεμβρίου 1988). Εκθέσεις της Επιστημονικής Επιτροπής Τροφίμων (εικοστή πρώτη σειρά). ΕΕΚ, Λουξεμβούργο, EUR 11617 EN.Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (1992). Σύσταση σχετικά με τα κυκλαμικά άλατα (γνώμη που διατυπώθηκε στις 21 Ιουνίου 1991). Εκθέσεις της Επιστημονικής Επιτροπής Τροφίμων (εικοστή έβδομη σειρά). ΕΕΚ, Λουξεμβούργο, EUR 14181 EN.Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (1998). Κυκλαμικό οξύ και τα άλατά του νατρίου και ασβεστίου (γνώμη που διατυπώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1995). Εκθέσεις της Επιστημονικής Επιτροπής Τροφίμων (τριακοστή όγδοη σειρά). ΕΕΚ, Λουξεμβούργο, ISBN92-828-1514-7.
  http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out53_en.pdfhttp://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out53_en.pdf
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2004:024:0065:0071:EN:PDFhttp://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2004:024:0065:0071:EN:PDF

  Επίλογος

 Σας παραθέσαμε όλες τις απόψεις και απαντήσεις , της ίδια της εταιρείας, του Ελληνικού Κράτους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης . Οι αποφάσεις είναι δικές σας ....


asxetos.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΔΟΦΙΛΩΝ. ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ.


paidofiliaΜε βάση τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία πέντε εκ των συλληφθέντων - ένα από τα ονόματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι του άνδρα των ΕΚΑΜ που συνελήφθη χθες - σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για την αξιόποινη πράξη της προμήθειας, κατοχής και διανομής υλικού παιδικής πορνογραφίας, μέσω διαδικτύου, κατ' εξακολούθηση και κατά συνήθεια, με τη χρησιμοποίηση ανηλίκων που δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους. Πρόκειται για τους:
α) Μπαλτά Νικόλαο του Δημητρίου και της Μαρίας, ο οποίος γεννήθηκε το 1977, στην Αθήνα, κάτοικο Αττικής,
β) Οικονόμου Παντελή του Γεωργίου και της Φεβρωνίας, ο οποίος γεννήθηκε το 1956 στο Ηράκλειο Κρήτης, κάτοικο Αττικής,
γ) Οικονόμου Γεώργιο του Παντελή και της Ευαγγελίας, ο οποίος γεννήθηκε το 1988 στο Μαρούσι Αττικής, κάτοικο Αττικής,
δ) Οικονόμου Ευστάθιο – Ιωάννη του Παντελή και της Ευαγγελίας, ο οποίος γεννήθηκε το 1991 στο Μαρούσι Αττικής, κάτοικο Αττικής και
ε) OZ ADNAN του HASAN και της HALIME , ο οποίος γεννήθηκε το 1967 στην Τουρκία, κάτοικο Αττικής.

makeleio
Διαβάστε περισσότερα » »

Η ελληνική μυθολογία στα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ

Την ώρα που τα σενάρια για την παραμονή ή μη της χώρας μας στο ευρώ «φουντώνουν», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει... μια μορφή της ελληνικής μυθολογίας στα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ.

Τα νέα χαρτονομίσματα θα παρουσιαστούν τον Νοέμβριο ενώ η κυκλοφορία τους έχει δρομολογηθεί για τον ερχόμενο Μάιο. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg η ΕΚΤ ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει νέα χαρτονομίσματα με διαφορετικά χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Η Ευρώπη, η φοινικική πριγκίπισσα που έδωσε το όνομα της στην ήπειρο, θα αντικαταστήσει τα αρχιτεκτονικά έργα που παρουσιάζουν τα υδατογραφήματα των σημερινών χαρτονομισμάτων. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί της τράπεζας στη Φρανκφούρτη η τοποθέτηση ενός προσώπου στη θέση αρχιτεκτονικών σχημάτων δυσκολεύει το έργο των παραχαρακτών.

Εξάλλου οι κεντρικές τράπεζες επανασχεδιάζουν συχνά τα χαρτονομίσματα τους σε μια προσπάθεια πρόληψης της παραγωγής πλαστών χαρτονομισμάτων. Τα νέα ευρώ, η έκδοση των οποίων έχει αναβληθεί επανειλημμένα, δε θα διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτά που είναι ήδη σε κυκλοφορία. Τα χρώματα ενδέχεται να παρουσιάζουν μια μικρή αλλαγή ενώ η μορφή της Ευρώπης θα εμφανίζεται και ως ολόγραμμα στην ασημένια σήμανση στη δεξιά πλευρά κάθε χαρτονομίσματος.
 
moneypost.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα για την υποβρύχια αλιεία

Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα υποβρύχιας ερασιτεχνικής αλιείας στις παράκτιες θαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και με αφορμή περιστατικά έρευνας και διάσωσης που απασχολούν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και αφορούν άτομα που διενεργούν αλιεία με ψαροντούφεκο, αλλά και πρόσφατα ατυχήματα που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές από τις αρμόδιες Διευθύνσεις, Έρευνας και Διάσωσης του Κλάδου Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας και Ελέγχου Αλιείας του Κλάδου Αστυνομίας και Τάξης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

1. Κατά τη διενέργεια υποβρύχιας ερασιτεχνικής αλιείας, πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω βασικοί κανόνες ασφαλείας:

α) Οι ασχολούμενοι με την αναφερόμενη δραστηριότητα πρέπει να φέρουν την προβλεπόμενη σημαδούρα και σημαία, η οποία υποδηλώνει την ύπαρξη υποβρύχιου αλιέα στην εγγύς θαλάσσια περιοχή. Ο σημαντήρας πρέπει να είναι ορατός με κανονικές συνθήκες από απόσταση τριακοσίων (300) τουλάχιστον μέτρων.

β) Εφόσον η υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία γίνεται με τη συνοδεία πλωτού μέσου, η σημαία του σημαντήρα πρέπει να τοποθετείται σε εμφανές σημείο πάνω στο πλωτό μέσο.

γ) Η διενέργεια αλιείας με ψαροντούφεκο επιτρέπεται σε ακτίνα το πολύ πενήντα (50) μέτρων από το σημαντήρα ή το πλωτό μέσο.

δ) Δεν επιτρέπεται η δραστηριότητα αυτή σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων από:

(i) Τις θαλάσσιες περιοχές όπου συνήθως φθάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι.
(ii) Τα λιμενικά έργα, τις ναυτιλιακές σημάνεις, σκάφη ή άλλα πλωτά μέσα αλιείας, καθώς και τα δίχτυα με εμφανή σήμανση.
(iii) Τα αγκυροβολημένα πλοία,
ε) Σε θαλάσσιες ζώνες διέλευσης σκαφών, καθώς και εισόδους – εξόδους λιμανιών ή αγκυροβολίων.

2. Στα άτομα που αλιεύουν με ψαροντούφεκο, συστήνεται να τηρούν τα παρακάτω:
α) Να βουτούν ανά δύο (02) τουλάχιστον άτομα, αποφεύγοντας τις μεμονομένες καταδύσεις.
β) Να υπάρχει διαρκής οπτική επαφή και επιτήρηση μεταξύ των υποβρύχιων αλιέων.
γ) Να αποφεύγεται η διενέργεια υποβρύχιας αλιείας όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές , σε περιοχές με κακή υποθαλάσσια ορατότητα, καθώς και όταν η φυσική κατάσταση του υποβρύχιου αλιέα δεν είναι ικανοποιητική για την άσκηση αυτής της δραστηριότητας.
δ) Να διακόπτεται ηυποβρύχια αλιεία με την πρώτη αίσθηση αδιαθεσίας και το άτομο να βγαίνει αμέσως από τη θάλασσα.
ε) Η παρακολούθηση κάποιας εκπαίδευσης που αφορά τις τεχνικές ελεύθερης κατάδυσης.
 
Διαβάστε περισσότερα » »