Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Π.Καμμένος: "Πετάξαμε 3 δισ. για "υπερόπλα" στην Αρμενία"

KATAΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αίσθηση προκάλεσε στην αίθουσα της Ολομέλειας καταγγελία του κ. Πάνου Καμμένου περί κατασκευής εργοστασίου - «φάντασμα» στην Αρμενία προκειμένου να κατασκευαστεί «υπερόπλο».
 
Φυσικά αναφέρεται στο εργοστάσιο κατασκευής λέηζερ που αγοράστηκε πολύ σωστά επί εποχής Α.Τσοχατζίπουλου και Γ.Σμπώκου στην Αρμενία, αλλά διαχειρίστηκε πολύ λάθος και τελικά με την υπονόμευση από τους γνωστούς δυτικούς "συμμάχων" κύκλους το όλο project κατέρρευσε.
 
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφερόμενος σε πρακτικές του παρελθόντος που έφεραν στο χείλος της καταστροφής την αμυντική βιομηχανία της χώρας είπε ότι «Δώσαμε 3 δισ για να κατασκευαστεί εργοστάσιο στην Αρμενία γιατί υπήρξε δήθεν επιστήμονας που θα έφτιαχνε υπερόπλο. Τελικά το εργοστάσιο φτιάχτηκε αλλά επιστήμονας δεν εμφανίστηκε». Εκτός αυτού ο κ. Καμμένος κατήγγειλε και δοκιμές «βομβιδίων στην έρημο Σαχάρα».
 
Επίσης, υποστήριξε επιβεβαίωσε μέσω του υπουργείου Αμύνης του Βελγίου πως ο ευρωπαϊκός στρατός θα περιλαμβάνει στους κόλπους του και τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία».
 
Aναμένουμε εξελίξεις επί της καταγγελίας του Π.Καμμένου. 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο ελληνικός λαός πληρώνει 70 εκατ. ευρώ για μισθούς και προνόμια βουλευτών

ΖΟΥΝ ΧΛΙΔΑΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ... ΚΟΡΟΙΔΩΝ
Στον κρατικό προϋπολογισμό που θα φέρει εντός των ημερών στη Βουλή για ψήφιση ο υπουργός Οικονομικών προβλέπεται κονδύλι 70 εκατομμυρίων ευρώ για τις βουλευτικές αποζημιώσεις, τις παροχές, τα επιδόματα και τη συμμετοχή τους σε επιτροπές. Οι Έλληνες που δεν έχουν να φάνε πληρώνουν δηλαδή 17.000 ευρώ για κάθε βουλευτή να ψηφίζει τα μέτρα εξόντωσης του και να παρακολουθεί θέατρο σκιών στο ναό της… Δημοκρατίας.
Το ίδιο ποσό πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι και το 2013. Δεν επηρεάζεται καθ’ όλου από την κρίση αυτό. Παραμένει σταθερό για να απολαμβάνουν οι βουλευτές-βολευτές τη χλιδή τους, να μετακινούνται άνετα, να ζουν πλουσιοπάροχα μακριά από την ανέχεια των πολιτών που οι ίδιοι επιβάλουν.
Μπορεί ο μηνιαίος μισθός του κάθε βουλευτή να είναι περίπου 6.000 ευρώ, αλλά τελικά με παροχές, επιδόματα και επιβαρύνσεις μας στοιχίζει κάτι παραπάνω από 17.000 ευρώ το μήνα. Έχει και αφορολόγητο 65%, ενώ τα έξοδα του στη Βουλή πληρώνονται από ένα έξτρα κονδύλι της τάξεως των 700.000 ευρώ το χρόνο. Αυτά προστίθενται στα 17.000 ευρώ.
Αν πολλαπλασιαστούν επι 300 και επί δώδεκα μήνες θα προκύψει το ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ. Και πρόκειται για στοιχεία της ίδιας της Βουλής και όχι αυθαίρετα.
Εκεί ο κ. Στουρνάρας δεν μπορεί να κάνει καμία περικοπή. Έκανε όμως περικοπές στην ασφάλεια των βουλευτών της Χρυσής Αυγής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, ενώ οι ίδιοι οι βουλευτές του κόμματος είναι οι μόνοι (ίσως και κάποιες άλλες μεμονωμένες εξαιρέσεις) που διαθέτουν μέρος των αποδοχών τους για να βοηθούν τους ανήμπορους και φτωχούς Έλληνες οργανώνοντας συσσίτια.
Εκεί κατάντησαν τους Έλληνες οι βουλευτές που υπηρετούν τα δύο κόμματα εξουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Να μην έχουν να φάνε, να μην έχουν να πληρώσουν το ρεύμα τους, να τους παίρνουν τα σπίτια γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν το «χαράτσι Βενιζέλου», να μην μπορούν να πάρουν τα φάρμακα τους και να μην μπορούν να πάνε στο γιατρό.
Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς γιατί οι βουλευτές, ιδίως οι κυβερνητικοί «παίζουν» ένα θέατρο στη Βουλή, όπως αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες με το φόρο ακινήτων και γενικώς αρκετές παραστάσεις που προηγήθηκαν με το μνημόνιο. Όταν σηκώνουν δήθεν λίγο μπαιράκι και τους τραβήξουν το αφτί μαζεύονται πίσω στο μαντρί.
Είναι πολλά τα λεφτά και τα προνόμια. Κανείς δεν θέλει να τα χάσει. Τρώνε και πίνουν λοιπόν στην υγεία των κοροΐδων μέχρι να ξυπνήσουν οι Έλληνες και να τους τα στερήσουν…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »
ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Σε μία πρόκληση που σε οποιοδήποτε άλλο κράτος αποκλείεται να έμενα αναπάντητη, προχώρησε η Τουρκία "πολιορκώντας" την "καρδιά" της ελληνικής αεράμυνας, και γενικότερα της ελληνικής αμυντικής διάταξης στο Αιγαίο, της Σκύρο.
Χθες το απόγευμα η τουρκική φρεγάτα κλάσης ΜΕΚΟ-200ΤΝ, η "Ορούκ Ρέϊς" βγηκε από τα Στενά και κατεθεύνθηκε νοτιοδυτικά. με κατεύθυνση πάλι την Εύβοια και την Αττική.
Στις 22.32 μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην θαλάσσια περιοχή της Σκύρου και άρχισε έκανε σχεδόν ένα πλήρη κύκλο γύρω από το νησί.
Μπήκε από τα βόρεια, κατευθύνθηκε δυτικά, μετά πήγε νότια και γύρισε πάλι προς την ανατολική πλευρά απ΄όπου όμως στις 23.04 ακολούθησε πορεία νοτιοανατολική και τώρα πλέει προς την Κάρπαθο. Καθ'όλη την διάρκεια της πορείας της γύρω από την Σκύρο είχε ανοικτά τα ηλεκτρονικά της συστήματα "αλιεύοντας" εκπομπές από τα ραντάρ και τα συστήματα του νησιού που ήταν ανοικτά εκείνη την ώρα.
Κοντά του στην Σκύρο ήταν η παλιά ελληνική φρεγάτα "Κανάρης" κλάσης "S".
Ο κυβερνήτης της ελληνικής φρεγάτας ανέγνωσε μέσω ασυρμάτου μήνυμα στον Τούρκο ομόλογό του ότι είχε παραβεί τους κανόνες αβλαβούς διιέλευσης και έπρεπε να αποχωρήσει άμεσα, αλλά ο Τούρκος δεν απάντησε.
Η επιλογή της Σκύρου, φυσικά μόνο τυχαία δεν είναι. Η Σκύρος είναι  βασικός πυλώνας της αεράμυνας στο Αιγαίο, έχοντας βάση μεταστάθμευσης όλων μαχητικών της ΠΑ, αλλά έχει MIM-104 Πατριοτ, αλλά έχει και κάτι εξίσου σημαντικό: Επάκτιες πυροβολαρχίες βλημάτων εδάφους-επιφανείας MM-40 Exocet, οι οποίοι χθες ενεργοποιήθηκαν άμεσα.
Δεν εγκλώβισαν το τουρκικό πλοίο για ευνόητους λόγους (άλλωστε η τουρκική φρεγάτα πιθανότητα για τον λόγο αυτό "πολιόρκησε" την Σκύρο για να συγκεντρώσει ηλεκτρονικές"πληροφορίες" για τους Exocet) αλλά επιβεβαιώθηκε η άμεση δυνατότητα αντίδρασης του Ναυτικού.
H κίνηση έρχεται λίγε ώρες μετά την αποκάλυψη στην Βουλή του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Α.Δαβάκη ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει σε "υπερσυγκέντρωση δυνάμεων σε μικρασιατικά παράλια και Έβρο".

Τμήμα ειδήσεων defenenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο ιερέας που έτρεξε στον Μαραθώνιο

Ο ιερέας που έτρεξε στον ΜαραθώνιοΔεν πίστευαν στα μάτια τους όσοι συμμετείχαν στον 31ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας όταν είδαν να τους προσπερνάει σαν σίφουνας ένας... παπάς με τα ράσα του να ανεμίζουν από την ταχύτητα! Οπως αποδείχτηκε, δεν ήταν ένας απλός ιερωμένος αλλά ταυτόχρονα και αξιωματικός του στρατού!

Ο 43χρονος πατέρας Αθανάσιος ξεχώρισε όσο κανένας άλλος από τους συμμετέχοντες στον μαραθώνιο. Αν και δεν τερμάτισε κάνοντας χρόνο ρεκόρ, κατάφερε να κάνει τη διαφορά συμμετέχοντας στον μαραθώνιο τρέχοντας με τα ράσα!

Το μήνυμα

«Ηθελα να δείξω ότι η Εκκλησία είναι κοντά στον λαό και παρίσταται σε όλες τις εκδηλώσεις, από τις κοινωνικές έως τις αθλητικές, γι' αυτό συμμετείχα στον μαραθώνιο. Είδα ότι στον κόσμο άρεσε η συμμετοχή μου. Απ' όπου περνούσα με χειροκροτούσαν πολύ περισσότερο από τους υπολοίπους. Κάποιοι μάλιστα μου ζητούσαν την ευχή μου. Την έδινα ενώ έτρεχα!»

Ο 43χρονος είναι ιερέας και ζει στην Πτολεμαΐδα. Εχει μάλιστα και τον βαθμό του λοχαγού, αφού είναι στρατιωτικός ιερέας και υπηρετεί στο Α΄ Σώμα Στρατού. Πατέρας πέντε παιδιών και ερασιτέχνης δρομέας, πήρε την απόφαση να τρέξει τα 42 χιλιόμετρα του μαραθωνίου για να περάσει ένα μήνυμα για την Εκκλησία.

«Με ενδιέφερε η συμμετοχή στον αγώνα για να περάσω το μήνυμα που ήθελα. Ο κόσμος με υποδέχτηκε θερμά. Δεν άκουσα ούτε ένα αρνητικό σχόλιο, το αντίθετο. Ενας μόνο μου ευχήθηκε του χρόνου να τρέξω χωρίς τα ράσα. “Μα, έτσι δε θα καταλάβαινες ότι είμαι ιερέας” του απάντησα!» λέει ο πατήρ Αθανάσιος.

Για να μπορέσει να τρέξει ο ιερέας πήρε την ευχή του μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, ο οποίος χάρηκε με την απόφασή του να αγωνιστεί με τα ράσα, αν και δεν ήταν υποχρεωμένος.

«Ετρεξα με τα ράσα για να περάσω το μήνυμα που ήθελα. Αλλιώς, χωρίς τα ράσα, δεν θα περνούσα κανένα μήνυμα» εξηγεί.

Οι κράμπες

Ο πατέρας Αθανάσιος Βλαχοδήμος τερμάτισε τελικά σε 4 ώρες και 16 λεπτά, αν και είχε προπονηθεί -όπως λέει- για να καλύψει την απόσταση σε 3 ώρες και 40 λεπτά.

«Καθυστέρησα επειδή έπαθα κάποιες κράμπες. Δεν ήταν κάτι επικίνδυνο ευτυχώς, απλώς μειώθηκε ο χρόνος μου. Παρά το γεγονός ότι έκανα αυτό τον χρόνο, το χάρηκα πολύ. Εξάλλου, όσοι τερματίζουν παίρνουν μετάλλιο. Αυτό είναι το νόημα του μαραθωνίου, ο τερματισμός» σημείωσε.
 
Espressonews.gr
Σχολιάστε το άρθρο:
Plastelhome.gr
  • Τα δημοφιλέστερα σήμερα
Διαβάστε περισσότερα » »

Έρευνα ALCO: Ένας στους τρεις Έλληνες αδυνατεί να καταβάλει το φόρο εισοδήματος το 2014

Στα χειρότερα επίπεδα τα οικονομικά των νοικοκυριών σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πέμπτης ποσοτικής έρευνας της ALCO για το EBEA. Στα ύψη η απαισιοδοξία
Οι δείκτες απαισιοδοξίας για την πορεία της εθνικής μας οικονομίας και τα οικονομικά των νοικοκυριών πέφτουν στα χειρότερα επίπεδα από τις αρχές του 2013, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πέμπτης ποσοτικής έρευνας για φέτος, που δημοσιοποίησε σήμερα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Αναλυτικότερα, το πρώτο από τα δυο ερωτήματα που θέτει κάθε δίμηνο το ΕΒΕΑ αφορά τη γνώμη των πολιτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο, διαπιστώνεται αύξηση του ποσοστού απαισιοδοξίας στις 70 μονάδες, από τις 68 της προηγούμενης μέτρησης. Ο δείκτης αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας μειώθηκε κατά 3% από το 18% στο 15%, ενώ το ποσοστό αποχής αυξήθηκε κατά 1%.
Το δεύτερο πάγιο ερώτημα σχετίζεται με την πορεία των προσωπικών οικονομικών των πολιτών, όπου το ποσοστό απαισιοδοξίας αυξήθηκε στο 75%, 1% περισσότερο από το Βαρόμετρο του Σεπτεμβρίου, ενώ μειώθηκε και ο προσωπικός δείκτης αισιοδοξίας στο 10%.
Γενικότερα, η εικόνα βελτίωσης που είχαν παρουσιάσει οι δυο αυτοί δείκτες από την αρχή του έτους, όσο μικρή και αν ήταν, τείνει να εξαλειφθεί, με τα ποσοστά να επανέρχονται στα επίπεδα του 2012.
Αρκετά απαισιόδοξη και ανασφαλής παρουσιάζεται η κοινωνία και στα τρία ερωτήματα που θέτει το ΕΒΕΑ για κύρια, τρέχοντα ζητήματα που την απασχολούν.
Οι πολίτες περιμένουν νέα μέτρα
Στην ερώτηση σχετικά με το αποτέλεσμα της διάστασης απόψεων μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης, η πλειοψηφία εκτιμά ότι το κοινωνικό σύνολο θα επιβαρυνθεί με επιπρόσθετα μέτρα και νέο μνημόνιο σε ποσοστό 47%, ενώ μόλις το 16% πιστεύει σε κάποια αντίδραση απ' την πλευρά της κυβέρνησης και το 11% στην υπαναχώρηση της τρόικας. Αξιοσημείωτο είναι το υψηλό ποσοστό των συμμετεχόντων (26%) οι οποίοι είτε δεν έχουν είτε επέλεξαν να μην εκφέρουν προσωπική άποψη στο ερώτημα, προσδίδοντας τάσεις σύγχυσης και αβεβαιότητας της κοινωνίας.
Στο ερώτημα σχετικά με τον φόρο ακίνητης περιουσίας, η εικόνα είναι μοιρασμένη. Ο 1 στους 3 συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρεί αδύνατη την καταβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας για το 2014, ενώ αντίστοιχα πολλοί είναι και εκείνοι οι οποίοι δεν ξέρουν αν θα είναι σε θέση να καταβάλουν την αντίστοιχη εισφορά μέσα στο επόμενο έτος, λόγω δυσμενέστερων οικονομικών συνθηκών σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Ωστόσο, ο 1 στους 2 ερωτηθέντες δηλώνει ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Στην τελευταία από τις τρεις ερωτήσεις επικαιρότητας, η οποία αναφέρεται στην πρώτη ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο το διάστημα μεταξύ 1η και 9η Νοεμβρίου, η κοινή γνώμη βρέθηκε να διατηρεί θετική γνώμη. Σχεδόν 1 στους 2 συμμετέχοντες θεωρεί μια ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο χρήσιμη, για τον ίδιο τον καταναλωτή, αλλά και απαραίτητη για την τόνωση της αγοράς πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Επιπλέον, μόλις 1 στους 3 έχει αντίθετη άποψη ενώ λιγότερο από 1 στους 5 επέλεξε να μην συμμετάσχει.
Μίχαλος: "Δυσμενές κλίμα στην ελληνική κοινωνία"
Δίνοντας στη δημοσιότητα την έρευνα ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σχολίασε: "Είναι φανερό ότι η γενικότερη στάση των δανειστών μας έχει επιβαρύνει το ήδη δυσμενές κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Αυτό αποτυπώνεται και στο τελευταίο Οικονομικό Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ, με τους δείκτες αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας για την πορεία της εθνικής μας οικονομίας και τα οικονομικά των νοικοκυριών να πέφτουν στα χειρότερα επίπεδα από τις αρχές του 2013.
Το δυσμενές αυτό κλίμα επιτείνεται από την εκτίμηση των πολιτών ότι η διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας θα καταλήξει σε πρόσθετα οριζόντια μέτρα και εν τέλει σε νέο μνημόνιο".
Η έρευνα "Οικονομικό Βαρόμετρο", πραγματοποιείται κατ' εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρία ALCO, ενώ τα ευρήματά της επεξεργάζονται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΑ. Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 20 και 23 Νοεμβρίου 2013.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Μας δουλεύουν ψιλό γαζί και με τα τέλη κυκλοφορίας...Στην Ελλάδα 240 ευρώ, στην Αγγλία 131 και στην Ισπανία 64 ευρώ ...

Ένας ακόμη πονοκέφαλος προστίθεται από σήμερα στα νοικοκυριά, καθώς εν μέσω φοροκαταιγίδας, καλούνται να καλύψουν και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014 και μάλιστα με τις υψηλότερες χρεώσεις, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Γεγονός είναι ότι η διαφορετικότητα των κριτηρίων (κυβικά, εκπομπές ρύπων, είδος καυσίμου, παλαιότητα, βάρος) που χρησιμοποιεί το κάθε κράτος για να υπολογίσει τα τέλη κυκλοφορίας, καθιστά αδύνατη την συνολική σύγκρισή τους ανά εθνική οικονομία, παρά μόνο ενδεικτικά.
Τα παραδείγματα που επικαλείται καθηγητής του Πολυτεχνείου της Βαρκελώνης, αποτυπώνουν σαφέστατα την… ελληνική ακρίβεια, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν μεταξύ των φθηνότερων χωρών τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αγγλία και τη Γερμανία.

Στην Ελλάδα θα πληρώσουν οι κάτοχοι των αυτοκινήτων των παραδειγμάτων για το 2014:

120 ευρώ: Fiat 500 (0.9 TwinAir BlackJack 3dr) 875 cc
135 ευρώ: Fiat Punto Evo (Hatch 5Dr 1.3 Multijet  DPF SS 75) 1.284 cc
240 ευρώ: Audi A1(1.4 TFSI S Line S Tronic) 1.390 cc
265 ευρώ: Ford Fiesta (2011) 1.596 cc
300 ευρώ: Ford Mondeo (2.0 TDCi Titanium X Sport) 1.997 cc
660 ευρώ: Audi A6 (2011) 1.968 cc

H σύγκριση του φόρου -για τα αυτοκίνητα των παραδειγμάτων, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει ως εξής:

Για το μικρό Fiat των 875 κυβικών, ο Γερμανός πληρώνει 17 ευρώ, ο Ούγγρος 30 ευρώ, ο Ρουμάνος 29 ευρώ, ενώ στην Σουηδία και την Βρετανία ο φόρος είναι μηδενικός.

Για το Audi A1, των 240 ευρώ στην Ελλάδα, τα τέλη κυκλοφορίας στην Αγγλία είναι 131 ευρώ, στην Ισπανία 64, και στην Λιθουανία μηδενικός.

Για το Ford Fiesta, ο φόρος στην Τσεχία είναι μηδενικός, στην Ουγγαρία 30 ευρώ και στη Ρουμανία 34 ευρώ.

Για το Audi A6, η ετήσια επιβάρυνση για την κυκλοφορία είναι στην Γαλλία 160 ευρώ, στην Ιταλία 503 ευρώ, στην Ρουμανία 55 και στην Βρετανία μηδενικός.

newpost.gr
eglimatikotita
Διαβάστε περισσότερα » »

Spiegel: Σκόπια, μια πόλη που πνίγηκε στα κιτς

‘γίνεται προσπάθεια συγχώνευσης των εθνοτικών κοινοτήτων που απαρτίζουν το σκοπιανό κράτος’

Νοέμβριος 12, 2013.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel παρουσιάζει ένα θέμα για την κατάσταση της πόλης των Σκοπίων, όπως έγινε με τα αγάλματα   αξίας εκατομμυρίων, μέσα σε μια προσπάθεια ‘εθνικής ανασυγκρότησης’, όπως σημειώνει το σκοπιανό ‘Σκάι’.


«Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Η κυβέρνηση επενδύει ακόμη τεράστια ποσά στο διάσημο έργο της: την ανασυγκρότηση της πρωτεύουσας των Σκοπίων, με στομφώδεις παλάτια και χρυσά αγάλματα. Λάτρεις μιας αρχιτεκτονικής αηδίας.

«Οκτώ χάλκινα αγάλματα που παριστάνουν θυμωμένους άνδρες βρίσκονται μέσα σε χρωματιστές πίδακες του σιντριβανιού, όπου ακούγεται η μουσική του Τσαϊκόφσκι και του Βάγκνερ. Ψηλά επάνω υψώνεται το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τα Σκόπια έχουν ένα νέο κέντρο. Το σχεδόν 30 μέτρων ύψους και 10,5 εκατομμυρίων, ακριβό μνημείο της πλατείας Μακεδονίας, στην καρδιά της πόλης μοιάζει με ένα αυθεντικό αντίγραφο του Canal Grande στο Λας Βέγκας.

Σε κοντινή απόσταση, παρουσιάζονται αγάλματα με άλλους ιστορικούς χαρακτήρες της αρχαίας Μακεδονίας. Τα Σκόπια προσπαθούν να συγκροτήσουν εθνότητα».
Τα τοπικά μέσα αποκαλούν το στυλ της νέας πλατείας ως ‘Baroque’  ή «νεοκλασικό», ενώ οι αρχιτέκτονες ομιλούν για «Ιστορικό Κίτς».

Το έργο «Σκόπια 2014»- αυτός είναι ο τίτλος αυτού του ριζικού ανασχεδιασμού του εθνικιστικού κόμματος VMRO που κυβερνά, έχει κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Επισήμως, αυτό το έργο χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό και έχουν δαπανηθεί € 207.000.000, συμπεριλαμβανομένων του εξωραϊσμού των υπουργείων, του νέου εθνικού θεάτρου και η Πύλη της Νίκης.

Το γερμανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι το έργο Σκόπια 2014, δείχνει μόνο ένα μέρος του ‘εθνικού ιστού’ του κράτους των Σκοπίων, ενώ παραλείπει την ιστορία των άλλων εθνοτικών ομάδων και προσπαθεί να τις συγχωνεύσει σε μια χώρα που χαρακτηρίζεται ως πολυεθνικό κράτος.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κριτική στα μέσα ενημέρωσης στο νοτιοσλαβικό κράτος και σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Αν επικρίνουμε το έργο, το μόνο εύκολο και σίγουρο είναι να χάσουμε τη δουλειά μας, τα μέσα ενημέρωσης εδώ και αρκετό καιρό είναι στα χέρια του κυβερνώντος κόμματος VMRO» είπε στο Spiegel ένας δημοσιογράφος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

--
[Σημείωση Βαλκανικού Περισκόπιου-Το δημοσίευμα του Spiegel : http://www.spiegel.de/politik/ausland/architektur-in-mazedonien-historischer-kitsch-in-skopje-a-928255.html ]



echedoros-a.gr

Διαβάστε περισσότερα » »