Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Αυτό είναι το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Εγκρίθηκε από την τρόικα το τελικόσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και τη δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα δώσει το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα το ΒΗΜΑ, από τη νέα φορολογία δεν εξαιρείται κανένα ακίνητο... Διαμερίσματα, μονοκατοικίες, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου, γήπεδα, χωράφια, λατομεία, ακόμη και δάση που έχουν στην κατοχή τους φυσικά ή νομικά πρόσωπα, θα φορολογηθούν όλα από το πρώτο τετραγωνικό χωρίς εξαιρέσεις.

Οι παράμετροι για τον υπολογισμό του τελικού φόρου

Πιο αναλυτικά, για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια θα λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι όπως η θέση, το είδος της χρήσης, η απόσταση από τη θάλσσα, τα συνολικά τετραγωνικά, η πρόσβαση σε εθνική ή επαρχιακή οδό κ.α

Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων να βεβαιώσει μέσα στο 2014 περίπου 3,8 δισ. ευρώ, αντί για 4,2 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος της τρόικας. Από αυτά εκτιμά πως θα εισπράξει περίπου 2,8 – 2,9 δισ. ευρώ.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Σε σύγκριση με το χαράτσι του 2013, προκύπτουν χαμηλότερες επιβαρύνσεις για όσους έχουν διαμερίσματα σε φθηνές περιοχές και τα ακίνητά τους είναι χαμηλού φόρου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις καταγράφονται πρόσθετες επιβαρύνσεις ενώ για πρωτη φορά θα φορολογηθούν τα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Υψηλότερη φορολογία θα πληρώσουν και όσοι έχουν μονοκατοικία καθώς και όσοι έχουν ακίνητο με πρόσοψη σε κάποιον δρόμο αφού σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχουν ειδικές συντελεστές προσαύξησης.

ΦΩΤΟ από το ΒΗΜΑ
ΦΩΤΟ από το ΒΗΜΑ

Όταν το κτίριο βλέπει σε έναν δρόμο ο συντελεστής προσαύξησης του φόρου θα είναι 1,02 ενώ για κτίρια με περισσότερες από μία προσόψεις ο συντελεστής θα είναι 1,03.

ΦΩΤΟ από το ΒΗΜΑ
ΦΩΤΟ από το ΒΗΜΑ

Ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς θα εφαρμοστεί για τα ημιτελή κτίσματα και για τα “κενά” δηλαδή αυτά που δεν ηλεκτροδοτούνται.

Πώς θα υπολογιστεί ο φόρος

Τέλος, ο συνολικός φόρος για τα κτίσματα προκύπτει ως γινόμενο της επιφάνειας του ακινήτου, του βασικού φόρου, του συντελεστή παλαιότητας, του συντελεστή πρόσοψης, του συντελεστή απομείωσης επιφάνειας κτίσματος, του συντελεστή βοηθητικών χώρων και του συντελεστή ημιτελούς κτίσματος.
Διαβάστε περισσότερα » »