Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ των πολιτών! Αμφισβήτηση των φόρων - Ενδικοφανής προσφυγή

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ των πολιτών! Αμφισβήτηση των φόρων - Ενδικοφανής προσφυγή
Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.
(Άρθρο 4 του Συντάγματος)
Όλοι όσοι βρίσκονται στην Eλληνική Eπικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους.
(Άρθρο 5 του Συντάγματος)
Kαθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια και μπορεί να αναπτύξει σ' αυτά τις απόψεις του για τα δικαιώματα ή συμφέροντά του, όπως νόμος ορίζει.
(Άρθρο 20 του Συντάγματος)

Φόρος είναι η συμμετοχή των πολιτών στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις του καθενός. Και βέβαια, ο συνταγματικός νομοθέτης εννοεί τις πραγματικές και αντικειμενικές δυνάμεις του κάθε πολίτη. Μέσα απ' αυτή την οπτική, φόρος είναι να παίρνεις από την τσέπη όχι από το στόμα του φορολογούμενου. Φόρος είναι να ζητάς από τον φορολογούμενο μέρος από αυτά που έχει και όχι από αυτά που φαντάζεσαι ότι έχει. Φόρος είναι μια υποχρέωση που βαραίνει μόνον όσους μπορούν να δώσουν χωρίς να στερηθούν τα στοιχειώδη: στέγη, τροφή, εκπαίδευση, ιατρικές δαπάνες, ενδυση, ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση.
Με βάση αυτό το αυτονόητο σκεπτικό που δεν μπορεί κανείς λογικός άνθρωπος να αρνηθεί, το κίνημα πολιτών “Έλληνες Φορολογούμενοι” σε συνεργασία με ομάδα ανεξάρτητων δικηγόρων (υπό τον δικηγόρο κ. Χρήστο Κλειώση), προτείνει συγκεκριμένη στρατηγική απέναντι στη φοροκαταιγίδα που οι ανάλγητοι και -συχνά- ερασιτέχνες νομοθέτες του Υπουργείου Οικονομικών έχουν ετοιμάσει για να εξαθλιώσουν τους ήδη γονατισμένους και οικονομικά πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Είμαστε αποφασισμένοι να στήσουμε ένα χαράκωμα νομιμότητας που θα κινητοποιήσει την κοινωνία να συστρατευθεί σε μια “φορολογική ασπίδα” πάνω από τους αδύναμους υπερφορολογημένους πολίτες. Είμαστε αποφασισμένοι να ξεκαθαρίσουμε επιτέλους τί είναι φόρος και τί κρατική ληστεία.
Εκδίδουμε οδηγίες, διατυπωμένες από έγκριτους νομικούς, ώστε κάθε Έλληνας που νιώθει ότι δεν αντέχει να πληρώσει τους φόρους που του επιβάλλει το αδίστακτο Κράτος χωρίς να στερηθεί στέγη, τροφή, εκπαίδευση, πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και ένδυση, να μπορεί να αμφισβητήσει το εκκαθαριστικό της εφορίας. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα χρειάζεται καν δικηγόρος για να προσβάλλει ο υπερφορολογημένος συμπολίτης μας το εκκαθαριστικό της εφορίας. Το κινημά μας, σε συνεργασία με την ομάδα των ακτιβιστών και κοινωνικά ευαίσθητων δικηγόρων που πήραν την πρωτοβουλία, θα μπορέσει να τους κατευθύνει προς την κατεύθυνση αυτή.
Άλλωστε η κοινωνία, χάρη στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, είναι ήδη εκπαιδευμένη για μια τέτοια αντίδραση. Όπως ακριβώς χιλιάδες συμπολίτες μας στα Ειρηνοδικεία αμφισβητούν την δυνατότητα τους να ανταποκριθούν στα βάρη των δανείων, επικαλούμενοι μόνο την πραγματική τους οικονομική ένδεια, έτσι θα προτείνουμε στα υπερφορολογημένα νοικοκυριά να απευθυνθούν στους Διοικητικούς Δικαστές ώστε να τους θέσουν το ερώτημα: «Με αυτά που έχω στην διάθεσή μου σαν εισόδημα και δεν σας τα κρύβω μπορώ να πληρώσω φόρο και να μην στερηθώ την στέγη, το ρεύμα ή την τροφή της οικογένειάς μου;»
Πρέπει πλέον η κοινωνία να φέρει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών μπροστά στους Δικαστές ώστε να μάθουμε τελικά ποιοι δικάζουν; Έλληνες ή φερέφωνα των δανειστών, που θα απαιτήσουν από εξαθλιωμένα νοικοκυριά να απαρνηθούν βασικές βιοτικές ανάγκες τους, ώστε να βρουν τα χρήματα για να πληρώσουν φόρους που αντιστοιχούν σε πρόχειρους και έωλους υπολογισμούς που έκαναν κάποιοι καλοβαλμένοι γραφειοκράτες από τους υπολογιστές των υπουργείων τους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μόνο αριθμούς και τροϊκανές εντολές;
Και σε αυτό το σημείο θα είμαστε σαφείς: Σεβόμαστε νόμους που σέβονται την λογική και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Όλα τα άλλα είναι λόγια γραμμένα σε ΦΕΚ.
Όμως, πώς θα δεσμευθεί ο πολύτεκνος από ένα νόμο που τον υποχρεώνει να πληρώσει φόρο, όταν τα χρήματα αυτά τα προορίζει για τρόφιμα των παιδιών του, με μόνη αιτιολογία “να βγει η Ελλάδα στις αγορές”;
Πώς θα δεσμευθεί ο νεφροπαθής ή ο καρκινοπαθής από νόμο που τον υποχρεώνει να στερηθεί ποσά που έχει ανάγκη για να πληρώσει τους γιατρούς και τα νοσοκομεία και να τα δώσει στον διάδοχο του κου Στουρνάρα ;
Πώς θα δεσμευθεί νομικά ο κάθε άνεργος που πέρσι είχε δουλειά και εισόδημα, να αφήσει απλήρωτο τον λογαριασμό της ΔΕΗ και να μείνει χωρίς ρεύμα για να μας πουν “μπράβο” οι Ευρωπαίοι εταίροι (και δανειστές);
Πρέπει όλοι μας να δούμε με καθαρή ματιά τί κράτος και τί νομοθέτη έχουμε απέναντί μας, αλλά και να καταλάβουμε ότι οι νόμοι εκφράζουν έναν λαό μόνο στον βαθμό που ο λαός δεν τους καταργεί με την στάση του αμφισβητώντας τους με κάθε νόμιμο μέσο.
Έλληνα πολίτη, που σε έχουν εξαντλήσει τα μέτρα και οι φόροι και έχεις περάσει τα όρια της απόγνωσης, πρόσεξε το “εκκαθαριστικό” που θα παραλάβεις ηλεκτρονικά αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσης: Έχεις 30 ημέρες για να καταθέσεις “ενδικοφανή προσφυγή” στην οποία θα εκθέτεις την περιουσιακή σου κατάσταση, τα εισοδήματα και γενικά όλα τα οικονομικά ή και άλλα (π.χ υγείας) προβλήματα ενώπιον του Διοικητικού Δικαστή.
Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει έλληνας Δικαστής ο οποίος “στο όνομα του Ελληνικού Λαού” θα επιλέξει να εφαρμόσει -στη δική σου περίπτωση- το νόμο του Στουρνάρα, και θα σε εξαναγκάσει να στερηθείς τα στοιχειώδη όπως το νοίκι, την τροφή, θέρμανση ή τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος.
Η εξαθλίωση των υπερφορολογημένων νοικοκυριών δεν είναι οικονομική πολιτική αλλά πρόλογος γενοκτονίας. Το κίνημα πολιτών “ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ”, δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Θα παλέψουμε και θα αμφισβητήσουμε την άδικη και την υπερβολική φορολόγηση. Με βάση τη λογική και το νόμο.
Ας δούμε όμως με ποιούς τρόπους και για ποιούς λόγους μπορούμε να αμφισβητήσουμε την υπερφορολόγηση των αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών.

Το αφορολόγητο όριο ως τεκμήριο φοροδοτικής ικανότητας
Ως “αφορολόγητο” χαρακτηρίζεται το εισόδημα που ο νομοθέτης έχει κρίνει ως αρκετά ισχνό για να το απαλλάξει από την συνταγματική υποχρέωση καταβολής φόρου, αφού η φορολογική υποχρέωση εξαρτάται, σύμφωνα με το Σύνταγμα, από τις οικονομικές δυνάμεις κάθε φορολογούμενου, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τόσο αδύναμες ώστε να δικαιούνται να μην φορολογηθούν, αφού η φορολόγησή τους θέτει σε κίνδυνο άλλα αγαθά που το Κράτος, με βάση το Σύνταγμα, έχει την υποχρέωση να προστατεύει (τη ζωή, την υγεία, την αξιοπρέπεια, την εκπαίδευση κλπ).
Κατά συνέπεια, από την μη υπέρβαση του αφορολόγητου ορίου τεκμαίρεται ότι δεν υφίσταται φοροδοτική ικανότητα. Έτσι το Κράτος κάνει μια διάκριση μεταξύ των νοικοκυριών που έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν φόρο και των νοικοκυριών που δε μπορούν να καταβάλλουν, χωρίς να εξαθλιωθούν οικονομικά.
Ουσιαστικά το αφορολόγητο όριο είναι το πρωταρχικό τεκμήριο φοροδοτικής ικανότητας (με μία άλλη οπτική, το όριο αυτό προσδιορίζεται από το “όριο φτώχειας” όπως υπολογίζεται κάθε χρόνο από τη Στατιστική Υπηρεσία): όποιος το ξεπερνά θεωρείται ότι αντέχει να υποστεί οικονομική θυσία υπέρ του κοινωνικού συνόλου (και του κρατικού προϋπολογισμού). Όποιος δεν αντέχει αυτή την οικονομική θυσία, απαλλάσσεται.
Όμως, όπως όλα τα τεκμήρια, έτσι και αυτό το τεκμήριο ύπαρξης φοροδοτικής ικανότητας δεν μπορεί παρά να είναι μαχητό, δηλαδή να υπάρχει δυνατότητα ανταπόδειξης από τον θιγόμενο φορολογούμενο, διαφορετικά είναι αντισυνταγματικό, μια και τα αμάχητα τεκμήρια απαγορεύονται.
Πράγματι, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ένας φορολογούμενος του οποίου το ετήσιο εισόδημα ξεπερνά το όριο του αφορολόγητου εισοδήματος να στερείται φοροδοτικής ικανότητας για λόγους που δεν έχουν προβλεφθεί από τον φορολογικό νομοθέτη και να κριθεί δικαστικά ότι το συγκεκριμένο νοικοκυριό, παρά το γράμμα του νόμου, θα πρέπει να απαλλαγεί του φόρου λόγω πραγματικής οικονομικής ένδειας που αναιρεί την φοροδοτική του ικανότητα. Με άλλα λόγια, εάν ένας φορολογούμενος μπορεί να αποδείξει ότι, με βάση τα εισοδήματά του (τα πραγματικά και όχι αυτά που οι διοικητικές αρχές υπολογίζουν με βάση τα τεκμήρια) δε μπορεί να καλύψει (ή καλύπτει οριακά) τις βασικές του ανάγκες διαβίωσης, τότε δεν έχει την υποχρέωση να πληρώσει φόρο.

Ο κάθε φορολογούμενος έχει διάστημα μόλις 30 ημερών από την ημέρα που κατέθεσε ηλεκτρονικά τη δήλωσή του. Από την ημέρα της κατάθεσης, θεωρείται ότι παρέλαβε το εκκαθαριστικό του και αρχίζουν να μετρούν οι προθεσμίες. Συνεπώς, αν κάποιος θέλει να παλέψει την άδικη φορολογία και αν κρίνει ότι πληροί τα κριτήρια για να απαλλαγεί από τον φόρο που του έχει επιβληθεί, πρέπει να δράσει άμεσα!
Το κίνημα πολιτών “Έλληνες Φορολογούμενοι” θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να συμπαρασταθεί νομικά σε πολίτες που θα απευθυνούν προς αυτό. Για το λόγο αυτό, χρειαζόμαστε και τη δική σας βοήθεια. Χρειαζόμαστε περισσότερους εθελοντές δικηγόρους, αλλά και και άλλα άτομα για να βοηθήσουμε όσο το δυνατό περισσότερους συμπολίτες μας!

forologoumenoi.gr
Διαβάστε περισσότερα » »