Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ολόκληρο σπίτι θα στοιχίζει 507 ευρώ να κατασκευαστεί

Η Ινδική εταιρεία Tata Group που έγινε γνωστή ως η εταιρεία που κατασκευάζει τα φθηνότερα αυτοκίνητα στον κόσμο, τώρα …
προσανατολίζεται και στην κατασκευή των φθηνότερων κατοικιών, με κόστος μόλις 507 ευρώ και χρόνο ολοκλήρωσης μόλις τη μια βδομάδα.

Με το βασικό πακέτο μπορεί κανείς να στήσει ένα σπίτι 20 τετραγωνικών μέτρων, με τοίχους, εξωτερικούς και εσωτερικούς, από ίνες κοκοφοίνικα ή από γιούτα,ενώ ο χρόνος ζωής του υπολογίζεται να είναι περίπου στα 20 χρόνια.

Η εταιρεία όμως, σχεδιάζει να προσφέρει και προκατασκευασμένα σπίτια που να περιέχουν παράθυρα, σκεπές, πόρτες και ακόμα περισσότερα στους πελάτες της.

Αν και με τόσο μικρή διάρκεια ζωής μπορεί να μην είναι και ιδανικότερη λύση για την ανάπτυξη των πόλεων, θα μπορούσε να αποτελέσει στέγη σε απόρους και άστεγους, και μάλιστα να προσφερθεί λόγω του χαμηλού κόστους από το ίδιο το κράτος. Στα επόμενα σχέδια της Tata Group, είναι και η κατασκευή πιο εξελιγμένων κατοικιών, εξοπλισμένων με φωτοβολταϊκά και βεράντες, που θα απευθύνονται σε ένα πιο ευρύ κοινό.

Διαβάστε περισσότερα » »

UFO - ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΡΑΪΧ [Greek subs]

Διαβάστε περισσότερα » »

Το Ιράν εμπορεύεται πετρέλαιο μόνο σε ριάλ και ευρώ και όχι σε δολάριο.

Να  ο βασικός λόγος της Κλίτον στην Ελλάδα ! ! !

Το Ιράν μόλις υλοποίησε μία απειλή την οποία είχε εξαπολύσει πριν αρκετά χρόνια, δηλαδή να σταματήσει οριστικά το εμπόριο πετρελαίου σε δολάριο και να το διαπράξει μόνο στο τοπικό του νόμισμα και κυρίως στο ευρώ. Από την Τρίτη, πράγματι, ξεκίνησε η λειτουργία του Kish International Commodity Exchange όπου το Ιράν εμπορεύεται πετρέλαιο μόνο σε ριάλ και ευρώ και όχι σε δολάριο.

Την τελευταία φορά που ένα κράτος επιχείρησε να κάνει το ίδιο ήταν στις αρχές της....
προηγούμενης δεκαετίας και λίγο αργότερα δέχτηκε τη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ και διαλύθηκε. Το κράτος αυτό ήταν το Ιράκ. Από τότε και για πρώτη φορά ένα κράτος επιχειρεί κάτι αντίστοιχο αλλά τώρα ίσως να έχει προλάβει να δημιουργήσει πυρηνική βόμβα, κάτι το οποίο το Ισραήλ θεωρεί ότι είναι πιθανό να έχει συμβεί πριν από μερικούς μόλις μήνες.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΤΑΙ Η ΒΙΛΑ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΟ ; ; ;


Διαβάστε περισσότερα » »

Ποιος ήταν ο ρόλος του «Εθνάρχη» Κ. Καραμανλή στην προδοσία της Κύπρου;

Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 2ον: «ΕΘΝΑΡΧΗΣ» ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ – Ο ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ! Θέμα 1ον: 
Ο εβραιο-αμερικανός δημοσιογράφος Σαϊρους Σουλτσμπέργκερ, έγραψε στο γαλλικό περιοδικό «Εξπρές» της 6ης Νοεμβρίου 1981, ότι το 1973 οργάνωσε στο σπίτι του, στο Παρίσι, γεύμα γνωριμίας του γνωστού εβραίου υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ «νεκροθάφτη της Κύπρου, Κίσσινγκερ και του ψευτοεθνάρχη Καραμανλή. 

Ο Σουλτσμπέργκερ βεβαιώνει ότι ενώπιόν του, ο ψευτοεθνάρχης ζήτησε από τον Κίσσινγκερ «την συμπαράσταση των ΗΠΑ για την ανατροπή της χούντας». «Και τι να κάνουμε;», τον ρώτησε ο Κίσσινγκερ. «Να επέμβετε», ανταπάντησε ο Καραμανλής!

Θέμα 2ον: Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Δεβλέτογλου, έγραψε ένα άρθρο –το οποίο δεν διαψεύστηκε από τους εμπλεκομένους- στην εφημερίδα «Daily Telegraf», της 13ης Ιουνίου 1978, στο οποίο υποστήριξε ότι τον Μάιο του 1974 (δύο μήνες προ της τουρκικής εισβολής), έγινε στην Μάρνη (περίχωρο των Παρισίων), μυστική συνάντηση μεταξύ του Καραμανλή και του πρωθυπουργού του Αττίλα, Μ. Ετσεβίτ, επί παρουσία του Κίσσινγκερ. Σημείωσε δε με νόημα: «Όπως ήταν ευνόητο, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμούσε τότε –όπως αλίμονο επιθυμεί και σήμερα- να πληροφορηθεί τι μπορούσε ο πασίγνωστος πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδος να συζητήσει κρυφά με τους Ετσεβίτ και Κίσσινγκερ, λίγες εβδομάδες πριν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κατάρρευση του στρατιωτικού καθεστώτος στην Ελλάδα».

Θέμα 3ον: Σε επιστολή του, με ημερομηνία 19 Μαΐου 1976, προς τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, νομιμοποιεί τον Αττίλα 1, αλλά διαμαρτύρεται για τον Αττίλα 2 (τον οποίον δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει): «Την 20ην Ιουλίου 1974, η Τουρκία εισέβαλλε εις την Κύπρον, επωφελούμενη του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και ισχυριζόμενη ότι σκοπός της επεμβάσεως ήτο η αποκατάστασις της νομιμότητος. Η νομιμότης όμως απεκατεστάθη μετά τρεις ημέρας εις την Κύπρον εις το πρόσωπο του κ. Κληρίδη και εις την Ελλάδα με την επιστροφή μου. Ο σκοπός επομένως της τουρκικής επεμβάσεως είχεν εκπληρωθεί και λογικώς η Τουρκία θα έπρεπε να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρον…».

Θέμα 4ον: Ο ψευτοεθνάρχης, αμέσως μετά την άνοδό του στην εξουσία, τον μαύρο Ιούλιο του ’74, και παρά την παλαϊκή απαίτηση για άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου, δήλωσε στη βουλή ότι «ο φάκελος είναι αμετάκλητα κλειστός».

Θέμα 5ον: Τον Ιούλιο του ’74, οι Τούρκοι είχαν καταλάβει μόνο ένα μικρό προγεφύρωμα, στην Κύπρο. Τον Αύγουστο του 1974, που οι Τούρκοι κατέλαβαν το 40% της νήσου, με τον Αττίλα 2, ο ψευτοεθνάρχης απήντησε ως εξής στην απαίτηση του κόσμου για ελληνική βοήθεια στην Κύπρο: «Η Κύπρος κείται μακράν»!

Θέμα 6ον: Ο Α. Παπανδρέου είχε υποσχεθεί –μεταξύ των άλλων- και το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου. Αλλά δεν το έκανε ποτέ! Κατά καιρούς, όμως, το θυμόταν και το ξαναθυμόταν, πάντα χωρίς να καταλήγει κάπου. Είναι προφανές, ότι ο Παπανδρέου εκβίαζε τον Καραμανλή με το άνοιγμα του φακέλου της προδοσίας. Δύο είναι τα ένοχα μυστικά της μεταπολίτευσης: Ο φάκελος της Κύπρου που καίει τον Καραμανλή και ο φάκελος της τρομοκρατίας που καίει τον Παπανδρέου!

Θέμα 7ον: Ο πρωθυπουργός του Αττίλα (1 και 2), Μ. Ετσεβίτ, δήλωσε αργότερα ότι: «αν δεν κάναμε την επέμβαση στην Κύπρο, δεν θα επέστρεφε η δημοκρατία στην Ελλάδα».

Είναι, λοιπόν, κοινή πεποίθηση, ότι «την πούλησαν για να ξαναγυρίσουν». Με πρωταγωνιστή του ξεπουλήματος τον ψευτοεθνάρχη Καραμανλή!
Διαβάστε περισσότερα » »

Ορίζουν αμοιβή 650 χιλ. € το χρόνο στο αεροδρόμιο!

Την ώρα που νοικιάζονται εργαζόμενοι με ενιαία αμοιβή 625 ευρώ το μήνα, ο διευθυντής του αεροδρομίου της Αθήνας, βασικός μέτοχος του οποίου είναι το ελληνικό Δημόσιο, ανανεώνει τη σύμβασή του με ετήσιες αποδοχές 650.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα συζητηθεί -εκτός ημερήσιας διάταξης- η επέκταση της σύμβασης εργασίας του γενικού διευθυντή του «Ελευθέριος Βενιζέλος», Γιάννη Παράσχη, για πέντε χρόνια με απολαβές 650.000 ευρώ το χρόνο. Ως μέτρο σύγκρισης ας σημειωθεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα λαμβάνει ετήσια αποζημίωση 400.000 δολαρίων συν 50.000 δολάρια έξοδα κίνησης. Το ποσό αυτό ισούται με 320.000 ευρώ...

Η σύμβαση του κ. Παράσχη (είναι ταυτόχρονα και μέλος του Δ.Σ. του ΔΟΛ και μέλος της τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου) θα έληγε σε εννέα μήνες. Ο διευθυντής του αεροδρομίου αναζητήθηκε, αλλά μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε επικοινωνήσει με την «Ε».
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) είναι ιδιωτική εταιρεία, στην οποία το ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει με 55%, η Hochtief AirPort GmbH διαθέτει το 26,667%, η Hochtief AirPort Capital GmbH το 13,333% και το υπόλοιπο ανήκει σε ιδιώτες επενδυτές.

Είναι απορίας άξιον πώς η γερμανική εταιρεία, την ώρα που επιθυμεί να πουλήσει τη συμμετοχή της στον ΔΑΑ, προωθεί μια τέτοια πρόταση. Το εννιαμελές Δ.Σ. του ΔΑΑ, στο οποίο προεδρεύει ο καθηγητής Ευστράτιος Παπαδημητρίου, είναι προφανώς ενήμερο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται ο αερολιμένας. Η πώληση ποσοστού του Δημοσίου έχει ήδη αποφασιστεί, όπως και η επέκταση της σύμβασης διαχείρισης για τα επόμενα 20 χρόνια, είτε με τους Γερμανούς είτε με όποιον τους διαδεχτεί. Μάλιστα το Δημόσιο έχει προσλάβει ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους την ΒΝΡ Paribas και την Εθνική Τράπεζα.

Το 2010 ο ΔΑΑ παρουσίασε πτώση της επιβατικής κίνησης κατά 5%, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 356,5 εκατομμύρια ευρώ έναντι 457,4 το 2009. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 96,55 εκατομμύρια έναντι 181,7 το προηγούμενο έτος. Τα δε χρηματικά διαθέσιμα ανήλθαν σε 220 εκατομμύρια, που είναι τοποθετημένα στο σύνολό τους σε προθεσμιακές καταθέσεις.
Διαβάστε περισσότερα » »

Υπέρυθρο τηλεσκόπιο της NASA και του Βατικανού που ονομάζεται (Εωσφόρος) για την εξέταση του Nibiru.


Ποιος διοικεί αυτό τον κόσμο; Η παπική εκκλησία;  Οι υπόλοιποι πχ μασόνοι, ιλουμινάτοι φαντάζουν ένα τίποτα μπροστά τους .Ο αμερικανικός λαός πληρώνει τη ΝASA για όλα αυτά τα προγράμματα που περισσότερο μοιάζουν με απόκρυφες τελετές περί Εωσφόρου.
Περαστικά μας και καλό ύπνο...
Διαβάστε περισσότερα » »

Σκοτώθηκε ξανά αρκούδα

Εξακολουθεί να μειώνεται ο πληθυσμός των αρκούδων εξαιτίας των τροχαίων ατυχημάτων. Τελευταίο θύμα ένα αρσενικό βάρους 150 κιλών
Το μεγαλόσωμο ζώο επιχείρησε τα ξημερώματα της Τετάρτης να διασχίσει τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, κοντά στο ρέμα Γκιώλη.
Πρόκειται για το 10ο περιστατικό στον κάθετο άξονα της Εγνατίας τα τελευταία 2,5 χρόνια, ενώ στο διάστημα αυτό και στο συγκεκριμένο σημείο του αυτοκινητόδρομου έχουν συμβεί άλλα τρία τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες.
Ο οδηγός του αυτοκινήτου, αν και σοκαρισμένος, είναι καλά στην υγεία του, ενώ το όχημά του έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.
Σύμφωνα με τις οργανώσεις προστασίας των αρκούδων, οι βασικές αιτίες για τους συχνούς θανάτους των ζώων, είναι η ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής (Ε45) και η απουσία ή ελλιπής διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα.
Διαβάστε περισσότερα » »

«Θαλάσσιο τέρας» ξεβράστηκε στη Βρετανία

Το κουφάρι ενός «θαλάσσιου τέρατος» ξεβράστηκε στις ακτές του Άμπερντιν της Βρετανίας, το οποίο ανακάλυψε ένα ζευγάρι που είχε βγάλει βόλτα τους σκύλους του.
Η Margaret και ο Nick Flippence βρέθηκαν μπροστά στο 9 μέτρων κήτος και έμειναν άναυδοι. «Θεέ μου, τι πλάσμα είναι αυτό;» αναρωτήθηκαν, σύμφωνα με την 59χρονη γυναίκα.
Τις φωτογραφίες που τράβηξε το ζευγάρι εξετάζουν τώρα ειδικοί για να καταλήξουν στο είδος του «θαλάσσιου τέρατος». Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κουφάρι φάλαινας, που μετά από μακροχρόνια περιπλάνηση, ξεβράστηκε στη βρετανική ακτή.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ανακαλύφθηκε το τέταρτο φεγγάρι!

Ένα μικρό τέταρτο φεγγάρι εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (20/7) η NASA. Το φεγγαράκι κινείται σε τροχιά γύρω από τον Πλούτωνα.

Το Hubble εδώ και καιρό έψαχνε για την ύπαρξη δακτυλίων γύρω από τον παγωμένο πλανήτη και πρόσφατα εντόπισε το τέταρτο φεγγάρι το οποίο "βαπτίστηκε" προσωρινά ως P4.

Το P4 είναι το μικρότερο από τα υπόλοιπα φεγγάρια του Πλούτωνα καθώς έχει διάμετρο 13 μέχρι 34 χιλιόμετρα.

Αντίθετα, το μεγαλύτερο είναι ο... Χάρων με  διάμετρο 1.043 χιλιόμετρα. Ακολουθούν ο Νιξ και η Ύδρα με διάμετρο από 32 - 113 χλμ.

Όπως δήλωσε ο  Μαρκ Σοουόλτερ του Ινστιτούτου SETI στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας: "Το θεωρώ αξιοσημείωτο ότι οι κάμερες του Hubble μας έδωσαν τη δυνατότητα να δούμε ένα τέτοιο μικρό αντικείμενο με τόση σαφήνεια από απόσταση μεγαλύτερη των 5 δισεκατομμυρίων χλμ.".

Τέλος, όπως σημειώνει η NASA το P4 είναι ανάμεσα στις τροχιές του Νιξ και της Ύδρα οι οποίοι ανακαλύφθηκαν το 2005. Το 1978 ανακαλύφθηκε από το αμερικανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο, o Χάρων.
Διαβάστε περισσότερα » »

Θρίλερ με την εξαφάνιση του 19χρονου φοιτητή στο Φαράγγι της Σαμαριάς

 

Είχε πάει να εργαστεί εκεί ως εθελοντής για δεύτερη φορά. Αγνοείται από χθες το πρωί. Στις έρευνες από σήμερα και αλεξιπτωτιστές.


Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό του 19χρονου φοιτητή της βιολογίας που αγνοείται από χθες στις 11 το πρωί στο φαράγγι της Σαμαριάς.
 
Ο νεαρός τις τελευταίες επτά ημέρες προσέφερε τις υπηρεσίες του στον εθνικό δρυμό της Σαμαριάς στο πλαίσιο προγράμματος εθελοντισμού που εφαρμόζεται για δεύτερη χρονιά.
 
Για τον εντοπισμό του 19χρονου έχει στηθεί μια γιγαντιαία επιχείρηση και σήμερα καθώς στις έρευνες για τον εντοπισμό του συμμετέχουν εκτός από τους εργαζόμενους του Δρυμού, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 7 άνδρες καθώς και το ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί της ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο με 4 άνδρες.
 
Επίσης στις έρευνες συμμετέχουν αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές του ερυθρού σταυρού, ο ορειβατικός σύλλογος, ενώ όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο προϊστάμενος ΠΣΕΑ στα Χανιά Τάσος Κουρουπάκης, ζητήθηκε σήμερα και οι συνδρομή της Μοίρας Αλεξιπτωτιστών από το Μάλεμε
Διαβάστε περισσότερα » »

Ολονύχτιο θρίλερ στο Βερολίνο – Συμφωνία Μέρκελ και Σαρκοζί με κλειστά χαρτιά όμως – Τι θα γίνει στη Σύνοδο κορυφής

 

- Κρίσιμο ραντεβού στις 12:00 Παπανδρέου – Μέρκελ
- Με τη σύμφωνη γνώμη Τρισέ κατέληξαν σε συμφωνία Γαλλία και Γερμανία
- "Έχουμε υποχρέωση να έχουμε αποτέλεσμα" στη σύνοδο κορυφής δήλωσε ο γάλλος ΥΠΕΞ Ζιπέ
- Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της Ελλάδας


Μετά από επτάωρες σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, κι ενώ είχαν προηγηθεί δαιδαλώδεις διπλωματικές διεργασίες, Βερολίνο και Παρίσι, κατέληξαν σε συμφωνία για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση της δημοσιονομικής κρίσης και να δοθεί οριστική απάντηση στις αγορές.
 
Η συμφωνία των δύο ηγετών βρήκε την αποδοχή και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος τους συνάντησε εκτάκτως στο Βερολίνο, όπου και πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.
 
Ωστόσο, κανείς εκ των τριών συνομιλητών δεν έδωσε την παραμικρή πληροφορία για το περιεχόμενο της συμφωνίας τους και η πληροφορία για την κατάληξη της συνομιλίας προήλθε από πηγή της γαλλικής αντιπροσωπείας.
 
Μόνος αποδέκτης, κατά τη διάρκεια της νύχτας των λεπτομερειών της απόφασης του Γάλλου προέδρου, της Γερμανίδας καγκελαρίου, καθώς και της συναίνεσης του Τρισέ, ήταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
 
Αυτή η κοινή θέση, δήλωσε η πηγή της γαλλικής αντιπροσωπείας, θα χρησιμεύσει ως βάση για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.
 
Υπενθυμίζεται ωστόσο, πως η κρίση χρέους που έχει συγκλονίσει τη ζώνη του ευρώ και, ειδικότερα τόσο το χρέος, όσο και ο τρόπος αποπληρωμής του από την Ελλάδα, έφεραν σε αντιπαράθεση Γαλλία και ΕΚΤ από τη μία πλευρά και Γερμανία από την άλλη, αφορούσε στις ρυθμίσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην Ελλάδα, που θα βοηθήσουν σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας της χώρας.
 
Κρίσιμη θεωρείται και η σημερινή συνάντηση που θα έχει στις 12:00 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
 
 
Υποχρέωση μας να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα”
 
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν "υποχρέωση" να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, για την εξεύρεση λύσης στην ελληνική κρίση χρέους, και να αποφύγουν μια "καταστροφή" για την Ευρώπη, δήλωσε χθες Τετάρτη ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ από τη Μαδρίτη.
 
"Έχουμε υποχρέωση να έχουμε αποτέλεσμα. (...) Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε στην εξεύρεση μιας λύσης εντός της αυριανής ημέρας", δήλωσε χθες ο Ζιπέ, έχοντας δίπλα του την ισπανίδα ομόλογό του Τρινιδάδ Χιμένεθ, κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Μαδρίτη.
 
"Οφείλουμε οπωσδήποτε να βρούμε μια λύση για να σταματήσει η διεθνής κερδοσκοπία και να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη (...) Θα ήταν καταστροφή αν κατέρρεε η ευρωζώνη", προσέθεσε ο Ζιπέ.
 
Στην ερώτηση αν η συμφωνία αυτή βρίσκεται κοντά, την ώρα που ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προσπαθούν απόψε να βρουν μια κοινή θέση, ο Ζιπέ απάντησε: "Αν βρισκόμασταν στο τέλος των συνομιλιών θα υπήρχε ένα ανακοινωθέν νίκης".
 
"Πιστεύω ότι αυτό το ανακοινωθέν θα έρθει την Πέμπτη καθώς είμαι πεπεισμένος για το αίσθημα ευθύνης των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων", κατέληξε.
 
 
Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για νέο πρόγραμμα ενίσχυσης, σύμφωνα με το οποίο επιβολή τραπεζικού φόρου θα μπορούσε να αποφέρει 50 δισ ευρώ, ενώ ανταλλαγή ομολόγων, θα μπορούσε να αποφέρει μείωση του εθνικού χρέους έως και 90 δισ ευρώ.
 
Πρόκειται για το περιεχόμενο εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα διευκόλυνε τις συνομιλίες, όπως διευκρινίζει τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου, που μετέδωσε τις σχετικές πληροφορίες.
 
Οι διπλωματικοί κύκλοι που συνέταξαν το εν λόγω έγγραφο προτείνουν ακόμη ανταλλαγή των δημοσίων χρεογράφων με ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικά κεφάλαια.
 
Αποτέλεσμα ανάλογης πολιτικής - οικονομικής επιλογής θα ήταν να παραμεριστούν οι υποχρεώσεις της χώρας έως το 2019 και τα 30ετούς διάρκειας νέα χρεόγραφα, να δώσουν το χρόνο ώστε να αποκατασταθεί η οικονομία της Ελλάδας.
 
Η τελική απόφαση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ωστόσο, ανήκει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, με βαρύνουσα σημασία τις επιλογές της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί
Διαβάστε περισσότερα » »

Αποφυλακίστηκε ο Β. Ξηρός

Αποφυλακίστηκε ο Β. Ξηρός

Εξέτισε τα τρία πέμπτα της ποινής των 25 ετών κάθειρξης που του είχε επιβληθεί

Την πύλη εξόδου των Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας Χαλκιδικής, πέρασε ο εκ των καταδικασθέντων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», Βασίλης Ξηρός.

Ο Β. Ξηρός, αδελφός του Σάββα και του Χριστόδουλου, κι εκ των μελών που βρισκόταν κοντά στον πυρήνα της οργάνωσης, εξέτισε τα τρία πέμπτα της συνολικής ποινής των 25 ετών κάθειρξης που του είχε επιβληθεί στο εφετείο.

Με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης και διέταξε την υφ' όρων απόλυσή του από τις φυλακές.

Ο 39χρονος συνελήφθη το 2002 στη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων για την εξάρθρωση της «17Ν».
Διαβάστε περισσότερα » »

Από την 1η Αυγούστου η παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων

Από την 1η Αυγούστου η παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχωνΠόσα θα πληρώσουν οι δικαιούχοι

Ξεκινά από την 1η Αυγούστου η παρακράτηση της μηνιαίας Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, από τις συντάξεις κύριας ασφάλισης των συνταξιούχων του Δημοσίου, του ΝΑΤ και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε στις 18/7/2011, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και με την οποία κοινοποιούνται οι διατάξεις του νόμου για το Μεσοπρόθεσμο και οι διατάξεις του Ασφαλιστικό νόμου, με τις οποίες αναπροσαρμόζονται τα ποσοστά της παρακράτησης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, από την 1η Αυγούστου, τα ποσοστά της Ειδικής Εισφοράς αναπροσαρμόζονται και διαμορφώνονται ως εξής:

α) Για συντάξεις από 1.400,01 ευρώ μέχρι 1.700,01 ευρώ, ποσοστό 3%

β) Για συντάξεις από 1700,01 ευρώ μέχρι 2.000,00 ευρώ , ποσοστό 6%

γ) Για συντάξεις από 2.000,01 ευρώ μέχρι 2.300,00 ευρώ, ποσοστό 7%

δ) Για συντάξεις από 2.300,01 ευρώ μέχρι 2.600,00 ευρώ, ποσοστό 9%

ε) Για τις συντάξεις από 2.600,01 ευρώ μέχρι 2.900,00 ευρώ, ποσοστό 10%

στ) Για τις συντάξεις από 2900,01 ευρώ μέχρι 3.200,00 ευρώ, ποσοστό 12%

ζ) Για τις συντάξεις από 3.200,01 ευρώ μέχρι 3.500,00 ευρώ, ποσοστό 13%

η) Για τις συντάξεις από 3.500,01 ευρώ και άνω, ποσοστό 14%

Επίσης επιβάλλεται επιπλέον μηνιαία εισφορά, στους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που δεν έχουν συμπληρώσει το 60 έτος της ηλικίας τους και οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη των 1.700 ευρώ.

Τα ποσοστά της επιπλέον παρακράτησης έχουν ως εξής:

Α) Για συντάξεις από 1700,01 ευρώ, (συνολικό ποσό σύνταξης όπως έχει διαμορφωθεί μετά την παρακράτηση της εισφοράς όπως αυτή έχει αναπροσαρμοστεί), μέχρι 2.300,00 ευρώ, ποσοστό 6%.

Β) Για συντάξεις από 2.300,01 ευρώ μέχρι 2.900,00 ευρώ, ποσοστό 8%.

Γ) Για συντάξεις από 2.900,01 ευρώ και άνω, ποσοστό 10%.

Η ανωτέρω παρακράτηση διακόπτεται τον επόμενο μήνα από τη συμπλήρωση του 60ου έτους ηλικίας.
Από την επιπλέον μηνιαία εισφορά, εξαιρούνται όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω αυτοδίκαιης λύσης της εργασιακής τους σχέσης ή αποστρατεύθηκαν με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας και οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το Εξωϊδρυματικό Επίδομα ή Επίδομα Απολύτου Αναπηρίας του άρθρ. 42 του ν. 1140/1981 ( Α΄68), όπως ισχύει ή το επίδομα ανακανότητας του άρθρ. 54 του Π.Δ. 169/2007 ( Α΄210), ή πρόκειται για θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων, καθώς και ορφανικές οικογένειες αυτών.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, ότι κατόπιν της επιβολής της επιπλέον ανωτέρω εισφοράς στη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, το ποσό της σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.700,00 ευρώ.

Ακόμη για τους συνταξιούχους της κατηγορίας από 1.400,01 ευρώ μέχρι 1.700,01 το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.400,00 ευρώ.

Η παρακράτηση επιπλέον εισφοράς δεν θα επιβληθεί, για τους συνταξιούχους που βρέθηκαν στο Αρχείο Συντάξεων χωρίς έτος γέννησης, με το σκεπτικό ότι είναι μεγαλύτεροι από 60 ετών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει έλεγχος από τη Διεύθυνση Πληροφορικής καταστάσεις των συνταξιούχων χωρίς έτος γέννησης ανά Υποκατάστημα, ώστε να συμπληρωθούν τα στοιχεία που λείπουν και όπου απαιτείται να επιβληθούν εισφορές.
Διαβάστε περισσότερα » »

Σε διεθνή διαγωνισμό η ΣΕΚΑΠ

Picture 0 for Σε διεθνή διαγωνισμό η ΣΕΚΑΠΑνοίγει οριστικά ο δρόμος για την πρόσληψη συμβούλου που θα αναλάβει την πώληση της συμμετοχής της στην καπνοβιομηχανία

«Φρένο» στην προωθούμενη αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών κατά το ποσό των 25 εκ. ευρώ καθώς και στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΣΕΚΑΠ, έβαλε νωρίτερα στην επαναληπτική γενική συνέλευση της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας, η ΣΕΚΕ.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η εναλλακτική λύση που προβάλλει ρεαλιστική για  να ξεπεραστούν τα προβλήματα ρευστότητας της βιομηχανίας, είναι η διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού που, ήδη, δρομολογεί η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) με σκοπό να εκποιήσει σε ενδιαφερόμενο στρατηγικό επενδυτή τη συμμετοχή ύψους 44,5%, την οποία κατέχει στη ΣΕΚΑΠ.

«Διαβεβαιώνουμε τους μετόχους της εταιρείας και τους εργαζομένους της ότι η ΣΕΚΕ δεν θα σταθεί εμπόδιο σε κάθε θετική εξέλιξη που αφορά στο μέλλον της ΣΕΚΑΠ», τόνισε στη συνέλευση ο πρόεδρος της ΣΕΚΕ κ. Παναγιώτης Ταρενίδης, θέτοντας, ωστόσο, ως προϋπόθεση ότι όλες οι απαραίτητες διαδικασίες θα γίνουν υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και νομιμότητας. Ο ίδιος γνωστοποίησε, παράλληλα, πως σε ενημέρωση που υπήρξε από την ΑΤΕ, αναφέρθηκε ότι κινούνται οι διαδικασίες για την καταβολή στη ΣΕΚΑΠ ποσού ύψους 6 εκ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, που αφορά επιδότηση επενδυτικού προγράμματος το οποίο εκτέλεσε προ διετίας η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία.

Περαιτέρω ο κ. Ταρενίδης χαρακτήρισε το 2010 μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορική πορεία της ΣΕΚΑΠ και απέδωσε τη σημαντική επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών, που οδήγησαν την επιχείρηση σε ζημιογόνο αποτέλεσμα, στην «εντελώς λανθασμένη και καταστροφική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης». Όπως ειπώθηκε, υπήρξαν τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα με συνέπεια να δημιουργηθούν τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα στην καπνοβιομηχανία. «Δυστυχώς η κυβερνητική πολιτική συνεχίζει να είναι επιβαρυντική, καθώς πέραν των παραπάνω, εσχάτως με τη ψήφιση στη Βουλή του μεσοπρόθεσμου θεσμοθετήθηκε η επιβολή πέμπτης αύξησης της φορολογίας, κυρίως των φθηνών τσιγάρων, μέτρο που σε μεγάλο βαθμό θα πλήξει τη ΣΕΚΑΠ», ανέφερε ο πρόεδρος της ΣΕΚΕ.

Βαριές καταγγελίες κατά της κυβερνητικής πολιτικής εξαπολύουν και οι περίπου 250 εργαζόμενοι στην συνεταιριστική καπνοβιομηχανία, καθώς θεωρούν πως η επιχείρηση έχει στοχοποιηθεί προκειμένου να ευνοηθούν οι πολυεθνικές του κλάδου.


«Έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια, πρέπει να βρεθεί άμεσα ρευστότητα για να μην προκύψει κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης», προειδοποιεί ο πρόεδρος του ενός εκ των δύο σωματείων εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ, Γιάννης Ζαπτής και θεωρεί ως τη χαριστική βολή την πρόσφατη απόφαση που περιλαμβάνεται μέσα στο μεσοπρόθεσμο για μείωση στις 26 μέρες, αντί των δύο μηνών που ίσχυε, του χρόνου αποπληρωμής του ειδικού φόρου κατανάλωσης προς το κράτος. Κάτι που σημαίνει πως μέχρι το Σεπτέμβριο η βιομηχανία, παρά τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, πρέπει να βρει και ένα ποσό που, κατά τον κ. Ζαπτή κυμαίνεται στα 20-21 εκ. ευρώ, για να αποπληρωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καπνού, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Από την πλευρά της Αγροτική Τράπεζα, που, έτσι κι αλλιώς, είχε τονίσει ότι δεν θα αξιοποιούσε το δικαίωμά της στην αύξηση κεφαλαίου, αν αυτή αποτελούσε επιλογή της γενικής συνέλευσης των μετόχων, εκκίνησε τη διαδικασία για την εξεύρεση του εξειδικευμένου συμβούλου, ο οποίος θα αναλάβει να διενεργήσει το διεθνή διαγωνισμό για το 44,5% των τίτλων της ΣΕΚΑΠ. Αν οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής έχουν βάση, τότε λογικά ο διαγωνισμός θα τελεσφορήσει, αφού λέγεται πως ενδιαφέρον για είσοδο στο κεφάλαιο της ΣΕΚΑΠ έχουν επιδείξει η China National Tobacco Corporation, η ινδική Bommidala Group – BBM και μια τουρκική καπνοβιομηχανία.
Διαβάστε περισσότερα » »

H Pirelli έφτιαξε ελαστικό που θα κάνει θραύση στην αγορά,

Ένα νέο ελαστικό, το οποίο σίγουρα θα κάνει θραύση στην αγορά, κατασκεύασε η Pirelli με την ονομασία Seal Inside Pirelli. Πρόκειται για ένα ελαστικό που «αυτοεπισκευάζεται», σε περίπτωση διείσδυσης ξένου σώματος (καρφί κ.λπ.), επιτρέποντας τη συνέχιση του ταξιδιού, χωρίς να χρειάζεται αλλαγή.

Αυτή η τεχνολογική καινοτομία, που δημιούργησε το τμήμα έρευνας της Pirelli με στόχο την ασφάλεια, διατηρεί αυτόματα την πίεση και την ακεραιότητα ενός τρυπημένου ελαστικού. Η δράση Seal Inside αποτρέπει σε ποσοστό 85% τις πιθανές αιτίες μιας απώλειας πίεσης.

Πώς λειτουργεί
Ένα καρφί τρυπά το ελαστικό και μία ειδική κόλλα ακινητοποιεί το καρφί στη θέση του, στεγανοποιώντας την οπή στην περίπτωση που το καρφί μείνει σφηνωμένο στο ελαστικό.

Μέσα στο ελαστικό, ακριβώς πίσω από το πέλμα, ένα στρώμα στεγανοποιητικού υλικού εμποδίζει την οποιαδήποτε διαρροή αέρα, ανεξάρτητα εάν το σώμα που έχει τρυπήσει το ελαστικό και διεισδύσει στο σκελετό παραμένει εκεί. Το Seal Inside δρα άμεσα στην προβληματική περιοχή, στεγανοποιώντας την οπή και εμποδίζοντας τη διαρροή αέρα. Οι επιδόσεις και η ασφάλεια του αυτοκινήτου δεν υπονομεύονται: ο οδηγός ούτε καν παρατηρεί το τρύπημα του ελαστικού και συνεχίζει κανονικά την οδήγηση. Με το Seal Inside, οι πιθανότητες οδήγησης με κλαταρισμένο ελαστικό μειώνονται εντυπωσιακά και, επιπλέον, ο οδηγός έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι για αρκετά χιλιόμετρα χωρίς αλλαγή του προβληματικού ελαστικού.

Δεν καταστρέφεται το ελαστικό
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο αφορά στη... ζωή του ελαστικού, το οποίο δεν καταστρέφεται. Σύμφωνα με την ιταλική εταιρεία, η οπή που έχει ανοίξει το καρφί σφραγίζει με πλήρωση στεγανοποιητικού υλικού, ακόμα και στην περίπτωση που το καρφί αφαιρείται. Έτσι, το ελαστικό στεγανοποιείται πλήρως και ο αέρας δεν μπορεί να διαφύγει από πουθενά.

Διαβάστε περισσότερα » »

Κίνδυνος κατάρρευσης του Ορυχείου Μαυροπηγής

Από νέο ρήγμα στο μέτωπο του ορυχείου

Κίνδυνος κατάρρευσης του Ορυχείου Μαυροπηγής
Φόβους για κατολίσθηση στο Ορυχείο Μαυροπηγής εκφράζουν επιστήμονες του ΑΠΘ, φόβους που συμμερίζονται και γεωλόγοι της ΑΝΚΟ, καθώς όχι μόνο έχει επεκταθεί το ρήγμα που εντοπίστηκε πέρσι το καλοκαίρι σε αγροτική περιοχή της Μαυροπηγής, τοπική κοινότητα του δήμου Εορδαίας, αλλά στο μεταξύ έκαναν την εμφάνισή τους και νέα ρήγματα, κάποιο μάλιστα στο «φρύδι του ορυχείου».
Τα παραπάνω δήλωσαν στον «Π» μέλη της επιστημονικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που εκπονεί μελέτη για το ρήγμα της Μαυροπηγής υπό την εποπτεία του Καθηγητή Σεισμολογίας Θεόδωρου Τσάπανου, που βρέθηκε εκ νέου την Τρίτη στη Μαυροπηγή προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταγραφή και ο χαρακτηρισμός των ζημιών των κτισμάτων της Μαυροπηγής και πραγματοποίησε μετρήσεις των ρηγμάτων.
Την ανησυχία του εξέφρασε ο Καθηγητής κ. Τσάπανος, ο οποίος μιλώντας στον «Π» ανέφερε ότι «παρατηρήσαμε ότι το υφιστάμενο ρήγμα στο βόρειο τμήμα της περιοχής επεκτάθηκε κατά 300 μέτρα, οπότε κάλεσα επειγόντως ειδικό τεκτονικό γεωλόγο του ΑΠΘ, ο οποίος αφού εξέτασε το ρήγμα και έκανε τις απαραίτητες μετρήσεις δήλωσε ότι δεν του άρεσαν αυτά που είδε. Είδε, συγκεκριμένα, ότι υπάρχει μία αστοχία στο φρύδι του πρανούς, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει κατολίσθηση κι η οποία δεν θα είναι εις βάρος του χωριού αλλά εις βάρος όσων εργάζονται στο ορυχείο».
Το φαινόμενο αυτό προξένησε εύλογη ανησυχία οπότε συγκλήθηκε εκτάκτως σύσκεψη μεταξύ των μελετητών του φαινομένου (ΙΓΜΕ, της ομάδας του ΑΠΘ και της ΑΝΚΟ που παρακολουθεί το ρήγμα με εντολή της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης) υπό τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Σόκουτη. Αμέσως μετά μάλιστα κρίθηκε σκόπιμο να ενημερωθεί, όπως και ενημερώθηκε, η διευθύντρια του ΛΚΔΜ (Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας) Όλγα Κουρίδου «για τον εν δυνάμει κίνδυνο των εργαζομένων στο ορυχείο». Από την ενημέρωση αυτή μάλιστα προέκυψε ότι η διοίκηση του ΛΚΔΜ είναι ενήμερη για τη διεύρυνση του ρήγματος το οποίο και παρακολουθεί από καιρό.
Αξίζει πάντως να παρατεθεί τι δήλωσε ο τεκτονικός γεωλόγος του ΑΠΘ (με ειδικότητα τα ρήγματα) Αλέξανδρος Χατζηπέτρος, ο οποίος κλήθηκε εκτάκτως και έφθασε την Τρίτη στη Μαυροπηγή και εξέτασε τα ρήγματα: «Οι κάτοικοι μάς παρουσίασαν σήμερα ένα καινούριο ρήγμα, το οποίο φαίνεται ότι συνδέεται άμεσα με την εξορυκτική δραστηριότητα, καθώς είναι πολύ κοντά στο μέτωπο της εξόρυξης, γύρω στα 50-60 μέτρα από το μέτωπο της εξόρυξης». Ανέφερε δε ότι «το ρήγμα αυτό έχουν υπόψιν τους οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ, όπως είπαν στη συνεργασία που είχα μαζί τους για να τους ενημερώσω και κάνουν εργασίες για να το αντιμετωπίσουν και να μειώσουν πιθανούς κινδύνους κατολίσθησης, διαμορφώνουν δηλαδή τα πρανή». Ο κ. Χατζηπέτρος συμπλήρωσε μάλιστα ότι «υπάρχουν κι άλλα τέτοιου τύπου ρήγματα παράλληλα με την εξόρυξη, αλλά το προαναφερόμενο (στο μέτωπο της εξόρυξης) είναι μεγαλύτερο».
Σε ό,τι αφορά τέλος το θέμα της καταγραφής των κτισμάτων της Μαυροπηγής, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών - συνεργάτης του ΑΠΘ, Γιάννης Λιαλιαμπής, η πρώτη εκτίμηση της ομάδας από την καταγραφή έδειξε ότι τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο σχολείο και την εκκλησία του χωριού έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες ζημιές, καθώς βρίσκονται κοντά στο ρήγμα, ενώ σοβαρότατες ζημίες έχει υποστεί τόσο η ίδια η εκκλησία όσο και το σχολείο. «Στον άξονα σχολείου- εκκλησίας παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ζημίες, καθώς και σε παλαιές κατοικίες του χωριού», είπε και σημείωσε πως σε κάποια σπίτια που έλλειπαν οι ιδιοκτήτες τους και κατέγραψαν τις ζημίες μόνο εξωτερικά όταν τελικά κατάφερναν να εισέλθουν σε αυτά διαπίστωσαν ότι οι ζημίες ήταν σοβαρότερες από τις εξωτερικές.
Σημείωσε μάλιστα ότι επειδή πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο, το ρήγμα διευρύνεται, θα ήταν χρήσιμο να γίνει καταγραφή και σε κάποιο μεταγενέστερο χρόνο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει επιβάρυνση των ζημιών που καταγράφονται σήμερα.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
Διαβάστε περισσότερα » »

Αγέλες αγριογούρουνων στην Αυγή

ΡΗΜΑΞΑΝ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν παράνομη δράση κυνηγών, με την συγκάλυψη των αρμόδιων υπηρεσιών
Πονοκέφαλο για τους λιγοστούς κατοίκους της Αυγής του δήμου Κοζάνης, αποτελούν οι καθημερινοί «ανεπιθύμητοι επισκέπτες» στον κάμπο του χωριού.
Πρόκειται για αγέλες αγριογούρουνων που κατεβαίνουν καθημερινά από το παρακείμενο δάσος στα χωράφια, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες, όπως πατάτες, σιτηρά, τριφύλλια, καλαμπόκια κ.λ.π. Μάλιστα οι κάτοικοι καταγγέλλουν μία «περίεργη συμπαιγνία» ορισμένων κυνηγών και δασαρχείου, μιλώντας για «μια ομάδα πέντε – έξι ατόμων που έχουν μετατρέψει σε τσιφλίκι τους την περιοχή για να κυνηγούν παράνομα».
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χρήστος Παπαδημητρίου, η Αυγή είναι ένα μικρό χωριό με περίπου δέκα οικογένειες που κατοικούν μόνιμα. Το χωριό βρίσκεται μέσα στο δάσος, ενώ ο κάμπος των 1.100 στρεμμάτων περιμετρικά καλύπτεται από δάσος. Πρόσθεσε ότι «εδώ και έξι – επτά χρόνια αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με τις επιθέσεις αγριογούρουνων που προκαλούν πολύ μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα οξύνεται, ενώ φέτος ξεπέρασε κάθε όριο. Παλιότερα πρέπει να είχαμε 20-30 αγριογούρουνα, τώρα πολλαπλασιάστηκαν φτάνοντας περίπου τα 200». Ενδεικτικά ανέφερε ότι «ένα βράδυ που κάναμε περιπολία στα χωράφια, μετρήσαμε σε ένα χωράφι με καλαμπόκι εξήντα αγριογούρουνα, τα οποία ισοπέδωσαν στην κυριολεξία την καλλιέργεια». Αρκεί να σημειωθεί ότι τα 400 από τα 1.100 στρέμματα έχουν καταστραφεί. Ορισμένοι μόνο από τους αγρότες που έπαθαν μεγάλες ζημιές είναι οι Μιχάλης Καμπουρίδης με 70 στρέμματα σιτηρά και πατάτες, Ηρακλής Θεοδωρίδης με 30 στρέμματα σιτηρά, καθώς και οι Ηλίας Αλτής, Γιώργος Περτσινίδης και Φώτης Τσοτουλίδης με λιγότερα στρέμματα. Να σημειωθεί μάλιστα πως δεν είναι λίγοι οι αγρότες που απηύδησαν και δηλώνουν αγανακτισμένοι ότι «θα σταματήσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους, αφού δεν είναι διατεθειμένοι να παράγουν ζωοτροφές για τα αγριογούρουνα».
Οι λιγοστοί κάτοικοι – αγρότες του οικισμού είναι ανυπεράσπιστοι, καθώς, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, «εδώ και πέντε χρόνια καταγγείλαμε εγγράφως την Οδύσσεια των αγροτών μας στο δασαρχείο Κοζάνης, αλλά δυστυχώς δεν πάρθηκε κανένα απολύτως μέτρο». Άλλοι πάλι κάτοικοι του χωριού προχώρησαν λίγο παραπέρα, αφού εκτιμούν ότι «το πρόβλημα το δημιουργούν λιγοστοί άνθρωποι του κυνηγετικού συλλόγου, με την ανοχή του δασαρχείου. Πρόκειται για μια περίεργη συμπαιγνία που κάνει κουμάντο στην περιοχή». Ειδικότερα υποστηρίζουν ότι απαγορεύουν το κυνήγι στη συγκεκριμένη περιοχή για να πολλαπλασιάζονται τα θηράματα, ώστε να κυνηγούν οι ίδιοι ακόμη και παράνομα. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρία κατοίκου, «ρίχνουν καλαμπόκι περιμετρικά του κάμπου, ώστε να βρίσκουν τροφή τα αγριογούρουνα, τα οποία στη συνέχεια μπαίνουν στα χωράφια και καταστρέφουν τα πάντα». Ο ίδιος κάτοικος εξηγεί ότι «αυτό γίνεται για να μην απομακρυνθούν από την περιοχή τα αγριογούρουνα, ώστε να βρίσκουν άφθονα θηράματα ορισμένοι επιτήδειοι». Προσθέτει ότι «είναι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που ‘αστυνομεύουν’ την περιοχή, καθώς αν δουν άγνωστο αυτοκίνητο το βράδυ το σταματούν και το ελέγχουν, ώστε να έχουν την αποκλειστικότητα στο κυνήγι του αγριογούρουνου».
Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που προκλήθηκαν τροχαία ατυχήματα με αγριογούρουνα τη νύχτα, αλλά ευτυχώς οι ζημιές ήταν υλικές. Η λύση σύμφωνα με τον Χ. Παπαδημητρίου βρίσκεται «στην άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού στη συγκεκριμένη περιοχή και στην επέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών που πρέπει να αποθαρρύνουν κάποιους που μεθοδευμένα προσπαθούν να εγκλωβίσουν τα αγριογούρουνα στην δασική περιοχή του χωριού μας».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
Διαβάστε περισσότερα » »

Χιόνια μέσα στο καλοκαίρι

Διαβάστε περισσότερα » »

Μοναδικα γιατροσόφια για καθε ενόχληση

 



Αντιμετώπισε ενοχλήσεις υγείας με μολύβια, μονωτική ταινία και 19 ακόμα απίστευτα φάρμακα που έχεις στο σπίτι σου και δεν το φαντάζεσαι.



Μπαλάκι του τένις

Αντιμετωπίζει: πονεμένα πόδια

Για ένα ευχάριστο και εντελώς δωρεάν μίνι μασάζ στα ταλαιπωρημένα σου πόδια, βγάλε τα παπούτσια και τις κάλτσες σου και κύλισε κάθε πατούσα σου πάνω σε ένα μπαλάκι του τένις, του γκολφ ή μια κονσέρβα τομάτας. Για έξτρα ανακούφιση χρησιμοποίησε ένα μπουκάλι παγωμένο νερό.


Λεμόνια ή ελιές

Αντιμετωπίζει: την ταξιδιωτική ναυτία

Η ταξιδιωτική ναυτία (ναυτία κίνησης) αυξάνει την έκκριση σάλιου, που εντείνει την αίσθηση αδιαθεσίας. Οι ελιές περιέχουν τανίνες, συστατικά, τα οποία στεγνώνουν το στόμα και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα. Μόλις νιώσεις ότι κάτι δεν πάει καλά, ρίξε 2 ελιές στο στόμα σου ή ρούφηξε το χυμό από ένα κομμάτι λεμόνι – βοηθάει το ίδιο.


Μολύβι

Αντιμετωπίζει: τον πονοκέφαλο

Όταν αγχώνεσαι ή έχεις νεύρα, το πιθανότερο είναι ότι σφίγγεις ασυναίσθητα τα σαγόνια και τα δόντια σου, σωστά; Δυστυχώς, η κίνηση αυτή «τεντώνει» τους μυς που συνδέουν τα σαγόνια με τους κροτάφους και είναι αρκετή για να προκαλέσει πονοκέφαλο. Την επόμενη, λοιπόν, φορά που θα βρεθείς στα πρόθυρα της κρίσης, τοποθέτησε ένα μολύβι ανάμεσα στα δόντια σου, αλλά χωρίς να το δαγκώνεις. Μ’ αυτό τον τρόπο ξεκουράζεις τους μυς από την ένταση και γλιτώνεις τον πονοκέφαλο.


Γιαούρτι

Αντιμετωπίζει: τη δυσάρεστη αναπνοή

Πολυάριθμες εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει το εξής παράδοξο: τα ζωντανά βακτήρια που περιέχει το γιαούρτι μπορούν να καταπολεμήσουν τη δυσάρεστη αναπνοή – η οποία προκαλείται από βακτήρια! Φαίνεται πως οι «καλοί» οργανισμοί που ζουν στο γιαούρτι εξουδετερώνουν τους «κακούς» που κατοικούν στο στόμα μας και είναι υπεύθυνοι για την κακοσμία του στόματος.


Listerine

Αντιμετωπίζει: τις φουσκάλες

Το κλασικό συστατικό για δροσερή αναπνοή -και ένα πολύ δυνατό αντισηπτικό- κάνει και για τις φουσκάλες. Πότισε με το στοματικό διάλυμα ένα κομμάτι βαμβάκι και πίεσέ το ελαφρά πάνω στο σημείο τρεις φορές τη μέρα μέχρι η φουσκάλα να ξεραθεί και να μη σε πονάει πια.


Μελισσόχορτο

Αντιμετωπίζει: τον έρπη ζωστήρα

Το μελισσόχορτο ή lemon balm είναι το πιο αποτελεσματικό βότανο για την αντιμετώπιση του έρπη ζωστήρα (έναν τύπο ιού του έρπητα, που όμως δεν έχει σχέση με το συνώνυμο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα), αφού διαθέτει αντιβιοτικές ιδιότητες που δρουν κατά του ιού. Βράσε 2 με 4 κουταλιές μελισσόχορτο, άσε το να κρυώσει και μετά χρησιμοποίησε ένα κομμάτι βαμβάκι για να ταμπονάρεις με το βότανο το οίδημα αρκετές φορές τη μέρα.


Γλυκόριζα

Αντιμετωπίζει: τους κάλους και τα κότσια

Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, η γλυκόριζα περιέχει συστατικά που μοιάζουν με οιστρογόνα και έχουν την ιδιότητα να μαλακώνουν τα σκληρά μέρη στους κάλους και τα κότσια, που σε ταλαιπωρούν. Θα σου δώσουμε τη συνταγή για να φτιάξεις στο σπίτι σου τη θεραπευτική κρέμα εύκολα και απλά: Θα αλέσεις μερικά κομμάτια γλυκόριζας, θα τα ανακατέψεις με 1/2 κ. γλ. βαζελίνη και, τέλος, θα τρίψεις το μίγμα στα προβληματικά σημεία.


Μήλο

Αντιμετωπίζει: το κιτρίνισμα των δοντιών

Ποια ήταν η πρώτη παροιμία που έμαθες όταν ήσουν μαθήτρια και αφορούσε τα φρούτα; «Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα». Σωστά. Επιπλέον, τα τραγανά φρούτα, όπως τα μήλα, και τα λαχανικά δρουν σαν… μικρές οδοντόβουρτσες όταν τα μασάς. Ο λόγος; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, διαθέτουν μια φυσική καθαριστική δράση που απομακρύνει τους λεκέδες από το σμάλτο των δοντιών.


Μονωτική ταινία

Αντιμετωπίζει: τις μυρμηγκιές

Κι όμως πιάνει! Αν καλύψεις τη μυρμηγκιά σου με ένα κομμάτι μονωτικής ταινίας θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα απ’ ό,τι αν την πάγωνες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine. Μάλιστα, στη μελέτη εξουδετερώθηκε το 85% του ιού. Για να το κάνεις σωστά, καθάρισε πρώτα την περιοχή. Μετά κόψε ένα κομμάτι μονωτικής ταινίας λίγο μεγαλύτερο απ΄ τη μυρμηγκιά. Ανά 3 μέρες βγάζε την ταινία και απομάκρυνε τα νεκρά κύτταρα τρίβοντας με ελαφρόπετρα ή λίμα. Συνέχισε μέχρι να εξαφανιστεί. Τα χημικά της ταινίας σκοτώνουν τη μυρμηγκιά.


Μαγειρική σόδα

Αντιμετωπίζει: την ουρολοίμωξη

Με τα πρώτα συμπτώματα, διάλυσε ½ κ.γ. μαγειρική σόδα σε 1 ποτήρι νερό και πιες το. Συνέχισε να το πίνεις μία φορά τη μέρα μέχρι να καταφέρεις να πας στο γιατρό για να σου γράψει αντιβίωση. Η μαγειρική σόδα αυξάνει την αλκαλικότητα στο περιβάλλον της ουροδόχου κύστης, εμποδίζοντας έτσι τα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν.


Γαρύφαλλο

Αντιμετωπίζει: τα κοψίματα

Ρίξε λίγο γαρίφαλο σε σκόνη πάνω στο κόψιμό σου για να αποφύγεις τον κίνδυνο μόλυνσης. Εκτός από υπέροχο μπαχαρικό, το γαρίφαλο είναι και πλούσιο σε ευγενόλη, ένα χημικό με παράλληλη αντισηπτική και παυσίπονη δράση.


Ελαιόλαδο

Αντιμετωπίζει: τα εκζέματα

Για να καταπραΰνεις ένα έκζεμα, χρησιμοποίησε λίγο ελαιόλαδο απευθείας στο σημείο όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. «Φουλ» σε αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές που σχετίζονται με το έκζεμα, το ελαιόλαδο είναι η βάση για πολλά ενυδατικά καλλυντικά, όμως όταν χρησιμοποιείται αυτούσιο δεν περιέχει χημικά που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, όπως οι κρέμες που βρίσκεις στο εμπόριο. Και όχι μόνο. Το ελαιόλαδο βοηθά και στην επανόρθωση της επιδερμίδας, εμποδίζοντας τη δημιουργία ρυτίδων ή καφέ «λεκέδων». Με ένα κομμάτι βαμβάκι τρίψε ελαφρά 1 κ.γ. ελαιόλαδο στο επίμαχο σημείο. Σε σοβαρά περιστατικά, μετά την επάλειψη με λάδι τύλιξε το σημείο με πλαστική μεμβράνη και άσε την σε όλη τη διάρκεια της νύχτας για καλύτερη ενυδάτωση.


Ζάχαρη

Αντιμετωπίζει: το λόξιγκα

Την επόμενη φορά που θα σε ενοχλήσει, πάρε την γλυκιά σου εκδίκηση καταπίνοντας 1 κ. γ. ζάχαρη. Οι ειδικοί πιστεύουν πως η ζάχαρη επιδρά στο νευρομυϊκό σύστημα, που κανονικά θα έδινε εντολή στους μύες του διαφράγματος να συνεχίσουν τις σπασμωδικές συσπάσεις, ήτοι τον λόξιγκα.


Βότκα

Αντιμετωπίζει: την κακοσμία των ποδιών

Αν τα πόδια σου μυρίζουν κάτι λιγότερο από ευχάριστα, μπορείς να έχεις θεαματικά και… μυρωδικά αποτελέσματα, αν τα τρίψεις με ένα πανάκι βουτηγμένο σε βότκα. Γρήγορα θα απαλλαγείς από τη δυσάρεστη οσμή. Κάνει την ίδια δουλειά με το οινόπνευμα για εντριβές (που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αν προτιμάς να απολαύσεις το ποτάκι σου). Η βότκα περιέχει αλκοόλ που είναι αντισηπτικό και δημιουργεί ξηρότητα, οπότε καταστρέφει τους μύκητες και τα βακτήρια που ευθύνονται γι′ αυτές τις απαίσιες μυρωδιές, καταπολεμώντας παράλληλα την υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξή τους.


iPod

Αντιμετωπίζει: την υψηλή αρτηριακή πίεση

Τριάντα λεπτά κατάλληλης μουσικής κάθε μέρα μπορούν να κατεβάσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παν/μίου της Φλωρεντίας στην Ιταλία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα άτομα που ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή για την πίεση, την έριξαν ακόμα περισσότερο ακούγοντας απαλή μουσική και αναπνέοντας αργά. Η συστολική πίεση (το πρώτο νούμερο που εμφανίζεται στη μέτρηση) έπεσε κατά 3,2 μονάδες σε μία εβδομάδα, ενώ ένα μήνα μετά είχε μειωθεί κατά 4,4.


Κυδώνι

Αντιμετωπίζει: την αιμορραγία των ούλων

Κόψε ένα κυδώνι και ρίξ’ το σε λευκό κρασί. Aφησέ το για 1 βδομάδα. Χρησιμοποίησέ το για να κάνεις πλύσεις. Έχει αιμοστατικές ιδιότητες.


Φυτικό λάδι

Αντιμετωπίζει: το συχνό σπάσιμο των νυχιών

Μήπως τα εύθραυστα νύχια σου σε ταλαιπωρούν και σε κάνουν να ντρέπεσαι για την εμφάνισή τους; Υπάρχει λύση! Για να αποκτήσεις μακριά και γερά νύχια, πρέπει να λύσεις το πρόβλημα της αφυδάτωσης. Εκτός από μια καλή ενυδατική κρέμα για τα χέρια που επιβάλλεται να χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση, δοκίμασε και μια θεραπεία νυκτός με σίγουρα αποτελέσματα: Πριν πέσεις για ύπνο, άλειψε τα χέρια σου με φυτικό λάδι και μετά φόρεσε πλαστικά γάντια μίας χρήσης. Ενώ εσύ κοιμάσαι, τα γάντια θα βοηθήσουν το λάδι να εισχωρήσει στο δέρμα σου, προσφέροντας στις ταλαιπωρημένες παλάμες και τα νύχια σου έξτρα ενυδάτωση.


Παγωτό

Αντιμετωπίζει: το κάψιμο στη γλώσσα

Σίγουρα σου έχει συμβεί πολλές φορές: ήπιες την πρώτη γουλιά από τον ελληνικό καφέ σου ή δάγκωσες την καυτή πίτσα και κατακάηκες… Ο ιστός στο επάνω εσωτερικό του στόματος είναι εξαιρετικά λεπτός γι′ αυτό και πολύ ευαίσθητος στις καυτές τροφές. Αν δεν είχες υπομονή να κρυώσει λίγο το τυρί στην πίτσα σου, ανακουφίσου στη στιγμή με μια κουταλιά παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι. Ένα παγωμένο αναψυκτικό ή ένα παγάκι στο στόμα θα σε σώσουν επίσης, αρκεί να βγάλεις το παγάκι πριν αρχίσεις να πονάς για τον αντίθετο λόγο.


Μέντα ή κανέλα

Αντιμετωπίζει: το άγχος από το κυκλοφοριακό

Σε μια έρευνα που διεξήγαγε η NASA, οι επιστήμονες του Παν/μίου Wheeling κατέγραψαν τις αντιδράσεις 25 φοιτητών που υποβλήθηκαν σε έντονες συνθήκες οδήγησης. Εκείνοι που μασούσαν τσίχλα μέντας δήλωσαν πως η αίσθηση κόπωσης και το άγχος μειώθηκε κατά 20%. Η μέντα και η κανέλα ελάττωσαν τη νευρικότητα κατά 25%, αύξησαν τα αντανακλαστικά κατά 30% και έκαναν τη διαδρομή να φαίνεται συντομότερη κατά 30%. Αντιπαθείς τις τσίχλες; Τοποθέτησε αρωματικά κανέλας ή μέντας στο αυτοκίνητό σου.


Πατάτα

Αντιμετωπίζει: τα εξανθήματα

Οι ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα είναι αρκετές – από τη χρήση ακατάλληλων προϊόντων μέχρι τα απορρυπαντικά ή τα φυτά. Είτε προκαλούν κοκκινίλες στο δέρμα και κνησμό είτε πυορροούν. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι είναι εξαιρετικά ενοχλητικά. Για να ανακουφιστείς, φτιάξε χυμό πατάτας. Πώς; Αποχύμωσε 2 πατάτες και βούτηξε μια γάζα στο χυμό.


Πασατέμπο

Αντιμετωπίζει: τις εμβοές των αφτιών

Αν ακούς παράξενους ήχους όπως βούισμα ή συριγμό, ακόμα κι όταν είσαι σε πλήρως ηχομονωμένο περιβάλλον, μάλλον ανήκεις στο 15% των ενηλίκων στη χώρας μας που ταλαιπωρείται από βουητό στα αφτιά. Επειδή η διαταραχή μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη μαγνησίου, φρόντισε να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με μεγαλύτερες ποσότητες του συγκεκριμένου μετάλλου. Μία από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου είναι το πασατέμπο, ενώ θα το βρεις και στο σουσάμι, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα ωμά φιστίκια.


Παπάγια

Αντιμετωπίζει: την ξηρή, θαμπή επιδερμίδα

Αυτό το εξωτικό φρούτο περιέχει ένα ένζυμο που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα σου, αφήνοντάς τη λεία, απαλή και πιο λαμπερή. Δύο φορές το μήνα: Χτυπάς στο μίξερ 2 κ.σ. πλυμένη και ξεφλουδισμένη παπάγια και προσθέτεις 1 κ.σ. νιφάδες βρώμης. Απλώνεις το μίγμα στο πρόσωπό σου και το αφήνεις για 10′. Το απομακρύνεις με ένα βρεγμένο πετσετάκι. Τα ένζυμα της παπάγιας είναι απαλά, γι′ αυτό και το φρούτο είναι ιδανικό και για ευαίσθητες επιδερμίδες. Παρ’ όλα αυτά κάνε μια δοκιμή πίσω απ’ το αυτί σου πριν προχωρήσεις σε ολόκληρο το πρόσωπο.

Διαβάστε περισσότερα » »

Καλλιέργεια Γενετικώς Τροποποιημένων Φυτών.Μία εξαιρετική ανάλυση του Νικόλαου Γ. Εμμανουήλ, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα ή, όπως συχνά ονομάζονται από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, «μεταλλαγμένα» τρόφιμα, έχουν προκαλέσει ανησυχία στους καταναλωτές. Οι επιστήμονες έχουν την υποχρέωση όχι μόνο να ερευνούν, αλλά και να ενημερώνουν υπεύθυνα προς κάθε κατεύθυνση.
Η ραγδαία ανάπτυξη της Γενετικής και ιδιαίτερα, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, της Βιοτεχνολογίας δεν επιτρέπει παρά μόνο στους εξειδικευμένους επιστήμονες να κατανοούν τα τεχνικά θέματα της γενετικής τροποποίησης.
Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι πολλοί άλλοι επιστημονικοί κλάδοι επιβάλλεται να προσεγγίσουν το όλο θέμα. Στην πραγματικότητα σήμερα ακόμη και μεταξύ των επιστημόνων οι σχετικές απόψεις σε αρκετά σημεία είναι εντελώς διιστάμενες. Αλλοι ομιλούν με απόλυτη βεβαιότητα για τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται και πιέζουν για την άμεση εφαρμογή της βιοτεχνολογίας, ενώ άλλοι θεωρούν ότι τούτο αποτελεί άμεσο κίνδυνο και καταστροφή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Η Γενετική Τροποποίηση στα καλλιεργούμενα φυτά
Πέραν της Ιατρικής και της Φαρμακευτικής η εφαρμογή της Βιοτεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή είναι ήδη σημαντική με προοπτική περαιτέρω εξελίξεως.
Ιδιαίτερα στην φυτική παραγωγή η καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων φυτών είναι πραγματικότητα σε ορισμένες χώρες του κόσμου.
Με μερικά εκατομμύρια στρέμματα τα γενετικώς τροποποιημένα φυτά το 1996, καλλιεργούνται σήμερα σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια στρέμματα σε κάποιες χώρες, με προεξάρχουσες τις Η.Π.Α., Βραζιλία, Αργεντινή, Καναδά, Κίνα και Αυστραλια. Στην Ευρωπη, οι χώρες που καλλιεργούν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γενετικώς τροποποιημένων φυτών είναι η Ισπανία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Πολωνία. Σε πολλές άλλες χώρες καλλιεργούνται μόνο πειραματικά.
Είναι όμως η έννοια της γενετικής τροποποίησης των φυτών κάτι πρόσφατο που επιτυγχάνεται μόνο με την εμφάνιση των σύγχρονων τεχνικών της Μοριακής Γενετικής, Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας; Ασφαλώς όχι. Ο άνθρωπος από τότε που έμαθε να καλλιεργεί τα φυτά για τις ανάγκες του δεν έπαψε να βελτιώνει το γενετικό υλικό των φυτών αυτών.
Σήμερα σε όλο τον κόσμο για κάθε είδος καλλιεργούμενου φυτού υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός ποικιλιών. Ορισμένες από τις ποικιλίες αυτές έχουν προέλθει μέσω της διαδικασίας της φυσικής επιλογής ή/και της εμπειρικής επιλογής από τον άνθρωπο. Οι ποικιλίες αυτές έχουν το γενετικό τους υλικό προσαρμοσμένο τόσο στους αβιοτικούς (π.χ. εδαφικές, κλιματικές συνθήκες) και βιοτικούς (π.χ. άλλους φυτικούς, ζωϊκούς οργανισμούς) παράγοντες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, όσο και στις αγρονομικές ιδιότητες (π.χ. απόδοση, ποιότητα, εμφάνιση) που εξυπηρετούσαν τον άνθρωπο.
Η ως άνω διαδικασία δημιουργίας ποικιλιών εντός του είδους κάθε φυτού, αν και σημαντική, είναι όμως πολύ αργή και ως μη βασιζόμενη σε ερευνητική μεθοδολογία έχει πεπερασμένες δυνατότητες για την ικανοποιητική κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων αναγκών του ανθρώπου.
Η λεγόμενη «πράσινη επανάσταση», που επέτρεψε την μεγιστοποίηση των αποδόσεων των περισσότερων καλλιεργούμενων φυτών, οφείλεται όχι μόνο στην εκμηχάνιση της γεωργίας, την βελτίωση του είδους και του τρόπου λιπάνσεως, της άρδευσης και της προστασίας των φυτών από εχθρούς και ασθένειες, αλλά και στην γενετική βελτίωση των καλλιεργούμενων φυτών με την εισαγωγή νέων, πλέον παραγωγικών, ποικιλιών και υβριδίων.
Οι σύγχρονες αυτές ποικιλίες δημιουργήθηκαν και εξακολουθούν να δημιουργούνται κατά τρόπο επιστημονικό, βασιζόμενο στις γνώσεις της κληρονομικότητας των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτήρων, όπως αυτοί προσδιορίζονται από τα γονίδια. Έτσι σήμερα, ακολουθώντας την κλασική βελτιωτική διαδικασία της επαναδιασταύρωσης ή/και της επιλογής καθαρής σειράς, καθώς και της μεθοδολογίας δημιουργίας υβριδίων ή ακόμη και μεθόδων που επιτρέπουν τους χειρισμούς των επιπέδων πλοειδίας (χρωμοσωμική μηχανική), υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ποικιλιών ώστε ο παραγωγός να έχει την δυνατότητα να επιλέξει κάθε φορά εκείνη που τον εξυπηρετεί.
Η σύγχρονη προσέγγιση της γενετικής τροποποίησης
Ενώ στις προηγούμενες αναφερθείσες διαδικασίες δημιουργίας ποικιλιών γίνεται αξιοποίηση της γενετικής ποικιλότητας εντός του είδους ή έστω και μεταξύ συγγενικών ειδών ή και γενών, στην σύγχρονη μοριακή βελτιωτική προσέγγιση ένα ή περισσότερα γονίδια μπορούν να αποσπασθούν, μεταφερθούν και ενσωματωθούν στο γενετικό υλικό οργανισμού που ανήκει σε άλλο εντελώς διαφορετικό είδος ή γένος, που μπορεί μάλιστα να ανήκει όχι απλώς σε διαφορετικό ταξινομικό και φυλογενετικό επίπεδο εντός του ίδιου βασιλείου, αλλά να ανήκει ακόμη και σε διαφορετικό βασίλειο.
Έτσι λοιπόν ως παράδειγμα γονίδιο (α) από ένα μικροοργανισμό που ανήκει στο βασίλειο των Μονήρων μπορεί να ενσωματωθεί προς αλλοίωση (βελτίωση;) κάποιου ή κάποιων χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων ενός είδους που ανήκει στο βασίλειο των φυτών, ή των ζώων ή των πρωτίστων.
Θεωρητικά λοιπόν οποιοδήποτε από τις χιλιάδες γονίδια που κάθε έμβιος οργανισμός διαθέτει και το οποίο γνωρίζουμε ότι επάγει κάποια ιδιότητα, μπορεί να μεταφερθεί και να ενσωματωθεί, μέσω των διαθέσιμων και συνεχώς εξελισσόμενων τεχνικών, στο γενετικό υλικό (DNA) οποιουδήποτε άλλου οργανισμού με σκοπό να του προσδώσει την ιδιότητα αυτή. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι συνδυασμοί που μπορεί να υπάρξουν στην μεταφορά αυτή των γονιδίων μεταξύ των διαφόρων ειδών εμβίων όντων, (σήμερα είναι γνωστοί περί τα 3 εκατομμύρια είδη εμβίων όντων, αλλά ο αριθμός τους υπολογίζεται σε πολύ περισσότερα ακόμη εκατομμύρια) είναι κυριολεκτικώς απεριόριστοι.
Στην φύση η ροή των γονιδίων είναι εφικτή μόνο μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στο ίδιο είδος. Ποτέ δηλαδή η ευρωπαϊκή μέλισσα ως παράδειγμα που ανήκει στο είδος Apis mellifera δεν θα μπορούσε να ανταλλάξει γονίδια ακόμη και αν συζευχθεί με ένα άλλο είδος μέλισσας, π.χ. την ινδική μέλισσα Apis indica. Ακόμη και στις περιπτώσεις που ροή γονιδίων μπορεί να γίνει μεταξύ δυο διαφορετικών ειδών, όπως στην περίπτωση των ιπποειδών, το υβρίδιο που θα προκύψει είναι στείρο, δεν μπορεί δηλαδή να δίδει απογόνους. Έτσι διατηρείται στην φύση η έννοια του είδους ως του συνόλου των ατόμων που έχουν κατά το μάλλον ή ήττον παρόμοια μορφολογικά και άλλα χαρακτηριστικά τα οποία είναι σεξουαλικώς απομονωμένα, μπορούν δηλαδή να ανταλλάξουν γονίδια μόνο μεταξύ τους.
Το πρώτο Δίλημμα – Ερώτημα
Με την εφαρμογή της γενετικής μηχανικής και του ανασυνδυασμένου DNA μπορούν, λοιπόν να διαρραγούν οι μηχανισμοί του ασυμβίβαστου ως προς την ροή των γονιδίων που έχουν τα διάφορα είδη μεταξύ τους.
Και εδώ γεννάται το πρώτο δίλημμα-ερώτημα. Η παρατηρούμενη στη φύση μόνο εντός των ατόμων του αυτού είδους ροή γονιδίων, η μέσω δηλαδή των γεννητικών κυττάρων (γαμετών) ανταλλαγή γενετικού υλικού στους πληθυσμούς ενός είδους, γιατί πρέπει να διατηρείται; Γιατί, αφού είναι εφικτό με την σύγχρονη γενετική μηχανική, να μην αφήνουμε την ροή αυτή να είναι ελεύθερη για να εκμεταλλευθούμε τις ιδιότητες των γονιδίων πού υπάρχουν σε ένα οργανισμό αλλά δεν υπάρχουν στον άλλο; Άλλωστε οι δομικοί λίθοι του DNA είναι ουσιαστικά κοινοί σε όλα τα έμβια όντα. Αποτελεί άραγε ύβρη στον δημιουργό Θεό να αναμειγνύουμε τα γονίδια ενός μικροοργανισμού με εκείνο ενός φυτού, τα γονίδια ενός μύκητα με εκείνα άλλου εμβίου οργανισμού που ανήκει σε άλλο βασίλειο όταν με αυτό εξυπηρετούνται ανάγκες μας;
Φρονούμε ότι η απάντηση στο βασικό αυτό δίλημμα δεν πρέπει να είναι απόλυτη ή/και βιαστική προτού άλλα βασικά θέματα και στοιχεία καθοριστούν και τεθούν. Σε κάθε πάντως περίπτωση, η γονιδιακή επέμβαση δεν θα πρέπει να επιτρέπει την αλλοίωση της έννοιας του είδους ιδιαίτερα ως προς την σεξουαλική του απομόνωση.
Παραδείγματα σύγχρονης Γενετικής Τροποποίησης στα καλλιεργούμενα φυτά
Σύμφωνα με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αγροτικής βιοτεχνολογίας, στο στάδιο της έρευνας ή/και παραγωγής ευρίσκονται πολλές καλλιέργειες πού:
α) Θα βελτιώσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της τροφής μας, όπως μπανάνες με ιδιότητες βελτιωμένης συντήρησης, ελαιούχα φυτά (π.χ. ελαιοκράμβη) με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε επιβλαβή και πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα, τομάτες με υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών και υψηλό επίπεδο λυκοπενίου, αραβόσιτο με βελτιωμένη ισορροπία βιταμίνης Ε και σόγια με βελτιωμένη πρωτεΐνη.
β) Θα ωφελούν το περιβάλλον, όπως αραβόσιτο με βελτιωμένη διαθεσιμότητα φωσφόρου, φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία και άλλες αντίξοες συνθήκες (π.χ. αλατούχα εδάφη), φυτά που αποδομούν το αρσενικό σε ρυπανθέντα εδάφη.
γ) Θα αυξήσουν την ικανότητα για παραγωγή τροφίμων, όπως ρύζι υψηλής απόδοσης, αραβόσιτο ανθεκτικό σε όξινα εδάφη, γλυκοπατάτα ανθεκτική σε ιώσεις.
δ) Θα παράγουν φάρμακα, όπως αραβόσιτο, που θα ωφελούν τους πάσχοντες από κυστική ίνωση, φρούτα ή λαχανικά που θα αντικαταστήσουν την χρήση εμβολίων. Έμφαση θα δοθεί επίσης και σε καλλιέργεια άλλων μή εδώδιμων φυτών, όπως σε δένδρα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιγνίνη για παραγωγή χαρτιού και σε αύξηση των αποδόσεων στα ενεργειακά φυτά.
Από τα ανωτέρω φαίνεται ότι οι δυνατότητες της αγροτικής βιοτεχνολογίας στην παραγωγή και εκμετάλλευση γενετικώς τροποποιημένων φυτών είναι πράγματι πάρα πολλές και εντυπωσιακές. Μέχρι σήμερα πάντως από τις γενετικώς τροποποιημένες ποικιλίες φυτών που έχουν δημιουργηθεί, εκείνες που ουσιαστικά χρησιμοποιούνται στην γεωργική πράξη είναι της σόγιας, βάμβακος, αραβοσίτου, ελαιοκράμβης που είναι ανθεκτικές σε ζιζανιοκτόνα (glyphosate, glyfosinate, bromoxynil) και βάμβακος και αραβοσίτου που είναι ανθεκτικές σε προνύμφες (κάμπιες) Λεπιδοπτέρων εντόμων. Ορισμένες μάλιστα ποικιλίες (βάμβακος, αραβοσίτου) είναι ανθεκτικές τόσο σε ζιζανιοκτόνα όσο και στα έντομα. Τα προαναφερθέντα ζιζανιοκτόνα εφ’ όσον εφαρμοσθούν στις κανονικές ποικιλίες μαζί με τα ζιζάνια καταστρέφουν και τις καλλιέργειες αυτές. Αντίθετα οι γενετικώς τροποποιημένες (Γ.Τ.) ποικιλίες δεν επηρεάζονται από τα ισχυρά αυτά ζιζανιοκτόνα. Το μεγάλο πλεονέκτημα λοιπόν που προσφέρει η ως άνω γενετική τροποποίηση είναι ότι δίνει την ευχέρεια στους παραγωγούς να εφαρμόζουν τα συγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα όχι πριν, αλλά κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας με σκοπό την μεταφυτρωτική καταπολέμηση των ζιζανίων. Στις Γ.Τ. ποικιλίες που είναι ανθεκτικές σε Λεπιδόπτερα έντομα έχει ενσωματωθεί το γονίδιο, από τον μικροοργανισμό (μικρόβιο) του εδάφους Bacilus thuringiensis, που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή τοξίνης, η οποία ευρισκόμενη συνεχώς στους ιστούς των φυτών θανατώνει τα ως άνω έντομα-εχθρούς. Το όφελος που προκύπτει από την γενετική τροποποίηση στα φυτά αυτά (γνωστά ως Bt αραβόσιτος, Bt βαμβάκι κ.ο.κ.) είναι προφανές, καθ’ όσον δεν θα χρειάζονται πλέον να διενεργούνται ψεκασμοί.
Αρνητικές επιπτώσεις των Γ.Τ. φυτών – Προβληματισμοί και ερωτήματα
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, εντυπωσιακές δυνατότητες διαφαίνονται και σημαντικά οφέλη μπορούν να προκύψουν από την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων φυτών. Ποιος, αλήθεια ,θα μπορούσε να αρνηθεί για παράδειγμα την μείωση ή/και εξαφάνιση των ψεκασμών σε Βt καλλιέργειες, την δυνατότητα να χρησιμοποιεί ο παραγωγός το καθολικό ζιζανιοκτόνο Glyphosate που θα εξόντωνε μόνο τα ζιζάνια και όχι την ίδια την καλλιέργεια, την καλλιέργεια φυτών ανθεκτικών στην ξηρασία σε χώρες που μαστίζονται από την έλλειψη νερού, την αύξηση των αποδόσεων στο ρύζι στις πολυάνθρωπες χώρες της γής; Θα υπήρχε άραγε κάποιος που θα έλεγε «όχι» στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών που θα παράγουν εμβόλια για την ηπατίτιδα Β;
Παρ’ όλα αυτά όμως, υπάρχουν προβληματισμοί και κρίσιμα ερωτήματα αναφορικά με την υιοθέτηση και ευρεία εφαρμογή των καλλιεργειών αυτών. Μια, ίσως η κύρια ανησυχία, που υπάρχει και προβάλλεται αναφέρεται στο εάν τα προϊόντα προς διατροφή του ανθρώπου ή/και των ζώων που προέρχονται από τις Γ.Τ. καλλιέργειες έχουν αρνητική επίπτωση στην υγεία, όπως για παράδειγμα στην πρόκληση αλλεργιών, ανάπτυξη ανθεκτικότητας των μικροβίων του εντέρου ή/και άλλων στα αντιβιοτικά.
Οι υπάρχουσες δημοσιευμένες πληροφορίες σε έγκριτα διεθνή περιοδικά δεν δείχνουν ότι τα τρόφιμα που προέρχονται από Γ.Τ. καλλιέργειες ανθεκτικές στα έντομα ή/και ζιζάνια εγκυμονούν τέτοιους κινδύνους.
Άλλωστε η για μία δεκαετία ευρεία κατανάλωση Γ.Τ. σόγιας και αραβοσίτου στις Η.Π.Α. δεν έχει δείξει καμία αρνητική επίπτωση στην υγεία των κατοίκων εκεί. Αν και αναμφίβολα επιδημιολογικές μελέτες ευρείας κλίμακος και έρευνα επί της ενδεχόμενης χρόνιας τοξικότητας στον άνθρωπο χρειάζεται να γίνουν, η έμφαση που δίδεται για πιθανές επιπτώσεις των Γ.Τ. τροφίμων στην υγεία του ανθρώπου ενέχει τον κίνδυνο η κοινή γνώμη, εφόσον τελικά αυτός ο κίνδυνος αποδεχθεί ότι όντως δεν υπάρχει, να αποδεχθεί χωρίς πολλές άλλες αντιρρήσεις τις γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες.
Κι όμως, οι ανησυχίες φαίνεται ότι πρέπει να εστιάζονται πρωτίστως στις τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και σε οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους. Πλέον συγκεκριμένα πρέπει να μας ανησυχεί το γεγονός ότι υπάρχει ο κίνδυνος να συγκεντρωθεί τεράστια δύναμη όσον αφορά τον έλεγχο της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής, δηλαδή στον ευαίσθητο τομέα της διατροφής του ανθρώπου, σε μια ή ελάχιστες πολυεθνικές εταιρείες που σήμερα δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν. Οι εταιρείες αυτές έχουν όχι απλώς την δυνατότητα δημιουργίας Γ.Τ. φυτών, αλλά και την νομοθετική κάλυψη να κατοχυρώνουν το προϊόν αυτό, καθώς και τα στάδια στην όλη διαδικασία παραγωγής του, αρχίζοντας από το ή τα γονίδια που χρησιμοποιούν.
Η κατοχύρωση της πατρότητας των γονιδίων φαντάζει πράγματι εξωφρενική διότι αυτά υπάρχουν ως φυσική κληρονομιά, ανήκουν ως δώρο του Δημιουργού σε όλους και δεν μπορούν να κατοχυρώνονται από μία ομάδα ανθρώπων. Η απομόνωση και η κλωνοποίηση των γονιδίων μέσω τεχνικών, που σήμερα είναι εφικτή απ’ όλους, δεν μπορεί να θεωρηθεί εφεύρεση αλλά ανακάλυψη. Τα γονίδια δεν κατασκευάσθηκαν, δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά πάντα υπήρχαν.
Η δυνατότητα των εταιρειών δημιουργίας Γ.Τ. φυτών να εκμεταλλεύονται μονοπωλιακά ακόμη και τα γονίδια χαρακτηρίζεται από τους πολέμιους της τακτικής αυτής ως «βιοπειρατία», ως κατοχύρωση με διπλώματα ευρεσιτεχνίας της πατρότητας της ζωής!
Η γνωστή τακτική των γεωργών να κρατούν μέρος του παραγόμενου σπόρου των καλλιεργειών τους προς χρησιμοποίηση σε άλλη καλλιεργητική περίοδο περιορίζεται σταθερά από τις εταιρείες παραγωγής και διάθεσης σπόρων. Τούτο όμως σημαίνει πλήρη εξάρτηση των γεωργών ήδη από τα αρχικά στάδια (την σπορά) και σε τούτο απέβλεπε η προσπάθεια μιάς ιδιαίτερα ισχυρής εταιρείας βιοτεχνολογίας να αξιοποιήσει την τεχνολογία του «γονιδίου στείρωσης». Με την πρακτική αυτή, η οποία τελικά έπειτα από έντονες αντιδράσεις δεν πραγματοποιήθηκε, οι σπόροι δεν θα μπορούν να βλαστάνουν, έτσι δεν ήταν δυνατόν να επαναχρησιμοποιηθούν και ο παραγωγός θα έπρεπε να προμηθεύεται κάθε φορά καινούργιο σπόρο.
Η εξάρτηση των γεωργών από τις ελάχιστες εταιρείες παραγωγής Γ.Τ. φυτών θα είναι μεγαλύτερη αν αναλογισθεί κανείς ότι οι ίδιες εταιρείες συχνά παράγουν και εμπορεύονται τα ζιζανιοκτόνα στα οποία τα φυτά αυτά είναι ανθεκτικά.
Η εις το μέλλον πλήρης εξάρτηση των γεωργών για την προμήθεια σπόρων και ζιζανιοκτόνων από μία ή ελάχιστες εταιρείες θα μπορούσε να επιτρέψει την αύξηση της τιμής των εφοδίων αυτών, γεγονός που θα έστρεφε τους παραγωγούς, προκειμένου να επιβιώσουν, στην αύξηση του μεγέθους της επιχείρησής τους. Τούτο όμως είναι εφικτό μόνο στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες, καθ’ όσον η δυνατότητα απόκτησης μηχανολογικών και άλλων μέσων για την καλλιέργεια μεγάλων εκτάσεων εκεί μόνο είναι υπαρκτή. Οι υπανάπτυκτες χώρες όπου οι εκμεταλλεύσεις είναι μικρές και βασίζονται κυρίως στην ένταση της εργασίας θα αναγκασθούν ή να χρεωθούν για την αγορά του πρόσθετου εξοπλισμού ή να εγκαταλείψουν την γεωργία, οπότε και η εξάρτησή τους για είδη διατροφής θα είναι μεγαλύτερη.
Πάντως εδώ πρέπει να τονισθεί ότι η μέσω της βιοτεχνολογίας παραγωγή φυτών ανθεκτικών σε αντίξοες εδαφοκλιματικές συνθήκες, που συχνά επικρατούν σε υπανάπτυκτες χώρες, θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα πλεονεκτική γι’ αυτές. Μπορεί όμως να συμβεί και το αντίθετο, να γίνει δηλαδή δυνατή καλλιέργεια στις αναπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου φυτών που μέχρι τότε μόνο σε τροπικές μπορούσαν να ευδοκιμήσουν.
Η αρνητική επίδραση των Γ.Τ. φυτών ανθεκτικών στα ζιζανιοκτόνα ή/και στα έντομα ενέχει ιδιαίτερα πολλούς σημαντικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους, οι κυριότεροι των οποίων έχουν ως εξής:
Η συνεχής χρήση ορισμένων ζιζανιοκτόνων, όπως και η συνεχής παρουσία στα φυτά της τοξίνης εναντίον των εντόμων-στόχων, αυξάνουν την πίεση επιλογής, με αποτέλεσμα την δημιουργία ανθεκτικών βιότυπων ζιζανίων ή πληθυσμών εντόμων. Τούτο είναι ήδη πραγματικότητα σε ορισμένες χώρες του κόσμου, π.χ. στα ζιζάνια ήρα, κόνιζα στην Αυστραλία και Η.Π.Α. αντίστοιχα ή σε προνύμφες λεπιδοπτέρων στο βαμβάκι, έτσι ώστε όχι μόνο να ακυρώνει στην πράξη τα πλεονεκτήματα της γενετικής τροποποίησης στα φυτά αυτά, αλλά και να υπάρχει -μεταξύ άλλων- ανάγκη πολλαπλασιασμού των δόσεων στα ζιζανιοκτόνα και τα εντομοκτόνα με όλες τις αρνητικές συνέπειες. Ειδικά για τα έντομα που γίνονται ανθεκτικά στην τοξίνη του B. thuringiensis, η οποία -όπως αναφέρθηκε- βρίσκεται συνεχώς σε όλα τα μέρη των Bt φυτών, παύει να υπάρχει η δυνατότητα από τους παραγωγούς να χρησιμοποιούν σκευάσματα του βακίλου αυτού, τα οποία θεωρούνται και είναι ασφαλή για το περιβάλλον, και χρησιμοποιούνται μάλιστα στην βιολογική γεωργία.
Μπορεί να υπάρξει, μέσω μεταφοράς της γύρεως, ροή γονιδίων, της ανθεκτικότητας στα ζιζανιοκτόνα από τα Γ.Τ. φυτά σε συγγενικά με αυτά είδη, όπως για παράδειγμα από την ελαιοκράμβη στο κοινό σινάπι (βρούβα), καθιστώντας τα φυτά αυτά δυσεξόντωτα ζιζάνια, ικανά να αλλοιώσουν την σύνθεση της τοπικής χλωρίδας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν η γύρις των Γ.Τ. φυτών μεταφερθεί σε φυτά-εθελοντές του ίδιου είδους, γεγονός που ήδη έχει επιβεβαιωθεί στον Καναδά.
Η συνεχής χρήση Γ.Τ. φυτών με ανθεκτικότητα σε ζιζανιοκτόνα μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στην χλωρίδα αλλά και πανίδα. Τούτο έχει ήδη επιβεβαιωθεί σε εκτεταμένα πειράματα αγρού στην Μ. Βρετανία.
Επίσης η γύρη των Bt φυτών που πέφτει σε διάφορα αυτοφυή ή μή φυτά στα οποία τρέφονται άλλα είδη λεπιδοπτέρων, ενδέχεται να τα θανατώσει. Πολλές μελέτες έχουν γίνει εν προκειμένω για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η γύρη αυτή στις προνύμφες του Λεπιδοπτέρου μονάρχης (Danaus plexippus). Αλλά και σε άλλα έντομα, κυρίως αρπακτικά ή παρασιτικά φυτοφάγων ειδών που τρέφονταν σε Bt φυτά υπήρχαν αρνητικές επιπτώσεις.
Η τοξίνη των Bt φυτών (π.χ. αραβοσίτου) έχει αποδειχθεί ότι μπορεί και εκχέεται από το ριζικό σύστημα των φυτών στο έδαφος καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του φυτού. Αλλά και μετά την συγκομιδή και την ξήρανση (θάνατο) του φυτού η τοξίνη παραμένει στους νεκρούς ιστούς (στελέχη, φύλλα, ρίζες). Η επιβαλλόμενη και για πολλούς λόγους συνιστώμενη ενσωμάτωση των φυτικών αυτών υπολειμμάτων έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω είσοδο της τοξίνης στο έδαφος. Η γύρη, άλλωστε, που πέφτει από τα Bt φυτά -ιδιαίτερα του αραβοσίτου- είναι ακόμη μια πηγή εισόδου της τοξίνης στο έδαφος.
Έχει αποδειχθεί ότι η τοξίνη αυτή μπορεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα (μήνες) στο έδαφος και να επηρεάσει δυσμενώς ωφέλιμους (εδαφόβιους) οργανισμούς, όπως για παράδειγμα γαιοσκώληκες, κολλέμβολα, βακτήρια των οποίων ο ρόλος στην αποδόμηση των φυτικών υπολειμμάτων και στην γονιμότητα των εδαφών είναι ανεκτίμητος.
Τα ανωτέρω θεωρούνται και είναι εξόχως σημαντικά εάν αναλογισθεί κανείς τον αναντικατάστατο ρόλο του εδάφους στην γεωργία και όχι μόνο.
Πολύ σημαντικό θέμα που σχετίζεται με την αρνητική επίδραση των τοξινών στα Bt φυτά αραβοσίτου στους προηγουμένως αναφερθέντες αποδομητές της οργανικής ύλης είναι η παρατηρηθείσα μεγάλη αύξηση της περιεκτικότητας σε λιγνίνη στα φυτά αυτά. Επειδή η λιγνίνη είναι δυσκολόπεπτη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένο και αργό μικροτεμαχισμό και εν συνεχεία στην μειωμένη αποδόμηση των φυτικών υπολειμμάτων στον αγρό. Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι η αυξημένη περιεκτικότητα σε λιγνίνη που παρατηρείται σε πολλά Bt φυτά υποδεικνύει ότι μόνο θεωρητικά ο μετασχηματισμός των φυτών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή ενός ξένου γονιδίου χωρίς να προκληθεί καμία άλλη διατάραξη του φυτικού γονιδιώματος. Στην πραγματικότητα, η απολύτως ελεγχόμενη εισαγωγή του γονιδίου χωρίς να υπάρξει ουδεμία άλλη επίδραση είναι σπάνια. Συνήθως κάθε μετασχηματισμένο φυτικό γονιδίωμα περιέχει ένα μοναδικό φάσμα μεταλλάξεων που προκύπτουν από τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Αυτές οι μεταλλάξεις μπορούν να διακριθούν σε δυο κατηγορίες: αυτές που εμφανίζονται στο σημείο εισαγωγής του ξένου γονιδίου και αυτές που εμφανίζονται σε άλλες τυχαίες θέσεις του φυτικού γονιδιώματος. Όλες αυτές οι μεταλλάξεις μπορεί να είναι επικίνδυνες εάν συμβούν σε μία λειτουργική περιοχή του φυτικού DNA και να έχουν επιπτώσεις στην αγρονομική συμπεριφορά, στις περιβαλλοντικές αλληλεπιδράσεις και στην υγεία των ζώων ή του ανθρώπου. Ως παράδειγμα μία επαγόμενη από μετασχηματισμό μετάλλαξη μπορεί να «αποδιοργανώσει» ή να τροποποιήσει ένα γονίδιο το οποίο εμπλέκεται στην ρύθμιση ή την σύνθεση ουσιών τοξικών για τον άνθρωπο.
Η «αποδιοργάνωση» ενός γονιδίου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ελλιπή έκφραση πολλών άλλων γονιδίων. Αυτές οι βιοχημικές μεταβολές είναι απρόβλεπτες και είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν.
Έχει αποδειχθεί ότι η τοξίνη που υπάρχει στην γύρη των Bt φυτών επηρεάζει δυσμενώς την ικανότητα συλλογής της γύρεως αυτής από τις μέλισσες. Ισχυρές ενδείξεις επίσης υπάρχουν ότι η διατροφή των μελισσών με γύρη από Bt φυτά μειώνει την διάρκεια ζωής τους. Τούτα έχουν μεγάλη σημασία όχι μόνο για την παραγωγή μελιού ή/και γύρης, αλλά και για την γενικότερη συνεισφορά της μέλισσας στο οικοσύστημα (ως επικονιαστής). Παρόμοιες ως άνω μελέτες και για άλλα έντομα επικονιαστές είναι χρήσιμο να πραγματοποιηθούν.
Όλα τα ανωτέρω εκτεθέντα υποδεικνύουν την ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής πριν οι Γ.Τ. καλλιέργειες υιοθετηθούν από τις Αρχές κάθε χώρας. Επιβάλλεται πριν από την λήψη των σχετικών αποφάσεων να έχουν αποκτηθεί από τους εμπλεκόμενους γεωπόνους και άλλους οι απαραίτητες γνώσεις, να έχουν διεξαχθεί κατάλληλα πειράματα ευρείας κλίμακας, έτσι ώστε να φανεί αν μπορεί να υπάρξει δυνατότητα λήψεως μέτρων, και ποιών, συνύπαρξης των συμβατικών και των Γ.Τ. καλλιεργειών.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, το θέμα των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών είναι ιδιαίτερα σημαντικό ώστε να καθιστά αναγκαία μια υπεύθυνη στάση από επιστήμονες πολλών γνωστικών πεδίων. Στο σημείο αυτό χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή καθ’ όσον συχνά ο καθένας προσεγγίζει το πρόβλημα ανάλογα με την εξειδίκευσή του. Αναμφίβολα ο κατακερματισμός της γνώσης και η απόλυτη εξειδίκευση που χαρακτηρίζει την σύγχρονη εκπαίδευση και την παιδεία γενικότερα, δεν βοηθούν στην ολοκληρωμένη και από πολλές πλευρές θεώρηση και χειρισμό ενός τόσο σύνθετου και σοβαρού θέματος.
Διαβάστε περισσότερα » »