Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ (ακολουθεί μετάφραση)

ΠΡΟΣΟΧΗ-ΔΙΕΡΡΕΥΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΡΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Yunan; Hellen soyundan gelen veya Yunanistan'ın vatandaşlığında olan, Yunanca konuşan, Mora yarımadası ile kuzey Yunanistan topraklarında yaşayan kimse.

Yunanlar'ın MÖ 20. yüzyılda kitleler hâlinde Balkan Yarımadası'nın güneyine göç ettiklerine inanılır. Yunanlar zaman ile Anadolu'da ve Karadeniz sahillerinde ticaret kolonileri kurmuşlar ve gerek Anadolu'da gerek Yunanistan'da uzun yıllar hüküm sürmüşlerdir. Roma İmparatorluğu'nun giderek güç kazanması ile bağımsızlıklarını koruyamamışlar ve Roma egemenliği altına girmişlerdir. Kavimler Göçü nedeniyle Roma İmparatorluğu'nun ikiye ayrılması ile doğu kanadında Bizans İmparatorluğu'nu kuruldu. 1000 yıldan fazla tarih sahnesinde rol oynayan Bizans İmparatorluğu, Osmanlı Devleti'nin Konstantinopolis'i fethetmesi ile yıkıldı, Trabzon ve Mora'nın alınması ile de dirilme umutlarını kaybetti. Dini İslam olan Osmanlı Devleti, İstanbul'daki Ortodoks kilisesinin şehirde kalmasına izin verdi ve bu nedenle Yunanlar uzun yıllar göç etmeden Osmanlı egemenliği altında yaşadılar. Fakat bunun yanında şehir alındığında birçok bilim adamı ve filozof Avrupa'ya göç etti. Osmanlı egemenliğindeki Yunanlar 1832'de Osmanlı Devleti'nden ayrılarak kendi krallıklarını kurdular. 1923 yılında Lozan Anlaşması ile Türkiye'de yaşayan Rumlar ve Yunanistan'da yaşayan Türkler nüfus mübadelesi sonucunda yer değiştirdi. 1923'de yaklaşık 13,000,000 olan Türkiye nüfusuna ek olarak yaşayan Yunan'ın 1,500,000'u Türkiye'den ayrıldı. Buna karşın Yunanistan'dan 450,000 Türk geldi.

Alman tarihçisi Jakob Philip Fallmerayer Geschichte der Halbinsel Morea I, Stuttgart / 1830 adlı eserinde Yunanlar için şunları söylüyor; "Avrupa'da Helen soyunun kökü kurumuştur... Onun ruhunun ölümsüz eserleri ve ülke topraklarındaki birkaç harabe,bir zamanlar bir Helen halkının varolduğunu gösteren yegane delillerdir.Çünkü bugünkü Yunanistan'ın Hristiyan halkının damarlarında bir tek damla bile Saf ve Katıksız Helen kanı dolaşmamaktadır..."
Istanbul, 8/8/2011

Μετάφραση:

Η Ελληνική φυλή έχει τελείως εξολοθρευθή από την Ευρώπη. Η φυσική
ομορφιά, το μεγαλείο του πνεύματος, η απλότητα των συνηθειών, η
καλλιτεχνική δημιουργία, οι αθλητικοί αγώνες, οι πόλεις, τα χωριά, το
μεγαλείο των μνημείων και των αρχαίων ναών, ακόμα και το όνομα του λαού,
έχουν εξαφανισθή από την Ελλάδα.

Ούτε μία απλή σταγόνα αίματος, γνησίου ελληνικού αίματος, δεν τρέχει
στις φλέβες των χριστιανών κατοίκων της σημερινής Ελλάδας. Μια τρομερή
καταιγίδα διασκόρπισε έως την πιο απόμακρη γωνιά της Πελοπονήσου μια νέα
φυλή, συγγενή προς την μεγάλη φυλή των Σλάβων.

Οι Σκύθες-Σλάβοι, οι
Ιλλυριοί-Αρβανίτες, οι συγγενικοί με τους Σέρβους και τους Βουλγάρους
λαοί, είναι εκείνοι που τώρα ονομάζουμε Ελληνες.

Ενας λαός με σλαβικά
χαρακτηριστικά , τοξοειδείς βλεφαρίδες και σκληρά χαρακτηριστικά Αλβανών
βοσκών του βουνού, που φυσικά δεν προέρχεται από το αίμα του Νάρκισου,
του Αλκιβιάδη και του Αντίνοου. Μόνο μια δυνατή ρομαντική φαντασία
μπορεί να ονειρεύεται ακόμα μια αναγέννηση των αρχαίων Ελλήνων

Ενα διπλό στρώμα από ερείπια και ο βόρβορος δύο νέων και διαφορετικών
λαών σκεπάζει τους τάφους των αρχαίων Ελλήνων.

Τα αθάνατα έργα του
αρχαίου ελληνικού πνεύματος και μερικά ερείπια, που βρίσκονται στην
Ελλάδα, αποτελούν τώρα την μόνη απόδειξη πως πριν από πολλά χρόνια
υπήρχε ένας λαός σαν τους Ελληνες.

Αυτό είναι το μέλλον που προετοιμάζεται για τους γείτονες μας, με την οικονομική κρίση που τους ταλαιπωρεί. Η οικονομική καταστροφή και χρεοκοπία της χώρας είναι το πρώτο βήμα για την κατάρρευση και της ίδιας της χώρας και των αξιών που αντιπροσωπεύει. Η Ευρώπη λειτουργεί επίσης προς αυτή την κατεύθυνση.

Kαι όσο η οικονομική κρίση θα αποδυναμώνει τον ελληνικό λαό, θα πιέσουμε στρατιωτικά για παραχώρηση των νησιών της δικής μας θάλασσας (σ.τ.Μ. Αιγαίου).

Σε περίπτωση αντίδρασης από το λαό,η κυβέρνηση και οι μετανάστες θα αναλάβουν να σταματήσουν κάθε πυρήνα αντίδρασης.
Κων/πολη, 8/8/2011

Ελληνικό-Πατριωτικό Φόρουμ
Διαβάστε περισσότερα » »

Προσδιορισμός εισοδήματος με βάση αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες

Με τον φορολογικό νόμο 3842/2010 καθορίστηκε νέος τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματος με βάση τα «τεκμαρτά» εισοδήματα που κάποιος έχει...

Έτσι τα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών που κάποιος έχει στην κατοχή του. Τα αυτοκίνητα , τα σκάφη ή τα ιδιωτικά σχολεία αποτελούν τρόπο προσδιορισμού του εισοδήματός του. Αν το τεκμαρτό αυτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από τα πραγματικά του εισοδήματα, τότε ο φορολογούμενος καλείται να πληρώσει φόρο για αυτό το εισόδημα.

Με τον νέο νόμο 3986/2011 τα ποσά προσδιορισμού έχουν αυξηθεί και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι να βρεθούν προ εκπλήξεων υποβάλλοντας την δήλωσή τους τον Μάρτιο του 2012.

Όλοι λοιπόν οι φορολογούμενοι τώρα θα πρέπει να υπολογίσουν τα «τεκμήρια» τους και να πάρουν μέτρα ώστε να μειώσουν την νέα φορολογική επιβάρυνση, αλλά ας δούμε τι ισχύει και τι αλλάζει.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες, κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες.

ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΧΡΗΣΗ 2010

Μέχρι 80τμ. κύριοι χώροι 40€ τμ. 30€

80-120τμ. κύριοι χώροι 65€ τμ. 50€

121-200τμ. κύριοι χώροι 110€ τμ. 80€

201-300τμ. κύριοι χώροι 200€ τμ. 150€

301-άνω τμ. κύριοι χώροι 300€ τμ. 300€

Για τους βοηθητικούς χώρους 40τμ. 30€

Αν η κατοικία βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης άνω 2.800€ τμ. έως 4.999€ τμ., τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% ενώ αν η τιμή ζώνης είναι άνω των 5.000€ τμ. προσαυξάνονται κατά 70%.Σε περίπτωση μονοκατοικίας τα ως άνω ποσά αυξάνονται κατά 20%.

Σε περίπτωση που υπάρχει και δευτερεύουσα ή δευτερεύουσες κατοικίες, ο υπολογισμός είναι ο ίδιος και λαμβάνεται για τον αντικειμενικό προσδιορισμό το ήμισυ του ποσού.

Αν η κατοικία μισθώνεται για μερικούς μήνες μέσα στο έτος τα ετήσια ποσά επιμερίζονται.

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ο υπολογισμός γίνεται στη συνολική επιφάνεια και στη συνέχεια γίνεται ο επιμερισμός με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας.

Π.χ.

Μονοκατοικία 120τμ. με αποθήκη 20τμ. και τιμή ζώνης 3.000 ο υπολογισμός γίνεται ως εξής:

2012 2011

80 Χ 40 = 3.200 80 Χ 30 = 2.400

40 Χ 65 = 2.600 40 Χ 50 = 2.000

20 Χ 40 = 800 20 Χ 30 = 600

Σύνολο=6.600 Σύνολο= 5.000

6.600 Χ 1,40 = 9240€ 5.000 Χ 1,40 = 7.000€

9.240 Χ 1,20 = 11.088€ 7.000 Χ 1,20 = 8.400€

Αύξηση τεκμηρίου από 8.400€ σε 11.088€.Διαφορά συν 2.688€.
Διαβάστε περισσότερα » »

Κλειστά το Σάββατο τα καταστήματα της Πτολεμαΐδας

EMΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Την ευκαιρία σε όλους τους εμπόρους της Πτολεμαΐδας να κάνουν ένα καλοκαιρινό τριήμερο, με την ευκαιρία του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου, δίνει η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, η οποία μετά από αίτημα πολλών μελών του συλλόγου αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα της πόλης το Σάββατο 13 Αυγούστου.
Διαβάστε περισσότερα » »

Νεκρά από κεραυνό 83 γίδια

ΣΤΟ ΣΚΛΗΘΡΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Ξεκληρίστηκε σχεδόν ένα κοπάδι με γίδια στο Σκλήθρο, τοπική κοινότητα του δήμου Αμυνταίου, από κεραυνό που έπεσε στο κοπάδι το απόγευμα της Παρασκευής, αφού είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν ακαριαία 83 γίδια που είχαν καταφύγει κάτω από δέντρα για να προστατευτούν από το ξαφνικό μπουρίνι που ενέσκηψε στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στον «Π» ο κτηνοτρόφος- ιδιοκτήτης του κοπαδιού από το Σκλήθρο, αλλά και πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σκλήθρου, Γεώργιος Τάτης, το δυσάρεστο αυτό συμβάν σημειώθηκε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα της Παρασκευής, όταν ξαφνικά σκοτείνιασε και έπιασε καταρρακτώδης βροχή.
Το κοπάδι του, που βοσκούσε την ώρα εκείνη σε έναν λόφο κοντά στο Λιμνοχώρι και τη λίμνη Ζάζαρη κατέφυγε κάτω από δέντρα για να βρει προστασία από το μπουρίνι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν από τον κεραυνό που έπεσε 83 γίδια από το κοπάδι του που μετρούσε συνολικά περί τα 420 γίδια.
Το ευτύχημα, όπως δήλωσε ο κ. Τάτης είναι ότι γλίτωσαν οι δύο βοσκοί, πατέρας και γιος που βοσκούσαν το κοπάδι, «οι οποίοι την τελευταία στιγμή απομακρύνθηκαν από το σημείο στο οποίο έπεσε ο κεραυνός και δεν θρηνήσαμε και ανθρώπινες ζωές».
Αμέσως ειδοποίησε τον ΕΛΓΑ, ο οποίος ειδοποιήθηκε ταυτόχρονα και από την ΕΑΣ Αμυνταίου, προκειμένου να πάει κτηνίατρος για να διαπιστώσει από κοντά τη ζημία, ωστόσο λόγω ότι την ώρα εκείνη δεν λειτουργούσε η υπηρεσία ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε κατ’ εξαίρεση το σημείο το πρωί του Σαββάτου, ο οποίος καταμέτρησε ωστόσο μόλις 62 νεκρά γίδια.
«Δυστυχώς, δεν ήταν δυνατόν να φυλάξουμε όλο το βράδυ ένα κοπάδι με ψόφια γίδια από τους λύκους και τις αρκούδες. Γι’ αυτό και ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ που ήρθε το πρωί του Σαββάτου βρήκε μόνο 61-62 νεκρά γίδια», ανέφερε με παράπονο στον «Π» ο ιδιοκτήτης κ. Τάτης, ο οποίος σημείωσε μάλιστα ότι εύχεται «να μη συμβεί κάτι τέτοιο σε κανέναν, ούτε στον εχθρό μου, γιατί δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να βλέπεις να ξεκληρίζεται με τέτοιο τρόπο το βιός σου».

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
Διαβάστε περισσότερα » »

Ζημίες από χαλάζι σε δενδροκαλλιέργειες, καπνά κι αμπέλια

ΣΕ ΕΟΡΔΑΙΑ, ΒΕΛΒΕΝΤΟ, ΡΟΔΙΑΝΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Σοβαρές ζημίες προξένησε σε καλλιέργειες το χαλάζι που έπεσε την προηγούμενη Παρασκευή σε περιοχές της Εορδαίας, όπως τους Πύργους και τα Κομνηνά, καθώς επίσης στο Βελβεντό και στη Ροδιανή, ενώ ζημίες μετρούν και οι παραγωγοί σε περιοχές της Καστοριάς όπως το Μαυροχώρι, την Πολκάρπη και την Κορησσό, αλλά και στο Πολυδένδρι Γρεβενών και την ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών.
Σύμφωνα με τις αναγγελίες και τα τηλεφωνήματα που έγιναν στον ΕΛΓΑ Κοζάνης, οι ζημίες στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης εντοπίζονται σε μηλοκαλλιέργειες στο Βελβεντό, κυρίως στα ροδάκινα που βρίσκονται σε περίοδο συγκομιδής, ενώ το χαλάζι που έπεσε και στη Ροδιανή Κοζάνης έπληξε επίσης δενδροκαλλιέργειες, όπως δήλωσε στον «Π» ο αναπλ. του προϊσταμένου του ΕΛΓΑ- τμηματάρχης Εφαρμογών και Μελετών του ΕΛΓΑ Κοζάνης Πέτρος Τσαχουρίδης.
Ο εκπρόσωπος του ΕΛΓΑ επιβεβαίωσε μάλιστα την είδηση κατοίκων της Ανατολικής Εορδαίας, ότι ζημίες από το χαλάζι μετρούν και περιοχές της Εορδαίας, όπως οι τοπικές κοινότητες Πύργων και Κομνηνών της δημοτικής ενότητας Βερμίου, λέγοντας ότι στους μεν Πύργους έχουν πληγεί από το χαλάζι μηλοκαλλιέργειες, ενώ σύμφωνα με αναγγελίες και τηλεφωνήματα που έγιναν στον ΕΛΓΑ από παραγωγούς των Κομνηνών εντοπίζονται ζημίες και καλλιέργειες με καπνά και σε αμπέλια.
Στις περιοχές Μαυροχωρίου και Πολυκάρπης Καστοριάς, όπως και στην Κορησσό, το χαλάζι προξένησε ζημίες σε μηλοκαλλιέργειες αλλά και σε καλλιέργειες με ντομάτες και άλλα είδη κηπευτικών, ενώ στα Γρεβενά το χαλάζι έπληξε επίσης μηλοκαλλιέργειες και αμπέλια τόσο σε αγροτικές των Γρεβενών όσο και στο Πολύδενδρο Γρεβενών.
Ο κ. Τσαχουρίδης σημείωσε ότι δεν υπάρχουν αναγγελίες ζημιών από την περιοχή της Φλώρινας, όπου ωστόσο στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας είχαν προκληθεί ζημίες από χαλαζόπτωση στην περιοχή Μανιάκι Φλώρινας.
Ο κ. Τσαχουρίδης επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ακόμη εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για το ύψος των ζημιών των καλλιεργειών που έχουν πληγεί από το χαλάζι, καθώς οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημίες από το χαλάζι πρέπει να κάνουν τις προβλεπόμενες δηλώσεις- αιτήσεις προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι από γεωπόνους του ΕΛΓΑ εντός 12 ημερών.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
Διαβάστε περισσότερα » »

Περικοπή κοινωνικού επιδόματος τρίτου παιδιού

 
Αποτελεί πρόκληση κατά τη γνώμη μου η περικοπή του επιδόματος τρίτου παιδιού σε μια εποχή όπου το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού πληθυσμού και περισσότερο οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Σε μια τέτοια ομάδα ανήκω και εγώ. Αυτή των τριτέκνων. Σήμερα διάβασα το Ν. 3918 άρθρο 43 παρ. 3 στον οποίο το Κράτος με πολύ "ευαισθησία" -και το αναφέρω ειρωνικά- κάνει Νόμο την μείωση του επιδόματος τρίτου παιδιού. Δεν θα μπω σε αναφορές μαθηματικών υπολογισμών της μείωσης και το κατά πόσο η μείωση αυτή θα επηρεάσει την οικογενειακή μας ζωή. Θα τονίσω όμως την πονηριά της Κυβέρνησης η οποία μέσω site του ΟΓΑ που είναι αρμόδιος φορέας, αναφέρει ότι θα πληρωθούν τα επιδόματα σύμφωνα με τον προαναφερθέν Νόμο. Να μείνει η εντύπωση δηλαδή ότι θα πληρωθούν οι δικαιούχοι αλλά όχι πόσα χρήματα θα πάρουν, αν πάρουν, όσοι διαβάσουν το νόμο θα καταλάβουν. Επίσης η πληρωμή γίνεται σήμερα που τα ΜΜΕ ασχολούνται κατά το πλείστον με τα διεθνή χρηματιστήρια και με την παγκόσμια οικονομία, πράγμα που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ενασχόληση με ένα εσωτερικό ζήτημα που αφορά κάποιες χιλιάδες οικογένειες και επηρεάζει τις ζωές τους.

Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ στη συνέχεια του Κράτους , έννοια η οποία προκαλεί γέλιο, στην Ελλάδα αφού οι Νόμοι αλλάζουν με ρυθμούς γρήγορους και ο ένας αναιρεί τον άλλο. Τα παιδιά όμως κύριοι Βουλευτές δεν μπορούμε να τα αναιρέσουμε ούτε να τα τροποποιήσουμε. Αναρωτιέμαι πράγματι αν γνωρίζετε στο ελάχιστο πολιτική ή μόνο επικοινωνιολογία -μάλλον το δεύτερο-.
Πολιτική σημαίνει ότι διαπιστώνω ένα κοινωνικό στην περίπτωσή μας πρόβλημα και δη το δημογραφικό και προσπαθώ να το αντιμετωπίσω με πολιτικές. Να "οδηγήσω" τους πολίτες με ενημέρωση, με οικονομικά, φορολογικά και άλλα θετικά μέτρα, να σκεφτούν να κάνουν πολυμελής οικογένειες για να αντιμετωπιστεί σε βάθος χρόνου το πρόβλημα. Αυτό έγινε κάποια στιγμή. Δεν θα κρίνω αν αρκούσαν οι παροχές αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλοί που είχαν δύο παιδιά σκέφτηκαν να κάνουν και ένα ακόμα. Τώρα το Κράτος οπισθοχωρεί και αφήνει αυτούς οι οποίοι έκαναν ένα μεγάλο βήμα στη ζωή τους χωρίς ομπρέλα προστασίας σε ένα περιβάλλον οικονομικά δύσκολο.
Μια λέξη σας αρμόζει κύριοι Βουλευτές που ψηφίσατε αυτό το Νόμο. Ντροπή σας!
Διαβάστε περισσότερα » »

Αρχαία νομίσματα έκρυβε το κουφάρι του βυθισμένου πλοίου «Μέντωρ» στα Κύθηρα

Τμήμα από το κέλυφος του πλοίου.Δύο αρχαία αργυρά νομίσματα και ένα χάλκινο είναι τα σημαντικότερα ευρήματα από τη φετινή υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο πλοίο «Μέντωρ», που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, στο διάστημα από 6 έως 15 Ιουλίου. Η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου, Δρα Δημήτριου Κουρκουμέλη, στο ιστορικό ναυάγιο «Μέντωρ» στα νοτιοανατολικά Κύθηρα κοντά στον Αβλέμονα, ενώ την έρευνα χρηματοδότησε και συνέδραμε το αυστραλιανό ίδρυμα «Kytherian Research Group».

Το πλοίο, που ως γνωστό μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας, βυθίσθηκε στην είσοδο του λιμένα του Αβλέμονα στα νοτιοδυτικά Κύθηρα, το Σεπτέμβριο του 1802. Τα αποτελέσματα της έρευνας θεωρούνται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενθαρρυντικά, τόσο γιατί το εν λόγω ναυάγιο συνδέεται με μία ιδιαίτερα δυσάρεστη στιγμή της συνεχιζόμενης περιπέτειας των γλυπτών του Παρθενώνα, όσο και για το γεγονός ότι τα ευρήματα, που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο, αποτελούν ενδείξεις της διαβίωσης των πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων σε μία ταραγμένη ιστορική περίοδο της Ανατολικής Μεσογείου.

Παλαιότερα είχαν γίνει έρευνες στο πλοίο, από τον πλοίαρχο Ζακ-Υβ Κουστώ (1975), το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1980) και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (2009). Ωστόσο σε καμία από αυτές, αλλά ούτε και στη φετινή, εντοπίσθηκαν θραύσματα μαρμάρων ή γλυπτών.

Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στη περιοχή της πρύμνης του, όπου το 2009, είχαν εντοπισθεί ανάμεσα σε λίθους προφανώς του έρματος του πλοίου, διάφορα ευρήματα, όπως απολιθώματα ιχθύων σε σχιστολιθικές πλάκες, που από τότε είχε θεωρηθεί ότι μπορούν να προέρχονται από το φορτίο. Ακόμα καθαρίστηκε ένα μέρος του κελύφους του πλοίου, το οποίο είχε εντοπιστεί ήδη από την έρευνα του 1980, και όπως διαπιστώθηκε σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση.

Από την περιοχή που ερευνήθηκε, ανελκύσθηκαν αρκετά αντικείμενα, από αυτά που χρησιμοποιούσε το 10μελές πλήρωμα, όπως σκεύη διαφόρων τύπων, γυάλινα, πήλινα ή πορσελάνινα, φιάλες, διακοσμητικά στοιχεία, που βρίσκονταν, προφανώς στο χώρο ενδιαίτησης των αξιωματικών, νομίσματα της συγκεκριμένης περιόδου, αλλά και οπλισμός, όπως δύο πιστόλες, η διακόσμηση του κοντακίου ενός ντουφεκιού, βόλια τριών διαφορετικών διαμετρημάτων, λίθινα τσακμάκια για τα όπλα, μία οβίδα μικρού κανονιού, καθώς επίσης και όργανα ναυσιπλοΐας, μία μικρή πυξίδα χειρός με χρυσή αλυσίδα και η πυξίδα του πλοίου.

Η συνέχιση των ερευνών, ίσως αποδώσει νέα στοιχεία, τόσο για το ίδιο το πλοίο όσο και για την περιπέτεια των γλυπτών του Παρθενώνα.
Διαβάστε περισσότερα » »

Γιατί ξάφνιασαν οι απειλές της Τουρκίας;

Μόνιμη κατάσταση στην εξωτερική πολιτική μας είναι να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα, πολλές φορές μάλιστα με καθυστέρηση. Σύμπας ο ελληνικός τύπος προέβαλε τις απειλές του κ. Νταβούτογλου προς την κυπριακή κυβέρνηση, αναφορικά με την αναγγελία έναρξης των ενεργειακών ερευνών στα τέλη Σεπτεμβρίου, δείχνοντας να απορεί.


Δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, αυτές οι δηλώσεις. Η τουρκική κυβέρνηση από καιρό έδειξε την ενόχλησή της για την ισραηλινοκυπριακή συμφωνία εκμετάλλευσης των ΑΟΖ των δύο χωρών. Απερίφραστα μάλιστα, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, διατυπώθηκαν οι ίδιες απειλές, μέσω του π. Τουρκοκύπριου ηγέτη, κ. Ραούφ Ντενκτάς, οι οποίες πέρασαν προφανώς απαρατήρητες στην Ελλάδα, ενώ στην Κύπρο δημιουργήθηκε μεγάλος θόρυβος.

Είχε δηλώσει τότε ο κ. Ντεκτάς, πως «η Τουρκία θα πρέπει να παρεμποδίσει τις μονομερείς έρευνες των Ελληνοκυπρίων για πετρέλαιο και εάν δε συμμορφωθούν τότε θα επέμβει ο τουρκικός στόλος». Μάλιστα, οι κυπριακές εφημερίδες «Σημερινή» και «Κίπρις», έγραψαν ότι ο Ντενκτάς είπε επίσης πως «οι Ελληνοκύπριοι, με την ένταση που υπάρχει ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ, εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και προχώρησαν σε αναζήτηση πετρελαίου», τονίζοντας ότι «προσπαθούν να διαμηνύσουν στη διεθνή κοινότητα ότι είναι κυρίαρχοι όλης της Κύπρου».
Τα ίδια ακριβώς μας είπε και ο κ. Νταβούτογλου. Αλλά μόλις τώρα απαντήσαμε, με τρόπο που από πολλά ΜΜΕ χαρακτηρίστηκε έντονος, να μου επιτραπεί όμως να πω, ότι μάλλον για εσωτερική ελληνική κατανάλωση πρόκειται.

Τι απάντησαν, μεταξύ άλλων, πανομοιότυπα η κυπριακή και ελλαδική κυβέρνηση; Σε εκτός κειμένου αναφορά του το βράδυ του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο κ. Δ. Χριστόφιας χαρακτήρισε απαράδεκτο η κατοχική Τουρκία να τολμά να επικαλείται το διεθνές δίκαιο την ώρα που η ίδια δεν έχει προσυπογράψει τη διεθνή συμφωνία του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Την ίδια απάντηση επ’ αυτού έδωσε και ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας: «Να υιοθετήσει η Τουρκία τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Προσέξτε πως έχει το θέμα. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι σχετικές άδειες, που έχει εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ''δεν ισχύουν''. Επειδή, κατά την Άγκυρα, «το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει, ότι η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών γίνεται μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών, λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων όλων των πλευρών», και προσθέτει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «αντίθετα προς το Διεθνές Δίκαιο προσπαθεί από το 2003 να συνάψει διμερείς συμφωνίες».


Πέραν του φαιδρού της υπόθεσης, να επικαλείται η Άγκυρα το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο όμως δεν έχει ψηφίσει, καλείται να ερμηνευτεί και τι σημαίνει «ενδιαφερόμενες χώρες». Κάλλιστα μπορεί να υποστηριχτεί από την πλευρά μας, ότι δεν καθορίζουμε την ΑΟΖ με την Τουρκία (ως «ενδιαφερόμενη χώρα»), αλλά με την Κύπρο. Και η Κύπρος, με το Ισραήλ και τον Λίβανο. Άρα, δεν πέφτει λόγος στην Τουρκία να επεμβαίνει σε θέματα που αφορούν τρίτες χώρες. Σημειωτέον, ότι τόσον η Ε.Ε. όσο και οι Η.Π.Α. συμφωνούν με τις ελληνικές -Αθήνας και Λευκωσίας- θέσεις. Και βέβαια, ισχυρό «επιχείρημα» υπέρ ημών, είναι ότι τις έρευνες έχει αναλάβει αμρικανοϊσραηλινή εταιρία.

Να προστεθεί και ότι, το Δίκαιο της Θάλασσας εφαρμόζεται και επί των χωρών που δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση. Προς τι λοιπόν αναφορά της δήθεν έντονης αντίδρασής μας, στη μη υπογραφή από την Τουρκία; Γι’ αυτό και φοβούμαι πως, οι συστάσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ, μάλλον προς εσωτερική κατανάλωση έγιναν.

Η Τουρκία φαίνεται πως αξιοποιεί τη φάση μείζονος οικονομικής αλλά και πολιτικής κρίσης που διέρχεται η Κύπρος, για να κλιμακώσει τις πιέσεις της στη Λευκωσία, προκειμένου να κερδίσει «πόντους» και να προωθήσει τους σχεδιασμούς της! Και δεν απειλεί την Κύπρο τόσο για τις έρευνες -γνωρίζει ότι έχει χάσει το παιχνίδι, σ’ αυτόν τον τομέα- όσο για την επερχόμενη κυπριακή Προεδρία στην Ε.Ε. το επόμενο καλοκαίρι. Εκεί είναι ο πόνος της.

Και ως κατακλείδα, αντί να συστήνει η ελληνική κυβέρνηση στην Τουρκία να υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας, όφειλε και οφείλει να την καταγγέλλει καθημερινά διότι κατακρατεί στρατιωτικά σημαντικό μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Και αντί να την έχουμε υπό συνεχή κατηγορία, εμείς απολογούμαστε και μάλιστα με άσφαιρα πυρά.
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι τουρκικές αυτοκινητοβιομηχανίες, σαρώνουν στις εξαγωγές!

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην Τουρκία πανηγυρίζουν για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που παρουσιάζουν.
Σύμφωνα με την εφημερία Zaman οι αυτοκινητοβιομηχανίες παράλληλα με τις βιομηχανίες ανταλλακτικών έχουν ως στόχο εξαγωγών τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια και ήδη τους πρώτους 7 μήνες του έτους οι εξαγωγές αυτού του τομέα έχουν φτάσει στα 12.8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στα επιβατικά αυτοκίνητα οι εξαγωγές των τουρκικών αυτοκινητοβιομηχανιών την περίοδο Ιανουρίου-Ιουίου αυξήθηκαν κατά 4% και έφτασαν στα 4.1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μεγάλη αύξηση κατά 34 % παρουσιάζουν οι εξαγωγές των επαγγελματικών οχημάτων. Οι συνολικές εξαγωγές την ίδια περίοδο του έτους έχουν φτάσει στα 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι εξαγωγές λεωφορείων παρουσιάζουν αύξηση κατά 25% και οι συνολικές εισπράξεις έφτασαν στα 607 εκατομμύρια δολάρια.

Οι βιομηχανίες ανταλλακτικών αυτοκινήτων και οχημάτων αυξήθηκαν κατά 30% και έφτασαν στα 4.8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Τουρκία εδώ και χρόνια έχει θέσει ως στόχο να γίνει μια από τις παγκόσμιες δυνάμεις στον τομέα των αυτοκινητοβιομηχανιών και φαίνεται πως ετοιμάζεται να τα καταφέρει.
Διαβάστε περισσότερα » »

Κάτι τρέχει με τον Ήλιο!

Διαβάστε περισσότερα » »

Στο «κυνήγι» των απλήρωτων τελών κυκλοφορίας

Στο «κυνήγι» όσων δεν προμηθεύτηκαν τα τέλη κυκλοφορίας βγαίνει η εφορία, η οποία στέλνει ειδοποιητήρια για όσους δεν προμηθεύτηκαν τα τέλη του 2010 αλλά και προηγούμενων ετών .

Περίπου 200.000 αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν την τελευταία διετία χωρίς το αυτοκόλλητο σήμα και την απόδειξη πληρωμής των τελών που βεβαιώνει την καταβολή τους.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, ο έλεγχος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου.
‘Όσοι κάτοχοι οχημάτων δεν προμηθεύτηκαν τα τέλη θα πρέπει να προσκομίσουν οποιοδήποτε δικαιολογητικό με το οποίο θα αποδεικνύεται ο λόγος για τον οποίο δεν οφείλονται ή έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος.
Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, στην περίπτωση αυτή απαιτείται να τηρηθούν οι διατυπώσεις για την έγκυρη επίδοση της πρόσκλησης, δεδομένου ότι, μετά την ενημέρωση του φορολογουμένου και την παροχή των απόψεών του, είναι νόμιμη η σύνταξη του προστίμου και η ταμειακή βεβαίωση των οφειλόμενων ποσών.
Τα πρόστιμα
• Για τα Ι.Χ. επιβατικά και μοτοσικλέτες, καθώς και τα τύπου τζιπ:
α) Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας κατώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται σε 30 ευρώ.
β) Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας ανώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται στο ύψος των τελών κυκλοφορίας, που αντιστοιχούν στον κυλινδρισμό του κινητήρα του οχήματος ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
γ) Σε περίπτωση μη καταβολής ή εκπρόθεσμης καταβολής του ειδικού φόρου αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, επιβάλλεται από την αρμόδια ΔΟΥ πρόστιμο που ορίζεται σε ποσοστό 1% επί του οφειλόμενου ειδικού φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης ή μη καταβολής του φόρου αυτού.
δ) Στην περίπτωση που το όχημα απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας, το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη προμήθεια του ειδικού σήματος είναι ίσο με το ένα δεύτερο (1/2) των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στον κυλινδρισμό του κινητήρα ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του οχήματος, πλην της περίπτωσης που τα αναλογούντα τέλη είναι κατώτερα των 30 ευρώ, οπότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 30 ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα » »

Σε χαμηλό οκτώ μηνών το πετρέλαιο

Η τιμή του Η τιμή του πετρελαίου, διαπραγματεύεται σήμερα κοντά σε χαμηλό οκτώ μηνών μετά από την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P, καθώς οι ανησυχίες ότι η οικονομική επιβράδυνση στον μεγαλύτερο καταναλωτή αργού θα επιδεινωθεί, περικόπτοντας παράλληλα τη ζήτηση, εντάθηκαν.
Τα futures υποχώρησαν κατά 3,8%, και διαπραγματεύονται στη χαμηλότερη ενδοσυνεδριακά τιμή των οκτώ και πλέον τελευταίων μηνών.
Το crude για παράδοση Σεπτεμβρίου υποχώρησε 3,3 δολάρια και διαμορφώθηκε στα 83,55 δολάρια το βαρέλι, ενώ λίγο μετά διαμορφωνόταν στα 83,64 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 3,67%.
Το brent κινείτο πτωτικά στα 106,46 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φθάσει και στα 106,2 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 2,9%.
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Έχεις σπίτι; Θα το πληρώσεις ... πολύ ακριβά!

- Αυξήσεις ως και 300% στους φόρους
- “Φωτιά” στις αντικειμενικές ανεβάζει άλλα 10 χαράτσια
- Ποιοι μπαίνουν “στο μάτι” της εφορίας
Μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι θα πάρει... τρία χρόνια να ολοκληρωθεί η νέα φορο-λαίλαπα, όμως αυτό δεν αλλάζει την οικονομική αιμορραγία που θα προκαλέσει.
Όλα θα ξεκινήσουν απο την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που κατά μέσο όρο θα είναι 50% και θα φτάσουν ως και το 189%!
Αυτό μαζί με την αύξηση στον ΦΑΠ που σταδιακά ουσιαστικά θα τριπλασιαστεί θα φέρει ¨κραχ” στην τσέπη 2,5 εκατομμυρίων πολιτών.
Ουσιαστικά θα βρεθούν να πληρώνουν φόρους χιλιάδες πολίτες που μέχρι στιγμής έμεναν εκτός λόγο απαλλαγών.
Η αύξηση θα συμπαρασείρει μια σειρά από άλλους φόρους. Ο φόρος μεταβίβασης για παράδειγμα για ένα ακίνητο 100.000 με φόρο 8% ως τις 20.000 και 10% από κει και πάνω από τα 9.600 ευρώ που είναι σήμερα θα εκτιναχθεί στις 12μισι χιλιάδες μόνο και μόνο από την αύξηση στην αντικειμενική κατά μόλις(;) 30% ...
Παρόμοιες αυξήσεις θα έρθουν στις δωρεές, τις κληρονομιές και τις γονικές παροχές, στα έξοδα συμβολαίων, κτηματομεσιτών κλπ, αλλά και στα έξοδα εγγραφής στο Κτηματολόγιο.
Παράλληλη θα είναι η αύξηση στον ΦΠΑ (λόγο μεγαλύτερου ποσού) στις νεόδμητες, αλλά και ο φόρος εισοδήματος από ενοίκια, τα δημοτικά τέλη, αλλά και το τέλος ακίνητης περιουσίας, ενώ θα αυξηθεί και το ποσό που υπολογίζεται ως τεκμήριο διαβίωσης.
Διαβάστε περισσότερα » »

Σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών στη Ναύπακτο

Σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών στη ΝαύπακτοΕκκενώθηκε πολυκατοικία στην οποία προκλήθηκαν ζημιές
Σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών σημειώθηκε την Κυριακή στις 5:35 μ.μ. με επίκεντρο στην περιοχή της Ναυπάκτου και εστιακό βάθος 18 χιλιόμετρα.

Η σεισμική δόνηση εκτός από τη Ναύπακτο έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Πάτρα και το Ρίο, καθώς και σε άλλες περιοχές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Λόγω του σεισμού, ζημιές προκλήθηκαν σε πυλωτή τριώροφης πολυκατοικίας στη θέση Πινακούλα Παλαιοπαναγιάς, στη Ναύπακτο.

Οι Αρχές ζήτησαν από τους περίπου 40 ενοίκους να μην μπουν στα διαμερίσματά τους. Η τελική απόφαση για το εάν θα επιστρέψουν οι ένοικοι στα σπίτια τους θα ληφθεί μετά την επιθεώρηση από μηχανικό.

Πέραν του συμβάντος αυτού, δεν αναφέρθηκαν άλλες αξιόλογες ζημιές, εκτός από μία πτώση τοίχου σε δρόμο της άνω πόλης της Πάτρας.

Κατά τη διάρκεια της δόνησης, επικράτησε μικρή αναστάτωση, καθώς κάτοικοι της Πάτρας, αλλά και των άλλων περιοχών βγήκαν από τα σπίτια τους.

Σημειώνεται ότι με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ρίου - Αντιρρίου είχαν καταγραφεί και άλλες ασθενείς σεισμικές δονήσεις από τις 22 Ιουλίου έως και το τέλος Ιουλίου.
Διαβάστε περισσότερα » »

Υδροπλάνα στο Αιγαίο το 2012

Υδροπλάνα στο Αιγαίο το 2012Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια
Στόχος της κυβέρνησης η προσέλκυση νέων επενδύσεων και η τουριστική ανάπτυξη
 
Στην τελική ευθεία για να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συµβούλιο εισέρχεται πλέον το πολυαναµενόµενο νοµοσχέδιο του υπουργείου Υποδοµών για τα υδατοδρόµια. Συνεχίζοντας την επεξεργασία που έκανε ο πρώην υφυπουργός Υποδοµών κ. Σπ. Βούγιας ο νέος υπουργός Υποδοµών κ. Ι. Ραγκούσης βάζει τις τελευταίες «πινελιές» µε στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ανάπτυξη του τουρισµού. Σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήµατος», ο κ. Ραγκούσης επεξεργάζεται την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και κατασκευής των υδατοδροµίων µε στόχο τη δηµιουργία ενός πλαισίου fast track για τις επενδύσεις στον συγκεκριµένο τοµέα, τη συγκρότηση µιας νέας µεταφορικής αγοράς και την παράλληλη ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στα νησιά της χώρας.

Το πολλά υποσχόµενο σχέδιο νόµου θα επιτρέψει τη δηµιουργία ενός δικτύου υδατοδροµίων, για τη δηµιουργία των οποίων δεν θα απαιτηθούν επενδύσεις υψηλού µεγέθους αλλά, αντίθετα, µικρά κεφάλαια ως 100.000 ευρώ. Στόχος του υπουργείου Υποδοµών είναι η ίδρυση υδατοδροµίων από δηµόσιους ή ιδιωτικούς φορείς αλλά και από µεικτά σχήµατα δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα. Τα υδατοδρόµια µπορούν υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσουν ως εναλλακτική στην ανάγκη για νέα λιµάνια και αεροδρόµια, τα οποία απαιτούν µεγάλες επενδύσεις, ενώ εύκολα καλύπτουν τις µεταφορικές ανάγκες των µικρών νησιών. Επίσης, η νοµοθέτηση της λειτουργίας τους στοχεύει στη θωράκιση της προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ η ανάπτυξη της συγκεκριµένης αγοράς δηµιουργεί προσδοκίες και για τη δηµιουργία θέσεων εργασίας. ∆εν είναι τυχαίο ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από όλα τα νησιωτικά συµπλέγµατα της χώρας, αλλά και αναµονή από τις τοπικές κοινωνίες, καθώς το υδροπλάνο θα µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως εναλλακτικό µέσο µετακίνησης αλλά και ως όχηµα ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Αν και η χρήση αεροδροµίων επί υδάτινης επιφάνειας, όπως λέγεται επίσηµα, προβλέπεται από το εθνικό δίκαιο, διέπεται ως και από νόµο του Μεσοπολέµου, ενώ εκκρεµούν κρίσιµες λεπτοµέρειες, το κενό των οποίων φιλοδοξεί να καλύψει το συγκεκριµένο σχέδιο νόµου. Αρµόδια υπηρεσία για την υλοποίηση των επενδύσεων θα είναι η ∆ιεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασµού του υπουργείου Υποδοµών, η οποία θα λειτουργεί ως one stop shop. Τα διοικητικά βήµατα θα είναι η κατάθεση του τεχνικού φακέλου, ο έλεγχος των δικαιολογητικών, η αποστολή του φακέλου στις συναρµόδιες υπηρεσίες (ΥΠΑ, ∆ιεύθυνση Λιµενικής Αστυνοµίας, Πολεµικό Ναυτικό, Πολεµική Αεροπορία) και στις κατά τόπους αρχές και η λήψη τεκµηριωµένης γνώµης περί αποδοχής ή όχι εντός 20 ηµερών.
Εγκριση σε δύο μήνες
Αν ο φάκελος της επένδυσης εγκριθεί, τότε ο ενδιαφερόµενος θα καταθέσει αναφορά συµµόρφωσης µε την περιβαλλοντική νοµοθεσία ή µελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην αρµόδια υπηρεσία (περιφέρειες ή υπουργείο Περιβάλλοντος). Τελευταίο βήµα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα είναι η έκδοση κοινής απόφασης των υπουργών Υποδοµών και Προστασίας του Πολίτη, ενώ στην περίπτωση της δηµιουργίας υδατοδροµίου σε λίµνες θα αρκεί µόνο η υπογραφή του πρώτου. Στόχος του υπουργείου Υποδοµών είναι το συνολικό διάστηµα από την κατάθεση του φακέλου ως την υλοποίηση της επένδυσης να µην ξεπερνά τους δύο µήνες.

Μάλιστα, προς αποφυγήν επενδυτικών «περιπετειών», το υπουργείο Υποδοµών ορίζει χρονικό περιθώριο έξι µηνών για την πραγµατοποίηση της επένδυσης και σε αντίθετη περίπτωση θα ανακαλεί την άδεια. Επίσης, το νοµοσχέδιο εισάγει την έννοια του υδάτινου πεδίου το οποίο θα µπορεί να χρησιµοποιείται προσωρινά και σύµφωνα µε την περιβαλλοντική νοµοθεσία. ∆ηλαδή, θα οριστεί περιορισµός που θα προβλέπει την προσωρινή χρήση υδάτινων περιοχών µε µικρό αριθµό µετακινήσεων την ηµέρα για µη τακτικές πτήσεις, όπως αυτές της Γενικής Αεροπορίας, αεροταξί και τουριστικής περιήγησης.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τον καθορισµό των θαλάσσιων διαδρόµων από το κράτος, διαδικασία καθοριστικής σηµασίας για τη χωροθέτηση των υδατοδροµίων αλλά και ταυτόχρονα χρονοβόρα. Η νέα καινοτοµία του νοµοσχεδίου είναι ότι, αν δεν υπάρχει ήδη υδατοδρόµιο, η χωροθέτησή του και, κατά συνέπεια, η δηµιουργία του θαλάσσιου διαδρόµου θα γίνεται κατά τη διάρκεια εξέτασης του τεχνικού φακέλου του υποψήφιου ενδιαφερόµενου επενδυτή. Το νοµοσχέδιο θα επιτρέψει σε όλους τους φορείς διαχείρισης του θαλάσσιου χώρου (λιµενικά ταµεία, ΚΕ∆ κτλ.) να µπορούν να συνάπτουν συµβάσεις παραχώρησης χώρου µε ενδιαφερόµενους επενδυτές είτε απευθείας είτε κατόπιν διαγωνισµού. Ηδη µεγάλοι τουριστικοί και ξενοδοχειακοί όµιλοι έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την πρωτοβουλία. Επίσης, ένα από τα εµπόδια που ρυθµίζει το νοµοσχέδιο είναι ο ανεφοδιασµός των καυσίµων των υδροπλάνων, ο οποίος θα πραγµατοποιείται υπό προϋποθέσεις µέσω δεξαµενών ή βυτιοφόρων.

Η θεσµοθέτηση και η δηµιουργία των υδατοδροµίων αναµένεται να φέρει πίσω τα υδροπλάνα στη χώρα µας. Χαρακτηριστικό παράδειγµα της απουσίας του θεσµικού πλαισίου ήταν η κατασκευή του υδατοδροµίου Βόλου, το οποίο λειτουργούσε µε προσωρινή άδεια και µε µόλις τρεις πτήσεις την ηµέρα. Επισήµως άδειες έχουν πάρει περί τα 20 υδατοδρόµια στην Ελλάδα, τα οποία ωστόσο παραµένουν ανενεργά.
Δεύτερη προσπάθεια κατά της γραφειοκρατίας
Τη δεύτερη προσπάθεια κατά της γραφειοκρατίας συνιστά η προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργού Υποδοµών, Μεταφορών και ∆ικτύων κ. Ι. Ραγκούση για να δηµιουργηθεί το θεσµικό πλαίσιο ώστε να αναπτυχθούν οι µεταφορές µε υδροπλάνα στη χώρα µας.

Οι πρώτες γενικές κατευθύνσεις για την ίδρυση αεροδροµίων επί υδάτινης επιφάνειας δόθηκαν το 2005 µε τον νόµο 3333/2005. Ο νόµος αυτός παρέπεµπε τη ρύθµιση κρίσιµων θεµάτων σε Προεδρικό ∆ιάταγµα, το οποίο θα έπρεπε να εκδοθεί εντός έξι µηνών. Πέρασαν περισσότερα από έξι χρόνια και το Π∆ κόλλησε στη γραφειοκρατία αλλά και στις ενστάσεις που υπέβαλαν η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το υπουργείο Ναυτιλίας προκειµένου να αποσαφηνιστούν θεσµικά ζητήµατα, όπως οι απαιτούµενοι κανόνες λειτουργίας και ασφάλειας των υδατοδροµίων, οι περιοχές κίνησης και ελιγµών των υδροπλάνων και πολλές άλλες διατάξεις τελωνειακής και αστυνοµικής φύσεως. Ο πρώτος επιχειρηµατίας που ξεκίνησε το εγχείρηµα ήταν ο Ελληνοκαναδός Μ. Πατέλλης, γεννηµένος στην Κάλυµνο, που ίδρυσε την εταιρεία ΑirSea Lines, η οποία από το 2005 ως το 2008 πραγµατοποιούσε πτήσεις συνδέοντας τα νησιά του Ιονίου µε την Πάτρα, τα Ιωάννινα, τον Βόλο, όπου υπάρχουν υδατοδρόµια, αλλά και το Πρίντεζι της Ιταλίας. Ωστόσο το µεγαλύτερο πρόβληµα για την εταιρεία που αποχώρησε παρέµενε η δηµιουργία κατάλληλης βάσης στην Αττική. Η παραχώρηση τµήµατος του λιµανιού του Λαυρίου για τη δηµιουργία υδατοδροµίου αποδείχθηκε ασύµφορη για πολλούς λόγους, καθώς η πρόσβαση των επιβατών στο Λαύριο απαιτούσε πολύ χρόνο και κόστιζε ακριβά, ενώ και το υδατοδρόµιο όταν επικρατούσαν µελτέµια δεν ήταν κατάλληλο (ασφαλές) για την εκτέλεση πτήσεων. Οι σχεδιασµοί της εταιρείας για τη δηµιουργία βάσης στην περιοχή µεταξύ του Φλοίσβου και του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), που θεωρείται ιδανικός χώρος για την εξυπηρέτηση υδροπλάνων και επιβατών, δεν εγκρίθηκε ποτέ από τις υπηρεσίες του ∆ηµοσίου.
Διαβάστε περισσότερα » »

Στο τραπέζι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας

Στο τραπέζι η αύξηση της στρατιωτικής θητείαςΛόγω των προβλημάτων στην επάνδρωση των στρατιωτικών μονάδων
Στο τραπέζι φαίνεται ότι μπαίνει και πάλι το ζήτημα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας (σήμερα είναι 9 μήνες), λόγω και της (οικονομικής) αδυναμίας πρόσληψης επαγγελματιών οπλιτών.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή του υπουργείου Αμυνας,  που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα, στην απόφαση για επανεξέταση της θητείας οδηγήθηκε το Πεντάγωνο λόγω των προβλημάτων επάνδρωσης των μονάδων.

Αυτό οφείλεται - μεταξύ άλλων - στο γεγονός ότι η μείωση της θητείας στον Στρατό στους 9 μήνες (από 12 μήνες) έγινε χωρίς προγραμματισμό και μελέτη.

Στο πλαίσιο αυτό ο νυν υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης κατήργησε την απόφαση του προκατόχου του Ευάγγελου Βενιζέλου για κατάργηση της θητείας κληρωτών σε Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό, ενώ έχει ήδη δοθεί εντολή μέρος των κατατασσόμενων να μεταφέρονται στους δύο άλλους κλάδους, όπου η θητεία είναι 12 μήνες.

Σε φάση επαναξιολόγησης είναι και ο θεσμός του ειδικού έφεδρου οπλίτη, ενώ προβληματισμός επικρατεί και με τον διαρκώς μειούμενο αριθμό των υπό κατάταξη ή κατατασσόμενων νέων.

Ο υπουργός έχει ήδη δώσει εντολή να εξεταστούν οι λόγοι μείωσης του αριθμού των νέων που κατατάσσονται.

Σύμφωνα με την πηγή που επικαλούνται Τα Νέα,  για την τρέχουσα σειρά κατάταξης στον Στρατό Ξηράς (Αύγουστο-Σεπτέμβριο) έχουν κληθεί περίπου 22.000 άτομα, ωστόσο, δεν αναμένεται να παρουσιαστούν περισσότεροι από 13.000.
Διαβάστε περισσότερα » »

Μακεδονία (επιβατηγό) Ατμόπλοιο 1880 - Αφιερωμένο στους ΜΑΚΕΔΟΝΣΚΙ ΤΟΥ GRUEVSKI

Το Ατμόπλοιο Α/Π ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ήταν ελληνικό επιβατηγό πλοίο ναυπήγησης περίπου του 1880. Ανήκε στην ακτοπλοϊκή εταιρεία “Πανελλήνιος Ατμοπλοΐα”. Εκτελούσε δρομολόγια κυρίως Πειραιά – Κυκλάδες – Κρήτη και όχι σπάνια και προς τα νησιά του Ιονίου. Χαρακτηριζόταν την εποχή εκείνη “φορτηγοποστάλι” επειδή διακινούσε φορτία καθώς και το ταχυδρομείο, ενώ διάκριση μεταξύ επιβατηγού και φορτηγού πλοίου ακόμη δεν είχε καθιερωθεί.

Κατά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 το Α/Π ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ επιτάχθηκε για ανάγκες του πολέμου και εκτέλεση δρομολογίων κυρίως στο Ιόνιο. Σε μία από εκείνες τις μεταφορές και συγκεκριμένα στις 31 Μαρτίου/12 Απριλίου (ν.ημ.) του 1897 είχε καταπλεύσει στον Αμβρακικό μεταφέροντας επιβάτες, πολεμικό υλικό και ημιόνους του στρατού.

Το πρωί στις 6/18 Απριλίου απέπλευσε και κατά τη στιγμή που διέρχονταν το στόμιο της Πρέβεζας δέχτηκε καταιγιστικά πυρά από τα τρία εκεί τουρκικά φρούρια, του “Αγίου Γεωργίου”, του “Παντοκράτορα” και του επάκτιου πυροβολείου “Παλιοσάραγγας” με στόχο να βυθιστεί, ώστε να φράξει το στόμιο και να καταστεί έτσι αδύνατη στη συνέχεια οποιαδήποτε διέλευση προς ή από τον Αμβρακικό.

Παρά ταύτα και ενώ το πλοίο είχε υποστεί ζημίες με εκδήλωση πυρκαγιάς ο καπετάνιος του πλοίου κατάφερε με όση ταχύτητα μπορούσε να προλάβει τη βύθισή του πλοίου εκτελώντας αναγκαστική προσάραξη σε αβαθή προς το Άκτιο, αφήνοντας έτσι ελεύθερη τη δίοδο του κόλπου.
Διαβάστε περισσότερα » »

Τυφώνας πλαστών πτυχίων σαρώνει την Ελλάδα

Με πλαστό πτυχίο Ιατρικής μία απόφοιτος Φιλολογίας από πανεπιστήμιο της Λευκορωσίας χειρουργούσε ασθενείς στην Ελλάδα! Οι έλεγχοι του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) έφεραν στο φως 43 πτυχία - «μαϊμού» τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στις ειδικότητες της Ιατρικής και της Οδοντιατρικής, αλλά και στους μηχανικούς, τους δικηγόρους, τους γυμναστές, τους νοσηλευτές, τους φιλολόγους και τους μουσικούς. 

Ολες οι υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, ενώ έχει ενημερωθεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Πάντως, η εμμονή με την απόκτηση πανεπιστημιακού πτυχίου οδηγεί πολλούς Ελληνες στην αγορά τίτλων από ανύπαρκτα πανεπιστήμια, μέσω Ιντερνετ. Ο στόχος δεν είναι να τους χρησιμοποιήσουν για επαγγελματικούς λόγους, αλλά να τους... κρεμάσουν στο σαλόνι του σπιτού τους ή στο γραφείο τους.

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία του ΔΟΑΤΑΠ για πλαστούς τίτλους σπουδών που προσκομίστηκαν για αναγνώριση από τους ενδιαφερόμενους ή εστάλησαν από διάφορους φορείς (π.χ. υπουργείο Υγείας) τα τελευταία χρόνια για την επιβεβαίωση της γνησιότητάς τους. Από την ίδρυση του ΔΟΑΤΑΠ μέχρι σήμερα αποκαλύφθηκαν 43 πλαστά πτυχία όλων των ακαδημαϊκών επιπέδων (βασικών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών), ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις και τίτλοι-«μαϊμού» που εκδόθηκαν μέσω Ιντερνετ.

Από χώρες εκτός ΕΕ
Αναλυτικότερα, στον κλάδο των μηχανικών εντοπίστηκαν 11 πλαστά βασικά πτυχία, στις φιλολογίες τρία βασικά και ένα διδακτορικό, στη Νομική δύο, στην Ιατρική 11, στην Οδοντιατρική πέντε, στη Φυσική Αγωγή πέντε, στον κλάδο των Καλών Τεχνών δύο βασικά και ένα μεταπτυχιακό, ένα στη Νοσηλευτική και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.

«Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν πτυχία από χώρες εκτός ΕΕ. Προέρχονται κυρίως από τις πρώην ανατολικές χώρες», δήλωσε στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ, καθηγητής Ορθοδοντικής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Αθανασίου, και πρόσθεσε: «Οταν υποβάλλει κάποιος τα χαρτιά του για αναγνώριση, εμείς, από την ίδρυση του Οργανισμού το 2005, προβαίνουμε σε διασταύρωση της γνησιότητας του πτυχίου, είτε μέσω της εμπλοκής της ελληνικής προξενικής αρχής στην αλλοδαπή είτε απευθείας μέσω του πανεπιστημίου ή με επικοινωνία με τον αντίστοιχο ΔΟΑΤΑΠ των άλλων χωρών. Σε κάθε χώρα του κόσμου υπάρχουν αντίστοιχοι οργανισμοί, βέβαια με διαφορετική βαρύτητα και λειτουργία σε ό,τι αφορά την αναγνώριση από χώρα σε χώρα».


Στις υποθέσεις με τα ύποπτα πτυχία η απάντηση που εισέπρατταν οι υπάλληλοι του ΔΟΑΤΑΠ ήταν πως «δεν είχε φοιτήσει ο πτυχιούχος στη συγκεκριμένη σχολή». Οταν διαπιστώνεται ότι ο τίτλος είναι πλαστός, η υπόθεση συζητείται στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΟΑΤΑΠ και ακολουθεί τη δικαστική οδό, ενώ αφαιρείται τυχόν αναγνώριση. Συχνά ορισμένοι δημόσιοι φορείς (π.χ. υπουργεία και οργανισμοί) αποστέλλουν πτυχία που έχουν χρησιμοποιηθεί και ζητούν να αξιολογηθεί η γνησιότητά τους. «Για παράδειγμα, πριν από μία εβδομάδα είχαμε από τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης του υπουργείου Υγείας κατάθεση πλαστού πτυχίου Ιατρικής γιατρού που ασκούσε το επάγγελμα για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο κ. Αθανασίου. Για τα πλαστά πτυχία έχει ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς και βουλευτές που κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή.


Από ανώνυμη καταγγελία
Μία πτυχιούχος Φιλολογίας από πανεπιστήμιο της Λευκορωσίας ασκούσε το επάγγελμα του γιατρού, και μάλιστα ως χειρουργός, τόσο στο ΙΚΑ όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η υπόθεση εστάλη πριν από περίπου πέντε μήνες στο ΔΟΑΤΑΠ, όπου διαπιστώθηκε πως κατείχε πλαστό πτυχίο χειρουργού από πανεπιστήμιο της Αρμενίας. «Στα τέλη της δεκαετίας του '90 της δόθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχει στις εξετάσεις για την αναγνώριση πτυχίου Ιατρικής, αλλά την περίοδο εκείνη δε γινόταν διασταύρωση εγκυρότητας από το πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ», είπε ο κ. Αθανασίου και πρόσθεσε: «Η κυρία είχε δώσει εξετάσεις στα μαθήματα Παθολογίας και Χειρουργικής στην Ελλάδα, είχε επιτύχει και είχε αποκτήσει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ηταν γραμμένη στον Ιατρικό Σύλλογο και είχε κάνει ειδικότητα. Και όλα αυτά με ένα πτυχίο Φιλολογίας από τη Λευκορωσία».

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν έφτασε ανώνυμη καταγγελία με πλήθος στοιχείων στον Ιατρικό Σύλλογο Αιγίου. «Η υπόθεση διερευνήθηκε και ανακαλύψαμε ότι η "γιατρός" ήταν κάτοχος πτυχίου Φιλολογίας από τη Λευκορωσία, αλλά εμφάνιζε πλαστό πτυχίο Ιατρικής και χειρουργούσε τόσο στο ΙΚΑ όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Τη διαγράψαμε από το σύλλογο και το ζήτημα διερευνάται δικαστικά. Ευτυχώς δεν έχουμε άλλα παρόμοια περιστατικά στο σύλλογό μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, Σωτήρης Κοίλιας.

Και να σκεφτεί κανείς ότι για τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους οι διασταυρώσεις αφορούν μόνο πτυχία που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου για τη γνησιότητα των τίτλων από πανεπιστήμια της ΕΕ και εφόσον αυτά κατατίθενται απευθείας στις κατά τόπους διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας.

Αφαίρεση άδειας
από οδοντίατρο
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δέχτηκε καταγγελία πριν από μερικά χρόνια για πλαστό πτυχίο Οδοντιατρικής, ο κάτοχος του οποίου δούλευε κανονικά, διατηρώντας ιδιωτικό οδοντιατρείο. «Προφανώς η νομαρχία που ήταν υπεύθυνη για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και μετέπειτα για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιατρείου δεν μπόρεσε να αντιληφθεί την πλαστότητα του πτυχίου. Αυτό δεν είναι και εύκολο. Δεν ξέρω αν έχει υποδομή και δυνατότητα να διακρίνει αν ένα πτυχίο είναι πλαστό η όχι», ανέφερε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Δεβλιώτης.

Οταν ο σύλλογος επιχείρησε να διερευνήσει την καταγγελία, απευθύνθηκε στην Ιταλία, σε πρεσβείες, προξενεία και άλλες υπηρεσίες. «Πέρασαν περίπου δυο χρόνια για να διαπιστωθεί ότι ο τίτλος από ίδρυμα της νότιας Ιταλίας ήταν πλαστός. Στη συνέχεια, αφαιρέθηκε η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δικαστικά, ο σύλλογός μας τον διέγραψε από μέλος και ο "οδοντίατρος" σταμάτησε να δουλεύει», υποστήριξε ο κ. Δεβλιώτης. Σχολίασε, δε, πως «με τη μεταφορά της αρμοδιότητας έκδοσης αδειών άσκησης επαγγέλματος στους συλλόγους, κάτι που εκδηλώνεται ως πρόθεση του υπουργείου Υγείας, πιστεύω ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη, αν και τα πλαστά πτυχία αποτελούν σπάνια περιστατικά».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε για «θετική εξέλιξη», τονίζοντας πως αναμένεται η υλοποίησή της, διότι «και άλλοι υπουργοί εξέφρασαν τέτοιες γνώμες, αλλά δεν είδαμε τίποτα στην πράξη».

Ο ίδιος δεν έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών για πλαστά πτυχία ούτε είχε κάποια ενημέρωση από το ΔΟΑΤΑΠ, αλλά, όπως είπε, θα φροντίσει να ενημερωθεί. «Εφόσον αποδειχτεί ότι κάποιος έχει πλαστό πτυχίο, θα διαγραφεί από το σύλλογο, όπως προβλέπεται, και δε θα μπορεί στο εξής να ασκήσει την Ιατρική. Στη συνέχεια, θα πρέπει όποιος απασχολεί αυτόν το "γιατρό" ως υπάλληλο, π.χ. ένα νοσοκομείο, πανεπιστήμιο κ.λπ., να τον διώξει, ενώ αν έχει ιδιωτικό ιατρείο θα πρέπει να του αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας και να κλείσει», συμπλήρωσε.


Και σε μητρόπολη!
Το νοσηρό φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στον κλάδο της Ιατρικής, αλλά εξαπλώνεται σε πολλές ειδικότητες, καταδεικνύοντας την παθογένεια που σοβεί στην ελληνική κοινωνία. Η επαγγελματική ανέλιξη, το συνεχές κυνήγι τίτλων, η ανάγκη να έχει κάποιος μία... κορνίζα με το πτυχίο στο σαλόνι διαμορφώνουν ένα περιβάλλον που ευνοεί παράτυπες ενέργειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ελληνική μητρόπολη κατατέθηκαν από ενδιαφερόμενο -που πιθανότατα ήθελε να εργαστεί εκεί ή να αναβαθμιστεί- τρία διαφορετικά πτυχία (διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, μπάτσελορ στα Πληροφοριακά Συστήματα από το Σαουθάμπτον της Μ. Βρετανίας και μπάτσελορ στην Ψυχολογία από την Οξφόρδη). Πέρυσι, όταν ο μητροπολίτης ζήτησε να ελεγχθούν οι τίτλοι από το ΔΟΑΤΑΠ, διαπιστώθηκε πως δεν ήταν γνήσιοι και μάλιστα συνοδεύονταν και από πράξεις αναγνώρισης του ΔΙΚΑΤΣΑ, που ουδέποτε είχαν εκδοθεί, όπως τόνισε ο κ. Αθανασίου, εξηγώντας πως συνολικά έξι έγγραφα ήταν πλαστά.


Πωλήσεις τίτλων
μέσω Ιντερνετ
Μπάτσελορ και μάστερ από ανύπαρκτα πανεπιστήμια πωλούνται μέσω διαδικτύου από εμπορικούς οργανισμούς του εξωτερικού. «Εμείς δε λέμε ότι είναι πλαστά, αλλά ότι δεν υφίστανται τέτοια πανεπιστήμια και τέτοιου είδους πτυχία», ξεκαθάρισε ο κ. Αθανασίου. Δεν είναι λίγοι, πάντως, αυτοί που προσπαθούν να εμφανιστούν ως πτυχιούχοι, με δεδομένο ότι τα πανεπιστημιακά πτυχία προσδίδουν κύρος. «Πολλοί, για να δείξουν ότι είναι μορφωμένοι και για το κοινωνικό πρεστίζ, αγοράζουν τέτοιους τίτλους, χωρίς να τους χρησιμοποιούν επαγγελματικά. Τους βάζουν στο γραφείο και στο σπίτι τους. Αυτή είναι μία παθογενής τάση της ελληνικής κοινωνίας. Προσπαθούν να επικαλούνται πράγματα τα οποία δεν έχουν κάνει, και ειδικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ.


Την ίδια στιγμή, καταγράφεται εκρηκτική ζήτηση για μεταπτυχιακές σπουδές από δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι αποβλέπουν στη βαθμολογική και οικονομική τους αναβάθμιση. «Προσπαθούν να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως. Ενώ είναι αναγνωρισμένες σπουδές και τις προσφέρουν τα περισσότερα ξένα πανεπιστήμια με δίδακτρα, αναπτύσσεται μία τάση πλέον εμπορικής εκμετάλλευσης αυτής της κατάστασης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εμπορικές εταιρίες, και όχι τα ίδια τα πανεπιστήμια, να υπεισέρχονται ως μεσάζοντες μεταξύ του ενδιαφερομένου ή οργανωμένων ομάδων και του ξένου πανεπιστημίου», υποστήριξε ο κ. Αθανασίου.
Διαβάστε περισσότερα » »

Τα σκοπιανά οχήματα με την ένδειξη “ΜΚ” δίχως αυτοκόλλητο ακύρωσης θα ακινητοποιούνται …..

………Επιπρόσθετα ενημερώνουμε τους αποδέκτες κοινοποίησης του παρόντος ότι, σε περίπτωση αφαίρεσης του αυτοκόλλητου από το όχημα και εφόσον αυτό γίνει αντιληπτό είτε από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές της χώρας μας ( Τελωνειακές, Αστυνομικές κ.λ.π.) είτε κατόπιν συγκεκριμένης καταγγελίας από πολίτες, τότε λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την μη περαιτέρω κυκλοφορία του οχήματος αυτού.”

Συνεπώς όπως και να έχουν γίνει τα πράγματα : είτε οι τελωνειακές αρχές παρέλειψαν να βάλουν το αυτοκόλλητο ακύρωσης της φωτογραφίας ,είτε ο Σκοπιανός το αφαίρεσε στην διαδρομή,μετά και από συγκεκριμένη καταγγελία πολίτη, που σέβεται τον εαυτόν του και έχει το αίσθημα της εθνικής αξιοπρέπειας, θα πρέπει να ακινητοποιείται το όχημα (ΙΧ, λεωφορείο, φορτηγό). Αν η αστυνομική αρχή δεν έχει στην διάθεσή της ακυρωτικό αυτοκόλλητο τότε για να ξεκινήσει, προφανώς, θα πρέπει ο οδηγός να αφαιρέσει την ένδειξη “ΜΚ”.
Τα πράγματα ήταν τόσο απλά και υπήρχε( από το 1995 !!!) η υπ’αριθμ. Ε2748/315/ΑΟ019/ 24-10-95 διαταγή του Υπουργού Οικονομικών με θέμα «Τελωνειακές διαδικασίες στις συναλλαγές με FYROM» [6] η οποία εκδόθηκε σε συνέχεια της ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και FYROM της 13ης -9-1995, Το σχετικό μάλιστα πρωτόκολλο το υπέγραψε και η σκοπιανή πλευρά στις 13-10-1995 για να λυθούν κάποια τεχνικά θέματα συναλλαγών μετά την ενδιάμεση συμφωνία και άρση του embargo.
Το αποτέλεσμα όμως ποιο ήταν? :
Σιγά -σιγά όπως πάντα ατόνησαν τα αντανακλαστικά αρχών και πολιτών μετά από μία συνθήκη/συμφωνία και η άλλη πλευρά άρχισε να σιγοπριονίζει ότι δεν την ευνοούσε. Εμείς επαναπαυόμασταν στην καλή πίστη του συναλλασσόμενου. Με την Τουρκία είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της Ίμβρου και Τενέδου ,όπως και των θρησκευτικών μειονοτήτων.
Για το συγκεκριμένο θέμα τα τελευταία χρόνια (ιδίως φέτος το καλοκαίρι ) πέρασαν πολλά οχήματα Σκοπιανών με αυτοκόλλητο “ΜΚ” και δεν έγιναν οι πρέπουσες ακυρωτικές ενέργειες , είτε από άγνοια είτε από παράλειψη. Ίσως δημιουργήθηκε ένα αρνητικό προηγούμενο αλλά δεν είναι αργά.
Παρακαλούνται οι πολίτες που πέφτει στην αντίληψη τους τέτοιο περιστατικό να μην προτιμούν την αυτοδικία αλλά τηλεφωνώντας το 100 και σύμφωνα με τις εγκύκλιους που επισυνάπτονται να απαιτούν την ακινητοποίηση του οχήματος μέχρι να βρεθεί ακυρωτικό αυτοκόλλητο η να αφαιρέσει ο οδηγός το “ΜΚ”.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ

1 : ΕΛΛΑΔΑ ΣΚΟΠΙΑ: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

Στη συναλλαγή μεταξύ της Ελλάδος και των Σκοπίων, η παραδεκτή για την Ελλάδα ονομασία είναι “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” και σε σύντμηση “Π.Γ.Δ.Μ./FYROM”.
Επίσης, κατά την είσοδο ιδιωτικών οχημάτων που φέρουν το σημείο “ΜΚ”, οι υπηρεσίες θα θέτουν αυτοκόλλητο σήμα στο πάνω τζάμι, στο οποίο θα αναγράφεται στα αγγλικά η φράση:
“Η χρήση – αναγραφή του χαρακτηριστικού σήματος “ΜΚ” επί του παρόντος οχήματος δεν συνεπάγεται αναγνώριση από την Ελλάδα της ισχύος αυτού”.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών κ. Αλ. Παπαδόπουλου, με την οποία παρέχονται οδηγίες για τις τελωνειακές διαδικασίες στις συναλλαγές με τα Σκόπια. Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο τονίζονται τα ακόλουθα:
“Μετά τη μεταξύ της Ελλάδος και της FYROM ενδιάμεση συμφωνία της 13-9-195 η οποία συνήφθη στη Ν. Υόρκη και με βάση το σχετικό Μνημόνιο το οποίο υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών στις 13-10-95 στα Σκόπια, σε συνάρτηση και με το καταρτισθέν Πρωτόκολλο για τη ρύθμιση των τελωνειακών θεμάτων κατά τις διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο τελωνειακών διοικήσεων, το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 20-10-95, σας γνωρίζουμε τα κατωτέρω για ενημέρωσή σας και εφαρμογή.
Στις συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών με βάση τις συμφωνηθείσες διατάξεις δεν επιτρέπεται εφεξής η επιστροφή εγγράφων που εκδίδονται από κάθε πλευρά και προσκομίζονται στις τελωνειακές αρχές της άλλης για τον τελωνισμό των εμπορευμάτων και τις συναφείς τελωνειακές διαδικασίες στις περιπτώσεις που αυτά φέρουν επ’ αυτών ενδείξεις ονόματος μη παραδεκτού. Συναφώς διευκρινίζεται ότι η παραδεκτή για την Ελλάδα ονομασία είναι “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” και σε σύντμηση “Π.Γ.Δ.Μ./FYROM”. Αντί της επιστροφής τέτοιων εγγράφων ή της μη αποδοχής τους εφόσον υποβάλλονται στις τελωνειακές αρχές θα διενεργούνται, σε κάθε ένα από αυτά και στους χώρους όπου μνημονεύεται η μη παραδεκτή για την Ελλάδα ένδειξη της χώρας αυτής, οι πράξεις που αναφέρονται στο Κεφάλαιο Β της παρούσης.
Ευνόητο είναι ότι στις περιπτώσεις που έγγραφα υποβάλλονται από συναλλασσόμενους στα τελωνεία της χώρας (εξαγωγείς, μεταφορείς κλπ) στα έγγραφα αυτά πρέπει απαραιτήτως να μνημονεύεται ο παραδεκτός από την Ελλάδα όρος.
Κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω, τα τελωνειακά παραστατικά που κατατίθενται στα αρμόδια τελωνεία είτε κατά την είσοδο στη χώρα, είτε στα τελωνεία τελικού προορισμού για τη θέση σε ανάλωση, ή την υπαγωγή των εμπορευμάτων σε οποιοδήποτε άλλο τελωνειακό καθεστώς, θα γίνονται αποδεκτά μόνον εφόσον φέρουν ως χώρα προέλευσης – καταγωγής των εμπορευμάτων το αποδεκτό από τη χώρα μας όνομα.
Σε όλα τα προσκομιζόμενα προς υποστήριξη του κατατιθεμένου παραστατικού έγγραφα, εφόσον αυτά φέρουν τη μη παραδεκτή από τη χώρα μας ονομασία ως χώρα προέλευσης – καταγωγής, θα ενεργούνται προ της αποδοχής της οι ακόλουθες πράξεις:
Φορτωτικά και λοιπά εμπορικά έγγραφα.
Τα έγγραφα αυτά θα γίνονται αποδεκτά αφού πρώτα τεθεί στο σώμα του εγγράφου και δίπλα στις αντίστοιχες μη αποδεκτές ενδείξεις του, το αποτύπωμα σφραγίδας με την κατά τα ανωτέρω αποδεκτή από την Ελλάδα ονομασία.
Εμπορεύματα.
Για εμπορεύματα που εισάγονται στη χώρα και φέρουν είτε στη συσκευασία είτε επ’ αυτών σαν όνομα χώρας καταγωγής μη παραδεκτό όνομα, με ευθύνη και δαπάνες του εισαγωγέα και πριν από την ολοκλήρωση του τελωνισμού η μη παραδεκτή ένδειξη θα καλύπτεται με σταθερό επικόλλημα ή άλλο πρόσφορο μέσο, που θα φέρει την παραδεκτή ονομασία επί του συνόλου των εμπορευμάτων. Για τον παραπάνω αυτό σκοπό το τελωνείο προβαίνει σε καθολικό έλεγχο του εμπορεύματος.
Προτιμησιακά πιστοποιητικά.
Η προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση θα παρέχεται μόνο εφόσον τα προσκομιζόμενα στις υπηρεσίες πιστοποιητικά, φέρους το προβλεπόμενο από τις σχετικές κοινοτικές διατάξεις όνομα, “FYROM”.
ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ
Αντίτυπα των εγγράφων διαμετακόμισης που καλύπτουν εμπορεύματα διακινούμενα μέσω Ελλάδος από και προς FYROM που κρατούνται από τα τελωνεία της χώρας θα σφραγίζονται επί του σώματος, με την παραδεκτή ονομασία “FYROM”.
Στα αντίτυπα των ιδίων εγγράφων που δεν κρατούνται ως ανωτέρω συρράπτεται τεμάχιον χάρτου στις αντίστοιχες μη παραδεκτές ενδείξεις επί του οποίου τίθεται η προβλεπόμενη σφραγίδα με την ένδειξη “FYROM”. Ειδικά και προκειμένου περί φορτωτικών θαλασσίων μεταφορών, εφόσον συντρέχει περίπτωση μη παραδεκτής ονομασίας, οι σχετικές σφραγίδες θα τίθενται μόνο στα αντίγραφα τα οποία παραμένουν στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές. Στα αντίγραφα των ανωτέρω φορτωτικών τα οποία θα συνοδεύουν τα εμπορεύματα θα συρράπτεται ξεχωριστό χαρτί επί του οποίου και θα τίθεται η προβλεπόμενη σφραγίδα, ως ανωτέρω.
ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Κατά τις εξαγωγές των εμπορευμάτων από τη χώρα μας, με προορισμό τη FYROM, τόσο οι κατατιθέμενες στις υπηρεσίες διασαφήσεις όσο και τα επισυναπτόμενα σ’ αυτή λοιπά δικαιολογητικά έγγραφα (τιμολόγια, φορτωτικές κλπ) για να γίνουν αποδεκτά, υποχρεωτικά θα φέρουν ως χώρα προορισμού την κατά τα ανωτέρω παραδεκτή από τη χώρα μας ονομασία.
ΕΠΙΒΑΤΕΣ
Προκειμένου περί εισερχομένων στη χώρα μας πολιτών της FYROM, εφόσον σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις τίθεται θέμα καταχώρησής των, κατά την είσοδό τους, συναποκομιζομένων ειδών, οι σχετικές εγγραφές θα γίνονται στην οπίσθια σελίδα του ειδικού εγγράφου θεώρησης που αυτοί είναι εφοδιασμένοι.
Εξάλλου, στις περιπτώσεις εξερχομένων από τη FYROM Ελλήνων πολιτών, οι απαιτούμενες εγγραφές για τα συναποκομιζόμενα υπ’ αυτών είδη, θα πραγματοιποιούνται σύμφωνα με τα ισχύοντα, είτε επί του διαβατηρίου τους είτε σε ξεχωριστό χαρτί, παραδιδόμενο στον ταξιδιώτη.

2 : Τοποθέτηση αυτοκόλλητου σε οχήματα που φέρουν την ένδειξη “ΜΚ”

ΘΕΜΑ : Τοποθέτηση αυτοκόλλητου σε οχήματα που φέρουν την ένδειξη “ΜΚ”
α)Το αριθμ. Πρωτ. Φ432/29947/3492/15-7-2011 έγγραφο της Δ/νσης Εμπορευματικών
Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
β) Η από 20-5-2011 επιστολή της Δημοκρατικής Αναγέννησης
γ) Το αριθμ. πρωτ. Γ411/25663/2378/8-6-2011 έγγραφο της Δ/νσης Επιβατικών Μεταφορών
του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
δ) Το αριθμ. πρωτ. 29461/22-6-2011 έγγραφο της Α3 Δ/νσης του Υπουργείου Εξωτερικών
Με αφορμή τα ανωτέρω σχετικά έγγραφα, υπενθυμίζουμε την αριθμ. Ε2748/315/ΑΟ019/ 24-
10-95 διαταγή του Υπουργού Οικονομικών με θέμα «Τελωνειακές διαδικασίες στις συναλλαγές με
FYROM» η οποία εκδόθηκε σε συνέχεια της ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και FYROM
της 13ης -9-1995, με την οποία προβλέπεται ότι κατά την είσοδο οχημάτων(ιδιωτικών, λεωφορείων,
φορτηγών) που φέρουν την ένδειξη “ΜΚ” στην επικράτεια της Ελλάδος, ο/ Τελωνειακές αρχές
θέτουν πάνω σε ελεύθερο χώρο στο πίσω τζάμι των ιδιωτικών οχημάτων και στην περίπτωση των
λεωφορείων και φορτηγών στο πρόσθιο ή στο οπίσθιο μέρος αυτών αυτοκόλλητο, επί του οποίου
αναγράφεται το ακόλουθο κείμενο της Ελληνικής επιφύλαξης για τη χρήση του κωδικού αυτού:
«Η χρήση/αναγραφή του χαρακτηριστικού σήματος ΜΚ επί του παρόντος οχήματος δεν
συνεπάγεται αναγνώριση από την Ελλάδα της ισχύος αυτού».
Το αυτοκόλλητο αυτό πρέπει να παραμένει επί του οχήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της
κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, οχήματα δε που δεν φέρουν το αυτοκόλλητο δεν επιτρέπεται να
κυκλοφορούν.
Επιπρόσθετα ενημερώνουμε τους αποδέκτες κοινοποίησης του παρόντος ότι, σε περίπτωση
αφαίρεσης του αυτοκόλλητου από το όχημα και εφόσον αυτό γίνει αντιληπτό είτε από τις αρμόδιες
διωκτικές αρχές της χώρας μας ( Τελωνειακές, Αστυνομικές κ.λ.π.) είτε κατόπιν συγκεκριμένης
καταγγελίας από πολίτες, τότε λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την μη περαιτέρω κυκλοφορία
του οχήματος αυτού.
Ο προϊΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ α.α.
Σ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ
Εσωτερική Διονομή:
1. Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού κ. Π. Οικονόμου
2. Γραφείο Γενικού Γραμματέα κ. 1. Καπελέρη
3. Γραφείο Γενικού Δ/ντή Τελωνείων & Ε.Φ.Κ. κ. Κ. Νηχωρίτη
4. Δ/νση 19η / Τμήματα Α’, Β’ 2


Διαβάστε περισσότερα » »

Τί ακριβώς έγινε στην Τουρκία με τους στρατηγούς;

Διαβάστε περισσότερα » »