Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Ο κίνδυνος παγκόσμιου πολέμου (!) λόγω Συρίας ... Του Σάββα Καλεντερίδη

Παραμονές της απόφασης του αμερικανικού Κογκρέσου για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, θεωρούμε ότι θα ήταν σωστό να κάνουμε μια συνολική περιγραφή της κατάστασης, για να αντιληφθούν οι αναγνώστες μας τι ακριβώς συμβαίνει και τι διακυβεύεται στην περιοχή της Μέσης
Ανατολής, με αφορμή την κρίση που είναι σε εξέλιξη επί 30 μήνες στη χώρα αυτή, που είναι βασικός πυλώνας για την ισορροπία, την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Από τότε που εμφανίστηκαν τα πρώτα επεισόδια στη Συρία (15 Μαρτίου 2011), που αποτέλεσαν την απαρχή της κρίσης, φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ είναι ο καθοριστικός παράγοντας, αν όχι για την εμφάνιση, για την εξέλιξη και την τροπή που θα έπαιρναν τα γεγονότα όλους αυτούς τους μήνες. Αλλωστε, η παρουσία της Αντζελίνα Τζολί στον καταυλισμό Σύρων προσφύγων, που δημιουργήθηκε με ευθύνη του ΟΗΕ στην Αντιόχεια, τον Ιούνιο του 2011, μας έδειξε από τότε ότι τα γεγονότα στη Συρία δεν ξεκίνησαν για να σταματήσουν, χωρίς φυσικά να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα!

Οταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16 Φεβρουαρίου 2012 ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καταδίκαζε το δεύτερο βέτο της Ρωσίας και της Κίνας σε ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών (το πρώτο βέτο ήταν τον Οκτώβριο του 2011), με το οποίο άνοιγε ο δρόμος για επέμβαση στη Συρία, τότε έγινε φανερό ότι δημιουργούνται δύο «στρατόπεδα» γύρω από το ζήτημα της διαχείρισης της συριακής κρίσης.

Στο ένα οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., δηλαδή η Δύση, και στο άλλο η Ρωσία και η Κίνα. Αυτά για τους πρωταγωνιστές. Οσον αφορά τους κομπάρσους, με την πλευρά των ΗΠΑ και Ε.Ε. αρά εναντίον του Ασαντ, τάχθηκαν η Τουρκία, η Ιορδανία, η Σ. Αραβία, το Κατάρ, τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος του Μόρσι και διάφορες άλλες χώρες παρίες, όπως η Αλβανία και τα Σκόπια, ενώ υπέρ του Ασαντ τάχθηκε το Ιράν, ο Λίβανος, στον βαθμό που η πολιτική του ελέγχεται και επηρεάζεται από τη Χεζμπολάχ, η Βενεζουέλα και διάφορες άλλες χώρες που στέκονται απέναντι στις ΗΠΑ.

Η στάση του Ισραήλ δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν ξεκάθαρη, αφού το ενδεχόμενο να περάσει ο έλεγχος της Συρίας στα χέρια των ισλαμιστών της Αλ Κάιντα-Αλ Νούσρα μάλλον καθιστά τον Ασαντ συμπαθή στο Τελ Αβίβ, παρά στόχο για πλήρη εξουδετέρωση και ανατροπή.

Η αντιπαλότητα ΗΠΑ από τη μια πλευρά και Ρωσίας - Κίνας από την άλλη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίστηκε άλλες δυο φορές, τον Ιούλιο του 2012 και τον Αύγουστο του 2013, με τη Μόσχα και το Πεκίνο να ασκούν και πάλι βέτο, γεγονός πρωτοφανές στην 68χρονη λειτουργία των Η.Ε.

Τα γεωπολιτικό πλαίσιο, λοιπόν, της κρίσης στη Συρία, αλλά και η εξέλιξη των γεγονότων των τελευταίων ημερών, με δεκάδες πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Ρωσίας να συγκεντρώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, και τη Ρωσία να κάνει επίδειξη όχι ισχύος αλλά δυνατοτήτων και στρατηγικού ενδιαφέροντος για τα τεκταινόμενα στην περιοχή, ανακοινώνοντας ότι το ραντάρ του Αρμαβίρ, από την περιοχή του Κρασνοντάρ, εντόπισε δοκιμές πυραύλων και αντιπυραυλικού που έγιναν στην Α. Μεσόγειο, σε συνεργασία των ΗΠΑ και Ισραήλ, μας δείχνει ένα πράγμα: Οτι στην περιοχή στήνεται σκηνικό, το οποίο, παρά την απουσία ψυχροπολεμικού κλίματος και κλιμακούμενης έντασης μεταξύ των υπερδυνάμεων, κάνει τις αναφορές περί κινδύνου πρόκλησης του Γ' Παγκόσμιου Πολέμου να μη φαντάζουν γραφικές ή υπερβολικές.

Ασφαλώς ο κόσμος έχει αλλάξει και οι τομείς πολλαπλής συνεργασίας καθώς και οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ κυρίως των δύο υπερδυνάμεων απομακρύνουν το ενδεχόμενο μιας μεταξύ τους σύρραξης, που θα μπορούσε να λάβει χαρακτηριστικά παγκόσμιου πολέμου.

Ομως, σε περίπτωση που, έπειτα από μια σειρά άστοχων ενεργειών, η κατάσταση στη Συρία τεθεί εκτός ελέγχου και επικρατήσει χάος ή δυνάμεις που διασπείρουν το χάος, τότε η περιοχή θα μετατραπεί σε μια μαύρη τρύπα αστάθειας, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει τον Λίβανο, την Ιορδανία, το ήδη ασταθές Ιράκ, την Τουρκία και ίσως το Ιράν.

Μήπως, όμως, τότε θα έχει ολοκληρωθεί ένα σκηνικό που μόνο ένας Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει, για να επαναφέρει τη σταθερότητα και μια κάποια τάξη στην περιοχή;

Δεν συνηθίζουμε να κινδυνολογούμε, όμως το διακύβευμα στην περιοχή είναι μεγάλο και ελπίζουμε να ρυθμιστούν τα της επιρροής των πρωταγωνιστών και των κομπάρσων στην περιοχή, χωρίς να ανάψει η σπίθα που θα κάνει παρανάλωμα του πολεμικού πυρός αυτή την ιστορική περιοχή!

Σάββας Καλεντερίδης
triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »

«Πονοκέφαλος» η υποβολή του Ε9

Νέο «πονοκέφαλο» φαίνεται ότι έχουν να αντιμετωπίσουν φέτος οι φορολογούμενοι. Άρχισαν και κλείνουν το καλοκαίρι με ταλαιπωρία λόγω της δυσκολίας των ηλεκτρονικών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών να ανταποκριθούν στον όγκο εκατομμυρίων ηλεκτρονικών δηλώσεων. Ξεκίνησαν με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ακολούθησαν οι δηλώσεις για την ένταξη στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών και οι αλλαγές στο έντυπο Ε9 για τα ακίνητα.

Πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, άρχισαν τα προβλήματα με το έντυπο Ε9 για τα ακίνητα, η έναρξη υποβολής του οποίου βραχυκύκλωσε ήδη το taxisnet. Το ηλεκτρονικό σύστημα «κολλούσε», προκαλώντας πρόσθετα προβλήματα στους φορολογουμένους, οι οποίοι προσπαθούν, αυτές τις ημέρες να υποβάλουν τις δηλώσεις για τις μεταβολές που είχαν στην ακίνητη περιουσία τους το περασμένο έτος.

Τα προβλήματα εντοπίστηκαν από λογιστές μετά από καταγγελίες χιλιάδων φορολογούμενων, οι οποίοι απευθύνθηκαν στην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να ομαλοποιηθεί το σύστημα.

Αρχικά παρατηρήθηκε πρόβλημα στους server της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Εν συνεχεία διαπιστώθηκε και υπερφόρτωση του δικτύου, καθώς η απευθείας γραμμή της ΓΓΠΣ «μπλόκαρε» από τους χιλιάδες χρήστες της ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και σε περίπτωση όπου συνεχιστούν τα προβλήματα με την υποβολή του Ε9, είναι αμφίβολο αν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία.

Υπενθυμίζεται ότι οι φοροτεχνικοί έχουν υποβάλει αιτιολογημένη πρόταση για παράταση και ζητούν συγκεκριμένα:

- Να υποβληθεί το Ε9 μόνο από τα φυσικά πρόσωπα που έχουν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση κατά το έτος 2012 (πίνακας 1), με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30ή Σεπτεμβρίου 2013.

- Η καταγραφή των αγροτεμαχίων (πινάκας 2) να ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής του Ε9 αυτής της περίπτωσης την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Όπως εξηγούν οι φοροτεχνικοί, για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΦΑΠ 2013, αναγκαίο είναι να προβούν οι πολίτες μόνο στην καταγραφή των μεταβολών της περιουσίας του πίνακα 1 του εντύπου Ε9, δηλαδή να αποτυπώσουν τις μεταβολές, τροποποιήσεις κ.λπ., των οικοπέδων που βρίσκονται εντός σχεδίου ή οικισμού και των κτισμάτων εντός ή εκτός σχεδίου. Οι εγγραφές - καταχωρίσεις των αγροτεμαχίων είναι αδιάφορες στην παρούσα φάση, καθώς αφορούν τον ενιαίο φόρο που θα επιβληθεί το 2014.
 
Εuro2day.gr
tro-ma-ktiko
Διαβάστε περισσότερα » »

Νέα εξέταση αίματος σώζει από καρδιακή προσβολή

Μια εξελιγμένη αλλά και απλή εξέταση αίματος υπόσχεται να ανιχνεύει με πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας τις βλάβες του καρδιακού μυός, ιδίως στις γυναίκες. Η έγκαιρη διάγνωση που προσφέρει υπόσχεται να σώζει ζωές, ενώ το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος που θα έχει, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, την καθιστά προσιτή για όλους.

Η εξέταση, η οποία αναπτύχθηκε...
στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητη» στις διακυμάνσεις της τιμής της τροπονίνης, της πρωτεΐνης που απελευθερώνεται στον οργανισμό όταν ο καρδιακός μυς έχει υποστεί βλάβες. Οι επιστήμονες που την ανέπτυξαν επισήμαναν ότι από την καθιερωμένη εξέταση «διέφευγαν» μέχρι σήμερα σχεδόν οι μισές καρδιακές προσβολές στις γυναίκες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην υποβάλλονταν σε ζωτικής σημασίας θεραπεία που θα μπορούσε να προλάβει ένα δεύτερο και ενδεχομένως θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο. Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες, η νέα εξέταση καταφέρνει να ανιχνεύει σχεδόν τον διπλάσιο αριθμό εμφραγμάτων σε σχέση με τα καθιερωμένα διαγνωστικά εργαλεία.

«Είναι πολύ απλή, πολύ φτηνή και προσφέρει τεράστια δυναμική σε ό,τι αφορά τη βέλτιστη διάγνωση των καρδιακών προσβολών» δήλωσε ο καρδιολόγος Νίκολας Μιλς που ανέπτυξε τη νέα εξέταση, η οποία ενδεικτικά στη Βρετανία θα στοιχίζει περίπου 6 ευρώ. «Το πλεονέκτημά της είναι ότι αντιλαμβάνεται ακόμα και τις πολύ πολύ μικρές συγκεντρώσεις τροπονίνης, και επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση του εμφράγματος».

Οπως επισήμαναν οι ειδικοί, η διάγνωση της καρδιακής προσβολής είναι δυσκολότερη στις γυναίκες, καθώς τείνουν να εμφανίζουν λιγότερο προφανή συμπτώματα, όπως πόνο στην πλάτη και κοιλιακή δυσφορία, αντί για πόνο στο στήθος. Επιπλέον οι γυναίκες παρουσιάζουν συνήθως πιο ήπιες καρδιακές προσβολές σε σχέση με τους άντρες, τις οποίες τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα και οι καθιερωμένες εξετάσεις αποτυγχάνουν να εντοπίσουν.

«Οι γυναίκες που παθαίνουν καρδιακή προσβολή έχουν χειρότερα ποσοστά επιβίωσης σε σύγκριση με τους άντρες. Με τη νέα εξέταση όμως μπορούμε πλέον να ανιχνεύσουμε ακόμα και την παραμικρή βλάβη στην καρδιά. Επομένως είμαστε σε θέση να κάνουμε διάγνωση με μεγαλύτερη ακρίβεια και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες» δήλωσε ο καρδιολόγος Ανουπ Σαχ που συμμετείχε στην ανάπτυξη του τεστ.

 
Espressonews.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Πτολεμαίδα: Μοτοσικλέτα συγκρούστηκε με αγροτικό μηχάνημα – Nεκρός 32χρονος(Φωτογραφίες)

  Λίγο μετά τις 16:30, μοτοσικλέτα που κινούνταν με κατεύθυνση από Πτολεμαΐδα προς Περδίκκα, στο ύψος της διασταύρωσης (Καρδιάς – Εργατικές κατοικίες), συγκρούστηκε με αγροτικό μηχάνημα τύπου UNIMOG με ρυμουλκούμενη πλατφόρμα. Aπό τη σύγκρουση, χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι ο αναβάτης της μηχανής, νεαρός σε ηλικία, ο οποίος μεταφέρθηκε αιμόφυρτος με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
 Λίγο αργότερα ο 32χρονος ξεψύχησε.



Πληροφορίες και φωτογραφίες από την ιστοσελίδα στο facebook Ptolemaida,Greece 
kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Ιερά Πανήγυρη Ιερού Ναού Αγίων Νεομαρτύρων Πτολεμαϊδας την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου

iera mitropoliΣας προσκαλούμε στην Ιερά Πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίων Νεομαρτύρων Πτολεμαϊδας την 8η Σεπτεμβρίου 2013

Μετά τιμής,
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο
Πρόγραμμα
Σάββατο 7η Σεπτεμβρίου, 7μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, Αρτοκλασία και Λιτανεία με περιφορά της Ιεράς Εικόνας.
Κυριακή 8η Σεπτεμβρίου, 7 έως 10.30 π.μ.
Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
Κυριακή 8η Σεπτεμβρίου, 7 μ.μ.
Εσπερινός και Κτιτορικόν Μνημόσυνον
Την Κυριακή στον Όρθρο και στη Θεία Λειτουργία θα χοροστατήσει και θα λειτουργήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Θεόκλητος.
Διαβάστε περισσότερα » »

Μουσική βραδιά αφιερωμένη στους εθελοντές του Συλλόγου γονέων κηδεμόνων και φίλων ΑΜΕΑ την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου

sillogos_amea_per_dit_makΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ, ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ Κ ΦΙΛΩΝ ΑΜΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΙΣ 12/09/2013 ΚΑΙ ΩΡΑ 20:30 ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΜΕΑ, ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΜΑΣ!ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙ!

ΜΕ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΤΩΝΑΡΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα » »