Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ: Αναστενάζουν τα χωριά στην περιφέρεια - Τα παράδοξα του φόρου ακινήτων

Διαβάστε χαρακτηριστικές περιπτώσεις που φέρνουν σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες. Το απόλυτο αλαλούμ
Φορολογούμενος στα Τρίκαλα καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 3.900 ευρώ για ένα στρέμμα οικόπεδο με αγροικία 50 τ.μ. Η εφορία ζητεί 3.400 ευρώ για χωράφι 7 στρεμμάτων με στάρι. Και τα παράδοξα δεν έχουν τέλος.
Όπως γράφουν σήμερα "Τα Νέα", μόλις λίγο μετά το πρώτο σοκ από τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος πήρε την θέση του χαρατσιού, το οποίο να μην ξεχνάμε ότι ήταν ένα προσωρινό μέτρο, τα λάθη που βλέπουν το φως και είναι φυσικά εις βάρος της τσέπης των φορολογουμένων είναι άπειρα.
Η κατάσταση ειδικά στην περιφέρεια είναι δραματική με τους ψηφοφόρους να περιμένουν τους βουλευτές με "ανοικτές αγκάλες".
Πολλά λάθη έγιναν και από παραλείψεις των φορολογουμένων. Για παράδειγμα κάποιοι ξέχασαν να δηλώσουν τον όροφο του διαμερίσματος και αυτό είναι πολύ κακό αφού ο φόρος σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται σαν να είναι το διαμέρισμα στον 6ο όροφο και έτσι να φορολογείται με τον υψηλότερο συντελεστή.
Όμως, υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που σε ακίνητα που είναι στα μπετά δεν έχει περάσει η έκπτωση 60% για ημιτελή κτίσματα.
Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις συνιδιοκτησίας που τα εκατοστά συμμετοχής στο ακίνητο αθροιζόμενα ξεπερνούν το 100%.
Είναι αξιοσημείωτο ότι σε προϊστάμενο εφορίας στο κέντρο της Αθήνας για ένα σπίτι που κατέχει 50-50 με την σύζυγό του χρεώθηκε ΕΝΦΙΑ για το 50% στην σύζυγο και 100% για τον ίδιο.
Σε γονείς που έχουν περάσει την ψιλή κυριότητα στα παιδιά τους ο νόμος ορίζει πως ο φόρος επιμερίζεται στον επικαρπωτή και στον έχοντα την ψιλή κυριότητα του ακινήτου.
Σε πολλές περιπτώσεις ο φόρος έχει χρεωθεί διπλός.
Όμως η μεγάλη σφαγή γίνεται στα οικόπεδα της περιφέρειας.
Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει συντελεστής οικοπέδου, ή συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου ο φόρος υπολογίστηκε με βάση τις αντικειμενικές αξίες των πιο κοντινών πόλεων και εκτοξεύθηκε στα ύψη!
Σε απόγνωση τα χωριά στην Περιφέρεια
Πολλά είναι τα παραδείγματα στην περιφέρεια που αγρότες με ελάχιστον εισόδημα το χρόνο καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ.
Αγρότης στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων είδε ότι η εφορία υπολόγισε το χωράφι των 7 στρεμμάτων που σπέρνει σιτάρι να έχει αντικειμενική αξία από την εφορία 815.569,60 ευρώ. Πέρυσι η αντικειμενική αξία του ήταν 98.670,60 ευρώ.
Έτσι, ως μεγαλοϊδιοκτήτης που βαφτίστηκε φέτος θα πληρώσει 1.254 ευρώ κύριο φόρο και 2.159 ευρω συμπληρωματικό αφού η ακίνητη περιουσία του ξεπερνά το όριο των 300.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι από τα 7 στρέμματα σιτάρι έβγαλε δυόμισι τόνους και το κέρδος του ήταν γύρω στα 300 ευρώ.
Πάλι στα Τρίκαλα, ένας φορολογούμενος καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 3.900 ευρώ για ένα στρέμμα οικόπεδο με αγροικία 50 τ.μ.
Στον Άγιο Προκόπιο Τρικάλων, σε σπίτι 40 τ.μ. η αντικειμενική αξία από τα 8.000 ευρώ που ήταν πέρυσι, φέτος έφτασε τις 38.000 ευρώ.
Κάτοικος ορεινού χωριού της βόρειας Κεφαλλονιάς ο οποίος κλήθηκε να πληρώσει 10πλάσιο φόρο για το ακίνητο που διαθέτει. Συγκεκριμένα, για οίκημα 75 τ.μ. ο φόρος είναι 3.636 ευρώ από 323 ευρώ που πλήρωσε το 2013.
Αγρότης από τους Γόμφους Τρικάλων καλείται να πληρώσει 3.900 ευρώ για αγροικία 50 τ.μ. που βρίσκεται μέσα σε οικόπεδο ενός στρέμματος. Στον Άγιο Προκόπιο Τρικάλων παλιό σπίτι 40 τ.μ. εμφανίζεται με αντικειμενική αξία 38.000 ευρώ.
Οι κατηγορίες φορολογούμενων που επηρεάστηκαν
- Ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων: Έως σήμερα πλήρωναν φόρο ακίνητης περιουσίας, αν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ.
- Ιδιοκτήτες οικοπέδων με κτίσματα τα οποία δεν έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης.
- Ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων που έως τώρα απαλλάσσονταν πλήρως από το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ.
- Ιδιοκτήτες που νομιμοποίησαν το 2013 αυθαίρετα κτίσματα και ιδιοκτήτες κατοικιών που «τακτοποίησαν» ημιυπαίθριους χώρους. Η επιφάνεια του ακινήτου τους αυξήθηκε, έτσι διογκώθηκε και η φορολογική επιβάρυνση.
- Οι εκτός σχεδίου εκτάσεις που φορολογούνται για πρώτη φορά με τον ΕΝΦΙΑ.
- Ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της πιλοτής ως πάρκινγκ.
- Περιπτώσεις «φουσκωμένων» λογαριασμών, εξαιτίας λαθών στη συμπλήρωση του Ε9.
Εξάλειψη των αδικιών στον ΕΝΦΙΑ υπόσχεται το ΥΠΟΙΚ
Επαναλαμβάνοντας ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποκτήσουν σύντομα τη δυνατότητητα να διορθώσουν τα λάθη στο Ε9 που οδήγησαν και σε καταλογισμό περισσότερου φόρου αλλά και δίνοντας την υπόσχεση ότι οι όποιες αδικίες θα αποκατασταθούν, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την πρώτη επίσημη ανακοίνωση για τον ΕΝΦΙΑ μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στην ιστοσελίδα του Taxis.
Από την ανακοίνωση προκύπτει ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι πρόθυμο να προχωρήσει ακόμη και σε νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να αποκαταστήσει αδικίες.
Ήδη, «φωτογραφίζονται» τα οικόπεδα στην περιφέρεια ως πηγή σημαντικής φορολογικής επιβάρυνσης για τους ιδιοκτήτες τους.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, έχει ως εξής:
Για πρώτη φορά φέτος έγινε μια μεγάλη φορολογική αλλαγή. Με τη θέσπιση ενιαίου φόρου ακινήτων σε κάθε μορφή δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας με βάση ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων.
Όπως, όμως, είναι φυσικό για τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, προκύπτουν προβλήματα, σφάλματα και στρεβλώσεις.  Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν, πάντα με κριτήριο την εξάλειψη των αδικιών.
Τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι δύο κατηγοριών:
-Σφάλματα και παραλείψεις στην υποβολή των δηλώσεων από την πλευρά των φορολογουμένων. Όπως, για παράδειγμα, όπου δεν έγινε σαφής καταγραφή ψιλής κυριότητας και επικαρπίας ή όπου έγιναν λάθη σε επιφάνειες, ορόφους, προσόψεις και έτος κατασκευής ή λανθασμένη συμπλήρωση στοιχείων οικοπέδου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας.
-Στρεβλώσεις και προβλήματα, που οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου.
Έτσι προέκυψαν υπερβολικές επιβαρύνσεις, ειδικά σε μερικές περιπτώσεις οικοπέδων στην Περιφέρεια. Και αναδείχθηκαν τώρα που έγινε για πρώτη φορά λεπτομερής ηλεκτρονική επεξεργασία όλων των δεδομένων.
Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν ως εξής:
-Σφάλματα ή και παραλείψεις που έγιναν στις ηλεκτρονικές δηλώσεις των φορολογουμένων, μπορούν να διορθωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις τους μέχρι 30 Νοεμβρίου. Ασφαλώς χωρίς πρόστιμο και με συμψηφισμό των μέχρι τότε πληρωμών τους με το τελικό σύνολο της οφειλής και επιστροφή φόρου, αν έως τότε έχουν πληρώσει ήδη παραπάνω.  Η ημερομηνία πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα ανακοινωθεί σύντομα από την Γ.Γ.Δ.Ε.
-Αντίστοιχα, όπου υπάρχουν στρεβλώσεις από κενά ή παραλείψεις της Διοίκησης, θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις το ταχύτερο, όπως και συνέβη προ δεκαπενθημέρου με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, όπου διορθώθηκε παράλειψη του αρχικού φορολογικού νόμου, που αφορούσε σε περισσότερο από δύο εκατομμύρια φορολογούμενους.           
Τελικός στόχος να εξαλειφθούν ταχύτατα και πλήρως όλες οι πιθανές αδικίες.
(Με πληροφορίες από "Τα Νέα", ΑΜΠΕ, Real)

Διαβάστε περισσότερα » »

Γκρούεφσκι: Είμαστε ‘Μακεδόνες’ και μιλάμε ‘μακεδονικά’

Ο πρωθυπουργός του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι,  προέβη σε μια δήλωση απευθυνόμενος σε εκείνους που αμφισβητούν τις διεθνικές σχέσεις  στον κοινωνικό ιστό της χώρας, συγχρόνως υπεραμύνθηκε  το στοιχείο του  μακεδονισμού της σλαβικής κοινωνίας.
 Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η σλαβική πλειοψηφία στο κράτος, είναι 'Μακεδόνες' και ομιλούν τη 'μακεδονική' γλώσσα...

Τόνισε ότι «τώρα δεν είναι το 2001» και «δεν θα επιτρέψουμε στους λίγους προβοκάτορες- όπως είπε χαρακτηριστικά- να αμφισβητήσουν τις διεθνικές σχέσεις.
«Θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα σε όσους αμφισβητούν τις διεθνικές σχέσεις. Τώρα δεν είναι όπως το 2001 και πόλεμος  δεν μπορεί να ξαναγίνει. Όλοι μαζί θα δείξουμε ότι μπορούμε να ζούσε σε αρμονία. Δεν θα επιτρέψουμε τους προβοκάτορες  και γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είναι αυτοί, να προωθήσουν τα σχέδιά τους για τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων στο κράτος μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων.
Ο Γκρούεφσκι δεν εφείσθη κριτικής και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που συμβούλευσε να μην παραβιάζονται οι αρχές και οι αξίες μεταξύ των εθνοτήτων στα Σκόπια.
«Εάν κάποιος νομίζει ότι με την αγνόηση του προβλήματος των εθνοτήτων θα βρει λύσεις, παραπλανάται οικτρά. Η αγνόηση του προβλήματος βοηθά πρόσκαιρα, αλλά συγχρόνως  το διαιωνίζεται και το εμβαθύνει. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποφασίζει σχετικά  με αρχές και τις αξίες των εθνοτήτων, γιατί τροφοδοτεί μόνο τους σκεπτικιστές.
Εμείς είμαστε ‘Μακεδόνες και μιλάμε τη ΄μακεδονική’ γλώσσα και έχουν τη δική μας ‘μακεδονική’ κουλτούρα. Δεν έχουμε καμία αξίωση από την Ελλάδα ή από κάποιον άλλο γείτονα μας, ούτε θέλουμε να βλάψουμε κανέναν. Θέλουμε την ειρήνη, την ελευθερία, την ευημερία για όλους τους πολίτες. Θέλουμε δικαιοσύνη», δήλωσε ο Γκρούεφσκι, σύμφωνα με τη Shekulli.
echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »