Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013

Αποκάλυψη: Η άγνωστη ουσία που μετατρέπει τα «σκουπίδια» σε φιλέτο – Τρώμε ψεύτικο κρέας (Βίντεο)

kreasΤο θέμα διερεύνησε πριν λίγο καιρό και το κανάλι ABC στο ρεπορτάζ που ακολουθεί με αντίστοιχα συμπεράσματα.
Κατά καιρούς αποκαλύπτονται από τα μέσα μαζική ενημέρωσης, «έξυπνες» τεχνικές που χρησιμοποιεί η…..
βιομηχανία τροφίμων για να «βελτιώσει» τα περιθώρια κέρδους της, συχνά εις βάρος της ποιότητας των τελικών προϊόντων.

Ανακάλυψα ένα ενδιαφέρον βίντεο, απόσπασμα από τηλεοπτικό ρεπορτάζ αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού, που περιγράφει μια διαδεδομένη τεχνική επεξεργασίας κρεάτων, κατά την οποία, «ρετάλια» κρεάτων ενώνονται μεταξύ τους, για να πωληθούν σαν πολύ ακριβότερα μέρη του ζώου, όπως για παράδειγμα σαν μοσχαρίσια φιλέτα.

H τρανσγλουταμινάση είναι ένα ένζυμο που στους τεχνολόγους τροφίμων είναι γνωστή σαν «κόλλα κρέατος» και παράγεται από την καλλιέργεια βακτηριδίων ή από το αίμα αγελάδων και χοίρων. Όπως θα δείτε και στο βίντεο, είναι εύκολο -με την χρήση του ενζύμου- υπολείμματα κρεάτων να μετατραπούν σε ενιαία μάζα κρέατος.
Οι τεχνικές αυτές χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ακριβά φιλέτα από μοσχαρίσιο, χοιρινό κρέας ενώ φαίνεται ότι πολλά φιλέτα κοτόπουλου αρνιού ή παρασκευάσματα θαλασσινών και ψαριών, έχουν «κατασκευαστεί» με την βοήθεια παρόμοιων ουσιών.

Η χρήση αυτών των πρώτων υλών έχει δύο συνέπειες.
Κατ αρχήν δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ επαγγελματιών, που πουλούν ωμά ή μαγειρεμένα, τέτοιου είδους κρέατα, χωρίς να διευκρινίζουν ότι περιέχεται η συγκεκριμένη ουσία στις πρώτες ύλες τους.
Ο καταναλωτής συγκρίνει τις τιμές θεωρώντας ότι αντιπροσωπεύουν την ίδια ποιότητα, και συνήθως αγοράζει το φθηνότερο κρέας, τιμωρώντας τον τίμιο επαγγελματία.
Αν ο κρεοπώλης μας είχε ενημερώσει ότι η κόλλα είναι παράγωγο του αίματος των ζώων, μάλλον θα αποφεύγαμε να την καταναλώσουμε συνειδητά, πόσο μάλλον όταν ουσιαστικά «μεταμφιέζει» το κρέας σε κάτι που δεν είναι.
Δυστυχώς η νομοθεσία δεν είναι τόσο αυστηρή ώστε να υποχρεώνεται το σούπερ μάρκετ ή το εστιατόριο να πληροφορεί τον καταναλωτή για τις ξένες ουσίες που χρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα εύκολα να παρασυρόμαστε από ασυνείδητους «επαγγελματίες» και να αγοράζουμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες πιστεύοντας ότι πετύχαμε καλή τιμή.

Το δεύτερο πρόβλημα που πιθανότατα δημιουργείται έχει σχέση με την υγεία μας. Είναι προφανές ότι η τρανσγλουταμινάση δεν βελτιώνει την διατροφική αξία του κρέατος και πιθανότατα μακροπρόθεσμα να αποδειχθεί ότι έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Δεν γνωρίζω επίσημα στοιχεία, είμαι σίγουρος όμως ότι τα κέρδη είναι τόσο μεγάλα που θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να μάθουμε την επίδρασή της στον οργανισμό μας και ίσως τότε να είναι αργά, αφού θα έχουμε καταναλώσει τεράστιες ποσότητες από την περιβόητη «κόλλα κρέατος». Αυτό που γνωρίζουμε από επίσημα χείλη είναι ότι τα κρέατα που δημιουργούνται με τέτοιες τεχνικές, πρέπει να μαγειρευτούν με συγκεκριμένο τρόπο αλλιώς κινδυνεύουμε από μικρόβια που μπορούν να στοιχίσουν ακόμη και την ζωή μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το e-coli και η σαλμονέλα, δεν σκοτώνονται όταν τα «συγκολλημένα» φιλέτα καταναλωθούν ελαφρώς ψημένα, κάτι που συνηθίζεται από τους καλοφαγάδες. Αν λοιπόν άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, παιδιά, ηλικιωμένοι ή έγκυες νοσήσουν από τα παραπάνω, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την υγεία τους.

Μέχρι λοιπόν η νομοθεσία να αλλάξει και να γνωρίζουμε τι πραγματικά τρώμε, καλό θα ήταν να μην εμπιστευόμαστε τις προκλητικές προσφορές ή τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στα τρόφιμα, γιατί ίσως κρύβουν παγίδες για την υγεία μας και βέβαια αν δεν είμαστε σίγουροι ότι το φιλέτο δεν είναι «Φρανκενστάιν» καλό είναι να το προτιμούμε καλοψημένο.

makeleio

Διαβάστε περισσότερα » »

Η Βουλγαρία διαφώνησε με Σκόπια στο Σύνταγμα, τη γλώσσα και την ιστορία

Στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών εκφράστηκαν διαφωνίες σε τρία βασικά θέματα


Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Κρίστιαν Βιγκένιν και Νίκολα Πόποσκι, χθες στη Σόφια, υπήρξε πλήρης διαφωνία σε τρία βασικά σημεία, στα οποία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας δεν υπήρξε καμία κατανόηση, σημειώνει βουλγαρικό Focus, επικαλούμενο την εφημερίδα των Σκοπίων Nova Makedonija.


Ο Βιγκένιν, όπως ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, τα σημεία διαφωνίας εντοπίστηκαν σε ορισμένα άρθρα του Συντάγματος των Σκοπίων, ότι η Βουλγαρία επιδιώκει διαβεβαίωση να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις. Στη συνέχεια σε ποια γλώσσα πρέπει να υπογραφεί η συμφωνία, που ήταν και το πιο ευαίσθητο θέμα κατά τον Βιγκένιν.

Την  υπογραφή της σύμβασης καλής γειτονίας, οι αξιωματούχοι της Σόφιας την θέτουν ως προϋπόθεση, όπως και πέρσι το Δεκέμβριο, για την υποστήριξη των Σκοπίων στην ΕΕ.

Συγχρόνως γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιτροπών των δύο πλευρών, όπου θα εκτιμηθεί αν είναι θετικές και αν αυτό το Δεκέμβριο ξεπεραστεί το πρόβλημα, τουλάχιστον, με τον ανατολικό γείτονα, γράφει η Nova Makedonija.

Πριν από τη συνάντηση αυτή, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο Δημήτρης Κούρκουλας, δήλωσε ότι κατά την άποψή του δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, σημειώνει το δημοσίευμα.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »