Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ του Μιχάλη Ραμπίδη

Την εβδομάδα που μας πέρασε εκδικάσθηκε στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών (Σ.Ε.Α.) το αίτημα για άσυλο των οκτώ (8) Τούρκων στρατιωτικών, που εισήλθαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στη Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στη γείτονα.
Για τους πρώτους τρεις (3) η απόφαση του Σ.Ε.Α. ήταν να μην εκδοθούν πίσω στην Τουρκία. Για τους επόμενους τρεις (3) και με διαφορετική σύνθεση το τριμελές Εφετείο αποφάσισε να μην ικανοποιήσει το αίτημά τους για πολιτικό άσυλο και να τους εκδώσει στο κράτος του Ερντογάν. Δυο αντιφατικές κρίσεις και δυο δικαστικές αποφάσεις με αρνητικές εντυπώσεις για την δικαιοσύνη μας.
Την Πέμπτη 8-12-16 συνεδρίασε το τριμελές Σ.Ε.Α. για να λάβει απόφαση για τους τελευταίους δυο εναπομείναντες στρατιωτικούς. Η εισήγηση του εισαγγελέα Γιώργου Βούλγαρη κράτησε ψηλά το κύρος της ελληνικής δικαιοσύνης και ελπίζουμε να μείνει ένας φωτεινός φάρος, που θα δίνει λάμψη στις αίθουσες των δικαστηρίων, παρά τις δυσκολίες των διπλωματικών, πολιτικών και εν μέσω μνημονίων πιέσεων που πιθανότατα ασκούνται. Επικαλούμενος ιστορικές αναφορές, με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα μέσα από τους κανόνες της ποινικής δικονομίας τεκμηρίωσε τις απόψεις του, προσδίδοντας αξία στην ελληνική δικαιοσύνη και τη θέση που αρμόζει στο νομικό μας πολιτισμό. Είπε μεταξύ άλλων στην αγόρευσή του:
«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ασχολήθηκε με την έννοια του ασύλου. Από αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών και εισαγγελέων που έμειναν στην ιστορία γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα, αλλά μόνο οδηγό είχαν τη συνείδησή τους. Πέρασε ένας Τερτσέτης, ένας Πολυζωίδης και χωρίς να φοβούνται πήγαν κόντρα στο ρεύμα. Δεν φοβήθηκαν τίποτα στη δίκη του Κολοκοτρώνη, στη δίκη του Λαμπράκη. (…) Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να ακολουθήσετε τα χνάρια τους».
Ο εισαγγελέας παρότρυνε τους Εφέτες δικαστές, να σεβαστούν την δημοκρατική παράδοση της Ελλάδας, να μην κρίνουν ως διπλωμάτες ή πολιτικοί και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων:
«Μα θα μου πείτε τι θα γίνει με τις διεθνείς σχέσεις; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας. Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακρωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. Προασπίζουμε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη».
Ομόφωνα οι τρεις Εφέτες υιοθέτησαν την πρόταση του εισαγγελέα Γιώργου Βούλγαρη και κράτησαν ψηλά την ελληνική δικαιοσύνη.
Πως μπορούμε να στείλουμε πίσω στην «κόλαση» τους οκτώ (8) αιτούντες άσυλο στρατιωτικούς, σε μια χώρα που έχει διαπιστωθεί η παραβίαση των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου, με σωρεία αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου; Πως μπορούμε να εκθέσουμε στο στόμα του λύκου και σε νεοδιορισμένους εντολοδόχους δικαστές, που πήραν τη θέση χιλιάδων αντιφρονούντων που απολύθηκαν και εκτοπίσθηκαν από το καθεστώς Ερντογάν, οκτώ αδύναμους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ανθρώπους;
Την ίδια απόφαση πιστεύουμε ότι θα πάρει και στον ανώτατο βαθμό (Ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου) η ελληνική δικαιοσύνη, χωρίς να αναγκασθούν οι αιτούντες άσυλο οκτώ στρατιωτικοί να προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Διαβάστε περισσότερα » »