Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ... ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΟΣ ..... ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ‏

Καλὰ πᾶμε..
Καλλίτερα δὲν γινόταν!
Μᾶς ἔχουν γιὰ ἀφανισμό..

Καὶ αὐτὸ δυστυχῶς λίγοι τὸ ἀντιλαμβάνονται ἀκόμη…
Ὄχι πὼς θὰ ἀλλάξῃ πολλά…
Ἀλλὰ νά… Νὰ μὴν πᾶμε ἀτουφέκιστοι!
Kenshiro: Το ρομπότ που έχει ανθρώπινο “σκελετό”! (video)
Από την Ιαπωνία με αγάπη…
Iάπωνες επιστήμονες έκαναν το θαύμα τους για μια ακόμη φορά αφού κατάφεραν να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν το πρώτο ανατομικά ακριβές με το ανθρώπινο σώμα ρομπότ στην ιστορία.
Το ρομπότ ονομάζεται Kenshiro και είναι πιστό αντίγραφο ενός ανθρώπινου σώματος. Αν και κατά καιρούς έχουν παρουσιασθεί κάποια αναδροειδή που μοιάζουν και μπορούν να πραγματοποιήσουν κινήσεις του ανθρωπίνου σώματος ωστόσο για πρώτη φορά το ρομπότ αυτό θα χρησιμοποιεί για ερευνητικές εργασίες σε σχέση με το ανθρώπινο σώμα και όψι μόνο για επιστημονικούς στα εργαστήρια.
Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του το Kenshiro έχει ύψος 158 εκατοστά και ζυγίζει 50 κιλά. Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε μύες που εξομοιώνουν σχεδόν τις ίδιες αρθρώσεις όπως και οι πραγματικοί μύες του ανθρώπου, 160 στο σύνολο: 25 για κάθε πόδι, 6 για κάθε ώμο, 76 για τον κορμό και 22 στον λαιμό,ενώ το ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου 650 μύες….
Παρακολουθήστε στο βίντεο που ακολουθεί την λειτουργία του ρομπότ…



πηγή

Τεχνολογία ἰαπωνική!
Σὲ λίγο δὲν θὰ διαφέρουν τὰ κατασκευάσματά τους ἀπὸ τὸν ἄνθρωπο!
Κι ἔτσι, ὁ ἄνθρωπος θὰ εἶναι περιττός!
Θαυμαστὸς καινούριος κόσμος τοῦ Χάξλεϋ…
Ἐπὶ τέλους!
Φιλονόη
Διαβάστε περισσότερα » »

Γιατί οι δανειστές απαιτούν κατάργηση θητείας και τι "επαγγελματικό" στρατό επιθυμούν

Δεν πρέπει να υπάρχουν και πολλοί πια που να έχουν σοβαρές αμφιβολίες ότι οι δανειστές της χώρας επιθυμούν ένα άλλο είδος Ενόπλων Δυνάμεων για την Ελλάδα. Αρχικά πρότειναν κατάργηση θητείας και τώρα προτείνουν επαγγελματικό στρατό! Παραλογισμός ή κάτι χειρότερο και πιο ύποπτο;

Αυτή τη στιγμή το κόστος ενός στρατεύσιμου για όλη τη διάρκεια της θητείας του υπολογίζεται σε 300 ευρώ το μήνα. Οι στρατεύσιμοι είναι περίπου 50.000.

Το κόστος ενός ΕΠΟΠ -προσοχή όχι τα λεφτά που παίρνει στα χέρια του- για το δημόσιο ταμείο είναι κοντά στα 1700 ευρώ. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των ΕΠΟΠ υπολογίζεται σε 18000.

Γιατί λοιπόν οι δανειστές μας προτείνουν τώρα επαγγελματικό στρατό και επιμένουν επί της ουσίας στη κατάργηση της θητείας; Τι επιδιώκουν; Προφανώς ένα πολύ μικρό στρατό ο οποίος δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με τον στρατό που πραγματικά έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Οι πιο καχύποπτοι υπενθυμίζουν όσα είπε μόλις τη περασμένη Πέμπτη ο Γεράσιμος Αρσένης στη συνέντευξή του στο Onalert. “Θέλουν στρατό 30.000 ,δεν θέλουν εθνικούς στρατούς”, είχε πει. Και φαίνεται ότι αυτές οι εκτιμήσεις και απόψεις οδεύουν προς δικαίωση.

Όμως το θέμα δεν είναι η "μετάφραση" των προθέσεων των δανειστών. Το μέγα θέμα είναι πως οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2009 έως και σήμερα επιτρέπουν στους Ευρωπαίους, στους τροϊκανούς και στον κάθε ξένο γραφειοκράτη να έχει άποψη για την Εθνική Άμυνα της χώρας. Πόσο μάλλον να δέχονται και υποδείξεις για το πως θα πρέπει να λειτουργεί ο ελληνικός στρατός, ποια θα είναι η σύνθεσή του και το μέγεθός του!!! Αυτά είναι ανήκουστα, εξωφρενικά και πλέον άκρως επικίνδυνα.

Το καμπανάκι του κινδύνου έχει πλέον σημάνει αρκετές φορές και από πολλούς. Η κυβέρνηση πρέπει ασφαλώς να σοβαρευτεί στο θέμα της Εθνικής Άμυνας της χώρας προς δύο κατευθύνσεις:

•η πρώτη να κάνει το συμμάζεμα και τις περικοπές που μπορούσαν να είχαν γίνει χωρίς να χρειαστεί να ασχοληθει με τις απολαβές των στρατιωτικών. Δεν το τόλμησε ούτε αυτή η κυβέρνηση ,ούτε όσες προηγήθηκαν από το 2009. Ας γίνει τώρα με δικούς μας αποκλειστικά όρους και σχεδιασμό

•η δεύτερη είναι ότι πρέπει να κάνει με έντονο και σαφή τρόπο κατανοητό στους δανειστές ότι δεν έχουν τη παραμικρή αρμοδιότητα ούτε καν να σκέφτονται για την Εθνική Άμυνα.

Μπορεί να κάνει κάτι από τα δύο ή ακόμη καλύτερα και τα δύο;
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Ελληνίδα βουλευτής αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία»

Ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και αξιόλογα στελέχη, όπως ο Νίκος Χουντής που καταγγέλλει την ελληνική επιδότηση για την ανάπτυξη των Βαλκανίων, την ώρα που οι ελληνικές επιχειρήσεις δεινοπαθούν, έρχονται ακραίες φωνές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μας προσγειώσουν στην
πραγματικότητα.
Δηλώσεις που σίγουρα θα συζητηθούν φέρεται να έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννα Γαϊτάνη, σε εφημερίδα των Σκοπίων. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η κυρία Ιωάννα Γαϊτάνη μίλησε στην εφημερίδα Nova Makedonija των Σκοπίων και ισχυρίζεται ότι η διαφορά με την ονομασία οφείλεται στους Ελληνες καπιταλιστές.
Μάλιστα αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία». Ούτε καν ΠΓΔΜ, δηλαδή, όπως υπαγορεύει ο Ο.Η.Ε.
«Επιτρέψτε μου να πω ότι άτομα από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν σε δηλώσεις στη χώρα σας το 2010 και υπήρξε προσκεκλημένος από το κόμμα στην κρατική τηλεόραση ο οποίος χρησιμοποίησε το όνομα που χρησιμοποιείται εσείς: Μακεδονία», δήλωσε και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα επιχειρεί να καταστεί υπερδύναμη στα Βαλκάνια και επιχειρεί να επεκταθεί σε όλη την περιοχή της βαλκανικής χερσονήσου (ΠΥΓΜΗ: Μακάρι να γινόταν σε διπλωματικά πλαίσια πάντα). Αιτία γι” αυτό που συμβαίνει με το όνομα είναι τα συμφέροντα των Ελλήνων καπιταλιστών στη Μακεδονία. Το όνομα συνιστά απλώς άλλοθι και χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα, προκειμένου να καλυφθούν τα άλλα πράγματα που συμβαίνουν».
Τέτοιου είδους δηλώσεις αποδεικνύουν τι ζημιά μπορεί να κάνει στο μυαλό η ιδεολογία, όταν αυτή ξεπερνάει την λογική και την ιστορική αλήθεια. Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να απαλλαγεί από τέτοιου είδους απόψεις, εφόσον θέλει να κυβερνήσει.

triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »

Άναψε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Πτολεμαΐδα (Βίντεο)


Άναψε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Πτολεμαΐδα. Δείτε το βίντεο του kozan.gr…







kozan.gr



Διαβάστε περισσότερα » »

Χύτρα ταχύτητας 2.700 ετών

Ένας από τους συνολικά 5 πύραυνους που ήρθαν στο φως σε νεκροταφείο της Αξιούπολης. 17 Μαΐου 2011


Η πρώτη πλήρως σωζόμενη «χύτρα ταχύτητας» ηλικίας 2.700 χρόνων, που βρέθηκε σε νεκροταφείο της περιοχής Αξιούπολη Κιλκίς, πρόκειται να παρουσιαστεί σε συνέδριο για την Κεραμική της Αρχαϊκής Εποχής που αρχίζει την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.
Ο αρχαίος πύραυνος -όπως είναι η ονομασία του αρχαίου σκεύους, προδρομική μορφή της χύτρας ταχύτητας της εποχής μας- εντοπίστηκε σε νεκροταφείο που ανέσκαψε η αρχαιολόγος της ΙΣΤ’ Εφορίας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, Θ. Σαββοπούλου Από τους συνολικά πέντε πυραύνους που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, μόνο ένας ήταν σε κατάσταση τέτοια που μπορούσε να αποκατασταθεί η αρχική του εικόνα και να συντηρηθεί, αποτελώντας το πιο ολοκληρωμένο παράδειγμα αυτού του τύπου μαγειρικών σκευών.
Οι πύραυνοι είναι μεγάλα αγγεία με ειδική
κατασκευή, απαραίτητα για την κατασκευή φαγητού. Η κατασκευή είναι εντυπωσιακή, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ύψος του αγγείου είναι 0,38μ., το βάρος του 14 κιλά -υπολογίζεται ότι με τα τμήματα που λείπουν θα έφτανε τα 15 κιλά- ενώ η χωρητικότητά του είναι περίπου 20 λίτρα.
Η κ. Σαββοπούλου εξήγησε ότι η κατασκευή αποτελείται από ένα εσωτερικό πιθόσχημο αγγείο με μικρή κυκλική επίπεδη βάση και έχει συγκολλημένη στο ύψος του ώμου εξωτερική περιμετρική «ποδιά» με οπές εξαερισμού σε δύο σειρές. Η επάνω έχει 4 οπές και η κάτω 2 για την κυκλοφορία του αέρα και την αναζωπύρωση της φωτιάς. Δύο λαβές συγκρατούν ταυτόχρονα το εσωτερικό αγγείο και το εξωτερικό τμήμα για την τοποθέτησή του στην εστία.
Συμφωνα με την κ. Σαββοπούλου, στον πύραυνο της Αξιούπολης «συμπυκνώνεται όλη η τεχνογνωσία της εποχής και η επιδεξιότητα του τεχνίτη και σχετίζεται με τις διατροφικές συνήθειες της κοινωνίας που χρησιμοποιούσε το σκεύος για την προετοιμασία της καθημερινής του διατροφής».

hellinon.net
Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ TO ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ STAR

katohika


Διαβάστε περισσότερα » »

ΔΕΗ: Επιμένει σε αυξήσεις από 14% έως 49% στα τιμολόγια

Τι πρότεινε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής
Την πρόταση για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 49% επανέλαβε ο πρόεδρος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός.
Ο κ. Ζερβός δήλωσε πως η αύξηση αυτή θα αφορά την πιο χαμηλή κατηγορία από 0 έως 800 κιλοβάτ και θα επιφέρει  αυξήσεις μέχρι και 10 ευρώ το μήνα για τα τιμολόγια της κατηγορίας αυτής στην οποία υπάγονται 2,5 εκατομμύρια καταναλωτές.
Στις υπόλοιπες κατηγορίες άνω των 800kw η αύξηση θα είναι περίπου 15 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ η μέση κατανάλωση στη χώρα μας είναι 1400 με 1600kw.
Συγκεκριμένα:
0-400 κιλοβατώρες, περίπου 5 ευρώ
400-800 κιλοβατώρες, 10 ευρώ
800-3000 κιλοβατώρες, που είναι και η μέση κατανάλωση των ελληνικών νοικοκυριών, 15 ευρώ
3000 και άνω κιλοβατώρες 20 ευρώ.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ χαρακτηρίζει σχεδόν υποχρεωτική την αύξηση λόγω Μνημονίου.
Ποιοι εξαιρούνται
Από τις αυξήσεις θα εξαιρεθούν οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ανάπηροι και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000. Υποστήριξε κοινώς,  πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για αυξήσεις για τους 300.000 καταναλωτές που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Η πρόταση της ΔΕΗ είναι η αύξηση αυτή να γίνει σε 3 στάδια εντός του επόμενου 6μήνου
"Από 1η Ιουλίου τα τιμολόγια πρέπει να είναι κοστοβαρή, είναι υποχρέωση της χώρας απέναντι στις κοινοτικές οδηγίες και το μνημόνιο.
Αυτό υπάρχει από το πρώτο μνημόνιο, από το 2010 δηλαδή, η λογική ήταν ότι θα γίνει σταδιακή προσαρμογή που έγινε όμως μόνο εν μέρει και καλούμαστε μέσα στο επόμενο 6μηνο να καλύψουμε την διαφορά που δεν καλύφθηκε με ήπιο τρόπο τα προηγούμενα χρόνια", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το ειδικό τέλος ακινήτου που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός ρωτήθηκε από πολλούς βουλευτές. Ωστόσο η μόνη του αναφορά ήταν στην αρχική του τοποθέτηση που είπε χαρακτηριστικά:
"Κληθήκαμε να το κάνουμε. Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση για εμάς. Η ΔΕΗ αποδείχτηκε ότι είναι ο καλύτερος εισπρακτικός μηχανισμός για αυτό κληθήκαμε να το εισπράξουμε".
Τέλος, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ είναι της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι μόλις προχθές και μετά από 16 χρόνια πληρώθηκαν 52 εκατ. ευρώ που ήταν οι λογαριασμοί του ρεύματος για τους φωτεινούς σηματοδότες στην Αττική.

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Στα όριά του το ηλεκτρικό σύστημα

Συναγερμός στη ΔΕΗ μετά τη μαζική στροφή των καταναλωτών στις ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης. Κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου
Απρόβλεπτες επιπτώσεις στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια έχει επιφέρει το μέτρο της εξίσωσης ειδικών φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. τα νοικοκυριά έκλεισαν τους καυστήρες πετρελαίου, λόγω κόστους και στράφηκαν στα κλιματιστικά και κάθε είδους ηλεκτρικές συσκευές.
Αποτέλεσμα αυτής της ''στροφής'' ήταν να εκτοξευθεί η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο σε επίπεδα ρεκόρ. Την περασμένη μάλιστα Παρασκευή δοκιμάστηκαν οι αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος και του φυσικού αερίου, με τις αρμόδιες αρχές να υποχρεώνονται να λάβουν έκτακτα μέτρα για να καλύψουν τη ζήτηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.
Η κατάσταση αποδείχθηκε διαχειρίσιμη, το ανησυχητικό ωστόσο είναι η διαπίστωση ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται καθιστά την αξιοπιστία του ηλεκτρικού συστήματος ευάλωτη για όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Αρμόδιες αρχές περιγράφοντας το πρόβλημα τόνιζαν ότι το σύστημα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου θα βρίσκεται καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα στα όριά του, που σημαίνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, φαινόμενο που μέχρι σήμερα εμφανιζόταν σε ώρες αιχμής και υπό ειδικές συνθήκες συνθήκες.
Τιμές ρεκόρ για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου
Το πρόβλημα προέκυψε την περασμένη Παρασκευή όταν σημειώθηκε ρεκόρ κατανάλωσης φυσικού αερίου και κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της γενικευμένης χρήσης κλιματιστικών και άλλων ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση.
Η κατανάλωση αερίου έσπασε κάθε ρεκόρ και έφτασε στα 190.000 κυβικά μέτρα έναντι ρεκόρ 170.000 ρεκόρ κυβικών μέτρων τον περασμένο Φεβρουάριο. Την ίδια ημέρα η ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια ξεπέρασε τα 8.000 μεγαβάτ, ισχύ ασυνήθιστα υψηλή για Τον Δεκέμβριο και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής ύφεσης.
Η ΔΕΗ σήμανε συναγερμό και υποχρεώθηκε να περιορίσει τη λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου και να κάνει εκτεταμένη χρήση των υδροηλεκτρικών ''ρίχνοντας'' στο σύστημα υδροηλεκτρική ισχύ 1.500 MW έναντι προγραμματισμού  για 750 MW.

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Μικροπωλητές πιάστηκαν στα χέρια με δημοτικούς συμβούλους




Εισβολή μικροπωλητών στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Άναψαν τα αίματα και διεκόπη η συνεδρίαση (Vid)
Έντονοι διαπληκτισμοί ανάμεσα σε μικροπωλητές και δημοτικούς συμβούλους κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη.
Όλα ξεκίνησαν όταν μικροπωλητές θέλησαν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τα πρόστιμα που τους επιβάλλει η Δημοτική Αστυνομία και συνάντησαν την άρνηση του αιτήματός τους, να μπουν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όπου εξελισσόταν η συνεδρίαση.
Το αποτέλεσμα ήταν, με μία ελληνική σημαία ανά χείρας του επικεφαλής, να εισέλθουν στην αίθουσα και να έρθουν σε ευθεία αντιπαράθεση με δημοτικούς συμβούλους και εργαζόμενους που προσπάθησαν να αρπάξουν τη σημαία.
Από τα όσα διαδραματίστηκαν, σύμφωνα με το karfitsa.gr, διεκόπη μάλιστα και η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και χρειάστηκε μία περίπου ώρα μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να συνεχιστεί η συνεδρίαση.

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Φωτοβολταϊκά: “μας εξαπάτησαν” λένε οι παραγωγοί στις Σέρρες .

Την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας προκειμένου να μην περάσουν τα μέτρα του ΥΠΕΚΑ για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά ζήτησε ο... Σύλλογος Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Νομού Σερρών με επιστολή του προς τους κκ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη.

Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά κάνουν λόγο για “οικονομική εξαθλίωση των χιλιάδων μικροεπενδυτών” και για εξαπάτησή τους εκ μέρους της Πολιτείας που τους έπεισε “να δανειστούν με υψηλότοκα επιτόκια και να επενδύσουν και τις οικονομίες τους στα φωτοβολταϊκά”.

Οι επενδυτές από τις Σέρρες χαρακτηρίζουν “αντισυνταγματική” την έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά και ζητούν από τον πρωθυπουργό και τους δύο ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να εμποδίσουν τη φορολόγησή της, καθώς δεν εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα.

Καλούν τέλος την κυβέρνηση να αναθέσει σε “ξένο μελετητή να μελετήσει τις αιτίες που δημιουργούν το έλλειμμα στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και να προτείνει τα κατάλληλα μέτρα που θα αντικαταστήσουν την άδικη και ατελέσφορη έκτακτη εισφορά, πριν καταστρέψει όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου”.

econews.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Εορδαία Μητέρα ΓΗ των Ρόδων


Η παράσταση λόγου, δράσης και εικόνας «Εορδαία Μητέρα Γη των Ρόδων» από τη Θεατρική Αναζήτηση σε συνεργασία με φορείς και ιδιώτες της Εορδαίας, μετά από επιθυμία των δημοτών, θα ξαναδοθεί  στις 17-18 και 19 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαϊδας.
Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν μπορούν αν παρακολουθήσουν με τους μαθητές τους την παράσταση, κατόπιν συνεννοήσεως (πληρ. στο τηλέφωνο 2463353350 κ. Παναγιώτη Χατζηαποστόλου).
Η παράσταση αφορά στην ιστορία της περιοχής Εορδαίας. Το ταξίδι που ξεκινά από το πριν μέχρι το σήμερα, έχει ξεναγούς-αφηγητές, πολίτες της Εορδαίας. Συνοδοιπόροι με τους θεατές, μέσω βίντεο, μουσικής, αφηγήσεων και πολυπρόσωπων δράσεων, θυμούνται, τιμούν αλλά και μαθαίνουν για πρόσωπα και γεγονότα που συνετέλεσαν στην διαμόρφωση της Εορδαίας του σήμερα.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ


Από το Δήμο Εορδαίας ανακοινώνεται ότι η λαϊκή αγορά της εβδομάδας των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 31 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ ΑΝΟΙΞΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ


Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση έναρξης της επίσημης λειτουργίας του Κήπου των Δεινοσαύρων, που οργανώνει το ΝΠΔΔ ΚΟΙ.Π.Π.Α.Π. στο Παλιό Πάρκο, μπροστά από την Δημοτική Βιβλιοθήκη.
«Πρόκειται για ένα ποικίλο και ποιοτικό πρόγραμμα που με εντολή της δημάρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου, οργάνωσαν, ενώνοντας τις δυνάμεις τους τα τρία δυνατά πολιτιστικά κύτταρα του δήμου, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, η Κοινωφελής Επιχείρηση και το ΝΠΔΔ ΚΟΙ.Π.Π.Α.Π., στοχεύοντας με τη συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων, του Εμπορικού Συλλόγου και όλων των δομών του δήμου στη δημιουργία μια εορταστικής ατμόσφαιρας, που θα απλώνεται σε όλη την πόλη και τις τοπικές κοινότητες» ανέφερε κατά την έναρξη η δημοσιογράφος Κούλα Πουλασιχίδου.
Στη συνέχεια η Πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΚΟΙ.Π.Π.Α.Π Θεοπίστη Κρυσταλλίδου, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Νομικού Προσώπου να οργανώσει και να παρουσιάσει τον Κήπο των Δεινόσαυρων: «Με αφορμή  τα εκθέματα του Παλαιοντολογικού μας Μουσείου φιλοξενούμε  από το Περιβαλλοντικό Πάρκο Δεινοσαύρων Ωραιόκαστρου αναπαραστάσεις ζώων σε πραγματικό μέγεθος. Δεν αποτελούν μόνο μια διαφορετική πινελιά και ένα εντυπωσιακό στοιχείο για το κέντρο της πόλης, αλλά και μια αφορμή για να τονίσουμε την παλαιοντολογική και γεωλογική σημασία της περιοχής μας. Επιλέξαμε ως γιορτινή εστία και κέντρο των εκδηλώσεων  την Δημοτική Βιβλιοθήκη και με βασικούς πυλώνες το Ωδείο και την Φιλαρμονική ετοιμάσαμε εκδηλώσεις με μουσική, παραμύθια, παραδοσιακά δρώμενα και Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες,
για τα παιδιά  αλλά και για όσους  αισθάνονται παιδιά. Υλοποιώντας τις οδηγίες της Δημάρχου Παρασκευής Βρυζίδου και μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους στην Δημοτική αρχή, σχεδιάσαμε και υποστηρίζουμε ένα εκτεταμένο σύνολο εκδηλώσεων σε ολόκληρο το Δήμο μας.
Στις δράσεις του Νομικού Προσώπου είχαμε αρωγούς και συμπαραστάτες αρκετούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες της περιοχής μας, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα, αλλά και την συνεργασία και υποστήριξη του Εμπορικού μας Συλλόγου. Σας καλώ και σας προσκαλώ όλους να αγκαλιάσετε τις Εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας, που αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για να αλλάξουμε την διάθεση και να αποκτήσουμε και πάλι αισιοδοξία και ελπίδα» τόνισε η κ. Κρυσταλλίδου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μαθητές και μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου, οι οποίοι παρακολούθησαν σχετικό ενημερωτικό βίντεο και ξεναγήθηκαν στα εκθέματα.
Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2013 και θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης και παροχής πληροφοριών, καθημερινές 11:00 με 13:00 και 18:00 με 20:00
Μάλιστα τα παιδιά ζήτησαν να παραμείνουν οι Δεινόσαυροι και μετά τις 15 Ιανουαρίου 2013 και η Πρόεδρος κα Κρυσταλλίδου τους αποκάλυψε ότι μαζί με την κα Βαρβάρα Γκέκα και τους συνεργάτες του Παλαιοντολογικού Μουσείου, προετοιμάζεται μια μεγάλη έκθεση με θέμα Προϊστορικά και Παλαιοντολογικά Τέρατα, με ορίζοντα την Άνοιξη του 2013.
Για την επιστήμη της Παλαιοντολογίας και την σημασία της λεκάνης της Εορδαίας, θα σας διαβάσω ένα μικρό κείμενο του συμπολίτης μας Παλαιοντολόγου Χαράλαμπου Κεβρεκίδη, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι υπηρετεί την Πατρίδα, ανταποκρίθηκε άμεσα και τον ευχαριστούμε πολύ.
Διαβάστε περισσότερα » »

Το φορολογικό πρόβλημα της Ελλάδας - Ποιοί τελικά πληρώνουν φόρους;


imageΟ Σύλλογος “Έλληνες Φορολογούμενοι” σας καλεί σε εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, από τις 6:00 μμ έως 8:00 μμ, στην αίθουσα ΕΡΑΤΩ Β’ του ξενοδοχείου Hilton. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια της έκθεσης Money Show 2012.

Το θέμα της εκδήλωσης είναι:
Το φορολογικό πρόβλημα της Ελλάδας - Ποιοί τελικά πληρώνουν φόρους;

Η ανάλυση του θέματος, βασίζεται σε μελέτη που εκπονεί ο Σύλλογος, με θέμα “Η φορολογία στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, αλλά και σε επεξεργασμένα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Στην εκδήλωση, θα γίνει σχολιασμός του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, θα διατυπωθούν διορθωτικές προτάσεις, ενώ θα αναλυθούν οι δράσεις του Συλλόγου στα ζητήματα της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου, του “τέλους επιτηδεύματος”, του “ειδικού τέλους ακινήτων” και της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Παράλληλα, θα γίνει συζήτηση, θα απαντηθούν ερωτήσεις και θα διατυπωθούν προτάσεις από τα μέλη και τους λοιπούς παρευρισκόμενους.
Η παρουσίαση θα γίνει από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη τόσο για τα μέλη, όσο και για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο 210 3242032.


forologoumenos
Διαβάστε περισσότερα » »

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΠΑΝΕ ΠΕΜΠΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ? - ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !!!

Το ότι η Παιδεία έχει καταντήσει πλέον «Παιδεία» και Α - Παιδεία, είναι γνωστό. Η προσπάθεια επίσης ορισμένων να αποχριστιανοποιήσουν τα πάντα, ακόμα και τις κατεξοχήν Εορτές της Χριστιανικής Πίστεως όπως είναι τα Χριστούγεννα, επίσης. 

Το να φτάσει όμως κανείς, να διδάσκει (!!!) στις ευαίσθητες παιδικές ψυχές των παιδιών της Πέμπτης Δημοτικού "διηγήματα" που παρουσιάζουν τον Ιησού Χριστό ως κινεζικό δράκο (!!!), είναι κάτι το ασύλληπτο και πρωτοφανές, ακόμα και για την πλέον αρρωστημένη, αντιχριστιανική φαντασία!

Διαβάζουμε λοιπόν, στο "Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων" της Ε' Δημοτικού, το παρακάτω "χριστουγεννιάτικο διήγημα" της Ειρήνης Μάρρα:

Τα Χριστούγεννα του Τα Κι Κο


image285 image286 Τα Κι Κο ήταν ένα Κινεζάκι με χρυσαφένιο δέρμα και σκιστά ολόμαυρα μάτια. Ο μόνος του μπελάς ήταν τα μαλλιά του. Ίσια σαν πρόκες δε στεκόντουσαν ποτέ σε μια μεριά κι όλο τα έβρεχε και τα χτένιζε. Γιατί στον Τα Κι Κο άρεσε πολύ να είναι περιποιημένος.

Ο αξιότιμος πατέρας του κι η αξιαγάπητη μητέρα του ένα πρωί του ανήγγειλαν πως σύντομα θα ταξίδευαν στην Ευρώπη.

—  Αυτήν την εποχή, του είπαν, γιορτάζουν μια μεγάλη γιορτή. Τη γέννηση του Χριστού. Θα πάμε να περάσουμε αυτές τις μέρες εκεί με φίλους που είχαν την ευγενική διάθεση να μας καλέσουν.

Ο ευγενικός Τα Κι Κο ευχαρίστησε τους γονείς του με μια βαθιά υπόκλιση. Μέσα του όμως ένιωθε πολύ πολύ λυπημένος. Δεν ήθελε να ταξιδέψει στην Ευρώπη.

Ο φίλος του Τε Κουέν είχε σκαλίσει με το σουγιά του ένα ξυλοπέδιλο κι ο Τα Κι Κο είχε υποσχεθεί να του το βάψει. Κι ο Λη με την αδελφή του Τη Σουαίην θα τον έπαιρναν μαζί τους στο ποτάμι, να του δείξουν ένα πέρασμα με πολλά ψάρια. Καλύτερα, λοιπόν, να έμενε μαζί τους στην Κίνα παρά να ταξιδέψει στην Ευρώπη για να γιορτάσει τα γενέθλια ενός κυρίου, που στο κάτω κάτω ούτε που τον γνώριζε.

Θυμάται που στα δικά του γενέθλια ο αξιότιμος πατέρας του έκανε δώρο στην αξιολάτρευτη μητέρα του μια πολύχρωμη βεντάλια από μεταξωτό ζωγραφισμένο πουλί. Κι η μαμά χαμογέλασε με το πιο όμορφο της χαμόγελο. Κι ο Τα Κι Κο ένιωσε πολύ ευτυχισμένος.

Οι μέρες κύλησαν γρήγορα. Οι φίλοι του προσπάθησαν να κρύψουν τη στεναχώρια τους, κι ο Τα Κι Κο προσπάθησε να κρύψει τη δικιά του. Ήρθε η μέρα.

Μουτρωμένος ανέβηκε στη σκάλα του αεροπλάνου. Μόλις όμως άρχισαν να δουλεύουν οι κινητήρες, όλα ξεχάστηκαν. Κι όταν το αεροπλάνο άρχισε να τρέχει στα σύννεφα, βιδώνοντας με δύναμη τους έλικές του στον αέρα, τότε τα μαύρα μάτια του ξαστέρωσαν για τα καλά. Ήταν τόσο όμορφα να ταξιδεύεις στον ουρανό, μέσα στη ζεστή κοιλιά ενός μεγάλου πουλιού.

Φτάνοντας στο σπίτι των φίλων τους, ο πατέρας τον σύστησε στον κύριο και την κυρία του σπιτιού. Όμως κανέναν από τους δυο δεν έλεγαν Χριστό.

—  Φαίνεται, λείπει από το σπίτι αυτή τη στιγμή, σκέφτηκε ο Τα Κι Κο. Ίσως έρθει αργότερα.

Όμως δεν ήρθε. Κι ενώ ετοίμαζαν τη γιορτή του, ο αξιότιμος κύριος Χριστός δε φαινόταν πουθενά· όσο περνούσαν οι μέρες, τόσο άναβε η περιέργειά του. Στο τέλος δεν κρατήθηκε. Πήγε και βρήκε την ευγενική κυρία του σπιτιού, έκανε μια βαθιά υπόκλιση και τη ρώτησε ποιος είναι τέλος πάντων ο κύριος Χριστός που γιορτάζει.

Η κυρία γέλασε:

—  Γιατί τον λες «κύριο»; Ρώτησε.
—  Πώς να τον πω;

—  Μονάχα... Χριστό.

—  Γιατί; Δε θέλει να τον λένε κύριο;

—  Μα... είναι Θεός.

Ο Τα Κι Κο έμεινε με το στόμα ανοιχτό. Κοιτούσε την κυρία σαστισμένος κι εκείνη τότε του είπε γελώντας.

—  Φαίνεται πως δεν τον γνωρίζεις καθόλου. Στάσου να σου τον δείξω.

Έφυγε και σε λίγο ξαναγύρισε. Του έφερε μια ζωγραφισμένη φωτογραφία και του έδειξε ένα μωρό στην αγκαλιά της μητέρας του.

—  Να, αυτός είναι ο Χριστός, του είπε δείχνοντάς του το μωρό.

Ο Τα Κι Κο έμεινε με τη ζωγραφισμένη φωτογραφία στο χέρι. «Θεός», λέει. Μα ο Θεός είναι δράκος κι αυτό το μωρό δεν είχε ούτε ουρά ούτε μεγάλα ρουθούνια.

«Το μωρό της εξαδέρφης μου είναι πιο ωραίο. Έχει χρυσαφένιο δέρμα και σκιστά ματάκια», σκέφτηκε, μα δεν είπε τίποτα, κρύβοντας τη ζωγραφιά κάτω απ' το μαξιλάρι του.

Το βράδυ που θα γιόρταζαν τα γενέθλια αυτού του μωρού ήρθε. Όλη μέρα ετοίμαζαν, με φασαρία και πηγαινέλα. Και το βράδυ ανάψανε πάρα πολλά φώτα και ακουγόταν και παράξενη μουσική. Ήρθαν πολλοί στο σπίτι, πάρα πολλοί, με σκούρα ρούχα κι αστραφτερά χρυσαφικά, με πολλές μυρωδιές και χρώματα στο πρόσωπο τους. Όμως ήταν όλοι μεγάλοι. Δεν ήρθαν καθόλου παιδιά.

 
 
 
ΙΔΟΥ Ο...ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ!!!
Ο Τα Κι Κο έμεινε στο σαλόνι μαζί με τους μεγάλους κάμποση ώρα. Ύστερα βαρέθηκε. Ανέβηκε στο δωμάτιο του. Αρχισε να ψαχουλεύει τα πράγματά του και το μυαλό του πήδησε στην Κίνα. Ξάπλωσε. Ήθελε να κοιμηθεί, μα δεν μπορούσε. Μόλις έκλεισε τα μάτια του, είδε μπροστά του τον Τε Κουέν με το ξυλοπάπουτσο που σκάλιζε. Είδε το Λη, και την Τη Σουαίην, με μια καλαθούνα ξέχειλη ψάρια. Άνοιξε γρήγορα τα μάτια του, μα δεν ωφελούσε· είχαν κιόλας γεμίσει δάκρυα. Αχ, γιατί γεμίζουνε τα μάτια μας δάκρυα; Γιατί είναι τόσο μακριά το ποτάμι; Γιατί γιορτάζουν έτσι;

Τράβηξε από το μαξιλάρι του τη ζωγραφιά.
Είναι Θεός, λέει... Πήρε ένα μολύβι και ζωγράφισε στον τοίχο ένα μεγάλο δράκο με σκιστά μάτια και ψαλιδωτή ουρά. Του 'φιαξε και μαλλιά. Μακριά και μαύρα, που για να τα χτενίσει θα 'πρεπε σίγουρα να τα βρέξει.

Έβαλε και τις δυο ζωγραφιές κοντά κοντά και βάλθηκε να τις κοιτάζει. Τις κοιτούσε, τις κοιτούσε ώρα πολλή, τόσο, που χάθηκαν και στη θέση τους βγήκανε ψάρια και βγήκε κι ο Τε Κουέν αγριεμένος με το ξυλοπάπουτσο του. Βγήκε κι η Τη Σουαίην θυμωμένη και ξαφνικά ξαναγύρισε ο δράκος κι αγρίεψαν τα μάτια του και πετάχτηκαν φλόγες απ' το στόμα του και κροτάλισε στον αγέρα την τρομερή ουρά του. Ξεφώνισε, ξέφρενος από φόβο. Μα δεν ακούστηκε. Οι μεγάλοι χόρευαν κάτω. Στο λαιμό του τον τσιμπούσε κάτι σκληρό κι ο Τα Κι Κο έκλαιγε και κάτω χόρευαν κι αυτός έκλαιγε... έκλαιγε και ξαφνικά αναπήδησε. Δαγκώθηκε για να κόψει το κλάμα και τσίτωσε τ' αυτί του. Έξω απ' το παράθυρο του κάτι ακουγόταν. Και κάτι άλλο κλαψούριζε εκεί έξω. Σηκώθηκε. Τα πνιγμένα κλάματα έσφιγγαν κύματα κύματα το λαιμό του. 

Πήγε στο παράθυρο. Κάποιος έκλαιγε στον κήπο. Άνοιξε το παράθυρο. Παγωνιά. Και το αναφιλητό του 'κοβε την ανάσα. Κάτι νιαούριζε. Ένα γατί έκλαιγε. Ο Τα Κι Κο έκλαιγε. Ένα γατί νιαούριζε στον κήπο κάτω απ' το παράθυρο του. Το τρίχωμά του ήταν ίσιο, μαύρο και βρεμένο απ' το μουσκεμένο γρασίδι. Τα μαλλιά του Τα Κι Κο ήταν στεγνά. Τα μάτια του ήταν βρεμένα. Το παράθυρο χαμηλό. Το γατί κλαψούριζε κι ο Τα Κι Κο έκλαιγε και το παράθυρο ήταν χαμηλό.

Πήδησε και το 'φερε μέσα. Έβγαλε τη φανέλα του και το σκούπισε. Το πήρε στο κρεβάτι του, το τύλιξε με την κουβέρτα κι έπαψαν να κλαίνε κι οι δύο. Βολεύτηκε δίπλα στο γατί. Άπλωσε το χέρι του και του 'τρίψε την πλάτη. Το γατί γουργούρισε, μισάνοιξε τα μάτια. Τα μάτια του γατιού ήταν σκιστά. Σκιστά τα μάτια και του δράκου κολλητά στον τοίχο. Το γατί κι ο δράκος. Τα μάτια του γατιού ήταν γλυκά. Τα μάτια του Χριστού ήταν γλυκά. Ο Χριστός και ο δράκος. Το γατί και το χέρι που το χάιδευε. Ο Χριστός κι ο Τα Κι Κο. Η αγάπη κι ο δράκος.

Έτριψε μαλακά το μουσούδι του γατιού κι αυτό του 'γλείψε το χέρι. Άνοιξε ολότελα τα ζεσταμένα μάτια του κι εκεί μέσα ο Τα Κι Κο είδε την Τη Σουαίην να χορεύει και το Λη να ψαρεύει.

Έκλεισε τα μάτια του κι ονειρεύτηκε ένα Χριστό με χρυσαφένιο δέρμα και σκιστά μάτια, κι ένα δράκο να ζεσταίνει με την ανάσα του ένα ξεπαγιασμένο γατί.


ΜΙΚΡΟ ΣΧΟΛΙΟ: Σε όλο το διήγημα, γίνεται λόγος για τα κοσμικά Χριστούγεννα και για τις φλόγες (!!!), τα σχιστά μάτια, το δέρμα κλπ του δράκου! ΠΟΥΘΕΝΑ όμως δεν αναφέρεται το παραμικρό για την Φάτνη, το Θείο Βρέφος, τη Βηθλεέμ, τον Φωτεινό Αστέρα κλπ! ΒΛΕΠΕΤΕ, ΑΥΤΑ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΟΝ ΝΕΟΤΑΞΙΚΟ - ΝΕΟΕΠΟΧΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥ "ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ"!
 
Δράκος λοιπόν, ο Χριστός! Φωτιές, αντάρες, κακό, γατιά, αλλά ΠΟΥΘΕΝΑ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ!!!
Και σκεφτείτε, ότι αυτά τα ΑΙΣΧΗ διδάσκονται σε παιδιά 10 - 11 ετών...! 
 
 
 
 
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Δίκτυο Πράσινων Πόλεων αποκτά και η χώρα μας

Του Θαναση Τσιγγανα |
Τον πυρήνα ενός Δικτύου Πράσινων Πόλεων απέκτησε πριν από λίγες ημέρες η χώρα, με την ιδρυτική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη έπειτα από πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή επιπλέον 8 ελληνικών πόλεων.
Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια που ξεκίνησε μετά την εμπειρία της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης ως Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2014 και μετά την υπογραφή του «Συμφώνου των Δημάρχων», με ιδρυτικά μέλη τους Δήμους Αθηναίων, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κοζάνης και Τρικκαίων, αλλά «είναι ανοιχτή», όπως τόνισαν οι δήμαρχοι που συμμετείχαν στον ιδρυτικό συνέδριο, «σε όλες τις ελληνικές πόλεις που επιθυμούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσω της βελτίωσης του αστικού τους περιβάλλοντος».
Ο στόχος τους
Στόχος του δικτύου είναι η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, και η διασύνδεση μεταξύ των πόλεων θεωρείται ότι θα επιτρέψει να επιταχυνθούν οι διεργασίες για τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης σε διοίκηση και πολίτες, και θα προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις σε προβλήματα κοινά μεταξύ των ελληνικών πόλεων (ελεύθεροι χώροι, ρύπανση, διαχείριση λυμάτων, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση).
Καίριο ζήτημα του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων (ΔΕΠΠ), η καλύτερη διασύνδεση των ελληνικών δήμων σε επίπεδο Ε.Ε., «στοιχείο πολύ σημαντικό για τη συμμετοχή μας στις διεθνείς εξελίξεις και την παρακολούθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων».
Η ποιότητα ζωής μιας πόλης είναι στοιχείο που την κάνει ανταγωνιστική, φιλική για τους κατοίκους της, ελκυστική για επισκέπτες και επενδυτές και «το ΔΕΠΠ θα βοηθήσει να ανταλλάξουμε εμπειρίες με άλλους δήμους της χώρας, να συνεργαστούμε, να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια για να βελτιώσουμε την εικόνα των πόλεών μας», ανέφερε ο οικοδεσπότης της ιδρυτικής συνεδρίασης κ. Γιάννης Μπουτάρης.
«Το διάστημα που δουλεύαμε για την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης, αλλά και από τις μέχρι τώρα εθνικές στρατηγικές και τις δράσεις άλλων δήμων, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην επικοινωνία και τον συντονισμό μεταξύ των πόλεων της χώρας μας που πραγματοποιούν δράσεις για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Κων. Ζέρβας. «Σίγουρα, πρόσθεσε, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην ατζέντα των θεμάτων συνεργασίας. Η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει προβλήματα με τον Θερμαϊκό τέτοια που, π.χ. ο Δήμος Κοζάνης δεν θα μπορούσε να συνεισφέρει σε τεχνογνωσία, αλλά υπάρχουν κοινά ζητήματα προς επίλυση (αδέσποτα ζώα, διαχείριση υδάτων, αρδεύσεις πάρκων και πράσινων πλατειών, νέα νομοθεσία, ατμοσφαιρική ρύπανση, αξιοποίηση ελεύθερων χώρων), για τα οποία ορισμένοι δήμοι έχουν εφαρμόσει καλές πρακτικές, ενώ άλλοι αρχίζουν τώρα να τα αντιμετωπίζουν. Το πλάνο εργασίας του ΔΕΠΠ επικεντρώνεται σε 12 συγκεκριμένους τομείς: συμβολή στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, ανάπτυξη βιώσιμων μεταφορών, δημιουργία πράσινων αστικών περιοχών που ενσωματώνουν την αειφόρο χρήση της γης, δράση για τη διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας, βελτίωση του ατμοσφαιρικού αέρα, μείωση των επιπέδων θορύβου, αποτελεσματική διαχείριση αποβλήτων, ορθολογική κατανάλωση νερού, επεξεργασία λυμάτων, οικολογική καινοτομία και βιώσιμη απασχόληση, διαχείριση του περιβάλλοντος και ενεργειακή απόδοση.
«Πιστεύουμε -λέει ο κ. Ζέρβας- ότι οι πράσινες πολιτικές δεν είναι συμπεριφορές πολυτελείας είτε από την πλευρά των κυβερνήσεων είτε από την πλευρά των πολιτών, αλλά έχουν θετική επίδραση τόσο στο περιβάλλον όσο και στην εθνική οικονομία. Είναι πάντως η πρώτη φορά που οι ελληνικές πόλεις συνεργάζονται στενά για θέματα περιβάλλοντος», επισήμανε ο ίδιος.
από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
Διαβάστε περισσότερα » »

Πελοπόννησος: Σε κυκλοφορία το τμήμα της ε.ο Τρίπολης - Καλαμάτας, στη θέση Τσακώνα

Στην κυκλοφορία θα δοθεί από τις 21 Δεκεμβρίου το τμήμα της εθνικής οδού Τρίπολης - Καλαμάτας, στην περιοχή της Τσακώνας, το οποίο παρέμεινε κλειστό εδώ και 3 χρόνια λόγω έργων.

Μετά την έγκριση της συμπληρωματικής σύμβασης για τα έργα που κατασκευάζονται εκεί, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το υπουργείο Υποδομών έδωσε το τμήμα αυτό των 11 χιλιομέτρων στην κυκλοφορία, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκδρομείς των Χριστουγέννων. Θα υπάρχει μόνο μία μικρή παράκαμψη στο σημείο κατασκευής της μεγάλης γέφυρας, όπου βυθιζόταν ο δρόμος.

Έτσι, τερματίζεται η ταλαιπωρία των οδηγών που μετακινούνταν από και προς την Καλαμάτα μέσω Παραδεισίων.

perifereianews.com
Διαβάστε περισσότερα » »

Επενδυτικό ενδιαφέρον εταιρειών-κολοσσών για τα αεροδρόμια της Ελλάδας

Την εκτίμηση ότι η παραχώρηση των ελληνικών αεροδρομίων έχει ανοίξει την επενδυτική όρεξη εταιρειών-κολοσσών, όπως η γερμανική «Hochtief», η γαλλική κατασκευαστική «Vinci» και η γερμανική «Fraport», τουλάχιστον σε επίπεδο αρχικού ενδιαφέροντος, εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της «Goldair», Καλλίνικος Καλλίνικος.

Όπως πρόσθεσε, η Goldair έχει ήδη μιλήσει με κάποιους από τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι πάντως, προς το παρόν τελούν εν αναμονή της παρουσίασης του τελικού εθνικού σχεδίου αερομεταφορών. «Εκτιμώ ότι για τη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια γεύματος εργασίας, ο κ.Καλλίνικος σημείωσε, εξάλλου, ότι ο όμιλος Goldair θα ενδιαφερόταν για την εξαγορά των δραστηριοτήτων επίγειας εξυπηρέτησης (handling) τής Olympic Air, εάν και εφόσον αυτές διατίθενταν προς πώληση.

Ο όμιλος, που εκτιμάται ότι θα κλείσει τις χρήσεις 2012 και 2013 με άνοδο μεγεθών, χάρη και στη διαφαινόμενη αύξηση τουριστικών αφίξεων στην Ελλάδα, θέτει επίσης ως στόχο την περαιτέρω επέκταση σε αγορές αερομεταφορών ομοειδείς με την ελληνική, οι οποίες εξυπηρετούν ταυτόχρονα προγραμματισμένες πτήσεις και τσάρτερ, με την Κροατία ν΄ αποτελεί ισχυρό δέλεαρ για την ελληνική εταιρεία.

“Δεν πρέπει να ζητήσουμε υπερβολικές επενδύσεις” Ο κ.Καλλίνικος πρόσθεσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις των αερολιμένων θα αποβούν προς όφελος της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα ζητηθούν υπερβολικά υψηλές επενδύσεις από τους “μνηστήρες” , αλλά θα υπάρξει ένας ισορροπημένος συνδυασμός επενδύσεων, τιμήματος και ανώτατου κόστους χρέωσης υπηρεσιών.

«Δεν πρέπει να ζητήσουμε από τους υποψήφιους επενδυτές υπερβολικές επενδύσεις. Εάν τα αεροδρόμια διατεθούν με τη λογική της άντλησης όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων από τον ανάδοχο, τα ελληνικά αεροδρόμια υπάρχει κίνδυνος να ακριβύνουν και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν "Ελευθέριος Βενιζέλος'', που είναι το δεύτερο ακριβότερο στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Goldair, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων, είναι σωστή επιλογή η παραχώρηση των αεροδρομίων σε ομάδες. Κι αυτό, διότι η κρίσιμη μάζα που απαιτείται, για να δελεαστούν οι υποψήφιοι επενδυτές, είναι η διακίνηση 7-8 εκατ. επιβατών ετησίως, τη στιγμή που πολλοί περιφερειακοί αερολιμένες δεν διακινούν πάνω από 700.000 άτομα.

Ο κ. Καλλίνικος επισήμανε ακόμη ότι, παρά την κρίση, την αποχώρηση αεροπορικών εταιρειών από την Ελλάδα, την έλλειψη ρευστότητας, τα απαγορευτικά επιτόκια δανεισμού και την πτώση συνολικά του κλάδου των ελληνικών μεταφορών κατά 30% περίπου, η Goldair κατορθώνει να διατηρεί τη δυναμική της.

Αύξηση τζίρου και το 2013 Διατύπωσε δε, την εκτίμηση ότι η χρήση 2012 θα κλείσει με αύξηση τζίρου κατά 10% για την Goldair Handling, στα περίπου 40 εκατ. ευρώ, και με άνοδο κύκλου εργασιών κατά 2% για τη Goldair Cargo, στα 48-50 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος του ομίλου θα μεγεθυνθεί με πρόσθετα 18 εκατ. ευρώ,προερχόμενα από την αγορά της Κύπρου, συν άλλα 3 εκατ. ευρώ από τη Βουλγαρία, ενώ ο κύκλος εργασιών των υπόλοιπων δραστηριοτήτων εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στα 40 εκατ. ευρώ.

Τα μεγέθη προδιαγράφονται -σύμφωνα με τον κ.Καλλίνικο- “λίγο καλύτερα” για το 2013, με βάση την αναμενόμενη αύξηση τουριστικών αφίξεων στην Ελλάδα κατά τουλάχιστον 5%, η οποία προκύπτει από τις χρονοθυρίδες (slots), που “κλείνουν” οι αεροπορικές εταιρείες). Παράλληλα, η Goldair Handling -που απασχολεί περίπου 1700 άτομα μόνο στην Ελλάδα- όχι απλά δεν μείωσε το προσωπικό της φέτος, αλλά προχώρησε σε -έστω πολύ περιορισμένες- προσλήψεις το 2012. «Δεν απολύσαμε ούτε ένα άτομο και δεν μειώσαμε τους μισθούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καλλίνικος.

Η Goldair Handling έχει σήμερα παρουσία σε 26 αεροδρόμια (24 τουριστικά στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα δύο -Πάρου και Σκύρου- είναι άγονα, δύο στην Κύπρο και ισάριθμα στη Βουλγαρία), έχοντας «ενεργοποιήσει»τα οκτώ από αυτά μέσα σε λιγότερους από 12 μήνες, στο πλαίσιο επένδυσης 7 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία εξυπηρετεί σήμερα 66.000 πτήσεις, 11 εκατομμύρια επιβάτες και 31 εκατομμύρια τόνους φορτίου. Παράλληλα, έχει χαμηλό δανεισμό -λιγότερο από το 20% του τζίρου της, ενώ οι συνολικές επενδύσεις της μέχρι σήμερα- ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ.

Η Goldair διατηρεί, τέλος, σταθερό το ενδιαφέρον της για τη δημιουργία εμπορευματικών κέντρων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ.Καλλίνικο, απαραίτητη είναι η δημιουργία υποδομών του είδους τουλάχιστον σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Θριάσιο. “Έχουμε ήδη καταθέσει σχετικές προτάσεις στον αρμόδιο υπουργό, τόσο ως Goldair, όσο και στο πλαίσιο ευρύτερης Ομάδας Πρωτοβουλίας, ο οποίος δείχνει ν΄ αντιλαμβάνεται αυτή την ανάγκη”, κατέληξε.

kerdos.gr
Διαβάστε περισσότερα » »