Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Έλληνας πυρηνικός μετατρέπει με το κομπιούτερ το χαλάζι σε βροχή!

Ο Έλληνας πυρηνικός επιστήμονας Γρηγόρης Λάμπρου, μπορεί με το κομπιούτερ του να μετατρέψει το χαλάζι σε βροχή. Παρεμβαίνει δηλαδή...στα φυσικά φαινόμενα! Έφυγε από την Ελλάδα στα 17 του χρόνια για να σπουδάσει πυρηνική φυσική στην Ιταλία. 
Το όνομά του έγινε γρήγορα γνωστό στους επιστημονικούς κύκλους, αφού από τη δεκαετία του 60 χρησιμοποίησε τον ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής. Συνεργάστηκε με εταιρείες, όπως η Olivetti και η Cincinatti Milacron, καθώς και ερευνητικά κέντρα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Τώρα είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στο χώρο της τηλεματικής.
 
Hellas XG 2012
Διαβάστε περισσότερα » »

Έκτακτη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Εορδαίας για συγχωνεύσεις σχολείων(Βίντεο)

Σε έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να κατατεθούν οι προτάσεις για πιθανές συγχωνεύσεις σε σε σχολεία της Εορδαίας, προχώρησε σήμερα το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας έπειτα από σχετικό αίτημα της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Ακούστε τη Δήμαρχο Εορδαίας να μιλάει για το θέμα στην κάμερα του kozan.gr καθώς και τον πρόεδρο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Στάθη Θεοφυλακτίδη. Δείτε τα βίντεο...








 
kozan.gr

Διαβάστε περισσότερα » »

3rd Carnival Party στο ΚαρυοχωRIO de JANEIRO!!!


Σας προσκαλούμε στο 3rd Carnival Party, που διοργανώνουμε στις 26 Φεβρουαρίου στο Καρυοχώρι. Σας περιμένουμε να διασκεδάσουμε με καλή μουσική, χορό, πυροτεχνήματα, games, μασκέ party, παρέλαση με άρματα και πολλές ακόμη εκπλήξεις, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:


16:00> Άναμμα της φωτιάς στην κεντρική πλατεία
17:00> Μουσική, χορός, games, πυροτεχνήματα, με τη συνοδεία κρασιού και φαγητού.
18:00> Παρέλαση και βόλτες με άρματα και καρναβαλιστές.
22:00> Μασκέ Party στο Καφέ "Έτσι κι Αλλιώς" με πολλές και καλές εκπλήξεις.

Είσοδος ελεύθερη. Μην ξεχάσετε να φορέσετε τη στολή σας!!!

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων με τρια παιδιά Εορδαίας: Επιστολή διαμαρτυρίας προς τους βουλευτές της Π.Ε. Κοζάνης - «Oχι άλλες μειώσεις στις τρίτεκνες οικογένειες»


Επιστολή διαμαρτυρίας προς τους βουλευτές της Π.Ε. Κοζάνης έστειλε το Σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων με τρια παιδιά Εορδαίας με θέμα «Oχι άλλες μειώσεις στις τρίτεκνες οικογένειες». Αναλυτικά:


Κύριοι βουλευτές
Στο πλαίσιο των απαράδεκτων και επαχθών όρων που προβλέπει το νέο μνημόνιο, το οποίο υπερψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη Κυριακή, προβλέπεται ο προσπορισμός εσόδων ύψους 40.000.000 ευρώ από την περικοπή και την θέσπιση νέου εισοδηματικού πλαφόν στα πολυτεκνικά επιδόματα.

Hδη η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα προέκρινε την περαιτέρω μείωση του ήδη υπάρχοντος εισοδηματικού πλαφόν των 55.000 ευρώ σε 45.000 ευρώ για την παροχή των πολυτεκνικών επιδομάτων, πράγμα που θα συρρικνώσει αισθητά τον αριθμό των δικαιούχων. Η πρόταση αυτή προφανώς θα πρέπει να εγκριθεί και από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ώστε να εφαρμοστεί.

Θεωρούμε απαράδεκτη, αντεθνική, αντικοινωνική και προσέτι αντισυνταγματική (παραβιάζεται το άρθρο 21 παράγραφος 1 και 5 του Συντάγματος που προβλέπει την προστασία της οικογένειας και της μητρότητας και προβλέπει επίσης ότι το κράτος θα λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής) την πρόταση αυτή και πιστεύουμε ότι, αν και δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για εισοδηματικό πλαφόν σε καθαρά ή μικτά εισοδήματα, θα πρέπει άμεσα να αναιρεθεί και να μην ισχύσει.

Hδη οι τρίτεκνες οικογένειες τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κατακρημνιστεί, καθώς διαρκώς πλήττονται ως προς το εισόδημά τους (περικοπή και στρογγυλοποίηση των επιδομάτων με το νόμο 3918/Μάρτιος 2011, κατάργηση μετεγγραφών, μείωση αφορολόγητου ορίου από 23.500 σε 12.000 ευρώ με βάση το πολυνομοσχέδιο) και ουσιαστικά καταβαραθρώνεται η αξιοπρέπειά τους και υποθηκεύεται το μέλλον των παιδιών τους.

Κύριοι βουλευτές
Εμείς λέμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Φτάνει η ασέλγεια στο σώμα της ελληνικής οικογένειας. Φτάνει η υπονόμευση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και ο διαρκής κόλαφος προς την ελληνική οικογένεια. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι τα ως άνω παιδοκτόνα μέτρα που θέτουν πρόστιμο στις γεννήσεις, οδηγούν αυτήν την κακοπαθημένη χώρα στην κατάρρευση, καθώς η δημογραφική συρρίκνωση έχει φτάσει στο απροχώρητο και καθώς αυξάνονται διαρκώς οι τρίτεκνες οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
¼χι άλλες μειώσεις, όχι άλλες υπαναχωρήσεις.
Ας φροντίσουν επιτέλους όλοι την ελληνική οικογένεια και ας στηρίξουν αυτούς που αιμοδοτούν την ελληνική κοινωνία και στηρίζουν το κοινωνικό οικοδόμημα.
Σας ενημερώνουμε και σας καλούμε να αντιταχθείτε έμπρακτα στην εθνική αυτή μειοδοσία, στην απώλεια της εθνικής μας αξιοπρέπειας και να στηρίξετε έργω και λόγω την ελληνική οικογένεια, που αποτελεί το βασικό κοινωνικό κύτταρο. Σας καλούμε να μην επιτρέψετε τη διάλυση του κοινωνικού ιστού και τη συρρίκνωση του έθνους, αφού τα μέτρα αυτά οδηγούν στην ερήμωση. Και όταν δεν θα υπάρχουν παιδιά στις παιδικές χαρές, όταν δεν θα υπάρχει υγιές εργατικό δυναμικό, τούτη η χώρα θα καταβυθιστεί.
Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την διεκδίκηση της πλήρους εξομοίωσης τριτέκνων και πολυτέκνων. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε απτόητοι για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε απέναντι σε οποιονδήποτε προσπαθεί να πλήξει το μέλλον μας και να τραυματίσει τη ζωή μας, μακριά από μικροκομματικές ιδεολογίες ή μικροπολιτικές ιδεοληψίες.

Το δικό μας κόμμα είναι τα παιδιά μας. Νιώθουμε αηδιασμένοι, απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι. Ας φροντίσει το κράτος να προσποριστεί τα απαιτούμενα ποσά από αυτούς που τα υπεξαίρεσαν και ας σταματήσει να βιάζει διαρκώς τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες, επειδή αυτή θεωρείται η εύκολη λύση. Και ας φροντίσουν όλοι οι πολιτικοί και πολιτειακοί ταγοί να κατανοήσουν ότι το μέγιστο εθνικό πρόβλημα τούτης της χώρας είναι το δημογραφικό, και επιτέλους ας σπεύσουν, έστω και τώρα, να το αντιμετωπίσουν.

Κύριοι βουλευτές
Μη συνηγορήσετε στην καταδίκη των τρίτεκνων.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟ Δ/Σ

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Γ.ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ. Δείτε το βίντεο....

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

 
CRETETV
Διαβάστε περισσότερα » »

Επιστήμονες πέτυχαν τη βλάστηση σπόρου... ηλικίας 30.000 ετών

Ρώσοι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Φυσικών, Χημικών και Βιολογικών Προβλημάτων Εδαφολογίας καλλιέργησαν φυτό σπόρο, που βρέθηκε στα στρώματα αιώνιου ψύχους.
Ο σπόρος αυτός, κατά τη γνώμη τους, είναι ηλικίας 30.000 ετών.... Το φυτό αυτό είναι ο πρόγονος της σύγχρονης οικογένιας Silene (άγριου ενδημικού γαρύφαλλου), που διαφέρει κάπως από τα σύγχρονα λουλούδια.
Μέχρι τώρα τα πιο αρχαία φυτά που καλλιεργήθηκαν στις σύγχρονες συνθήες, ήταν φυτά ηλικίας 2000 ετών.
e-rodios
Διαβάστε περισσότερα » »

«Ακουμπάνε» τους ληστές του μουσείου της Ολυμπίας

Στοιχεία - φωτιά που μπορούν να οδηγήσουν στη σύλληψη των θρασύτατων ληστών του μουσείου της αρχαίας Ολυμπίας, έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικές αρχές.

Ένα τουλάχιστον δείγμα DNA κρίνεται αξιοποιήσιμο από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να έχουν βρεθεί ίχνη, ίσως δακτυλικά αποτυπώματα, σε μονωτική ταινία που βρέθηκε πάνω στη βαριοπούλα με την οποία έσπασαν τις προθήκες και πήραν τα αρχαία αντικείμενα, πήλινα και χάλκινα, καθώς και το χρυσό δαχτυλίδι.

Αντικείμενα

Επίσης, η αστυνομία ερευνά αντικείμενα που βρέθηκαν στο μονοπάτι πίσω από το μουσείο από το οποίο φαίνεται να διέφυγαν οι ληστές. Ωστόσο, αστυνομικές αρχές εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι σύντομα θα «ακουμπήσουν» τους δύο κακοποιούς, καθώς είναι θέμα τιμής για της Αστυνομία να βρεθούν το συντομότερο δυνατό τα κλοπιμαία, ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας για τη χώρα. Εξειδικευμένοι άνδρες ερευνούν το χώρο μέσα και έξω από το μουσείο της Ολυμπίας, ενώ ζήτησαν και πήραν DNA και καταθέσεις από όλους τους εργαζόμενους, ακόμη κι αυτούς που δεν εργάζονται αυτή την περίοδο στο συγκεκριμένο χώρο.


Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι οι δύο ληστές μπορεί να είχαν εσωτερική πληροφόρηση και να έψαχναν τα συγκεκριμένα αντικείμενα, δηλαδή το χρυσό στεφάνι και τη συλλογή γραμματοσήμων, τα οποία, όμως, βρίσκονται στο νέο μουσείο της περιοχής και προφανώς οι κακοποιοί δεν το γνώριζαν. Ερευνάται, επίσης, ενδελεχώς το βίντεο από τις κάμερες στο οποίο απεικονίζονται δύο άνδρες με κουκούλες και ρούχα παραλλαγής. Ο ένας είναι ψηλότερος και μιλούσε καθαρά ελληνικά. Ο άλλος είναι πιο κοντός και μιλά σπαστά ελληνικά. Φαίνεται να χτυπούν και να φιμώνουν τη φύλακα και να διαλύουν τις πέντε προθήκες παίρνοντας τα 65 αντικείμενα.


Στην Αστυνομία έχουν φτάσει, επίσης, πολλές πληροφορίες για τις κρυψώνες της περιοχής που θα μπορούσαν να έχουν βρει καταφύγιο οι κακοποιοί, αν δεν έχουν διαφύγει από τη θάλασσα. Τέλος, έχει μπει σε λειτουργία ο υπερκοριός της ΕΥΠ, με τους αξιωματικούς να ελπίζουν ότι μπορούν να εντοπίσουν ύποπτα τηλεφωνήματα πριν και μετά τη ληστεία.

Άπειροι

Τα πρώτα στοιχεία, πάντως, δείχνουν ότι δεν πρόκειται για έμπειρους αρχαιοκάπηλους και ίσως είναι κοινοί ληστές που έβαλαν στο στόχαστρο το μουσείο ελπίζοντας ότι θα βρουν χρυσά και άλλα μεγάλης αξίας αντικείμενα. Ο τρόπος που έσπαζαν τις προθήκες και άρπαζαν τα αρχαία αντικείμενα βάζοντάς τα σε σακούλες, δείχνει ότι δεν ενδιαφέρονταν και τόσο γι' αυτά, αλλά έψαχναν κάτι καλύτερο. Ισως, να έκαναν λάθος το μουσείο που χτύπησαν, καθώς σε μικρή απόσταση στην Ολυμπία βρίσκεται και το νέο μουσείο με πολύ μεγάλης αξίας αρχαία. Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες για τις έρευνες στα ευρήματα που έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι επικρίσεις για την ελλιπή φύλαξη του μουσείου.

Χθες αποκαλύφθηκε έγγραφο που αναρτήθηκε στο «Διαύγεια» το οποίο αναφέρει ότι για το 2012 ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας ενέκρινε δαπάνη 100.000 ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν ο ειδικός συνεργάτης και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου. Σύμφωνα με το έγγραφο, 80.000 ευρώ δίνονται για τις τακτικές αποδοχές με βασικό μισθό, δώρα εορτών γενικά και τακτικά επιδόματα και 20.000 ευρώ για εργοδοτικές εισφορές των υπαλλήλων.

imerisia.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Απάντηση του Περιφερειακού Συμβούλου Αντώνη Νίκου στη στήλη "Παρατηρητής"

Aγαπητέ παρατηρητή:
Στην παρατήρησή σου για την αποφυγή της ψήφισής μου της ΜΠΕ, σε ότι αφορά τον ΒΟΥΡΙΝΟ I, II, θέλω να σου γνωρίσω ότι:
Δεν ήταν στάση αποφυγής θέσης αλλά απόφαση σκέψης και τεκμηρίωσης.


Είναι γνωστή η άποψή μου σε ότι αφορά τον Ενεργειακό Σχεδιασμό και τις θέσεις που έχω εκφράσει και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης της ΑΝΚΟ για τη χωροθέτηση των μονάδων ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία.


Είμαι από αυτούς που πιστεύουν στην Ενεργειακή αυτοτέλεια της Πατρίδας μας, μέσα όμως από συγκεκριμένες μελέτες Αυτάρκειας – Επάρκειας και Ισοκατανομής του Ενεργειακού μείγματος στην Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας.



Πιστεύω στην Ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διαφωνώ όμως με το νόμο της επιλεκτικής πριμοδότησης με ποσοστό 30% μέσω του Αναπτυξιακού, σε επενδύσεις που δε νοούνται ως αναπτυξιακές τη σήμερον όταν δε μεταφράζονται σε θέσεις εργασίας.


Οι αντεκλίσεις Τοπικιστικού και Συντεχνιακού χαρακτήρα με αφήνουν τελείως αδιάφορο.
Όταν μιλάμε για Ανάπτυξη, για Ενέργεια και Σχεδιασμό πιστεύω πως είναι θέμα ειδικών και από εκεί πρέπει να προκύπτουν προτάσεις και κατευθύνσεις.


Στην Ελλάδα του 2012, όπου όλοι έχουμε γίνει Ενεργειακοί – Οικονομολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, κοινώς παντογνώστες, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Επιτέλους σε αυτόν τον τόπο, σε αυτήν τη χώρα ας μπει μια σειρά στη Μελέτη, στην Πρόταση, στην Εφαρμογή.


Αντώνης Νίκου
Περιφερειακός Σύμβουλος

kozan.gr

 
Διαβάστε περισσότερα » »

Tο χασίσι νόμιμο και το χαμομήλι παράνομο - Απαγόρευση εμπορευματοποίησης βοτάνων

Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θέλει την απαγόρευση της εμπορευματοποίησης των περισσότερων βοτάνων της φύσης και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Απρίλιο, βρίσκει κάθετα αντίθετη την ελληνική κοινωνία που η ζωή της είναι άρρηκτα δεμένη με τα παραδοσιακά «γιατροσόφια» όπως το τσάι του βουνού, το χαμομήλι... και τα διάφορα άλλα βότανα της ελληνικής φύσης.Έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε ......άλλες χώρες, (Γερμανία, Γαλλία κ.ά.) ενώ στην Ελλάδα δεν έγινε και τόσο γνωστή, παρά μόνο στους κύκλους των ανθρώπων που ασχολούνται με την παραγωγή τους, τη μεταποίησή τους και το εμπόριό τους. Και πιστεύουν ότι η αρχή εφαρμογής της οδηγίας θα σημάνει το τέλος της εμπορίας βοτάνων και σκευασμάτων εναλλακτικών φαρμακευτικών θεραπειών, αφού σύμφωνα με αυτή, όλα τα βότανα θα θεωρούνται φάρμακα και ως τέτοια θα πρέπει να παίρνουν τη σχετική έγκριση από τους αντίστοιχους οργανισμούς και να πωλούνται μόνο στα φαρμακεία.Αυτό σημαίνει ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες θα απαγορεύεται πια να διαθέτει κανείς τα βότανα ή τα φυτά του, που έχουν κάποια φυσική φαρμακευτική ιδιότητα, χωρίς αντίστοιχη άδεια. Να σημειωθεί ότι σήμερα τα βότανα αλλά και τα φυτικά σκευάσματα που παράγονται από αυτά, διατίθενται από καταστήματα βιολογικών τροφίμων, ενώ ως βότανα τα βρίσκουμε και στις λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οδηγία T.H.M.P.D. της Ε.Ε. (Traditional Herbal Medical Product Directive), θα σημάνει το τέλος για πολλά συμπληρώματα διατροφής καθώς και για τα θεραπευτικά βότανα (παραδοσιακά φαρμακευτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης) και απαιτεί τα φυσικά προϊόντα να χαρακτηρισθούν σαν ιατροφαρμακευτικά προϊόντα και στη συνέχεια να παίρνουν άδεια για διάθεση σαν τέτοια.Βέβαια η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να χρησιμοποιήσει ένα «παραθυράκι» της οδηγίας που της δίνει το δικαίωμα να διαχωριστεί μεταξύ των άλλων χωρών: συγκεκριμένα αναφέρεται ότι από τα βότανα εξαιρούνται αυτά που χρησιμοποιούνται με ασφάλεια επί 30 χρόνια εκ των οποίων τα 15 τουλάχιστον είναι στην Ευρώπη.Ως εκ τούτου, η Ελλάδα που χει πανάρχαια παράδοση στην αποκατάσταση και διατήρηση της υγείας, με τη χρήση βοτάνων και τα περισσότερα της ελληνικής φύσης της, χρησιμοποιούνται όχι μόνο εδώ και 30 χρόνια αλλά επί αιώνες, μέχρι σήμερα, θα μπορεί να τα διαθέτει χωρίς περιορισμούς.Για παράδειγμα κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει το τσάι βουνού, τα χαμομήλι κ.ά., τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται στην αρχική μορφή τους χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των... απαγορευμένων.

Απ' την άλλη όμως όσον αφορά στην παραγωγή νέων σκευασμάτων από αυτά τα βότανα, δυστυχώς δεν θα μπορούν να βγουν στο εμπόριο, χωρίς τη «σφραγίδα» του φαρμάκου.Να σημειωθεί δε ότι ο ευρωπαϊκός νόμος κάνει διάκριση ενάντια στα μη ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως εκείνα που ανήκουν στην αγιουρβεδική και παραδοσιακή κινέζικη ιατρική καθώς και σε άλλες παραδόσεις, ανεξάρτητα με το αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες χώρες ακόμη και αιώνες.Το αποτέλεσμα είναι ότι πάρα πολλά από αυτά τα προϊόντα θα εξαφανιστούν από τα ράφια, όπως π.χ. το γνωστό τζίνσεγκ και ό,τι άλλο παράγεται από αυτό.Πάντως, επαγγελματίες που ασχολούνται με το εμπόριο φυσικών σκευασμάτων και βοτάνων, πιστεύουν ότι επειδή έχει ξεσηκωθεί μια παγκόσμια αντίδραση, θα είναι δύσκολο να περάσει σε κάθε χώρα και να εφαρμοσθεί αυτή η οδηγία της Ε.Ε. ΤΑΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΑ ΒΟΤΑΝΑ Μάλιστα η είδηση της οδηγίας της Ε.Ε., έρχεται σε μια περίοδο που αρκετός κόσμος επιστρέφει στη χρήση των φαρμακευτικών φυτών -βοτάνων, καθώς παρατηρείται ότι είναι σταθερά αυξανόμενη η ζήτησή τους στα ειδικά καταστήματα πώλησης. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που αρχίζουν να τα φυτεύουν σε γλάστρες στα μπαλκόνια τους ή στους κήπους τους, όχι απλά ως καλλωπιστικά φυτά, αλλά με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν.

Διαπιστώνεται ότι αρχίζουν να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τις πρακτικές ιατρικές συνταγές του παρελθόντος και να εισχωρούν όλο και πιο βαθιά στη γνώση της χρήσης αυτών των φυτών, τολμώντας να φτιάχνουν ειδικά παρασκευάσματα από αυτά και να τα χρησιμοποιούν ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις τους ή απλώς για να επιτύχουν μέσω της κατανάλωσής τους καλή φυσική κατάσταση και την καλή λειτουργία του οργανισμού τους.

Λένα Κισσάβου
Λένα Κισσάβου

www.eleftheria.gr

 

Διαβάστε περισσότερα » »

Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας:Ξεκινήσει η απογραφή των Προνοιακών Επιδομάτων
Ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει τα μέλη του ότι έχει ξεκινήσει η απογραφή των Προνοιακών Επιδομάτων από 01-02-2012 έως 16-03-2012.




Από Α έως Ι θα γίνει από 01-02-2012 έως 15-02-2012
Από Κ έως Ο θα γίνει από 15-02-2012 έως 29-02-2012
Από Π έως Ω θα γίνει από 01-03-2012 έως 16-03-2012

Τα έγγραφα που χρειάζεται να έχει ο επιδοματούχος είναι τα παρακάτω:
1) Αστυνομική Ταυτότητα,
2) Εκκαθαριστικό Εφορίας ή Υπεύθυνη Δήλωση θεωρημένη από την ΔΟΥ όπου θα αναγράφεται το Α.Φ.Μ.,
3) Α.Μ.Κ.Α.
4) Αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) πρώτη σελίδα τραπεζικού βιβλιαρίου
5) Απόφαση έγκρισης Προνοιακού Επιδόματος. (Υπάρχει στο αρχείο σας. Αν δεν υπάρχει κάνουμε αίτηση μέσω ΚΕΠ ή την παραλαμβάνουμε αυτοπροσώπως από την Υπηρεσία Πρόνοιας)
6) Απόκομμα ταχυδρομικής επιταγής ΕΛΤΑ πληρωμής του επιδόματος έκδοσης 2011
7) Σε περίπτωση κολλήματος προσέλευσης στην υπηρεσία του ΚΕΠ από τον ενδιαφερόμενο τότε το τρίτο πρόσωπο που θα τον εκπροσωπήσει θα πρέπει να έχει: α) Συμβολαιογραφικό Πληρεξούσιο το οποίο θα έχει ημερομηνία μικρότερη 6 μήνες, β) Θεωρημένη εξουσιοδότηση εντός 30 ημερών, γ) Απόφαση Δικαστηρίου για διορισμό του ως νόμιμου εκπροσώπου του δικαιούχου.
Σε περίπτωση ανηλίκου η καταγραφή θα γίνει από έναν από τους γονείς του με επίδειξη της ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως του που θα λάβει από το αρμόδιο ληξιαρχείο.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει και η απογραφή δικαιούχων μειωμένων Δημοτικών Τελών Δήμου Κοζάνης από 01-02-2012 έως 30-03-2012.

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι τα παρακάτω:
α) Αίτηση (χορηγείται από την υπηρεσία του Δήμου)
β) Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας
γ) Λογαριασμοί ΔΕΗ
δ) Πιστοποιητικό αναπηρίας Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής τουλάχιστον 67%
ε) Για έμμεσους ανάπηρους Δημότες όπου ο μετρητής δεν είναι στο όνομα του θα πρέπει να προσκομηθεί πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή Ε1 ή εναλλακτικά υπεύθυνη δήλωση περί φιλοξενίας του Α.μεΑ..
Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Μήγγος Μιχάλης
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Συμεωνίδης Μάριος
 
Διαβάστε περισσότερα » »

TO ΚΟΥΡΕΜΑ ΕΓΙΝΕ, ΤΩΡΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΠΕΡΜΑΝΑΝΤ

Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία (κυρίως οι δυο τελευταίες) προέβαλαν το ένα εμπόδιο μετά το άλλο για να πουν το «ναι» στο νέο δάνειο για την Ελλάδα. Η διαπραγμάτευση στο Eurogroup έγινε παράλληλα με τις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ιδιωτών.

Οι Φινλανδοί ζήτησαν κι άλλες εγγυήσεις, όπως και την προηγούμενη φορά άλλωστε. Τις πήραν και πάλι. Όταν οι υπουργοί Οικονομικών βρέθηκαν να ψάχνουν 6 δισ. ευρώ, εμφανίστηκε εμπλοκή. Αλλά ξεπεράστηκε και αυτή. Ο ιδιωτικός τομέας «πείστηκε» να «κουρέψει» τα ομόλογα του κατά 53,5% και όχι κατά 50%, όπως ήταν η αρχική συμφωνία.


Επί της ουσίας, μιλάμε για ένα δάνειο που συνολικά φτάνει τα 230 δισεκατομμύρια ευρώ: το δάνειο των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές κατά 53,5%, δηλαδή κατά 107 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε επίσημα το IIF. Και φτάσαμε στην απόφαση.


Για να πάρουμε τα 130 δισ. του δεύτερου πακέτου δεχτήκαμε τη μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα και τη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού, όπου θα υπάρχουν τα χρήματα για να αποπληρώνονται τα χρέη μας και αν περισσέψει τίποτα για οτιδήποτε άλλο, έχει καλώς... Και αυτό θα το κατοχυρώσουμε και Συνταγματικά!


Το Eurogroup, άλλωστε, καλωσόρισε «την πρόθεση της Ελλάδας να εισαγάγει μέσα στους επόμενους δύο μήνες το νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους. Η πρόβλεψη αυτή θα πρέπει να κατοχυρωθεί στο ελληνικό Σύνταγμα όσο το δυνατόν συντομότερα».
liako
Διαβάστε περισσότερα » »

Αποκαλύψεις για την απάτη δισεκατομμυρίων από εφοριακούς




Λίστα με 60 εφοριακούς που εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομης επιστροφής ΦΠΑ φέρονται να έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί επιθεωρητές αλλά και εισαγγελείς της Θεσσαλονίκης.

Μέσα από τη φυλακή, ο φοροτεχνικός Ν. Κασιμάτης μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha για το κύκλωμα και για την απάτη δισεκατομμυρίων που στήθηκε σε βάρος του Δημοσίου.

"Όλοι έκλεβαν. Απ΄ την πίτα έπαιρναν όλοι. Ο καθένας είχε το ρόλο του. Εγώ λόγου χάρη, συμμετείχα στο θέμα των φορολογικών ελέγχων" είπε...

Την περασμένη Παρασκευή, σχεδόν δύο χρόνια μετά τις καταγγελίες για τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά πέντε εφοριακών στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής ενώ άλλοι δύο στη Θεσσαλονίκη έχουν καταδικαστεί.

Οι 5 υπάλληλοι της εφορίας κατηγορούνται ότι κατά τα έτη 1998 - 2000 εξέδιδαν παράνομες βεβαιώσεις επιστροφής ΦΠΑ από 3 έως 25 εκατομμύρια Δραχμές το μήνα. Συνολικά, η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο ξεπερνά τα 520 εκατομμύρια Δραχμές.

Σύμφωνα με τον Alpha, οι έλεγχοι στην υπόθεση των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ συνεχίζονται καθώς η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να αγγίζει και τα 5 δις ευρώ!
eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »

"Ξέχασε" να δηλώσει 1 εκατ. ευρώ

Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός-Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Τουλάχιστον ως προκλητική έναντι των πολιτών μπορεί να εκληφθεί η… αμέλεια του πρώην βουλευτή της Ν.Δ., Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος… εκ παραδρομής -όπως ισχυρίστηκε- δεν δήλωσε στο πόθεν έσχες για το 2009-2010 ένα εκατ. ευρώ.
Σε έγγραφο-ντοκουμέντο, το οποίο αποκαλύπτει η zougla.gr, με ημερομηνία την 18η Ιανουαρίου του 2012 και παραλήπτη τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου του «Πόθεν Έσχες» της Βουλής, κ. Ευάγγελο Αργύρη, ο πρώην βουλευτής επισημαίνει ότι το εν λόγω ποσό (το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι κατατεθειμένο σε τράπεζες του εξωτερικού) δεν δηλώθηκε «εκ παραδρομής».
Από την ίδια επιστολή προκύπτει ότι μεταξύ των κ.κ. Λιβανού και Αργύρη είχε πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση στις 9 Ιανουαρίου του 2012, οπότε και συζητήθηκε το σοβαρό θέμα που προέκυψε από τα λαθεμένα οικονομικά στοιχεία που προσκομίστηκαν από τον πρώτο.
Τα ερωτήματα που συνοδεύουν την ασύλληπτη «αμέλεια» του κ. Λιβανού είναι πολλά και χρήζουν απαντήσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην βουλευτής είναι σημαίνον στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και γόνος πολιτικής οικογένειας. Πατέρας του υπήρξε ο πρώην υπουργός Τουρισμού, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και ευρωβουλευτής, Διονύσης Λιβανός, ενώ θείος του ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της φιλελεύθερης παράταξης, Παναγιώτης Κανελλόπουλος.
Ο «υιός Λιβανός» από το 2001 ήταν πολιτικός και επιστημονικός συνεργάτης της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, εξελέγη βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας τον Σεπτέμβριο του 2007, ενώ υπήρξε και από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του Αντώνη Σαμαρά στη διαδικασία εσωκομματικής εκλογής με αντίπαλο την Ντόρα Μπακογιάννη.
Αιφνιδίως, πριν από λίγο καιρό, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να μην κατέλθει εκ νέου υποψήφιος, ευχαριστώντας τον λαό της ιδιαίτερης πατρίδας του για την εμπιστοσύνη που του έδειξε.
Το θρίλερ με το ένα εκατ. ευρώ
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι, παρόλο που κατά τη διαδικασία του «Πόθεν Έσχες» ο κ. Λιβανός υπέβαλε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά σχετικά με την ακίνητη και κινητή περιουσία του, εντούτοις «λησμόνησε» να αναφέρει ότι σε οικογενειακούς λογαριασμούς πιστωτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού διαθέτει περί το ένα εκατομμύριο ευρώ!
Στην επιστολή του προς τον κ. Αργύρη που έχει ως θέμα τη «Χορήγηση συμπληρωματικών παραστατικών στοιχείων», αναφέρει: «Καθόσον αφορά το ποσό των τραπεζικών καταθέσεων για την οικονομική χρήση του έτους 2009, που εκ παραδρομής δεν δηλώθηκε στην οικεία δήλωση περιουσιακής κατάστασης, σας ενημερώνω ότι αυτό ανέρχεται σε περίπου 1.050.000 ευρώ». Επιπλέον επισημαίνει ότι, από το συγκεκριμένο ποσό, τα 70.000 ευρώ βρίσκονται σε τράπεζες της Ελλάδος και τα υπόλοιπα 980.000 ευρώ σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού!
Ο κ. Λιβανός αναφέρει ότι, μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Βουλής στις 9 Ιανουαρίου, υπέβαλε σχετικές αιτήσεις στις τράπεζες που είναι κατατεθειμένο το παραπάνω χρηματικό ποσό, ωστόσο ορισμένες εξ αυτών, ιδίως οι τράπεζες του εξωτερικού, τον ενημέρωσαν ότι αδυνατούν να του χορηγήσουν μέχρι τις 18 Ιανουαρίου του 2012 τα σχετικά παραστατικά στοιχεία.
Για αυτό, άλλωστε, καταλήγοντας στην επιστολή του, ζητεί από τον κ. Αργύρη να του χορηγήσει μια προθεσμία 30 ημερών, δηλαδή μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου του 2012, προκειμένου να συλλέξει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ώστε να δώσει πλήρη και ακριβή εικόνα για το ύψος και τη ροή των καταθέσεών του.
Δείτε την επιστολή

 
Τι απαντάει ο κ. Λιβανός
Η zougla.gr επικοινώνησε με τον πρώην βουλευτή, ο οποίος δήλωσε ότι τα χρήματα είχαν δηλωθεί κανονικά, απλώς σημειώθηκε ένα «σφάλμα» κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης της σχετικής φόρμας.
«Έχουν μια διαδικασία στη Βουλή για τη συμπλήρωση των ''Ποθεν Έσχες'' και είχε γίνει ένα μπέρδεμα με τα αντίστοιχα κουτάκια. Είχε δημιουργηθεί ένα θέμα τα Χριστούγεννα με κάποιες δηλώσεις ''Πόθεν Έσχες'' που είχαν κάποια λάθη και μπήκε το όνομά μου μέσα σε αυτές. Ξαναπήγα τα χαρτιά τα οποία χρειαζόντουσαν και μου είπαν ότι όλα είναι εντάξει.  Εγώ κάνω δηλώσεις από το 2005 και, επειδή έχω μια δραστηριότατα στο εξωτερικό, τα ξεχωρίζω και βάζω ξεχωριστά τις δραστηριότητες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όπως και τις καταθέσεις. Το 2009 δεν είχε συμπληρωθεί το ποσό των καταθέσεων στα σωστά κουτάκια. Οι πράξεις μου, ωστόσο, οι οποίες οδηγούν στα ποσά αυτά είχαν αναφερθεί σωστά. Αν κοιτάξει κάποιος τις προηγούμενες δηλώσεις μου, τα ποσά είναι περίπου ίδια» απάντησε.


 http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Τεχνητό «φύλλο» θα μετατρέπει τον ήλιο σε καύσιμα μέσω «φωτοσύνθεσης»




Τα βενζινάδικα του μέλλοντος ίσως να θυμίζουν κήπο! Ένα τεχνητό φύλλο που θα μετατρέπει τον ηλεκτρισμό και την ηλιακή ενέργεια σε καύσιμα, μπορεί σύντομα να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, οι οποίοι αναπτύσσουν μια τεχνολογία τεχνητής τουρμπο-φωτοσύνθεσης, η οποία δεν αποκλείεται να αποτελέσει μια νέα σημαντική εμπορική ενεργειακή πηγή κατά τα επόμενα χρόνια και μάλιστα φορητή.

Η φυσική φωτοσύνθεση είναι η ζωτική εκείνη διαδικασία, μέσω της οποίας τα φυτά του πλανήτη μας μετατρέπουν τις ακτίνες του ήλιου σε ενέργεια για τα ίδια, ενώ παράλληλα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και παράγουν οξυγόνο.

Η τεχνητή φωτοσύνθεση κάνει κάτι ανάλογο από ενεργειακή άποψη, μόνο που χρησιμοποιεί και λίγο ηλεκτρισμό για να βοηθήσει την μετατροπή.
Το προϊόν της χημικής αντίδρασης είναι καύσιμα (υδρογονάνθρακες) που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες πετρελαιομηχανές, όπως αυτοκινήτων, πλοίων ή και αεροπλάνων. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Γλασκώβης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Κόγκντελ, διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής και Συστημικής Βιολογίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική Τέλεγκραφ, ελπίζουν ότι θα έχουν τελειοποιήσει την μέθοδό τους μέσα στην επόμενη διετία και μέσα σε πέντε χρόνια θα έχουν φτιάξει ένα πλήρες ''φύλλο'' που θα παράγει καύσιμα.

Η τεχνητή φωτοσύνθεση, όπως και η φυσική, απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, συνεπώς η καύση του νέου τύπου καυσίμου δεν θα αυξάνει το επίπεδο των αερίων του θερμοκηπίου.
Αν και ακολουθούν τη λογική της φωτοσύνθεσης, τα τεχνητά ''φύλλα'' δεν θα θυμίζουν πραγματικά φυτά. Προς το παρόν τουλάχιστον, αποτελούνται από δοχεία νερού, που περιέχει γενετικά τροποποιημένα βακτήρια, τα οποία απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου και επίσης χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό που παίρνουν από ηλιακά πάνελ. Τα βακτήρια μετατρέπουν τελικά την ενέργεια, ηλιακή και ηλεκτρική, σε καύσιμα υδρογονανθράκων.

Η τεχνική αυτή, κατά τους ερευνητές, μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο ενεργειακά αποδοτική σε σχέση με τα αληθινά φυτά, τα οποία συνήθως γεννούν μόνο 0,5% περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνουν κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.
Η παρουσίαση της νέας τεχνολογίας έγινε από τον Κόγκντελ σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης στο Βανκούβερ.

 








kathimerini
Διαβάστε περισσότερα » »

Δωρεάν στα ιδιωτικά ιατρεία οι ασθενείς του ΙΚΑ




Την επέκταση του δικτύου των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, δίνοντας παράλληλα το δικαίωμα στους 6.000 γιατρούς του ΙΚΑ να δέχονται ασθενείς στα ιδιωτικά τους ιατρεία
Οι επισκέψεις θα μπορούν να πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες και οι ασφαλισμένοι δεν θα καταβάλουν επίσκεψη. Η αμοιβή του ιατρού από το ταμείο (ΕΟΠΥΥ) θα είναι 10 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ.Λοβέρδο ο μέγιστος αριθμός των απογευματινών επισκέψεων θα είναι 150 το μήνα για κάθε γιατρό.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, άμεσα θα υπογραφούν 5.500 νέες συμβάσεις με νέους γιατρούς, κυρίως παθολογους και παιδίατρους που θα κληθούν να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες του συστήματος.













  protothema
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι δικοί μας οι μαλάκες έφεραν τον Καλατράβα να φτιάξει διόδια


Κάντε σύγκριση των διοδίων Πολυμύλου που έφτιαξε (νομίζω) ο Καλατράβα    . Έχει καμία σχέση αυτό το ακαλαίσθητο έκτρωμα με το διαχρονική αρχαιοελληνική αισθητική στα διόδια της Αλεξάνδρειας  της Αιγύπτου ;


Και να μην αναφέρουμε την με Ελληνική γραφή ονομασία της πόλης ...
— •››— ™šŸ¤—¤‘ ¤—£
‘›•ž‘ ”¡•™‘£

Διαβάστε περισσότερα » »

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ- ΜΕΡΤΕΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΕΔΕΝΕ ? ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ..!!!



"Το Βήμα"
***
*
«Εκτελούσε εντολές» ο Μέρτεν

*
... Μακρής, Καραμανλής, Μέρτεν - τί τους "έδενε"; ...
Το όνομα του χιτλερικού αξιωματικού Μαξ Μέρτεν συνδέθηκε στην Ελλάδα όχι μόνο με την εξολόθρευση των 56.000 και πλέον Εβραίων Ελλήνων υπηκόων της Θεσσαλονίκης αλλά και με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα στο τέλος της δεκαετίας του '50.
Ο Μέρτεν, εναντίον του οποίου είχε σχηματιστεί δικογραφία ως εγκληματία πολέμου από το 1947, είχε συλληφθεί και μεταφερθεί σε φυλακές της Αθήνας, δικάστηκε τον Φεβρουάριο του 1959 και καταδικάστηκε σε «κατά συγχώνευσιν κάθειρξιν» 25 ετών αλλά λίγους μήνες αργότερα μεταφέρθηκε στη Δυτική Γερμανία για να εκτίσει (υποτίθεται) εκεί την ποινή του. Το 1960 αφέθη ελεύθερος.
Τον Ιανουάριο του 1959 η τότε κυβέρνηση Καραμανλή φέρνει στη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο «περί αναστολής διώξεως εγκληματιών πολέμου» και το δικαιολογεί με το ότι, όπως δήλωσε ο τότε υπουργός ΔικαιοσύνηςΚαλίας«πρέπει να παραμεριστούν τα εμπόδια διά την ανάπτυξιν των σχέσεών μας με τη Δυτική Γερμανία». Η αντιπολίτευση, με τους Κ. ΜητσοτάκηΗλ. Τσιριμώκο και Στ. Ηλιόπουλο, καταγγέλλει την«αμνήστευση των εγκληματιών του ελληνικού λαού» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει υποκύψει σε πιέσεις της δυτικογερμανικής κυβέρνησης, πράγμα το οποίο αρνείται ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ευ. Αβέρωφ. ΟΑβέρωφ είχε συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή τον Νοέμβριο του 1958 σε επίσκεψη στη Βόννη, όπου είχαν συνομιλίες με τον καγκελάριοΑντενάουερ για «αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των χωρών».
Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή αποκαλύπτεται ότι η σύζυγος του υπουργού και στενού συνεργάτη του Καραμανλή, Ντάκου Μακρή, η Δοξούλα, το γένος Λεοντίδουήταν γραμματέας του Μέρτεν στην Κατοχή και, φυσικά, δημιουργείται ζήτημα. Πάντως, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και των αντιδράσεων του ελληνικού και του βρετανικού Τύπου (οι «Times» του Λονδίνου είχαν γράψει ότι η Ελλάδα «αμνηστεύει τους σφαγείς της»), η κυβέρνηση δέχεται να εξαιρεθεί από τα μέτρα ο Μέρτεν, για τον οποίο προβλέπεται «να παραμείνη εις την δικαιοδοσίαν των ελληνικών δικαστηρίων».
Πράγματι ο Μέρτεν οδηγήθηκε στο Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου στις 11 Φεβρουαρίου 1959 με ένα πλήθος κατηγοριών για παράνομες φυλακίσεις εβραϊκής καταγωγής Ελλήνων της Θεσσαλονίκης, για εγκλεισμό 56.000 σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως, για θάνατο από ασιτία, για καταστροφή εβραϊκού νεκροταφείου, για εκτόπιση 40.000 στη Γερμανία κτλ. Οι μάρτυρες κατηγορίας είναι αποκαλυπτικοί, το ακροατήριο κατά πλειονότητα εβραϊκό, ανάμεσά τους και απεσταλμένοι ξένων εφημερίδων καθώς και άγγλοι νομομαθείς, και τα μέτρα της Αστυνομίας εντός και εκτός του δικαστηρίου αποτρεπτικά για κάθε δημόσια αντιναζιστική εκδήλωση. Ο ίδιος ο Μέρτεν ­ μόλις 45 ετών τότε­, κομψοντυμένος και φιλομειδής, δηλώνει φυσικά αθώος και μόνο για ορισμένα πταίσματα αναλαμβάνει την ευθύνη αλλά και γι' αυτά «εκτελούσε εντολές ανωτέρων του». Ευχαριστεί τους τρεις μάρτυρες υπερασπίσεως (οι επί Κατοχής διευθυντές τράπεζας και άλλων οργανισμών της Μακεδονίας) που, σε αναγκαστική συνταξιοδότηση τώρα, ήρθαν να του συμπαρασταθούν. Για όλες τις κατηγορίες καταδικάζεται σε φυλάκιση 6-20 ετών και «κατά συγχώνευσιν εις κάθειρξιν 25 ετών».
---
Ο λοχαγός Μαξ Μέρτεν με τον βοηθό υπασπιστή τουΜάισνερ έφθασαν στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 1942, έναν χρόνο μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς, και δύο μήνες αργότερα ανέλαβε την ευθύνη της εφαρμογής της διαταγής της 7ης Ιουλίου της τοπικής Komandatur για «τα μέτρα κατά των Εβραίων και των περιουσιών αυτών» στην περιοχή της Μακεδονίας. Κατά σύμπτωση την ίδια εποχή υπηρετούσε στα γραφεία της Βέρμαχτ στη Θεσσαλονίκη ο Κουρτ Βάλντχαϊμ, ο μετέπειτα γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και αργότερα πρόεδρος της Αυστρίας.
----------------------------------------------------------------------------------------
"Ριζοσπάστης"
***
*
" (...) Ο Μέρτεν συνελήφθη, κατά σύμπτωση, στην Αθήνα το Μάη του 1957. Το Μάρτη του 1958, εκδόθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα και ορίστηκε η δίκη του. Το Νοέμβρη του 1958, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Εξωτερικών Ε. Αβέρωφ πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Δυτ. Γερμανία. Οι Δυτικογερμανοί ηγέτες ενδιαφέρονταν για τη διείσδυση του γερμανικού κεφαλαίου στην Ελλάδα. Ηθελαν, όμως, να σταματήσει και η δίωξη των εγκληματιών πολέμου στην Ελλάδα, ώστε παράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής της Δυτ. Γερμανίας, που βαρύνονταν με εγκλήματα ή είχαν εντάλματα για την κατοχική τους δράση, να μπορούν να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητα στη χώρα μας.
Οπως αποδείχτηκε, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σ' αυτήν την κατάπτυστη συμφωνία, με αντάλλαγμα μερικά εκατομμύρια μάρκα. Στα τέλη του Γενάρη του 1959, ήρθε για συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο «περί αναστολής διώξεως εγκληματιών πολέμου»... Μπροστά στις αντιδράσεις των βουλευτών της ΕΔΑ, η κυβέρνηση εξαίρεσε την περίπτωση Μέρτεν. Ολοι, όμως, γνώριζαν ότι επρόκειτο για παραπλανητικό ελιγμό.
Η δίκη του Μέρτεν άρχισε στις 11 Φλεβάρη του 1959 και κράτησε 20 μέρες. Ο Μέρτεν καταδικάστηκε σε ποινές από 6 έως 20 χρόνια για διάφορα αδικήματα, όπως παράνομες φυλακίσεις και εγκλεισμούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης Ελλήνων και Ισραηλιτών, φόνους και θάνατο από ασιτία Ισραηλιτών, «γκέτο» σε βάρος 56.000 Ισραηλιτών, καταστροφή του εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης, εκτόπιση στα γερμανικά στρατόπεδα 40.000 Εβραίων κλπ. Τελικά, το Νοέμβρη του 1959, με τροποποίηση του προηγούμενου νόμου, ο Μέρτεν αποφυλακίστηκε και απελάθηκε. Στη Γερμανία συνελήφθη, αλλά γρήγορα αφέθηκε ελεύθερος...
Λίγο αργότερα, το Σεπτέμβρη του 1960, η γερμανική εφημερίδα «Ηχώ του Αμβούργου» και το περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» δημοσίευσαν αφηγήσεις τουΜέρτεν, σύμφωνα με τις οποίες ο Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Εσωτερικών Δημ. Μακρής ήταν συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων. Το γεγονός προκαλεί σάλο στην Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση απορρίπτει μετά βδελυγμίας τις «αποκαλύψεις», αρνείται, όμως, να απαντήσει στα ερωτήματα και τις καταγγελίες της ΕΔΑ για τους πραγματικούς λόγους απελευθέρωσης του Μέρτεν. Προκαλώντας έτσι και ένταση στη Βουλή..."
---------------------------------------------------------------------------------------
"Καθημερινή"
***
*
"... Υπό μορφήν αφηγήσεων τού εγκληματίου πολέμου Μαξ Μέρτεν, ο οποίος είχε καταδικασθή εις τήν Ελλάδα εις 25ετή ειρκτήν και εξεδόθη προ ενός περίπου έτους εις τήν Γερμανίαν διά να κριθή από τήν δικαιοσύνην τής πατρίδος του, εδημοσιεύθησαν εις τήν εφημερίδα "Ηχώ του Αμβούργου" και το εβδομαδιαίον περιοδικον "Ντερ Σπήγκελ", εντόνως συκοφαντικά δημοσιεύματα κατά τού πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και τού υπουργού τών Εσωτερικών κ. Δημ. Μακρή και τής συζύγου του. Διά τών δημοσιευμάτων τούτων, εμφανίζονται και τά τρία ως άνω πρόσωπα ως πράκτορες τού εδρεύοντος εις τήν Θεσσαλονίκην κατά τήν διάρκειαν τής Κατοχής, γερμανικού στρατηγείου και μάλιστα ως αμειφθέντες διά τάς "υπηρεσίας" των διά τής εκποιήσεως εβραϊκών περιουσιών.
---------------------------------------------------------------------------------------
Γιάννης Κάτρης
("Η γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα")
***
*
Οι άρχοντες της "δημοκρατικότατης" ΕΡΕ, από δεξιά: Δημήτρης (Τάκος) Μακρής, Κ. Καραμανλής και Παναγιώτης Πιπινέλης, μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών της... χούντας.
*
" (...) άνθρωποι όμως σαν τον Μέρτεν τιμωρούν εξ ίσου σκληρά και τους φίλους τους εκείνους, που προς στιγμήν έστω φάνηκαν να τους απαρνούνται. Όταν γύρισε στην πατρίδα του ο Μέρτεν, σύμφωνα με τη συμφωνία Αθηνών και Μπόν, έπρεπε, για να τηρηθούν οι τύποι, να περάσει από ένα γερμανικό δικαστήριο. Και τότε έσκασε ή μπόμπα. Και ήρθε στην επιφάνεια μια από τις αποπνικτικώτερες ηθικές αναθυμιάσεις.

Με υπόμνημα που κατέθεσε στο δικαστήριο ο Μάξ Μέρτεν, εξιστορώντας τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα κατά την κατοχή, ανέφερε έναν αριθμό συνεργατών του. Ανάμεσα σ' αυτούς:
α) ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής,
β) ο υπουργός Εσωτερικών Δημήτριος Μακρής,
γ) ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Γεώργιος Θέμελης,
δ) η σύζυγος του Δ. Μακρή, Δοξούλα Λεοντίδου (οικογενειακό όνομα).

Η καταγγελία του Μέρτεν, πλαισιωμένη από σχετικά άρθρα του «Σπηγκελ» (28 Σεπτ. 1960) και της «Ηχώ του Αμβούργου», είχε στην ερεθισμένη ελληνική κοινή γνώμη εκρηκτικούς αντίκτυπους. Ο ευρωπαϊκός τύπος (εν μέρει και ο αμερικανικός) ασχολήθηκαν επί εβδομάδες με τη νέα τροπή πού πήρε η υπόθεση Μέρτεν. Και βέβαια οι υπεύθυνοι για τα ελληνικά θέματα κύκλοι του Σταίητ Ντιπάρτμεντ δεν έλαμπαν από ευδαιμονία. . . Η ηγεσία της ελληνικής δεξιάς, το χαϊδεμένο παιδί της αμερικανικής πολιτικής και του ΝΑΤΟ, να γίνεται ο στόχος της λάσπης πού εκτόξευε ένας εγκληματίας πολέμου; Ένας υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας πού ρωτήθηκε αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Είπε όμως χαρακτηριστικά ότι ή αλληλογραφία με την Ουάσιγκτον για την υπόθεση Μέρτεν ήταν μάλλον ογκώδης.
Η καταγγελία για το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Καραμανλή μένει αναπόδεικτη. Για όλους όμως τους άλλους υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ενοχής. Ό Δημήτριος Μακρής, ο πανίσχυρος και δυναμικός υπουργός των Εσωτερικών ζούσε στη Θεσσαλονίκη κατά την Κατοχή και ασκούσε το επάγγελμα του δικηγόρου. Σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες o Μακρής υπεράσπιζε στα γερμανικά στρατοδικεία κατηγορούμενους Έλληνες πολίτες. Αυτή ή εξαιρετικά προσοδοφόρα δραστηριότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα τιμητική. Είναι πασίγνωστο ότι μόνον εκείνοι πού είχαν συναλλακτικούς δεσμούς με τον κατακτητή μπορούσαν ν' αποτολμήσουν εμφάνιση συνηγόρου στα θηριώδη γερμανικά στρατοδικεία. Για τη σύζυγό τουΔοξούλα προσκομίστηκαν στοιχεία ότι επί κατοχής υπηρετούσε στη γερμανική διοίκηση ως γραμματεύς του Μάξ Μέρτεν. Σε κάποια μάλιστα επέτειο πρόσφερε στον προϊστάμενο της ως δώρο ένα λεύκωμα με αναμνηστικές φωτογραφίες. Τέλος, για τον υφυπουργό Εθνικής ΑμύνηςΘεμελή έγινε γνωστό (το παραδέχθηκε και ο ίδιος) ότι στην Κατοχή είχε διορισθεί από τη γερμανική διοίκηση Νομάρχης. Δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι στις διοικητικές αυτές θέσεις οι Χιτλερικοί δεν τοποθετούσαν παρά μόνο στενούς και δοκιμασμένους συνεργάτες τους.

Η κόντρα με το Παλάτι οδήγησε τον Κ.Καραμανλή στη παραίτησηΤΟ οπλοστάσιο του Μέρτεν, ως εδώ, δεν φαίνεται απρόσβλητο. Αλλα ή συνέχεια πού πήρε ή υπόθεση επιβάρυνε καταθλιπτικά τη θέση των κατηγορηθέντων. Ή ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει την καταγγελία τουΜέρτεν. Αλλα ή διάψευση δεν περιείχε ούτε ένα τεκμήριο πού ν' αναιρεί την ουσία της κατηγορίας. Για λόγους συμπαραστάσεως, κατόπιν διπλωματικών συνεννοήσεων, στις όποιες αναμίχθηκε και ή Ουάσιγκτον, δημοσιεύτηκε και μια ανακοίνωση της γερμανικής κυβερνήσεως (28 Σεπτ. 1960). Αλλά το ηθικό και πολιτικό πρόβλημα πού έφερε στην επιφάνεια ο Μέρτενπαρέμεινε ανοικτό. Ένας μόνο δρόμος, ίσιος, τίμιος και καθαρός, υπήρχε για να ξεκαθαρίσει ή βρώμικη υπόθεση: Η παραίτηση των ΚαραμανλήΜακρήΘέμελη από την κυβέρνηση και η προσφυγή αυτών, ως ιδιωτών, στη γερμανική Δικαιοσύνη. Αν ο Μέρτενδεν απεδείκνυε την ακρίβεια των καταγγελιών του οι συκοφαντημένοι ηγέτες της Δεξιάς θα είχαν αποπλύνει το στίγμα της κατηγορίας και θα επέστρεφαν θριαμβευτές. . . Δεν ακολούθησαν όμως αυτόν τον δρόμο, παρά το γεγονός ότι τους τον υπέδειξε ή αντιπολίτευση. Αντί να παραιτηθούν και να προσφύγουν στα γερμανικά δικαστήρια οι Μακρής και Θέμελης κατέθεσαν μηνύσεις εναντίον του Μέρτεν στα ελληνικά δικαστήρια. . . (Ό Καραμανλής δεν έκανε ούτε αυτό. Δικαιολογούμενος εξήγησε ότι η δικαστική κρίση για τουςΜακρή και Θέμελη θα έκρινε αυτόματα και τη δική του περίπτωση). Ή οδός πού επέλεξαν οι κατηγορηθέντες θα άφηνε, όπως και άφησε, αξεκαθάριστο το ηθικό τους πρόβλημα. Ο λόγος ήταν ότι δεν υπήρχε τρόπος εξαναγκασμού του Μέρτεν να προσέλθει στα ελληνικά δικαστήρια. Δεν είχε παραφρονήσει οΜέρτεν να ξανάρθει στην Ελλάδα ως κατηγορούμενος και ν' αντιμετωπίσει δύο πανίσχυρους υπουργούς (και από τα παρασκήνια τον ίδιο τον Πρωθυπουργό). Και φυσικά δεν ήρθε. Και το θέμα δεν ξεκαθαρίσθηκε. Το στίγμα έμεινε. Οι κατηγορηθέντες δεν τόλμησαν ν' αντιμετωπίσουν τονΜέρτεν (στα γερμανικά δικαστήρια), κατεχόμενοι από κάποιο πλέγμα και φοβούμενοι (ή μάλλον γνωρίζοντες) ότι οι εφεδρείες του Μέρτεν θα τους συνέτριβαν. Έγράφη, άλλωστε, στον γερμανικό Τύπο, χωρίς να διαψευσθεί, ότι o Μέρτεν διέθετε φωτογραφικό υλικό, ικανό να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τα κατονομασθέντα πρόσωπα, αλλά ευρύτερο κύκλο προσωπικοτήτων της Δεξιάς.

Με αυτά τα δεδομένα ή κρίση της ιστορίας είναι εξουθενωτική για τρία τουλάχιστον πρόσωπα της υποθέσεως Μέρτεν (ζεύγοςΜακρή και Θέμελη), όταν μάλιστα υπομνησθεί ότι η πολιτεία είχε εμπιστευτεί στο μεν Μακρή την εσωτερική ασφάλεια, στον δεΘέμελη τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Ως προς τον Καραμανλή ή περίπτωση του είναι διαφορετική. Προσωπικά ο τότε πρωθυπουργός φαίνεται από τα γεγονότα αμέτοχος των κατηγοριών. Γιατί όμως ακολούθησε τακτική πού άφησε τη σκιά της υποψίας να πλανάται; Ή μόνη εξήγηση πηγάζει από το γεγονός ότι o Καραμανλής δεν ήταν μόνο πρωθυπουργός. Ήταν και αρχηγός της Δεξιάς και επί πλέον εκλεκτός της βασιλικής και αμερικανικής εύνοιας. Ποιο το κέρδος αν εξασφάλιζε τη δικαστική πιστοποίηση της προσωπικής του αθωότητας και άφηνε κηλιδωμένη, με δικαστική απόφαση, την πολιτική παράταξη, της οποίας ήταν ο αναγνωρισμένος αρχηγός; Ακόμη και αν δεχτούμε ότι ο κάπως παρορμητικός χαρακτήρας του τον έσπρωχνε στο σωστό δρόμο, οι πολλαπλές εξαρτήσεις του από την ξένη κηδεμονία και από το Παλάτι όρθωναν μπροστά του ανυπέρβλητο φράγμα.

Ό Καραμανλής ακολούθησε τακτική συγκαλύψεως. Για να σωθεί ή υπόληψη της Δεξιάς (και των προστατών της) έπρεπε τα πειστήρια του εγκλήματος να εξαφανισθούν. Και το επέτυχε με την αποφασιστική συνδρομή της γερμανικής κυβερνήσεως. Έπειτα από χρόνια ο Θωμάς Υψηλάντης, που ήταν την εποχή του σκανδάλου Μέρτεν πρεσβευτής στην Μπόν, απεκάλυψε μερικές δραματικές πτυχές από την ελληνογερμανική διακυβερνητική επιχείρηση για την απόσπαση των πολύτιμων πειστηρίων από τα χέρια του Μάξ Μέρτεν.

Τελικά, όλα «πήγαν καλά». Ο Μέρτεν περί τα μέσα Νοεμβρίου 1960 παρέδωσε το φωτογραφικό οπλοστάσιο του. Στην Αθήνα, όταν ελήφθη το σχετικό τηλεγράφημα, πολλές καρδιές ξανάρχισαν να χτυπούν με τον κανονικό τους ρυθμό. . . Το βαρύ απειλητικό σύννεφο Μέρτεν είχε διαλυθεί.Η ειδυλλιακή ζωή του κατεστημένου θα συνεχιζόταν αδιατάρακτη ..."
---
Σημ.: η εικονογράφηση του κειμένου έγινε με ευθύνη της Stavrovelonias

http://wwwaristofanis.blogspot.com/


Διαβάστε περισσότερα » »

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ----- ΓΙΟΖΕΦ ΑΝΚΕΡΜΑΝ‏


Της Κορίνας Σαμάρκου 

Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο επικίνδυνους τραπεζίτες του κόσμου. Ένας εβραίος που κρατά στα χέρια του το τιμόνι της ισχυρότερης ευρωπαϊκής τράπεζας, είναι τακτικό μέλος της μυστικοπαθούς λέσχης Bilderberg και πρωταγωνιστής στο Φόρουμ του Νταβός, διατηρεί σκοτεινές σχέσεις με την τραπεζική δυναστεία των Ρότσιλντ και μιλά εξ ονόματος των ισχυρότερων τραπεζιτών του κόσμου. Εύλογα το όνομά του εμπλέκεται σε δεκάδες θεωρίες συνομωσίες. Όσοι πιστεύουν ότι ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, κινεί παρασκηνιακά τα νήματα στην Ευρώπη και κρατά στα χέρια του τις τύχες των λαών της, έχουν απόλυτο δίκιο. Όμως, όχι για όλους τους παραπάνω λόγους. 

Ο 63χρονος τραπεζίτης είναι ο άνθρωπος στον οποίο τηλεφωνεί, μέσα στη νύχτα, η Άνγκελα Μέρκελ, όταν βλέπει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα να γκρεμίζεται και την καταστροφή να έρχεται στο κατώφλι της Ευρώπης. Είναι αυτός που έχοντας παρακολουθήσει τη φαντασμαγορική βραδιά των εγκαινίων για την επαναλειτουργία του θεάτρου των Μπαλέτων Μπολσόι, γυρνά στο δωμάτιό του, στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton της Μόσχας, και από εκεί, στις 3 τα ξημερώματα, κάνει το τηλεφώνημα που θα κρίνει όχι μόνο το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την παραμονή της χώρας στο ευρώ. 
Και όμως, όσοι τον γνωρίζουν, κάνουν λόγο για έναν γλυκομίλητο άνθρωπο. Είναι μάλλον ντροπαλός λένε, κόντρα σε ό,τι θα περίμενε κανείς από τον ισχυρότερο τραπεζίτη της Ευρώπης και έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζεται σαν ήρωας στους γερμανικούς επιχειρηματικούς κύκλους. Ο ίδιος, πάντως, επιμένει ότι απολαμβάνει τα απλά πράγματα στη ζωή. Μια πεζοπορία στις Άλπεις, ως γνήσιος Ελβετός. Ή μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία της κοσμοπολίτικης Πέμπτης Λεωφόρου στο Μανχάταν. 

Αυτή η εικόνα, και το casual ντύσιμό του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, δεν θα πρέπει να ξεγελούν κανένα. Ο Άκερμαν είναι αναμφισβήτητα ο τραπεζίτης με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη. Αλλά και ο πλέον αμφιλεγόμενος. 

Είναι εκείνος που κινείται με ευκολία ανάμεσα στους ισχυρότερους κύκλους του finance και της πολιτικής. Και μάλιστα σε μια εποχή που οι σχέσεις των πολιτικών και των ανθρώπων της αγοράς είναι μάλλον πολεμικές. Είναι ο άνθρωπος τον οποίο συμβουλεύονται σε θέματα οικονομίας και όχι μόνο, οι κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες της Ευρώπης. Πριν από κάθε κρίσιμη συνάντηση και Σύνοδο Κορυφής που έκρινε το μέλλον της Ελλάδας, από τα πρώτα κιόλας στάδια της κρίσης, πολλοί από εκείνους που αποφασίζουν για το ευρώ, συμβουλεύτηκαν τον ισχυρό άνδρα της Deutsche Bank. 

Ως πρόεδρος του τραπεζικού λόμπι IIF, θα είναι εκείνος που θα αποφασίσει για την έκβαση της αναδιάρθρωσης του χρέους και της προσπάθειας της Ελλάδας να βρει το φως στο τούνελ αυτής της κρίσης. Ουσιαστικά, θα βάλει την υπογραφή του για την επιβίωση ή την καταστροφή της Ευρωζώνης. Δύσκολα ένας τραπεζίτης θα μπορούσε να συγκεντρώσει ή ακόμα και να ονειρευτεί μεγαλύτερη εξουσία. Εύλογα, λοιπόν, ο Γιόζεφ Άκερμαν σχεδιάζει να κλείσει την 35χρονη τραπεζική του καριέρα το Μάιο, όταν πια η Ευρωζώνη θα έχει καταφέρει να βρει μια λύση στο ντόμινο του χρέους, ή θα έχει αναγκαστεί να υποστεί τις καταστροφικές της συνέπειες. 

Οι στενές του σχέσεις με τις ισχυρότερες πολιτικές προσωπικότητες της Ευρώπης φάνηκαν το 2008, όταν η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ διοργάνωσε ένα μικρό πάρτι στην Καγκελαρία, για να γιορτάσει τα 60α γενέθλια του τραπεζίτη. Όμως, όταν ο Άκερμαν αποκάλυψε το γεγονός στον Τύπο, η Γερμανίδα καγκελάριος δυσαρεστήθηκε. Την ώρα που η κοινωνική οργή απέναντι στους τραπεζίτες ξεχειλίζει, τέτοιες φιλίες δεν ωφελούν έναν πολιτικό που επιδιώκει την επανεκλογή του. 

Και στην Ευρώπη, το προφίλ του Άκερμαν είναι τόσο τοξικό όσο οι τίτλοι της αμερικανικής στεγαστικής πίστης, με τους οποίους είχε φορτώσει τα χαρτοφυλάκιά της η Deutsche Bank, λίγο πριν ξεσπάσει η χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Η γερμανική τράπεζα έβαλε το δικό της λιθαράκι στην κρίση, καθώς αποτελούσε τότε έναν εκ των βασικών παικτών της αγοράς των τίτλων που αργότερα αποδείχθηκαν τοξικοί. Αυτή η κρίση έγραψε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της τράπεζας, που μετρά 142 χρόνια ζωής. Το 2008, η Deutsche Bank υπήρξε ζημιογόνος, για πρώτη φορά μεταπολεμικά. 

Και αυτή δεν είναι η μοναδική σκιά στη θητεία του Άκερμαν. Ο Ελβετός τραπεζίτης πήρε τη συντηρητική, σχεδόν κοιμισμένη τράπεζα που χρηματοδοτούσε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας και τη μετέτρεψε σε πανίσχυρη διεθνή δύναμη της επενδυτικής τραπεζικής και βασικό παίκτη των αγορών. Όμως, για να το κάνει αυτό, χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει αμφίβολες μεθόδους, εξαιτίας των οποίων, μάλιστα, βρέθηκε δύο φορές αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη (στην υπόθεση των μπόνους της Mannesmann και της κατάρρευσης της εκδοτικής αυτοκρατορίας του Λίο Κιρχ). 

Η πιο αμφιλεγόμενη από τις κινήσεις του, ωστόσο, ήταν η υιοθέτηση του στόχου του 25% για την απόδοση κεφαλαίου της Deutsche Bank. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Σάιμον Τζονσον, έδωσε στον Άκερμαν τον τίτλο του πιο επικίνδυνου τραπεζίτη στον κόσμο. Ο υπέρμετρα φιλόδοξος αυτός στόχος, ενθαρρύνει την υπερβολική ανάληψη ρίσκου εκ μέρους των στελεχών της τράπεζας, ουσιαστικά θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα του γερμανικού και κατ΄ επέκταση του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού συστήματος, πιστεύουν πολλοί οικονομικοί παρατηρητές. Εξαιτίας αυτού του στόχου, στο πρόσωπο του Άκερμαν βρίσκει έκφραση η οργή απέναντι στους άπληστους τραπεζίτες. Ο Ελβετός τραπεζίτης βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο του αντικαπιταλιστικού κινήματος. Πρόσφατα, μάλιστα, κάποιος έστειλε στο γραφείο του ένα δέμα παγιδευμένο με εκρηκτικά. 

Όμως, παρά τον αμφιλεγόμενο στόχο του για απόδοση κεφαλαίου 25%, όσοι πόνταραν στη Deutsche Bank επί των ημερών του, βγήκαν χαμένοι. Η τράπεζα μπορεί να γιγαντώθηκε και να έγινε η μεγαλύτερη της Ευρώπης, σε ενεργητικό (αφού ο ισολογισμός της αγγίζει το 90% του γερμανικού ΑΕΠ), όμως, η μετοχή της έχασε στην 10ετία του Άκερμαν περίπου το 1/2 της αξίας της. 

Κάπως έτσι, η έξοδος του Ελβετού τραπεζίτη από την ενεργό δράση, δεν γίνεται εν μέσω του πανηγυρικού κλίματος που ο ίδιος θα επιθυμούσε. Ακόμα και ο ισχυρισμός του Άκερμαν ότι εκείνος έσωσε την τιμή και την υπόληψη της Deutsche Bank, καθώς αρνήθηκε να πάρει κρατική βοήθεια, κατέρρευσε. Και αυτό γιατί το Bloomberg αποκάλυψε ότι η τράπεζα μπορεί να μην ζήτησε διάσωση από τη γερμανική κυβέρνηση, έκανε όμως εκτεταμένη χρήση του προγράμματος στήριξης των τραπεζών από τη Federal Reserve των ΗΠΑ. Προφανώς, ο Άκερμαν δεν θέλει να χρωστά στους Γερμανούς φορολογούμενους, όμως, δεν είχε κανέναν ενδοιασμό όταν πήρε 66 δισ. δολάρια από τους Αμερικανούς φορολογούμενους… 

Ο Άκερμαν δεν έχει καταφέρει να γράψει το όνομά του στην ιστορία ακριβώς όπως θα ήθελε. Όμως, και η ιστορία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα επόμενα χρόνια, θα μάθουμε πολλά ακόμα για το σκοτεινό ρόλο που έπαιξε ο ντροπαλός Ελβετός τραπεζίτης, στις πιο κρίσιμες στιγμές της Ευρώπης. 

www.isotimia.gr
Διαβάστε περισσότερα » »