Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Φρανσουά Ολάντ: Η Γαλλία θέλει να βοηθήσει στη διαφορά Σκοπίων - Ελλάδας

Λουμπλιάνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σλοβενία, ο Γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande, πρότεινε τη βοήθεια της Γαλλίας για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το όνομα του νοτιοσλαβικού κράτους.


Υπογραμμίζοντας τις «καλές σχέσεις» μεταξύ  της Γαλλίας και της Ελλάδας, ο Ολάντ δήλωσε ότι το Παρίσι είναι «διαθέσιμο στη λύση του ζητήματος».

«Το θέμα του ονόματος έχει φέρει εμπλοκή στη διαδικασία ένταξης της FYROM σε διεθνείς οργανισμούς και δεν μπορούμε να μείνουμε σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επεσήμανε τη δέσμευση της Γαλλίας για «τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής προοπτικής».

«Μπορούμε να συζητήσουμε, έχουμε με όλες τις χώρες των Βαλκανίων καλές σχέσεις» είπε, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι Βρυξέλλες παροτρύνουν τα Σκόπια να αλλάξουν ‘τροπάριο’

«Ο κατάλογος των προβλημάτων στην FYROM είναι μεγάλος. Η χώρα έχει ακόμη να προχωρήσει σε πολλούς τομείς. Δεν είναι λάθος, όσα αναφέρονται ότι δεν είστε στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τα παραπάνω είπε ο πρέσβης της Λιθουανίας στα Σκόπια, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο Φόκους που επικαλείται την έντυπη νοτιοσλαβική εφημερίδα Όύτρινσκι’.


Έτσι, μετά τη δήλωση του προέδρου της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ, ο οποίος είπε ότι την ευθύνη για τη μη επίλυση της διαφωνίας του ονόματος, την έχει η σκοπιανή πλευρά και ότι η χώρα πρέπει να πάρει πρωτοβουλία για μία πρόταση που δύσκολα θα μπορούσε να απορριφθεί από την ΕΕ, τώρα, έρχεται και ο εκπρόσωπος μιας Ευρωπαϊκής χώρας, ο πρέσβης της Λιθουανίας που μιλάει «μια κατανοητή γλώσσα», σημειώνει η νοτιοσλαβική εφημερίδα.

Στο έντυπο δημοσίευμα δεν γίνεται σαφές αν πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία του Πρέσβης ή ακολουθεί μια τακτική των Βρυξελλών – μετά από μια μακρά περίοδο που πρόσφερε το καρότο, τώρα έχει πιάσει το ραβδί...


echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Τραγωδία στα Τρίκαλα: Έβλεπαν το συνάδελφό τους να διαμελίζεται

Νέα τραγωδία σε εκκοκκιστήρια σε χωριό των Τρικάλων. Νεκρός υπάλληλος που μπλέχτηκε σε μηχάνημα. Διαμελίστηκε μπροστά στους συναδέλφους του
Τραγωδία σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στα Τρίκαλα, όταν ένας εργαζόμενος σε ιδιωτικά εκκοκκιστήρια της περιοχής βρήκε τραγικό θάνατο εν ώρα εργασίας.
Ο εργάτης κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες "μπλέχτηκε" σε μηχάνημα εντός του εκκοκκιστηρίου και διαμελίστηκε, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή.
Στο εκκοκκιστήριο έσπευσαν άνδρες της πυροσβεστικής, προκειμένου να απεγκλωβίσουν το θύμα και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Πηγή: thessalianews.gr
news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Το συγκλονιστικό βίντεο του εκτροχιασμού του τραίνου στην Ισπανία

Κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το συγκλονιστικό βίντεο του εκτροχιασμού του τραίνου στην Ισπανία που κόστισε τη ζωή σε 80 επιβάτες.
Το βίντεο προέρχεται από κάμερα ασφαλείας του δικτύου και όπως φαίνεται η ταχύτητα του συρμού ήταν τόσο μεγάλη που αυτός έπεσε με ορμή στο προστατευτικό τοιχίο.
Η τραγωδία είναι η χειρότερη των τελευταίων 40 ετών στην ιβηρική χώρα. Επταήμερο πένθος κήρυξαν οι αρχές της Γαλικίας και τριήμερο πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι για όλη την Ισπανία.


apocalypsejohn
Διαβάστε περισσότερα » »

Ως και ένα έτος θα χρειαστεί για να αποκατασταθούν οι βλάβες από την Πυρκαγιά στον ΑΗΣ Μελίτης – Συμμετείχαν πυροσβεστικά οχήματα και από την Κοζάνη (Βίντεο 5′)

enaetosmeliti Ως και ένα έτος θα χρειαστεί για να αποκατασταθούν οι βλάβες από την Πυρκαγιά στον ΑΗΣ Μελίτης, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στη ταινία μεταφοράς λιγνίτη στον ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα . Δείτε το σχετικό βίντεο – ρεπορτάζ…

 ΗΧΩ Φλώρινας Εφημερίδα





kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

ΠΟΑΣΥ Αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν συναδέλφους σε αυτοχειρία

Την αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν τους αστυνομικούς σε αυτοχειρία ζητά με επιστολή της προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.
Η ομοσπονδία κάνει λόγο για μη συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των «ευάλωτων» αστυνομικών και επισημαίνει την αναγκαιότητα ύπαρξης επιστημονικής προσέγγισης του ζητήματος.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Με την υπ' αριθμ. 6024/5/15, από 11 Ιουλίου 2013, διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου κ. Νικολάου ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, με θέμα «Στήριξη προσωπικού Ελληνικής Αστυνομίας», σημειώνεται ένα πρώτο θετικό βήμα όσον αφορά την απόλυτη παραδοχή ενός μείζονος προβλήματος, που μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπιζόταν όπως θα έπρεπε από την Ηγεσία μας.

Πρόκειται για τις απώλειες συναδέλφων μας, τις γνωστές αυτοχειρίες που εκδηλώνονται πλέον με ανησυχητικό ρυθμό, όπως αναφέρεται πλέον ξεκάθαρα από το ίδιο το Αρχηγείο, χωρίς να προσπαθεί να τις υποβαθμίζει, αφού τα στοιχεία είναι σοκαριστικά και δεν επιτρέπουν σε κανέναν, κανένα εφησυχασμό.

Από την πλευρά μας αντιμετωπίσαμε το μείζον αυτό ζήτημα με τη δέουσα διακριτικότητα, εκφράζοντας ωστόσο την μεγάλη αγωνία μας, προσβλέποντας στη διασφάλιση όλων των συναδέλφων μας, ιδίως στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, από την προαναφερόμενη εγκύκλιο, παρά τις θετικές της επισημάνσεις, δεν προκύπτουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των «ευάλωτων» συναδέλφων μας, πέραν της γενικής αναφοράς στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Υγειονομικού και στα καθήκοντα των ψυχολόγων της όσο και σε αυτά των διοικητών αξιωματικών, που καλούνται να αναπτύξουν ψυχική επαφή και επικοινωνία με το προσωπικό, ώστε να προλαμβάνονται και εκτονώνονται πιθανά κρούσματα κατάθλιψης, επιθετικής συμπεριφοράς, το στρες και άλλες αρνητικές συνέπειες. Είναι σαφές ότι η δική μας προσπάθεια προσβλέπει σε μια ουσιαστικότερη διαδικασία ηθικής, υλικής και ψυχολογικής στήριξης όλου του αστυνομικού προσωπικού, με ιδιαίτερη έμφαση βεβαίως στους συναδέλφους που χρήζουν άμεσης βοήθειας. Επιπλέον, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, που επίμονα ζητούμε να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα στην Ελληνική Αστυνομία, δεν σώζουν μόνο ανθρώπινες ζωές, αλλά το ανθρώπινο δυναμικό της από κάθε πλευρά.

Κύριε Υπουργέ,

Προς τούτο, είναι θεμιτό και χρήσιμο να υπάρξει επιστημονική προσέγγιση, ανάλυση και έκθεση για τα αίτια του φαινομένου ώστε να είμαστε σε θέση αυτό να το αντιμετωπίσουμε και παρακαλούμε για την άμεση εκδήλωση ενεργειών από την δική σας πλευρά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΑΣΥ

Ο Πρόεδρος                           Ο Γενικός Γραμματέας
Φωτόπουλος Χρήστος           Λάζος Παναγιώτης
 
thrakilifenews

Διαβάστε περισσότερα » »

Από ποιες δημόσιες υπηρεσίες θα απομακρυνθούν 8.926 υπάλληλοι

Σε διαθεσιμότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο βγαίνουν 8.296 δημόσιοι υπάλληλοι. Διαβάστε από ποια υπουργεία και υπηρεσίες θα προέλθουν
Αγώνα δρόμου για να βρεθούν τα 8.296 άτομα, που θα υπαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δίνει η κυβέρνηση.
Ενεργό ρόλο στη διαδικασία της διαθεσιμότητας θα αναλάβει το ΑΣΕΠ, κάτι που ζήτησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής, Γιώργο Βέη την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", πέρα από τους 3.000 δημοτικούς αστυνομικούς, στη διαθεσιμότητα θα υπαχθούν εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ, στη ΛΑΡΚΟ, σε υπουργεία, δημοτικές επιχειρήσεις και φορείς προς κατάργηση.
Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι μέσα από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, θα προκύψει ένας σημαντικός αριθμός των υπαλλήλων, που θα βγουν σε διαθεσιμότητα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο αριθμός της διαθεσιμότητας θα συμπληρωθεί ως εξής:
*3000 δημοτικοί αστυνομικοί
*1350 εργαζόμενοι στο υπ. Υγείας
*2000 υπάλληλοι του υπ. Δημόσιας Τάξης (πολιτικό προσωπικό)
*400 υπάλληλοι του υπ. Άμυνας (πολιτικό προσωπικό)
*150 υπάλληλοι του υπ. Τουρισμού
*125 υπάλληλοι του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
*100 απασχολούμενοι στο υπ. Περιβάλλοντος
*80 απασχολούμενοι στο υπ. Ανάπτυξης
*30 απασχολούμενοι στο υπουργείο Εργασίας, όπου θα τεθεί σε αξιολόγηση και ο ΟΑΕΔ, αν και αρχικά είχε εξαιρεθεί

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Αρχαίες Ελληνικές εφευρέσεις "ζωντανεύουν" σε μια έκθεση!

«Είναι κρίμα τα παιδιά να μαθαίνουν μόνο για τον Ντα Βίντσι και να μη γνωρίζουν από ποιους εμπνεύστηκε». Αυτό το παράπονο είχε ο μηχανολόγος μηχανικός Κώστας Κοτσανάς και αποφάσισε να αναλάβει δράση. Με θαυμασμό στην αρχαιοελληνική τεχνολογία, ερεύνησε, σχεδίασε και υλοποίησε 50 σημαντικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων.
Έπειτα τις φόρτωσε σε μια νταλίκα και, με στόχο να αναδείξει μια ξεχασμένη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, ξεκίνησε να γυρίζει την Ελλάδα και το εξωτερικό και να ξεναγεί αφιλοκερδώς μικρούς και μεγάλους σε έναν κόσμο γοητευτικό και εντελώς άγνωστο στους πολλούς.
Πόσοι άλλωστε γνωρίζουν ότι στην αρχαιότητα είχαν «σινεμά» και έφτιαχναν ρομπότ-υπηρέτες, ήξεραν πώς να φτιάξουν αυτοκινούμενα οχήματα, χρησιμοποιούσαν γερανούς και ευφυείς μηχανές που λειτουργούσαν με κερματοδέκτη, ενώ ξυπνούσαν με αυτόματα ξυπνητήρια;
Αυτός είναι, σύμφωνα με τον κ. Κοτσανά, ο δεύτερος στόχος της έκθεσης: να αποδείξει πόσο κοντά ήταν η αρχαιοελληνική τεχνολογία με τη σύγχρονη. Και το απέδειξε. Η ανταπόκριση, μεγάλη. Περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες μετράνε οι δύο κινητές εκθέσεις τον τελευταίο χρόνο. Συνιστούν τμήματα του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το οποίο έχει την έδρα του στο Κατάκολο και συμπεριλαμβάνεται μαζί με το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας στους δύο από τους 10 προτεινόμενους προορισμούς της «Le Monde».
Η δημιουργία του Μουσείου ξεκίνησε έπειτα από «ένα τυχαίο γεγονός, μια συζήτηση για τους "απτόμενους τροχούς" με τον αείμνηστο Ανδρέα Δημαρόγκωνα, καθηγητή μου στο Πανεπιστήμιο Πατρών», λέει ο κ. Κοτσανάς. Ο ίδιος, λάτρης της «αξιοθαύμαστης αλλά λησμονημένης τεχνολογίας», όπως την αποκαλεί, έκανε τότε βουτιά στο «αρχαιοελληνικό τεχνολογικό θαύμα».
Μέσα από μια επίπονη διαδικασία, η οποία περιλάμβανε ενδελεχή έρευνα και συνδυασμό όλων των πηγών αναφοράς σε κάθε εφεύρεση, στην αρχαία ελληνική, λατινική και αραβική γραμματεία, το όνειρο της δημιουργίας ενός Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας έγινε πραγματικότητα.
Χωρίς καμία οικονομική βοήθεια ή υποστήριξη, ο ιδρυτής του Μουσείου μελέτησε συγγράμματα, αγγειογραφικές πληροφορίες και αρχαιολογικά ευρήματα, σχεδίασε και εν συνεχεία κατασκεύασε με τα χέρια του περίπου 300 αρχαίες εφευρέσεις, δημιουργώντας την πληρέστερη και εγκυρότερη έκθεση του είδους, παγκοσμίως.
Πολλά από τα εκθέματα είναι διαδραστικά, ενώ άλλα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό σε διάφορες γλώσσες, όπως επεξηγηματικές πινακίδες, γιγαντοαφίσες, επιπλέον πληροφορίες, αναλυτικά σχέδια, βίντεο και κινούμενα σχέδια που δείχνουν πώς λειτουργούσαν οι μηχανισμοί. Μέχρι και ντοκιμαντέρ έχει γυρίσει ο εμπνευστής του εγχειρήματος, όπου εξηγεί τη λειτουργία και τη σημασία των μηχανισμών.
Η έκθεση είναι ταξινομημένη σε ενότητες, ενώ πολλά από τα εκθέματα έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις. Κάποια από αυτά είναι το ρομπότ-υπηρέτρια του Φίλωνα, ο «κινηματογράφος» του Ηρωνα και το αυτόματο ρολόι του Κτησίβιου, αλλά και ο αναλογικός υπολογιστής των Αντικυθήρων.
Η φιλοδοξία όμως του κ. Κοτσανά δεν σταμάτησε εκεί. Αφού ζωντάνεψαν τα τεχνολογικά ευρήματα, σειρά πήραν τα μουσικά όργανα. Ο ίδιος ερεύνησε, μελέτησε και ανακατασκεύασε 42 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα και παιχνίδια.
Στη συνέχεια δημιούργησε ένα δεύτερο Μουσείο, Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών, στο οποίο μπορεί να ακούσει κανείς από τη λύρα του Ερμή (το πρώτο έγχορδο όργανο με ηχείο από καβούκι χελώνας και δέρμα βοδιού, βραχίονες από κέρατα κατσίκας και χορδές από έντερα προβάτου) μέχρι τη μεγαλοπρεπή κιθάρα του Απόλλωνα (ένα τεχνολογικά πολύπλοκο όργανο), την ομηρική φόρμιγγα, την αρχαϊκή κιθάρα, τον ελικώνα του Πτολεμαίου αλλά και τον αυλό, το δίαυλο, τη σύριγγα του Πάνα, τη σάλπιγγα, τα κύμβαλα κ.ά.
Όπως περιγράφει ο δημιουργός του Μουσείου, «σε μια αίθουσα κυριαρχεί η επιβλητική ύδραυλις του Κτησιβίου, το πρώτο παγκοσμίως πληκτροφόρο όργανο, από την οποία οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν το τραγούδι του Σείκιλου, το αρχαιότερο πλήρως σωζόμενο αρχαιοελληνικό μουσικό κείμενο».
INFO: Αυτή την περίοδο η περιοδεύουσα έκθεση βρίσκεται στη Σάμο (μέχρι τις 25.8), ενώ η δεύτερη θα λειτουργήσει σύντομα στην Αθήνα στον εκθεσιακό χώρο της Κλεισόβης 8.

[Πηγή Ελευθεροτυπία]
apocalypsejohn
Διαβάστε περισσότερα » »

Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου: Σπάει στα τρία η ΔΕΗ και ιδιωτικοποιείται

deiΤο δρόμο της ιδιωτικοποίησης πήρε η ΔΕΗ. Με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η ΔΕΗ να διαιρεθεί σε τρία κομμάτια, ενώ ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), σύμφωνα με το σχέδιο, θα πουληθεί το 2014.
Το 2015 θα έχει ιδιωτικοποιηθεί η “μικρή ΔΕΗ” και το 2016 θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής για τη μητρική εταιρεία. Το Δημόσιο θα πουλήσει τις μετοχές του, που αντιπροσωπεύουν το 17% της εταιρείας.
Για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπεται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, δια της εισόδου επενδυτή που θα αναλάβει σε πρώτη φάση την απόκτηση ποσοστού έως και 49% της εταιρείας, αλλά και το μάνατζμεντ.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εντός του 2013 και της δεύτερης εντός του δευτέρου τριμήνου του 2014, όταν και θα προχωρήσει η πώληση ποσοστού έως και 51% του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ.
Η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών με τον επενδυτή που θα επιλεγεί στη πρώτη φάση προβλέπει την διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων η ΔΕΗ θα πουλήσει το επιπλέον ποσοστό και για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό.
Στόχος είναι το Δημόσιο να συμμετέχει στην εταιρεία με ποσοστό που θα εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία υπό την προϋπόθεση ότι οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ θα τύχουν ξεχωριστής διαχείρισης από εκείνες της ΔΕΗ, οι τρέχοντες στόχοι εσόδων από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης που αναλογούν στη γενική κυβέρνηση δεν θα αποκλίνουν και η διαδικασία απόκτησης των μετοχών δεν θα έχει φορολογικές ή οικονομικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση.
Το σχέδιο προβλέπει ακόμα τη δημιουργία νέας “μικρής ΔΕΗ”, στην οποία θα δοθεί το το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ.

kozan.gr
Το σχέδιο περιλαμβάνει προβλέψεις για την αποεπένδυση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ, καθώς και για την πρόσβαση της νέας εταιρείας σε αποθέματα και ορυχεία λιγνίτη.
Στόχος είναι έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας εταιρείας το 2015. Η προετοιμασία εκτιμάται να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2014, οι επαφές με επενδυτές θα γίνουν το καλοκαίρι του ίδιου έτους .
Διαβάστε περισσότερα » »