Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Σλάβοι Σκοπίων: Μήπως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Τσάρος Σαμουήλ μιλούσαν την ίδια γλώσσα;

«Καιρό έχουν να πετάξουν στα μίντια- οι Σλάβοι των Σκοπίων- ιστορικές μπαρούφες. Τώρα ξανάρχισαν προσπαθώντας να παρουσιάσουν ομόγλωσσο το Μέγα Αλέξανδρο με το Βούλγαρο Τσάρο Σαμουήλ»...





Παρουσιάζουμε το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα:


Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Αλέξανδρος και βασιλιάς Σαμουήλ μιλούσαν την ίδια γλώσσα. Βιβλίο που περιέχει πηγές από Έλληνες και Σλάβους και δημοσιεύθηκε στη Βενετία το έτος 1532, περιέχει ενδιαφέροντα στοιχεία που δείχνουν ότι οι Σλάβοι μιλούσαν πάντα τη γλώσσα που μιλιόταν το 1525.

Το βιβλίο αυτό φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας» και ο συγγραφέας καθηγητής Vinko Pribojević χρησιμοποιεί πολλά αποσπάσματα από Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς, οι  οποίοι ισχυρίζονται ότι οι Σλάβοι ομιλούσαν πάντα τη γλώσσα που μιλιόταν στα 1525, όταν έγραψε το βιβλίο του.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι Σλάβοι που ζούσαν την εποχή  του 16ου αιώνα στη Μακεδονία, μιλούσαν όπως οι πρόγονοί τους κατά τους προηγούμενους αιώνες.
Αντίγραφο αυτού του βιβλίου βρέθηκε  το 1922 από τον ακαδημαϊκό Novak Grga- Новак Грга.

Ο συγγραφέας στην εποχή του ήταν πολύ μορφωμένος άνθρωπος και γνώριζε τη μεγάλη αρχαία ιστορία. Ήταν μάλιστα καλά εξοικειωμένος με την ιστορία της Βαλκανικής Χερσονήσου, την οποία ο ίδιος αποκαλούσε «Μακεδονική Χερσόνησο».
Ο Πριμπόγιεβιτς στο βιβλίο του χρησιμοποιεί πολλά αυθεντικά στοιχεία, τα οποία έλαβε από βιβλιοθήκες, αρχεία και δομινικανά μοναστήρια.

Σύμφωνα με το συγγραφέα, οι Μακεδόνες δεν μπορεί ποτέ να ήταν Έλληνες, δεν γνώριζαν καν ελληνικά και ομιλούσαν μόνο τη μητρική ‘μακεδονική’ τους γλώσσα, που είναι ή ίδια γλώσσα που μιλούσαν μετά από 1500 χρόνια οι Σλάβοι στην περιοχή της Μακεδονίας, Δαρδανίας, Σερβίας και Κροατίας...


(Έτσι, λοιπόν, τα νοτιοσλαβικά είναι η γλώσσα που ομιλούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες, και ο Μακεδόνας αρχιστράτηγος, Μέγας Αλέξανδρος,  λεγόταν Αλεκσαντάρ Βέλικι και η γλώσσα λεγόταν Μακεντόνσκι γιάζικ... αμ πως!)

- Παρακαλώ, να περάσει ο επόμενος, να βγάλει την περικεφαλαία του Ναπολέοντα από το κεφάλι του και να ξεπεζέψει από το καλάμι του ..., δηλαδή, το Βουκεφάλα,  και να το αφήσει στην άκρη...

 Για το βιβλίο του Vinko Pribojević, μια ματιά εδώ

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Πρόταση Στουρνάρα: Φόρος για όλους σε αγροτεμάχια και ακίνητα. Δεν εξαιρούνται οι αγρότες

Διευρυμένο "χαράτσι" θα είναι ουσιαστικό ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Τι περιλαμβάνει η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών
Σε νέες βάσεις θα στηρίζεται ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014. Αυτό προκύπτει από τις προτάσεις που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη σύσκεψη με την διακομματική επιτροπή η φιλοσοφία των οποίων είναι να γίνει δικαιότερη η κατανομή του φορολογικού βάρους για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) που καταβάλλεται σήμερα.
Στη σύσκεψη δεν ελήφθησαν αποφάσεις καθώς το θέμα θα συζητηθεί και σε νέα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών ο φόρος θα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου αλλά με χαμηλότερους συντελεστές με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες με ένα ακίνητο να επιβαρυνθούν με σημαντικά λιγότερο φόρο από ότι φέτος.
Επιβαρύνσεις προβλέπονται για τα αγροτεμάχια τα οποία δεν φορολογούνται σήμερα. Σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών ο φόρος επί των αγροτεμαχίων θα διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το αγροτεμάχιο, την έκτασή του και άλλα χαρακτηριστικά.
Για τα αγροτεμάχια των αγροτών προτείνονται μειωμένοι συντελεστές υπολογισμού του φόρου ο οποίος και θα διαφοροποιείται ανάλογα με την καλλιέργεια, την έκταση και άλλα στοιχεία της αξίας τους.

Πηγή: ΑΠΕ
news247

Διαβάστε περισσότερα » »

Εμπιστευτικό έγγραφο - βόμβα ΔΝΤ: Παραδεχόμαστε λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας

Να παραδεχτεί δημόσια σημαντικά λάθη που έγιναν στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας ετοιμάζεται το ΔΝΤ. Επικριτική αξιολόγηση των χειρισμών του στο πεδίο αντιμετώπισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης της Ευρωζώνης
Να προβεί σε νέα, και τούτη τη φορά επίσημη, παραδοχή παραδοχή ότι κατά τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης υπέπεσε σε λάθος χειρισμούς φέρεται έτοιμο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Την είδηση μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο Dow Jones Newswires, επικαλούμενο έγγραφο που είχε κυκλοφορήσει στο Ταμείο υπό τον χαρακτηρισμό "αυστηρώς εμπιστευτικό" και περιήλθε σε γνώση της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.
Στο εν λόγω έγγραφο, το ΔΝΤ φέρεται να παραδέχεται ότι υποεκτίμησε τη ζημιά που θα προκαλούσε η συνταγή λιτότητας στην Ελλάδα, αλλά τονίζει ότι η απάντηση στην κρίση έδωσε στην ευρωζώνη το χρόνο να περιορίσει τις επιπτώσεις για την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι παρέβη τους ίδιους του τους κανόνες για να κάνει το διογκούμενο χρέος της Ελλάδας να φαίνεται βιώσιμο, καθώς η χώρα δεν ικανοποιούσε τρία από τα τέσσερα κριτήρια του ΔΝΤ για παροχή βοήθειας.
Στη διάρκεια των τριών προηγούμενων ετών, ένας αριθμός αξιωματούχων του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της γενικής διευθύντριας, Christine Lagarde, διατείνονταν επανειλημμένως πως το χρέος της Ελλάδας είναι "βιώσιμο" - είναι δηλαδή πιθανό να εξοφληθεί πλήρως και έγκαιρα.
Το έγγραφο περιγράφει την αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική διάσωση ως "τόσο σημαντική που το ΔΝΤ αδυνατούσε να εγγυηθεί πως το δημόσιο χρέος ήταν βιώσιμο ως αρκετά πιθανό σενάριο".
Ο Διεθνής Οργανισμός παραδέχεται ότι ήταν περισσότερο αισιόδοξος από ό,τι έπρεπε για τις προοπτικές ανάκτησης της πρόσβασης της ελληνικής κυβέρνησης στη χρηματοδότηση της αγοράς αλλά και την πολιτική της ικανότητα να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.
Το έγγραφο είναι πιθανό να αναρτηθεί στο διαδίκτυο την Πέμπτη, σημειώνει το Dow Jones Newswires.
Πρόκειται για την πιο σημαντική από μια σειρά αναλύσεων που έχει δημοσιεύσει το ΔΝΤ τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει την εμπλοκή του στην κρίση της Ευρωζώνης.
Το μεγαλύτερο όφελος από το "πακέτο" του 2010 δεν το καρπώθηκε τόσο πολύ η Ελλάδα όσο ευρύτερα η Ευρωζώνη, αφήνεται να εννοηθεί στο έγγραφο.
Η διάσωση ήταν μία κίνηση, η οποία "έδωσε στην Ευρωζώνη χρόνο να χτίσει ένα τείχος προστασίας που θα προστάτευε τα υπόλοιπα ευάλωτα κράτη-μέλη και απέτρεψε πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία".
Το Ταμείο επικρίνει την καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση του τεράστιου φορτίου χρέους της Ελλάδας που τελικά έλαβε χώρα το Μάιο του 2012, δύο χρόνια μετά την αρχική συμφωνία στήριξης της Ελλάδας.
Όπως λέει, η μείωση του φορτίου του χρέους πριν το Μάιο του 2012 ήταν "πολιτικά δύσκολη", λόγω της αντίστασης που προέβαλλαν ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, οι τράπεζες των οποίων διακρατούσαν σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους.
Οι χώρες αυτές ανησυχούσαν παράλληλα πως το κούρεμα του χρέους θα έκανε την Ελλάδα να χαλαρώσει ως προς την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και πίστευαν πως το υψηλό χρέος ήταν ο μοχλός που θα πίεζε την κυβέρνηση να δράσει.
Το ΔΝΤ παραδέχεται επίσης, πως η δική του ανάλυση για την μελλοντική εξέλιξη του χρέους ήταν λανθασμένη κατά ένα μεγάλο βαθμό, καθώς η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους συμπεριλάμβανε εκτιμήσεις για τα stress tests, οι οποίες αποδείχτηκαν στη συνέχεια επιεικείς σε σχέση με τα πραγματικά αποτελέσματα των τεστ.
(Με πληροφορίες από capital.gr, WSJ)

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Το τσιμέντο των Ρωμαίων «καλύτερο από το σημερινό»

Αναλύσεις σε έναν ρωμαϊκό κυματοθραύστη που παραμένει βυθισμένος εδώ και 2.000 χρόνια στον Κόλπο της Νάπολης δείχνουν ότι το σκυρόδεμα που είχαν αναπτύξει οι Ρωμαίοι είναι πιο ανθεκτικό και λιγότερο επιβαρυντικό για το περιβάλλον σε σχέση με το κύριο είδος τσιμέντου που χρησιμοποιείται σήμερα.
«Στα μέσα του 20ού αιώνα, οι τσιμεντένιες κατασκευές σχεδιάζονταν να διαρκέσουν 50 χρόνια, και πολλές ζουν σήμερα με δανεικό χρόνο» σχολιάζει ο Πάουλο Μοντέριο του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley, γνωστού ερευνητικού φορέα του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας.
«Σήμερα σχεδιάζουμε κτήρια που θα ζήσουν 100 ή 120 χρόνια» προσθέτει. Κι όμως, οι κατασκευές πολλών ρωμαϊκών λιμανιών παραμένουν στέρεες έπειτα από 2.000 χρόνια παρά τη δράση των κυμάτων και τη χημική επίθεση που δέχονται από τη θάλασσα.
Οι αναλύσεις με τεχνικές φασματοσκοπίας και περίθλασης ακτίνων Χ έδειξαν ότι, χάρη στα ηφαιστειακά συστατικά του, το ρωμαϊκό σκυρόδεμα όχι μόνο είναι πιο ανθεκτικό, αλλά επιπλέον απαιτούσε πολύ λιγότερη ενέργεια στην παραγωγή του.
«Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι το σημερινό τσιμέντο δεν είναι καλό. Αντίθετα, είναι τόσο καλό ώστε χρησιμοποιούμε 19 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο. Το πρόβλημα είναι ότι η παραγωγή του τσιμέντου Πόρτλαντ αντιστοιχεί στο 7% του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει στην ατμόσφαιρα η βιομηχανία» επισημαίνει ο Δρ Μοντέριο, επικεφαλής της μελέτης.
Το τσιμέντο του Πόρτλαντ είναι η πηγή της «κόλλας» που συγκρατεί τα συστατικά των περισσότερων σημερινών σκυροδεμάτων. Παράγεται από τη θέρμανση ενός μείγματος ασβεστόλιθου και αργίλου στους 1.450 βαθμούς Κελσίου. Η θέρμανση του ασβεστόλιθου απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, όπως συμβαίνει και με την καύση ορυκτών καυσίμων που απαιτείται για τη θέρμανση του μείγματος.
Αντίθετα, οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν ένα μείγμα ασβέστη και ηφαιστειακών υλικών. Ο ασβέστης προερχόταν από τη θέρμανση ασβεστόλιθου στη σχετικά χαμηλή θερμοκρασία των 900 βαθμών, μια διαδικασία πολύ λιγότερο ενεργοβόρος σε σχέση με τις σημερινές.
Στην περίπτωση των βυθισμένων κατασκευών, οι οποίες πρέπει να αντιστέκονται στη διάβρωση του θαλασσινού νερού, οι Ρωμαίοι ακολουθούσαν μια μάλλον ασυνήθιστη τακτική, έδειξε η νέα μελέτη: ο ασβέστης αναμειγνυόταν με ηφαιστειακή τέφρα και στη συνέχεια έμπαινε σε ξύλινα καλούπια. Όταν τα καλούπια βυθίζονταν στη θάλασσα, το θαλασσινό νερό πυροδοτούσε μια εξώθερμη χημική αντίδραση, στην οποία ο ασβέστης ενσωμάτωνε μόρια νερού στη δομή του και αντιδρούσε με τη στάχτη για να συγκρατήσει όλα τα υλικά του τσιμέντου στη θέση τους.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η χρήση ηφαιστειακής στάχτης, η οποία περιείχε αλουμίνιο προσέφερε μια ασυνήθιστα σταθερή κρυσταλλική δομή στο σκυρόδεμα.
Σήμερα υπάρχουν στην αγορά φιλικά στο περιβάλλον σκυροδέματα που βασίζονται στην ηφαιστειακή τέφρα ή την τέφρα από σταθμούς λιθάνθρακα (πτητική τέφρα). Η σταθερότητα αυτών των τσιμέντων σε μακροπρόθεσμη βάση δεν μπορούσε να εκτιμηθεί πριν από την ανάλυση του ρωμαϊκού σκυροδέματος, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε για το μέλλον, λέει ο Δρ Μοντέιρο, είναι ότι το ενεργοβόρο τσιμέντο του Πόρτλαντ θα μπορούσε να αντικατασταθεί εν μέρει από ηφαιστειακή τέφρα όπως το «ποτσολάν» (pozzolan), ηφαιστειακές αποθέσεις που υπάρχουν στην παραθαλάσσια πόλη του Ποτσουόλι στον κόλπο της Νάπολης.
«Το ποτσολάν είναι σημαντικό για τις πρακτικές εφαρμογές του» αναφέρει ο ερευνητής. «Θα μπορούσε να αντικαταστήσει το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης τσιμέντου του Πόρτλαντ. Πηγές ποτσολάν υπάρχουν εξάλλου σε όλο τον κόσμο. Η Σαουδική Αραβία για παράδειγμα δεν διαθέτει πτητική τέφρα, διαθέτει όμως ολόκληρα βουνά από ποτσολάν».
Οι αναλύσεις δημοσιεύονται στις επιθεωρήσεις Journal of the American Ceramic Society και American Mineralogist.
 
apocalypsejohn
Διαβάστε περισσότερα » »

Η ερπύστρια του αρχαίου Μ113 κόπηκε κι έστειλε στον θάνατο τον 20χρονο πεζοναύτη

Μια διαλυμένη ερπύστρια στο "αρχαίο" Μ113 ήταν η αιτία του θανατοφόρου ατυχήματος όπως δείχνει η πρώτη εικόνα από το όχημα που ανασύρθηκε.
Συγκεκριμένα κόπηκε η δεξιά ερπύστρια του οχήματος και εξ αυτού του λόγου το όχημα προσέκρουσε στην δεξιά μπάρα, όπως μετέδωσε πρώτο το defencenet.gr.
O 20χρονος οδηγός του ΤΟΜΠ, προσπάθησε να το κρατήσει στο δρόμο, αλλά αυτό έφυγε αριστερά. Μόλις που πρόλαβε και πήδηξε από το όχημα ένας δεύτερος πεζοναύτης. Το όχημα ήταν "ηλικίας" 51 ετών.
Η φάλαγγα 18 οχημάτων του 575 τάγματος πεζοναυτών ξεκίνησε από το στρατόπεδο στον Αυλώνα με προορισμό το λιμάνι του Ωρωπού. Τα 10 ερπυστριοφόρα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Μ113 μαζί με οκτώ στρατιωτικά τζιπ τύπου Hummer επρόκειτο να φορτωθούν σε αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού για να διεξαχθεί ένα από τα σενάρια της τακτικής άσκησης.
Ο 20χρονος πεζοναύτης από την Κάρυστο οδηγούσε το όχημα μεταφοράς προσωπικού με την θυρίδα του οδηγού ανοικτή, όπως γίνεται πάντα προκειμένου να υπάρχει ορατότητα του οδηγού (βλέπουμε στην φωτό πως προεξέχει και πολεμά - ο Θεός να φυλάξει... - ο οδηγός και ο αρχηγός πληρώματος του Μ113 εντελώς ακάλυπτοι) , αφού τα παλαιά οχήματα όπως το Μ113 δεν διαθέτουν περισκόπιο οδήγησης υπό την προστασία του θώρακα.
Σύμφωνα με το ΓΕΣ οι οδηγοί των ερπυστριοφόρων -όταν συμμετέχουν σε φάλαγγα- οδηγούν με το κάθισμα υπερυψωμένο και το κεφάλι πάνω και έξω από το όχημα. Μόλις το Μ113 «τούμπαρε», ο οπλίτης έπεσε από το ερπυστριοφόρο με αποτέλεσμα το βαρύ όχημα να τον καταπλακώσει.
Στον τόπο του δυστυχήματος μετέβη από την πρώτη στιγμή ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος για να συντονίσει τις έρευνες και διέταξε τα αρμόδια στρατιωτικά όργανα να διενεργήσουν Ένορκη Διοικητική Εξέταση και Προανάκριση.
 
apocalypsejohn
Διαβάστε περισσότερα » »

Εορδαία: 1270 αιτήσεις στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων

Χίλιες διακόσιες εβδομήντα αιτήσεις ( 1270) κατατέθηκαν στο δήμο Εορδαίας για συμμετοχή των δικαιούχων στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων ενώ πέρυσι τρόφιμα πήραν 850 οικογένειες. Η αύξηση του αριθμού των αιτήσεων οφείλεται στην ένταξη για το 2013 και δικαιούχων από την Πτολεμαϊδα αν και έχει μειωθεί αισθητά το κριτήριο του εισοδήματος για κάθε κατηγορία .Αξίζει να σημειωθεί ότι μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες που υπέβαλαν αιτήσεις και σε άλλους φορείς – Σύλλογοι τρίτεκνων, πολυτέκνων, ΑΜΕΑ- δικαιούνται την παροχή μόνον από τον πρώτο φορέα στον οποίο υπέβαλαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Τις αμέσως επόμενες ημέρες όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν θα αποσταλούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων ενώ με βάση το χρονοδιάγραμμα της περυσινής χρονιάς τα τρόφιμα θα πρέπει να διανεμηθούν προς τα τέλη του έτους.  

ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη: Μαίρη Κεσκιλίδου
Διαβάστε περισσότερα » »

Ανατροπή στο διπλό φονικό της Καρπάθου: Η κόρη δεν σκότωσε τη μάνα και αυτοκτόνησε. Αναζητούν στοιχεία για τον δράστη

Απίστευτη ανατροπή στο διπλό φονικό στην Κάρπαθο. Η εξέταση του ιατροδικαστή και τα νέα δεδομένα που κάνουν τις αρχές να αναζητούν τον δράστη της στυγερής διπλής δολοφονίας
Απίστευτη τροπή φαίνεται να παίρνει η υπόθεση με το διπλό θάνατο μητέρας και κόρης στην Κάρπαθο, καθώς όλες οι ενδείξεις οδηγούν πλέον στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.


Σύμφωνα με πληροφορίες της Ροδιακής, τα νέα στοιχεία προέκυψαν από την έκθεση του ιατροδικαστή που διενήργησε τις νεκροψίες - νεκροτομές στις σορούς των δύο γυναικών και τα οποία δεν επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση ότι η 44χρονη κόρη χτύπησε την 74χρονη μάνα και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.
Αντίθετα, η ώρα θανάτου των δύο γυναικών, αλλά και τα χτυπήματα που έφεραν στο σώμα τους, οδηγούν σε διαφορετικά συμπεράσματα, τα οποία και εξετάζονται από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές της περιοχής μας.
Ήδη κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου βρίσκεται στο νησί της Καρπάθου όπου και διενεργεί εξονυχιστικούς ελέγχους στο χώρο που βρέθηκαν νεκρές οι δύο γυναίκες αλλά και γενικότερα στο σπίτι όπου διέμεναν.
Το έργο των αστυνομικών φέρεται ωστόσο να είναι αρκετά δύσκολο, καθώς έχουν περάσει αρκετές ημέρες. Παράλληλα έχει παραγγελθεί και η διενέργεια περαιτέρω εξετάσεων από τον ιατροδικαστή προκειμένου να δοθούν ακριβέστερες απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν.
Πάντως οι διωκτικές αρχές έχουν αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ενώ οι έρευνες στρέφονται σε άτομα κυρίως του οικείου και συγγενικού - οικογενειακού περιβάλλοντος των δύο γυναικών, με την ελπίδα έτσι να ριχτεί φως στην υπόθεση.
Μάλιστα θεωρείται βέβαιο πως στο πλαίσιο των ερευνών που γίνονται θα κληθεί να καταθέσει και ο 40χρονος γιος της οικογενείας, για τα όσα πιθανώς να γνωρίζει.
Οι σοροί των δύο γυναικών επρόκειτο να μεταφερθούν στο νησί της Καρπάθου προκειμένου, συγγενείς και φίλοι να τις συνοδεύσουν στην τελευταία κατοικία τους.
Όπως είναι γνωστό, οι δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές μέσα στο σπίτι όπου διέμεναν στην περιοχή Όθος στην Κάρπαθο το πρωί της Πέμπτης 30 Μαΐου 2013.
Η αστυνομία, ειδοποιήθηκε από τους γείτονες ότι μέσα στην οικία κάτι είχε συμβεί, δεδομένου ότι χτυπούσαν τη πόρτα και κανείς δεν άνοιγε.
Όταν οι αστυνομικοί έφθασαν στο σημείο, αντίκρισαν τις δύο γυναίκες νεκρές. Η μητέρα έφερε ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι (πιθανόν από αντικείμενο) και κείτονταν νεκρή στο χώρο του μπάνιου.
Οι αστυνομικοί πάντως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το χτύπημα να προήλθε και από την πτώση της 76χρονης γυναίκας είτε σε κάποιο έπιπλο είτε στο πάτωμα.
Η κόρη αντίστοιχα, βρέθηκε νεκρή στον χώρο του σαλονιού, έχοντας περασμένο στο λαιμό της ένα καλώδιο της τηλεόρασης.
Αρχικά πιθανολογήθηκε ότι είχε προηγηθεί καυγάς και ότι η κόρη χτύπησε τη μάνα και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, εκτίμηση που όμως πλέον δεν φαίνεται να ισχύει μετά τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κόρη φαίνεται να αντιμετώπιζε έντονα ψυχολογικά προβλήματα.
Το γεγονός, έχει σκορπίσει θλίψη στη μικρή κοινωνία της Καρπάθου, η οποία δεν μπορεί ακόμα να συνειδητοποιήσει πως εξελίχθηκε μια τέτοια τραγωδία με πρωταγωνίστριες μάνα και κόρη που επί σειρά ετών έδιναν με αξιοπρέπεια τη δική τους μάχη για να αντιμετωπίσουν τα δικά τους οικογενειακά προβλήματα χωρίς να επιβαρύνουν απολύτως κανένα.

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Ξέχασαν να παρακρατήσουν την εισφορά αλληλεγγύης του 2012 από τους συνταξιούχους

Αθάνατο ελληνικό Δημόσιο. Ξέχασαν να παρακρατήσουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του Δημοσίου για το 2012
Αναδρομικά θα κληθούν να πληρώσουν την εισφορά αλληλεγγύης του 2012 εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του Δημοσίου, καθώς δεν τους παρακρατήθηκε τον περασμένο χρόνο.
Στις βεβαιώσεις αποδοχών που έλαβαν, δεν περιλαμβάνονται τα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4% που θα έπρεπε να είχαν παρακρατηθεί τμηματικά από τις μηνιαίες συντάξεις τους, κατά τη διάρκεια του 2012.
Έτσι τώρα οι συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρα τα ετήσια ποσά της εισφοράς που αναλογούν στις συντάξεις του 2012, με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Το αποτέλεσμα θα είναι οι συνταξιούχοι να κληθούν να καταβάλουν ολόκληρα τα ετήσια ποσά της εισφοράς που αναλογούν στις συντάξεις του 2012, μαζί με το φόρο εισοδήματος!
Τόσο ο φόρος εισοδήματος όσο και η εισφορά αλληλεγγύης του 2012 θα αναγράφονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων, που θα αποσταλούν στους συνταξιούχους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Κατά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δεν θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 333-334 του πίνακα 8 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (του εντύπου Ε1), όπου κανονικά αναγράφονται τα ποσά της ειδικής εισφοράς τα οποία παρακρατήθηκαν από τις αποδοχές κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
Αντιθέτως, η συμπλήρωση των κωδικών 333-334 είναι απαραίτητη για όλους τους μισθωτούς και τους υπόλοιπους συνταξιούχους από τις αποδοχές των οποίων παρακρατήθηκε κανονικά η εισφορά αλληλεγγύης το 2012.
Κι αυτό προκειμένου τα παρακρατηθέντα αυτά ποσά να αφαιρεθούν από τα ποσά εισφοράς που αναλογούν στα συνολικά εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι αυτοί το 2012 από όλες τις πηγές.
Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν οι επιβαρύνσεις για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους.
Υπενθυμίζεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του ν. 3986/2011 επιβάλλεται σε ετήσια εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ, με βάση την ακόλουθη κλίμακα συντελεστών:
1% επί του συνολικού ποσού ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ και φθάνει μέχρι τις 20.000 ευρώ
2% επί του συνολικού ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται σε 20.001 έως 50.000 ευρώ
3% επί του συνολικού ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται σε 50.001 έως 100.000 ευρώ
4% επί του συνολικού ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Σλοβένος Ευρωβουλευτής : Άλλοθι το ελληνικό βέτο για μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στα Σκόπια

«Η τρέχουσα πολιτική ηγεσία ισχυρίζεται ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων και αμφισβητούν τη βουλγαρική ταυτότητα τους»


Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής, Jelko Kacin, εξέφρασε την ανησυχία του για την ηγεσία των Σκοπίων, η οποία χρησιμοποίησε το ενδεχόμενο βέτο της Ελλάδας, στην επικείμενη Συνάντηση Κορυφής της ΕΕ, για να μην εφαρμόσει τις  απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Ο Jelko Kacin, σε συζήτηση, σήμερα, στρογγυλής τραπέζης, που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του νοτιοσλαβικού κράτους (FYROM), εξέφρασε  την ανησυχία του  για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, παρουσία του αναπληρωτή πρωθυπουργού των Σκοπίων και αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα,  Φατμίρ Μπεσίμι.

«Ανησυχώ ότι το ελληνικό βέτο για τα Σκόπια, στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι από τους ηγέτες του νοτιοσλαβικού κράτους για να μην εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Κασίν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολίτες του νοτισλαβικού κράτους δεν θα έχουν την αναμενόμενη ευημερία εάν δεν σκέφτονται για το μέλλον τους.

«Η επιστροφή του πολιτικού λόγου στα Σκόπια στην ιστορία θα παράγει συνέπειες. Η τρέχουσα πολιτική ηγεσία ισχυρίζεται ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων και αμφισβητούν τη βουλγαρική ταυτότητα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι οι Βούλγαροι και οι Νοτιοσλάβοι μοιράζονται πολλά κοινά πολιτιστικά σύμβολα καθώς τη γλώσσα και τη θρησκεία», διευκρίνισε ο Κασίν.

Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής εξέφρασε, επίσης, ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, επικαλούμενος αναφορές των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα», όπου η Νοτιοσλαβία-FYROM,  κατατάσσεται μεταξύ των αμφισβητούμενων χωρών όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων [το οποίο δεν παρουσιάζεται πουθενά στη σημερινή σλαβική ειδησεογραφία του νοτιοσλαβικού κράτους].

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Νεκρός στρατιώτης από ανατροπή άρματος του πεζικού στην Εθνική Οδό

Νεκρός ένας στρατιώτης, από ανατροπή άρματος σε παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος του Ωρωπού
Άρμα μεταφοράς του πεζικού, που ανήκει στο 575 Τάγμα Πεζοναυτών, ανετράπη σε παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος του Ωρωπού.
Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 6 το πρωί, στον δρόμο από Συκάμινο προς Ωρωπό.
Το τεθωρακισμένο βγήκε από το δρόμο και ανατράπηκε με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας φαντάρος.
Το άρμα, αμερικανικής προέλευσης έπαιρνε μέρος στην άσκηση "Καταιγίδα".
Το κομβόι με τα οχήματα κατευθυνόταν από το στρατόπεδο του Αυλώνα στην παραλία του Ωρωπού, όπου θα επιβιβάζονταν στα πλοία, για την άσκηση.
Για το δυστύχημα, γίνονται έρευνες από τη στρατονομία.

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Δυσκολίες στην κυκλοφορία την Τετάρτη σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού

Διακοπές στην κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη στη σήραγγα Σ10, στο τμήμα Βέροια-Πολύμυλος Κοζάνης, στην Εγνατία οδό.
Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, την Τετάρτη, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και για τέσσερις ώρες, θα γίνονται ολιγόλεπτες διακοπές της κυκλοφορίας για 10 λεπτά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Σημειώνεται ότι στη σήραγγα θα πραγματοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης βλαβών, στο σύστημα δασοπυρόσβεσης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Διαβάστε περισσότερα » »