Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ στην ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Ομάδα Βούλγαρων αρχαιολόγων βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν ανακάλυψε ναό αφιερωμένο στη λατρεία της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης κάτω από τα ερείπια μιας εκκλησίας και ενός φρουρίου που είχαν έρθει για να μελετήσουν, τα οποία κάποτε αποτελούσαν μέρος του βυζαντινού μοναστηριού γνωστού ως Άγιοι Απόστολοι και 20.000 Μάρτυρες.

Η τοποθεσία βρίσκεται στο ακρωτήριο Skamniy κοντά στην Σωζόπολη της Βουλγαρίας, η οποία κατά τους αρχαίους χρόνους ήταν ελληνική αποικία γνωστή ως Απολλωνία. Η Απολλωνία κατακτήθηκε από την Πρώτη Βουλγαρική Αυτοκρατορία, υπό του Khan Krum, το 812 μ.Χ., αλλά αργότερα κατακτήθηκε εκ νέου από το Βυζάντιο. Κατά το Μεσαίωνα η πόλη αποτελούσε βυζαντινό φρούριο.

Η Απολλωνία περνούσε συνεχώς από τα χέρια ενός εισβολέα σε άλλον. Το 1459 καταλήφθηκε και πάλι, αυτή τη φορά από την οθωμανική αυτοκρατορία. Τα αρχαιολογικά στοιχεία μαρτυρούν ότι οι Οθωμανοί έκαψαν συθέμελα τους Άγιους Αποστόλους και το μοναστήρι των 20.000 Μαρτύρων εκείνη την εποχή. Θεωρείται ότι τα ερείπια των κτιρίων που μελετούνται σήμερα χτίστηκαν στο πρώτο μισό του 14ου αιώνα από τον Αναστάσιο Παλαιολόγο, αδελφό του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Σήμερα, το μόνο που απομένει από το μοναστήρι είναι χαλάσματα από το τείχος του φρουρίου και της εκκλησίας. Και ήταν στο σημείο αυτό όπου η βουλγαρική αρχαιολογική ομάδα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Krastina Panayotova, ανακάλυψε ένα θησαυρό από ειδώλια και κεραμικά που συνδέονται με τη λατρεία της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Η καθηγήτρια Krastina Panayotova λέει ότι τα ευρήματα αποτελούν σαφή ένδειξη ότι η λατρεία αυτών των δύο Ελληνίδων θεών ήταν προγενέστερη του μοναστηρίου που είχαν έρθει για να μελετήσουν. “Έχουμε ξανασυναντήσει θραύσματα στο παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά τα ευρήματα είναι συγκεντρωμένα σε έναν τόπο, στον τοίχο του πύργου που χτίστηκε πάνω από αυτόν. Είναι συνδεδεμένος με τη λατρεία της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Δεδομένου ότι υπάρχει μια εκκλησία εδώ, περιμέναμε φυσικά να υπάρχει από κάτω ένα ιερό από περίοδο της Αρχαιότητας” εξήγησε η αρχαιολόγος, προφανώς γνωρίζοντας καλά την τάση των πρωτοχριστιανών να χτίζουν εκκλησίες και μοναστήρια πάνω από αρχαιοελληνικά και άλλα ιερά.

Η εμπειρία αυτή δεν είναι η πρώτη της καθηγήτριας Panayotova όσον αφορά τα ερείπια έξω από την Σωζόπολη. Ηγείται μιας σειράς ανασκαφών στην περιοχή αυτή εδώ και αρκετά χρόνια και έχει ανακαλύψει πολλά και σημαντικά ευρήματα που κυμαίνονται από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως τον 7ο αιώνα μ.Χ. Η περιοχή γύρω από Σωζόπολη θεωρείται εδώ και αρκετά χρόνια πολύ σημαντική για τους αρχαιολόγους, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Η πόλη ήταν ένα από τα προγενέστερα χριστιανικά κέντρα και διάφορα σημαντικά παλαιοχριστιανικά λείψανα έχουν βρεθεί σε τοποθεσίες γύρω από την Σωζόπολη.

Αρχαιοελληνικά ευρήματα στην περιοχή Σωζόπολης,  πριν την ανακάλυψη του ναού της Δήμητρας: Αγγείο 400πΧ
Να σημειώσει ο αναγνώστης ότι τα παραπάνω αρχαιολογικά ευρήματα, όπως και πλήθος άλλων ( κλικ εδω, Μουσείο Σωζοπόλεως - Βουλγαρία.. ) επιδεικνύνονται στο βουλγαρικό αρχαιολογικό μουσείο ως εκθέματα από την ΘΡΑΚΗ.



 
Διαβάστε περισσότερα » »

Θεραπεία της πρεσβυωπίας με το... κινητό

Το GlassesOff «εκπαιδεύει» το μυαλό ώστε κάποιος να βλέπει καθαρά θολές εικόνες

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και ειδικότερα για τα δημοφιλή iPhone θα προστεθεί σύντομα στη σχετική λίστα που μεγαλώνει καθημερινά. Η εφαρμογή ονομάζεται GlassesOff και σύμφωνα με τους δημιουργούς της θα βοηθήσει άτομα που λόγω ηλικίας έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης να βλέπουν σε κοντινή απόσταση καθαρά και να μπορούν να διαβάζουν χωρίς να χρειάζονται γυαλιά.



«Κινητός» οφθαλμίατρος

Μετά την ηλικία των 50 οι φακοί των ματιών μας αρχίζουν να χάνουν την «πλαστικότητα» και την ευκαμψία τους, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να εστιάσουν σε αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Τη νέα εφαρμογή ανέπτυξαν ειδικοί της ισραηλινής εταιρίας Ucansi οι οποίοι αναφέρουν ότι το σύστημα τους «εκπαιδεύει» τον εγκέφαλο με τρόπο τέτοιο ώστε να «καθαρίζει» τις θολές εικόνες και να επιτρέπει σε κάποιον να βλέπει σε κοντινές αποστάσεις καθυστερώντας την ανάγκη για την χρήση γυαλιών.

«Χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλο εν είδει γυαλιών» αναφέρει ο Ούρι Πολάτ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, ο οποίος είναι ένας εκ των ιδρυτών της εταιρίας.

Η εφαρμογή στηρίζεται στη χρήση μιας κατηγορίας θολών γραμμών οι οπποιες είναι γνωστές ως «μπαλώματα Gabor». Εχουν πάρει το όνομα τους από τον νομπελίστα ηλεκτρολόγο μηχανικό και εφευρέτη Ντένις Γκαμπόρ που διατύπωσε τις αρχές της ολογραφίας.

Μπλόκο στην πρεσβυωπία

Κατά την χρήση της εφαρμογής αυτές οι θολές γραμμές εμφανίζονται τακτικά σε διάφορα σημεία της οθόνης και ο χρήστης καλείται να αναγνωρίσει πότε μια εξ αυτών κάνει την εμφάνιση της στο κέντρο της οθόνης. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της εφαρμογής ύστερα από 40 φορές χρησιμοποίησης της η «ηλικία» των ματιών μειώνεται κατά περίπου δέκα έτη.

Στις δοκιμές που έχουν γίνει φαίνεται ότι άτομα ηλικίας 51 ετών μετά την χρήση της εφαρμογής έχουν όραση ατόμων ηλικίας 42 ετών. Οταν ξεκίνησαν οι δοκιμές οι εθελοντές διάβαζαν μια σελίδα εφημερίδας σε χρόνο 12 λεπτών κατά μέσο όρο ενώ μετά τη χρήση της εφαρμογής μπορούσαν να το κάνουν σε 5.3 λεπτά.


Θοδωρής Λαΐνας
Διαβάστε περισσότερα » »

Η υπάλληλος του Βενιζέλου, ανέβηκε με την υπογραφή του 4 μισθολογικά κλιμάκια σε 10 ημέρες... οι "ηλίθιοι" χρειάζονται γι αυτό 7-8 χρόνια

Ο κ.Βενιζέλος με την παρακάτω απόφαση διορίζει το 2010 ως διευθύντρια Α΄με μισθό 2.600 την Κιούρκα Αδαμαντία για το διορισμό της οποίας πέρσι είχε γίνει ντόρος στο διαδίκτυο:


Προφανώς ευχαριστημένος με την απόδοσή της
το 2011 της ανανεώνει την σύμβαση.

Μετά τον ανασχηματισμό ο κ. Βενιζέλος γίνεται υπουργός Οικονομικών. Ενθουσιασμένος πια με την υπάλληλο την διορίζει στο νέο υπουργικό του γραφείο τον Ιούλιο με μισθολογικό κλιμάκιο 12.


Τον Σεπτέμβριο είναι η σειρά της κ. Κιούρκα να ενθουσιαστεί καθώς βλέπει να ξαναδιορίζεται (!!!) προκειμένου να ανέβει 4 βαθμίδες στο μισθολογικό κλιμάκιο των δημοσίων υπαλλήλων (!!!)

Έτσι ενώ στον προηγούμενο διορισμό ήταν στο 12o ΜΚ ξαφνικά μέσα σε λίγες μέρες σκαρφαλώνει στο 8ο ΜΚ!!!!

Και βέβαια ο κ. Βενιζέλος ,που έχει υπογράψει τα έγγραφα, θα έχει μια πειστική εξήγηση να μας πει πώς γίνεται όταν για όλους τους άλλους υπάλληλους χρειάζονται οκτώ χρόνια για να αλλάξουν τέσσερα κλιμάκια, για την υπάλληλο του γραφείου του, που είναι απόφοιτη Λυκείου, να χρειάζονται μόλις μερικές μέρες !!!
Διαβάστε περισσότερα » »

"ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ" ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ -ΟΝΤΩΣ- ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΤΙΜΗ.Η " ΗΡΩΙΔΑ" ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΤΕΧΝΕΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ

230.000 ευρώ ο βασικός μισθός της επιτρόπου Μ.Δαμανάκη και 50.000 ευρώ τα έξοδα κίνησης χωρίς τα έσοδα από ακίνητα κτλπ...Παρόλα αυτά παίρνει
και βουλευτική σύνταξη κανονικά

ΚΑΙ ΝΑΙ !! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ Η...ΗΡΩΪΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.....ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ 230.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ
ΣΥΝ 50.ΟΟΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΞΟΔΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 13.ΟΟΟ ΕΥΡΩ!!!

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ 500 ΕΥΡΩ ΜΙΣΘΟ ΤΟΝ ΜΗΝΑ!!! ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΜΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΥ!!! ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΗΝ!!! ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ, "ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ- ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΤΕΣ"...Ο βασικός μισθός ενός Επιτρόπου στην ΕΕ είναι για το 2009 ήταν ?230.000 ετησίως (προ φόρων), ενώ οι περισσότεροι κερδίζουν αρκετά περισσότερα από το ποσό αυτό αναλόγως του τομέα που εποπτεύουν. Ενδεικτικά, οι περισσότεροι ...λαμβάνουν περί τα ?7.000 ετησίως για «έξοδα περιποίησης πελατείας» και


?35.000 για "έξοδα στέγασης" - δεύτερο σπίτι στην έδρα της ΕΕ. Η (αριστερή) κα Δαμανάκη όμως, δεν αρκείται στα ανωτέρω. Λαμβάνει επίσης ?3.391 (καθαρά) μηνιαίως ως.βουλευτική της σύνταξη, και ακόμη ?5.166 (καθαρά) κάθε 3 μήνες από.τον ΟΤΕ!!!!


Σύνολο, δηλαδή, πάνω από ?280.000 (ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΟΓΔΟΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ) καθαρά ετησίως!!! Και βέβαια δεν υπολογίζουμε τυχόν..έσοδα από τη.θητεία της στην Ηλέκτωρ (Όμιλος Ελληνικής Τεχνοδομικής - Άκτωρα), τα ακίνητα σε Κρήτη, Διόνυσο Αττικής κλπ.

Και ερωτώ:

1. Στους καιρούς που ζούμε, δε θα 'πρεπε η «αριστερή» κα Δαμανάκη, να παραιτηθεί τουλάχιστον της βουλευτικής της σύνταξης; Τα λεφτά από τον ΟΤΕ, της τα χαρίζουμε, αφού τώρα θα την πληρώνουν. οι Γερμανοί (αλήθεια, αυτοί το ξέρουν ότι έχουν επίτροπο της ΕΕ στη μισθοδοσία τους;;;)

2. Πότε λήγει, κα Δαμανάκη, το χρέος του Έλληνα που μοχθεί για να πληρώνονται τα μισθά σας, για τις υπηρεσίες που «προσφέρατε» ως «επαναστάτρια του Πολυτεχνείου»? Στεγαστικό να 'χαμε πάρει για να σας τα χρωστάγαμε από το '73, θα το 'χαμε ξοφλήσει σήμερα, εσάς όμως και το γνωστό παρεάκι από λοιπά πολιτικά παράσιτα, συνεχίζουμε να σας πληρώνουμε!!

Προκαλώ την Κα Δαμανάκη να διαψεύσει τα ανωτέρω, και θα επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες.

Έλλην (βαναύσως) φορολογούμενος - ούτε ψηφοφόρος, ούτε κατευθυνόμενος, ούτε βλαξ
ΑΛΕΚΟΣ
Διαβάστε περισσότερα » »

30.000 δημοσιοι υπαλληλοι φευγουν τωρα, 150 μετα, και 300.000 στο τελος

ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ:

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρότασή της, καρφώνοντας την τρόικα και τη ΝΔ: «Η τρόικα επέμενε στην άποψη ότι η εργασιακή  εφεδρεία έπρεπε να είναι προθάλαμος απολύσεων και όχι προσυνταξιοδοτικό καθεστώς» δήλωσε ο Η. Μόσιαλος. «Η πρόταση της ΝΔ αφορά 60 και όχι 30 χιλιάδες» προσέθεσε. Και η πρόταση της κυβέρνησης, όμως, αφορά 30 χιλιάδες μόνο για φέτος!


Γιατί, υπάρχει και… Β’ φάση, που σε απλά ελληνικά οδηγεί σε μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στο δημόσιο κατά… 300 χιλιάδες στα επόμενα  2 χρόνια! Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: «Οργανώνεται διαδικασία αξιολόγησης της διάρθρωσης, των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, στο πλαίσιο των ευρημάτων της πρόσφατης μελέτης του ΟΟΣΑ για την ελληνική δημόσια διοίκηση, με στόχο τη μείωση των υφιστάμενων υπηρεσιακών μονάδων (όχι των θέσεων του υπηρετούντος προσωπικού) κατά περίπου 30%»!

Η φράση μέσα στην παρένθεση έχει να κάνει με το «ξεκαθάρισμα» των κενών οργανικών θέσεων, αλλά και το κλείσιμο υπηρεσιών, δύο κινήσεις που θα φέρουν μετατάξεις, αυτόματες πλέον καθώς οι υπάλληλοι από εδώ και πέρα δε θα ανήκουν σε υπουργεία, αλλά στο δημόσιο. Αν το σύνολο των εργαζομένων, όπως έδειξε η απογραφή είναι 900 χιλιάδες, γίνεται αντιληπτό πως στην ερχόμενη διετία θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού επαγγελματική στέγη, εντός ή εκτός δημοσίου, 300 χιλιάδες άτομα!

Κυβερνητικές πηγές κατεβάζουν το νούμερο στο μισό, η τρόικα, όμως, έχει ξεκαθαρίσει πως όταν λέει δημόσιο, εννοεί κάθε κωδικό που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα μεταφερθεί στην ιδιωτική σφαίρα της οικονομίας μέσω των αποκρατικοποιήσεων, αποφεύγοντας την ευθεία απόλυση και την ανεργία. Ακόμη και με τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς, όμως, και πάλι το «κούρεμα» στο ελληνικό δημόσιο είναι μεγάλο.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για την εφεδρεία έχει ως εξής:

Δράση 1η: Όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, και σε ΝΠΔΔ και σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας. Μετά το τέλος της περιόδου εφεδρείας οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη,  το επίπεδο της οποίας δε θίγεται από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.

Δράση 2η: Οι υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ με σχέση δημοσίου δικαίου,  οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αφού προηγουμένως τερματιστεί η υπαλληλική σχέση τους με κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν. Μετά την ολοκλήρωση της προσυνταξιοδοτικής περιόδου, οι παραπάνω υπάλληλοι λαμβάνουν πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από τη περίοδο του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.

Από τις ανωτέρω δύο δράσεις εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός 18-20.000 εργαζομένων.

Δράση 3η: Οι εργαζόμενοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται, και μέρος των εργαζομένων των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ των φορέων που απορροφώνται, συγχωνεύονται ή περιορίζονται, τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι εργαζόμενοι που διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, επαναπροσλαμβάνονται το ταχύτερο δυνατόν με βάση τα όσα προβλέπονται στο σχετικό ΠΔ. Θα δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα επανακατάρτισης, στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, για όσους εργαζόμενους παραμείνουν στο καθεστώς εφεδρείας.

Από τη δράση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 1.000 εργαζομένων.

Δράση 4η: Τερματισμός του προνομιακού καθεστώτος που έχει δοθεί σε δημοσίους υπαλλήλους και  λοιπούς εργαζομένους που έχουν ήδη δικαίωμα πλήρους σύνταξης να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία, παρατείνοντας το ηλικιακό όριο υποχρεωτικής αποχώρησης (δε θα ενταχθούν σε εφεδρεία αλλά σε άμεση συνταξιοδότηση).

Δράση 5η: Προβλέπεται ταχεία διαδικασία εντοπισμού υπηρεσιακών μονάδων φορέων της κεντρικής κυβέρνησης που δεν έχουν λόγο ύπαρξης ή διαθέτουν πολύ μεγάλο ποσοστό πλεονάζοντος προσωπικού.  Η αξιολόγηση θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με νομοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια που εφαρμόζονται αυτόματα. Από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές τις υπηρεσιακές μονάδες, θα ζητηθεί να αποδεχθεί μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες ή, αλλιώς, να ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας λόγω κατάργησης της οργανικής θέσης του.

Δράση 6η: Συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η αναδιάρθρωση  ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Για τους εργαζόμενους στους φορείς αυτούς θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα στη δράση 3.

Από τις δράσεις 5 και 6 εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 6-7.000 εργαζομένων.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως θα εξοικονομήσει 300 εκ. ευρώ εντός του 2012 και ότι δε θα χρειαστεί να καταβάλει αποζημιώσεις, εξέλιξη που δημοσιονομικά θα ήταν ιδιαίτερα δυσμενής. Διευκρινίζει, ακόμη, ότι οι υπαγόμενοι σε καθεστώς εφεδρείας θα μπορούν να συμπληρώνουν το εισόδημά τους δραστηριοποιούμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Διαβάστε περισσότερα » »

Αντικαθιστούν τον ανταποκριτή της ΝΕΤ και του ΑΠΕ στο Βερολίνο με τη σύζυγο του πρώην ΥΠΕΞ, Δρούτσα!

Η Φαίη Καραβίτη σύζυγος του πρώην ΥΠΕΞ, Δημήτρη Δρούτσα, θα πάρει τη θέση του ανταποκριτή της ΝΕΤ και του ΑΠΕ στο Βερολίνο, Γιώργου Παππά.
Ενδεικτικό της αντίληψης των συνεργατών του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου η μετακίνηση του δημοσιογράφου, αλλά και ενδεικτικό του πώς εννοεί η κυβέρνηση την ανεξαρτησία της ΕΡΤ. Είναι γεγονός ότι η σύμβαση του δημοσιογράφου έληξε τέλος του μήνα, αλλά δεν ανανεώθηκε ως είθισται, αντίθετα την καπάρωσε η σύζυγος του Δημ. Δρούτσα που εντελώς τυχαία εσχάτως μετακόμισε στο Βερολίνο! Βεβαίως το γεγονός δεν φαίνεται να είναι τυχαίο και από την αποκλειστική συνέντευξη της Μέρκελ που εξασφάλισε ο Γιώργος Παππάς για τη ΝΕΤ και την είδαμε να προβάλλεται πρώτα από το Mega!
Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ:ΕΔΙΩΞΕ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ G20

«Αυτή δεν είναι κρίση. Κρίση θα είναι η Αργεντινή του 2000», μας «απείλησε» πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Από πέρυσι, αφότου η Ελλάδα «σώθηκε» από την τρόικα και το ΔΝΤ πάτησε πρώτη φορά το πόδι του στην ευρωζώνη, η Αργεντινή έχει γίνει για τη χώρα μας απειλή, εφιάλτης, μέτρο σύγκρισης, αλλά και παράδειγμα προς μίμηση, σύμφωνα με ορισμένους. Αλλά, όταν μιλάμε για Αργεντινή, τι ακριβώς εννοούμε;Η Αργεντινή, μία από τις μεγαλύτερες και σήμερα πλουσιότερες χώρες όχι μόνο της Λατινικής Αμερικής, αλλά ολόκληρου του κόσμου και μέλος των G20, βγήκε από την κόλαση της χούντας το 1983 η οποία άφησε πίσω της τουλάχιστον 30.000 θύματα και από τα.....

τέλη της δεκαετίας του '80 άρχισε να πειραματίζεται με το νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, έγινε ευαγγέλιο και μονόδρομος για όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής. Το σύστημα εγκαινιάστηκε από τον γραφικό πρόεδρο Κάρλος Μένεμ που ανήκε στο Περονικό Κόμμα και συνεχίστηκε και από τους ριζοσπάστες που τον διαδέχθηκαν.


Πέρα από τις κλασικές ιδιωτικοποιήσεις, ο Μένεμ εισήγαγε μια μοναδική εφεύρεση: την εξίσωση της τιμής του αργεντίνικου πέσο με το δολάριο προκειμένου η χώρα να καμουφλάρει τον καλπάζοντα πληθωρισμό της και να αποκτήσει ένα δήθεν ισχυρό νόμισμα. Η τεχνητή ισοτιμία εγκαινιάστηκε το 1991 και συνεχίστηκε και επί διακυβέρνησης του ριζοσπάστη Φερνάντο Δε Λα Ρούα, ο οποίος εξελέγη το 1999.


Καθ' όλη τη δεκαετία του '90, η Αργεντινή έγινε το πειραματόζωο του ΔΝΤ, το οποίο εκλήθη να τη «βοηθήσει» καθώς αντιμετώπιζε οικονομική κρίση εξαιτίας ενός ανεξέλεγκτου πληθωρισμού. Το ΔΝΤ πρότεινε τη γνωστή συνταγή της λιτότητας και των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων, βυθίζοντας τη χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και τον κόσμο σε φτώχεια.


Ο τότε υπουργός Οικονομικών Δομίνγκο Καβάγιο, ο άνθρωπος που συνδιαλλεγόταν με το ΔΝΤ, θεωρείται εκ των υστέρων υπαίτιος της χρεοκοπίας που έσκασε τον Δεκέμβριο του 2001. Το πέσο μέσα σε μία μέρα υποτιμήθηκε κατά τα δύο τρίτα έναντι του δολαρίου. Κηρύχθηκε στάση πληρωμών και οι τραπεζικές καταθέσεις δεσμεύθηκαν με το διαβόητο πλέον σύστημα του «κοραλίτο». Ο κόσμος, εξαγριωμένος, ξεχύθηκε στους δρόμους και εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους σαν εκείνες με τις οποίες μας απειλούσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε περίπτωση που δεν ψηφιζόταν το μεσοπρόθεσμο: λεηλασίες, οδομαχίες και τον στρατό να προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη. Οσο για τον πρόεδρο Δε Λα Ρούα, απέδρασε από το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερο για να μην τον λιντσάρει το πλήθος. Οι πρόεδροι, στο μεταξύ, διαδέχονταν ο ένας τον άλλο με ιλιγγιώδη ταχύτητα: πέντε μέσα σε δύο εβδομάδες!


Τριάντα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια, ενώ μέσα στον επόμενο χρόνο οι «παράπλευρες απώλειες» όσων πέθαναν από στρες και τις συνακόλουθες ασθένειες ή και από πείνα, ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων της χρεοκοπίας στις 30.000 περίπου. Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια άνθρωποι -πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας- έγιναν φτωχοί από τη μία μέρα στην άλλη. Αυτή που τσακίστηκε κυριολεκτικά ήταν η μεσαία και κυρίως η μικρομεσαία τάξη. Χαρακτηριστική της κατάστασης ήταν η επιγραφή σε ένα πανό στην είσοδο μιας παραγκούπολης στις παρυφές του Μπουένος Αϊρες: «Καλώς ήλθατε στη μεσαία τάξη»!


Την ίδια στιγμή, όμως, το χάος και η απελπισία έδιναν τη θέση τους στην αλληλλεγγύη και την εφευρετικότητα. Ελλείψει χρήματος, πολλές γειτονιές άρχισαν να τυπώνουν κουπόνια ή δικά τους νομίσματα. Το «τρουέκε», ένα σύστημα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών σε είδος, έγινε τρόπος ζωής. Ωσπου, το 2003, η εκλογή του περονιστή Νέστορ Κίρτσνερ στην εξουσία έμελλε να αλλάξει την πορεία της χώρας. Ο Κίρτσνερ, κυβερνήτης του μακρινού κρατιδίου της Παταγονίας, αν και προερχόταν από το περιβάλλον του Μένεμ και είχε συμμετάσχει παλιότερα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των πετρελαίων, ήταν αυτός που έβγαλε τη χώρα από την τροχιά του ΔΝΤ. Κρίνοντας ότι το εξωτερικό χρέος της Αργεντινής (132 δισ. δολάρια) ήταν αδύνατο να εξυπηρετηθεί, αποφάσισε κούρεμα κατά 75%, το οποίο έγινε με συμμετοχή των ιδιωτών κατά τα τρία τέταρτα. Παράλληλα, στο τέλος του 2005, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι θα πληρώσει σε μία μόνο δόση το χρέος απέναντι στο ΔΝΤ, γύρω στα 10 δισ. δολάρια, και θα διακόψει κάθε επαφή μαζί του. Οπερ και εγένετο.


Ο Νέστορ Κίρτσνερ άρχισε να εφαρμόζει την ακριβώς αντίθετη πολιτική, αυξάνοντας τους μισθούς και τις συντάξεις που είχε πετσοκόψει το ΔΝΤ. Αποτέλεσμα: η χώρα εξορίστηκε μεν από τις διεθνείς αγορές, από τις οποίες δανείζεται σήμερα με επιτόκιο 7%, αλλά η πραγματική οικονομία ανάσανε. Η ανεργία και η φτώχεια άρχισαν να μειώνονται σημαντικά, ενώ η οικονομία άρχισε να παρουσιάζει δείκτες ανάπτυξης της τάξης του 9% επί πέντε συναπτά έτη, χάρη, φυσικά και στην πλούσια εγχώρια παραγωγή, για να μην ξεχνιόμαστε. Υστερα από μια σύντομη στασιμότητα το 2009 λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οικονομία στη συνέχεια πήρε πάλι τα πάνω της, κυρίως χάρη στις εξαγωγές της σόγιας και πέρυσι παρουσίασε ανάπτυξη 9,5%.


«Ο Κίρτσνερ μάς έδωσε πίσω τη χαμένη μας αξιοπρέπεια» έλεγαν κλαίγοντας πολλοί Αργεντίνοι στην κηδεία του τέως προέδρου τους πέρυσι το Νοέμβριο. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο το γεγονός ότι η χήρα του, η Κριστίνα Φερνάντες, η οποία εξελέγη το 2007 και ακολούθησε την ίδια αναπτυξιακή και ανεξάρτητη εσωτερική και εξωτερική πολιτική που εγκαινίασε ο μακαρίτης πρόεδρος, αναμένεται να επανεκλεγεί πανηγυρικά στις 23 Οκτωβρίου με τεράστια διαφορά από όλους τους αντιπάλους της.


Αυτό δεν σημαίνει ότι η Αργεντινή έχει μεταμορφωθεί σε επίγειο παράδεισο. Εξακολουθεί να έχει σοβαρά προβλήματα φτώχειας (12% του πληθυσμού, αλλά υψηλότερη σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις), υποσιτισμού, ανεργίας (7,5% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία), άνισης κατανομής του πλούτου, πληθωρισμού και διαφθοράς. Ωστόσο, τα παλεύει. Και κυρίως, απέδειξε ότι υπάρχει ζωή μετά τη χρεοκοπία και μακριά από το ΔΝΤ.


*«Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή. Οι συγκρίσεις είναι απεχθείς» είπε η νέα πρόεδρος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Να μη γίνουμε Αργεντινή», μας προτρέπουν, από την άλλη, οι κυβερνώντες μας. Απορία πρώτη: όταν μας φοβίζουν με την Αργεντινή, σε ποια ακριβώς αναφέρονται; Σε εκείνη του 2001 ή του 2011; Απορία δεύτερη: οι απειλούμενοι δύνανται να επιλέξουν τη χρονολογία της αρεσκείας τους;
Διαβάστε περισσότερα » »

Το χρυσό φαγωπότι στη Βουλή


Μέσα σε μία δεκαετία ο προϋπολογισμός του Κοινοβουλίου υπερδιπλασιάστηκε, όπως και ο αριθμός των υπαλλήλων. Από τα 97 εκατ. ευρώ το 2000 ξεπέρασε τα 221 εκατ. το 2009. Και τότε, όπως και σήμερα, ο αριθμός των βουλευτών είναι αμετάβλητος.

Οταν  συμβαίνουν αυτά στη Βουλή, εύλογα μπορεί να βγάλει κανείς τα συμπεράσματά του για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και τον εκτροχιασμό των δαπανών στη γενική κυβέρνηση και στις ΔΕΚΟ.

Η χρονιά που οι δαπάνες αυξήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά ήταν το 2005. Ανέβηκαν κατά 19% και από τα 133 εκατ. ευρώ σκαρφάλωσαν στα 158 εκατ. Η τριετία με τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι μεταξύ 2004 και 2006.




Ακόμη και το 2010, τη χρονιά έλευσης της τρόικας στη χώρα, η συνολική ετήσια μείωση περιορίστηκε σε ποσοστό 1,7% (218 εκατ. από 221 εκατ. ευρώ), που βασίστηκε κυρίως στις περικοπές μισθών. Ο τρέχων προϋπολογισμός προβλέπει μείωση της τάξης του 9%, ωστόσο ευελπιστούν σε μεγαλύτερες μειώσεις. Οπως εκτιμούν, στο τέλος της χρονιάς υπάρχουν αισιόδοξες ενδείξεις για να κλείσει με μείωση κοντά στο 15%. Οι οικονομικές υπηρεσίες της Βουλής επεξεργάζονται σχέδια επιπλέον περικοπών ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2012.

Κατά την τελευταία δεκαετία, ανάλογη του προϋπολογισμού ήταν και η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. Από τους 695, σήμερα υπερβαίνουν τους 1.300. Από τον Σεπτέμβριο του 2009 έχουν συνταξιοδοτηθεί περίπου 90 υπάλληλοι. Ζήτημα πλεονάζοντος προσωπικού ή εργασιακής εφεδρείας δεν τίθεται.

«Ο αριθμός των υπαλλήλων μπορεί να αυξήθηκε κατά την τελευταία δεκαετία, ωστόσο ακολούθησε τη δημιουργία νέων υπηρεσιών», εξηγεί ο Π. Πολίτης, πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων στη Βουλή. «Λειτουργεί ένα μεγάλο τυπογραφείο επί της Λένορμαν, τμήματα μικροφίλμ, φωτοτυπεία, οικονομικές υπηρεσίες, βιβλιοθήκες και άλλα. Παλαιότερα πολλές δουλειές δίνονταν έξω» σημειώνει ο ίδιος.

Προσθέτει ότι πλέον στο προσωπικό περιλαμβάνονται και οι ειδικοί φρουροί, αυξάνοντας έτσι το συνολικό αριθμό. Σε ό,τι αφορά στη μισθοδοσία του προσωπικού, επιμένει ότι ακολουθεί τις περικοπές των υπαλλήλων στο Δημόσιο (δώρα, άδειες, υπερωρίες κ.λπ.). «Δεν εξαιρούμαστε. Δεν υπάρχει ο λεγόμενος 15ος ή 16ος μισθός. Είναι ένα επίδομα, που αντί να κατανέμεται ανά μήνα, εμείς το λαμβάνουμε σε δύο δόσεις. Ισχύει από το 1930 και από πέρυσι κόπηκε στο μισό. Με τις αναδρομικές κρατήσεις από την αρχή του έτους, υπάρχουν μισθοδοσίες 15ημέρου, που δεν ξεπερνούν τα 150 ευρώ» αναφέρει.

*Ουσιαστικά κριτήρια, σύγχρονες προϋποθέσεις και διαφανής έλεγχος θα έπρεπε να είχαν από καιρό υιοθετηθεί για τις ατέλειες και τις αποζημιώσεις στη Βουλή. Πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι η κριτική στην κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όταν, έστω σιωπηρά, συναινούν σε μια τέτοια διαχείριση του δημόσιου χρήματος;

Διαβάστε περισσότερα » »

Και καθηγητής... ιππασίας στο μισθολόγιο της Βουλής!

Μέχρι και καθηγητή ιππασίας είχαν προσλάβει και πλήρωναν με τα λεφτά μας οι εθνοπατέρες  Το υπερσύγχρονο γυμναστήριο της Βουλής που στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων άνοιξε τις πόρτες του το 2003 και διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, χαμάμ, ομαδικά προγράμματα, όπως γιόγκα και πιλάτες, ακόμη και μαθήματα ιππασίας.
Όσο για τις αποδοχές των γυμναστών, σύμφωνα με την «Realnews», φτάνουν τα 2.500 ευρώ το μήνα με επτά ώρες δουλειά ημερησίως και το κυριότερο χωρίς το φόβο της εργασιακής εφεδρείας.

Εκτός από γυμναστές, το γυμναστήριο διαθέτει και δύο διατροφολόγους που πληρώνονται αδρά προκειμένου να εξασφαλίζουν ότι βουλευτές και υπουργοί θα διατηρούν άψογη τη σιλουέτα τους.

Στο προσωπικό του γυμναστηρίου της Βουλής ανήκει και ένας καθηγητής ιππασίας, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό κοινοβούλιο δεν διαθέτει άλογα!
Διαβάστε περισσότερα » »

Αλλάζουν όλα στα νοσοκομεία

Υποχρεωτικά οι γιατροί των ενιαίων τμημάτων στα επείγοντα, αλλιώς θα τίθενται σε αργία και ο διοικητής θα απολύεται...
Αλλάζει ο τρόπος εφημερίας των δημοσίων νοσοκομείων που λειτουργούν στις μεγάλες πόλεις. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά την κατάργηση των ομοειδών κλινικών, όπως αυτές λειτουργούν σήμερα, και τη συνένωσή τους σε ενιαίο τμήμα. Ομάδα γιατρών κάθε τμήματος – διαφορετική κάθε φορά – θα επανδρώνει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) κατά τις ημέρες της εφημερίας του νοσοκομείου και θα υποδέχεται τα περιστατικά, τα οποία ανάλογα με τη βαρύτητά τους θα οδηγούνται στην κατάλληλη μονάδα, στο χειρουργείο ή ακόμη και στο... σπίτι τους.

Κλειστή θα βρίσκουν την πόρτα του νοσοκομείου τα «βαλιτσάκια», δηλαδή όλοι εκείνοι που προσέρχονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα κατά τις ημέρες εφημερίας τους κατόπιν συνεννόησης με κάποιον γιατρό. Επίσης, περιστατικά τα οποία θα κρίνονται από τους γιατρούς ως μη επείγοντα ή σοβαρά δεν θα παραμένουν στο νοσοκομείο. Αυτά θα εξετάζονται από όλους τους γιατρούς, πλην των ειδικευομένων, τις υπόλοιπες ημέρες κατά τις οποίες το νοσοκομείο δεν θα εφημερεύει.

Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) υποχρεούνται να βρίσκονται όλοι οι γιατροί των ενιαίων πια τμημάτων, που θα επιλέγονται κάθε φορά. Ενας από την ομάδα θα είναι ο συντονιστής. Οποιος γιατρός δεν βρίσκεται στο πόστο του, με βάση το πρόγραμμα εφημερίας, θα τίθεται σε αργία και ο διοικητής του νοσοκομείου, ο οποίος παράλληλα θα είναι υπεύθυνος και για τη λειτουργία του ΤΕΠ, θα «απολύεται».

Εξοικονόμηση πόρων με ασφαλή λειτουργία

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται σε πρόταση του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Αρη Μουσιώνη, η οποία την περασμένη εβδομάδα παραδόθηκε στον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο. Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί στα μέσα Οκτωβρίου σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Νοεμβρίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι ανάλογες προτάσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν από γιατρούς νοσοκομείων του ΕΣΥ με στόχο την κάλυψη των αναγκών των ιδρυμάτων, εξοικονομώντας παράλληλα χρήματα από αυτά που καταβάλλονται για τις εφημερίες.
Στις 14 Μαΐου 2010 ο διευθυντής της Στ' Μαιευτικής/ Γυναικολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου» κ. Γ. Φαρμακίδης, από τη θέση που είχε τότε του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου, είχε προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου τη συνεφημέρευση των έξι μαιευτικών/ γυναικολογικών κλινικών ανά δύο. «Είναι ο μόνος τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων, αφού πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω περικοπής εφημεριών, ενώ δεν θα έχει αντίκτυπο στην ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου» ανέφερε ο κ. Φαρμακίδης. Η πρότασή του τότε είχε πέσει στο κενό...
Στην πρότασή του ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ περιγράφει εικόνες που αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ελληνικά νοσοκομεία τις ημέρες της εφημερίας.
«Σήμερα ο ασθενής που προσέρχεται στο δημόσιο νοσοκομείο ως επείγον περιστατικό τρέχει από ιατρείο σε ιατρείο αναζητώντας τον γιατρό που θα του παράσχει την κατάλληλη φροντίδα ή εκλιπαρώντας κάποιον να ασχοληθεί μαζί του. Ο ασθενής αισθάνεται απρόσκλητος ή και ανεπιθύμητος. Παράλληλα, εμφανίζεται κατά κόρον το φαινόμενο των “πλασματικώς επειγόντων” περιστατικών, κυρίως χειρουργικών. Πρόκειται για πηγή διαφθοράς και κατασπατάλησης πόρων»
.
Στόχος είναι να ανατραπεί η υπάρχουσα κατάσταση, σημειώνει ο κ. Μουσιώνης. «Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ασθενής προσέρχεται στο νοσοκομείο με συμπτώματα και όχι με διάγνωση. Οι γιατροί είναι αυτοί που με τον απαραίτητο κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο θα κάνουν τη διάγνωση και θα καταρτίσουν το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας» προσθέτει.

Τι θα γίνεται στην πράξη

Σύμφωνα με την πρόταση του διοικητή της 1ης ΥΠΕ, μία ομάδα γιατρών από όλα τα τμήματα (μετά την ενοποίηση ομοειδών κλινικών) του νοσοκομείου θα βρίσκεται στο ΤΕΠ κατά την ημέρα της εφημερίας του Ιδρύματος.
Από το Παθολογικό Τμήμα θα βρίσκονται τέσσερις-πέντε γιατροί (ο αριθμός θα ορίζεται από το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου), άλλοι τόσοι από το Καρδιολογικό, το Χειρουργικό κ.ο.κ. Αυτή η ομάδα θα αποτελείται από ειδικευμένους γιατρούς και όχι ειδικευόμενους. Ανάμεσά τους και διευθυντές. Η ομάδα θα υποδέχεται το επείγον περιστατικό και θα κρίνει σε ποια μονάδα θα οδηγηθεί. Εφόσον είναι επείγον, θα οδηγείται στο χειρουργείο, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όπου αλλού χρειάζεται.
«Αν για παράδειγμα μια έγκυος τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο»
εξηγεί ο κ. Μουσιώνης «θα μεταφερθεί στο ΤΕΠ του Χειρουργικού Τμήματος. Εκεί θα την υποδεχθούν νευροχειρουργός, στην περίπτωση που έχει υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση, θωρακοχειρουργός, οφθαλμίατρος (αν έχει τραυματιστεί στο μάτι) και όποια άλλη ειδικότητα είναι απαραίτητη σύμφωνα με τον τραυματισμό της γυναίκας. Οπωσδήποτε θα υπάρχει στην ομάδα και μαιευτήρας γυναικολόγος».

Αν το περιστατικό είναι μέτριας μορφής, για παράδειγμα μια γαστρεντερίτιδα, θα εισαχθεί στον θάλαμο βραχείας νοσηλείας του ΤΕΠ. Στην περίπτωση που η κατάσταση της υγείας του ασθενούς παρουσιάσει επιδείνωση, θα γίνει εισαγωγή στο νοσοκομείο. Αν τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, και έπειτα από υπόδειξη των γιατρών, ο ασθενής θα πάρει εξιτήριο.

Σημειώνεται ότι κατά τις ημέρες που εφημερεύουν, στα νοσοκομεία δεν θα γίνονται δεκτά περιστατικά που δεν θεωρούνται σοβαρά ή επείγοντα. «Οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα παρέχονται από τους συμβεβλημένους γιατρούς του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και των Κέντρων Υγείας. Αυτοί θα παραπέμπουν τον εμπύρετο ασθενή στο νοσοκομείο όποτε αυτό θα κρίνεται απαραίτητο» διευκρινίζει ο κ. Μουσιώνης.

Χρόνια περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία

Αλλαγές θα υπάρξουν και στη λειτουργία των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων (ΤΕΙ). Οπως αναφέρεται στην πρόταση του κ. Μουσιώνη, καθημερινά από τις 8 π.μ. ως τις 2 μ.μ. ομάδα γιατρών κάθε τμήματος (κάθε φορά άλλοι γιατροί) θα εξετάζει ασθενείς με ραντεβού. «Την ημέρα που οι συγκεκριμένοι γιατροί θα πρέπει να βρίσκονται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να βλέπουν χρόνια περιστατικά, δεν θα κάνουν ούτε επίσκεψη στους νοσηλευόμενους ασθενείς ούτε χειρουργείο. Κάθε γιατρός θα έχει αυτή την υποχρέωση μόνο για μία ημέρα την εβδομάδα» εξηγεί και προσθέτει ότι ανάμεσα στους γιατρούς που θα μετέχουν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία θα είναι και οι διευθυντές.

«Δεν είναι σωστό να οδηγείται ο ασθενής στα απογευματινά ιατρεία πληρώνοντας κανονική επίσκεψη επειδή δεν βρίσκει πρωινό ραντεβού στο νοσοκομείο. Με σωστή οργάνωση όλα τα χρόνια περιστατικά θα μπορούν να εξυπηρετούνται τις πρωινές ώρες»
σημειώνει. Επίσης, υπογραμμίζει ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν θα κάνουν τακτικά εξωτερικά ιατρεία, απλώς θα παρακολουθούν.

«Υπάρχουν και κλινικές που έχουν µόλις ένα κρεβάτι!»

Κατακερµατισµός, κακή οργάνωση, κενά, υποταγή στον επικεφαλής και άλλες παθογένειες
Υπάρχουν κλινικές µε ελάχιστα κρεβάτια (ακόµη και κλινικές µε µόλις ένα κρεβάτι) οι οποίες (και όχι µόνο αυτές) συχνά λειτουργούν ως ιδιωτικά ιατρεία για τις ανάγκες των διευθυντών τους και εις βάρος του δηµοσίου συµφέροντος. Ενδεικτικό του υφιστάµενου κατακερµατισµού είναι ότι στην 1η Υγειονοµική Περιφέρεια (ΥΠΕ) υπάρχουν κλινικές που διαθέτουν από ένα έως πέντε κρεβάτια. Από αυτές, τρεις έχουν από ένα κρεβάτι και άλλες τόσες από δύο. Κατά µέσον όρο αντιστοιχούν περίπου 20 κρεβάτια ανά κλινική, αριθµός µικρότερος κάθε διεθνούς δεδοµένου και µη λειτουργικός. Υπάρχουν πολλές κλινικές µε µικρό αριθµό ειδικευµένων γιατρών µε αποτέλεσµα να µην είναι πρακτικά εφικτή η πλήρης εφηµεριακή κάλυψη. Για παράδειγµα, σε δύο κλινικές της ίδιας ειδικότητας υπηρετούν από τρεις ειδικευµένοι γιατροί και για να καλύψουν την εφηµερία είναι υποχρεωµένοι να πραγµατοποιούν δέκα εφηµερίες τον µήνα (και παραπάνω στη διάρκεια των αδειών). Με τη συνένωση των υφιστάµενων κλινικών σε ένα τµήµα, θα χρειάζεται να πραγµατοποιούν µόνο από πέντε εφηµερίες τον µήνα και θα υπάρχει πλήρης κάλυψη. Ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι γιατροί στα νοσοκοµεία που εφηµερεύουν είναι, αντικειµενικά, υπεραρκετοί, λόγω κατακερµατισµού, κακής οργάνωσης και κατανοµής, παρουσιάζονται πολύ µεγάλα κενά και η εφηµέρευση καθίσταται προβληµατική.

Ασθενής που νοσηλεύεται στην Α’ Παθολογική Κλινική και παίρνει εξιτήριο πρέπει να περιµένει πότε θα εφηµερεύσει ξανά η συγκεκριµένη κλινική για να συνεχίσει τη θεραπεία του. Επίσης αν η Α’ Παθολογική Κλινική είναι εξειδικευ µένη, π.χ., στις λοιµώξεις, ο ασθενής δεν µπορεί να έχει εξειδικευµένη φροντίδα για τον σακχαρώδη διαβήτη από τον οποίο πάσχει, διότι αποτελεί αντικείµενο της Β’ Παθολογικής Κλινικής. Με τη νέα µορφή οργάνωσης (συνένωση των υφιστάµενων κλινικών σε ένα τµήµα) όλοι οι ασθενείς µπορούν να τύχουν εξειδικευµένης φροντίδας διότι όλο το επιστηµονικό δυναµικό θα εργάζεται χωρίς στεγανά.

Σπανίως υπάρχει επιστηµονική και κλινική συνεργασία µεταξύ του προσωπικού των διαφορετικών κλινικών της ίδιας ειδικότητας. Συχνά στα περισσότερα νοσοκοµεία συγκροτούνται οµάδες υπό τον διευθυντή κάθε κλινικής, µε εξάρτηση και υποταγή στον επικεφαλής, χωρίς δεσµούς µεταξύ τους, χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς συνεργασία, ούτε καν µεταξύ των οµοειδών κλινικών, για την αντιµετώπιση των περιστατικών, µε σκληρό και συχνά αθέµιτο ανταγωνισµό µεταξύ τους. Το γεγονός αυτό κρίνεται ως απαράδεκτο και είναι εις βάρος αφενός της επιστηµονικής εξέλιξης και απόδοσης των γιατρών, αφετέρου της παρεχόµενης περίθαλψης, αλλά και της αποδοτικής αξιοποίησης των πόρων.

Η εκπαίδευση των ειδικευοµένων είναι προσανατολισµένη στο αντικείµενο που ασχολείται περισσότερο η κάθε κλινική. Με την αναδιοργάνωση των κλινικών και τη συνένωση των υφιστάµενων οµοειδών κλινικών σε ένα ενιαίο τµήµα, θα αναβαθµιστεί σηµαντικά διότι θα υπάρχει η δυνατότητα καθηµερινής επαφής µε όλο το ειδικευµένο ιατρικό δυναµικό.
Διαβάστε περισσότερα » »

Στα 3.000 πόδια βάθος έφτασε το τρυπάνι στην ΑΟΖ Κύπρου

Τις πρώτες αυθεντικές φωτογραφίες από τις γεωτρήσεις της αμερικανικής εταιρείας Νoble Energy οικόπεδο 12 "Αφροδίτη" της κυπριακής ΑΟΖ δημοσιεύει κατά αποκλειστικότητα η κυπριακή εφημερίδα "Πολίτης"...



Εδώ και μια βδομάδα, που η πλατφόρμα Noble Homer Ferrington αγκυροβόλησε στο οικόπεδο "Αφροδίτη" δεν υπήρχε ούτε μια φωτογραφία από το κυπριακό οικόπεδο , εκτός από τις φωτογραφίες των ελικοπτέρων , που μετέφεραν προσωπικό στην πλατφόρμα από το λιμάνι Λεμεσού.

Όλες οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν μέχρι σήμερα από την πλατφόρμα , καθώς και τα πλάνα που προβλήθηκαν, εμφάνιζαν εργασίες του Homer Ferrington σε άλλες περιοχές, για λογαριασμό άλλων κρατών ή εταιρειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φωτογραφίες της πλατφόρμας διαθέτουν, εκτός από την Noble, οι αρμόδιες Κυπριακές Αρχές , αλλά αρνήθηκαν επίμονα τόσο σε κυπριακές εφημερίδες όσο και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ να δώσουν έστω και μία για δημοσίευση.

Η εφημερίδα "Πολίτης" γράφει ότι οι προσπάθειες της να προσεγγίσει την "Αφροδίτη" με πλοίο δεν καρποφόρησαν, λόγω των μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί και κυρίως του "ναυτικού αποκλεισμού" της πλατφόρμας σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων, που εκμηδενίζει τις δυνατότητες φωτογράφησης.

Σήμερα, όμως, η εφημερίδα γράφει ότι είναι σε θέση να δημοσιεύσει για πρώτη φορά φωτογραφίες από τις εργασίες της πλατφόρμας στο κυπριακό οικόπεδο. "Το υλικό αναδεικνύει ένα μικρό αλλά ενδεικτικό μέρος της πολυπλοκότητας της όλης διαδικασίας που λαμβάνει χώρα στο τεράστιο πλεούμενο", σημειώνεται.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου που ο "Όμηρος" έδεσε στην "Αφροδίτη" μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάρα πολλά από το συνεργείο της Noble. Και, ευτυχώς, τίποτα δεν στάθηκε ικανό να τροποποιήσει ουσιαστικά τον προγραμματισμό.

Επίσημη ενημέρωση για την πορεία της γεώτρησης δεν υπάρχει, ούτε από την Κυβέρνηση ούτε από την ίδια την εταιρεία, με εξαίρεση κάποιες δηλώσεις του Σόλωνα Κασίνη, διευθυντή Ενέργειας στο υπουργείο Εμπορίου.

Από τις τελευταίες πληροφορίες προκύπτει ότι το τρυπάνι έχει φθάσει σε βάθος περίπου 3.000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι στο βυθό της "Αφροδίτης" το γεωτρύπανο έχει χωθεί περίπου 1.400 μέτρα και απέχει άλλα 2.800 μέτρα από το σημείο, στο οποίο υπολογίζεται ότι βρίσκεται το κοίτασμα φυσικού αερίου.

Ωστόσο, ο προγραμματισμός της Noble δεν προβλέπει σε αυτήν τη φάση προσέγγιση του κοιτάσματος, αλλά μιας περιοχής σε απόσταση περίπου 2.000 μέτρων από το κοίτασμα. Αυτό σημαίνει ότι απομένουν άλλα 900 μέτρα για να προσεγγίσει το τρυπάνι το σημείο του βυθού από το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ασφαλείς πληροφορίες για τον όγκο και την ποιότητα του κοιτάσματος. Σε επόμενη φάση των εργασιών το τρυπάνι θα προχωρήσει μέχρι το κοίτασμα, ενώ σε κατοπινό στάδιο θα επιχειρηθούν και άλλες γεωτρήσεις πλησίον αυτής που πραγματοποιείται τώρα.

Οι πληροφορίες του "Πολίτη" αναφέρουν, ακόμα, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή, ότι ίσως και εντός της εβδομάδας που αρχίζει αύριο να ολοκληρωθεί η τωρινή φάση εργασιών του Noble Homer Ferrington. Αναμένεται ότι σύντομα θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι έρευνες, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί η ύπαρξη ή όχι κοιτάσματος, έστω και αν η Noble είναι βέβαιη ότι η "Αφροδίτη" κρύβει σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου.

Τα δείγματα που λαμβάνονται από τη γεώτρηση, η οποία έχει επενδυθεί με μπετόν, θα τύχουν, όπως είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ενέργειας Σόλων Κασίνης, επιστημονικών αναλύσεων σε εργαστήρια της εταιρείας στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών, πριν λεχθεί οτιδήποτε επίσημα για την ποσότητα, την ποιότητα και τις δυνατότητες εμπορίας του φυσικού αερίου.
Όπως έχει ήδη λεχθεί, τα τελικά αποτελέσματα, που θα σηματοδοτήσουν την ολοκλήρωση της ερευνητικής γεώτρησης, αναμένονται τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα της Noble κατασκευάστηκε από τη φημισμένη ναυπηγική εταιρεία Vyborg Shipyard, στο Vyborg του Λένινγκραντ (τώρα Αγία Πετρούπολη), το 1985. Έτυχε όμως σοβαρών μετατροπών, ενισχύσεων και εκσυγχρονισμών το 1999 και το 2004. Μπορεί να διενεργήσει γεώτρηση σε βάθος 10.000 μέτρων, ικανότητα που έπαιξε σημαντικό ρόλο για την επιλογή της από τη Noble για αξιοποίηση στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και του Ισραήλ, όπου οι τρισδιάστατες έρευνες έδειξαν κοιτάσματα σε μεγάλα βάθη. Το κοίτασμα στο οικόπεδο "Αφροδίτη" υπολογίστηκε από τη Noble ότι βρίσκεται σε βάθος 5.800 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το ύψος του νερού στο συγκεκριμένο σημείο είναι 1.650 μέτρα.

Στη ζωή των Κυπρίων από τις 15 Σεπτεμβρίου δεν μπήκε μόνο η επιβλητική πλατφόρμα της Noble, αλλά και το κιτρινόμαυρο ελικόπτερο της EDT Offshore, που πηγαινοέρχεται καθημερινά μεταξύ του λιμανιού της Λεμεσού και της πλατφόρμας. Πρόκειται για ένα Bell 412, για τις ανάγκες του οποίου έχει κατασκευαστεί ελικοδρόμιο στο λιμάνι. Το ελικόπτερο πραγματοποιεί μία ή δύο πτήσεις την ημέρα προς το οικόπεδο "Αφροδίτη", μεταφέροντας κυρίως προσωπικό που εργάζεται στην πλατφόρμα. Για τη στήριξη των εργασιών στην "Αφροδίτη" και την αποστολή προμηθειών και εξοπλισμού χρησιμοποιείται και πλοιάριο της εταιρείας. Το συγκεκριμένο οικόπεδο στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων από τις κυπριακές ακτές.

Πάνω από την πλατφόρμα της Noble πέταξε, σύμφωνα με τον "Πολίτη" την Παρασκευή από τις 12:00 έως τις 3:00 μ.μ. για δεύτερη φορά αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο τύπου P Pappa 3.

Πρόκειται για τη δεύτερη πτήση του εν λόγω αεροπλάνου εντός της εβδομάδας, γεγονός που καταδεικνύει το άμεσο και ενεργό ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για την τεράστια επένδυση που πραγματοποιεί η Noble. Πάνω από την πλατφόρμα πολύ συχνά κατοπτεύουν και ισραηλινά μαχητικά και ελικόπτερα. Στην περιοχή δεν παρατηρείται καμία κίνηση από πλευράς τουρκικού στόλου ή της τουρκικής αεροπορίας.
Διαβάστε περισσότερα » »

Σκότωσε τον ίδιο του τον αδελφό, επειδή τον πέρασε για αγριογούρουνο!

Μία οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε σε ορεινή περιοχή στην Καλλιθέα Δράμας, κατά την διάρκεια κυνηγιού  αγριόχοιρου, στο οποίο συμμετείχε ομάδα κυνηγών, ανάμεσα τους και δύο αδέρφια. Κάποια στιγμή, ο ένας από τους αδερφούς αντιλήφθηκε κίνηση πίσω από κάτι θάμνους και πυροβόλησε.
Όταν έτρεξε προς τα εκεί, ανακάλυψε με τρόμο, όμως, πως το θήραμα που νόμιζε ότι είχε πετύχει, δεν ήταν αγριόχοιρος, αλλά ο ίδιος του ο αδερφός, που ήταν πεσμένος νεκρός μπροστά του! Αργότερα το απόγευμα ενημερώθηκε η Αστυνομία για το περιστατικό από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και οι αστυνομικοί προχώρησαν στην σύλληψη του αδερφού, που είχε υποστεί ψυχολογικό σοκ…
Διαβάστε περισσότερα » »

Έγραψε «ιστορία» ο πολυμήχανος ληστής του «Ελ.Βενιζέλος» με λεία 1.000.000 €!

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύκολα, ως ένας από τους πιο ευρηματικούς τρόπους για ληστεία, με απίστευτο σχέδιο, ψυχραιμία και τελικό αποτέλεσμα 1.000.000 € στον καλύτερα ίσως φυλασσόμενο χώρο στην Αττική από την Αστυνομία!
Ο πανέξυπνος, ομολογουμένως ληστής, καλεσε στο τηλέφωνο την Παρασκευή το υποκατάστημα και στην υπάλληλο που το σήκωσε, της είπε πως ήταν από μία εταιρεία δήθεν με την επωνυμία Ergo και πως σήμερα το μεσημέρι θα πήγαιναν εκεί δύο εργάτες για να πραγματοποιήσουν εργασίες ανακαίνισης, κατ’ εντολή των κεντρικών της Τράπεζας. Μάλιστα, έδωσε πλήρη περιγραφή τους και δήθεν ονόματα!
Ντυμένος, λοιπόν, σαν μάστορας, ο ληστής πήγε εκεί, είπε ένα όνομα στους τρεις υπαλλήλους που του άνοιξαν την πόρτα μόλις το διασταύρωσαν με τα στοιχεία που είχε καταγράψει η υπάλληλος και στην συνέχεια, αφού προσποιήθηκε για μερικά λεπτά ότι έπαιρνε μέτρα από τον χώρο, τους ζήτησε να ανοίξουν και το δωμάτιο που βρίσκεται το χρηματοκιβώτιο, ώστε να πάρει και από εκεί μέτρα! Εκείνοι το έπραξαν και μάλιστα μπήκαν μαζί του στο δωμάτιο, όπου τότε ο ληστής έβγαλε ένα πιστόλι και τους είπε να του δώσουν τους κωδικούς για να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, όπως και έπραξαν.
Από μέσα ο ένοπλος άρπαξε συνολικά 1.000.000 € και στην συνέχεια, αφού έδεσε χειροπόδαρα τους υπαλλήλους, βγήκε σαν κύριος από την τράπεζα, χαιρέτισε μάλιστα και τους αστυνομικούς, που βρίσκονταν απ’ έξω και στην συνέχεια, βγήκε έξω και στάθηκε υπομονετικά στην ουρά για ταξί, μέχρι που πήρε ένα και έφυγε! Κάποια στιγμή, οι υπάλληλοι κατάφεραν και λύθηκαν μόνοι τους και φώναξαν τους αστυνομικούς που βρίσκονταν έξω από την τράπεζα, αλλά βεβαίως ήταν πολύ αργά πια! Το κλειστό κύκλωμα της τράπεζας ήταν εκτός λειτουργίας, ενώ εξετάζεται το κλειστό κύκλωμα του αεροδρομίου και βέβαια οι αστυνομικοί, που χαιρέτησαν τον πολυμήχανο ληστή!
Διαβάστε περισσότερα » »

Υπόγειες Πόλεις – Νάπολη – Στη σκιά του Βεζούβιου (ντοκυμαντέρ)

Ένα από τα καλύτερα επεισόδια της σειράς του History Channel με άγνωστες σε πολλούς κατασκευές κάτω από τις σύγχρονες πόλεις.
Η εκπομπή ταξιδεύει στην Ιταλία και προσφέρει μια γοητευτική περιπλάνηση στην Παρθενόπη – Νεάπολις των αρχαίων Ελλήνων, γνωστότερη πλέον ως “Νάπολη“.
Κάτω από την πόλη βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση δρόμοι, καταστήματα, κατακόμβες, στοές και εκκλησίες επί ρωμαϊκής εποχής, ενώ κατεβαίνουμε βαθύτερα, στα λατομεία των Ελλήνων όπου άφησαν κι εκεί ανεξίτηλη την παρουσία τους οι αρχαίοι μας πρόγονοι.
Για αιώνες οι Ναπολιτάνοι έσκαβαν κάτω από την πόλη τους, δημιουργώντας έναν παράλληλο κόσμο όπου τα μυστικά τους θα έμεναν ασφαλή. Ο Don Wildman μας ταξιδεύει 2500 χρόνια στο παρελθόν για να ανακαλύψουμε τον κόσμο που κρυβόταν κάτω από το ηφαίστειο.

Διαβάστε περισσότερα » »

Ολόκληρη η απόφαση για την εργασιακή εφεδρεία!


O Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Ηλίας Μόσιαλος, έκανε την παρακάτω ανακοίνωση:
Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε και ενέκρινε σήμερα την πρόταση για το νέο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας που διαμορφώθηκε από την διυπουργική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό και μετά από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ

Η παρούσα πρόταση για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας είναι αποτέλεσμα πολύωρων συνεδριάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής, που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό, με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Παιδείας, Εργασίας, του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών. Είναι, επίσης, το αποτέλεσμα μακρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, η οποία επέμενε στην άποψη ότι η εργασιακή  εφεδρεία έπρεπε να είναι προθάλαμος απολύσεων και όχι προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Κατά τις συζητήσεις με τη Τρόικα παρουσιάστηκαν διάφορες πιθανές λύσεις μεταξύ των οποίων και η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, πρόταση που η Κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να αποδεχθεί σε περίπτωση συμφωνίας της Τρόικα.
Η πρόταση που τελικά διαμορφώσαμε, είναι η ηπιότερη δυνατή εκδοχή ως προς τις κοινωνικές επιπτώσεις, ενώ παράλληλα τηρεί τις δεσμεύσεις του Μνημονίου: α) για ένταξη 30.000 εργαζομένων του δημόσιου τομέα, β) εξοικονόμηση, εντός του 2012, 300 εκ. Ευρώ, και γ) ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τα τέλη του 2011.
Ειδικότερα, η πρόταση διαρθρώνεται σε δύο φάσεις και επτά διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές δράσεις:
ΦΑΣΗ Α΄ (2011):
Δράση 1η: Όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, και σε ΝΠΔΔ και σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας. Μετά το τέλος της περιόδου εφεδρείας οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη,  το επίπεδο της οποίας δε θίγεται από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.
Δράση 2η: Οι υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ με σχέση δημοσίου δικαίου,  οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αφού προηγουμένως τερματιστεί η υπαλληλική σχέση τους με κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν. Μετά την ολοκλήρωση της προσυνταξιοδοτικής περιόδου, οι παραπάνω υπάλληλοι λαμβάνουν πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από τη περίοδο του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.
Από τις ανωτέρω δύο δράσεις εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός 18-20.000 εργαζομένων.
Δράση 3η: Οι εργαζόμενοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται, και μέρος των εργαζομένων των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ των φορέων που απορροφώνται, συγχωνεύονται ή περιορίζονται, τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι εργαζόμενοι που διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, επαναπροσλαμβάνονται το ταχύτερο δυνατόν με βάση τα όσα προβλέπονται στο σχετικό ΠΔ. Θα δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα επανακατάρτισης, στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, για όσους εργαζόμενους παραμείνουν στο καθεστώς εφεδρείας.
Από τη δράση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 1.000 εργαζομένων.
Δράση 4η: Τερματισμός του προνομιακού καθεστώτος που έχει δοθεί σε δημοσίους υπαλλήλους και  λοιπούς εργαζομένους που έχουν ήδη δικαίωμα πλήρους σύνταξης να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία, παρατείνοντας το ηλικιακό όριο υποχρεωτικής αποχώρησης (δε θα ενταχθούν σε εφεδρεία αλλά σε άμεση συνταξιοδότηση).
Δράση 5η: Προβλέπεται ταχεία διαδικασία εντοπισμού υπηρεσιακών μονάδων φορέων της κεντρικής κυβέρνησης που δεν έχουν λόγο ύπαρξης ή διαθέτουν πολύ μεγάλο ποσοστό πλεονάζοντος προσωπικού.  Η αξιολόγηση θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με νομοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια που εφαρμόζονται αυτόματα. Από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές τις υπηρεσιακές μονάδες, θα ζητηθεί να αποδεχθεί μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες ή, αλλιώς, να ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας λόγω κατάργησης της οργανικής θέσης του.
Δράση 6η: Συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η αναδιάρθρωση  ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Για τους εργαζόμενους στους φορείς αυτούς θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα στη δράση 3.
Από τις δράσεις 5 και 6 εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 6-7.000 εργαζομένων.
ΦΑΣΗ Β’ (2012-13):
Δράση 7η : Οργανώνεται διαδικασία αξιολόγησης της διάρθρωσης, των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, στο πλαίσιο των ευρημάτων της πρόσφατης μελέτης του ΟΟΣΑ για την ελληνική δημόσια διοίκηση, με στόχο τη μείωση των υφιστάμενων υπηρεσιακών μονάδων (όχι των θέσεων του υπηρετούντος προσωπικού) κατά περίπου 30%. Η αξιολόγηση θα γίνει με αξιοποίηση της Τεχνικής Βοήθειας της Ε.Ε., με τη συμμετοχή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων και του ΟΟΣΑ. Ειδικά ως προς την αξιολόγηση του προσωπικού, η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει και δεν θα είναι δυνατόν να απορροφηθεί παραγωγικά σε άλλες θέσεις στο δημόσιο τομέα, θα ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας και σε προγράμματα επανακατάρτισης και εναλλακτικής κοινωνικής απασχόλησης.
***
Τα κύρια οφέλη από τις πιο πάνω δράσεις είναι ότι διασφαλίζονται άμεσα οργανωτικά, λειτουργικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα προς τη κατεύθυνση του στρατηγικού στόχου που είναι ο περιορισμός του κράτους και η μείωση της δημόσιας δαπάνης, ενώ παράλληλα για το μεγαλύτερο αριθμό των υπαγομένων στο νέο καθεστώς, η εφεδρεία δεν οδηγεί στην αβεβαιότητα της ανεργίας αλλά στη σιγουριά της συνταξιοδότησης. Επίσης, οι δράσεις αυτές δεν προκαλούν εκτεταμένη αναστάτωση στο προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα γιατί είναι εστιασμένες, κλιμακούμενες και εξελίσσονται κάτω από πολλαπλές εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας. Τέλος δεν απαιτεί (για τη συντριπτική πλειονότητα) καταβολή αποζημίωσης απόλυσης, που δημοσιονομικά θα ήταν ιδιαίτερα δυσμενής. Είναι δε προφανές, ότι οι υπαγόμενοι σε καθεστώς εφεδρείας θα μπορούν να συμπληρώνουν το εισόδημά τους δραστηριοποιούμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Αντίθετα με τα ανωτέρω, η πρόταση της Ν.Δ. που επίσης μελετήθηκε και συνεκτιμήθηκε:
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο Παπούλια το είπε. Αυτοί το ακούσανε για πιούν την Νίσσα.

Παπούλιας προς "κυβερνώντες": Να μοιραστούν δίκαια τα βάρη.
Να κατανείμουν δίκαια τα βάρη της κρίσης, που βιώνει η χώρα, στον ελληνικό λαό, κάλεσε τους κυβερνώντες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Μήπως  εννοούσε  πρός  τους  τριακοσίους.  

Να  γίνουν  εκατό   οι  υπόλοιπη  στην  εφεδρεία η  στις  δουλειές τούς.

Πλαφόν  στους  μισθούς  τους   τρία  χιλιάρικα  το  μηνά   με  όλα  τα  σούπα  μούπες, δεν  βαράτε  και  κασμά.

Κομμένα  τα  μπερεκέτια, αυτοκίνητα, εισιτήρια  πάντως  είδους,  μονό  εργατικής  εστίας, έναν  γραμματέα  και  έναν  Φαρισαίο  και  πολύ  είναι.

Κομμένα  επιτροπές  και  τα  σούρτα  φέρτα  να  δουλέψετε    και  για  δόξα  λίγο.

Όσοι  διετέλεσαν  υπουργοί , υφυπουργοί ,και σε  θέσης  δημοσιάς  διοίκησης και  τα  συναφή  να  εφαρμοσθεί  το  πόθε  αίσχος, ότι  δεν  αποκτήθηκε  νόμιμα  κατάσχεση  και  γουδί.

Σύνταξη  στις  τέσσερις  τετραετίες  και  λίγο  είναι,   με  μισθό  όχι  πάνο  απο 1.800 ευρώ, διαφορετικά  από  τον  φορέα  του  επαγγέλματος  σας.

Η  Πολιτική  είναι  ιδεολογία  και  όχι  επάγγελμα. Πρώτα  κόβουμε  τα  δικά  μας  και  μετά  των  άλλων, καταλάβατε  ρε  αχόρταγοι.

Αν   έχετε  από  αυτά  που  πρέπει  να  έχετε  κάντε το   να  το  δούμε.    
Διαβάστε περισσότερα » »