Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Στις 13 χιλιάδες οι μαϊμού αγρότες που έπαιρναν σύνταξη...

Με τα... αναμενόμενα αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων στο τέλος του 2012.


Όπως έδειξαν τα στοιχεία που συνέλεξε η διοίκηση του Οργανισμού δεν προσήλθαν για να απογραφούν 12.792 συνταξιούχοι, οι συντάξεις των οποίων θα ανασταλούν από την 1η Φεβρουαρίου του 2013.

Παράλληλα, δίνεται μια τελευταία «ευκαιρία» σε όσους δεν προσήλθαν για να απογραφούν, να το πράξουν μέσω των Ανταποκριτών του ΟΓΑ από τις 15 Ιανουαρίου 2013.

Την ίδια ώρα ο ΟΓΑ θα προχωρήσει και στον έλεγχο κάθε μιας από τις περίπου 13.000 περιπτώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει παραβατική συμπεριφορά, ώστε να αναζητηθούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.


Πηγή: iefimerida.gr
http://300-gr.blogspot.com
aorata-gegonota
Διαβάστε περισσότερα » »

«Δημοκρατία του Βαρδάρη» ή «Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας»


Ο διεθνής μεσολαβητής έρχεται στην Αθήνα για την έναρξη του νέου σταδίου των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας, γράφει η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων «Νόβα Μακεντόνια».


Η εφημερίδα σημειώνει ότι η πρόταση που αναμένεται να τεθεί για το όνομα δεν θα είναι νέα και θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα γεωγραφικό προσδιορισμό.

 Σύμφωνα με το δημοσίευμα δύο ονόματα φέρονται στο προσκήνιο : «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία του Βαρδάρη».

--
"Фокус"

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Bloomberg: Ακολουθήστε τη Λετονία για να βγείτε από την κρίση

Τι αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg για την κρίση στην Ελλάδα. Ποιες αμαρτίες πληρώνει η χώρα μας και ποια είναι η λύση
Η Ελλάδα πληρώνει τις αμαρτίες του Δημοσίου και των πελατειακών σχέσεων, αναφέρει στην ανάλυση του στο Bloomberg ο Anders Aslund στο κείμενο του με τίτλο "Why Austerity Works and Fiscal Stimulus Doesn’t".
Η σημερινή πρωταθλήτρια της ευρωπαϊκής ανάπτυξης ξεκίνησε με -24% του ΑΕΠ της, την ώρα που η Ελλάδα είναι ήδη στο -18% και έχει μπροστά της πολλά ακόμη δύσκολα χρόνια, τονίζει το πρακτορείο σε μία μάλλον αιρετική ανάλυσή του. Κλειδί, υποστηρίζει, είναι η πιστή εφαρμογή αυστηρής λιτότητας, αντί των αμφιβόλου απόδοσης μέτρων τόνωσης της οικονομίας
Όπως γράφει στην ανάλυσή του ο Anders Aslund, πέντε χρόνια οικονομικής κρίσης και τα αποτελέσματα στην Ευρώπη έφτασαν: η Βόρεια Ευρώπη τα πάει μια χαρά λόγω της λιτότητας, ενώ η Νότια Ευρώπη υποφέρει λόγω της λιπόψυχης λιτότητας ή ακόμη χειρότερα, λόγω των φοροαπαλλαγών. Η κυρίαρχη κεϊνσιανή προσέγγιση ελέγχθηκε και απέτυχε παταγωδώς.
Η πιο κραυγαλέα αντίθεση είναι μεταξύ της Λετονίας και της Ελλάδας, δύο μικρών χωρών που χτυπήθηκαν σκληρότερα από την κρίση. Εφάρμοσαν διαφορετικές πολιτικές, η Λετονία αυστηρή λιτότητα και η Ελλάδα, αργοπορημένα, περιορισμένη λιτότητα. Η Λετονία παρουσίασε κάθετη πτώση του ΑΕΠ της κατά 24% για μία διετία, μετά την σχεδόν πλήρη απώλεια ρευστότητας το 2008, που υπαγόρευσε την λιτότητα που ακολούθησε.
Η οικονομία της ωστόσο αναπτύχθηκε κατά 5,5% το 2011 και πέρυσι πιθανώς έφτασε το 5,3%, την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, με έλλειμμα μόλις 1,5%. Την ίδια ώρα η Ελλάδα θα υποφέρει ακόμη επτά χρόνια ισχνής οικονομικής δραστηριότητας, έχοντας ήδη μία πενταετία σε ύφεση. Μέχρι τώρα, το ΑΕΠ της έχει υποχωρήσει κατά 18%. Το 2008 και το 2009, η οικονομική κρίσης έμοιαζε πολύ χειρότερη στη Λετονία από ότι στην Ελλάδα, αλλά αφού ακολούθησαν διαφορετικές πολιτικές, τα διδάγματα είναι σήμερα προφανή.
Ένα επιτυχημένο πρόγραμμα σταθεροποίησης πρέπει να φαίνεται οικονομικά βιώσιμο ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των δανειστών, των επιχειρηματιών και των πολιτών. Συνήθως, ένα συμπαγές πρόγραμμα σταθεροποίησης μπορεί να αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη εντός 2-3 ετών, όπως στην Λετονία. Πρέπει να τηρηθούν μερικοί βασικοί κανόνες. Η Λετονία τους τήρησε όλους· η Ελλάδα ούτε έναν.
Ανάκτηση εμπιστοσύνης
Για να αποκατασταθεί ταχέως η εμπιστοσύνη, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι εμπροσθοβαρείς. Το 2009, η Λετονία εφάρμοσε μία επίπονη δημοσιονομική προσαρμογή 9,5 μονάδων του ΑΕΠ, το 60% της συνολικά απαιτούμενης, ενώ η Ελλάδα βλακωδώς προσπάθησε να τονώσει την οικονομία της, όπως έκαναν και η Ισπανία, η Σλοβενία, η Κύπρος και άλλες νότιες χώρες, υπό τις εσφαλμένες οδηγίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τότε υπό τον Ντομινίκ Στρος Καν.
Σε μία μεγάλη κρίση, είναι πολύ ευκολότερο να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες από το να αυξηθούν τα έσοδα. Επιπλέον, οι φορολογούμενοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σφίξει το ζωνάρι όταν τους επιβάλλει να το κάνουν οι ίδιοι. Οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες έφτασαν τα δύο τρίτα της λετονικής δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα κρατικά δαπανώμενα κεφάλαια από το ρεκόρ του 44% του ΑΕΠ στην αρχή της κρίσης έφτασαν στο μετριοπαθές 36% πέρυσι. Την ίδια ώρα διατηρήθηκε ο φόρος εισοδήματος στο 21% και η φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων στο χαμηλό 15%.
Ποια θα ήταν η λύση για την έξοδο από την κρίση
Η Ελλάδα αντίθετα διατήρησε υψηλές δημόσιες δαπάνες της τάξης του 50% του ΑΕΠ τόσο το 2010 όσο και το 2011, όταν θα έπρεπε να επιδιώξει τη λιτότητα. Θα έπρεπε να τις περικόψει στο 40% ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμες. Έτσι, θα τελείωνε η ελληνική κρίση. Μέχρι τώρα, η Ελλάδα πέτυχε μία δημοσιονομική προσαρμογή 9 μονάδων του ΑΕΠ, αλλά είναι πολύ μικρή και ήρθε πολύ αργά. Είναι μικρότερη από αυτή των Λετονών μόνο τον πρώτο χρόνο και η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα.
Ένα πλεονέκτημα των αιφνίδιων μεγάλων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες είναι ότι δεν μπορούν να είναι δίκαιες, καθώς κάποια πράγματα δεν μπορούν να κοπούν. Έτσι, τελικά ωθούν τις μεταρρυθμίσεις.
Κάν' το όπως η Λετονία
Η λετονική κυβέρνηση χτύπησε σκληρά την γραφειοκρατία που επικρατούσε μέχρι τότε στο Δημόσιο, απολύοντας 30% των δημόσιων υπαλλήλων, κλείνοντας τις μισές κρατικές υπηρεσίες και περιορίζοντας τον μέσο μισθό του Δημοσίου κατά 26% μέσα σε ένα χρόνο.
Απαγόρευσε στους αξιωματούχους την πολλαπλή απασχόληση, καθώς έβγαζαν περισσότερα από τη συμμετοχή τους στα διάφορα δ.σ. και επιτροπές, σε σχέση με τους βασικούς μισθούς τους.
Οι υπουργοί είδαν τις αποδοχές τους να περιορίζονται κατά 35%, ενώ αντίθετα συντάξεις και παροχές μειώθηκαν ελάχιστα. Οι περικοπές προκάλεσαν πλήρη απορρύθμιση και η Λετονία βίωσε μία έκρηξη στην νέα επιχειρηματικότητα το 2011.
Η Ελλάδα συντήρησε τις πελατειακές σχέσεις
Στον αντίποδα, η Ελλάδα άφησε πελατειακές σχέσεις και διαφθορά να ευδοκιμήσουν. Εν μέσω της υποτιθέμενης λιτότητας, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αύξησε κατά 5.000 τους δημόσιους υπαλλήλους από το 2010 στο 2011, επειδή αποτελούσαν την δεξαμενή ψήφων του. Η Διεθνής Διαφάνεια χαρακτηρίζει την Ελλάδα την πλέον διεφθαρμένη στην Ευρώπη.
Μία σοβαρή οικονομική κρίση απαιτεί έκτακτη διεθνή χρηματοδότηση. Η Λετονία έλαβε σημαντική πίστωση από ΔΝΤ, ΕΕ και γειτονικές χώρες. Συνολικά τα κεφάλαια έφτασαν το 37% του ΑΕΠ της το 2008, αλλά η Λετονία χρησιμοποίησε μόνο 60% των συγκεκριμένων χρημάτων. Στα τέλη Δεκεμβρίου αποπλήρωσε όλα τα δάνεια του ΔΝΤ σχεδόν τρία χρονιά νωρίτερα από ότι απαιτείτο, καθώς μπορούσε να δανειστεί φθηνότερα από τις αγορές. Οι αποδόσεις των εξαετών τίτλων είχαν κάνει βουτιά στο 1,7%, ενώ τα ελληνικά 10ετή ομόλογα βρίσκονται στο 11%.
Τον Μάιο του 2010 η Ελλάδα πήρε πολύ μεγαλύτερη βοήθεια από την Λετονία, -την μεγαλύτερη του ΔΝΤ ιστορικά- αλλά το πρόγραμμα σταθεροποίησης ούτε αξιόπιστο ήταν ούτε εφαρμόστηκε. Το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν και παραμένει τεράστιο μετά από δύο μεγάλα πλην ανεπαρκή "κουρέματα". Η κυβέρνηση πρέπει να κόψει δραστικά δαπάνες, να μειώσει τη γραφειοκρατία και να διώξει διεφθαρμένους ηγέτες, ενώ ΔΝΤ και ΕΕ πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτοι στους όρους που έθεσαν.
Επιπρόσθετα, ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα λιτότητας δείχνει στους πολίτες ότι η κυβέρνηση μπορεί να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Η Λετονία αντιμετώπισε βίαιες διαδηλώσεις τον Ιανουάριο του 2009, αλλά το Μάρτιο ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέλαβε πρωθυπουργός. Δήλωσε ότι υπάρχουν δύο εναλλακτικές, μία κακή και μία χειρότερη και ότι προτιμά την κακή. Πέτυχε συμφωνία με τα συνδικάτα και τους εργοδότες. Τίποτε δεν αποδίδει όσο η επιτυχία. Ο Ντομπρόβσκις επανεκλέχθηκε το 2010 και το 2011.
Η Ελλάδα υπέφερε από ογκώδεις διαδηλώσεις και επεισόδια και για ουσιαστικό λόγο. Επί πολύ καιρό οι δημόσιοι υπάλληλοι διατηρούσαν τα προνόμιά τους ενώ οι άλλοι ήταν απελπισμένοι για την ανεύθυνη κυβέρνηση. Από τον Ιούνιο, φαίνεται ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση τελικά σοβαρεύεται.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί
Πρόσφατα, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η περικοπή δημόσιων δαπανών είχε περισσότερα αρνητικά αποτελέσματα από ότι εκτιμάτο αρχικά. Αλλά το Ταμείο εστίασε σε ένα μόνο έτος. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η ταχύτητα με την οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μία κρίση και η μακροπρόθεσμη τροχιά της ανάπτυξης, όπως έδειξε τόσο αριστοτεχνικά η Λετονία.
Τον περασμένο Ιούνιο η Κριστίν Λαγκάρντ πήγε στη Ρίγα για να γιορτάσει την επιτυχία της Λετονία και το έκανε με σαφείς όρους:
"Είμαστε εδώ σήμερα για να γιορτάσουμε τις επιτυχίες σας, αλλά επίσης για να διασφαλίσουμε ότι μπορείτε να χτίσετε επάνω της καθώς κοιτάτε το μέλλον".
Σήμερα, ωστόσο, το ΔΝΤ διαμαρτύρεται ότι η Λετονία έκοψε πάρα πολύ τις δημόσιες δαπάνες. Η ανεργία παραμένει η κύρια ανησυχία, αλλά έχει υποχωρήσει σημαντικά κάτω από το 20,7% στις αρχές του 2010, στο 13,5% το περασμένο Φθινόπωρο. Η Λετονία υφίσταται μία μείζονα διαρθρωτική αλλαγή, καθώς κατέρρευσε ο υπερτροφικός της κατασκευαστικός τομέας και επεκτείνονται νέες μεταποιητικές επιχειρήσεις. Η πραγματική προσαρμογή απαιτεί χρόνο. Ένα άλλο παράπονο του ΔΝΤ αφορά την ανισότητα στη χώρα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο προοδευτικά.
Ο Anders Aslund που έγραψε την ανάλυση για το Bloomberg είναι μέλος του Peterson Institute for International Economics και μαζί με τον λετονό πρωθυπουργό Valdis Dombrovskis έγραψαν το "How Latvia Came through the Financial Crisis" (Πως η Λετονία ξεπέρασε την οικονομική κρίση).
Πηγή: bloomberg.com, εφημερίδα "Έθνος"

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Σεισμός στο Αιγαίο: Ξύπνησε το ρήγμα της Ανατολίας;

Ανησυχία προκλήθηκε από τη σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ αλλά και τους πολλούς μετασεισμούς που ακολούθησαν. Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για την εξέλιξη του φαινομένου
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμολόγοι μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση στο Αιγαίο, ανάμεσα σε Λήμνο και Τένεδο και η οποία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οφείλεται στο ''δραστήριο'' ρήγμα της Ανατολίας.
Η δόνηση, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ προκάλεσε αναστάτωση στη Λήμνο, στη Λέσβο και στον Άι-Στράτη.
Το μικρό εστιακό βάθος της, που υπολογίζεται από τους επιστήμονες στα περίπου 10 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης και η μεγάλη διάρκεια του σεισμού σκόρπισαν το φόβο, αν και η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ανέφερε πως ο Εγκέλαδος χτύπησε 16 λεπτά μετά τις 4 το απόγευμα στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιανατολικά της Λήμνου.
Επτά λεπτά αργότερα ακολούθησε μία σεισμική δόνηση μικρότερης έντασης, ενώ σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 2 ωρών είχαν καταγραφεί 8 μετασεισμοί.
''Πιστεύουμε ότι το επίκεντρο βρίσκεται πάνω σε έναν από τους τρεις κλάδους του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας που εισέρχονται στο Βόρειο Αιγαίο'' εξηγεί ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Έθνος.
''Υπενθυμίζουμε ότι το ρήγμα είχε προκαλέσει τον σεισμό της Τουρκίας τον Αύγουστο του 1999 με μέγεθος 7,5 Ρίχτερ. Ο χθεσινός σεισμός δεν είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν γίνει στην περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη σεισμικότητα και έχει κατά το παρελθόν ζήσει ισχυρότερες δονήσεις''.
''Παρ' όλα αυτά δε θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με βεβαιότητα για την εξέλιξη του φαινομένου, αν δεν παρέλθουν τουλάχιστον 24 ώρες από το γεγονός'' συμπληρώνει ο ίδιος.
Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ρήγματα παγκοσμίως με μήκος 1.200 χιλιόμετρα. Πρακτικά ορίζει το βόρειο μέρος της Τουρκίας, από τα βάθη της Ανατολίας μέχρι τη θάλασσα του Μαρμαρά.

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΣΠΟΤ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΚΟΠΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΒΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ....

Απαγορεύτηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το τηλεοπτικό διαφημιστικό μήνυμα που έφτιαξε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας του με τίτλο «Τα μνημεία δεν έχουν φωνή, εσύ έχεις»

Στόχος των αρχαιολόγων που συμμετέχουν στην κίνηση του ΣΕΑ είναι να εκφράσουν την πικρία, το θυμό και την αντίθεσή τους στα νέα, αυστηρά μέτρα λιτότητας, τα οποία απειλούν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον την Ελλάδας.
Το βίντεο είναι εμπνευσμένο από τη μεγάλη ληστεία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, κάτι που προκάλεσε την ομόφωνη αντίδραση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Ένα κοριτσάκι επισκέπτεται με τη μητέρα της το Εθνικό
...Αρχαιολογικό Μουσείο και κάποια στιγμή απομακρύνεται από αυτήν και περιφέρεται στις αίθουσες του Μουσείου.

Σταματά μπροστά στο άγαλμα της Φρασίκλειας, με την οποία κάνει μια κρυφή «συνομιλία» και το κοριτσάκι χαμογελά. Όμως, ξαφνικά ένα χέρι τραβά απότομα το κορίτσι σαν κάποιος να το απαγάγει, χωρίς να προλάβει να ζητήσει βοήθεια. Πέφτει μια καρτέλα, που γράφει «Δεν υπάρχει μέλλον».

Στην επόμενη σκηνή, το κορίτσι είναι στη θέση του, λείπει όμως από τη βάση της η Φρασίκλεια. Η επόμενη καρτέλα που πέφτει γράφει «Χωρίς παρελθόν».
Το σποτάκι τελειώνει με τη φράση «Τα μνημεία δεν έχουν φωνή, εσύ έχεις», που είναι και το κεντρικό σύνθημα της διεθνούς εκστρατείας, που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο.

makeleio.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

«Λερναία Ύδρα» τα προβλήματα του Δήμου Εορδαίας – «Πικρίες» από αποχωρούντες και μη αξιοποιηθέντες(του Μιχάλη Αγραφιώτη)

Λογικό ήταν η Δήμαρχος Εορδαίας, Βίκυ Βρυζίδου να κάνει αλλαγές στην ηγετική ομάδα του Δήμου. Ορισμένες περιπτώσεις ήταν λόγω κατάργησης αντικειμένου, όμως άλλες ήταν λόγω αποτυχίας διεκπεραίωσης έργου κατά τη πρώτη διετία εφαρμογής του Καλλικράτη. Υπάρχει ένας στενός πυρήνας συνεργατών που παρέμεινε και θα οδηγήσει τις εκλογές στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν στην Εορδαία ότι η Βίκυ Βρυζίδου θα στοχεύσει μία έδρα στη Βουλή.
Σε πολλά σημεία παρατηρούνται καθυστερήσεις και κενά στις υποχρεώσεις και το σχεδιασμό του Δήμου. Σ΄ αυτά πολλά από τα απερχόμενα άτομα δεν έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Αυτό προφανώς διαπίστωσε η Βίκυ Βρυζίδου. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα στην καθημερινότητα, στην καθαριότητα, στα δημοτικά διαμερίσματα και στις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου. Έχουν γίνει αρκετά βήματα στον Πολιτισμό, όμως σε περιόδους οικονομικής κρίσης και καταιγισμού προβλημάτων αυτά καλύπτονται από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Η εικόνα της νότιας εισόδου της Πτολεμαΐδας μόνο μια σύγχρονη ενεργειακή πόλη δεν θυμίζει, όχι από πλευράς οδοστρώματος αλλά από την αισθητική άποψη που διαμορφώνει ένας επισκέπτης όταν επισκέπτεται την ενεργειακή πρωτεύουσα της Ελλάδας.
Η σκληρή ηγετική ομάδα για το 2014
Οι κ. Σιδηρόπουλος, Παναγιωτίδης, Μπίγγας και Καλαιτζόπουλος αποτελούν την ισχυρή ομάδα του Δήμου Εορδαίας που θα πρέπει μέσα σε 18 μήνες να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο φορτίο προβλημάτων του Δήμου. Είναι οι αντιδημαρχίες κλειδιά που έχουν επιμεριστεί την ευθύνη για τη βελτίωση της καθημερινότητας. Η ποιότητα ζωής, τα τεχνικά έργα αλλά και η καθαριότητα θα υποστούν σοβαρές πιέσεις λόγω περικοπών και οικονομικής συγκυρίας. Μεγάλο στοίχημα η ανάπτυξη που όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει βήματα. Μπορεί τα παραπάνω στελέχη να έχουν εμπειρίες και γνώση, όμως κανένας τους δεν θα διεκδικούσε τον Δημαρχιακό θώκο. Αυτός που βρίσκεται εκτός αυτή την περίοδο και φημολογείται ότι θα επανέλθει δριμύτερος είναι ο Σάββας Ζαμανίδης.
Οι αλλαγές και παραμονές
Στην περίπτωση του Γιάννη Ασπράγκαθου ουσιαστικά παρέμεινε στα καθήκοντά του, αφού από Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού έγινε εντεταλμένος σύμβουλος με τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες. Αντιθέτως, ο Γιώργος Καραίσκος πέρασε από Αντιδήμαρχος με πολλές αρμοδιότητες σε Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ και εντεταλμένος σύμβουλος προγραμματισμού. Αίσθηση προκάλεσε η μη αξιοποίηση της Σοφίας Απαζίδου, αφού ο επιτυχημένος χειρισμός των 100 χρόνων για την Εορδαία της προσέδιδε μια θέση στην ηγετική ομάδα. Υπήρξε και κάποιος από τους αποχωρούντες που εκδήλωσε την πικρία του λέγοντας…«περίμενα ένα ευχαριστώ…»
Το δίλημμα της Βίκυς Βρυζίδου
Το επικρατέστερο σενάριο που επικρατεί  αυτή τη στιγμή είναι η ενασχόληση της Δημάρχου με την κεντρική πολιτική σκηνή με την υποψηφιότητα της ως Βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία. Μετά το σενάριο της καθόδου του Γιώργου Δακή στην κεντρική πολιτική σκηνή, το δεύτερο επικρατέστερο είναι για τη Δήμαρχο Εορδαίας. Αυτή η εξέλιξη ίσως προκαλέσει ιδιαίτερη ασφυκτική ατμόσφαιρα στη Νέα Δημοκρατία και πολύ περισσότερο στον σημερινό κυβερνητικό Βουλευτή, Μιχάλη Παπαδόπουλο. Μπορεί στην Εορδαία οι δύο πολιτικοί να συμμαχήσουν όμως η Κοζάνη και η υποστήριξη της στο πρόσωπο του Γιώργου Δακή, ίσως ανατρέψουν τις ισορροπίες και φέρουν τα πράγματα σε νέες διαστάσεις.

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »