Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ- ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα » »

ΕΞΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ!

Ούτε έναν ούτε δύο αλλά έξι αστυνομικοί συνόδεψαν την γυναίκα του Πάγκαλου για να πάει να ψηφίσει στις εκλογές της ΚΕΔΕ πριν λίγο στο caravel. Η κα. Χριστοφάκη αφού άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα απόλαυσε και ένα καφεδάκι (κλίκ) στην καφετέρια του ξενοδοχείου. Δεν φτάνει που πληρώνουμε τον Πάγκαλο πληρώνουμε και ....
την γυναίκα του...

Η τρόικα να τα ξέρει όλα αυτά άραγε;
Διαβάστε περισσότερα » »

Είδατε πώς «τσούζει» όταν ακουμπάνε το δικό σας...

Δεν ξέρω αν εμείς ξεπερνάμε τα όρια της εμπάθειας ή όλοι αυτοί που απαρτίζουν το βουλευτικό Σώμα προκαλούν τόσο πολύ με τα λόγια τους που βγάζουν εκτός εαυτού τους περισσότερους Έλληνες, γιατί είναι και κάποιοι που εξακολουθούν να πιστεύουν σε αυτό το σαθρό πολιτικό σύστημα που ζούμε.

Ακούσαμε για το.....
μοναδικό επεισόδιο που έλαβε χώρα στο εντευκτήριο της Βουλής όταν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «πέταξαν» έξω τον κυβερνητικό εκπρόσωπο από την αίθουσα, όχι διαμαρτυρόμενοι για τα σκληρά και αντικοινωνικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, αλλά γιατί ο κ. Ηλίας Μόσιαλος έθιξε κατά κάποιον τρόπο τα βουλευτικά προνόμια λέγοντας ότι από 2009 που εκλέγεται ως βουλευτής ουδέποτε έκανε χρήση αυτών.

Είναι πράγματι εξοργιστικό όταν μειώνεις συντάξεις και μισθούς, όταν φορολογείς κινητά και ακίνητα, όταν απολύεις κόσμο και κοσμάκη, να θέλεις τα δικά σου προνόμια να μείνουν ανέγγιχτα…

Και σαν να μην έφτανε αυτό ήρθε και η σημερινή δήλωση του κ. Χρ. Πρωτόπαπα να προκαλέσει και πάλι το κοινό αίσθημα δικαίου. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είπε ότι: «Όσοι μπορούν να πληρώσουν να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στη χώρα».

Συμφωνούμε και επαυξάνουμε, προτείνοντας κύριε Πρωτόπαπα να αρχίσετε με τους εαυτούς σας!

Διαλέξτε ποια από τα παρακάτω που αποτελούν τα βουλευτικά προνόμια θα παραχωρήσετε ώστε να βοηθήσετε με τη σειρά σας τη χώρα.

- 6.100 ευρώ μηνιαίος μισθός

- 4.880 ευρώ σύνταξη μετά από 4 χρόνια βουλευτικής θητείας.

- 250 ευρώ την ώρα για συμμετοχή σε επιτροπές.

- 1000 ευρώ το μήνα για ενοίκιο στους βουλευτές της επαρχίας

- 1.500 ευρώ για οργάνωση γραφείου

- 1.000 ευρώ τις γιορτές λόγω αυξημένης επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους τους. Το Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας είναι ξεχωριστά.

- 104 αεροπορικά εισιτήρια ετησίως δωρεάν και απεριόριστες μετακινήσεις με ΟΣΕ και ΚΤΕΛ.

- Πολυτελές αυτοκίνητο, δωρεάν καύσιμα με επίδομα 600 ευρώ το μήνα, ένα αστυφύλακα για φρουρό, 4 κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας, συν μια σύνδεση σταθερής τηλεφωνίας, όλα δωρεάν.

- Πλήρης ασυλία για όποιο αδίκημα διαπράξουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως βουλευτές.

- Φορολογική απαλλαγή για ένα μέρος του μισθού ή της συντάξεως.

- Δωρεάν γραμματειακή υποστήριξη τεσσάρων υπαλλήλων και ενός επιστημονικού συνεργάτη.

- Άτοκα δάνεια ως βουλευτές και ως επαγγελματίες.

- Δωρεάν γυμναστήριο, σάουνα, νηπιαγωγείο για τα παιδιά τους.

- Δωρεάν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και καλλιτεχνικούς χώρους.

- Δωρεάν διόδια.

- Δωρεάν εισιτήρια, ξενοδοχεία, γεύματα όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό ως μέλη επιτροπών.

Βέβαια θα μου πείτε ότι είστε βουλευτές και τυγχάνετε προνομιακής μεταχείρισης για το λόγο ότι εκπροσωπείτε τον λαό και δεν μπορούν να είναι οποιοσδήποτε βουλευτής, όπως ευθαρσώς δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Μα ούτε οποιοσδήποτε μπορεί να είναι γιατρός, δικηγόρος, δάσκαλος, επιστήμονας κ.ο.κ.

Κάτι έκαναν κι αυτοί στη ζωή τους και ίσως και περισσότερα.

Όπως εσείς σκούζετε κ. Μερεντίτη και κύριε Διαμαντίδη όταν σας θίγουν τα προνόμια σας, έτσι και ο λαός διαμαρτύρεται όταν απλώνεται χέρι στα δικαιώματά του και στην περιουσία του που μόχθησε για να αποκτήσει με δουλειά σκληρή δουλειά και όχι με ψήφους!

Διαλέξτε λοιπόν κύριοι και κυρίες βουλευτές τι θα θυσιάσετε εσείς υπέρ της πατρίδας. Δώστε εσείς το μεγάλο παράδειγμα περικόπτοντας το 50 και 60% των προνομίων σας και μετά θα ακολουθήσει και ο απλός λαός. Αλλά τα δικά σας τσούζουν όταν τα ακουμπάνε…

ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΟΥΛΑΣ
Διαβάστε περισσότερα » »

ΓΑΛΑΝΟ ΠΕΛΑΓΟΣ (ΕΡΩΣ ΕΛΛΑΣ) 2011

Οι ΕΡΩΣ ΕΛΛΑΣ ερμηνεύουν το τραγούδι " ΓΑΛΑΝΟ ΠΕΛΑΓΟΣ " σε μουσική Φώτη Μήλιου και στίχους Αρτ Κυδωνάκη. Το τραγούδι είναι αφιερωμένο στους έλληνες ήρωες, φύλακες αγγέλους των ελληνικών αιθέρων. Ακολουθούν οι στίχοι του τραγουδιού:

" ΓΑΛΑΝΟ ΠΕΛΑΓΟΣ "

Τα φτερά σας ανοίξτε και πάλι
Πάνω απ' τα νησιά
Ίκαροι με καρδιά απ' ατσάλι
Και πετάξτε ξανά!

Γάλανό μας πέλαγος
Ματωμένη η αγκαλιά σου
Λαβωμένο πέλαγος
Ήρωες κρατάς στα νερά σου...
Γάλανό μας πέλαγος
Ματωμένη η αγκαλιά σου
Λαβωμένο πέλαγος
Ήρωες κρατάς στα νερά σου...

Απ' την Κάρπαθο στην Σαμοθράκη
Αρχάγγελοι πετούν
Και στα Ίμια κάνουν μια στάση
Σκύβουν και προσκυνού!
Γάλανό μας πέλαγος
Ματωμένη η αγκαλιά σου
Λαβωμένο πέλαγος
Ήρωες κρατάς στα νερά σου...
Γάλανό μας πέλαγος
Ματωμένη η αγκαλιά σου
Λαβωμένο πέλαγος
Ήρωες κρατάς στα νερά σου...

Ποια γυναίκα σάς κλαίει στην Κρήτη
Άγγελοι της φωτιάς;
Ποια Σπαρτιάτισσα σας έδωσε ασπίδα
Ή Ταν ή Επι Τας;
Γάλανό μας πέλαγος
Ματωμένη η αγκαλιά σου
Λαβωμένο πέλαγος
Ήρωες φυλάν τα νερά σου...
Γάλανό μας πέλαγος
Ματωμένη η αγκαλιά σου
Λαβωμένο πέλαγος
Ήρωες φυλάν τα νερά σου...

Διαβάστε περισσότερα » »

Συνταξιούχοι παραλίγο να λιντσάρουν τον βουλευτή Λιντζέρη στη Νίκαια

Συνταξιούχοι παραλίγο να λιντσάρουν τον βουλευτή Λιντζέρη στη ΝίκαιαΆγριο επεισόδιο με πρωταγωνιστές περίπου δέκα πολίτες, συνταξιουχοι κατά κύριο λόγο, έλαβε χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής έξω από υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας σε κεντρική περιοχή της Νίκαιας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής στη Β’ Περιφέρεια Πειραιά, Δημήτρης Λιντζέρης δέχθηκε έντονες αποδοκιμασίες και προπηλακίστηκε έξω από το υποκατάστημα, στο ΑΤΜ από το οποίο προσπαθούσε να σηκώσει χρήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο βουλευτής φυγαδεύτηκε από τον αστυνομικό του φρουρό ενώ λίγο αργότερα στο σημείο έφτασε περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ.
Διαβάστε περισσότερα » »

Υπερβολικές και ατεκμηρίωτες απαγορεύσεις θήρας στον Αμβρακικό σε βάρος των τοπικών κοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα » »

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ - Κοίτα Βενιζέλε, πως απέδρασε η κυβέρνηση της Αργεντινής








Το Δεκέμβριο του 2001 στο Μπουένος Άιρες, μεγάλες λαϊκές μάζες κατευθύνονται προς την ιστορική πλατεία «Πλάσα δε Μάγιο.» Η Αργεντινή μία από τις πλουσιότερες οικονομίες στο παρελθόν, έχει χρεοκοπήσει.


Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί και ο Πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντο Δε Λα Ρούα διαφεύγει από το Προεδρικό Μέγαρο με ελικόπτερο μέσα στη θύελλα του οργισμένου λαού που συγκρουόταν με την αστυνομία, έσπαγε τράπεζες, λεηλατούσε σούπερ μάρκετ και φώναζε μαζικά «Να φύγουν όλοι!».
Η κοινωνική έκρηξη του 2001, ήταν το τέλος ενός νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου διάρκειας 10 ετών και άφησε πίσω της 35 νεκρούς (δολοφονημένους από την αστυνομία και τους ιδιωτικούς φρουρούς των τραπεζών), 30.000 παράπλευρες απώλειες (ανθρώπους που αυτοκτόνησαν, η υπέστησαν καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια), και περίπου 20.000.000 ανθρώπους (πάνω από το μισό του πληθυσμού) βουτηγμένους στην φτώχεια και τη μιζέρια.


Σχεδόν 10 χρόνια μετά, ο Γιώργος Αυγερόπουλος, που είχε εργαστεί στην Αργεντινή το 2001-2002 κατά την περίοδο της κρίσης, επιστρέφει για μια νέα αυτοψία στην οικονομία, την πολιτική και την κοινωνική κατάσταση της χώρας.


Επιτόπια Έρευνα, Σενάριο, Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Αυγερόπουλος / Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή / Έρευνα & Οργάνωση Θέματος: Μανώλης Φυλακτίδης / Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης / Μοντάζ: Γιάννης Μπιλήρης, Άννα Πρόκου / Μια παραγωγή της Small Planet, για την ΕΡΤ ©2010-2011

«Στο παγκόσμιο σύστημα εξουσίας
τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται και
οι ζημιές κοινωνικοποιούνται.»

Εδουάρδο Γαλεάνο-Συγγραφέας

ΥΠΟΘΕΣΗ Α' ΜΕΡΟΥΣ
Όταν ο Γιώργος Αυγερόπουλος έφυγε από την Αργεντινή το 2002, είχε αφήσει την ιστορική πλατεία του Μαΐου, γεμάτη διαδηλωτές και συνθήματα. Τώρα την ξαναβλέπει σχεδόν στην ίδια κατάσταση, όμως ο λόγος είναι διαφορετικός. Ο τέως πρόεδρος της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ,2010038σύζυγος της σημερινής προέδρου Κριστίνα, έχει μόλις πεθάνει, χτυπημένος από ένα βαρύ καρδιακό επεισόδιο.
Οι υποστηρικτές του, που αποτελούν και την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, τον θεωρούν ήρωα, καθώς ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να βγάλει την Αργεντινή από την κρίση και να διώξει το Δ.Ν.Τ. από τη χώρα. "Μας έδωσε πίσω την αξιοπρέπειά μας." "Αυτός ήταν που μας απελευθέρωσε από τα νύχια αυτού του αρπαχτικού τέρατος!", είναι μερικές από τις φράσεις των συγκεντρωμένων στην πλατεία. "Και αφού εσείς είστε από την Ελλάδα που περνάει τώρα άσχημες στιγμές, να ξέρετε ότι εμείς ήδη το περάσαμε. Ήμασταν αιχμάλωτοι των δανείων και του συσσωρευμένου χρέους. Κι αυτά τα δάνεια δεν ήταν για εμάς. Δεν ήταν για το λαό. Ποτέ δεν είναι για τον λαό. Γι' αυτό και οι Έλληνες κάνουν καλά και διαδηλώνουν. Είναι θλιβερό να μη μαθαίνεις, να μη καταλαβαίνεις..."
Ο πρώην υπουργός οικονομικών, Ντομίνγο Καβάλο, θεωρείται από τους αντιπάλους του ως ένας από τους πιο βασικούς υπεύθυνους για την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής, το 2001. Είναι ο άνθρωπος που σχεδίασε και υλοποίησε για χρόνια όλο το μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η χώρα μέχρι την καταστροφή. Σήμερα ο Ντομίνγο Καβάλο, άλλοτε μια από πιο σημαντικές πολιτικές φιγούρες της Αργεντινής, είναι ένας από τους πιο μισητούς ανθρώπους στην χώρα. Δεν παραδέχεται ότι έχει κάνει κάποιο λάθος. Το αντίθετο: "Αφού ξερίζωσα τον πληθωρισμό και ενοποίησα την Αργεντινή με τον υπόλοιπο κόσμο, αφού επέτρεψα τον εκμοντερνισμό όλων των παραγωγικών δομών της Αργεντινής, τότε θεωρώ ότι αυτά ήταν ένα μεγάλο κατόρθωμα και έχω ένα μερίδιο επιτυχίας, όχι όλο, σ’ αυτό το κατόρθωμα".


Ο Ντομίνγο Καβάλο περιγράφει με λεπτομέρειες ό,τι έγινε πίσω από τις _
κλειστές πόρτες των συμβουλίων με το Δ.Ν.Τ. σε Ουάσινγκτον και Μπουένος Άιρες. "Το Δ.Ν.Τ. μας είχε ήδη δώσει ένα δάνειο, προσπαθώντας να βοηθήσει την Αργεντινή να βγει από την οικονομική κρίση, που είχε ήδη ξεκινήσει από τα μέσα του 2000", λέει. "Αυτό φαινόταν ξεκάθαρα. Μας έδωσε λοιπόν ένα δάνειο με εκταμιεύσεις ανά τρίμηνο. Το 1ο τρίμηνο αυτού του προγράμματος δεν είχε τηρηθεί. Έτσι έθεσα στο Δ.Ν.Τ. να αναπρογραμματίσουμε τους στόχους με τέτοιον τρόπο, που να μπορούμε να τους τηρήσουμε.
Γιώργος Αυγερόπουλος: Πόσα ήταν;

Ντομίνγο Καβάλο: Δεν ήταν πολλά. Συνολικά το πρόγραμμα του Δ.Ν.Τ. ήταν 12 δις δολάρια και οι τριμηνιαίες δόσεις ήταν η κάθε μια 1,3 δις δολάρια. Ασήμαντα ποσά, δηλαδή, μπροστά σε αυτά που αναφέρονται για την Ελλάδα. [...] Είχαμε πετύχει τους στόχους μας για το 3ο τρίμηνο. Το οποίο είχε τελειώσει το Σεπτέμβριο. Τότε έστειλαν μιαν αποστολή για να δούνε αν είχαμε πετύχει ή όχι. Είχαμε πετύχει και έπρεπε να εγκρίνουν την επόμενη εκταμίευση. Μετά άρχισαν να παρατηρούν αν θα πετυχαίναμε τους στόχους μας για το 4ο τρίμηνο. Και φυσικά για το 4ο τρίμηνο θα είχαμε προβλήματα για να πετύχουμε τους στόχους. Όπως ούτε και στην Ελλάδα θα μπορέσετε να εκπληρώσετε ακριβώς τους στόχους, όπως έχουν προγραμματιστεί. Έτσι λοιπόν με το επιχείρημα ότι για το 4ο τρίμηνο, που δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί, δεν θα εκπληρώναμε τους στόχους, μας ακύρωσαν την εκταμίευση των χρημάτων για το Νοέμβριο. Και αφού μας αφαίρεσαν την στήριξη, δεν έμενε άλλη λύση απ’ το να εξαγγείλουμε στάση πληρωμών. [...] 
Εκείνο τον καιρό κυριαρχούσε η θεωρία της ηθικής του κινδύνου, δηλαδή όταν μια χώρα είναι χρεωμένη και υπάρχουν τράπεζες και κάτοχοι ομολόγων που έχουν δανείσει αυτή τη χώρα, είναι καλύτερα η χώρα να φτάσει στη χρεοκοπία,  γιατί έτσι αυτή η χώρα θα υποστεί τις συνέπειες αλλά και οι πιστωτές επίσης θα υποστούν τις συνέπειες, κι αυτό θα αποτελέσει ένα μάθημα για το μέλλον για να μην ξαναχρεωθεί αυτή η χώρα και οι πιστωτές να μην ξαναδανείσουν μια χώρα που θα βρίσκεται κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες. Δηλαδή εφάρμοσαν σε μας μια θεωρία που σήμερα ευτυχώς κανείς δεν τη υποστηρίζει και που μας έκανε να υποφέρουμε πολύ. 


Δεν την εφάρμοσαν στην Τουρκία, που ήταν κι αυτή σε κρίση την ίδια εποχή. Αλλά γιατί δεν την εφάρμοσαν στην Τουρκία; Την ίδια χρονιά, το 2001 η Τουρκία βρισκόταν σε μια τρομερή κρίση, αλλά την Τουρκία δεν την έσπρωξαν στη στάση πληρωμής του χρέους. Και δεν την έσπρωξαν γιατί θα χρησιμοποιούσαν την Τουρκία ως στρατιωτική βάση στον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ. Η Αργεντινή, αφού δεν μπορούσε να γίνει βάση για κανέναν πόλεμο, είπαν: «Εντάξει,  αυτή είναι η περίπτωση της χώρας που μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα για τις άσχημες συνέπειες της υπερχρέωσης.
Ο Ντομίνγο Καβάλο, ωστόσο, διευκρινίζει ότι η κριτική που κάνει στο Δ.Ν.Τ. δεν είναι η ίδια με αυτή που κάνει η αριστερά. "Το Δ.Ν.Τ. βοήθησε πολλές χώρες, τώρα βοηθά μαζί με την Ευρώπη την Ελλάδα", λέει. "Η μόνη χώρα που δυστυχώς δεν βοήθησε ήταν η Αργεντινή".
"Προσέξτε συμπεριφέρονται όπως οι μαφιόζοι", αντικρούει ο συγγραφέας Εδουάρδο Γαλεάνο. "Απαγάγουν ολόκληρες χώρες. Πληρώνονται τα λύτρα, αλλά δεν επιστρέφουν πίσω τα θύματα. Τα λύτρα τα ονομάζουν «υπηρεσίες του χρέους». Υπαγορεύουν διαταγές στις κυβερνήσεις. Κυβερνούν τις κυβερνήσεις. Γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ονομάζεται «διεθνές», αλλά το διοικούν 5 χώρες κι αυτές είναι που παίρνουν τις αποφάσεις. Γιατί το δικαίωμα ψήφου αναλογεί στο κεφάλαιο που έχει επενδυθεί. Έτσι όσοι έχουν τα περισσότερα λεφτά, είναι αυτοί που διατάζουν. Είναι πέντε χώρες που κυβερνούν τον κόσμο. Και μετά μιλούν για δημοκρατία. Ποια δημοκρατία; Αφού 5 χώρες διοικούν πάνω απ’ τις άλλες".


2010055Ο Καβάλο, αφού περιγράφει το πώς και το γιατί εφάρμοσε το περίφημο κοραλίτο, δεσμεύοντας τις καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες, υπερασπίζεται πλήρως την πολιτική ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας, που εφάρμοσε ο ίδιος την δεκαετία του '90. "Ήταν προβληματικές εταιρίες που δημιουργούσαν τεράστιες απώλειες στο κράτος. Με το να τις ιδιωτικοποιήσουμε, πετύχαμε δυο πράγματα. Απ’ τη μια μεριά εξαφανίστηκαν τα ελλείμματα, δεύτερον το κράτος δεν έπρεπε πια να επενδύει σ’ αυτούς τους τομείς και επένδυσε σ’ αυτούς ο ιδιωτικός τομέας. Έτσι εκσυγχρονίστηκαν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες".
Ωστόσο, ο Άλδο Φερρέρ, ένας από τους πιο γνωστούς και έγκυρους οικονομολόγους της χώρας και πρέσβης της Αργεντινής στη Γαλλία, περιγράφει μια τελείως διαφορετική εικόνα. "Εφαρμόστηκε μια ξέφρενη πολιτική ξεπουλήματος της εθνικής μας κληρονομιάς. Ιδίως του πετρελαίου! Η Αργεντινή ήταν η μόνη χώρα που πούλησε την εθνική της εταιρία πετρελαίου. Πουλήθηκαν τα πάντα! Το τηλέφωνο, οι τηλεπικοινωνίες και τόσα άλλα πουλήθηκαν. 

Μ’ αυτά πλήρωσαν το χρέος, αλλά το χρέος συνέχισε ν’ αυξάνεται. Έτσι λοιπόν, στο τέλος της περιόδου, αφού είχε πουληθεί η εθνική κληρονομιά, ήμασταν χειρότερα κι απ’ την αρχή. Ήταν μια χείριστη πολιτική! Μια πολιτική με πηγή έμπνευσης τη «μαγεία» της Αγοράς, σύμφωνα με την οποία πρέπει να ανοιχτείς, να πουλάς, να βγάλεις το Κράτος από τη μέση και ν’ αφήσεις τις αυθόρμητες δυνάμεις της Αγοράς σε ένα σκηνικό διεθνούς κερδοσκοπίας, να κάνουν τη χώρα να προοδεύσει. Και το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή".
Σήμερα, σχεδόν 10 χρόνια μετά, πολλοί από τους καταθέτες, των2010036οποίων τα χρήματα μπλοκαρίστηκαν στις τράπεζες, δεν έχουν καταφέρει να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Παρά τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, που όρισε ότι οι τράπεζες οφείλουν να επιστρέψουν τα χρήματα των ανθρώπων στο αρχικό νόμισμα συν την παρακράτηση των τόκων όλων αυτών των χρόνων, οι τράπεζες κωλυσιεργούν με νομικά τερτίπια. Στους δανειολήπτες, ωστόσο, που είχαν πάρει δάνειο λίγο πριν την κρίση, παίρνουν τους τόκους. Οι ίδιοι μιλούν για τοκογλυφία. Περίπου 2.000.000 ενυπόθηκοι χρεοφειλέτες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.


Πολλοί αυτοκτόνησαν μη μπορώντας να αντέξουν την οικονομική τους καταστροφή. Άλλοι επισκέπτονται συχνά τον ψυχίατρό τους. Ο Δρ. Ταραγάνο και οι συνάδελφοί του στην ψυχιατρική κλινική έκαναν μια μελέτη που κράτησε τρία χρόνια πάνω στα περιστατικά που χειρίζονταν καθημερινά. Ανακάλυψαν ότι το ποσοστό των ατόμων που υπέστησαν καρδιολογικά και εγκεφαλικά επεισόδια ως συνέπεια του άγχους που προκλήθηκε από την κρίση, εκτινάχθηκε στο 15%, την ώρα που ο παγκόσμιος μέσος όρος φτάνει μόλις το 2%.
Σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της, με τον μισό πληθυσμό να έχει βουλιάξει στη φτώχεια και τη μιζέρια, με το κράτος να είναι απόν και  στο δρόμο να μην υπάρχει δεκάρα τσακιστή, η κοινωνία έδειξε ότι διαθέτει αντανακλαστικά και εσωτερικές δυνάμεις. Οι άνθρωποι αυτοοργανώθηκαν και άρχισαν να ανταλλάσουν αγαθά και υπηρεσίες. Έτσι εμφανίστηκε το "τρουέκε", ένας προ-καπιταλιστικός τρόπος εμπορίου, ο οποίος εξασφάλισε τη διαβίωση 10.000.000 ανθρώπων.

Ο κόσμος συγκεντρωνόταν σε ειδικά μέρη και αντάλλασε προιόντα: Ένα μεταχειρισμένο ρούχο, με ένα κιλό κρέας. "Το ανταλλακτικό παζάρι, όχι μόνο μας έδινε φαγητό, μας έδινε να πιούμε, αλλά και καρδιολόγους και δασκάλους για τα παιδιά μας, για αγγλικά και χορό. Είχαμε συμβολαιογράφους που έγραφαν για σπίτια και οικόπεδα και πληρώνονταν με κουπόνια και σπίτια που πουλιόνταν και αγοράζονταν με κουπόνια που ήταν το νόμισμα της ανταλλαγής.
Είχαμε τουρισμό, είχαμε μανικιούρ, κομμωτήριο και πεντικιούρ, υπήρχε καζίνο, όλα αυτά με τα κουπόνια του ανταλλακτικού παζαριού", λέει η Γκρασιέλα Γκραγίσεβιτς, ιδρυτικό μέλος του Τρουέκε. "Ήταν σαν γιορτή, γίνονταν βραδιές, ο κόσμος τραγούδαγε, και κανείς δεν στενοχωριόταν, γιατί μπορούσε να φάει, να ντυθεί, ήταν ένα καταπληκτικό πράγμα! Να μην εξαρτάσαι από τις τράπεζες, από τα σούπερ μάρκετ, απ’ τον υπουργό οικονομίας, από το Δ.Ν.Τ. Η αλήθεια είναι ότι ζήσαμε μια περίοδο πολύ μεγάλης ελευθερίας".
trueque2Το Τρουέκε πήρε τεράστια έκταση σε όλη τη χώρα. Τόση, που σύντομα ντόπιοι οικονομικοί κύκλοι,  όσο και το ίδιο το Δ.Ν.Τ., απαξίωναν το Τρουέκε ζητώντας τη διάλυσή του, ενώ ένας γερουσιαστής των Η.Π.Α. το χαρακτήρισε οικονομική τρομοκρατία.
"Αυτή η μελέτη της αγοράς μέσα από μια μικροαγορά κάνει τον κόσμο να πραγματοποιεί ένα σπουδαίο άλμα στην θεώρησή του για την οικονομία", λέει ο Ρουμπέν Ραβέρα, συνιδρυτής του Κλαμπ Τρουέκε. "Κι αυτό γνωρίζουμε ότι είναι πολύ επικίνδυνο. Είναι πολύ επικίνδυνο ο κόσμος να κάνει πρακτική μια μέθοδο που του επιτρέπει να είναι ανεξάρτητος. Να είναι αυτός που καθορίζει τη μοίρα του".


Η αρχή του τέλους ήταν όταν η αστυνομία "επισκέφθηκε" για πρώτη φορά το μεγαλύτερο χώρο τρουέκε για έλεγχο. Ταυτόχρονα μεγάλα Μ.Μ.Ε. άρχισαν να μεταδίδουν ότι στο Τρουέκε τα προιόντα που κυκλοφορούσαν ήταν κλεμμένα, ή ότι τα τρόφιμα ήταν από τα σκουπίδια. Ούτε όμως αυτό μπόρεσε να σταματήσει το Τρουέκε.
Αυτό ωστόσο που μπόρεσε να το σταματήσει, ήταν τα δεκάδες πλαστά κουπόνια (που ήταν το νόμισμα της συναλλαγής) τα οποία διοχέτευσαν στο ανταλλακτικό εμπόριο άγνωστοι παραχαράκτες. Τα ιδρυτικά μέλη του Τρουέκε πιστεύουν ακόμα και σήμερα ότι αυτό ήταν κάτι οργανωμένο. Σε ρεπορτάζ της εποχής, η αστυνομία συλλαμβάνει εγκληματίες που μετέφεραν ένα εκατομμύριο πλαστά κουπόνια. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να είναι αυτοσχέδιο, η απάντηση είναι ότι για τέτοια παραγωγή χρειάζονταν μηχανήματα μεγάλης κλίμακας.

Το Τρουέκε συνεχίζεται ακόμα και σήμερα στο Μπουένος Άιρες. Σε χώρους που κρατούν χαμηλό προφίλ και δεν διαφημίζονται για να μη δώσουν στόχο στις αρχές.

ΥΠΟΘΕΣΗ Β' ΜΕΡΟΥΣ
Αργεντινή 6Το 2003 εκλέγεται πρόεδρος της Αργεντινής ο Νέστορ Κίρτσνερ, με μόλις το 22,2 % των ψήφων. Ήταν κυβερνήτης, μιας μακρινής επαρχίας στη Παταγονία. Σήμερα, θεωρείται ήρωας από μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης, καθώς κατάφερε να βγάλει την Αργεντινή από την κρίση.
" Ήταν ένας άνδρας αντιφατικός," λέει ο συγγραφέας Εδουάρδο Γαλεάνο. "Προήλθε από το χώρο του Μένεμ και είχε συνεργαστεί στις ιδιωτικοποιήσεις των πετρελαίων.  Ήταν ένας από τους κύριους αυτουργούς στις ιδιωτικοποιήσεις των πετρελαίων.  Αλλά όταν φτάνει στην Προεδρία γίνεται ένας από τους κυριότερους πρωταγωνιστές της Λατινικής Αμερικής, σ’ αυτήν τη διαδικασία εθνικής αξιοπρέπειας και αλλαγής την οποία βλέπουμε σε αρκετές χώρες της ηπείρου."

Η Αργεντινή αποστασιοποιείται από την επιρροή των ΗΠΑ κλείνοντας στρατηγικές συμφωνίες με τον Τσάβες της Βενεζουέλας, τον Μοράλες της Βολιβίας, τον Κορρέα του Εκουαδόρ, την Μπασελέτ της Χιλής κ.α.
Στο πεδίο της οικονομίας ο Κίρσνερ έχει δίπλα του τον Ρομπέρτο Λαβάνια. Έναν έμπειρο οικονομολόγο και υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης. Η πρώτη τους κίνηση είναι να αποσύρουν οποιαδήποτε αίτηση πόρων προς το ΔΝΤ.
 
Αργεντινή 7Μέχρι τότε οι προηγούμενοι υπουργοί είχαν προσπαθήσει να διαπραγματευτούν ένα δάνειο ύψους 20 και 25 δις δολαρίων", θυμάται ο Ρομπέρτο Λαβάνια. "Στο πρώτο ραντεβού που είχα με τον Κέλερ, που μετέπειτα έγινε πρόεδρος της Γερμανίας, εκείνη την εποχή ήταν διευθυντής του ΔΝΤ, πήγα να του ανακοινώσω ότι η Αργεντινή αποσύρει οποιαδήποτε αίτηση κεφαλαίων. Γιατί  αυτή η αίτηση έδινε χώρο σε διαπραγμάτευση που εκ των πραγμάτων σήμαινε να αποποιηθούμε τον σχεδιασμό οικονομικής πολιτικής. Ήταν μια παντελής επέμβαση στην οικονομία της Αργεντινής.
Φυσικά η δικαιολογία ήταν να δοθούν κεφάλαια στην Αργεντινή. Κεφάλαια που θα έμπαιναν από ένα παραθυράκι και θα έβγαιναν από ένα άλλο για να πληρωθούν οι πιστωτές. Ήταν προφανές ότι ο μόνος στόχος ήταν να μειωθεί η χασούρα των  πιστωτών . Με το να αποσύρω την αίτηση δανείου, η εξουσία του ΔΝΤ στην Αργεντινή, ελαττώθηκε πολύ γρήγορα."

"Στη συνέχεια προστατεύτηκαν οι συντάξεις και οι μισθοί. Η προηγούμενη κυβέρνηση ακολουθώντας το πρόγραμμα του ΔΝΤ που μοιάζει με αυτό της Ελλάδας, απαίτησε και κατάφερε  μια μείωση μισθών και συντάξεων 13%. Εμείς είπαμε ότι αυτό δεν έχει νόημα, γιατί πόσο θα μειώσεις τους μισθούς του δημοσίου για να ικανοποιήσεις τις τράπεζες; Κάναμε ακριβώς τ' αντίθετο. Με  δικαστική απόφαση  την οποία αποδέχθηκε η κυβέρνηση, επεστράφη το 13 % των μισθών που είχαν κοπεί το 2000. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα ήταν να αναγεννηθεί η αγορά. Τους τελευταίους 8 μήνες του 2002 η Αργεντινή ήδη αναπτυσσόταν με 8%. Και τα επόμενα 4 χρόνια κάπου στο 9%."
 
Παρόλο όμως που η οικονομική κατάσταση βελτιωνόταν, το απλήρωτο χρέος που είχε διαμαρτυρηθεί, περίπου 93 δις δολάρια, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα της ιστορίας. Ήταν σαφές ότι η Αργεντινή δεν μπορούσε να το ξεπληρώσει. Η κυβέρνηση κράτησε αμετακίνητη στάση. Πρότεινε σε όσους είχαν κρατικά ομόλογα που είχαν λήξει, να τους τα αντικαταστήσει με νέα, πολύ χαμηλότερης τιμής. Για κάθε ένα δολάριο που χρωστούσε η Αργεντινή θα πλήρωνε 25 σεντς και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.
Αργεντινή 8" Ήταν μια αναδιάρθρωση του χρέους που κατέληξε με 75% έκπτωση" λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Ρομπέρτο Λαβάνια. "Οι πιστωτές χρειάστηκε να αποποιηθούν το 75%. Και προσέξτε: Περισσότεροι από 3 στους 4 πιστωτές μπήκαν εθελοντικά στην αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν πιέστηκαν. Τους εξηγήσαμε την σοβαρότητα της κατάστασης  της Αργεντινής. 

Το Δεκέμβριο του 2005 ο πρόεδρος Κίρσνερ αποφασίζει να ξεπληρώσει με μία μόνο δόση ό,τι χρωστάει στο ΔΝΤ. Ήταν περίπου 10 δις δολάρια. Το ανακοινώνει σε μια αιφνίδια συνέντευξη τύπου. Ακόμα και οι εφημερίδες της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την απόφασή του "ιστορική". Έτσι στις αρχές του 2006, οριστικά η Αργεντινή πληρώνει όλο το χρέος προς το ΔΝΤ και κάνει ακόμα πιο σαφές ότι το ΔΝΤ δεν έχει πλέον κανένα λόγο στην οικονομική πολιτική  της Αργεντινής.
Τουλάχιστον ήταν μια συμπεριφορά μεγάλης αξιοπρέπειας!" παρατηρεί ο Εδουάρδο Γαλεάνο. "Όταν έρχονται οι του ΔΝΤ και λένε: «Εσείς θα πρέπει να....». Όχι, κύριοι κάνετε λάθος. Κάνατε λάθος στο μέρος και στη στιγμή. Εδώ σ’ αυτήν τη χώρα δεν μπορείτε να μιλάτε έτσι. Αυτή η χώρα έχει μια κυβέρνηση δημοκρατικά εκλεγμένη. Δεν εκλέξανε εσάς! Κανείς δεν σας ψήφισε. Κύριοι τεχνοκράτες, κανείς δεν σας ψήφισε!" 

Σήμερα η Αργεντινή είναι μια χώρα σε πλήρη ανάκαμψη. Παρόλο που δεν είναι δημοφιλής στη διεθνή οικονομική κοινότητα και στις αγορές χρήματος, η οικονομία της αναπτύσσεται με ένα μέσο όρο 7% τον χρόνο.

Αργεντινή 9"Η Αργεντινή τώρα δεν εξαρτάται από τις διεθνείς πιστώσεις, απλά εξαρτάται από τη δική της οικονομία και δεν προστρέχει στις διεθνείς πιστώσεις. Το Κράτος έχει πλεόνασμα" λέει ο έμπειρος οικονομολόγος Άλδο Φερέρ. "Και για να’ ναι ξεκάθαρο: Η Αργεντινή δεν θα έβγαινε από την κρίση, αν δεν είχε αναβάλει την πληρωμή του χρέους. Η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε στάση πληρωμής του χρέους; Είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα, λόγω των επιπτώσεων στην Ευρώπη.
Ωστόσο νομίζω ότι όταν το πρόβλημα φτάσει σε ένα επίπεδο και δεν είναι δυνατόν να το χειριστείς, είναι πολύ δύσκολο να βγεις από την κρίση ακολουθώντας τους κανόνες. Έτσι λοιπόν η περίπτωση της Αργεντινής αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε άλλη λύση από το να μετατρέψει το χρέος σε επίπεδα που να μπορεί να το χειριστεί. Κι όταν το επανατοποθέτησε, η χώρα μπόρεσε να πληρώσει και συνεχίζει να πληρώνει." 

Υπάρχει όμως μια μεγάλη σκιά: Ο πληθωρισμός.
"Είμαστε πολύ άσχημα", υποστηρίζει ο πρώην υπουργός οικονομικών Ντομίνγο Καβάλο που κατηγορείται από τους αντιπάλους του ως ένας από τους βασικούς υπεύθυνους για την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής το 2001. "Ο πληθωρισμός είναι το χειρότερο που μπορεί να έχει μια χώρα. (53:03) Ο πληθωρισμός είναι ένας βαρύς φόρος για τους φτωχούς. Αυτό το μήνα που μόλις τελείωσε, η τιμή του κρέατος ξανανέβηκε κατά 15% με 20%. 

Φανταστείτε λοιπόν τι χτύπημα δέχεται η τσέπη του κόσμου. Δυστυχώς επειδή δεν υπήρξε η βούληση για να γίνει μια διαφανής τακτοποίηση, προτιμήθηκε ο ψεύτικος μηχανισμός  της υποτίμησης και της «πεσοποίησης.» Δηλαδή είναι σαν σήμερα στην Ελλάδα αντί να γίνουν οι αναγκαίες θυσίες για να τακτοποιηθούν οι λογαριασμοί στην οικονομία για να αποφευχθεί η υπερβολική χρέωση, να αποφασίσουν να βγουν από το ευρώ και να πουν ότι όλες οι υποχρεώσεις που έχουμε σε ευρώ θα τις μετατρέψουμε σε υποχρεώσεις σε δραχμές. Και μετά ας αφήσουμε τη δραχμή να υποτιμηθεί απέναντι στο ευρώ. Ναι, αλλά ο κόσμος θα παίρνει το μισθό του σε δραχμές και η δραχμή θα υποτιμηθεί ενώ οι τιμές θα φτάσουν στα σύννεφα!" 

Αργεντινή 10Στην πρωτεύουσα χτίζονται όλο και περισσότεροι ουρανοξύστες. Τα μαγαζιά είναι γεμάτα, η ζωή ακολουθεί τους συνηθισμένους ρυθμούς μιας μεγαλούπολης, και τίποτα δεν θυμίζει την περιπέτεια που πέρασε η χώρα 10 χρόνια πριν.
Οι μακροοικονομικοί δείκτες είναι υπέροχοι. Παρά την ανάπτυξη όμως, πολλοί Αργεντίνοι περιμένουν ακόμα να δουν τα οφέλη της. Η φτώχεια και η ανεργία μπορεί να μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2001, αλλά βρίσκονται ακόμα σε υψηλά επίπεδα.
Οι παραγκουπόλεις μεγάλωσαν
Αργεντινή 11"Υπάρχει ένα παγκόσμιο σύστημα εξουσίας," εξηγεί ο Εδουάρδο Γαλεάνο "που όταν εγώ ήμουν μικρός το έλεγαν Καπιταλισμό ενώ τώρα το αποκαλούν Οικονομία της Αγοράς. Έχει επίσης κι άλλα καλλιτεχνικά ονόματα. Αλλά το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι κοινωνικοποιεί τις απώλειες και ιδιωτικοποιεί τα κέρδη. Όπου η Αγορά είναι ο αόρατος και σκληρός Θεός, που υπαγορεύει τις διαταγές χωρίς κανείς να βλέπει το πρόσωπό της. Έτσι λοιπόν τίποτα! Υπάρχουν περισσότεροι ναυαγοί παρά ναυτικοί. Είναι σύστημα που αποβάλλει ανθρώπους. Και είναι ανίκανο να ενσωματώσει τα νέα στόματα που γεννιούνται και χρειάζονται να τραφούν. Περισσεύει κόσμος! Κι αυτό είναι μια από τις αντιφάσεις που δεν υπάρχει ανθρώπινη λογική που να μπορεί να την εξηγήσει. Πώς είναι δυνατόν ένας κόσμος που κάθε φορά παράγει όλο και περισσότερα τρόφιμα, έχει κάθε φορά και περισσότερους πεινασμένους; Κι ενάντια σ’ αυτές τις δομές στην Λατινική Αμερική τώρα αρχίζει ένας αγώνας και γίνεται συνειδητό ότι το πεπρωμένο δεν είναι μοιραίο. Αν και οι Έλληνες κάποιες άλλες εποχές πίστεψαν πως ήταν. Στην πραγματικότητα το μέλλον μπορείς να το ανακαλύψεις, να το φανταστείς αντί να υποταχτείς σ’ αυτό."
Διαβάστε περισσότερα » »

ΚΤΙΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

ΚΤΙΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣΑν αυτό δεν είναι πρόκληση κατά που Ελληνικού λαού τότε τι μπορεί να είναι; Πώς μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει και να συγκρατήσει την οργή του όταν αντικρίζει το κατά τα άλλα πολυδιαφημιζόμενο και με πολλές «κορόνες» κτίριο του διοικητηρίου της Πτολεμαΐδας; που θα…θα…θα…θα…θα συμβάλει στην εξυπηρέτηση και ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των πολιτών… Χρόνια τώρα μάταια ρημάζει στο χρόνο και στο έλεος κάθε «πικραμένου» που εκτονώνει τη μανία του κατά της εξουσίας… Τα λόγια φτωχά για να περιγράψει κανείς τις εικόνες…μόνον η κάμερα καταφέρνει να πει τα όσα η «οργή» δεν επιτρέπει!!!

Ως πότε θα ρημάζει η δημόσια περιουσία…ως πότε ο λαός θα περιμένει το ελπιδοφόρο μέλλον του…
ΥΓ: Την ώρα που η Πολιτεία φορολογεί την κάθε ακίνητη περιουσία των πολιτών της…την ίδια ώρα χτίζει όπως το διοικητήριο της Πτολεμαΐδας ως αυθαίρετη κατασκευή χωρίς να μπορεί μέχρι σήμερα να τη νομιμοποιήσει καθώς βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης…και κανείς δε λογοδοτεί κανείς δεν έχει ουσιαστικές ευθύνες…

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VIDEO

Διαβάστε περισσότερα » »

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Διαβάστε περισσότερα » »

Τετράεδρο ο ELENIN... "δεν είναι κομήτης"...?Βίντεο

Δείτε το βίντεο
έχει τρομερό ενδιαφέρον
ειδικά οι συνδέσεις που κάνει με τις ταινίες
"The Day the Earth stood still"



..."use a coverstory we can't risk a panic"...
"It's an Arc"... είναι μία κιβωτός...
8 καυτά σημεία μεταξύ ταινίας και ELENIN:
  1. η μορφή της τροχιάς του ELENIN
  2. μοιάζει να ελέγχεται από κάποια νοημοσύνη, δεν επηρεάζεται από τη βαρύτητα
  3. η FEMA και τα συστήματα συναγερμού που ενεργοποίησε
  4. ο στρατός σε συναγερμό
  5. η Ελίτ σχεδιάζει να πάει σε καταφύγια
  6. η ΝΑΣΑ διαδίδει ψευδείς (αληθοφανείς)  ιστορίες για την αποφυγή πανικού (?)
  7. οι "σφαίρες" στο έργο είναι "κιβωτοί" που ήρθαν να σώσουν
  8. σου λένε πως μετά έρχεται ο κατακλυσμός και πως... δεν μπορείς να κάνεις τίποτε γι΄αυτό...




Όπως και να έχει ο ELENIN αποτελεί μοναδικό φαινόμενο...
Να έχει πράγματι σχεδιαστεί για να έρθει μία και μοναδική φορά \στη γειτονιά μας
από μια άλλη αστρική γειτονιά?

Να είναι "διαστημικό όχημα" και όχι κομήτης?

Να είναι ο ELENIN το "μπλέ άστρο"  που αναφέρουν οι Χόπι στις προφητείες τους, 
και το "κόκκινο άστρο" να είναι ο Νιμπίρου, ο καταστροφέας?


Πολλά λέγονται, πολλά τα σημάδια, πολλές και οι "συμπτώσεις"...
ίσως να θέλουν απλά να φορτίσουν την ατμόσφαιρα με τρομακτικά σενάρια
ίσως να θέλουν έμμεσα να πουν αυτό που δεν τολμούν να αποκαλύψουν...


Ωστόσο είναι γεγονός πως τώρα είναι η ώρα της μεγάλης αλλαγής...
κι όσοι μπορούν και θέλουν να φύγουν κοντά στη φύση
τώρα είναι η ώρα για τη μεγάλη έξοδο από τις πόλεις...

Διαβάστε περισσότερα » »

ΤΑ ΔΕΛΦΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ.

ΤΑ ΔΕΛΦΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΗΤΑΝ 147, ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΛΑΠΗΚΕ Η ΙΔΕΑ ΤΩΝ 10 ΜΟΛΙΣ ΕΒΡΑΙΚΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, ΟΤΙ ΤΑ ΔΕΛΦΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ, ΕΛΕΓΑΝ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΕΝΩ ΟΙ ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ, ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ, ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΜΗ ΕΚΕΙΝΟ ΜΗ ΤΟ ΑΛΛΟ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΝ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θέλει την απαγόρευση της εμπορευματοποίησης των περισσότερων βοτάνων της φύσης και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Απρίλιο, βρίσκει κάθετα αντίθετη την ελληνική κοινωνία που η ζωή της είναι άρρηκτα δεμένη με τα παραδοσιακά «γιατροσόφια» όπως το τσάι του βουνού, το χαμομήλι... και τα διάφορα άλλα βότανα της ελληνικής φύσης.


Έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε άλλες χώρες, (Γερμανία, Γαλλία κ.ά.) ενώ στην Ελλάδα δεν έγινε και τόσο γνωστή, παρά μόνο στους κύκλους των ανθρώπων που ασχολούνται με την παραγωγή τους, τη μεταποίησή τους και το εμπόριό τους.


Και πιστεύουν ότι η αρχή εφαρμογής της οδηγίας θα σημάνει το τέλος της εμπορίας βοτάνων και σκευασμάτων εναλλακτικών φαρμακευτικών θεραπειών, αφού σύμφωνα με αυτή, όλα τα βότανα θα θεωρούνται φάρμακα και ως τέτοια θα πρέπει να παίρνουν τη σχετική έγκριση από τους αντίστοιχους οργανισμούς και να πωλούνται μόνο στα φαρμακεία.


Αυτό σημαίνει ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες θα απαγορεύεται πια να διαθέτει κανείς τα βότανα ή τα φυτά του, που έχουν κάποια φυσική φαρμακευτική ιδιότητα, χωρίς αντίστοιχη άδεια.


Να σημειωθεί ότι σήμερα τα βότανα αλλά και τα φυτικά σκευάσματα που παράγονται από αυτά, διατίθενται από καταστήματα βιολογικών τροφίμων, ενώ ως βότανα τα βρίσκουμε και στις λαϊκές αγορές.
Διαβάστε περισσότερα » »

CERN: «Κλονίζεται» η ειδική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν

Σωματίδια νετρίνων που κινούνται με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός, κατέγραψαν επιστήμονες στο CERN.
Ο Αντόνιο Ερεντιτάτο, εκπρόσωπος των ερευνητών, ανακοίνωσε τη σημαντική αυτή ανακάλυψη, που μπορεί να κλονίσει μια από τις θεμελιώδεις αρχές της σύγχρονης φυσικής, αυτή της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν.


Ο ερευνητής ανέφερε ότι οι μετρήσεις τριών ετών έδειξαν ότι τα νετρίνα κινούνται 60 νανοδευτερόλεπτα πιο γρήγορα από το φως.

«Είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Χρειάζεται όμως και άλλοι συνάδελφοι να κάνουν αντίστοιχες έρευνες, για να επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις», δήλωσε.
Ο Αϊνστάιν διατύπωσε την ειδική θεωρία της σχετικότητας το 1905, σύμφωνα με την οποία τίποτα στο σύμπαν δεν κινείται με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός.
Διαβάστε περισσότερα » »

Το αφεντικό της Goldman Sachs χλευάζει τα μέτρα και κάνει λόγο για κούρεμα 60%!

Αν και το ελληνικό χρέος δεν αποτελεί παρά το 4% του συνολικού χρέους των ευρωπαϊκών χωρών όλοι θεωρούν την κρίση χρέους της Ελλάδας μέγιστη απειλή. Έτσι και ο πρόεδρος της Goldman Sachs Πίτερ Σάδερλαντ λέει (σε χρόνο όχι τυχαίο)
πως η κατάσταση στην Ελλάδα συνιστά μείζονα απειλή για το ευρώ και είναι αναπόφευκτο ότι θα χρειαστεί να δρομολογηθούν ακόμη πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
«Αναπόφευκτα θα ζητηθούν ακόμη πιο δραστικές μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα για ένα διάστημα», είπε και συνέχισε λέγοντας πως το 20% “κούρεμα” που έχει επέλθει δεν είναι αρκετό εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι το λεγόμενο plan B των Γερμανών και το κούρεμα 50-60% είναι η λύση.
“Έχουν ήδη υλοποιηθεί κάποιες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στους ομολογιούχους. Οι μεταρρυθμίσεις, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να γίνουν πιο ουσιαστικές επειδή το χρέος της Ελλάδας αυξάνεται με εκθετικούς ρυθμούς όσο ο περνά ο καιρός”, λέει ο πρόεδρος της Goldman Sachs επιβεβαιώνοντας τις φήμες πως συζητείται μια λύση που δεν είναι και η καλύτερη δυνατή για την Ελλάδα αφού κρύβει πολύ οδυνηρά μέτρα.
Διαβάστε περισσότερα » »

Παράνομες βίλες με ηλεκτροδότηση από ναϊσκο

Πολλοί, πάρα πολλοί, που κτίζουν παράνομα βίλες, προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν… νόμιμα, κτίζουν ένα εκκλησάκι (με άδεια από ναοδομία, όχι από πολεοδομία), το εκκλησάκι ηλεκτροδοτείται, και με ένα καλώδιο αποκτά ηλεκτρικό και το… φτωχικό τους.
Οι ναοί εξαιρούνται από το έκτακτο τέλος επί των ακινήτων. Άρα, εξαιρείται και η παράνομη βίλα, αφού ο λογαριασμός ηλεκτρικού πηγαίνει στο ναΐδιο! Νόμιμα (και ηθικά;). Το ίδιο κολπάκι γίνεται και με....


ηλεκτροδότηση φωτεινών πινακίδων. Ποιο είναι το «έκτακτο τέλος ακινήτου» για τις πινακίδες;
Διαβάστε περισσότερα » »

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΚΑΙ COSMOTE


Συζητήθηκε χθες Τετάρτη στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας (στην Κοζάνη) η έφεση της εταιρείας COSMOTE κατά της πρωτόδικης απόφασης του πολυμελούς πρωτοδικείου Κοζάνης με την οποία διεκόπη το 2008 η λειτουργία της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο κτίριο του ΟΤΕ στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας. Το δικαστήριο, ύστερα από αγωγή που κατέθεσε ο πρώην  Δήμος Πτολεμαΐδας αποφάνθηκε ότι η κεραία δεν διέθετε την απαιτούμενη αδειοδότηση διατάσσοντας την άμεση εκτέλεση της απόφασης. Το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να συζητηθεί στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας και η υπόθεση σχετικά με την κεραία κινητής τηλεφωνίας στην ενορία του Αγίου Στεφάνου.

Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ευθύμιος Λιάκος μιλώντας για το θέμα αυτό δήλωσε « πρόκειται για την τελεσιδικία της υπόθεσης αυτής, η έφεση συζητήθηκε κανονικά και η απόφαση αναμένεται στους επόμενους 3 με 4 μήνες. Μέχρι τότε η εταιρεία δεν μπορεί να θέσει σε λειτουργία τη κεραία αφού ισχύει η πρωτόδικη απόφαση που απαγόρευε τη λειτουργία της μέχρι την οριστική απομάκρυνση της ή όχι. Είμαι αισιόδοξος για την τελική απόφαση αφού τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει, η αδειοδότηση που χρειαζόταν δεν συμπληρώθηκε όπως έπρεπε αφού η εταιρεία δεν έφερε κανένα καινούριο στοιχείο».
Σημείωση:
Οι υπηρεσίες προς τους συνδρομητές της Cosmote από το 2008 μέχρι και σήμερα, έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται η εταιρία, γίνονται μέσω κεραιών που έχουν τοποθετηθεί περιφερειακά και έξω από τον αστικό ιστό της Πτολεμαΐδας. Μία από αυτές βρίσκεται βόρεια της πόλης στο δρόμο (επαρχιακή οδός Πτολεμαΐδας-Γαλάτειας) προς το παλιό ξενοδοχείο «Πτολεμαίος» (βλέπε φωτογραφία) κεραία που σίγουρα μέχρι και σήμερα λειτουργεί προσωρινά και πιθανόν χωρίς άδεια καθώς είναι κινητή και τοποθετημένη πάνω σε τρέιλερ, ίσως γιατί η εταιρία ελπίζει σε δικαίωση στο δικαστήριο και επαναλειτουργία της κεραίας που βρίσκεται πάνω στο κτήριο του ΟΤΕ στο κέντρο της πόλης την οποία και δεν αποκαθήλωσε ποτέ. Μάλιστα δεν έλειψαν και οι κατηγορίες πολιτών (και ίσως όχι χωρίς λόγο) πως δηλαδή υπήρξαν χρονικές περίοδοι που λειτουργούσε η κεραία της κεντρικής πλατείας και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός του ότι το σήμα ήταν στο μέγιστο  στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων.      

Μιλά Στο Video
Ευθύμιος Λιάκος
Δικηγόρος Δήμου Εορδαίας

Διαβάστε περισσότερα » »

ΜΕ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΕΞΕΛΕΓΕΙ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ...

ΜΕ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΕΞΕΛΕΓΕΙ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣΣε τυπική διαδικασία εξελίχθηκε η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Εορδαίας που έγινε το βράδυ σήμερα Πέμπτη προκειμένου να εκλέξει το νέο πρόεδρο του σώματος μετά την απομάκρυνση (με ενέργειες της δημάρχου) της μέχρι πρότινος προέδρου Ιωάννας Ανδρονικίδου.

Η διαδικασία που συγκάλεσε ο πλειοψηφών (στις τελευταίες δημοτικές εκλογές) δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Μπίγγας ήταν τυπικής διαδικασίας καθώς ήδη έχει διαρρεύσει το όνομα του νέου προέδρου ο οποίος και αποτελεί την απόλυτη επιλογή της δημάρχου Παρασκευής Βρυζίδου και ήταν ο Γιώργος Καμπούρης. Ευκαιρίες και δυνατότητα σε νέα πρόσωπα να δείξουν τις δυνάμεις τους και να προσφέρουν στο σύνολο και όχι έμπειρα στην αυτοδιοίκηση είναι η επιλογή της Παρασκευή Βρυζίδου προτείνοντας για πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου το νεότερο δημοτικό σύμβουλο και μάλιστα πρώτη στην πρώτη του αυτοδιοικητική θητεία και  απορρίπτοντας την προοπτική να μεταφέρει κάποιον από τους αντιδημάρχους στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου.
Η συνεδρίαση πάντως δεν κύλησε ομαλά και χρειάστηκε η διακοπή και η αποχώρηση των μελών της πλειοψηφίας για περίπου 10 λεπτά. Αυτό έγινε γιατί η κ. Ανδρονικίδου ζήτησε το λόγο (το οποίο από τη διαδικασία δεν είχε το δικαίωμα), ο κ. Μπίγγας δεν της τον έδωσε και κάπου εκεί άρχισαν τα παρατράγουδα. Η κ. Ανδρονικίδου μπροστά σε σχεδόν άδεια έδρανα (είχε παραμείνει μόνο η μειοψηφία) διάβασε στο κοινό (που παραδόξος είχε  γεμίσει την αίθουσα) αίτημα για αναβολή της συνεδρίασης για μια εβδομάδα αφού έχει προσφύγει στην Διοικητική Δικαιοσύνη θεωρώντας ότι γίνεται προσπάθεια απαξίωσης της. Ακόμα τόνισε πως αν αυτό δεν γίνει δεκτό θα υπάρχουν νομικές και πολιτικές συνέπειες. Κατά την αποχώρηση των μελών της πλειοψηφίας υπήρχε φραστική επίθεση σε αυτά από συγγενικά πρόσωπα της κ. Ανδρονικίδου.
Τελικά η συνεδρίαση συνεχίστηκε μετά από 10 λεπτά και με 28 υπέρ, 1 λευκό, ο Γιώργος Καμπούρης αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.
Από την διαδικασία απουσίαζαν 3 δημοτικοί σύμβουλοι ενώ η κ. Ανδρονικίδου απείχε από την ψηφοφορία.
Ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωσε μετά την εκλογή του «θα ήθελα να ευχαριστήσω τη δήμαρχο για τη τιμή που μου έκανε αλλά και όλο το δημοτικό συμβούλιο με το οποίο εύχομαι να έχουμε μια άψογη συνεργασία. Η τιμή είναι πολύ μεγάλη όπως και η ευθύνη.  Θα  προσπαθήσω να διατηρήσω μια συνοχή, η προεδρεία μου να διέπεται από αμεροληψία, αντικειμενικότητα και να βασίζεται πάνω στο κανονισμό λειτουργίας. Θα προσπαθήσω να συνεργαστώ με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους για να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα». 

Μιλούν Στο Video
Στέφανος Μπίγγας
Πλειοψηφών Δημοτικός Σύμβουλος Εορδαίας
Γιώργος καμπούρης
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας
Ιωάννα Ανδρονικίδου
Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Εορδαίας

Διαβάστε περισσότερα » »

Ο Γιλμάζ εγκαινιάζει τζαμί στην Ροδόπη

Στη Θράκη καταφθάνει την επόμενη Κυριακή ο αν. υπουργός Θρησκευμάτων της Τουρκίας Κιαμίλ Γιλμάζ για να εγκαινιάσει το τζαμί της Ροδόπης…
Με εκπρόσωπο της Τουρκίας, όχι όμως από την αυτοδιοίκηση, αλλά την κεντρική πολιτική σκηνή, το τζαμί των Αμαξάδων εγκαινιάζεται γι άλλη μια φορά.
Η τελετή έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, ενώ το  συγκεκριμένο τέμενος είχε ανοίξει επίσημα πριν δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 9 Σεπτεμβρίου.
Οι Τούρκοι συνεχίσουν τα «παιχνίδια προκλήσεων»  από θαλάσσης…αλλά και εδάφους!
Διαβάστε περισσότερα » »

ΠΡΟΣΟΧΗ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ !

Έλεγχοι ΥΠΑΑΤ σε βουλγαρικά αγγούρια
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ύστερα από εργαστηριακούς ελέγχους, ανίχνευσαν σε δείγμα αγγουριών, προέλευσης Βουλγαρίας, υπολείμματα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος procymidone, σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που ορίζουν οι κανονισμοί της Ε.Ε.

Από την εκτίμηση βαθμού διατροφικής επικινδυνότητας στα επίπεδα υπολειμμάτων procymidone που ανιχνεύτηκαν στο δείγμα, προέκυψε ότι δεν υπερβαίνουν το σχετικό δείκτη οξείας τοξικότητας, όσον αφορά την κατανάλωση προϊόντος.
To δείγμα αγγουριών προέλευσης Βουλγαρίας ελήφθη από εταιρεία εμπορίας οπωρολαχανικών που δραστηριοποιείται στην Πρέβεζα.
Στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, το ΥΠΑΑΤ έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:- να προχωρήσουν άμεσα στον εντοπισμό και στη δέσμευση τυχόν αδιάθετων ποσοτήτων αγγουριών ίδιας προέλευσης με το δείγμα που εξετάσθηκε,
- να μην επιτραπεί η εισαγωγή αγγουριών προέλευσης Βουλγαρίας, εάν δεν προηγηθεί έλεγχος υπολειμμάτων,
- να κινηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στον εισαγωγέα των αγγουριών.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Δριβελέγκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η προστασία της δημόσιας υγείας, η διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων, αποτελούν βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι έλεγχοι των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών
Διαβάστε περισσότερα » »

Αυτό που θα γίνει στην Ελλάδα «ξεπερνά κάθε φαντασία»!


Η δήλωση είναι πασίγνωστη. Εξίσου πασίγνωστο ότι ανήκει στον Γιούνκερ, τον επικεφαλής της Ευρωζώνης.
Μια αξιοσημείωτη «λεπτομέρεια»: Η δήλωση αυτή έγινε τον Ιούνη του 2011!

Δηλαδή, η «πέραν πάσης φαντασίας» πολιτική τους αγριότητα είναι δεδομένη και ομολογημένη πολύ πριν από τις «μαραθώνιες» και «αγωνιώδεις» τηλεδιασκέψεις τους.
Εχουν αποφασίσει να διαπράξουν εναντίον του ελληνικού λαού όσα δε βάζει η φαντασία του ανθρώπου, πολύ πριν ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος επικαλεστούν τις «έκτακτες συνθήκες» ενόψει της 6ης δόσης.
Πρόκειται, φυσικά, για τις νέες «έκτακτες συνθήκες». Που με τη σειρά τους ήρθαν να προστεθούν στις προηγούμενες «έκτακτες συνθήκες» που είχαν ανακαλυφθεί ενόψει της 5ης δόσης, οι οποίες επίσης είχαν προστεθεί στις παλιότερες «έκτακτες συνθήκες» ενόψει της 4ης δόσης κ.ο.κ.

Εν ολίγοις:Ο καταποντισμός του ελληνικού λαού στον Καιάδα - από την πρώτη κιόλας στιγμή εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης - είναι προαποφασισμένος.
Τα μέτρα, τα χαράτσια, η λεηλασία, ο εξανδραποδισμός του λαού είναι μια προειλημμένη επιλογή.

Οσο για το μέγεθος της λαϊκής συμφοράς που όλα αυτά επιφέρουν «ξεπερνά κάθε φαντασία»!
Δεν πρόκειται για αυθαίρετο ή υπερβολικό ισχυρισμό. Το ομολογούν, το διακηρύσσουν οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες αυτής της...
ευφάνταστης και προμελετημένης βαρβαρότητας.

Σε όσα λένε, επομένως, περί «έκτακτων συνθηκών» δεν υπάρχει τίποτα το «νέο». Τίποτα το «καινούριο».
Τίποτα το «έκτακτο» δεν τους «υποχρεώνει» να λειτουργούν ως «δήμιοι». Διότι, πολύ απλά, πρόκειται για «τακτικούς», για «μόνιμους» δήμιους, για σεσημασμένους υπαλλήλους της πλουτοκρατίας, με συγκεκριμένη, προαποφασισμένη και προειλημμένη αποστολή:
Να φορτώσουν την καπιταλιστική κρίση στην πλάτη του λαού, να τον ισοπεδώσουν, ώστε να διασώσουν από την κρίση εκείνους που την προκάλεσαν, τους καπιταλιστές και τα μονοπώλια.

Στην αποστολή που έχουν αναλάβει το «νέο» που κάθε φορά εφευρίσκουν δεν έχει να κάνει παρά με τις ολοένα ισχυρότερες δόσεις εκβιασμού.
Με τις όλο και μεγαλύτερες «δόσεις» προπαγάνδας με στόχο την τρομοκράτηση, την πρόκληση φόβου και πανικού στα λαϊκά στρώματα.

Η τακτική τους είναι ξεκάθαρη:
Θέλουν να επιτύχουν την «παράλυση» των λαϊκών αντιστάσεων. Να ακυρώσουν τις λαϊκές αντιδράσεις. Να καταπνίξουν την κοινωνική οργή μέσα από ένα όργιο καταστροφολογίας ώστε ο λαός -στο όνομα της «σωτηρίας» του(!)- να υποκύψει και να αποδεχτεί το σφαγιασμό του ως κάτι το «μοιραίο» και το «αναπόφευκτο»!

Η καταστροφή, τελικά, την οποία επικαλούνται είναι υπαρκτή.
Με μία διαφορά. Την καταστροφή την εκπροσωπούν και την επιφέρουν οι ίδιοι.
Απέναντι σε αυτή την «πέραν πάσης φαντασίας» καταστροφή, η αντίσταση, η οργανωμένη ανυπακοή, η απειθαρχία, ο ξεσηκωμός του λαού αποτελούν, πλέον, όρο επιβίωσης.

Γράφει ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε περισσότερα » »

Οταν το κράτος δεν μπορεί, οι πολίτες κάνουν θαύματα


Ξεκίνησε όπως όλες οι «παλαβές» για την εποχή τους ιδέες: από την παρόρμηση μιας ομάδας ανθρώπων με αγάπη και όραμα για τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου, οι οποίοι αποφάσισαν να αναλάβουν την αποκατάσταση αρχαίων μνημείων που το κράτος δεν ήταν σε θέση να φέρει εις πέρας.

Η κίνηση πολιτών «Διάζωμα», που οραματίστηκε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος, κατόρθωσε σε πολύ σύντομο διάστημα να υπερβεί όχι μόνο το ανάχωμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης και την ψευδαίσθηση της απόλυτης ανημπόριας που τη συνοδεύει, αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο σε κάθε δημιουργική προσπάθεια, ήτοι την έντονη δυσπιστία ενός απαυδισμένου, από τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις, κόσμου. Σήμερα, μόλις τρία χρόνια από τη σύστασή του, τον Ιούλιο του 2008, το «Διάζωμα» διενεργεί εργασίες ανάδειξης (ανασκαφές, αρχιτεκτονικές μελέτες, αναστηλώσεις) σε πενήντα αρχαία θέατρα σε ολόκληρη τη χώρα.
Ανέλπιστη συνδρομή
Η ανταπόκριση του κόσμου, ο οποίος σπεύδει να συνδράμει προσφέροντας είτε χρήματα στους «κουμπαράδες» που ανοίγει το «Διάζωμα» για τη χρηματοδότηση κάθε θεάτρου ξεχωριστά, είτε εθελοντική εργασία, είναι, όπως ομολογεί ο Μπένος, ανέλπιστη.

Η επιτυχία, το γεγονός ότι την προσπάθεια αγκάλιασαν, δηλαδή εμπιστεύτηκαν όλοι οι δυνητικά εμπλεκόμενοι με την αποκατάσταση των εν λόγω μνημείων, είναι απόρροια τριών διαφορετικών παραγόντων: του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του σωματείου και των ξεκάθαρων οικονομικών του, του σεβασμού της ιδιοπροσωπίας και της ιερότητας των μνημείων που έκαμψε τη δικαιολογημένη από την εμπειρία έντονη δυσπιστία των αρχαιολόγων και της εξασφάλισης της στήριξης των τοπικών κοινωνιών που πολύ γρήγορα αντιμετώπισαν το έργο του «Διαζώματος» ως δώρο.

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας αυτής αποδεικνύεται πολύτιμο δεδομένων των πολιτικών και οικονομικών συγκυριών. Aποδεικνύεται περίτρανα ότι οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες και η παραμικρή μεμονωμένη συνδρομή σε αυτές, μπορούν να αποδώσουν πολύτιμους καρπούς για ολόκληρη την κοινωνία. Οτι το κράτος δεν είναι πανάκεια κι ότι οι φορείς του δεν είναι αγιάτρευτα ανήμποροι και παροπλισμένοι. Μόλις κινητοποιήθηκε μια ομάδα πολιτών, αναλαμβάνοντας ακόμα και τον συντονισμό κρατικών φορέων, η συνεργασία στέφθηκε με επιτυχία, ενώ έγινε δυνατή και η απορρόφηση κονδυλίων. Σήμερα πια «ωρίμασαν», όπως ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μουσικής ο Στ. Μπένος, «οι συνθήκες να κατακτήσουμε το αυτονόητο: τη χρήση αυτών των χώρων».
Η συνεργασία ήρθε την κατάλληλη στιγμή: την ώρα που υπό το βάρος οικονομικών δυσχερειών το Μέγαρο αναζητούσε διέξοδο μέσω του «ανοίγματος στην Ελλάδα». Στις 4/9, στο αποκατεστημένο θέατρο της Μαρώνειας στη Ροδόπη ο έγκριτος φιλόλογος και μεταφραστής Δημήτρης Μαρωνίτης διάβασε με την ηθοποιό Λυδία Φωτοπούλου αποσπάσματα από τη δική του, νέα μετάφραση της ομηρικής Ιλιάδας.

Η Καμεράτα
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με το «Διάζωμα», η Καμεράτα θα δώσει δύο υπαίθριες συναυλίες στα αρχαία ωδεία της Μεσσήνης και της Κω την Παρασκευή 23 και την Τετάρτη 28/9 αντίστοιχα. «Είναι σαν να γίνεται μια επανεκκίνηση στα μνημεία αυτά», τόνισε με ενθουσιασμό ο κ. Μπένος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να «εθιστούν οι πολίτες σε τέτοιες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου». Το πρόγραμμα των συναυλιών συνδυάζει, όπως ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Νίκος Τσούχλος, «το λόγιο στοιχείο με την ελληνική παράδοση, προσφέροντας έναν ήχο που ταιριάζει με τον δεδομένο χώρο». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Ελλήνων συνθετών (Τσαλαχούρη, Κωνσταντινίδη, Βάρβογλη) και τις 4 Εποχές του Βιβάλντι.

Ο πρόεδρος του Μεγάρου, Ιωάννης Μάνος, χαρακτήρισε «αποστολική» την προσπάθεια ανακαίνισης των αρχαίων θεάτρων και ωδείων, τα οποία με την παρουσία της μουσικής θα ξαναζωντανέψουν για το κοινό. Η συνεργασία θα διευρυνθεί με τη διενέργεια διαλέξεων στο πλαίσιο του προγράμματος του Megaron Plus στα εν λόγω θέατρα. Η επιτυχημένη προσπάθεια του «Διαζώματος» και η έναρξη της συνεργασίας με το Μέγαρο πρέπει, όπως τόνισε ο κ. Ι. Μάνος, να μας δώσουν το έναυσμα «να σκεφτούμε την Ελλάδα μετά την κρίση». Το στοίχημα, με άλλα λόγια, είναι να μετατρέψουμε την κρίση σε δημιουργική αφετηρία για την ανάπτυξη.

Του Σπυρου Γιανναρα για την καθημερινή



 
Διαβάστε περισσότερα » »

Πρόκληση: Το χλιδάτο αυτοκίνητο του Βενιζέλου κοστίζει 750.000 ευρώ!

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, την ώρα που σφαγιάζει τους μισθούς και τις συντάξεις στο Δημόσιο, την ώρα που καταδικάζει εκατομμύρια Έλληνες στη φτώχεια, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα… Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ εκατομμύρια Έλληνες μετρούν τα ευρώ που έχουν στην τσέπη τους για να «βγάλουν» μία μέρα ακόμη, κυκλοφορεί με την θωρακισμένη BMW 740!
prionokordela


Μέσα στη χλιδή… Μιλάμε για ένα αυτοκίνητο υπερπολυτελές, με όλες τις ανέσεις: ειδική θωράκιση για τα λάστιχα (!), τα παράθυρα, ενώ υπάρχει και ειδική θωράκιση στο χώρο του ρεζερβουάρ! Είναι ένα αυτοκίνητο 3000 κυβικών, αποδίδει 315 άλογα, έχει ειδικά συστήματα δορυφικής 
τηλεπικοινωνίας, ώστε να μπορεί ο υπουργός ανά πάσα στιγμή να μιλάει απευθείας με τα «κόκκινα τηλέφωνα» μέσω κρυπτογράφησης, τηλεοπτικό δέκτη δορυφορικής λήψης για να έχει ενημέρωση από τα δορυφορικά δίκτυα όλου του κόσμου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο προκάτοχός του είχε ζητήσει η θωράκιση να είναι αντίστοιχη με τη θωράκιση που χρησιμοποιείται για τα οχήματα του προέδρου των ΗΠΑ! Το κόστος τουσυγκεκριμένου αυτοκινήτου, μαζί με το κόστος θωράκισης φτάνει, αν δεν υπερβαίνει, τα 750.000 ευρώ!!!

Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που είχε παραγγείλει ο προκάτοχός του, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά δεν πρόλαβε να το χαρεί…

Λίγη αιδώς, Αργείοι…

Αν κοιτάξετε, κ. υπουργέ, έξω από το παράθυρο τις λιμουζίνας σας, αξίας 750.000 ευρώ, θα δείτε στα πεζοδρόμια δεκάδες επαίτες με μικρά παιδιά, θα δείτε πρόσωπα απεγνωσμένων ανθρώπων, θα δείτε ανθρώπους να παραμιλάνε… Και εσείς διαβάζετε αμέριμνος μέσα στη χλιδή, την εφημερίδα σας… Δε θα έπρεπε κάποια στιγμή να απαντήσετε για την ακριβή αξία του αυτοκινήτου;
Εμείς είχαμε συνηθίσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ευαγγελίζονται την «αλλαγή»… Κυκλοφορούσατε με Skoda, Fiat και άλλα μικρότερης αξίας αυτοκίνητα… Τώρα πώς μεγαλοπιαστήκατε έτσι;
Ντροπή!
Και μία τελευταία ερώτηση, κ. υπουργέ: Γιατί τέτοια ανησυχία για έναν υπουργό Οικονομικών και κυκλοφορεί με θωρακισμένη λιμουζίνα, τέτοιας αξίας; Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αλλά και εσείς που το χρησιμοποιείτε, φοβάστε τίποτα; Μήπως φοβάστε την οργή του λαού;
Ντροπή!

Ντροπή για μία σοσιαλιστική κυβέρνηση να παίρνει χρυσό βραβείο στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό…
Και το καλύτερο σας το φυλάξαμε για το τέλος… Ξέρετε ποιος το πληρώνει αυτό το υπερπολυτελές αυτοκίνητο; Εμείς φυσικά!

Ο ελληνικός λαός, που δεν έχει καλά-καλά ούτε να φάει, είναι υποχρεωμένος να πληρώνει και τις χλιδάτες ορέξεις του κάθε κ. Βενιζέλου! Αίσχος, κύριοι… Δεν έχετε πια ούτε τσίπα αξιοπρέπειας πάνω σας;

Ωραίο αυτοκίνητο, πάντως, κ. Βενιζέλε…
Θυμάστε εκείνες τις αλησμόνητες εποχές που «λεφτά υπήρχαν» και εσείς κυκλοφορούσατε με Skoda, Fiat και άλλα μικρότερης αξίας αυτοκίνητα; Τώρα, αλήθεια, που μας λέτε ότι είμαστε στο χείλος της χρεοκοπίας και θα γίνουμε Αργεντινή του 2000, εσείς πώς μεγαλοπιαστήκατε έτσι;
Τουλάχιστον λύστε μας μια απορία, φίλτατε Μπένι…  Aφού εμείς το πληρώσαμε, γιατί εμείς κυκλοφορούμε με τις συγκοινωνίες και μετράμε ακόμα και το ευρώ για το εισιτήριο;;;







 
Διαβάστε περισσότερα » »