Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Όπλο ενάντια στο AIDS και τον καρκίνο το κεντρί της μέλισσας!

Νανοσωματίδια που περιέχουν μια ισχυρή τοξίνη από το δηλητήριο της μέλισσας, μπορεί να είναι το ισχυρό όπλο ενάντια στον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.
Όπως ανακοίνωσαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, η τοξίνη «μελιττίνη» που ανιχνεύεται στο δηλητήριο της μέλισσας μπορεί να καταστρέψει τον HIV χωρίς να βλάψει τα περιβάλλοντα υγιή κύτταρα.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εύρημά τους αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός τζελ που μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού HIV.
Όπως εξηγούν, η μελιττίνη καταστρέφει κακοήθη κύτταρα και ορισμένους ιούς.
Τελευταία, βρέθηκε ότι η τοξίνη αυτή καταστρέφει το εξωτερικό περίβλημα του HIV, αλλά και άλλων ιών, «σαν να ανοίγει κανείς τρύπες σε ένα σακί».
Η χορήγηση μελιττίνης σε αρκετά μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά σημαντική βλάβη σε τέτοιους ιούς.
Σύμφωνα με τον Samuel A. Wickline, καθηγητή Βιοϊατρικών Επιστημών, «γνωρίζαμε ότι τα νανοσωματίδια, φορτωμένα με μελιττίνη, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.
Η σύνδεση αντικαρκινικών θεραπειών με το δηλητήριο της μέλισσας δεν είναι κάτι καινούργιο. Από το 2004 υπάρχουν επίσημες αναφορές ότι θα μπορούσε να έχει εφαρμογές στη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου».
Αυτό που φαίνεται να αποδεικνύεται τώρα είναι ότι η τοξίνη μελιττίνη χτυπά καίρια και τον HIV. Μάλιστα, τα υγιή, φυσιολογικά κύτταρα παραμένουν ανέπαφα.
Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι τα νανοσωματίδια που είναι φορτωμένα με μελιττίνη δεν βλάπτουν τα κύτταρα αυτά αλλά στοχεύουν στον HIV.
Προκειμένου, μάλιστα, να αυξήσουν τα επίπεδα ασφαλούς χορήγησης της τοξίνης, οι ερευνητές προσέθεσαν στην επιφάνεια των νανοσωματιδίων «προφυλακτήρες» έτσι ώστε όταν έρχονται σε επαφή με τα φυσιολογικά κύτταρα, τα νανοσωματίδια να αναπηδούν αντί να προσκολλώνται.
Αντίθετα, πιθανόν λόγω του μικρού μεγέθους του ιού HIV, οι προφυλακτήρες των νανοσωματιδίων δεν είναι λειτουργικοί.
Όταν λοιπόν, ένα νανοσωματίδιο που είναι επικαλυμμένο με την τοξίνη της μέλισσας έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του HIV, την καταστρέφει.
Ενώ τα περισσότερα φάρμακα ενάντια στον HIV λειτουργούν αναστέλλοντας την ικανότητα του ιού να πολλαπλασιάζεται, τα νανοσωματίδια μελιττίνης επιτίθενται σε ένα ζωτικό μέρος της δομής του.
Είναι επίσης θαυματουργή η αντικαρκινική συνέργεια του κεντριού της μέλισσας με την πρόπολη: Η πρόπολη εμφανίζει κυτταρολογική δράση εναντίων του ινοσαρκώματος στο παχύ έντερο, καθυστερεί την εξέλιξη του καρκίνου του δέρματος, προκαλεί απόπτωση των καρκινικών κυττάρων του ήπατος και γενικά, εμποδίζει την αναπνοή των καρκινικών κυττάρων.
Ο συνδυασμός πρόπολης με δηλητήριο μέλισσας έχει 100% μεγαλύτερη ικανότητα καταστροφής των καρκινικών κυττάρων και όγκων.

enallaktikidrasi.com
tragiko
Διαβάστε περισσότερα » »

Απίστευτο περιστατικό στη Βαρβάκειο: Έδωσαν 20.000 € σε άπορους!


Απίστευτο περιστατικό στη Βαρβάκειο: Έδωσαν 20.000 € σε άπορους! Το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων ένιωσαν όσοι βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας στη Βαρβάκειο αγορά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βαρβακείου οκτώ γυναίκες κατέφθασαν στην αγορά με δύο μαύρα τζιπ.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, οι γυναίκες επισκέφθηκαν όλα τα μαγαζιά της αγοράς και έμειναν τουλάχιστον μια ώρα σε κάθε κατάστημα, ξοδεύοντας συνολικά περισσότερα από 20.000 ευρώ για οικογένειες που δε μπορούσαν να ψωνίσουν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Στην αρχή εντόπιζαν όσους πολίτες αγόραζαν λίγο κρέας και τους προέτρεπαν να αγοράσουν περισσότερο, ενώ, στο τέλος, στέκονταν δίπλα στο ταμείο και πλήρωναν όλο το ποσό!
«Ήμουν στην οδό Αθηνάς, στην είσοδο της Αγοράς όταν είδα οκτώ κυρίες να βγαίνουν μέσα από δύο πολυτελή τζιπ. Οι κυρίες, κομψές και διακριτικές, μου είπαν όταν τις ρώτησα τι ψάχνουν ότι έρχονται για κάτι ευχάριστο», δήλωσε στο newsbomb.gr ο πρόεδρος της Βαρβακείου, Κλεάνθης Τσιρώνης.
Και πρόσθεσε: «Διακριτικά πάντα οι γυναίκες αυτές ακροβολίστηκαν στα μαγαζιά και προσπαθούσαν να δουν ποιοι πολίτες αγόραζαν πολύ μικρή ποσότητα κρέατος. Τότε τους πλησίαζαν και ευγενικά τους αγόραζαν μεγαλύτερη ποσότητα. Θέλησαν να κρατήσουν μυστική την ταυτότητά τους».
Όπως μας είπε ο πρόεδρο της Βαρβακείου οι γυναίκες επισκέφθηκαν όλα τα μαγαζιά της αγοράς και έμειναν τουλάχιστον μία ώρα σε κάθε κατάστημα, ξοδεύοντας συνολικά περισσότερα από 20.000 ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα » »

Πέθανε ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 94 ΕΤΩΝ
Ο 94χρονος σχεδιαστής του διάσημου αυτόματου όπλου Καλάσνικοφ, Μιχαήλ Καλάσνικοφ, πέθανε έπειτα από ένα μήνα νοσηλείας σε νοσοκομείο της Ρωσίας.
 
Ο «πατέρας» του Καλάσνικοφ, είχε διαγνωστεί με γαστρική αιμορραγία και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας της Ουντμουρτίας, Βλαντίμιρ Μουζλόφ.
 
Ο «πατέρας» του AK-47 ξεκίνησε το σχεδιασμό του δημοφιλούς τυφεκίου το 1947 και τον ολοκλήρωσε το 1949. Εκτοτε, το όπλο που δημιούργησε, λόγω της αντοχής του, του χαμηλού κόστους παραγωγής, και της ευκολίας στη χρήση του αποτελεί ακόμα και σήμερα το πιο διαδεδομένο όπλο στον κόσμο.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας


amea_sillogos_goneon_filonΣτην αίθουσα του Ξενοδοχείου ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ στις 21 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 17 : 00 μ.μ.
  Το Δ.Σ του Συλλόγου ευχαριστεί όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωσή μας, του χορηγούς, τους εθελοντές, ιδιαίτερα όμως τον κ. ΜΕΝΤΕΚΙΔΗ Σάββα που με την γενναιόδωρη προσφορά του συνέβαλλε στο μέγιστο, για την επιτυχία της εκδήλωσης.


                                                    Για το Δ.Σ

 
  Η Γραμματέας                                                        Ο Πρόεδρος

ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ                                        ΑΝΤΩΝΑΡΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα » »

«Χειρόφρενο» σε 410.000 Ι.Χ.

«Χειρόφρενο» σε 410.000 Ι.Χ. Κατά 40% αυξημένος είναι φέτος ο αριθμός των οδηγών που καταθέτουν πινακίδες για να γλιτώσουν φόρους
Περισσότεροι από 410.00 οδηγοί πρόκειται να καταθέσουν φέτος τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τα υψηλά τέλη κυκλοφορίας αλλά και τον φόρο πολυτελείας ο οποίος επιβάλλεται για πρώτη χρονιά στα οχήματα κυβισμού άνω των 1.929 κ.εκ.
Βάσει στοιχείων του υπουργείο Οικονομικών από την 1η Νοεμβρίου του 2012 μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου του 2013 κατατέθηκαν 371.398 πινακίδες, ενώ σύμφωνα με την κίνηση που παρατηρείται τις τελευταίες 20 ημέρες στις εφορίες αλλά και τις εκτιμήσεις εφοριακών, τουλάχιστον άλλοι 40.000 οδηγοί θα ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους μέχρι τα τέλη του χρόνου ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε πάνω από 410.000 πινακίδες.
Αντίστοιχα, από την 1η Νοεμβρίου του 2011 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2012 είχαν κατατεθεί 266.748 πινακίδες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real, σε έξι από τις μεγαλύτερες εφορίες της Αττικής έχουν κατατεθεί φέτος 4.941 πινακίδες, έναντι 2.957 πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 67%.
Δραματική αύξηση
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εφορία που βρίσκεται σε μία από τις πιο πλούσιες περιοχές των Αθηνών, είχαν κατατεθεί πέρυσι 73 πινακίδες, ενώ φέτος ο αριθμός έχει εκτοξευθεί στις 353.
Υπολογίζεται ότι συνολικά το 2012 κατατέθηκαν 300.000 πινακίδες, ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 410.000.

newsbomb
Διαβάστε περισσότερα » »

Πόρισμα-"φωτιά" για 30 εφοριακούς για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης

Πολυσέλιδη έκθεση της οικονομικής επιθεωρήτριας "καίει" 30 εφοριακούς, οι οποίοι για χρόνια δεν εισέπρατταν τους φόρους, που ωστόσο παρακρατούνταν από τις εισφορές των υπαλλήλων. Τα ουζάκια ελεγχόμενων και ελεγκτών και οι έρευνες μόνο κατόπιν καταγγελίας
Στα χέρια του εισαγγελέα διαφθοράς βρίσκονται από την προηγούμενη Παρασκευή όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε η οικονομική επιθεωρήτρια σχετικά με τις ευθύνες υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών για την υπόθεση υπεξαίρεσης 18 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση των 400 σελίδων περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, καταθέσεις μαρτύρων και ανωμοτί καταθέσεις των εφοριακών, οι οποίοι την περίοδο 1998-2009 είχαν την υποχρέωση να εισπράττουν τους φόρους, κάτι που ωστόσο δεν έκαναν, παρά το γεγονός ότι παρακρατούνταν από τις εισφορές των δημοτικών υπαλλήλων. Μάλιστα εκείνη την περίοδο ο δήμος έπαιρνε κανονικά όλα τα πιστοποιητικά από την εφορία.
Το αδίκημα που αντιμετωπίζουν οι εφοριακοί, εάν ασκηθούν ποινικές διώξεις, είναι η απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου. Το ποσό που έχει υπολογιστεί ότι δεν εισπράχθηκε φτάνει τα 7 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ανωμοτί καταθέσεις που έδωσαν οι εφοριακοί, ισχυρίζονται ότι ποτέ δεν έγινε έλεγχος στις εισφορές του δήμου, ο οποίος θα αποκάλυπτε ότι στα δημόσια ταμεία δεν έμπαιναν χρήματα από τις κρατήσεις των υπαλλήλων, διότι ποτέ δεν υπήρξε σαφής καταγγελία. Αυτή ήταν η πρακτική, όπως υποστήριξαν, για να προχωρήσουν σε ελέγχους σε επιχειρήσεις ενώ σε δήμους, εκείνη την περίοδο, κανείς δεν έκανε έρευνα.
Στο πόρισμα πάντως αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη ΔΟΥ είχε να ελέγξει μόνο το δήμο Θεσσαλονίκης και δεν ήταν επιφορτισμένη με μεγάλες επιχειρήσεις ενώ τονίζεται ότι οι εφοριακοί έπρεπε να αντιληφθούν αμέσως το σκάνδαλο της μη είσπραξης, καθώς ήταν αντιληπτό και με μια απλή ματιά. Κι αυτοί διότι παρατηρήθηκε το φαινόμενο έναν μήνα να υπάρχουν εισροές από κρατήσεις του δήμου στην εφορία αλλά και τον επόμενο αυτές ήταν μηδενικές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δίκη της υπεξαίρεσης, η οικονομική επιθεωρήτρια είχε αποκαλύψει ότι: "Οι ελεγχόμενοι και οι ελεγκτές έπιναν ουζάκια. Τρωγόπιναν οι κατηγορούμενοι με υπαλλήλους της ΔΟΥ".
Να θυμίσουμε ότι για την υπεξαίρεση στο δήμο έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης ενώ σε κάθειρξη 15 και 10 ετών επιβλήθηκε στους δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας.
Πληροφορίες από makthes.gr
news247 
Διαβάστε περισσότερα » »

Διαγωνισμός Young Business Talents


Υπό την Αιγίδα και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

Από την Δυτ. Μακεδονία  στον Διαγωνισμό συμμετέχουν  το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ) Πτολεμαΐδας  με 10 ομάδες και 45 μαθητές και το Επαγγελματικό Λύκειο Καστοριάς με 1 ομάδα μαθητών.

Στο διαγωνισμό συμμετέχουν  258 ομάδες-Εταιρίες  από όλα τα σχολεία  της   Ελλάδας.

Από τη Δυτ. Μακεδονία συμμετέχουν,  το 2ο  Επαγγελματικό Λύκειο Πτολεμαΐδας (ΕΠΑ.Λ) με 10 Ομάδες και με  45 μαθητές, καθώς και το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ)  Καστοριάς με 1 ομάδα.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μαθητές Λυκείου διοικούν τη δική τους εικονική επιχείρηση στο Διαδίκτυο, με Επιχειρηματικό Προσομοιωτή!
Ο πρωτοποριακός Διαγωνισμός με Προσομοιωτή, ο οποίος παρέχεται δωρεάν σε όλα τα Λύκεια της χώρας, έχει στόχο να καλλιεργήσει την επιχειρηματικότητα στους νέους και να τους προσφέρει γνώσεις και εμπειρίες μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι συνεργασίας και άμιλλας!
v            Τι είναι ο Επιχειρηματικός Προσομοιωτής (Business Simulator)
ü Προηγμένο λογισμικό που αναπαριστά με μεγάλη ακρίβεια την λειτουργία μιας επιχείρησης και της αγοράς σε πραγματικό ανταγωνισμό και χρησιμοποιείται σαν Επιχειρηματικό Παιχνίδι (Business Game) για πρακτική εκπαίδευση.
ü Χρησιμοποιείται από Πανεπιστήμια σε μεταπτυχιακά προγράμματα και από εταιρίες για εκπαίδευση στην Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομία και Επιχειρηματικότητα.
v      Τι είναι το Young Business Talents :
ü       Πρωτοποριακός διαγωνισμός με χρήση του Επιχειρηματικού Προσομοιωτή, στο Internet, για μαθητές όλων των τύπων Λυκείων όλης της Ελλάδας.
ü       Η μεγάλη καινοτομία είναι ότι το λογισμικό δίνεται ΔΩΡΕΑΝ σε όλα τα Λύκεια της χώρας και έχει προσαρμοστεί στο επίπεδο γνώσεων των μαθητών.
v      Ποιοι είναι οι Στόχοι του Διαγωνισμού με Επιχειρηματικό Προσομοιωτή :
ü Να βιώσουν οι μαθητές την συναρπαστική εμπειρία διοίκησης της δικής τους επιχείρησης, λαμβάνοντας αποφάσεις στην ομάδα τους σε ανταγωνισμό με άλλες ομάδες-εταιρίες.
ü  Να εξασκήσουν πρακτικά την θεωρία και να εμπεδώσουν τις γνώσεις διοίκησης και οικονομίας που μαθαίνουν.
ü Να καλλιεργηθεί το επιχειρηματικό πνεύμα στους νέους.
ü Να αναπτύξουν δεξιότητες χρήσιμες για όλη τους την ζωή: κριτική σκέψη, συνεργασίας σε ομάδα, επικοινωνίας, επίλυσης προβλημάτων, λήψης αποφάσεων.
ü Να καλλιεργηθούν αξίες: προσπάθειας, επιμονής, υγιούς ανταγωνισμού, άμιλλας.
v      Ποιοί Συμμετέχουν :
ü       Ομάδες μαθητών που αποτελούνται από 3-4 άτομα, από τα Λύκεια κάθε τύπου, και από όλη τη χώρα, με απεριόριστο αριθμό ομάδων ανά Λύκειο.
ü       Οι Καθηγητές τους που καθοδηγούν τις ομάδες.
v      Έναρξη- Λήξη Διαγωνισμού :
Ο διαγωνισμός  διαρκεί έως στο τέλος Φεβρουαρίου στο Διαδίκτυο (Ημιτελικά), ενώ 29 Μαρτίου 2014 είναι ο Εθνικός Τελικός, με τη φυσική παρουσία των 75 καλύτερων ομάδων-εταιριών, για την ανάδειξη των 15 νικητριών ομάδων.
  Τι κερδίζουν οι μαθητές / καθηγητές / σχολεία :
ü Την εμπειρία και τη γνώση
ü Ένα Δίπλωμα συμμετοχής
ü Χρηματικά Βραβεία (ύψους 10.150 ευρώ συνολικά)
 
Πληροφορίες:      
Ζησάκου Αρίστη
Τηλ.: 6974426991
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο Ακης, ο Νίκος και… η βίβλος του «Μr εξοπλισμοί»


Εντεκα χρόνια πριν από την πολύκροτη σύλληψη του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών για «μίζες» ύψους περίπου 14 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Αντώνης παρέδιδε μαθήματα «Αμυντικής Οικονομίας».
Ο πρώην στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου παρουσίαζε τα βιβλία του ως ειδικός σε θέματα άμυνας και οικονομίας όχι μόνο ενώπιον πρωτοκλασάτων πολιτικών στελεχών, αλλά και στα πανεπιστημιακά έδρανα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αυτό που μάλλον «ξέχασε» να συμπεριλάβει στα κείμενά του ήταν οι λογαριασμοί offshore εταιρειών στη Σιγκαπούρη, αλλά και οι βαλίτσες μέσα στις οποίες μεταφερόταν το μαύρο χρήμα.
Για την προώθηση του συγγράμματος «Αμυντική Οικονομία», ο Αντ. Κάντας είχε οργανώσει στις 22 Σεπτεμβρίου 2002 γκλαμουράτη εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία, αφού άλλωστε στην παρουσίαση είχε πρωταγωνιστήσει ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης . Οι δύο στενοί συνεργάτες είχαν προσέλθει μαζί στο μουσείο ευδιάθετοι και χαμογελαστοί, καθώς τότε τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα επακολουθούσε.
Ο καθ” ύλην αρμόδιος υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος είχε μιλήσει στην εκδήλωση με τα καλύτερα λόγια τόσο για το βιβλίο όσο και για τον ίδιο τον συγγραφέα. «Προωθώντας το εξοπλιστικό πρόγραμμα 1995-2000 σε μια εποχή αρκετά δύσκολη για την άμυνα, δύσκολη για την οικονομία, η σύζευξη που παρουσιάζει στο βιβλίο του ο Αντώνης Κάντας »Η οικονομία της άμυνας» είναι κάτι που προέκυψε με την εμπειρία, την ωριμότητα και τα αποτελέσματα. Για να υλοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μ” ένα συγκεκριμένο ποσό πίστωσης που διέθετε το υπουργείο στους λογαριασμούς του εκείνη την πενταετία, τη μεγαλύτερη ποσότητα και αποτελεσματική αμυντική ικανότητα, την πιο σύγχρονη, την πιο αποτελεσματική, κάτω από συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες», ήταν τα λόγια του Α. Τσοχατζόπουλου.
Ωστόσο, στην παρουσίαση του βιβλίου είχε βρεθεί και ο τότε πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος με τη σειρά του είχε μιλήσει με κολακευτικά λόγια για τον συγγραφέα που σήμερα αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες. Την εποχή εκείνη οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί, που στήριξαν με την παρουσία τους την εκδήλωση του κ. Κάντα, οραματίζονταν μια συνεργασία της Αριστεράς, που αν συνέβαινε θα γινόταν κατά τα πρότυπα του γερμανικού κόμματος Die Linke (Η Αριστερά) του Οσκαρ Λαφοντέν.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του που διαβάζουμε στα οπισθόφυλλα των βιβλίων του, ο Αντώνης Κάντας γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Οπως δηλώνει είναι μηχανικός, οικονομολόγος, πολιτικός επιστήμων, διδάκτωρ Οικονομικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, η θέση του ως επίκουρου καθηγητή στο ΑΠΘ είχε τεθεί εν αμφιβόλω ήδη από την περίοδο της παντοκρατορίας του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΘ, ο Αντ. Κάντας ήταν επισκέπτης καθηγητής, θέση που του είχε δοθεί χάρη στις πολιτικές γνωριμίες του. Μάλιστα το δεύτερο βιβλίο του το έχει αφιερώσει στους «φοιτητές του, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».
Το συγγραφικό έργο του συμπεριλαμβάνει δύο επιστημονικά πονήματα, που σήμερα φαντάζουν τουλάχιστον ειρωνικά… Το 2002 εξέδωσε το βιβλίο «Αμυντική Οικονομία» και το 2005 το «Οικονομική άμυνας – ασφάλειας».
Στις σελίδες του πρώτου βιβλίου διαβάζουμε για την εισαγωγή της οικονομικής σκέψης και την εφαρμογή των οικονομικών θεωριών στη μελέτη και ανάλυση της άμυνας – ασφάλειας. Οπως σημειώνει ο συγγραφέας, «η εξέταση των δεδομένων διαμορφώνει έναν νέο χώρο της Οικονομικής Επιστήμης, στρατηγικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα, την Αμυντική Οικονομία (Defense Economics)».
Στο ίδιο βιβλίο ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός της συσσωρευμένης γνώσης του κύριου καθηγητή και πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών για τις ομάδες συμφερόντων που δημιουργούν συγκρούσεις για να διεκδικήσουν μερίδιο του πλούτου, ο οποίος κατά τον κ. Κάντα πρέπει να δοθεί για εξοπλιστικά προγράμματα. Αντιγράφουμε απόσπασμα από το βιβλίο του: «Από τη στιγμή που οι πόροι και οι πλουτοπαραγωγικοί συντελεστές παραμένουν σε σχετική σπανιότητα και με δεδομένη την επιδίωξη των ανθρώπων και των ομάδων συμφερόντων που αυτοί σχηματίζουν, να διευρύνουν το μερίδιο του συνολικού πλούτου που κατέχουν, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις σύγκρουσης για ανακατανομή των πόρων. Αναπόφευκτα και αυτονόητα δημιουργείται η ανάγκη για διάθεση μέρους του παραγόμενου πλούτου στη δημιουργία μέσων και τρόπων διασφάλισής του, δηλαδή στην άμυνα».
Και ο συγγραφέας συνεχίζει: «Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πόσο θα πρέπει να είναι το τίμημα της επένδυσης στην άμυνα – ασφάλεια για διαφύλαξη και αύξηση του πλούτου μιας χώρας, με ποιον τρόπο θα γίνεται ορθολογικότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση αυτού του τιμήματος και πόσο αυτό θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη. Σε αυτά τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει η Αμυντική Οικονομία».
Προφητικά λόγια
Είναι περίπλοκο να υπολογιστούν οι αμυντικές δαπάνες
Το δεύτερο βιβλίο του Αντώνη Κάντα, που εκδόθηκε το 2005, με τίτλο «Οικονομική άμυνας – ασφάλειας», ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια του πρώτου κι ήρθε μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του στο υπουργείο Αμυνας, από τον Γιάννο Παπαντωνίου. Εναυσμα για τη συγγραφή του αποτέλεσε -όπως υποστηρίζει ο ίδιος- η «αποδοχή και η τόσο μεγάλη ανταπόκριση των φοιτητών του Οικονομικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στην επιλογή του μαθήματος της Οικονομική της Αμυνας που ξεπέρασε κάθε προσδοκία για ένα νέο, πρωτοποριακό αντικείμενο που πρόσφατα εντάχθηκε για πρώτη φορά και στην Ελλάδα, από το ΑΠΘ, στον κύκλο των οικονομικών μαθημάτων».
Ο στόχος του
Ο ίδιος δήλωνε τότε ότι επιδίωξή του στη νέα έκδοση «ήταν η καλύτερη προσαρμογή του βιβλίου στις ανάγκες της διδασκαλίας του μαθήματος, η ανάδειξη της ευρύτητας της έννοιας της άμυνας – ασφάλειας και η δυνατότητα αξιοποίησης του περιεχομένου του, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά, μεταφορικά, και σε ατομικό και εταιρικό οικονομικό επίπεδο».
Με άλλα λόγια, ο συλληφθείς για υπέρογκες μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα, οι μεγαλύτερες που έχουν ποτέ αποκαλυφθεί, προόριζε τα βιβλία του για μπεστ σέλερ πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μίζες των περίπου 14 εκατομμυρίων δολαρίων δικαιολογούν τη… δημοφιλία των μαθημάτων του στο ΑΠΘ.
Μάλιστα, ο συγγραφέας Κάντας είχε τολμήσει να κάνει στο βιβλίο του και προβλέψεις για το μέλλον των αμυντικών επενδύσεων.
Θέτοντας τέσσερα σημεία στο βιβλίο του υποστηρίζει ότι «η δημιουργία και η διατήρηση μιας επαρκούς αμυντικής τεχνολογικής βάσης κάτω από εθνικό έλεγχο είναι επιβεβλημένη».
Συμπεραίνει κιόλας πως «οι περισσότερες χώρες θα δεχθούν πιθανότατα την εξάρτηση από ξένες αμυντικές τεχνολογίες, προκειμένου να διατηρήσουν την αμυντική τους δομή, με μοναδική εξαίρεση τις ΗΠΑ».
Ο Αντ. Κάντας αναλύει και το κόστος της άμυνας – ασφάλειας και υπεραμύνεται των υψηλών ποσοστών που κατέχουν οι αμυντικές δαπάνες στο ΑΕΠ της κάθε χώρας, ενώ προχωρεί και σε υπολογισμό των στρατιωτικών αμυντικών δαπανών λέγοντας πως είναι… «περίπλοκος».

ΕΘΝΟΣ
polispress
Διαβάστε περισσότερα » »

Τα «μαργαριτάρια» στα πόθεν έσχες των βουλευτών

ΑΣΥΜΜΑΖΕΥΤΗ Η ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ ΚΙ Η ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥΣ...
Εσείς το γνωρίζατε πως πρόσφατα 3ος αντιπρόεδρος της Βουλής διετέλεσε κάποιος κύριος "A. Αλευρός", ή πως προ ετών εξελέγη βουλευτής Επικρατείας ο "Ενάγγελος Ατσίναρος"; Και ακόμα περισσότερο ότι κάποτε υπήρξε υπουργός Εργασίας ο "Αν. Γιαννίσεης";
 
Φυσικά πρόκειται για τους Νάσο Αλευρά, Ευάγγελο Αντώναρο και Τάσο Γιαννίτση... Βλέπετε οι άνθρωποι που στα χέρια τους κρέμεται η τύχη ολόκληρου του Έθνους μας δεν ξέρουν ούτε το όνομά τους να γράψουν σωστά...
 
Και φυσικά δεν είναι οι μόνοι, αφού ένα πλήθος ορθογραφικών λαθών και μουτζούρων εμφανίζεται στα πόθεν έσχες πολλών βουλευτών, ένδειξη το λιγότερο επιπολαιότητας, βιασύνης και αγραμματοσύνης...
 
Για να μη πούμε ότι αποτελεί και ένδειξη περιφρόνησης προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ως πολίτες αυτής της χώρας και αλαζονείας απέναντι σε όλους εμάς τους υπόλοιπους "κοινούς θνητούς" και τα βάσανα των απλών πολιτών που προσπαθούν να είναι τυπικοί στις φορολογικές τους υποχρεώσεις...
 
Ο Γ. Βουλγαράκης, ας πούμε, έχει γράψει το "πόθεν έσχες" με κάτι σαν σινική μελάνη και οι μισοί χαρακτήρες έχουν ήδη αρχίσει να εξαφανίζονται. Ενώ η Αρια Αγάτσα δεν έχει ανακαλύψει ακόμη το blanco.
 
Αντ’ αυτού, χρησιμοποιεί μία ωραία, μαύρη μουντζούρα για να διορθώσει ό,τι κάνει λάθος. Αντιστοίχως, η Μισέλ Ασημακοπούλου, αν γράψει κάτι σε λάθος μέρος, δεν το σβήνει, αλλά το κυκλώνει και μετά τραβάει βελάκια για να δείξει πού έπρεπε κανονικά να είναι η θέση του.
 
Τα "Highlights" συνοπτικά:
 
• Ο πρώην 3ος αντιπρόεδρος της Βουλής Νάσος Αλευράς "συστήθηκε" ως "Α. Αλευρός"
 
• Ο πρώην βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αντώναρος χρησιμοποίησε το… καλλιτεχνικό "Ενάγγελος Ατσίναρος".
 
• Ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης δηλώνει και "Α. Γιαννίσεης".
 
• Η Άρια Αγάτσα γεμίζει το πόθεν έσχες μουτζούρες αφού "δεν έχει ανακαλύψει το blanco".
 
• H Μισέλ Ασημακοπούλου, αν γράψει κάτι σε λάθος μέρος, δεν το σβήνει, αλλά το κυκλώνει και μετά τραβάει βελάκια για να δείξει πού έπρεπε κανονικά να είναι η θέση του!
 
• Ο Κ. Αϊβαλιώτης παρουσιάζει τέτοια αγάπη για το μελάνι, που μόνο οι σουπιές τον συναγωνίζονται: στη φετινή δήλωση, έχει τραβήξει γραμμές κάθετες, οριζόντιες και διαγώνιες σε όλες τις σελίδες κάνοντας το "πόθεν έσχες" του κατριγέ.
 
• Το πόθεν έσχες του Κ. Τασσούλα είναι τόσο κακογραμμένο που "κάθε ελεγκτής ευχαρίστως θα αντάλλασσε με την πέτρα του Σίσυφου".
 
• Ο Γ. Αποστολάκος, πάλι, βάλθηκε να αποκαταστήσει την τρωθείσα τιμή ενός τετράτροχου. Το αμάξι του πεθερού του, γράφει, "φυλάσσεται σε αποθήκη για ηθικούς λόγους".
 
• Ο Λ. Αυγενάκης κάνει γλαφυρή περιγραφή της μικρής του τρώγλης: "Οικόπεδο σε ερειπωμένο κτίσμα" - "πρώην στάβλος, ετοιμόρροπο".
 
• Η Σοφία Καλαντζάκου στο προηγούμενο "πόθεν έσχες" της είχε γράψει 7 φορές την Κυπαρισσία... "Κυπαρυσία". Φέτος το έκανε μόλις 5 φορές.
 
• Ο Ε. Τσακαλώτος ξανά και ξανά γράφει πως τα ακίνητά του είναι στην "Κηφησιά".
 
• Η Μιλένα Αποστολάκη έχει καταφέρει να γράψει λάθος το όνομα του γιου της: "Κυριότητα του ανήλικου τέκνου Γ. Σιγγελίδη".
 
• Η Ελένη Κουντουρά δηλώνει πως αυτή την εποχή είναι... "εκ διαστάση".
 
• Του Γ. Αρβανιτίδη δεν του έφτανε να γράψει τις καταθέσεις του, αλλά συμπλήρωσε μήνυμα από κάτω: "Μετρητά εις χείραν: 16.000".
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »