Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Πώς ξεχωρίζουμε τα φρέσκα αυγά; Έξυπνο και απλό κόλπο!

Πώς ξεχωρίζουμε τα φρέσκα αυγά;  Έξυπνο και απλό κόλπο! Πολλές φορές έχουμε αυγά στο ψυγείο μας που δεν θυμόμαστε πότε τα αγοράσαμε και αν είναι κατάλληλα προς κατανάλωση...

Έχει συμβεί σε όλες μας.
Γι' αυτό λοιπόν βρήκαμε ένα πολύ έξυπνο και απλό κόλπο για να ξεχωρίζετε τα φρέσκα από τα παλιά αυγά.


egg1
No1. Πολύ φρέσκο
Θα βυθιστεί στο πλαϊνό μέρος του, και θα παραμείνει βυθισμένο.
Νο2. Φρέσκο (μίας εβδομάδας)
Θα βυθιστεί και αυτό, αλλά το πίσω μέρος του αυγού (το μεγάλο) θα είναι ελαφρώς ανυψωμένο.
Νο3. Παλιό (τριών εβδομάδων)
Θα βυθιστεί αλλά με τη μύτη προς τα κάτω. Το πίσω μέρος του αυγού θα δείχνει προς τα επάνω.
Νο4. Πολύ παλιά αυγά!!! -ΠΡΟΣΟΧΗ-
Το αυγό επιπλέει κανονικά. Αυτά τα αυγά δεν είναι κατάλληλα προς βρώση και πρέπει να τα πετάξετε.
Επίσης:
- Ένα φρέσκο αυγό πρέπει να έχει σφριγηλό και συμπαγή κρόκο, που να μην σπάει εύκολα.
- Στα βραστά αυγά, όταν τα ξεφλουδίζουμε δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλο κενό ανάμεσα στο αυγό και τη φλούδα.

newsbomb
Διαβάστε περισσότερα » »

ohammer J1. Η ηλεκτρική μοτοσικλέτα παραγωγής με αυτονομία 200 χλμ.

Μία μόνο φόρτιση για 200 χιλιόμετρα. Η Johammer J1, είναι μια μοτοσικλέτα, που δύσκολα μπορείς να αγνοήσεις
Η Johammer J1 , είναι η πρώτη ηλεκτρική μοτοσικλέτα που μπορεί να καλύψει μια απόσταση 200 χλμ. με μία μόνο φόρτιση . Αυτή η δυνατότητα της  J1 είναι αντίστοιχη με αυτή των βενζινοκίνητων μοτό, κάτι που σημαίνει ότι προσφέρεται για απόδραση το Σαββατοκύριακο
Πάντως, και για να πούμε του στραβού το δίκιο, η J1 δεν θυμίζει ούτε μοτοσικλέτα, ούτε σκούτερ. Η εμφάνισή της είναι μοναδική και σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζουν οι κλειστού τύπου τροχοί με διαφορετική διάμετρο ο εμπρός από τον πίσω.

  Η Johammer μπορεί να είναι κομψή , τεχνολογικά προηγμένη και υψηλής ενεργειακής απόδοσης , αλλά γρήγορη δεν μπορείς να πεις ότι είναι.  Διαθέτει έναν συμπαγή ηλεκτροκινητήρα 11kW ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί το μπράτσο του πίσω άξονα. Η μέγιστη ταχύτητα του J1 περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 99 χλμ/ώρα .

  Η παροχή του φορτίου προέρχεται από μια συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου , που αναπτύχθηκε και κατασκευάζεται από την ίδια την Johammer . Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το πακέτο θα διατηρήσει τουλάχιστον το 85 % της χωρητικότητάς του μετά από τέσσερα χρόνια ή 200.000χιλιόμετρα . Οι μπαταρίες επαναφορτίζονται κατά 80 % σε 3,5 ώρες από μια πρίζα 240V, ή σε 80 λετπα με τον προαιρετικό φορτιστή 400v .

  Η  J1.150 , με μικρότερη μπαταρία και αυτονομία 150 χιλιομέτρων θα κοστίζει περί τα  € 23.000 ενώ η  J1.200 με την μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρία και την αυτονομία των 200 χλμ. θα τιμάται € 25.000 .

  Πάντως, όσοι ενδιαφέρονται να δουν την μοτοσικλέτα και να την οδηγήσουν στη βόρεια Αυστρία, μπορούν να απευθυνθούν στην ίδια την εταιρία και να πραγματοποιήσουν αυτή τους την επιθυμία με 290 ευρώ. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και μια ξενάγηση στο εργοστάσιο της εταιρίας στην πόλη του Bad Leonfelden.


Διαβάστε περισσότερα » »

Γιούνκερ: Αν κάναμε στη Γερμανία ή στη Γαλλία τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα, θα είχε γίνει εξέγερση

Τι λέει ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στην Deutsche Welle για την κρίση χρέους στην Ευρώπη, για τα ευρωομόλογα αλλά και για το χάσμα ανάμεσα σε Νότο και Βορρά
"Ναι" στην πολιτική ανάπτυξης και την ευρωπαϊκή συνοχή, αλλά "όχι" στα ευρωομόλογα δηλώνει ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ μιλώντας στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle.
Αφορμή ήταν η ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο το βράδυ της Τρίτης. Ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν μίλησε στους ευρωβουλευτές για την πολιτική του ατζέντα και στάθηκε ιδιαίτερα στη γεφύρωση των αντιθέσεων μεταξύ Βορρά και Νότου- αντιθέσεις που έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στα πρώτα χρόνια της κρίσης. Επιπλέον, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε για μία ακόμη φορά αντίθετος, όπως υποστηρίζει, σε μία πολιτική που εστιάζει αποκλειστικά στη λιτότητα, παραβλέποντας την αναπτυξιακή διάσταση.
«Αυτό που ζήτησα είναι να βλέπουμε την δημοσονομική πειθαρχία και την πολιτική ανάπτυξης και απασχόλησης ως δύο όψεις του ιδίου νομίσματος» τονίζει ο Γιούνκερ. «Να συνδυάσουμε δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομική ανάπτυξη. Και να κλείσουμε το χάσμα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης, γιατί δεν το αντέχω όταν βλέπω να διαιρείται η Ευρώπη σε δύο κατηγορίες, δηλαδή τους ̔ενάρετους̓ του Βορρά και τους ̔αμαρτωλούς̓ του Νότου. Δε μου αρέσουν αυτά τα στερεότυπα. Και αυτό που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη είναι να κλείνουμε τα χαρακώματα που μας χωρίζουν και όχι να δημιουργούμε καινούρια».
«Τι κάνατε ως πρόεδρος του Γιούρογκρουπ;»
Για οκτώ ολόκληρα χρόνια (2005-2013) ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ήταν επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, πριν τον διαδεχθεί ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αυτή η προϋπηρεσία ασφαλώς θεωρείται προσόν, αλλά του επιφυλάσσει και κριτική από ευρωβουλευτές των Πρασίνων και της ευρωπαϊκής Αριστεράς για τον συντονισμό (ή μη συντονισμό...) της ευρωπαϊκής πολιτικής εν μέσω κρίσης. Σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, ο συμπροεδρεύων των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ επανέλαβε την κριτική αυτή σε υψηλούς τόνους διερωτώμενος: «Εάν ο κ.Γιούνκερ κόπτεται τόσο πολύ για τη συνοχή, τι έκανε γι| αυτό το ζήτημα ως πρόεδρος του Γιούρογκρουπ;»
Η απάντηση από τον ίδιο τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: «Κατ΄αρχήν φροντίσαμε υπό την προεδρία μου- και αυτό δεν ήταν εύκολο- να διατηρηθεί η συνοχή της ευρωζώνης. Όπως ξέρετε, πάντοτε ήμουν αντίθετος στην εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Προσπαθούσα να συμπεριφέρομαι με σεβασμό και με φιλικά αισθήματα στην Ελλάδα, κάτι που άλλοι δεν έκαναν. Και πάντοτε αντιδρούσα, αν και δεν το εξέθετα στη δημοσιότητα, σε συμπεριφορές που θα είχαν αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα. Ο κ.Κον Μπέντιτ δεν ήταν ποτέ στο Γιούρογκρουπ, εγώ όμως ήμουν...»
Σε σχετικά μικρή ηλικία ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, 59 ετών σήμερα, θεωρείται ένας από τους πιο έμπειρους eυρωπαίους πολιτικούς. Μόλις στα 29 του ανέλαβε υπουργικό θώκο, διετέλεσε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επί 18 χρόνια και στη συνέχεια ανέλαβε τον συντονισμό του Γιούρογκρουπ. Θεωρείται «πολιτικός φίλος» του Χέλμουτ Κολ, λέει όμως ότι δεν διστάζει να τα βάλει με τους «ισχυρούς» της Ευρώπης, εάν το θεωρεί απαραίτητο: «Ως επικεφαλής του Γιούρογκρουπ έπρεπε να φροντίσω να συμμετέχουν όλοι στην κοινή προσπάθεια διάσωσης (του ευρώ). Δεν είμαι άνθρωπος που συστηματικά επιδιώκει την αντιπαράθεση. Αλλά από την άλλη πλευρά σίγουρα δεν φοβάμαι τους ̔ισχυρούς᾽ », λέει ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στην Deutsche Welle.
«Όχι» στα ευρωομόλογα
Το πλεονέκτημα του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είναι ότι «μιλάει με όλους»- μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά, καθώς μιλάει με την ίδια χαρακτηριστική άνεση γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά. Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο, που επικύρωσε την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν, είχε δηλώσει ότι στα δύσκολα χρόνια της κρίσης προσπάθησε «να αποτρέψει μία καταστροφή με ταπεινά μέσα».
«Προσπάθησα να στηρίξω κυρίως εκείνους που υπέφεραν από την κρίση» εξηγεί ο πρώην πρόεδρος του Γιούρογκρουπ. «Για να μείνουμε στο παράδειγμα της Ελλάδας: βλέπουμε ότι εκείνοι που υπέφεραν ήταν οι πιο φτωχοί ΄Ελληνες, ενώ άλλοι απλώς υποκρίνονταν ότι υπέφεραν. Αν υλοποιούσαμε στη Γερμανία ή στη Γαλλία τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα, θα είχε γίνει εξέγερση στη βόρεια Ευρώπη. Νομίζω, λοιπόν, ότι οι Βορειοευρωπαίοι καλό θα ήταν να είναι πιο μετριοπαθείς στις απόψεις τους».
Αμφιταλαντεύσεις προκαλούσε ωστόσο η πολιτική Γιούνκερ για τα ευρω-ομόλογα. Μέχρι το 2010 φαινόταν να έρχεται σε σύγκρουση με την καγκελάριο της Γερμανίας για το ζήτημα αυτό. Σε πρόσφατο συνέδριο των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών ενόψει ευρωεκλογών δήλωσε αντίθετος, όπως και η Άγκελα Μέρκελ, στην «κοινοτικοποίηση του χρέους μέσω ευρω-ομολόγων». Όπως εξηγεί ο ίδιος στην Deutsche Welle: «Πριν από χρόνια είχα δηλώσει ότι είμαι κατ΄αρχήν υπέρ των ευρω-ομολόγων, αλλά είχα επίσης δηλώσει ότι πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να έχουν νόημα τα ευρω-ομόλογα. Δηλαδή: να επιτύχουμε μεγαλύτερη φορολογική εναρμόνιση, να καθιερώσουμε μία πιο ισχυρή ευρωπαϊκή συναρμοδιότητα στη σύνταξη των εθνικών προϋπολογισμών, να έχουμε καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Καθώς δεν φαίνεται πιθανό να τα επιτύχουμε όλα αυτά στα επόμενα πέντε χρόνια, είμαι της γνώμης ότι δεν μπορούμε να έχουμε και ευρω-ομόλογα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, γιατί ακριβώς δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις».

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε περισσότερα » »

Οι "κυρίες με τα τζιπ" επέστρεψαν στη Βαρβάκειο και μοίρασαν κρέατα αξίας 50.000 ευρώ

Πλούσιες κυρίες μοίρασαν σε ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν κρέατα αξίας 50.000 ευρώ στη Βαρβάκειο
Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όσους επισκέφτηκαν το πρωί για ψώνια τη Βαρβάκειο αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δέκα κυρίες που επέβαιναν σε δύο τζίπ και ακολουθούσε η συνοδεία τους σε άλλα δύο πολυτελή αυτοκίνητα ξόδεψαν 50.000 ευρώ για να αγοράσουν κρέατα, τα οποία στη συνέχεια μοίρασαν στους ανθρώπους που ήταν εκεί και δεν είχαν τη δυνατότητα να το πληρώσουν οι ίδιοι.
Όπως ανέφερε ο κ. Κλεάνθης Τσιρώνης, πρόεδρος της Βαρβακείου, οι γυναίκες έφτασαν στην κεντρική αγορά της Αθήνας γύρω στις 10 το πρωί με τέσσερα πολυτελή αυτοκίνητα, συνοδευόμενες από άντρες σεκιούριτι.
Στη συνέχεια κατέβηκαν από τα ΙΧ και πήγαν σε επιλεγμένα καταστήματα και κάθισαν δίπλα στις ταμειακές μηχανές.
Όταν έβλεπαν πολίτες που αδυνατούσαν να αγοράσουν αρκετό κρέας, τους παρότρυναν να πάρουν περισσότερο και πλήρωναν εκείνες το αντίτιμο.
Οι γυναίκες έμειναν στην αγορά μέχρι τις 12 το μεσημέρι, ενώ, έφυγαν μόλις είδαν τις τηλεοπτικές κάμερες.
Όπως και τα Χριστούγεννα, έτσι και σήμερα, επιθυμία τους είναι να μην μαθευτεί η ταυτότητά τους.
Τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με όσα είχε πει ο κ. Τσιρώνης, οι άγνωστες γυναίκες είχαν δώσει περισσότερα από 20.000 ευρώ βοηθώντας απλούς πολίτες να αγοράσουν μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος από αυτή που μπορούσαν να πληρώσουν.

 
Διαβάστε περισσότερα » »

Απάτη "μαμούθ" στο Δημόσιο: Ζημίες 13 εκατ. ευρώ από συντάξεις πεθαμένων

Παράνομη είσπραξη συντάξεων ατόμων που είχαν πεθάνει, εξιχνίασε η διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ
Απάτη δεκαετιών με 179 υποθέσεις παράνομων εισπράξεων συντάξεων σε όλη την επικράτεια, που ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο κατά τουλάχιστον 12 εκατ. ευρώ, εξιχνίασε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΕΛΑΣ, «τα πρώτα στάδια της έρευνας, διενεργήθηκαν με αφορμή έγγραφα που απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, στα οποία επισυνάπτονταν ενημερωτικά σημειώματα της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αναφορικά με τον έλεγχο μη απογραφέντων συνταξιούχων του Δημοσίου». Η αλληλογραφία αφορούσε 92 περιπτώσεις συνταξιούχων, οι οποίοι, αν και είχαν πεθάνει, φαίνονταν ότι συνέχιζαν να πληρώνονται τη σύνταξή τους κάθε μήνα στην τράπεζα. Από την έρευνα προέκυψε η ύπαρξη συνδικαιούχων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους καταβάλλονταν οι συντάξεις.
Στη συνέχεια οι έρευνες επεκτάθηκαν. Τελικώς προέκυψε ότι από τις 179 υποθέσεις που ερευνήθηκαν συνολικά, στις 102 υπήρχαν τραπεζικοί λογαριασμοί με συνδικαιούχους, καθώς και ότι η ζημιά σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται στο ποσό των 8.480.000 ευρώ περίπου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις συνδικαιούχων διαπιστώθηκε ότι είχαν αποβιώσει ή δεν ταυτοποιήθηκε η διεύθυνση κατοικίας τους, ενώ από τη μέχρι τώρα διερεύνηση δεν προέκυψαν στοιχεία εμπλοκής υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στις υποθέσεις αυτές.
Όσο αφορά τις υπόλοιπες 77 περιπτώσεις, όπου προκλήθηκε συνολική ζημιά για το Δημόσιο ύψους 4.384.000 ευρώ περίπου, συνεχίζεται η έρευνα για τη διακρίβωση των στοιχείων των ατόμων που έλαβαν κατά περίπτωση παράνομα σύνταξη, καθώς είτε δεν υπήρχε συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό είτε δεν προέκυψαν τα στοιχεία της ταυτότητάς του από τα παρεχόμενα στοιχεία.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ θα ακολουθήσει και η επιμέρους υποβολή των υπόλοιπων περιπτώσεων στις κατά τόπους εισαγγελικές Αρχές.


Διαβάστε περισσότερα » »

Να διαλύσουμε δυο μύθους που λέγονται σε βάρος του λιγνίτη των Χρήστου Γ. Παπαγεωργίου και Χρήστου Ι. Κολοβόυ



my foto
Είδαμε το τελευταίο διάστημα να δημοσιεύονται απόψεις ότι «ο λιγνίτης τελειώνει» ή «δεν έχουμε αποθέματα» ή ότι «η ποιότητα του λιγνίτη είναι πιο φτωχή». Πουθενά δεν είδαμε αυτές οι απόψεις να συνοδεύονται από την ανάλογη τεκμηρίωση. Αντίθετα, είδαμε να συνοδεύονται από προτάσεις να πάμε σε ΑΠΕ ή σε λιθάνθρακα. Τα πράγματα είναι απλά, καλό είναι όσοι δημοσιεύουν απόψεις να τις τεκμηριώνουν κιόλας.

Μύθος πρώτος: έχει χαλάσει η ποιότητα του λιγνίτη.
Τα μεγάλα κοιτάσματα λιγνίτη της Δυτικής Μακεδονίας, στα οποία έχει στηριχτεί η ανάπτυξη της χώρας τα τελευταία 60 χρόνια, σχηματίστηκαν σε ενιαίο γεωλογικό χώρο και χρόνο. Οι συνθήκες δημιουργίας ήταν παντού ίδιες ή σχεδόν ίδιες, ενώ τα γεωλογικά ρήγματα, που δημιουργήθηκαν αργότερα, επηρέασαν τη μορφή του κοιτάσματος, τη θέση του ως προς τη φυσική επιφάνεια αλλά όχι την ποιότητα.
Η εκμετάλλευση ξεκίνησε απ’ τα πιο ευνοϊκά κοιτάσματα, δηλ. από τα πλησιέστερα προς την επιφάνεια του φυσικού εδάφους τμήματα του κοιτάσματος και σταδιακά προχωρεί σε μεγαλύτερα βάθη. Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα μεταλλεύματα παντού στον κόσμο, η Ελλάδα ή ο λιγνίτης δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν λοιπόν έχει χαλάσει η ποιότητα του λιγνίτη που καίγεται στους Ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (ΑΗΣ), γι’ αυτό ο μόνος που δεν ευθύνεται είναι ο λιγνίτης, ευθύνονται σαφώς οι άνθρωποι.
Όταν ξεκίνησε η εκμετάλλευση του λιγνίτη στα μεγάλα ορυχεία, ξεκίνησε με συγκεκριμένη τεχνολογία, τους ειδικούς μεγάλους καδοφόρους εκσκαφείς, όπως γίνεται στα αντίστοιχα γερμανικά κοιτάσματα και σε πολλές άλλες χώρες στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η ποσότητα λιγνίτη που εξορύσσεται με καδοφόρους εκσκαφείς συνεχώς μειώνεται (το 2000 ήταν το 100% της τροφοδοσίας των ΑΗΣ, ενώ το 2013 μόλις το 60%), λόγω της μη πλήρους επάνδρωσης και της μειούμενης αξιοποίησης των καδοφόρων εκσκαφέων. Παράλληλα, αυξάνεται αντίστοιχα η ποσότητα λιγνίτη που εξορύσσεται με άλλα μηχανήματα, τις λεγόμενες «τσάπες», τα οποία δεν είναι σήμερα τα πλέον κατάλληλα για τα συγκεκριμένα κοιτάσματα, παρά μόνο για πολύ μικρούς ρυθμούς εκμετάλλευσης.
Τα ελληνικά κοιτάσματα λιγνίτη είναι κατά κανόνα πολυστρωματικά, αποτελούνται δηλ. από εναλλαγές στρωμάτων λιγνίτη με άγονα. Για να γίνει σωστά η εξόρυξη πρέπει να γίνει με διαχωρισμό των στρωμάτων του λιγνίτη από τα άγονα. Αυτό είναι που δεν γίνεται σωστά τα τελευταία χρόνια, μόνο και μόνο επειδή ο λιγνίτης δεν εξορύσσεται πια με τον κατάλληλο εξοπλισμό, με τον κατάλληλο τρόπο: σύμφωνα με μετρήσεις, η χειροτέρευση της ποιότητας (μείωση του θερμιδικού περιεχόμενου) μπορεί με τον τρόπο αυτό να φθάσει και το 45%. Χαρακτηριστικά παραδείγματα του μη ορθού τρόπου εξόρυξης, που εφαρμόζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία 8 χρόνια, μπορεί εύκολα να βρει κανείς στο διαδίκτυο (ενδεικτικά στη διεύθυνση www.youtube.com/watch?v=UdGYN9H9nVM). Δεν είναι συνεπώς ορθολογικό να καταστρατηγούνται οι αρχές της σωστής και αποδοτικής εκλεκτικής εξόρυξης με μη κατάλληλα μηχανήματα, κι έπειτα να φορτώνουμε τα προβλήματα στη χαμηλή ποιότητα του εξορυσσόμενου λιγνίτη. Σημειώνεται ότι πιο χαμηλή ποιότητα λιγνίτη τροφοδοσίας των ΑΗΣ σημαίνει απώλειες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ότι απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα λιγνίτη για την παραγωγή μιας κιλοβατώρας.
Για όσους ανησυχούν ότι η χαμηλή ποιότητα δεν θα είναι εκμεταλλεύσιμη, θυμίζουμε ότι επί 45 χρόνια εκμεταλλευόμαστε τον πολύ φτωχής ποιότητας λιγνίτη στη Μεγαλόπολη.

Μύθος δεύτερος: δεν έχουμε πολύ λιγνίτη.
Λιγνίτη έχουμε πολύ, ακόμα. Ίσως, δεν έχουμε τα εύκολα κοιτάσματα του παρελθόντος, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, πουθενά στον κόσμο, σε κανένα μετάλλευμα δεν υπάρχουν τα μεγάλα και πλούσια κοιτάσματα του παρελθόντος. Κάθε μια γενιά που περνάει απ’ αυτό τον πλανήτη, ανάλογα με το επίπεδο της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει, παίρνει το δικό της μερίδιο απ’ τους πόρους που μπορεί να αξιοποιήσει για να καλύψει τις ανάγκες της.
Ειδικά για τα κοιτάσματα λιγνίτη της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, που βρίσκονται σε εκμετάλλευση, η ΔΕΗ έχει κατ’ επανάληψη γνωστοποιήσει αναλυτικά στο ευρύ κοινό και προς κάθε ενδιαφερόμενο τα αποθέματα που διαθέτει. Είχε δημοσιεύσει αναλυτικά στοιχεία το 2007, όταν αποφασίστηκε η κατασκευή των μονάδων Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2 και έχει παρουσιάσει κατ’ επανάληψη σε ημερίδες επικαιροποιημένα στοιχεία. Πρόσφατα, επίσης, δημοσίευσε ξανά σχετικά στοιχεία σε δυο ημερίδες τον περασμένο Νοέμβριο.
Τα αποθέματα αυτά, λοιπόν, για τα μεγάλα κοιτάσματα της Δυτικής Μακεδονίας, φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα:

ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΛΙΓΝΙΤΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΑΠΟΜΕΝΟΝΤΑ ΑΠΟ 01-01-2014
Εκσκαφές
Λιγνίτης
Σχέση εκμ/σης (Υ+Ε / Λ)
Κατώτερη Θερμογόνα Ικανότητα
(Μ^3 Χ 10^6)
(ΤΟΝ. Χ 0^6)
(Μ^3 / ΤΟΝ.)
(kcal/kg)
Α. ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΔΕΗ
13114,26
1628,78
7,22
1443
1. ΟΡΥΧΕΙΑ ( σε εκμ/ση)
8732,26
1204,78
6,41
1376
ΚΥΡΙΟ ΠΕΔΙΟ
646,19
141,03
3,75
1277
(Κυρίως στη Μαυροπηγή και λίγα στις υπό εξόφληση περιοχές Κομάνου και Ανατ. Επέκτασης Κομάνου)
ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
2711,36
402,40
5,90
1.372
(Στο Κυρίως Ορυχείο και λίγο στην περιοχή πρώην Οικισμού Κομάνου)
1797,36
300,40
5,15
1.409
Τομέας Κ (1)
914,00
102,00
8,13
1264
ΝΟΤΙΟ ΠΕΔΙΟ
3657,51
469,97
6,95
1.326
Τομείς 6, BUNKER, 7-11
2555,51
325,97
7,00
1.338
Επέκταση Σαριγκιόλ (2)
1102,00
144,00
6,82
1.299
ΑΜΥΝΤΑΙΟ
666,40
89,38
6,62
1.325
Αμύνταιο
399,43
49,28
7,27
1.380
 Λακκιά
168,44
27,10
5,38
1.250
Επέκταση Λακκιάς (3)
98,60
13,00
6,75
1.250
ΦΛΩΡΙΝΑ
1050,80
102,00
9,47
1.818
Βεύη (ΔΕΗ)
 598,2
60,0
9,2 
1.870
Κλειδί
 452,6
42,0 
10,0 
1.743
2. ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΔΕΗ         (για μελλοντική εκμ/ση)
4382,00
424,00
9,50
1.632
Λόφοι - Μελίτη
514,00
43,00
11,12
1.785
Κομνηνά (Ι+ΙΙ)-Μεσόβουνο
722,00
95,40
6,73
1.581
Προάστιο
2602,00
235,60
10,21
1.685
Άγιος Χριστόφορος
544,00
50,00
10,05
1349
Β. ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΙΔΙΩΤΩΝ
1254,85
139,23
8,18
2174
Βεύη (δημοσίου - συνεκμετάλλευση)
925,00
90,00
9,44
2419
Αχλάδα
329,86
49,23
5,87
1727
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ
14369,11
 1768,01
7,29
1501
(1), (2), (3): αποθέματα υπό διερεύνηση.

Το πολύ σημαντικό κοίτασμα Προαστείου αποτελεί την προς Β συνέχεια του ορυχείου Μαυροπηγής, έχει ήδη αρχική διάνοιξη και η εκμετάλλευσή του μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, με σημαντικά πλεονεκτήματα. Προϋπόθεση είναι να γίνουν κάποιες απαραίτητες μελέτες.
Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν κι άλλα μικρότερα κοιτάσματα και ορυχεία, σε λειτουργία (Προσήλιο και Λάβα Σερβίων), σε αδράνεια (Βεγόρα Αμυνταίου), καθώς και το κοίτασμα λεκάνης Κοζάνης-Σερβίων, που δεν περιλαμβάνονται στον πιο πάνω πίνακα.

Τα αποθέματα στη Μεγαλόπολη, στη στάθμη 1.1.2013, φαίνονται στον επόμενο πίνακα:
ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΛΙΓΝΙΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

ΑΠΟΜΕΝΟΝΤΑ ΑΠΟ 01-01-2013
Εκσκαφές
Λιγνίτης
Σχέση εκμ/σης (Υ+Ε / Λ)
Κατώτερη Θερμογόνα Ικανότητα
(Μ^3 Χ 10^6)
(ΤΟΝ. Χ 0^6)
(Μ^3 / ΤΟΝ.)
(kcal/kg)
ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
639,6
200,4
2,36
1023
Χωρέμι
369,9
125,5
2,1
1026
Μαραθούσα (4)
160,4
37,4
3,5
1120
Κυπαρίσσια (5)
69,3
20,5
2,5
851
Δ & Ν Επέκταση Χωρεμίου (6)
40,0
17,0
1,5
990
(4),(5),(6): συνεχίζεται η διερεύνηση.

Τα αποθέματα στα μεγάλα κοιτάσματα Ελασσόνας και Δράμας φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα:


ΑΠΟΜΕΝΟΝΤΑ ΑΠΟ 01-01-2014
Εκσκαφές
Λιγνίτης
Σχέση εκμ/σης (Υ+Ε / Λ)
Κατώτερη Θερμογόνα Ικανότητα
(Μ^3 Χ 10^6)
(ΤΟΝ. Χ 0^6)
(Μ^3 / ΤΟΝ.)
(kcal/kg)
ΕΛΑΣΣΟΝΑ
962
168,5
4,9
1986
Δομένικο
761
153,0
4,23
2035
Αμούριο-Πραιτώριο
201
15,5
12,1
1500
ΔΡΑΜΑ (7)
5250
900
6,0
1045
(7): Τα αποθέματα αυτά θεωρείται πιθανό να αυξηθούν με τη συνέχιση της διερεύνησης

Υπάρχουν, επίσης, το πολύ σημαντικό κοίτασμα τύρφης και λιγνίτη των Φιλίππων, (περί τα 5 δισεκατομμύρια τόνους), και πολλά μικρότερα κοιτάσματα, διάσπαρτα στον Ελληνικό χώρο, όπως ενδεικτικά στις περιοχές Έβρου, Γρεβενών, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, κλπ., τα αποθέματα των οποίων αθροιστικά είναι σημαντικά.
Ένα κοίτασμα, που επιδέχεται επιφανειακή εκμετάλλευση και στο οποίο δεν έχουν ξεκινήσει ποτέ εργασίες εκμετάλλευσης, μπορεί να αφεθεί για τις επόμενες γενιές, αρκεί να μη χτίσουμε πάνω του χωριά, πόλεις ή τεχνικά έργα. Αντίθετα, σε ένα κοίτασμα, στο οποίο έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση, πρέπει αυτή να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί, για λόγους που σχετίζονται με την ιδιότητα του λιγνίτη να αυταναφλέγεται όταν έρχεται σε επαφή επί μακρό χρονικό διάστημα με τον ατμοσφαιρικό αέρα, λόγους αποκατάστασης των χώρων εκσκαφής και απόθεσης αγόνων υλικών των ορυχείων, αξιοποίησης επενδύσεων σε γη και εξοπλισμό, διατήρηση απασχόλησης, κλπ.
 Εκείνο, ωστόσο, που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι ότι πλέον, με τις πολιτικές που έχουν δρομολογηθεί, από 1.1.2016 ο ρυθμός καύσης λιγνίτη στους ΑΗΣ της Δυτικής Μακεδονίας μειώνεται σημαντικά κι οδηγεί είτε σε σημαντική παράταση του χρόνου ζωής κάποιων κοιτασμάτων είτε σε παντελή αδυναμία εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στα ήδη υπάρχοντα ορυχεία και οριστική απαξίωση τους. Πράγματα που έχουμε επισημάνει ήδη από το 2010, όταν έγιναν γνωστές οι πολιτικές.

Λιγνίτης λοιπόν υπάρχει και τα κοιτάσματα είναι στην ποιότητα που ήταν πάντα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο προγραμματισμός της ορθολογικής αξιοποίησης των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων λιγνίτη της χώρας, όπως γινόταν παλαιότερα, (βλ. MINE MASTER PLAN-1995 & FLORINA MINING PROJECT-1996).

(*)    Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ, τ. Διευθυντής Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας ΔΕΗ ΑΕ
(**) Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ, Διδάκτωρ Μηχανικός ΕΜΠ στην Τεχνολογία Εκμετάλλευσης Υπαίθριων Λιγνιτωρυχείων
Διαβάστε περισσότερα » »