ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη: Μαίρη Κεσκιλίδου
Τρίτη 11 Ιουνίου 2013
Πτολεμαϊδα: Ίδρυση Σχολής επαγγελμάτων υγείας – πρόνοιας
ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη: Μαίρη Κεσκιλίδου
Εορδαία: Τον Οκτώβριο η οδός Πτολεμαϊδας – Δ. Εορδαίας
ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη: Μαίρη Κεσκιλίδου
606 θέσεις (8μηνα) στο Λιγνιτικό Κέντρο Δ. Μακεδονίας – 506 για την Κοζάνη και 100 για τη Φλώρινα
1) Κατεβάστε την προκήρυξη για τις 506 θέσεις στην Κοζάνη, από το kozan.gr, που σας παρουσιάζει όπως πάντα ΠΡΩΤΟ όλες τις σημαντικές προκηρύξεις εργασίας
2) Κατεβάστε την προκήρυξη για τις 100 θέσεις στην Φλώρινα, από το kozan.gr, που σας παρουσιάζει όπως πάντα ΠΡΩΤΟ όλες τις σημαντικές προκηρύξεις εργασίας
kozan.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Στα μέσα Ιουνίου θα γίνει η ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων ενώ το ίδιο διάστημα θα ξεκινήσει εκ νέου και η διαδικασία για την απόκτηση προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) για υποβολή μηχανογραφικού από τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, αλλά και την υπαγωγή τους σε μία ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια).
Όλοι οι υποψήφιοι είτε των Γενικών Λυκείων (90% και 10%) είτε των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδες Α΄ και Β΄) πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. Παράλληλα, όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν σε κάποια ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να προσκομίσουν στο Λύκειό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ελεγχθούν και να χαρακτηριστούν ως ειδική περίπτωση.
makeleio
Πώς και πότε μπορείτε να αμφισβητήσετε τα τεκμήρια
Ο λόγος είναι ότι λόγω της ύφεσης, πολλοί φορολογούμενοι έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται, αλλά τα στοιχεία που αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης (αυτοκίνητο, κατοικία, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.) παραμένουν σταθερά και "φουσκώνουν" το τεκμαρτό εισόδημα.
Όσοι φορολογούμενοι δεν πραγματοποίησαν το 2012 τις δαπάνες διαβίωσης που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια για σπίτια, τα αυτοκίνητά τους και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία τους και ως εκ τούτου εκτιμούν ότι οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια είναι άδικες θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν «Γολγοθά» χρονοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών για να βρουν το δίκιο τους. Η υπομονή τους θα δοκιμαστεί, καθώς, για να εξυπηρετηθούν, θα απαιτηθεί να στηθούν σε «ουρές» πολλών μέτρων στις λίγες πλέον Εφορίες που λειτουργούν στη χώρα μας, μετά το μπαράζ συγχωνεύσεων και καταργήσεων που έλαβαν χώρα τα τελευταία 2 χρόνια.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΠΙΝΑΚΑ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι:
1) Το συνολικό ποσό του τεκμαρτού εισοδήματος που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (τις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης»), μπορεί να αμφισβητηθεί από το φορολογούμενο, εφόσον αυτός αποδείξει, με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία που θα επικαλεστεί, ότι οι πραγματικές δαπάνες διαβίωσης του ιδίου και των μελών της οικογενείας του ήταν μικρότερες από αυτές που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Η επίκληση των περιστατικών αυτών μπορεί να γίνει από όλους τους υπόχρεους.
Ποιοι εξαιρούνται
Στο σημείο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών, στις οδηγίες που εξέδωσε για τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, παραθέτει ενδεικτικά ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες είναι δυνατή η αμφισβήτηση των τεκμηρίων.Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν φορολογούμενους οι οποίοι:
α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.
β) είναι φυλακισμένοι.
γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική.
δ) είναι άνεργοι και είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ή δικαιούνται βοήθημα ανεργίας.
ε) συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, γιατί αποδεικνύεται ότι στις δαπάνες συμβάλλουν οι συγγενείς αυτοί οι οποίοι πραγματοποιούν εισόδημα από εμφανείς πηγές.
στ) είναι ορφανοί ανήλικοι, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, απόκληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους.
ζ) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι από γεγονότα ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΠΙΝΑΚΑ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ
Αμφισβήτηση ενώπιον του εφόρου
2) Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος θέλει να αμφισβητήσει το ύψος του εισοδήματος που τού προσδιόρισαν τα τεκμήρια, πρέπει να προσέλθει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Οφείλει δε να υποβάλει αίτηση και να συνυποβάλει τα δικαιολογητικά που έχει φέρει μαζί του.Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. οφείλει από την πλευρά του να ελέγξει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογούμενου και εφόσον διαπιστώσει ότι αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα είναι υποχρεωμένος να μειώσει ανάλογα το ετήσιο ποσό τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο προσδιορίστηκε από τα τεκμήρια διαβίωσης.
Όλα αυτά όμως είναι η απλή θεωρία, όπως αποτυπώνεται μέσα από τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Στην πράξη, τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα φέτος για όσους επιδιώξουν να ακολουθήσουν τη διαδικασία αμφισβήτησης των τεκμηρίων διαβίωσης.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΓΙΑ ΣΚΑΦΗ ΙΣΤΙΟΦΟΡΑ, ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕ ΚΑΜΠΙΝΑ
Φέτος που οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά από όλα σχεδόν τα φυσικά πρόσωπα, κάθε φορολογούμενος που θέλει να αμφισβητήσει τα τεκμήρια οφείλει πρώτα να υποβάλει κανονικά τη δήλωσή του μέσω του ΤΑΧΙSNET και να περιμένει να του σταλεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών το εκκαθαριστικό σημείωμα με το «χαράτσι» που θα του έχουν προσδιορίσει τα τεκμήρια διαβίωσης.
Στη συνέχεια, μαζί με το εκκαθαριστικό σημείωμα που θα έχει λάβει και με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα έχει μαζέψει πρέπει να μεταβεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. προκειμένου να υποβάλει την αίτηση για την αμφισβήτηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Ουσιαστικά θα πρέπει να περιμένει να του καταλογιστεί πρώτα ο εξωπραγματικός φόρος με βάση τα τεκμήρια και στη συνέχεια να ξεκινήσει το δρόμο για τον «Γολγοθά» που συνεπάγεται η διαδικασία αμφισβήτησης των τεκμηρίων.
Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι στην τσιμπίδα των τεκμηρίων
Φέτος αναμένεται να είναι περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά αυτοί που θα επιδιώξουν να αμφισβητήσουν τεκμήρια. Κι αυτό διότι υπάρχουν πάρα πολλοί φορολογούμενοι άνεργοι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν εξωπραγματικούς φόρους με βάση ανύπαρκτα εισοδήματα τα οποία θα έχουν προσδιοριστεί αυτόματα, με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.Όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα υπερβούν το 1.500.000, αναμένεται να προσέλθουν μαζικά στις Δ.Ο.Υ. για να αμφισβητήσουν το ύψος των τεκμαρτών εισοδημάτων που θα τους έχουν προσδιορίσει τα τεκμήρια και να ζητήσουν τη διαγραφή των εξωπραγματικών φόρων που θα τους έχουν καταλογιστεί.
Αν ληφθεί επιπλέον υπόψη ότι οι Δ.Ο.Υ. στις οποίες θα πρέπει να προσέλθουν όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι είναι φέτος πολύ λιγότερες λόγω των καταργήσεων και των συγχωνεύσεων που έχουν γίνει τους τελευταία 2 χρόνια, γίνεται αντιληπτό ότι η εξυπηρέτηση τόσο μεγάλου αριθμού πολιτών από πολύ λιγότερες σε αριθμό υπηρεσίες θα έχει ως συνέπεια να παρατηρηθούν μεγάλη κοσμοσυρροή και τεράστιες «ουρές» στις περισσότερες Δ.Ο.Υ. της χώρας.
Ουσιαστικά, πάρα πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους άδικους φόρους των τεκμηρίων θα ταλαιπωρηθούν αφάνταστα στην προσπάθειά τους να πείσουν τους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ. να μειώσουν τα τεκμήρια που θα τους έχουν καταλογιστεί και να τους απαλλάξουν από τις δυσβάστακτες επιβαρύνσεις.
money-money.gr
Στο Δέλτα του Έβρου, η νομιμότητα εξαντλείται στις καλύβες κυνηγών και ψαράδων...
Εκτός από την απαξίωση όλων των δραστηριοτήτων των κατοίκων που
αντιμετωπίζονται ως ενοχλητικοί παρείσακτοι στον ίδιο τους τον τόπο,
φαίνεται ότι οι Νόμοι του Ελληνικού Κράτους αντιμετωπίζονται με την ίδια
συμπεριφορά και νοοτροπία, όταν πρέπει να εφαρμοστούν από τις
υπηρεσίες του.
Ζητάμε τη διατήρηση και προάσπιση όλων των νόμιμων παραδοσιακών
δραστηριοτήτων, όπως η ερασιτεχνική αλιεία και η θήρα, στην περιοχή του
Δέλτα του Έβρου. Ζητάμε την ουσιαστική συμμετοχή των φορέων των κατοίκων
και των χρηστών της περιοχής στη διαχείριση του τόπου τους.
Διαβάστε αναλυτικά τις θέσεις του συλλόγου μας, Ωρίων – Το Δίκτυο των Κυνηγών:
Μια σειρά από παραδοσιακές δραστηριότητες ολόκληρων γενεών, όπως το
κυνήγι, το ψάρεμα και η κτηνοτροφία στο Δέλτα του Έβρου, τίθενται
ουσιαστικά υπό διωγμό με αφορμή τις αυθαίρετες, σύμφωνα με την
πολεοδομική νομοθεσία, καλύβες της περιοχής. Καμιά από τις καλύβες και
τα πρόχειρα παραπήγματα των κατοίκων στο Δέλτα του Έβρου, που υπάρχουν
εδώ και δεκαετίες, δεν είχε, και δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει με το
υφιστάμενο νομικό καθεστώς, νόμιμη οικοδομική άδεια και τίτλους
ιδιοκτησίας, ούτε άδεια λειτουργίας ως κτηνοτροφική ή αλιευτική
εγκατάσταση. Εκτός από τις πρόχειρες εγκαταστάσεις των κατοίκων, στην
διασυνοριακή αυτή περιοχή υπάρχουν και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, για
τις οποίες ουδείς διανοήθηκε ποτέ να απαιτήσει οικοδομική άδεια, όπως
γινόταν εξ άλλου για όλες τις εγκαταστάσεις του Δημοσίου μέχρι πρόσφατα.
Διαμορφώθηκε διαχρονικά, από την απελευθέρωση της Θράκης και εντεύθεν,
μια ισχυρή κοινωνική και οικονομική σχέση των ανθρώπων της περιοχής με
το Δέλτα του ποταμού, προς αμοιβαίο όφελος κράτους, πολιτών αλλά και του
οικοσυστήματος της περιοχής. Τη σχέση αυτή αγνόησαν οι συντάκτες των
μελετών και αποφάσεων που αφορούσαν την περιοχή και το μέλλον της.
Αρμόδιοι και αναρμόδιοι φορείς, αποφάσισαν να απομακρύνουν ουσιαστικά
τους κατοίκους και τις δραστηριότητές τους από το Δέλτα του Έβρου, αντί
να μεριμνήσουν ώστε να συνεχίσουν να ασκούνται αλλά και να αναπτύσσονται
με ελεγχόμενο και νόμιμο τρόπο όλες οι παραδοσιακές δραστηριότητες της
περιοχής.
Στην παράγραφο 3 του άρθρου 2 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την διατήρηση
των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, αναφέρεται
ρητά ότι «Κατά την λήψη μέτρων σύμφωνα με την παρούσα οδηγία,
λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές απαιτήσεις
καθώς και οι περιφερειακές και τοπικές ιδιομορφίες». Οι τοπικές
ιδιαιτερότητες και δραστηριότητες, όπως η αλιεία, η κτηνοτροφία και το
κυνήγι, προϋπήρχαν μαζί με τις καλύβες τους στην περιοχή του Δέλτα, πολύ
πριν εκδοθούν οι σχετικές οδηγίες (79/409 και 92/43). Υπήρχαν ακόμη και
επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας οι «καλύβες των γκιαούρηδων» και έτσι ονομάστηκε «νησί των γκιαούρηδων»
(Γκιαούρ Αντάς), με βάση την δραστηριότητα και την εθνικότητα των
κατοίκων. Οι οδηγίες 79/409 και 92/43 επιβάλλουν να λαμβάνονται υπόψη οι
διαμορφωμένες οικονομικές και πολιτιστικές απαιτήσεις των κατοίκων της
περιοχής. Παράλληλα θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη και οι ιδιαιτερότητες
της συνοριακής έκτασης με την γειτονική μας χώρα, με την οποία πολλές
φορές έχουμε φτάσει στα πρόθυρα πολέμου για αμφισβητήσεις εδαφών και
κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τίποτε από όλα αυτά προφανώς δεν ελήφθη υπόψη,
όπως φαίνεται από την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, κατά τον
καθορισμό του Εθνικού Πάρκου, παρά μόνο τα στείρα ιδεολογήματα διαφόρων
ΜΚΟ που θέλουν να επιβάλουν ένα περιβάλλον αποκομμένο και αποστειρωμένο
από την τοπική κοινωνία και από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.
Εκτός από την τοπική δραστηριότητα, ούτε η νομοθεσία που θεσπίσθηκε
διαχρονικά ελήφθη υπόψη από την Πολιτεία κατά τη θεσμοθέτηση του Εθνικού
Πάρκου. Η 3290/2009 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι
αποκαλυπτική... «Συνεπώς, μη νομίμως η περιοχή του Δέλτα Έβρου
χαρακτηρίστηκε ως εθνικό πάρκο και μη νομίμως καθορίστηκαν εντός αυτής
ζώνες προστασίας, όπου απαγορεύονται ή επιτρέπονται έργα και
δραστηριότητες, με ΚΥΑ των Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας και Μακεδονίας Θράκης». Στη συνέχεια, με αφορμή προσφυγή κατά απόφασης, αναφέρει ότι «Εφόσον η εν λόγω αρνητική πράξη εκδόθηκε κατ΄ επίκληση και εφαρμογή της Κ.Υ.Α., είναι παράνομη και ακυρωτέα».
Το ίδιο ισχύει φυσικά και για κάθε μεταγενέστερη απόφαση που θα
βασίζεται στη συγκεκριμένη ΚΥΑ 4110/2007 (ΦΕΚ:Δ/102/2007). Παρόλα αυτά
όμως, ακόμη και μετά την απόφαση του ΣτΕ, εξακολουθεί ο Φορέας
Διαχείρισης να λειτουργεί, (με βάση τη μη νόμιμη αυτή ΚΥΑ) και να
αποφασίζει απαγορεύσεις και περιορισμούς, ενώ παράλληλα χρηματοδοτείται
από το Ελληνικό Δημόσιο για να υλοποιεί τις επιταγές μιας μη νόμιμης
απόφασης.
Ο Φορέας Διαχείρισης, δεν ιδρύθηκε με την διαδικασία του Προεδρικού
Διατάγματος όπως ορίζεται στο άρθρο 15, παράγραφος 1 του Ν.2742/1999, «Με
το προεδρικό Διάταγμα που προβλέπεται στις παραγράφου 1 και 2 του
άρθρου 21 του Ν.1650/1986 μπορεί να συνιστώνται νομικά ιδιωτικού δικαίου
ως φορείς διαχείρισης κλπ...». Ανατρέχοντας στο άρθρο 21 του Ν.1650/1986 διαβάζουμε ότι «Ο
χαρακτηρισμός περιοχών στοιχείων ή συνόλων της φύσης και του τοπίου
σύμφωνα με τα άρθρα 18 και 19 και ο καθορισμός των ορίων και των τυχόν
ζωνών προστασίας τους γίνεται με προεδρικό διάταγμα κλπ... Με το
παραπάνω προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι αναγκαίοι για την προστασία
του συγκεκριμένου αντικειμένου γενικοί όροι, απαγορεύσεις, και
περιορισμοί... καθορίζονται οι κατά περίπτωση αρμόδιες για την εφαρμογή
τους υπηρεσίες κλπ»
Στην ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου διαβάζουμε «Ο
Φορέας Διαχείρισης ξεκίνησε να λειτουργεί ουσιαστικά τον Απρίλιο του
2005... Η χρηματοδότηση των δράσεων του Φορέα από το ΕΠΠΕΡ διήρκεσε από
το 2005 έως το 2009 ενώ από το 2010 μέχρι και σήμερα συνεχίζεται μέσω
του ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη)».
Στην απόφαση ίδρυσης του Φορέα (125188/361/2003 ΦΕΚ:Β/126/2003),
βλέπουμε με δικαιολογημένη απορία το Ελληνικό Δημόσιο να διαβεβαιώνει
τους πολίτες του ότι, «από τις κανονιστικές διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού».
Η ίδια αυτή Πολιτεία που με νομότυπο και άτεγκτο τρόπο απαιτεί από τους
κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν και να κατεδαφίσουν τις
πατροπαράδοτες καλύβες τους, εξέδωσε παράνομες αποφάσεις για τον
χαρακτηρισμό της περιοχής ως προστατευόμενης. Υπό την ασφυκτική πίεση
του "οικολογικού" λόμπυ που επιθυμεί την πλήρη αποστείρωση της περιοχής
και την εκδίωξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων από αυτήν, η Πολιτεία
απέφυγε τη νόμιμη οδό που προβλέπει Προεδρικά Διατάγματα κατόπιν
απαραίτητης διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία. Και μάλιστα, για να
παρακάμπτει τη νομοθεσία που η ίδια θέσπισε, επικαλείται αστείες
δικαιολογίες ότι «Κατά την εφαρμογή του άρθρου 15 του Ν.2742/1999
διαπιστώθηκε ότι η πάγια διαδικασία ίδρυσης φορέων διαχείρισης που
προβλέπεται, είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα»...
Σαφέστατα, παράνομα κτίσματα και δραστηριόητες δεν έχουν θέση μέσα σε
ένα Εθνικό Πάρκο και ουδείς νομιμοποιείται να καταπατά δημόσιες εκτάσεις
και να οικοδομεί κτίσματα χωρίς άδεια της αρμόδιας δημόσιας αρχής.
Όμως, δεν πρέπει οι κάτοικοι-χρήστες της περιοχής να εκδιωχτούν από το
χώρο όπου παραδοσιακά δραστηριοποιούνται εδώ και αιώνες, εφόσον
πρόκειται για νόμιμες και συμβατές με το οικοσύστημα του ποταμού
δραστηριότητες, όπως το ψάρεμα, η κτηνοτροφία και το κυνήγι.
Ρητά και με σαφήνεια θα έπρεπε να προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα
ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου, ο τύπος των πρόχειρων κτισμάτων που θα
επιτρέπονται, ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον με καλαίσθητο τρόπο, η
θέση και ο αριθμός τους, ώστε να καλύπτουν όλες τις μέχρι σήμερα
παγιωμένες δραστηριότητες και ανάγκες των κατοίκων αλλά και των
επισκεπτών. Όλες οι παραδοσιακές δραστηριότητες της περιοχής, κυνήγι,
ψάρεμα και κτηνοτροφία, όχι μόνο πρέπει να διατηρηθούν αλλά να
προβλέπεται η ενίσχυση και η ανάπτυξή τους καθώς και η ανάπτυξη νέων
δραστηριοτήτων οικοτουρισμού που θα βελτιώσουν την οικονομική και
κοινωνική ζωή των κατοίκων.
Στο Προεδρικό Διάταγμα, πρέπει επίσης να προβλέπεται η ουσιαστική
συμμετοχή των φορέων της τοπικής κοινωνίας (ΟΤΑ, Δημοτικές Επιχειρήσεις,
Τοπικοί Σύλλογοι, κλπ) στη διαχείριση του Δέλτα. Οι κυνηγοί, ως η
πολυπληθέστερη ίσως ομάδα χρηστών της περιοχής, θα έπρεπε να συμμετέχουν
με θεσμοθετημένη θέση στο Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού
Πάρκου. Ομοίως και ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,
ώστε όλες οι ενέργειες και δράσεις του φορέα στη συνοριακή ζώνη, να μην
έρχονται σε αντίθεση με την απαραίτητη κατοχύρωση της εθνικής μας
κυριαρχίας.
Τέτοιες ενέργειες θα ήταν σύμφωνες με το πνεύμα των οδηγιών 79/409 και
92/43 και δεν θα έβλαπταν το περιβάλλον του Δέλτα. Αντίθετα θα
ενσωμάτωναν αρμονικά τις δραστηριότητες των κατοίκων σε ένα ολοκληρωμένο
διαχειριστικό πλαίσιο, κάνοντάς τους να αισθανθούν και να γίνουν τμήμα
του οικοσυστήματος και όχι εκδιωκόμενοι παρείσακτοι. Οι άνθρωποι του
Δέλτα στον Έβρο, δεν μπορούν να ζήσουν εκεί χωρίς τις καλύβες τους, ούτε
όμως το οικοσύστημα μπορεί να επιβιώσει χωρίς τους ανθρώπους του.
Έστω και τώρα, επιβάλλεται να γίνουν οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις
έτσι ώστε και οι δραστηριότητες των κατοίκων, παραδοσιακές και νέες, να
εξασκούνται και να αναπτυχθούν περαιτέρω με νόμιμο τρόπο και το Εθνικό
Πάρκο με τους αρμοδίους φορείς προστασίας του να λειτουργούν σύμφωνα με
την κείμενη νομοθεσία. Αυτό όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί με βεβιασμένες
επιλεκτικές και προνομιακές «νομιμοποιήσεις» όπως η λύση που προωθεί ο
Φορέας Διαχείρισης (ΑΔΑ: ΒΕΥ246Ψ84Ν-377) για να «τακτοποιηθούν» 25 μόνο
από τους υφιστάμενους σήμερα 168 χρήστες. Η λύση που θα δοθεί πρέπει
να αφορά όλους τους σημερινούς χρήστες του Δέλτα, τους παράκτιους
ψαράδες, τους ψαράδες εσωτερικών υδάτων, τους ερασιτέχνες ψαράδες, τους
κτηνοτρόφους και βεβαίως τους κυνηγούς.
Πηγή: http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2013/evros.htm
Για τον Ωρίωνα, Με εκτίμηση, | ||
O Πρόεδρος Θωμάς Μπατσέλας |
Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου |
Χαλάζι σε μέγεθος ροδάκινου στην Ημαθία
Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε το απόγευμα της Δευτέρας (10/06)
την Ημαθία, προκαλώντας ουκ ολίγες καταστροφές σε γεωργικές καλλιέργειες
κυρίως και αυτοκίνητα.
Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα το χαλάζι είχε υπερφυσικό
μέγεθος, φτάνοντας ακόμα να συγκριθεί με ροδάκινο! Το πρωτοφανές
φαινόμενο οδήγησε τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Κώστα Καραπαναγιωτίδη
να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή δημάρχων, ομάδων παραγωγών
και του τοπικού διοικητή του ΕΛΓΑ, προκειμένου να δοθούν αποζημιώσεις
στους πληγέντες αγρότες.
Το μέγεθος των ζημιών θα εκτιμηθεί τις επόμενες μέρες.
news247
Το μέγεθος των ζημιών θα εκτιμηθεί τις επόμενες μέρες.
news247
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)