Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Η Βοσνιακή τηλεόραση θεωρεί αναπόφευκτη τη νέα σύγκρουση στα Σκόπια

«Οι Αλβανοί στα Σκόπια, οι οποίοι αριθμούνται περίπου στο ένα εκατομμύριο άτομα , είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν για μια Μεγάλη Αλβανία», αυτό είναι το μήνυμα που περνάει μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες της δημόσιας τηλεόρασης της Βοσνίας, γράφει η σκοπιανή «Ρεπούμπλικα».


«Το ντοκιμαντέρ που παρήχθη από την Ομοσπονδιακή Τηλεόραση της Βοσνίας επαναλαμβάνει τη ρητορική που υπήρχε στη χώρα μας πριν από τη σύγκρουση του 2001», σημειώνει το σκοπιανό δημοσίευμα.

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι, παρά το ριζοσπαστισμό των νέων, βλέπουν τον πόλεμο ως λύση μεταξύ των εθνοτήτων, ενώ οι ηλικιωμένοι επιζητούν την ειρήνη για τα παιδιά τους».

Στο ντοκιμαντέρ, συνεχίζει το δημοσίευμα, παρουσιάζονται πολιτικά πρόσωπα και απλοί πολίτες των Σκοπίων που ομιλούν για την πραγματικότητα των εθνοτήτων.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Προσπάθεια για την κατάργηση της τροπολογίας της "ντροπής" και της "ατιμωρησίας"


imageΗ ψήφιση της τροπολογίας με την οποία θεσπίζεται η ατιμωρησία για τα τραπεζικά στελέχη που χορηγούν “θαλασσοδάνεια” σε πολιτικά κόμματα ή σε άλλους φορείς του Δημοσίου, κατά την άποψή μας, συνιστά μία “ήττα” για τους φορολογούμενους πολίτες, ενώ παράλληλα -με δεδομένο ότι τις ζημιές των τραπεζών τελικά πληρώνει το Δημόσιο- θέτει σε κίνδυνο και το δημόσιο συμφέρον.

Η κακή και η αδιαφανής διαχείριση του δημόσιου χρήματος, οποιαδήποτε και εάν είναι η πηγή αυτού, είναι κατάρα για τον τόπο. Και είναι η αιτία της σημερινής κακοδαιμονίας μας. Για το λόγο αυτόν, αντιδρούμε όσο μπορούμε. Και πάντα θα αντιδρούμε.


Οι εξελίξεις μας ανάγκασαν να αλλάξουμε το σχεδιασμό που είχαμε ανακοινώσει χθες. Έτσι, μετά τη -σχεδόν πραξικοπηματική- ψήφιση της τροπολογίας χθες, και τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλη, ο οποίος ανέφερε ότι το κόμμα του θα καταθέσει άμεσα νέα τροπολογία στο επόμενο νομοσχέδιο, με την οποία θα ακυρώνεται η προηγούμενη, έπρεπε να δράσουμε άμεσα.


Οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου μας ανέφεραν ότι, ακόμη και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθετε τροπολογία που ακύρωνε την προηγούμενη, πάλι το πρόβλημα θα παρέμενε και θα υπήρχε ο κίνδυνος να παύσει η δίωξη των κατηγορουμένων για απιστία, ή να μην ασκηθεί δίωξη σε άτομα που έχουν παρανομήσει. Αυτό επειδή, σύμφωνα με νομικές εκτιμήσεις, μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του νόμου που περιέχει την πρώτη τροπολογία και την ισχύ της, ακόμη και για ένα λεπτό της ώρας, μπορεί όντως να τεθούν στο αρχείο, οι υποθέσεις που εξετάζονται σήμερα.

Οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου, υποστήριξαν την άποψή ότι, για να μπορούν να “θεραπευθούν” οι επιπτώσεις από την ψήφιση της πρώτης τροπολογίας, θα πρέπει να υπάρξει ένα νομοθετικό κείμενο (τροπολογία σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο) το οποίο θα αποτελεί μία “ερμηνευτική δήλωση” της τροπολογίας που ήδη ψηφίστηκε χθες.


Για το λόγο αυτό, καταθέσαμε σήμερα στη Βουλή, στα πλαίσια του άρθρου 125 του Κανονισμού της Βουλής, (*) πρόταση νόμου, με την οποία: α) γίνεται μία “ερμηνευτική δήλωση” γύρω από το ποιούς αφορά η ρύθμιση που ψηφίστηκε χθες και με την οποία δηλώνεται ότι δεν αφορά στα πολιτικά κόμματα και β) ακυρώνεται η ρύθμιση που ψηφίστηκε με τη χθεσινή τροπολογία.


Παράλληλα, καθώς για να συζητηθεί η πρόταση νόμου που καταθέτει ένας πολίτης, πρέπει αυτή να υιοθετηθεί από έναν τουλάχιστον βουλευτή, αποστείλαμε αντίγραφα της πρότασής μας στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, καθώς επίσης και στον ανεξάρτητο βουλευτή Αχαΐας κ. Νίκο Νικολόπουλο.



Οι επόμενες ενέργειες:

α) Όπως αναφέραμε, θα ξεκινήσουμε μία διαδικασία μαζικής διαμαρτυρίας προς τους τρεις βουλευτές που κατέθεσαν την επαίσχυντη τροπολογία. Με την κίνηση αυτή θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι ο λαός μπορεί να διαμαρτύρεται απ’ ευθείας προς αυτούς που, αντί να τον εκπροσωπούν, καταλήγουν να τον προσβάλλουν και ότι, τελικά, μπορούμε, μέσα από την άμεση επικοινωνία με βουλευτές, να περνούμε τα μηνύματά μας και να έχουμε αποτελέσματα. Οι βουλευτές θα πρέπει να πάψουν να θέτουν το συμφέρον του κόμματος, πάνω από το συμφέρον των πολιτών τους οποίους εκπροσωπούν.

β) Θα καταγγείλουμε τη νομοθετική ρύθμιση (τροπολογία) που ψηφίστηκε χθες, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αφού αυτή παραβιάζει τη Σύσταση Rec(2003)4 του Συμβουλίου της Ευρώπης, αφού τα δάνεια που χορηγήθηκαν στα πολιτικά κόμματα, καταλήγουν να καταστρατηγούν τους ισχύοντες κανόνες χρηματοδότησης των κομμάτων.

Επί των ενεργειών αυτών θα σας ενημερώσουμε τις επόμενες μέρες.


Το κείμενο της πρότασης νόμου έχει ως εξής:





forologoumenos
)
Διαβάστε περισσότερα » »

Σκόπια: «Βόρεια ή Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας»;

«Η Αθήνα διακόπτει τη σιωπή όσον αφορά το περιεχόμενο του νέου σχεδίου του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς», μεταδίδει ο ανταποκριτής του σκοπιανού ‘Νετπρες»

Πληροφορίες διέρρευσαν στη  φιλοκυβερνητική ελληνική εφημερίδα ‘Καθημερινή’, η οποία επικαλείται πηγές από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ την ίδια στιγμή υποστηρίζει ότι η Αθήνα φέρεται ως δυσαρεστημένη από τη νέα πρόταση του Νίμιτς.

«Δυσαρέσκεια στην  Αθήνα στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό» αναφέρει η ελληνική εφημερίδα και επισημαίνει  ότι  η Αθήνα είναι αναστατωμένη από το γεγονός ότι φέρεται να προτάθηκε ο γεωγραφικός προσδιορισμός να βρίσκεται πριν από τη συνταγματική ονομασία της «Δημοκρατίας» και όχι πριν από τη «Μακεδονία».

«Με έκπληξη και δυσαρέσκεια η Αθήνα έλαβε τη νέα πρόταση για την ονομασία της πΓΔΜ, η οποία χθες παρουσιάσθηκε στη Νέα Υόρκη από το μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, την οποία παρουσίασε στους εκπροσώπους των δύο χωρών», αναφέρει η ελληνική εφημερίδα.

Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές από τα Ηνωμένα Έθνη και υποστηρίζει ότι η πρόταση καλύπτει όλα τα θέματα που περιέχουν ένα όνομα με γεωγραφικό καθοριστικό παράγοντα (πιθανώς  Άνω Μακεδονία-σημειώνει το σκοπιανό δημοσίευμα) και είναι συνεπές με την απαίτηση της Ελλάδας για erga omnes (συνολική χρήση) ή δίνεται η δυνατότητα για ευρύτερη δυνατή χρήση της νέας ονομασίας.
«Η Αθήνα είναι αναστατωμένη από το γεγονός ότι  αν και το όνομα περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό- όπως απαιτήθηκε από την ελληνική πλευρά- εντούτοις ο γεωγραφικός προσδιορισμός βρίσκεται μπροστά από το καθορισμό του συνταγματικού πολιτεύματος «Δημοκρατία» και όχι μπροστά από τον όρο «Μακεδονία», γράφει το δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας.

Η εφημερίδα – σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα- ισχυρίζεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι αυτή ήταν η καλύτερη πρόταση που θα μπορούσε να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει συμβιβαστική λύση.


echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Τα δικαιολογητικά που μειώνουν ή "διαγράφουν" τον φόρο

Δείτε ποια δικαιολογητικά μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση
Η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία παρέχει σε κάθε φορολογούμενο τη δυνατότητα να μειώσει ή ακόμα και να μηδενίσει τη φορολογική του επιβάρυνση.
Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα το οποίο απέκτησε το 2012 κάθε φορολογούμενος, αφαιρείται - εκπίπτει ποσοστό 10% από συγκεκριμένες δαπάνες που πραγματοποίησε μέσα στο 2012.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Ελεύθερου Τύπου", οι δαπάνες αυτές είναι οι εξής:
α. Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης
Θεωρούνται οι αμοιβές που έχει καταβάλει ο φορολογούμενος σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις  και εξετάσεις, καθώς και οι αμοιβές που πλήρωσε σε οδοντιάτρους για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική. Περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για φυσιοθεραπεία, λουτροθεραπεία, λογοθεραπεία, και για επισκέψεις σε ψυχολόγο.
Έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούνται τα νοσήλια που έχει καταβάλει σε ιδιωτικές κλινικές, σε κρατικά και λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματα, τα έξοδα για την απασχόληση νοσοκόμων, έξοδα που έχει πληρώσει σε επιχείρησης περίθαλψης ηλικιωμένων και προσώπων που πάσχουν από κινητική αναπηρία, έξοδα αγοράς γυαλιών όρασης ή φακών επαφής ή ακουστικών βαρηκοΐας και τα έξοδα αντικατάστασης των μελών του σώματος με τεχνητά.
Το ποσό της μείωσης του φόρου που προκύπτει από τις δαπάνες αυτές, δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.
β. οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλε ο φορολογούμενος σε Ταμεία ασφάλισης του, καθώς και οι εισφορές που πλήρωσε για την προαιρετική του ασφάλιση. Εφόσον δηλώνετε εισοδήματα από την άσκηση εμπορικής επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγέλματος, τότε το συνολικό ποσό της δαπάνης που καταβάλατε το 2012 για υποχρεωτικές εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ κλπ.) αναγνωρίζεται από την Εφορία για έκπτωση από το εισόδημα που θα πληρώσετε.
γ. Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από τον φορολογούμενο ως δωρεές ή χορηγίες στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους ιερούς ναούς, τις ιερές μονές του Αγίου Όρους, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, τα κοινωφελή ιδρύματα και τους κοινωφελείς φορείς, τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς που αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Η έκπτωση των δωρεών διενεργείται εφόσον τα ποσά αυτών υπερβαίνουν συνολικά τα 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των χρηματικών δωρεών και χορηγιών, στο οποίο υπολογίζεται η έκπτωση δεν μπορεί να υπερβεί το 10% του ετησίου εισοδήματος που προκύπτει βάσει τεκμηρίων.΄
Διευκρινίζεται ότι όταν τα ποσά των δωρεών προς τα κοινωφελή ιδρύματα και τους κοινωφελείς φορείς, τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς που αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπερβαίνουν τα 300 ευρώ ετησίως, λαμβάνονται υπόψη μόνο εφόσον έχουν κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του νομικού προσώπου που ανοίχθηκε για το σκοπό αυτό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή τράπεζα που νόμιμα λειτουργεί στην Ελλάδα.
δ. Οι καταβληθέντες τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσό δανείου μέχρι 200.000 ευρώ και σε κατοικία μέχρι 120 τ.μ.
ε. Τ ασφάλιστρα που καταβλήθηκαν για ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ευρώ για τον άγαμο και τα 240 ευρώ για τους έγγαμους.
στ. Η διατροφή που κατέβαλε ο ένας σύζυγος στον άλλο. Το ποσό που αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος του καταβάλλοντος τη διατροφή, δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.
ζ. Τα ποσά που καταβλήθηκαν για ενοίκια κύριας κατοικίας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ. Το ποσό της ετήσιας δαπάνης ενοικίων κύριας κατοικίας επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ, συνεπώς η συνολική μείωση φόρου που προκύπτει από τη δαπάνη αυτή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 100 ευρώ (10% Χ 1.000 ευρώ). Η μείωση αναγνωρίζεται μόνο όταν ο φορολογούμενος αναγράφει στις οικείες ενδείξεις της ετήσιας αρχικής (εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης) δήλωσης φόρου εισοδήματος τον ΑΦΜ του εκμισθωτή, ή του πληρεξούσιου - νόμιμου εκπροσώπου, αν οι εκμισθωτές δεν κατοικούν στην Ελλάδα. Όσοι παίρνουν στεγαστικό επίδομα, δεν δικαιούνται την έκπτωση αυτή.
η. Τα ενοίκια που πληρώθηκαν για τη στέγαση προστατευόμενων τέκνων που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής της οικογένειας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.
θ. Τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν σε φροντιστήρια μαθημάτων ή σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Για κάθε μέλος της οικογένειας για το οποίο καταβλήθηκαν δίδακτρα, το ανώτατο ποσό έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

news247 
Διαβάστε περισσότερα » »

1η Πανελλήνια Δράση Κοινωνικής Προσφοράς και Ευαισθητοποίησης του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.)

Η Εφορεία Κοινωνικής Συνεργασίας και Αλληλεγγύης του Σ.Ε.Π. διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 13-14 Απριλίου 2013 την πρώτη Πανελλήνια Δράση Προσφοράς & Ευαισθητοποίησης.
Η δράση θα διεξαχθεί σε κεντρικά σημεία σε όλη την Ελλάδα και έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κοινωνικό περίγυρο, δίνοντας ταυτόχρονα στα παιδιά και τους νέους της Προσκοπικής Κίνησης τη δυνατότητα να μάθουν, να προβληματιστούν και να προσφέρουν, κάνοντας πράξη την επιταγή του Ιδρυτή: «αφήστε τον κόσμο καλύτερο από ότι τον βρήκατε».

Στη δράση θα συμμετάσχουν 250 Προσκοπικά Τμήματα από Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Μαγνησία, Ημαθία, Φθιώτιδα, Αλεξανδρούπολη, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Ηλεία, Έβρο, Λάρισα, Δράμα, Αν. Πελοπόννησο, Κέρκυρα, Αχαΐα, Καβάλα, Ιωάννινα, Κατερίνη, Λαμία, Πέλλα, Εύβοια, Ξάνθη, Άρτα, Τρίκαλα, Χίο, Κυκλάδες, και Ροδόπη.
Κάθε Προσκοπικό Τμήμα έχει αναλάβει και ένα διαφορετικό πεδίο δράσης. Συγκεκριμένα:
Τα Λυκόπουλα (παιδιά 7-11 χρ.)... θα χαρίζουν χαμόγελα!
Η βαριά περιρρέουσα ατμόσφαιρα λόγω των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα μας, έχει επηρεάσει την καθημερινότητα των Ελλήνων σε τέτοιο βαθμό που έχει χαθεί το χαμόγελο από το πρόσωπό τους. Τα Λυκόπουλα μπορούν να μεταφέρουν θετική ενέργεια και χαμόγελα προσφέροντας ένα δώρο - έκπληξη στους διερχόμενους πολίτες!
Οι Πρόσκοποι (έφηβοι 11-15 χρ.)... θα χαρίζουν δύναμη!
Τα άτομα με αναπηρία είναι σημαντικό μέρος της Κοινωνίας μας και πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα άτομα χωρίς αναπηρία. Οι Πρόσκοποι εκείνο το Σαββατοκύριακο θα προσπαθήσουν να ευαισθητοποιήσουν την Τοπική Κοινωνία προς αυτή την κατεύθυνση. Οι Ενωμοτίες των Προσκοπικών Ομάδων θα καλούν τους πολίτες να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και παιχνίδια που θα ετοιμάσουν, ενώ στις δράσεις αυτές θα συμμετέχουν ενεργά και παιδιά με αναπηρία.

Τα ενήλικα στελέχη... θα χαρίζουν ζωή!
Η Αιμοδοσία αποτελεί δώρο ζωής για όποιον έχει ανάγκη μετάγγισης αίματος και είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Τα αποτελέσματά της σώζουν ζωές, διότι το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται. Μόνο χαρίζεται!
Τα ενήλικα στελέχη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, οι Παλαιοί Πρόσκοποι και οι γονείς των παιδιών κάθε Τμήματος θα μπορούν εκείνη την ημέρα να προσφέρουν αίμα… και γιατί όχι ο καθένας από αυτούς να φέρει και κάποιο φίλο του!
Η αιμοδοσία πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) .
Ελπίζουμε ότι οι δημότες και οι κάτοικοι σε όλη την Ελλάδα θα αγκαλιάσουν αυτή την πρωτοβουλία, δίνοντας το παρόν σε αυτή την πρόσκληση αλληλεγγύης και προσφοράς προς το συνάνθρωπο που κάνει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων!
Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ) είναι Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου, λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σκοπός του είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών και εφήβων με την προσκοπική μεθοδολογία που περιλαμβάνει την υπαίθρια ζωή, το ομαδικό παιχνίδι, την αυτενέργεια και αυτό-εκπαίδευση. Αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική οργάνωση στην Ελλάδα, αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 25.000 μέλη και προσκοπικές οικογένειες σε όλη την επικράτεια.
Διαβάστε περισσότερα » »