Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Τα μανιτάρια, είναι το όπλο που μπορεί να σώσει τις μέλισσες που κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Η παγκόσμια κοινότητα τα τελευταία χρόνια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ραγδαία μείωση του πληθυσμού των μελισσών, ενα φαινόμενο που έχει εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις στην χλωρίδα και την πανίδα του πλανήτη.
Οι επιστήμονες ψάχνουν εντατικά να βρουν τι συμβαίνει και οι μέλισσες μειώνονται τόσο γρήγορα, οι αιτίες είναι διάφοροι ιοί, εντομοκτόνα, χημικά, ο σκώρος, αλλά ακόμα δεν έχουν βρει την λύση.
Μέχρι τώρα, που ένας επιστήμονας και ένας ειδικός στα μανιτάρια συναντήθηκαν, και ανακάλυψαν κάτι τρομερό!
mushroom-save-bees-759x397
Ο Paul Stamets, ένας μυκητολόγος ειδικός στα μανιτάρια, παρατήρησε ότι οι μέλισσες στον κήπο του, πήγαιναν και έτρωγαν συνέχεια τα μανιτάρια. Αυτό του κίνησε την περιέργεια, και αναρωτήθηκε μήπως υπάρχει σχέση μεταξύ των μανιταριών και της καλής υγείας των μελισσών.


Ξεκίνησε λοιπόν ένα πιλοτικό πειραματικό πρόγραμμα με την υποστήριξη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, και επιβεβαίωσε ότι κάποια μανιτάρια όντως τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα της μέλισσας.
Η έρευνά του απέδειξε επίσης ότι τα μανιτάρια που φυτρώνουν πάνω σε δέντρα στα οποία πάνε οι μέλισσες, μπορούν να τις προστατέψουν από ιούς.
Οι πρωτεϊνες επίσης των μανιταριών, μπορούν να είναι ένα όπλο ενάντια στις μολύνσεις που παθαίνουν οι μέλισσες από τα χημικά και τα ζιζανιοκτόνα.
honeybee-mushroom-disease
Το επόμενο στάδιο της έρευνας, είναι να δουν αν τα μανιτάρια, μπορούν να προστατέψουν τις μέλισσες και από τον σκώρο.
Ο μανιταρολόγος, έχει ενωθεί με τον Steve Sheppard, έναν μελισσοκόμο και εντομολόγο, και μαζί στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον προσπαθούν να βρουν τον τρόπο που τα μανιτάρια θα σώσουν τις μέλισσες και από αυτό το παράσιτο.
Μέχρι στιγμής, έχουν ανακαλύψει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος μανιταριού, το Metarhizium anisopliae,  που φαίνεται ότι σκοτώνει τον σκώρο χωρίς να κάνει κακό στις μέλισσες.
Mushroom_Bees
Αυτό που κάνουν, είναι να βάζουν κομμάτια χαρτονιού ψεκασμένα με σκόνη μανιταριών μέσα στις κυψέλες. Οι μέλισσες, για να διατηρήσουν την τάξη του μελισσιού, προσπαθούν να ξεφορτωθούν το χαρτόνι, και με αυτό τον τρόπο πασπαλίζονται με την σκόνη των μανιταριών, η οποία τις προστατεύει.
Αυτή την περίοδο, ρίχνουν τις σκόνες σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις μελισσοκομίας στην Αμερική. Όλα δείχνουν, ότι αυτή η τρελή ανακάλυψη, μπορεί να σώσει τις μέλισσες.
Μακάρι!

hitandrun.gr
Διαβάστε περισσότερα » »