Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΣΟΚ: Ο Αρειος Πάγος δέχτηκε μήνυση πολίτη - Απίστευτη (για την Ελλάδα) εξέλιξη είχε το ζήτημα της μήνυσης του κ.Αντωνίου

Πριν ένα μήνα σας είχαμε γράψει ότι η υπόθεση της μήνυσης του ιατρού κ. Αντωνίου, δεν είναι μια «χαμένη υπόθεση» όπως έσπευσαν αρκετοί να προεξοφλήσουν! Είναι αλήθεια ότι, μιλώντας με πολλούς παράγοντες όταν κατατέθηκε η μήνυση για «ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ» κατά του συνόλου των βουλευτών που ψήφισαν το μνημόνιο, μας «βομβάρδιζαν» με πληροφορίες του τύπου ότι δεν έχει καμία απολύτως τύχη.

Και μέχρι σε ένα βαθμό δεν είχε μιας και στα δικαστήρια είχε απορριφθεί.

Η επιμονή όμως του γιατρού, τον ώθησε να προωθήσει την μηνυτήρια αναφορά ακόμα και στο Ανώτατο δικαστήριο της χώρας στον Άρειο Πάγο.

Εκεί φαίνεται ότι οι όροι αντεστράφησαν!

Η μήνυση όχι απλά δεν κατέπεσε, όχι απλά δεν θεωρήθηκε αβάσιμη αλλά αντίθετα:

Κρίθηκε ως βάσιμη με δεδομένα που στοιχειοθετούν κατηγορητήριο.

Κι έτσι, ο αρμόδιος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που την εξέτασε, Αθανάσιος Κατσηρώδης, την παρέπεμψε στη Βουλή, διότι κάποιοι από τους «κατηγορούμενους» είχαν διατελέσει και υπουργοί. Θεώρησε δηλαδή, ότι πρέπει να δικαστούν με το νόμο περί ευθύνης υπουργών ο οποίος «συμπαρασύρει» και τους λοιπούς βουλευτές που δεν είχαν διατελέσει υπουργοί!

Ετσι, εδώ και μερικές εβδομάδες, στη βουλή, έχει φτάσει το πόρισμα στην ουσία του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, το οποίο έκρινε ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για «εσχάτη προδοσία» εκ μέρους των βουλευτών!

Το γεγονός αυτό ίσως δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Κράτους και είναι εξόχως σοβαρό. Ανεξάρτητα της έκβασης που θα έχει η υπόθεση και ανεξάρτητα πόσο συντεχνιακά θα λειτουργήσουν οι βουλευτές, τώρα, πρέπει να βρεθεί ένας αριθμός εν ενεργεία βουλευτών, που δεν τους «αγγίζει» το κατηγορητήριο, και να συγκροτήσουν επιτροπή που θα διερευνήσει το όλο ζήτημα!
Θα διερευνήσει δηλαδή κατά πόσο οι «κατηγορούμενοι» διέπραξαν το υπέρτατο αδίκημα της εσχάτης προδοσίας!

Κι εδώ προκύπτουν μια σειρά από σοβαρότατα ερωτήματα. Ερωτήματα που αφορούν στο σύνολο της κοινωνίας μας και ειδικότερα προς τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης!

Για ένα τόσο σοβαρό θέμα, είδατε εσείς πουθενά έστω ένα σχόλιο στα λεγόμενα "επίσημα" ή παραδοσιακά μμε;

Ένα μονόστηλο σε εφημερίδα ή ένα ρεπορτάζ 30 δευτερολέπτων σε κάποιο από αυτά τα ΜΜΕ;

Ολοι έχουν μείνει στο μεγάλο ντόρο της υπόθεσης, ότι κατέπεσε ως κατηγορία στο εφετείο και τελείωσε!!

Η βουλή, δεν έκανε τον κόπο να εκδώσει ούτε καν ένα δελτίο τύπου. Την στιγμή που όταν ο πρόεδρος συναντά το Σωματείο προσκόπων της Αυστραλίας, εκδίδεται δελτίο τύπου συνοδευόμενο από φωτογραφίες!

Για την σοβαρότατη αυτή υπόθεση … τίποτα! Ακρα του τάφου σιγή!

Σας παραθέτουμε λοιπόν σήμερα ένα βίντεο, από μια τετράωρη σύσκεψη της βουλής, στην οποία ήλθε το ζήτημα και η βουλή έπρεπε να ενημερώσει τους βουλευτές!

Διότι δεν γινόταν αλλιώς!

Η διαδικασία ενημέρωσης κράτησε … 28 δευτερόλεπτα!!!

Μάλιστα! Τόσο χρειάστηκε το προεδρείο της Βουλής για να ενημερώσει το Σώμα ότι σχεδόν οι μισοί βουλευτές κατηγορούνται για … εσχάτη προδοσία!




Στο βίντεο που βλέπετε, ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο ενημερώνεται η βουλή και συνεπώς οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι, είναι … συντεχνιακός και καλυμμένος, μιας και η αναφορά γίνεται με έναν τρόπο που σε κάνει να πιστεύεις ότι το θέμα αφορά σε … παράβαση του ΚΟΚ !!!

Έίναι πλέον προφανές, ότι το Κοινοβούλιό μας, λειτουργεί συντεχνιακά!

Δεν γνωρίζω αν τα κόμματα και οι βουλευτές που ΔΕΝ κατηγορούνται γνωρίζουν το θέμα αυτό. Σίγουρα κάποιοι έχουν ενημερωθεί από τον μηνυτή!

Το ζητούμενο είναι ότι η πληροφόρηση στο λαό για ένα τέτοιο ζήτημα δεν ήταν καν η στοιχειώδης. Τέτοιοι αποκλεισμοί δεν συμβαίνουν σε καμία χώρα του πλανήτη παρά μόνο σε στυγνά δικτατορικά καθεστώτα!



Είναι γεγονός πάντως, ότι η επιμονή ενός γιατρού από την Χαλκίδα ήταν ικανή, να ξεμπροστιάσει το σάπιο πολιτικό-οικονομικό σύστημα της χώρας μας που καταρρέει!



http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=40236&type=1&kata=0
Διαβάστε περισσότερα » »

ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Κλειστά θα παραμείνουν αύριο (Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011) όλα τα σχολεία του δήμου Εορδαίας. Η απόφαση της Δημάρχου Παρασκευής Βρυζίδου αφορά όλα τα σχολεία νηπιαγωγεία δημοτικά γυμνάσια και λύκεια (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).
Ο λόγος που οδήγησε στο κλείσιμο των σχολείων ήταν κυρίως ο παγετός με τις  χαμηλές θερμοκρασίες και δευτερευώντος η χιονόπτωση που σημειωτέον στους περιφερειακούς οικισμούς είναι έντονη (πρώην δήμους Μουρικίου, Αγίας Παρασκευής και Βερμίου καθώς και στην πρώην κοινότητα Βλάστης).


ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Εικονίδιο ειδοποίησης
Θα πρέπει να έχετε το Adobe Flash Player για να παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο.
Κάντε λήψη του από την Adobe.
Διαβάστε περισσότερα » »

Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για την πτώση του 'ΗΛΙΟΣ".Μήπως το αεροπλάνο τελικά δεν έπεσε;


Το Κακουργιοδικείο έκρινε ότι το κατηγορητήριο για τον εκτελεστικό πρόεδρο της εταιρείας Ανδρέα Δράκο, την εταιρεία «ΗΛΙΟΣ» ως νομικό πρόσωπο, τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Δημήτρη Πανταζή, τον διευθυντή Πτητικών Προτύπων, Γιώργο Κικκίδη και τον Βούλγαρο αρχιπιλότο της εταιρείας, Γιάνκο Στοϊμένοφ, «είναι  ατεκμηρίωτο, αφού δεν υπάρχει μαρτυρία, η οποία να τους συνδέει με την τραγωδία». Οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν 1.190 κατηγορίες για αδικήματα, που αφορούν ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου εξ αμελείας και η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης είχε αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2009.
Η απόφαση είναι ενδιάμεση, με την έννοια ότι το Κακουργιοδικείο θεώρησε ότι δεν υπάρχει, εκ πρώτης όψεως, υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων και δεν θα τους καλέσει σε απολογία. Αυτό σημαίνει ότι στην τελική απόφασή του, το Δικαστήριο θα κηρύξει τους κατηγορουμένους αθώους και θα τους απαλλάξει των κατηγοριών.
Στο άκουσμα της απόφασης, συγγενείς των θυμάτων σηκώθηκαν από τα καθίσματα και φώναζαν «αίσχος». Αρκετοί ξέσπασαν σε λυγμούς. Ο πατέρας ενός από τα θύματα της τραγωδίας φώναζε «πείτε μας ποιος σκότωσε τα παιδιά μας».
Διαβάστε περισσότερα » »

Αυστηρό έλεγχο τών blogs ζητάει ο Καρατζαφύρερ!

Βίντεο ντοκουμέντο από την σημερινή (Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011, ώρα 3.50 μ.μ.) εκπομπή του αγράμματου κονφερανσιέ, Γιώργου Καραγκιοζοφέρη, στο "Τηλεάστυ". Ο τετράπαχος Αρχηγός του Λάος επιτίθεται με δριμύτητα στους Έλληνες μπλόγκερς επειδή ξεσκεπάζουν τις λαμογιές του και ζητεί άμεσο έλεγχο των Μπλόγκς από την Πολιτεία.


Εν συνεχεία, "τα βάζει" με τον δημοσιογράφο του "Κόντρα", Στέφανο Χίο, επειδή έδωσε έκταση την περασμένη Κυριακή 18-12-2011 στο χουντικό παρελθόν του πρέσβη (και νύν αναπληρωτού υπουργού Εθνικής Αμύνης) Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος το 2008 απεκάλεσε τα Σκόπια... "Μακεδονία" μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Προς το τέλος του βίντεο, ο Μαυρογυαλούρος Αρχηγός του Λάος μάς καλεί να τον κάνουμε Πρωθυπουργό της Ελλάδος, διότι ξέρει τον τρόπο να βρεί χρήματα, να γίνουμε Ελβετία...
"Ανοίξτε τα τρελάδικα", που λέει και το γνωστό άσμα...


 

Διαβάστε περισσότερα » »

Αντίγραφα της Γης σε μακρινό ήλιο

Δυο πλανήτες στο μέγεθος του δικού μας εντοπίζονται για πρώτη φορά σε ένα άλλο ηλιακό σύστημα


Απεικόνιση του Kepler-20f σε σύγκριση με τη Γη. Εικόνα Tim Pyle
Όχι ένας αλλά δυο πλανήτες στο μέγεθος της Γης ανακαλύφθηκαν να περιφέρονται γύρω από έναν μακρινό ήλιο σαν τον δικό μας. Είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές εντοπίζουν εξωπλανήτες τόσο μικρού μεγέθους, σε μια ανακάλυψη η οποία θεωρείται η σημαντικότερη στη σύντομη ιστορία της εξερεύνησης «ξένων» ηλιακών συστημάτων.
Αν και μοιάζουν πολύ με τη Γη, οι δυο πλανήτες δεν φαίνονται ικανοί να φιλοξενήσουν ζωή. Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στο σχετικό άρθρο τους στην επιθεώρηση «Nature», βρίσκονται πολύ κοντά στο άστρο τους με αποτέλεσμα να έχουν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Θωρούν ωστόσο ότι κάποτε ίσως ήταν κατοικήσιμοι καθώς φαίνεται ότι στο παρελθόν κινούνταν σε πιο μακρινή και φιλόξενη για τη ζωή απόσταση.



Στην τροχιά του Κέπλερ

Οι δυο «γήινοι» εξωπλανήτες, οι οποίοι εντοπίσθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA, περιφέρονται γύρω από το Κέπλερ 20, ένα άστρο που μοιάζει με τον Ηλιο και απέχει περίπου 950 έτη φωτός από εμάς. Εχουν διάμετρο μόλις 1.03 και 0,87 φορές όσο αυτή της Γης και είναι πραγματικά ό,τι κοντινότερο στον πλανήτη μας έχει εντοπιστεί ως τώρα αφού φαίνονται επίσης να έχουν παρόμοια σύσταση με αυτόν.

Οι περισσότεροι εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα είναι υπερ-Γαίες, είναι δηλαδή πολύ μεγαλύτεροι από τον δικό μας, και φαίνονται στην πλειονότητά τους να αποτελούν γίγαντες αερίων. Ο θεωρούμενος ως αυτή τη στιγμή μικρότερος εξωπλανήτης, ο Κέπλερ 10b, έχει διάμετρο 1,4 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης – είναι δηλαδή κατά πολύ μεγαλύτερος από τα δυο νέα ευρήματα των επιστημόνων.

«Περάσαμε το κατώφλι του μεγέθους της Γης» δήλωσε ο Φρανσουά Φρεσέν του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ Σμιθσόνιαν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης. Ο αστροφυσικός πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη αποτελεί την αρχή μιας «νέας εποχής»ανακαλύψεων ακόμη περισσότερων πλανητών όμοιων με τον δικό μας.


Διπλά «αντίγραφα» της Γης

Ο ένας εκ των δυο πλανητών-αντιγράφων της Γης, ο Κέπλερ 20f έχει σχεδόν ακριβώς το μέγεθος της Γης, ο άλλος, ο Κέπλερ 20e, είναι λίγο μικρότερος και κινείται πιο κοντά στο κοινό άστρο. Και οι δυο είναι βραχώδεις – οι ερευνητές υπολογίζουν ότι ίσως διαθέτουν πυρήνα πλούσιο σε σίδηρο - η σύστασή τους δηλαδή πρέπει να μοιάζει πολύ με αυτή του πλανήτη μας.

Οι δυο εξωπλανήτες κινούνται ωστόσο πολύ πιο κοντά στον ήλιο τους από ό,τι η Γη στον δικό της, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνουν μια περιφορά γύρω από αυτόν σε πολύ μικρότερο διάστημα: το έτος του Κέπλερ 20f διαρκεί 20 ημέρες ενώ του Κέπλερ 20e μόλις έξι.

Η τόσο «στενή» επαφή με το άστρο σημαίνει θερμοκρασίες απαγορευτικά υψηλές για την ύπαρξη ζωής. Οι ειδικοί όμως πιστεύουν ότι οι δυο πλανήτες μάλλον έχουν «κατοικήσιμο» παρελθόν, αφού κάποτε κινούνταν πολύ πιο μακριά από τον ήλιο τους. «Ξέρουμε ότι μάλλον μετανάστευσαν πιο κοντά στον ήλιο τους» τόνισε ο κ. Φρεσέν. «Ο μεγαλύτερος ήταν ίσως μια δίδυμη αδελφή της Γης. Εχει το ίδιο μέγεθος και στο παρελθόν ίσως είχε την ίδια θερμοκρασία».


Ο κόσμος της Χρυσομαλλούσας

Η ανακάλυψη έρχεται μόλις δυο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του εντοπισμού, πάλι από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, ενός εξωπλανήτη σε «κατοικήσιμη ζώνη» – σε μια απόσταση δηλαδή από το άστρο η οποία ευνοεί την ανάπτυξη ενός «κόσμου της Χρυσομαλλούσας» όπου οι θερμοκρασίες είναι «ό,τι πρέπει» για να φιλοξενήσουν το νερό και τη ζωή.

Ωστόσο, αν και φαίνεται να διαθέτει τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας καθώς και ένα σχετικά κατάλληλο μέγεθος (2,4 φορές όσο αυτό της Γης), ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης, ο Kepler 22b, παρουσιάζει και αυτός ένα σοβαρό μειονέκτημα για την ύπαρξη ζωής: έχει πιθανώς αέρια σύσταση, σαν αυτή του Ποσειδώνα.

Οι δυο ανακαλύψεις του Kepler θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές γιατί επιβεβαιώνουν για πρώτη φορά την ύπαρξη σε άλλα ηλιακά συστήματα πλανητών που διαθέτουν κάποιο από τα χαρακτηριστικά που θεωρούνται φιλόξενα για τη ζωή – μέγεθος και θερμοκρασία παρόμοια με της Γης. «Τώρα το μόνο που απομένει είναι να πετύχουμε έναν συνδυασμό αυτών των δυο για να ανακαλύψουμε έναν κόσμο της Χρυσομαλλούσας σαν τον δικό μας»δήλωσε η Σάρα Σίγκερ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης η οποία συμμετείχε στη μελέτη.


 
Διαβάστε περισσότερα » »

Απαισιόδοξος Βρετανός εμπειρογνώμονας για όνομα Σκοπίων



"Ο Βρετανός ειδικός για τα Βαλκάνια, Tim Jood, δεν είναι αισιόδοξος για την εξεύρεση μια  ταχείας λύσης στη διαφωνία του ονόματος της FYROM".




Ο εξέχων δημοσιογράφος του περιοδικού «Economist» σε συνέντευξή του στη εφημερίδα  των Σκοπίων «Utrinski» είπε ότι οι πιθανότητες για την εξεύρεση λύσης μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας είναι ελάχιστες, μια θέση που ενισχύεται με την τρέχουσα κρίση της ΕΕ αλλά και της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα.

«Πιστεύω ότι μετά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το παράθυρο –για τη δυνατότητα επίλυσης της διαφωνίας του ονόματος- δυστυχώς, θα είναι κλειστό επί χρόνια.

Οι Έλληνες δεν είναι σε θέση  να διαπραγματευτούνε οτιδήποτε. Στην εξουσία βρίσκεται μια  τεχνοκρατική κυβέρνηση που δεν αισθάνεται την προθυμία να ασχοληθεί με θέματα της ονομασίας αλλά με ζητήματα που την απασχολούν», δήλωσε ο Jood.

Σύμφωνα με το βρετανό ειδικό η Ελλάδα βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση και δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να είναι σε θέση να διαπραγματευθεί πάνω στο ζήτημα του ονόματος.

Ο Jood εκτιμά ότι η αύξηση των μνημείων στο πλαίσιο του έργου «Σκόπια 2014» στην FYROM δημιουργούν αντιδράσεις  στους κατοίκους των Σκοπίων και παραπονούνται ότι αυτά τίθενται κατά της επίλυσης της διαφωνίας του ονόματος και επομένως σε αδιέξοδο ως προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Διαβάστε περισσότερα » »

Dnevnik’: Οι Έλληνες επιδιώκουν να βάλουν την «αρχαιοποίηση» στην έκθεση για τη χώρα

Συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Μαριλένα Κοππά, επισημαίνει ότι η έκθεση Χόβιτ δεν αναφέρει τίποτε για την πολιτική  ‘αρχαιοποίησης’ (που προωθούν τα Σκόπια) και όπως είπε αυτό δεν βοηθά καθόλου τις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ των δύο χωρών για αμοιβαία κατανόηση.


«Η FYROM θα λάβει ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις και η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα γίνει χωρίς καθυστέρηση. Το σημερινό status quo δεν αποτελεί λύση ούτε για το καλό των διεθνικών σχέσεων στη χώρα, ούτε για τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά δεν είναι καλό και  για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ», δήλωσε στην αναφορά του χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την  FYROM, o , Richard Hovit, παρουσιάζοντας την έκθεση για τη πΓΔΜ, στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής.

«Η έκθεση ξεκίνησε με αίτημα για μια ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω τόσο στις Βρυξέλλες , όσο και στη χώρα», είπε ο Χόβιτ.

Διευκρίνισε ότι  η Ένωση πρέπει να διαφυλάξει  τη ‘δυναμική’  στη διαδικασία προσχώρησης, καθορίζοντας  τις επιλογές στη διαδικασία προ-επιλογής και να ρυθμίσει  μια προθεσμία για την εξεύρεση λύσης στο διμερές ζήτημα του ονόματος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελέγχου,   όπως  και τη μετάβαση στο δεύτερο στάδιο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.

Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας, ο Χόβιτ διευκρίνισε, ότι δεν προσπαθεί να είναι μεσολαβητής στη διένεξη, ούτε είναι δουλειά του να αποφασίσει πως θα διευθετηθεί το ζήτημα αυτό, η έκθεση όμως απαιτεί μια εποικοδομητική πίεση στην Αθήνα και στα Σκόπια για την εξεύρεση μια λύσης που θα είναι δίκαιη για τις δύο πλευρές.

«Αυτό το ζήτημα δεν μπλοκάρει μόνον την πρόοδο της χώρας αλλά και τη διαδικασία διεύρυνσης», τόνισε ο Χάβιτ.

 Το νέο όμως στοιχείο που προσπαθεί η ελληνική πλευρά είναι να ενσωματώσει τις ενστάσεις της για την πολιτική της «Αρχαιοποίησης» τη οποία ακολουθεί η FYROM και να την προωθήσει ως εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις.
Διαβάστε περισσότερα » »

Πετώντας στην θάλλασα (Βίντεο)


Ένα εντυπωσιακό θαλλάσιο σπόρ...Flyboard

Διαβάστε περισσότερα » »

Χιόνι: 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε!!!



 
Χιόνι: 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε (2)
Γνωρίζατε ότι κάθε Χειμώνα, ένα επτάκις εκατομμύριο (1,000,000,000,000,000,000,000,000) από κρυστάλλους χιονιού πέφτουν από τον ουρανό, και ότι χρειάζονται περίπου ένα εκατομμύριο μικρά σταγονίδια για να γίνει μια νιφάδα χιονιού; Όσο απλό κι αν φαίνεται με την πρώτη ματιά, το χιόνι είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ περίπλοκο φαινόμενο.

Δείτε 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για το χιόνι!

10. Χιουμοριστική ορολογία χιονιού

Χιόνι: 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε (1)
Δεν είναι όλα τα χιόνια ίδια και ποιος το ξέρει καλύτερα από τους skiers και τους snowboarders; Οι skiers δημιούργησαν στις αρχές του 20ου αιώνα την δική τους ορολογία για να περιγράψουν τα διάφορα είδη χιονιού. Η αργκό άλλωστε προσθέτει χιούμορ, χρώμα και προσωπικότητα σε κάθε λεξιλόγιο.
Ξέρατε ότι «Pow Pow» ή απλά pow (από σκόνη) είναι το φρέσκο ​​χιόνι σε σκόνη, η οποία είναι στην πραγματικότητα ένα μαλακό, «αφράτου» τύπου χιόνι; Το «Champagne snow» έχει εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να κάνετε ούτε μια χιονόμπαλα με αυτό. Το «champagne powder» είναι τέλειο για σκι επειδή είναι λείο και στεγνό, ενώ το «mashed potatoes» είναι ένα παλιό, πυκνό και βαρύ χιόνι στο οποίο είναι δύσκολο να κάνεις σκι.

9. Η μεγαλύτερη νιφάδα χιονιού στον κόσμο

Χιόνι: 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε (2)
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι «νιφάδες χιονιού είναι συσσωματώματα πολλών κατεψυγμένων κρυστάλλων πάγου. Οι περισσότεροι νιφάδες χιονιού είναι μικρότερες από 2,5 εκατοστά». Η περιεκτικότητα σε νερό των νιφάδων χιονιού είναι πιο μεταβλητή από ό,τι νομίζουμε. Μια μέση νιφάδα χιονιού αποτελείται από 180 δισεκατομμύρια μόρια νερού, αλλά η περιεκτικότητα του χιονιού σε νερό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η κρυσταλλική δομή, η ταχύτητα του ανέμου κλπ.
Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν εικόνες από τις μεγαλύτερες νιφάδες χιονιού που έχουν καταγραφεί ποτέ, το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες αναφέρει ότι μια γιγαντιαία νιφάδα χιονιού βρέθηκε στο Fort Keogh της Montana στις 28 Ιανουαρίου 1887. Ήταν 38 εκατοστά σε πλάτος και 20 εκατοστά σε πάχος!

8. Τα χρώματα του χιονιού

Χιόνι: 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε (3)
Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι το χιόνι είναι είτε λευκό ή μπλε, η ποικιλία των «χρωμάτων» του είναι από κίτρινο και πορτοκαλί σε πράσινο, ακόμη και μοβ, αλλά… είτε το πιστεύετε είτε όχι, το χιόνι είναι στην πραγματικότητα άχρωμο. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ, «η σύνθετη δομή των κρυστάλλων χιονιού οδηγεί σε αμέτρητες μικροσκοπικές επιφάνειες από τις οποίες αντανακλάται επαρκώς το ορατό φως. Το λίγο φως του ήλιου που απορροφάται από το χιόνι, απορροφάται ομοιόμορφα πάνω από τα μήκη κύματος του ορατού φωτός, δίνοντας του έτσι την λευκή του εμφάνιση».
Τα ανθεκτικά στο κρύο άλγη είναι μικροί, φωτοσυνθετικοί οργανισμοί που αναπτύσσονται στο χιόνι και τον πάγο στις πολικές και αλπικές περιοχές. Τα διαφορετικά στελέχη των άλγεων μπορούν να χρωματίσουν το χιόνι κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί, καφέ, πράσινο. Φυσικά, το χιόνι αποκτά το χρώμα του, αφού έχει πέσει. Μπορείτε να δείτε χιόνι που πέφτει ροζ, καφέ, πορτοκαλί ή κόκκινο, αν ο αέρας είναι γεμάτος με ρύπους, σκόνη ή άμμο. Πορτοκαλί χιόνι έπεσε πάνω από τη Σιβηρία το 2007 και το Κρασνονταρ (Ρωσία) καλύφθηκε από ροζ χιόνι το 2010.

7. Ρεκόρ χιονόπτωσης

Χιόνι: 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε (4)
Εάν έχετε ποτέ αναρωτηθεί που έχει πέσει το περισσότερο χιόνι σε ένα χρόνο, εδώ είναι η απάντηση. Το όρος Baker, στο North Cascades της Ουάσιγκτον, κατέχει αυτό το εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ, με αναφερόμενη συσσώρευση 29 μέτρων χιονιού κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης της σεζόν 1998-1999. Πρόκειται για το νεότερο ηφαίστειο στην περιοχή του βουνού Baker και το πιο παγωμένο από τα αφιλόξενα ηφαίστεια Cascade. Το όρος Baker (3.284 μέτρα) είναι σίγουρα ένα από τις πιο χιονισμένα μέρη στη γη.

6. Ρεκόρ χιονόπτωσης σε ένα 24ωρο

Χιόνι: 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε (5)
Το μεγαλύτερο ύψος χιονιού που έπεσε σε ένα 24ωρο στις ΗΠΑ εμφανίστηκε στη Silver Lake του Colorado το 1921: 1,93 μέτρα χιονιού! Ένα άλλο εντυπωσιακό ρεκόρ 1,6 μέτρων σημειώθηκε στο Georgetown του Colorado στις 4 Δεκεμβρίου 1913.
Το κρύο ποτέ δεν είναι αρκετό για να αποτρέψει την χιονόπτωση. Στην πραγματικότητα, μπορεί να χιονίσει σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες αρκεί να υπάρχει κάποια πηγή υγρασίας και κάποιος τρόπος για άρση ή ψύξη του αέρα. Ωστόσο, οι μεγάλες χιονοπτώσεις συμβαίνουν συνήθως σε σχετικά θερμά κλίματα.

5. Ο μακρύτερος χειμερινός δρόμος στον κόσμο

Χιόνι: 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε (6)
Κατασκευασμένος από την αρχή κάθε Ιανουάριο σε πάγο και χιόνι, ο δρόμος «Wapusk Trail» έχει μήκος 752 χιλιόμετρα και συνδέει τα Gillam, Manitoba και Peawanuk στο Οντάριο του Καναδά. Ο «Wapusk Trail» είναι ο μεγαλύτερος εποχιακός δρόμος του χειμώνα στον κόσμο, ενώ πήρε ακόμη και πιστοποιητικό από τα Guinness World Records.
Αυτός ο τύπος «προσωρινών αυτοκινητοδρόμων» έχει ένα σημαντικό ρόλο, καθιστώντας εφικτή την παράδοση αγαθών σε κοινότητες χωρίς μόνιμη οδική πρόσβαση. Ο ζεστός καιρός οδηγεί στο αναγκαστικό κλείσιμο του χειμερινού δρόμου αρχής γενομένης από τον Μάρτιο ή τις αρχές Απριλίου. Οι εναέριες μεταφορές είναι μια εναλλακτική λύση, αλλά έχουν σαφώς μεγαλύτερο κόστος.

4. Χιονοθύελλες και βόμβες

Χιόνι: 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε (7)
Ξέρατε ότι μια χιονοθύελλα μπορεί να ρίξει πάνω από 39 εκατομμύρια τόνους χιονιού, μεταφέροντας ενέργεια ισοδύναμη με 120 ατομικές βόμβες; Η χιονοθύελλα γνωστή ως«The Great Blizzard of 1888» ήταν μια από τις πιο καταστροφικές χιονοθύελλες που χτύπησε το Νιου Τζέρσεϋ, τη Νέα Υόρκη, τη Μασαχουσέτη και το Κονέκτικατ. Η θύελλα έριξε σχεδόν 1,5 μέτρο χιονιού.

3. Ο γρηγορότερος μισός μαραθώνιος χωρίς παπούτσια στο χιόνι

Χιόνι: 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε (8)
Ο Ολλανδός Wim Hof κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για τον γρηγορότερο μισό μαραθώνιο χωρίς παπούτσια στο χιόνι και τον πάγο. Τον ολοκλήρωσε σε 2 ώρες 16 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα κοντά στο Oulu της Φινλανδίας, στις 26 Ιανουαρίου 2007. Οι εκπληκτικές του ικανότητες να αντέξει τους σκληρούς ανέμους, το χιόνι, τον πάγο και τις χαμηλές θερμοκρασίες τον έκαναν να κερδίσει το παρατσούκλι «Ice Man».
Κολυμπώντας για 80 μέτρα κάτω από τον πάγο του Βόρειου Πόλου κέρδισε ένα ακόμη Παγκόσμιο ρεκόρ Guinness.

2. Το μεγαλύτερο γλυπτό από χιόνι

Χιόνι: 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε (9)
Μια ομάδα 600 καταπληκτικών γλύπτων παρουσιάσε στο Διεθνές Φεστιβάλ Γλυπτικής Harbin Ice and Snow που πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2007  το μεγαλύτερο γλυπτό χιονιού στον κόσμο με τίτλο «Ρομαντικά συναισθήματα». Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν η πηγή έμπνευσης για το εντυπωσιακό γλυπτό μήκους 200 μέτρων ύψους 35 μέτρων. Αυτό το υπέροχο «τοπίο» ήταν το επίκεντρο του φεστιβάλ που έλαβε χώρα στην επαρχία Heilongjiang, ενός από τα ψυχρότερα μέρη της Κίνας.

1. Ο άνθρωπος χιονονιφάδα

Χιόνι: 10 εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε (10)
Κοιτάζοντας πίσω στον χρόνο, οι χιονονιφάδες έχουν συναρπάσει πολλούς διακεκριμένους επιστήμονες και φιλοσόφους όπως ο Καρτέσιος, ο Johannes Kepler και ο Robert Hooke, αλλά ο άνθρωπος που αφιέρωσε κυριολεκτικά ολόκληρη τη ζωή του για να μας δείχνει την ποικιλία και την ομορφιά της νιφάδας χιονιού είναι ο Αμερικανός Wilson A. Bentley (9 Φεβρουαρίου 1865 – 23 Δεκεμβρίου 1931).
Ο Wilson Bentley είναι ο πρώτος άνθρωπος που συνέλαβε κρυστάλλους χιονιού σε φιλμ. Γνωστός ως «The Man Snowflake», ο Bentley τράβηξε πάνω από 5000 φωτογραφίες με νιφάδες χιονιού και απέκτησε διεθνή αναγνώριση κατά τον 19ο αιώνα για την πρωτοποριακή εργασία του στους τομείς της φωτομικρογραφίας, γιατί τελειοποίησε τη διαδικασία της φωτογράφησης των νιφάδων χιονιού πριν λιώσουν ή εξαχνωθούν.
Η κληρονομιά του Bentley είναι εξαιρετικά πλούσια: Μια απέραντη βιβλιοθήκη με λεπτομερή περιοδικά, βιβλία, δημοσιευμένα άρθρα και πάνω από 5000 φωτογραφίες των «μικροσκοπικών θαυμάτων ομορφιάς», όπως συχνά αναφερόταν στις νιφάδες χιονιού.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ν.Σερρών-στο σπήλαιο της Αλιστράτης


Το σπήλαιο Αλιστράτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης. Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει, εκτός από τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς και τους σπάνιους εκκεντρίτες. Οι εκκεντρίτες ή ελικτίτες είναι σπάνιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται «αψηφώντας» τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες. Κύριο χαρακτηριστικό του εν λόγω σπηλαίου - που το κάνει και μοναδικό στον ελληνικό χώρο - η πολύ μεγάλη ποικιλία εκκεντριτών. Χαρακτηρίζεται επίσης, από τους μοναδικούς μικροσκοπικούς οργανισμούς (3 χιλστ.) που απαντώνται εντός του, όπως η Alistratia Beroni, ένα μοναδικό είδος ισοπόδου. Οι επισκέψιμοι διάδρομοι έχουν μήκος 3 χλμ. περίπου. Το σπήλαιο ανήκει στο δίκτυο σπηλαίων του φαραγγιού του ποταμού Αγγίτη μαζί με άλλα τέσσερα γνωστά σπήλαια, μεταξύ των οποίων και το φημισμένο σπήλαιο πηγών Αγγίτη (Μααρά). Το σπήλαιο Αλιστράτης απέχει 6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της κωμόπολης της Αλιστράτης Σερρών, στη θέση "Πετρωτό" και είναι προσβάσιμο τόσο από την Δράμα και την Καβάλα, όσο και από τη Θεσσαλονίκη (μέσω Σερρών ή Ασπροβάλτας). Έχει αξιοποιηθεί και είναι επισκέψιμο από το 1997.
Σε απόσταση αναπνοής από την τεχνική είσοδο του σπηλαίου, βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη.

Εικονίδιο ειδοποίησης
Θα πρέπει να έχετε το Adobe Flash Player για να παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο.
Κάντε λήψη του από την Adobe.
Διαβάστε περισσότερα » »

Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Με κολοσσιαία περιουσία στην Ελβετία! Προσπαθούν να συγκαλύψουν την υπόθεση!!

Θα μας τρελλάνουν αυτοί! Παντού γράφεται και ακούγεται σήμερα ότι:
 
"Χωρίς καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών"
 
Εμείς πήραμε στην τύχη τη δήλωση της σοσιαλίστριας Άννας Νταλάρα, η οποία έχει
πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ σε αμοιβαία και καταθέσεις στην Ελβετική τράπεζα JULIUS BAER (http://www.juliusbaer.com/htm/302/en/Homepage.htm).
 
Εμείς δεν βλέπουμε καλά ή αυτοί δεν ξέρουν τι τους γίνεται;
Θα μου πείτε, εντάξει, σοσιαλίστρια είναι η γυναίκα, να μην έχει λεφτά έξω;
Σωστό, σοσιαλιστές σημαίνει χοντρά φράγκα την σήμερον ημέρα, αλλά μη μας δουλεύουν κιόλας...

Y.Γ. Πρέπει να συγχαρούμε την κ.Νταλάρα για την ειλικρίνια της. Άλλοι ...σοσιαλιστές έχουν τα δεκαπλάσια στην Ελβετία αλλά το κρύβουν. Αυτή τουλάχιστον τα έγραψε στη δήλωσή της.  Το πρόβλημά μας δεν είναι η κ.Νταλάρα (καλά κάνει και έχει όσα λεφτά έχει), αλλά η παραπληροφόρηση και η σοσιαλιστική φλυαρία. 
 
Παραδεχθείτε τουλάχιστον ότι είστε καπιταλιστές του κερατά και μη δυσφημείτε την ιερή λέξη "σοσιαλισμός" για την οποία πέθανε κόσμος και κοσμάκης. Και βγάλτε αμέσως από το ακροδεξιό ΠΑΣΟΚ, τη λέξη σοσιαλισμός. Βαφτίστε το όπως θέλετε το δεξιό σας κόμμα, όχι όμως να τολμάτε όλοι εσείς οι χοντροβολεμένοι εκατομμυριούχοι να πιάνετε στο στόμα σας τη λέξη σοσιαλισμός.
 
 
 taxalia.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα » »

ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΠΑΛΙ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ, ΠΟΥ ΑΥΞΗΣΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΕΜΠΟΡΙΑ!

Θα μας πει κανείς πού βρήκε τόσα λεφτά και ακίνητα...ο πρώην ιδιοκτήτης "πρακτορείου μοντέλων";
Ο...προστάτης της φτωχολογιάς βγαίνει από την τεθωρακισμένη τζιπάρα του

Και φέτος ο Γ.Καρατζαφέρης ανακηρύχθηκε ο πιο πλούσιος πολιτικός αρχηγός και μάλιστα παρουσίασε και αύξηση του εισοδήματός του κατά 150.000 ευρώ. Ο ίδιος βεβαίως έσπευσε να διευκρινήσει ότι προήλθαν από την πώληση των δικαιωμάτων της τηλεοπτικής του εκπομπής στην Κύπρο.
Αναλυτικά:


ΕΙΣΟΔΗΜΑ: 268.000 ευρώ
Συζύγου: 6.000 ευρώ
ΑΚΙΝΗΤΑ:
Καρατζαφέρη: 6 διαμερίσματα, 1 οικία, 2 βοσκοτόπια, 1 οικόπεδο
Συζύγου: 4 διαμερίσματα, 2 καταστηματα, 1 βοσκοτόπι, ενώ αγόρασε 1 αποθήκη αξίας 46.000 ευρώ
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: 71.000 ευρώ
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: συζύγου (εταίρος σε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών με κεφάλαιο εισφορά 17.000 ευρώ)
ΟΧΗΜΑΤΑ: 2 αυτοκίνητα ο ίδιος και 1 βάρκα 6 ατόμων
1 αυτοκίνητο η γυναίκα του

(Ο Γ. Καρατζαφέρης παραμένει ο πλουσιότερος πολιτικός αρχηγός με μεγάλη ακίνητη περιουσία που προέρχεται κυρίως από κληρονομιά ή δωρεές και σε σύγκριση με το 2008 έχει μεγάλη αύξηση εισοδημάτων.
Μαζί με τη σύζυγο του διαθέτουν 21 ακίνητα (τα 13 ανήκουν στον ίδιο).
Έχει υψηλές καταθέσεις και το 2009 πούλησε ένα ΙΧ 3.700 κ.ε. έναντι 26.500 ευρώ και αγόρασε ένα άλλο, θωρακισμένο, με 15.000 ευρώ.
Νέο αυτοκίνητο απέκτησε και η σύζυγος ύψους 20.000 ευρώ.
Ο κ. Καρατζαφέρης διαθέτει από το 2007 βάρκα χωρητικότητας 6 ατόμων, την οποία έχει μόνιμα στην Αταλάντη που βρίσκεται και το εξοχικό του.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΔΩ.

Εν μέσω κρίσης λοιπόν, το...πουγκί του Καρατζαφέρη αυγατίζει!

"Πούλησε τα δικαιώματα εκπομπής του στην Κύπρο", λέει για να δικαιολογήσει τα μεγαλύτερα κέρδη του!!!

Το άρθρο μας μιλάει για καμιά εικοσαριά ακίνητα, ενώ είναι γνωστό πως ο ζητωπατριώτης Αρχηγός του Λάος έχει γύρω στα 50!


Αλήθεια, θα μας πει κανείς ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΕ;

Εμείς γνωρίζουμε κάποια πράγματα, αλλά προς το παρόν δεν τα δημοσιεύουμε. Ρωτάμε πάντως: Ποια είναι η σχέση του Καρατζαφέρη με την Εθνική Τράπεζα;

Όσον αφορά τις καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τις θωρακισμένες λιμουζίνες κλπ, τα κομματόσκυλά του θα μας πουν ότι τα έβγαλε από...τη δουλειά του!


Ποια δουλειά του, όμως;


- Τις "ραδιοφωνικές παραγωγές" επί Χούντας;
- Τα περίφημα "πρακτορεία μοντέλων", που άφησαν εποχή σε σημείο κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να μιλάνε ακόμα και σήμερα για τα...μανεκέν και τις "υπηρεσίες" που παρείχαν;


Την πώληση της Τιβι - Πρες στις τοπικές της ΝΔ τη δεκαετία του '80;
- Ή μήπως τις "χρυσές δουλειές" την περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη;

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν τον...κόπο και ιδρώτα αυτού του τίμιου Αρχηγού, που με απολύτως διάφανο τρόπο από...γιος του σανοπώλη έγινε καναλάρχης με τη χορηγία της Μαρίκας!

Ξυπνάτε κορόιδα που ακόμα κάθεστε και υποστηρίζετε έναν χονδρέμπορα του πατριωτισμού: Γιατί αν νομίζετε πως τόσα λεφτά γίνονται τίμια και μόνο με δουλειά, δεν έχετε...παρά να κάνετε κι εσείς το ίδιο!


http://hellas-orthodoxy.blogspot.com/2011/12/blog-post_20.html
Διαβάστε περισσότερα » »

Ηλιούγεννα - Το αρχαίο Ελληνικό έθιμο των Χριστουγέννων!

Τα Χριστούγεννα η εορτή της ανάμνησης της γεννήσεως του Ιησού Χριστού δηλαδή, αποτελούν την μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού, αποτελώντας ημέρες χαράς για όλον τον Χριστιανικό κόσμο.

Λόγω βέβαια της «οικονομικής εκμετάλλευσης» και του τεράστιου «οικονομικού τζίρου της εορτής» τα Χριστούγεννα εορτάζονται πλέον σχεδόν σε όλο τον κόσμο...

Ιχνηλατώντας την ιστορικότητα της εορτής ανακαλύπτουμε ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την ημερομηνία της εορτής, αλλά και συσχετίσεις με συνήθειες στον αρχαίο κόσμο. Αναζητώντας την ακριβή ημερομηνία γενέσεως του Ιησού ανακαλύπτουμε ότι αφενός στην καινή Διαθήκη δεν γίνεται αναφορά για την εορτή Χριστουγέννων και αφετέρου ότι κανείς από τους Αποστόλους δεν τήρησε την 25η Δεκεμβρίου ως γενέθλια ημέρα του. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός, (υπολογίζεται πως γεννήθηκε μεταξύ του 6 - 2 π. X.) Υπάρχουν όμως ενδείξεις που συνηγορούν στην Φθινοπωρινή γέννηση του, και όχι στην χειμερινή.Το εδάφιο από το Ευαγγέλιο του Λουκά παραδείγματος χάριν αναφέρει:

«Οι ποιμένες ήσαν κατά το αυτό μέρος διανυκτερεύοντες εν τοις αγροίς, και φυλάττοντες φύλακας της νυκτός επί το ποίμνιον αυτών» (2: 8). Η φράση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις πρακτικές των βοσκών καθώς τον χειμώνα λόγω του ψύχους οι ποιμένες δεν διανυκτερεύουν στους αγρούς. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η γέννηση του Ιησού δεν έγινε το Δεκέμβριο αλλά το Φθινόπωρο εφόσον τα κοπάδια δεν ήταν στις στάνες. Γνωρίζουμε επίσης ότι η γέννηση συνέπεσε, με την απογραφή, που συνήθως γινόταν μετά την συγκομιδή, κατά τις αρχές Οκτωβρίου. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης επίσης συσχετίζει την γέννηση του Ιησού Χριστού με την εορτή της «Σκηνοπηγίας», η οποία γινόταν τον Οκτώβρη.

Στην Αγία Γραφή γενέθλιες και ονομαστικές εορτές δεν συνιστούνται. Στην πραγματικότητα τα Χριστούγεννα δεν συμπεριλαμβάνοντα στις αρχαίες γιορτές της Χριστιανικής Εκκλησίας, και μάλιστα η τήρηση των γενεθλίων καταδικάζονταν σαν ένα αρχαίο Ελληνικό "ειδωλολατρικό" έθιμο απεχθές στους Χριστιανούς. Ημέρα μνήμης των αγίων και μαρτύρων όριζαν αυτή του θανάτου. Η Καθολική Εγκυκλοπαίδεια αναφέρει σχετικά : «Τα Χριστούγεννα δεν ήταν ανάμεσα στις πρώτες εορτές της Εκκλησίας. Ο Ειρηναίος και ο Τερτυλλιανός την παραλείπουν από τους καταλόγους των εορτών» Έτσι Τα Χριστούγεννα ως εορτή των γενεθλίων του δεν γιορτάζονταν τα πρώτα 300 χρόνια. Η καθιέρωση της 25ης Δεκεμβρίου ως ημέρα των Χριστουγέννων έγινε στη Ρώμη από τον Πάπα Ιούλιο τον Α, τον 4ο μ.χ. αιώνα, μετά από έρευνα που έγινε στα αρχεία της Ρώμης για την χρονιά επί Αυγούστου απογραφής, και κατόπιν υπολογισμών βάση των Ευαγγελίων. Ένα στοιχείο που λήφθηκε υπόψιν είναι το η φράση από το κατ’ Ιωάννη γ’30«Εκέινον δει αυξάνειν, εμέ ελατούσθαι»

Στην πραγματικότητα όμως αυτό συνέβη διότι η συγκεκριμένη ημερομηνία συνέπεφτε με τις αρχαίες εορτές του Χειμερινού Ηλιοστασίου και την «Επιστροφή» του Ηλίου. Έκτοτε ο Χριστός όφειλε να είναι ο Ήλιος ο δίδων το φως εις τον κόσμο. Πριν εορταζόταν στις 6 Ιανουαρίου μαζί με τη βάπτιση του Ιησού (Θεοφάνεια). Αργότερα το έθιμο πιθανολογείται ότι μεταφέρθηκε στην Ανατολή, πιθανόν από τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό το 378-381 περίπου μ.Χ. Ο Ιωάννης Χρυσόστομος (345-407 μ.Χ.) σε ομιλία του για τη γέννηση του Χριστού, αναφέρει ότι είχε αρχίσει στην Αντιόχεια να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου. Το σίγουρο είναι ότι την εποχή του Ιουστινιανού, τον 6ο αιώνα, ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου είχε εξαπλωθεί σχεδόν σε όλη την Ανατολή.


Τι εόρταζαν οι Αρχαίοι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων;

Οι αρχαίοι Έλληνες κατά την χειμερινή τροπή του ήλιου γιόρταζαν την γέννηση του Διονύσου. Ο Διόνυσος αποκαλούταν «σωτήρ» και θείο «βρέφος», το οποίο γεννήθηκε από την παρθένο Σέμελη. Ήταν ο καλός «Ποιμήν», του οποίου οι ιερείς κρατούν την ποιμενική ράβδο, όπως συνέβαινε και με τον Όσιρη. Τον χειμώνα θρηνούσαν το σκοτωμό του Διονύσου από τους Τιτάνες, αλλά στις 30 Δεκεμβρίου εόρταζαν την αναγέννησή του. Οι γυναίκες-ιέρειες ανέβαιναν στην κορυφή του ιερού βουνού και κρατώντας ένα νεογέννητο βρέφος φώναζαν «ο Διόνυσος ξαναγεννήθηκε. Ο Διόνυσος ζει» , ενώ σε επιγραφή αφιερωμένη στον Διόνυσο αναγράφεται:«Εγώ είμαι που σε προστατεύω και σε οδηγώ, εγώ είμαι το 'Αλφα και το Ωμέγα».

Αυτή η αρχαία Ελληνική γιορτή, είχε επίσης ταυτιστεί και με την γιορτή του Ηλίου, τον οποίο οι αρχαίοι λαοί είχαν θεοποιήσει. Συγκεκριμένα στους Έλληνες, είχε ταυτιστεί με τον Φωτοφόρο Απόλλωνα του Ηλίου, ο οποίος απεικονιζόταν πάνω στο ιπτάμενο άρμα του να μοιράζει το φως του Ηλίου. Οι αρχαίοι λαοί αναπαριστούσαν την κίνηση του ήλιου με την ζωή ενός ανθρώπου που γεννιόταν κατά την χειμερινή τροπή του ήλιου που μεγάλωνε βαθμιαία καθώς αυξάνονταν και οι ώρες που ο ήλιος φωταγωγούσε την Γη, και πέθαινε ή ανασταίνονταν τον Μάρτιο την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, συμβολίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αναγέννηση του φυτικού βασιλείου μέσα από την μήτρα της Γης. Το χειμερινό Ηλιοστάσιο 22-25 Δεκεμβρίου σημαίνει την αρχή του χειμώνα, και ο Ηλιος αρχίζει βαθμιαία να αυξάνει την ημέρα έως ότου εξισωθεί με την νύχτα, κατά την Ιση-μερία τον Μάρτιο. Τότε ο Ήλιος νικά το σκοτάδι, και έρχεται η άνοιξη, η εποχή της αναγέννησης για την φύση.

Η εορτή αυτή πέρασε και στην αρχαία Ρώμη με τις δημοφιλείς γιορτές των Σατουρνάλιων, προς τιμήν του Κρόνου τον Δεκέμβριο αλλά και της θεάς Δήμητρας, γι΄ αυτό και έκαναν θυσίες χοίρων για την ευφορία της γης . Τα Σατουρνάλια ήταν από τις σημαντικότερες και ονομάζονταν: « DIES INVICTI SOLIS », δηλαδή «Ημέρα του αήττητου ήλιου». Μια γιορτή που φυσικά την είχαν πάρει απο την γιορτή του Φωτοφόρου Απόλλωνα - Ηλίου!

Στην αρχαία Ρώμη, η εορτή άρχιζε στις 17 Δεκεμβρίου και διαρκούσε επτά ήμερες. Στην εορτή αυτή αντάλλασσαν δώρα, συνήθως λαμπάδες και στα παιδία έδιναν πήλινες κούκλες και γλυκά σε σχήμα βρέφους για να θυμίζουν το Κρόνο, που τρώει τα παιδιά του. Σταδιακά λοιπόν τα γενέθλια του θεού Ήλιου μετατράπηκαν σε γενέθλια του Υιού του Θεού. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι «εθνικοί» αποκαλούσαν την Πρώτη Ημέρα της εβδομάδας Ημέρα του θεού-Κυρίου Ήλιου, ορολογία την οποία αργότερα χρησιμοποίησαν και οι εκκλησιαστικοί Πατέρες για λόγους σκοπιμότητας ίσως. Κάτι που διασώζεται έως σήμερα στα Αγγλικά ως SUN-DAY, στα Γερμανικά SONN-TAG.
Ο Ιουστίνος ο μάρτυς (114-165 μ.Χ.) γράφει στη 2η απολογία του για τον Ιησού «...σταυρώθηκε, πριν το Σάββατο, ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ "ΚΡΟΝΟΥ" και την επόμενη ημέρα ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ (θεού) "ΗΛΙΟΥ" και η οποία μετονομάσθηκε σε ΚΥΡΙΑΚΗ, αναστήθηκε και εμφανίσθηκε στους μαθητές Του...»

Οι Αιγύπτιοι στις 25 Δεκεμβρίου εόρταζαν την γέννηση του θεού-ήλιου Όσιρη. Μετά την δολοφονία του ένα δένδρο ξεφύτρωσε στο οποίο ο Ίσις,σε κάθε επέτειο της γέννησης του στις 25 Δεκεμβρίου, άφηνε δώρα γύρω από το δένδρο. Οι Βαβυλώνιοι, και οι Φοίνικες ονόμαζαν το θεό-ήλιο Βαάλ , οι Πέρσες λάτρευαν τη γέννηση του Αήττητου-ήλιου και θεού Μίθρα Βασιλιά, ενώ οι Βραχμάνοι στην γέννηση του ψάλλουν: «Εγέρσου ω βασιλιά του κόσμου, έλα σε μας από τις σκηνές σου».

Εκτός όμως της ημέρας της γέννησης και πολλές από τις παραδόσεις που συνδέονται με τα Χριστούγεννα (ανταλλαγή δώρων, στολισμοί, κάλαντα, Χριστουγεννιάτικο δέντρο κλπ.) έχουν τις ρίζες τους σε παλαιότερες θρησκείες. Πιο συγκεκριμένα τα κάλαντα!
Πίσω από τα κάλαντα κρύβεται ένα αρχαίο Ελληνικό έθιμο με το όνομα Ειρεσιώνη, που αναφέρεται ήδη από τον Όμηρο, ο οποίος ευρισκόμενος στην Σάμο, σκάρωσε διάφορα τραγούδια τα οποία μαζί με μια ομάδα παιδιών τα τραγουδούσαν στα σπίτια των πλουσίων ευχόμενοι πλούτο, χαρά και ειρήνη.

 Συμβόλιζε την ευφορία και γονιμότητα της γης και εορτάζονταν δυο φορές το χρόνο, μια την άνοιξη με σκοπό την παράκληση των ανθρώπων προς τους θεούς κυρίως του Απόλλωνος-ήλιου και των Ωρών για προστασία της σποράς και μια το φθινόπωρο, για να τους ευχαριστήσουν για την συγκομιδή των καρπών. Ταυτόχρονα με τις ευχαριστίες προς τους θεούς, έδιναν ευχές και στους συνανθρώπους.
Τα παιδιά γύριζαν από σπίτι σε σπίτι, κρατώντας ελιάς ή δάφνης στολισμένα με μαλλί (σύμβολο υγείας και ομορφιάς) και καρπούς κάθε λογής, τραγουδώντας για καλύτερη τύχη και γονιμότητα της γης. Πολλά από τα παιδιά έφεραν τον κλάδο σπίτι τους και τον κρεμούσαν στην πόρτα όπου έμενε όλο το έτος.(κάτι που συνηθίζουμε να κάνουμε σήμερα την Πρωτομαγιά).

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Αποστόλου Αρβανιτόπουλου, σχετικό με τα έθιμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου και των καλάνδων, μας σώζει ο Φίλιππος Βρετάκος στο βιβλίο του "Οι δώδεκα μήνες του έτους και αι κυριώτεραι εορταί των". Σε αυτό το βιβλίο του ο Φίλιππος Βρετάκος μας λέει:

"Το χριστουγεννιάτικον δένδρον συμβολίζει την αιωνιότητα της ζωής, διότι δεν γηράσκει και δεν χάνει, επομένως, την νεότητά του. Το δένδρον όμως των Χριστουγέννων δεν το ευρίσκω, εγώ τουλάχιστον, ως ξενικήν συνήθειαν, ως νομίζεται γενικώς, αλλ' εν μέρει ως αρχαίαν ελληνικήν. Είναι, δηλαδή, υπολείμματα της περιφήμου "ειρεσιώνης", και της "ικετηρίας" των αρχαίων Ελλήνων, και μάλιστα των αρχαίων Αθηναίων. Ήσαν δε η μεν Ικετηρία κλάδος ελαίας, από του οποίου εκρέμων ποκάρια μαλλιού, και έφερον αυτόν όσοι ήθελον να ικετεύσουν τον Θεόν ομαδικώς, δια την απαλλαγήν του τόπου από δεινού τινός κακού, π.χ. από νοσήματος, πανώλους, χολέρας ή ομοίου. Ως επί το πολύ, όμως, εβάσταζε την Ικετηρίαν άνθρωπος, ο οποίος ήθελε να τεθή υπό την προστασίαν θεού και της ανωτέρας αρχής, για να προβή εις αποκαλύψεις εναντίον ισχυρών ανθρώπων ή αρχόντων." ("Κληρονομία του αρχαίου κόσμου", εφημερίς "Εθνος", 31 Δεκεμ.1937)

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία στο τέλος του 16ου, αλλά έως τις αρχές του 19ου αιώνα δεν ήταν διαδεδομένο ευρέως - τοποθετούνταν μόνο στις εκκλησίες. Το δέντρο ως Χριστιανικό σύμβολο, συμβολίζει την ευτυχία που κρύβει για τον άνθρωπο η γέννηση του Χριστού. Σταδιακά το δένδρο άρχισε να γεμίζει με διάφορα χρήσιμα είδη- κυρίως φαγώσιμα κι αργότερα ρούχα κι άλλα είδη καθημερινής χρήσης, (κάτι που γινόταν στους αρχαίους Ελληνικούς ναούς) συμβολίζοντας την προσφορά των Θείων Δώρων. Στην σύγχρονη Ελλάδα το έθιμο το εισήγαγαν οι Βαυαροί με τον στολισμό στα ανάκτορα του Όθωνα το 1833. Μετά τον το Β’ παγκόσμιο πόλεμο το δέντρο με τις πολύχρωμες μπάλες μπήκε σε όλα τα ελληνικά σπίτια.

Φυσικά μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το μυθολογικό γεγονός του "Αγιοβασίλη" με το έλκηθρο του που το κινούν οι ιπτάμενοι τάρανδοι. Ούτε αυτό όπως καταλαβαίνετε, δεν θα μπορούσε να μην παρθεί απο την Αρχαία Ελλάδα. Όπως αναφέραμε πιο πρίν , τον μήνα Δεκέμβριο, οι Έλληνες γιόρταζαν τον Διόνυσο αλλά και τον Φωτοφόρο Απόλλωνα-Ηλίου παριστάνοντας τον πάνω στο ιπτάμενο άρμα του, να μοιράζει το φως. Το άρμα έγινε έλκηθρο, τα άλογα έγιναν τάρανδοι και το "δώρο" του φωτός που μοίραζε στους ανθρώπους ...έγινε κυριολεκτικά "μοίρασμα δώρων".

Τέλος το κόψιμο της βασιλόπιτας αποτελεί εξέλιξη του αρχαιο Ελληνικού εθίμου του εορταστικού άρτου, τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν στους θεούς σε μεγάλες αγροτικές γιορτές, όπως τα Θαλύσια και τα Θεσμοφόρια.

Διαβάστε περισσότερα » »