Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Οι υπάλληλοι της Αγροφυλακής μετατάσσονται στις Δασικές Υπηρεσίες

 


Με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη, και Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αγροφυλακής μετατάσσονται στις...

Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, για τη στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών τους.

Η ΚΥΑ, που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 για την «Ενσωμάτωση της Ελληνικής Αγροφυλακής στη Δασική Υπηρεσία» του ν.3938/2011, προβλέπει ότι οι μετατασσόμενοι θα στελεχώσουν τις Δασικές Υπηρεσίες «σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις, αντίστοιχης κατηγορίας κλάδου ή ειδικότητας των υπηρεσιών αυτών



Διαβάστε περισσότερα » »

Διά νόμου θα επιτρέπεται η χρήση του αλβανικού εθνοσήμου στα Σκόπια

 

Η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε τους νόμους για τη χρήση των γλωσσών και την ανάρτηση εθνικών συμβόλων των μικρότερων εθνικών κοινοτήτων στην ΠΓΔΜ.
Πρόκειται για δύο νόμους, τους...


 οποίους πρότεινε το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι και αφορούν κυρίως στη θέση της αλβανικής εθνικής κοινότητας, η οποία αποτελεί το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ.

Με τον νόμο για τη χρήση των γλωσσών, οι Αλβανοί υπουργοί της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ θα μπορούν να ομιλούν στο Κοινοβούλιο στη μητρική τους γλώσσα. Μέχρι σήμερα, το δικαίωμα αυτό είχαν μόνον οι Αλβανοί βουλευτές στο Κοινοβούλιο (στην ΠΓΔΜ ισχύει ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργικής και βουλευτικής ιδιότητας).

Με τον νόμο για τη χρήση των εθνικών συμβόλων, ρυθμίζεται η ανάρτηση του αλβανικού εθνικού συμβόλου, που είναι το ίδιο με τη σημαία της Αλβανίας και χρησιμοποιείται από τους απανταχού Αλβανούς ανά τον κόσμο.

Πλέον, σε περιοχές της ΠΓΔΜ, όπου οι Αλβανοί αποτελούν άνω του 50% του πληθυσμού (όπως στους Δήμους Τέτοβο και Γκόστιβαρ), το αλβανικό εθνικό σύμβολο θα μπορεί να αναρτάται σε δημόσια κτήρια, δίπλα στην κρατική σημαία της ΠΓΔΜ, με την προϋπόθεση το μήκος της κρατικής σημαίας να είναι κατά 1/3 μεγαλύτερο του αλβανικού εθνικού συμβόλου.

Τους δύο αυτούς νόμους ψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και του DUI του Αλί Αχμέτι, τα οποία θα συγκροτήσουν και τη μελλοντική κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, καταψήφισε τους συγκεκριμένους νόμους, καθώς θεώρησε ότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται το πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας.

Το SDSM χαρακτήρισε τους δύο αυτούς νόμους ως αποτέλεσμα «παζαριού» μεταξύ του VMRO-DPMNE και του DUI, το οποίο στρέφεται εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της ΠΓΔΜ και έχει ως αντάλλαγμα τη στήριξη της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι από το αλβανικό κόμμα του Αλί Αχμέτι
Διαβάστε περισσότερα » »

Νεκρή αρκούδα στην Άρτα


Δολοφονημένη βρέθηκε μια καφέ αρκούδα στη θέση «Κερασούλα» της τοπικής κοινότητας Ράμιας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Το άτυχο ζώο βρέθηκε από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δασών Άρτας έπειτα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής.
Η αρκούδα, μεσαίου μεγέθους ανήκει στο εξαιρετικά σπάνιο είδος της καφέ αρκούδας, πιθανώς πυροβολήθηκε σε άλλο σημείο και τραυματισμένη έφτασε και ξεψύχησε δίπλα στο δρόμο.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ύποπτο αντικείμενο στον Αττικό ουρανό!



«Επίσκεψη» στον Αττικό ουρανό έκανε χθες τα ξημερώματα ένα μάλλον περίεργο αντικείμενο, αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Σε μαρτυρία του που κατέθεσε στο Newsbomb.gr ο αναγνώστης Κ.Δ., ανέφερε πως διέκρινε μια ύποπτη κινητικότητα στον ουρανό, η οποία κατά πρόχειρους μη επαγγελματικούς υπολογισμούς, αυτή έδραζε στην περιοχή της Πετρούπολης.
«Βρισκόμουν στο μπαλκόνι του σπιτιού μου στο Γαλάτσι», είπε ο αναγνώστης «όταν ξαφνικά έπεσε το βλέμμα μου σε ένα περίεργα φωτεινό άστρο. Αρχικά υπέθεσα ότι ήταν αστέρι-απλά λίγο πιο μεγάλο και πιο φωτεινό από τα συνήθη-όταν ξαφνικά αυτό χάθηκε με μια αστραπιαία κίνηση πίσω από το βουνό».
Αυτό που ακολούθησε την «εξαφάνιση» του φωτεινού αντικειμένου προκαλεί μεγαλύτερα ερωτηματικά: «Όταν εξαφανίστηκε πίσω από το βουνό, εμφανίστηκαν περίπου έξι αεροπλάνα τα οποία πραγματοποιούσαν κυκλικές κινήσεις».
Η παραπάνω μαρτυρία μπορεί να έχει την εξήγησή της στην ύπαρξη δορυφόρου. Ή πάλι και όχι...
Διαβάστε περισσότερα » »

Πάτρα - Πέτρες και χημικά «μπλόκαραν» τη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ


Την αναβολή της συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα προκάλεσαν τα εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ ιδιοκτητών ταξί της περιφέρειας δυτικής Ελλάδος και αστυνομικών.
Το σκηνικό «έντυσαν» πετροπόλεμος και χημικά, που είχαν ως αποτέλεσμα να «μπλοκάρουν» την συνδιάσκεψη και να μετατρέψουν τον χώρο σε πεδίο μάχης απομακρύνοντας και δεκάδες οικογένειες που είχαν καταλύσει στο ξενοδοχείο, όπου θα ξεκινούσαν οι εργασίες στο Ρίο. Σύμφωνα με το thebest.gr από την αποπνιχτική ατμόσφαιρα έφυγαν άρον άρον και οι λουόμενοι που βρίσκονται τόσο στο χώρο της πισίνας του ξενοδοχείου όσο και σε παρακείμενη παραλία.
Το χρονικό των επεισοδίων
Όλα ξεκίνησαν αργά το μεσημέρι όταν εκατοντάδες ιδιοκτήτες ταξί μετέβησαν με τα οχήματά τους και απέκλεισαν το δρόμο έξω από το ξενοδοχείο, όπου είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως «άναψαν τα αίματα» και ακολούθησε πετροπόλεμος με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν κάνοντας χρήση χημικών προκειμένου να απομακρύνουν τους ιδιοκτήτες και οδηγούς ταξί από τον χώρο.
Ωστόσο, νωρίτερα οι ιδιοκτήτες ταξί απέκλεισαν τους κεντρικούς κόμβους της Δυτικής Ελλάδας διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, προκαλώντας πολύωρη ταλαιπωρία στους ταξιδιώτες που βρέθηκαν στο εθνικό οδικό δίκτυο.
Διαβάστε περισσότερα » »

Πώληση λιγνιτικών σταθμών και νέα Αρχή για τα υδροηλεκτρικά

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα βρεθεί σήμερα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τελική διαπραγμάτευση με τους επιτρόπους Ενέργειας και Ανταγωνισμού, με ειλημμένη την πολιτική απόφαση να βγάλει στο σφυρί η χώρα μας λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ ως τελική λύση ώστε να «ανοίξει» ο τομέας της παραγωγής, που σήμερα εκμεταλλεύεται μονοπωλιακά η ΔΕΗ.
Τα υδροηλεκτρικά που έχει κατασκευάσει η ΔΕΗ κατεβάζουν το κόστος και οι ιδιώτες θέλουν «μερτικό» Τα υδροηλεκτρικά που έχει κατασκευάσει η ΔΕΗ κατεβάζουν το κόστος και οι ιδιώτες θέλουν «μερτικό» Στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα της δημιουργίας ανεξάρτητης αρχής, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, κατά τρόπον ώστε η χρήση των «νερών» να μην ευνοεί τη ΔΕΗ στη διαμόρφωση των χονδρικών τιμών.
Δεν αποκλείεται, μαζί με την ιδιωτικοποίηση σταθμών, να υλοποιηθεί παράλληλα και το αρχικό σχέδιο για συμβάσεις ανταλλαγής λιγνιτικής ισχύος μεταξύ της ΔΕΗ και εταιρειών ηλεκτρισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών (swaps ενέργειας), μια λύση όμως που όπως έχει δηλώσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν θεωρείται αρκετή από μόνη της ώστε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της αγοράς.
Ποιες συμφέρουν περισσότερο
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει δώσει «στίγμα» για το ποιες από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα βγουν στο σφυρί. Παρότι έχει ήδη γίνει μια προεπιλογή, οι αρμόδιες αρχές αποφεύγουν να «εκτεθούν» καθώς πρόκειται για σύνθετο ζήτημα.
Αν επιλεγούν σύγχρονες και με ικανό χρόνο ζωής μονάδες, όπως λ.χ. οι Μελίτη, Αγιος Δημήτριος 5 κ.ά., είναι βέβαιο ότι θα προκληθούν σφοδρές αντιδράσεις από τη ΓΕΝΟΠ, ενώ θα πληγούν καίρια τα συμφέροντα της ΔΕΗ που το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρεθεί σε διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή.
Αν από την άλλη στη σχετική λίστα της ιδιωτικοποίησης μονάδων περιληφθούν παλαιότεροι και περισσότερο ρυπογόνοι σταθμοί, είναι αμφίβολο αν θα βρεθεί αγοραστής σε συμφέρουσα τιμή, πολύ δε μάλλον ενόψει της ενσωμάτωσης του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από το 2013.
Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι να έχει «κλείσει» το θέμα το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι οι προθεσμίες του Μνημονίου είναι ασφυκτικές.
Η χώρα μας έχει δεσμευτεί πως μέχρι και το τέλος Ιουλίου 2011 θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστική πρόσβαση τρίτων στην καύση λιγνίτη», ενώ «μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2012 ιδιώτες θα μπορούν αποδοτικά να χρησιμοποιούν λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας στην ελληνική αγορά».
Το πρόγραμμα του Γ. Παπακωνσταντίνου για σήμερα περιλαμβάνει συναντήσεις με τους επιτρόπους Περιφερειακής Πολιτικής Johannes Hahn, Περιβάλλοντος Janez Potocnic και Ανταγωνιστικότητας Joaqin Almunia. Αύριο Τρίτη θα συναντηθεί με τον επίτροπο Ενέργειας Gunther Oettinger, Κλιματικής Δράσης Conne Hedegaard, Βιομηχανίας Antonio Tajani και την επίτροπο Αλιείας και Ναυτιλιακών Υποθέσεων Μαρία Δαμανάκη. *
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι Γερμανοί άναψαν πράσινο για την ελληνική διάσωση;

Εκεί που ''στύλωνε'' τα πόδια η Μέρκελ για τη Σύνοδο Κορυφής, τώρα ο εκπρόσωπος της διαβεβαιώνει πως η Γερμανίδα Καγκελάριος θα είναι εκεί και μάλιστα περιμένει με αισιοδοξία τα αποτελέσματα, ενώ στο παρασκήνιο συζειτείται κούρεμα εως 30% των ελληνικών ομολόγων.
 


Σύμφωνα με τον Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπο τύπου της Αγκελα Μέρκελ, η Καγκελάριος ''συμμετέχει πάντοτε στις συνόδους των ηγετών της ΕΕ''.
 
Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος δήλωνε, τορπιλίζοντας το κλίμα, πως '' η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν πρόκειται να ληφθεί μια ξεκάθαρη απόφαση''.
 
Μάλιστα οι Γερμανοί τώρα εκτιμούν πως από τη Σύνοδο Κορυφής θα σταλεί ένα καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές που θα διαβεβαιώνει τους επενδυτές ότι η ευρωζώνη έχει σημειώσει σαφή πρόοδο για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
 
Σε μια ακόμη πιο προωθημένη δήλωση του ο Γερμανός εκπρόσωπος τύπου τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει κόντρα μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε για τα διάσωσης της Ελλάδας.
 
Μεγάλη σημασία έχει και το ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δείχνει τη σιγουριά του πως το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα εγκριθεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρά τα εως τώρα δημοσιεύματα.
 
Κάτι θα ξέρει παραπάνω ο Μάρτιν Κότχαους, εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, για να δηλώνει ξεκάθαρα : ''Αναμφίβολα, το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα θα συμφωνηθεί από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ''.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό, από την εφημερίδα Financial Times, πως αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη τηλεφωνική διάσκεψη μεταξύ των Βρυξελλών και των χωρών της Ευρωζώνης  για να οριστικοποιηθεί η απόφαση σχετικά με το πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Της τηλεφωνικής διάσκεψης, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης που έχει συγκληθεί από τον Πρόεδρο της ΕΕ κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, θα έχει προηγηθεί ο υπολογισμός του κόστους για τους ιδιώτες πιστωτές, ιδιαίτερα τις τράπεζες - με βάση τα διαφορετικά σενάρια συμμετοχής τους στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Ο υπολογισμός αυτός εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τις επόμενες 24 έως 48 ώρες, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμμετέχουν σε δύο επείγουσες και παράλληλες διαπραγματεύσεις - η μία γίνεται με τους ιδιώτες πιστωτές και η άλλη μεταξύ τους - σε μία προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα πριν από τη σύνοδο της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ, η γερμανική ασφαλιστική εταιρία Allianz (Αλιάντς), που είναι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ταμείου στον κόσμο επενδύσεων σε ομόλογα Pimco, τάσσεται υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους που έχουν ιδιώτες επενδυτές κατά 25% έως 30%.

Επίσης, τραπεζικές πηγές δήλωναν στο Ρόιτερ την περασμένη εβδομάδα ότι έχει συζητηθεί "κούρεμα" κατά 30% έως 50% της αξίας του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους.

Ο οικονομικός διευθυντής της Allianz κ. Πάουλ Αχλάιτνερ δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times Deutschland ότι η όποια συμφωνία πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση. "Για παράδειγμα, η χώρα (η Ελλάδα) θα μπορούσε να ανταλλάξει παλιά ομόλογα με ονομαστική αξία 100 με νέα ομόλογα αξίας 70", δήλωσε ο ίδιος στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, προσθέτοντας: "Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να επιτύχουν μία εθελοντική ντε φάκτο μείωση τους χρέους 30% και ταυτόχρονα να επιμηκύνουν την πληρωμή".

Μία τρίτη γερμανική εφημερίδα, η Handelsblatt, αναφέρεται σε έγγραφο της Allianz, με το οποίο η εταιρία φαίνεται να υποστηρίζει μία κατά 25% μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων.

Το Ρόιτερ σημειώνει ότι η Allianz είχε στο τέλος του 2010 στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα αξίας 1,3 δις. ευρώ. Για να εγγυηθεί η Ελλάδα τα νέα ομόλογα, δήλωσε ο κ. Αχλάιτνερ, θα πρέπει να πάρει ένα δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να το τοποθετήσει σε ένα λογαριασμό. Όσον αφορά τα επιτόκια των νέων ομολόγων, ο ίδιος είπε ότι θα ήταν 5% ή 6%, καθώς τα νέα ομόλογα θα είχαν μικρότερο κίνδυνο.

Το Ρόιτερ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΕ και των ιδιωτών πιστωτών για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, αλλά προσθέτει τη χθεσινή ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) ότι υπήρξε κάποια πρόοδος.
Διαβάστε περισσότερα » »

Στο 50% οι πιθανότητες διάλυσης του ευρώ

Το κουμπί του συναγερμού για την ευρωζώνη πατάνε οι Financial Times, που με άρθρο του γερμανού συντάκτη Wolfgang Münchau κατηγορούν την Μέρκελ πως κρύβεται σε όλη τη διάρκεια της κρίσης.

 


Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης θα είναι η πιο σημαντική στην ιστορία του ευρώ και προτείνεται ως μόνη λύση η έκδοση ευρωομολόγου.
 
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο ''50% - 50% η διάλυση του ευρώ''
 
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κρίση στην ευρωζώνη τώρα είναι ότι οι εξελίξεις τρέχουν πολύ γρήγορα για τους εφησυχασμένους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης. Την περασμένη εβδομάδα, η κρίση έφτασε στην Ιταλία. Και η Ε.Ε. κοίταξε από την άλλη πλευρά.
Ήταν τεράστιο σφάλμα να αναβληθεί η έκτακτη σύνοδος της Ε.Ε. μέχρι την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έπρεπε μέχρι τώρα να έχει διπλασιάσει ή να έχει τριπλασιάσει το μέγεθος του ταμείου διάσωσης της Ευρώπης. Θα έπρεπε να έχει κάνει πιο ελαστικό τον μηχανισμό, επιτρέποντάς του να αγοράζει ομόλογα στις δευτερογενείς αγορές. Το συμβούλιο θα έπρεπε να έχει επιβάλει τη λήξη της συζήτησης για το πώς θα γίνει η διαχείριση των ιδιωτών επενδυτών που αγόρασαν ελληνικά κρατικά ομόλογα.
 
Αντί αυτού, άφησε τους υπουργούς Οικονομικών κολλημένους σε εξοντωτικές τεχνικές λεπτομέρειες, αδύναμους να λάβουν μια απόφαση. Η κ. Angela Merkel δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει έκτακτη σύνοδος. Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε ό,τι κάνει σε όλη την κρίση: κρύφτηκε πίσω από τα διαδικαστικά. Και δεδομένου πως τα τραπεζικά stress tests είναι άσκηση σκοταδισμού, το συμβούλιο θα πρέπει να αρχίσει να προσπαθεί να ξεμπερδέψει την τραπεζική αναστάτωση σε επίπεδο ευρωζώνης. Αλλά δεν θα το κάνει. Η κρίση προχωρά πολύ γρήγορα.
 
Μέσα σε λίγες εβδομάδες πέρασε από το plan A στο plan B, στο plan C. Το Plan A ήταν η λιτότητα. Το Plan B αναγνωρίζει την ανάγκη ανακούφισης από τα δανειακά βάρη με κάποιου είδους δημοσιονομική μεταβίβαση και συμμετοχή ομολογιούχων. Το Plan C θα διεύρυνε την ομπρέλα του EFSF, ώστε να γίνει αρκετά μεγάλη για να καλύψει την Ισπανία και την Ιταλία.
 
Η Ε.Ε. είναι ακόμη μπερδεμένη πάνω στο plan B και η Γερμανία αποκλείει το plan C. Οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το plan B θα αποτρέψει την ανάγκη για plan C. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει πριν από έναν μήνα. Τώρα, όμως, πώς θα μπορούσε μια απόφαση επιβολής ζημιών στις τράπεζες να βοηθήσει την επενδυτική ψυχολογία έναντι της Ιταλίας;
 
Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί οι αγορές αποφάσισαν να δείξουν σημάδια πανικού αναφορικά με την Ιταλία στη συγκεκριμένη συγκυρία. Βέβαια, υπήρξαν αφορμές, όμως το ιταλικό πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη 2% - 3% ετησίως για να μπορέσει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Ή χρειάζεται χαμηλότερα επιτόκια. Οι αγορές καταλαβαίνουν ότι εξαιτίας της ιταλικής πολιτικής το πρώτο είναι δύσκολο και λόγω της γερμανικής πολιτικής το δεύτερο είναι εξίσου δύσκολο. Αν θεωρήσουμε δεδομένα τα προβλήματα που ενέχει η συμμετοχή στην ευρωζώνη -χαμηλή παραγωγικότητα και υψηλά επιτόκια-, η Ιταλία είναι χρεοκοπημένη. Κάποιος θα πρέπει να υποχωρήσει.
 
Πριν από πέντε χρόνια, περιλαμβανόμουν σε όσους πίστευαν ότι η πιθανότητα κατάρρευσης της ευρωζώνης ήταν σχεδόν μηδενική. Πέρυσι έγραφα ότι δεν έχει σταματήσει να είναι μόνο υπόθεση προς συζήτηση, αλλά πως οι πιθανότητες είναι μικρές. Σήμερα θα έλεγα ότι οι πιθανότητες διάλυσης της ευρωζώνης είναι 50 - 50. Κι αυτό όχι γιατί αμφιβάλλω πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει το ευρώ, αλλά διότι φοβάμαι πως άργησε πολύ. Μπορεί να θέλει, αλλά δεν μπορεί πλέον.
 
Όπως έγραψα την περασμένη εβδομάδα, η μόνη λύση στην κρίση είναι το ομόλογο της ευρωζώνης. Αυτή η λύση, όμως, όσο πάει γίνεται πιο ακριβή και πολιτικά λιγότερο ρεαλιστική, εφόσον αυξάνονται τα spreads των ομολόγων μεγάλων κρατών.
 
Η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία έκανε και συνεχίζει να κάνει το λάθος της εσφαλμένης κατηγοριοποίησης στην προσέγγιση της κρίσης. Εδώ δεν πρόκειται για κρίση κάποιας μικρής χώρας στις παρυφές της ευρωζώνης. Ούτε είναι κρίση που προκάλεσαν οι οίκοι αξιολογήσεων ή οι κερδοσκόποι. Είναι μια συστημική κρίση σε μια νομισματική ένωση, που αρνείται να γίνει δημοσιονομική ένωση.
 
Ακούω συχνά ότι η κ. Merkel έχει αλλάξει τη στάση της πολύ σε σχέση με την αρχική της θέση πριν από 18 μήνες, όταν απέκλειε το ενδεχόμενο να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα. Αυτό είναι αλήθεια. Όμως, τώρα η κρίση τρέχει με ρυθμό που ξεπερνά το δικό της πολιτικό όριο ταχύτητας.
 
Ο κ. Giulio Tremonti, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, την περασμένη εβδομάδα συνέκρινε την καγκελάριο με επιβάτη της α΄ θέσης στον Τιτανικό. Η οργή του είναι δικαιολογημένη. Η συμβουλή μου προς τον κ. Tremonti είναι να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο την κ. Merkel. Η κυβέρνησή του θα πρέπει τώρα να υιοθετήσει μια στρατηγική με δύο σκέλη.
 
Το πρώτο σκέλος είναι αυτό που ονομάζω plan D. Είναι ένα έκτακτο σχέδιο, που θα πρέπει να βγει από το συρτάρι εάν η κ. Merkel, σαν άλλος Martin Luther, επιμένει να δηλώνει ότι "δεν μπορεί να γίνει αλλιώς".
 
Το D σημαίνει υποτίμηση (devaluation) ή χρεοστάσιο (default). Να ξεκαθαρίσουμε πως δεν λέω ότι η Ιταλία θα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη. Λέω ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί γι' αυτήν την προοπτική.
 
Για την ακρίβεια, η Ιταλία θα πρέπει να δώσει στην κ. Merkel να καταλάβει ότι θα παραμείνει μέλος του ευρώ μόνο αν μειωθούν τα επιτόκιά της. Και δεν μπορώ να σκεφτώ πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο αν όχι με το ευρωομόλογο.
 
Ό,τι και να γίνει, η Ιταλία θα χρειαστεί επίσης ένα αξιόπιστο πρόγραμμα αύξησης της παραγωγικότητας μακροπρόθεσμα. Η αναβολή σημαίνει κατάρρευση.
 
Η Ε.Ε. έχει πολύ σημαντικές αποφάσεις να λάβει τις επόμενες λίγες ημέρες.
Διαβάστε περισσότερα » »

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ η "αιμορραγία" προς την Βουλγαρία και τα Σκόπια για την προμήθεια υγρών καυσίμων


Τα στοιχεία σοκάρουν. Περισσότερα από 10.000 αυτοκίνητα ημερησίως περνούν την μεθοριακή διάβαση της Δοϊράνης, του Προμαχώνα και της Εξοχής, προκειμένου να εφοδιαστούν με καύσιμα, αφού οι τιμές ανά λίτρο στις γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας και των Σκοπίων είναι σαφώς χαμηλότερες από τις αντίστοιχες ελληνικές. Είναι ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και της οικονομικής ασφυξίας που έχει επέλθει στην αγορά καυσίμων το γεγονός πως ενώ μέχρι πριν από δύο χρόνια στο νομό Κιλκίς λειτουργούσαν 107 πρατήρια, υγρών καυσίμων, σήμερα ο αριθμός τους περιορίσθηκε μόλις στα 79 με διαρκώς πτωτική πορεία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος περίπου 700 πρατήρια παραμεθόριων περιοχών έκλεισαν τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς στις δύο γειτονικές χώρες η βενζίνη κοστίζει από 1,10 έως και 1,25 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,6 με 1,7 ευρώ που κοστίζει στη χώρα μας.
Οι αρμόδιοι φορείς της Βόρειας Ελλάδας ζητούν μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στις παραμεθόριες περιοχές, ώστε να δοθεί κίνητρο στους κατοίκους τους να καταναλώνουν βενζίνη από τα ελληνικά πρατήρια υγρών καυσίμων.
Το πρόβλημα λαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις και στον Nομό Eβρου, όπου κάθε μήνα καταγράφονται 170.000 μετακινήσεις Ελλήνων προς τη Βουλγαρία, οι οποίες μεταφράζονται σε απώλεια 7 εκατ. ευρώ μόνο για τη Βουλγαρία. Οι φορείς της περιοχής ζητούν τοπικές πολιτικές ανταγωνιστικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για όλες της περιοχές βορειότερα του Σουφλίου.
Περίπου 1 εκατ. ευρώ χάνονται εβδομαδιαίως από την αγορά του Nομού Φλώρινας, εξαιτίας των επισκέψεων των Φλωρινιωτών στα Σκόπια. Εκτιμάται, δε, ότι το 70% των επιχειρήσεων της περιοχής δεν είναι σε θέση να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ, ενώ κάθε εβδομάδα δικάζονται από το Ειρηνοδικείο Φλώρινας 70-90 επαγγελματίες που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές.
Οι φορείς της περιοχής ζητούν αυστηρότερους ελέγχους στο τελωνείο, αλλά και τροποποίηση του διατάγματος που αφορά τη λίστα των προϊόντων που επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα.
Πάντως, το πρόβλημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς οι έλληνες επισκέπτες των συγκεκριμένων χωρών, δεν περιορίζονται μόνο στο γέμισμα του ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους, αλλά επεκτείνονται και σε αγορές και άλλων διαρκών και μη καταναλωτικών προϊόντων, όπως τα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης, οι οδοντιατρικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες κομμωτηρίου, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αγοράζουν ακόμη και τα τρόφιμα της εβδομάδας.
Τέλος, μολονότι η κρίση έχει κτυπήσει το σύνολο σχεδόν των πολιτών, εντούτοις , καθώς φαίνεται υπάρχει μία μερίδα πολιτών που η κρίση αποτελεί για αυτούς άγνωστη λέξη, αφού εκτιμάται πως η προσέλευση Ελλήνων παικτών στα καζίνο των Σκοπίων, ανέρχεται στις 3.000 με 4.000, οι οποίοι περνούν κάθε βράδυ τους συνοριακούς σταθμούς για να επισκεφθούν τα καζίνο που βρίσκονται δίπλα στα σύνορα της χώρας.
Διαβάστε περισσότερα » »

Αναδρομική παρακράτηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Αντιμέτωποι με μία δυσάρεστη έκπληξη θα βρεθούν στο τέλος του μήνα οι δημόσιοι υπάλληλοι, αφού αυτός θα είναι μειωμένος αρκετά, λόγω της παρακράτησης του 3% υπέρ του ταμείου αλληλεγγύης, η οποία έχει ισχύ από την 1 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.
Με το άρθρο 24 του νομοσχεδίου προβλέπεται συγκεκριμένα ότι η εισφορά υπέρ της ανεργίας και υπέρ του ΤΠΔΥ, συνολικά 3%, θα εφαρμοστεί από την 1-1-2011 αναδρομικά και όχι από την 1η Ιουλίου 2011.
Το θετικό είναι πως το ποσό που αναλογεί στον μισθό του καθενός δημοσίου υπαλλήλου δεν θα παρακρατηθεί εφάπαξ, όσον αφορά τις αναδρομικές κρατήσεις, αλλά το ποσό θα επιμεριστεί στους μήνες που απομένουν μέχρι τέλος του έτους.
Αυτό σημαίνει ότι από τον Αύγουστο η μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων θα ξεπερνά και το 7%, δεδομένου ότι θα παρακρατείται το 3% που είναι το ποσοστό της μηνιαίας παρακράτησης συν τα αναδρομικά των επτά μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι με τον εφαρμοστικό νόμο καθιερώθηκε ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, ύψους 2% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ., όπως επίσης και πρόσθετη εισφορά ύψους 1%, για τους ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) πέραν των προβλεπομένων, υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Πάντως, η αναδρομική παρακράτηση δεν θα είναι η μοναδική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων του στενού και του ευρύτερου τομέα. Εντός του Αυγούστου αναμένεται να γίνουν γνωστές και οι νέες περικοπές των μισθών, όπως προνοεί το νέο μισθολόγιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Μεταξύ των περικοπών θεωρείται σίγουρο πως θα είναι η μείωση των επιδομάτων που λειτουργούν ως κίνητρο απόδοσης ή ταχύτερης διεκπεραίωσης ή ειδικής απασχόλησης του έργου των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, στα πλαίσια αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης και της αποσυμπίεσης του μισθολογικού κόστους, με τελικό στόχο τη μείωση των δημοσίων δαπανών, όπως άλλωστε είχε εκ παραδρομής (;) συμπεριληφθεί σχετική διάταξη στην εισηγητική έκθεση του πολυνομοσχεδίου.
Διαβάστε περισσότερα » »

Φθιώτιδα: Φρικτό τέλος για την 62χρονη από τον Άγιο Κωνσταντίνο

 

Τι κρύβεται πίσω από τα μακάβρια ευρήματα στη διασταύρωση της Αντίνιτσας?

Οι αστυνομικοί καλούνται να εξιχνιάσουν το μυστήριο του φρικτού θανάτου της 62χρονης οδοντιάτρου Ελευθερίας Ραμιώτη από τον Άγιο Κωνσταντίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport το κρανίο και τα υπόλοιπα οστά, που....
βρέθηκαν χθες το πρωί σε δασική έκταση στο 15ο χλμ. Λαμίας-Δομοκού κοντά στη διασταύρωση της Αντίνιτσας, ανήκουν στην 62χρονη που είχε εξαφανισθεί από το πρωί της 4ης Ιουλίου, όταν έφυγε από τη μονή της Αντίνιτσας όπου είχε πάει από την προηγούμενη ημέρα 3 Ιουλίου.

Στο σημείο βρέθηκαν και υπολείμματα από γυναικεία ρούχα, καθώς και άλλα προσωπικά αντικείμενα που αναγνωρίστηκαν από τους οικείους της.

Όλα δείχνουν ότι η σορός της άτυχης γυναίκας έγινε βορά άγριων ζώων. Τα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης είναι:
- Πρόκειται για δολοφονία ή για κάτι άλλο?
- Αν είναι εγκληματική ενέργεια, έγινε στο σημείο ή αλλού και μεταφέρθηκε εκεί το πτώμα?
- Που είναι εξαφανισμένο το κόκκινο Fiat Punto που οδηγούσε?

Τα μακάβρια ευρήματα έχουν σταλεί στην ιατροδικαστική υπηρεσία, ενώ έχει ζητηθεί και εισαγγελική εντολή για άρση του απορρήτου του κινητού της τηλεφώνου.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας και του εγκληματολογικού εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.
Διαβάστε περισσότερα » »

Facebook ...Γίναμε πειραματοζωα τηςC.I.A.


Το Facebook δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πείραμα της CIA και μάλιστα πείραμα το οποίο πήγε πολύ καλύτερα απ’ότι οι ίδιοι περίμεναν.

Τα εύσημα, σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA, ανήκουν στον Mark Zuckerberg, ο οποίος στην
CIA είναι γνωστός με την κωδική ονομασία... “The Overlord” (Ο Επικυρίαρχος)…

Ο διευθυντής της CIA, αφού έδωσε συγχαρητήρια στον Mark Zuckerberg δήλωσε τα εξής στην συνεδρίαση του Κονγκρέσου για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του πειράματος:


“Μετά από χρόνια δημόσιας παρακολούθησης, μείναμε πραγματικά εκπληκτοι με το πόσο πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να δημοσιεύσουν την διεύθυνσή τους, τις θρησκευτικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις, αλφαβητική λίστα με όλους τους φίλους τους, προσωπικά e-mail, τηλέφωνα, εκατοντάδες φωτογραφίες του εαυτού τους, ακόμα και πληροφορίες για το τί ακριβώς κάνουν από λεπτό σε λεπτό. Πραγματικά είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα για τη CIA”.


Επίσης υπογράμμισε πόσα λεφτά γλυτώνει η CIA από το Facebook. Δυστυχώς, όπως δήλωσε, άλλα προγράμματα όπως το Twitter δεν πηγαίνουν τόσο καλά: “400 δισ. tweets και ούτε μια χρήσιμη πληροφορία…”


Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν στη φόρα αντίστοιχες πληροφορίες οτι ο συγκεκριμένος διαδικτυακός χώρος κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα εξελιγμένο σχέδιο παρακολούθησης. Έχει πάρει τη μορφή μιας εταιρείας δισσεκατομμυρίων, ενώ στο ΔΣ περιλαμβάνονται πρώην πράκτορες της CIA.


Αντίστοιχη δημοσίευση είχαμε κάνει το 2008 που εξηγούσε εκτενέστερα γιατί και πώς το facebook δεν είναι καθόλου αθώο.


Λοιπόν ακόμα πιστεύετε οτι όλο αυτό το παραμυθάκι το έφτιαξε ο Μαρκ Ζουκεμπεργκ μόνο και μόνο σαν πείσμα στην τότε κοπέλα του;


Τι γλυκό παραμυθάκι... Έχει και βασίλισσα... Το δράκο τον είδατε;
Διαβάστε περισσότερα » »

Στρος Καν: «Αγάπη μου, πήγα με τρεις γυναίκες»

 

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν ομολόγησε στη σύζυγό του ότι την ημέρα που συνελήφθη στη Νέα Υόρκη δεν είχε συνευρεθεί ερωτικά μόνο με την καμαριέρα!


Δεν επιχείρησε να βιάσει την καμαριέρα, ως προς αυτό είναι κατηγορηματικός. Ομολόγησε όμως στην πιστή σύζυγό του πως εκείνο το μοιραίο Σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη «πήρε» (δική του η έκφραση) μέσα σε λίγες ώρες τρεις γυναίκες προκειμένου να ξεθυμάνει λίγο προτού αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία για τη γαλλική προεδρία. Ο λόγος για - ποιον άλλον; - τον Ντομινίκ Στρος-Καν.
 
«Δεν ήταν λοιπόν μόνο μία γυναίκα για τον δρόμο. Ηταν τρεις», δήλωσε «φίλος της Αν Σενκλέρ» στο γαλλικό περιοδικό «Le Point». Πληροφορίες του αμερικανικού Τύπου θέλουν τον DSK να κάλεσε λίγο αφότου αφίχθη στο Sofitel, την Παρασκευή 13 Μαΐου, «για ένα ποτήρι σαμπάνια» στο δωμάτιό του δύο εργαζόμενες στο ξενοδοχείο, συμπεριλαμβανομένης μιας ρεσεψιονίστ, οι οποίες που όμως αρνήθηκαν. Γύρω στη μία το πρωί του Σαββάτου, κάμερα ασφαλείας τον έπιασε να συνοδεύει στο δωμάτιό του μια γυναίκα, η οποία αποχώρησε δύο ώρες αργότερα. Η ταυτότητά της παραμένει άγνωστη.
 
Η Αν Σενκλέρ, πάντως, δεν δείχνει να πτοείται. Δύο βράδια την περασμένη εβδομάδα, Πέμπτη και Παρασκευή, το ζευγάρι απόλαυσε κονσέρτα στη Μασαχουσέτη. Αλλωστε μετά τη δημόσια παραδοχή πως η Ναφισάτου Ντιάλο, η 32χρονη καμαριέρα που κατηγορεί τον DSK για βιασμό, είναι «αναξιόπιστη μάρτυρας» η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης ήρε τον κατ' οίκον περιορισμό του. Εν αναμονή της επόμενης προγραμματισμένης εμφάνισής του στο δικαστήριο την 1η Αυγούστου, ο Στρος-Καν είναι απλώς υποχρεωμένος να μείνει στις ΗΠΑ.
 
 
Ο Στρος-Καν, υποστηρίζουν οι «Sunday Times», είχε προειδοποιήσει παραμονές του γάμου τους, πριν από 20 χρόνια, την Αν Σενκλέρ: «Μη με παντρευτείς. Είμαι αδιόρθωτος μπερμπάντης». Εκείνη θεώρησε πως μπορούσε να τον αλλάξει. Λάθος. «Εγώ σε προειδοποίησα», της έλεγε κάθε φορά που παρεξέκλινε.
 
Ικανό για βιασμό, όμως, δεν τον θεωρεί επ' ουδενί. «Ο Ντομινίκ δεν έχει υπάρξει ποτέ βίαιος με τον οποιονδήποτε», δήλωσε σε φίλους. «Είναι seducteur (γόης) όχι βιαστής». Την Τριστάν Μπανόν, την 32χρονη γαλλίδα συγγραφέα που κατηγορεί τον Στρος-Καν πως είχε αποπειραθεί το 2002 να τη βιάσει, η Σενκλέρ τη θεωρεί ανισόρροπη. «Εχουμε ακόμα 20 χρόνια να ζήσουμε μαζί ο Ντομινίκ κι εγώ. Και θα τα ζήσουμε ευτυχισμένοι», φέρεται να δήλωσε σε φίλους, διαψεύδοντας τις φήμες πως έχει κουραστεί και σκοπεύει να τον εγκαταλείψει. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως το τελευταίο δίμηνο ήταν ανώδυνο για αυτήν. Σε μια από τις προηγούμενες εμφανίσεις του DSK στο δικαστήριο, έσφιγγε τόσο σφιχτά τα χέρια της ώστε τα νύχια της χώθηκαν στο δέρμα και έτρεξε αίμα.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΑΠΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΟ ΣΚΕΥΟΣ ΣΕ ΗΛ...

Διαβάστε περισσότερα » »

Παράξενα φαινόμενα από όλο τον κόσμο!!!

Δείτε μια λίστα με παράξενα φαινόμενα από όλο τον κόσμο που ίσως να μην έχετε ξαναδεί. Κόκκινοι ποταμοί, σπηλιές πάγων, πέτρες που κινούνται και μερικά άλλα που θα σας εντυπωσιάσουν...Ισπανία – ο κόκκινος ποταμόςΤο ποτάμι Rio Tinto, στα βουνά Siera Morena της Ανδαλουσίας, στην Ισπανία είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τα παράξενα κοκκινο-κίτρινα νερά του. Τα αλλόκοτα χρώματα του οφείλονται στο γεγονός ότι περνάει από σημεία πλούσια σε διάφορα μεταλλεύματα και πετρώματα, τα οποία είναι υδροδιαλυτά (και αρκετά πλούσια σε οξέα) με αποτέλεσμα να έχει αυτές τις απίστευτες αποχρώσεις!Βολιβία – η μεγάλη αλμυρή λίμνηΗ λίμνη αυτή με την ονομασία Salar de Uyuni που βρίσκεται στα υψίπεδα της νοτιοδυτικής Βολιβίας, στην Νότια Αμερική είναι η μεγαλύτερη αλατο-λίμνη του κόσμου και βρίσκεται σε ύψος 3.656 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας!Οι αντικατοπτρισμοί που προσφέρει είναι μαγευτικοί και το τοπίο μοιάζει να είναι Αρειανό – μάλιστα όταν βρέξει και υπάρχει νερό στην λίμνη, αποτελεί τον μεγαλύτερο καθρέφτη του πλανήτη μας. Περιτριγυρισμένη από βουνά με κάκτους, ηφαίστεια και geysers είναι ένα πολύ αλλόκοτο τοπίο που δικαίως βρίσκεται πολύ ψηλά στον κατάλογο με τα πιο παράξενα μέρη της γης!Αυστρία – η σπηλιά των πάγωνΤο Eisriesenwelt, στα βουνά Hochkogel στην περιοχή Tennengebirge του Salzburg της Αυστρίας είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο πάγων στον κόσμο. Στις αίθουσες τους υπάρχουν κάθε μορφής σχηματισμοί από πάγο, τεράστιες κολώνες και πύργοι από πάγο καθώς και πολύ εντυπωσιακοί παγωμένοι καταρράκτες!Με συνολικό μήκος πάνω από 40 χιλιόμετρα (!) ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1879, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής δεν έμπαιναν στο σπήλαιο καθώς φοβόντουσαν πως είναι η είσοδος της κόλασης ! Σήμερα έχει πάνω από 200.000 επισκέπτες τον χρόνο.Το σπήλαιο έχει θερμοκρασίες μονίμως κάτω του μηδενός και έτσι οι αρχαίοι πάγοι δεν λιώνουν ποτέ αλλά λόγω των αέριων ρευμάτων που δημιουργούνται αλλάζουν συνεχώς σχήμα.Η.Π.Α. Racetrack Playa – οι πέτρες που κινούνταιΗ ξερή λίμνη Racetrack Playa που βρίσκεται στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι μόνον ένα παράξενο τοπίο αλλά αποτελεί και τον χώρο που συμβαίνει ένα από τα πιο παράξενα φαινόμενα στην Γη – μεγάλες πέτρες (κάποιες ζυγίζουν εκατοντάδες κιλά) έχουν την συνήθεια να μετακινούνται αφήνοντας χαραγμένα τα ίχνη της πορείας τους!Το φαινόμενο (sailing stones) που έχει τρελάνει αρκετό κόσμο, αποδίδεται από τους επιστήμονες σε πολύ ισχυρούς ανέμους σε συνδυασμό με την σύσταση του εδάφους το οποίο κάποιες φορές γίνεται (όταν βρέξει) λασπώδες με πολύ χαμηλό συντελεστή τριβής (πολύ γλιστερό) διευκολύνοντας έτσι την μετακίνηση των βράχων από τον δυνατό αέρα.Το μόνο που δεν έχει εξηγηθεί πλήρως είναι γιατί κάποιες φορές κοντινοί βράχοι κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις, δίνοντας τροφή σε όσους πιστεύουν σε μεταφυσικά φαινόμενα να καταρρίπτουν αυτήν την ορθολογική εξήγηση !Σύνορα Ισραήλ και Ιορδανίας – Νεκρή θάλασσα. 400 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσαςΗ Νεκρά Θάλασσα, στα σύνορα Ισραήλ και Ιορδανίας, θεωρείται το χαμηλότερο σημείο του πλανήτη μας που βρίσκεται σε ξηρά (μάλιστα η ακριβής τοποθεσία υποδηλώνεται από μια πλάκα στην Ιορδανική πλευρά) καθώς είναι 422 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.Δεν είναι όμως μόνον αυτή η ιδιαιτερότητα της Νεκράς Θάλασσας. Το αλάτι που έχει η λίμνη είναι τόσο πολύ ώστε πρακτικά είναι αδύνατον να πνιγείς καθώς η άνωση σε κρατάει στην επιφάνεια! Πέραν αυτού θεωρείται το πρώτο spa στον κόσμο καθώς οι θεραπευτικές ιδιότητες των αλάτων της (αλλά και της λάσπης της) ήταν πολύ γνωστά ήδη από την αρχαιότητα.Νησιά Socotra – το μέρος που ξέχασε ο χρόνοςΤα νησιά Socotra (ανοιχτά της Υεμένης, στο λεγόμενο Κέρας της Αφρικής) μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από έναν απίστευτο φανταστικό κόσμο. Παράξενα φυτά και περίεργοι κορμοί δέντρων συνθέτουν την πανίδα αυτών των νησιών – θα ένοιωθε κανείς κάτι σαν να βρίσκεται σε ένα κόσμο που μοιάζει αλλά δεν βρίσκεται στον πλανήτη Γη. Αν μας ζήταγε κανείς να βαθμολογήσουμε μάλλον θα τα τοποθετούσαμε πρώτα στην λίστα με τα πλέον περίεργα μέρη της γης μας, μαζί με το επόμενο.Η αλήθεια είναι ότι όντως αυτά τα νησιά τα ξέχασε ο χρόνος – καθώς αποκολλήθηκαν πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια από την Αφρική, παρέμειναν σχεδόν αναλλοίωτα και αυτό που θα αντικρύσει ο επισκέπτης σίγουρα θα του μείνει αξέχαστο! Το 1/3 των φυτών του νησιού δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο και το περίεργο περιβάλλον δημιουργεί μια απόκοσμη αίσθηση!Ισλανδία – η χώρα της φωτιάς και του πάγουΑτμοί, φυσαλίδες σε καυτά νερά δίπλα σε χιόνια και παγετώνες και μοναδικά τοπία πέρα από κάθε περιγραφή. Η Ισλανδία είναι ένα από τα πιο παράξενα μέρη στην Γη μας, μέρη με πραγματικά άγρια ομορφιά. Δεν έχει δέντρα, έχει ελάχιστους κατοίκους (που κάνουν μπάνιο σε θερμές πηγές, ακόμα και τον χειμώνα) και είναι ο μεγαλύτερος παγετώνας του πλανήτη μας!Επιπλέον το πολικό σέλας, ένα από τα πιο όμορφα και ξεχωριστά φαινόμενα του κόσμου μας, συντελεί στην ανεπανάληπτη επιβλητικότητα αυτών των απίστευτων και αλλόκοτων τοπίων!Νέα Ζηλανδία – το σπήλαιο με τον φυσικό φωτισμόΣτο Waitomo της Νέας Ζηλανδίας (νότια του Auckland, στο Βόρειο νησί) υπάρχει μια σειρά από μοναδικά σπήλαια που δεν είναι απλά όμορφα αλλά έχουν έναν ιδιαίτερο φωτισμό. Όχι από λάμπες αλλά από τα φωσφορίζοντα σκουλήκια του είδους Arachnocampa luminosa, που υπάρχουν μέσα σε αυτά τα σπήλαια κατά χιλιάδες.Τα φωτεινά αυτά ζωύφια υφαίνουν ιστούς από την οροφή, οι οποίοι κρέμονται και προσελκύουν έντομα με το απαλό φως τους. Το θέαμα είναι εκπληκτικό καθώς χιλιάδες φωσφορίζουσες κλωστές, θυμίζουν σκηνές από το Avatar.Arizona – Τα γλυπτά βράχιαΤο φαράγγι της Αντιλόπης, στην γη των Ινδιάνων Navajo στο Page της Arizona μοιάζει με ζωγραφικό πίνακα και όχι με βράχια. Είναι το φαράγγι με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Αμερική μετά το Grand Canyon και δικαίως!Οι απίστευτες πτυχώσεις των βράχων γίνονται ακόμα πιο απίστευτες το μεσημέρι όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στα βράχια και τα χρωματίζουν με όλες τις αποχρώσεις του ερυθρού φάσματος – τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψουν αυτό το υπερθέαμα της φύσης!
Διαβάστε περισσότερα » »

Ancient Aliens - The Visitors [Greek subs]

Διαβάστε περισσότερα » »

Ζαν Κλοντ Τρισέ: Το πακέτο βοήθειας αφορά τις κυβερνήσεις της Ε.Ε.

Τώρα προέχει να αξιοποιήσουμε άριστα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ
Ζαν Κλοντ Τρισέ: Το πακέτο βοήθειας αφορά τις κυβερνήσεις της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ κλιμάκωσε την αντιπαράθεση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας μεταθέτοντας την ευθύνη αποκλειστικά στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης. Σε περίπτωση που η απόφαση των κυβερνήσεων οδηγήσει σε μερική, ή, ολική στάση πληρωμών «πρέπει οι κυβερνήσεις να φροντίσουν ώστε να τεθούν στη διάθεση του συστήματος του ευρώ διασφαλίσεις τις οποίες θα μπορεί να αποδεχτεί» λέει ο κ. Τρισέ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Financial Times Deutschland   (FTD), που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα
της εφημερίδας. Το σύστημα του ευρώ συναποτελούν η ΕΚΤ και οι 17 Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.

Με την παρέμβασή του αυτή ο κ. Τρισέ απαντά στα σενάρια λύσεων που προκρίνουν «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μερική, ή, ολική στάση πληρωμών, γράφει η εφημερίδα  FTD. Για την περίπτωση αυτή η ΕΚΤ ανήγγειλε ότι δεν θα αποδέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να διασφαλίζει τη
ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Αυτό θα είχε ως συνέπεια την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

«Οι κυβερνήσεις φέρουν για αυτό την ευθύνη», τόνισε ο κ. Τρισέ στη συνέντευξή του. «Οι κυβερνήσεις έχουν προειδοποιηθεί απερίφραστα και με όλα τα μέσα. Το έχω δηλώσει δημόσια. Στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων εξήγησα πολλάκις με λεπτομέρειες, ότι σε περίπτωση στάσης πληρωμών μιας χώρας δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε πλέον τα κρατικά ομόλογα ως κανονικούς τίτλους εγγύησης. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει, στην περίπτωση αυτή, να παρέμβουν και να το διορθώσουν. Αυτό είναι το καθήκον τους», είπε ο κ. Τρισέ. Αποσαφήνισε δε, ότι στο ζήτημα αυτό η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει κανένα συμβιβασμό. «Για μας δεν είναι αποδεκτό να ριψοκινδυνεύσουμε το ρόλο μας ως άγκυρα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Τρισέ. «Εάν μια χώρα περιέλθει σε στάση πληρωμών, δεν μπορούμε να δεχτούμε τους κρατικούς της
τίτλους ως ενέχυρο, διότι σύμφωνα με την άποψη του Συμβουλίου της ΕΚΤ περιστέλλεται η ικανότητά μας να λειτουργούμε ως άγκυρα εμπιστοσύνης και σταθερότητας», διευκρίνισε ο κ. Τρισέ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέρριψε και την ιδέα της θέσπισης ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το Συμβούλιο της ΕΚΤ εξέτασε διάφορες προτάσεις θέσπισης ευρωομολόγων, «προς το παρόν δεν τις συμμερίζεται», είπε ο κ. Τρισέ.

Πρόσθεσε δε, ότι «τώρα προέχει να αξιοποιήσουμε άριστα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας: Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και ένα ποιοτικό άλμα στην επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής των χωρών της Ευρωζώνης. Επιπρόσθετα, πρέπει τα προγράμματα προσαρμογής για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να
υλοποιηθούν αποφασιστικά. Επίσης ο μηχανισμός σταθερότητας EFSF πρέπει να αξιοποιηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ελαστικότητα και αποτελεσματικότητα».

Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει η σημερινή κατάσταση, ο κ. Τρισέ δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της ΕΕ. Όπως είπε, «βεβαίως και μπορούν οι Ευρωπαίοι να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ πήρε σαφείς αποστάσεις από την κριτική που ασκείται στην καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ ότι εξαιτίας καθυστερήσεων είναι συνυπεύθυνη για την κλιμάκωση της παρούσας κρίσης.

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται αυτή την εκτίμηση, ο κ. Τρισέ είπε: «Επ' ουδενί. Θεωρώ μία τέτοια συζήτηση στη σημερινή κατάσταση παντελώς λανθασμένη».


Διαβάστε περισσότερα » »

Επανεξετάζονται τα κριτήρια για τα τέλη κυκλοφορίας

Στόχος του Υπουργείου μια δικαιότερη κατανομή βαρών
Επανεξετάζονται τα κριτήρια για τα τέλη κυκλοφορίας
 
Την επανεξέταση των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα βάζει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών, με την προσθήκη των κριτηρίων οικογενειακής κατάστασης και παλαιότητας, σε μια προσπάθεια να γίνουν δικαιότερα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», τα μέχρι 13% ακριβότερα από πέρυσι τέλη κυκλοφορίας που προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος πρόκειται, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, να επαναξιολογηθούν προκειμένου η επίπτωση του μέτρου να μην είναι «οριζόντια», δηλαδή να μην επιβαρύνει το ίδιο όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες. 

Διαβάστε περισσότερα » »

Η Κούβα εξάγει δηλητήριο σκορπιού αντίδοτο του καρκίνου


Η Κούβα άρχισε να εξάγει  μέθοδο θεραπείας για τον καρκίνο που γίνεται με βάση το δηλητήριο του κόκκινου σκορπιού που ζει στην Καραϊβική,  στο ανατολικό τμήμα της Κούβας.

Ο κόκκινος σκορπιός ένα ενδημικό  είδος της περιοχής και το ναρκωτικό-δηλητήριο του, που φέρει την ονομασία ‘Βίντατοξ’  βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο μιας 15ετίας.


Η Κούβα είναι γνωστή για την χρησιμοποίηση των σκορπιών για θεραπευτικούς σκοπούς από τις αρχές του περασμένου αιώνα καθώς και πρόσφατες μελέτες σε ανθρώπους, έχουν δείξει ότι το Βίντατοξ’   μειώνει ή εξαλείφει τελείως τον πόνο και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δραστικό αντίδοτο σε 15 μορφές καρκίνου.

Η εταιρεία Labiofam, στην οποία ανήκει το φάρμακο έχει ήδη εξάγει το φαρμακευτικό προϊόν σε δύο φίλες χώρες, το Βιετνάμ και την Κίνα.

Δοκιμάστηκε σε 10.000 ασθενείς, ανάμεσα των οποίων ήταν και ξένοι και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά ως προς την ποιότητα της ζωής και την επιβράδυνση της ανάπτυξης του όγκου.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΤΡΟΧΑΙΑ: Ποιοί είναι οι 16 νομοί με "πρόβλημα ατυχημάτων"

Δεκαέξι νομοί της χώρας χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης, ως οι περιοχές που έχουν πρόβλημα ατυχημάτων και η απόδοση της τροχαίας δεν είναι ικανοποιητική βάση των σχετικών στατιστικών στοιχείων της Τροχαίας για το 2010.

Η έρευνα, που...
παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα», με τίτλο «Τροχαία αστυνόμευση και οδική ασφάλεια» πραγματοποιήθηκε από τους Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη, καθηγητή του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, Μιχαήλ Νικολαράκη, Διδάκτορα και Μιχάλη Δούμπο, Επίκουρο Καθηγητή.


Κατά την έρευνα από την μελέτη των στοιχείων προκύπτει πως όπου βεβαιώνονται ελάχιστες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σημειώνονται και πολλά τροχαία ατυχήματα ενώ όπου ο αριθμός των παραβάσεων είναι υψηλός μειώνονται τα ατυχήματα.


Οι νομοί αυτοί, κατά την έρευνα, όπου κατεγράφησαν πολλά τροχαία ατυχήματα και λίγες παραβάσεις είναι οι:

Θεσσαλονίκης,
Δωδεκανήσου,
Έβρου,
Εύβοιας,
Ζακύνθου,
Ημαθίας,
Θεσπρωτίας,
Καβάλας,
Καρδίτσας,
Κυκλάδων,
Λακωνίας,
Μεσσηνίας,
Πρέβεζας,
Φθιώτιδας,
Φωκίδας και
Χανίων.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως στις περιοχές αυτές η αυξημένη αστυνόμευση δεν έχει φέρει αποτελέσματα και έτσι απαιτούνται άλλες λύσεις όπως βελτίωση του οδικού δικτύου, της κυκλοφοριακής αγωγής κλπ ενώ παράλληλα χρειάζονται ειδική μελέτη από συγκοινωνιολόγους.

Αντίθετα οι νομοί με τα λιγότερα ατυχήματα και τις πολλές βεβαιώσεις παραβάσεων είναι:

Κιλκίς,
Λασιθίου,
Πέλλας,
Πιερίας,
Ρεθύμνης,
Σερρών,
Φλώρινας και
Χίου.
Αυτές είναι οι περιοχές, όπως σημειώνεται στις οποίες η αυξημένη αστυνόμευση φαίνεται πως είχε αποτελέσματα.


Η Αττική ανήκει στη κατηγορία των νομών με τα πολλά ατυχήματα και τις πολλές παραβάσεις μαζί με την...
Αιτωλοακαρνανία,
την Αργολίδα,
την Αρκαδία,
την Αχαΐα,
την Βοιωτία,
την Ηλεία,
την Κορινθία και
την Χαλκιδική.


Οι υπόλοιποι νομοί (18) εντάσσονται στην 3η κατηγορία που είναι «λίγα ατυχήματα - λίγες παραβάσεις».

Οι περιοχές αυτές ανήκουν στην κατηγορία «χαμηλής επικινδυνότητας» όπου δεν απαιτείται, κατά την έρευνα, κατανάλωση πόρων και αστυνομικών δυνάμεων για βελτίωση της κατάστασης.
Διαβάστε περισσότερα » »

Χατζάρας: Κι ο Καρατζαφέρης τρέμει τους Εβραίους!

Διαβάστε περισσότερα » »

ΛΕΓΑΜΕ "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ"

Διαβάστε περισσότερα » »

OI 12 ΘΕΟΙ & οι απόγονοι τους

Διαβάστε περισσότερα » »

Το Top 10 των τροφών για την ενίσχυση του εγκεφάλου!

Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά νερό είναι απαραίτητα για να λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλος. Πέρα από τη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί, που όπως ανακαλύφθηκε πρόσφατα βοηθούν τα εγκεφαλικά μας κύτταρα να λειτουργούν αποτελεσματικότερα, πρόσφατες βρετανικές έρευνες ανέδειξαν τις δέκα καλύτερες τροφές για και να παραμένει “νέα” η φαιά ουσία του εγκεφάλου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κολοκυθόσποροι για ψευδάργυρο :
Μόλις μια χούφτα κολοκυθόσπορων την ημέρα είναι ο, τι χρειάζεται κανείς για να λάβει την συνιστώμενη ημερησία ποσότητα ψευδάργυρου, ιχνοστοιχείου ζωτικού για την ενίσχυση της μνήμης και των διεργασιών της σκέψης.

Μπρόκολο για βιταμίνη Κ :
Το μπρόκολο εκτός από πολύ υγιεινό αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Κ, που είναι γνωστό ότι ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες και βελτιώνει τις διανοητικές ικανότητες.

Ξηροί καρποί για βιταμίνη Ε :
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Εφημερίδα Επιδημιολογίας υποστηρίζει ότι η πρόσληψη μιας καλής ποσότητας βιταμίνης Ε μπορεί να βοηθάει στη διατήρηση της μνήμης. Βιταμίνη Ε έχουν όχι μόνο οι ξηροί καρποί, αλλά και τα πράσινα λαχανικά, οι σπόροι, τα αυγά και τα αναποφλοίωτα όσπρια.

Λάδι ηράνθεμου (νυχτολούλουδου) και L – Καρνοσίνη :
Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα συμπληρώματα διατροφής με έλαια θαλασσινών ψαριών και νυχτολούλουδου βοηθούν τα παιδιά να αποκτούν καλύτερες διανοητικές ικανότητες.
Παράλληλα, η L-Καρνοσίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο κοτόπουλο, το άπαχο κόκκινο κρέας έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην απομάκρυνση του ενδεχόμενου εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Τροφές ολικής αλέσεως :
Βεβαιωθείτε ότι συμπεριλαμβάνετε ότι συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας τροφές ολικής αλέσεως, όπως δημητριακά ή ζυμαρικά, καθώς το φολικό οξύ, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη Β6 που περιέχουν έχει βρεθεί ότι ενισχύουν την βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Λιπαρά ψάρια για Ω-3 :
Τα απαραίτητα λιπαρά ω-3 που βρίσκονται στα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και τους λιναρόσπορους είναι απολύτως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τα ψάρια επίσης περιέχουν ιώδιο, ιχνοστοιχείο που βελτιώνει την πνευματική καθαρότητα.

Μύρτιλλα :
Έρευνα του πανεπιστημίου Ταφτς των Ηνωμένων Πολιτειών που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Νευροεπιστήμης υποστηρίζει ότι ένα εκχύλισμα από μύρτιλλα μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Ντομάτες για λυκοπένιο :
Το λυκοπένιο, ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στις ντομάτες μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων εναντίον των ελεύθερων ριζών, γεγονός που συμβαίνει στην άνοια και κυρίως στο Αλτσχάιμερ.

Βιταμίνες :
Το φολικό οξύ και η βιταμίνη Β12 βοηθούν στην πρόληψη της συγκέντρωσης ομοκυστεΐνης στο σώμα, ουσίας που παρατηρείται σε αυξημένο βαθμό σε όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Μαύρο φραγκοστάφυλο για βιταμίνη C :
Η βιταμίνη C πιστεύεται εδώ και καιρό ότι έχει τη δύναμη να ενισχύει τις πνευματικές ικανότητες. Αν και μπορεί να βρεθεί σε πολλά φρούτα και λαχανικά, το μαύρο φραγκοστάφυλο είναι μία από τις καλύτερες πηγές τους.
Διαβάστε περισσότερα » »

Κεφίρ: Το απόλυτο διατροφικό “όπλο”

Όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή το ξέρουν ήδη καλά. Ήρθε η ώρα να το “ανακαλύψουν” και να γνωρίσουν τις ευεργετικές επιδράσεις του και οι υπόλοιποι. Έχει χαρακτηριστεί ώς “θαυματουργό” και είναι το μυστικό της μακροζωίας των Καυκάσιων!
Εάν αναλογιστεί κανείς τα πλούσια οφέλη και τις πολυάριθμες ευεργετικές επιδράσεις που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί εύκολα να καταλάβει το λόγο.

Τι είναι το κεφίρ :
Το κεφίρ παράγεται από οποιοδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κ.λπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει σαν κουνουπίδι. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κεφίρ και έτσι, ανάλογα με τον τύπο βακτηριδίων που θα χρησιμοποιηθούν, το ρόφημα θα αποκτήσει διαφορετικές οργανοληπτικές και θρεπτικές ιδιότητες, αλλά και διαφορετικό χρώμα, οσμή και γεύση.
Είναι ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν - επειδή περιέχει ευεργετικά βακτηρίδια, ζύμες, μέταλλα και αμινοξέα που βοηθούν τον οργανισμό μας - με υψηλή θρεπτική αξία! Περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου, λόγω του γάλακτος που περιέχει, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως την πυριδοξίνη, βιοτίνη, φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη Β12.

Οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας, που αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό μας. Αν και βασίζεται στο γάλα, ωστόσο είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, επειδή περιέχει ελάχιστες ποσότητες λακτόζης, ενώ ένα μέρος της λακτόζης του γάλακτος πέπτεται από τα βακτήρια και τις ζύμες του κεφίρ στο έντερο. Εκτός από το ρόφημα όμως, υπάρχει και το συμπυκνωμένο κεφίρ, αντί επιδορπίου, που περιέχει βακτήρια με πολύ σημαντική προβιοτική δράση.


Παρόλα αυτά, το συμπυκνωμένο κεφίρ αλλά και το ρόφημα δεν αντικαθιστούν το παραδοσιακό γιαούρτι ούτε το γάλα, αντίστοιχα, μπορούν όμως όσοι επιθυμούν να αντικαταστήσουν με αυτό τη μία από τις τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων που συστήνεται να καταναλώνονται καθημερινά.

Ευεργετικές ιδιότητες:

Το κεφίρ, που συνιστά μία πλήρως ισορροπημένη τροφή, παρέχει ευεργετικά βακτηρίδια και ζύμες, συμβάλλοντας στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Έχει διαπιστωθεί ότι η συστηματική χρήση του έχει την ιδιότητα να επιδρά σε ολόκληρο το σώμα, συμβάλλοντας σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
Παράλληλα, ενισχύει την πέψη και προωθεί την ομαλή λειτουργία των εντέρων, δημιουργώντας ένα υγιές πεπτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα. Συνιστάται ιδιαίτερα σε παιδιά, διότι προάγει τη σωστή εντερική λειτουργία τους, σε εγκύους για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας ή σε γυναίκες που θηλάζουν λόγω του ασβεστίου που περιέχει, καθώς και σε ηλικιωμένους, διότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση των έντονων διαρροιών ή δυσκοιλιοτήτων που συνήθως παρουσιάζουν.

Το 1908, ο Metchnikov έγραψε στο βιβλίο του, "η επέκταση της ζωής" ότι το μυστικό στη μακροζωία που βρήκε στα ρωσικά βουνά του Καυκάσου ήταν το κεφίρ που οι άνθρωποι έκαναν και έτρωγαν. Οι χωρικοί των καυκάσιων βουνών μας έδωσαν το γιαούρτι και το κεφίρ (προϊόν οξυγαλακτικής ζύμωσης). Η ιστορία του κεφίρ είναι αιώνες παλαιά. Είναι ευρέως γνωστό στην Ανατολική Ευρώπη και στην περιοχή του Πόντου. Οι άνθρωποι στον Καύκασο, πίνουν κεφίρ αντί νερού και τρώνε πυκνωμένο κεφίρ αντί επιδορπίου. Δεν έχουν τις γνωστές εκφυλιστικές αρρώστιες της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας και η υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής τους ξεπερνά τα 110 χρόνια.

Ο καθηγητής Δρ Kanschlikow αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην έρευνα του κεφίρ παρατηρώντας τη θεραπευτική του επίδραση σε πολλές αρρώστιες. Συμβάλει στη διαδικασία ανάρρωσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστατο του γάλακτος των μητέρων. Το κεφίρ δεν είναι φάρμακο αλλά μια ειδική παραδοσιακή τροφή. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί σαν ξυνή κρέμα σε σάλτσες και σαλάτες. Το κεφίρ θεωρείται θρεπτικό ποτό κατάλληλο για να συμπεριληφθεί και σε ειδικές διατροφές και στη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών.
Τι έχουν δείξει οι έρευνες :
Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των κολοβακτηριδίων αλλά και γενικά των τοξικών μικροοργανισμών του παχέος εντέρου και επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα των εντέρων.
Έχει διουρητικές ιδιότητες.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Οι βακτηριοσύνες που παράγονται από τη δράση των βακτηρίων του κεφίρ έχουν φυσική αντιβιοτική δράση.
Τα αμινοξέα του βοηθούν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.
Θεωρείται ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με λίγα λιπαρά και θερμίδες (διαθέτει όσες σχεδόν και ένα ποτήρι γάλα – ανάλογα βέβαια με τον τύπο γάλακτος που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του).
Συμβάλλει στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.
Διαβάστε περισσότερα » »