Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Αμύνταιο: Γερμανικό ενδιαφέρον για το μεταλλικό νερό και τα κρασιά της περιοχής

Γερμανοί επιχειρηματίες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για ο φυσικό μεταλλικό νερό και τα κρασιά της ΕΑΣ Αμυνταίου
Το φυσικό μεταλλικό νερό "Ξινό Νερό", τα ξακουστά κρασιά και ειδικότερα ο αφρώδης οίνος της ΕΑΣ Αμυνταίου έχουν κινήσει το ενδιαφέρον γερμανών επιχειρηματιών σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες εξαγωγής τους στη γερμανική αγορά.
Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στο Αμύνταιο ο υφυπουργός Εργασίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και εντεταλμένος για την ελληνογερμανική συνεργασία Γιόαχιμ Φούχτελ που συνοδευόταν από πολυπληθή αποστολή.
Η γερμανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το εργοστάσιο εμφιάλωσης του Ξινού Νερού,για το οποίο ήδη έχει βρεθεί ενδιαφερόμενη εταιρία που πραγματοποιεί εμπορία διαφόρων ποτών και επιθυμεί να αντιπροσωπεύσει ένα ποιοτικό μεταλλικό νερό στην γερμανική αγορά. Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του κλιμακίου των Γερμανών επιχειρηματιών και αξιωματούχων ήταν το οινοποιείο της ΕΑΣ Αμυνταίου.
Όπως έγινε γνωστό, μέσα από συγκεκριμένες συνεργασίες μπορεί το οινοποιείο της ΕΑΣ Αμυνταίου και τα υπόλοιπα οινοποιεία της περιοχής να εξάγουν τα προϊόντα τους ή να εντείνουν αυτή τη δραστηριότητα όσα οινοποιεία πραγματοποιούν ήδη εξαγωγές.
Επίσης, επισημάνθηκε ότι τα οινοποιεία της περιοχής Αμυνταίου μπορούν να ανταλλάξουν τεχνογνωσία με εκείνα της περιοχής του Δήμου Τσάετς για θέματα εναλλακτικού τουρισμού, καθώς και στις δύο περιοχές οι εν λόγω μονάδες είναι επισκέψιμες.
Ενδεχόμενο αδελφοποίησης με γερμανικό δήμο
 Εξάλλου κατά τις επαφές της Γερμανικής αντιπροσωπείας με τον δήμαρχο Αμυνταίου, Μάκη Ιωσηφίδη, συζητήθηκε το ενδεχόμενο αδελφοποίησης με Δήμο Τσάετς της Γερμανίας, που εκτός από τα οινοποιία διαθέτει ορυχεία λιγνίτη ανοιχτού τύπου.
"Στα ενεργά ορυχεία του Τσάετς πληρούνται όλες οι προδιαγραφές για τα αιωρούμενα σωματίδια και την περιβαλλοντική προστασία, ενώ τα ανενεργά είναι πλήρως αποκατεστημένα και υλοποιούνται σ' αυτά σημαντικές δράσεις εναλλακτικού τουρισμού" είπε ο κ. Ιωσηφίδης ο οποίος έχει επισκεφθεί την περιοχή.
Για τη λιγνιτική δραστηριότητα στην περιοχή της Φλώρινας τόνισε ότι πρέπει να δοθούν λύσεις από την πολιτεία και τη ΔΕΗ για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους ενώ έθεσε και ζήτημα μεταφοράς τεχνογνωσίας από τη γερμανική πλευρά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Ρεπούση: "Ο χορός του Ζαλόγγου είναι εθνικός μύθος"

Τι δήλωσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ προκαλώντας αίσθηση. Η θέση της για τις γενοκτονίες, τις υιοθεσίες από ζευγάρια ομοφυλόφιλων και τη Χρυσή Αυγή. Ακούστε το ηχητικό
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, δήλωσε ότι ο χορός του Ζαλόγγου είναι εθνικός μύθος.
"Κάθε λαός δημιουργεί εθνικούς μύθους", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στο βιβλίο της ιστορίας, δεν γράφτηκε ποτέ η λέξη "συνωστισμός", για τη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά μόνο το ρήμα.
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι απομονώθηκε μια μόνο φράση:
"Υπήρξε μεγάλη εκμετάλλευση. Ακόμα φέρνουν στην επιφάνεια βιβλίο που έγραψα και η λέξη συνωστίζονται διορθώθηκε αμέσως. Ήταν ένα πάρα πολύ καλό σχολικό βιβλίο, είχε μια ατυχή έκφραση, διορθώθηκε αμέσως. Δεν υπήρχε η λέξη ''συνωστισμός'' υπήρχε το ρήμα στην περιγραφή μιας αθρόας προσέλευσης. Εμείς αμέσως είπαμε τελικά πως δεν είναι σωστή η λέξη συνωστισμός επειδή προσβάλλει τις μνήμες ανθρώπων. Δεν θέλαμε να πούμε ότι στη Σμύρνη έγινε "συνωστισμός".
Η λέξη άλλαξε και μπήκε μία άλλη λέξη για να περιγραφτεί καλύτερα η αθρόα προσέλευση των Ελλήνων στο λιμάνι της Σμύρνης την ώρα που προσπαθούσαν να σωθούν. Εξ αρχής υπήρχε μόνο το ρήμα. Δεν υπήρξε ηθελημένη προσπάθεια αλλαγής και προσβολής της μνήμης. Στο σημερινό βιβλίο δεν υπάρχει η λέξη αυτή".
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι "γενικότερη τάση της ιστορίας είναι να μαθαίνουμε από το παρελθόν για να προσπαθήσουμε να μην επαναλάβουμε τα λάθη μας. Πιο πάνω είναι το να μπορεί κανείς να διαβάζει ιστορικά τα πράγματα, να μη στέκεται σε μια αλήθεια αλλά να βλέπει και τις άλλες αλήθειες".
Υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της υιοθεσίας και για τους ομοφυλόφιλους:
"Εφόσον η Πολιτεία αναγνωρίζει το δικαίωμα της υιοθεσίας σε ετεροφυλόφιλους οφείλει να το αναγνωρίζει και σε ομοφυλόφιλους. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση σε ό,τι αφορά την ανάγκη του παιδιού να ταυτίζεται με ένα συγκεκριμένο φύλο. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει στην Ελλάδα αυτή η ομοφοβία. Η διαφορετικότητα είναι δικαίωμα του καθενός. Η ταυτότητα του φύλου είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Δεν με ενοχλεί καθόλου. Όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα", είπε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είπε:
"Η ιστορική επιστήμη δεν είναι αναγκασμένη να δέχεται τις αποφάσεις των κοινοβουλίων" σημείωσε η Μ. Ρεπούση σχολιάζοντας την απόφαση της βουλής που αναγνώρισε επίσημα την γενοκτονία.
"Είμαι κατά της ποινικοποίησης της μνήμης. Το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τις γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορική επιστήμη είναι υποχρεωμένη να δεχθεί τις πολιτικές αποφάσεις και μάλιστα να τιμωρούνται όσοι έχουν διαφορετική άποψη. Δεν έχω καμία επιφύλαξη με τη διάταξη που προτείνει το σχέδιο νόμου του Ρουπακιώτη".
"Δεν απαιτώ και δεν θέλω το κόμμα μου, να έχει τις ίδιες ιστορικές απόψεις με εμένα", συμπλήρωσε.
Για τη Χρυσή Αυγή, η κυρία Ρεπούση δήλωσε πως "η ΧΑ υποσκάπτει τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος, χρησιμοποιώντας τα ίδια τα όπλα που της δίνει η Δημοκρατία".
Ερωτηθείσα αν νιώθει θύμα, η κυρία Ρεπούση απάντησε: "Ασκείται μια τρομοκρατία στη δική μου περίπτωση. Η Δημοκρατία μας έχει να χάσει από αυτή την άσκηση πίεσης και τρομοκρατίας. Δεν αισθάνομαι θύμα. Οι τακτικές ιεράς εξέτασης έχουν περάσει. Διεκδικώ το δικαίωμά μου να απαντώ με το δικό μου τρόπο, δεν πρόκειται κανείς να με βάλει στη λογική του μαύρου-άσπρου. Καμιά φορά κάνω το λάθος να μιλώ στην πολιτική με ιστορικούς όρους. Διεκδικώ μια ιστορική καθαρότητα".
Αντίδραση Μιχελάκη
Ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής Γ. Μιχελάκης "ανέβασε" στις σελίδες του στο facebook και στο twitter το παρακάτω κείμενο, με αφορμή τις θέσεις της κυρίας Ρεπούση:
Η … αβάσταχτη ιστορική ελαφρότητα της κυρίας Ρεπούση
"Για να ξεπαστρέψεις ένα λαό, του αφαιρείς πρώτα τη μνήμη. Καταστρέφεις τα βιβλία του, τον πολιτισμό του, την ιστορία του. Και κάποιος άλλος του γράφει βιβλία, του δίνει πολιτισμό και επινοεί για λογαριασμό του άλλη ιστορία. Έπειτα, ο λαός αρχίζει σιγά σιγά να ξεχνά ποιος είναι και ποιος ήταν. Ακόμη πιο γρήγορα θα τον ξεχάσει ο κόσμος γύρω του".
Αυτά έγραφε ο Μίλαν Κούντερα στο "Βιβλίο του γέλιου και της λήθης" το 1978, με σκοπό να αφυπνίσει τους συμπατριώτες του.
Εκείνοι αφυπνίστηκαν! Η κυρία Ρεπούση;".

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη της εδώ
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο ΧΕΝΡΙ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ ΕΝΩ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ {ΒΙΝΤΕΟ}

Ο Luke Rudkowski είναι ένας Αμερικανός ακτιβιστής θεωριών συνωμοσίας.

Για τρίτη φορά, ο Luke Rudkowski αντιμετωπίζει τον Henry Kissinger για τα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας και της ομάδας Bilderberg.

Ο Luke τον ρώτησε επίσης σχετικά με το σχόλιο που είπε: "Το παράνομο το κάνουμε αμέσως, το αντισυνταγματικό παίρνει λίγο περισσότερο."

Αυτό έλαβε χώρα στο Intrepid Gala ελευθερίας, όπου ο Χένρι Κίσινγκερ έλαβε την ανταμοιβή του για την «ελευθερία και την δημοκρατία».

Παρακολουθήστε βίντεο από το παρασκήνιο και δείτε την αντιπαράθεση.


atheatignosi.gr
eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »

Έκθεση αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας

«Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων»

Μια μοναδική έκθεση με τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων (από το «ρομπότ - υπηρέτρια» του Φίλωνος μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων) παρουσιάζει το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά (που βρίσκεται στο Κατάκολο) www.kotsanas.com στον 3ο όροφο του the Mall Athens (στο Μαρούσι) καθημερινά 12.00 με 21.00 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013 με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν ξενάγηση για το κοινό.

Σκοπός της κινητής έκθεσης όπως και του μουσείου είναι να αναδείξουν αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων και να αποδείξουν ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας. Οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, τα πολύσπαστα και τα βαρούλκα, τα έμβολα και οι κύλινδροι, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους.

Αυτά τα κληροδοτήματα, ίδια και αναντικατάστατα, εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας μας, η εξέλιξη της οποίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη και απροβλημάτιστη υιοθέτησή τους. Απλά χρειάστηκε πάνω από μια χιλιετία ωρίμανσης για να επανακτήσει η ανθρωπότητα αυτήν την αξιοθαύμαστη λησμονημένη τεχνολογία. Η εξερεύνηση αυτής της εποχής που η τεχνολογία αιχμής δεν κατοχυρωνόταν αποδεικνύει περίτρανα πόσα περισσότερα (από όσα νομίζουμε) χρωστά ο σύγχρονος Δυτικός Τεχνολογικός Πολιτισμός στους Έλληνες.



ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΩΝ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

1. Το σταθερό αυτόματο θέατρο του Ήρωνος
(ο «κινηματογράφος» των Ελλήνων)

2. Το υδραυλικό ωρολόγιο του Αρχιμήδη
( το πρώτο υδραυλικό ωρολόγιο με κτύπους της ιστορίας)

3. Η αυτόματη υπηρέτρια του Φίλωνος
(το πρώτο λειτουργικό ρομπότ της ιστορίας)

4. Το κινητό αυτόματο θέατρο του Ήρωνος
( το αυτοκινούμενο κουκλοθέατρο των Ελλήνων)

5. Το υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησίβιου
(ένα θαύμα του αυτοματισμού)

6. Η ύδραυλις του Κτησίβιου
(το πρώτο πληκτροφόρο μουσικό όργανο της ιστορίας)

7. Το υδραυλικό αυτόματο των φθεγγομένων ορνέων και της επιστραφείσης γλαυκός
(ο πρώτος αυτοματισμός επαναλαμβανόμενου θεάματος με παραγωγή κίνησης και ήχου)

8. Το ξυπνητήρι του Πλάτωνος
(η πρώτη συσκευή αφύπνισης παγκοσμίως)

9. Ο ηχητικός συναγερμός του Ήρωνος
(ο πρώτος αυτοματισμός προειδοποίησης της ιστορίας)

10. Το ατμοτηλεβόλο του Αρχιμήδη
(το πρώτο κανόνι της ιστορίας)

11. Η πυροσβεστική αντλία του Ήρωνος
(η πρώτη εμβολοφόρα καταθλιπτική αντλία της ανθρωπότητας)

12. Ο γαστραφέτης
(ο πρώτος καταπέλτης)

13. Το αυτόματο άνοιγμα θυρών ναού μετά από θυσία στο βωμό του
(ο πρώτος κτηριακός αυτοματισμός της ιστορίας)

14. Ο υπολογιστικός μηχανισμός των Αντικυθήρων
(ένας «φορητός υπολογιστής» από την αρχαιότητα).

15. Η μαγική κρήνη του Ήρωνος
(μια «αεικίνητη» συσκευή που παραβιάζει τους νόμους της υδροστατικής)

16. Ο αστρολάβος του Πτολεμαίου
(το G.P.S. των αρχαίων Ελλήνων)

17. Η ευφυής οινοχόη του Φίλωνος

(η πρώτη «έξυπνη» συσκευή οικιακής χρήσης στην ιστορία)

18. Το οδόμετρον του Αρχιμήδη
(το πρώτο.ταξίμετρο της ιστορίας)

19. Η τρίκωλος ανυψωτική μηχανή
(ο πρώτος γερανός κατακόρυφης ανύψωσης της ανθρωπότητας)

20. Η αιολόσφαιρα του Ήρωνος
(η πρώτη ατμομηχανή της ανθρωπότητας)

21. Ο υδραυλικός κοχλίας του Αρχιμήδη

22. Η ύσπληξ
(ο πρώτος αθλητικός μηχανισμός της ιστορίας)

23. Η διόπτρα του Ήρωνος
(ένας θεοδόλιχος και ένας χωροβάτης από το.παρελθόν)

24. Ο υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία
(η πρώτη συσκευή τηλεπικοινωνίας παγκοσμίως)

25. Η ιπτάμενη περιστερά του Αρχύτα
(η πρώτη αυτόνομη πτητική μηχανή της ανθρωπότητας)

26. Το αυτόματο σπονδείο με κερματοδέκτη
(ο πρώτος αυτόματος πωλητής της ιστορίας)

27. Η μηχανή κοπής θηλυκών σπειρωμάτων του Ήρωνος
(ο πρώτος σπειροτόμος της ιστορίας)

28. Ο λιθοβόλος καταπέλτης του Φίλωνος
(ο πρώτος μεγάλος λιθοβόλος καταπέλτης της ιστορίας)

29. Ο πολυβόλος καταπέλτης του Διονυσίου
(ένας αυτόματος επαναληπτικός καταπέλτης με την πρώτη εφαρμογή της επίπεδης αλυσοκίνησης παγκοσμίως)

30. Ο παντογράφος του Ήρωνος
(η πρώτη συσκευή αντιγραφής, μεγέθυνσης και σμίκρυνσης παγκοσμίως)

31. Ο «ελληνικός» νερόμυλος του Στράβωνος
(η πρώτη αξιοποίηση της υδραυλικής ενέργειας παγκοσμίως)

32. Η ανεμοκίνητη ύδραυλις
(η πρώτη αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας παγκοσμίως)

33. Ο τετράντας του Ιππάρχου
(ο πρώτος εντοπιστής γεωγραφικού πλάτους καθημερινής χρήσης παγκοσμίως)

34. Το μονόχορδο του Πυθαγόρα
(το πρώτο επιστημονικό μουσικό όργανο παγκοσμίως)

35. Το οστομάχιον του Αρχιμήδη
(το πρώτο παζλ της ιστορίας)

κ.ά

Δείτε σε 60΄΄ την έκθεση

Διαβάστε περισσότερα » »

Οι Μαύροι Πανθήρες ηρθαν....Οι Ελληνες φευγουν...!! Ας προσεχαν....

Έχοντας χάσει πλέον κάθε έννοια σεβασμού στην χωρά που διαμένουν παράνομα υπό την προστασία των "αδελφών" χαλαρόκολων αντιρατσιστών φίλων τους, που τους υπερασπίζονται και τους καλύπτουν σε κάθε είδους παρανόμια που κάνουν απέναντι στον Ελληνικό λαό, οι λαθρο έπικοι εισβολείς απειλούν ακόμα μια φορά.


Μετά την ανακοίνωση της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος , που εμμέσως πλην σαφώς μας απειλήσε με τζιχαντ (ιερό πόλεμο αλλά καλό είναι οι κοιμισμένοι Έλληνες να μαθαίνουν τι είναι), ήρθε η σειρά των ηλιοκαμένων εξ Αφρικής (μην μας πουν και ρατσιστές) να πάρουν θέση. Ούτε λίγο ούτε πολύ εξ oνόματος κάποιου Κενυάτη με το όνομα Michael Chege ο όποιος μιλώντας στο βρετανικό channel 4 μας διεμήνυσε ότι ιδρύσαν στην χωρά μας παράρτημα των Μαύρων Πανθήρων.

Οι Μαύροι Πάνθηρες ήταν ήταν μία αφροαμερικανική, αριστερή οργάνωση, που έδρασε στις Η.Π.Α από το 1968 ως το 1982. Η "προκλητική ρητορική, η αγωνιστική στάση και τα πολιτικά και πολιτιστικά άνθη" της ομάδας, "άλλαξαν μόνιμα το περίγραμμα της Αμερικανικής ταυτότητας". Ιδρύθηκε στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας στις 15 Οκτώβρη του 1966. Η ηγεσία της ασπαζόταν την κομμουνιστική (ιδιαίτερα τη Μαοϊκή) θεωρία όμως εξαιτίας του αρχικής φήμης της ομάδας ως μαύρης εθνικιστικής γκρούπας.

Αυτά τα βλαστάρια λοιπόν χρησιμοποιώντας ρητορική μίσους εξαπέλυσαν μια άνευ προηγούμενου επίθεση στο λαϊκό εθνικιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής και στους ψηφοφόρους της λέγοντας ότι θα τους εξαφανίσουν από προσώπου γης και παρομοιάζουν μια πολύ μεγάλη μερίδα τους Ελληνικού λάου με τους Ναζί. Δε περιμέναμε από ένα τέτοιο έγχρωμο δίποδο πρωτεύον θηλαστικό μεγαλύτερο δείκτη ευφυΐας και γνώσης της πολίτικης πραγματικότητας και δε θα αναφέρουμε για πολλοστή φορά ότι οι ναζί έχουν καταδικαστεί από τον ίδιο τον Γ.Γ της Χρυσής Αυγής.

Για άλλη μια φορά λοιπόν το ανθελληνικό κράτος "ποιεί την νύσσα" όταν ο ρατσισμός είναι από τους λαθρομετανάστες προς τον Ελληνικό λαό, (άραγε ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης θα συμπεριλάβουν και θα ζητήσουν την παραπομπή αυτών στα πλαίσια του αντιρατσιστικού νομού;) , αυτή η επίθεση στην "δημοκρατία" τους και σε ένα νόμιμο πολίτικο κόμμα είναι επίθεση αγάπης και διεθνιστικής αλληλεγγύης ενώ αν είχαν ειπωθεί τα μισά από αυτά από την παράταξη της Χρυσής Αυγής στην βουλή όλο το σκυλολόι των ΜΜΕ θα είχε εξεγερθεί. Άραγε θα καλεστούν οι εν λογω κύριοι των Μαύρων πανθήρων και της μουσουλμανικής ενώσεις από τον αρμόδιο εισαγγελέα η είναι ρατσιστικό;


ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ

ELNEWS-HELLENICPRIDE

http://elnewsgr.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7387.html#ixzz2UgWlpxlP


eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο αστεροειδής 1998 QE2 μεγέθους 2.7 μιλίων περνά αύριο κοντά από τη Γη

Η ΝΑSA ανακοίνωσε ότι: ένας αστεροειδής διαμέτρου 2,7 χιλιομέτρων θα προσεγγίσει τη Γη την Παρασκευή 31 Μαϊου χωρίς να προκαλεί κίνδυνο, δεδομένου ότι το ουράνιο αυτό σώμα θα βρεθεί σε απόσταση 5,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας, δηλαδή περίπου 15 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης.
Ο αστεροειδής τον οποίο οι αστρονόμοι έχουν βαφτίσει 1998 QE2, θα πλησιάσει πιο κοντά στη Γη στις 31 Μαΐου στις 20:59 GMT, σύμφωνα με τη NASA. Ο αστεροειδής έχει ενδιαφέρον για τους επιστήμονες που εστιάζουν στα ουράνια σώματα που δυνητικά μπορούν να είναι απειλητικά για τη Γη, καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά αυτών των "επισκεπτών".
«Ο αστεροειδής 1998 QE2 είναι στόχος μεγάλου ενδιαφέροντος για το ραδιοτηλεσκόπιο Goldstone στην Καλιφόρνια και το τηλεσκόπιο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο, επειδή ελπίζουμε να πάρουν εικόνες υψηλής ανάλυσης που μπορεί να αποκαλύψουν πολλά χαρακτηριστικά της επιφάνειάς του» ανέφερε ο αστρονόμος Λάνς Μπένερ ανώτερος επιστημονικός σύμβουλος του ραντάρ Goldstone. Οι εικόνες από τα τηλεσκόπια αυτά μπορεί να δείξουν καθαρά ένα τμήμα του αστεροειδούς.
Ο αστεροειδής 1998 QE2 ανακαλύφθηκε στις 19 Αυγούστου του 1998 από τους αστρονόμους του ερευνητικού προγράμματος των αστεροειδών στο Νέο Μεξικό. Υπενθυμίζουμε ότι στις 15 Φεβρουαρίου, ένας αστεροειδής διαμέτρου 45 μέτρων είχε περάσει σε απόσταση 27.000 χιλιομέτρων από τη Γη την ίδια ημέρα που ένας μετεωρίτης είχε διαλυθεί στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Ρωσία, τραυματίζοντας χίλια άτομα.



ΠΗΓΗ
apocalypsejohn
Διαβάστε περισσότερα » »

Πτολεμαΐδα:Έκθεση έργων χαρακτικής Τσιτσιντά-Καρλαφτόπουλος στην gallery 512 -Εγκαίνια έκθεσης Παρασκευή 31 Μαϊου

tsitsinta Η gallery512  φιλοξενεί τα έργα δυο νέων καλλιτεχνών. Της Αλεξάνδρας Τσιτσιντά που ζει και εργάζεται στην Πτολεμαΐδα και του Δημήτρη Καρλαφτόπουλου που ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται στο κέντρο χαρακτικής «Ήλιος» του δήμου Νεάπολης. Πρόκειται για χαρακτικά έργα, τα οποία δημιουργήθηκαν με βάση την τεχνική του λινόλεουμ και της ξυλογραφίας.
     Η Χαρακτική, ως τέχνη, απαιτεί την απόλυτη εξοικείωση του καλλιτέχνη με το λεξιλόγιο και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει, προκειμένου να προϋπολογίσει τους χρόνους και τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει το έργο του. Τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κάθε χαράκτης κατά την διαδικασία της δημιουργίας , μερικές φορές απαιτούν την ανακάλυψη νέων τρόπων χάραξης ή συνεργασίας με αλλά ήδη τέχνης, όπως η ζωγραφική ,η φωτογραφία, η γλυπτική ή ακόμη και αυτή του υπολογιστή. Αυτά είναι ζητήματα που αντιμετώπισαν και ξεπέρασαν, με τον δικό τους τρόπο ο καθένας, οι δυο καλλιτέχνες που δημιούργησαν τα έργα που παρουσιάζονται στην gallery512.
     Ο Δημήτρης Καρλαφτόπουλος μέσω της δουλειάς που παρουσιάζει, ωθεί με ένα διασκεδαστικό τρόπο τον θεατή να ανακαλύψει μικρές, οικείες εικαστικές ιστορίες στις οποίες ο τίτλος του κάθε έργου παίζει καθοριστικό ρόλο.
    Η Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, παρουσιάζει με έναν καυστικό τρόπο, τα πολιτικά και οικονομικά δρώμενα που λαμβάνουν χωρά αυτή τη στιγμή στη Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, στην πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά της.
Εγκαίνια έκθεσης, Παρασκευή  31 Μαϊου 2013 και ώρα 20.00
 στη Gallery 512 στην Πτολεμαΐδα.Διάρκεια έκθεσης έως 28 Ιουνίου 2013
Τηλέφωνο / Fax 24630 80506
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα – Τρίτη – Παρασκευή (10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00)
Τετάρτη – Πέμπτη – Σάββατο (10.00 – 14.00)

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Κοζάνη: Επίσκεψη Χ. Γ. Φούχτελ

Κοζάνη: Επίσκεψη Χ. Γ. Φούχτελ Από το ΕΒΕ, όπου βρίσκεται από το πρωί, ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Κοζάνη ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας  Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. Στη διάρκεια της παραμονής του θα επισκεφτεί την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ θα έχει συνάντηση και με επιχειρηματίες της περιοχής, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι για προώθηση των προϊόντων τους στη γερμανική αγορά. Τον κ. Φούχτελ κατά την επίσκεψή του στο ΕΒΕ τον υποδέχτηκαν με συνθήματα κατά των μνημονίων και της λιτότητας μέλη του ΠΑΜΕ Κοζάνης. Συνεργάτες του κ. Φούχτελ θα επισκεφθούν την ΔΕΥΑΚ καθώς και επιχειρήσεις της περιοχής, επιχειρήσεις κυρίως τροφίμων.
 
ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη:Δέσποινα Αμαραντίδου
Διαβάστε περισσότερα » »

Εορδαία: Άνεργοι πτυχιούχοι στρέφονται στην μελισσοκομία

Στροφή στην μελισσοκομία κάνουν νέοι στην περιοχή της Εορδαίας αναζητώντας εναλλακτική επαγγελματική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας ενώ και σύμφωνα με στοιχεία του Μελισσοκομικού Συλλόγου της Π Ε Κοζάνης τον τελευταίο χρόνο εγγράφηκαν ως μέλη του δεκαπέντε νεαρά άτομα πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ. Φέτος καταγράφεται αξιοσημείωτη δραστηριότητα ντόπιων και ξένων μελισσοκόμων που έχουν εγκαταστήσει τις κυψέλες τους ακόμη και σε χώρους απόθεσης της ΔΕΗ που έχουν αναπλασθεί με δενδροφυτεύσεις αλλά και κατά μήκος ορεινών επαρχιακών οδών.  
 
ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη: Μαίρη Κεσκιλίδου
Διαβάστε περισσότερα » »

TΑΝΙΑ ΚΑΡΡΑ «ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ»

Η Τάνια Καρρά, αγαπάει και ασχολείται με το τραγούδι
από την παιδική της ηλικία.
Παράλληλα με τις σπουδές της
στο τμήμα Προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης  του Αριστοτελείου,
ξεκινάει και την επαγγελματική της ενασχόληση με το τραγούδι
και συνεργάζεται με αξιόλογους καλλιτέχνες.
Μετά την συμμετοχή της στο “Greek idol”,
όπου έφθασε στην τελική δεκάδα,
φθάνει η στιγμή να μας παρουσιάσει
την πρώτη της προσωπική δισκογραφική απόπειρα.

«ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ»
Μουσική : Γαβριήλ Γαβριήλογλου
Στίχοι: Νίκος Γρίτσης
Link για το τραγούδι σε μορφή wav



 Καλή ακρόαση!


Διαβάστε περισσότερα » »

VALERIE BOYER & ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

Η πρώτη κοσμεί το Γαλλικό κοινοβούλιο, η δεύτερη <<φιλοξενείται>> προσωρινά από το Ελληνικό
κοινοβούλιο. Η πρώτη αγωνίζεται για την αναγνώριση των γενοκτονιών στις αρχές του εικοστού αιώνα
από τους Τούρκους, η δεύτερη τις αμφισβητεί προκλητικά.
Η κ Valerie Boyer πρωτοστάτησε στην ποινικοποίηση από το Γαλλικό κοινοβούλιο της Αρμενικής
γενοκτονίας το 2012. Η αναγνώριση ψηφίστηκε το 2001 από την Γαλλική εθνοσυνέλευση 86 χρόνια μετά.
Σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ (επανήλθε προεκλογικά από τους Γερμανούς) η κ V. Boyer σύμφωνα με πρόσφατα τουρκικά δημοσιεύματα δήλωσε: ‐
Η Τουρκιά δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη, αλλά η Κωνσταντινούπολη και όχι η Ισταμπούλ ανήκει στην Ευρώπη.
–Δεν μπορεί μια χώρα που βαρύνεται για εγκλήματα γονοκτονίας, αλλά και για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 να διεκδικεί μια θέση στην Ευρώπη.
– Η Τουρκία είναι μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
–Για όλα αυτά θα συνεχίζω να αγωνίζομαι κατά της εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ καθώς επίσης και για την αναγνώριση των μεγάλων εγκλημάτων της Τουρκίας στις γενοκτονίες των αρχών του 20ου αιώνα.
Οι απειλές που δέχεται η βουλευτής και η οικογένειά της, με μηνύματα στα τουρκικά, δεν κάμπτουν το φρόνημα της Γαλλίδας, αντίθετα την πεισμώνουν για να συνεχίσει τον αγώνα της.
‐Η <<δικιά μας>> κ Ρεπούση βουλευτής της ΔΗ.ΜΑΡ. του Φ. Κουβέλη, συνέγραψε το βιβλίο ιστορίας της στ  Δημοτικού περιγράφοντας τη σφαγή των Ελλήνων της Σμύρνης του 1922 ως αποτέλεσμα συνωστισμού στην  προκυμαία, ενώ για δεύτερη συνεχή χρονιά απεχώρησε από τη βουλή (για πρακτικούς λόγους τη δικαιολογεί η ΔΗ.ΜΑΡ), στη σιγή ενός λεπτού για τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων.
–Με επιστολή της (που εκ των υστέρων αρνείται) προς πολιτικά κόμματα, συναδέλφους και
δημοσιογράφους, η ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών, πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τα
εγκλήματα ναζισμού και όχι για εθνικιστικούς λόγους, δηλαδή την γενοκτονία των Ποντίων και των
Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Επειδή εκτιμά ότι δεν υπάρχει στον πολιτικό κόσμο η συνειδητοποίηση των επιπτώσεων της συγκεκριμένης διάταξης.
– Η κ Ρεπούση είναι η ίδια που χαρακτήρισε ως … <<εθνικιστικά κιτς>> τις εκδηλώσεις για την έξοδο του Μεσολογγίου, την ανατίναξη της Αρμάτας στις Σπέτσες, την αναπαράσταση στο Κούγκι, τις εκδηλώσεις για το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας και ενδεχόμενα κ.α.
–Δεν γνωρίζει ή μάλλον μας αποκρύπτει ότι ο Κεμάλ εκτός από σύμμαχος υπήρξε και ίνδαλμα του Χίτλερ και του Μουσολίνι. Ο ίδιος ο Χίτλερ δήλωνε με περηφάνια ότι αποτελούσε τον δεύτερο καλύτερο μαθητή του Κεμάλ μετά τον Μουσολίνι.
Η διαγωγή της εκπαιδευτικού και βουλευτού ΔΗ.ΜΑΡ κ Μαρίας Ρεπούση, της Α΄ Τάξης στο ‘’σχολείο της δημοκρατίας’’ χαρακτηρίζεται ‘’επιεικώς μετρία’’. Αρνείται τις ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις του Ελληνικού κοινοβουλίου, αμφισβητεί τους θεσμούς και προσβάλει προκλητικά την ιστορία του Ελληνισμού, συνεπώς η <<αποβολή>> της είναι επιβεβλημένη και αναμενόμενη ………..
Υ.Γ. ‐ Προσοχή!!! Πήρατε <<προοδευτική>> αντιρατσιστική φόρα και κινδυνεύετε να δώσετε αφορμές υπέρβασης των ορίων καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ενδεχόμενο διεθνείς καταδίκες και σοβαρές εθνικές συνέπειες …….
‐ Στις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση αντιρατσιστικού νόμου, καθώς επίσης και το ΠΑΣΟΚ (σε συνεργασία με ΔΗ.ΜΑΡ.). Αγωνιούμε να ξέρουμε εάν ο μεν ΣΥΡΙΖΑ διακατέχεται από στοιχειώδη ιστορικό ρεαλισμό και αν το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την ιστορική του μνήμη ………
Διαβάστε περισσότερα » »

ΕΞΝΕΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ! ! ! Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Τώρα...και Υπουργός Εξωτερικών!!! Όταν η βλακεία γίνεται εθνικά επικίνδυνη !

"Ο Καναδάς δεν μπορεί να δυσφημίζεται διεθνώς από ιδιωτικές εταιρείες που προσβάλουν την τοπική Δημοκρατία."

Δεκατρείς ομιλίες στον Καναδά από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη προς ενημέρωση των Καναδικών Αρχών για την Καναδική εταιρεία ELDORADO GOLD.


Ο Δήμαρχος προφανώς θα καθηλώσει τις Καναδικές αρχές και τους Καναδούς πολίτες... θυμίζοντας τους τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και το γεγονός ότι η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα!

Ως σημαντικά ενδεικτικά παραδείγματα θα παρουσιάσει τέσσερα (4):

1. τον εαυτό του και τις δικές του αρχές που λένε ότι όποιος Δημότης του Δήμου του είναι υπέρ των επενδύσεων, της νομιμότητας και εμπιστεύεται την πατρίδα του, είναι διεφθαρμένος, στιγματισμένος κοινωνικά και έχει εξαγορασμένη συνείδηση.

2. τον συνοδό του, προστάτη του περιβάλλοντος και μέγα αγωνιστή κατά των επενδύσεων κ. Τόλη Παπαγεωργίου.

- Έναν Δημοκράτη ο οποίος δημόσια διακηρύττει ότι στην Ελλάδα τους Νόμους, τους Δικαστές και τους Υπουργούς... τους έχουμε γραμμένους.

 - Ότι όποιος αντιτίθεται σε κάποια μορφή ανάπτυξης μπορεί να σπάει κεφάλια, να σκοτώνει παιδιά, να καταστρέφει περιουσίες καίγοντας εξοπλισμούς, και να παίρνει στα χέρια του τα όπλα (εκτός εισαγωγικών) για να πετύχει τους σκοπούς του. 

-Έναν άνθρωπο ο οποίος υπέδειξε δημόσια, ως τρομοκράτης και ηθικός αυτουργός, μορφές αγώνα, οι οποίες εφαρμόστηκαν λίγες μέρες μετά, με κίνδυνο να χαθούν ζωές αθώων πολιτών και οργάνων της τάξης και να διχαστούν τοπικές κοινωνίες σαν να βρίσκονται σε εμφύλιο πόλεμο.

3. την Ελληνίδα βουλευτή κ. Κατερίνα Ιγγλέζη η οποία ως επαγγελματίας αναλάμβανε εργολαβίες από εταιρεία εξορύξεων με επίσημες συμβάσεις, και ως πολιτικός για ψηφοθηρικούς λόγους και για επικοινωνιακά τεχνάσματα πολεμά παρόμοιες εταιρείες απειλώντας μάλιστα να τις εκδιώξει από την Ελλάδα αν ποτέ κυβερνήσει.

4. τον Έλληνα επιστήμονα και καθηγητή πανεπιστημίου κ. Γιώργο Τριανταφυλλίδη ο οποίος στο παρελθόν ήταν υψηλό στέλεχος εταιρείας εξόρυξης χρυσού υλοποιώντας εργολαβίες με πολύ υψηλές αμοιβές και υπερασπιζόταν με σθένος και πάθος αυτές τις δραστηριότητες.  

-Υπέγραφε και δημοσιοποιούσε έγγραφα και επιστολές όπου πιστοποιούσε υπεύθυνα ότι δεν υπάρχει κανείς απολύτως κίνδυνος για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. 

-Ο ίδιος επιστήμονας εξευτελίζοντας τον ίδιο του τον όρκο, μόλις διορίστηκε στο Δημόσιο... και αποχώρησε από την εταιρεία χρυσού έγινε "ανεξήγητα" ένας εκ των μεγαλυτέρων πολέμιων της.

Ο Δήμαρχος και ο συνοδός του θα υποδείξουν στην Καναδική κοινωνία, ποιες αρχές πρέπει να διέπουν στο εξής τους Καναδούς Δημάρχους, τους Καναδούς βουλευτές, τους Καναδούς οικολόγους και τους Καναδούς επιστήμονες!

Έτσι το κράτος του Καναδά... θα βρει επιτέλους τον αναπτυξιακό βηματισμό του και θα αποκτήσει νέα πολιτική, πολιτιστική, επιστημονική και γενικά κοινωνική κουλτούρα.


Ο Καναδάς έστω και την τελευταία στιγμή ΣΩΘΗΚΕ!


Ποιο είναι το επόμενο κράτος που θα σώσουν οι Εθνοσωτήρες Βαγγέλης Λαμπάκης και Τόλης Παπαγεωργίου;


  Θανάσης  Ζωγράφος
Μέλος της Ε. Σ. Διαδικτύου


thrakilifenews.blogspot.com


Σ.Σ.  Ακολουθούν video ντοκουμέντα με αποδείξεις σε όσα  με την σειρά αναφέρονται (καταγγέλλονται), για τους... Τόλη Παπαγεωργίου και Γιώργο Τριανταφυλλίδη
Διαβάστε περισσότερα » »

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΡΕ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΠΟΥ ΚΟΠΤΕΣΤΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΡΑΤΙΣΤΙΚΟ!


samaras-venizelos-kouvelis-tsiprasΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΑΓΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ!
Κοιτάξτε τους και τους τέσσερις. Ειδικά τα τρία πρώτα... μπουμπούκια της τρικομματικής συμφοράς. “Τρώγονται” τόσες μέρες  τώρα για τον αντιρατσιστικό νόμο, την ώρα που η Τουρκία μαγειρεύει την επίθεσή της στην Ελλάδα. Ρε λαμόγια του ευρώ και της εθνικής καταστροφής, δεν χαμπαριάζετε το τι εξυφαίνετε στη Θράκη; Δεν  καταλαβαίνετε ότι από στιγμή σε στιγμή, από ώρα σε ώρα, μπορεί η Τουρκία να κάνει ντου στο Αιγαίο και να προκαλέσει ταραχές στη Θράκη;
Ρε υπηρέτες του ευρώ και της Μέρκελ, δεν καταλαβαίνετε ότι μια τέτοια ευκαιρία ζητάει η Γερμανία και οι δορυφόροι τους για να καταδικάσουν την Ελλάδα για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να μπει το Δ΄Ράϊχ ως διαιτητής στη Θράκη;
Μόνο ο αντιρατσιστικός νόμος απασχολεί την Ελλάδα; Αυτό που ζητάει το ΚΙΣ σε αυτό γονυπετείτε;
«Η Θράκη χάνεται» φωνάζει ο στρατηγός Ζιαζιάς και η είδηση δεν παίζεται πουθενά, Στα χείλη αυτών των πολιτικών δεν βγαίνει λέξη για τη Θράκη. Το μόνο που ξέρουν είναι να στέλνουν καραβάνια λαθρομετανάστες στη Θράκη και να φτιάχνουν «στρατόπεδα φιλοξενίας» ώστε να δημιουργηθούν πιο εύκολα ταραχές!!!
Και ο Τσίπρας; Λέξη για τη Θράκη, ούτε λέξη για τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο που μπορούν να οδηγήσουν σε ανάφλεξη. Το μόνο που είπε είναι ότι και αυτός θα φέρει το δικό του… αντιρατσιστικό νομοσχέδιο!!!  
Αυτοί είναι οι πολιτικοί μας ταγοί και ο λαός μας που τρώει κουτόχορτο, θεωρεί ωςς καταλληλότερο Πρωθυπουργό τον Σαμαρά!!!
Άει σιχτίρ! Τι είναι αυτοί ρε!!!!

πηγή: indobserver.blogspot.gr
makeleio
Διαβάστε περισσότερα » »

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ 23ΧΡΟΝΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ Η 13ΧΡΟΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ; ΤΗΣ ΕΤΑΞΕ «ΜΕΓΑΛΗ» ΖΩΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK


XRISTINAALΗ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΤΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ)
Κανείς δεν γνωρίζει, μέχρι αυτή την ώρα, πού βρίσκεται η 13χρονη Χριστίνα που εξαφανίστηκε αργά το βράδυ της Κυριακής από το σπίτι όπου έμενε με τη γιαγιά της, στα Σπάτα.
Το κορίτσι, μαθήτρια της 1ης Γυμνασίου, έφυγε από το σπίτι της γύρω στις 9 παρά τέτατρτο το βράδυ της 26ης Μαΐου και από τότε παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της οικογένειάς της δεν έχει, ακόμη, εμφανιστεί.
Η άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας – ειδικά των Σπάτων – βοήθησε πάρα πολύ να εντοπιστούν ίχνη της Χριστίνας στην ευρύτερη περιοχή του νομού Καβάλας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του notioanatolika.gr, το κορίτσι το έπεισε ένας 23χρονος αλβανικής καταγωγής να τον ακολουθήσει για να του προσφέρει τη «μεγάλη ζωή». Συνομιλούσαν συχνά – πυκνά μέσω facebook και ο νεαρός κατάφερε να το πείσει να πάει κοντά του.
Προφανώς δεν ήταν δύσκολο να συμβεί αυτό αφού ο 23χρονος του περιέγραψε μια ζωή η οποία το μάγεψε.
Βγαίνοντας από το σπίτι του το βράδυ της Κυριακής, το 13χρονο κορίτσι φαίνεται να συναντήθηκε με συνεργό του «απαγωγέα» της ο οποίος το οδήγησε στον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων στον Κηφισό και απ' όπου ταξίδεψε μόνο του για τη Θεσσαλονίκη, πρώτο σταθμό της Μαραθώνιας διαδρομής του μέχρι, τελικά, την Καβάλα.
Από τότε, από το μεσημέρι δηλαδή και μετά, βρίσκεται στα χέρια του Αλβανού και κανείς δεν γνωρίζει τις προθέσεις του.
Οι ίδιες πληροφορίες του notioanatolika.gr αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει ποινικό μητρώο αφού έχει εμπλακεί σε υποθέσεις ναρκωτικών και μάλιστα έχει εντοπιστεί από τις αστυνομικές αρχές.
Το κορίτσι επικοινώνησε μέσω κινητού τηλεφώνου με μια φίλη του στα Σπάτα και έτσι έγινε δυνατός ο εντοπισμός του.
Τελευταία φορά εθεάθη σε παραλία του νομού Καβάλας μαζί με τον Αλβανό. Μάλιστα ένας πολίτης που το αναγνώρισε προσπάθησε να πείσει τον νεαρό να το αφήσει χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν αυτή τη στιγμή προς το συμπέρασμα ότι το κορίτσι και ο απαγωγέας του βρίσκονται στην περιοχή της Καβάλας με τον αστυνομικό κλοιό να έχει σφίξει πολύ γύρω από συγκεκριμένο σημείο.
Πάντως στην προσπάθεια να βρεθεί ασφαλές το κορίτσι έχει εμπλακεί και το «Χαμόγελο του Παιδιού» το οποίο σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλούμε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Οργανισμό μας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλο το εικοσιτετράωρο (24 ώρες), στην Ευρωπαϊκή Γραμμή Για τις Εξαφανίσεις 116.000 καθώς και σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας».

makeleio

Διαβάστε περισσότερα » »

«Παγίδα» για το χαράτσι στη φορολογική δήλωση

«Παγίδα» για το χαράτσι στη φορολογική δήλωση Τους φορολογούμενους που δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι θα βρίσκει το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της φορολογικής δήλωσης
Όσους χρωστούν το χαράτσι θα αναζητήσει το υπουργείο μέσω των αριθμών παροχής ρεύματος, που θα πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά για όλες τις κατοικίες στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Οπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στο MEGA, τα στοιχεία που έλαβε το υπουργείο από τη ΔΕΗ, για όσους δεν είχαν πληρώσει το ΕΕΤΗΔΕ του 2011, σε ποσοστό 40% δεν αφορούσαν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων που είναι και οι υπόχρεοι καταβολής του τέλους. Αυτό συνέβη σύμφωνα με καθημερινή εφημερίδα γιατί πολλοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδονται στα ονόματα προηγούμενων ιδιοκτητών ή στα ονόματα ενοικιαστών ή σε ονόματα προσώπων που είναι συγγενείς με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες. Ετσι βεβαιώθηκαν οφειλές από ΕΕΤΗΔΕ σε φορολογούμενους που δεν ήταν οι πραγματικοί υπόχρεοι.
Προκειμένου, λοιπόν, να βρεθούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων οι οποίοι οφείλουν το ΕΕΤΗΔΕ, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να υποχρεώσει όλους τους φορολογούμενους να δηλώσουν στα έντυπα των φετινών φορολογικών δηλώσεων τους αριθμούς παροχής ρεύματος. Με τον τρόπο αυτό, θα καταστεί δυνατό να διασταυρωθούν οι αριθμοί παροχής ρεύματος που έχουν περιληφθεί στον κατάλογο των περιπτώσεων του απλήρωτου ΕΕΤΗΔΕ με τους αριθμούς παροχής ρεύματος που θα δηλώσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στις φετινές δηλώσεις και να εντοπιστούν αυτοί που πραγματικά οφείλουν το Τέλος.
Διαβάστε περισσότερα » »

Τουρκία: «Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης γιορτάστηκε με ενθουσιασμό»

Μεγάλες γιορτές πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για την 560η επέτειο της άλωσης της Πόλης από τους Οθωμανούς. 


Οι γιορτές έγιναν στον Κεράτιο Κόλπο με ακτινοβολίες φωτεινών δεσμίδων λέιζερ, πυροτεχνήματα και παράσταση για το πώς κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς σε μια τρισδιάστατη γιγάντια οθόνη.


Παρουσιάστηκαν, επίσης, αποσπάσματα από την  τουρκική ταινία «Κατάκτηση» (Fetih).

Τα μέλη της οθωμανικής δυναστείας ήταν παρόντα στη γιορτή που κράτησε δύο ώρες.

Έγινε παρέλαση γενιτσάρων με τη συνοδεία στρατιωτικής μουσικής μπάντας, καθώς ο κόσμος ανέμιζε την τουρκική σημαία, σημειώνει το δημοσίευμα.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Σκόπια: Ομάδα διανοουμένων ζητά την παύση των διαπραγματεύσεων για το όνομα

Ομάδα διανοουμένων από το νοτιοσλαβικό κράτος απαιτεί την άμεση αναστολή των διαπραγματεύσεων για τη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα και την κατάθεση  αίτησης,  για την ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη με την ονομασία «Μακεδονία», γιατί σύμφωνα με αυτούς η κάθε αλλαγή  στην ονομασία του κράτους θα καταργήσει και την έννοια του«μακεδονικού» λαού.


«Η πίεση για αλλαγή του ονόματος μπορεί να χαρακτηριστεί ως τελευταία μορφή γενοκτονίας, επάνω στη φυσική, γλωσσική και θρησκευτική υπόσταση, που έχει επινοηθεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, και βασίζεται στις παράνομες απαιτήσεις της Ελλάδας», αναφέρει το μανιφέστο που υπεγράφη από 50 διανοούμενους, καλλιτέχνες, καθηγητές, δικηγόρους και παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.

«Το όνομα είναι το αρχέτυπο της ψυχής του έθνους, η πηγή της συνολικής ταυτότητας του. Η αλλαγή του, έστω και με την προσθήκη  ενός γράμματος ή θέτοντας ένα επίθετο σε αυτό, θα φέρει την καταστροφή και θα μετακινηθεί ο πληθυσμός ιστορικά, πολιτισμικά και ανθρωπολογικά», σύμφωνα με το μανιφέστο.

«Είναι νόμιμη και αδιαμφισβήτητη φιλοδοξία της χώρας μας η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει  γίνει κάμψη της σπονδυλικής στήλης και της απώλειας της αξιοπρέπειας μας. Εμείς ως έθνος είμαστε υπομονετικό και ανεκτικό, αλλά όλα έχουν τα όριά τους», γράφει το μανιφέστο.

Το μανιφέστο μπορεί να υπογράψει ο καθένας στη χώρα, για να διαλαλήσουν στο κόσμο ότι στο έδαφος αυτό ζούνε «Μακεδόνες», οι οποίοι διαφωνούν με την αλλαγή του ονόματος του κράτους τους και δεν θα υποκύψουν σε πιέσεις, αναφέρει η συντονιστική επιτροπή του μανιφέστου που αποτελείται από : τον ποιητή Ευτύμ Κλετνίκοφ,  τον συνθέτη και μαέστρο Ζάρπο Ζάπροφ, τον ιστορικό Στέφαν Βλάχοφ Μίσοφ, τον καθηγητή πανεπιστημίου Σλόμπονταν Πρέντζοφ κ.α.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Απόρρητο έγγραφο: Απολύσεις σε ΙΚΑ, ΟΑΕΔ και δημοτικές επιχειρήσεις

Το σχέδιο της κυβέρνησης για να φτάσει τις 4.000 απολύσεις και τις 25.000 διαθεσιμότητες. Σε ποιους οργανισμούς μπαίνει λουκέτο
Αλλάζει ο χάρτης του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα με την κυβέρνηση να ψάχνει τρόπους να φτάσει τις 4.000 απολύσεις και τις 25.000 διαθεσιμότητες.
Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", στο στόχαστρο μπαίνουν εργαζόμενοι σε 384 δημοτικές επιχειρήσεις, 66 Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, 62 επιμελητήρια, επτά κοινωφελή ιδρύματα και 12 εθνικά αθλητικά κέντρα.
Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκονται ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί όπως ο ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ, φορείς υπό τους ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα του τομέα της Ερευνας, Εμπορικά Επιμελητήρια (όπως το ΤΕΕ και το Οικονομικό), Κοινωφελή Ιδρύματα Πρόνοιας, Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, ακόμα και Εθνικά Αθλητικά Κέντρα.
Συνολικά τα παραπάνω ΝΠΔΔ και οι φορείς απασχολούν 38.139 υπαλλήλους, οι οποίοι, εφόσον τελικώς υιοθετηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, είτε θα οδηγηθούν εκτός Δημοσίου είτε θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται για να μειωθεί περαιτέρω το Δημόσιο όσον αφορά το απασχολούμενο προσωπικό είναι τα εξής:
* Η μετατροπή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί προβλέπεται η μετατροπή 66 ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Στα 66 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου απασχολούνται σήμερα 16.241 υπάλληλοι, ενώ ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (4.479 άτομα) και του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (6.567 άτομα). Ενδεχόμενη μετατροπή του νομικού καθεστώτος των νομικών προσώπων θα σημάνει τη δημιουργία νέων οργανογραμμάτων, ενώ θα υπάρχει και αξιολόγηση του απασχολούμενου προσωπικού, προκειμένου όσοι περάσουν κάτω από τη βάση είτε να απολυθούν είτε, στην καλύτερη περίπτωση, να περάσουν για ένα χρόνο σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.
* Για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των δήμων της χώρας (πρόκειται για 384 φορείς, που απασχολούν 16.225 εργαζομένους και έχουν ως αντικείμενο τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την πρόνοια και τις κοινωνικές υπηρεσίες) εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο είναι, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να καταργηθούν όλα τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι αρμοδιότητές τους να μεταφερθούν στις αντίστοιχες υπηρεσίες των δήμων. Οσον αφορά στο προσωπικό των ΝΠΔΔ, όσοι απασχολούνται σε απαραίτητες δομές (όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί) θα μετατάσσονται στους δήμους, ενώ οι υπόλοιποι θα περνούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και αξιολόγησης. Το δεύτερο και πιο ήπιο σε σύγκριση με το πρώτο σενάριο προβλέπει τη μετατροπή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ιδιωτικού Δικαίου. Παράλληλα, θα υπάρχει νέος καθορισμός του αριθμού, του αντικειμένου και του οργανογράμματος των φορέων που θα μπορούν να διαθέτουν οι δήμοι, με τους υπαλλήλους που θα περισσεύουν να περνούν σε διαθεσιμότητα για δώδεκα μήνες.
*Η μετατροπή των ΝΠΔΔ του τομέα της έρευνας σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Πρόκειται για τέσσερα ΝΠΔΔ (απασχολούν 1.235 άτομα) και επτά ΝΠΙΔ (απασχολούν 1.749 άτομα). Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν νέα οργανογράμματα για τους καινούργιους φορείς και θα υπάρξει μείωση του προσωπικού τους.
*Η μεταφορά δύο ΝΠΙΔ που απασχολούν 136 άτομα και δύο ΝΠΔΔ που απασχολούν 93 άτομα και ασχολούνται με την αγροτική έρευνα στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας.
*Οι συγχωνεύσεις Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και οι καταργήσεις Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, που ναι μεν δεν επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά πολλοί από αυτούς παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα διαχείρισης, όπως για παράδειγμα τεράστια ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ.
Οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων είναι 416. Από αυτούς, οι 24 δεν λειτουργούν και οι 16 υπολειτουργούν. Συνολικά, απασχολούν 874 άτομα. Οι Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων είναι δέκα. Από αυτούς, οι επτά υπολειτουργούν, ενώ συνολικά απασχολούν 150 άτομα.
*Η μετατροπή των εμπορικών Επιμελητηρίων, του Τεχνικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν νέα οργανογράμματα και θα περιοριστούν οι θέσεις του απασχολούμενου προσωπικού.
*Η κατάργηση επτά Κοινωφελών Ιδρυμάτων της Πρόνοιας (απασχολούν 227 άτομα) και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στις περιφερειακές προνοιακές δομές.
*Η μετατροπή των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (απασχολούν 194 άτομα) και η μεταφορά τους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι αριθμοί των απολύσεων και της διαθεσιμότητας
- Μετατροπή 66 ΝΠΔΔ (ανάμεσά τους το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ) σε ΝΠΙΔ (16.241 υπάλληλοι).
-384 φορείς (ΝΠΔΔ) που ανήκουν στους δήμους. Εξετάζεται είτε η κατάργησή τους είτε η μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ (16.225 υπάλληλοι).
- Μετατροπή 15 ΝΠΔΔ του τομέα Ερευνας σε ΝΠΙΔ (3.213 υπάλληλοι).
-Συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ (1.024 υπάλληλοι).
- Μετατροπή 62 Επιμελητηρίων σε ΝΠΙΔ (1.015 υπάλληλοι).
-Κατάργηση 7 Κοινωφελών Ιδρυμάτων Πρόνοιας (227 υπάλληλοι).
-Μετατροπή 12 Αθλητικών Κέντρων σε ΝΠΙΔ (194 υπάλληλοι).

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ, ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΩΝ ΦΕΟΥΔΑΡΧΩΝ. ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ…

20130529-222442.jpgΓΙΑΤΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ.
ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ, ΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΣΗΜΕΡΑ “ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ”
ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ, ΩΣ ΑΛΛΟΙ ΣΟΥΛΤΑΝΟΙ ΣΤΙΣ ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΩ ΚΑΠΟΙΩΝ “ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΩΝ”, ΔΕΝ ΑΡΘΡΩΣΑΤΕ ΛΕΞΗ.
Είστε υπηρέτες της βαρβαρότητας, είστε εχθροί της ανθρωπότητας.

Δεν πιστέψατε ούτε τον Δαρβίνο που έλεγε: “Ο πολιτισμός οφείλει να εξαφανίσει την Τουρκική φυλή προκειμένου να επιβιώσει!”
Ευτυχώς που υπάρχουν οι ίδιοι οι Τούρκοι για να σας θυμίζουν τι άποψη έχουν για τον πολιτισμό, μέσα στον ίδιο τους τον Εθνικό ύμνο που κάθεστε προσοχή όταν τον ακούτε. Τουλάχιστον είναι ειλικρινείς.
Εσείς είστε εφιάλτες.
Ξανά, οι τελευταίες στιγμές του αθάνατου μαχητή του πολιτισμου και του δικαίου.

 20130529-074032.jpgΓράφει ο Γεράσιμος Γ. Γερολυμάτος

(ΑΠΕΛΛΗΣ)

Φέτος συμπληρώνονται 560 χρόνια, από την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς. Το γεγονός ήταν τεράστιας σημασίας στην εποχή του. Ο απόηχος του, ακόμη και σήμερα, δεν έχει κοπάσει. Οι συνέπειες του ήταν τεράστιες για την ιστορική εξέλιξη των πραγμάτων στην Ευρώπη και στην Εγγύς Ανατολή. Για το Έθνος μας, ακόμη περισσότερο, σήμανε την κατάλυση της πολιτικής μας ανεξαρτησίας, αφού η Κωνσταντινούπολη, ήταν η χιλιόχρονη πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας μας.

Φανταστείτε, λοιπόν, κάποιον, να πετάει μια μεγάλη πέτρα στα νερά μιας μικρής λίμνης. Οι κυμματισμοί των ομόκεντρων κύκλων, απλώνονται ολόγυρα και φτάνουν μέχρι τις όχθες. Όσο πιο κοντά στο σημείο της ρίψης, είναι ο κυμματισμός, τόσο πιο ισχυρός είναι. Όσο πιο μακρυά, τόσο πιο ανεπαίσθητος. Αυτή η εικόνα μας είναι χρήσιμη, αν στον ορισμό του γεγονότος, της ρίψης δηλαδή της πέτρας (ενέργεια-αιτία) και των κυμματισμών (αποτέλεσμα), αντικαταστήσουμε τους κατά αναλογία παρανομαστές, με τις έννοιες των διαστάσεων, του χώρου και του χρόνου. Έτσι, μπορούμε να αποκτήσουμε μια πολύ καλή αναπαράσταση του τρόπου με τον οποίο, ένα ιστορικό γεγονός, προϊόντος του χρόνου εξελίσσει τις συνέπειες του στο χώρο. Και

το ίδιο συμβαίνει με το κάθε τι, μικρό ή μεγάλο γεγονός, πράξη, ενέργεια ακόμη και λόγο.

Όμως, η άλωση της Πόλης σήκωσε κύμματα! Και τα κύμματα αυτά, αν και πιο μικρά τώρα, πιο αδύναμα, συνεχίζουν ωστόσο να μεταφέρουν την ιστορική μνήμη. Ακόμη εξελίσσονται, καθώς φτάνουν στις «όχθες» μας. Έχω όμως την αίσθηση, ότι δεν θα προλάβουν να ηρεμήσουν. Ένα άλλο «χέρι», ίσως είναι έτοιμο να ρίξει πάλι μια πέτρα στη λίμνη. Αυτήν τη φορά, ίσως από άλλη πλευρά.

Ωστόσο, δεν είχα σκοπό να γράψω ένα συμβατικό ιστορικό άρθρο για την Άλωση. Ζωγράφος είμαι, όχι ιστορικός. Για το λόγο αυτό, θα επιχειρήσω να φωτίσω το πρόσωπο του τελευταίου μαρτυρικού αυτοκράτορα, σα να πρόκειται για ένα πορτρέτο της τραγικότητας. Διότι, το όνομα που έρχεται δεύτερο στο νου, μετά από την Αγία Σοφία, μιλώντας για την Άλωση, είναι το όνομα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Όλοι μιλούν για την Πόλη και τον αυτοκράτορα, δεν ξέρω όμως κάποιον που να εστίασε ποτέ στον άνθρωπο. Έτσι, δεν με ενδιαφέρουν τώρα η Πόλη, και οι συμπλεκόμενοι στρατιώτες. Αυτά τα αφήνω, όπως στο έργο μου, σε δεύτερο επίπεδο. Τώρα με ενδιαφέρει μόνο εκείνος. Όπως τον φαντάστηκα και τον ζωγράφισα. Μόνος, λαβωμένος, ηθικά αήττητος. Λίγο πριν περάσει στην αιωνιότητα της δόξας και της τιμής. Ένας Μάρτυρας του Έθνους.

Θα ήθελα να δούμε για λίγο τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, σαν έναν απλό άνθρωπο. Έναν από εμάς. Κάποιον, που το πικρό πεπρωμένο του, ήθελε να είναι εκείνος, ο τελευταίος Βασιλέας μιας χιλιόχρονης αυτοκρατορίας. Πίσω από τους τίτλους και τα αξιώματα. Πίσω από τους θρύλους και τις παραδόσεις. Πίσω από την ασπίδα και την περικεφαλαία του. Είναι ο άνθρωπος και η ψυχή του. Για αυτά θα σας μιλήσω.

‘Εγινε Δεσπότης του Μυστρά, απελευθέρωσε τον Μωριά και ανέβηκε στον θρόνο μόνο για 4 χρόνια, τα τελευταία. Αποδείχθηκε ο πιο κατάλληλος, για όσα είχε ανάγκη η αυτοκρατορία εκείνες τις στιγμές, και ήταν ο πιο άξιος από τους αδελφούς του. Ήταν 49 χρόνων, όταν έπεσε ηρωϊκά μαχόμενος μπροστά στα τείχη της πόλης. Ήταν ακόμη εκείνος, που σαν αμνός, έπρεπε να πληρώσει με το αίμα του, όλες τις αμαρτίες της αυτοκρατορίας και της μακραίωνης παρακμής της, για την οποία ο ίδιος ήταν ανεύθυνος. Φαντάζεστε την πίκρα του, όταν έβλεπε ότι αυτή η βραδυφλεγής βόμβα αιώνων, ήταν έτοιμη πια να σκάσει στα χέρια του; Το βάρος που έπεφτε πάνω στους ώμους του, να υπερασπίσει την αβοήθητη Πόλη και ό,τι είχε απομείνει, από την πάλαι ποτέ κραταιά και λαμπρή αυτοκρατορία; Και από που να ζητήσει βοήθεια;

Μπορείτε να φανταστείτε τη λύπη του, να είναι αναγκασμένος να τριγυρνάει στη Δύση ταπεινωμένος; Να φιλάει τις κατουρημένες ποδιές, να υπόσχεται Ένωση που δεν πίστευε, για να εξασφαλίσει τη βοήθεια που θα έσωζε την Βασιλεύουσα του. Ένα ένδοξο απομεινάρι, που η πριγκιπική του μοίρα του κληρονόμησε, ως ένα πολύτιμο μαργαριτάρι. Και αυτό το ερείπιο που παρέλαβε, το αγάπησε. Έτσι όπως ήταν. Για αυτό που υπήρξε. Διότι γνώριζε την απόλυτη αξία που είχε η Πόλη για το Έθνος του, και πως ήταν το διαμάντι στο στέμα του. Και την αγάπησε τόσο, που έδωσε και τη ζωή του για αυτήν.

Φαντάζεστε τη μοναξιά του; Ήταν Βασιλέας αυτός και απόλυτος μονάρχης. Έπαιρνε μόνος τις αποφάσεις, που καθόριζαν το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και της Κωνσταντινούπολης. Δεν ήταν Δημοκρατία, ώστε να ψάχνει έπειτα συνενόχους για την καταστροφή. Η ευθύνη ήταν όλη δική του. Και η ευθύνη αυτή, σημαίνει απέραντη μοναξιά και ας είχε εκατό συμβούλους. Και την ανέλαβε.

Φαντάζεστε την θλίψη του, καθώς έβλεπε να καταρρέουν γύρω του τα πάντα; Όλος ο κόσμος του! Όσα γνώριζε, όσα είχε ζήσει και όσα του είχαν διηγηθεί οι παλαιότεροι. Τόσο καιρό πολιορκία, να τριγυρνάει στα συμβούλια και στις επάλξεις, να βλέπει το λαό του ταλαιπωρημένο στους δρόμους και στις πλατείες, πεινασμένο, πληγωμένο, εξουθενωμένο από τις ανάγκες και τις κακουχίες της πολιορκίας. Όλα αυτά τα έβλεπε. Μάτωνε η ψυχή του. Όλοι αυτόν κοίταζαν. Από αυτόν περίμεναν τη λύση στη δυστυχία τους. Όμως, δεν άφησε τα συναισθήματα να αδυνατίσουν τη θέληση του. Και αυτό, θα πρέπει επίσης να το εκτιμήσουμε στην σκιαγραφία που κάνουμε, φωτίζοντας τον χαρακτήρα του ανθρώπου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Τη δύναμη του χαρακτήρα του, δηλαδή, και την ακλόνητη αποφασιστικότητα και σταθερότητα που έδειξε. Στοιχεία, στην φθορά των οποίων, αποσκοπούσε και ήλπιζε μάταια ο εχθρός.

Κουρασμένος και ο ίδιος από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις. Αδυνατισμένος και άγρυπνος, με μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια. Που χρόνος να κοιμηθεί; Ο φολιδωτός θώρακας, έχει γίνει πια ένα με το δέρμα του. Η ένταση είναι καθημερινή και ασταμάτητη. Οι πυρκαγιές και η επιδιόρθωση των τειχών, απαιτούν συνεχή εποπτεία. Οι επάλξεις και οι υπερασπιστές έχουν ανάγκη από την ηθική τόνωση που δίνει εκεί η βασιλική παρουσία. Ο Κωνσταντίνος, είναι πολεμιστής και το σπαθί του κόβει. Βασίζεται στον εαυτό του και έχει την βεβαιότητα, πως και οι σύντροφοι του είναι αποφασισμένοι. Δεν ήταν από εκείνους, που κάθονται στην ασφάλεια και από μακριά δίνουν εντολές σε ανθρώπους αποκτηνωμένους και φοβισμένους, όπως ο Μωάμεθ! Ο Κωνσταντίνος έχει μόνο συντρόφους, όπως ο Ιουστινιάνι, ο Φραντζής κα, που θα έδιναν την ζωή τους για αυτόν. Όπως και την έδωσαν πολλοί.

Τον φαντάζεστε να κλαίει σιωπηλά; Βαθιά μεσάνυχτα, στην ησυχία του δώματος, μόνος απέναντι στον Πλάστη Του. Προσευχόμενος για την σωτηρία της Πόλης του, από τα δόντια των αλλόδοξων βαρβάρων της στέπας. Ή μήπως, μια τέτοια λεπτομέρεια, δεν ταιριάζει στη δυναμική εικόνα του ήρωα; Σας φαίνεται δύσκολο, να αφήσετε τη στερεότυπη εικόνα της εξιδανίκευσης, που περιβάλλει πάντα ένα ένδοξο ιστορικό πρόσωπο, και που το μεταμορφώνει σε μια ψυχρή ανέκφραστη οντότητα, υπερανθρώπου φύσεως; Ναι, μπορεί και να έκλαψε, λοιπόν! Αλλά αυτό τον έκανε δυνατό και όχι αδύναμο. Τον έκανε απλά ανθρώπινο. Τακτοποίησε τις «εκκρεμότητες» του με τον Θεό. Ήταν έτοιμος, πλέον, να αντιμετωπίσει το πεπρωμένο του!

Τι λέτε; Σαν άνθρωπος, δεν θα σκέφτηκε, έστω και για μια μόνο στιγμή τη συνθηκολόγηση και τη σωτηρία, πριν απωθήσει με αποστροφή τη σκέψη αυτή; Γνωρίζετε, κάποιον, που να αγαπά τον θάνατο περισσότερο από την ζωή; Που, αν μπορούσε να αποφύγει τον χάροντα, δεν θα το έκανε; Σίγουρα, θα το σκέφτηκε! Είναι ανθρώπινο. Αρκεί που κοίταζε ψηλά από τα τείχη τα πολυάριθμα στίφη των Οθωμανών, που έμοιαζαν να είναι ατέλειωτοι, όσοι και αν σκοτώνονταν. Οι δικοί του λιγόστευαν. ήταν περίπου 7-8.000. Εμείς δεν τα γνωρίζουμε αυτά στα χρόνια μας, έτσι είμαστε εύκολοι στις κρίσεις και στα λόγια μας.

Δεν ξέρουμε πως είναι, να τρέμουν τα γόνατα από το φόβο του θανάτου, να χτυπάνε τα σωθικά από την ένταση και την αδρεναλίνη. Να φεύγουν κεφάλια, γύρω σου, πόδια, χέρια, να ανοίγουν κοιλιές. Μεταλλικοί ήχοι σπαθιών και κρότοι κανονιών και τηλεβόλων. Και πάνω από όλα, αυτές οι μυριόστομες εφιαλτικές κραυγές, σε όλες τις γλώσσες, τα ουρλιαχτά του πόνου ή της παράνοιας του φόβου, που μεταβάλλεται σε απεγνωσμένη ηχητική επιθετικότητα. Να ξέρεις, ότι είναι πολύ πιθανόν να μην επιζήσεις. Ακόμη χειρότερα, να προβλέπεις, πως σίγουρα θα σκοτωθείς. Εδώ σε θέλω κάβουρα! Πολλών τα πόδια τρέμουν, άλλοι τα κάνουν πάνω τους, κάποιοι άλλοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα, μερικοί το ευχαριστιούνται κιόλας.

Στο κάτω-κάτω, τόσες προτάσεις του είχε κάνει ο Μωάμεθ, θα μπορούσε να δεχθεί να παραδώσει την Πόλη, να εξευτελιστεί με ατιμωτικούς όρους, αλλά να διασώσει μια ευνουχισμένη βασιλεία και τη ζωή τη δική του και του λαού. Ποιος άλλος θα μπορούσε να τον κατηγορήσει, αν το έκανε, εκτός από τη συνείδηση του; Κανένας! Ήδη, πολλοί αξιωματούχοι του είχαν αποδεχθεί ανεπίσημα αυτή την άποψη. Άλλοι του είχαν προτείνει να τον φυγαδεύσουν από την Πόλη, ώστε να συνεχίσει τον αγώνα, συγκεντρώνοντας δυνάμεις (1) . Δεν το δέχθηκε. Απάντησε οριστικά όχι!

«Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοὶ δοῦναι οὔτ’ ἐμὸν ἐστίν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ• κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως άποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν»

Νέες αρετές της προσωπικότητας του, αναδεικνύονται τώρα. Αξιοπρέπεια, φιλότιμο, ανδροπρέπεια, αντίληψη της ιστορικότητας των στιγμών. Αυτό και μόνο, καθιστά τον θάνατο του συνειδητή θυσία, όπως ακριβώς του Λεωνίδα και του Παπαφλέσσα. Αυτοί οι τρεις, ως παραδείγματα θυσίας, συνδέονται, και όχι τυχαία, αντιπροσωπεύουν τις τρεις εποχές του Έθνους μας. Την αρχαία, τη μεσαιωνική και τη νεώτερη.

Είναι, όμως και ευγενής στον χαρακτήρα, φιλόφρων και ταπεινόφρων. Άξιος να αγαπηθεί. Ο Φραντζής, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, μας πληροφορεί στο Χρονικό του για την Άλωση, ότι ο Κωνσταντίνος την τελευταία νύχτα συγκέντρωσε τους εξαντλημένους υπερασπιστές για να τους απευθύνει τον τελευταίο λόγο (2). Γράφει πως τους είπε, μεταξύ άλλων:

«Δεν έχω καιρό να πω περισσότερα· μοναχά το ταπεινωμένο σκήπτρο μου το αναθέτω στα χέρια σας, για να το διαφυλάξετε με προθυμία. Σας παρακαλώ ακόμα, και ζητώ την αγάπη σας, να είστε πειθαρχικοί στους στρατηγούς σας, τους δημάρχους και τους εκατόνταρχους, ο καθένας κατά την τάξη του, τη θέση του και την υπηρεσία του. Να ξέρετε τούτο: αν από μέσα από την καρδιά σας φυλάξετε τις εντολές μου, ελπίζω στο Θεό ότι θα λυτρωθούμε από την παρούσα δίκαιη απειλή του. Δεύτερον, σας περιμένει στον ουρανό το αδαμάντινο στεφάνι, και η μνήμη σας θα είναι αιώνια και άξια στον κόσμο».

Με αυτά τελείωσε τη δημηγορία του, ευχαριστώντας με δάκρυα και στεναγμούς το Θεό. Τους είπε τέλος: «Λοιπόν, αδερφοί και συμμαχητές, να είσαστε έτοιμοι το πρωί. Με τη χάρη και την αρετή που μας δώρισε ο Θεός και με τη βοήθεια της Αγίας Τριάδος, στην οποία αναθέτουμε “την πάσαν ελπίδα μας”. Θα κάνουμε τον εχθρό να φύγει κακήν κακώς και ντροπιασμένος από εδώ».

Ο,τι και αν εννοούσε ο Κωνσταντίνος, μιλώντας για την «δίκαια απειλή Του», το πιο πιθανό είναι, ότι πέρα από τις γενικότητες, αναφερόταν στην λανθασμένη προσπάθεια που κατέβαλε για την Ένωση των Εκκλησιών και την υποταγή στον Πάπα, κάνοντας μάλιστα το γνωστό «συλλείτουργο» του Δεκεμβρίου του 1452. Είναι αξιοσημείωτο, πως από τότε, ο ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας, είχε μείνει αλειτούργητος, σα μαγαρισμένος, μέχρι τη νύχτα που αναφέρθηκε πιο πάνω, στις 28 Μαϊου του 1453! Επί 6 ολόκληρους μήνες, η Αγία Τράπεζα έμεινε χωρίς την αναίμακτη Θυσία, και κανένα πόδι πιστού δεν πέρασε το κατώφλι της! Αυτό είναι τεράστιας σημασίας γεγονός, για τα δεδομένα της Αυτοκρατορίας. Δυστυχώς, όμως, παραβλέπεται ως λεπτομέρεια, επειδή αγγίζει τα όρια του μεταφυσικού. Και όμως, οι ιστορικοί των γεγονότων, αυτόπτες οι ίδιοι, όπως ο Κριτόβουλος (από την πλευρά των Οθωμανών), έχουν καταγράψει με ακρίβεια και αντικειμενικότητα τις διάφορες αρνητικές «θεοσημείες», που λάμβαναν χώρα στην Πόλη, λίγες ημέρες πριν από την Άλωση (3). Ο Θεός είχε εγκαταλείψει πλέον την Πόλη, αλλά πρώτα τον είχαν εγκαταλείψει οι ίδιοι οι άνθρωποι.

Και συνεχίζει ὁ φραντζῆς:

«Μὲ δάκρυα στὰ μάτια ὅλοι ἀπαντοῦν: «ἀποθάνωμεν ὑπὲρ τῆς Χριστοῦ πίστεως καὶ τῆς πατρίδος ἡμῶν». Καὶ ὁ Βασιλέας ἀκούγοντάς τους, μὴν συγκρατώντας οὔτε αὐτὸς πιὰ τὰ δάκρυά του, τοὺς εὐχαριστεῖ. Καὶ οἱ δυστυχεῖς Ρωμαῖοι, ἀκούοντες τὸν Βασιλέα, «καρδίαν ὡς λέοντες ἐποίησαν»· καὶ ἀγκαλιάζονταν δακρυσμένοι, συγχωροῦντες ὁ ἕνας τὸν ἄλλον.

Ὁ Βασιλέας, ἀκολουθούμενος ἀπὸ ἄλλους πολλοὺς ἐπῆγε στὴν Ἅγια-Σοφιὰ καὶ μετέλαβε τὰ ἄχραντα μυστήρια.

Καὶ μετὰ επέρασε ἀπὸ τὰ Ἀνάκτορα, γιὰ νὰ ἀποχαιρετίσει φίλους καὶ συγγενεῖς· «ἐν τῇδε τῇ ὥρᾳ τὶς διηγήσεται τοὺς τότε κλαυθμοὺς καὶ θρήνους τοὺς ἐν τῷ παλατίῳ; Εἰ καὶ ἀπὸ ξύλου ἄνθρωπος ἢ ἐκπέτρας ἦν, οὐκ ἐδύνατο μὴ θρηνῆσαι»

«Καὶ ἀναβὰς ἐφ᾿ ἵππου ἐξήλθομεν τῶν ἀνακτόρων περιερχόμενοι τὰ τείχη [...]»

Αλλάζουμε, λοιπόν, τώρα και εμείς το σκηνικό και ερχόμαστε στα τείχη. Ο Κωνσταντίνος με τον Φραντζή περιήρθαν τα τείχη και τα οχυρώματα, όπου λαϊκοί, γυναίκες και μοναχοί, βοηθούσαν στα γεμίσματα και στην πρόχειρη επιδιόρθωση των πεσμένων τειχών, στη μεταφορά λίθων και χώματος και στα πρόχειρα νοσοκομεία, όπου περιθάλπτωνταν οι εκατοντάδες πληγωμένοι. Ο Κωνσταντίνος εμψύχωνε τους πάντες με το ηθικό του μεγαλείο. Στο τέλος, όταν αποχωρίστηκαν εκείνη τη νύχτα της 28ης προς 29η Μαϊου, ήταν η τελευταία φορά που ο Φραντζής έβλεπε τον Κωνσταντίνο. Λίγο αργότερα, πριν προλάβουν να ξεκουραστούν, ξεκίνησε ξαφνικά η πρώτη μεγάλη επίθεση των Οθωμανών ατάκτων. Νωρίς τα χαράματα, νύχτα ακόμη. Ξύπνησε η κόλαση από τις χιλιάδες κραυγές τους. Πύρινες βολίδες φωτιάς διέσχισαν τον ορίζοντα και φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό πάνω από την πόλη, προκαλώντας πυρκαγιές, καίγοντας ανθρώπους.

Ο Κωνσταντίνος, έτρεξε στο σημείο που είχε επιλέξει να υπερασπιστεί ο ίδιος, λόγω της αδύνατης θέσης του. Στην πύλη του Αγίου Ρωμανού, που απέναντι της είχε στήσει το τσαντήρι του ο Μωάμεθ. Πέταξε από πάνω του το μανδύα με τα αυτοκρατορικά διάσημα, που εμπόδιζε τις κινήσεις του και έμεινε μόνο με την πανοπλία του. Ίσος με τους άλλους. Κράτησε μόνο τα αυτοκρατορικά ερυθρά πέδιλα, με τους χρυσοκεντημένους Δικέφαλους Αετούς. Τράβηξε το ξίφος από την θήκη του και περιστοιχιζόμενος από την επίλεκτη φρουρά του, ανέβηκε στις επάλξεις. Για περισσότερες από δύο ώρες κράτησε η επίθεση των ατάκτων, που στο τέλος υποχώρησαν με μεγάλες απώλειες. Το ηθικό ήταν υψηλό, όμως η κούραση μεγάλη.

Λίγο πριν τα χαράματα επιτέθηκε το δεύτερο κύμα, αυτή τη φορά από τον τακτικό στρατό μαζί με ατάκτους. Σφαγή, τρόμος και πανικός! Σαν κύματα σπάζουν πάνω στα τείχη και συντρίβονται. Ο Κωνσταντίνος και οι περί αυτού, έρχονται σε άμεση επαφή με όσους Οθωμανούς καταφέρνουν να αναρριχηθούν στα τείχη. Τους ρίχνουν από τις σκάλες και τους πετσοκόβουν με τα σπαθιά. Δύο-τρεις φορές κινδύνεψε η ζωή του. Χιλιάδες βέλη και βόλια διασταυρώνονται στον αέρα. Αλλίμονο σε όποιον βρεθεί στην πορεία τους. Έπειτα από το γλυκοχάραμα, το δεύτερο κύμα αποσυρόταν νικημένο και με τεράστιες ζημιές. Οι υπερασπιστές ήταν νικητές, αλλά αυτή η νίκη μεταφραζόταν σε πολύτιμες απώλειες και σε διαρκή κάματο. Οι Οθωμανοί ήταν ξεκούραστοι. Έτσι, μετά από την ανατολή του ηλίου, ξεκίνησε η τρίτη και τελευταία γενική επίθεση, με τα σώματα των δεκάδων χιλιάδων επίλεκτων Γενιτσάρων.

Τώρα, ο Κωνσταντίνος, μπροστά από την πύλη του Αγίου Ρωμανού, έχει μεταμορφωθεί σε έναν άγγελο του θανάτου, για όσους εχθρούς τυχαίνουν μπροστά του. Ο Ιουστινιάνης πληγώθηκε βαριά και εγκατέλειψε τη θέση του. Η πίεση είναι τώρα μεγαλύτερη. Οι εχθροί αμέτρητοι και ξεκούραστοι, μεθυσμένοι από τις υποσχέσεις για δώρα, εκ μέρους του Μωάμεθ. Σκοτώνει ασταμάτητα. Καθώς το αίμα πιτσιλάει πάνω του, με την έντονη μυρωδιά του σιδήρου στα ρουθούνια, παραμορφώνει την όψη του, τα γένια του, στη μορφή ματωμένου θηρίου. Ποτάμι ρέει το αίμα από τις επάλξεις. Υπερχειλίζει. Αγώνας άνισος, ανέλπιδος. Τα πλοία με την υποσχεμένη βοήθεια των Ευρωπαίων, δεν ήρθαν ποτέ (4). Οι σύντροφοι του γύρω, πέφτουν ένας-ένας. Η αντίσταση αραιώνει, τα ανοίγματα δευρύνονται, οι γραμμές σπάζουν. Κοιτάζει τριγύρω, ότι έχει μείνει μόνος, με ελάχιστους. Γνωρίζει πλέον, τι μέλλει γενέσθαι. Η τραγικότητα των στιγμών, τον μεταβάλλει σε μάρτυρα της ανθρώπινης φύσης. Έχει κτυπηθεί και ο ίδιος, οι δυνάμεις του πλέον τον εγκαταλείπουν. Είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το φρικτό, αλλά ένδοξο τέλος, του ηττημένου από υπέρτερο εχθρό, βασιλέα. Σαν τον Λεωνίδα.

Λένε πως φώναξε, μένοντας ως το τέλος αξιοπρεπής και για να μη γίνει, είτε αυτόχειρας, είτε ως αιχμάλωτος, ο εμπαιγμός του βαρβάρου:

«Δεν υπάρχει ένας χριστιανός να μου πάρει το κεφάλι;»

Όμως, δεν υπάρχει κανείς! Οι ήχοι των σπαθιών σιώπησαν εκεί κοντά του. Όλα τέλειωσαν πια. Ο Κωνσταντίνος, αιμορραγώντας και με σπασμένο σπαθί, έχει γονατίσει, πλέον, δίπλα στα κουφάρια των σκοτωμένων Οθωμανών. Κάποιοι Γενίτσαροι τον βλέπουν μόνο, σαν γονατισμένο και πληγωμένο λέοντα και τον πλησιάζουν, με θράσος συνάμα και φόβο. Ευτυχώς, δεν αναγνωρίζουν ποιος είναι, μοιάζει με όλους τους άλλους. Έτσι, πέφτουν πάνω του σαν κοπάδι από ύαινες και τον αποτελειώνουν…

Τι να σκεφτόταν, τις τελευταίες εκείνες στιγμές; Ίσως όλη η ζωή του, να περνούσε με εικόνες, μπροστά από τα μάτια του. Ιδιαίτερα οι ευτυχισμένες και ανέμελες στιγμές. Μνήμες, που όπως λένε, βλέπουν αστραπιαία με την φαντασία τους, όσοι είναι πια κοντά στον θάνατο. Ίσως να θυμήθηκε τη στέψη του στον Μυστρά ή τον γάμο του, το 1428, στό κάστρο του Χλεμουτσίου της Γλαρέντζας, με την Θεοδώρα, κόρη του Φράγκου ηγεμόνα Τόκκο, που αληθινά την είχε αγαπήσει. Δυστυχώς, η άτυχη κοπέλα πέθανε ένα χρόνο μετά στό Σανταμέρι Αχαΐας. Τό 1441, μετά από επιμονή άλλων, και αφού είχε ξεπεράσει την απώλεια της Θεοδώρας, ξαναπαντρεύτηκε τήν Αικατερίνη, κόρη του Λατίνου άρχοντα της Λέσβου Γατελούζου. Αλλά κατά τήν διάρκεια της πολιορκίας, από τούς Τούρκους, του Παλαιοκάστρου της Λήμνου, η Ιταλίδα πριγκίπισσα, η οποία κυοφορούσε τό παιδί του, πέθανε σύμφωνα μέ τόν Schlumberger από τόν τρόμο της. Ατυχος, λοιπόν, ο Κωνσταντίνος, σέ όλες τίς φάσεις της ζωής του.

Η μέρα έλαμπε και ήταν ειρωνικά όμορφη. Μια λεπτομέρεια ασήμαντη τράβηξε την προσοχή του. Είναι εκπληκτικό, τι μπορεί να παρατηρήσει ένας άνθρωπος, τέτοιες στιγμές. Ένα μικρό αγριολούλουδο, είχε φυτρώσει ανάμεσα στις πέτρες του τείχους, στο σημείο που βρισκόταν εκείνος. Τόσοι και τόσοι, είχαν σκοτωθεί τριγύρω του. Εκείνο, όμως, παρέμενε όμορφο μέσα στη ανθρώπινη φρίκη και ανέπαφο με το όμορφο γαλάζιο χρώμα του, να κάνει αντίθεση στις αμέτρητες κόκκινες στάλες του αίματος. Θυμήθηκε, τότε, πως είναι άνοιξη. Χαμογέλασε, καθώς το αίμα έτρεχε από το στόμα του…

Ύψωσε τα μάτια του προς τον ουρανό. Δεν ανήκε πια στη γη και στη ματαιότητα της. Του φάνηκε, μέσα στην παραίσθηση του μυαλού του, πως άκουσε να δονούν καμπάνες μελωδικές και φτερά αγγέλων να χτυπούν τον αέρα. Είδε μπροστά του να λάμπει ένα Φως και σκιές φωτεινές, να τον πλησιάζουν οι πρόγονοι. Σηκώθηκε να τις συναντήσει. Δυνατός, καθαρός, φωτεινός, με αστραφτερή πανοπλία. Κοίταξε πίσω του. Είδε το βασανισμένο κορμί του, ματωμένο, πεσμένο ανάσκελα ανάμεσα στα χαλάσματα και στα κουφάρια.

Χαμογέλασε, καθώς μια φωνή υπερκόσμια ακούστηκε να λέει:

«Πάλι με χρόνια, με καιρούς…»

ΕΙΚΟΝΑ: Γεράσιμος Γερολυμάτος: «Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου», λάδια σε καμβά, 125Χ100,2011.

Σημειώσεις-παραπομπές:

1. Ο ανώνυμος συγραφέας του Ρωσσικού Χρονικού μας περιγράφει πως οι σύμβουλοι του Κωνσταντίνου τόν ικέτευαν νά δραπετεύσει από τήν Πόλη καί νά συναντήσει ή τόν Καστριώτη ο οποίος πολεμούσε στά βουνά της Ιλλυρίας, ή τά αδέλφια του Δημήτριο καί Θωμά στόν Μοριά καί μέ ενισχύσεις νά αναγκάσει τόν σουλτάνο νά λύσει τήν πολιορκία. Σύμφωνα μέ τό Ρώσσο χρονογράφο, οποίος πιθανώς νά ήταν καί αυτόπτης μάρτυρας η απάντηση του Αυτοκράτορα είχε ως εξής:

“Η συμβουλή υμών είναι εξαίρετος. Ευχαριστώ υμάς επ’αυτή, αλλά ουδέποτε θαποφασίσω νά εγκαταλείψω εν τοιαύτη συμφορά τόν κλήρο μου καί τάς αγίας εκκλησίας καί τήν πρωτεύουσαν, τόν θρόνον καί τόν λαό μου. Τί θά έλεγε περί εμού η οικουμένη; Σας ικετεύω απ’εναντίας, όπως ζητήσετε παρ’εμού νά μή σας εγκαταλίπω. Ναί, επιθυμώ ναποθάνω εδώ μεθ’υμών.

2. «Χρονικό» του Γεωργίου Σφραντζή, Ελληνα αξιωματούχου που έζησε σαν αυτόπτης μάρτυρας δίπλα στον Κωνσταντίνο όλη την ιστορία της Αλωσης.

3. Τό βράδυ της 26ης Μαΐου, μέσα στό σκοτάδι, εμφανίστηκε ένα παράξενο φώς πάνω στόν τρούλλο της Αγίας Σοφίας. Γιά τό φώς αυτό έγραψαν καί οι ιστορικοί πού βρέθηκαν τότε εντός των τειχών καί ο Κριτόβουλος, ο οποίος τό παρατήρησε καί ο οποίος βρισκόταν έξω από τά τείχη. Τό φαινόμενο αυτό τάραξε ακόμα περισσότερο τούς πολιορκουμένους καί τό θεώρησαν δυσμένεια του Θεού εναντίον τους.

4. Sir Edwin Pears “η τύφλωση των ηγεμόνων της Εσπερίας έφθανε μέχρι τήν παραφροσύνη. Αυτοί καί οι λαοί τους έμελλε νά τιμωρηθούν σκληρά γιά τήν αισχρή εγκατάλειψη της Κωνσταντινούπολης, του αυτοκράτορα καί του λαού της.

olympia.gr

Διαβάστε περισσότερα » »