Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Έδιναν ποτά-δηλητήριο σε τουρίστες!


Έχουμε βαλθεί ως χώρα να …εξοντώσουμε τους τουρίστες! Είτε από ατελείωτο περπάτημα λόγω έλλειψης και των μπλόκων των ταξί, είτε λόγω …ποτών!
Ιδιοκτήτες μπαρ στα Μάλια της Κρήτης, «πότιζαν» δηλητήριο τους αλλοδαπούς επισκέπτες, όπως προέκυψε από τον αστυνομικό έλεγχο.
Οι διωκτικές αρχές εντόπισαν τουλάχιστον πέντε νυχτερινά μαγαζιά τα οποία όχι μόνο σέρβιραν στους πελάτες τους άζωτο, αλλά το διαφήμιζαν κιόλας, με ταμπέλα!
Ο έλεγχος έβγαλε «λαβράκι» καθώς βρέθηκαν εξαερωτήρες, εκατοντάδες φιαλίδια αερίου με τη μορφή του οξειδίου του αζώτου, ουσία που προορίζεται για ιατρική χρήση και όχι για κατανάλωση με σκοπό ... τη διασκέδαση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αναισθητική ουσία αν συνδυαστεί με αλκοόλ προκαλεί αδυναμία, καθιστώντας τους τουρίστες που το κατανάλωναν αβοήθητους, εκθέτοντάς τους σε άμεσο κίνδυνο.
Στο πλαίσιο λοιπόν των ελέγχων, συνελήφθησαν πέντε άτομα-ηλικίας από 33 έως 43 ετών- με την κατηγορία της έκθεσης και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Οι συλληφθέντες εργάζονταν ως υπεύθυνοι στα μπαρ, ενώ αναζητούνται οι ιδιοκτήτες τους.
Διαβάστε περισσότερα » »

Εντοπίστηκαν 20.000 συντάξεις «μαϊμού»

Είκοσι χιλιάδες συντάξεις «μαϊμού» με κόστος 120 εκατ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία εντοπίστηκαν μετά τους ελέγχους, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, προσθέτοντας, πως «πολλοί, μετά τους ελέγχους, έχουν συμμορφωθεί και δηλώνουν τους θανάτους».

Ο κ. Κουτρουμάνης αποκάλυψε επίσης ότι το ΙΚΑ έως τα τέλη του έτους θα χρειαστεί επιπλέον 800 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση, από τα οποία τα 600 έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό ενώ τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από την μείωση της σπατάλης.

Σημείωσε, ότι εδώ και χρόνια πολλές επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν εισφορές και ανέφερε ότι γι' αυτό το λόγο ολοκληρώθηκε η αποστολή ειδοποιήσεων για οφειλές άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ και σύντομα θα σταλούν προειδοποιήσεις για οφειλές άνω των 500 χιλιάδων ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα » »

Αυτοψία στα κτίρια του οικισμού Μαυροπηγής

Τη διενέργεια αυτοψίας σε όλα τα κτίσματα, δημόσια και ιδιωτικά, του οικισμού Μαυροπηγής στην Κοζάνη ξεκίνησαν σήμερα επιτροπές μηχανικών, μετά την πρόσφατη επέκταση του ρήγματος στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, μηχανικοί της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων καταγράφουν και διαπιστώνουν, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, τις όποιες ζημιές έχουν προκληθεί από τη δραστηριότητα του ρήγματος.

Εάν κριθεί αναγκαίο, θα ακολουθήσει έλεγχος από δευτεροβάθμια τριμελή επιτροπή της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που θα κρίνει σε τελικό βαθμό την καταλληλότητα ή μη των κτισμάτων.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, ώστε το πρόβλημα αυτό που απασχολεί εδώ και χρόνια τους κατοίκους της Μαυροπηγής να λυθεί το συντομότερο όσον αφορά στην απαλλοτρίωση, τη μετεγκατάσταση και κυρίως στην ασφάλεια των κατοίκων», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Σόκουτης.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ανάκληση δημητριακών με αλλεργιογόνο συστατικό

 
Ανακαλείται προϊόν δημητριακών πρωινού (corn flakes), στο οποίο ανιχνεύτηκε αλλεργιογόνο συστατικό (φουντούκι), που δεν αναγραφόταν, ως όφειλε, στην επισήμανση.

Ο ΕΦΕΤ, σε συνέχεια διερεύνησης - κοινοποίησης των κυπριακών αρχών, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπίστωσε τη διακίνηση του συγκεκριμένου προϊόντος και στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται για δημητριακά πρωινού (corn flakes) με την εμπορική επωνυμία "Special K-Τραγανές Νιφάδες από Ρύζι και Σιτάρι Ολικής Αλέσεως με Κατεψυγμένα Αποξηραμένα Φρούτα", σε συσκευασία των 300 g, με αριθμό παρτίδας L10, ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 03.04.2012 και γραμμοκώδικα (barcode) 5 050083 262548.
Το προϊόν παρασκευάζεται από την εταιρεία "KELLOGG COMPANY OF G.B. LTD" του Ηνωμένου Βασιλείου και διακινείται στην ελληνική αγορά από την επιχείρηση "ΑΤΛΑΝΤΑ ΑΕ" (3ο χλμ. Λ. Μαρκοπούλου, Γλυκά Νερά Αττικής).

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση - απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του ανωτέρω προϊόντος από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι, ενώ παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στo φουντούκι και έχουν στην κατοχή τους το προϊόν, να μην το καταναλώσουν.
Διαβάστε περισσότερα » »

Πήγαν να αποτεφρώσουν νεκρή και έκαψαν ένα κορίτσι

Η λέξη τραγωδία δεν αρκεί κάποιες φορές. Όλα έγιναν κατά τη διάρκεια της κηδείας μιας ηλικιωμένης γυναίκας στην Καμπότζη.
Το τελετουργικό περιελάμβανε καύση της νεκρής, όμως κάποιοι συγγενείς της θέλησαν να... επιταχύνουν τη διαδικασία.
Αποφάσισαν να ρίξουν ένα μπιτόνι βενζίνη και τότε έγινε το κακό. Προκλήθηκε μεγάλη έκρηξη, δώδεκα άτομα τραυματίστηκαν, όμως ένα 8χρονο κοριτσάκι έχασε τη ζωή του.
Όπως είπε ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής οι συγγενείς δικαιολογήθηκαν λέγοντας ότι "το ξύλο ήταν ακόμα νωπό και δεν καιγόταν. Τότε αγόρασαν δυο λίτρα βενζίνης και τα έριξαν στο φέρετρο. Αμέσως μόλις έκλεισε το πορτάκι της καμίνου και σημειώθηκε η έκρηξη".
Διαβάστε περισσότερα » »

Κλέφτης αυτοκινήτων ''απογείωσε'' αστυνομικό – Συγκλονιστικό video

Μετά από κινηματογραφική καταδίωξη οι αστυνομικοί νόμιζαν πως μπλόκαραν με το περιπολικό τον κακοποιό.Αυτός όμως τους εμβόλισε.


Λίγο νωρίτερα οι αστυνομικοί δέχτηκαν εντολή καταδίωξης κακοποιού που είχε μόλις κλέψει μία μπλε BMW.
 
Πίστεψαν ότι τον είχαν στριμώξει όμως αυτός σανίδωσε το αυτοκίνητο του, χτύπησε το περιπολικό και ο ένας αστυνομικός βρέθηκε να πετάει.
 
Αφού προσγειώθηκε έτρεξε και συνέλαβε τον κακοποιό που έιχε μόλις αποφυλακιστεί και είχε 25 καταδικαστικές αποφάσεις για 53 αδικήματα.
 
Δείτε το video
 


 
Διαβάστε περισσότερα » »

Μήλος: Μια φυσική καλλονή

Δεν έχω γνωρίσει άνθρωπο που να μην του άρεσαν οι πάμπολλες φυσικές ομορφιές του νησιού. Oμως, ακόμα και οι λίγοι που η τελική τους εικόνα είναι αρνητική, απλώς ενοχλούνται από τη θέα και την αισθητική των ορυχείων. Aλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Μήλος: Μια φυσική καλλονή H Mήλος βρίσκεται στις Δυτικές Kυκλάδες και απέχει 86 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. H έκταση του νησιού είναι 151 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά με πολυσχιδή διαμελισμό, γι' αυτό και η ακτογραμμή είναι 125 χλμ. H ψηλότερη κορυφή είναι ο Προφήτης Hλίας, στα 751 μ. Xαρακτηριστικό της γεωγραφίας του νησιού είναι ο μεγαλοπρεπής κόλπος του, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Mεσογείου. Oι κάτοικοι είναι περίπου 5.000 και ζουν στα 8 κύρια χωριά (την πρωτεύοσα Πλάκα, τις Πλάκες, το Tριοβάσαλο, το Πέρα Tριοβάσαλο, την Tρυπητή, τον Aδάμαντα, την Πολλώνια και την Zεφυρία) και τους οικισμούς του νησιού.
O ορυκτός πλούτος της Mήλου είναι γνωστός ήδη από την Nεολιθική Eποχή. Πιστεύεται πως η Mήλος κατοικήθηκε το 7.000 π.X. Aναπτύχθηκε και πλούτισε περισσότερο από τα γύρω νησιά χάρη στον οψιδιανό λίθο, ένα μαύρο σκληρό ηφαιστειακό πέτρωμα που χρησιμοποιήθηκε σαν αιχμή όπλου και σαν εργαλείο. Πιστεύεται επίσης πως οι Mήλιοι τον εμπορεύτηκαν γιατί οψιδιανός της Mήλου έχει βρεθεί στην Kρήτη, στην Πελοπόννησο, στην Kύπρο και στην Aίγυπτο. Σήμερα, τα ορυχεία του νησιού παράγουν κυρίως μπεντονίτη και περλίτη σε μεγάλες ποσότητες. Xωρίς αμφιβολία, τα ορυχεία είναι η κύρια πηγή εισοδήματος του νησιού. Γι' αυτό και ο τουρισμός είναι μια υπόθεση κυρίως των τελευταίων 15 ετών. Πρώτη φορά επισκέφθηκα την Mήλο το 1988. Ξαναπήγα το 1992, το 1999 και τελευταία φορά πριν από ένα μήνα. Kάποια πράγματα έχουν γίνει πολύ καλύτερα. Tο κυριότερο, και πιο σημαντικό νομίζω, είναι η άποψη των ίδιων των Mηλίων για τον τουρισμό. Eκεί, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αρκετά. Eχει βέβαια απομείνει πολύς δρόμος ακόμα, αλλά οι υπερβολές του παρελθόντος έχουν σαφώς ξεπεραστεί. Mπορεί να βρείτε κάποια παλιά ίχνη σε καφέ που στοιχίζει 3 ευρώ ή σε μπαρ που μαζί με το ποτό σάς χρεώνουν και το νερό. Mικροπράγματα· μην τα αφήσετε να σας χαλάσουν την όμορφη διάθεση.
Τα χωριά
O Aδάμαντας είναι ένα παραλιακό χωριό 1.000 περίπου κατοίκων, το λιμάνι, αλλά και τουριστικό κέντρο του νησιού. Tα παλαιότερα χρόνια ήταν δήμος που εξέλεξε μάλιστα και ένα βουλευτή το 1885 στην ελληνική Bουλή. Tο προνόμιο αυτό δόθηκε στους κατοίκους από το ελληνικό κράτος, για να τιμηθούν οι πρώτοι οικιστές του που ήταν πρόσφυγες από τα Σφακιά.
O Aδάμας έχει δύο παραλίες. H πρώτη, η Λαγκάδα, είναι όπως κοιτάμε τη θάλασσα στα 500 μέτρα δεξιά και η άλλη, η μεγαλύτερη, είναι 1.000 μέτρα αριστερά, μετά την περιοχή Nεοχώρι, με το όνομα παραλία Παπικινού. Στον Aδάμαντα υπάρχουν πολλά εστιατόρια, ουζερί, πιτσαρίες, σνακ μπαρ, ψησταριές, σουβλατζίδικα αλλά και μπαράκια για το Milos by Night!
H Πλάκα είναι παραδοσιακός οικισμός και η πρωτεύουσα του νησιού. Eδώ είναι οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες καθώς και το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Mουσείο. O οικισμός αναπτύχθηκε έντονα μετά την καταστροφή και την εγκατάλειψη της Παλαιάς Xώρας, και όταν πλέον δεν χωρούσαν άλλοι κάτοικοι στο εσωτερικό του Kάστρου. Aξίζει να περπατήσετε στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια με τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια και να απολαύσετε την εξαίρετη θέα προς τον κόλπο της Mήλου. Aπό πάνω, στην κορυφή του λόφου, βρίσκεται το Kάστρο. Tώρα είναι ακατοίκητο, αλλά η πλούσια ιστορία του αρχίζει σιγά σιγά μετά την εγκατάλειψη της αρχαίας πόλης του Kλήματος τον 5ο ή 6ο αιώνα μ.X. και βέβαια η θέα από εκεί είναι ακόμα ωραιότερη προς όλα τα σημεία του ορίζοντα.
Aνεβαίνοντας προς την Πλάκα από το λιμάνι, τα πρώτα χωριά που συναντάμε είναι οι Tριοβάσαλοι. Eίναι δύο πυκνοκατοικημένα χωριά, πολύ κοντά το ένα στο άλλο, που παρουσιάζουν αξιόλογη εμπορική κίνηση. Σ' αυτά υπάρχουν δύο εκκλησίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο Aγιος Σπυρίδωνας στον Tριοβάσαλο και ο Aγιος Γεώργιος στον Πέρα Tριοβάσαλο.
Eνα παλιό έθιμο αναβιώνει την ημέρα του Πάσχα στα δύο αυτά χωριά. Πολύς κόσμος συγκεντρώνεται απ' όλο το νησί για να κάψει το ομοίωμα του Iούδα, έθιμο που με ορισμένες παραλλαγές έχει διατηρηθεί σε πολλά μέρη της Eλλάδας και κρατάει από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους.
Στο πλαίσιο αυτού του εθίμου, οι νέοι σκάνε δυναμίτες σ' ένα μεγάλο χωράφι που υπάρχει ανάμεσα στα δύο χωριά, διεκδικώντας τον τίτλο του νικητή για το χωριό που θα σκάσει τους περισσότερους. Οχι ακριβώς ακίνδυνη δραστηριότητα...
Λίγο βορειότερα αλλά πολύ κοντά βρίσκεται και ένα άλλο γραφικό χωριουδάκι, οι Πλάκες. Eδώ, τα τελευταία χρόνια, συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου το απομεσήμερο της M. Παρασκευής, για να παρακολουθήσει την αναπαράσταση της Aποκαθήλωσης του Xριστού από το Σταυρό.
Δυτικά από τους Tριοβάσαλους βρίσκεται η Tρυπητή, άλλος ένας όμορφος οικισμός. Aνάψτε ένα κεράκι αν θέλετε στη μεγαλοπρεπή εκκλησία του Aγίου Nικολάου, που χτίστηκε το 1880.
Kάτω σχεδόν από την Τρυπητή βρίσκεται το Kλήμα, ένας γραφικότατος παραλιακός οικισμός. H ιδιομορφία του έγκειται στο γεγονός πως όλα τα σπίτια είναι πλάι στη θάλασσα και ο κάτω όροφος είναι για να μπαίνει η βάρκα μέσα.
Tέλος, στο BA μέρος του νησιού βρίσκονται τα Πολλώνια, ένα γραφικό ψαράδικο χωριό χτισμένο γύρω από ένα όμορφο κολπίσκο που είναι το δεύτερο τουριστικό κέντρο της Mήλου. Aπό αυτό το γραφικό ψαράδικο λιμανάκι μπορείτε να πάρετε το μικρό φέρι (4 φορές την ημέρα) για να επισκεφθείτε την κοντινή Kίμωλο.
Οι παραλίες
H Mήλος βρίσκεται στο ηφαιστειακό τόξο του Nοτίου Aιγαίου και η γεωλογική σύστασή της διαφέρει από τα υπόλοιπα Kυκλαδονήσια (εκτός της γειτονικής Kιμώλου). Aυτό της έχει δώσει ένα ιδιαίτερο χρώμα, είτε με τις λευκόχρυσες αμμουδιές και τα καταγάλανα νερά, είτε με τα λευκά, κόκκινα, κίτρινα ή μαύρα βράχια που δεν συναντά κανείς στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. Oι παραλίες της είναι περισσότερες από 75. Oλες τους τόσο προκλητικά όμορφες, που πραγματικά δεν ξέρω ποια να σας πρωτοπροτείνω. Στις περισσότερες από αυτές υπάρχουν μεγάλα αρμυρίκια που δίνουν άφθονη σκια. Σε κάποιες άλλες υπάρχουν μικρές σπηλιές ή μεγάλοι κάθετοι βράχοι, ενώ σε κάποιες άλλες ομπρέλες και beach bar!
Oι πιο γνωστές παραλίες στο Nότο είναι ο Προβατάς, οι δύο παραλίες του Παλαιοχωρίου, το Tσιγκράδο και η Φυρίπλακα. Mέσα στον Kόλπο είναι η παραλία της Aλυκής, όπου σε κάποια σημεία βγαίνουν καυτά θειούχα νερά, η Xιβαδόλιμνη και το Pιβάρι. Στον Bορρά η Φυλακοπή και οι θαλάσσιες σπηλιές του Παπάφραγκα, ο Aγιος Kωνσταντίνος, το Σαρακήνικο και ο Φιροπόταμος. Στα ανατολικά, ο Aη Γιάννης, οι Tριάδες, το Aμμουδαράκι και οι Kαλόγριες. Tέλος, δυτικά τα Bουδιά, η Aγία Bαρβάρα και τα Θειωρυχεία.
Η γεωλογία του νησιού
H Mήλος είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ένα ηφαιστειακό νησί. Ως επισκέπτες, έστω και μη ειδικοί, είμαστε σε θέση να το αντιληφθούμε αμέσως. Eίναι βέβαιο ότι οι εικόνες που θα συναντήσουμε σε κάθε μας βήμα είναι τόσο εντυπωσιακές, που θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μας ή στο φιλμ της φωτογραφικής μας μηχανής. Tα χρώματα και τα σχήματα των γεωμορφολογικών σχηματισμών (ακτές, κόλποι, βράχια, ρέματα, βουνά) είναι μοναδικά και εμείς σίγουρα δεν χορταίνουμε να τα κοιτάμε.
Aπό άποψη τεκτονικής γεωλογίας στον ελλαδικό χώρο, η Mήλος ανήκει στην πελαγονική ζώνη, για μερικούς δε συγγραφείς στην υποπελαγονική.
Σύμφωνα με τη θεωρία των λιθοσφαιρικών πλακών, η Mήλος βρίσκεται πάνω στην ευρασιατική πλάκα και απέχει περίπου 220 χιλιόμετρα από το σημερινό όριο της σύγκρουσης και καταβύθισης της αφρικανικής πλάκας κάτω από αυτήν, με ταχύτητα 2,5 εκατοστά το χρόνο και με γωνία 35 μοιρών περίπου. Tο νησί βρίσκεται ακόμα και σήμερα σε φάση καταβύθισης, δηλαδή υφίσταται τα αποτελέσματα μιας αργής καθοδικής κίνησης, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του. Aπό ραδιοχρονολογήσεις που έχουν γίνει, βγαίνει το συμπέρασμα ότι η ηφαιστειότητα στο Nότιο Aιγαίο άρχισε πριν από 2 - 3 εκατομμύρια χρόνια περίπου. Στη Mήλο σταματάει οριστικά πριν από 90.000 χρόνια και θεωρείται σχετικά πρόσφατη.
H ηφαιστειότητα αυτή εξελίχθηκε και στη στεριά και στη θάλασσα, και αυτό αποδεικνύεται από τα πολλά μικρά και μεγάλα απολιθώματα θαλασσίων οργανισμών που συναντάμε σε ηφαιστειακά υλικά (τοφφίτες). Eύκολα μπορεί ο επισκέπτης του νησιού να δει μερικά απ' αυτά, όπως pecten jacobaeus, pinna pectinata, ostrea edulis, balanus και άλλα.
Eκτός από τα ηφαιστειογενή πετρώματα όμως, συναντάμε και ιζηματογενή (νότια Mήλος - Προβατάς) και μεταμορφωμένα. Eχουν μάλιστα χρονολογηθεί με διάφορους τρόπους και τα μεν ιζηματογενή είναι περίπου της τάξεως των 14 εκατ. ετών, τα δε μεταμορφωμένα της τάξεως των 33 και 64 εκατ. ετών.
Aξίζει όμως να αναφερθούμε ειδικότερα σε μερικούς γεωλογικούς και γεωμορφολογικούς σχηματισμούς, πριν φτάσουμε στα αποτελέσματα της ηφαιστειότητας στο νησί. Kαι πρώτα απ' όλα είναι τα δύο μεγάλα και σβησμένα ηφαίστεια. Tο ηφαίστειο της Φυριπλάκας, που έχει έναν εντυπωσιακό κρατήρα με διάμετρο 1.700 μέτρα και ύψος 220 μέτρα περίπου· διατηρείται πολύ καλά και βρίσκεται στο κεντρικό και νότιο τμήμα του νησιού. Eπίσης το ηφαίστειο του Tράχηλα, στο B-BΔ τμήμα του νησιού, του οποίου διατηρείται μόνο ένα μικρό τμήμα.
Eνας άλλος γεωμορφολογικός σχηματισμός είναι αυτός των ηφαιστειακών δόμων. Oι ψηλοί λόφοι με τις απότομες πλαγιές έχουν δημιουργηθεί από ένα σκληρό ηφαιστειακό υλικό (ανδεσίτη). Oι δόμοι αυτοί προέρχονται από το μάγμα που ανέβηκε προς τα πάνω από το εσωτερικό της γης και πάγωσε, πριν προλάβει να χυθεί, λόγω έλλειψης αερίων. Tέτοιος δόμος είναι το Kάστρο στην πρωτεύουσα του νησιού, την Πλάκα, το βουνό Προφήτης Hλίας κ.ά.
Xαρακτηριστικός γεωλογικός σχηματισμός, άξιος θαυμασμού, είναι τα μικρά νησάκια Γλαρονήσια στο βόρειο τμήμα του νησιού, καθώς και μια περιοχή πηγαίνοντας προς τα Πολλώνια. Aυτός ο σχηματισμός (ανδεσιτικό πέτρωμα) είναι όρθιες πενταγωνικές ή εξαγωνικές κολόνες, με διαγωνίους 20 - 30 εκατοστά και έχουν εντυπωσιακή εμφάνιση.
H περιοχή του Σαρακήνικου, στο βόρειο τμήμα του νησιού, είναι ένας λευκός ηφαιστειακός σχηματισμός με συνεχείς εναλλαγές ηφαιστειακών υλικών, που εναποτέθηκαν σε θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον. Eδώ συναντάμε άφθονα απολιθώματα. Tο τοπίο που βλέπουμε είναι εκπληκτικό. H απουσία της βλάστησης, σε συνδυασμό με το λευκό χρώμα των πετρωμάτων, μας δίνει την εντύπωση ότι βρισκόμαστε... ίσως στη Σελήνη.
H Mήλος, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, βρίσκεται στο ηφαιστειακό τόξο του Nοτίου Aιγαίου. Mπορεί βέβαια τα ηφαίστειά της να είναι σβησμένα τη σημερινή εποχή, λαμβάνουν όμως χώρα διάφορες άλλες εκδηλώσεις που μας δείχνουν ότι, ακόμα και σήμερα, υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στην επιφάνεια του νησιού και του εσωτερικού της γης.
Eίναι εκδηλώσεις που συμβαίνουν σε όλα τα ηφαιστειακά τόξα πρόσφατης ή παλαιότερης ηφαιστειότητας. Στη Mήλο συναντάμε ατμίδες (πηγές αερίων) κυρίως στην A και NA περιοχή του νησιού. Eίναι περιοχές από τις οποίες, λόγω της τεκτονικής τους κατασκευής, διαφεύγουν αέρια προερχόμενα από το εσωτερικό της γης (ατμοί, διοξείδιο του άνθρακα, υδρόθειο κ.λπ.). Στις περιοχές αυτές μερικές φορές είναι χαρακτηριστικό το κίτρινο χρώμα του θείου και η μυρωδιά του, ενώ η θερμοκρασία του εδάφους είναι πολύ υψηλή (Aγ. Kυριακή 102°C, Πυρωμένες 100°C, Παλιοχώρι 101°C, Bουνάλια 54°C, Kαστανάς 86°C, Aδάμαντας 100°C). Aτμίδες υπάρχουν και σε υποθαλάσσιες περιοχές, όπου και πάλι το κίτρινο χρώμα του θείου είναι χαρακτηριστικό, τα δε αέρια, υπό μορφή φυσαλίδων, βγαίνουν στην επιφάνεια του νερού.
Tέτοιες περιοχές είναι η Aγ. Kυριακή, το Παλιοχώρι, η Kάναβα, το Pιβάρι.
Eκτός από τις ατμίδες έχουμε και θερμές πηγές. Tις βρίσκουμε σε διάφορα σημεία του νησιού, κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, μερικές από τις οποίες είναι και ιαματικές, χωρίς όμως να έχουν αξιοποιηθεί κατάλληλα. O Iπποκράτης αναφέρει στο σύγγραμμά του «Περί επιδημιών» περίπτωση ασθενούς από την Aθήνα που έπασχε από δερματοπάθεια και κατέφυγε στα λουτρά της Mήλου.
Tέτοιες πηγές συναντάμε: στον Aδάμαντα (μέσα σ' ένα σπήλαιο όπου έχουν κατασκευαστεί και χώροι για μπάνιο) με θερμοκρασία 33,3° C, στις Aλυκές με 22° C, στην Kάναβα με 50°C, στο Παλιοχώρι με 50°C, στα Mαντράκια με 54°C, στον Aδάμαντα στην περιοχή Xάρου με 42°C, στον Προβατά, Tρία Πηγάδια και αλλού.
Ολες αυτές οι πηγές θεωρούνται κατάλληλες για ρευματοειδείς αρθρίτιδες, παθήσεις των περιφερειακών νεύρων, γυναικολογικές, δερματικές και άλλες. Xαρακτηριστικό είναι ότι στις περιοχές αυτές μετρούνται υψηλές θερμοκρασίες και στο έδαφος... (Από το site www.milos-island.gr)
Οι κατακόμβες της Μήλου
Nότια του χωριού Tρυπητή, σε ύψος 150 μέτρων πάνω από τη θάλασσα, σε μια σχετικά απότομη πλαγιά, βρίσκονται οι Kατακόμβες της Mήλου. Tόπος συγκέντρωσης των πρώτων Xριστιανών, για να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και να θάψουν τους νεκρούς τους, μακριά από τα βλέμματα των ειδωλολατρών εκείνης της εποχής και των διωκτών τους. Eίναι μοναδικές σε μέγεθος στον ελλαδικό χώρο και από τις πιο αξιόλογες, μαζί με αυτές της Pώμης και των Aγίων Tόπων, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Kατασκευάστηκαν σε ηφαιστειακό τόφφο (σχετικά μαλακό πέτρωμα) και αποτελούν ένα μεγαλοπρεπές παλαιοχριστιανικό μνημείο, που προσδιορίζει ότι ο χριστιανισμός στο νησί ήταν γνωστός από τον 1ο αιώνα, με μεγάλη ανάπτυξη όμως τον 3ο και 4ο αιώνα (Ross, 1843). Aυτή η θεωρία του Ross θεωρείται λογική, μια και οι εμπορικές σχέσεις της Mήλου εκείνη την εποχή ήταν πολύ ανεπτυγμένες και με τη Pώμη και με τον υπόλοιπο κόσμο, όπως αναφέρουν οι ιστορικοί Λίβιος και Πλίνιος.
Oι κατακόμβες ανακαλύφθηκαν από αρχαιοκάπηλους και έγιναν γνωστές μετά τη σύλησή τους, το 1840. Eίναι τρεις και μαζί με πέντε διαδρόμους και ένα νεκρικό θάλαμο αποτελούν ένα δαιδαλώδες σύστημα συνολικού σημερινού μήκους 185 μέτρων. Eίχαν εισόδους στο εξωτερικό περιβάλλον, αλλά σήμερα λειτουργεί μόνο μία, αυτή της δεύτερης κατακόμβης ή των «Πρεσβυτέρων», απ' όπου μπορεί να εισέλθει ο επισκέπτης.
Στο εσωτερικό των κατακομβών, δεξιά και αριστερά επάνω στους τοίχους, υπάρχουν τα «αρκοσόλια» (σκαμμένες αψίδες) όπου μέσα σ' αυτά, καθώς και στο πάτωμα, ανοίγονταν οι τάφοι. Aρκοσόλια σήμερα σώζονται 126 και υπολογίζεται ότι έχουν ταφεί μερικές χιλιάδες νεκροί. Σε κάθε τάφο υπήρχε λυχνάρι, ενώ σήμερα έχουν τοποθετηθεί ηλεκτρικοί λαμπτήρες που φωτίζουν το χώρο διακριτικά και δημιουργούν την ατμόσφαιρα εκείνων των χρόνων.
Στους τάφους των πιο διακεκριμένων προσώπων ζωγράφιζαν χριστιανικά σύμβολα ή χάραζαν επιγραφές. Με την πάροδο των χρόνων όμως τα περισσότερα καταστράφηκαν.
Mια τέτοια επιγραφή μπορεί να δει ο σημερινός επισκέπτης στην δεύτερη κατακόμβη, στο 6ο αρκοσόλιο δεξιά. Eίναι η επιγραφή των «Πρεσβυτέρων», απ' όπου και το όνομά της. Aκόμα στην ίδια κατακόμβη, στη μέση περίπου, υπάρχει ένας τάφος σκαμμένος στο βράχο υπό μορφήν σαρκοφάγου. Πιστεύεται ότι είχε ταφεί σ' αυτόν ένας από τους πρώτους μάρτυρες της χριστιανοσύνης και ακόμα ότι οι πρώτοι χριστιανοί τον χρησιμοποιούσαν ως Aγία Tράπεζα στις λειτουργίες τους.
H δραστηριότητα των πρώτων χριστιανών στις κατακόμβες σταματά λίγο μετά τη θεσμοθέτηση της ανεξιθρησκίας (διάταγμα Mεδιολάνων), ή μέχρι να καταστραφεί και να εγκαταλειφθεί η αρχαία πόλη του Kλήματος από σεισμούς τον 5ο ή 6ο αιώνα μ.X.
Διαβάστε περισσότερα » »

“Ποτέ ξανά Ελλάδα” λένε οι τουρίστες στα blogs

Η ταλαιπωρία των τουριστών στο Ηράκλειο κάνει το γύρο του κόσμου, αποτρέποντας από το να ταξιδέψουν στην Ελλάδα εκείνους που ονειρεύονταν ένα ταξίδι στη χώρα μας.

“Ποτέ ξανά Ελλάδα” λένε οι τουρίστες στα blogs Χιλιάδες τουρίστες έγιναν οι... χειρότεροι διαφημιστές για την Κρήτη και την Ελλάδα αφού μέσω των καναλιών, του ιντερνετ και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης έστειλαν το μήνυμα στους υπόλοιπους να... αποφεύγουν την χώρα μας!
«Ποτέ ξανά Ελλάδα». Αυτό αναφέρουν δεκάδες τουρίστες σε διαδικτυακές ιστοσελίδες μετά τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν.Ηρακλείου Ανδρέας Μεταξάς υπογραμμίζει ότι η ζημιά πλέον είναι ανεπανόρθωτη και αυτό θα το «εισπράξουμε» από του χρόνου.
«Αν κάνετε μία βόλτα στα blogs θα δείτε πως μας υβρίζουν. Λένε «ποτέ ξανά Ελλάδα». Υπήρξε μία ανεπανόρθωτη ζημιά και θα φανεί από το καλοκαίρι του 2012. Τώρα έχουν κάνει τις κρατήσεις και έχουν πληρώσει. Είναι δύσκολο να έχουμε ακυρώσεις. Δυστυχώς το Ηράκλειο είχε τη θλιβερή πρωτιά των επεισοδίων», είπε.
Οι δύο νιόπαντροι της φωτογραφίας είχαν την τύχη να ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου και την ατυχία να ταξιδέψουν μετά το γάμο για την Κρήτη.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ένας νεκρός σε ναυάγιο και ένας αγνοούμενος, στη Σητεία

Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση του λιμενικού Σώματος

 Ένας νεκρός σε ναυάγιο και ένας αγνοούμενος, στη Σητεία
Σε τραγωδία εξελίχθηκε το κυνήγι για τρεις άνδρες από τη Σητεία καθώς στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του συμπλέγματος των Διονυσάδων και της Σητείας ένας από αυτούς έχασε τη ζωή του.
Ο άτυχος άνδρας ηλικίας 49 ετών, έχασε την ζωή του όταν λόγω ισχυρού κυματισμού αναποδογύρισε η βάρκα και βρέθηκε στο νερό.
Ωστόσο αγνοείται ακόμα ο 51χρονος φίλος του, ενώ από θαύμα σώθηκε ένας 27χρονος.
Ρυμουλκό εντόπισε σε βραχονησίδα στο σύμπλεγμα των Διονυσάδων, 9 μίλια ΒΑ της Σητείας, τον 27χρονο άνδρα, ο οποίος περισυνελέγη σε κακή κατάσταση.
Ο ίδιος είπε ότι μαζί με άλλα δύο άτομα είχαν πάει για κυνήγι στις Διονυσάδες, ενώ το κακό τους βρήκε στην επιστροφή, περίπου 7,5 ναυτικά μίλια από τη Σητεία. Ξαφνικά, περίπου στις 9Q00 το πρωί της Δευτέρας, λόγω ισχυρού κυματισμού, η βάρκα στην οποία επέβαιναν, άρχισε να μπάζει νερά, με αποτέλεσμα και οι τρεις να βρεθούν στη θάλασσα.
Οι τρεις άνδρες από τη Σητεία προσπάθησαν να κολυμπήσουν ως τις Διονυσάδες, ωστόσο σύντομα οι δυνάμεις τους τους εγκατέλειψαν. Ο 27χρονος είχε καταφέρει να παραμείνει πάνω στη βάρκα για αρκετή ώρα, ενώ κολύμπησε για 8 ώρες και έφτασε στη βραχονησίδα, όπου τον βρήκε το ρυμουλκό.
Σε κοντινή απόσταση στη θαλάσσια περιοχή της Σητείας βρέθηκε νεκρός ο δεύτερος επιβάτης της βάρκας, ηλικίας 49 ετών, ενώ αγνοείται ως αυτή την ώρα ένας 51χρονος. Για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του 49χρονου θα δώσει απαντήσεις η ιατροδικαστική εξέταση, καθώς ο άτυχος άνδρας βρέθηκε χτυπημένος, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χτυπήθηκε στα βράχια. Ο 49χρονος ήταν νοσοκόμος και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν δεινός κολυμβητής και γνώστης της θάλασσας.
Από χθες το βράδυ ξεκίνησε η έρευνα, ενώ νωρίς το πρωί οι έρευνες εντατικοποιήθηκαν στην περιοχή με τη συνδρομή 8 σκαφών του λιμενικού και ιδιωτών, επίγειες δυνάμεις αλλά και στρατιωτικό ελικόπτερο που έχει σηκωθεί από τη Σαντορίνη.
Διαβάστε περισσότερα » »

Στόχος μελισσών κτηνοτρόφος στη Λάρισα

Σμήνος μελισσών επιτέθηκε σε κοπάδι προβάτων σκοτώνοντας επτά ζώα και στέλνοντας τον κτηνοτρόφο στο νοσοκομείο.
Στόχος μελισσών κτηνοτρόφος στη Λάρισα
Το περιστατικό συνέβη σε αγροτική περιοχή του Πυργετού Λάρισας, όταν τα πρόβατα πέρασαν από περιοχή όπου υπήρχαν περίπου 80 κυψέλες μελισσών.
Ο κτηνοτρόφος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπλοκές από τα τσιμπήματα των μελισσών.
Διαβάστε περισσότερα » »

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία

Συνεχίζει και σήμερα η ανυποχώρητη στάση των αυτοκινητιστών η οποία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την κίνηση των τουριστών αλλά και των πολιτών.

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία
Έκαψαν ταξί στη Θεσσαλονίκη
Οι ιδιοκτήτες ταξί σε μια συμβολική κίνηση έκαψαν ένα όχημα ταξί, ενώ προχώρησαν στη κατάληψη του κτιρίου της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών στο Καλοχώρι.

Θα μείνουν έξω από το υπουργείο 48 ώρες
Οι αυτοκινητιστές έχουν συγκεντρωθεί από τις 6 το πρωί έξω από το υπουργείο Υποδομών στη λεωφόρο Μεσογείων και έχουν προαναγγείλει πως θα “κατασκηνώσουν” στο προαύλιο του υπουργείου για 48 ώρες.
Όπως και τις τελευταίες ημέρες, έτσι και σήμερα, οι ιδιοκτήτες ταξί εφαρμόζουν την τακτική του αιφνιδιασμού, ανοιγοκλείνοντας τη Λεωφόρο Μεσογείων, με αποτέλεσμα να προκαλείται κυκλοφοριακό χάος στην περιοχή και απίστευτη ταλαιπωρία στους επιβάτες που χρησιμοποιούν τα επίγεια Μέσα Μεταφοράς.

Το απόγευμα δεν αποκλείεται να κάνουν και πορεία προς τη Βουλή την ώρα που ο Γιάννης Ραγκούσης θα μιλά στην επιτροπή Οικονομικών.
Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι αυτοκινητιστές από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Λαμία
"Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας κλείσει τα σπίτια" φώναζαν οι ιδιοκτήτες ταξί στη Λαμία που σύμφωνα με το LamiaReport κινήθηκαν προς την εθνική οδό, όπου στο ύψος της "Ρούμελης" απέκλεισαν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.
Η κυκλοφορία γίνεται εκ περιτροπής και με αρκετή δυσκολία για τους οδηγούς που πρέπει να οπλιστούν με υπομονή.
Πελοπόννησος
Μ’ έναν τρόπο διαφορετικό από αυτόν που έχουμε συνηθίσει, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν σήμερα το πρωί οι ιδιοκτήτες ταξί της Πάτρας. Δεκάδες ταξί συγκεντρώθηκαν στο νέο λιμάνι της πόλης και περίμεναν να καταπλεύσει κρουαζιερόπλοιο, που μετέφερε επιβάτες από την Κύπρο.
Όταν άρχισαν να κατεβαίνουν οι επιβάτες, τους ενημέρωναν για την απεργιακή τους κινητοποίηση και στη συνέχεια τους μετέφεραν δωρεάν στην Πάτρα, όπου τους έκαναν περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης.Όπως δήλωσαν οι ιδιοκτήτες ταξί, με την κίνησή τους αυτή ήθελαν να δείξουν ότι στηρίζουν τον τουρισμό.
Μηχανοκίνητη πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιούν αυτήν την ώρα με τα οχήματά τους εκατοντάδες ιδιοκτήτες ταξί που ξεκίνησαν από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας, όπου νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση. Οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν σταθμεύσει τα οχήματά τους έξω από το κτίριο, χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία, ενώ αυτόχρονα αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών πρόκειται να συναντηθεί με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαϊας.
Κατέλαβαν τα εκδοτήρια στην Κνωσό
Δωρεάν μπαίνουν στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού οι επισκέπτες καθώς αυτοκινητιστές ταξί έχουν καταλάβει τα εκδοτήρια των εισιτηρίων και η είσοδος στο χώρο γίνεται χωρίς να καταβάλλεται το αντίτιμο.
Έβγαλαν φέρετρο στη Σάμο
Την ίδια ώρα στη Σάμο, οι ιδιοκτήτες ταξί μπήκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, κρατώντας ένα φέρετρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, χωρίς ωστόσο να εμποδίσουν τη λειτουργία του αεροδρομίου.
Δύσκολη η χθεσινή μέρα
Δύσκολη μέρα για χιλιάδες ταξιδιώτες που διήλθαν τη Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο ήταν η χθεσινή. Ιδιοκτήτες ταξί της Πάτρας, της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, απέκλεισαν τη Ν.Ε.Ο Πατρών-Κορίνθου στα διόδια του Ρίου, τον κόμβο Μολυκρίου στο Αντίρριο, λίγο πριν τη Γέφυρα, με αποτέλεσμα να υπάρξει ταλαιπωρία των ταξιδιωτών.
Σέρρες
Στις Σέρρες, δεκάδες ιδιοκτήτες ταξί κατευθύνονται με τα οχήματά τους προς τον κόμβο Στρυμόνα, όπου προτίθενται να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους οδηγούς.
Επιπτώσεις στον τουρισμό
Το ένα  δισ. υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει  συνολικά η ζημιά που θα προκληθεί στην κρουαζιέρα αλλά και στις τοπικές κοινωνίες εξαιτίας των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών ταξί, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της βιομηχανίας της κρουαζιέρας, σύμφωνα με το protothema.
Από την πρώτη στιγμή οι κινητοποιήσεις έπληξαν καίρια την κρουαζιέρα αφού δεκάδες μεγάλες εταιρείες άλλαξαν ή ακύρωσαν δρομολόγια. Οι τουρίστες δεν κατεβαίνουν στα λιμάνια να ξοδέψουν τα χρήματά τους ενώ εμφανίζεται πλέον μειωμένη η ζήτηση. Οι εταιρείες που άλλαξαν δρομολόγια ή δεν κατέβασαν σε  λιμάνια επιβάτες υπολογίζονται στις δώδεκα...
Διαβάστε περισσότερα » »

Καρέ-καρέ: Προκάλεσε τον ταύρο και πλήρωσε με τη ζωή του

Θρήνος στη Βαλένθια της Ισπανίας, όπου κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων “ταυρομαχιών” στον δρόμο, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από το φονικό χτύπημα του ζώου που απλώς προσπαθούσε να αμυνθεί, αφού ένιωθε να απειλείται από την παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων γύρω του.
Καρέ-καρέ: Προκάλεσε τον ταύρο και πλήρωσε με τη ζωή του
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο άτυχος άνδρας, που ήταν περίπου 50 ετών και προκάλεσε τον ταύρο κουνώντας επιδεικτικά μια ροζ ομπρέλα, ήταν μεθυσμένος.
Ο ταύρος του επιτέθηκε, εκείνος δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί και δέχτηκε το χτύπημα από τα κέρατα του ζώου.
Στις φωτογραφίες βλέπετε καρέ-καρέ τα όσα κατέγραψε κάμερα ασφαλείας στον δρόμο.




Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε με ποιο ακριβώς τρόπο εξελίσσεται η ισπανική αυτή φιέστα στους δρόμους της πόλης Rafelbunyol στην Βαλένθια.


Διαβάστε περισσότερα » »

«Βόμβα» Κακλαμάνη κατά Ραγκούση

Άστραψε και βρόντηξε ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης κατά του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Ραγκούση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και η αιτία δεν είναι άλλη από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της απελευθέρωσης των αδειών ταξί.
Το ιστορικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος απέφυγε να κατονομάσει τον κ. Ραγκούση αλλά τα περισσότερα μέλη της επιτροπής ανέφεραν ότι τα βέλη του κ. Κακλαμάνη είχαν συγκεκριμένο στόχο.
Αναλυτικά, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε «Θα πρέπει να αποφασίσετε στο Υπουργικό Συμβούλιο αν ο καθένας σας είναι αυτοκέφαλος και μπορεί να πυροδοτεί τέτοιες καταστάσεις ή είναι από απειρία. Όπως και να έχει μεταφέρετε στον πρωθυπουργό ότι ουδείς αναντικατάστατος…».
Διαβάστε περισσότερα » »

Οδηγώντας παρέα με ένα φίδι!


Το θαύμα είναι ότι ο οδηγός παρέμεινε ψύχραιμος και συνέχιζε να οδηγεί κανονικά!
Αυτό που είχε προηγηθεί του …θαύματος είναι ότι ένα τεράστιο φίδι είχε προσγειωθεί ξαφνικά στο παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου ενώ αυτό κινούνταν σε δρόμο του Μέμφις, των ΗΠΑ.
Η οδηγός-τέρας ψυχραιμίας Rachel Fisher είπε για το περιστατικό ότι συνήθως δεν φοβάται τα φίδια αλλά «τα είδε όλα» όταν ένα τέτοιο έσκασε κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια της! Πόσο μάλλον όταν μέσα στο αυτοκίνητο βρίσκονται και τρία παιδιά.

Καθώς πάντως αυτή κρατούσε το τιμόνι σε …ευθεία γραμμή, ο άντρας της και συνοδηγός απαθανάτιζε το αναπάντεχο αυτό συμβάν με τη κάμερα του κινητού του.





Διαβάστε περισσότερα » »

Αγροφυλακή ήταν και πάει…

Προχωράει η κατάργηση του «βασανισμένου» σώματος της ελληνικής Αγροφυλακής, καθώς ανακοινώθηκε η απόφαση για την μετάταξη 1.264 υπαλλήλων της Ελληνικής Αγροφυλακής στις...
Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Αττικής, Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Αιγαίου, Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου για τη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών τους.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο μέσος όρος ηλικίας του μετατασσόμενου αγρονομικού προσωπικού κυμαίνεται στα 45-50 έτη.

Όπως σημειώνεται, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες και αναμένεται η δημοσίευση σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
Διαβάστε περισσότερα » »

Στις τράπεζες το φταίξιμο για διακοπή έργων στην «Ολυμπία Οδός»

 

Το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών αποποιείται της ευθύνης του για τη διακοπή των έργων  στην "Ολυμπία Οδός" που έχουν απομονώσει τη βορειοδυτική Πελοπόννησο από την υπόλοιπη Ελλάδα και παραπέμπει την ευθύνη στις τράπεζες, χωρίς ωστόσο να δίνει χρονοδιάγραμμα ούτε για την επανεκκίνηση ούτε για την ολοκλήρωση του έργου.

Το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών απαντώντας στην ερώτηση του Βουλευτή Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργου Κοντογιάννη για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στα έργα υποδομής του νομού αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:


«Όσον αφορά την Ολύμπια Οδό, η οποία κατασκευάζεται στα πλαίσια Σύμβασης Παραχώρησης, η οποία κυρώθηκε με Νόμο από τη Βουλή το 2007, είναι γνωστό ότι δημοπρατήθηκε ανώριμα, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη εξέλιξη της.
Το Υπουργείο όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα επέλυσε πολλά προβλήματα τα οποία ήταν αποτέλεσμα των λανθασμένων επιλογών και αποφάσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης και αδυναμιών της ιδιωτικής πλευράς.

Επιπλέον, όταν οι δανείστριες τράπεζες ανέστειλαν τη συμμετοχή χρηματοδότησης τους, στους αυτοκινητόδρομους που κατασκευάζονται με Συμβάσεις Παραχώρησης, επικαλούμενες την κρίση και τη μείωση των εσόδων, το Υπουργείο, με γνώμονα το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των πολιτών, ανέλαβε πρωτοβουλία και κατέθεσε τον Απρίλη του 2011 συγκεκριμένες προτάσεις, πάντοτε στο πνεύμα και το γράμμα των αρχικών συμβάσεων, για την επίλυση όλων των προβλημάτων.
Μετά από ουσιαστικές συζητήσεις, οι προτάσεις που κατέθεσε το Υπουργείο έγιναν δεκτές από την πλευρά των Παραχωρησιούχων με την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης.
Ωστόσο, όπως είναι γνωστό ο αποφασιστικός παράγοντας της ιδιωτικής πλευράς είναι οι τράπεζες, των οποίων η δανειοδότηση καλύπτει το 40% του συνολικού κόστους κατασκευής των έργων.
Οι τράπεζες, παρότι έχουν αποδεχθεί το Πλαίσιο Συναντίληψης Δημοσίου – Παραχωρησιούχων, δεν αρχίζουν τη χρηματοδότηση των έργων, γιατί κατά την εκτίμηση τους τα ‘έργα δεν είναι βιώσιμα.
Το Δημόσιο διαφωνεί πλήρως με την εκτίμηση αυτή και έχει ζητήσει και ζητά από τις τράπεζες να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση των έργων.

Το Υπουργείο επιμένει στις θέσεις του, θα υπερασπιστεί το Δημόσιο Συμφέρον, τα αναπτυξιακά έργα, και φυσικά τους χρήστες των αυτοκινητοδρόμων, γιατί τα έργα είναι βιώσιμα».
Διαβάστε περισσότερα » »

ΠΝΙΓΗΚΕ 9ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, χθες το μεσημέρι, από τη θαλάσσια περιοχή της παραλίας Κατερίνης, ένα 9χρονο αγοράκι. Στο άτυχο αγοράκι παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από ναυαγοσώστη, ενώ στη συνέχεια διεκομίσθη...
με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Πρόκειται να διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή. Προανάκριση διενεργείται από το Υπολιμεναρχείο Σκάλας Κατερίνης
Διαβάστε περισσότερα » »

Μοναδική σφραγίδα με ιερογλυφική γραφή βρέθηκε στην Κρήτη

Περισσότερα από 800 ανθρωπόμορφα ειδώλια, γυναικεία και ανδρικά, ομοιώματα μελών του ανθρώπινου σώματος, αρκετά σε...
μορφή ζώου, αγγεία, τμήματα πήλινων πλακιδίων με επίθετα ειδώλια πτηνών και διπλών κεράτων, πλήθος πήλινα σφαιρίδια. Ολα αυτά και πολλά ακόμη σε ένα μινωικό «ιερό κορυφής» σε υψόμετρο 858 μέτρων στο όρος Βρύσινα της Κρήτης, στα νότια του Ρεθύμνου. Και το εξαιρετικό εύρημα της φετινής ανασκαφικής περιόδου: Μία τετράπλευρη σφραγίδα από βαθυκόκκινο ίασπη, με χαραγμένα σημεία της μινωικής ιερογλυφικής γραφής και στις τέσσερις επιφάνειές της, που την αναδεικνύει ως τη μοναδική ως τώρα παρουσία της αρχαιότερης γραφής των Μινούτων στη δυτική Κρήτη.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση προϊόντος - (Mister Choc - Choco Fruits/Γεμιστή σοκολάτα: Σταφίδες σε σοκολάτα γάλακτος)


Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε για τη διακίνηση προϊόντος γεμιστής σοκολάτας, στο οποίο ανιχνεύτηκε αμύγδαλο, το οποίο δεν επισημαινόταν, ως όφειλε, αφού αποτελεί αλλεργιογόνο συστατικό. Πρόκειται για γεμιστή σοκολάτα με την εμπορική επωνυμία
«Mister Choc - Choco Fruits/Γεμιστή σοκολάτα: Σταφίδες σε σοκολάτα γάλακτος» σε συσκευασία των 200 g, η οποία παράγεται από την «LIDL STIFTUNG & CO KG» και διακινείται στην ελληνική αγορά από την επιχείρηση «LIDL Hellas». Η επιχείρηση «LIDL Hellas» άμεσα προχώρησε σε ανάκληση/απόσυρση του συνόλου των παρτίδων από το συγκεκριμένο προϊόν από την εσωτερική αγορά και ενημέρωσε σχετικά με δελτίο τύπου. Από πλευράς Ε.Φ.Ε.Τ. έχουν ήδη δρομολογηθεί οι σχετικοί έλεγχοι. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που είναι αλλεργικοί στo αμύγδαλο και έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφία κάτωθι), να μην το καταναλώσουν.http:///www.efet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Στον εισαγγελέα 6.500 ταξιτζήδες για 82 αδικήματα

Αριθμοί ρεκόρ για υπόθεση κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο είναι οι ογδόντα δύο δικογραφίες, που αφορούν στις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί, με εμπλεκόμενους 6.500 ανθρώπους, που έχουν σχηματιστεί από την Ελληνική Αστυνομία. Παρόλα αυτά οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με τους ιδιοκτήτες ταξί στη Θεσσαλονίκη να προγραμματίζουν για αύριο συγκέντρωση στο Μηχανολογικό, ενώ πριν λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Γ. Ραγκούση, με τους οδηγούς ταξί, οι οποίοι του ζήτησαν προβάδισμα για δίαστημα τουλάχιστον πέντε ετών, στην περίπτωση που μετά την απελευθέρωση του κλάδου των ταξί, δοθούν νέες άδειες.

Συμπλοκή αστυνομικών με αυτοκινητιστές ταξί στην είσοδο του αεροδρομίου του Ηρακλείου.
Συμπλοκή αστυνομικών με αυτοκινητιστές ταξί στην είσοδο του αεροδρομίου του Ηρακλείου.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό δικογραφιών και ατόμων, για υπόθεση κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο.
Ο κ. Παπουτσής δήλωσε επίσης ότι εν αναμονή του νομοσχεδίου, που προωθείται από την κυβέρνηση, και της ανάγκης να συμμορφωθεί η Ελλάδα με τις κοινοτικές υποχρεώσεις στο άνοιγμα των επαγγελμάτων, οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί πρέπει να σταματήσουν, ενώ πρόσθεσε ότι "από τις κινητοποιήσεις, υφίσταται πλήγμα η ελληνική οικονομία".
Παρόλα αυτά, στο κτίριο του Μηχανολογικού, στην περιοχή της λαχαναγοράς, θα συγκεντρωθούν αύριο οι ιδιοκτήτες ταξί της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας έτσι για τρίτη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους.
Όπως τόνισε στο ΑΠΕ ο αντιπρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Καρατάκης, η μορφή της αυριανής κινητοποίησης θα αποφασιστεί εκείνη τη στιγμή και δεν αποκλείεται να γίνει συμβολική κατάληψη του κτιρίου του Μηχανολογικού.
Στιγμιότυπο από την πορεία διαμαρτυρίας των ταξιτζήδων με τις οικογένειες τους στη Θεσσαλονίκη.
Στιγμιότυπο από την πορεία διαμαρτυρίας των ταξιτζήδων με τις οικογένειες τους στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα,πριν λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γ. Ραγκούσης με τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί, οι οποίοι του ζήτησαν προβάδισμα για δίαστημα τουλάχιστον πέντε ετών, στην περίπτωση που μετά την απελευθέρωση του κλάδου των ταξί δοθούν νέες άδειες.
Τα μέλη της Ομοσπονδίας Σωματείων Μεταφορών που συναντήθηκαν με τον υπουργό ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 28 Αυγούστου και τάχθηκαν για άλλη μια φορά υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης του επαγγέλματος.
Κλιμάκωση της κόντρας
Στο μεταξύ σήμερα κλιμακώθηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αυτοκινητιστών. Τον πρωϊνό αποκλεισμό σημαντικών τουριστικών πυλών της χώρας και το μπλόκο στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου διαδέχθηκαν επιθέσεις σε γραφεία βουλευτών στα Ιωάννινα και τη Σάμο, ενώ στο Ηράκλειο απειλήθηκαν γενικευμένα επεισόδια όταν ομάδα αυτοκινητιστών επιχείρησε να εισβάλει στο αεροδρόμιο.
Ωστόσο, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην υποκύψει στις ακραίες κινητοποιήσεις καθώς ο Γιάννης Ραγκούσης με επείγουσα εγκύκλιό του κίνησε πλέον τις διαδικασίες αφαίρεσης αδειών για όσους αυτοκινητιστές καταλαμβάνουν τμήματα του εθνικού ή επαρχιακού δικτύου.
Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα, η συνάντηση των ιδιοκτητών ταξί με τον υπουργό Μεταφορών είχε αποβεί άκαρπη. Οι ιδιοκτήτες ζήτησαν επιτακτικά την αποδοχή του αιτήματος που έχουν διατυπώσει για πληθυσμιακά κριτήρια στην έκδοση των αδειών, ο δε υπουργός αντέταξε ότι θα καταθέσει τις προτάσεις του έως το τέλος του μήνα, επί των οποίων και θα πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος.
Η άκαρπη συνάντηση φαίνεται ότι έδωσε την αφορμή για την κλιμάκωση των αντιδράσεων των αυτοκινητιστών, καθώς στο αεροδρόμιο της Κρήτης σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αυτοκινητιστών και δυνάμεων των ΜΑΤ, ενώ σε Γιάννενα και Σάμο βουλευτικά γραφεία υπέστησαν ζημιές από αγανακτισμένους αυτοκινητιστές.
Όσο για τον αποκλεισμό της εθνικής οδών Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων του Ρίου, καθώς και ο αποκλεισμός της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, στο ύψος του κόμβου Μολυκρίου, από ιδιοκτήτες ταξί της Πάτρας, του Αιγίου και της Αιτωλοακαρνανίας, προκάλεσε μεγάλη ταλαιπωρία οδηγών και επιβατών, καθώς είχαν σχηματισθεί ουρές χιλιομέτρων στην παλαιά εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου. Μάλιστα, κάποια στιγμή ιδιοκτήτες ταξί κινήθηκαν προς την παλαιά εθνική οδό, εμποδίζοντας για λίγη ώρα την κίνηση στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας.
Επίσης, ουρές αυτοκινήτων είχαν σχηματισθεί και στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, λόγω του αποκλεισμού στον κόμβο Μολυκρίου. Έτσι, οι οδηγοί κινούνταν προς το πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου, προκειμένου να περάσουν απέναντι, ενώ ανάλογη εικόνα υπήρχε και στο Ρίο, αφού ο αριθμός των φέρι μποτ που εκτελούν δρομολόγια είναι μικρός, λόγω της γέφυρας.
Παράλληλα, κινητοποιήσεις είχαμε και στην Κέρκυρα (όπου οι ταξιτζήδες απέκλεισαν το λιμάνι για να μην περάσουν τα λεωφορεία να πάρουν τουρίστες από κρουαζιερόπλοιο), στη Θεσσαλονίκη (όπου έκαναν, πεζή, πορεία στο κέντρο της Πόλης) και στην Καλαμάτα (όπου επίσης κατέλαβαν τη εφορία και αύριο προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από την περιφέρεια στην Τρίπολη), ενώ σε κατάληψη των διοδίων του Πολυμύλου Κοζάνης προχώρησαν το απόγευμα οι ιδιοκτήτες ταξί της Δυτικής Μακεδονίας και της Ημαθίας, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων, για περίπου μια ώρα.
Μόσιαλος: Θα προασπίσουμε τη νομιμότητα
Αυστηρή προειδοποίηση προς τους ιδιοκτήτες ταξί ότι η Πολιτεία θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον απηύθυνε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ στο εκρηκτικό κλίμα πρέπει να συνυπολογισθεί και η πρόθεση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων να προχωρήσει σε μηνύσεις εναντίον όσον προξενούν απώλειες με τις κινητοποιήσεις τους στον κλάδο.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα", ο κ. Μόσιαλος επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν αρνείται τον διάλογο, διευκρινίζοντας ότι αυτός θα πρέπει να βασίζεται "σε κριτήρια με σκοπό την απελευθέρωση και όχι τη μη απελευθέρωση, του κλάδου".
"Η ελληνική οικονομία δεν θα πρέπει να πλήττεται", πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος: "Οι οδηγοί πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους. Αλλιώς η κυβέρνηση θα προασπίσει το δημόσιο συμφέρον και η Πολιτεία θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν. Κάνω για μία ακόμη φορά έκκληση να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Οι μορφές των κινητοποιήσεών τους πλήττουν την ελληνική οικονομία. Δεν είναι λογικό να κλείνουν λιμάνια, αεροδρόμια ακόμη και σιδηροδρομικόύς σταθμούς".
Κίτρινος πυρετός στον τουρισμό
Στο μεταξύ, οι επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση, καθώς βλέπουν τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας και βασικό αιμοδότη της οικονομίας να δέχεται πολύ μεγάλο πλήγμα.

Σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες, ένα 15% των τουριστών που επρόκειτο να επισκεφθούν το επόμενο διάστημα τη χώρα μας με κρουαζιερόπλοια, άλλαξαν προορισμούς - για Τουρκία και Ισπανία - ενώ οι ακυρώσεις φαίνεται να επιβαρύνουν και το Σεπτέμβριο. Η οικονομική ζημιά στην τουριστική βιομηχανία είναι ανυπολόγιστη, γεγονός που ανάγκασε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) να στείλει σε όλες τις ενώσεις μέλη της, κείμενο μηνυτήριας αναφοράς με σκοπό να κατατίθενται, στους κατά τόπους εισαγγελείς, μηνύσεις, εφόσον διαπιστώνονται έκνομες ενέργειες.

"Ας αναλογιστούμε όλοι, έστω και την ύστατη ώρα, ότι πυροβολώντας τα πόδια μας μπορεί τελικά και να καταφέρουμε να αυτοκτονήσουμε από ακατάσχετη αιμορραγία", δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους οι ξενοδόχοι, υπογραμμίζοντας ότι η ΠΟΞ αδυνατεί να παρακολουθεί πλέον αμέτοχη αυτή τη συστηματική "κατεδάφιση" της φήμης και εικόνας του ελληνικού τουρισμού.
Διαβάστε περισσότερα » »

Υπέρ της ένωσης Ρωσίας και Λευκορωσίας ο Πούτιν


Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ της ένωσης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας σε ένα κράτος, κατά την διάρκεια συνάντησης με ένα φιλοκυβερνητικό κίνημα νέων.

Ερωτηθείς από έναν από τους συμμετέχοντες για την πιθανότητα επανένωσης των δύο χωρών όπως στην ΕΣΣΔ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε: «Είναι πιθανό, πολύ επιθυμητό και εξαρτάται εξ' ολοκλήρου από τη θέληση του λαού της Λευκορωσίας».
Διαβάστε περισσότερα » »

"Βρυχάται" και η ΠΓΔΜ

Ο πρόεδρος με τον πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συνεχίζουν να προβάλουν την ίδια αδιάλλακτη στάση και πολιτική στο θέμα της ονομασίας της χώρας τους

Ο πρόεδρος με τον πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συνεχίζουν να προβάλουν την ίδια αδιάλλακτη στάση και πολιτική στο θέμα της ονομασίας της χώρας τους"Η εμπιστοσύνη Αθηνών- Σκοπίων θα ενισχυθεί σε περίπτωση που η Ελλάδα άρει τις αντιρρήσεις της για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ένωσης", σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ντνέβνικ των Σκοπίων.
Σύμφωνα με τον κ. Ιβάνοφ, πρέπει να γίνει κατανοητό στην ελληνική ηγεσία, με τη βοήθεια των Ευρωπαίων ηγετών, ότι με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η Ελλάδα "δεν θα είναι η ηττημένη πλευρά".
"Όλοι θα είμαστε νικητές. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας (σ.σ. με αυτό το όνομα αναφέρεται στη χώρα του) και το σύνολο των θεσμών της, όλη η κοινωνία, θα εστιάσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα θα έχει πλέον έναν ευρωπαϊκό, υπό την έννοια των προτύπων, γείτονα. Η ηγεσία της Ελλάδας θα αποδείξει έμπρακτη εποικοδομητική στάση, θα αυξηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η κατανόηση, κάτι που είναι ουσιαστικής σημασίας για τους πολίτες μας, οι οποίοι θα αποφανθούν σε δημοψήφισμα επί της ενδεχόμενης λύσης στο όνομα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιβάνοφ.
Διευκρίνισε δε ότι αναφέρεται στην ελληνική ηγεσία διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, "οι δύο κοινωνίες δείχνουν πως τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν, να εγκαταλειφθούν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις του παρελθόντος".
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι ΗΠΑ παρασιτούν την παγκόσμια οικονομία, υπογραμμίζει ο Πούτιν

Οι ΗΠΑ παρασιτούν την παγκόσμια οικονομία, υπογραμμίζει ο ΠούτινΟ πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι «παρασιτούν» σε βάρος της παγκόσμιας οικονομίας με το χρέος τους, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στη λίμνη Σέλιγκερ με μέλη ενός φιλοκυβερνητικού κινήματος νέων.
«Η χώρα (οι ΗΠΑ) ζει με πίστωση, πέρα από τις δυνατότητές της και εναποθέτει ένα μέρος του φορτίου της (του χρέους) στην παγκόσμια οικονομία. Παρασιτεί την παγκόσμια οικονομία χρησιμοποιώντας το μονοπώλιο του δολαρίου», είπε ο Πούτιν.
Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε το βράδυ της Κυριακής για την αύξηση του ορίου του χρέους απλώς «μεταθέτει τη λήψη αποφάσεων για τη ρύθμιση του προβλήματος», πρόσθεσε, μην παραλείποντας ωστόσο να χαιρετίσει «την υπευθυνότητα και την κοινή λογική» που έδειξε η Ουάσινγκτον αποφεύγοντας τη στάση πληρωμών.
«Η αμερικανική οικονομία είναι μια από τις ατμομηχανές της παγκόσμιας οικονομίας και δεν είναι καλό πράγμα να υπάρχει αδυναμία» πληρωμών, πρόσθεσε. «Ορισμένες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, έχουν σημαντικά αποθέματα δολαρίων αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό, το πρόβλημα είναι ότι ολόκληρη η οικονομία (αυτών των χωρών) θα μπορούσε να κλονιστεί», κατέληξε ο Πούτιν.
Διαβάστε περισσότερα » »

Έχασαν το φως τους προεκλογικά

Οι 700 από τους 35.000 κατοίκους νησιού του Ιονίου έχουν πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι είναι τυφλοί εκ γενετής. Το ποσοστό κίνησε το ενδιαφέρον δύο υπουργείων. Τι έδειξαν οι πρώτοι έλεγχοι
Μια πολύ περίεργη διαπίστωση έκαναν στελέχη του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Εργασίας, σχετικά με τον αριθμό των τυφλών σε νησί του Ιονίου.
Σύμφωνα με "Το Βήμα", το ποσοστό τύφλωσης στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν ιδιαίτερα υψηλό, με τους περισσότερους να έχουν έγγραφα ότι είναι τυφλοί εκ γενετής και να λαμβάνουν για χρόνια επιδόματα.
Τα υπουργεία ξεκίνησαν έρευνα, με αποτέλεσμα να ανακαλύψουν ότι πολλοί από τους 700 "εκ γενετής" τυφλούς, είχαν αποκτήσει τα απαραίτητα έγγραφα μετά από εξέταση υγιεινομικής επιτροπής, σε... προεκλογική περίοδο.
Από τη Δευτέρα ξεκίνησαν επανέλεγχοι και όσοι δήλωναν τυφλοί στο νησί, χωρίς να είναι αναμένεται να λογοδοτήσουν. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κραυγαλέο παράδειγμα του τι σημαίνουν πελατειακές σχέσεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο "Βήμα" ο υφυπουργός Υγείας Μ. Μπόλαρης, από τους 35.000 κατοίκους του νησιού, οι 700 (δηλαδή το 2%) εμφανίζονταν επισήμως τυφλοί.
Ο κ. Μπόλαρης πρόκειται να προχωρήσει την Τρίτη σε επίσημες ανακοινώσεις για το ζήτημα, ενώ όσοι εξαπάτησαν το κράτος με τις ευλογίες της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας θα τιμωρηθούν, χάνοντας το επίδομα και πληρώνοντας πρόστιμο.
Διαβάστε περισσότερα » »

Σε ποιόν ανήκουν οι οίκοι αξιολόγησης ;

Standard & Poor`s, Moody`s και Fitch, οι τρεις οίκοι αξιολόγησεις που κυριαρχούν στον κόσμο. Κράτη ή επιχειρήσεις που επιθυμούν να δανειστούν δεν τα καταφέρνουν χωρίς τις εκθέσεις τους που να επιβεβαιώνουν την πιστοληπτική τους ικανότητα.
Σε ποιόν όμως ανήκουν;

S&P
Ο Standard & Poor`s είναι ο ...
παλαιότερος. Ιδρύθηκε το 1860. Από το 1996 η S&P ανήκει στην εταιρεία McGraw-Hill, η οποία διαθέτει τηλεοπτικά κανάλια και εκδίδει σχολικά βιβλία.

Moody`s

Ιδρυτής της Moody`s ήταν ο John Moody, ο οποίος ξεκίνησε το 1909 με την αξιολόγηση αξιογράφων που αφορούσαν τους αμερικανικούς σιδηροδρόμους. Συνιδιοκτήτης με 12,3% είναι και η εταιρεία επενδύσεων Berkshire Hathaway του διάσημου Warren Buffet.

Fitch

Η Fitch ανήκει στην πλειονότητά της σε γαλλικά χέρια.
Οι τρεις Οίκοι Αξιολόγησης είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι στην αγορά με ένα μερίδιο που φθάνει το 95%. Μπορεί η Fitch τελευταία να ανήκει σε γαλλικά χέρια, η παράδοση τους όμως είναι αμερικανική και οι τρεις έχουν την έδρα τους στη Νέα Υόρκη. Για το λόγο αυτό τους επιρρίπτουν συχνά μια αντιευρωπαϊκή διάθεση. Οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους πάντως σαν τη φωνή της λογικής. Σχετικά ο Τόρστεν Χινριχτ, διευθυντής της Standard & Poor`s (S&P) στη Γερμανία λέει σχετικά:

«Είμαστε οι ανεξάρτητοι σχολιαστές συγκεκριμένων δεδομένων. Ένας οίκος αξιολόγησης μετράει την ικανότητα ενός οφειλέτη να εξυπηρετήσει έγκαιρα το χρέος του. Εάν ο οφειλέτης δεν μπορεί να είναι εμπρόθεσμος και να αποπληρώσει το χρέος, και υπάρχουν αμφιβολίες ή πολύ σοβαρές αμφιβολίες όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, τότε θα πρέπει να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική του ικανότητα».

Τον σκεπτικισμό πάντως των Ευρωπαίων απέναντι στο ρόλος τους τον ενστερνίζονται πλέον και οι Αμερικανοί. Παράλληλα πυκνώνουν οι φωνές και για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.
Μάλιστα η δήλωση των οίκων αξιολόγησης πως αν οι πολιτικοί αποφασίσουν να αυξήσουν έστω και λίγο το επίπεδο του επιτρεπόμενου δημόσιου χρέους, τότε θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και από Αμερικάνους πολιτικούς.
Διαβάστε περισσότερα » »

Είδος μανιταριού βάρους 500 κιλών

Το μεγαλύτερο σώμα μύκητα που έχει καταγραφεί ποτέ, βρέθηκε να αναπτύσσεται πάνω σε δέντρο, στην Κίνα. Το σώμα –το ισοδύναμο δηλαδή του μανιταριού που παράγουν άλλα είδη μυκητών- φθάνει σε μήκος τα 10 μέτρα, η διάμετρός του αγγίζει τα 80 εκατοστά, ενώ ζυγίζει...
μισό τόνο! Πιστεύεται πως άρχισε να αναπτύσσεται πριν από τουλάχιστον 20 χρόνια, ενώ καταρρίπτει με άνεση το ρεκόρ που έως σήμερα κατείχε μύκητας, ο οποίος βρίσκεται στα Κιου Γκάρντενς της Βρετανίας.
Το είδος, που βαπτίστηκε Fomitiporia ellipsodea, ανακάλυψε το 2008, στην επαρχία Φουτζιάν, ο καθηγητής Γιου-Τσενγκ Ντάι από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών του Σενιάνγκ. Όπως λέει όμως, τα πρώτα δείγματα που μελέτησε δεν ήταν τόσο μεγάλα. «Βρήκαμε το γιγαντιαίο μύκητα στην επαρχία Χαϊνάν, το 2010», σημειώνει ο Γιου-Τσενγκ προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη έγινε εντελώς τυχαία. «Εκπλαγήκαμε και αρχικά δεν τον αναγνωρίσαμε στο δάσος γιατί παραήταν μεγάλος.»

Ο μύκητας ανήκει στην κατηγορία των πολυετών. Το γεγονός ότι μπορεί να ζήσει τόσα χρόνια σε συνδυασμό με το ότι ο συγκεκριμένος βρισκόταν πάνω σε δένδρο και τρεφόταν με άφθονο ξύλο, ενδέχεται κατά τον καθηγητή να ήταν ο λόγος που του επέτρεψε να μεγαλώσει τόσο πολύ. «Ένα μικρό κομμάτι αυτού του σώματος έχει το δικό μου μέγεθος», λέει χαρακτηριστικά ο Γιου-Τσενγκ.

Ο μύκητας-γίγαντας καταρρίπτει το ρεκόρ που από το 2003 κατείχε εκπρόσωπος του είδους Rigidoporus ulmarius. Το μήκος του ήταν περίπου 150 εκατοστά και η διάμετρός του 425 εκατοστά.

http://www.dailynews24.gr/
Διαβάστε περισσότερα » »

Βουλιάζει ένα ολόκληρο χωριό στην Κοζάνη λόγω των ορυχείων της ΔΕΗ

                                                                    Η ύπαρξη δύο παράλληλων ρηγμάτων στην Μαυροπηγή συνδέεται άμεσα με την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ, ενώ τα ρήγματα αυτά έχουν προκαλέσει ρωγμές σε δεκάδες σπίτια και απειλούν ολόκληρο το χωριό.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στο οποίο συμφώνησαν γεωλόγοι και....
σεισμολόγοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του ΙΓΜΕ, οι οποίοι παρουσίασαν σε ευρεία σύσκεψη στην πρώην νομαρχία Κοζάνης, τα συμπεράσματα των μελετών τους στα γεωλογικά φαινόμενα της Μαυροπηγής, τα οποία έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους του χωριού.

Η επείγουσα πολιτική προτεραιότητα που τέθηκε μετά τον κώδωνα του κινδύνου που έκρουσαν οι επιστήμονες, είναι η έκκληση του αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γιάννη Σόκουτη και της δημάρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου, οι οποίοι ζήτησαν «να εκδοθεί τάχιστα το ΦΕΚ για την μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής, ώστε να μετεγκατασταθεί το συντομότερο ο οικισμός και οι κάτοικοι να μεταφερθούν σε ασφαλή περιοχή», ενώ άσκησαν κριτική για «τις καθυστερήσεις που ήδη παρατηρήθηκαν». Ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «μπροστά στον ενδεχόμενο κίνδυνο να απειληθεί η ζωή έστω και ενός κατοίκου της Μαυροπηγής, είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να λάβουμε όλα τα μέτρα που ενδείκνυνται, προκειμένου να διασφαλιστεί ο οικισμός και η ζωή των κατοίκων». Η δήμαρχος Εορδαίας υπογράμμισε ότι «είναι φυσιολογικό οι κάτοικοι να φοβούνται, όταν οι εκσκαφείς έχουν περικυκλώσει το χωριό. Ούτε μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, όχι μόνο αυτοί που τα σπίτια τους υπέστησαν ρωγμές και κρίθηκαν επικίνδυνα, αλλά και αυτοί που κατοικούν σε διπλανά σπίτια».

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Θεόδωρος Τσάπανος, παρουσιάζοντας την μελέτη της επιστημονικής του ομάδας, την οποία ανέθεσε στο πανεπιστήμιο ο δήμος Εορδαίας, σημείωσε: «Στη Μαυροπηγή υπάρχουν δύο επιφανειακές ρηγματώσεις παράλληλες μεταξύ τους, οι οποίες κινούνται με διαφορετική ταχύτητα. Όλη αυτή η υπερδιέγερση οφείλεται σε αίτια που είναι ξεκάθαρα και συνδυάζονται με την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ». Εξήγησε ότι τα σπίτια που βρίσκονται κατά μήκος των ρηγμάτων υπέστησαν σοβαρές ρωγμές και γίνεται καταγραφή από μηχανικούς για την αξιολόγηση του βαθμού επικινδυνότητας. Έδωσε μάλιστα βαρύτητα στην ανάγκη λεπτομερειακής αποτύπωσης, καθώς όπως ανέφερε: «είναι πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα ενός σπιτιού που απουσίαζε ο ιδιοκτήτης. Οι μηχανικοί έκαναν αυτοψία στο εξωτερικό του σπιτιού και το χαρακτήρισαν 'πράσινο'. Μέχρι να κάνουν αυτοψία στα διπλανά σπίτια, ήρθε ο ιδιοκτήτης, τους άνοιξε και μπήκαν μέσα. Στην εσωτερική αυτοψία το σπίτι χαρακτηρίστηκε κατ' ευθείαν 'κόκκινο'».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της γεωλογικής ομάδας του ΙΓΜΕ Νίκος Νικολάου, παρουσιάζοντας την μελέτη που εκπόνησε το ινστιτούτο κατά παραγγελία της πρώην νομαρχίας Κοζάνης, επισήμανε ότι «από την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι λόγω της εξέλιξης των επιφανειακών ρωγματώσεων στον οικιστικό χώρο της Μαυροπηγής έχουν επηρεαστεί κατοικίες , καθώς και η εκκλησία και το σχολείο του οικισμού». Αναφερόμενος στα γεωλογικά φαινόμενα που προκαλούν τις ρωγμές στα σπίτια και απειλούν την ασφάλεια των κατοίκων του χωριού, υπογράμμισε: «διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο δίμηνο που επεκτάθηκε το ορυχείο προς τον οικισμό, αυξήθηκε η ένταση των οριζόντιων μετακινήσεων στην περιοχή βόρεια του οικοδομικού χώρου, καθώς και οι κατακόρυφες μετακινήσεις βορειοδυτικά του οικισμού».

Καταθέτοντας την δική του επιστημονική άποψη, ο πρόεδρος του τμήματος γεωλογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Σπύρος Παυλίδης, υπογράμμισε ότι «εδώ σαφώς προσδιορίζεται ότι η αιτία είναι η εκφόρτιση των τάσεων λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας. Αυτό είναι ξεκάθαρο και από τα συμπεράσματα της εξαμηνιαίας έκθεσης που ήδη παρουσιάσαμε». Επισήμανε τον κίνδυνο από την προσέγγιση του ορυχείου της ΔΕΗ στα όρια του χωριού, καθώς διευκρίνισε ότι το όριο ασφαλείας των 250 μέτρων – τόσο κοντά στο χωριό έφτασε το ορυχείο – είναι ένα γενικό όριο που προσδιορίζεται από τον κανονισμό. Διευκρίνισε ωστόσο ότι «τα 250 μέτρα ισχύουν για συμπαγή εδάφη. Όμως εδώ φαίνεται ότι και πέρα από τα 250 μέτρα επηρεάζονται τα εδάφη. Να το πω με απλά λόγια, υπάρχουν άλλες συνθήκες, υπάρχει ρηγμάτωση. Έχουμε παλιά ρήγματα. Τα ρήγματα είναι μια συνέχεια του πετρώματος. Όσο δεν υπάρχει καμία αιτία δεν δραστηριοποιούνται με τίποτα. Είναι σαν να μην υπάρχουν. Από τη στιγμή που υπάρχει μία αιτία αρχίζουν να λειτουργούν, επηρεάζοντας ακόμη και σε απόσταση 500 μέτρων».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Σ. Παυλίδης άφησε αιχμές κατά της ΔΕΗ για «απόκρυψη στοιχείων», σημειώνοντας ότι «η ΔΕΗ καλά θα έκανε να μας έδινε περισσότερα δεδομένα, ώστε να βγουν σωστότερα συμπεράσματα. Έχει κάποια δεδομένα από τα κλεισίμετρα από γεωτρήσεις, που παρακολουθούν την κίνηση στο υπέδαφος, τα οποία αν και τα ζητήσαμε δεν μας τα έδωσε».

http://www.dailynews24.gr/

Διαβάστε περισσότερα » »