Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Έρχεται μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 15% στις επιχειρήσεις - "Θα μειωθούν συντελεστές του ΦΠΑ"

Με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Παντελής Οικονόμου προαναγγέλλει αλλαγές στη φορολογική πολιτική τονίζοντας ότι... οι συντελεστές του ΦΠΑ θα επαναξιολογηθούν. "Το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι ισοδύναμο, αλλά θα ανατραπούν οι παραλογισμοί όπου υπάρχουν. Ειδικά για την εστίαση, προσωπικά διαφωνώ με την αύξηση του ΦΠΑ. Αλλού θα μειωθούν οι συντελεστές και αλλού όχι”, δηλώνει ο υπουργός σε συνέντευξή του, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Επίσης, ο κ. Οικονόμου αναφέρει ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα επανορθώσει τις αδικίες του εφαρμοστικού και θα εκλογικεύσει και θα απλοποιήσει τη φορολογία, ενώ αναφέρει ότι η φοροδιαφυγή είναι μεγάλο πρόβλημα καθώς έχει πολύ ισχυρές αντιστάσεις και χρηματοδοτεί στρατούς και προσθέτει «δεν έχω άλλη επιλογή από το να αναμετρηθώ με τη φοροδιαφυγή. Η φοροδιαφυγή είναι το μόνο στοίχημα».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών τονίζει ακόμη ότι “η δική μου δουλειά είναι να βρώ λεφτά χωρίς να πουλήσουμε τη δημόσια περιουσία» ενώ σημειώνει ότι «με το μεσοπρόθεσμο θα βγούμε ομαλά από το μνημόνιο χωρίς στάση πληρωμών”.

Προηγούμενο Σχόλιο Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και απόρροια των δηλώσεων και αυτών που αναφέρονται μέσα στο μνημόνιο, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 15%, αλλά και τη συνολική αλλαγή της φορολογικής πολιτικής, με κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, σημαντικές αλλαγές σχεδιάζονται και για τα φυσικά πρόσωπα από το 2012, με μικρότερες εκπτώσεις φόρου και με τις φοροαπαλλαγές να χορηγούνται πλέον με εισοδηματικά κριτήρια. Μάλιστα το υπουργείο οικονομικών εκτιμά ότι μια τέτοια παρέμβαση θα μειώσει το κόστος που έχει ο προϋπολογισμός από τις φοροαπαλλαγές κατά 50%, στα 4δις ευρώ από 8δις ευρώ φέτος.

Θυμίζουμε ότι χθες, ανακοινώθηκε από το υπουργείο οικονομικών, οι μεγάλοι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου οικονομικών. Οι οφειλέτες θα εντοπιστούν από τη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων και θα εξεταστούν κατ' απόλυτη προτεραιότητα με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων, ανοίγοντας έτσι πλέον το δρόμο για τη συμμετοχή των ιδιωτών στους εισπρακτικούς μηχανισμούς.

Αυτό αποφασίστηκε σε νέα ευρεία σύσκεψη -την τρίτη κατά σειρά τις τελευταίες μέρες- που έγινε με θέμα την υστέρηση στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων και την διαμόρφωση νέων μηχανισμών που θα διευκολύνουν στην επιτάχυνση του επιδιωκόμενου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Βενιζέλος θα ανακοινώσει το σχέδιό του για την αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΤΣΑΡΚΝΙΑΣ Ο ΨΕΥΔΟΜΑΚΕΔΩΝ

 

Επίσκοπος Αιγαιακής Μακεδονίας και Παπάς της Ανωμαλίας !!! 

ΣΧΕΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΤΣΑΡΚΝΙΑ

Παρακαλώ τους διαχειριστές αν πιστεύουν πως προσβάλλω την Αγορά με την εν λογω δημοσίευση να μην την εγκρίνουν.

Το αληθινό του όνομα είναι: ΤΡΑΙΑΝΟΣ ΠΑΣΟΗΣ και όχι ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΤΣΑΡΚΝΙΑΣ

1997. Το Ουράνιο Τόξο πραγματοποιεί "συνδιάσκεψη" 76 αντιπροσώπων από τους οποίους αποχωρούν οι ΠΑΣΟΗΣ ΤΡΑΙΑΝΟΣ και ΠΡΙΤΣΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ.

Με το όνομα ΤΡΑΙΑΝΟΣ ΠΑΣΟΗΣ το.....
2007 γράφει το βιβλίο: "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ" - ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

Το επαναλαμβανόμενο μοτίβο του "πονήματος" έχει να κάνει με τους αδικημένους "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ" και τους "κακούς" πόντιους, τουρκόφωνους κατακτητές. Το ΑΙΩΝΙΟ ΚΛΑΨΟΥΡΙΣΜΑ που αποσκοπεί στην ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ και την ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ της οργής των "Μακεδόνων" κατά των Ελλήνων κατακτητών (σφαγέων κλπ).
Χαρακτηριστική φράση στο τελευταίο κομμάτι με υπονοούμενο: "ΟΙ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΧΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ"!!!

Είναι ο παπάς που κατά "το πολύν το βάθος" μάχεται για τα δικαιώματα (που δεν υφίστανται) των Σκοπιανών στην Ελλάδα ονομάζοντας τα "Μακεδονικά"
Είναι ο παπάς που επιτέθηκε ξυλοκόπησε ένα 12 αγόρι, πριν 1.5 χρόνο επειδή τραγουδούσε "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Η ΧΩΡΑ.....!!"
Είναι ο παπάς που οι ανώμαλες ορέξεις του έχουν χρώμα "σκούρο καστανό έως μαύρο" (βλέπ.φωτογραφίες με ethnik Σκοπιανο-Μπαγκλαντές υπήκοους)

Ο ΑΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΝΕΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τσαρκνιάς είναι ένας μοναχός της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης. Είναι πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας και είναι μέλος της εθνικής Μακεδονικής μειονότητας αυτής της χώρας. Ήταν εντεταλμένο μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος (η μόνη νόμιμη Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα) από το 1973 έως το 1991. Ο Αρχιμανδρίτης Τσαρκνιάς υπηρέτησε ως προσωπικός γραμματέας στη Φλώρινας/Λεριν μητροπολιτική διακονία του Αυγουστίνου. Ο Αρχιμανδρίτης Τσαρκνιάς εναντιώθηκε στην προσπάθεια του Μητροπολίτη Αυγουστίνο να εκριζώσει τα μακεδονικά θρησκευτικά έθιμα, τα οποία καταργήθηκαν από την Ελληνική κυβέρνηση από το τέλος του Δευτέρου Βαλκανικού Πολέμου το 1913.

Μετά την ανοιχτή εκδήλωση της εθνικής μακεδονικής ταυτότητας του, το 1991, και έχοντας επικοινωνήσει στην μακεδονική γλώσσα με ενορίτες, απολύθηκε από την εκκλησιαστική θέση του στην Μητρόπολη της Φλώρινας/Λεριν. Ανέλαβε την ίδια θέση στην Έδεσσα/Βοντεν αλλά στη συνέχεια απολύθηκε και από εκεί. Στις 11 Μαρτίου, 1992, αποπέμφθηκε από την ελληνική Εκκλησία, εντελώς. Ο Αρχιμανδρίτης Τσαρκνιάς έγινε εντεταλμένο μέλος της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά την αποβολή του από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο ΠΑΠΑΣ ΕΓΙΝΕ ΝΤΟΠΑΛΗ ΠΑΠΑΔΙΑ

Το πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο της Ελλάδος, με συνέδριο του στις 4/02/1993, και με πρόεδρο τον μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος, Βαρθολομαίο, έκρινε και καταδίκασε "τον παπα(διά)" επί... αντικανονικοίς παραπτώμασι(!!!) και επέβαλε την καθαίρεση "εκ του Υψηλού της Ιερωσύνης Υπουργήματος" (Μα, πόσο Υψηλό είναι αυτό το "Υπούργημα;!!!). Καθώς όμως ακούγεται, η καθαίρεση έγινε και για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων, αφού ανοιχτά πλέον ο παπά Τσαρκνιάς δήλωνε Σκοπιανός. Το σκοτεινό σχέδιο της ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών), μπήκε σε εφαρμογή. Αξιωματούχος των Μυστικών Υπηρεσιών, δήλωσε:

"Ε, βέβαια, πλήρης παρακολούθηση. Δεν εξοντώνουμε ποτέ ανθρώπους έτσι εύκολα! Συνελήφθη να... να έχει ερωτικές σχέσεις στο κρεβάτι επάνω και επειδή εγώ ήξερα ότι συναντιόταν μ' αυτό τον άνθρωπο, τον πλησίασα τον άλλο και του λέω "να πάρω ένα μέρος της ερωτικής σου περιπτύξεως" και μου λέει "εντάξει". Και του 'βγαλα καμιά 20αριά φωτογραφίες" (Alter, "Αθέατος Κόσμος", 17 και 24/9/2002).

Και έτσι, επήλθε και η τελική καθαίρεση και αυτού του... "διαδόχου των Αποστόλων", όπως αναγράφεται στο παρακάτω κείμενο του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου:

"Ο Νικόλαος Τσαρκνιάς διέπραξε το βδελυρόν και βορβορώδες έγκλημα του κιναιδισμού αρσενοκοιτηθείς εκουσίως υπό αγνώστου άρρενος εις μη εξακριβωθέντα τόπον και χρόνον, ως πιστοποιείται υπό σειράς φωτογραφικών αυτού απεικονίσεων, αίτινες εκρίθησαν ως γνήσιαι δυνάμει της υπ' αριθμ. 95A-HQ-1034993/11.9.1992 ειδικής φωτογραφικής εξετάσεως του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ήτις μετεφράσθη υπό του Τ.Δ.Σ. Interpol στην ελληνική γλώσσα".

ΣΧΕΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΤΣΑΡΚΝΙΑ (ΠΑΣΟΗ) ΧΡ. ΕΤΟΣ 1999

ΠΡΟΣ κ. Κώστα Σημίτη Πρωθυπουργόν
ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ: Νομάρχη Πέλλας κ. Γ.Πέτσον ΘΕΜΑ: Ίδρυση Ορθοδόξου Μακεδονικού Ναού στην Έδεσσα/Μπόντεν

Εξοχώτατε, Παρήλθαν πολλοί μήνες αφ' ότου σας ζήτησα να εγκρίνετε την ανέγερση Ορθόδοξου Μητροπολιτικού Ναού στην ιστορική πόλη Μπόντεν της Μακεδονίας υπαγόμενο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Οχρίδος και πάσης Μακεδονίας της οποίας τυγχάνω εκλεγμένος τοποτηρητής.

Ατυχώς δεν είχα την τιμή να λάβω σχετική έγκριση της κυβερνήσεώς σας και παρά τα υπενθυμιστικά διαβήματα που απέστειλα στον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων το αίτημά μου παραμένει σε εκκρεμότητα.

Όπως σας έχω γνωστοποιήσει η δαπάνη ανέγερσης του Ιερού Ναού θα βαρύνει αποκλειστικά τους απόδημους της Αιγαιακής Μακεδονίας, το οικόπεδο έχει ευρεθή και η αρχιτεκτονική μελέτη έχει εκπονηθή από τεχνικό οίκο της Μακεδονικής ομογένειας στην Αυστραλία. (σ.σ. δηλαδή οι Σκοπιανοί του εξωτερικού αναλαμβάνουν όλα τα έξοδα...)

Παρακαλώ όπως εκδόσετε σχετική κυβερνητική έγκριση το ταχύτερον δυνατόν, σε ενάντια περίπτωση η ανέγερση του Ιερού Ναού θα αρχίσει αυτοδικαίως. (σ.σ. εννοεί αυθαιρέτως)

Ο ελέω Θεού Νικόδημος Αρχιεπίσκοπος Αιγαιακής Μακεδονίας

Οι Σκοπιανοί έφτιαξαν Αρχιεπισκοπή μέσα στην Μακεδονία !

Ξεπερνώντας κάθε όριο οι Σκοπιανοί προχώρησαν για πρώτη φορά στην σύσταση και δραστηριοποίηση Αρχιεπισκοπής ΜΕΣΑ στην Μακεδονία με Αρχιεπίσκοπο τον Νικόδημο Τσαρκνιά. Ενισχυμένοι από τις προδοσίες των κυβερνώντων και την αδιαφορία του αποχαυνωμένου "κυρίαρχου" λαού έχουν ξεκινήσει ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα οικοδόμησης εκκλησιών στην Δυτική Μακεδονία και ήδη προγραμματίζουν νέες λειτουργίες στα Σλαβικά.

Η εκκλησία στην οποία έγινε η λειτουργία είναι ένας νεοαναγερθείς από τους Σκοπιανούς ναός με την ονομασία "Saint Zlata Meglenska". Πρωταγωνιστής στην λειτουργία ήταν ο Νικόδημος Τσαρκνιάς, στον οποίο θα αναφερθούμε αναλυτικότερα παρακάτω. Η λειτουργία πραγματοποιήθηκε χωρίς ΚΑΜΙΑ ενόχληση από τις ελληνικές αρχές, προφανώς κατόπιν σχετικών εντολών από την ελληνική κυβέρνηση. Ο Τσαρκνιάς στο κήρυγμα του, ανάμεσα σε άλλα προκλητικά, είπε τα εξής: "Καλώ όλους τους Μακεδόνες να συμμετάσχουν στην ανακατασκευή της νέας εκκλησίας. Θα ακολουθήσουν και άλλες θρησκευτικές λειτουργίες στα Μακεδονικά!" Μία υπόσχεση που ο Τσαρκνιάς δεν θα έδινε, αν δεν είχε σχετικές διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

63 ΦΟΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ

"Ο κατηγορούμενος Νικόλαος Τσαρκνιάς μοναχός της Μονής Αγίου Γεωργίου Κουσόβου Σκοπίων, στο διάστημα 1999-2003 κατελήφθη να ιερουργεί στον ιερό ναό της Αγίας Χρυσής Αριδαίας Πέλλας σε ημιϋπόγειο ναό 200 τμ ως ιερέας της αυτοαποκαλουμένης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας Οχρίδας και πάσης Μακεδονίας, χωρίς να έχει την απαιτούμενη άδεια του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Για τον παραπάνω λόγον του επιβάλεται ποινή φυλάκισης τριών μηνών, χρηματική ποινή εκατόν πενήντα (150) Ευρώ και έξοδα δίκης είκοσι εννέα (29) Ευρώ"
Ολυμπία Κορέα, πλημμελειοδίκης πρωτοδικείου Εδεσσας

Πάντα στο πλευρό του η συνήγορος του σεβ. Τσαρκνιά, δικηγόρος Αθηνών Ιωάννα Κούρτοβικ

Το ορθόδοξο εκκλησιαστικό σύστημα, κατασκεύασμα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, είναι υπόλογο στον Θεό για τα όσα συμβαίνουν σε μοναστήρια και εκκλησίες. Η υποχρεωτική αγαμία που επιβάλλεται στους ιερωμένους, μας θυμίζει το εδάφιο της Καινής Διαθήκης, που μας λέει ότι:

"παρέδωκαν εαυτοίς εις την ασέλγειαν, διά να εργάζωνται πάσαν ακαθαρσίαν ακορέστως" (Εφεσίους: δ' 19).

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, γιατί, κάποιοι "άγιοι" καλόγεροι δεν προτιμούν τα... γλειφιτζούρια, αλλά αρέσκονται στην τέχνη της... πεολειχίας... ακορέστως!

παρακαλώ τους διαχειριστές αν πιστεύουν πως προσβάλλω την Αγορά με την εν λογω δημοσίευση να μην την εγκρίνουν.

Α.Έξαρχος

(σσ, Οι xxx φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα STAR τον Μάρτιος και Απρίλιο 1993 και στον sporea)
Διαβάστε περισσότερα » »

ΟΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ: Ανεπαρκής απάντηση της Κομισιόν.

 

Aναγκαία η συνέχιση της πίεσης

Αδιάφορη παραμένει η Κομισιόν απέναντι στα προβλήματα από τις μεγάλης διάρκειας μεταφορές των κτηνοτροφικών ζώων, θέμα που είχαν θέσει οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Στην απάντηση του Επιτρόπου Υγείας και Καταναλωτών κ. Ντάλι προς τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλο, ο οποίος είχε ζητήσει με ερώτησή του να τεθεί
μέγιστο όριο 8 ωρών στις μεταφορές ζώων με....
προορισμό τη σφαγή ή πάχυνση.
 
Όχι  ρε  γαμότο   μεταφέρουν  οι  ηλίθιοι  τα  ζωντανά  χωρίς  άνεσης   ντροπή  τους.

Ρε  παρτάλααααα    δεν  βλέπει   τη  γίνετε   γύρο  σου   ο  κόσμος   τρώει  μέσα   από τα   σκουπίδια   και  ση  ασχολιέσαι   με  τα  βόδια .  
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι έλληνες "Μίδες" εφοπλιστές της Wall Street

«Χρυσή φλέβα» έχουν ανακαλύψει οι Έλληνες εφοπλιστές, που διαθέτουν εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας αναλύσεων XRTC, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης, από την αμερικανική κεφαλαιαγορά οι ελληνόκτητες ναυτιλιακές εταιρείες, το τελευταίο 18μηνο, έχουν αντλήσει περί τα 2 δισ. δολάρια και έχουν....
χρηματοδοτήσει ναυπηγήσεις και αγορές 120 πλοίων συνολικής αξίας 4 δισ. δολ. και πλέον.
Σε μία εποχή που οι τράπεζες έχουν «κλείσει τις στρόφιγγες» της χρηματοδότησης, οι ελληνόκτητες ναυτιλιακές εταιρείες εξαντλούν κάθε δυνατότητα προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα και να αυξήσουν τη ρευστότητά τους και βρίσκουν διέξοδο στα επενδυτικά τους προγράμματα.

Ένα μέρος των χρημάτων που συγκέντρωσαν οι ελληνόκτητες εταιρείες από τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων διοχετεύθηκαν σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να ρυθμίσουν δανειακές τους υποχρεώσεις και βελτίωσαν τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η κυρία Αγγελική Φράγκου, κόρη του καπετάν Νικόλα Φράγκου, διαθέτει τρεις εισηγμένες εταιρείες και από δύο οι κκ. Ευάγγελος Μαρινάκης και Συμεών Παληός.

Επισημαίνεται επίσης ότι δεκαεπτά περισσότεροι «Γκρικς» έγιναν από το 2003 μέχρι το 2011 εκατομμυριούχοι σε χωρητικότητα dwt. Βέβαια υπήρξαν και τέσσερις εφοπλιστές που έφυγαν από τη λίστα επειδή πλέον δεν διαθέτουν στόλο που η συνολική τους χωρητικότητα δεν ξεπερνά το 1 εκατ. dwt. Από την επεξεργασία των στοιχείων της «Naftiliakis» - που συνδέθηκε με τη γέννηση της διεθνούς έκθεσης «Ποσειδώνια» - ενώ το 2003 υπήρχαν 44 Έλληνες εφοπλιστές με 1 εκατ. dwt, στα μέσα του 2011 ανέρχονται σε εξήντα ένας.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι Έλληνες εφοπλιστές αξιοποίησαν όλες τις δυνατότητες που υπήρξαν στο «μπουμ της ναυλαγοράς» από το 2004 μέχρι το 2008. Εκτιμάται ότι πάνω από 1.200 νεότευκτα πλοία ναυπηγήθηκαν για λογαριασμό 650 ελληνόκτητων ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίες αύξησαν τον αριθμό των πλοίων τους.

Ενδεικτικό της γιγάντωσης αυτής είναι ότι οι πέντε πρώτες ναυτιλιακές εταιρείες το 2003 διέθεταν 208 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 18,4 εκατ. dwt, ενώ τώρα διαχειρίζονται 380 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 42,4 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή έχουν υπερδιπλασιάσει τη δύναμή τους.

Πρώτος στη λίστα με τον μεγαλύτερο στόλο εμφανίζεται ο κ. Γιώργος Οικονόμου με 101 πλοία και 11,9 εκατ. dwt. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το 2003 ο εφοπλιστής ήταν ενδέκατος στη λίστα με 26 πλοία και 2,5 εκατ. dwt. Ο Έλληνας εφοπλιστής δραστηριοποιείται τον τελευταίο καιρό στα θαλάσσια γεωτρύπανα και μάλιστα πρόσφατα έκλεισε συμφωνία με τράπεζες για ένα δάνειο 495 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ναυπήγηση του πλωτού γεωτρύπανου Ocen Rig Myconos, για το οποίο ανακοινώθηκε ότι ναυλώθηκε στην Petrobras.

Δεύτερος έρχεται ο κ. Γιάννης Αγγελικούσης με 50 πλοία και 10,1 εκατ. dwt, που όμως μαζί με τη δεύτερη εταιρεία που διευθύνει διαχειρίζεται συνολικά 82 πλοία και 15,7 εκατ. dwt. Επισημαίνεται ότι η εταιρεία του Maran Gas σχεδιάζει να ναυπηγήσει οκτώ πλοία LNG, που η συνολική επένδυση θα διαμορφωθεί στα 2,2 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία αυτή διαχειρίζεται ήδη εννέα πλοία LNG και σύντομα θα διαθέτει έναν από τους πλέον εξειδικευμένους στόλους μεταφοράς υγροποιημένων καυσίμων.

Τρίτος ακολουθεί ο κ. Πήτερ Γεωργιόπουλος με 96 πλοία και 9,7 εκατ. dwt, με τρεις εισηγμένες εταιρείες, ενώ το 2003 ήταν πρώτος στη λίστα με τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές με 46 πλοία και 5,5 εκατ. dwt.

Στην τέταρτη θέση έρχεται ο κ. Γιώργος Προκοπίου με 63 πλοία και 8,5 εκατ. dwt, ενώ πριν από εννέα χρόνια ήταν δέκατος με 19 πλοία και 2,8 εκατ. dwt.

Η κυρία Αγγελική Φράγκου, η οποία είναι η μοναδική γυναίκα στους 61 μεγαλύτερους και ισχυρότερους «Γκρικς», αναρριχήθηκε στην πέμπτη θέση με 70 πλοία και 8,2 εκατ. dwt, ενώ το 2003 δεν ήταν στη λίστα με τους 44 μεγαλύτερους Ελληνες εφοπλιστές.

Στον εφετινό κατάλογο με τους μεγαλύτερους Ελληνες εφοπλιστές, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του έτους 2003, δεν συμπεριλαμβάνονται οι εφοπλιστές κκ. Κ. Μυλωνάς και Αρ. Αλαφούζος καθώς και οι όμιλοι Νιάρχου και Βαρδινογιάννη.

Οι εφοπλιστές που τα τελευταία χρόνια ενίσχυσαν τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά είναι οι κκ. Γαβριήλ Παναγιωτίδης, Πάρης Δράγνης, Κ. Ιγγλέσης, Αντώνης Κομνηνός, Γιώργος Φειδάκης, Μιχάλης Μποντούρογλου, Γ. Λαλιώτης, Πάνος Λασκαρίδης, Πόλυς Β. Χατζηιωάννου, Πάνος Ζαφέτ, Γιώργος Κουτσολιούτσος, Πήτερ Παππάς, Γ. Σταφυλοπάτης, Νίκος Φιστές, Ν. Ζολώτας, Γ. Παπαδημητρίου, Σ. Ζούλας.

Είναι γεγονός ότι παρά την κρίση που ξεκίνησε στα μέσα του 2008, οι Ελληνες εφοπλιστές εξακολουθούν να ναυπηγούν πλοία. Τον Δεκέμβριο του 2010 οι παραγγελίες νεότευκτων πλοίων, ναυτιλιακών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων, ανήλθαν σε 490 πλοία, χωρητικότητας άνω των 1.000 τόνων, με συνολική χωρητικότητα που έφθασε τα 49,15 εκατομμύρια τόνους dwt.

Από αυτά, τα 128 είναι δεξαμενόπλοια και αντιπροσωπεύουν το 20,05% της παγκόσμιας ναυπηγούμενης χωρητικότητας σε dwt, 96 είναι δεξαμενόπλοια αργού και προϊόντων πετρελαίου ή το 22,64% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε dwt, 25 chemical και product tankers που αντιστοιχούν στο 13% του παγκόσμιου dwt, 7 product tankers, ήτοι 7,5% του παγκόσμιου dwt και 296 φορτηγά χύδην φορτίου αντιπροσωπεύοντας το 12,10% της παραγγελθείσας χωρητικότητας στην κατηγορία αυτή.

Σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι από τις ναυπηγικές παραγγελίες προκύπτει ότι βελτιώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνόκτητου στόλου, δεδομένου ότι το 2010 ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου υπό ελληνική σημαία μειώθηκε στα 10,7 έτη, συγκρινόμενος με το 2000 που ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 17 έτη, όταν ο μέσος όρος του παγκόσμιου στόλου ήταν 12,9 έτη.
Διαβάστε περισσότερα » »

Αποκαλυπτήρια αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον κόμβο Δίου - Λιτόχωρου


  Αλέξανδρος ο Μέγας




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Ανωτάτης Αρχής και ο Πρόεδρος και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του "ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011 και ώρα 20.00 στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που θα τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος, στον κόμβο Δίου - Λιτόχωρου, στην Πιερία.

Το άγαλμα φιλοτέχνησε ο γνωστός γλύπτης καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ευγενεί φροντίδι κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη.
Διαβάστε περισσότερα » »

Μοναδικό θέαμα με τα ιπτάμενα ανεμόπτερα

ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ

Μοναδικό θέαμα με τα ιπτάμενα ανεμόπτερα
Πλημμύρισε με ανεμόπτερα την τελευταία εβδομάδα ο ουρανός πάνω από τη λίμνη Πολυφύτου, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Σερβίων – Βελβεντού.
Οι αιωροπτεριστές της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας, που συμμετέχουν στο 25ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αιωροπτερισμού, με τις συνεχείς πτήσεις που πραγματοποιούν καθημερινά, προσφέρουν ένα μοναδικό και εντυπωσιακό θέαμα στους πολίτες της περιοχής. Το πρωτάθλημα άρχισε με τη συμμετοχή είκοσι πέντε αθλητών στις 2 Ιουλίου και ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ απόψε σε ειδική εκδήλωση θα απονεμηθούν τα έπαθλα στους νικητές.
Οι πτήσεις των αιωροπτεριστών ξεκινούν από την πίστα απογείωσης που βρίσκεται κοντά στην Παλιά Καστανιά σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, ενώ η απογείωση γίνεται σε επιλεγμένη περιοχή στον κάμπο των Σερβίων ή στην Καλλιθέα Ολύμπου, αναλόγως με την διαδρομή που επιλέγεται καθημερινά. Δεκάδες πολίτες ανεβαίνουν κάθε μέρα στην πίστα απογείωσης στην Παλιά Καστανιά, παρακολουθώντας την διαδικασία έναρξης της πτήσης, με καταπληκτική θέα στη λίμνη Πολυφύτου και στην υψηλή γέφυρα Σερβίων. Επίσης, το θέαμα με τα ιπτάμενα ανεμόπτερα απολαμβάνουν καθημερινά οι κάτοικοι των Σερβίων, του Βελβεντού, της Νεράιδας, των Γουλών και άλλων τοπικών κοινοτήτων που «βλέπουν» στη λίμνη.
Πετούν στα 4.000 μέτρα
Για τα μυστικά των πτήσεων μίλησε στον «Π» ο πρόεδρος του Αεροπτερισμού της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Μητρόπουλος. «Έχουμε δύο εναλλακτικούς τόπους προσγείωσης. Αναλόγως με τις καιρικές συνθήκες, μία μέρα τα ανεμόπτερα μπορεί να προσγειώνονται στον κάμπο των Σερβίων και την άλλη στην περιοχή του Ολύμπου», είπε. Η διάρκεια της πτήσης υπερβαίνει τις δύο ώρες και η απόσταση είναι περίπου 56 χιλιόμετρα. Η συνήθης διαδρομή είναι Καστανιά – Σέρβια – Γούλες – Ρύμνιο – Βελβεντό Πλατανόρευμα – Πύθιο – Καλλιθέα. Μάλιστα, προχτές ορισμένα ανεμόπτερα έφτασαν μέχρι τον Δομοκό. Τα ανεμόπτερα έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν μέχρι 4.000 μέτρα ύψος. «Βρίσκουμε ζεστές μάζες αέρα, στρίβουμε το ανεμόπτερο και πετάμε ψηλά σε χιλιάδες μέτρα», υπογράμμισε ο Γ. Μητρόπουλος.
Η ανεπανάληπτη
αίσθηση στα ύψη
Όσο για την αίσθηση του αιωροπτεριστή, είπε: «Η αίσθηση είναι ανεπανάληπτη, δεν περιγράφεται. Είσαι σαν το πουλί στα ύψη, εσύ και το ανεμόπτερο. Δεν ακούς κανέναν θόρυβο, η θέα κάτω είναι καταπληκτική».
Στο επταήμερο του πρωταθλήματος οι αιωροπτεριστές διαγωνίζονται σε δύο αγώνες. Είναι ο αγώνας των αποστάσεων και ο αγώνας της ακρίβειας και της διάρκειας.
Το 25ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αιωροπτερισμού Αγώνων Αποστάσεων 2011 αποτελεί κριτήριο για την συγκρότηση της εθνικής ομάδας που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας το έτος 2012 σε διεθνείς διοργανώσεις. Οι αθλητές των δύο κατηγοριών που θα λάβουν τις τρεις πρώτες θέσεις και θα βραβευτούν απόψε στην ειδική εκδήλωση, θα λάβουν ταυτόχρονα το εισιτήριο για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο εξωτερικό.
Ζεστή φιλοξενία – άρτιες εγκαταστάσεις
Να σημειωθεί ότι αθλητές, κριτές και συνοδοί φιλοξενούνται στον ξενώνα του Μορφωτικού Συλλόγου Καστανιάς, που μαζί με τον Δήμο Σερβίων – Βελβεντού και την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία είναι οι διοργανωτές του 25ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Αιωροπτερισμού. Το πρωτάθλημα διοργανώθηκε φέτος για έκτη συνεχή χρονιά στην Παλιά Καστανιά. Ο Γ. Μητρόπουλος είπε ότι «επιλέγουμε την περιοχή γιατί έχει πολύ καλές εγκαταστάσεις, έχουμε την ολόπλευρη στήριξη του δήμου Σερβίων – Βελβεντού και ζεστή φιλοξενία στις εγκαταστάσεις του ξενώνα του μορφωτικού συλλόγου Καστανιάς.
Διαβάστε περισσότερα » »

3.805.000 ευρώ έδωσε το λαϊκό στην Κοζάνη

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 4-5 ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ


3.805.000 ευρώ έδωσε το λαϊκό στην Κοζάνη
Το αξιοσέβαστο ποσό των 3.805.000 ευρώ έδωσε το τζακ-ποτ του λαϊκού λαχείου σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, κατά την 27η κλήρωση της 5ης Ιουλίου.
Την τυχερή δεκάδα πούλησαν τρεις πλανόδιοι λαχειοπώλες στην πόλη της Κοζάνης, με υπερτυχερούς τουλάχιστον πέντε άτομα. Ο χρυσός αριθμός του λαϊκού λαχείου είναι το 46945. Οι λαχειοπώλες δήλωσαν στον «Π» ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσοι ακριβώς είναι οι τυχεροί. Είναι σίγουρα πάνω από 4-5, αφού κάποιοι πήραν και μεμονωμένα λαχεία της τυχερής δεκάδας. Ακόμη ψάχνουμε κι’ εμείς να βρούμε σε ποιους δώσαμε τα τυχερά λαχεία». Το βέβαιο είναι ότι τα λεφτά πήγαν «σε καλά χέρια και έπιασαν τόπο», όπως διαβεβαιώνουν και οι λαχειοπώλες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τυχεροί είναι βιοπαλαιστές. Ανάμεσά τους είναι μεταξύ άλλων, ένας υπάλληλος του δήμου Κοζάνης και ένας ιδιοκτήτης συνεργείου. Πάντως, όλοι οι τυχεροί είναι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Κοζάνης, ενδεχομένως και της Πτολεμαΐδας.
Την τυχερή δεκάδα προμηθεύτηκε από το πρακτορείο «Μεντεσίδη» της Πτολεμαΐδας, ο πλανόδιος λαχειοπώλης Νίκος Παπαχρήστου. Αυτός με τη σειρά του διένειμε λαχεία προς πώληση και στους πλανόδιους συναδέλφους του Γιώργο Πλαφουτζή και Κώστα Κατσίμπα. Αυτοί είναι οι τρεις πλανόδιοι λαχειοπώλες που πούλησαν τους «χρυσούς» λαχνούς, οι οποίοι θα αλλάξουν τη ζωή των τυχερών της κλήρωσης του λαϊκού λαχείου.
Σύμφωνα με τον Ν. Παπαχρήστου, το συνολικό ποσό των κερδών είναι 3.805.000, ενώ το καθαρό ποσό που μένει με την αφαίρεση των φόρων είναι 2.200.000 ευρώ. Η 10η σειρά με τον αριθμό 46945 είναι αυτή που δίνει τα μεγαλύτερα κέρδη της τάξης των 1.938.000 ευρώ, ενώ ακολουθούν η 1η και 9η σειρά που δίνουν από 425.075 ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα » »

Το μεγάλο μάθημα

Από τον ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΕΛΗΠΕΤΡΟ
«Μακριά τα χέρια από τη γυναίκα και το παιδί μου», αναφώνησε χθες στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας (υποτίθεται) του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, καταγγέλλοντας «επιθέσεις» εναντίον του σπιτιού του από «ανήθικους, ανέντιμους και δειλούς».


ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ ο φόβος του υπουργού για τη δημόσια εικόνα του μετά το όργιο κρατικής τρομοκρατίας την προηγούμενη Τετάρτη. Και εννοείται ότι κάθε εχέφρων πολίτης θα καταδίκαζε την όποια επίθεση στην οικογένειά του εάν είχε συμβεί. Αλλά δεν είναι διόλου κατανοητή η επιχείρηση αποτροπής κάθε αποδοκιμασίας στο πρόσωπό του ούτε η προσπάθεια να τεθούν... χωροταξικά όρια στις διαμαρτυρίες.

ΜΟΛΙΣ πριν από επτά ημέρες οι αστυνομικές δυνάμεις, των οποίων ηγείται, τσάκισαν δεκάδες διαδηλωτές. Αυτοί δεν ήταν παιδιά κάποιων; Αυτοί δεν έχουν οικογένειες που ένιωσαν ότι γίνονται στόχος για άλλη μια φορά χωρίς να φταίνε στο παραμικρό; Γιατί η μέση ελληνική οικογένεια είναι ήδη εδώ και ένα χρόνο στοχοποιημένη από τα Μνημόνια που έχει υπογράψει ο κ. Παπουτσής και οι συνάδελφοί του.

ΚΑΙ ΤΙ άλλο, αν όχι «ανήθικοι, ανέντιμοι και δειλοί», είναι αυτοί που χτυπούσαν όσους...
διαδήλωναν ειρηνικά, και οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. που, προφανώς, κατ' εντολήν του κ. Παπουτσή, αντιμετώπισαν όσους κατέβηκαν στο Σύνταγμα σαν εχθρικό στρατό;

Η ΑΛΗΘΕΙΑ δεν κρύβεται. Ο κ. Παπουτσής και οι συνάδελφοί του, που γίνονται στόχος αποδοκιμασιών, δεν μπορούσαν να πουν το «ναι» με το Κοινοβούλιο περικυκλωμένο από μυριάδες «όχι». Η εικόνα αυτή, της πλήρους αναντιστοιχίας των εκπροσώπων του λαού με το... λαό τους, δεν έπρεπε να μεταδοθεί και γι' αυτό δεν έπρεπε να υπάρξει.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ έκαναν. Με τα κλομπ και τα ασφυξιογόνα προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη λαϊκή διαμαρτυρία σε ομάδες που διαδήλωναν «εκτός ορίων». Να φτηνύνουν την πραγματική αγανάκτηση σε κουκουλοφόρες βιαιοπραγίες. Και να οδηγήσουν το «όχι» που πλημμύριζε τους δρόμους σε επιστροφή στο σπίτι.

ΠΛΑΝΩΝΤΑΙ πλάνην οικτράν. Και, δυστυχώς γι' αυτούς, δεν έχουν καταλάβει γρυ από τις αλλαγές στην ελληνική κοινωνία. Γι' αυτό λένε τέτοια. Γι' αυτό δεν ακούν κανέναν και γι' αυτό δεν θα αποφύγουν το λογαριασμό που έρχεται.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ που φοροδιαφεύγει, που ζει με ευρωπρογράμματα και κρατικές προμήθειες, το σύστημα το πελατειακό από τη γέννησή του, αυτοί το έχτισαν, και αυτοί, με τους συνοδοιπόρους τους, το άρμεξαν. Κι αυτό δεν αλλάζει με επικλήσεις δημοκρατίας, για αυτούς αλλά όχι για τους... υπηκόους.

Η ΒΙΑ γεννάει βία. Σε αυτό έχει δίκιο ο κ. Παπουτσής. Κάθε βία. Η βία της απόλυσης, της στέρησης προοπτικής. Η βία των ΜΑΤ. Η βίαιη εκχώρηση της χώρας. Κι αυτοί που θέλησαν να διαδηλώσουν ειρηνικά πήραν ήδη, από τον κ. Παπουτσή και τους συμβούλους του, το μάθημά τους. Και δεν θα το ξεχάσουν.
Διαβάστε περισσότερα » »

Για ποιους λόγους θεωρείται κρυμμένο «χρυσωρυχείο» η Εγνατία Οδός

Ούτε το «χρυσωρυχείο» που λέγεται Εγνατία Οδός δεν «γλυτώνει» από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, καθώς - σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο - σχεδιάζεται να πουληθεί το 100% της εταιρείας εντός του πρώτου τριμήνου του 2012. Μια κίνηση, που σύμφωνα με τους εργαζόμενους στην εταιρεία, είναι τουλάχιστον παράδοξη, καθώς ο αυτοκινητόδρομος έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και εκτιμάται ότι μετά το πέρας της δεκαετίας η εταιρεία θα καταγράφει σημαντικά πλεονάσματα.
«Ο τρόπος που δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού είναι παράδοξος. Είναι παράλογο να πουλήσει η κυβέρνηση έναν αυτοκινητόδρομο που έχει κατασκευαστεί με λεφτά του δημοσίου και που έχει τόσο τρομακτικές προοπτικές ανάπτυξης μετά την δεκαετία», υπογραμμίζει στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων της Εγνατίας Οδού, Παναγιώτης Πανέτσος.

Ο ίδιος δηλώνει ότι η Εγνατία Οδός είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση δημόσιας εταιρείας, με εργαζομένους που έχουν δείξει σημαντικά δείγματα γραφής στη συντήρηση και αξιοποίηση ενός τιτάνιου έργου για τη χώρα. «Δεν είναι δυνατόν ξένοι αυτοκινητόδρομοι να υιοθετούν την τεχνογνωσία και τις πρωτοτυπίες μας στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η κυβέρνηση να θέλει να φέρει ξένους επενδυτές», τονίζει. Σημειώνει ότι, η 24ωρη μη επανδρωμένη παρακολούθηση των σηράγγων 40 χλμ της Εγνατίας αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και μόνο μία από τις καινοτομίες που έχει φέρει το εργατικό δυναμικό του αυτοκινητοδρόμου.

Όπως αναφέρει, οι εργαζόμενοι δεν είναι τελείως αντίθετοι στην παραχώρηση ποσοστού της εταιρείας σε ιδιώτη, αρκεί η συμφωνία να γίνει με γνώμονα την ανάπτυξη της Εγνατίας Οδού και όχι μόνο το κέρδος του ιδιώτη. «Είναι πάγια θέση μας να δημιουργηθεί μια θυγατρική εταιρεία της Εγνατίας, όπου μπορεί να μπει ιδιώτης ακόμα και σε ποσοστό 60-70%. Η αντίθεσή μας στην πλήρη πώληση είναι καθαρά τεχνοκρατικού χαρακτήρα», δηλώνει, σημειώνοντας ότι η Εγνατία Οδός είναι από τους πιο οικονομικούς αυτοκινητοδρόμους στην Ευρώπη, με την χρέωση για τους οδηγούς να ανέρχεται μόλις σε 0,02 ευρώ/χιλιόμετρο (από τέλη Ιουλίου, όταν λειτουργήσουν οι νέοι σταθμοί διοδίων).

Πλεoνάσματα άνω των 80 εκατ. ευρώ μετά την δεκαετία
Θετικούς ισολογισμούς θα αρχίσει να καταγράφει μετά το 2021 η Εγνατία Οδός, όπως προβλέπει ο σύλλογος εργαζομένων της εταιρείας, σε έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα, ημέρα απεργίας κατά της ιδιωτικοποίησης του αυτοκινητοδρόμου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αξιολογώντας τα έσοδα και τα έξοδα του αυτοκινητοδρόμου, μέσα στο 2021 θα καταγραφεί πλεόνασμα της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εκτοξευθεί σε πάνω από 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο, από το 2022 και μετά. «Όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις, η εταιρεία είναι βιώσιμη και μετά τα 10 χρόνια θα καταγραφεί πλεονάσματα. Είναι μια τρομακτική πηγή πλούτου και ένα φιλέτο που ο κάθε επιχειρηματίας θα ήθελε να έχει», δηλώνει στη Voria.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, κοστολογώντας τον αυτοκινητόδρομο σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο σύλλογος εργαζομένων, τα έσοδα της Εγνατία Οδού από τα διόδια υπολογίζονται στα 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ μόλις λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά διόδια (σ.σ τέλη 2012 με αρχές 2013) τα έσοδα αναμένεται να αγγίξουν τα 160 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, μέχρι το 2021, τα έσοδα από την εκμετάλλευση των σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) υπολογίζονται στα 50 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες της εταιρείας, περίπου 60 εκατ. τον χρόνο κοστίζει η λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου, καθώς και η κατασκευή των διοδίων. Παράλληλα, η εταιρεία καλείται να πληρώσει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια πάνω από 250 εκατ. ευρώ σε δάνεια, ενώ μεγάλο “αγκάθι” είναι οι οφειλές περίπου 355 εκατ. ευρώ του Δημοσίου προς την Εγνατία Οδό από τις επιστροφές ΦΠΑ. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, ακόμη και να μην αποπληρωθεί η παραπάνω οφειλή του Δημοσίου, ο αυτοκινητόδρομος θα καταφέρει να καταγράψει πλεονασματικούς ισολογισμούς μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Νέα διόδια μέχρι τα τέλη Ιουλίου

Τέσσερις νέους σταθμούς διοδίων φέρνει σε λειτουργία η Εγνατία Οδός, πιθανότατα στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Συγκεκριμένα, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και είναι έτοιμα για χρήση τα διόδια στην Ανάληψη του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στον Ίασμο Κομοτηνής, το Μαλακάσι και τα Τύρια Ιωαννίνων. Την λειτουργία των σταθμών διοδίων έχει αναλάβει η εταιρεία «Αττικές Διαδρομές», ενώ το λογισμικό σύστημα παρέχει η εταιρεία «Bee Tech». Σε γεωμετρικά προβλήματα και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας “κολλάει” μέχρι στιγμής η κατασκευή διοδίων στο Παγγαίο Καβάλας, με την διοίκηση της εταιρείας να καταβάλλει προσπάθειες να αμβλύνει τις αντιδράσεις και να έρθει σε συμφωνία με τους κατοίκους, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή και αυτού του σταθμού.

Παράλληλα, έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για τη λειτουργία νέων σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου (σ.σ ήδη λειτουργεί πλήρως εδώ και λίγο καιρό ο ΣΕΑ στον Πλάτανο). Ειδικότερα, μέχρι το καλοκαίρι του 2012 αναμένεται να λειτουργήσουν οι ΣΕΑ στο Ελευθεροχώρι Πιερίας, στο Αρδάνειο Έβρου και στη Σώστη Κομοτηνής.

Ακόμη, θέμα ημερών θεωρείται η έγκριση από το ΔΣ της Εγνατίας Οδού και η προκήρυξη διαγωνισμού για την εύρεση αναδόχου σε έξι νέους ΣΕΑ και ειδικότερα: στο Περιστέρι, στον Ταξιάρχη, στη Σιάτιστα, στον Πολύμυλο, στο Ωραιόκαστρο και στην Καρδάλη.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα ηλεκτρονικά διόδια, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να λήξει ο διαγωνισμός που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και να βρεθεί ανάδοχος εταιρεία, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες και να θέσει σε λειτουργία το νέο σύστημα στα τέλη του 2012 με αρχές του 2013.
Διαβάστε περισσότερα » »

Αλυσιδωτά e-mails - Μια μεγάλη ΑΠΑΤΗ

 

Σταματήστε να προωθείτε αλυσιδωτά e-mails στους φίλους σας.
Απλώς σταματήστε, ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνετε το γιατί.

Αν παρόλα αυτά, θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα, διαβάστε το παρακάτω κείμενο. Σας αφορά άμεσα.

Εντάξει, τώρα που έχω την....
προσοχή σας, μπορώ να σας εξηγήσω περισσότερα.
Σίγουρα έχετε λάβει κατά το παρελθόν e-mails τα οποία περιείχαν κάποια από τις παρακάτω φράσεις:

Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους και η Microsoft θα το ανιχνεύσει και θα σου στείλει 1000 δολάρια στον λογαριασμό σου.
Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους για να έχεις καλή τύχη. Ένας που δεν το έστειλε, πέθανε μετά από 7 ημέρες.
Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους γιατί το παιδάκι μου πάσχει από καρκίνο. Η AOL για κάθε e-mail που στέλνεις εσύ και οι φίλοι σου θα δίνει 5 cents για τη θεραπεία του παιδιού.
Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους για να ενημερωθούν για τον νέο ιό που κατακλύζει το internet.
Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους. Οι πρώτοι 50 που θα το λάβουν, θα κερδίσουν ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια από την ΝΙΚΕ.

..και διάφορα άλλα τέτοια.


Παρατηρήστε ότι όλες οι παραπάνω φράσεις (σε όποια γλώσσα κι αν είναι γραμμένες στο e-mail που θα λάβετε) εμπεριέχουν την πρόταση «στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους» η οποία σχεδόν πάντα ακολουθείται από κάτι θετικό, είτε πρόκειται για χρηματική απολαβή, είτε για δώρο, είτε απλά για καλή τύχη.

Όλοι οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια e-mails (αλυσιδωτά e-mails ή chain letters, ή chain mails) έχουν δύο επιλογές. Ή να τα αγνοήσουν ή να κάνουν αυτό που τους ζητάει το μήνυμα. Και επειδή συνήθως αυτό που ζητάει το μήνυμα είναι κάτι τόσο απλό, όσο το να κάνουν δύο clicks, απλώς το κάνουν. Χωρίς να το σκεφτούν. Χωρίς να σκεφτούν καν το κατά πόσο αυτό που αναφέρει το μήνυμα έχει έστω και την παραμικρή δόση αληθείας. Απλώς το κάνουν. Αγνοώντας όμως όλες τις δυσάρεστες συνέπειες που αυτό επιφέρει.

Πρόθεσή μου δεν είναι ούτε να σας αγχώσω, ούτε να δαιμονοποιήσω τις καταστάσεις. Θα σας εξηγήσω όμως με απλά λόγια α) γιατί συμβαίνει αυτό και β) γιατί δεν πρέπει να το κάνετε. Τόσο απλά.
Ας πούμε λοιπόν μερικές αλήθειες:

1] Δεν υπάρχει κανένα σύστημα εντοπισμού των e-mails σήμερα παγκοσμίως.
Όταν κάποιο e-mail ισχυρίζεται ότι η Χ εταιρία εντοπίζει τα e-mails που στέλνονται ή προωθούνται στο internet με σκοπό να σας αποδώσει χρήματα, δώρα ή να βοηθήσει για κάποιον κοινωφελή σκοπό, απλώς λέει ψέματα. Μάλιστα λέει τόσο τραγικά ψέματα που, όσοι ασχολούνται με την πληροφορική, κρατάνε κάθε φορά τις κοιλιές τους από τα γέλια - όχι γι' αυτούς που τα γράφουν, αλλά γι' αυτούς που τα πιστεύουν. Εσάς δηλαδή. Μάθετε λοιπόν ότι είναι τεχνικώς αδύνατον (λόγω της φύσης του ίδιου του internet) να εντοπιστεί ο αριθμός αυτών των μηνυμάτων που στέλνει ο ένας στον άλλο. Απλώς δε γίνεται. Όχι από τις εταιρίες, ούτε καν από τις κυβερνήσεις, τον στρατό ή τους εξωγήινους. Δεν γίνεται. Σας κοροϊδεύουν. Ακόμη κι αν ένα τέτοιο σύστημα υπήρχε, ποιος αφελής πιστεύει ότι μια εταιρία θα το κοινοποιούσε τόσο απλά δημοσίως, χωρίς να της επιτεθεί το σύμπαν για παραβίαση προσωπικών δεδομένων; Σκεφθείτε το λίγο.

2] Κανείς δε σκορπάει τα χρήματά του στο internet.

Αλήθεια, σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι θα μπορούσατε να κερδίσετε έστω και 1 cent από τα μηνύματα που προωθείτε στους φίλους σας; Ακόμη κι αν κάποια από αυτά περιέχουν αναφορές ότι ο Μήτσος κέρδισε 1000 ευρώ και η Κούλα που δεν το πίστευε στην αρχή, έλαβε μια επιταγή με 783 ευρώ, αποσκοπούν απλώς στο να γίνουν πιο δελεαστικά και να σας πείσουν να πράξετε κι εσείς το ίδιο. Κανείς δεν έχει λάβει το παραμικρό ποτέ από αυτά τα e-mails και ούτε πρόκειται, σας διαβεβαιώ γι' αυτό!!

Ε, τότε ποιος τα οργανώνει όλα αυτά; Πού αποσκοπούν;

Εδώ είναι και το ζουμί της υπόθεσης. Παρατηρήστε λίγο καλύτερα αυτά τα μηνύματα που τυχόν έχουν ξεμείνει στο mailbox σας. Αν τα ανοίξετε, θα δείτε ότι περιέχουν μέσα ένα σωρό διευθύνσεις e-mail. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά όταν προωθείτε ένα μήνυμα, τις περισσότερες φορές οι προηγούμενες διευθύνσεις e-mail «ξεμένουν» είτε μέσα σ' αυτό, είτε στο πεδίο «Προς» του μηνύματος. Σε ένα τυχαίο αντίστοιχο μήνυμα που μου έστειλαν πριν από λίγο, υπάρχουν μέσα πάνω από 1000 πραγματικές διευθύνσεις e-mail ανυποψίαστων ανθρώπων στους οποίους κάποιος «φίλος» έστειλε αυτό το μήνυμα.

Αν ένας από αυτούς προωθήσει το μήνυμα, χωρίς να καθαρίσει τις προηγούμενες διευθύνσεις, όλες αυτές (μαζί και η δική μου που δεν έστειλα τίποτα σε κανέναν) θα φτάσουν σε κάποιον άλλον, ο οποίος με τη σειρά του θα τις στείλει σε κάποιον άλλον και πάει λέγοντας. Για να το πούμε με απλά μαθηματικά, αν κάποιος συντάξει ένα e-mail και το στείλει σε 100 ανθρώπους, ένας από τους 100 το στείλει σε άλλους 100 και ένας από αυτούς σε άλλους 100, μέσα στο e-mail αυτό θα έχουν μαζευτεί πολύ εύκολα 300 διευθύνσεις e-mail μόνο με 3 αποστολές. Γεωμετρικά, οι διευθύνσεις αυτές καταλήγουν να είναι άπειρες.

Αυτό είναι και το μυστικό αυτών των μηνυμάτων. Συλλέγουν διευθύνσεις e-mail. Και όχι απλές διευθύνσεις. Πραγματικές διευθύνσεις, πραγματικών ανθρώπων που ανοίγουν το mailbox τους κάθε ημέρα. Αυτό, όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, έχει μεγάλη αξία για κάποιους στο internet και μεταφράζεται σε μετρητά. Μετρητά που δεν φτάνουν ποτέ στην τσέπη σας όμως.

Αυτό που θα φτάσει σε εσάς με αυτή τη διαδικασία, θα είναι περισσότερα spam e-mails. Διαφημιστικά μηνύματα πορνογραφικού περιεχομένου, αγοράς ναρκωτικών, διεγερτικών χαπιών, μηνύματα που περιέχουν ιούς (που σκοπό έχουν συνήθως να συλλέξουν ΟΛΕΣ τις διευθύνσεις e-mail από τα μηνύματά σας και να τις προωθήσουν πίσω στους spammers) και ένα σωρό άλλα τα οποία θα απορείτε είτε από ποιόν τα λάβατε είτε για το πού βρήκε τη διεύθυνσή σας και σας τα έστειλε.

Πολύ απλά η e-mail διεύθυνσή σας που συλλέχθηκε από ένα τέτοιο αλυσιδωτό e-mail στο παρελθόν, πουλήθηκε μαζί με εκατοντάδες άλλες σε κάποια εταιρία που κάνει αυτή τη δουλειά: στέλνει διαφημιστικά e-mails. Όσο ανόητο κι αν σας ακούγεται, όταν τα διαφημιστικά e-mails σήμερα ξεπερνούν τα 83 δισεκατομμύρια ετησίως, ακόμη κι αν ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού εξαπατάται από αυτά, ο τζίρος είναι σημαντικός. Για κάτι που δεν έχει κόστος (όπως τα e-mails) τα κέρδη είναι πραγματικά τεράστια, δε νομίζετε;
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα προωθήσετε ένα παρόμοιο e-mail σκεφθείτε το καλά. Και αν αποφασίσετε παρόλα αυτά να το κάνετε, για τους δικούς σας λόγους, βεβαιωθείτε ότι αφιερώσατε 4 δευτερόλεπτα για να σβήσετε από το σώμα του μηνύματος όλες τις περιττές διευθύνσεις e-mail που περιείχε από τον προηγούμενο αποστολέα.

Τη διαφορά θα τη δείτε στο mailbox σας με τον καιρό.

Συμβουλή: Γενικότερα μην λαμβάνετε σοβαρά υπόψη - και κατ' επέκταση μην προωθείτε - e-mails τα οποία δεν κάνουν αναφορά σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες (links) ή δεν δίνουν ημερομηνίες και στοιχεία επικοινωνίας των ενδιαφερόμενων (π.χ. τηλέφωνα και διευθύνσεις).

Αυτό(!!!) το μήνυμα προωθήστε το όπου μπορείτε - αν και δεν θα πάρετε φράγκο - είναι για καλό σκοπό....
Διαβάστε περισσότερα » »

Έτσι τα "αρπάζουν" οι Μπόμπολας και Κόκκαλης από τους δημόσιους δρόμους

 

Ιδού λοιπόν η φωτογραφία ντοκουμέντο. Διαβάστε πώς έχουν στήσει την κομπίνα οι "εκμεταλλευτές των δρόμων" σε βάρος των πολιτών καθώς και άλλα σημαντικά στοιχεία...
Απο κατασκευης του δρομου, απο την εταιρια Μoρεας, στο ρευμα απο Αθηνα προς Ναυπλιο, υπηρχε μια εξοδος προς το επαρχιακο δικτυο λιγο πριν τα συγκεκριμενα διοδια. Την εξοδο αυτη χρησημοποιουσαν οσοι ειχαν προορισμο το Ναυπλιο/Αργος καθως και τα ενδοιαμεσα χωρια (Νεμεα, αγιος βασιλειος κ.α ).


Οσοι ηθελαν, πληρωναν τα διοδια και συνεχιζαν προς Τριπολη. Εχθες που περασα απο τα συγκεκριμενα διοδια ειδα οτι ειχαν κλεισει την εξοδο αυτη. Ειχαν βαλει μια ΜΠΑΡΑ καθετα στον δρομο και ειχαν κλεισει την εξοδο. Μαλιστα εφτιαξαν μια καινουρια εξοδο αμεσως μετα τα διοδια.


Ετσι σε υποχρεωνουν πλεον να πληρωσεις τα διοδια. Πληρωνεις δηλαδη 2,40 ? για 20 μετρα δρομου. Για περιπου ενα χρονο τωρα ειχαν βαλει μια μεγαλη κιτρινη πινακιδα που ελεγε οτι η εξοδος ειναι κλειστη, ψεματα φυσικα, και για αυτο κανενας δεν εδινε σημασια και ολοι την χρησημοποιουσαν. Τωρα την εκλεισαν.


θα ηθελα να ηξερα με ποιο δικαιωμα καποιος κλεινει με μπαρα εναν δημοσιο δρομο και σου επιβαλει να πληρωσεις 2,40 ? για εναν δρομο ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΕΙΣ.


Περαν αυτου. Υπαρχει και το εξης τραγελαφικο με τον συγκεκριμενο δρομο. Ο δρόμος Κόρινθος - Σπαθοβούνι έχει κατασκευαστεί πάνω από 15 χρόνια από το δημόσιο. Οι όποιες παρεμβάσεις της κοινοπραξίας ΜΟΡΕΑΣ ΑΕ δεν δικαιολογούν την με το στανιό διέλευσή μας από τους σταθμούς των διοδίων.


Η χιλιομετρική χρέωση 0,12 ευρώ/χιλιόμετρο για τα 20 χιλιόμετρα (Κόρινθος - Σπαθοβούνι) ίσως να είναι και η ακριβότερη στον κόσμο! Πάντως είναι τριπλάσια ακόμα και από την προβλεπόμενη από τη σύμβαση παραχώρησης χιλιομετρική χρέωση που είναι 0,04 ευρώ/χλμ.


Τελος οι παράδρομοι στο Σπαθοβούνι που οδηγούν στην παλαιά Εθνική Οδό εχουν πραγματικα άθλια κατάσταση του οδοστρώματος, που μόνο τυχαία δεν είναι.


Σας παρακαλω δημοσιευστε το. Ερευνηστε το .
Ευχαριστω για τον χρονο σας.
Νικος Μ. - αναγνώστης

Η ταυτότητα της κοινοπραξίαςΑς δούμε, όμως, ποια είναι η «Μορέας Α.Ε.». Η ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. ιδρύθηκε στις 22/12/2006 και η μετοχική της σύνθεση είναι η ακόλουθη:

• ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., με ποσοστό 86,67%
• ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, με ποσοστό 13,33%

Στις 31 Ιανουαρίου του 2007, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων υπέγραψε με την παραχωρησιούχο εταιρεία, «Μορέας Α.Ε.», σύμβαση παραχώρησης του έργου: «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του οδικού άξονα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη». Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης είναι 30 χρόνια.

Δείτε το οργανόγραμμα του έργου



Η σύμβαση παραχώρησης κυρώθηκε με το Ν.3559/2007 (ΦΕΚ 102 Α/ 14.5.2007), ενώ η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κρατική Ενίσχυση ελήφθη στις 31.01.2008.

Το έργο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που ενεργεί για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα » »

O πρώτος ηλιακός αυτοκινητόδρομος είναι πλέον γεγονός!

Η…πράσινη Ιταλία
Ο αυτοκινητόδρομος Α18, στην ανατολική Σικελία είναι ο πρώτος ηλιακός αυτοκινητόδρομος του κόσμου και σε λίγο καιρό θα παραδοθεί για χρήση
Διαβάστε περισσότερα » »

Βρέθηκε το μανιτάρι που φωσφορίζει

Σε ένα δάσος στη Βραζιλία βρέθηκε ένας οργανισμός που φωσφορίζει, ένα μανιτάρι που οι επιστήμονες και οι περιβαλλοντολόγοι είχαν να εντοπίσουν από το 1840.

Το συγκεκριμένο μανιτάρι ανακάλυψε ο φυσικός Dennis Desjardin και η ομάδα του από το Σαν Φραντσίσκο.

Οι ερευνητές, εκτός από τις φωτογραφίες που μας δίνουν, οι οποίες αποκαλύπτουν τη «φωτεινή» ιδιότητα του μανιταριού, σκοπεύουν να ξεκινήσουν νέες έρευνες στο συγκεκριμένο είδος καθώς και σε άλλους μύκητες προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα «γιατί κάποιοι μύκητες φωσφορίζουν στο σκοτάδι».

Ο Δρ. Desjardin με το συνεργάτη του Δρ. Cassius Stevani για να απαθανατίσουν το φωτοβόλο μανιτάρι έψαχναν τις νύχτες στα δάση της Βραζιλίας χωρίς να φοβούνται τα δηλητηριώδη φίδια και τις τίγρεις.

Σημειώνεται πολλοί είναι οι οργανισμοί έχουν αυτή την ιδιότητα, μεταξύ άλλων η μέδουσα και η πυγολαμπίδα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μύκητες φωτοβολούν με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι πυγολαμπίδες, δηλαδή με τη βοήθεια ενός ενζύμου που ονομάζεται λουσιφεράση, χωρίς βέβαια να έχουν εντοπίσει το συγκεκριμένο ένζυμο στους μύκητες.

Ο Δρ. Desjardin δήλωσε: «Φωτοβολούν 14 ώρες τη μέρα, όσο το νερό και το οξυγόνο είναι διαθέσιμα».



Διαβάστε περισσότερα » »

Μπιφτέκια του... σωλήνα στο πιάτο μας

Μπιφτέκια από το εργαστήριο κατευθείαν στο τραπέζι μας σχεδιάζουν να μας προσφέρουν oλλανδοί επιστήμονες προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να λύσουν το φαινόμενο της επισιτιστικής κρίσης. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ ισχυρίζεται ότι το εργαστηριακό κρέας αποτελεί τη μοναδική λύση για τη σίτιση του πληθυσμού παγκοσμίως.Οι έρευνες μάλιστα έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι τα μπιφτέκια τους σωλήνα θα πωλούνται στην αγορά σε λιγότερο από δέκα χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει καμιά εμπεριστατωμένη μελέτη για την ασφάλεια αυτών των τροφίμων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κρέας θα έχει τη γεύση των χτενιών της θάλασσας. Αυτό συμβαίνει γιατί το τεχνητό κρέας υπολείπεται σε πρωτεΐνες από το κανονικό κρέας κατά 20%. Παρ’ όλα αυτά οι επιστήμονες αναζητούν εθελοντές που θα δοκιμάσουν το κρέας του σωλήνα προκειμένου να προβούν στις ανάλογες γευστικές βελτιώσεις.

«Σε αυτό το στάδιο έρευνας, αυτά τα τρόφιμα σε καμία περίπτωση δεν είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση και μια δεκαετία δεν αρκεί για να εγγυηθεί την ασφάλειά τους», σχολιάζει στη Real planet ο καθηγητής Χημείας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Πάτρας Αθανάσιος Κουτίνας.

Από την άλλη, ο επικεφαλής του ολλανδικού προγράμματος, ο βιολόγος Μαρκ Ποστ υποστηρίζει ότι η παραγωγή κρέατος στον εργαστηριακό σωλήνα αποτελεί μια «πράσινη» λύση, καθώς μειώνει τις εκπομπές ρύπων που παράγονται από την κτηνοτροφία κατά 95%.
Διαβάστε περισσότερα » »

Αλλάζει η φορολογία σε επιχειρήσεις-επαγγελματίες

Με στόχο την αύξηση των εσόδων αναμένεται πρόταση από ειδική ομαδα εργασίας
Αλλάζει  η φορολογία σε  επιχειρήσεις-επαγγελματίες
 Αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης των εµπορικών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και των ελεύθερων επαγγελµατιών µε στόχο την αύξηση των εσόδων από τη φορολογία εισοδήµατος. Οµάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονοµικών µε αντικείµενο την εφαρµογή της νέας φορολογικής νοµοθεσίας έχει αναλάβει να παραδώσει το επόµενο διάστηµα πρόταση για τον νέο τρόπο φορολόγησης όλων των επιχειρήσεων και µελέτη για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήµατος.

Σύµφωνα µε παράγοντα του υπουργείου Οικονοµικών, οι αλλαγές σχετίζονται µε τον τρόπο υπολογισµού των καθαρών κερδών, µε την αναπροσαρµογή των µοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους και µε τις εκπίπτουσες δαπάνες. Ολα αυτά θα συνδυαστούν µε την επικείµενη κατάργηση του ΚΒΣ που έχει προαναγγελθεί και ήδη οι αρµόδιες επιτροπές συσκέπτονται για να παραδώσουν στον υπουργό Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλο τις τελικές προτάσεις τους.

Η αύξηση της φορολογίας εισοδήµατος αναµένεται να προκύψει και από τη σύγκριση των εκκαθαρίσεων φορολογικών δηλώσεων των οικονοµικών ετών 2010 και 2011, ενώ διερευνάται η υποβολή πρότασης ακόµη και για αλλαγή της µεθόδου εκκαθάρισης.

Στο 4ο επικαιροποιηµένο µνηµόνιο υπάρχει σαφής αναφορά για αλλαγές στη φορολογία. Ειδικότερα αναφέρει: «Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει µέτρα απλοποίησης του φορολογικού συστήµατος, τη διεύρυνση των φορολογικών βάσεων και τη µείωση των φορολογικών συντελεστών µε τρόπο δηµοσιονοµικά ουδέτερο. Τα µέτρα αυτά αφορούν τον φόρο εισοδήµατος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, καθώς και τον ΦΠΑ ». Τα µέτρα αναµένεται να έχουν θεσµοθετηθεί ως το τέλος Σεπτεµβρίου.

Εκτός όµως από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήµατος, εξετάζονται νέα µέτρα αναγκαστικής είσπραξης των ληξιπρόθεσµων οφειλών για οφειλέτες µε ακίνητη περιουσία σε νησιά (π.χ. Ρόδος), για κατασκευαστικές εταιρείες, αναδόχους έργων από τον ΟΣΚ, προµηθευτές σουπερµάρκετ κ.ά.

Επίσης, µέσα στον Ιούλιο θα υπάρξει ανάλυση, καταγραφή και παρουσίαση της αρχής της ανοιχτής αγοράς για την εφαρµογή κανόνων, µεθόδων και κριτηρίων που έχουν στόχο να βοηθήσουν τις Αρχές, όπως και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, να κάνουν αποδεκτές ή να απορρίψουν συναλλαγές που δεν πληρούν τους κανόνες αυτούς για περιπτώσεις ενδοοµιλικών τιµολογήσεων. Με αυτόν τον τρόπο εκτιµούν στο υπουργείο Οικονοµικών ότι θα µπει οριστικό τέλος σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής που καλύπτονταν από ενδιάµεσες συναλλαγές µεταξύ επιχειρήσεων που είχαν έδρα σε διαφορετικές χώρες.Οσον αφορά την οµάδα εργασίας που έχει αναλάβει τον εντοπισµό φορολογουµένων φυσικών προσώπων µε µεγάλη ακίνητη περιουσία και επαγγελµατιών µε υψηλά εισοδήµατα, η ειδική οµάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονοµικών έχει προχωρήσει στην κατάρτιση λίστας υπογεγραµµένης από τον πρώην υπουργό Οικονοµικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και έχουν ξεκινήσει να αποστέλλονται ει δοποιητήρια σε πολίτες να προσέλθουν στην Εφορία για έλεγχο. Ηδη από τις 15 Ιουνίου 2011 βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ελέγχου 1.700 φυσικών προσώπων για µη δήλωση εισοδήµατος από πώληση ακινήτων. Παράλληλα, το Σ∆ΟΕ περιµένει να ικανοποιηθεί αίτηµά του που έχει σταλεί σε πιστωτικά ιδρύµατα για το άνοιγµα λογαριασµών 150 φυσικών προσώπων µε µεγάλη ακίνητη περιουσία τα οποία έχουν χαρακτηριστικά υψηλού ρίσκου για φοροδιαφυγή. Οσον αφορά τους φορολογουµένους που διέθεταν µεγάλη ακίνητη περιουσία την περίοδο 1997-2007, ο αριθµός τους ανέρχεται σε 8.666 και από αυτούς µόνο οι 927 υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ.

Ετσι, σύµφωνα µε έγγραφο που διαθέτει «Το Βήµα της Κυριακής», µετά τις 31 Ιουλίου 2011 θα δοθούν οδηγίες στις εφορίες για ελέγχους.

Επίσης, θα κληθούν να υποβάλουν δηλώσεις 10.000 φορολογούµενοι που αγόρασαν ακίνητη περιουσία τα τελευταία χρόνια και δεν δήλωσαν την αγορά της.

Ακόµη, θα προχωρήσει ο εντοπισµός των εξωχώριων (offshore) εταιρειών που, αν και υπόχρεες, δεν υπέβαλαν τη δήλωση του ειδικού φόρου ακινήτων για τα προηγούµενα της µεταβίβασης έτη, ο εντοπισµός και η καταγραφή των φυσικών προσώπων που απέκτησαν τα ακίνητα των προαναφερθεισών µεταβιβάσεων, καθώς και η καταγραφή των εταιρειών που απαλλάσσονται του ειδικού φόρου ακινήτων, µε στόχο τον εντοπισµό των φυσικών προσώπων που υποκρύπτονται στις εταιρείες αυτές.

Αγώνας δρόμου για τα ληξιπρόθεσμα

Φ οροκυνηγητό σε οφειλέτες του ∆ηµοσίου και µεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων ξεκινά το υπουργείο Οικονοµικών προκειµένου να γεµίσει τα δηµόσια ταµεία µε τα πολυπόθητα έσοδα. Ο υπουργός Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλος έδωσε την Παρασκευή εντολή προκειµένου να ελεγχθούν άµεσα 14.700 οφειλέτες µε συνολικά χρέη προς το ∆ηµόσιο ύψους 37 δισ. ευρώ. Παράλληλα, αποφασίστηκε να εφαρµοστεί ταχεία διαδικασία ελέγχου των ανέλεγκτων χρήσεων για όσους δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση του 2010 επειδή κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειµενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ανά άτοµο ή λόγω µεγάλου κύκλου εργασιών για τις περιπτώσεις εταιρειών. Οι έλεγχοι θα διεξαχθούν σχεδόν στοσύνολο των φορολογουµένων µε αυτοµατοποιηµένο τρόπο µε τη βοήθεια των συστηµάτων και των διασταυρώσεων της Γενικής Γραµµατείας Πληροφορικών Συστηµάτων. Το κυνήγι των εσόδων έχουν αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών κ. Παντ. Οικονόµου σε συνεργασία µε τον γενικό γραµµατέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεµάτων κ. Ι. Καπελέρη.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου, οι συσσωρευµένες ληξιπρόθεσµες οφειλές (µε στοιχεία Ιουνίου 2011) από άµεσους και έµµεσους φόρους και από µη φορολογικά έσοδα ανέρχονται, µαζί µε τα πρόστιµα και τις προσαυξήσεις, στο ποσό των 41,1 δισ. ευρώ. Οι οφειλέτες των ποσών αυτών ανέρχονται σε 900.000 φυσικά και νοµικά πρόσωπα. Από τις 900.000 οφειλετών, οι 892.000 οφείλουν ποσά ως 150.000 ευρώ, από αυτούς δε οι 716.000 οφείλουν ποσά µόλις ως 3.000 ευρώ. Συνολικά οι οφειλέτες οι οποίοι οφείλουν ποσά ως 150.000 ευρώ έχουν συσσωρευµένες ληξιπρόθεσµες οφειλές ύψους 4,1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 37 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσµων οφειλών αντιστοιχούν σε µόλις 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νοµικά πρόσωπα.



Ρεπορτάζ Κ. Σιωμόπουλος
Διαβάστε περισσότερα » »

Σεγκολέν Ρουαγιάλ:"Η Ελλάδα έχει ανάγκη το ευρώ και το ευρώ έχει ανάγκη την Ελλάδα"

Σεγκολέν Ρουαγιάλ:"Η Ελλάδα έχει ανάγκη το ευρώ και το ευρώ έχει ανάγκη την Ελλάδα"
 «Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να παίξει το χαρτί της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έναντι της Ελλάδας και να δείξει τη θέλησή της να καταπολεμήσει την κερδοσκοπία» αναφέρει η κυρία Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξή της, παραμονές των εσωκομματικών εκλογών για το χρίσμα των γάλλων σοσιαλιστών, η κυρία Ρουαγιάλ επιτίθεται στις συντηρητικές κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για τη στάση τους έναντι της Ελλάδας, τις χαρακτηρίζει «ανίκανες» για το γεγονός ότι δεν μπορούν να λάβουν γρήγορες και συντονισμένες αποφάσεις, ότι έχουν οδηγήσει την Ευρώπη στην άβυσσο, τη στιγμή που αποκηρύττουν την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ζητεί εδώ και τώρα μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα και σημειώνει ότι θα πρέπει να πούμε στους χρηματοδότες που κερδοσκόπησαν εις βάρος της Ελλάδας «ποτέ ξανά». Τονίζει ότι θα ήταν τρομερό το να εξέλθει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, ότι το σοκ θα ήταν ιδιαίτερα βίαιο για την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη το ευρώ και το ευρώ έχει ανάγκη την Ελλάδα. Δηλώνει παρούσα για την κούρσα της διαδοχής στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και όσον αφορά τον κ. Ντομινίκ Στρος-Καν λέει απλώς «να τον αφήσουμε στην ησυχία του, έχει άλλες προτεραιότητες» , αποκλείοντας τη συμμετοχή του στις εσωκομματικές εκλογές: «Το πρόγραμμα των γαλλικών εκλογών για την προεδρία δεν υποτάσσεται στο πρόγραμμα του αμερικανικού συστήματος δικαιοσύνης» αναφέρει με νόημα.
- «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα»; Ισχύει ακόμη αυτή η φράση με όσα συμβαίνουν στις μέρες μας στην Ελλάδα;
«Σοσιαλισμός ενάντια στη βαρβαρότητα. Ετσι θα χαρακτήριζα την τιτάνια μάχη που δίνουν γενναία οι έλληνες σοσιαλιστές, στην πρώτη γραμμή των οποίων βρίσκεται ο φίλος μου Γιώργος Παπανδρέου. Η βαρβαρότητα ανήκει στους μεγάλους χρηματοδότες που σε διάστημα μερικών μηνών οδήγησαν στον διαμελισμό του ελληνικού κοινωνικού συστήματος. Η οικονομική ανάπτυξη έχει σηκώσει μεσίστια σημαία και οι τιμές αυξάνονται. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε το κουράγιο να αναλάβει το τιμόνι και να προσπαθήσει να οδηγήσει το σκάφος της Ελλάδας μακριά από τη θύελλα. Οι σοσιαλιστές αποτελούν το τελευταίο οχυρό ενάντια στη βαρβαρότητα των αγορών για πολλούς μικροκαταθέτες που φοβούνται ότι θα δουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους να εξαφανίζονται, για όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που κινδυνεύουν να δουν την επιχείρησή τους να καταδικάζεται σε “θάνατο” και για όλους τους πολίτες που βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να φθίνει». - Το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή των τραπεζών στη διάσωση της Ελλάδαςτο θεωρείτε εφικτό ή πιστεύετε ότι θα έπρεπε να γίνουν περισσότερα;
«Η γαλλική κυβέρνηση προτείνει στις τράπεζες να επανεπενδύσουν εθελοντικά το 50% των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν. Κυριολεκτικά μιλάμε για “μετακύλιση” του προβλήματος. Το μόνο που κάνουμε είναι να μεταθέτουμε στο 2013 αυτό που θα μπορούσαμε να διορθώσουμε από τώρα με ισορροπημένες λύσεις που θα μοιραστούν η κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας. Ο Φρανσουά Μιτεράν έλεγε ότι “ώρες-ώρες, η πολιτική δράση είναι σαν το νυστέρι του χειρουργού, δεν αφήνει χώρο στην αβεβαιότητα”. Τίποτε δεν είναι λιγότερο αληθές για την Ελλάδα στις μέρες μας. Θα ήθελα ένα παγκόσμιο και οριστικό σχέδιο δράσης, διότι ας μην ξεχνάμε ότι πίσω από την Ελλάδα υπάρχουν επίσης η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία και ακόμη και η Γαλλία».

- Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει την έξοδο από την κρίση, και πώς; «Ναι, πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα έχει το σθένος να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις για να ξεπεράσει τη θύελλα. Πιστεύω ότι το καθήκον των εταίρων της Ελλάδας είναι να συνοδεύσουν αυτή την έξοδο από την κρίση με τρία μέτρα-σταθμούς. Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να αποφασίσει να παίξει το χαρτί της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προχωρώντας σε μια επείγουσα αναδιάταξη των διαρθρωτικών ταμείων. Τα διαρθρωτικά ταμεία αντιστοιχούν στο 7% του ελληνικού ΑΕΠ, αλλά συχνά είτε χρησιμοποιούνται λίγο είτε καθόλου. Πρέπει να μπορέσουμε να παράσχουμε στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει αυτά τα ταμεία για να εκκινήσει εκ νέου την οικονομία. Οι ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να δείξουν τη θέλησή τους να καταπολεμήσουν την κερδοσκοπία. Η απαγόρευση της κερδοσκοπίας πρέπει να στοχεύει πρωτίστως τα όργανα που κερδοσκοπούν στα χρέη των κρατών. Τα Credit Default Swaps (CDS) είναι ασφάλιστρα κινδύνου που αγοράζουν οι κάτοχοι του ελληνικού χρέους για να προστατευθούν από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Είναι απαραίτητα. Οι κερδοσκόποι όμως αποφάσισαν να αγοράσουν μαζικά CDS για να τα ξαναπουλήσουν έπειτα σε όποιον προφέρει τα περισσότερα την ώρα που δεν διαθέτουν παρά ένα κλάσμα του ελληνικού χρέους! Πρέπει να απαγορεύσουμε σε κερδοσκόπους που δεν έχουν αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου να αγοράζουν CDS. Δεν παίζουμε με το μέλλον των κρατών».

- Με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς να θεωρηθεί από τις αγορές πιστωτικό γεγονός;
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν συμφέρον να επιμεριστούν τις δανειακές υποχρεώσεις τους. Τα ευρωπαϊκά κράτη οφείλουν να χρησιμοποιήσουν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοοικονομικής σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να προτείνουν ένα σχέδιο μαζικών εξαγορών των χρεών των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Κάθε τράπεζα, κράτος ή επενδυτής θα μπορούσε να παρουσιαστεί σε ένα και μοναδικό ταμείο και να ζητήσει να ανταλλάξει το ελληνικό, ιρλανδικό ή ισπανικό χρέος με ευρωομόλογα. Οι ομολογίες θα ανταλλάσσονται μέσω της αγοράς (με μια έκπτωση περίπου 40% στην περίπτωση των ελληνικών ομολόγων). Σε αντάλλαγμα, οι επενδυτές θα αποκτήσουν ευρωομόλογα, δηλαδή ομολογίες οι οποίες θα έχουν εκδοθεί από μια επί τούτου Αρχή, το Ευρωπαϊκό Ταμείο, το οποίο θα επιφορτιστεί με το έργο να εκδίδει το δημόσιο χρέος στο όνομα του συνόλου των κρατώνμελών. Αυτές οι ομολογίες θα είναι έτσι πιο αξιόπιστες απ΄ ό,τι τα ελληνικά ή τα ελληνικά ομόλογα και θα απολαμβάνουν λιγότερο υψηλούς τόκους. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να αφορά όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, διότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα υπό πίεση».

- Πώς κρίνετε τη στάση της ελληνικής αντιπολίτευσης, που ψήφισε «όχι» στο νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο;
«“Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το θάρρος του όταν δεν έχουμε βρεθεί ποτέ σε κίνδυνο” έλεγε ο γάλλος συγγραφέας Λα Ροσφουκό. Καθώς παρακολουθώ την κατάσταση από το εξωτερικό, μου είναι δύσκολο να κρίνω υποθέσεις της εσωτερικής πολιτικής, ακόμη και σε μια σύμμαχο χώρα. Πιστεύω πάντως ότι είναι κρίμα που η αντιπολίτευση στην Ελλάδα δεν υιοθετεί μια πιο εποικοδομητική νοοτροπία που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να είναι πιο ισχυρή στις διάφορες διαπραγματεύσεις, πόσω μάλλον που αυτή η καταστροφική κατάσταση της οικονομίας υπήρχε πριν από την άνοδο αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία. Ομολογώ ότι μου είναι επίσης δύσκολο να κατανοήσω τη συνοχή της επιχειρηματολογίας της αντιπολίτευσης που από τη μια μεριά λέει ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα για να βγει η χώρα από την κρίση αλλά από την άλλη πλευρά επικρίνει κάθε ρεαλιστική πρόταση για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο».

- Πώς χαρακτηρίζετε όσα έχουμε ακούσει σχετικά με την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή;
«Αυτό θα ήταν τρομερό για τον ελληνικό λαό. Η έξοδος από την ευρωζώνη θα σήμαινε για την Ελλάδα επιστροφή στη δραχμή και τεράστια υποτίμηση του νομίσμα τός της. Το σοκ θα ήταν ιδιαίτερα βίαιο για την αγοραστική δύναμη της πλειονότητας των πολιτών και πιστεύω ότι είναι καθήκον μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης να αποτρέψει το ενδεχόμενο να υποφέρει περισσότερο ο ελληνικός λαός. Είναι επικίνδυνο να πιστεύουμε ότι το όφελος της ανταγωνιστικότητας όσον αφορά τις εξαγωγές, το οποίο θα προκύψει από μια πιθανή υποτίμηση, θα μπορούσε να εκκινήσει εκ νέου την ελληνική οικονομία. Και δεν μπορώ να φανταστώ ούτε για ένα λεπτό ότι θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να οικοδομούμε μια Νομισματική Ενωση αφήνοντας στην άκρη κράτη όταν αυτά αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν πρέπει πλέον να εκφραστεί με μία και μοναδική φράση, αλλά να μετατραπεί σε πράξεις. Η Ελλάδα έχει ανάγκη το ευρώ και το ευρώ έχει ανάγκη την Ελλάδα».

- Σε εποχές κρίσης στην ευρωζώνη, οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές μοιάζουν να μην έχουν πραγματική πρωτοβουλία. Γιατί διατηρούν αυτή τη στάση αναμονής, υποστηρίζοντας συχνά θέσεις των συντηρητικών οι οποίες συνοδεύονται από σκληρά μέτρα; Εχουν χάσει την ταυτότητά τους οι σοσιαλιστές με την οικονομική κρίση;
«Οι σοσιαλιστές είναι κυβέρνηση μόνο σε μια μειοψηφία ευρωπαϊκών χωρών και δυστυχώς έχουν ελάχιστη επιρροή στη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι δύο κύριες δυνάμεις της ευρωζώνης, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις που δεν παύουν να αποκηρύττουν την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η ανικανότητά τους να πάρουν γρήγορες και συντονισμένες αποφάσεις μάς έχει οδηγήσει στην άβυσσο, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από το 2009. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οποίοι κυριαρχούνται από τους συντηρητικούς με τον Ζαν Κλοντ-Τρισέ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έδειξαν και εκείνοι μια τρομακτική έλλειψη ηγεσίας. Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές θα προσέλθουν στις κάλπες το 2012 στη Γαλλία, το 2013 στην Ιταλία και το 2014 στη Γερμανία. Θα μπορούσε να γίνει μια ανατροπή προς όφελος της προόδου και προς μια μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ. Στο επίπεδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών υπάρχει συναίνεση που καθιστά τη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα θεμελιώδη δείκτη της ταυτότητάς μας. Θέλουμε να πούμε στους μεγάλους χρηματοδότες που κερδοσκόπησαν στο ελληνικό χρέος, στους οίκους αξιολόγησης και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: “Ποτέ ξανά!”».

- Πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει να πουλήσει δημόσια αγαθά (ίσως και νησιά) για να σωθεί;

«Το πλάνο που έχει επιβάλει στην Ελλάδα το ΔΝΤ δίνει έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες αποτελούν βραχυπρόθεσμη λύση. Οι αποκρατικοποιήσεις, κυρίως του συστήματος ηλεκτροδότησης, των σιδηροδρόμων, της ύδρευσης, των μεταφορών και των τηλεφωνικών εταιρειών, υπολογίζεται ότι μπορούν να αποφέρουν 50 δισ. ευρώ. Αυτή η λύση έρχεται να ξεπουλήσει την κοινή κληρονομιά των Ελλήνων την ώρα που η κρίση απαιτεί πολύ βαθύτερες δομικές μεταρρυθμίσεις: οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας υπολογίζονται σε περισσότερα από 140 δισ. ευρώ, μόνο για την περίοδο 2012-2014. Οι ευρωπαίοι ηγέτες φέρουν την ευθύνη αυτού του ξεπουλήματος, η απουσία ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής αλληλεγγύης αναγκάζει την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει αυτά τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων. Τώρα που το κακό έχει γίνει, κάνω έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες αυτή η διαδικασία να μην καταλήξει σε τραγωδία».

- Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουν την εξουσία οι γάλλοι σοσιαλιστές; Θα είστε υποψήφια για τη διαδοχή;
«Η γαλλική Αριστερά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία της. Ολα μπορεί να ανατραπούν. Ο κόσμος της Αριστεράς και του Σοσιαλιστικού Κόμματος βιώνει μια ασταμάτητη επιθυμία να συσπειρωθεί για να δείξει στη Γαλλία και στην Ευρώπη έναν άλλον δρόμο για την έξοδο από την κρίση, βασισμένο στην οικολογική μεταλλαγή και σε μια κοινωνία στην οποία οι πολίτες θα μπορούν και πάλι να έχουν εμπιστοσύνη. Παντού στη χώρα οι πλάνες για ζητήματα που σχετίζονται με την εξουσία φαίνονται να έχουν καταβαραθρωθεί. Θέλω να γίνω φορέας αυτής της επαναφοράς στην πραγματικότητα και να δείξω το 2012 ότι είναι δυνατή και μια άλλη πολιτική. Το 2012 θα μετατρέψω αυτή την ελπίδα για νίκη σε νίκη της ελπίδας».

«ΑΦΗΣΤΕ ΗΣΥΧΟ ΤΟΝ ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ»

- Πιστεύετε ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν, μετά τις δικαστικές εξελίξεις που υπήρξαν στην υπόθεσή του με την καμαριέρα, θα μπορούσε να είναι υποψήφιος στις εκλογές των σοσιαλιστών για το προεδρικό χρίσμα;

«Πιστεύω ότι πρέπει να αφήσουμε τον Ντομινίκ Στρος-Καν στην ησυχία του. Νομίζω ότι με δεδομένο όσα πέρασε έχει άλλες προτεραιότητες. Πρέπει να πάρει τον χρόνο του και έπειτα να δηλώσει με ηρεμία τι σκοπεύει να κάνει. Το πρόγραμμα των γαλλικών εκλογών για την προεδρία δεν υποτάσσεται στο πρόγραμμα του αμερικανικού συστήματος δικαιοσύνης. Η ευθύνη των σοσιαλιστών είναι να είναι έτοιμοι ώστε να επιτύχουν την αλλαγή το 2012, προς τα αριστερά».

Συνέντευξη στον Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟ
Διαβάστε περισσότερα » »

Η σούπερ γιαγιά που έβαλε τα γυαλιά στους επιστήμονες!!!!


Μια 84χρονη Χανιώτισσα έλυσε το μυστήριο του δίσκου της Φαιστού.
Περισσότερα από είκοσι χρόνια από τη ζωή της αφιέρωσε η.....
Ζαφειρώ Γεωργουλάκη για να λύσει, όπως υποστηρίζει, ένα μυστήριο αιώνων. Η αποκρυπτογράφηση του δίσκου της Φαιστού αποτέλεσε όνειρο ζωής για δεκάδες διεθνούς φήμης επιστήμονες. Τελικά τα....
κατάφερε μια 84χρονη Χανιώτισσα, η οποία μάλιστα δεν πήγε ούτε στο Δημοτικό σχολείο. Όπως δηλώνει στην «Espresso», ύστερα από αυτή την επιτυχία της είναι έτοιμη να τα βάλει με όποιον προσπαθήσει να την αμφισβητήσει, καθώς και με όσους κατά καιρούς έχουν αναφερθεί στον δίσκο της Φαιστού.

«Αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο δίσκος της Φαιστού είναι ένα ημερολόγιο που δείχνει τις εποχές και τις περιοχές όπου γίνονταν κατά εποχή διάφορες καλλιέργειες. Άλλοι πάλι ότι ο δίσκος ήταν αιγυπτιακός και περιελάμβανε μυστικά που δεν πρέπει να μάθουν οι Μινωίτες. Σεβαστή η άποψή τους, αλλά ήρθε η ώρα να ακουστεί και η δική μου, που είμαι σίγουρη ότι είναι η πιο σωστή. Ο δίσκος της Φαιστού είναι μια παραγωγική υδρόγειος σφαίρα που περιλαμβάνει τον παραγωγικό χάρτη της μινωικής Κρήτης. Στην Κνωσό, σύμφωνα με τη δική μου εξήγηση γινόταν διεθνής έκθεση ανταλλαγής προϊόντων. Αυτό φαίνεται, αν εξηγήσεις ένα ένα τα σχέδια αλλά και τα στοιχεία που υπάρχουν επάνω στον περίφημο δίσκο της Φαιστού.»

Σύμφωνα με την Ζαφειρώ Γεωργουλάκη, στον διάσημο δίσκο της Κρήτης, που βρέθηκε στα ανάκτορα της Φαιστού το 190 από μια ιταλική αρχαιολογική αποστολή, απεικονίζεται στη μια πλευρά η Ευρώπη, και στην άλλη η Αφρική. «Αυτό φανερώνει ότι οι Κρήτες από εκείνη την εποχή, γνώριζαν ότι η Γη είναι στρογγυλή. Τα σχέδια στα χωρίσματα είναι τα είδη παραγωγής, ενώ όλα τα χωρίσματα που φαίνονται στο δίσκο είναι τα κράτη και οι αποικίες που εξερευνούσαν ή μετανάστευαν οι Κρήτες στα παράλια της Μεσογείου, όπου έκτιζαν νέες πολιτείες και μετέφεραν εκεί τον κρητικό πολιτισμό».
Διαβάστε περισσότερα » »

Έβαλαν φωτιά σε 12 οχήματα του ΟΤΕ στο Μαρούσι


Εμπρησμό είχαμε τα ξημερώματα σε αυτοκίνητα του ΟΤΕ που ήταν σταθμευμένα στο Μαρούσι.
Ζημιές σε δώδεκα οχήματα του ΟΤΕ προκάλεσε εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα....

....στο Μαρούσι, στη συμβολή των οδών Χατζηαντωνίου και Διονύσου.
Οι φωτιές σβήστηκαν από την πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ οι δράστες αναζητούνται.
Διαβάστε περισσότερα » »

Τρόμος και πάλι στην Ιαπωνία από νέο ισχυρό σεισμό

 


Τσουνάμι 10 εκατοστών χτύπησε της βορειονατολικές ακτές της χώρας.
Εκκενώθηκε ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα
Διαβάστε περισσότερα » »

Καλλιεργήθηκε το πρώτο εμφύτευμα βλαστοκυττάρου σε εργαστήριο – ο ασθενής λαμβάνει ένα ακριβές αντίγραφο της τραχείας του

Ένας άνδρας αναρρώνει μετά την επέμβαση εμφύτευσης τραχείας που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου σε εργαστήριο. 

Πρόκειται για την πρώτη ανάπτυξη ανθρώπινου οργάνου σε εργαστήριο και αποτελεί παγκόσμιο γεγονός.

Η συνθετική τραχεία δημιουργήθηκε από τα βλαστοκύτταρα του 36χρονου ασθενούς σε ένα τεχνητό καλούπι. 

Βρετανοί επιστήμονες συνέβαλαν στο σχεδιασμό και στην κατασκευή της δομής για ένα ακριβές αντίγραφο της πρωτότυπης τραχείας του ασθενούς.

Η χρήση του καλουπιού σημαίνει πως οι ασθενείς δε χρειάζεται να μπαίνουν σε λίστα αναμονής για συμβατό δότη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μικρά παιδιά για τα οποία ο δότης τραχείας είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθεί. 

Ο ασθενής, ένας αφρικανός φοιτητής που ζει στην Ισλανδία, υπέφερε από μία απειλητική μορφή καρκίνου για την τραχεία του. Ο πρωτοπόρος Ισπανός καθηγητής αναγεννητικής ιατρικής PaoloMacchiarini καθοδήγησε την επιχείρηση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Καρολίνσκα της Σουηδίας.

Ο καθηγητής AlexanderSeifalianαπό το UniversityCollegeτου Λονδίνου, συνεργάστηκε με τον Macchiarini για τη παραγωγή του καλουπιού της συνθετικής τραχείας. Το σχήμα Υ δημιουργήθηκε από ένα πλαστικό που μοιάζει με νανοσύνθετο πολυμερές υλικό που αποτελείται από μικροσκοπικά δομικά στοιχεία. 

Το υλικό αναπτύχθηκε και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον καθηγητή Seifalian

Για την καθοδήγηση της εργασίας, ελήφθησαν εικόνες από ηλεκτρονική σάρωση από την κατεστραμμένη τραχεία του ασθενούς. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή ενός καλουπιού για τη νανοσύνθετη δομή.

Το καλούπι εστάλη στη Σουηδία όπου φυτεύτηκε με βλαστοκύτταρα. Η παρασκευασμένη τραχεία τοποθετήθηκε σε έναν βιοαντιδραστήρα, μία συσκευή που παρέχει το κατάλληλο περιβάλλον για ανάπτυξη. 

Δύο ημέρες αργότερα, τα βλαστικά κύτταρα είχαν εξελιχθεί σε κύτταρα τραχείας, έτοιμα προς μεταμόσχευση. Το όργανο, χτίστηκε από κύτταρα του ιδίου του ασθενούς, οπότε δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για απόρριψη από το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Ο καθηγητής Seifalian δήλωσε «Η διαδικασία αυτή είναι διαφορετική καθώς είναι η πρώτη φορά που μία συνθετική τραχεία δημιουργημένη από γενετική μηχανική έχει ολοκληρωθεί και μεταμοσχευθεί με επιτυχία, καθιστώντας την ένα σημαντικό ορόσημο στην αναγεννητική ιατρική.»

Ο ασθενής είναι σε καλή κατάσταση και αναμένεται να λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο σήμερα.
Διαβάστε περισσότερα » »