Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΑΝΕΡΓΙΑ & ΟΙΝΟΜΙΑ: ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΒΟΡΡΑ & ΝΟΤΟ του Μιχάλη Ραμπίδη


Η Μ. Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ  το κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο υπόσχεται έξοδο της Ιταλίας, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν δεσμεύεται με δημοψήφισμα και έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ, οι εκλογές τον Μάρτιο στην Ολλανδία είναι βαρόμετρο για Γερμανία & Ευρωζώνη. Στην Ελλάδα οι Αντί-ΕΥΡΩ φωνές πλησιάζουν το  50% και η δυσαρέσκεια απλώνεται ως ντόμινο σ’ όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο. Στόχος των φτωχών το σκληρό νόμισμα (ΕΥΡΩ) και η λιτότητα, ζητούμενο η συναλλαγματική ισοτιμία και τα αγαθά της ανάπτυξης, μέσα σ’ ένα αδυσώπητα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Η αρχιτεκτονική της ΟΝΕ έχει δομηθεί έτσι ώστε να δημιουργεί εμπορικά και άρα οικονομικά πλεονάσματα στις χώρες του Βορρά και ελλείμματα στις χώρες του Νότου. Τα πλεονάσματα δημιουργούν θέσεις εργασίας και πλούτο. Τα ελλείμματα σημαίνουν λιγότερο χρήμα, μείωση της ζήτησης  (εγχώριων προϊόντων), αύξηση ανεργίας και πρόσθετες αλυσιδωτές αντιδράσεις, με μείωση στην είσπραξη φόρων & ασφ. Εισφορών, περεταίρω αύξηση ελλειμμάτων και συνεπώς αύξηση του κόστους δανεισμού.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat στις 31-1-2017 η ανεργία καλπάζει στο Νότο: Ελλάδα 23%  η Ισπανία 18,4%. Στους νέους κάτω των 25 ετών η Ελλάδα και πάλι πρωταγωνιστεί με 44,2% ακολουθεί η Ισπανία με 42,9% και η Ιταλία με 40,1%. Αντίθετα το ποσοστό ανεργίας στην Γερμανία είναι 3,9% ενώ στους νέους 6,5%. Η ανεργία μεσοσταθμιστικά στην Ευρωζώνη είναι 9,6% και στους νέους 20,9%.
Εάν αποχωρούσαν από την Ευρωζώνη κάποιες αδύναμες χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) η ισοτιμία του ΕΥΡΩ απέναντι στο δολάριο θα ανέβαινε αμέσως, με συνέπεια τη μείωση των Γερμανικών εξαγωγών. Πόσο μάλλον αν επέστρεφε η Γερμανία στο ΜΑΡΚΟ θα κατέρρεε σε ελάχιστο χρόνο.  Αντίθετα αν Γερμανία, Ολλανδία κ.α. χώρες με πλεονάσματα, δεν συμμετείχαν στην ΟΝΕ η ισοτιμία του κοινού νομίσματός  θα διολίσθαινε έναντι του δολαρίου και των άλλων νομισμάτων, με αποτέλεσμα οι χώρες με ελλείμματα να βρουν την ισορροπία τους στο εμπορικό ισοζύγιο.
Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Οικον. Ερευνών IWI της Χάλε από το 2010 έως το 2015 η Γερμανία κέρδισε  100 δις ΕΥΡΩ (3% του ΑΕΠ) από την Ελληνική κρίση. Επίσης από τη μείωση του κόστους δανεισμού  κερδισμένες είναι και η Γαλλία, ΗΠΑ Ολλανδία. Ακόμα κι αν χαριζόταν όλο το χρέος, πάλι κερδισμένη θα ήταν η Γερμανία, αφού οι δαπάνες δανεισμού (τα έντοκα δάνεια) προς την Ελλάδα δεν ξεπερνούν τα 90 δις.
Οι κανόνες της ΟΝΕ και το Σύμφωνο Σταθερότητας & Ανάπτυξης (ΣΣΑ) οριοθετούν τα επιτρεπτά ελλείμματα στο  -3% και τα πλεονάσματα στο  6% για τρία (3) συνεχόμενα χρόνια. Προβλέπουν δε κυρώσεις στα κράτη μέλη που τις υπερβαίνουν. Η Γερμανία ξεπερνά για πέντε (5) συνεχόμενα χρόνια τα όρια (πάνω από 6% με 7,9% για το 2015 και πρόβλεψη 7,7% για το 2016) χωρίς καμία επίπτωση, αντίθετα στις χώρες με ελλείμματα δεν σταματούν οι κυρώσεις.
Ακριβώς έτσι και ακόμα χειρότερα λειτουργούν οι μηχανισμοί  της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης, με πλούτο και χλιδή για τους Βόρειους, ανεργία και φτώχεια για τους λαούς του Νότου, ως πότε …..

Διαβάστε περισσότερα » »