Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

20 Θαυματουργές ιδιότητες της γύρης

Η γύρη αυτό το θαυμάσιο προϊόν ανθέων και μελισσών έχει ως πιθανή πηγή προέλευσης περισσότερα από 1.000 διαφορετικά άνθη. Κατά συνέπεια, η σύνθεση και φυσικά οι ιδιότητές της είναι μεταβλητές. Οι κύριες ιδιότητες της γύρης μελισσών συσχετίζονται με τη μεγάλη αφθονία της σε θρεπτικές ουσίες (αμινοξέα, υδατάν θρακες, βιταμίνες, ένζυμα κ.λ.π.). Έτσι, η γύρη μελισσών είναι καταρχήν ένα εξαιρετικό ΤΡΟΦΙΜΟ! Εντούτοις, όπως είπε ο Ιπποκράτης πάνω από 2.000 έτη πριν, μια καλή τροφή, σωστά χορηγούμενη, μπορεί να είναι επίσης ένα φάρμακο. Ακολουθούν οι κύριες ιδιότητες της γύρης μελισσών, που απαριθμούνται αλφαβητικά.
Υπάρχουν κύριες και δευτερεύουσες ιδιότητες.
1.ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ (αλλεργικό συνάχι) Όταν χορηγείται σε πολύ μικρές δόσεις, ως τροφή, η γύρη που αναμιγνύεται με το μέλι, μπορεί γρήγορα να απευαισθητοποιήσει αυτές τις αλλεργίες.
2. ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΩΣΗΣ Η γύρη, λόγω της πολύπλοκης σύνθεσής της, μειώνει την υψηλή πίεση αίματος, βελτιώνει τη ροή του αίματος μέσω της βελτίωσης των λειτουργιών του συκωτιού, και αναπαράγει τα ενδοθηλιακά αρτηριακά κύτταρα.
3. ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ Τα λουλούδια για να προστατεύονται από την ανάπτυξη των βακτηριδίων παράγουν αντιβακτηριακές ουσίες όπως τα φλαβονοειδή.
4. ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΗ Δείτε ανωτέρω· η «αντιβιοτική» έχει μια ευρύτερη δράση από την «αντιβακτηριακή».
5. ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ Η γύρη έχει όλα τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για να παραχθούν από το ανθρώπινο νευρικό σύστημα τα φυσικά αντικαταθλιπτικά του οργανισμού, όπως οι ενδορφίνες.
6. ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ Η γύρη περιέχει, μεταξύ πολλών άλλων ουσιών, μικρά ποσά βιοφλαβονοειδών που είναι γνωστά ως ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες.
7. ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ Που οφείλεται στην περιεκτικότητα της γύρης σε φλαβονοειδή.
guri-louloudion 
8. ΒΙΟΔΙΕΓΕΡΤΙΚΗ Η φρέσκια γύρη γίνεται από δισεκατομμύρια ισχυρά ζωντανά κύτταρα που έχουν μια πολύ ισχυρή «δύναμη ζωής»· σκεφτείτε τη γύρη βελανιδιάς ή γλυκολεμονιάς που επιτρέπει σε αυτά τα δέντρα να ζήσουν για πάνω από 1.000 έτη!
9. ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΗ Βελτιώνει τη ρευστότητα του αίματος επειδή η γύρη μειώνει τα λίπη του αίματος. Μειώνει τις μικροαιμορραγίες, κατά συνέπεια την έκταση της αθηροσκλήρωσης Μαλακώνει τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, των τριχοειδών αγγείων και των φλεβών. Τρέφει τους αρτηριακούς μυς, καθιστώντας τους έτσι πιο εύκαμπτους Τρέφει τους καρδιακούς μυς και τα νεύρα· μια υγιέστερη καρδιά μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις αυξομειώσεις της πίεσης του αίματος.
10. ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΗ Το σχετικά υψηλό περιεχόμενο της γύρης σε υδατάνθρακες αυξάνει το οργανικό νερό του σώματος.
11. ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ Αυτό προκαλείται άμεσα από την παρουσία απίστευτα μεγάλων ποσοτήτων διαφορετικών θρεπτικών ουσιών στη γύρη· αυτές οι ουσίες τρέφουν άμεσα, όπως προαναφέρθηκε αρκετές φορές, όλα τα νευρωνικά κύτταρα· η έμμεση επίδραση προκαλείται από την τροφοδότηση του συκωτιού· ένα υγιέστερο συκώτι θα δημιουργήσει με τη σειρά του άλλες πολύ σημαντικές ουσίες για τη λειτουργία του εγκεφάλου.
12. ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗΣ και EΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΩΝ του ΑΙΜΑΤΟΣ Η γύρη περιέχει όλες τις απαραίτητες ουσίες για την κυτταρική αναγέννηση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται για τα κύτταρα του αίματος. Επίσης, η γύρη περιέχει σίδηρο που είναι πολύ σημαντικός για τη σύνθεση αιμοσφαιρίνης.
13. ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ Τα υπολείμματα από την αφομοιωμένη στο στομάχι και το λεπτό έντερο γύρη τρέφουν τη χλωρίδα του παχέος εντέρου
14. ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ την ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ της ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C στα ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ, το ΘΥΜΟ ΑΔΕΝΑ, το ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ, το ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ και το ΣΥΚΩΤΙ Αυτό είναι ένα πειραματικό αποδεδειγμένο αποτέλεσμα· οι άνθρωποι δεν μπορούν να παράγουν τη βιταμίνη C, οπότε αυτή η ιδιότητα είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία μας!
15. ΜΕΙΩΝΕΙ τα ΕΠΙΠΕΔΑ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ στους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Λόγω της περιεκτικότητας της σε φυτοστερόλες.
16.ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Το βάρος του σώματος ρυθμίζεται από πολλούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών· οι ορμόνες είναι πρωτεΐνες που γίνονται από τα αμινοξέα.
17. ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΕΙ τον ΕΓΚΕΦΑΛΟ, το ΜΥΑΛΟ και τη ΨΥΧΗ Η γύρη είναι η καλύτερη τροφή για τον εγκέφαλο. Συνδέεται με τη νεανικότητα, επειδή είναι και η ίδια, αφού αντιπροσωπεύει τα πρώτα κύτταρα ενός νέου οργανισμού, συνδέεται με το φως του ήλιου, τη νοημοσύνη της φύσης και την αγάπη.
18. ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ την ΚΑΡΔΙΑ Η γύρη ως άμεση και έμμεση (μέσω του συκωτιού) τροφή και πηγή βιοενέργειας.
19. ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Σχεδόν όλες οι δομές που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζονται πολλές διαφορετικές πρωτεΐνες οι πρωτεΐνες αποτελούνται από τα αμινοξέα..
20. ΤΟΝΩΤΙΚΟ Η γύρη αυξάνει την όρεξη, τη δυνατότητα πέψης, τη ροή του αίματος, τη λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος, τη σεξουαλική ικανότητα.

Πηγή: MelissokomiaNet.gr via Περιοδικό μελίαμα
Διαβάστε περισσότερα » »

Τι μας δείχνει η ανάλυση μελιού;

Είστε καταναλωτής και θέλετε να ελέγξετε αν το μέλι που προμηθευτήκατε είναι όντως αυτό που σας είπαν ή αυτό που γράφει η ετικέτα; Είστε μελισσοκόμος και θέλετε να ελέγξετε την παραγωγή σας ; Ο καθένας για τους δικούς του λόγους, μπορεί να απευθυνθεί μόνο σε κάποιο εξειδικευμένο εργαστήριο ανάλυσης μελιού για τα πάρει τις απαντήσεις που ψάχνει.

Τι μπορεί να μας δείξει μια ανάλυση μελιού;

Πρώτα απ όλα αν είναι νοθευμένο η όχι, την βοτανική του προέλευση (δηλ. απο ποια φυτά ή δέντρα έχουν συλλέξει οι μέλισσες το νέκταρ ή την γύρη), αν στο μέλι υπάρχουν υπολείμματα ακαρεοκτόνων, αντιβιοτικά και άλλα που θα αναλύσουμε παρακάτω.

paragogi-meliouΤι είναι το μέλι και ποια η σύνθεσή του;

Μέλι είναι το παχύρρευστο γλυκό προϊόν το οποίο προκύπτει απο το νέκταρ ή άλλους φυτικούς χυμούς ή εκκρίσεις απο ζωντανά μέρη φυτών ή εκκρίσεις εντόμων μετά απο επεξεργασία απο τον οργανισμό των μελισσών και περαιτέρω ωρίμανση μέσα στις κηρήθρες της κυψέλης. Το μέλι είναι φυσική τροφή υψηλής διατροφικής αξίας που προσφέρει στον άνθρωπο τους απαραίτητους υδατάνθρακες, σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη), αλλα και μια σειρά απο οργανικά και ανόργανα συστατικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.α  Το χρώμα, η γεύση και το άρωμα ποικίλλουν μιας κι εξαρτώνται απο την φυτική προέλευση.
Πάμε να δούμε τώρα αναλυτικά τι αναλύσεις γίνονται. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε τις αναλύσεις που κάνει το εξειδικευμένο εργαστήριο αναλύσεων μελιού απο το Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας Α.Π.Θ.
Αναλύσεις στο Μέλι:
analysi-meliou-ergastirio– Αναλύσεις νοθείας απο τροφοδότηση – Αναλύσεις θέρμανσης – παλαίωσης – Βοτανική προέλευση – Ανίχνευση υπολειμμάτων ακαρεοκτόνων – Ανίχνευση πτητικών εντομοκτόνων – Διάκριση φυλών μελισσών
Επιπλέον Αναλύσεις στο Μέλι:
– Σακχάρων – Ινβερτάσης – Αγωγιμότητας – Υγρασίας – Ανίχνευσης αντιβιοτικών – Οξύτητας – pH – Χρώματος
Σε Βασιλικό πολτό και Γύρη
– Βοτανικής και γεωγραφικής προέλευσης – Πρωτεϊνών – Λιπιδίων (για γύρη) – Σακχάρων – Υγρασίας
Γίνονται επίσης αναλύσεις σε μέλισσες και γόνο μελισσών (Ανίχνευση Νοσεμίασης, Τραχειακής και Βαρροϊκής ακαρίασης, Αμερικάνικης Συψιγονίας). Για τους μελισσοκόμους όταν τρέχουν τα προγράμματα περί Αναλύσεων Μελιού οι εξετάσεις αυτές είναι δωρεάν.

Ποία είναι τα χαρακτηριστικά σύστασης ενός μελιού;  

1.Περιεκτικότητα σε σάκχαρα:
1.1. Περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και γλυκόζη (σύνολο των δύο)
– µέλι νέκταρος : όχι λιγότερο από 60g/100g
– µέλι µελιτώµατος , µείγµα µελιού µελιτώµατος µε µέλι ανθέων : όχι λιγότερο από 45g/100g
1.2. Περιεκτικότητα σε σακχαρόζη
– Γενικά όχι περισσότερο από 5g/100g
– ψευδακακία (Robinia pseudoacaia) , µηδική (Medicago sativa) , βαγξία (Banksia menziesi) , ηδύσαρον (Hedysarum), ερυθρός ευκάλυπτος (Eucalyptus cam adulensis) , (Eucryphia lucida, Eucryphia miliganii) εσπεριδοειδή spp. όχι περισσότερο από 10g/100g. – Λεβάντα (Lavanduia spp) , µποράντζα (Borago officialis) : όχι περισσότερο από 15g/100g
2.Υγρασία
– γενικά όχι περισσότερο από 20%
– µέλι ερείκης (Calluna): όχι περισσότερο από 23%
3. Περιεκτικότητα σε µη υδατοδιαλυτές ουσίες
– γενικά : όχι περισσότερο από 0,1g/100g
– µέλι πιέσεως :όχι περισσότερο από 0,5g/100g
4.Ηλεκτρική αγωγιµότητα
– µέλι µη αναφερόµενο κατωτέρω και µείγµατα των µελιών αυτών : όχι περισσότερο από 0,8 mS/cm
– µέλι µελιτώµατος και µέλι ανθέων καστανιάς και µείγµατα των µελιών αυτών , πλην των µειγµάτων µε τα αναφερόµενα κατωτέρω µέλια : όχι λιγότερο από 0,8 mS/cm
– εξαιρέσεις : κουµαριά ( Arbutus unedo) , ερείκη (Erica ) , ευκάλυπτος , φιλύρα (Tilia spp) , καλούνα ή κοινή (Calluna vulgaris) , Manuka ή Jelly bush (leptospermum) , φυτό τσαγιού (Melaleuca Spp).
5.Ελεύθερα οξέα
– γενικά : όχι περισσότερο από 50 χιλιοϊσοδύναµα οξέος ανά 1000g
6.∆είκτης διάστασης και περιεκτικότητας σε υδροξυµεθυλοφουρφουρόλη (ΗΜF) προσδιοριζόµενα µετά από επεξεργασία και ανάµειξη .
α) δείκτης διάστασης (κλίµακα Schade)
– µέλι µε χαµηλή περιεκτικότητα σε φυσικά ένζυµα (πχ µέλι εσπεριδοειδών ) και του οποίου η περιεκτικότητα σε HMF δεν υπερβαίνει τα 15 mg/Kg : όχι λιγότερο από 3
β) ΗΜF
– γενικά όχι περισσότερο από 40 mg/Kg (µε την επιφύλαξη των διατάξεων του στοιχείου α) δεύτερη περίπτωση)
– µέλι δηλωµένης προέλευσης από περιοχές µε τροπικό κλίµα και µείγµατα των µελιών αυτών : όχι περισσότερο από 80 mg/Kg.

Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας Α.Π.Θ, Αγρόκτημα Πανεπιστημίου, Θέρμη, Τ.Κ 57001.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310472983
Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας είναι διαπιστευμένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17025:2005.
Πηγή για τα στοιχεία των χαρακτηριστικών σύστασης.

Επιμέλεια: Melissokomianet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »