Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Η θάλασσα καταπίνει τα παράλια της Ελλάδας

Ο ΔΥΤΙΚΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ παρομοιάζεται με τη… Βενετία, στη Χίο τα κύματα φτάνουν μέχρι τα σπίτια, ενώ στην Κορινθία, παραθαλάσσια οικόπεδα βρίσκονται πλέον κυριολεκτικά μέσα στο νερό. Εφιαλτικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της διάβρωσης ακτών στη χώρα μας, καθώς ολοένα και περισσότερες περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας βλέπουν την ακτογραμμή τους να αλλοιώνεται και να υποχωρεί.

Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, έχουν διογκώσει το πρόβλημα, που άρχισε να γίνεται αισθητό στη χώρα μας από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, με τους Έλληνες επιστήμονες να επικεντρώνονται στις ακτές της Πιερίας, την περιοχή του Κορινθιακού κόλπου και τη βόρεια πλευρά του νομού Χανίων, όπου η απώλεια πολλών μέτρων ακτογραμμής ήταν ορατή ακόμα και διά γυμνού οφθαλμού.

Σήμερα, ωστόσο, στον ίδιο κατάλογο έχουν προστεθεί η Ρόδος, η Κως, η Χίος, η Λέσβος, η Σίφνος, η Αιγιαλεία, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, το Δέλτα του Έβρου, με τις τοπικές Αρχές να αδυνατούν να λάβουν μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ακτών τους.

Οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι δυσοίωνες, καθώς υποστηρίζουν πως οι ελληνικές αμμώδεις ακτές είναι εξαιρετικά ευάλωτες λόγω της σύστασής τους και πως τις αμέσως επόμενες δεκαετίες η διάβρωση θα απειλήσει τη συντριπτική πλειονότητα των παραλιών της χώρας. «Ο μέσος όρος απώλειας ακτών είναι ένα μέτρο κάθε χρόνο. Οι τάσεις του φαινομένου είναι αυξητικές και το πιθανότερο είναι πως τις επόμενες δεκαετίες το πρόβλημα θα επεκταθεί σχεδόν όπου υπάρχουν ακτές με μεγάλη κλίση και αμμώδη σύσταση», δηλώνει ο καθηγητής Θαλασσίων Επιστημών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Ευστράτιος Δουκάκης.

Αν και σε πολλές περιπτώσεις τα αίτια της διάβρωσης είναι και ανθρωπογενή, η απαισιοδοξία εκπορεύεται κυρίως από τις προβλέψεις για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος, σύμφωνα με τις οποίες η θερμοκρασία των θαλάσσιων νερών αναμένεται να αυξηθεί. «Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας κατά ένα βαθμό Κελσίου σημαίνει άνοδο της στάθμης των υδάτων κατά ένα μέτρο», επισημαίνει ο καθηγητής του ΕΜΠ.

Χάνονται ιδιοκτησίες
«Σε κάποια σημεία, η θάλασσα έχει προχωρήσει μέχρι και 80 μέτρα μέσα στην ακτή, τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, καλύπτοντας οικόπεδα για τα οποία υπήρχαν τίτλοι ιδιοκτησίας», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Γιώργος Δέδες, επισημαίνοντας πως τα σημάδια της διάβρωσης είναι ορατά από το Αίγιο μέχρι και την Κόρινθο. Ενδεικτική της εικόνας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας είναι πως το 46% των ακτών της Αιγιάλειας, από το Δερβένι μέχρι και το Αίγιο, έχουν υποστεί διάβρωση, το 40% των ακτών παραμένουν αναλλοίωτες και μόνο στο 13% έχει γίνει πρόσθεση εδαφικού υλικού.

Σύμφωνα με μελέτη του Τεχνικού Επιμελητήριου Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τη διάβρωση των ακτών στον νομό Αχαΐας, εκτιμάται πως τα τελευταία 20 χρόνια έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη περισσότερα από 2.500 στρέμματα παραλιακής γης. Από το 2007, οι τοπικές Αρχές έχουν ξεκινήσει έργα για την προστασία των ακτών, τοποθετώντας λίθινες ριπές, καθέτως των ακτών στις παραλίες του Δερβενίου, Λυγίας, Λυκοποριάς και Κιάτου.

«Δυστυχώς τα έργα αυτά είναι πολύ ακριβά, ενώ δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι θα σταματήσουν τη διάβρωση», τονίζει ο κ. Δέδες. «Οι περισσότερες μελέτες που έχουν παρουσιαστεί προτείνουν βαριά έργα, που αποδεδειγμένα δεν λύνουν το πρόβλημα. Εκτός αυτού, πρόκειται για έργα που είναι μεγάλα σε μέγεθος και κοστίζουν πολύ ακριβά. Από την άλλη, πολλές από τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του φαινομένου ήταν άστοχες και στην ουσία δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα», επισημαίνει ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ερευνητής και υπεύθυνος του γραφείου Αχαΐας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Έργα όπως αυτά στο Δερβένι έχουν υλοποιηθεί και στην παραλία της Κατερίνης δίχως τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Η περιοχή του δυτικού Θερμαϊκού θεωρείται διεθνώς μία από τις περισσότερο διαβρωμένες περιοχές. Μαζί με το δέλτα του Νείλου και τη Βενετία, ο δυτικός Θερμαϊκός είναι η παραθαλάσσια περιοχή με τη μεγαλύτερη διάβρωση στη Μεσόγειο», λέει ο Ευστρ. Δουκάκης.

Την τελευταία δεκαετία το πρόβλημα έχει διογκωθεί, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την παραλία της Ερεσού στη Λέσβο, της οποίας το πλάτος έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ένα τρίτο, τις παραλίες του δήμου Πεταλούδων στη Ρόδο, όπου σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Πατρών έχουν χαθεί 1.350 στρέμματα ακτών από το 1936, και την παραλία Γεωργιούπολη των Χανίων, που σύμφωνα με μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης κινδυνεύει με εξαφάνιση τα επόμενα δέκα χρόνια. Στον κατάλογο των περιοχών που κινδυνεύουν εντάσσονται και σημαντικοί υγροβιότοποι και πολλές εκβολές ποταμών.

Ειδικά για τη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου, ο Β. Παπαδόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η αμμολωρίδα που χωρίζει τον υγρότοπο από τη θάλασσα έχει υποχωρήσει σημαντικά. «Αρκεί μια έντονη κακοκαιρία για να μπει μια και καλή η θάλασσα στο Κοτύχι. Η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη, όχι μόνο για το περιβάλλον, αφού ο υγροβιότοπος και τα είδη ζωής θα αφανιστούν, αλλά η οικονομική ζημιά για την τοπική κοινωνία που εξαρτάται από το Κοτύχι θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό», τονίζει ο ερευνητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σοβαρό είναι και το πρόβλημα που καταγράφεται στις εκβολές του ποταμού Εύηνου, από τις απολήψεις που πραγματοποιούνται για την κατασκευή της Ιονίας και της Ολύμπιας Οδού. Όλα τα φερτά υλικά που κανονικά θα κατέληγαν στις εκβολές και θα «έτρεφαν» την παραλία οδηγούνται στην κατασκευή των δρόμων.

Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι εκβολές του ποταμού Πείρου, όπου μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων η παραλία έχει υποχωρήσει κατά 50 μέτρα και στην ουσία έχει εξαφανιστεί. «Στις δε εκβολές του Αλφειού η εικόνα είναι τραγική, αφού η θάλασσα έχει αρχίσει να γκρεμίζει σπίτια τα οποία βέβαια είναι αυθαίρετα, όμως το φαινόμενο είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί», συμπληρώνει ο Β. Παπαδόπουλος.

ΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΙΜΙΤΣΙΑΔΗ
Διαβάστε περισσότερα » »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ

Στα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» που κυκλοφορούν την Πέμπτη 21 Ιουλίου, αποκαλύπτονται οι πραγματικοί σκοποί της πρόσφατης επίσκεψης της Χίλαρι Κλίντον στην Ελλάδα.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα των συνομιλιών της Χίλαρι Κλίντον στην Ελλάδα, για το οποίο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αμερικανική πλευρά, ήταν τα ενεργειακά. Ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την....
ενέργεια στην Ευρασία πρέσβης Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ ήταν παρών στις συζητήσεις της Χίλαρι Κλίντον με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

Ακόμη στα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» που κυκλοφορούν την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011:


- Ποιοι άνθρωποι του επιχειρηματία Σπύρου Λάτση «κυβερνούν» την Ελλάδα.


- Μια αποκαλυπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα για την κρίση και την προοπτική μιας μεγάλης, ενωμένης αριστεράς.

- Επικίνδυνα εκρηκτικά, σαν αυτά προκάλεσαν την πρωτοφανή τραγωδία στην Κύπρο βρίσκονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας


ΕΠΙΚΑΙΡΑ. Το περιοδικό της νέας εποχής.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΑ.

Διαβάστε περισσότερα » »

Βαφτίζουν το κρέας ψάρι και τις πισίνες στέρνες... και όμως παραμένουν στις καρέκλες τους...

Διαβάστε περισσότερα » »

Από σήμερα κυβέρνηση στην Ελλάδα, η “TASK FORCE”

Είχαμε γράψει εδώ  για την πρόθεση του του Μπαρόζο, να συστήσει ομάδα εργασίας που θα στρέψει τη χώρα “ολοταχώς στην ανάπτυξη” υπό την διεύθυνση του Όλι Ρεν .
Διερωτόμαστε τότε : Είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα σε μια “ευνομούμενη” χώρα;; 


Δεν έχουμε πρωθυπουργό, 2 αντιπροέδρους, υπουργό οικονομικών, υπουργό  Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας..

Σήμερα όμως, όπως θα δείτε και στο βίντεο στο τέλος του άρθρου, έγινε πράξη η ευρωπαϊκή κηδεμονία-διακυβέρνηση..Ο Μπαρόζο δήλωσε:“Μέρος του τι πρέπει να κάνουμε είναι να φέρουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα.”
Και αφού δεν μπορούμε εμείς να τα καταφέρουμε…
Ο κυβερνήτης Μπαρόζο αποφάσισε να μας φέρει την Task Force, για να δοθεί ισχυρή έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Προσέξτε η κυβέρνηση μας έλεγε ότι απλά ο ρόλος της Task Force ήταν η καλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων.

Όμως η αποστολή της ειδικής δύναμης, είναι:

“Η υποστήριξη του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ / ΔΝΤ και να επιταχυνθεί η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων”

Διαβάστε περισσότερα » »

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Γιάννενα- "Εκτός" 2 Καναντέρ

 
Αναζωπυρώθηκε η φωτιά που είχε τεθεί υπό έλεγχο το πρωί στην περιοχή των Ιωαννίνων, και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις βοηθούμενη από τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή, ενώ απειλήθηκαν σπίτια στα Κάτω Μάρμαρα όπου κάηκαν οι αυλές τους χωρίς να προκληθούν ζημιές σε αυτά.

Ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο «Καναντέρ» και δύο ελικόπτερα «Έρικσον» ρίχτηκαν και πάλι στη μάχη κατά της φωτιάς με πολλά όμως προβλήματα. Ήδη σε δύο «Καναντέρ» καταγράφηκαν βλάβες και έχουν ακινητοποιηθεί στο κέντρο της λίμνης.

Το ένα από αυτά έχασε τον δεξιό πλωτήρα του ενώ έπαιρνε νερό από τη λίμνη στις 15.15. Το πλήρωμα βγήκε σώο.

Η φωτιά συνεχίζει να απειλεί την κατοικημένη περιοχή των Κάτω Μαρμάρων, ενώ μικρά μέτωπα από αναζωπυρώσεις υπάρχουν, στο Νεοχωρόπουλο, Πεδινή, Ασβεστοχώρι, Μάρμαρα, Εργατικές Κατοικίες, Δουρούτη και Σταυράκι. Στην χωματερή της Δουρούτης η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Σε πολλές περιοχές και κυρίως στο Σταυράκι, Κάτω Μάρμαρα και Νεοχωρόπουλο, πολλοί κάτοικοι απομακρύνθηκαν προληπτικά από τα σπίτια τους. Όλη η Πυροσβεστική δύναμη των Ιωαννίνων, ενισχυμένη και από γειτονικούς νομούς, συνεχίζει τις προσπάθειες για τον έλεγχο της φωτιάς.
Διαβάστε περισσότερα » »

Α. Ριτζάι: "Θα αποδράσω ξανά"

Συνέντευξη - σοκ παραχωρεί σε αλβανική εφημερίδα ο Αλκέτ Ριτζάι. Αποκαλύπτει τα σχέδιά του για επόμενη απόδραση, σημειώνοντας ότι "θα διαλύσει, όποιον τον σταματήσει". Η γνωριμία με τον Β. Παλαιοκώστα, οι πρώτες 2 αποδράσεις και η σχέση με τη Σούλα

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, ο κακοποιός που στο παρελθόν έχει ήδη αποδράσει από τις φυλακές Κορυδαλλού δύο φορές, αναφέρει την απέχθειά του προς τις ελληνικές αρχές και το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα, ενώ προειδοποιεί για την επόμενη απόδρασή του.
Στην αποκλειστική συνέντευξή του, στη φυλακή υψίστης ασφαλείας των Γρεβενών ο Αλκέτ μιλά δημόσια για πρώτη φορά, για τη ζωή του έξω και μέσα από τη φυλακή.
Ο κακοποιός από το Ballsh της Αλβανίας αποκαλύπτει την επόμενη απόδραση του, μιλάει για την εκδίκηση που θέλει να πάρει από τους μεγάλους του ελληνικού κράτους, για τις δύο συγκλονιστικές αποδράσεις του με ελικόπτερο και την θέση του για τις δύο δολοφονίες στις οποίες η ελληνική αστυνομία κατηγόρησε ευθέως τον ίδιο.
Αφηγείται δε τη σχέση του με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, ένα από τα πιο διάσημα ονόματα στους κύκλους του ελληνικού εγκλήματος και την αγάπη του για την ελληνίδα γυναίκα που τον συνόδευσε πιστά στη δεύτερη απόδρασ'η του.
"Στα νιάτα μου άρχισα να εργάζομαι σε ένα μικρό μίνι μάρκετ και έφερνα αυτοκίνητα από τη Γερμανία. Έκανα μια ήσυχη ζωή, χωρίς προβλήματα.
Δύο χρόνια αργότερα, το 1995, σε ένα από τα αυτοκίνητα που πούλησα βρέθηκαν ναρκωτικά. Με συνέλαβαν και με καταδίκασαν. Έτσι ξεκίνησε και η ιστορία", αναφέρει στην καταιγιστική συνέντευξή του ο Αλκέτ στην G.SH.
Όσον αφορά τη δολοφονία του Έλληνα επιχειρηματία Θανάση Κορωπιώτη, ο Ριτζάι δηλώνει ότι "δεν γνωρίζετε αυτό το άτομο τόσο καλά, όσο εγώ. Η σύζυγός του εξαφανίστηκε, ενώ ήταν στη φυλακή".
Το χρονικό της απόδρασης από τις φυλακές
"Με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, γνωριζόμασταν από τη φυλακή. Αλλά η δεύτερη απόδραση ήταν καλομελετημένη", λέει ο Ριτζάι και συνεχίζει:
"Νόμιζαν ότι μας έβαλαν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας και δεν πίστευαν ότι θα μπορούσαμε να αποδράσουμε. Βρισκόμασταν υπό αυστηρή παρακολούθηση. Αποφασίσαμε να φύγουμε αφ' ότου είχαμε ενημερωθεί ότι θα μας απαγγελλόταν βαριά ποινή στο δικαστήριο.
Για την πρώτη απόδραση καταδικαστήκαμε σε 25 χρόνια φυλάκισης, σε μια εποχή που κανείς δεν είχε τιμωρηθεί τόσο πολύ", προσθέτει ο βαρυποινίτης, ενώ σημειώνει ότι τον βοήθησε η Βουλγάρα φίλη του και ένας επίσης γνωστός του.
Για τη διπλή δολοφονία που συνέβη στο της Περιστέρι Αθήνας, όταν ο Ριτζάι ήταν δραπέτης, λέει πως είχε κατηγορηθεί άδικα, "Μου τα επιρρίπτουν επειδή είμαι Αλβανός, όπως συμβαίνει και σε πολλούς άλλους Αλβανούς. Μάλιστα η σύζυγος ενός εκ των θυμάτων καταθέτοντας στη δίκη δήλωσε ότι δεν είμαι το άτομο που διέπραξε το φόνο".
Συνεχίζοντας ο Αλκέτ Ριτζάι αναφέρει πως στις φυλακές των Γρεβενών, βρίσκεται συγκρατούμενος στο ίδιο κελί με έναν Αλβανό από τα Τίρανα και έναν Τούρκο πολίτη και δεν διστάζει να αποκαλύψει ότι ήδη σχεδιάζει την επόμενη απόδρασή του.
Καταλήγοντας, δηλώνει πως "οι Έλληνες μου έχουν αφαιρέσει τα πιο όμορφα μου χρόνια, γι' αυτό θα βγω και πάλι. Δεν θα σταματήσω πουθενά. Καλύτερα να με σκοτώσουν. Θα πάρω μαζί μου και μια αλβανική σημαία. Θα προτιμήσω καλύτερα να σκοτωθώ. Θα διαλύσω και εκείνους που θα προσπαθήσουν να με σταματήσουν".
Παράλληλα, υπερήφανη δηλώνει η μαμά του βαρυποινίτη στην εφημερίδα, ενώ παραδέχθηκε πως κατά την επίσκεψή της στη φυλακή, τον προμήθευσε με μια Ααβανική σημαία, ένα καπέλο και μια μπλούζα με τα αλβανικά σύμβολα.
Διαβάστε περισσότερα » »

Τρομακτική επίθεση λεοπάρδαλης

Μία τεράστια λεοπάρδαλης βρέθηκε ''εγκλωβισμένη'' μέσα σε κατοικήσιμη περιοχή. Το άγριο ζώο στην προσπάθειά του να διαφύγει, επιτέθηκε σε έξι άτομα. Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες (Pics)
 
Είναι η τρομακτική στιγμή όπου το άγριο αιλουροειδές προσπαθεί να ξεφύγει από τους οπλισμένους φύλακες ενός χωριού της Ινδίας. Περιφερόταν για δύο ημέρες στο χωριό όταν την εντόπισαν κάτοικοι της περιοχής και προσπάθησαν να την απομακρύνουν.
Δεν ξέρουν από που ήρθε, αλλά εικάζουν ότι πέρασε από το γειτονικό δάσος. Οι τρομαγμένοι άνθρωποι εντόπισαν τη λεοπάρδαλη και κάλεσαν άμεσα τους φύλακες για να προστατευτούν οι ίδιοι αλλά και για να προφυλάξουν το ζώο.

 
Είχε κρυφτεί μέσα σε πυκνούς θάμνους, όταν κατέφθασαν οι φύλακες. Προσπάθησαν να την περικυκλώσουν και την περιόρισαν σε μία γωνία, πάνω σε ένα ύψωμα.
Δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και φοβισμένη επιτέθηκε πισώπλατα σε έναν από αυτούς, πηδώντας πάνω του και τραυματίζοντάς τον ελαφρά. Αμέσως, οι υπόλοιποι πυροβόλησαν το ζώο, το οποίο έχασε τις αισθήσεις τους και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο κτηνιατρικό κέντρο της περιοχής, όπου και υπέκυψε στα τραύματά του.

 
''Κινούνταν από το πρωί της ίδιας ημέρας στο χωριό και ξαφνιάστηκε όταν χτύπησε ο συναγερμός ενός σπιτιού'' δήλωσε στην τοπική εφημερίδα ο Kanchan Banerjee, δασοφύλακας.
Σκαρφαλωμένοι σε σκεπές σπιτιών οι κάτοικοι παρακολουθούσαν το σχέδιο διάσωσης του άγριου ζώου. Λίγο νωρίτερα πέντε από αυτούς είχαν τραυματιστεί στην προσπάθειά τους να το κυνηγήσουν.
Διαβάστε περισσότερα » »

Λουκέτα εξπρές και συγχωνεύσεις στο Δημόσιο

Ο απώτερος στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι έως τις πέντε Αυγούστου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στους εν λόγω 27 φορείς.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται αθλητικά κέντρα, πολιτιστικοί οργανισμοί και το Ινστιτούτο Σεισμολογίας, ενώ σημειώνεται πως είναι εκείνοι οι φορείς οι οποίοι βρίσκονται στην αρχική λίστα του Θ. Πάγκαλου με τους 75 προς κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμούς.
Για τους υπαλλήλους των 27 αυτών φορέων προβλέπονται μετατάξεις στα εποπτεύοντα υπουργεία.
Επίσης, μέχρι το τέλους Αυγούστου θα αποφασιστεί και η συγχώνευση ή κατάργηση άλλων 11 μεγάλων φορέων -όπως είναι το ΙΓΜΕ, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, ο ΟΔΔΥ, ο ΕΟΜΜΕΧ.
Πρέπει να επισημανθεί πως για τους χιλιάδες υπαλλήλους δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο της απόλυσης, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος, καθώς όσοι δεν μπορούν να καλύψουν διάφορες θέσεις, πιθανότατα να οδηγηθούν στην έξοδο από την εργασία τους, μέσω της εργασιακής εφεδρείας.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Μιλούν Στο Video 
Χρήστος Κατσίνας
Αντιπρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας
Ιωάννης Παπαδόπουλος
Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας
Νέο γύρο κινητοποιήσεων πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη 20 Ιουλίου, γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας της χώρας, αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε και πραγματοποίησε τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τις 3 μετά το μεσημέρι, διεκδικώντας υγειονομική θωράκιση της χώρας με ποιοτική ολοκλήρωση του ΕΣΥ, οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα Αστικά Κέντρα, λειτουργία όλων των έτοιμων κλινών εντατικής και λειτουργία αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών κ.λπ. Παράλληλα με τους γιατρούς σήμερα Τετάρτη μία μέρα πριν τις εξαγγελίες του Ανδρέα Λοβέρδου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) πραγματοποίησε 24ωρη απεργία, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας την απόσυρση του σχεδίου συγχωνεύσεων.

Διαβάστε περισσότερα » »

Δείτε τι άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά στην Κοζάνη-Video!

Διαβάστε περισσότερα » »

Τα Applebees της Θεσσαλονίκης περνούν στα χέρια των εργαζομένων

Η οικονομική κρίση κατάφερε καίριο πλήγμα στην αλυσίδα εστιατορίων Applebees με αποτέλεσμα η διοίκηση να βάλει λουκέτο στα καταστήματά της. Οι εργαζόμενοι στο εστιατόριο της Θεσσαλονίκης ωστόσο αποφάσισαν να αναλάβουν την αυτοδιαχείριση του καταστήματος προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Το πρωί της 15ης Ιουλίου η διοίκηση ενημέρωσε τους εργαζομένους πως η εταιρία έκλεισε και δεν επρόκειτο να πληρώσει δεδουλευμένα ή αποζημιώσεις. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας και κινητοποιήσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας στον «εμπαιγμό», τα «ψέμματα» που είχαν εισπράξει οι υπάλληλοι από τη διεύθυνση.

«Αναγκαστήκαμε να προβούμε σε επίσχεση εργασίας μετά από δύο μήνες απλήρωτοι, αντιμετωπίζοντας την αδιαφορία του εργοδότη σε όποιες κινήσεις ή προτάσεις κάναμε για να λυθεί το πρόβλημα της μισθοδοσίας ώστε να εξασφαλιστούν τα συμφέροντά μας αλλά και η εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος».
«Ενάντια στην εργοδοτική κοροϊδία, καταλάβαμε το χώρο εργασίας μας για να μην πάρει τίποτα ο εργοδότης μέχρι να πληρωθούμε. Αποφασίσαμε να αυτοδιαχειριστούμε οι εργαζόμενοι το μαγαζί ώστε να μπορέσουμε οικονομικά να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας», σημειώνουν στο blog τους οι πρώην υπάλληλοι και νυν «διευθυντές» στο κατάστημα της Λεωφόρου Νίκης.
«Από Δευτέρα 18/7 σερβίρουμε το πρωί καφέδες-ροφήματα και βράδυ μετά τις 8μμ θα λειτουργεί κουζίνα. Όλα σε οικονομικές τιμές, για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων.Καλούμε όλους εσάς να στηρίξετε έμπρακτα την προσπάθειά μας».
«Ζητάμε τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων και της νεολαίας στο δίκαιο αγώνα μας. Να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας. Να καταβληθούν οι μισθοί μας άμεσα».
Το ιστορικό της εταιρείας
Τα Applebees ανήκουν στην εταιρεία MILOMEL HELLAS. Το πρώτο κατάστημα λειτούργησε στη Θεσσαλονίκη το 1997 ενώ στην Αθήνα πρωτολειτούργησαν το 2000 στην περιοχή της Γλυφάδας. Το έκτο κατάστημα, στο κέντρο της συμπρωτεύουσας, εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο του 2004. Το 2009 η εταιρεία παρουσίασε κάμψη του τζίρου της και τα καθαρά αποτελέσματα έκλεισαν με ζημιές 924.000€ έναντι 18.000€ κερδών.
Διαβάστε περισσότερα » »

Κλέβοντας από τους φτωχούς. . .

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, από πού έρχονται τα ψάρια που τρώτε? Θα ήταν ένας τρόπος να ελέγξετε μια τεράστια πειρατική βιομηχανία που εγκληματεί στο πιάτο σας! 


Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για ψάρι στην παγκόσμια αγορά, έχει οδηγήσει ευρωπαϊκούς και ασιατικούς αλιευτικούς στόλους, στις ακτές της Δυτικής Αφρικής. Εκατοντάδες βιομηχανικά σκάφη-πειρατές ψαρεύουν παράνομα στα χωρικά ύδατα των κρατών της περιοχής, ρημάζοντας τον ωκεανό από κάθε μορφή ζωής και καταδικάζοντας εκατομμύρια Αφρικανούς στη φτώχεια και την πείνα. Το καινούριο ντοκιμαντέρ του Εξάντα «Κλέβοντας απ' τους φτωχούς» γυρίστηκε στη Σενεγάλη, όπου η πειρατική αλιεία που διεξάγουν τεράστια σκάφη ανεπτυγμένων κρατών αποστερεί από τους κατοίκους τον βασικό πόρο διαβίωσής τους.
Διαβάστε περισσότερα » »

Νέο τσεκούρωμα στις συντάξεις

Εισφορά αλληλεγγύης 3-14% από 1η Αυγούστου ορίζει η εγκύκλιος του ΙΚΑ. Διπλό "χτύπημα" στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών

Από την 1η Αυγούστου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η αυξημένη εισφορά στις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ.
Σε εγκύκλιο του ΙΚΑ προβλέπεται πως η ειδική εισφορά καθορίζεται :
* Στο 3% για συντάξεις από 1.400 έως 1.700,01 ευρώ
* Στο 6% για συντάξεις από 1.700,01 έως 2.000 ευρώ
* Στο 7% για συντάξεις από 2.000,01 έως 2.300 ευρώ
* Στο 9% για συντάξεις από 2.300,01 έως 2.600 ευρώ
* Στο 10% για συντάξεις από 2.600,01 έως 2.900 ευρώ
* Στο 12% για συντάξεις από 2.900,01 έως 3.200 ευρώ
* Στο 13% για συντάξεις από 3.200,01 έως 3.500 ευρώ
* Στο 14% για συντάξεις άνω των 3.500,01 ευρώ
Όσοι συνταξιούχοι είναι κάτω των 60 ετών, είναι διπλά χαμένοι, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν μία ακόμα εισφορά.
Η εισφορά αυτή είναι 6% για συντάξεις από 1.700 έως 2.300 ευρώ, 8% για συντάξεις από 2.300,01 έως 2.900 ευρώ και 10% για συντάξεις άνω των 2.900,01 ευρώ
Επισημαίνεται πως "η ανωτέρω παρακράτηση διακόπτεται τον επόμενο μήνα από τη συμπλήρωση του 60ου έτους ηλικίας".
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως η εισφορά αυτή υπολογίζεται στο συνολικό ποσό της σύνταξης, όπως αυτό διαμορφώνεται κατόπιν της παρακράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης συνταξιούχων.
Να σημειωθεί πως εξαιρούνται της επιπλέον μηνιαίας εισφοράς όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω αυτοδίκαιης λύσης της εργασιακής τους σχέσης ή αποστρατεύθηκαν με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας και οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το Εξωϊδρυματικό Επίδομα ή Επίδομα Απολύτου Αναπηρίας ή το επίδομα ανακανότητας ή πρόκειται για θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων.
Διαβάστε περισσότερα » »

Έρχεται το «ασφαλές τσιγάρο»

Το πρώτο «ασφαλές τσιγάρο» που θα προσφέρει την ίδια απόλαυση με το κλασικό τσιγάρο αλλά παράλληλα δεν θα προκαλεί προβλήματα στην υγεία και θα βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος, είναι γεγονός.
Η British American Tobacco (BAT) σε περίπου έναν χρόνο πρόκειται να κυκλοφορήσει το πρώτο «ασφαλές τσιγάρο», περισσότερο ένας «παροχές νικοτίνης» για τον οποίο μάλιστα ζήτησε από τη ρυθμιστική αρχή του βρετανικού υπουργείου Υγείας να βάλει τη «βούλα» του.
Όπως εξηγεί ο βρετανός εφευρέτης Άλεξ Ερν: «ουσιαστικά πρόκειται για μία μη ηλεκτρονική συσκευή εισπνοής, όμοια σε εμφάνιση με το τσιγάρο, η οποία θα ικανοποιεί όλες τις ψυχολογικές ανάγκες που καλύπτει η νικοτίνη και παράλληλα θα δίνει στον χρήστη την ακριβή αίσθηση του καπνίσματος. Η συσκευή δεν θα προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, ούτε γήρανση του δέρματος».
Όπως ήταν φυσικό, θύελλα… βρετανικών αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η νέα αυτή ανακάλυψη αφού την ίδια στιγμή που οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν κηρύξει πόλεμο στο τσιγάρο, κάποιοι ψάχνουν τους ασφαλείς αντικαταστάτες τους.
«Κυνικό» χαρακτηρίζει ο Μάρτιν Ντόκλερ, διευθυντής αντικαπνιστικής οργάνωσης, «το να ενθαρρύνεις κάποιος να καπνίζει».
Έντονες είναι οι επιφυλάξεις και για το κατά πόσο η συγκεκριμένη συσκευή είναι ασφαλής αφού, ανάλογες όπως οι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, οι τσίχλες και τα αυτοκόλλητα νικοτίνης δεν έχουν χαρακτηριστεί επίσημα ασφαλή.
Διαβάστε περισσότερα » »

Γέφυρα μήκους 19 χιλιομέτρων θα ενώνει την Γερμανία και την Δανία

Γέφυρα μήκους 19 χιλιομέτρων θα ενώνει την Γερμανία και την ΔανίαΗ γέφυρα Fehmarn Belt είναι ένα άκρως φιλόδοξο πρόγραμμα για την κατασκευή μία γέφυρας που θα ενώνει το βορειότερο σημείο της Γερμανίας με την Δανία, συνολικού μήκους 19 χιλιομέτρων, εκτιμώμενου κόστους 4,5 δισ. ευρώ.
{youtube}gHHSQLBoHMg{/youtube} 
Είναι αξιοσημείωτο πως η συγκεκριμένη γέφυρα δεν θα αφορά αποκλειστικά και μόνο την κίνηση των αυτοκινήτων, αφού στο κάτω μέρος του καταστρώματός της θα κατασκευασθεί σιδηροδρομικό δίκτυο για την δρομολόγηση και ενός υπερσύγχρονου τραίνου για την μεταφορά επιβατών και αγαθών. Μάλιστα η ταχύτητα του θα είναι τέτοια ώστε η χρονική απόσταση που θα χωρίζει την πρωτεύουσα της Δανίας από την γερμανική ακτή θα είναι μόλις 25 λεπτά της ώρας.
Θα ενώνει την γερμανική κωμόπολη του Fehmam και την περιοχή της Lolland-Falster της Δανίας, μειώνοντας δραστικά το χρόνο που απαιτείται να φθάσεις απ΄ το Βερολίνο στην Κοπεγχάγη και αντιστρόφως. Ωστόσο, η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης γέφυρας θα είναι μόνον η αρχή ενός πλέγματος αναλόγων έργων οδικής υποδομής με τις χώρες της Σουηδίας και της Νορβηγίας που θα δώσουν τη δυνατότητα στη Δανία να αποκτήσει εύκολη και ταχύτερη πρόσβαση στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης.
Διαβάστε περισσότερα » »

Κύπρος : Ηχησαν οι σειρήνες την ώρα που είχε εισβάλει ο Αττίλας

Κύπρος : Ηχησαν οι σειρήνες την ώρα που είχε εισβάλει ο Αττίλας
 

Στις 5.30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, ήχησαν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές. Ο κυπριακός ελληνισμός τιμά σήμερα τους πεσόντες από την τουρκική εισβολή, καταδικάζει τη συνεχόμενη κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου.

Στις 8 το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την εισβολή του Αττίλα, παρουσία του Προέδρου της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια και του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη. Για την 37η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, όλα τα κόμματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο εξέδωσαν ανακοινώσεις

Την ίδια ώρα στα κατεχόμενα άρχιζαν τα πανηγύρια για την επέτειο, παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν, με στρατιωτικές παρελάσεις. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υπουργό για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις κ. Εγκεμέν Μπαγίς και από άλλους δύο υπουργούς, καθώς και από 2.000 αστυνομικούς για ασφάλεια, αντιμετώπισε και μία διαδήλωση αγανακτισμένων Τουρκοκυπρίων στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου. Όπως αναφέρουν οι Τουρκοκυπριακές εφημερίδες, αλλά και η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στο αεροδρόμιο σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ της τουρκοκυπριακής αστυνομίας και διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν για παλαιότερες προκλητικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν κατά των Τουρκοκυπρίων και για τις μειώσεις μισθών και επιδομάτων που επέβαλε η τουρκική κυβέρνηση.
Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να τοποθετήσουν στο αεροδρόμιο πανό και απ΄ αυτά τουλάχιστον 12 άτομα έχουν τραυματισθεί. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Yenu Duzen συνελήφθησαν και έξι άτομα.

Μίνι ανασχηματισμός στην Κύπρο

Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Μ. Κυπριανού και η παραίτηση του υπουργού Άμυνας κ. Κ. Παπακώστα, για λόγους ευθιξίας από την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση Λεμεσού, φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ανασχηματισμό στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Xριστόφιας είναι πολύ πιθανόν να καλέσει σήμερα στο γραφείο του τους ηγέτες των συνεργαζόμενων κομμάτων ώστε να συζητήσουν το θέμα του ανασχηματισμού.
Διαβάστε περισσότερα » »

Κλείνουν οι «κύκλοι» της Olympic Air



Τα "φτερά" της Olympic Air έχουν ...κοπεί από τότε που άλλαξε τα δρομολόγιά της και μπήκαν στον ανταγωνισμό εκτός από την υπάρχουσα Aegean Airlines κι άλλες ξένες εταιρείες. Αυτό το καλοκαίρι η μάχη των αιθέρων καλά κρατεί...
Ιδιαίτερα, στο Βορρά η Ο.Α. χάνει συνέχεια τη μάχη αφού δύο εταιρείες, η Ryanair και η Αeroflot έχουν μονοπωλήσει τις αφίξεις από τα Βαλκάνια. Η Olympic Air πίστευε πως η ενίσχυση της παρουσίας της στις Βαλκανικές χώρες θα ήταν περισσότερο κερδοφόρα από αυτή στην Ευρώπη και στην Αμερική, αλλά τα πρόσφατα στοιχεία αποδεικνύουν πως οι τουρίστες δεν προτιμούν τον πρώην εθνικό μας αερομεταφορέα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ εφημερίδας της Θεσσαλονίκης, την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης από τις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης και τη Ρωσία, εξασφαλίζει στην περιοχή η σημαντική διεύρυνση του αριθμού των αεροπορικών εταιρειών που πετούν φέτος από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Σουηδοί, Νορβηγοί, Τούρκοι και Ισραηλινοί επιλέγουν τα νέα δρομολόγια στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Μόσχα. Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, η οποία από τα μέσα Απριλίου του 2011 έχει από τη Θεσσαλονίκη δρομολόγια για επτά ευρωπαϊκούς προορισμούς έως το τέλος Ιουνίου έχει μεταφέρει περίπου 25.200 επιβάτες.
Μεταξύ των διασυνδέσεων που προσφέρει η Ryanair είναι η Στοκχόλμη και το Οσλο. Οι δύο σκανδιναβικές πρωτεύουσες διασυνδέθηκαν με απευθείας τακτικό δρομολόγιο πρώτη φορά με τη συμπρωτεύουσα και μέχρι το τέλος Ιουνίου «τροφοδότησαν» τα δρομολόγια της γραμμής με συνολικά πάνω από 6.500 επιβάτες.
Συγκεκριμένα στις πτήσεις Θεσσαλονίκη-Στοκχόλμη, η μέση πληρότητα άγγιζε το 100% κι ο συνολικός αριθμός των επιβατών ήταν 3.743 άτομα, ενώ αντίστοιχα στα δρομολόγια για το Όσλο, η πληρότητα κυμάνθηκε στο 96% και αφορούσε διακίνηση 2.799 επιβατών.
Γενικά οι αφίξεις από Γερμανία σημειώνουν άνοδο 14,5% στο πρώτο μισό του έτους για το «Μακεδονία» και από Αγγλία κατά 8,5%.
Επίσης, η έναρξη πτήσεων από την Aeroflot, από το τέλος Απριλίου και για πρώτη φορά, σε συνδυασμό με τη δυναμική είσοδο στη γραμμή προς τη ρωσική πρωτεύουσα, και της Aegean Airlines, έχει «εκτινάξει» η κίνηση των Ρώσων επιβατών στο «Μακεδονία» κατά περίπου 61%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2010.
Έτσι, ενώ πέρσι είχαν αφιχθεί περίπου 17.000 Ρώσοι, μέχρι το τέλος Ιουνίου, φέτος ο αριθμός τους «πέταξε» σε περίπου 27.500 άτομα.
Προσδοκίες γεννώνται και από την πορεία που καταγράφει η επανέναρξη φέτος, επίσης έπειτα από πολλά χρόνια, πτήσεων της Turkish Airlines, στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη- Κωνσταντινούπολη. Ο εθνικός αερομεταφορέας της Τουρκίας κερδίζει συνεχώς έδαφος...στους αιθέρες, ενω σιγά-σιγά οι θρυλικοί κύκλοι της ΟΑ αρχίζουν να σβήνουν...
Διαβάστε περισσότερα » »

Κινηματογραφική καταδίωξη στην Εγνατία

Περιπετειώδης ήταν η χθεσινοβραδινή καταδίωξη που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 τη νύχτα στην Εγνατία Οδό. Ένα αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν ένας Έλληνας και ένας αλλοδαπός, αντί να σταματήσει στην υπόδειξη της αστυνομίας,

που είχε στήσει μπλόκο έξω από τη Θεσσαλονίκη, ανέπτυξε ταχύτητα για να διαφύγει.

Στην προσπάθειά του όμως, έπεσε πάνω σε δύο αυτοκίνητα της αστυνομίας, προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

Τελικά οι αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το όχημα και να συλλάβουν τον Έλληνα οδηγό του, όμως ο αλλοδαπός κατάφερε να διαφύγει μέσα από τα χωράφια.
Μέσα στο αυτοκίνητο εντοπίστηκαν 6 κιλά χασίς.
Διαβάστε περισσότερα » »

Βόσπορος ο Θερμαϊκός

Έξι σύγχρονα ταχύπλοα σκάφη τύπου “Καταμαράν”, διακοσίων θέσεων, τα οποία θα μεταφέρουν περί τους 15.000 επιβάτες ημερησίως, με εισιτήριο 2 με 2,5 ευρώ, από την πλατεία Ελευθερίας έως την Περαία, με δύο ενδιάμεσες στάσεις, δύνανται να δρομολογηθούν για την ανάπτυξη βιώσιμης θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την πρώτη φάση της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας της θαλάσσιας σύνδεσης του κέντρου της Θεσσαλονίκης με τους δήμους Καλαμαριάς και Θερμαϊκού, που διενεργεί η κοινοπραξία “Marnet - Tredit” για λογαριασμό του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί στις αρχές Αυγούστου και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον σχεδιασμό των χώρων υποδοχής των επιβατών στις στάσεις, όπου έχουν κληθεί να συμμετάσχουν νέοι αρχιτέκτονες έως 40 ετών. Στόχος είναι τα καραβάκια να βγούνε στον Θερμαϊκό το 2013 ή στο τέλος του 2012, αν και η μελέτη έγινε με υπολογιζόμενα συγκοινωνιακά δεδομένα του 2015.

Η μελέτη παρουσιάστηκε χθες το πρωί σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του βουλευτή α’ Θεσσαλονίκης Σπύρου Βούγια, του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολου Τζιτζικώστα, του γ.γ. αποκεντρωμένης διοίκησης κ. Ευθύμιου Σώκου, των δημάρχων Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη και Θερμαϊκού Γιάννη Αλεξανδρή.

Η λιμενική υποδομή
Η μελέτη προέβλεψε μια τυπική στάση που περιλαμβάνει την ελάχιστη αναγκαία λιμενική υποδομή για την εξυπηρέτηση των σκαφών αλλά και μια περιορισμένη επιδομή για την εξυπηρέτηση των επιβατών. Πρόκειται για μια νησίδα ορθογωνικής κάτοψης, με διαστάσεις 23 μ. επί 15 μ. από οπλισμένο σκυρόδεμα που εδράζεται σε σύστημα προκατασκευασμένων πασάλων, επίσης από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η συνολική δαπάνη για την κατασκευή των 4 στάσεων υπολογίζεται στα 4,6 εκατ. ευρώ και αναλυτικότερα η στάση πλατείας Ελευθερίας στο 1,34 εκατ., η στάση Ποσειδώνιο 1,48 εκατ. ευρώ, η στάση Αρετσούς 350.000 ευρώ και η στάση Περαίας 1,47 εκατ. ευρώ.
Εκτιμάται ότι η κατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων θα γίνει μέσα στο 2012, οπότε θα αναδειχθεί ο ανάδοχος και η αστική θαλάσσια συγκοινωνία θα ξεκινήσει να λειτουργεί το αργότερο το 2013. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκμετάλλευση για διάστημα 30 ετών (2013 - 2042).

Στο βασικό σενάριο του χρηματοοικονομικού μοντέλου που εξέτασαν οι μελετητές, η κατασκευή των λιμενικών υποδομών γίνεται με δημόσια χρηματοδότηση. Ο ιδιώτης αναλαμβάνει την αγορά και τη συντήρηση των πλοίων (το κόστος ενός σκάφου φθάνει το 1 εκατ. ευρώ) την κατασκευή και τη συντήρηση των προβλεπόμενων υποδομών λειτουργικού χαρακτήρα, δηλαδή των εξοπλισμό των σταθμών, τη συντήρηση των λιμενικών υποδομών και γενικά όλα τα λειτουργικά έξοδα. Τα έσοδα του ιδιώτη προέρχονται από τα εισιτήρια αλλά και από την εκμετάλλευση των χερσαίων υποδομών, καθώς στις στάσεις θα μπορούν να λειτουργούν αναψυκτήρια και μίνι-μάρκετ.

“Η υιοθέτηση τιμής εισιτηρίου ύψους 3 ευρώ καθιστά το εγχείρημα οριακά αποδοτικό. Από την άλλη πλευρά, η υιοθέτηση της τιμής των 1,5 ευρώ εμφανίζει μεν ιδιαίτερα αυξημένο κόστος επιβατικής κίνησης, η οποία όμως κινδυνεύει να καταστήσει το εγχείρημα λειτουργικά επικίνδυνο για τον ιδιώτη” σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ “η ζώνη τιμών εισιτηρίου ανάμεσα στα 2 - 2,5 ευρώ κρίνεται ως πιο λογική και με μικρότερους κινδύνους για τον σχεδιασμό της επένδυσης”.

Η χρηματοδότηση των υποδομών
Στη χθεσινή σύσκεψη εξετάστηκε το ενδεχόμενο η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με τους τρεις ενδιαφερόμενους δήμους να αποτελέσουν τον φορέα που θα τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας για συγχρηματοδότηση των αναγκαίων υποδομών, μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, ώστε η πρόταση των ιδιωτών για τη λειτουργία της θαλάσσιας σύνδεσης να είναι ακόμη περισσότερο βιώσιμη και ρεαλιστική.

“Θέλουμε να προετοιμάσουμε το έδαφος, ώστε η εκδήλωση ενδιαφέροντος που θα προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο να είναι βιώσιμη και ρεαλιστική και μέσα στο 2012, ύστερα από 25 χρόνια προσπαθειών, να υλοποιηθεί η αστική θαλάσσια συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη”, δήλωσε ο κ. Σπύρος Βούγιας. “Έχει γίνει καλή δουλειά, αλλά είμαστε στην αρχή ενός μαραθώνιου και πρέπει να βάλουμε τις δυνάμεις μας να φέρουμε σε πέρας το έργο”, υπογράμμισε ο κ. Θύμιος Σώκος.
Στην ανάγκη να υπάρχει η βεβαιότητα ότι το έργο μπορεί να είναι βιώσιμο πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για την κατασκευή του αναφέρθηκε ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, “γιατί αλλιώς θα συζητάμε χωρίς λόγο και θα δημιουργηθούν ελπίδες στους πολίτες για ένα έργο, το οποίο τελικά θα μείνει στα χαρτιά”, όπως είπε. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η αιρετή περιφέρεια και η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης στηρίζουν το έργο κι ότι βάσει του “Καλλικράτη”, η μητροπολιτική διοίκηση έχει την αρμοδιότητα να προκηρύξει το έργο.

Πρόταση για την εγκατάσταση πλωτών πάρκιγκ στις στάσεις κατέθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί μια διαδημοτική ομάδα και μαζί με την περιφέρεια να εξετάσει τα νομοθετικά ζητήματα που προκύπτουν για τις λιμενικές εγκαταστάσεις, να δώσει λύσεις και να προκηρύξει τον διαγωνισμό. Μέσω του ΕΣΠΑ μπορεί να αναζητηθεί χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη, που τόνισε την ανάγκη δημιουργίας διαδημοτικού φορέα. Την αναγκαιότητα μελλοντικής επέκτασης της αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας επισήμανε ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Αλεξανδρής.


Διαδρομή και στάσεις

Η βασική διαδρομή της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας που μελετήθηκε περιλαμβάνει τέσσερις στάσεις, στο ύψος της πλατείας Ελευθερίας (αφετηρία - τερματικός), στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής, στη μαρίνα Αρετσούς και στην Περαία (τερματικός - αφετηρία). Ο συνολικός χρόνος διαδρομής υπολογίζεται σε 40 λεπτά με τις ενδιάμεσες στάσεις και σε 20 λεπτά για τα εξπρές δρομολόγια. Για τη λειτουργία του συστήματος χρειάζονται 7 ταχύπλοα πλοία (6 συν 1 εφεδρικό), τα οποία να διέρχονται από τις στάσεις ανά 15 λεπτά, μεταφέροντας 200 επιβάτες.
Με βάση τα οικονομοτεχνικά στοιχεία της μελέτης, το σύστημα της αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας είναι βιώσιμο και προβλέπεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών, αρκεί να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αδειοδότησης των στάσεων και να κατασκευαστούν οι λιμενικές εγκαταστάσεις, που κοστίζουν 4,6 εκατ. ευρώ, από το δημόσιο. Κατά την πρωινή ώρα αιχμής, δηλαδή από τις 7 π.μ. μέχρι τις 8 π.μ., υπολογίζεται ότι με εισιτήριο 2 ευρώ και συχνότητα 15 λεπτών, θα μετακινούνται με την αστική θαλάσσια συγκοινωνία 1.259 επιβάτες, ενώ τα πλοία θα εμφανίζουν πληρότητα 62%.


Μελλοντικές επεκτάσεις

Οι μελετητές διερεύνησαν σενάρια μελλοντικών επεκτάσεων της αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας, με χρονικό ορίζοντα το 2020 και συμπέραναν ότι: Η επέκταση προς Καλοχώρι θα ενισχύσει την επιβατική κίνηση κατά 30%, δηλαδή με επιπλέον 1.649 επιβάτες την ημέρα. Η επιβατική κίνηση θα ενισχυθεί σε περίπτωση μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στα δυτικά, που θα συνοδεύεται από αναβάθμιση της λειτουργίας της και έλξη επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του έτους, σε συνδυασμό με τις προοπτικές του δήμου και του ΟΡΘΕ για ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, ανάπτυξη του οικοτουρισμού και επέκταση των πανεπιστημιακών υποδομών.

Θετικές εκτιμώνται οι επιπτώσεις από την περαιτέρω επέκταση της συγκοινωνίας στον δήμο Θερμαϊκού και τη σύνδεση με την Αγία Τριάδα, το Αγγελοχώρι και τη Νέα Μηχανιώνα. Σε ό,τι αφορά τις στάσεις στη Μίκρα και στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, που προτάθηκαν από τους φορείς, οι μελετητές δεν μπορούν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς η μελλοντική επέκταση του μετρό αρχικά μέχρι τη Μίκρα και σε δεύτερο βαθμό μέχρι το αεροδρόμιο θα αλλάξει τα δεδομένα στις μετακινήσεις.
 
  • Η τιμή του εισιτηρίου. Η τιμή του εισιτηρίου, όπως είναι εύλογο, καθορίζει τον αριθμό των επιβατών, όπως και η συχνότητα των δρομολογίων. Έτσι, την πρωινή ώρα αιχμής και με συχνότητα 15’, εάν το εισιτήριο κοστίζει 1,5 ευρώ υπολογίζεται ότι θα μετακινούνται 1,786 επιβάτες, με 2 ευρώ εισιτήριο ο αριθμός των επιβατών μειώνεται στους 1.259, με 2,5 ευρώ στους 889 και με 3 ευρώ στους 628. Όταν αυξάνεται το εισιτήριο κατά 50 λεπτά, η κίνηση μειώνεται κατά 30% και όταν το εισιτήριο είναι στα 3 ευρώ η κίνηση μειώνεται κατά 65%. Αντίστοιχα, η μελέτη έδειξε ότι αν η συχνότητα των δρομολογίων αυξηθεί στα 20’ από τα 15’ τότε η κίνηση μειώνεται κατά 15%. Εάν η γραμμή είναι εξπρές με δρομολόγια ανά 30’, τότε η επιβατική κίνηση θα είναι αυξημένη κατά 35% με 38%. Η ετήσια επιβατική κίνηση για τη βασική διαδρομή εκτιμάται στους 5.385.000 επιβάτες, ενώ κυμαίνεται από 2.570.000 (με ακριβό εισιτήριο και μεγάλη συχνότητα δρομολογίων) έως 9.050.000 επιβάτες (με φθηνό εισιτήριο και μικρή συχνότητα δρομολογίων).

Η διεθνής εμπειρία

Στη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας διερευνήθηκαν τα διεθνή παραδείγματα θαλάσσιας ή ποτάμιας αστικής και περιαστικής συγκοινωνίας σε επτά πόλεις: Σίδνεϊ, Χογκ Κογκ, Βοστόνη, Κωνσταντινούπολη, Τουλόν, Κοπεγχάγη και Βανκούβερ. Οι πρακτικές που εφαρμόζονται και μπορούν να συμβάλουν στον σχεδιασμό της θαλάσσιας συγκοινωνίας στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, είναι:


Ο φορέας διαχείρισης έχει δημόσιο χαρακτήρα και είναι κοινός με τον φορέα διαχείρισης των υπόλοιπων μέσων μεταφοράς της πόλης, ενώ ο φορέας λειτουργίας είναι μία η περισσότερες ιδιωτικές ναυτιλιακές εταιρείες, που έχουν υπογράψει σύμβαση με τον φορέα διαχείρισης.
Τα σκάφη που δρομολογούνται είναι ως επί το πλείστον σύγχρονα ταχύπλοα τύπου “Καταμαράν”, μεταφορικής ικανότητας 200 - 400 επιβατών, που αναπτύσσουν ταχύτητα 20-24 κόμβων.

Ο σχεδιασμός του δικτύου πρέπει να επιδιώκει σύντομο χρόνο ταξιδιού μεταξύ διαδοχικών στάσεων (5 - 20 λεπτά για κοντινούς προορισμούς και έως 35 λεπτά για μακρινούς προαστιακούς προορισμούς) και κατά το δυνατόν μεγάλη συχνότητα δρομολογίων (ανά 15 - 30 λεπτά), ειδικά τις ώρες αιχμής.
Η τιμολογιακή πολιτική είναι κοινή με τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης (ενιαίο εισιτήριο, εφαρμογή τιμολογιακής πολιτικής κατά ζώνες).

Η λιμενική υποδομή των στάσεων αφορά προβλήτα κατάλληλα διαμορφωμένο για την εξυπηρέτηση επιβατικών σκαφών.
Σε κάθε στάση υπάρχει κτιριακή υποδομή μικρής κλίμακας για την εξυπηρέτηση του κοινού, καθώς και στεγασμένος χώρος αναμονής με μικρό αριθμό καθισμάτων.
Διαβάστε περισσότερα » »

Χίλαρυ στον Παπαχελά: Γεμάτη πετρέλαιο η Ελλάδα - ΣΥΒΑΣΗ COOPER

Υπάρχει μια σύμβαση η οποία λήγει φέτος. Σύμβαση αρκούντως σοβαρή που δείχνει ότι αυτή η χώρα από την δουλεία δεν έφυγε ποτέ! Γιατί μα γιατί λείπουν οι
Έλληνες πολιτικοί. Και πρωτίστως δούλοι αυτής της σύμβασης είναι ΟΛΟΙ οι πολιτικοί της χώρας, που σιωπηλά αποδέχτηκαν να ΜΗΝ εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας μας, την οποία υποτίθεται πως υπηρετούσαν!!!

Ο μακαρίτης ο Μπάτσης στο βιβλίο που ειχε γραψει το 1947 με τιτλο "Η βαρια βιομηχανια στην Ελλαδα", αποκάλυψε την υπαρξη της λεγόμενης "συμβασης cooper"(υπεγραφη το 1940 και ληγει το 2010 και ειμαι περιεργος να δω αν.....
οι ξεφτιλισμενοι οι πολιτικάντηδες θα την ανανεώσουν!



Υπαρχει στο υπουργειο βιομηχανίας και παραδιδεται-σαν "ιερο κειμενο"-απο υπουργο σε υπουργο!), βασει της οποιας τα λεγομενα "στρατηγικα ορυκτα" της Ελλαδας καθως και ο υδατινος μας πλουτος,τιθενται υπο την αιγιδα ενος Αμερικανικου consortium εταιρειων! Το αποτελεσμα αυτης της αποκαλυψης ηταν να τουφεκιστει ο Μπάτσης μαζι με τον Μπελογιαννη το 1952!Απο τους 12 που ηταν για "ντουφεκι", επελεξαν μονον 3, ενας εκ των οποιων ηταν και ο Μπατσης! Kαταλαβατε γιατι κανενας πολιτικος δεν αποτολμα να ακουμπησει τα παρθενα κοιτασματα ορυκτου πλουτου που βρισκονται στην Ελλαδα.Ειμαστε η μονη χωρα στην Ευρωπη με σιδερο-χρωμιο και νικελιο και δεν παραγουμε ουτε γραμμαριο ανοξειδωτου χαλυβα.

Ο πουλημένος ορυκτός πλούτος της Ελλάδας (σύμβαση Cooper)

Στα χρόνια του πολέμου ο ιδεολόγος επαναστάτης Δημήτρης Μπάτσης ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του δεκαπενθήμερου περιοδικού ΑΝΤΑΙΟΣ.
Ο Ανταίος πρωτοκυκλοφόρησε στην Αθήνα στις 20 του Μάη του 1945.
Ο Δημήτρης Μπάτσης συγγραφέας του βιβλίου Η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα
εκτελέστηκε στα 1952 μαζί με τους Μπελογιάννη, Καλούμενο και Αργυριάδη.

Με την εκτέλεση ειδικά του Μπάτση τελείωνε και οποιοδήποτε όραμα για μία διαφορετική πορεία της Ελλάδας με αξιοπρέπεια και πρόοδο βασισμένη στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων μας.

Στο παραπάνω αναφερόμενο βιβλίο του Μπάτση, αναφέρεται και η σύμβαση της Ελλάδας με τις μεγάλες γνωστές δυνάμεις για τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας.
Η σύμβαση Cooper, υπεγράφη το 1940 και λήγει την 31/12/2010.

Το κείμενο της συμφωνίας υπάρχει στο υπουργείο Βιομηχανίας και παραδίδεται -σαν "ιερό κείμενο"- από υπουργό σε υπουργό. Βάσει της σύμβασης, τα λεγόμενα "στρατηγικά ορυκτά" της Ελλάδας καθώς και ο υδάτινός μας πλούτος, τίθενται υπό την αιγίδα ενός Αμερικανικού consortium εταιρειών!!

Σας αναφερώ από διάφορες πηγές της τότε, αλλά και της σημερινής εποχής τα δρώμενα:

«Σήμερα, λοιπόν, προϋπόθεση για να τεθούν τα θεμέλια της ανοικοδόμησης στο απώτερο μέλλον σε πλατιές και κοινωνικές βάσεις είναι να ελευθερωθεί ο λαός και η οικονομία του, από κάθε αντιπαραγωγικό, αντιοικονομικό και εκμεταλλευτικό εμπόδιο που έστηνε στην πρόοδο της χώρας μια μονοπωλιακή κερδοσκοπική ολιγαρχία… Ο λαός κάνει το καθήκον του με στερήσεις και εξαντλητική εργασία. Ποιος όμως δεν κάνει το καθήκον του απέναντι στη χώρα και το λαό; Να, το βασικό πρόβλημα της ανοικοδόμησης. Πρέπει να εξεταστεί κατά κλάδους και τομείς της οικονομίας ποια ενδογενής αιτία εμποδίζει την ανασυγκρότηση και πως μπορεί να εξουδετερωθεί …»
(Δ. Μπάτσης στο περιοδικό Ανταίος)

"Γύρω από την εκτέλεση του Μπελογιάννη και των συντρόφων παίχθηκε στην Αθήνα ένα περίπλοκο και πολυεπίπεδο πολιτικό παιχνίδι. Νικητές του εμφυλίου πολέμου ήσαν δύο παρατάξεις: το βενιζελογενές κέντρο και η «βασιλόφρων» Δεξιά που είχε και την υποστήριξη των δυναμικών κέντρων της εξουσίας, του Παλατιού, της ισχυρής Αστυνομίας, της ηγεσίας του στρατεύματος και του ξένου παράγοντα, κυρίως των Αμερικανών.
Το ζήτημα ετέθη λίγους μήνες, μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων, στις εκλογές του Μαρτίου του 1950.
Ποιος από τους δύο νικητές, το Kέντρο ή η Δεξιά θα κυβερνήσει τη μετεμφυλιοπολεμική Ελλάδα. Τα κεντρικά προβλήματα ήταν δύο:
- η ανασυγκρότηση και η επάνοδος της χώρας σε ομαλό πολιτικό βίο, με τη χορήγηση αμνηστίας ή τουλάχιστον με την εφαρμογή «μέτρων ειρηνεύσεως», πολιτική που εξέφραζε κυρίως ο Νικόλαος Πλαστήρας από τα κόμματα του Kέντρου.
Αντιθέτως η Δεξιά, και τα δυναμικά στηρίγματά της, επιδίωκε την κυριαρχία της με τη συνέχιση της «εμπολέμου καταστάσεως» εναντίον του «εσωτερικού εχθρού», στον οποίο πλην των κομμουνιστών κατέτασσε και όλους τους αριστερούς δημοκράτες, παρ’ όλο που δεν συμμετείχαν στην ανταρσία, αλλά και με τον χαρακτηρισμό του «συνοδοιπόρου», μεγάλο τμήμα του Kέντρου. Σε συνθήκες «ψυχρού πολέμου» στα όρια του «θερμού» η θέση αυτή υποστηριζόταν απολύτως από την μακαρθική τότε Αμερική.
- Ενα περίεργο παιχνίδι εξτρεμισμού μεταξύ του ηττημένου KKΕ και της νικήτριας Δεξιάς (πολλές φορές οι δύο παρατάξεις έδιναν την εντύπωση ότι η μία τροφοδοτούσε την πολιτική της άλλης) είχε αποτέλεσμα τη συντήρηση της «εμπολέμου καταστάσεως» επί δύο δεκαετίες με πλήρη εξουδετέρωση των μετριοπαθών δυνάμεων της Αριστεράς και του Kέντρου.
Στις εξελίξεις αυτές η εκτέλεση του Μπελογιάννη και των συντρόφων του ήταν ένας σταθμός.
Πρωθυπουργός ήταν τότε ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος. Την επαύριο της εκτελέσεως, θυμάμαι τον πρόεδρο της ΕΔΑ, τον Ιωάννη Πασαλίδη, στο βήμα της Βουλής να απευθύνεται στον Παπάγο και με την ποντιακή του προφορά να τον ρωτάει: «Εσύ στρατάρχη θα τον εκτελούσες;». Kαι ο στρατάρχης έμεινε βουβός. Λίγους μήνες μετά κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 52%."
(Απόσπασμα από κείμενο του Α.Καρκαγιάννη)

"Για την προσωπικότητα του Νίκου Μπελογιάννη έχουν γραφεί πολλά και θα γραφούν περισσότερα. Εδώ θέλω να πω δυο λόγια για τον Δημήτρη Μπάτση.
Ανήκε στην «ανώτερη κοινωνία» γιος ναυάρχου ε.α., γνωστός δικηγόρος της Αθήνας και ακόμη πιο γνωστός για την πνευματική του παρουσία και δράση. Συγγραφέας του πολύ γνωστού τότε βιβλίου «Η Βαριά Βιομηχανία στην Ελλάδα» και εκδότης του 15νθήμερου περιοδικού «Ανταίος». Εκτελέσθηκε στα 35 του χρόνια, όσο περίπου και ο Μπελογιάννης.
(Καθημερινή, 1-4-2001)

________________________________________________

Επειδή πολλά ακούγονται για την σύμβαση Cooper και που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, οφείλω να ξεκαθαρίσω το εξής:

Ο ισχυρισμός ότι η σύμβαση αναφέρεται αποκλειστικά στην υδροηλεκτρική εκμετάλλευση του Αχελώου, δεν ισχύει! Ναι μεν είναι η κύρια αναφορά, αλλά ως συνήθως, όταν θέλει κάποιος να παραχωρήσει (πουλήσει) ένα δημόσιο αγαθό, το προσθέτει στο δευτερεύον άρθρο…

Οπότε, στην επίμαχη σύμβαση του Αναγκ. Νόμου 2220, που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ της 17 Φεβρουαρίου 1940, εκτός από την παραχώρηση της υδραυλικής δυνάμεως του Αχελώου ποταμού, διαβάζουμε στην σελίδα 421, Μέρος Β΄της συμβάσεως και Άρθρο 52:

«Προνόμιον ἱδρύσεως βιομηχανικών ἐγκαταστάσεων.
1. Συμφώνως πρός τό ἂρθρον 1ον, ὑποδιαίρεσης 1η, παράγραφος στ’ τῆς παρούσης συμβάσεως καί πρός τούς ὃρους τοῦ παρόντος ἂρθρου, παρέχεται εἰς τόν Ἀνάδοχον (εταιρεία) τό δικαίωμα ὃπως μέχρι τῆς 31 Δεκεμβρίου τοῦ ἒτους 1965, χρησιμοποιῶν πρός τοῦτο μόνον τήν ἐκ τῶν ὑδροηλεκτρικῶν ἐν Ἀχελώῳ αὐτοῦ ἐγκαταστάσεων παραχθησομένην ἡλεκτρικήν ἐνέργειαν, ἱδρύσῃ ἐν Ἑλλάδι βιομηχανικάς ἐγκαταστάσεις ἠλεκτρομεταλλουργίας και ἠλεκτροχημίας, μέ τό δικαίωμα να παράγῃ ἐν αὐταῖς τά ἐν ἂρθρῳ 56ῳ τῆς παρούσης συμβάσεως ὁριζόμενα προϊόντα ἂνευ οὑδενός οἱουδήποτε περιορισμοῦ ὃσον ἀφορᾷ τήν ποσότητα αὐτῶν, τήν ἐφαρμοζομένης μέθοδον παρασκευῆς, παραγωγῆς, κατεργασίας, χρησιμοποιήσεως ὑλῶν καί βιομηχανοποιήσεως…[….]».

Δηλαδή, εδώ διαβάζουμε ότι η Ανάδοχος Εταιρεία (Hellenic Hydro-Electric and Metallurgical Corporation, συσταθείσης διά τής συμπράξεως τών αμερικανικών εταιριών Hugh L. Cooper & Co Inc. καί Chemical Construction Corporation) μέχρι της 31 Δεκεμβρίου του 1965, έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται την ηλεκτρική ενέργεια που θα παρήγαγε στον Αχελώο και τις εγκαταστάσεις που θα οικοδομούσε για αυτόν τον λόγο.
Από την ημερομηνία αυτή όμως και πέρα, είχε το δικαίωμα να ιδρύσει στην Ελλάδα (εδώ μπαίνει η Ελλάδα στο σύνολό της), βιομηχανικές εγκαταστάσεις ηλεκτρομεταλλουργίας και ηλεκτροχημείας , με το δικαίωμα να παράγει και να κατεργάζεται χωρίς κανέναν περιορισμό.

Πάμε να δούμε τώρα το περίφημο άρθρο 56 της συμβάσεως που έχει τον τίτλο «Εἰδικαί προστασίαι ‘Αναδόχου» και που αναφέρει αναλυτικά τι θα παράγει η Ανάδοχος Εταιρεία…

«Εἰδικαί προστασίαι ‘Αναδόχου
1. Ὁ ἀνάδοχος θα δικαιοῦται νά παράγῃ εἰς τάς παρ’ αυτοῦ ἱδρυθησόμενας βιομηχανίας πάντα ἢ τινά τῶν κάτωθι προἱόντων:
α’) ἂζωτον (ἀζωτοῦχα προϊόντα), συνθετικήν ἀμμωνίαν, νιτρασβέστιον (NITRO-LIME), καυστικήν σόδαν, νιτρικόν ὀξύ.
β’) Μή σιδηροῦχα μέταλλα (NONFERROUS METALS), ἀργίλιον και ὀξείδιον ἀργιλίου, μαγνήσιον, χαλκόν, νικέλιον, ψευδάργυρον, μαγγάνιον, μόλυβδον και κασσίτερον, εἲτε εἰς σχήματα ὂγκων, πλακῶν, ράβδων, φύλλων, κόνεως καλωδίων εἲτε λειαντικῶν.
γ’) Χρώμιον εἰς σχήματα ὂγκων, πλακῶν, ράβδων ἠ φύλλων.
δ’) Πάντα συνδυασμόν τῶν ἀνωτέρω μετάλλων».
Διαβάστε περισσότερα » »

Η δράση του θαυματουργού «Καλλύδωρ»

Αν ετοιμάζεστε για διακοπές και σκέφτεστε τι να θα κάνετε με το πότισμα των φυτών, υπάρχει λύση και διαρκεί για 7 χρόνια!

Το προϊόν «Καλλύδωρ» είναι μια αδρανής, μη τοξική σκόνη από μικροσκοπικούς δικτυωτούς κόκκους πολυμερούς που λειτουργούν σαν βιολογικές αποθήκες νερού.

Οι κόκκοι αυτοί έχουν την ικανότητα να απορροφούν ποσότητα νερού 100πλάσια του βάρους τους και να το αποδεσμεύουν σταδιακά στο χώμα όταν οι ρίζες το έχουν ανάγκη.

Αναμιγνύοντας τη σκόνη με το χώμα ή το υπόστρωμα καλλιέργειας στη συνιστώμενη δόση, δημιουργείτε ένα δυναμικό περιβάλλον αποθήκευσης νερού στην περιοχή του ενεργού ριζικού στρώματος, εξοικονομώντας νερό έως και 70%.

Η συχνότητα του ποτίσματος μετατίθεται για 1 φορά ανά 20-30 μέρες, ανάλογα με τον τύπο του εδάφους και της καλλιέργειας, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνετε τη δομή και τον αερισμό του εδάφους λόγω της ιδιότητας των κόκκων να διογκώνονται και να χαλαρώνουν τα συμπαγή εδαφικά συσσωματώματα.

Το υλικό είναι βιοδιασπώμενο και μη τοξικό για τους εδαφικούς οργανισμούς και τα υπόγεια ύδατα, ενώ η δράση του μπορεί να διαρκέσει έως και 7 χρόνια!
Διαβάστε περισσότερα » »

Κατερίνη: Βρέθηκε ανθρώπινο κρανίο στον Όλυμπο

 

Ανθρώπινο κρανίο βρέθηκε στον Όλυμπο. Εντοπίστηκε από ορειβάτη σε δύσβατο σημείο, μεταξύ των θέσεων «Μπάρμπα» και «Κόκα», σε υψόμετρο 1.600 μέτρων.

Αστυνομικοί του Λιτόχωρου Πιερίας ειδοποιήθηκαν για την παραλαβή του ευρήματος, που απεστάλη στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης...



Το τελευταίο διάστημα αγνοούνται στην περιοχή του Ολύμπου δύο γυναίκες -μία ηλικιωμένη ημεδαπή και μία 37χρονη Γαλλίδα- και για το λόγο αυτό διεξάγονται ανά διαστήματα έρευνες από τις αρμόδιες αρχές, σε συνεργασία με εθελοντές.

Όπως έγινε γνωστό, πάντως, το κρανίο που εντοπίστηκε εκτιμάται ότι δεν ανήκει σε καμία από τις παραπάνω αγνοούμενες.
Διαβάστε περισσότερα » »

Χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές σήμερα τα νοσοκομεία της χώρας

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι γιατροί και οι νοσηλευτές της χώρας, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου για την αναδιάταξη του ΕΣΥ.
Στις 12 το μεσημέρι νοσηλευτές και γιατροί θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας, απαιτώντας την, "άμεση απόσυρση του πρόχειρου και αποσπασματικού σχεδίου Συγχωνεύσεων και Καταργήσεων Νοσοκομειακών και Προνοιακών Μονάδων".
Τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι φορείς νοσηλευτών και γιατρών, ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ.
Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι: "Το σχέδιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα, επιγράφεται Λειτουργική Αναδιάταξη Μονάδων Υγείας ΕΣΥ, στη πραγματικότητα όμως συρρικνώνει, απαξιώνει, ιδιωτικοποιεί περαιτέρω το σύστημα. Προαπαιτούμενο των αλλαγών του υγειονομικού χάρτη είναι η ανάπτυξη Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αυτοτελών ΤΕΠ, σύγχρονων και αποτελεσματικών εργαστηριακών τομέων, Χειρουργικών κρεβατιών".
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές τονίζουν ότι ο υπουργός Υγείας αρνείται να αναπτύξει τις αναγκαίες προϋποθέσεις που αναβαθμίζουν το σύστημα και να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό, παρά το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια αποχώρησαν με συνταξιοδότηση τουλάχιστον 20.000 υπάλληλοι.
Επιπρόσθετα κατηγορούν τον υπουργό, ότι καταργεί εργασιακά δικαιώματα και προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες "με την κινητικότητα του ελλιπέστατου κουρασμένου, κακοπληρωμένου προσωπικού", μεταξύ των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων.
"Σε περίοδο οικονομικής κρίσης που οι πολίτες ζουν στη φτώχεια, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό στρέφονται, για υπηρεσίες στον Δημόσιο Τομέα Υγείας και Πρόνοιας κάθε ημέρα όλο και περισσότεροι. Ο υπουργός οφείλει να αναβαθμίζει το σύστημα και όχι να το απαξιώνει με ψευδή, πρόχειρα και αποσπασματικά", υπογραμμίζουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές.
Διαβάστε περισσότερα » »

Αγορά ρεύματος με προπληρωμένες κάρτες

Διαφημίσεις Google

Αγορά ρεύματος με προπληρωμένες κάρτες (κατά το σύστημα που ισχύει στην κινητή τηλεφωνία με τα καρτοκινητά), εκπτώσεις για τους καταναλωτές, που εξοφλούν τους λογαριασμούς τους με πάγια εντολή, και αύξηση των εγγυήσεων κατά 50 %, προτείνει μεταξύ άλλων η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο των απλήρωτων λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, που εντείνεται λόγω της κρίσης.

Στις προτάσεις, που εξετάζονται, περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία "Ενεργειακού Τειρεσία", δηλαδή ενός αρχείου στο οποίο θα καταγράφεται το ιστορικό των ανεξόφλητων υποχρεώσεων των καταναλωτών, ώστε να προληφθεί το φαινόμενο της μετακίνησης αφερέγγυων καταναλωτών από έναν προμηθευτή σε άλλον.

Ωστόσο, η διαδικασία, που απαιτείται για τη δημιουργία αυτού του συστήματος και οι προϋποθέσεις που τίθενται για την έγκρισή του από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, είναι σχετικά χρονοβόρες, χωρίς να είναι βέβαιο ότι η Αρχή θα δώσει την τελική έγκριση.

Η ΡΑΕ προειδοποιεί ότι το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών απειλεί ακόμη και την οικονομική βιωσιμότητα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και μπορεί να έχει επιπτώσεις ακόμη και τα τιμολόγια, στον βαθμό που οι συνεπείς καταναλωτές θα κληθούν να καλύψουν το κόστος των επισφαλειών. Οι προτάσεις, που προκρίνει η Αρχή, η οποία εγκαινίασε σήμερα δημόσια διαβούλευση για το θέμα με τους προμηθευτές ρεύματος (ΔΕΗ και εναλλακτικούς) περιλαμβάνουν τα εξής:

    -Δικαίωμα άρνησης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλον προμηθευτή. Να υποχρεωθούν οι καταναλωτές, όταν αλλάζουν προμηθευτή, να προσκομίζουν τον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό.

    -Εκπτώσεις για όσους πληρώνουν με πάγια εντολή - αν και, όπως επισημαίνεται, η εντολή αυτή μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί.

    -Εγκατάσταση μετρητών προπληρωμής, λύση που ευνοεί και την γρήγορη αλλαγή προμηθευτή. Τα μειονεκτήματα είναι ότι δεν έχει διερευνηθεί το κόστος των μετρητών αυτών, όπως επίσης ότι στις χώρες που εφαρμόζονται τέτοια συστήματα οι εταιρίες χρεώνουν υψηλότερα τιμολόγια στους πελάτες με μετρητές προπληρωμής.

    -Αύξηση των εγγυήσεων. Με το σημερινό καθεστώς οι προμηθευτές έχουν δικαίωμα να ζητούν εγγύηση που καλύπτει την κατανάλωση ύψους έως τριών μηνών. Προτείνεται να αυξηθούν οι εγγυήσεις σε έξι μήνες για όσους πελάτες έχουν ιστορικό ληξιπρόθεσμων οφειλών και να μειώνονται σε τέσσερις αν ο πελάτης επιδείξει συνέπεια.

    -Παροχή συμβουλών για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.

    -Δυνατότητα πληρωμής λογαριασμών σε δόσεις.

Σημειώνεται πάντως ότι σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας, τριάντα ημέρες μετά τη της λήξη προθεσμίας πληρωμής του λογαριασμού ο προμηθευτής κοινοποιεί σχετική ειδοποίηση στον πελάτη και 14 ημέρες μετά μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση και να διακόψει την παροχή.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο πρώτος «χωρο-χρονικός» μανδύας αορατότητας!

Τα τελευταία χρόνια πολλές επιστημονικές ομάδες ανέπτυξαν μηχανισμούς οι οποίοι καταφέρνουν να χειρίζονται το φως και να διατηρούν αθέατα τα αντικείμενα που βρίσκονται στην εμβέλεια τους.
Πριν από μερικούς μήνες, ομάδα επιστημόνων, υπό τον οπτικό φυσικό Μάρτιν ΜακΚολ του Imperial College του Λονδίνου, ανακοίνωσαν πως ίσως είναι εφικτή η δημιουργία ενός χωροχρονικού μανδύα, μιας «τρύπας» ή ενός «τούνελ» στην πραγματικότητα, που θα εξαφανίζει ολόκληρα γεγονότα από την ιστορία! Όπως είχαν εξηγήσει τότε, αυτό θα μπορούσε κάποτε να συμβεί μέσω μίας συσκευής που θα μπορεί να «κρύβει», άρα να «σβήνει» πράξεις και περιστατικά της ιστορίας.
Τώρα μία άλλη ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ, κάνει ένα βήμα περισσότερο αναπτύσσοντας έναν τέτοιον μηχανισμό, ο οποίος όχι μόνο κρύβει από την κοινή θέα κάποιο αντικείμενο αλλά εξαφανίζει και τον χρόνο. Ο νέος μανδύας δημιουργεί χρονικά κενά κατά την διάρκεια των οποίων συμβαίνουν γεγονότα που όχι μόνο δεν γίνονται ορατά αλλά θα είναι σαν μην συνέβησαν ποτέ.
Διαβάστε περισσότερα » »

Κόλλησε τσίχλα στα ρούχα;

Κόλλησε τσίχλα στα ρούχα;Υπάρχει λύση!

Κόλλησε τσίχλα στα ρούχα σας; Κανένα πρόβλημα! Πάρτε ασπράδι αβγού και με μια οδοντόβουρτσα, τρίβετε την τσίχλα.

Αφήστε το 15 λεπτά και μετά πλύντε το ρούχο με τον συνηθισμένο τρόπο!
Διαβάστε περισσότερα » »

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗ

Ραγδαία επιδείνωση του ρήγματος και νέες μετακινήσεις εδαφών

Έντονη κινητικότητα των επιστημόνων και συσκέψεις επί συσκέψεων για να προληφθούν τα χειρότερα

Ραγδαία επιδείνωση του ρήγματος και νέες μετακινήσεις εδαφών
Ραγδαία επιδείνωση παρουσίασε το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της μετακίνησης εδαφών στο ορυχείο Μαυροπηγής και των ρωγματώσεων στα σπίτια του ομώνυμου οικισμού.
Η ανησυχητική αυτή εξέλιξη προέκυψε από αυτοψία που διενήργησε χτες η επιστημονική ομάδα του ΙΓΜΕ και της ΑΝΚΟ, με επικεφαλής τον διευθυντή Τεχνικής Γεωλογίας του ΙΓΜΕ Νίκο Νικολάου και τον προϊστάμενο του γεωλογικού τμήματος της ΑΝΚΟ. Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι στο μέτωπο της εξόρυξης του ορυχείου εξελίσσεται ραγδαία το γεωλογικό φαινόμενο του μεγάλου ρήγματος μήκους ενός χιλιομέτρου που είχε εμφανιστεί πέρυσι και έφτασε στις παρυφές του χωριού, ενώ διευρύνθηκαν και οι ρωγματώσεις σε οκτώ σπίτια της Μαυροπηγής. Υπενθυμίζεται ότι την άμεση συνάρτηση του ρήγματος με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ είχε διαπιστώσει σε μελέτη του το ΑΠΘ, η οποία εκπονείται κατόπιν παραγγελίας του πρώην δήμου Πτολεμαΐδας, από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Θεόδωρο Τσάπανο.
Η νέα εξέλιξη προκάλεσε έντονη κινητικότητα στα επιτελεία των μελετητικών ομάδων που παρακολουθούν το φαινόμενο της Μαυροπηγής, αλλά και στους θεσμικούς φορείς, όπως στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και στον δήμο Εορδαίας. Αμέσως μετά την προαναφερόμενη αυτοψία, χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, στην οποία συμμετείχαν οι προαναφερόμενοι επιστήμονες Νικολάου και Νικολαΐδης του ΙΓΜΕ και της ΑΝΚΟ αντιστοίχως, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Γιάννη Σόκουτη, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή και του κ. Τσάπανου. Οι επιστήμονες ενημέρωσαν τον θεσμικό εκπρόσωπο για την ραγδαία εξέλιξη του φαινομένου. Ο Γ. Σόκουτης ζήτησε γραπτώς τα όσα προφορικά του είπαν οι επιστήμονες, γι’ αυτό σήμερα ο Ν. Νικολάου, θα παραδώσει στον αντιπεριφερειάρχη γραπτή έκθεση για την υφιστάμενη κατάσταση στην Μαυροπηγή.
Πάντως, διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα της συνεργασίας των επιστημονικών ομάδων ΙΓΜΕ – ΑΠΘ και ΔΕΗ, ώστε «να βάλουμε κάτω όλα τα στοιχεία και να καταλήξουμε σε μία κοινή επιστημονική προσέγγιση», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Για τον λόγο αυτό, προγραμματίζεται από τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Σόκουτη ευρεία επιστημονική και θεσμική σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα. Θα συμμετέχουν ο αντιπεριφερειάρχης, οι επιστημονικές ομάδες ΙΓΜΕ, ΑΝΚΟ, ΑΠΘ και ΔΕΗ, η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας, ο δήμος Εορδαίας και η Τοπική Κοινότητα Μαυροπηγής. Στο μεταξύ σήμερα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας της πρώην νομαρχίας Κοζάνης θα μεταβεί στο χωριό, προκειμένου να «χαρακτηρίσει» τον βαθμό επικινδυνότητας κάθε σπιτιού. Υπενθυμίζεται ότι καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των ρωγματώσεων των σπιτιών γίνεται από την επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, η οποία διαπίστωσε ρήγματα σε πολλά σπίτια, με πιο επικίνδυνα τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο βουνό.
«Το αίτημα της άμεσης δημοσίευσης του ΦΕΚ για τις απαλλοτριώσεις και για την μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε άλλο γιατί μπορεί να θρηνήσουμε θύματα», δήλωσε στον «Π» ο Γ. Σόκουτης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
Διαβάστε περισσότερα » »