Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ στο Γιώργο Παπαδάκη ANT1 17-5-2012





triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »

Bόμβα μεγατόνων από δημοσιογραφικές λίστες- φωτιά Οι δημοσιογράφοι των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ και οι "τρόφιμοι" του Άκη

Σάλος έχει ξεσπάσει από νωρίς το πρωί στα δημοσιογραφικά γραφεία καθώς έσκασε μια βόμβα μεγατόνων! Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαρρεύσει λίστες με ονόματα δημοσιογράφων που βρίσκονται στα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ από την εποχή που ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιώργος Παπανδρέου κ.ά ήταν υπ. Εξωτερικών εως και πολύ πρόσφατα. Η σχετική διαρροή θεωρείται από πολλούς σκόπιμη και κάποιοι κάνουν λόγο για δάχτυλο του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται πίσω από καθετί στραβό που προκύπτει και προκαλεί δυσαρμονία στο αρμονικό σύμπαν. Στις σχετικές λίστες δεσπόζουσες θέσεις κατέχουν δημοσιογράφοι όλου του κομματικού φάσματος με τους (πρώην) κνίτες, δεξιούς, πασόκους και διπλής όψεως (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ταυτόχρονα) να παντελονιάζουν τη μερίδα του λέοντος.
Σύμφωνα με τις λίστες οι οποίες θα αποτελέσουν το πρώτο θέμα κυριακάτικης αντιμνημονιακής εφημερίδας τα ονόματα που παρελαύνουν είναι αποκαλυπτικά για τη σήψη του συστήματος και τον ρόλο των δημοσιογράφων.
Οι τελευταίοι πρωταγωνιστούν και στις περίφημες λίστες του Άκη Τσοχατζόπουλου (μάλιστα κάποια ονόματα από το ημερολόγιο του Άκη συμπίπτουν με τη λίστα των Χριστοφοράκου-Τσακάλου) και η διάχυτη αίσθηση που υπάρχει, είναι ότι αυτές οι λίστες θα προκαλέσουν τεκτονικό σεισμό παίζοντας καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου.
Είναι προφανές ότι η «ακυβερνησία» της χώρας έχει και τα θετικά της. Πιθανόν να σταθεί η αφορμή να καθαρίσουμε από την Κόπρο του Αυγείου. 
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος-αναγνώστης
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Βόμβα μεγατόνων: Η Γερμανική κυβέρνηση γνώριζε ότι το Ευρώ θα αποτύχει!!




Νέα έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι η Γερμανική Κυβέρνηση γνώριζε ότι το ευρώ θα αποτύχει και επόμενως προέβη σε ψεύτικη κατάθεση προς το Συνταγματικό Δικαστήριο!!

Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Helmut Kohl είχε λάβει προειδοποίηση ότι το ευρώ ήταν καταδικασμένο σε αποτυχία, σύμφωνα με στοιχεία μυστικών αρχείων που απέκτησε η Spiegel που σας παρουσιάζει το pentapostagma.gr.

Τα έγγραφα της κυβέρνησης Kohl, τα οποία είχαν ως και σήμερα τον χαρακτήρα της απόλυτης εμπιστευτικότητας δείχνουν ότι οι ιδρυτές του πειράματος του ευρώ είχαν γνώση για τον ελλειμματικό του χαρακτήρα...

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν όταν δημιούργησαν την ευρωζώνη. Η κρίση των ημερών μας δεν αποτελεί απλά ένα λάθος. Γνώριζαν πολύ καλά ότι, όπως αναφέρει η Spiegel “ένα κοινό νόμισμα δεν μπορεί να επιβιώσει μακροπρόθεσμα εάν δεν στηρίζεται και υποστηρίζεται από μία πολιτική ένωση”. Αυτό που έκαναν ήταν ότι προχώρησαν γρήγορα την διαδικασία επειδή πίστευαν ότι ένα κοινό νόμισμα θα εξανάγκαζε τον δύσπιστο λαό της Ευρώπης να συμφωνήσει στον σχηματισμό μίας πολιτικής ένωσης.

Τα έγγραφα που δημοσίευσε το Spiegel δίνουν ακόμη περισσότερες αποδείξεις...
Στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα, επετράπη η είσοδος στη ζώνη του ευρώ έπειτα από έγκριση πλαστών δημόσιων λογιστικών στοιχείων τα οποία υπεδείκνυαν ότι πληρούσε τα κριτήρια εισόδου. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Kohl δεν μπορεί να δηλώνει άγνοια, όπως γράφει η Spiegel: “Στην πραγματικότητα, τα έγγραφα δείχνουν ότι όλοι ήταν καλά πληροφορημένοι για την δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση της Ιταλίας.”

Ο Kohl όχι μόνο αγνόησε τις προειδοποιήσεις σχετικά με το υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους της Ιταλίας αλλά επιπλέον τα νέα ντοκουμέντα δείχνουν ότι η κυβέρνηση Kohl παραπλάνησε τόσο τον λαό της Γερμανίας όσο και το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του!!!

Η επίσημη κατάθεση της κυβέρνησης Kohl προς το Συνταγματικό Δικαστήριο ήταν ότι η παραβίαση των οικονομικών όρων εισόδου στην ευρωζώνη από την μεριά της Ιταλίας ήταν ούτε αναγνωρίσιμη ούτε αναμενόμενη...


Εν τω μεταξύ, οι επίσημοι οικονομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης προειδοποιούσαν ότι το υψηλό επίπεδο χρέους της Ιταλίας αποτελούσε ένα τεράστιο ρίσκο για την βιωσιμότητα του εγχειρήματος του ενιαίου νομίσματος...

Η κυβέρνηση Kohl είπε ψέμματα στο ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας ώστε να καταστήσει βέβαιη την προώθηση της υπόθεσης του ενιαίου νομίσματος. Ο πρώην Καγκελάριος γνώριζε πολύ καλά ότι ο Ρομάνο Πρόντι, ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας, «πείραζε» τα λογιστικά βιβλία για να δείξει ότι η χώρα του είναι έτοιμη για να μπεί στη ζώνη του ευρώ.

Το Τμήμα Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων της JP Morgan (JP Morgan Asset Management) υπολόγισε την περασμένη εβδομάδα ότι η ευρωζώνη αποτελούσε μία από τις χειρότερες δυνατές κοινές νομισματικές ζώνες.
Οι οικονομίες των χωρών είναι πολύ διαφορετικές και με πολύ διαφορετικές οικονομικές προοπτικές και δυνατότητες....


Όπως είχε προειδοποιήσει το πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγγραφέας του βιβλίου Η Σάπια Καρδιά της Ευρώπης (The Rotten Heart of Europe) Bernard Connolly το 2007: “Και ενώ ο στόχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Η.Π.Α είναι η αποφυγή μίας οικονομικής κρίσης, η αποστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι να προκαλέσει μία έντονη κρίση. Ο στόχος της οικονομικής κρίσης, όπως είχε πεί το 2002 ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι είναι η Ε.Ε. να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη ισχύ...

Οι κύριοι ηγέτες της Ευρώπης ήξεραν ότι το ευρώ δεν αποτελούσε μία ιδανική νομισματική ζώνη. Γνώριζαν ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κοινό νόμισμα θα ήταν η συγκέντρωση ολοένα και μεγαλύτερης εξουσίας στις Βρυξέλλες, αλλά δεν μπορούσαν να πείσουν τους ψηφοφόρους...


Πλέον, σύμφωνα με την Spiegel, όλες οι πιθανές λύσεις εξόδου από την κρίση περιλαμβάνουν την εκχώρηση ολοένα και μεγαλύτερης εθνικής κυριαρχίας των κρατών της ευρωζώνης και την συγκέντρωση ολοένα και μεγαλύτερης εξουσίας και ισχύος στις Βρυξέλλες.

Αυτό ήθελαν πραγματικά οι ιδρυτές της ευρωζώνης....

 http://www.pentapostagma.gr/2012/05/blog-post_169.html#ixzz1v7LHlzva
Διαβάστε περισσότερα » »

Δάνεια προς τα πολιτικά κόμματα: Μηνυτήρια αναφορά του Συλλόγου κατά των διοικήσεων της Αγροτικής Τράπεζας


imageΟ Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, υλοποίησε παλαιότερη δέσμευσή του και κατέθεσε σήμερα στην Εισαγγελία Αθηνών, μηνυτήρια αναφορά (Γ2012/1722) κατά παντός υπευθύνου στελέχους της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (η μηνυτήρια αναφορά αναφέρεται τόσο στα στελέχη της παρούσας διοίκησης, όσο και στα στελέχη παλαιότερων διοικήσεων), με την οποία καλεί τον Εισαγγελέα να ερευνήσει την ύπαρξη ευθυνών στελεχών της Τράπεζας, σχετικά με την υπόθεση δανεισμού πολιτικών κομμάτων.
Μηνυτές είναι ο Σύλλογος (εκπροσωπώντας τα μέλη του) και ο κ. Γιάννης Σιάτρας (ως φορολογούμενος πολίτης και ως μέτοχος της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας). Τη νομική πλευρά της υπόθεσης χειρίζεται ο δικηγόρος Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, κ. Χρήστος Κλειώσης.
(Δείτε τη μηνυτήρια αναφορά σε μορφή pdf - Δείτε το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς, μαζί με τους σχετικούς συνδέσμους)

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Εδώ και μερικά χρόνια, τα πολιτικά κόμματα, αδυνατώντας να περιορίσουν τις εξαιρετικά υψηλές δαπάνες τους, ξεκίνησαν την πρακτική του δανεισμού από τις τράπεζες.
Στις αρχές του 2011, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες (οι οποίες ουδέποτε διαψεύσθηκαν) ότι τα πολιτικά κόμματα όφειλαν σε διάφορες τράπεζες περί τα 220 έως 225 εκατομμύρια ευρώ. Από τα χρήματα αυτά, αναφέρθηκε ότι ποσό περίπου 205 εκατομμύρια όφειλαν τα (τότε) δύο μεγαλύτερα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία) στην Αγροτική Τράπεζα.

Ήταν προφανές! Τα δύο μεγάλα κόμματα, διόριζαν τις διοικήσεις στην Αγροτική Τράπεζα και στη συνέχεια, η Αγροτική Τράπεζα δάνειζε τα κόμματα, σε μία “αγαστή” συμφωνία...

Και τί εγγυήσεις έπαιρνε για τα δάνεια αυτά η Αγροτική Τράπεζα; Την εγγύηση της ...κρατικής χρηματοδότησης! Και μάλιστα, έλαβε την εγγύηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα, έως το 2017! Αλλά ποιά κρατική χρηματοδότηση; Αυτή που θα έπαιρναν τα κόμματα, εάν αυτά πετύχαιναν τα εκλογικά αποτελέσματα που είχαν πετύχει το 2009 (όταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είχαν αθροιστικά πετύχει ποσοστό 77% των συνολικών ψήφων) και εάν η κρατική χρηματοδότηση διατηρούνταν στα ίδια επίπεδα (1% επί των προϋπολογιζόμενων τακτικών εσόδων του Προϋπολογισμού).
Βεβαίως, σήμερα, οι εγγυήσεις αυτές έχουν μηδενική αξία. Η κατάρρευση των εκλογικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, σημαίνει ότι τα δύο τέως μεγάλα κόμματα θα λαμβάνουν πολύ χαμηλότερη κομματική χρηματοδότηση, σε σχέση με το παρελθόν. Και πώς θα πληρώσουν τα δάνειά τους, όταν ακόμη και τα προηγούμενα χρόνια, με μεγαλύτερη χρηματοδότηση και δανεισμό και πάλι έβγαιναν στο “κόκκινο”;

Ο υπερβολικός και χωρίς καμία λογική δανεισμός των κομμάτων από την Αγροτική Τράπεζα, πέραν του ότι είναι άδικος (για τα υπόλοιπα κόμματα), ενδεχόμενα παραβιάζει το νόμο περί χρηματοδότησης των κομμάτων και προκαλεί αθέμιτο “ανταγωνισμό” μεταξύ των πολιτικών κομμάτων (αφού οι αυξημένες δαπάνες προβολής που είχαν τα δύο κόμματα με αυτό τον τρόπο, ή οι δαπάνες μετακίνησης οπαδών, ενδεχόμενα οδηγούσαν σε επηρεασμό του φρονήματος των εκλογέων). Όμως, περισσότερο απ’ όλα, προκαλεί κίνδυνο μεγάλων ζημιών στην ίδια την Τράπεζα και συνεπώς, στους μετόχους της, αλλά και στους Έλληνες φορολογούμενους, οι οποίοι τελικά καλούνται να πληρώσουν -μέσω αυξήσεων κεφαλαίων- τις ζημιές που κάθε έτος εμφανίζει η Τράπεζα.

Στη Γενική Συνέλευση της Αγροτικής Τράπεζας της 29ης Απριλίου 2011, παρέστη και ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, εκπροσωπώντας μέλος του Συλλόγου, μέτοχο της Τράπεζας. (Δείτε σχετικό άρθρο).
Η παρέμβαση αυτή αναφέρεται και στα επίσημα Πρακτικά της Συνέλευσης της Τράπεζας: “Επίσης, ο κ. Ιωάννης Σιάτρας, με την ιδιότητά του ως Αντιπρόσωπος της Μετόχου EuroCapital ΑΕΛΔΕ, έλαβε το λόγο και κατέθεσε για να καταχωρηθεί στα Πρακτικά, στα οποία και καταχωρείται, η από 28/4/2011 έγγραφη δήλωσή του, με την οποία εκφράζεται η αντίθεσή του όσον αφορά στην δανειοδότηση πολιτικών κομμάτων από την Τράπεζα και ζήτησε στοιχεία για το ύψος των δανειοδοτήσεων αυτών, το υφιστάμενο υπόλοιπό τους, την εξυπηρέτησή τους και την εν γένει διαδικασία χορηγήσεώς τους.
Παρά τη δέσμευση του Προέδρου της ΑΤΕ κ. Θ. Πανταλάκη, ουδεμία ενημέρωση μας δόθηκε. Απάντηση δε δόθηκε ούτε στην από 17/2/2012 επιστολή μας προς τον Διοικητή της ΑΤΕ.

Όμως, η ουσία είναι συγκεκριμένη:
Η Αγροτική Τράπεζα, διοικούμενη από κομματικές διοικήσεις, παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλες ζημιές: 481 εκατομμύρια κατά το 2009, 395 εκατομμύρια κατά το 2010 και 1.030 εκατομμύρια έως το Σεπτέμβριο του 2011 (οι τελικές ζημιές της τράπεζας για το 2011 αναμένεται να υπερβούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ). (Δείτε σχετικό Δελτίο Τύπου).

Στο ίδιο διάστημα (2009-2011), το Ελληνικό Δημόσιο έχει συμμετάσχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας (οι οποίες έγιναν για να καλυφθούν οι ζημιές), πληρώνοντας 1.910 εκατομμύρια ευρώ! Παράλληλα, κατά την ίδια περίοδο, το Ελληνικό Δημόσιο έχει δώσει επιπλέον εγγυήσεις προς την Αγροτική Τράπεζα, ύψους 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ!

Μέσα σ’ αυτό το χάος ζημιών και κακοδιαχείρισης, η Διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, θεώρησε ως “σπουδαία” επιχειρηματική ευκαιρία, να δανειοδοτήσει τα πολιτικά κόμματα! Και παραβίασε κάθε κανόνα λογικής, αλλά και κάθε κανόνα χρηματοδότησης, τους οποίους δεσμεύεται να ακολουθεί, ενώ ενδεχόμενα εξώθησε και τα αρμόδια τμήματα της Τράπεζας (Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνων, Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου κλπ) σε παραβίαση των βασικών πιστωτικών κανόνων.

Οι πράξεις και οι παραλήψεις των Διοικήσεων της Αγροτικής Τράπεζας, που είτε οφείλονται σε βαριά αμέλεια, είτε σε δόλο, έβλαψαν τα συμφέροντα της Τράπεζας και των μετόχων της και επαγωγικά και τα συμφέροντα των ελλήνων φορολογούμενων.
(Βεβαίως, και χωρίς να κινδυνεύουμε να θεωρηθούμε ότι προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε, γιατί να στεναχωρηθεί ο Διοικητής της Τράπεζας; Οι αμοιβές του που υπερέβησαν τις 300.000 ευρώ κατά το 2010 (πλέον των λοιπών παροχών) δεν πειράχθηκαν).


Οι πολίτες αυτού του τόπου, οι Έλληνες Φορολογούμενοι, δεν ανεχόμαστε τη διατήρηση αυτών των άθλιων πρακτικών που οι πολιτικές συμμορίες διαμόρφωσαν και επέβαλαν, παραβιάζοντας πιστωτικούς κανόνες, νόμους, αλλά και κανόνες ηθικής.
Ήρθε η ώρα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Αυτοί που εξέθρεψαν τις νοσηρές καταστάσεις του παρελθόντος. Αυτοί που διαχειρίστηκαν με τόση ελαφρότητα τα χρήματα των φορολογούμενων και που συνέβαλαν στο να έρθει η χώρα μας στο σημερινό της χάλι. Επιτέλους. Ήρθε η ώρα για να πληρώσουν οι υπεύθυνοι. Και για να αλλάξουμε την ηθική της πολιτικής, αλλά και της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος στη χώρα μας.

Η μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε σήμερα ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, εμπεριέχει ένα συμβολισμό: Οι πολίτες είμαστε υπεύθυνοι για την τύχη μας. Και πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε την επιβολή του δικαίου και το σεβασμό στους Θεσμούς.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ
Διαβάστε περισσότερα » »

Θέλουμε τη γη και άλλον έναν….πλανήτη

Αν όλοι οι πολίτες του κόσμου κατανάλωναν όπως στην Ελλάδα, τότε θα χρειαζόμασταν σχεδόν 3 πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας


«Ζούμε σαν να είχαμε στη διάθεσή μας έναν έξτρα πλανήτη. Χρησιμοποιούμε διπλάσιους φυσικούς πόρους από αυτούς που μπορεί να παράγει η Γη και, αν δεν αλλάξουμε τροχιά, το 2030 θα χρειαζόμαστε περισσότερους από 2 πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας», τονίζει ο Τζιμ Ληπ, Διευθυντής του wwf  International.
Σε έκθεση του το wwf  υπογραμμίζει τις επιπτώσεις της αυξανόμενης αστικοποίησης, καθώς το 2050 δύο στους τρεις ανθρώπους θα κατοικούν σε πόλεις, αλλά και τη διαφορά μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών.
Οι πιο πλούσιες οικονομίες έχουν κατά μέσο όρο πενταπλάσιο οικολογικό αποτύπωμα από τις φτωχές.
Όμως, σύμφωνα με το δείκτη Ζωντανού Πλανήτη, οι απώλειες σε βιοποικιλότητα από το 1970 υπήρξαν ραγδαίες σε χαμηλών εισοδημάτων κράτη -καταδεικνύοντας πόσο οι φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες «επιδοτούν» τον τρόπο ζωής των πλουσιότερων.
Οι 10 χώρες με το μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα ανά κάτοικο είναι: Κατάρ, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Δανία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Αυστραλία, Καναδάς, Ολλανδία και Ιρλανδία.


Η θέση της Ελλάδας
  

Πίσω από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, ξεδιπλώνεται και μια άλλη λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου καταστροφική περιβαλλοντική κρίση
H Ελλάδα κατατάσσεται στην 22η θέση σε σύνολο 149 κρατών που εξετάζονται στην έκθεση με το οικολογικό της αποτύπωμα να είναι πολύ υψηλότερο του παγκόσμιου μέσου όρου. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αν όλοι οι πολίτες του κόσμου κατανάλωναν όπως στην Ελλάδα, τότε θα χρειαζόμασταν σχεδόν 3 πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. «Πίσω από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, ξεδιπλώνεται και μια άλλη λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου καταστροφική περιβαλλοντική κρίση. Στην Ελλάδα συνεχίζουμε να ζούμε εις βάρος του φυσικού μας κεφαλαίου και ο υπερ-δανεισμός αυτός θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Ας αποτελέσει η οικονομική κρίση τουλάχιστον αφορμή για μια εκ βαθέων επανεξέταση των προτύπων ανάπτυξης», σημειώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.


Οι λύσεις
Η έκθεση προτείνει μια σειρά από λύσεις για να μειωθεί το παγκόσμιο Οικολογικό Αποτύπωμα, ώστε να επανέλθουμε εντός των ορίων αντοχής του πλανήτη. Οι λύσεις αυτές αναπτύσσονται στο πλαίσιο 16 δράσεων προτεραιότητας, μεταξύ των οποίων η βελτίωση των καταναλωτικών προτύπων, η αναγνώριση της οικονομικής αξίας του φυσικού κεφαλαίου και η δημιουργία νομικών και πολιτικών πλαισίων που διευκολύνουν τη δίκαιη πρόσβαση σε τροφή, νερό και ενέργεια.

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον με ευημερία που θα προσφέρει φαγητό, νερό και ενέργεια για τα 9 ίσως και 10 δισ. κατοίκων που θα ζουν στον πλανήτη το 2050», συνεχίζει ο Τζιμ Ληπ. «Οι λύσεις βρίσκονται σε τομείς όπως η μείωση των απορριμμάτων, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτων και η χρήση καθαρών και άφθονων πηγών ενέργειας, όπως ο αέρας και ο ήλιος».

Ο Ολλανδός αστροναύτης Αντρέι Κάιπερς (André Kuipers), από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση, αποτύπωσε με μοναδικό τρόπο την κατάσταση του πλανήτη: «Έχουμε μόνο μια Γη στη διάθεσή μας. Από εδώ ψηλά μπορώ να δω το αποτύπωμα της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανόμενων των δασικών πυρκαγιών, της ρύπανσης του αέρα και της διάβρωσης του εδάφους – προβλήματα που αντικατοπτρίζονται στη φετινή έκδοση του Ζωντανού Πλανήτη», τονίζει ο Κάιπερς και συνεχίζει: «Παρόλο που ασκούνται μη βιώσιμες πιέσεις στον πλανήτη, έχουμε τη δυνατότητα να σώσουμε τη Γη μας όχι μόνο για το δικό μας καλό, αλλά πάνω από όλα για το καλό των ερχόμενων γενεών».


Ζωντανός Πλανήτης 2012
Η φετινή έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα μόλις 5 εβδομάδες πριν από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Ρίο (Rio+20). 20 χρόνια μετά την πρώτη Συνδιάσκεψη της Γης κράτη, επιχειρήσεις και κοινωνία των πολιτών έχουν μια μοναδική ευκαιρία για να επιβεβαιώσουν ξανά τη δέσμευσή τους για ένα βιώσιμο μέλλον. Ο «Ζωντανός Πλανήτης 2012» καταδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. 

pinakio
Διαβάστε περισσότερα » »

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ...!!! ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΨΕΡΙΜΟ ΑΜΦΙΒΙΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΚΤΑΙΩΡΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕ!

Σοβαρό επεισόδιο είχαμε εχθές στα ανοικτά της Ψερίμου, το οποίο χάρη στην ψυχραιμία που επέδειξαν το Πολεμκό Ναυτικό και ομάδα Ελλήνων καταδρομέων, δεν εξελίχθηκε σε "θερμό".

Συγκεκριμένα τουρκικό σκάφος της Ακτοφυλακής πλησίασε στην περιοχή που ασκούντο μία ελληνική κανονιοφόρος και δύο ομάδες αμφίβιων καταδρομέων. Η άσκηση σταμάτησε αμέσως και ζητήθηκε από το τουρκικό σκάφος το οποίο είχε περάσει εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων να αποχωρήσει άμεσα.

Αντ'αυτού το τουρκικό σκάφος άρχισε ελιγμούς ανάμεσα στα ελληνικά και τότε οι καταδρομείς που επέβαιναν σε δύο σκάφη MAGNA 960 πλησίασαν το τουρκικό σκάφος πλευρικά με ... απειλητικές διαθέσεις.



Το τουρκικό σκάφος αποχώρησε μετά από λίγα λεπτά, αλλά στην περιοχή τις επόμενες ώρες υπήρξε αυξημένη επιφυλακή "για τον φόβο των Ιουδαίων".
H Ψέριμος ανήκει στα Δωδεκάνησα και βρίσκεται βόρεια της Κω και νοτιοανατολικά της Καλύμνου. Η επιφάνεια του νησιού είναι 14,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα με μέγιστο υψόμετρο 268 μ. (879 πόδια) ενώ σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της ανέρχεται στους με 130 κατοίκους.
 




Διαβάστε περισσότερα » »

OΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΠΕΙΘΗΝΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Ο κατοχικός πρωθυπουργός Γεώργιος Τσολάκογλου, με την υπογραφή του οποίου παραχωρήθηκε το προνόμιο ηλεκτρικής ενέργειας στην οικογένεια Παπακωνσταντίνου το 1948.
Επί επτά συναπτές δεκαετίες γίνεται πολύς και εκτενής λόγος για το ζήτημα των κατοχικών δανείων. Έχει αναλωθεί πολύ μελάνι και πολύς θυμός γύρω απ’ αυτό. Έχουν λεχθεί πολλά και ποικίλα, άλλοτε εγγύτερα προς την πραγματικότητα και άλλοτε χωρίς να έχουν καμιά επαφή μ’ αυτήν. Το ζήτημα είναι απολύτως υπαρκτό και εκείνο που είναι μοιραίο να προκαλεί πολυγνωμίες είναι το ύψος των δανείων.


Πρόκειται για χρηματικές προκαταβολές που εξαναγκάστηκε το ελληνικό κατοχικό κράτος να δίνει στους κατακτητές, ακριβώς ως δάνεια που επρόκειτο να εξοφληθούν μετά το τέλος του πολέμου. Η αξίωση αυτή δεν είναι ούτε επανορθώσεις ούτε αποζημιώσεις για θύματα και πάσης φύσεως απώλειες ή ζημίες. Καθαρά πρόκειται για νομική μορφή δανείου που όφειλε να επιστραφεί από τη μεταπολεμική γερμανική κυβέρνηση, ως νόμιμη διάδοχο του χιτλερικού καθεστώτος, το οποίο είχε δεσμευθεί να το πράξει. Αυτά ως προς τη Γερμανία, διότι ως προς την Ιταλία το θέμα έχει άλλη διάσταση.
Ο παλαιός πολιτικός Μιχάλης Παπακωνσταντίνου
(1919-2000), υιός του δαιμόνιου επιχειρηματία Γεωργίου Μ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος το 1941 απέκτησε από τον Τσολάκογλου το προνόμιο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα. Ο ίδιος υπηρέτησε ως διερμηνέας των Γερμανών στην Κοζάνη.

Ας μη σταθούμε στο πώς και στο γιατί εξαναγκάστηκαν οι ελληνικές κατοχικές κυβερνήσεις να πληρώσουν με το ταπεινό νόμισμα της δραχμής τα όσα ζητήθηκαν απ’ αυτές, με αποτέλεσμα η χώρα να βυθιστεί στην οικονομική καταστροφή και την πείνα. Η Ελλάδα ήταν κατεχόμενη χώρα με την εθνική κυριαρχία της να έχει βαρύτατα πληγεί. Ο λαός της τελούσε υπό καθεστώς πρωτοφανούς βίας από τις δυνάμεις κατοχής.
Καλώς ή κακώς επί των ημερών μιας κατοχικής κυβέρνησης δημιουργήθηκε ένα είδος δανειακής σύμβασης, η οποία όριζε ότι το ποσόν που είχαν αρπάξει οι κατακτητές θα επιστρεφόταν όταν θα τελείωνε ο πόλεμος. Αλλά οι μεταπολεμικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν επέδειξαν το ανάλογο ενδιαφέρον για να διεκδικήσουν την οφειλή. Η βασική δικαιολογία, που προβαλλόταν κάθε φορά που ένας ευσυνείδητος αρμόδιος Έλληνας έθετε το θέμα, ήταν ότι η εξόφληση των κατοχικών δανείων θα γινόταν οψέποτε θα υπογραφόταν η τελική συνθήκη ειρήνης. Η Γερμανία είχε διχοτομηθεί σε Δυτική και Ανατολική και η προϋπόθεση για την υπογραφή τέτοιας συνθήκης ειρήνης ήταν η επανένωσή της.
Το 1990, ως γνωστόν, ενοποιήθηκε η Γερμανία. Αλλά το ελληνικό κράτος ούτε τότε, ούτε αργότερα το έπραξε. Ως θέμα θα μπορούσε αυτό κάλλιστα να αποτελέσει αντικείμενο ενός ειδικού δικαστηρίου. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι υπάρχουν ευθύνες για το πολιτικό σύστημα. Μόνο που στη χώρα μας αυτό το σύστημα είναι αρκετά περίπλοκο με ποικίλες διακλαδώσεις.
Ας ανοίξουμε μια παρένθεση και ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Σε μία μικρή πολιτεία της Δυτικής Μακεδονίας ανέλαβε κάποτε τη λειτουργία του τοπικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ένας δραστήριος επιχειρηματίας. Επρόκειτο για παραχώρηση προνομίου, που δόθηκε αρχικά για διάστημα μιας πενταετίας με δυνατότητα παρατάσεων.
Στις 16 Οκτωβρίου 1941 ο στρατηγός Τσολάκογλου, ο τότε κατοχικός πρωθυπουργός, παραχώρησε αυτό το μονοπωλιακό προνόμιο στον εν λόγω επιχειρηματία, αφού εκείνος κατά τους προηγούμενους μήνες είχε δραστηριοποιηθεί για να επιτύχει την άδεια. Ο κόπος του δεν είχε πάει χαμένος, ούτε η αγωνία του να ολοκληρώσει τη δουλειά έμεινε χωρίς αμοιβή.
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ένα τοπικό εργοστάσιο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση χωρίς κανένα ρίσκο λόγω του μονοπωλιακού χαρακτήρα της.
Ο ένας γιος του επιχειρηματία, γερμανομαθής ων, προσελήφθη από τις τοπικές γερμανικές αρχές κατοχής ως διερμηνέας τους. Γρήγορα στην κοινωνία της περιοχής έγινε γνωστός ως «μποτάκιας», διότι είχε τη συνήθεια να χρησιμοποιεί καθημερινά στρατιωτικές μπότες μέσα από το παντελόνι του.
Η ηλεκτρική επιχείρηση στη μικρή μακεδονική πόλη δεν έπαυσε να λειτουργεί ούτε όταν εγκατέλειψε την εξουσία ο Τσολάκογλου, ούτε όταν αποχώρησαν από την Ελλάδα οι Γερμανοί. Συνέχισε να λειτουργεί για πολλά ακόμα χρόνια, μέχρι τη μεταπολεμική ίδρυση της ΔΕΗ, η οποία επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και επειδή συνέπεσε στην ίδια ακριβώς αυτή πόλη η ΔΕΗ να δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, το 1958 εξαγοράστηκαν οι εγκαταστάσεις από τους κληρονόμους του επιχειρηματία, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε αποβιώσει.
Κατά σύμπτωση από τη χρονιά εκείνη ο γιος του επιχειρηματία άρχισε να πολιτεύεται. Το Νοέμβριο 1954, στην πραγματικότητα είχε πάρει το πρώτο βάπτισμα της πολιτικής, διεκδικώντας το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης, όπου ήρθε δεύτερος επιλαχών. Συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του κατοχικού υπουργού Σωτηρίου Γκοτζαμάνη, ο οποίος – ύστερα από μια παρατεταμένη φυγοδικία στο εξωτερικό και αφού είχε με νόμο παραγραφεί η εις θάνατον ποινή του – εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη για να διεκδικήσει τη δημαρχία. Ένας από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του ήταν ο νεαρός τότε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Ο υιός του επιχειρηματία της μικρής δυτικομακεδονικής πόλης ήταν τότε δικηγόρος εγκατεστημένος στη Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος του πολέμου, η οικογενειακή άνεση του επέτρεψε να πραγματοποιήσει λαμπρές μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Το 1954 είχε συμπληρώσει τα 35 χρόνια του και βγάζοντας λόγο προς τους εκλογείς σε μια συνοικία της συμπρωτεύουσας, εξέφρασε τον θαυμασμό του προς τον ανεξάρτητο υποψήφιο Γκοτζαμάνη. Του έπλεξε το εγκώμιο, χαρακτηρίζοντάς τον ανεπιφύλακτα ως «τη μεγαλύτερη ζώσα πολιτική φυσιογνωμία» της Ελλάδος, ενώ σημειωτέον ζούσαν τότε ακόμη ο στρατάρχης Παπάγος, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Σοφοκλής Βενιζέλος, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Στέφανος Στεφανόπουλος και πολλοί άλλοι, και ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν είχε αναδειχθεί σε ηγετική μορφή.
Σύμφωνα με εφημερίδα της εποχής [1]: «Ανέφερεν εν συνεχεία τας μεγάλας εθνικάς υπηρεσίας του υποψηφίου Δημάρχου και επανέλαβεν, ότι είναι τιμή διά την πόλιν, η οποία θα τον έχη ως πρώτον πολίτην της». Ήταν ο μόνος από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που εκφράστηκε τόσο μεγαλόπρεπα για τον πρώην κατοχικό υπουργό, αν και την εποχή εκείνη όλες σχεδόν οι εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, όπως και όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα πραγματοποίησαν σφοδρές επιθέσεις σε βάρος του υποψήφιου δημάρχου.
Ο Γκοτζαμάνης ήταν οπωσδήποτε το μεγάλο ίνδαλμά του. Και προφανώς θεωρούσε ότι οι μεγάλες εθνικές υπηρεσίες του συνδέονταν άμεσα με τα κατοχικά δάνεια, αν και καμιά συμφωνία με τους Γερμανούς και τους Ιταλούς δεν έφερε ελληνική υπογραφή. Επρόκειτο για αποφάσεις των κυβερνήσεων του Άξονα που επιβλήθηκαν απλώς με το δίκαιο του ισχυροτέρου.
Η προσωπική αυτή ιστορία των μελών αυτής της εύπορης επαρχιακής οικογένειας, που με μια υπογραφή του στρατηγού Τσολάκογλου απέκτησαν μεγάλη περιουσία, συνεχίστηκε. Ο γιος του αείμνηστου πλέον επιχειρηματία συνέχισε την πολιτική δραστηριότητά του με μεταστροφή στον προοδευτικό χώρο και το 1961 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτης. Ο μικρότερος αδελφός του είχε προσληφθεί ως διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΗ, η οποία είχε εξαγοράσει το οικογενειακό εργοστάσιο, και την ίδια χρονιά, το 1961, απέκτησε ένα αγόρι.
Και ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός προωθήθηκε, επανεξελέγη βουλευτής στις εκλογές 1963 και 1964 και έγινε μέλος της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, ο μικρότερος αδελφός – αν και δεν πολιτευόταν ο ίδιος – υπήρξε θύμα της χούντας, που στο μεταξύ είχε επικρατήσει, και απολύθηκε από τη θέση του στο πρώην οικογενειακό εργοστάσιο.
Μεσολάβησαν άλλες εξελίξεις, ο προοδευτικός πολιτικός προσχώρησε το 1979 στη Νέα Δημοκρατία και αργότερα, επί Μητσοτάκη, έγινε πάλι υπουργός. Ο αδελφός του πέθανε σχετικά νέος και ο υιός του τελευταίου, αφού σπούδασε οικονομικές επιστήμες και εργάστηκε στον ΟΟΣΑ, επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με την πολιτική.
Ανάμεσα στις πολλές συμπτώσεις, που υπάρχουν σ’ αυτή τη μικρή οικογενειακή ιστορία, υπάρχουν και δύο ακόμη: Ο θείος ήταν υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όταν η Ελλάδα – με την τυπική σύναψη συνθήκης ειρήνης μόλις ενοποιήθηκε η Γερμανία – θα μπορούσε, ως όφειλε, να διεκδικήσει τα κατοχικά δάνεια. Αλλά για λόγους που δεν έχουν αναφερθεί, αδιαφόρησε να το πράξει. Ο ανιψιός, ως υπουργός Οικονομικών στα δύο πρώτα χρόνια της κυβέρνησης του εγγονού Γ. Παπανδρέου, το 2009-11, δεν ενδιαφέρθηκε ούτε τότε να αξιώσει τα ίδια κατοχικά δάνεια, τα οποία θα μπορούσαν να ανατρέψουν την πορεία προς την οικονομική καταστροφή και τη σύγχρονη χρεοκοπία. Αντ’ αυτού, με βιαστικά βήματα και ανεπανάληπτη προθυμία παρέδωσε με την υπογραφή του την εθνική κυριαρχία.
Πρόκειται για την οικογένεια Παπακωνσταντίνου, της οποίας ο γενάρχης Γεώργιος Μ. Παπακωνσταντίνου είχε λάβει το μονοπώλιο της ηλεκτρικής παραγωγής και διανομής στην Πτολεμαΐδα τον Οκτώβριο του 1941 με υπογραφή του Τσολάκογλου [2]. Ο υιός γνώριζε πολύ καλά όλη την υπόθεση ως διατελέσας στενός συνεργάτης και ανεπιφύλακτος θαυμαστής του Γκοτζαμάνη, ενώ ο εγγονός – και αν υποτεθεί ότι ήταν αδαής για το θέμα, εφόσον δεν θα είχε ακούσει τίποτα στο οικογενειακό περιβάλλον του – όφειλε στα δύο χρόνια του ως υπουργός Οικονομικών να είναι ενημερωμένος. Σύμφωνα με γερμανικές εκτιμήσεις, η ελληνική απαίτηση από τη Γερμανία ανέρχεται σε εκατό περίπου δισεκατομμύρια ευρώ [3].
( Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ στο υπόλοιπο Αττικής : πόρωση ή ομηρεία; Ν.Κ. )
Τελικά η εθνική αξίωση για τα κατοχικά δάνεια κάποτε θα προβληθεί, ίσως όταν υπάρξουν πατριωτικότερες συνειδήσεις… Ή μήπως η ιστορία επαναλαμβάνεται;

[1] Εφημερίδα Φως Θεσσαλονίκης, 14 Νοεμ. 1954.
[2] Βλ. ΦΕΚ Α 349/22-10-41.
[3] Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Με χαμηλότοκο επιτόκιο αναβιβάζει το ποσόν στα 95 δισ. ευρώ (Σεπτέμβριος 2011).
Απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Δημοσθένη Κούκουνα «Η ελληνική οικονομία επί Κατοχής και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια». Ο Δ. Κούκουνας είναι ιστορικός συγγραφέας, ειδικευμένος στα κατοχικά θέματα.



απο εμαιλ
katohika
Διαβάστε περισσότερα » »

Θριαμβεύει η ελληνοτουρκική φιλία!Βίντεο

Οι Τούρκοι γιορτάζουν με αλαλαγμούς την γενοκτονία των Ποντίων
Τούρκικοι αλαλαγμοί στη Σαμψούντα για τη 19η Μαΐου!
Η αντίληψη των Τούρκων περί Ελληνοτουρκικής φιλίας προφανώς δεν συμπίπτει με την φιλία...




Μπορεί να μη σχετίζεται άμεσα με τη Θράκη και τη δράση των προξενικών κύκλων και οργάνων, με την οποία ασχολείται το παρόν ιστολόγιο, αλλά μια που κοντεύει η 19η Μαΐου, αυτή η τόσο βαριά μέρα πένθους και μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, εμείς αποτίοντας φόρο τιμής στο αίμα και τη δυστυχία των συνελλήνων μας που σφάχτηκαν τότε ή ξεριζώθηκαν από τις προγονικές εστίες της εξαιτίας της τουρκικής λαίλαπας, σας δείχνουμε την διπλανή φωτογραφία. Γιατί την 19η Μαΐου δεν την τιμούμε μόνο εμείς, αλλά βεβαίως και κάποιοι άλλοι. Και αυτοί ασφαλώς με άλλο τρόπο, έναν τρόπο εορταστικό και πανηγυρικό. Αυτά είναι πολύ χρήσιμο να τα γνωρίζουμε και να τα θυμόμαστε, ειδικά σε τόσο ερμαφρόδιτες εποχές, όπως η σημερινή, όπου τόση πέραση έχει η καραμέλα της ελληνοτουρκικής φιλίας, όπου τόσο μεθοδικά και συστηματικά η Ιστορία αποδομείται και ξαναγράφεται, όπου με τόση ευκολία βαφτίζονται το κρέας ψάρι, η σφαγή συνωστισμός και ρατσισμός η φιλοπατρία. Γιατί εκτός της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπάρχει και άλλο ένα μαζικό έγκλημα που επιχειρείται – στις μέρες μας πλέον αυτό – και στο οποίο πολλές φορές όλοι μας γινόμαστε εκούσιοι ή ακούσιοι συνένοχοι. Και αυτό το έγκλημα δεν είναι παρά η Γενοκτονία της Μνήμης

Η φωτογραφία λοιπόν (αλλά και τα πολύ εύγλωττα βίντεο, των οποίων τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις επισυνάπτουμε) προέρχεται από τη Σαμψούντα. Εκεί δηλαδή όπου η τοπική νομαρχία στα πλαίσια των εκδηλώσεων που οργανώνει από 1 έως 27 Μαΐου για την 93η επέτειο της αποβίβασης του Κεμάλ στη Σαμψούντα (19-5-1919) κατασκεύασε μια σημαία μήκους 1919 μέτρων, την οποία περιέφεραν στους ώμους τους μέσα στην πόλη 10 χιλιάδες μαθητές σχολείων. Στην πορεία προηγούνταν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της πόλης και ακολουθούσαν οι μαθητές με την σημαία. 
Δείτε πιο κάτω τα βίντεο και απλώς σκεφθείτε τι σεισμό θα προκαλούσαν άπαντα τα εθνοφοβικά σκύβαλα στην Ελλάδα, αν κάποιος νομάρχης σκεφτόταν να κάνει κάτι παρόμοιο με ελληνική σημαία (και βέβαια όχι 1919, αλλά μόλις…9 μέτρων). Σκέτη μελαγχολία.Σκεφτείτε όμως (για άλλη μια φορά) τι είδους «προσέγγιση» και τι είδους φιλία μπορείς ποτέ να δομήσεις μ’ ένα λαό, του οποίου όλες (μα όλες) οι εθνικές επέτειοι είναι αλαζονικά πανηγύρια κι άναρθροι αλαλαγμοί για τις καμένες εστίες και το χυμένο αίμα των προγόνων σου. Από την Άλωση του 1453 ως τις σφαγές του 20ού αιώνα. Τι είδους φιλία άραγε;




http://kostasxan.blogspot.com

πηγη
Διαβάστε περισσότερα » »

Τα καλοκαιρινά φρούτα και η διατροφική τους αξία

Καλοκαιρινά φρούταΠολλά είναι τα φρούτα που περιλαμβάνονται στο καλοκαιρινό μας διαιτολόγιο. Κύριο και κοινό χαρακτηριστικό τους η έντονη παρουσία ζάχαρης και νερού αλλά και η απίθανη γεύση που τα κάνει πραγματικά πειρασμό για όλους μας. Στα πλαίσια ενός σωστού διαιτολογίου που ακολουθεί τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής τα φρούτα πρέπει να εντάσσονται καθημερινά στη διατροφή μας, με μοναδική εξαίρεση άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που δεν τα επιτρέπουν καθόλου ή σε μεγάλες ποσότητες (π.χ. προβλήματα χολής, διαβήτης κ.ά.).
Τα φρούτα του καλοκαιριού είναι:
  1. ΚΑΡΠΟΥΖΙ: Το χαρακτηριστικότερο φρούτο του καλοκαιριού. Δίνει 21 θερμίδες / 100 γρ, 5.3 υδατάνθρακες και 94 γρ νερό, αλλά ελάχιστες φυτικές ίνες. Δροσερό και πλούσιο σε νερό είναι ένα ευχάριστο φρούτο που δροσίζει και αποτελεί ένα ευχάριστο ενδιάμεσο σνακ αλλά και ένα ελαφρύ βραδινό, συνοδευόμενο με ένα τυρί χαμηλό σε λιπαρά.  Δεν έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία αλλά αποτελεί μια καλή επιλογή για το καλοκαίρι. Δε θα πρέπει να ξεγελάει η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωση του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας. 
  2. ΠΕΠΟΝΙ: 21 θερμίδες / 100 γρ, 5 γρ υδατάνθρακες και 94.2 γρ νερό, 0.9 γρ φυτικές ίνες, Φρούτο γλυκό και σαρκώδες που επίσης χαρακτηρίζει το καλοκαίρι με τη γεύση του. Συνδυάζεται με αλλαντικό τύπου προσούτο ή με τυρί και δίνει μέτρια ποσότητα φυτικών ινών. Για πολλά άτομα είναι ιδιαίτερα δύσπεπτο και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση του. 
  3. ΡΟΔΑΚΙΝΑ: Φρούτο σαρκώδες με μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που δίνει 37 θερμίδες / 100 γρ, 9.1 γρ υδατάνθρακες και 86.2  γρ νερό, 1.4 γρ φυτικές ίνες. Πλούσιο σε βιταμίνες (κυρίως C) αλλά και ιχνοστοιχεία. Δίνει ωραία μαρμελάδα αλλά και κομπόστα, ενώ είναι γευστικός και ο χυμός του.  
  4. ΒΕΡΙΚΟΚΑ: Δίνει 28 θερμίδες / 100 γρ, 6.7 γρ υδατάνθρακες και 86.6  γρ νερό, 2.1 γρ φυτικές ίνες. Είναι πλούσιο σε κάλιο, ασβέστιο και ρετινόλη-βιταμίνη Α. Το χνούδι του στη φλούδα του είναι για πολλούς αιτία δυσανεξίας και για αυτό το αποφεύγουν. Δίνει ωραία μαρμελάδα αλλά και κομπόστα.  Πολύ καλό σε ωμή αλλά και ξερή μορφή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. 
  5. ΚΕΡΑΣΙΑ: Δίνουν 47 θερμίδες / 100 γρ, 11.9 γρ υδατάνθρακες και 81,5  γρ νερό, 1,7 γρ φυτικές ίνες. Ισοδύναμο ενός φρούτου είναι τα 10 κεράσια και για αυτό θέλει προσοχή η συνολική ποσότητα κατανάλωσης τους αφού εύκολα ξεπερνούμε το όριο, οπότε και παίρνουμε πολλές θερμίδες. Είναι μέτρια σε ασβέστιο και κάλιο. Δίνουν πολύ ωραίο γλυκό του κουταλιού και συνδυάζεται ωραία σε γλυκά τύπου τούρτας και τάρτας. 
  6. ΣΥΚΑ: Δίνουν 41 θερμίδες / 100 γρ, 9.5 γρ υδατάνθρακες και 84.6  γρ νερό, 2.5 γρ φυτικές ίνες. Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και για αυτό και συστήνονται σε άτομα με κακή λειτουργία εντέρου. Καταναλώνονται ωμά αλλά και αποξηραμένα και έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Τα μικρά σποράκια που έχουν προκαλούν πρόβλημα σε άτομα με κολίτιδες ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις και έτσι πρέπει να αποφεύγονται, όπως και σε άτομα με διαβήτη. 
  7. ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ: δίνει 50 θερμίδες / 100 γρ, 12.4 γρ υδατάνθρακες και 80.2  γρ νερό, 2.5 γρ φυτικές ίνες. Το κύριο διατροφικό στοιχείο που δίνει είναι οι φυτικές ίνες οπότε είναι ένα φρούτο ιδιαίτερα καλό για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. 
  8. ΦΡΑΟΥΛΕΣ: Δίνουν 26 θερμίδες / 100 γρ, 6.2 γρ υδατάνθρακες και 88.9  γρ νερό, 2.5 γρ φυτικές ίνες. Τα μικρά σποράκια που έχουν προκαλούν όπως συμβαίνει και με τα σύκα, πρόβλημα σε άτομα με κολίτιδες ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις και για αυτό δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα διαιτολόγια τους. Δίνουν ωραία μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού, ενώ χρησιμοποιείται συχνά και σε γλυκά και παγωτά.   
  9. ΣΤΑΦΥΛΙΑ: Δίνουν 63 θερμίδες / 100 γρ, 16.1 γρ υδατάνθρακες και 79.3  γρ νερό, 0.9 γρ φυτικές ίνες. Φρούτο που έχει ωραία γεύση και φανατικούς οπαδούς. Θέλει προσοχή η ποσότητα αφού ισοδύναμο φρούτου είναι 10-12 ρόγες! Δίνει γευστικότατο γλυκό του κουταλιού αλλά χρησιμοποιείται πολύ και στην μαγειρική π.χ. με χοιρινό δίνονται ωραία γλυκόξινη γεύση. 
  10. ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ: Δίνουν 42 θερμίδες / 100 γρ, 10.6 γρ υδατάνθρακες και 74.5  γρ νερό, 10.2 γρ φυτικές ίνες. Είναι πολύ πλούσια σε ίνες και άρα από τις καλύτερες επιλογές για τα άτομα με δυσκοιλιότητα. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, συγκριτικά με άλλα φρούτα. Ιδιαίτερη γεύση που δεν το κάνει και το πιο δημοφιλές φρούτο .

iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Ακόμα μία επιτυχία των συναδέλφων του Υποτομέα Φύλαξης Εγκαταστάσεων ΛΚΔΜ

      Νέα επιτυχία των συναδέλφων  του Υποτομέα Φύλαξης Εγκαταστάσεων ΛΚΔΜ, που κατάφεραν να εξαρθρώσουν οργανωμένη σπείρα που καιρό τώρα λυμαίνονταν το Ορυχείο Μαυροπηγής, κλέβοντας και πουλώντας χαλκό του οποίου μάλιστα η αξία εκτιμάται σε εκατοντάδες  χιλιάδες ευρώ.

Μετά από σωστό συντονισμό των δυνάμεων του τμήματος και οργανωμένη παρακολούθηση, κατέστη εφικτή η σύλληψη ενός άνδρα που βρίσκεται ήδη στα χέρια της αστυνομίας.
     Είναι αξιοσημείωτο, το ότι έκτος από το γεγονός ότι ο Υποτομέας Φύλαξης έχει καταφέρει να παραπέμψει στη δικαιοσύνη πολλά κακοποιά στοιχεία, παράλληλα έχει καταφέρει να σώσει χιλιάδες ευρώ, που θα ήταν απώλεια για την επιχείρηση από την πώληση των κλοπιμαίων.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συγχαίρει για μια ακόμα φόρα τους συναδέλφους, που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση κατάφεραν, εν μέσω πολλών κινδύνων και δυσκολιών, να φέρουν σε πέρας μια ακόμα αποστολή, αποδεικνύοντας τον επαγγελματισμό και την ευσυνειδησία που τους διακατέχει.
Ωστόσο, για μια ακόμα φόρα, εγείρεται η αναγκαιότητα περαιτέρω και άμεσης ενίσχυσης του Υποτομέα τόσο με προσωπικό όσο και με εξοπλισμό, προκειμένου όχι μόνο  να μπορούν να επιτελούν σωστά το έργο τους, άλλα και περισσότερη ασφάλεια να έχουν εν ώρα υπηρεσίας, καθώς οι συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι εξαιρετικά δύσκολες.

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Σύλληψη 33χρονου ημεδαπού για κλοπή χαλκού, αναζητείται ο 44χρονος ημεδαπός συνεργός του

Συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (17-05-2012) στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (Λ.Κ.Δ.Μ.), από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κοζάνης και αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πτολεμαΐδας, με τη συνδρομή – συνεργασία των υπευθύνων ασφαλείας του Λ.Κ.Δ.Μ, ένας 33χρονος ημεδαπός, για κλοπή χαλκού και αναζητείται ο 44χρονος ημεδαπός συνεργός του.




Ειδικότερα, ύστερα από καταγγελία των υπευθύνων ασφαλείας του Λ.Κ.Δ.Μ ότι τον τελευταίο χρόνο, άγνωστοι δράστες αφαιρούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μεγάλες ποσότητες καλωδίων από το χώρο που εναποτίθενται αυτά εντός του Λ.Κ.Δ.Μ., συνολικής αξίας κατά εκτίμηση αυτών, άνω των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) Ευρώ, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία εντοπίστηκαν δυο άτομα, τα οποία είχαν κόψει δεκατρία (13) τετράμετρα κομμένα τεμάχια καλωδίων χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κόφτη, μία φαλτσέτα και κολλητικές ταινίες  και είχαν αφαιρέσει το πλαστικό κέλυφος, προκειμένου εξάγουν το χαλκό.

Από τους αστυνομικούς συνελήφθη ο 33χρονος, ενώ ο 44χρονος διέφυγε της σύλληψης λόγω του σκότους και του δύσβατου της περιοχής. Σε κοντινό σημείο βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά των κλοπιμαίων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης, ενώ ο 44χρονος συνεργός του αναζητείται.
Διαβάστε περισσότερα » »

Το χαράτσι της ΔΕΗ θα μοιάζει χάδι μπροστά σε όσα ακολουθήσουν.


Από τον Βασίλη Μπόνιο

Το σκληρό πρόσωπο του Μνημονίου, στη κυριολεξία ένα Σιδηρούν Παραπέτασμα της πιο φιλελεύθερης ακρο-δεξιάς, ετοιμάζεται μεθοδικά με τις ευλογίες της Συγγρού και συντηρητικών παραγόντων του επιχειρηματικού κόσμου. Ο Αντώνης Σαμαράς μπροστά στον τρόμο του επερχόμενου Καραμανλή σπεύδει σαστισμένος και με άτσαλες κινήσεις να ενώσει δήθεν την δεξιά παράταξη.

Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία του πιο σκληρού Μνημονιακού Τάγματος το οποίο σε περίπτωση που οι πολίτες στείλουν στη κυβέρνηση τη ΝΔ, θα προκαλέσει ένα πρωτόγνωρο μακελειό σε μισθούς, συντάξεις και ότι έχει απομείνει από τις συνταγματικές μας ελευθερίες.

Φαντασθείτε έναν κυβερνητικό συνδυασμό που θα απαρτίζουν ο σκληρός φιλελεύθερος Στέφανος Μάνος, η Ντόρα και ο Καρατζαφέρης με τη γνωστή δουλικότητα στις μεγάλεις δυνάμεις, αλλά και ο ίδιος ο Σαμαράς, ο οποίος μέσα σε μια νύχτα και με αστεία άλλοθι έγινε σταυροφόρος του Μνημονίου.

Το χαράτσι της ΔΕΗ θα μοιάζει με χάδι μπροστά στο σιδηρούν παραπέτασμα της τρόικας που επωάζει η Συγγρού.

Αυτό είναι το ολέθριο αποτέλεσμα της αποτυχίας των δυνάμεων της Αριστεράς να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ελπίζουμε ο λαός να μην ζήσει την πραγμάτωση του σεναρίου. Αν αυτό συμβεί κάποιοι από τους ηγέτες της Αριστεράς θα κληθούν από τον λαό να λογοδοτήσουν. Να λογοδοτήσουν για τις κωλοτούμπες τους που συναγωνίζονται τον τραγικό Αντώνη Κομανέτση με την πρωτοφανή αφέλειά τους...
 
eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »

Ισραηλινό μαχητικό F-15 ενεπλάκη σε αερομαχία με τουρκικά F-16 επάνω από τα Κατεχόμενα!

Τουρκικά μαχητικά F-16 ενεπλάκησαν σε αερομαχία με ένα ισραηλινό F-15 το οποίο πέρασε την "Πράσινη Γραμμή" στην Κύπρο και πέταξε πάνω από τα Κατεχόμενα σε μία πρωτοφανή επίδειξη ισχύος του Ισραήλ, απέναντι στην Τουρκία.
Το σημαντικότερο είναι ότι η τουρκική Αεροπορία εμφανίστηκε εντελώς απροετοίμαστη για το επεισόδιο, καθώς όπως γράφει και στην ιστοσελίδα του το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, το ισραηλινό μαχητικό μπαινόβγαινε επί μία ώρα από την ελεύθερη ζώνη προς τα Κατεχόμενα, εισερχόμενη πέντε φορές στον εναέριο χώρο τους εντελώς ανενόχλητο από την τουρκική Αεροπορία. Συνολικά πέταξε οκτώ λεπτά επάνω από την Βόρεια Κύπρο.
Το επεισόδιο συνέβη στις 14 Μαΐου και φαίνεται ότι πλέον το Ισραήλ εφαρμόζει άκρως επιθετική τακτική έναντι της Τουρκίας, με προβολή αεροπορικής ισχύος στο "μαλακό υπογάστριο" της Άγκυρας, εκεί που δεν έχει καμία διεθνή νομιμοποίηση.
Το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρει ότι «δόθηκε σήμα συναγερμού (scramble)» σε δύο τουρκικά F-16 που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ, τα οποία απογειώθηκαν για να κάνουν για πρώτη φορά από το 1974 αναχαίτιση σε εχθρικό ίχνος επάνω από τα Κατεχόμενα. Και η ανακοίνωση αναφέρει ότι «εμπόδισαν το ισραηλινό αεροσκάφος να συνεχίζει να παραβιάζει το συγκεκριμένο εναέριο χώρο».
Παρά το γεγονός ότι πλησίασαν τα τουρκικά μαχητικά εν τούτοις το ισραηλινό δεν απομακρύνθηκε και παρέμεινε στην περιοχή, προκαλώντας τα με αποτέλεσμα να υπάρξει εμπλοκή σε αερομαχία με στοχοποίηση εκατέρωθεν. 

Ο Ισραηλινός πιλότος μάλιστα, απάντησε ότι "δεν έχουν κανένα δικαίωμα να απαιτούν να αποχωρήσει γιατί πετούσε μέσα στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και είχε λάβει άδεια από την Κύπρο, ενώ αντίθετα αυτοί ήταν παράνομοι και έπρεπε να αποχωρήσουν άμεσα".
Που σημαίνει ότι για πρώτη φορά άρχισαν να τίθενται σε εφαρμογή οι συνθήκες μεταξύ των δύο χωρών και μάλιστα με τον τρόπου που ξέρει το Ισραήλ να εφαρμόζει τέτοιες συνθήκες...
 
 
Διαβάστε περισσότερα » »

NIGEL FARAGE: " OI EΛΛHNEΣ ΔYΣTYXOYN ΓIATI EINAI ΜΕΣΑ ΣTO EYRΩ"


ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΨΕΥΤΟΔΙΛΛΗΜΑ ΕΥΡΩ Η ΔΡΑΧΜΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΟΥΜΕ:

Η ΔΡΑΧΜΗ ΜΑΣ ΠΤΩΧΕΥΣΕ Ή ΤΟ ΕΥΡΩ;
Δείτε αυτό το βίντεο, διότι όλη αυτή την προεκλογική περίοδο θα μας πρήξουν τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ τρομοκρατώντας μας ότι θα πεινάσουμε αν πάμε στην δραχμή.

Ο Nigel Farage τολμά να πεί αυτά που οι άθλιοι προδότες δωσίλογοι μνημονιακοί πολιτικοί είχαν κάνει γαργάρα τα τελευταία δύο χρόνια...


Ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν είναι μια Α. Ε. που πτωχεύει αλλά ένα έθνος υπερήφανο, που υποφέρει επειδή είναι στο ευρώ!!!


Και εμείς να προσθέσουμε οτι


ΜΕΣΩ ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΑΜΕ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΕΛΙΑΣΜΕΝΗ ΔΡΑΧΜΗ!!!

Εμείς δεν θα κουραστούμε να λέμε ότι η μόνη εθνική λύση είναι


Η ΝΕΑ ΔΡΑΧΜΗ ΙΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ
ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΤΙΜΗΘΕΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΔΕΙ ΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΝΕΑ ΔΡΑΧΜΗ ΘΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΦΑΜΦΑΡΕΣ ΠΕΡΙ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΡΑΧΜΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ!!!
 
Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣΤΑΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ ΓΙΑ '' ΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ '' ............. ΠΟΙΟΣ ?‏


Βοά η πολιτικοδημοσιογραφική πιάτσα για τον αρχηγό κόμματος που απέκτησε πρόσφατα πολυτελές διαμέρισμα στο Μανχάταν. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο αρχηγός απέκτησε το διαμέρισμα για τα "γεράματα", τα οποία μπορεί και να μην αργήσουν πολύ να έλθουν...
 
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Τι θα γίνει με τα δάνεια αν επιστρέψουμε στη δραχμή

Βλέπω στη μπλογκόσφαιρα ότι κάποιοι έχουν ανησυχία μεγάλη... Σχετικά με την επιστροφή στη δραχμή και τα δάνεια που οι καταναλωτές οφείλουν στις τράπεζες. Δεν λέω ότι είναι καλό να επιστρέψουμε στη δραχμή. Δεν είμαι όμως και σίγουρος, αν είναι καλό να μείνουμε στο ευρώ με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα…

Διακινείται σε μπλογκς μεγάλης επισκεψιμότητας, άρθρο που αναφέρεται στο σενάριο επιστροφής στη δραχμή και στις επιπτώσεις που αυτό θα έχει «στις δόσεις των στεγαστικώνδανείων». Εντύπωση κατ αρχήν προκαλεί ότι το περιφερόμενο σενάριο δεν αναφέρεται στις δόσεις των δανείων γενικά, αλλά στις δόσεις ειδικά των στεγαστικών δανείων (!) έχοντας ως προφανή σκοπό, τη δημιουργία συνειρμού μεταξύ των καταστροφικών συνεπειών που η επιστροφή «σε εθνικό νόμισμα» θα έχει για τα  σπίτια των νοικοκυραίων…

Το άρθρο που  τιτλοφορείται με τον εύηχο τίτλο «ΣΟΚ! Τι θα γίνει με τις δόσεις των στεγαστικών αν γυρίσουμε σε εθνικό νόμισμα» αναφέρει τα εξής: «Ειδικοί απαντούν πως αν πάμε σε δραχμή ή άλλο εθνικό νόμισμα , αυτόματα θα υποτιμηθεί απέναντι  σε όλα τα υπόλοιπα νομίσματα  περίπου 70% έως 100% σε πρώτη φάση και θα συνεχίσει να υποτιμάται μέχρι τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Τι θα συμβεί με τους δανειολήπτες; Αν έχουν δυνατότητα να κρατήσουν τα δάνεια τους σε Ευρώ θα πρέπει με καινούργιο εισόδημα αξίας μόνον 50% του προηγούμενου τους εισοδήματος που συνεχώς θα μειώνεται να εξυπηρετούν το δάνειο που θα είναι σταθερής αξίας – αυτό θα σημάνει την αδυναμία εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού δανείων. Ακόμα αν το δάνειό τους μετατραπεί σε εθνικό νόμισμα τα επιτόκια που θα χρεώνονται θα είναι της τάξης του 40%, δηλαδή το βάρος του χρέους του πολλαπλασιάζεται με το ίδιο αποτέλεσμα όσον αφορά την δυνατότητα εξυπηρέτησης τους".Το άρθρο καταλήγει σπέρνοντας  τον όλεθρο και την καταστροφή ως εξής: «Αδιέξοδος!».Μια βερσιόν του άρθρου είναι εδώ. Μια άλλη εδώ.  

Πρόκειται δυστυχώς για ανυπόστατες νομικά ανακρίβειες.

Αν λοιπόν επιστρέψουμε στη δραχμή θα συμβούν τα εξής:
Θα επιβληθεί ΑΜΕΣΩΣ Δικαιοστάσιο. Με τον όρο Δικαιοστάσιο (Moratorium) στη νομική ορολογία ονομάζεται η προσωρινή γενική ή μερική ΑΝΑΣΤΟΛΗ δικαστικών πράξεων των εκδικασθέντων από τα Δικαστήρια υποθέσεων ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ της δικαστικής άσκησης δικαιωμάτων, ιδίως επί υποθέσεων που ανάγονται συνηθέστερα στο Αστικό και Εμπορικό Δίκαιο. Τούτο σημαίνει ότι για όσο χρόνο διαρκεί το Δικαιοστάσιο κανείς ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΔΟΣΕΙ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ. Ούτε φυσικό ούτε νομικό πρόσωπο όπως είναι η τράπεζα. Το ίδιο θα συμβεί και με τις απαιτήσεις του Δημοσίου έναντι των φορολογούμενων. Το Δικαιοστάσιο θα διαρκέσει για όσο χρόνο διαρκέσουν οι έκτακτες συνθήκες, έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία (μπορεί 6 μήνες, ένα χρόνο ή και περισσότερο).

Τα δάνεια των καταναλωτών προς τις τράπεζες θα ρυθμιστούν υποχρεωτικά με νόμο, με το σκεπτικό του άρθρου 388 του Αστικού Κώδικα (απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών). Αν δεν ρυθμιστούν με νόμο θα ρυθμιστούν σίγουρα ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ. Σύμφωνα με το άρθρο 388  ΑΚ «αν τα περιστατικά στα οποία κυρίως, ενόψει της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών, τα μέρη στήριξαν τη σύναψη αμφοτεροβαρούς σύμβασης, ΜΕΤΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΟΥΝ, και από τη μεταβολή αυτή η παροχή του οφειλέτη, ενόψει και της αντιπαροχής, έγινε ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΕΠΑΧΘΗΣ, το δικαστήριο μπορεί κατά την κρίση του με αίτηση του οφειλέτη να την ΑΝΑΓΕΙ στο μέτρο που ΑΡΜΟΖΕΙ και να αποφασίσει τη λύση της σύμβασης εξολοκλήρου ή κατά το μέρος που δεν εκτελέστηκε ακόμη».

Η χρεωκοπία και η επιστροφή στη δραχμή αποτελεί νομικά "λόγο έκτακτο που δεν μπορούσε να προβλεφθεί" κατά το χρόνο που υπογράφηκε η σύμβαση του δανείου με την τράπεζα. Από την επιστροφή στη δραχμή και τη ραγδαία -η αλήθεια είναι- υποτίμηση που θα ακολουθήσει, είναι προφανές ότι η παροχή του οφειλέτη (η δόση δηλ του δανείου που θα πληρώνεται κατόπιν μετατροπής των ευρώ σε δραχμές), ενόψει και της αντιπαροχής (του δανείου δηλ που χορηγήθηκε παλαιότερα σε ευρώ), ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΕΠΑΧΘΗΣ, λογω της ραγδαίας υποτίμησης της δραχμής, οπότε με νόμο αλλιώς με απόφαση του δικαστηρίου, το δάνειο θα ΑΝΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ θα ΑΡΜΟΖΕΙ (κούρεμα). 

Τα ελληνικά δικαστήρια δεν είναι η πρώτη φορά που θα κρίνουν τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχουν δεκάδες υποθέσεις που έχουν κριθεί από τη Δικαιοσύνη στην περίοδο που το εθνικό μας νόμισμα ήταν η δραχμή. Στις περιπτώσεις αυτές έχει κριθεί ότι εφαρμόζεται το  το άρθρο 388 Α.Κ, όταν το τίμημα από μια συναλλαγή (πχ αγοραπωλησία) είχε συμφωνηθεί να πληρωθεί σε ξένο νόμισμα (με την ισοτιμία δραχμής/ξένου νομίσματος που θα ίσχυε κατά το χρόνο που συμφωνήθηκε να γίνει η πληρωμή), ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ Η ΔΡΑΧΜΗ ΥΠΟΤΙΜΗΘΗΚΕ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ. 

Είναι λυπηρό να διακινούνται αυτού του είδους τα δημοσιεύματα, όταν ακόμη και ο τελευταίος πολίτης έχει ακούσει ότι από τον πρώτο κιόλας χρόνο της κρίσης τα δικαστήρια μειώνουν τα ενοίκια των καταστημάτων λόγω ΤΗΣ ΔΥΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ. Πρόκειται για κλασική εφαρμογή του άρθρου 388 του Αστικού Κώδικα, στην απείρως πιο light κατάσταση που επικρατεί σήμερα, σε σχέση με αυτή που θα επικρατεί στην περίπτωση επιστροφής στη δραχμή...

Είναι από αυτά προφανές, ότι πρόκειται για ύποπτα δημοσιεύματα που ως στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τους νοικοκυραίους, επενδύοντας στο φόβο του Έλληνα για ότι πιο ιερό έχει. ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ.
 
Διαβάστε περισσότερα » »