Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Τροποποιημένο Έκσταση επιτίθεται στον καρκίνο του αίματος


BBC - Τροποποιημένο έκσταση θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου του αίματος, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το Ecstasy είναι γνωστό ότι σκοτώνει κάποια καρκινικά κύτταρα, αλλά οι επιστήμονες αύξησαν την αποτελεσματικότητά του 100 φορές, όπως έγραψαν στο περιοδικό Investigational New Drugs.

Η πρώιμη μελέτη τους, έδειξε ότι η λευχαιμία, το λέμφωμα και το μυέλωμα κυττάρων, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε δοκιμαστικό σωλήνα, αλλά οποιαδήποτε θεραπεία θα ήταν ακόμα μια δεκαετία μακριά.

Μια φιλανθρωπική οργάνωση δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν ένα "σημαντικό βήμα προς τα εμπρός".

Το 2006, μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ έδειξε, ότι τα χάπια έκσταση και τα αντικαταθλιπτικά χάπια όπως το Prozac, είχαν τη δυνατότητα να σταματήσουν την εξάπλωση του καρκίνου.

Το πρόβλημα ήταν ότι χρειαζόταν δόσεις τόσο υψηλές, που θα ήταν μοιραίες, αν δίνονταν στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, ανασχεδίασαν χημικά τα  έκστασις, αφαιρώντας κάποια άτομα και βάζοντας στη θέση τους κάποια νέα. Μια παραλλαγή που αύξησε την αποτελεσματικότητα κατά του καρκίνου 100 φορές.
Αυτό σημαίνει ότι, εάν 100g των μη τροποποιημένων έκσταση είναι απαραίτητα για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, μόνο το 1 g του τροποποιημένου έκσταση θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό μείωσε επίσης την τοξική επίδραση στον εγκέφαλο.

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής John Gordon, από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, είπε στο BBC: "Ενάντια στον καρκίνο, ιδιαίτερα τη λευχαιμία, το λέμφωμα και το μυέλωμα, ελέγξαμε αυτές τις νέες ενώσεις, που μπορούν να εξαφανίσουν κατά 100% τα καρκινικά κύτταρα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Θα πρέπει να εντοπίσουμε πού είναι οι πλέον ευαίσθητες περιπτώσεις, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να καθαρίσει όλα τα καρκινικά κύτταρα σε αυτά τα παραδείγματα.

Συνέβη στο δοκιμαστικό σωλήνα, ίσως να είναι διαφορετικά για τον ασθενή, αλλά προς το παρόν είναι αρκετά συναρπαστικό".


«Σαπουνοποιημένα» κύτταρα

Πιστεύεται ότι το φάρμακο έλκεται από το λίπος στις μεμβράνες των καρκινικών κυττάρων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάνει τα κύτταρα να μοιάζουν με σαπούνι, σπάζοντας τη μεμβράνη και σκοτώνοντας τα.

Είπαν επίσης, ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι πιο ευαίσθητα από τα φυσιολογικά, υγιή.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν πρόκειται να ξεκινήσουν τη συνταγογράφηση τροποποιημένων έκστασις σε ασθενείς με καρκίνο στο εγγύς μέλλον.

Η έρευνα έχει αποδειχθεί μόνο σε δείγματα σε δοκιμαστικό σωλήνα. Μελέτες σε ζώα και κλινικές δοκιμές θα είναι αναγκαίες πριν ξεκινήσει η χορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς.

Πρώτα όμως, οι χημικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία θα προσπαθήσουν να τροποποιήσουν το έκσταση ακόμη περισσότερο, καθώς νομίζουν ότι μπορεί να γίνει ακόμη πιο ισχυρό.


«Πραγματικά συναρπαστικό»

Αν όλα τα τεστ είναι επιτυχή, το φάρμακο θα είναι έτοιμο σε τουλάχιστον μια δεκαετία.

Ο Δρ Ντέιβιντ Γκραντ, επιστημονικός διευθυντής της έρευνας για τη λευχαιμία και το λέμφωμα, δήλωσε: "Η προοπτική της δυνατότητας να στοχεύουμε τον καρκίνο του αίματος με ένα φάρμακο που προέρχεται από το έκστασις, είναι μια πραγματικά συναρπαστική πρόταση.

Πολλοί τύποι λεμφώματος δύσκολα θεραπεύονται και μη τοξικά φάρμακα που να είναι τόσο αποτελεσματικά και να έχουν λίγες παρενέργειες είναι απολύτως απαραίτητα.

Απαιτείται περαιτέρω εργασία, αλλά αυτή η έρευνα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ανάπτυξη ενός νέου πιθανού φάρμακο για τον καρκίνο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου