Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014

Πράσινο φως για τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη

Κάθε χώρα που διαφωνεί θα μπορεί να απαγορεύει την καλλιέργεια στα δικά της εδάφη 
Σε συμβιβαστική συμφωνία με την οποία θα επιτρέπεται στο εξής το έγκλημα της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων ειδών στο ευρωπαϊκό έδαφος κατέληξαν οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, κάθε χώρα που διαφωνεί θα μπορεί να απαγορεύει την καλλιέργεια στα δικά της εδάφη.
Όπως δημοσιεύει η "Αυγή", η συμφωνία θα επικυρωθεί στις 12 Ιουνίου, στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο. Μάλιστα, υιοθετήθηκε σχεδόν ομόφωνα στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των "28". Αφού πάρει έγκριση από τους υπουργούς, θα πρέπει να εγκριθεί και από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέχρι το τέλος του έτους.
Βάσει της συμβιβαστικής πρότασης που προώθησε η Ελλάδα ως προεδρεύουσα για το τρέχον εξάμηνο, τα κράτη που διαφωνούν με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών στο έδαφός τους θα πρέπει να προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της θα ζητεί από τις εταιρείες να τα αποκλείουν όταν καταθέτουν αιτήματα για νέες καλλιέργειες.
Μολονότι αρχικά η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφραζαν αντιρρήσεις θεωρώντας ότι το νομικό πλαίσιο θα γινόταν πολύ ευνοϊκό για τις πολυεθνικές εταιρείες βιοτεχνολογίας, τελικά αποδέχθηκαν την πρόταση. Μόνο το Βέλγιο διαφώνησε και απείχε από την ψηφοφορία.
Το νέο πλαίσιο επιτρέπει σε κάθε χώρα να απαγορεύσει την καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου είδους σε όλη την επικράτειά της ή σε κάποια περιοχή για λόγους που δεν σχετίζονται με την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως, για παράδειγμα, για λόγους δημόσιας τάξης ή καθορισμού χρήσεων γης. Το σημαντικό είναι ωστόσο πως οι χώρες δεν θα μπορούν να απαγορεύουν τη διέλευση από το έδαφός τους των εγκεκριμένων, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
Τελικά νίκησαν οι εταιρείες παραγωγής σπόρων, που πίεζαν επί μια 15ετία για τη συμφωνία. Μέχρι σήμερα, οι διαφωνίες των χωρών για τις καλλιέργειες αυτές καθιστούσαν τις διαδικασίες έγκρισης πολύ δύσκολες και μακροχρόνιες, αποτρέποντας έτσι την καλλιέργεια.
Τα τελευταία χρόνια, τέσσερα γενετικά τροποποιημένα είδη έλαβαν άδεια καλλιέργειας στην Ευρώπη, ωστόσο μόνο ένα από αυτά εξακολουθεί να καλλιεργείται και σήμερα, το καλαμπόκι MON810 της αμερικανικής εταιρείας Monsanto. Η καλλιέργεια των υπόλοιπων, δύο ειδών καλαμποκιού (ΒΤ176 και Τ25) και της πατάτας Amflora, εγκαταλείφθηκε. Εν αναμονή της έγκρισής τους βρίσκονται άλλα επτά αιτήματα που αφορούν διάφορα είδη, μεταξύ των οποίων και το καλαμπόκι TC1507 της Pioneer, θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου DuPont.
Χ. Καφαντάρη για μεταλλαγμένα: Ακόμα ένας κρίκος στην επικίνδυνη και αντιπεριβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης
Η βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη δήλωσε τα εξής:
"Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του τύπου, καθώς η κυβέρνηση δεν έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τον ελληνικό λαό σχετικά με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, ότι ύστερα από πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών εντός των ορίων των κρατών της Ένωσης. Είναι ακατανόητο πως οι προεδρεύοντες, αυτή την εποχή, στην ΕΕ αρμόδιοι υπουργοί κ.κ. Βενιζέλος, Μανιάτης και Τσαυτάρης συναίνεσαν σε μια από τις πιο επικίνδυνες ίσως αποφάσεις, που απειλεί ευθέως την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών και την απαραίτητη περιβαλλοντική ισορροπία στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Η συναίνεση στην αμφιλεγόμενη αυτή συμφωνία, που ικανοποιεί μόνο τις πολυεθνικές εταιρείες μεταλλαγμένων, είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των καταστροφικών περιβαλλοντοκτόνων πολιτικών που προωθεί η παραπαίουσα, πλέον,  μνημονιακή συγκυβέρνηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Μια αλυσίδα που αρχίζει με  την χωρίς αντίσταση αποδοχή, αν όχι επιδίωξη, της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στο κέντρο της Μεσογείου -με τις σοβαρές μελλοντικές επιπτώσεις να ελλοχεύουν- και συνεχίζεται με το ξεπούλημα του συνόλου σχεδόν των παραλιών της χώρας εν ονόματι της ανάπτυξης, τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών, την έλλειψη στρατηγικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την Κλιματική Αλλαγή και τόσα άλλα.
Με την τελευταία της απόφαση η κυβέρνηση αγνοεί και εναντιώνεται στη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού, που δεν θέλει τα μεταλλαγμένα ούτε στο πιάτο ούτε στο χωράφι του. Αν μη τι άλλο, οι αρμόδιοι κ.κ. υπουργοί οφείλουν άμεσες απαντήσεις και εξηγήσεις για τα κίνητρα της απόφασής τους, σίγουρα πριν τις 12/06/2014, όταν και θα γίνει στο Λουξεμβούργο η σύνοδος των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ που θα επικυρώσει τη σχετική απόφαση. Καλούμε, έστω και την ύστατη ώρα, την κυβέρνηση να αναιρέσει τις μέχρι τώρα αποφάσεις της και να αντιταχθεί σθεναρά στην υιοθέτηση της πρότασης αυτής. Καλούμε τους νεοεκλεχθέντες ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να ανατραπεί η σχεδιαζόμενη συμφωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται σε σταθερή επαγρύπνηση, στο πλευρό των πολιτών και των οικολογικών κινημάτων που αντιδρούν. Το ζοφερό μέλλον που μας προετοιμάζουν δεν το θέλουμε. Μας αξίζει ένα μέλλον βασισμένο στην ισόρροπη αειφόρο ανάπτυξη, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον".

(Με πληροφορίες από την "Αυγή")
 
Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΠΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ του ο Μιχάλη Ραμπίδη

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 25‐5‐2014 υποχρεώνει όλους τους ευρωπαίους να αλλάξουν πολιτική. Οι ευρωεκλογές απέδειξαν ότι το μοντέλο της Γερμανικής Ευρώπης υπέστη βαριά ήττα, με αναμενόμενες σοβαρές συνέπειες.
Δυο μεγάλες χώρες η Γαλλία και η Αγγλία είπαν ένα ηχηρό ΟΧΙ στο Βερολίνο. Ακόμα και στις χώρες του Βορρά η ακροδεξιά φούντωσε μαζί με τον ευρωσκεπτικισμό και αν δεν αλλάξει η Γερμανική πολιτική η επανεθνικοποίηση είναι μονόδρομος.
Παρά την απέλπιδα προσπάθεια Σαμαρά‐Βενιζέλου και διαπλεκόμενων, οι Έλληνες έστειλαν το δικό τους μήνυμα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν δέχονται πλέον να είναι πειραματόζωα. Ο κ Σαμαράς μη διδασκόμενος από το πάθημα του Κώστα Καραμανλή που <<απέφυγε>> τιε εθνικές εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές το 2009 (άσχετα αν ο κ Καραμανλής σύρθηκε από την επιθυμία των 151 βουλευτών και στελεχών του να μην χάσουν την εξουσία) οδηγεί σταθερά τη ΝΔ σε ταπεινωτικές ήττες και ο ίδιος οδεύει στην αυτοκαταστροφή.
Καλόν είναι να θυμηθούμε ότι στις ευρωεκλογές του 2009 η ΝΔ έχασε από το ΠΑΣΟΚ περίπου με 32% & 1,65 εκ ψήφους (22,7% & 1,3 τώρα), έναντι 36% και 1,88 εκ. ψήφους. Το φθινόπωρο του ιδίου έτους στις εθνικές εκλογές η ΝΔ έχασε με 10 και πλέον μονάδες διαφορά από το ψέμα του ’’λεφτά υπάρχουν’’ (33,5%  ΜΕ 44%)! Παρά τους τόνους λάσπης ο Κώστας Καραμανλής άφησε το κόμμα κοντά στα επίπεδά του και απεχώρησε με αξιοπρέπεια. Το πιθανότερο ο κ Σαμαράς να κατεβάσει τη ΝΔ σε χαμηλότερα ποσοστά και απ’ αυτά του Μαΐου 2012 και να φύγει ως <<αποδιοπομπαίος τράγος>>.
Ο κ Βενιζέλος από το 36,65% στις ευρωεκλογές του 2009 με το ΠΑΣΟΚ θριάμβευσε με το 8,2% & 450 χιλ. ψήφους με την Ελιά, (με 1,450 εκατ. ψήφους λιγότερους), παρουσιάζοντας την συντριβή ως διάσωση! Αλλά κα ο ΓΑΠ με τη στήριξή του στην κ Κοππά ‘’έκαψε’’ μαζί της και τη ΔΗΜ.ΑΡ του Φώτη Κουβέλη (από 6,25% σε 1,1%).
Ο κ Τσίπρας αν και κερδισμένος πρώτος με 4% από τον κ Σαμαρά, είναι δογματικά εγκλωβισμένος στο ‘’νίκησε η αριστερά’’ και άρα περιχαρακωμένος σε χαμηλά ποσοστά. Όσο αντιμνημόνιο και αντί‐
κολοτούμπας ο παραδοσιακός δεξιός δεν ψηφίζει αριστερά. Ξυπνήστε γιατί δεν είστε ή πιστή αντιγραφή ενός ακμάζοντος κυβερνητικού ανά τον κόσμο μοντέλου, ούτε πιο χαρισματικοί και ικανοί από τον ΑΝΔΡΕΑ.
Η από εδώ μεριά (λαϊκή ή πατριωτική δεξιά με Καμένο, Ζώη, Καρατζαφέρη κ.α.) οφείλει όσο η
ανοικοδόμηση της <<πολυκατοικίας>> είναι αδύνατη με Σαμαρά, ενωμένη να συσπειρώσει ισχυρές
φυγόκεντρες δυνάμεις και ως ισχυρή κυβερνώσα δύναμη να διαδραματίσει τον εθνικό και πατριωτικό της ρόλο. Επιπλέον θα αποτελεί την ‘’αιχμή του δόρατος’’ στην αυριανή μετά‐Σαμαρική ενωμένη κεντροδεξιά και την περηφάνια της παράταξης, ως μόνη πιστή στις ριζοσπαστικές αρχές τόσο της προ‐φιλελεύθερης όσο κυρίως της μετά‐νεοφιλελεύθερης, της καθοδηγούμενης από ξένα κέντρα αποφάσεων. Όσοι κάνουν το λάθος να αλληθωρίζουν (Καρατζαφέρης κ.α.) προς κυβερνητικά πόστα ή οπισθοδρομούν χάριν της προσωπικής τους επιβίωσης, να είναι σίγουρη ότι επιλέγουν τον μονόδρομο της μοναξιάς. Ξεκαβαλικέψτε!
Ευχάριστη έκπληξη με αξιοσημείωτα ποσοστά 1,5% είναι το κόμμα του Κρητικού κ Χατζημαρκάκη. Άξιος και πατριώτης ο Γερμανός ευρωβουλευτής διάλεξε τα δύσκολα στην Ελληνική πολιτική αρρένα, μπράβο του.
Η μέθοδος αντιμετώπισης της ΧΑ αποδεικνύεται αναποτελεσματική και αναξιόπιστη, οι ψηφοφόροι της παγιώνονται και αν αποτελέσουν μέλος ενός ευρωπαϊκού (μεγάλου) κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο, τότε καλά χαμπάρια κ Αθανασίου, Δένδια κλπ
Συμπερασματικά η μεγάλη συρρίκνωση των Μερκελικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη θρυψαλιάζει το ίνδαλμα του αναντικατάστατου σωτήρα και ξεσκεπάζει το καταστρεπτικό τους πρόσωπο. Οι ευρωπαίοι πολίτες, εκτός των άλλων κυρίως απαιτούν αλλαγή της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας.
Υ.Γ. 1: Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι Σαμαράς & Βενιζέλος δεν άλλαξαν ούτε έναν προβληματισμό στην
συνάντηση της Πέμπτης 29‐5‐14 για το Τουρκοκίνητο κόμμα Ισότητας & Φιλίας DEB που κατετάγη πρώτο με 41% στη Ροδόπη και 24% στην Ξάνθη. Περιμένουμε τους εκλογικούς απολογισμούς των άλλων κομμάτων …
Υ.Γ.2: Η πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών παραγόντων (Περιφερειάρχες‐Δήμαρχοι) εισέπραξαν δίκαια ή άδικα το αντίκρισμα των πολιτικών της ανεργίας, της λιτότητας και της φτώχειας. Οι τελευταίοι
καρεκλοκένταυροι που διασώθηκαν πιθανότατα θα διανύσουν την τελευταία τους θητεία εκτός αν …. Όλοι μαζί οι νεοεκλεγμένοι έχουν χρέος να πρωτοστατήσουν με την σημαία των τοπικών και όχι μόνον προβλημάτων, βοηθώντας τους πολίτες. Να κινητοποιήσουν λαϊκές δυνάμεις με δημοψηφίσματα για ζωτικά θέματα (όπως στις Π.Ε. Κοζάνης‐Φλώρινας για το ΝΕΡΟ και την ΕΝΕΡΓΕΙΑ) να αποτελούν ασπίδα προστασίας για τον τόπο και το λαό τους, επηρεάζοντας καθοριστικά τις κεντρικές πολιτικές αποφάσεις.
Διαβάστε περισσότερα » »